Page 1


októberi Hírlevél - 2011

1


TARTALOMJEGYZÉK

Board-tagok beszámolói 3. oldal Bor, bajusz, Bevonó - beszámoló 7. oldal Members of the Month 7. oldal Exchange AEGEE-Tenerifével vol.2 8. oldal EUROPEAN LEVEL o Autumn Agora Skopje - beszámoló 9. oldal o The Life of AEGEE-Fair Manager 10. oldal

o AEGEE forever? AEGEE forever! 11. oldal Pécsi Network Meeting 13. oldal Eseménynaptár 14. oldal

októberi Hírlevél - 2011

2


BOARD BESZÁMOLÓK Fábián „Tóth” Béla - Titkár Az októberi hónapom nagyon mozgalmasan telt: a szokásos titkári teendőkön (tagok regisztrálása, jegyzőkönyvek vezetése, stb.) kívül a Bevonótáborban Jakival és Annával győzelemre vezettük az újoncokból és „öregfiúkból” álló csapatunkat (Nia, nia, Vodania!!!). A tábort követően előkészítettem a Rendkívüli Közgyűlést, ahol az Agora megrendezéséről és a főszervező személyéről szavaztunk (Dömének ezúton is gratulálok!). Az Agora Esten két módosító javaslatot ismertettem a megjelent tagjainknak. Ezen felül AEGEE-Budapest képviseletében résztvevőként és trénerként voltam jelen a pécsi Network Meetingen, ezt követően pedig az Agorára mentem a többiekkel.

Tóth Bálint – IT Vezető Októberben részt vettem a Bevonótáborban, amin a Censored Csapat tagjaként igyekeztem új tagjainkat minél jobban bevonni AEGEE-Budapest munkájába. Részt vettem a Rendkívüli Közgyűlésen október 13-án amit Annamari hívott össze és amin Demeter Marcit hivatalosan is megszavaztuk a 2012 AGORA Budapest főszervezőjének. A következő hét az Agorára történő készülődéssel ment, majd október végén részt vettem rajta, mint visitor. Nagyon hasznos volt számomra, mert temérdek új információt kaptam az AEGEE európai szintjével kapcsolatban. Szokásos IT feladataim mellett októberben beszereztem egy keverőt és egy mikrofont valamint elkészítettem a honlap angol nyelvű verzióját, ami során a fordításban segítségemre voltak többen is. Emellett megírtam pályázatunkat a HÖK által kiirt 50 000 forintos összegre, amit siker esetén műszaki cikkekre beszerzésére lehet elkölteni.

októberi Hírlevél - 2011

3


Németh Annamára - Elnök Októberben részt vettem az ismét nagy sikerű bevonó táborban, ahol előadás tartottam a szervezetről, valamint Bogival "kerekasztal-beszélgetést" vezettem a nemzetközi lehetőségekről és segítettem a City Rally egyik állomásán is. Ezt követően természeten ott voltam a mindig népszerű Sangria Esten és a hagyománnyá váló Suit Up Partyn is. Elnökként feladatom volt a Rendkívüli Közgyűlés összehívása, amin eldöntöttük, hogy pályázunk a 2012-es Agora megszervezési jogára és megválasztottuk a főszervezőt, Demeter Marcit. Az idei őszi Agorán ismét, mint AEGEE-Budapest delegáltja vettem részt. Túl a kötelező feladatokon, interjút adtam az AEGEE alumni szervezetének egy esetleges Agora szervezésről Budapesten. A szokásos elnöki teendőim közé tartoztak a Board gyűlések vezetése, a Board munkájának koordinálása, a határidők betartatása, a folyamatok felügyelete, a posta ellenőrzése és többek között a bankszámla kezelése a pénzügyessel. Emellett a hónap során igyekeztem más Board tagok munkáját is segíteni, például végig aktívan közreműködtem egy Fialatok Lendületben pályázatunk előkészítésében, amelyet november 1-jén adtunk le. Ezzel kapcsolatban segítettem partnerségi megállapodások kérésében, a projekt tematikájának és a programjának kitalálásában és a végső pályázat átnézésében. Továbbá elkészítettem és leadtam az antennánk jövő évre vonatkozó Activity Planjét, valamint a havi riportokat a NetCommienk számára

AGORA FUN FACT Szabi 2500km-t vezetett le a Balkánon 30 óra alatt balesetmentesen! Ködben, fagyban... kéz nélkül?! 

Szabó Szabolcs – Pénzügyi Vezető Októberben természetesen eleget tettem a szokásos pénzügyes teendőimnek, kezeltem a pénztárt, a bankszámát, elszámoltam a számlákat.... Ezen kívül végre sikerült az összes tartozásunkat kiegyenlíteni, melyek közt volt, ami még a nyári egyetemig nyúlt vissza. Illetve lassacskán sikerül mindent rendbe tennem, ami az előző félévből maradt rám. A bevonó pénzügyeinek intézésében is segítettem a lányoknak, elkészítettem a riportot valamint a hozzá tartozó adminisztrációt is megcsináltam. A további főszervezők és természetesen saját munkám könnyítése érdekében létrehoztam egy költségvetés sablont, mellyel gyorsabban és hatékonyabban lehet majd a tervezést és elszámolást elvégezni, valamint egyszerűbben visszakereshetők lesznek a korábbi programokon felmerült költségek.

októberi Hírlevél - 2011

4


BOARD BESZÁMOLÓK

AGORA FUN FACT A Chair Teamet lapdance- szel örvendeztettük meg így büntettük meg AEGEE-Passaut, amiért elhagyták a zászlójukat.

októberi Hírlevél - 2011

5


októberi Hírlevél - 2011

6 2


Bor, bajusz, BEVONÓ! Idén október 7-9. között került megrendezésre AEGEE-Budapest őszi bevonó tábora Egerben. A töretlen lelkesedésű infopultozás a tábort megelőző két hétben meghozta gyümölcsét, hiszen végül 90 résztvevő – 40 új és 50 régi tag – gyülekezett péntek délután a Keleti pályaudvaron, hogy velünk töltse az ősz legemlékezetesebb hétvégéjét. A pénteki ismerkedés a már megszokott módon, csoportos játékokkal vette kezdetét. A csapatok feladata egy-egy képzeletbeli ország megalapítása volt, melyet egy rögtönzött „European Night” keretein belül kellett bemutatniuk. A résztvevők igazán kitettek magukért, hiszen ki ne emlékezne például Buli-Mia frappáns himnuszára, de Cenzúria tejes-tormás nemzeti koktélja is felejthetetlen élményt garantált a „szerencsés” zsűri számára. A hangulatot a hagyományos sorversenyek fokozták, az esti tematikus “No moustache, no party”-n pedig néhány igazán extrém bajuszt is megcsodálhattunk. A buli fáradalmait kipihenve, szombaton az AEGEE-t és a nyári egyetemeket bemutató prezentációkkal folytatódott a program, majd a kerekasztal beszélgetések keretein belül a résztvevők megismerkedhettek a munkacsoportokkal, a nemzetközi lehetőségekkel, illetve megtudhatták azt is, hogy mi az Agora. A szakmai délelőttöt könnyedebb programok követték – ebéd után Treasure Huntra indultunk Eger belvárosába, mely során a város valamennyi nevezetességét felkerestük játékos feladatok megoldása közben. Este a friss levegőn megfáradt AEGEE-seket finomabbnál finomabb borok várták a Szépasszonyvölgyben. A híres egri nedűk meghozták a partyhangulatot, így a szombat esti buli is emlékezetesre (?) sikerült. A bevonó utolsó napján, vasárnap reggel fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagodva intettünk búcsút Egernek (és a barátságos portás bácsinak), s a Sangriaest, illetve a munkacsoport gyűlések résztvevőinek magas száma is azt bizonyítja, hogy valamennyi táborozó jól érezte magát a hétvégén, sikerült megmutatnunk, milyen az igazi AEGEE-Spirit!

Gál Stefi & Ötvös Betti

októberi Hírlevél - 2011

7


Exchange AEGEE-Tenerifével vol.2

októberi Hírlevél - 2011

8


Tóth Bálint:

Autumn Agora Skopje 2011

Visszaszereztük a zászlónkat AEGEE-Pécstől! És még dalra is fakadtunk: „We all live in the AEGEE family…”

AGORA FUN FACT

(beszámoló) 2011. október 27-30. között megrendezésre került az AEGEE nemzetközi szintű közgyűlése, az őszi Agora, amelynek most a macedóniai Struga adott helyett az Ohridi-tó partján, az albán határ közelében. A helyszín nagy hátránya volt, hogy sok kelet-európai országból nem tudtak Macedóniába utazni vízumproblémák miatt, és így kisebb létszámmal zajlott le az Agora mint korábban. A legtöbb megvitatandó kérdés a szervezet struktúrájának megreformálására irányult egyrészt felépités, másrészt működés szempontjából. Ezek közül a legfontosabbat érdemes megemlíteni, mégpedig azt, hogy a European Boards Meeting, mely minden év elején kerül megrendezésre és ezúttal a törökországi Izmirben, alapos reformon fog átesni, köszönhetően az Agora által elfogadott módosításonak. Emellett egyes európai szintű poziciókra most lehetett jelentkezni, ezek között a legfontosabb a Members Commission, a Network Commission illetve a Summer University Coordination Team is, így egy izgalmas Agorában volt részünk Bizonyára mindannyiótoknak tudomására jutott az Agora-főszervezők és a Comité Directeur közti nézeteltérés, ami már egy ideje jelen volt a két fél között. Az Agora előtt néhány ellentétes és ködös információ került napvilágra, majd egy nappal a rendezvény előtt bejelentette a CD, hogy lemondtak (?) a főszervezők, ami nagyon meglepő volt, hisz az AEGEE történetében eddig ilyen sosem történt. AEGEE-Budapest képviselői viszont ennek ellenére is elutaztak a helyszínre, ahol a szervezők és a CD is tisztázta a helyzetet, és az Agora minden további probléma nélkül lezajlott. Összefoglalásként elmondhatom, hogy bár a szervezés nem volt a legjobb, mégis egy nagyon élvezetes Agorán vehettem részt.

októberi Hírlevél - 2011

9


THE LIFE OF AEGEE-FAIR MANAGER BEFORE AND DURING THE STATUTORY EVENT by Jana Pokorná (VFWG / AEGEE-Praha / AEGEE-Istanbul)

The preparations for the Fair started already during the summer 2011. I applied as the Fair Manager of Agora Skopje in June 2011, because I participated in the Fair at Agora Alicante. My members and I, we were at the stand of Visa Freedom WG and it was a great feeling to talk to members of Agora, to explain and show them that the topic of visas is important and have a lot of fun at the same time! That’s why I decided to make it this time even better, more colorful, more interesting projects, topics and activities presented and a lot more visitors. Because of the fact that the Study Fair and AEGEE Fair were for the first time taking place simultaneously, we had to change a bit the rules for participation. No merchandising was allowed - even though AEGEE-Delft was selling their passports there, violating all the aspects of the Fair and disrespecting the authority of the Fair Manager as well as of the official authorities presented there – and the representatives at the Fair were supposed to show activities on the European level of AEGEE and explain to the new members projects and discussions in progress. The External relations director did contact Western universities; fair-responsible from local organizers contacted local universities. I - as the Fair manager - was managing the Fair itself. Preparations of invitations for possible participants, a bit of spamming the lists, explaining the rules of the Fair, answering other questions, communicating with Marko from the CD and with local organizers and leading the participants through whole prep-period. We had to find a location that would be spacious enough for all the visitors of the Fair as well as for the participants = representatives. We also discussed how can we make the Fair more visible at Agora. We decided to design a poster and an official logo of the Fair (that will be used from now on for all the Fairs during Statutory events of AEGEE). We decided to print special Fair badges with names of exhibitors, so everyone would recognize them and would know where they are from. We decided to prepare a short booklet with info of all the Fair stands that would already explain the members of the Agora, what they could see there. There was only one problem: it was almost impossible to fundraise any money for the Fair, so at the end we just decided to spend less money and save a bit the environment and we printed less amount of the booklets. That was for the preparations. During Agora itself, the routine was obvious. To set up the place, dress the tables, distribute materials and the stands and find electricity for laptops and projectors. In couple of minutes the participants came, decorated the stands and the Fair started. I am very proud not only of the “Fair team” who was working hard on it, but especially of the people who visited the Fair and hopefully found themselves in the European level of AEGEE – they made the Fair possible.

októberi Hírlevél - 2011

10


AEGEE forever? AEGEE forever! Gunnar Erth: Les Anciens d'AEGEE-Europe (AEGEE-Europe Alumni szervezete) Koordinátor 1999. február óta Elnök 2009 óta

Gunnarral az őszi Agorán találkoztam először, bár már korábban is nyomon követtem az általa szerkesztett Golden Oldie online magazint. Felmerült az ötlet, hogy érdekes lenne egy olyan ember beszámolóját meghallgatni az AEGEE-Spiritről aki valóban régóta benne van, látta azt hogyan változnak az “AEGEEgenerációk”, számtalan rendezvényen részt vett, több antennának volt tagja és nála jobban azt hiszem valóban kevés ember ismerheti az AEGEE-t. Fogadjátok szeretettel a cikkjét, aminek plusz érdekessége, hogy ugyan Gunnar nem magyar anyanyelvű, viszont ragaszkodott hozzá, hogy a cikket magyarul írja meg Nektek. Stang Kriszta

Lehet AEGEE-zni egy életen át? Szerintem igen - és tulajdonképpen nem is nehéz! De nem mindig így gondoltam. Amikor beléptem az AEGEE-be, pontosabban az AEGEE-Szegedbe, 1995 februárjában, akkor azt hittem, hogy nem maradok sokáig a szervezetben. Nagyon tévedtem! Pont akkor ösztöndíjjal tanultam Magyarország legjobb városában, amikor egy baratnőm meghívott engem az AEGEE-Szeged legelső konferenciára. A címe: „Historical changes in Central Europe”. Nekem egy kicsit furcsának tűnt a gondolat, hogy a szokásos órarend mellett hétvégén is üljek előadóteremben, mégis mentem. Főleg azért, mert Geszti Péter volt a sztárvendég. A második budapesti Agora De mivel az előadása nem volt olyan különleges, a rendezvény hangulata épp az volt. Rögtön megkaptam az “AEGEE vírust”, szerelem volt első látásra. Már a következő hétvégén egy pozsonyi AEGEE konferencián voltam, két hónappal később az első Agorámon, és két héttel később egy AEGEEBudapest konferencián. Rögtön ott is tag lettem, mert akkor csak 1000 forint volt az évi tagdíj és nem bántam a dupla tagságomat. Persze Budapesten is voltam egy fél évvel később, amikor AEGEE-Budapest megszervezte a második Agoráját 1995 novemberében. Amikor nemrég hallottam, hogy az AEGEE-Budapest megpályázta a jövő őszi Agoráját, rögtön visszaemlékeztem, milyen volt akkor. Őszintén szólva, csupa káosz volt :) de akkor is ezerszer jobb, mint a mostani macedón Agora.

októberi Hírlevél - 2011

11


120 rendezvény után Pont azon az Agorán a Human Rights Working Group elnöke lettem. Egy fél évvel kesőbb CD tag, másfél évvel kesőbb, 1997 novemberében, Network Commissioner. Akkor már dolgoztam, mint német nyelvű nyelvlektor a győri főiskolán, és mivel csak kedden, szerdán és csütörtökön dolgoztam, maradt elég idő az AEGEE-zésre és utazásra. Többször abbahagytam a következő években, amikor Németországban dolgoztam újságíróként és csak kevés idő maradt, de a véletlen miatt mégis maradtam. AEGEE-Academy tréner lettem, szerveztem egy pár European School-t, többek között egy- egyet Pécsett és Révkomáromban. Ott is a következő aktív AEGEE generációval ismerkedtem meg és segítettem nekik. Szóval egyrészt a fantasztikus emberek miatt maradtam az AEGEE-ben, másrészt azért is, mert mindig találtam érdekes projektet, ami közel állt a munkámhoz. Amikor 2004-ben – kilenc év után - abbahagytam, úgy gondoltam, hogy már többet nem megyek AEGEE rendezvényre. Akkor összesen 20 Agorán voltam, kb. 100 más rendezvényen, ebből 20-at én szerveztem vagy segítettem szervezni. Öregnek érzem-e magamat? Persze; hogy öregnek érezem magam! De csak kívülről. A tagok egyre fiatalabbak lettek, de bennük és bennem ugyanaz a láng ég, ugyanaz a kíváncsiság, hogy milyenek az emberek, mit gondolnak, mit éreznek. És az nem változik soha. Les Anciens – élet AEGEE után Aktív tag lettem a Les Anciens-ben, az AEGEE-Europe alumni szervezetében. 2005-ben például szerveztem két jó régi AEGEE barátnővel (Bukta Zsuzsi-vel, volt AEGEE-Szeged elnök, és Kleszó Mariann-nal, volt AEGEE-Budapest alelnök), egy legendás szilveszteri rendezvényt Pesten, az “oldies”ok számára. Óriási 80 fős zártkörű szilveszteri buli volt, a Nemzeti Színházban néztünk egy táncelőadást, Széchenyi fürdőben voltunk december 30-án, és így tovább... Nem csak nemzetközi alumni vett részt, hanem egy csomó magyar volt AEGEEs. Elvileg minden volt aktív AEGEE tag beléphet a Les Anciens-be , ha többet akartok tudni, nézzétek a honlapunkat: www.anciens.org. Röviden összefoglalva: több mint 600 tagunk van, ebből például 11-en élnek Pesten. Mi is szervezünk rendezvényeket, hatot-hetet évente, a legfiatalabb tagjaink 24 évesek, a legidősebbek 50 év körüliek. A Golden Oldie Persze, van egy csomó tagunk, akit nem érdekel, hogy mit csinál a mostani AEGEE generáció, de vannak mások is, akik még mindig Agorára járnak. Úgy mint én, de hivatalból is csinálom, mert két éve Les Anciens elnöke vagyok. De nekem ez nem munka, hanem élvezem, ha mehetek Agorára. És mindig van olyan tapasztalat vagy tanács, amit tovább tudok adni. Mint most az online publikációk szerkesztése. Talán ismeritek a Golden Oldies cimű online magazint (www.anciens.org/goldenoldie) és a hozzátartozó Facebook oldalat. Eredetileg csak Les Anciens tagok számára csináltam. De rövid idő alatt nagyon népszerű lett AEGEE-szerte is, mert mindig volt benne pár cikk arról, hogy mit csinál az AEGEE. A nagy siker alapján az AEGEE-Europe készítette a saját AEGEE magazinját, The AEGEEan-t. Mai napon 993 rajongója van az Golden Oldie magazinnak Facebookon – akik háromnegyede mostani AEGEE-s. Ilyen helyzetben – hogyan lehet abbahagyni az AEGEE-t? A válasz egyszerű: nem lehet. És ez nem baj. Gunnar Erth (Les Anciens elnöke, AEGEE Europe tiszteletbeli tagja)

októberi Hírlevél - 2011

12


Fábián Béla: Újra ovisnak lenni – „Unleash your inner child and motivate your HR to the top!” Network Meeting Pécs, 2011.10.21-26.

októberi Hírlevél - 2011

13


ESEMÉNYNAPTÁR… …a teljesség igénye nélkül – hiszen az AEGEE-ben MINDIG történik valami!

BESZÉLGETÉS STEVE MELLAU-val, amikor is profi HR-ről, trénerkedésről, coachingról hallhattok és még temérdek izgalmas személyes tapasztalatról, pl. Kína világából - november 22-én, kedden 18:00-kor

“AEGEE-SPIRIT” - KOKTÉLKEVERŐ VERSENY amikor is a WG tagok ismét megmérkőznek egymással- november 23-án, szerdán 19:30-kor ALUMNI EST - december 2-án, pénteken 20:00-kor

MIKULÁS BULI – december 6-án, kedden 19:00-kor

októberi Hírlevél - 2011

14

AEGEE-Budapest Hírlevél - 2011 október  

Hírlevelünk az AEGEE-Budapest tagjainak tevékenységét mutatja be havi rendszerességgel.