Page 1

25 - 28 Mars 2010 MS Innvik, Bjørvika

Programblad


il t n e m m o lk

Ve

FilmAfrikana

Den aller første afrikanske filmfestivalen i Norge er nå et faktum! 4 dager med 16 fantastiske filmproduksjoner. FilmAfrikana er initiert av Afrikan History Week som nå har startet et samarbeid med nordens største afrikanske filmfestival, Cinemafrica i Stockholm. Det er bare å boltre seg i dokumentarer, animasjonsfilm og spillefilmer produsert av kvinner og menn, alle med et afrikansk perspektiv! Åpningsfilmen MOTHERLAND med besøk av regissøren Owen Alik Shahadah vil gi festivalen en pangstart! Refleksjoner fra prominente afrikanske aktivister og ledere er stemmer vi altfor sjeldent får høre i Norge. Det er nettopp det denne festivalen åpner opp for, og ønsker å være en pådriver til. Spillefilmen FROM A WHISPER gir oss et perspektiv vi får liten nærhet til gjennom media. De mellommenneskelige relasjonene og følelsene som rammer et miljø, en befolkning innen samme religion når en tragedie inntreffer. Begge disse filmene har norges premiere under FilmAfrikana. Filmfrokosten er i år spesielt tilreggelagt for morgenfuglene og barnefamiliene som ønsker å gjøre noe spesielt denne søndagsmorgenen. Hva er vel bedre enn å starte dagen med en god frokost sammen med gode venner og familie, etterfulgt av 2 flotte filmer! Vi ser frem til en fantastisk filmfestival på MS Innvik. Takk til våre støttespillere som har gjort dette mulig.

Nordic Black

Theatre

2 Film Afrikana

www.filmafrikana.com

Innhold For English see website Grafisk designer: Ziv Hellestad (www.zivhellestad.com)

Velkommen til FilmAfrikana

2

Innholdsfortegnelse

3

Festivalens gjester

4

Debatt/kulturelle arrangementer

5

FILMER Awaiting For Men

6

Barakat!

7

Black Star: An African Football Odyssey

8

Ezra

9

From a whisper

10

Faro - Goddess of the waters

11

Programplan

12

Good Hair

14

Kirikou og Trollkvinnen

15

Men || Boyz

16

Mère Bi, Mother

17

Motherland

18

My Secret Sky (Izulu Lami)

19

Pumzi

20

Pastinha! Uma Vida pela Capoeira

21

Roaring Lion

22

Zanzibar Soccer Queens

23

www.filmafrikana.com

Film Afrikana 3


Festivalens gjester

Debatt og kulturelle arrangementer

Owen Alik Shahadah, Barbados/England/Sør-Afrika

FILMFROKOST Filmfrokosten er i år spesielt tilreggelagt for morgenfuglene og barnefamiliene som ønsker å gjøre noe spesielt denne søndagsmorgenen. Hva er vel bedre enn å starte dagen med en god frokost sammen med gode venner og familie, etterfulgt av 2 flotte filmer!

Regissøren er født i Tyskland og har vokst opp Barbados, New York og Storbritannia. Han har bakgrunn som aerospace ingeniør, men har en entusisme innen jazz og filmmusikk. Etter å ha blitt inspirert av Malcolm X og Kwame Nkrumah gjorde han sin første uavhengige film, 500 years later, i 2007. Filmen fikk hele 5 internasjonale priser inkludert en UNESCO pris for å ha «turt å snakke sannheten om slaveriet». Som regissør har han en unik afrikansk estetikk som kombinerer sterke farger som han kaller «4-parts harmony»; informasjon, visuell, kommentator og tale.

Kudzai Chimbaira, Zimbabwe/Sverige Hun er skuespiller og regissør med bakgrunn fra teater og filmmiljøet i Zimbabwe. Hun har mottatt prisen som beste skuespiller under Harare International Film Festival og teater National Arts Merits Award of Zimbabwe. Etter at hun flyttet til Sverige grunnla hun Integrationsteateren med formål om å bruke teater som et hjelpemiddel for å fremme integrasjon, skape debatt og for å gi personer med utenlandsk bakgrunn en mulighet til å jobbe med kultur. Hun jobber også som produksjonsjef i Cinemafrica.

4 Film Afrikana

www.filmafrikana.com

REGISSØR-BESØK! Torsdag 25. Owen Alik Shahadah vil presentere filmen Motherland, etterfulgt av en spørsmål og svar runde etter filmen. FILMDEBATT Fredag 26. Hvordan har filmindustrien bidratt i utformingen av allmenne oppfatninger og sannheter. Etter den siste filmen får vi høre Owen Alik Shahadah og Kudzai Chambaira reflekterer over den afrikanske filmens rolle og dens betydning av sette dagsorden for afrikanske spørsmål og Afrikas rolle som premissleverandør. Publikum inviteres til å debattere. KULTURELLE ARRANGEMENTER Torsdag 25. Etter åpningsfilmen blir det after party på MS Innvik med live musikk og dj. Fredag 26. Inviterer Zwai Mbula til Sør-Afrikansk konsert: «My heritage» etter filmdebatten. Lørdag 28. Blir det åpen Roda og capoeira demonstrasjon ledet av gruppen Aquinderreis Capoeira Angola Norway. Lørdag 28. Trår vi til med Reggae party på dekk etter den siste filmen, «Roaring Lion». Søndag 29. Dekker vi på til filmfrokost. Kjøp en frokost billett og få frokost og filmene Kirikou og Trollkvinnen og My Secret Sky (Izulu Lami) med på kjøpet. En finfin anledning til å gjøre noe sammen med venner og familie.

www.filmafrikana.com

Film Afrikana 5


Lørdag 27 kl 16.45 56 min

g n i t i a w A for Men

Søndag 28 kl 14.30 96 min

Barakat!

“En attendant les hommes”

"It`s Enough!"

I Mauritania, i utkanten av Sahara, ligger en liten rød by som heter Oualata. Om man ikke vet at den finnes, går man glipp av den. I denne dokumentaren treffer vi tre av byens kvinner, som dekorerer hus frem mot den store ramadanfesten, og for å feire byens menn som er på vei tilbake etter flere måneder på jobb i en annen by. Åpne og uredde, og til tider lite sjenert, forteller kvinnene om sine forhold, hvordan de ser på menn, kjærlighet, drømmer, sex og barn. Ja visst lever de i et samfunn dominert av tradisjoner, religion og menn, men samtidig er de på enkelte områder mer likestilt enn det som synes på utsiden. På sin særegne måte sjokkerer Awaiting for Men og tvinger deg til å revurderer forutinntatte meninger.

En dag når Amel kommer hjem fra jobben som lege er hennes mann sporløst forsvunnet. Det viser seg at hennes manns provokative artikler til slutt blir for mye for den fundamentalistiske motstandsbevegelsen, som bestemmer seg for å kidnappe han. Sammen med en veteran fra den algeriske frihetskrigen, gir Amel seg ut på jakt etter sin mann. Algerie ble på 90-tallet rammet av en blodig borgerkrig, men Barakat! handler om mennesker som nekter å sitte passivt og akseptere hendelsene.

PRISER:

PRISER:

African Documentary FNAC Award, Best Documentary Award, Real Life Documentary Festival Accra, 2008

Beste arabiske film på Cairo International Film Festival 2006. Juryens pris for beste manus og beste filmmusikk, Fespaco 2007

Regi: Katy Léna N’diaye 6 Film Afrikana

Senegal/Belgia 2007

Arabisk, Engelsk tekst

Regi: Djamila Sahraoui

Algerie 2006

Fransk/Arabisk, Engelsk tekst Film Afrikana 7


Lørdag 28 kl 13.45 54 min

Søndag 28 kl 18.00 102 min

: r a t S k c a l B

Ezra

An African Football Odyssey

Overalt i verden finnes de, unge menn med en enda drøm: å få spille fotball i en europeisk toppklubb. Vi møter Ghanas fotballandslag Black Star’s megastjernen Michael Essien som spiller for den franske klubben Bastia og senere solgt for 24 millioner pund, som i manges øyne er den ultimate drømmen. Men for de fleste er den sagaen uten en lykkelig slutt. Fotball har blitt big business og talentspeidere fra Europa utnytter situasjonen og drenerer det afrikanske kontinentet for de mest lovende spillerne. Paul Harris Yule retter en sterk kritikk mot fotballen som business og politikk, og undrer om det ikke er på tide for afrikanske land å erkjenne og respektere sine fotballspillere.

I et ubestemt land i Afrika blir den lille gutten Ezra kidnappet av opprørssoldater som trener han opp til å bli en hensynsløs amfetaminavhengig barnesoldat. Når krigen tar slutt begynner forsoningsprosessen, og rettsaken mot Ezra er en del av den. Ezra selv husker ingenting, og aller minst angrepet på sin egen by. Men gjennom tilbakeblikk får vi se og høre den plagsomme og usminkede historien om livet som barnesoldat og om hvordan Ezras egen familie blir et offer.

PRISER: Vinner av Yennenga, guldhingsten, øverste pris Festpaco, 2007

Regi: Paul Yule 8 Film Afrikana

Sør-Afrika 2008

Engelsk

Regi: Newton I. Aduaka

Nigeria 2007

Engelsk Film Afrikana 9


Fredag 26 kl 19.00 100 min

a m o r F whisper

Faro

Lørdag 27 kl 15.00 96 min

- Goddess of the waters

NORSK PREMIERE! I 1998 ble USAs ambassader i Nairobi og Dar es Salaam bombet. From a Whisper tar utgangspunkt i bomben som ble utløst i Kenyas hovedstad der 250 mennesker døde og mer enn 5000 ble skadet. Vi følger to parallelle historier som bindes sammen i to tidsepoker - 1998 og 10 år senere. Abu arbeider som etterforsker for politiet når han møter kunstneren Tamani. Hun bor med sin far, men deres forhold er avvisende og stum. Tamani har brukt store deler av sitt liv til å lete etter mamma, for å forsøke og forstå hva som virkelig skjedde den dagen for ti år siden da hun gikk ut av bilen og aldri kom tilbake. Møtet med Tamani får Abu til å huske sin gode venn Fareed, også han er borte for alltid. From A Whisper er en sterk fortelling om lengsel, tro, og ikke minst det å akseptere og tilgi.

Ingeniøren Zanga kommer tilbake til sin hjemby for å forelå utbygningen av en "demning" for å få fart på utviklingen i den søvnige lille byen, men han møter stor motstand hos de eldre. At han i tillegg er en bastard født utenfor ekteskapet utgjør ingen fordel. Når vanngudinnen viser sin forbannelse er det kun én ting å gjøre - et offer gjør henne urolig. Filmen er vakker billedlig og spiller på den evige konfrontasjonen mellom gammel og nytt, tradisjoner og modernisering. Kanskje er livet i landsbyen ikke så forskjellig fra livet utenfor.

PRISER: Beste film, Beste regissør, beste original musikk, African Movie Academy Awards 2009, Zanzibar International Film Festival 2009, Beste Øst-Afrikanske film, Golden Dhow Award

Regi: Wanuri Kahui 10 Film Afrikana

Kenya 2008

Engelsk

Regi: Salif Traore

Mali 2008

Bambara/Fransk, Engelsk Tekst Film Afrikana 11


Programplan

Lørdag 27 mars

Torsdag 25 mars

Fredag 26 mars

18.00

Pumzi 20 min, Kenya

18.00 - 18.55

Mere-Bi 55 min, Senegal

18.25

Motherland 120 min, USA/Storbritannia

19.00 - 20.40

From A Whisper 100 min, Kenya

20.30 -21.00

Q&A Owen Alik Shahadah

20.45 - 21.30

Filmdebatt med inviterte gjester

21.00

Åpningsarrangement på MS Innvik

21.00

Konsert med Zwai Mbula

12 Film Afrikana

www.filmafrikana.com

Søndag 28 mars

12.00

Pastinha! Uma Vida pela Capoeira 70 min, Brazil

09.00 - 11.00

Filmfrokost

13.10

Capoeira oppvisning med Aquinderreis Capoeira Angola Norway, 20 min

11.00

Kirikou og Trollkvinnen 76 min, Frankrike/Guinea

12.30

My Secret Sky (Izulu Lami) 90 min, Sør-Afrika

13.45

Black Stars: An African Football Odyssey 55 min, Sør-Afrika

14.30

Barakat! 96 min, Algerie

15.00

Faro - Goddess of the waters 90 min, Mali

16.15

Zanzibar Soccer Queens 87 min, Kamerun/ Storbritannia

16.45

Awaiting For Men 55 min, Senegal/Belgia

18.00

Ezra 102 min, Nigeria

18.00

Men || Boys 44 min, USA

19.00

Good Hair 96 min, USA

20.45

Roaring Lion 57 min, Jamaica

22.00

After Party

www.filmafrikana.com

Film Afrikana 13


Lørdag 27 kl 19.00 96 min

Good Hair

Søndag 28 kl 11.00 74 min Filmfrokost!

u o k i Kir og Trollkvinnen

Når Chris Rocks datter, Lola, kommer gråtende til ham og spør “hvorfor har jeg så stygt hår?” blir den kjente komikeren forbauset og bestemmer seg for å finne ut hvor datteren har fått dette inntrykket fra. Han søker svar i det afrikansk-amerikanske miljøet og deres hårkultur. Dette er en morsom og underholdende dokumentar, men allikevel dønn seriøs i forhold til det svarte miljøets ekstreme og hysteriske oppslukthet i hår. Chris Rock tar oss med på en tur til hårsalonger, styling-konkurranser, forskningslaboratorier og indiske templer for å vise oss hårets innflytelse på lommebøker, samliv og selvfølelse. Kjendiser som Ice-T, Kerry Washington, Nia Long, Paul Mooney, Raven Symoné, Maya Angelou, og Reverend Al Sharpton deler sine personlige historier på Chris Rocks søken etter svar på hvordan han skal svare datteren. Afrikansk hår ER big business som ikke alltid kommer det svarte miljøet til gode….

PRISER: Black Reel Awards, Best Documentary, 2010 Image Awards, Outstanding Documentary, 2010 Sundance Film Festival, Special Jury Prize, Documentary, 2009

Regi: Jeff Stilson/Chris Rock 14 Film Afrikana

USA 2009

Engelsk

Kirikou blir født i en afrikansk landsby som er under en ond trollkvinnes forbannelse. Brønnen er tørr, kvinnene og de gamle blir plaget og alle mennene er blitt spist av trollkvinnen. Trollkvinnen Karaba er en vakker og ond kvinne. Hjulpet av fryktelige og lydige "fetisjer" holder hun landsbyen i sin makt. Når Kirikou hører om dette ønsker han å befri landsbyen fra Karabas forbannelse, og å forstå hvorfor trollkvinnen er så ond... En animert film om en kjent barnehistorie fra Guinea. PRISER: Prize of the Children’s Cinema Competition Jury – 2000 Cartagena Film Festival Environment and Health Award,Silver Castle – 1999 Castellinaria International Festival of Young Cinema Adult’s Jury Award; Children’s Jury Award – 1999 Chicago International Children’s Film Festival Cinekid Film Award – 1999 Cinekid Special Jury Prize – 2000 Montréal International Children’s Film Festival C.I.F.E.J. Award – 1999 Oulu International Children’s Film Festival

Regi: Michel Ocelot

Animasjon, Frankrike/Guinea 1998

Norsk tale Film Afrikana 15


Lørdag 27 kl 18.00 44 min

, i B Mère

Fredag 26 kl 18.00 55 min

Mother

Men II Boyz

Æresverdig og stolt portrett av 82 år gamle Annette Mbaye d’Erneville

I denne filmen møter vi menn fra alle samfunnslag som ønsker å dele noen visdomsord til den oppvoksende generasjonen av unge svarte menn. Filmen tar utgangpunkt i at over 82% av svarte barn født etter 1990 i USA, ikke har daglig kontakt med sine biologiske fedre. Intervjuer med Congressman Elijah E. Cummings, Rektor ved University of Maryland Baltimore County Dr. Freeman A. Hrabowski III, journalist og samfunnsaktivisten, Jeff Johnson og NFL spilleren Daniel Wilcox reflekterer over denne statistikken. Morton sier: “Men II Boys ønsker å ta et oppgjør med dette vanskelige faktum, og håper at den vil være en pådriver til å bygge sterkere familie bånd mellom svarte gutter og deres fedre, og familien for øvrig..”

Senegals første utdannede journalist, poet og en kjent profil i samfunnsdebatten gjennom tidene. Filmen om Mère-bi er også en fortelling om Senegals samtidshistorie og om Afrikas frihetsberøvelse. Mbaye d´Erneville ble født i Sokone 1926 under kolonitiden og studerte ved universitet i Paris i slutten av 40-tallet. Hun var en del av den intellektuelle kretsen i Paris og ble kjent med mange store navn i frigjøringsbevegelsen i Afrika. I Paris etablerte hun sin egen familie, arbeidet med radio og tok journalistutdannelse. I slutten av 50-tallet reiste hun tilbake til Senegal for å lede kvinnebevegelsen, arbeide som journalist og debattant. Et vakkert portrett av en klok, frittalende og engasjert dame, laget av en stolt sønn.

PRISER: Journées Cinématographiques de Carthage 2008

Regi: Morton Janks 16 Film Afrikana

USA 2009

Engelsk

Regi: Ousmane William Mbaye

Senegal 2008

Fransk/Wollof., Engelsk tekst Film Afrikana 17


Torsdag 25 kl 18.25 120 min

Motherland NORGESPREMIERE OG REGISSØR BESØK! Motherland (Enat Hager) en sterk og ærlig dokumentar gjennom et Afrika med særegne stemmer. Gjennom historien, kulturen, politikken tvers gjennom kontinentet reflekterer man over den majestetiske fortiden til dagens komplekse samtids historie. Motherland ser med et optimistisk blikk på fremtiden. Med vakre bilder og fantastisk musikk møter vi kjente afrikanske personligheter som deler sine følelser og visjon: Meles Zenawi, Jacob Zuma, Ali Mazrui, Harry Belafonte, Barack Obama, Esther Stanford, Dr. Kimani Nehusi, Amiri Baraka, Molefi Kete Asante, Tony Browder m.m. Regissør Owen Alik Shahadah gjester festivalen for å presentere filmen som vises for første gang i Norge. Etter filmen blir det anledning til å stille spørsmål.

y k S t e r c My Se

Søndag 28 kl 12.30 90 min Filmfrokost!

(Izulu Lami)

Ti år gamle Thembi og hennes lillebror Khwezi blir foreldreløse når moren dør. Forlatt av sine slektninger uten muligheten til å klare seg selv, forlater søskenparet en dag hjemstedet til fots. Deres eneste håp er hos en prest i byen som moren kjente. I jakten på han blir barna dratt inn i en gatebarn-gjeng ledet av den street smarte tolvåringen Chili-Bite. Han kan tilby et sted å sove og lover dem å finne presten. Men det viser seg at Chili-Bite har andre planer for Thembi. Dette er en historie om lojalitet og om å ha mot til å gjøre noe med sine drømmer i en tøff virkelighet. De unge skuespillerne er fantastiske, fremfor alt Sobhale Mkhabase som spiller Thembi. Hun har mottatt prisen for beste kvinnelige skuespiller på Tarifa African Film Festival, 2009.

PRISER:

PRISER:

Best Documentary Award, Pan African Film Festival, USA 2010

DIKALO Best Feature Film prize - Pan African Film Festival, Cannes 2009

Regi: Owen Alik Shahadah 18 Film Afrikana

USA/UK 2009

Engelsk

Regi: Madoda Ncayiyana

Sør-AFrika

Zulu /Engelsk tekst Film Afrikana 19


Torsdag 25 kl 18.00 22 min

Pumzi En sci-fi-film om en fremtid der hver eneste vanndråpe er verdifull. Det har gått 35 år siden tredje verdenskrig og i et forskningsinstitutt under jorden et sted i Kenya lever den unge kvinnen Asha sammen med en gruppe overlevende. Der nede tas hver eneste vanndråpe vare på, om det så må utvinnes fra menneskelige kroppsvæsker. Oppe på jorda finnes det ikke noe liv, men Asha drømmer om å komme seg ut. Pumzi betyr åndedrag på kiswahili.

! a h n i t s Pa

Lørdag 28 kl 12.00 70 min

Uma Vida pela Capoeira I denne filmen lærer vi mer om en av de viktigste capoeira-mesterne i det 20. århundre, Vincente Ferreira Pastinha, bedre kjent som Mestre Pastinha. I slutten av 30 årene ble han kalt inn på teppe av de eldste capoeira angola mesterne i Salvador, Bahia. Han ble oppfordret til å beskytte den tradisjonelle formen for capoeira som var i ferd med bli endret av blant annet Mestre Bimba til samtids formen capoeira regional. Takket være Mestre Pastinha har den tradisjonelle formen av denne afrikansk-brasilianske kunsten og kampsport blitt holdt i live. Vi har invitert capoeira gruppen Aquinderreis Capoeira Angola Norway for å gjøre en capoeira angola demonstrasjon og holde en åpen Roda.

Regi: Wanuri Kahui 20 Film Afrikana

Kenya 2009

Engelsk

Regi: Antonio Carlos Muricy

Brazil

Engelsk Film Afrikana 21


Lørdag 27 kl 20.45 57 min

Søndag 28 kl 16.15 87 min

r a b i z n a Z Soccer Queens

Roaring Lion I denne dokumentaren møter vi Rastafari bevegelsen, grunnlegger og garveyisten Leonard Howell. Med intervjuer fra den kjente akademikeren og rasta-foreleseren Professor Barry Chevannes og flere av de ledende innen rasta-bevegelsen som Mortimmo Plano, Figmore Alvarange, Dago og Gertrude Campbell tar de med oss på en reise fra rasta-bevegelsens begynnelse i Pinnacle, Jamaica til den internasjonale anerkjente religionen den har blitt til i dag. Filmen vises i samarbeid med Rasta Kino.

For 18 år siden reiste noen kvinnelige fotballspillere fra Tyresø til Zanzibar. Besøket ble startskuddet for Zanzibars første damelag i fotball. Zanzibar Soccer Queens er en fortelling om det afrikanske fotballaget, de unge kvinnene og deres forhold til fotballen. Det er også en historie om deres drømmer og om hvordan fotballen hjelper dem til å konfrontere samfunnets forventning om hvordan kvinner skal være. En feminin, tildekket og lydig kvinne.

Etter filmen blir det after party i ekte rasta-stil på dekk!

Regi: Ishmahil 22 Film Afrikana

Jamaica 2002

Engelsk

Regi: Florence Ayisi

Kamerun/Storbritannia 2006

Swahili, Engelsk tekst Film Afrikana 23


14. - 19. september 2010 www.afrikanhistoryweek.com

Film Afrikana Progrmblad  

Film Afrikana - AHW film festival

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you