Prins, het vieze paard

Page 1

prins, het vieze paard

bw.prins.indd 1

15-05-12 12:27


afdh

thierry abels

isbn 978 90 72603 18 0 Š 2011, Thierry Abels en afdh Uitgevers, Enschede/Doetinchem Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

bw.prins.indd 2

15-05-12 12:27


prins, het vieze paard

en andere verhalen over mensen die ik ken

bw.prins.indd 3

15-05-12 12:27


la bw.prins.indd 4

15-05-12 12:27


Ze vechten voor de grap, maar voelen allebei dat de klappen

5

hard en raak aankomen. Zij is boos omdat hij zo jaloers is, hij ergert zich omdat zij zo onduidelijk praat. Na veel geschreeuw en gehuil verheffen zij hun stem alleen nog als de muziek te hard staat. Het woord sorry blijft als een prop in hun keel steken en voor goedmaak-seks zijn ze allebei te moe. Het duel verplaatst zich naar de keuken. Hij trekt aan haar hoofd en zij probeert zich los te rukken. Haar haren staan recht overeind en de gin-tonic doet haar bloed sneller stromen. Hij trekt aan haar oor, hard en lang, en zijn ogen lachen vals. Dan neemt ze een hap. Het vlees tussen zijn oksel en tepel voelt zacht als kipfilet. Vier kleine gaatjes huilen rode druppels die langs de borstharen naar beneden glijden. Hij springt naar achteren en stoot zich aan de bank. ‘Een mensenbeet is gevaarlijker dan die van een hond,’ zegt Anne, die al die tijd rustig op haar stoel is blijven zitten. Ze kijken elkaar alle drie om de beurt aan. Anne besluit dat hij een tetanusprik moet halen. Hij wil niet, want hij is bang voor naalden. ‘Je bent bang voor naalden maar niet voor je vriendin?’ lacht Anne. ‘Mijn vriendin is een moordvrouw,’ zegt hij, en pakt een pleister uit de la.

bw.prins.indd 5

15-05-12 12:27


6

Als je in een viswinkel werkt, denk je over heel veel dingen na. Hoe je een tarbot in stukken moet verdelen. Hoe je moet praten met doofstomme mensen. Soms geef ik iemand stiekem korting. Soms worden mensen boos omdat de tonijn te bruin is. Soms gooi ik een Stellendamsche garnaal tegen het plafond van de winkel. Omdat het leuk is en omdat ik dan denk dat alles rotzooi is, hoe lekker het er ook uitziet. In een kleine winkel moet je kleine gesprekken voeren. Dat lukt vaak. Soms niet. Een vaste klant vertelde me dat haar zus gisteren overleden is. Omdat ik niets wist te zeggen, gaf ik haar een gratis stuk zalm. Mijn vader kreeg ooit een nieuw bed omdat zijn vader dood was gegaan. Hij vond dat heel erg, omdat het fijn en zielig tegelijk was. De mevrouw nam de zalm mee, en ook nog een paar haringen voor haar man. Eigenlijk haat ik mijn werk, omdat je de hele dag leuk praat over dode dingen. Dag schol, dag heilbot, vandaag was mijn laatste dag, en als ik jullie ooit nog eens terugzie, hoop ik dat jullie zwemmen.

bw.prins.indd 6

15-05-12 12:28


soms

bw.prins.indd 7

15-05-12 12:28


mj bw.prins.indd 8

15-05-12 12:28


Marvi Joanna’s neef werd gisteren doodgeschoten in Cali,

9

Colombia. ‘An eye for an eye,’ zegt Marvi Joanna. Ik zit op haar bed in haar kamer bij de bloemenmarkt. Zij hangt in haar stoel naast de koelkast en is dronken, stoned en droevig. Ik ben wakker en kijk om me heen naar de spullen die mj net door de kamer heeft gegooid. Ik durf mijn vriendin niet alleen te laten en dus begin ik maar op te ruimen. Terwijl ik lege blikjes en pakjes bij elkaar zoek, opent zij het raam en begint iets naar buiten te schreeuwen in het Spaans. Ze doet het raam weer dicht en zet Iron Maiden op. Nooit eerder voelde ik mij zo Nederlands als nu. Nooit eerder voelde ik mij zo naïef en lullig. Mijn familie schiet niet met pistolen en viert geen sterfdag met Wiet, Hasj en Juan Lluis Guerra. Mijn familie herdenkt de doden in een zaal in Usselo of Almelo met koffie en natte plakken cake. Ik vraag of mj in het hiernamaals gelooft. Ze vindt dit een slecht gespreksonderwerp en gooit een boek tegen de deur. Dan staat ze op vanuit de bureaustoel en vraagt of ik een strijkijzer heb. Ik heb geen strijkijzer. Ze zegt dat vrouwen in Zuid-Amerika speciale strijk-cd’s kopen. Die muziek heeft een repetitive riff en dat maakt het strijken makkelijker en aangenamer. Als je klaar bent met strijken mag je niet in de buurt van de koelkast komen. Dan vraag je je man om een drankje voor je te pakken. ‘Jij denkt natuurlijk dat dit bijgeloof is, maar voor ons is het waar.’ ‘Als je je warme hand van het strijkijzer in een koude koelkast steekt, kun je doodziek worden,’ zegt mj met haar ogen dicht. Het is nu vier uur ’s nachts en ze stapt eindelijk in bed. Ik fiets naar huis en vind een slapende Danny in mijn bed. Ik pak

bw.prins.indd 9

15-05-12 12:28


10

zijn broek van de grond, zet een pan op het gasfornuis en wacht tot de onderkant heet is. Met de pan strijk ik de broek en denk aan mj die met schoenen aan onder haar deken ligt. Ik denk aan haar neef die ver weg ergens in een koelkast ligt. Ik bedenk me dat alles nergens op slaat en dat dat niet erg is. Het is niet erg om dronken te zijn of om met boeken te gooien. Het is niet erg om kattenhaar en borsthaar op je kussen te vinden. Het is niet erg om te huilen om iemand die je niet kunt zien. Het is niet erg om Nederlands te zijn.

bw.prins.indd 10

15-05-12 12:28