Page 1

Connecting Lives, Sharing Cultures

Ta hem v채rlden till dig

Bli v채rdfamilj 책t en utbytesstudent


Att vara värdfamilj är att växa som individer, lära nytt & få uppleva ett fantastiskt år tillsammans.

Att vara värdfamilj har varit jättespännande, kul och lärorikt. Vi har sett vår egen familj utifrån ett annat perspektivt. Vi hoppas att våra pojkar kanske vill åka sedan, annars har de i alla fall blivit en erfarenhet rikare; att vara lite mer öppna för andra kulturer, språk och olikheter. Vårt hem kommer alltid vara öppen för den "dotter" vi fick låna, lära känna och älska. Jessica Eklund från Hörby Värdmamma till Haruka från Japan


Var kommer Var kommerifrån? studenterna studenterna ifrån? Afrika

Egypten Ghana Sydafrika Tunisien Asien/Oceanien Filippinerna Hongkong Indien Indonesien Japan Kina Malaysia Thailand Europa Belgien Flandern Belgien Franska Bosnien och Hercegovina Danmark Finland Frankrike Island Italien Kroatien Lettland Nederländerna Norge Portugal Ryssland Schweiz Serbien Spanien Tjeckien Turkiet Tyskland Ungern Österrike Latinamerika Argentina Bolivia Brasilien Chile Colombia Costa Rica Dominikanska Republiken Ecuador Honduras Mexiko Panama Paraguay Peru Venezuela Nordamerika Kanada USA Oceania Nya Zeeland


Ta hem världen till dig Varje år anländer ett stort antal AFS-studenter till Sverige för att studera på gymnasienivå och leva vardagsliv med en familj i Sverige. Sverige är ett land som intresserar och fascinerar många ungdomar världen över, de vill komma hit för att lära sig mer om vår kultur, våra sedvanor och vårt språk. Som värdfamilj inom AFS öppnar du dörren för dessa ungdomar och gör det möjligt för dem att få ett fantastiskt spännande och lärorikt år då de tar del av din vardag. Samtidigt får du och eventuella övriga familjmedlemmar en unik erfarenhet och insikter som ni har nytta och glädje av resten av livet. Att vara värdfamilj i AFS handlar lika mycket om att växa själv som individ som att bidra till att din utbytesstudent gör det.

Vem kan bli värdfamilj?

Tvärtemot vad namnet antyder betyder inte värdfamilj att man måste vara en familj som tar emot. Alla kan bli värdfamiljer! Vi välkomnar alla typer av familjekonstellatoner; unga som gamla, "kärnfamiljer" eller ensamstående, inga barn, små barn eller stora barn. Det spelar ingen roll om du bor på landet eller i stan, i en stor eller liten stad. Det viktiga är att det finns en nyfikenhet på andra kulturer i familjen och en öppenhet att lära känna en ung människa.

Varför bli värdfamilj?

Det är spännande, intressant och oerhört berikande. Ni får möjligheten att ge en ung människa oförglömliga erfarenheter och minnen för livet. Ni skaffar er också en ny, gemensam erfarenhet och lär er se på den svenska kulturen och livsstilen med andra ögon. Värdfamiljskapet leder till vidgade vyer och en livslång vänskap.

Nu när jag tänker på Sverige tänker jag på skogen, havet med öarna, köttbullar, bondgården, ”lagom”, att cykla, båtar, fika och att mysa. Jag vet att jag inte hade klarat mig utan min värdfamilj. Familjen Andersson är verkligen min andra familj i den här världen. Kom och hälsa på mig i Kalifornien! Maya Weeks från Kalifornien, USA


Vad kostar det att vara värdfamilj?

Att vara värdfamilj är ett helt ideellt engagemang, ni får inget betalt för att ta emot en student i ert hem. Våra värdfamiljer står för mat och husrum under ett läsår i gymnasieskolan. AFS betalar alla försäkringar och eventuella skolavgifter. Studenten ansvarar för sina fickpengar och olika slags extrautgifter, så som t.ex. kläder och biobesök.

AFS ger stöd! •

AFS Sverige består av utbildad och erfarna anställda och volontärer som ger deltagande studentet och värdfamiljer stöd i alla delar av upplevelsen före, under och efter skolåret.

Alla AFS utbytesstudenter och värdfamiljer har en egen lokal kontakt som finns till hands för råd & hjälp.

AFS-kontoret i Stockholm och AFS styrelse finns alltid som extra resurs vid behov. Utöver detta finns det ett flertal lokala AFSnätverk över hela Sverige.

AFS ser till att både värdfamiljer och studenterna får all nödvändig information och guidas i interkulturell utbildning. AFS Sverige anordnar träffar och vidare oppföljning vid flera tillfällen under skolåret.

Hur gör vi med språket?

De flesta studenter som kommer hit kan inte någon svenska när de kommer. Det är en del av utmaningen med att vara utbytesstudent! Värdfamiljen uppmuntras att i princip bara prata svenska med utbytesstudenten - de är unga och lär sig snabbt om de blir uppmuntrade att prata svenska hemma och i skolan. Just språket är den viktigaste förutsättningen för att studenten ska känna sig som en familjemedlem, få kompisar i skolan och för att begripa det svenska samhället och vår livsstil. Det krävs inte av er som värdfamilj att ni har kunskap i andra språk än svenska.


Hur blir vi värdfamilj med AFS?

1

2 3

Ansökan

Börja med att gå in på vår hemsida afs.se och fyll i en intresseanmälan online, så tar vi kontakt med dig snarast. Du kan också höra av dig till vårt kontor i Stockholm på 08-406 00 00 för frågor eller för att bli guidad i ansökningsprocessen.

Hembesök

När vi har fått din ansökan tar vi kontakt med en lokal AFS-volontär i ditt område. Volontären vill sedan träffa hela din familj tillsammans. Detta personliga möte är viktigt; dels vill vi på AFS lära oss lite om din familj så att vi vet att vår student hamnar i goda händer, dels är det ett utmärkt tillfälle för din familj att ställa frågor om vad ett värdfamiljskap innebär.

Matchning med student

AFS hjälper er att hitta en student som vi tror skulle passa bra in i er familj. När allt är klart vidarebefordrar AFS alla uppgifter till er blivande ”familjemedlem”. Därefter finns det möjlighet till en första personlig kontakt mellan er. Vi förmedlar också gärna kontakt med tidigare värdfamiljer i ditt närområde för stöd och råd.


Möt världen - bli utbytesstudent med AFS Som utbytesstudent med AFS tillbringar du ett skolår utomlands. Du bor hemma hos en värdfamilj, deltar i lokala AFS-aktiviteter och pluggar på den lokala gymnasieskolan. Oavsett vilket land du reser till är innehållet i AFS skolprogram detsamma. Programmen startar två gånger per år och antagningsprocessen pågår året runt. Deltagarplatserna till respektive land fylls kontinuerligt, så det är först till kvarn som gäller! Genom AFS kan du välja att bli utbytesstudent i ett femtiotal länder, bl.a. USA, Nya Zealand och Brasilien. Läs m er om våra län der på www. afs. se

"Mitt utbytesår är ett år jag inte skulle byta ut för något i världen. Det var både kul och tråkigt, jobbigt och lätt, men framför allt lärorikt. Från att inte ha kunnat ett ord spanska lärde jag mig att prata språket flytande. Och varje dag kommer jag att tänka på alla kompisar och vänner jag har där borta på andra siden jordklotet." Linnéa Odevik, utbytesstudent i Chile

Varför AFS? VI HAR LÅNG ERFARENHET - AFS startade som frivillig ambulanskår 1 91 4 och är idag världens största och mest erfarna internationella utbytesorganisation. - AFS Sverige började med utbyte redan 1 948. Tack vare frivilliga insatser kan AFS årligen genomföra över 1 1 000 utbyten i hela världen för unga människor. - AFS består nu av ca 400 000 personer som alla har en oförglömlig upplevelse som utbytesstudent med AFS gemensamt. VI ÄR EN IDEELL ORGANISATION - AFS är en icke-vinstdrivande organisation. - AFS har freden som huvudmål. Via kulturella möten vill AFS bidra med respekt, förståelse och ökad kunskap om olika kulturer. - AFS är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation. - AFS har en unik krisorganisation som informerar alla inblandade AFS:are vid naturkatastrofer eller kriser. VI JOBBAR FÖR TOLERANS - AFS Interkulturell Utbildning ger människor personliga utvecklingsmöjligheter som pågår hela livet. - AFS hjälper att skapa ett globalt samhälle baserat på interkulturell kommunikation och förståelse som positivt påverkar vår värld. - Detta klarar vi med hjälp av ett stort ideellt nätverk av familjer, volontärer, anställda, skolor och studenter.


AFS är en politiskt och religiöst obunden organisation baserad på ideelt arbete. AFS interkulturella utbytes- och utbildningsprogram erbjuder människor en livslång upplevelse av personlig utveckling. Målsättningen är att ge människor möjligheter till interkulturellt lärande; så att de ska kunna utveckla kunskap, förståelse och kompetens knutet till människor och deras kulturer - allt för att skapa en mer rättvis och fredlig värld.

AFS Interkulturell Utbildning Tullgårdsgatan 1 0 nb S-1 1 6 68 Stockholm Telefon 08 - 406 00 00 E-mail info@afs.se www.afs.se

Connecting Lives, Sharing Cultures

Bli värdfamilj med AFS  

Upptäck en ny kultur och lär dig samtidigt mer om Sverige

Bli värdfamilj med AFS  

Upptäck en ny kultur och lär dig samtidigt mer om Sverige

Advertisement