Project portfolio A&R10 architectuur en restauratie Maarn Utrechtse Heuvelrug

Page 1

HISTORIE IS CONTINUarchitectenbureau

A&R10 MAARNarchitectenbureau

Architectenbureau A&R10 laat u graag de verborgen potentie zien van uw woning, kantoor of monumentaal pand. Met respect voor de bouwstijl en met oog voor detail. De naam A&R10 is gebaseerd op de combinatie van toekomst (architectuur) en verleden (restauratie). Historie is ContiNU. Daarom leggen wij de verbinding met het verleden en vullen de historie aan met elementen uit het heden. Sinds februari 2017 zijn wij gevestigd in het souterrain van het oude raadhuis van Maarn. Wij hebben zelf een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het behoud, de herbestemming en de restauratie van het pand dat 10 jaar lang leeg stond en aftakelde.

A&R10 MAARN


Scan de QR-code voor de BimX demonstratie.


De architecten van A&R10 laten u graag de verborgen potentie zien van uw woning, kantoor of monumentaal pand. Met respect voor de bouwstijl en met oog voor detail. Wij combineren toekomst (architectuur) en verleden (restauratie) met elkaar. Onze visie? Historie is ContiNU. In het ontwerpproces maken wij gebruik van het programma BimX, dit stelt u in staat via een app een virtuele tour door het 3D model van het ontwerp te nemen. Via deze app schakelt u moeiteloos tussen de ontwerp tekeningen en het 3D model van het ontwerp, dit zorgt voor een snellere verbeelding en de snellere link tussen de verschillende type tekeningen.

Architectuur

Advies

A&R10 ontwerpt en realiseert woningen, win-

A&R10 adviseert u bij alle vraagstukken

kels, kantoren en monumenten. U kunt bij ons

rondom uw nieuwbouw, verbouw, aanbouw of

terecht voor nieuwbouw, verbouw en aanbouw

interieur.

maar ook voor interieurontwerp. Vergunningsaanvraag Interieur

A&R10 kent de weg bij gemeente en monu-

Wilt u meer licht en lucht in uw woning? A&R10

mentenzorg. Wij zorgen daarom graag voor de

ontdekt graag de verborgen potentie van uw

benodigde vergunningen, zodat u zich niet met

woning en zorgt dat u zich er beter thuisvoelt.

die papierwinkel hoeft bezig te houden.

Renovatie

Bouwbegeleiding

Bestaande gebouwen renoveert A&R10 met

A&R10 houdt toezicht op de bouw, beoordeelt

oog voor duurzaamheid en energiezuinigheid.

het werk en stuurt waar nodig bij. Kortom: wij

Zodat deze gebouwen voor de komende jaren

ontzorgen u voor het gehele project.

geschikt zijn om in te wonen en werken. Herontwikkeling Restauratie

Onverkoopbare kerk, kazerne of ander pand?

A&R10 is expert in restauratie van gebouwen

Landgoed met een exploitatieprobleem?

met behoud van originele details, zonder con-

A&R10 onderzoekt graag de mogelijkheden en

cessies te doen aan hedendaags comfort.

presenteert u een haalbaar plan.

OVERZICHT VAN DIENSTEN


“We zochten een kleinschalig architectenbureau waar je geen nummer bent.”


NIEUWBOUW & VERBOUW PARTICULIERE OPDRACHTGEVERS

Of het nu gaat om een nieuwe uitbreiding

Aan de hand van een stappenplan

voor een bestaand huis, renovatie of

begeleiden we het proces.

restauratie of complete nieuwbouw, wij verzorgen het hele traject. Met een compact

1. Schetsgesprek

team en korte communicatielijnen zorgen

2. Voorontwerp

wij dat uw wensen worden vertaald naar

3. Uitwerking

een uniek ontwerp dat mooi, functioneel en

4. Vergunning

duurzam is en passend binnen uw budget.

5. Bouw 6. Opleveringrenovatie

In het buitengebied van Leusden, langs het Valleikanaal ter plaatse van de voormalige Grebbelinie, staat een ‘wederopbouw’boerderij. Architectenbureau A&R10 heeft hiervoor een verbouwingsvoorstel gemaakt. De nieuwe indeling bestaat uit een zogenaamde kangoeroe-oplossing. Dat wil zeggen dat er twee generaties van één familie in de woning komen wonen. In het voorstel zijn de bestaande culturele waarden behouden. Aan de achter- en tuinzijde zijn moderne ingrepen gemaakt en contrasterend uitgewerkt met zinken bekleding en aluminium kozijnen. De voormalige structuur van het pand blijft hierdoor zichtbaar. Het gezin met twee kinderen komt te wonen in de deel plus de moderne toevoeging en op de totale bovenverdieping. Voor de oudere generatie hebben we een zelfstandige woonruimte kunnen realiseren in het voorhuis van de woning.

WOONBOERDERIJ LEUSDENrenovatie

WOONBOERDERIJ LEUSDENrenovatie

WOONBOERDERIJ LEUSDENverbouw

Voor een jong stel heeft A&R10 een verbouwingsvoorstel gemaakt voor de transformatie van een jaren ‘60 bungalow in Maarn. Zowel de binnenzijde als de buitenzijde van de bungalow was gedateerd waardoor wij de vrije hand hadden voor een modern ontwerp. Het plan is zodaning opgesteld dat het plan gefaseerd uitgevoerd worden. De bungalow is voorzien van een nieuwe, verhoogde kap, waarmee op de verdieping veel meer ruimte ontstaat. Ook op de begane grond wordt door middel van een uitbouw het woonoppervlak uitgebreidt. Binnen de uitbouw wordt een ruime leefkeuken gerealiseerd die aansluit op de woonkamer en tuin. De getransformeerde woning kenmerkt zich aan de moderne materialisatie van wit stucwerk, houten lattenwerk en antraciete aluminium kozijnen die het geheel een eigentijds karakter geven.

TRANSFORMATIE BUNGALOW MAARNverbouw

TRANSFORMATIE BUNGALOW MAARN


Scan de QR-code voor een BimX demonstratie van dit project.


verbouw

TRANSFORMATIE BUNGALOW MAARNnieuwbouw

Hoe bouw je een gelijksvloerse, levensloopbestendige bosvilla met volop uitzicht terwijl er een groot, hoog gebouw naast staat? A&R10 ging de uitdaging aan. De moderne villa onder architectuur is onder begeleiding van A&R10 gebouwd in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug in Maarn. De wensen van de opdrachtgever waren: levensloopbestendig, spelen met licht, een strakke uitstraling en optimale privacy. Privacy was een uitdaging vanwege een naastgelegen groot en hoog gebouw. Het ontwerp is een combinatie geworden van vrijheid en beschutting in een compositie van zichtlijnen en dichte materialisering.

BOSVILLA MAARN


“Het geeft ons de vrijheid die we wensten. Vanuit onze slaapkamer en woonkamer kijken we zo de tuin in en zien we eekhoorns in de bomen spelen.”


nieuwbouw

BOSVILLA MAARN


Scan de QR-code voor drone beelden van deze bosvilla.


nieuwbouw

BOSVILLA MAARNuitbreiding

Originele details van de monumentale woning met modern woongenot gecombineerd. De bewoners hebben A&R10 gevraagd een ontwerp te maken voor een passende uitbreiding aan de achterzijde van deze gemeentelijk monumentale woning. Daarnaast is er de mogelijkheid een ruim bijgebouw te realiseren. Het bijgebouw hebben wij in het ontwerp meegenomen, waardoor deze goed aansluit bij het karakter van de monumentale woning en bij het moderne bijgebouw. Deze uitbreidingen vormen zo samen met het bestaande een nieuw geheel. Een oude Magnolia wordt door de nieuwbouw ingekaderd en krijgt een markante plek op het perceel.

GEMEENTELIJK MONUMENT DRIEBERGENGEMEENTELIJK MONUMENT DRIEBERGENnieuwbouw

A&R10 vindt esthetiek net zo belangrijk als haalbaarheid en betaalbaarheid. Bij deze moderne landelijke villa zijn door slimme ontwerp- en materiaalkeuzes, ambitieuze vormgevingswensen binnen budget gerealiseerd. Hierdoor zijn bijzondere elementen tot hun recht gekomen. Zo geven de verlengde houten dakkapellen een warm contrast aan de woning. De keuken en eetkamer hebben een uniek uitzicht over het water en zicht op de vlonder. Daardoor zijn de zichtlijnen en het gevoel binnen-buiten optimaal met elkaar verbonden. De opdrachtgevers hebben een ruimtelijke, landelijke woning gekregen met een strakke uitstraling die wordt doorgezet in het interieur. Het ontwerp van deze woning werd in 3D gemaakt, hierdoor konden de toekomstige bewoners virtueel door de woning lopen tijdens het ontwerpproces. Ze zagen al in een vroeg stadium hoe de woning eruit kwam te zien en schakelden gemakkelijk over naar de plattegrond met precieze maatvoering.

MODERNE LANDELIJKE VILLA SCHERPENZEELnieuwbouw

begane grond

MODERNE LANDELIJKE VILLA SCHERPENZEELverbouw

De opdrachtgever vroeg A&R10 hun ruime jaren ‘30 woning flink uit te breiden: met maar liefst 50% meer oppervlakte. Maar dan wel onopvallend. Voor de uitstraling van het ontwerp was het belangrijk om de uitbreiding niet kolossaal te laten ogen. Daarom werd ondergronds uitgebreid, met een grote kelder. Daar bovenop een uitbreiding van de begane grond, en drie slaapkamers op de verdieping. Om de uitbreiding verder optisch te verkleinen, werd het dakvlak onderbroken door kleine dakkapellen die voor voldoende daglicht zorgen. De materialisering heeft een betonlook om zo het contrast te laten zien tussen bestaand en nieuw, zonder dat het een aansluitend groot blok wordt. De terugliggende glaspui en het overstek brengen eenheid in de uitbouw van de woning. In de uitbreiding bevindt zich de keuken met buiten een aangrenzend terras met buitenhaard. Dit zorgt voor een uniek binnen-buiten gevoel.

VERLENGDE SLOTLAAN ZEISTverbouw

VERLENGDE SLOTLAAN ZEISTverbouw

Voor een bestaand woonhuis in Utrecht heeft A&R10 een verbouwingsvoorstel gemaakt met als resultaat een grotere woning met een moderne uitstraling. Er is een aanbouw en een veranda ontworpen en voor de voormalige garage is een ontwerp gemaakt om deze te kunnen transformeren tot guesthouse. Boven zijn drie slaapkamers gerealiseerd en is er een badkamer bijgekomen. Aan de voorzijde is een dakkapel ontworpen en rondom de entree een opvallend kader om deze nog meer uit het ontwerp te laten springen. Om het karakter van het bestaande gebouw deels te behouden worden details van het hoofdgebouw overgenomen in de aanbouw. Aan de achterzijde is een grote glazen pui ontworpen die een prachtig uitzicht over de weilanden biedt en zal zorgen voor veel licht in de woning.

MODERNISERING WONING UTRECHTverbouw

Voorgevel

Rechtergevel

Achtergevel

Linkergevel

MODERNISERING WONING UTRECHTverbouw

MODERNISERING WONING UTRECHTverbouw

A&R10 maakte een ontwerp voor zowel de buitenzijde als de binnenzijde van deze vrijstaande woning. De woning heeft een modernere onderhoudsarme gevel gekregen, en ook is het interieur zo vorm gegeven dat het een luxe levensloopbestendige woning is geworden. In Leusden hebben wij het ontwerp mogen maken van een moderne levensloopbestendige bungalow. Op de eerste verdieping komt een nieuwe gevel. De nieuwe woning krijgt aluminium kozijnen met daarin triple glas en een geheel nieuw dak, waardoor de woning veel beter geïsoleerd is en voor de toekomst onderhoudsvrije materialen heeft. De badkamers en keuken hebben een ingrijpende verbetering ondergaan in de indeling en zo een modernere uitstraling gekregen. De slaapkamer op de begane grond is uitgebreid met een inloopkast, waardoor het een luxe levensloop bestendige woning is geworden.

VRIJSTAANDE BUNGALOW LEUSDENverbouw

VRIJSTAANDE BUNGALOW LEUSDENverbouw

Aan de statige Professor Lorentzlaan in Zeist is A&R10 gevraagd een uitbreiding te ontwerpen voor deze monumentale villa. Aan de achterzijde van de woning worden de bestaande uitbouwen gesloopt en vervangen door een nieuw volume. Deze uitbouw wordt uitgevoerd in dezelfde steen als het woonhuis. Deze steen is gevonden bij een handel in oude bouwmaterialen. Door de nieuwe uitbouw en aanpassing van de kozijnen worden de zichtlijnen naar de tuin sterk verbeterd. Op de huidige garage wordt een nieuwe rieten kap geplaatst waardoor de garage beter past bij het statige woonhuis. Intern wordt het huis voorzien van na-isolatie en worden de ruimtes aangepast aan de eisen van het gezin. Op de begane grond ontstaat door de beter gesitueerde uitbouw een ruime leefkeuken met aansluitende eetkamer. Op de tweede verdieping wordt een sportkamer gerealiseerd en op de eerste verdieping een ruime walk-in-closet.

PROFESSOR LORENTZLAAN ZEISTverbouw

Voorgevel

Rechtergevel

Achtergevel

Linkergevel

PROFESSOR LORENTZLAAN ZEISTnieuwbouw

Voor een groep starters heeft A&R10 in samenwerking met Leesberg adviseurs een woonblok ontworpen van 8 woningen. De woningen zijn ontworpen volgens de principes van het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) waarbij een groep mensen hun krachten samen bundelen om hun eigen woning te realiseren. Het woonblok bestaat uit 6 tussenwoningen en twee kopwoningen die het totale bouwblok afronden. In het midden van het woonblok zorgt een licht houten element voor een verticale onderbreking in het horizontaal georiënteerde bouwblok. Iedere bewoner heeft zijn of haar eisen kunnen inbrengen waardoor er diverse indelingen zijn ontstaan. In de uitstraling van het woonblok is dit terug te zien aan de verschillende posities van entrees en raampartijen. Door de samenvattende dakvorm ontstaat er toch een collectief woonblok als geheel.

CPO SOMEREN-HEIDE


Voorgevel


nieuwbouw

CPO SOMEREN-HEIDEverbouw

In Doorn werd een voormalige twee-onder-een-kap woning gebruikt als winkel en als woonhuis. Nu wordt het pand met onze hulp weer omgevormd tot de oorspronkelijke structuur van twee woningen. Aanvullend krijgt de achterzijde een compleet nieuw beeld. In de woningen gaan twee bevriende, oudere stellen wonen. De kavel is in tweeën gesplitst, maar zonder scheiding tussen de tuinen. Dit sluit perfect aan bij de wensen van de bewoners om gezellig samen te zijn in de tuin. De woningen zijn vergelijkbaar en beschikken over een veranda. De ontwerpkeuze om hout te gebruiken voor de achtergevel, komt terug in de omlijsting van de voordeur. Het bestaande gebouw is volledig geïsoleerd en de uitbreiding is uitgevoerd met CLT (cross laminated

En

tre

e

wo

nin

g

60 En

tre

e

wo

nin

g

timber) panelen. Dit houtbouwproduct is opgebouwd

58

uit kruislings verlijmde éénlaagsplaten. De lagen worden steeds haaks op elkaar verlijmd waardoor de werking uit het hout wordt gehaald en een sterk constructief bouwmateriaal ontstaat. De uitbouw voldoet aan alle moderne bouweisen.

UITBREIDING IN HOUTBOUW DOORN

rbouwing Kampweg 58-60 Doorn | Definitief | 20.05.2021verbouw

UITBREIDING IN HOUTBOUW DOORNverbouw

In Leersum, op de Utrechtse Heuvelrug, mochten we werken aan de verbouwing van een gedateerde jaren ’60 bungalow. De bewoners willen graag genieten van het omringende bos en groen, maar ook wonen in een comfortabele eigentijdse woning. De oplossing is gezocht in het behoud van het bestaande casco die de basis vormt voor de nieuwe woning. De buitenzijde wordt volledig geïsoleerd en door de nieuwe verdieping krijgt ook het dak de juiste isolatiewaarde. De nieuwe verdieping geeft ruimte aan extra slaapkamers en bergruimten. Hierdoor komt er op de begane grond meer ruimte voor een thuiswerkplek, maar ook een ruime keuken en bijkeuken. Om de bestaande fundering niet veel extra te belasten is gekozen voor een opbouw met een houten skelet. Door toepassing van isolatie over de bestaande buitenwanden vormt de opbouw en bestaande woning een geheel en krijgt in combinatie met donkere kozijnen een moderne uitstraling.

TRANSFORMATIE BUNGALOW LEERSUM


Voorgevel

Zijgevel


verbouw

WD WD WM WM

0.02 0.02

woonkamer woonkamer 0.04 Opp: 24,4 m2

0.04 Opp: 24,4 m2

0.05 0.05

Begane grond

Eerste verdieping

TRANSFORMATIE BUNGALOW LEERSUMnieuwbouw

Een groep van zes starters in SomerenHeide hebben de mogelijkheid om hun eerste woning te bouwen. De gemeente stelt eisen aan de maximale 1.200

inhoud van de woning en een maximale

4.560

kavelgrootte om in aanmerking te komen

28,9 m2

18,3 m2

voor een lage grondprijs. Stap 1 is om voor

36,3 m2

5.740 10.920

een starter een betaalbare woning te maken. Stap 2 is het ontwerp van de woning. Graag

120,0 m2

6.360

120,0 m2

120,0 m2

120,0 m2

6.360

zo groot mogelijk, maar uiterst betaalbaar.

120,0 m2

120,0 m2

Samen met Leesberg Adviseurs zijn wij deze uitdaging aangegaan. We hebben een rijwoning 455,0 m2

9.600

W6

9.600

W5

W4

W3

W2

W1

9.600

ontworpen met een identiek casco, om de kosten beheersbaar te houden. Bewoners kunnen keuzes maken in de kozijnindeling,

1.000

3.000

3.000 6.330

5.100

5.100

5.100

5.100

3.000

indeling van de woning en het wel of niet

1.000

6.330

zelf afbouwen. Voor de afwerking hebben we gezocht naar een betaalbare lichte steen. Keuzevlakken in de voorgevel zijn aangevuld met verticaal lattenwerk. Met ons ontwerp

Eggendreef

heeft Leesberg Adviseurs een aannemer gezocht die binnen budget het ontwerp gaat uitvoeren.

CPO SOMEREN-HEIDE WONINGENbegane grond

adviseurs

nieuwbouw

bad-douche combi WP WM

VW

Begane grond

Eerste verdieping

Tweede verdieping

CPO SOMEREN-HEIDE WONINGEN

keningen Nieuwbouw CPO-3 Someren-Heide | Concept | 07.07.2021RESTAURATIE & HERBESTEMMING ZAKELIJK Een herbestemming van een monumentaal pand, transformatie, restauratie of nieuwbouw, wij zijn de veelzijdige partner die creatieve oplossingen bedenkt. Samen met de opdrachtgever werken wij in een compact team. Van een compleet nieuw ontwerp tot een restauratie of herbestemming, wij zorgen dat er een nieuw geheel ontstaat, met respect voor de bouwstijl en met oog voor -oorspronkelijkedetails.restauratie

Voor de herontwikkeling van de voormalige

van de structuur te behouden. Zo zijn

Simon Stevin Kazerne hebben wij een

de hal, badkamer en installaties van elk

haalbaarheidsstudie gemaakt. Op basis

appartement in een strip aan de gangzijde

hiervan heeft Woonstede de panden

ondergebracht.

aangekocht en hebben wij het hele project

Als resultaat daarvan blijft de hoogte van de

mogen begeleiden, van ontwerp tot

leefruimtes gespaard, en blijft het uitzicht

uitvoering.

vanuit de grote ramen zoals vanouds.

Centraal in het haalbaarheidsonderzoek

Behoud van de oorspronkelijke uitstraling

stond het behoud van de structuur van

De gevel blijft optisch zoveel mogelijk in de

de kazerne. Deze werd gedomineerd door

oorspronkelijke structuur behouden. De

een lange gang die het gebouw in tweeën

gevel heeft een driedeling. Dit belangrijke

deelde. Aan de ene zijde van de gang waren

kenmerk is uitgangspunt voor de nieuwe

de vertrekken van de manschappen gelegen.

ingrepen. Door te kiezen voor duidelijke,

Aan de andere zijde van de gang waren

grote ingrepen die in het bestaande ritme

onder meer de sanitaire voorzieningen

passen, blijft de huidige gevelstructuur

gehuisvest.

gehandhaafd en worden de bestaande verhoudingen niet verstoord. De ingrepen

Behoud van kwaliteiten

krijgen een opvallend andere detaillering,

Slechts het hoogstnoodzakelijke werd

zodat zichtbaar is dat deze in de huidige tijd

gedaan om de nieuwe invulling te realiseren.

zijn uitgevoerd.

Van plattegronden en in doorsnedes werd het uiterste gevergd om de kwaliteiten

SIMON STEVINKAZERNE EDE


West-gevel

Oost-gevel


restauratie

SIMON STEVINKAZERNE EDE


Scan de QR-code voor een compilatie van drone beelden van de Simon Stevinkazerne.


restauratie

Herbestemming Simon Stevinkazerne Ede

Herbestemming Simon Stevin kazerne | juli 2017 | A&R10 | Raadhuisplein 1, 3951 XV Maarn | 0343 700 236 | www.aenr10.nl | info@aenr10.nl

SIMON STEVINKAZERNE EDErestauratie

SIMON STEVINKAZERNE EDErestauratie

Het Boerhaaveterrein is getransformeerd en herontwikkeld tot een levendige mix van wonen, werken en educatieve functies. Op dit terrein staan drie medische laboratoria die vroeger door de Universiteit Leiden werden gebruikt. Het grootste daarvan is het voormalige Pathologie Laboratorium dat van 1925 dateert. Om het pand zijn kracht te laten behouden, heeft A&R10 in zijn karakteristiek zo min mogelijk ingrepen gemaakt. In eerste opzet blijft de structuur van het pand grotendeels behouden. Om herbestemming mogelijk te maken, zijn wel ingrepen nodig aan zowel buiten- als binnenzijde. Verder ontstaan door de sloop van diverse gebouwdelen ‘sloopwonden’ die ingevuld moeten worden. A&R10 werkte leesbare ingrepen uit in afwijkende materialisering, waarmee duidelijk zichtbaar is dat het om nieuwe toevoegingen gaat.

DE PATHOLOGIE LEIDENrestauratie

DE PATHOLOGIE LEIDENrestauratie

DE PATHOLOGIE LEIDENherbestemming

Wij hebben mogen ontwerpen aan de restauratie van de monumentale Hoefsmederij op het voormalig kazerneterrein Maurits-Noord in Ede. Het pand is zowel van buiten als van binnen gerestaureerd. Een bijzondere plek waar vroeger werkplaatsen waren voor de cavalerie. De gevel aan zuidzijde werd gedomineerd door een grote opening waardoor de paarden naar binnen werden geleid. Deze opening hebben wij teruggebracht in het ontwerp en functioneert nu als etalage van het Militair Historisch Informatiepunt. Het Platform Historisch Ede (PMHE) heeft zijn intrek genomen in de Hoefsmederij. Een publieke functie die perfect aansluit in de omgeving van het kazerneterrein. Voor het PMHE hebben wij diverse interieur elementen ontworpen zoals de bar en balie bij de entree. Om de wensen van een tochtsluis te vervullen hebben wij een kopie van een voormalig wachtershuisje gebruikt.

HERBESTEMMING DE SMEDERIJ EDEherbestemming

HERBESTEMMING DE SMEDERIJ EDEherbestemming

HERBESTEMMING DE SMEDERIJ EDEherbestemming

HERBESTEMMING DE SMEDERIJ EDEherbouw

Na een brand van een aantal winkelpanden in de zomer van 2018, is A&R10 gevraagd om een ontwerp te maken voor herbouw. De winkels vormden een beeldbepalend stadsgezicht in het centrum van Huizen en zijn herbouwd volgens historische detaillering. Aan de voor- en achterzijde is een nieuw gedeelte aangebouwd met extra winkelruimte en 4 bergingen, boven de winkels zijn 4 appartementen gerealiseerd. Voor de herbouw van het bestaande deel is het historische karakter behouden gebleven. De wanden die er na de brand nog stonden, hebben we ingescand met een 3D scanner om de exacte maatvoering te bepalen. Het glasin-lood is hersteld en de nieuwe dakkapellen hebben franse balkons gekregen. De appartementen zijn toegankelijk via een gallerij aan de achterzijde. De moderne uitstraling van het bijgebouwde volume is echter ondergeschikt aan het originele historische karakter van het hoofdgebouw.

HERBOUW WINKELPANDEN HUIZEN


volume bestemmingsplan

restanten na opruimen brandschade

perceel

perceel historische bebouwingscontour

nieuw volume achter bestaande volume

bestaand volume herbouwen (gevels waar originele behouen)

perceel


DWARS DOORSNEDEN | 1:100 herbouw

Appartement

winkel

HERBOUW WINKELPANDEN HUIZENherbouw

HERBOUW WINKELPANDEN HUIZENherbestemming

Wij hebben een aanzienlijke bijdrage

Behoud van de oorspronkelijke uitstraling

geleverd aan het behoud, de

De indeling bleef optisch zoveel mogelijk in

herbestemming en restauratie van

de oorspronkelijke structuur. Dit belangrijke

het voormalige raadhuis van Maarn.

kenmerk vormde het uitgangspunt voor de

Na 10 jaar leegstand en aftakeling is

nieuwe ingrepen.

het rijksmonument uit 1925 weer tot

In het souterrain was asbest verwerkt en deed

leven gekomen en behouden voor de

een complete wand dienst als stoppenkast

gemeenschap. Koningsdag, 4 en 5 mei en

voor het gehele pand. Een verlaagd plafond

de intocht van Sinterklaas kunnen er tot in

onttrok de originele balkenlaag aan het oog

lengte van jaren gevierd worden.

en her en der stonden muren. Alle nietoriginele muren zijn weggehaald en bij het

Het eigendom van het raadhuis is horizontaal

slopen stuitten we op tralies, een voormalige

gesplitst, waarbij A&R10 het souterrain

politiecel. Om recht te doen aan de historie

verkreeg. We werden voor gek uitgemaakt

van het gebouw, hebben we die ruimte niet

dat we ons kantoor wilden vestigen in een

afgewerkt. In plaats daarvan hebben we grote

bedompt en donker souterrain, maar wij zagen

glazen deuren geplaatst, met ruiten die op

de verborgen potentie van de ruimtes.

authentieke wijze van stopverf zijn voorzien.

We maakten het ontwerp voor de

Vanuit onze spreekkamer kijken we nu zo de

herbestemming, het interieurontwerp en

politiecel in.

verzorgden de vergunningsaanvraag.

Het interieur heeft een strakke, opvallende uitstraling zodat zichtbaar is dat deze een eigentijdse sfeer heeft gekregen.

HISTORISCH RAADHUIS MAARN


Scan de QR-code voor video beelden van de ingrijpende verbouwing van het interieur.


herbestemming

HISTORISCH RAADHUIS MAARNherbestemming

Het rijksmonument gelegen in het centrum van Leiden aan de Garenmarkt, was oorspronkelijk een HBS voor meisjes. Dit schoolgebouw is gedeeltelijk getransformeerd naar appartementen met behoud van de historische structuur. Er zijn verschillende appartementen ontworpen, meerdere appartementen hebben een ruime entresol waarmee een slaapruimte is gecreëerd met eventuele opbergruimte, ook hebben deze appartementen een balustrade met een vrij zicht op de eetkamer en woonkamer. Hierdoor wordt er optimaal gebruik gemaakt van de ruimte maar blijft het effect van een hoog plafond behouden.

GARENMARKT LEIDENherbestemming

GARENMARKT LEIDENtransformatie

Het uitgangspunt van deze transformatie is het behoud van de bestaande uitstraling waarbij zichtbaar mag zijn dat het geen kantoorpand meer betreft, maar de uitstraling krijgt van een woongebouw. Door toevoeging van gekoppelde balkons en een vernieuwing van de dakopbouw achten wij hierin geslaagd te zijn. De nieuwe dakopbouw krijgt een levendige uitstraling door nieuwe warmere materialen. Aan de binnenzijde hebben we woningen gerealiseerd waarbij de verblijfsruimten aan de gevel gelegen zijn en die hierdoor voldoende daglicht krijgen. De woningen op de begane grond hebben allemaal een eigen privé tuin die wordt afgescheiden door een (gedeeltelijk bestaande) beukenhaag. Hierdoor wijzigt de aankleding van het perceel niet significant. De woningen op de eerste verdieping zijn voorzien van een balkon. Op de tweede verdieping blijft een deel van het dakterras behouden en vergroot, zodoende hebben de woningen op de tweede verdieping een royaal dakterras.

VAN KANTOOR NAAR APPARTEMENTENtransformatie

Appartement 10 Opp: 58,4 m2

Appartement

Appartement

09 Opp: 65,9 m2

08 Opp: 51,8 m2

10

09

08

07

Lift

11

Appartement 07 Opp: 54,4 m2

12

14

Appartement 11 Opp: 66,7 m2

15

Appartement 12 Opp: 57,7 m2

VAN KANTOOR NAAR APPARTEMENTENtransformatie

VAN KANTOOR NAAR APPARTEMENTENverbouwing

Een winkelpui op het Euterpeplein in Amersfoort heeft een complete metamorfose ondergaan met een geheel nieuwe, moderne winkelpui. A&R10 is betrokken geweest bij zowel het overleg met de gemeente als de begeleiding met de welstandscommissie. Het bedrijfspand heeft een complete metamorfose ondergaan met een moderne winkelpui waar de huurder volgens zijn wensen reclame uitingen kwijt kan. Deze verbouwing draagt bij aan een moderne uitstraling van de verouderde wijk.

WINKELPUI AMERSFOORTverbouwing

WINKELPUI AMERSFOORTtransformatie

Aan de Kerklaan, bij de entree van de Apeldoornse binnenstad, staat een voormalig kantoorgebouw. Wij transformeerden dit naar een modern appartementengebouw. Het appartementengebouw bestaat uit veertien stijlvolle appartementen in verschillende groottes, en biedt kantoorruimte op de begane grond. Elk appartement heeft zijn eigen berging, parkeerplaats en buitenruimte. Dankzij de vele ramen zijn de ruimtes binnen altijd licht, wat een gevoel van openheid geeft zonder scherp onderscheid tussen binnen en buiten. Door het gebruik van balkons en loggia’s is er een interessant samenspel in de gevels ontstaan, wat het gebouw een echte eyecatcher maakt in het centrum van de stad.

TRANSFORMATIE KANTOORGEBOUW


AAN DE ENE KANT EEN WOONKEUKEN MET RUIMTE


transformatie

Eerste verdieping

TRANSFORMATIE KANTOORGEBOUWtransformatie

Voorgevel

Achtergevel

Linkergevel

Rechtergevel

TRANSFORMATIE KANTOORGEBOUWinterieur

In het verleden is het interieur van deze villa verbouwd voor de Stichting Verenigde Nederlandse Apotheken (stichting VNA). Tijden veranderen en ook de smaak van de medewerkers en directie. Bouwbedrijf Van den Hengel heeft A&R10 gevraagd om een interieurontwerp en stylingsadvies op te stellen en dit te presenteren aan de directie en medewerkers van VNA. Het gedateerde interieur heeft plaats gemaakt voor een strakke lichte basis, gecombineerd met authentieke details. Hierdoor komen de originele details van het gebouw beter tot zijn recht en vallen zelfs meer op in het interieur.

KANTOORVILLA AMERSFOORTinterieur

KANTOORVILLA AMERSFOORTinterieur

De voormalige brasserie ‘In den Vollen Pot’ in Amersfoort was toe aan een restyling. A&R10 is door communicatiebureau Zinnenprikkelend gevraagd het ontwerp van plattegrond en bouwkundige ingrepen te verzorgen. Gewenst was een totaalconcept van het restaurant met de nieuwe naam ‘De 4 Broers’: een moderne en eigentijdse brasserie met een gezellige, warme sfeer die voelt als thuis en een moderne uitstraling heeft. Je kunt er aanschuiven aan een van de tafels vlakbij de deels open keuken, een gezellig zitje langs de wand kiezen of lekker wegkruipen in de ruime zitstoelen bij de openhaard. Een grote oude zwart/wit familiefoto met de 4 broers benadrukt het familiegevoel en hiermee wordt tegelijkertijd een mooie eyecatcher aan de muur gecreeërd. De familiefoto kan ook terugkomen in de huisstijl, menukaart, visitekaartje, website etc.

RESTAURANT ‘DE VIER BROERS’ AMERSFOORTinterieur

moodboard

RESTAURANT ‘DE VIER BROERS’ AMERSFOORTNIEUWBOUW ZAKELIJK De architecten van A&R10 werken vaak samen met projectontwikkelaars, woningcorporaties, gemeentes en andere zakelijke opdrachtgevers. A&R10 heeft een strakke maar niet rigide ontwerpstijl. Daarmee wordt elk gebouw en iedere woning bijzonder om te zien. Onze architecten realiseren onder meer de nieuwbouw van kavel of invulling van bestaande binnenstedelijke locaties. Dit varieert van appartementengebouwen, winkels als vrijstaande woningen en projectwoningen. Opdrachtgevers vinden het vaak een opluchting dat we ze overal in kunnen bijstaan: van haalbaarheid tot vergunningsaanvraag en van bouwbegeleiding tot opleveringscontrole.nieuwbouw zorg

In Heel heeft A&R10 in samenwerking met Leesberg adviseurs een ontwerp gemaakt voor een nieuw woonzorgcomplex. In dit zorgcomplex worden 50 individuele zorgappartementen met een vijftal gezamenlijke woonkamers gerealiseerd. De woningen zijn geschikt voor een brede doelgroep, waardoor het gebouw of delen van het gebouw door de jaren heen van doelgroep kan wisselen. De structuur van het ontwerp is afgeleid van de kenmerkende ‘hoeve’ bebouwing die rondom Heel te vinden is. De entree bevindt zich centraal in het gebouw en wordt gekenmerkt door een ‘poort’. Aan het einde van de gangen zijn de gezamenlijke woonkamers gelegen, wat de levendigheid van de gangruimten versterkt. Om de menselijke maat in het gebouw de krijgen is gekozen voor een duidelijke hoek en einden van het gebouw in de vorm van ‘huisjes’. Het tussengelegen rode volume wordt voorzien van langs-kappen met een lessenaars dak. Zo ontstaat er een sterk hoekgebouw welke past in de omgeving.

HOF VAN HEEL HEEL


Ov er z ic ht s plat t eg r onden en ex t er ieur | 1: 15 0

WD

Gezam. woonkamer

App. A0.7 WM

81,1 m²

52,1 m²

Toilet 4,7 m²

Berging 16,7 m²

Poetsk. 6,3 m²

Vluchtgang 15,1 m²

App. A0.6

App. A0.8

50,9 m²

WM

WM

WD

WD

WD

WD

WM

WM

A

46,9 m²

App. A0.5

App. A0.9

50,9 m²

46,9 m²

230

2.169

230

A

7.586

380

App. A0.4 50,9 m²

App. A0.10

WD

WM

Gang WD

WM

99,8 m²

46,9 m²

1.466

Linnen WD

12,5 m²

WM

6.300 300

6.000

300

300

15,8 m²

eten/ drinken Staf

32,8 m²

App. B0.1

App. B0.2

App. B0.3

46,9 m²

46,9 m²

46,9 m²

14,7 m²

Tochtsluis postk.

63,0 m²

1,7 m²

Fietsenstalling

1,3 m²

Alg. mk

50,9 m²

Vluchtgang

380

App. A0.3

6.000

App. B0.4 48,6 m²

7.586

15,8 m²

App. A0.2 WM

50,9 m²

WD

Entree 21,4 m² 6.050 WM

Gang

WD

WM

WD

WD

WM

WD

WD

WM

1.466

2.169

230

WD

70,4 m²

WM

Gang 120,7 m²

Afv.berging

WM

WD

WD

WM

WD

WM

WM

WM

Poetsk.

Toilet

6,3 m²

4,7 m²

WD

7.585

WM

WD

13.468

VW

230

13,9 m²

Gezam. woonk. App. A0.1

App. A0.12

App. B0.09

52,0 m²

47,5 m²

49,5 m²

App. B0.8

App. B0.7

App. B0.6

App. B0.5

50,9 m²

50,9 m²

50,9 m²

50,9 m²

83,9 m²

Tochtsluis 16,6 m²

Berging

380

18,2 m²

300

Plattegrond | Begane grond

Gezam. woonkamer 127,1 m²

Toilet 4,7 m²

Vluchtgang

Berging

15,5 m²

16,0 m²

Poetsk. 6,3 m²

App. A2.6 50,9 m²

App. A2.7 46,9 m²

3.220

100

2.680

300

2.680

100

3.220

300


Gevelaanzicht | Heerbaan

Ge v e laanz ic ht e n en int er ieur | 1: 10 0 , 1: 15 0

nieuwbouw zorg

Gezam. woonkamer 7.800

2.400

1A

7.800

81,1 m²

1A

6.300

1A

6.300

1A

6.300

1A

6.300

1A

6.300

1A

2.400

1A

8.100

1A

1A

1A

WD

App. A1.7 WM

Gevelaanzicht | Heerbaan

52,0 m²

Toilet 4,7 m²

Berging 7.800

2.400

7.800

6.300

6.300

6.300

6.300

6.300

2.400

8.100

16,7 m²

Poetsk. 6,31A m²

1A

1A

1A

1A

Vluchtgang

1A

1A

1A

1A

1A

1A

15,6 m²

Gevelaanzicht | Heerbaan App. A1.6

App. A1.8

50,9 m²

46,9 m² 8.100

2.400

1A

WM

WD

2.400

7.800

1A

6.300

1A

1A

WD

WD

WM

WM

Gevelaanzicht | Heerbaan

A

4.050

1A

2.250

1A

5.550

B

750

1A

B

1.650

1A

750

B

7.050

1.050

1A

B

1A

WD

7.800

6.300

1A

Gevelaanzicht | Rector Driessenstraat

1A

6.300

1A

WM

Gevelaanzicht Heerbaan

6.300

1A

App. A1.5

App. A1.9

50,9 m²

46,9 m²

8.100

2.400

1A

6.300

6.300

6.300

1A

App. A1.10

50,9 m²

46,9 m²

6.300

1A

2.400

1A

8.100

1A

1A

1A

A

1A

App. A1.4

6.300

1A

6.300

1A

6.300

1A

4.050

1A

2.250

1A

5.550

B

750

1A

B

1.650

750

1A

B

7.050

1.050

1A

B

1A

Gevelaanzicht Rector Driessenstraat

WD

WM

Gang

WD

WM

149,0 m²

Gevelaanzicht | Rector Driessenstraat

2.400

WD

8.100

6.300

1A

6.300

1A

6.300

1A

4.050

1A

2.250

1A

B

5.550

750

1A

B

1.650

750

1A

B

7.050

1.050

1A

B

1A

WM

1A

Gevelaanzicht | Rector Driessenstraat

Badkamer 35,2 m²

8.100

50,9 m²

2.400

1A

1A

6.300

6.300

1A

6.300

1A

8.100

2.400

6.300 Linnen / berging

6.300

1A

Gevelaanzicht | Speelman zijde App. A1.2

6.300

1A

6.300

7.800

1A

2.400

1A

7.800

1A

1A

1A

App. B1.1

App. B1.2

App. B1.3

App. B1.4

46,9 m²

46,9 m²

46,9 m²

46,9 m²

6.300

4.050

2.250

5.550

750

1.650

750

7.050

14,7 m²

App. A1.3

Vluchtgang

rustplek in gang

App. B1.5 48,6 m²

1.050

24,5 m²

50,9 m²

1A

1A

1A

Berging

1A

1A

35,7 m²

1A

Gevelaanzicht | Rector Driessenstraat

B

WM

WM

WD

1A

WD

B

1A

B

1A

B

WM

WM

WD

WM

WD

WD

WM

WD

WM

1A

WM

WD

WD

Gang 81,7 m²

Gang 85,3 m²

Linnen

Gevelaanzicht Speelman

14,6 m²

8.100

1A

2.400

1A WD

6.300

6.300

1A

6.300

1A

1A WD

WM

Gevelaanzicht | Speelman zijde

WM

App. A1.1

App. A1.11

51,9 m²

48,6 m²

6.300

6.300

1A

WM

1A

7.800

WD

1A

WD

2.400

WM

7.800

1A

1A

1A

WM

WD

Staf / Slaapwacht

rustplek in gang

49,6 m²

App. B1.9

App. B1.8

App. B1.7

App. B1.6

50,9 m²

50,7 m²

50,9 m²

50,7 m²

Poetsk.

Toilet

6,3 m²

4,7 m²

Gezam. woonk. 84,2 m²

Berging 18,0 m² 8.100

2.400

1A

6.300

1A

6.300

1A

6.300

1A

6.300

1A

6.300

1A

7.800

1A

2.400

1A

7.800

1A

1A

1A

Gevelaanzicht | Speelman zijde

Plattegrond | Eerste verdieping Gevelaanzicht Binnenzijde 8.100

2.400

6.300

1.050

1A

1A

1A

1A

7.050

6.300

750

B

1A

1.650 1A

B

750

1A

6.300

5.550

B

2.250

1A 1A

6.300

4.050

B

6.300

6.300

1A 1A

7.800

6.300

1A 1A

2.400

6.300

1A

1A

1A

7.800

2.400

1A

1A

1A

8.100

1A 1A

Gevelaanzicht | Speelman zijde Gevelaanzicht | binnengevel

HOF VAN HEEL HEEL Ho f v an He e l | 17 - 4 0 2 | Dae lz ic ht | V oor ont w er p | 2 2 . 0 1. 2 0 19 1.050

1A

7.050

B

750

1A

1.650

B

750

1A

5.550

B

2.250

1A

4.050

B

6.300

1A

6.300

1A

6.300

1A

2.400

1A

8.100

1A

1Anieuwbouw zorg

HOF VAN HEEL HEELnieuwbouw zorg

HOF VAN HEEL HEELnieuwbouw zorg

Cocon is een antwoord op de veranderende wensen, behoeften en zorgvraag van cliënten. Er gaan mensen wonen die verschillende zorgvragen hebben en intensieve begeleiding nodig hebben. Wie zorg en begeleiding nodig heeft, wil graag wonen in een eigen woning met eigen voorzieningen. Cocon bestaat uit twee identieke woon-/zorggebouwen met elk twintig eenpersoons appartementen. De gebouwen liggen gespiegeld tegenover elkaar. Elk appartement meet 37 m2 en bestaat uit een woonkamer, slaapkamer, badkamer met douche en toilet, en berging. Per tien appartementen is er een gemeenschappelijke woonkamer met keuken, personeelsruimte en ruimte voor dagbesteding. De woon- en ondersteunende functies zijn gesplitst en er is verbinding tussen de woonkamer en de personeelsruimtes.

COCON HEELnieuwbouw zorg

ruimte

Ook zorgverleners hebben ondersteuning algem

ene

buiten

nodig om hun werk gemakkelijker te kunnen uitvoeren.

alge

men

e buit

enru

imte

algem ene

buiten

ruimte

Daarom heeft het gebouw goede

COCON 1

overzichtslijnen, waardoor medewerkers in een oogopslag overzicht hebben over de afdeling. Ook de logistieke toevoer en afvoer

algemen

e buitenru

imte

van vuil, linnen, schoonmaak en ICT dienen in een veilige omgeving te worden uitgevoerd.

imte

e buitenru

algemen

Door deze gescheiden te houden van de afdelingen, krijgen de medewerkers optimale ondersteuning van het gebouw. Daardoor

COCON 2 uimte

ne buitenr

algeme

kunnen zij zich echt bezighouden met waar hun werk om draait: zorgen voor de bewoners.

imte

enru

e buit

men

alge

uimte

ne buitenr

algeme

Buitenkozijnen, -ramen en -deuren: Houtsoort: Dark Red Meranti (NEN 5483) met een volumieke massa van minimaal 450 kg/m3, duurzaamheidsklasse II. Oppervlaktebehandeling: Fabrieksmatig dekkend gegrond, laagdikte minimaal 100 µm + 1x een voorlaklaag, laagdikte 40 µm (concept 2). Beglazing: - Isolerende dubbelglas, U waarde min. 1,1, waar nodig doorvalveilig conform NEN 3569. - Binnenbeglazing met kit en hardhouten glaslatten. - Binnenbeglazing enkelvoudig doorvalveilig conform NEN 3569. - Indien donkere kozijnen; zwarte afstandhouders toepassen Binnenkozijnen: Houtsoort: Meranti, volumieke massa minimaal 450 kg/m3, duurzaamheidsklasse II

RENVOOI | KWALITEI

- alle producten dienen voorzien te zijn va - het gebouw dient te voldoen aan de eise bouwbesluit - meterruimte dient te voldoen aan de NEN - leidingwaterinstallaties dienen te voldoen (AvWI 2002) en NEN 1006 - binnenriolering dient te voldoen aan NEN NPR 3378 - de thermische isolatie van het gebouw d NEN 1068 en NPR 2068 - geluidswering dient te voldoen aan de NE - vochtwering dient te voldoen aan de NEN - ventilatie dient te voldoen aan de NEN 10 - rookmelders dienen te voldoen aan de N - toiletruimte, tegelwerk min. tot 1,2 m+ - badruimte, tegelwerk min. tot 1,8m+ - ventilatie dient te voldoen aan de NEN 10 - rookmelders dienen te voldoen aan de N - elektra dient te voldoen aan de NEN 1010 - bescherming tegen ratten en muizen: de scheidingsconstructie heeft geen opening conform bouwbesluitartikel 3.69 - hang- en sluitwerk voldoet aan Politie Ke Nieuwbouw (PKVW) - noodverlichting voldoet aan miniaal eis b - valbeveiliging op platte daken conform N

COCON HEEL Oppervlaktebehandeling: Fabrieksmatig dekkend gegrond, laagdikte minimaal 80 µm


VW WM

kru

iplu

ik 100

tree

W WM M

/62

en

kruip

luik 100/6

2

en

tree

10

0 50

10

0 55

0

W WM M

tree

WM

1.7 en

kruip

luik 70/50

kruiplu

ik 100/62

WM

entree

en

entree

tree

WM

WM

entree

en

tree

entree

kru

iplu

ik 100

WM WM

/62

VW

KK

KK

KK

WM WM

WM

entree


nieuwbouw zorg

In het ontwerp is optimaal WM

WM

WM WM

WM

WM WM

KK

KK

KK

gebruikgemaakt van de groene omgeving: buiten komt naar binnen!

kruipluik 100/62

entree

entree

entree

entree

entree

Vanuit elk appartement en vanaf verschillende plekken in het gebouw

entre

e

is er zicht op de omringende natuur.

e

Elk appartement heeft een eigen

entre

e

buitenruimte en daarnaast zijn er

entre

e

ook gezamenlijke tuinen beschikbaar.

entre

e

kruip

luik 100/6

2

Het groen is als het ware het gebouw WM

WM WM

WM

WM WM

WM

entre

ingetrokken.

COCON HEELnieuwbouw zorg

COCON HEELnieuwbouw

In de wijk Panhoven in IJsselstein hebben wij invulling gegeven aan het laatste stukje braakliggend terrein. Vier grondgebonden woningen, waarvan twee vrijstaand en één twee-onder-een-kapwoning. Met name de twee-onder-een-kapwoning wordt gekenmerkt door een hoogteverschil van 1 meter. Deze is opgevangen door een verschuiving van het volume. De twee woningen volgen hiermee het hoogteverschil van de straat. Stedenbouwkundig zijn de kappen gericht Maria Montessoristraat

op de Hoge Dijk die wordt gekenmerkt door vrijstaande bebouwing. ENTREE

De woningen hebben een eigentijdse, lichte uitstraling waarbij baksteen gevels worden

Hal 21,1 6,2 m2 m2

ENTREE

afgewisseld met verticale houten delen en

ENTREE

25,6 m2

ENTREE

Berging Berging 2 5,4 m 11,9 m2

donkere kozijnen. Bij de indeling van de woningen is rekening gehouden met de mogelijkheid voor thuiswerken. Met deze invulling wordt de hoek Maria Montessorilaan/Hoge Dijk afgerond met

Hoge dijk

woningen die passen in de wijk én aansluiten

N

bij de huidige woonbehoefte.

IJSSELSTEIN WONINGEN Overige tekeningen Nieuwbouw 4 woningen Hoge Dijk IJsselstein | Concept | 12.07.2021

Snieuwbouw Gevels | 1:150

7.398

151

2.849

24.189

1.000

6.398

1.000

Voorgevel

Voorgevel

Overige tekeningen Nieuwbouw 4 woningen Hoge Dijk IJsselstein | Concept | 20.05.2021

06.1

IJSSELSTEIN WONINGENnieuwbouw

De woningmarkt van Bennekom heeft behoefte aan kleine sociale huurappartementen, maar wil dat het karakter van het perceel en omgeving behouden blijft. De nieuwbouw bestaat hierdoor uit natuurlijke materialen opgetrokken met gebruik van onder meer bakstenen en hout. Daarnaast houdt het gebied een groene uitstraling met beukenhagen en bomen. A&R10 heeft het ontwerp opgezet in een BIM-model waardoor het gebouw gemakkelijk digitaal gepresenteerd kan worden in 3D met alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw. Hierdoor heeft de opdrachtgever altijd een betrouwbare basis voor het nemen van besluiten tijdens de gehele levenscyclus van het gebouw.

ROBERTKOCHLAAN BENNEKOMnieuwbouw

ROBERTKOCHLAAN BENNEKOMDe Watermolen, Ugchelen | 20.05.2021

nieuwbouw

In Ugchelen kregen we de kans om De Watermolen te ontwikkelen, een gebouw met twintig duurzame appartementen. Het gebouw komt aan de Molecatenlaan

P

P

te staan, op de locatie van een voormalige

P

P

bibliotheek.

P

entree

P P

Het heeft een dorps karakter en past

P

P P P

comfortabel in het unieke Ugchelen met zijn

P P P entree

natuur van de nabijgelegen Veluwe. De grote

entree

Watermolen geeft een hint van de prachtige

P P

P

waardoor het een eigen gezicht heeft. De

P P

Molecatenlaan

elf papiermolens verspreid over de straten,

P

P P

P

ramen, terrassen en balkons kijken uit op een

entree entree

entree

mk

rustige groene straat en laten veel zon in de P

kamers schijnen. Ook de gebruikte natuurlijke gevelmaterialen, zoals het metselwerk, bieden

P

warmte en het gevoel dichtbij de natuur te wonen. De Watermolen is energiezuinig. Het gebouw beschikt over duurzame installaties en voldoet

P

Mark endo

P

el

aan alle recente bouw- en milieueisen.

VK-03

Situatie

DE WATERMOLEN UGCHELEN


chelen | 20.05.2021

WM/WD

1

entree

entree

Lift

WP

entree

WM/WD

entree

entree

entree

WP

WP

WP

WP

WP

KK

WM/WD

WM/WD

WM/WD

WM/WD KK

KK

Eerste verdieping

KK

KK

KK

WM/WD

entree

KK

WP


nieuwbouw

Voorgevel

Achtergevel

DE WATERMOLEN UGCHELENnieuwbouw

DE WATERMOLEN UGCHELENnieuwbouw

Aan de Ugchelseweg worden op het terrein van een voormalige tankstation negen duurzame patiowoningen gebouwd. Het project met zijn moderne architectuur geeft het dorpshart van Ugchelen een kwaliteitsimpuls. Dichtbij de stad Apeldoorn, is Ugchelen toch nog altijd een heus dorp dat haar dorpse karakter en identiteit goed heeft weten te bewaren. De woningen passen goed in de sfeer van de omgeving. Niet alleen in het karakteristieke dorp, maar dankzij de gebruikte natuurlijke materialen ook in de prachtige groene natuur. Elke woning heeft een patio of een dakterras, waar bewoners kunnen genieten van de schoonheid van de groene omgeving van de Veluwe. Tussen de woningen ligt een fraai aangelegde groene wadi. Achter deze wadi ligt een bruggetje die doorloopt over de beek richting het dorpscentrum. De woningen zijn voorzien van duurzame installaties, waardoor het wonen comfortabel en milieuvriendelijk is.

DE WITTE UGCHELEN


WM/WD

WM/WD

WM/WD

WM/WD

KK

KK

KK

KK

vide

vide

entree

entree

vide

entree

Begane grond

Kruipluik

Kruipluik

entree

entree

mk

mk

Kruipluik

mk

mk

Kruipluik

KK

mk

vide Kruipluik

WM/WD

Blok 1

entree

entree

Blok 2

mk

entree

entree

mk

Kruipluik mk

Kruipluik Merk-4

Merk-C

Merk-D

WP

WP

Merk-C sp

vide

mk

Merk-E

Merk-D sp

Merk-D

Merk-E sp

Merk-D sp

Merk-C

Merk-D

WP

Merk-E

WP

Merk-C sp

vide

vide

Merk-D sp

Merk-4

Merk-D sp

Merk-4 sp

Merk-E sp

Merk-4

Merk-D

Merk-4 sp

Merk-D sp

Kruipluik

WP

Merk-E

mk

entree

Merk-D

Merk-C

vide

KK

KK

Merk-A sp

Merk-A sp

Merk-A

Merk-B

KK

Merk-B sp

KK

Merk-B

Merk-B sp

Merk-B '

Eerste verdieping Blok 1

WM/WD

WM/WD

WM/WD

WM/WD

Blok 2

vide Merk-A sp

vide vide Merk-C sp

Merk-A sp

Merk-C

vide Merk-4 sp

Merk-4

Merk-C sp

Merk-C

Merk-M

WP

WP

Merk-4 sp


nieuwbouw

Voorgevel

Rechtergevel

Linkergevel

DE WITTE UGCHELENnieuwbouw

DE WITTE UGCHELENnieuwbouw

21

Door een grote brand ging een

19

22

23

24

25

26

20 27

28

18

restaurantgebouw aan de Julianastraat 16

30

17

29

volledig verloren. De eigenaars vroegen 14

32

15

31

naar de mogelijkheden om een

33

horecapand terug te bouwen en daarnaast 12

34

13

appartementen te ontwikkelen op de

8

38

9

37

10

36

11

35

locatie.

40

7

39

Naast het terugbrengen van de restaurants,

41

6

biedt ons ontwerp ook de mogelijkheid om

51

42

50

43

57

4

49

44

56

3

55 54

48

52

53

De percelen zijn gelegen aan het historisch

47

45

2

46

de uitgangspunten van de welstandsnota.

1

Stedenbouwkundig is rekening gehouden met

5

een tiental appartementen te realiseren.

dorpslint dat gekenmerkt wordt door perceelsgewijze bebouwing. Hier is invulling aan gegeven door de entrees van de woningen centraal tussen de twee gebouwen in te leggen. Vervolgens is gekozen voor een verspringing in de gevels waarbij het rechter bouwdeel naar voren springt ten opzichte van het linker. Door plaatsing van zowel balkons als loggia’s, ontstaat er een speelse gevel.

Julian

astraa

t

N

HORECA EN APPARTEMENTEN GEBOUW


Voorgevel

Achtergevel


nieuwbouw

HORECA EN APPARTEMENTEN GEBOUW


$

Dakterras

Dakterras

Dakterras

Dakterras

Dakterras

entree

entree

entree

Gang

Slaapkamer 1

Slaapkamer 1

Slaapkamer 2 Slaapkamer 2 Slaapkamer 1

Gang Slaapkamer 1

Slaapkamer 1

Slaapkamer 2

Badkamer Badkamer Opp: 5,3 m2

Slaapkamer 2

Badkamer Badkamer Opp: 5,2 m2 Toilet

Opp: 4,2 m2

Toilet Toilet Opp: 1,3 m2

WP

WM/WD

WP

Berging VW KK

entree

Gang

entree

WP

Berging KK

Badkamer Badkamer

Badkamer Badkamer

Toilet Opp: 1,3 m2

Opp: 1,3 m2 WM/WD

Badkamer Badkamer

Opp: 5,2 m2

Opp: 5,3 m2

Toilet Toilet Opp: 1,2 m2 WP

WM/WD

Toilet Toilet Opp: 1,2 m2

WM/WD

Berging Gang

WP

WM/WD

Berging

Berging

VW

VW

KK

VW

Gang VW

Woonkamer

Woonkamer Woonkamer

Balkon

KK

Woonkamer

Woonkamer

Balkon Balkon

Balkon Balkon

Eerste verdieping

KK


nieuwbouw

HORECA EN APPARTEMENTEN GEBOUWnieuwbouw

Op de hoek van de Talingweg en Adelaarslaan in Apeldoorn ligt een voormalig openbaar perceel waarvoor in het verleden een vergunning is aangevraagd voor de bouw van een winkel. Gezien de huidige situatie is het enkel bouwen van een winkel niet rendabel. Daarnaast biedt het perceel en bestemmingsplan ruimere mogelijkheden voor de bouw van een winkel, in combinatie met bovenliggende woningen. Wij gingen de uitdaging graag aan en ontwikkelden een passend ontwerp voor deze locatie. Naast de bouw van een winkel, richt ons voorstel zich op de bouw van een vijftal startersappartementen. Alle appartementen hebben een eigen buitenruimte en op de begane grond een individuele berging. De ontsluiting vindt plaats via een centraal trappenhuis. Door deze ontwikkeling zien wij een grote kwaliteitsslag voor de omgeving. De toevoeging van een vijftal appartementen is een welkome aanvulling van het woningbestand in deze tijd.

WINKEL EN APPARTEMENTEN GEBOUWnieuwbouw

TWEEDE VERDIEP

EERSTE VERDIEPING | 1:100

Woonkamer

Dakterras

Slaapkamer

Woonkamer

Balkon

Gang

Gang mk

WC

Badkamer Badkamer Entree wonen

1.35

1.36 Opp: 3,7 m2

Dakterras

Slaapkamer

mk

Slaapkamer

2.54

Badkamer Badkamer 2.55 Opp: 3,7 m2

Entree wonen

Berging

Berging

Gang

Slaapkamer

Gang

mk

mk

Badkamer Badkamer 1.11 Opp: 4,2 m2

Woonkamer

Slaapkamer

mk

WC WC

WC WC

Berging

2.46

1.26

Badkamer Badkamer

Badkamer Badkamer 2.45 Opp: 2,5 m2

1.25 Opp: 2,5 m2

Balkon

Balkon

Slaapkamer

Slaapkamer

Slaapkamer

Eerste verdieping

Woonkamer

VOORGEVEL | 1:100 Slaapkamer

Woonkamer

Tweede verdieping

Portfolio Nieuwbouw Talingweg 43 Apeldoorn | Definitief | 12.07.2021

w Talingweg 43 Apeldoorn | Definitief | 12.07.2021

09.3

Voorgevel

WINKEL EN APPARTEMENTEN GEBOUW

Voorontwerp Nieuwbouw Talingweg 43 Apeldoorn | Concept | 01.03.2021

VO-17nieuwbouw

N

Aan de Driebergsestraatweg te Doorn ligt een langgerekt braakliggend perceel. Aan 21

de ene zijde een provinciale weg, aan de andere zijde een woonwijk.

Drie

ber ges

traa

twe

g

3507

De architecten van A&R10 zagen de verborgen potentie. Een langgerekt modern dubbel woonhuis is ontworpen waarbij de aandachtpunten van het kavel zijn verwerkt 8072 in het ontwerp. Zo liggen de woon- en slaapkamers aan de geluidsluwe zijde richting de woonwijk en zuidzijde van het perceel. Aan de wegzijde bevinden zich de entree’s en bergingen. De plattegronden door de 14

slaapkamer en badkamers op de begane grond geschikt voor mensen die gelijkvloers willen wonen. In het ontwerp zijn optionele carports en veranda’s mee-ontworpen. Deze versterken de horizontale lijnen in het ontwerp. Door de woningen op de verdieping niet te groot te maken passen ze in de historisch omgeving van de ‘Stichtse Lustwarande’. 39

a

39

37

8154

O

ud

e

DRIEBERGSESTRAATWEG DOORN Ri

Voorlopig ontwerp Nieuwbouw Perceel Driebergsestraatweg Doorn | definitief | 12.07.2021


optrede: 187,5mm / aantrede: 220mm

ENTREE

optrede: 187,5mm / aantrede: 220mm

ENTREE

Achtergevel opig ontwerp Nieuwbouw Perceel Driebergsestraatweg Doorn | definitief | 25.05.2021

erp Nieuwbouw Perceel Driebergsestraatweg | definitief | 25.05.2021


nieuwbouw

DRIEBERGSESTRAATWEG DOORNcontact

De visie van A&R10 Architectenbureau A&R10 laat u graag de verborgen potentie zien van uw woning, kantoor of monumentaal pand. Met respect voor de bouwstijl en met oog voor detail. A&R10 werd in 2007 opgericht door Lillian Brinks en is sinds 2014 versterkt met Joost van Nes. Wij geloven dat teamwork tot de beste resultaten leidt. Onze voorstellen zijn een creatieve vertaling van alle informatie die opdrachtgevers, adviseurs en bewoners ons geven. Zo smeden we omgeving, context en programma’s samen tot één geheel. Bent u benieuwd welke verborgen potentie wij voor u kunnen ontdekken, neem dan gerust contact om samen tot het beste resultaat te komen.

A&R10 MAARN


Dit is een uitgave van de recente- en reeds gerealiseerde projecten van architectenbureau A&R10 in Maarn. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van A&R10. fotografie A&R10, Maarn Zinnenprikkelend, Amersfoort grafische vormgeving Zinnenprikkelend, Amersfoort Met dank aan alle opdrachtgevers en samenwerkingspartners die een bijdrage geleverd hebben aan de totstandkoming van onze projecten. Adviesburo Buizer, Wijk Bij Duurstede

AM, Utrecht

BB&BM, Maarn

Coen Hagedoorn Bouw, Huizen

Bouwbedrijf Morren, Woudenberg

Can Erol Vastgoed, Apeldoorn

Bouwbedrijf Schimmel, Amerongen

De Componist Projectontwikkeling, Houten

Bouwbedrijf van Amerongen, Maarn

DELA Vastgoed, Eindhoven

Bouwbedrijf van den Hengel, Soest

Dupont Project Support, Amersfoort

ConStabiel, Velp

Gemeente Ede, Ede

De Ruiterbouw, Vianen

Holland Pharma, Borculo

Dijkhof Bouw, Klarenbeek

Leesberg Vastgoed, Someren

Draisma Projectontwikkeling, Apeldoom

Nedersticht, Maarsbergen

Doock, Arnhem

Overgaag Vastgoed, Renkum

Heijmans, Huizen

Renes Verhuur, Maarsbergen

Kreunen Bouw Lochem, Lochem

Rutges Vernieuwt, De Meern

Reinbouw, Dieren

Stichting Militaire Historie Ede, Ede

Snetselaar, Ede

Stichting Nalatenschap De Drevon, ‘S-Gravenhage

Solide Bouw & Advies, Bunschoten-Spakenburg

VNA, Amersfoort

Studio Hartzema, Rotterdam

Woonstede, Ede

Vaecon, Cothen


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.