Page 1

les notes de l’

n. 5. maig07 Butlletí trimestral de l’Associació d’Ensenyants de Música de Catalunya

editorial

Benvolguts/des, ja a les acaballes del curs voldríem fer una reflexió del moviment que s’ha generat gràcies a les aportacions, manifestacions i neguit de tots vosaltres, els socis i sòcies de l’AEMCAT vers la reducció horària de música a Secundària que proposa l’aplicació de la nova llei d’educació, la LOE. Han estat molts els correus que ens hem intercanviat donant cadascú la seva opinió. Des de la junta s’ha intentat canalitzar les vostres demandes, aclarir els vostres dubtes i posar de manifest el rebuig que mostrem tots els mestres de música. Per això s’ha escrit un manifest, s’han recollit les màximes adhesions, s’ha realitzat una manifestació a la seu d’Educació, s’han repartit 3000 adhesius a la Trobada de Cant Coral de Secundària de Granollers, s’han realitzat reunions amb el Departament... Però tot això no seria possible sense el vostre recolzament i la vostra participació. Cal que ens involucrem per aconseguir un ensenyament de qualitat, que vetllem pel respecte de l’educació musical. Des de l’Associació tenim molt clar que la veu d’un sol potser no se sent gaire, però amb la unió de tots arribarem lluny. Estem disposats a fer arribar la veu de tots vosaltres on calgui, sempre i quan comptem amb la vostra col•laboració. Moltes gràcies a tots i totes per lluitar per l’ensenyament de l’educació musical!

Heu consultat la nostra pàgina web?? visiteu-la a

www.aemcat.org

l’article del mes

EULÀLIA TATCHÉ, SUBDIRECTORA GENERAL D’ENSENYAMENTS ARTÍSTICS, EL DIVENDRES 9 DE MARÇ, REP A LA JUNTA DE L’AEMCAT AL SEU DESPATX, AL DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ DE LA GENERALITAT, A VIA AUGUSTA, BARCELONA, I RESPON AMB AQUESTES PARAULES A LES PREGUNTES QUE LI ANEM FORMULANT. uina és la trajectòria professional de la Sra Tatché? Llicenciada en Història moderna i contemporània, Eulàlia Tatché treballa com a docent a secundària des del 1978 amb continuïtat fins l’any 1984 que és quan intervé activament en la participació del disseny de l’àrea de socials de la llei orgànica LOGSE. Durant aquell període ella treballarà fent materials per al Departament i les editorials, li interessa molt la feina de Renovació per a la secundària Més tard, la Sra Tatché entrarà al cos d’inspectors i coneixerà la realitat de l’escola a Catalunya. Aquest període, exercint d’inspectora, anirà des de l’any 1990 al 2000 a la zona del Vallès. Podem dir que la seva trajectòria des de docent a secundària, passant per la visió més administrativa, la porta a encarregar-se del disseny d’un projecte clau en el món de la dansa i les arts escèniques: donar continuïtat als alumnes que cursen els seus estudis al CEPA Oriol Martorell. Així doncs entra a formar part de l’equip que tirarà endavant l’Institut del Teatre l’aplicació de la LOGSE en relació a la dansa amb la creació d’un centre integrat . Allà hi treballarà 5 anys i mig. Amb la suma de totes aquestes activitats (les docents i les d’organització ) la Sra Tatché torna al cos d’inspectors i serà, treballant en aquest àmbit, que rebrà la proposta del govern de la Generalitat per entrar a formar part de la Subdirecció General d’Ensenyaments Artístics.

Q

uè és la SGArtístics (Subdirecció General d’Ensenyaments Artístics) i quines tasques té encomanades dins el departament d’Educació? Aquesta subdirecció general inclou els ensenyaments artístics, les escoles oficials d’idiomes, i amb molta probabilitat, d’aquí uns mesos, s’hi incorporaran

Q

pren-ne nota CONCENTRACIÓ: TOTS A LA PLAÇA SANT JAUME, PER A LA MILLORA DE L’EDUCACIÓ ARTÍSTICA L’associació d’Ensenyants de Música de Catalunya i el Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Belles Arts, convoquem una concentració a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, el proper 22 de maig de 2007, a 2/4

de 7h de la tarda. Reivindiquem el reconeixement i la importància d’una presència continuada de l’educació musical i l’educació visual i plàstica a l’ensenyament general de Catalunya. Necessitem fer-nos sentir: porteu gralles, timbals o qualsevol instrument musical!!! Es celebraran concentracions simultàniament a les ciutats més importants d’Espanya.

1


les notes de l’ n. 5. maig07 Butlletí trimestral de l’Associació d’Ensenyants de Música de Catalunya

també els esports (federacions d’alta muntanya,..) Els seus objectius: - l’aplicació de la LOE -desenvolupar l’existència d’escoles de música i dansa “de proximitat”. Amb accès lliure, amb una finalitat altament culturalitzant. Unes escoles que oferten molts serveis, que s’impliquen en la cohesió social, que ofereixen les instal·lacions per a fins socials, i que han de ser també la llavor, els inicis d’una professionalització dels alumnes que hi facin cursos. -Les escoles d’art, que també aniran completant les seves ofertes amb cursets monogràfics, matèries interdisciplinars, amb un esperit totalment culturitzant.

EL DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ ESTÀ EN LA LÍNIA DE TREBALLAR PER A L’APLICACIÓ DEL PLA “LA MILLORA DE L’ENSENYAMENT PRIMARI”, TANT BON PUNT S’ACABI L’APLICACIÓ DE LA CAMPANYA QUE ES PORTA A TERME ALS INSTITUTS. arli’ns de l’estudi de l’AEMCAT sobre els equipaments de les aules de música. Què li ha semblat, serà útil per a dotar les aules i suplir les mancances que moltes d’elles tenen ? La Sra Tatché ens comenta que la subdirecció dotarà en aquest propers mesos de teclats a unes 110 escoles que no tenien cap d’aquests instruments i que s’han basat en una de les demandes que els fèiem des de l’AEMCAT.

P

En aquest punt, la Sra Tatché s’interessa per l’estat de les aules que descrivim en el nostre informe. Ens pregunta quina proporció d’aules tenen piano i quantes no en tenen (parlem sempre amb els percentatges sorgits de les 700 respostes a l’enquesta de l’associació) També s’interessa pels instruments de placa. També li expliquem amb percentatges les aules de música que en disposen i les que no.

uines propostes de millora de les dotacions musicals a les escoles i instituts preveu la subdirecció general SGArtístics? L’AEMCAT proposa en el seu informe, que es doti de diners a les escoles, i que siguin aquestes, les que comprin el material, justificant les despeses. Eulàlia Tatché, planteja que el Departament d’Educació està en la línia de treballar per a l’aplicació del pla “la millora de l’ensenyament primari”, tant bon punt s’acabi l’aplicació de la campanya que es porta a terme als instituts. EL Pla de millora de secundària es fa a partir de l’el·laboració d’un projecte: amb la redacció del punt de partida de l’escola (equipaments, materials,..), una valoració (dels punts febles i forts de l’escola) i un projecte per a millorar aquesta situació.

Q

ESCOLES DE MÚSICA I DANSA “DE PROXIMITAT”. AMB ACCÉS LLIURE, AMB UNA FINALITAT ALTAMENT CULTURALITZANT. UNES ESCOLES QUE OFERTEN MOLTS SERVEIS, QUE S’IMPLIQUEN EN LA COHESIÓ SOCIAL, QUE OFEREIXEN LES INSTAL·LACIONS PER A FINS SOCIALS,

a subdirectora s’interessa molt per l’escola d’estiu i la formació dels mestres, ara som els membres de l’AEMCAT qui presentem la nova escola d’estiu i parlem de l’edició passada, que amb tan d’èxit vam organitzar a Tarragona. Ponents, tallers,.... Parlem de la formació inicial dels mestres de música actualment i de la perspectiva un cop s’entri de ple amb el tractat de Bologna i la reforma universitària. Pel que fa a la formació permanent, expliquem la xarxa de seminaris de mestres de música que hi ha a tots els Serveis Territorial i la Sra. Tatché desitja que en un futur es puguin coordinar activitats de formació permanent amb l’ESMUC com a centre dinamitzador.

L

Després d’una hora de conversa, ens acomiadem. LA SRA. TATCHÉ PROPOSA QUE EN UN FUTUR ES PUGUIN COORDINAR ACTIVITATS DE FORMACIÓ PERMANENT AMB L’ESMUC COM A CENTRE DINAMITZADOR.

2


les notes de l’

n. 5. maig07 Butlletí trimestral de l’Associació d’Ensenyants de Música de Catalunya

notes d’interès Reivindicacions de l’AEMCAT! reaccionar davant les paraules del coordinador i ànima de les trobades, Constantí Sotelo, quan va dir que, si bé estava content per l’èxit i l’augment progressiu de participants a les 13 trobades que s’havien realitzat, estava trist per la retallada de la música que proposava el Departament. El conseller va ser molt explícit al dir que res estava tancat i que de tot se’n podia parlar. Esperem que sigui així...

Els periodistes no es podien perdre una bona notícia

l passat 28 de març ens vam adherir a la manifestació organitzada pel col·lectiu de Visual i Plàstica davant la seu d’Educació per manifestar el nostre rebuig a la retallada horària de música a Secundària. Calia fer soroll i que ens escoltessin, per això cadascú vam portar un instrument. A més és va entregar en mà el manifest que va escriure l’Associació i les adhesions recollides fins al moment.

E

Des de l’AEMCAT creiem que hem de lluitar pel que creiem just, ens estem jugant la feina i l’educació musical de les pròximes generacions. Si més no creiem que hem de dir la nostra opinió i que ens hem de fer escoltar. És per això que el 18 d’abril, a Granollers, l’AEMCAT va tornar a ser present a la Trobada de Cant Coral de Secundària repartint 3000 adhesius entre els professors i cantaires en contra de la retallada. Creiem que és bo que els alumnes també coneguin què s’està fent amb el seu pla d’estudis perquè puguin opinar. Trobades com aquestes no serien possible sense un professorat amb ganes de formar una coral i amb sense hores per fer-ho. El conseller d’Educació va ser present en l’acte final i va

En Josep M. Godoy, president de l’AEMCAT, llegint el manifest

Finalment mencionar-vos que el dia 7 de maig, Josep Maria Almacellas, membre del grup d’educació musical de l’ICE de la UAB, va ser entrevistat al programa Línies Addicionals de Catalunya Música. Hi va explicar molt detalladament el què suposarà la retallada de les hores de música a l’ESO i va fer esment de les reivindicacions que s’han portat a terme des del seu grup de treball i des de l’AEMCAT. Gràcies a tots els que heu fet el seguiment, l’esforç d’adherir-vos al manifest, les vostres pròpies reclamacions, assistir a la concentració, portar l’adhesiu a la Trobada ... i els que no us rendiu per millorar l’ensenyament. Gràcies a tots i totes.

3


les notes de l’

n. 5. maig07 Butlletí trimestral de l’Associació d’Ensenyants de Música de Catalunya

la llista de l’AEMCAT a ho dèiem al butlletí n.4: qui no està informat és per què no vol!! 287 missatges han “sortit” dels ordinadors dels socis de l’AEMCAT per informar, felicitar, demanar,... Hem pogut seguir durant aquest trimestre l’evolució de la llei i la mobilització que coordinavem els de l’associació. RECORDEU!! Al Butlletí només hi posem els títols, si voleu recuperar alguna de les informacions que es van donar, és molt senzill de trobar-la: aneu a http://groups.google.es/group/aemcat i cerqueu el missatge a CERCA EN AQUEST GRUP . Us mostrarà el missatge que heu demanat.

J

CONCERTS 8 i 9 d’abril mercat medieval calonge Fam de funk: 5 de maig - fira de música al carrer de Vila-seca Nous repertoris - musica XXI Festival de percussions a Valls Mostra de jazz de Tortosa Conservatori: dissabte 17 de març - onze hores de música X festival de música antigua de gijón Concert: oratori israel a egipte de Handel. Orfeó Gracienc. Agenda coral canticorum Trobada corals primària a Roses Invitació al concert de Sant Jordi i la presentació de la tenora VÍDEOS ON LINE Uns bons bemolls Concert per cara i orquestra! Més coses com les de Verdi Màquines musicals La traviata que si és la traviata Per riure una estona EDITORIALS/ DISCOGRÀFIQUES AMAPEI LA mà de GUIDO Novetats/ Novedades/News* Novetat/Concerts: gaTONADES La música del Sr. Cucanet CONCERTS/JORNADES Cursos de verano en Urueña Curs- taller amb Cor Infantil III Jornada de musicologia Conservatori: cursos hivern 2007 Cursos homologados slke 2007

- profesorado Jornada “cultura per avançar en la cohesió social - icv mataró” Taller de Cançons tradicionals Conservatori: curs guitarra Clàssica amb Stefano Grondona Journee mondiale de la danse welt tanz tag - Fribourg Cursos de verano Colònies musicals: greace i el món del cinema MISCELÀNIA Infantil La música perilla Premis a materials educatius Escola de pau Material noves tecnologies Trobada de corals eso Dotació teclats NOTÍCIES AEMCAT Llicències d’estudi Article reforma conservatoris Associació com sona L’ESO a Barcelona Una carta sense desperdici Música en secundaria en La Noche Cromática, de RNE Curriculum Butlletí a casa!! Concentració 28 de març El bloc de L’AEMCAT Butlletí AEMCAT Web SGEArtístics Música a l’ESO Demà a TV3 Un article sobre la LOE i la música L’educació musical a Andalusia Teléfono de La Noche Cromática para esta noche

Convocatòria Subvencions 2007 ICUB A l’atenció dels professors i professores del departament d’educació visual i plàstica article de el país Quadre horari eso Proves d’accés al grau mitjà curs 2007/08 - conservatori mpal. de música de barcelona [coaem] apoyo de la ministra de cultura El CCM en contra de la proposta de la retallada horària Comentario sobre Música en secundaria en La Noche Cromática, de RNE. Castilla-La Mancha La música en la nova LOE Al·legacions ICE UAB Molt important per l’ESO Hores música secundària Novetat musical a internet CANÇONS I PARTITURES La campaneta Pirates... Joan del riu El circ - i La granja Partitures coral infantil. La granja d’en Jepet Núvols i vent

4


les notes de l’

n. 5. maig07 Butlletí trimestral de l’Associació d’Ensenyants de Música de Catalunya

anoteu-vos-ho ls que vau ser presents l’any passat a Tarragona recordareu l’èxit de l’inici d’aquesta iniciativa. És per això que, a petició vostra, aquest any us proposem la 2a edició!!

E

Són 4 dies de creixement personal, tant a nivell musical com de convivència. Teniu la possibilitat d’escollir entre 15 ponències o tallers de temàtica ben diferent :direcció coral, informàtica musical, dansa, audició, creació, currículum, cant coral... Totes les ponències estan dirigides per grans professionals de l’Educació Musical del nostre país: Poire Vallvé, Cristina Fuertes, Antoni Miralpeix, Anna Alegre, Carmen Nájera, Marta Badia, Albert Gumí, Maria Antònia Pujol i Subirà, Carme Puigdemont , David Costa,......

Tres nits amenitzades amb música de qualitat. I per aquells que hi esteu allotjats ja sabeu que després de sopar s’organitzen concerts improvisats, cantant, ballant i tocant els instruments que porta cadascú... Aprofitem per recordar-vos que hi haurà llibres i material de música de diverses editorials amb un descompte per als assistents a l’Escola d’Estiu. Ara només resta apuntar-s’hi i esperar. Entra al nostre web, clica el “drac” i allà hi trobaràs tota la informació:

www.aemcat.org

L’escola també pretén fer gaudir de la música organitzant concerts per finalitzar el dia. Tindrem el goig de sentir El Cor de Teatre de la capital del Pla de l’Estany, i dos concerts més.

5 i tu, vindràs a Banyoles?

notes5  

CONCENTRACIÓ: 1 Heu consultat la nostra pàgina web?? visiteu-la a TOTS A LA PLAÇA SANT JAUME, PER A LA MILLORA DE L’EDUCACIÓ ARTÍSTICA Sant...