Skogsnolia 2019

Page 6

Här deltar alla de stora skogsmaskintillverkarna Alla de stora skogsmaskinstillverkarna deltar på årets Skogsnolia. Det innebär att bland andra John Deere, Komatsu Forest, Ponsse, Rottne, Eco Log och Gremo ställer ut. Som vanligt kan besökarna också förvänta sig nyheter från de flesta av dem. För besökarna finns det mängder av skogsmaskiner och maskindemonstrationer att ta del av då alla de största tillverkarna i världen ställer ut på Skogsnolia. Som vanligt är inte alla nyheter lanserade inför mässan men en del var känt vid detta magasins pressläggning. Att Komatsu Forest storsatsar är klart då de japanska ägarna i Komatsu Ltd, tagit beslut att bygga en helt ny fabrik på 40 000 kvadratmeter i Umeå med fokus på hållbar produktion. Det är en av de största investeringar i Komatsu Forests historia. Fabriken planeras vara klar om två år. Marknadsledaren på den svenska marknaden, John Deere, tycker att mässan är viktig. – För oss på John Deere är Skogsnolia en viktig mötesplats där vi kan träffa våra norrländska kunder och aktörer i skogen, säger Dieter Reinisch på John Deere. Ponsse har med sig många maskiner, bland annat nyheterna Bison Active Frame, den nya versionen av Cobra samt Elephant King med ny kran och kranspetsmanövrering. Gremo har bland annat med sig nyheten 1050H. Det är en ny skördare som

Även denna gång kommer alla de stora skogsmaskinstillverkarna till Skogsnolia.

bygger på den väl beprövade föregångaren HPVR. Det är flera mindre märken som också visar upp sig, som Profi Production AB som har tagit över varumärket och tillverkningen

Mängder av tekniknyheter Det är inte bara de stora maskintillverkarna som visar upp nyheter på mässan. Det finns mängder av tekniknyheter att ta del av. Några av de nyheter som hittills blivit kända är bland annat att Iggesund Forest sin senaste skördarsvärdsmodell, XL Blue Line. ATV-Bågen AB har tagit fram en ny, ställbar skyddsbåge för fyrhjulingar som ger möjligheten att, om man monterar på en timmervagn med kran till ATV:n, kan sätta ventilpaketet med spakarna inne i hytten och på det sättet få något av en miniskotare. Nordic Traction Group premiärvisar Clarks patentsökta Haggislänk som ska ge längre livslängd och mindre underhåll.

6

av Profi från den tidigare finska ägaren och nu tillverkar skogsmaskiner i Umeå. Dessutom kommer Kranman att premiärvisa en helt ny maskin, den renodlade skördaren 520s.

Vill lyfta blicken Skogsresor anordnar studieresor till nordvästra USA och Kanada. På så sätt vill de, genom resorna, få fler att behöver lyfta blicken och ta dela av andra länders erfarenheter. I Nordamerika har de knutit upp forskare, företag, information och myndigheter med kunskap kring de klimatförändringar de brottats med i över 20 år. Exempelvis har insektsangrepp och skogsbränder som är flera hundra gånger svårare än i Sverige.