Page 1

Nyári Hírlevél


Ez a nyár is eltelt, mint megannyi másik. Az AEGEE-ben ez az a három hónap, amikor a Nyári Egyetemeké a főszerep. Ilyenkor mindenki levezetheti év közbeni feszültségeit, új barátokra tehet szert, utazhat, kikapcsolódhat. Ebben a hírlevélben igyekeztünk több területről, több fajta Nyári Egyetemről beszámolót kérni, hogy jövőre is kedvet csináljunk nektek az SU-záshoz és, hogy könnyebben tudjatok választani az ajánlatok közül. Ezen kívül pedig két szakmai programunkról is találhattok beszámolót, amiket szintén érdemes számításba venni a nyári programok megtervezésekor. Valamint nem csak külföldön van Nyári egyetem, hanem AEGEEBudapest is szervez minden évben erről találhattok egy angol nyelvű beszámolót az egyik résztvevőtől. Üdvözlettel,

2

2.


 Board beszámolók 4. oldal  Nyári Egyetem beszámolók 8. oldal AEGEE-Catania és Valetta AEGEE-Burgos AEGEE-Madrid AEGEE-Amsterdam, Brussels, Leuven és Maastricht AEGEE-Kyev és Kharkiv AEGEE-Budapest és Praha AEGEE-Çanakkale  Egyéb beszámolók 17. oldal Leadership Summer School YiA: Peacebuilding in Europe

3. 3


Kerekes Szabolcs, elnök Az elmúlt három hónap nagyon hamar eltelt, egy eseményekben gazdag nyarat tudok magam mögött, azonban az AEGEE-re is jutott bőven időm. Júniusban tartottuk a boardhétvégét, amelynek folyamán Átányban megbeszéltük, hogy miket és hogyan szeretnénk elérni a félévben (erről a levelező listára felküldött féléves tervekben olvashattok bővebben). Július elejét még itthon töltöttem, a második felét viszont Ausztriában, majd a finn-észt nyári egyetemen. Rengeteg élménnyel tértem haza, majd a fáradalmakat kipihenve vágtam bele újra augusztusban a feladatokba. A budapesti nyári egyetemen sajnos csak minimálisan tudtam részt venni, ebben közrejátszott hogy a program kezdete után értem haza. A Szigeten az AEGEE-s sátorban képviseltem a szervezetet, ezután tartottuk a második boardhétvégét, ahol operatívabb kérdésekről, illetve a még hiányzó tudás átadásáról esett szó. A hónap végén a szanazugi gólyatáborban ismertettem meg az AEGEE-t a gólyákkal, akik remélhetőleg a szeptembertől kezdődő programjainkon is részt fognak venni. Újult erővel, és lelkesedéssel várom a bevonó tábort, illetve az Agorát, biztos vagyok benne, hogy nagyon jó félévünk lesz!

4

4.

Board beszámolók


Alexi Anna, alelnök Ez a nyár is izgalmasan és AEGEE-vel túlfűtve telt. A vizsgák után Kenesén pihentünk, majd egy kellemes hétvégét töltöttünk Átányban, a Boarddal, tervezgetéssel és ismerkedéssel, amit augusztus folyamán megismételtünk. Rögtön utána elmentem nyári egyetemre Törökországba, majd alighogy magamhoz tértem, már el is kezdődött a mi nyári egyetemünk, ahol minden lehetséges módon megpróbáltam kivenni a részem a munkából és segíteni a rendezvény lezajlását Budapesten. Sajnos személyes okok miatt nem tudtam olyan aktívan és hosszan részt venni, mint szerettem volna. Ennek végeztével megkezdődött a Sziget, ahol kint voltam két nap promózni az AEGEE-t, valamint elkezdtem gyűjteni az embereket Tekirdag exchangehez, de a törökök közben lemondták, mivel nem vettek idejében jegyet és vízumuk sem volt. Moszkva sajnos már előbb visszamondta a szeptemberi cserét. Ezzel egy időben kerestek meg azzal, hogy egy oviedoi projekt ahova küldtünk partnerségi nyilatkozatot, Youth in Action pályázatot nyert, tehát arra kezdtem el résztvevőket keresni és végül úgy döntöttem, hogy én is elmegyek még iskolakezdés előtt utoljára. Ez több szempontból is gyümölcsözőnek bizonyult, egyrészt, AEGEE-Yerevan elnökével, Armenakkal, személyesen is tudtunk beszélni a közös projektünk részleteiről, ami majd 2013 áprilisában kerül megrendezésre, másrészt, az örmény- magyar-azeri konfliktusra reagálva írtunk egy Joint Statementet arról, hogy nem értünk egyet a magyar hatóságok döntéseivel és a diplomácia kapcsolat megszakításával. Sok sikert mindenkinek a következő félévhez!

Székely Dávid, projekt menedzser A nyár számomra tevőlegesen telt, az első felében Isztambuli YiA programon vettem részt, amely a tréningek tartásáról és ezek eszközeiről szólt, úgy érzem sokat tanultam a csoportdinamikáról. Nyaram legfontosabb és legtöbb munkát igénylő eseménye a Prágával közösen szervezett nyári egyetemünk volt, ahol mint főszervező rengeteg hasznos tapasztalattal gazdagodtam a boardtagként vállalt félévemhez. Ez egy remek kihívás volt , tapasztaltam milyen felelősséget vállalni egy ilyen rendezvényért és a board munkájába is jobb belátást kaptam. A Cagliari nyári egyetemet is hasznosnak reztem, mert szervező után résztvevőként is beleláttam a dolog mikéntjébe. Szabad időmben a féléves terveimet gondoltam át, szeretnék többek közt román-magyar történelem tisztázós projektet több tematikus exchange-el és ehhez kapcsolódó projekt munkacsoporttal. Szeretném, ha a következő nyári egyetemünk belföldön kerülne megrendezésre, a többi magyar antennával való szorosabb együttműködés jegyében. Terveim között szerepel az SU-nk tiszai evezéssel, túrázással és magyar elemekkel (hortobágy,hunok,jurta... ;) ) való feldobása. Remélem egy eredményes félévet fogunk magunk mögött hagyni!

Board beszámolók

5. 5


Gál Stefánia, PR vezető A legtöbb AEGEE-snek a nyár a nyári egyetemekről szól, a Board azonban ilyenkor sem pihen. Rengeteg program és feladat várt ránk a nyáron, sok-sok PR-os tennivalóval. A fesztiválszezonra AEGEE-s strandlabdák és frizbik vásárlásával készültünk, melyeknek nagy sikerük volt az EFOTT-on és a Szigeten is, sőt, a Közgáz Évzáró Fesztiválon is elárasztották a Balatont az AEGEE logós labdák. A fesztiválok mellett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Önkéntes-napján és a CEU Welcome Afternoonján is képviseltük a szervezetet, majd augusztus végén a gólyatábori infópultokkal igyekeztünk minél több potenciális taggal megismertetni az AEGEE-t. A promóció mellett a nyár az új arculat megtervezésével és kivitelezésével telt – ennek néhány elemét már ti is láthatjátok (remélem, tetszik ) a még hiányzókat pedig a félév folyamán fogjuk pótolni. A PR-os feladatok mellett részt vettem a Board hétvégén, az Agora napon és napfelelősködtem az SU-n is. Remélem, nektek is jól telt a nyár és újult erővel vágtok neki az új félévnek és legnagyobb kihívásának, az Agorának. De előtte még találkozunk Sástón!

Mészáros Péter, FR vezető Ugyan a nyarat az AEGEE-ben mindig pangás jellemzi, azért amennyire lehetett próbáltam aktívan részt venni azon a kevés programon is, ami megrendezésre került. Napfelelős voltam az SU-n, infósátoroztam 3 napot a Szigeten, és részt vettem a boardhétvégén, valamint a board délutánon, ahol a következő év programjait és céljait álmodtuk meg vezetőtársaimmal. Emellett sikertelen próbálkozásokat tettem az SU-ra való terméktámogatások megszerzésére, de a kudarc nem ért meglepetésként. Azt hiszem az összes programunk közül erre a legnehezebb támogatást találni. Még emellett az Agora FR-be is besegítettem, amikor épp a főváros környékén voltam. Azt hiszem említésre sem érdemes a levelezőlista folyamatos figyelése, mely napi szinten elég sok időt vett el. Hogy egy kicsit magamat is képezzem, részt vettem az idén az FDE által Budapesten megrendezett Leadership Summer School-on, ahol sok új dolgot tanultam, amit szeretnék majd valamilyen formában átadni tagjainknak a félév során. Azt hiszem az LTC erre tökéletes lehetőség lesz ;) Úgy érzem sikerült kipihennem magam a nyár alatt és energiával telten állhatok neki az Agora hajrájának és a bevonó tábornak. See you in Sástó! :)

6

6.

Board beszámolók


Budai Máté, HR vezető A nyaram a folyamatos aktivitás jegyében telt, az utolsó vizsgám napján már úton is voltam stoppal a Passau-Lipcse Exchange felejthetetlen napjaira. A nyár eleji élményeken felbuzdulva vágtam neki a board-hétvégének, ahol még mélyebben megismertem a szervezet elveit és működését, ráadásul komoly terv-gyűjteményt építettünk ötleteinkből, amire komolyan támaszkodhatunk a félévben. Ezután került csak sor a Leadership Summer School megszervezésére, ahol mérhetetlenül sok tapasztalatot és alváshiányt halmoztam fel. Az előbbi komoly segítséget jelent majd a félév HR-vezetői feladatainál, az utóbbihoz pedig úgy is hozzá kell szoknom!:) A budapesti nyári egyetem után alig vártam, hogy résztvevőként is átélhessek egy SU-t, és a kéthetes német Language Course + nyári egyetem minden elvárásomat túlszárnyalta. Most pedig alig várom, hogy megismerkedjek a lelkes gólyáinkkal, akik később már aktív tagként csatlakozhatnak programjainkhoz!

Ötvös Bettina, titkár A nyarat egy eseménydús board hétvégével indítottam, ahol nemcsak szakmai dolgokról, de szórakozásról is szó volt. Ezt követően az utrechti hitchhiking contest résztvevőit vezettem körbe a városon, együtt buliztam velük és megmutatták, hogy a komoly holland antennák tagjai is ugyanúgy tele vannak AEGEESpirittel, mint mi. :) A nyár többi részét a genovai TSU-n töltöttem, mint segítő, ami hatalmas élmény volt, ahogy minden Nyári Egyetem. Befejezésként a bükkszéki gólyatáborban népszerűsítettem a szervezetet és már alig vártam, hogy újra kezdődjön a félév és újra veletek lehessek. :)

Nagy Tamás, pénzügyi vezető Részvettem életem első Board-hétvégét, Átányban, ami számomra rendkívül hasznos és nem utolsó sorban élvezetes volt. Ezután Szabó Szabi bevezetett a pénzügyi pozíció rejtelmeibe. A budapesti SU alatt állomásvezető voltam a Halász-bástyán, ahol rendkívül kreatívak és bátrak voltak a particik. A nyár vége során többször próbáltam segíteni a working hours-ök alatt az Agora FR-t, kissebbnagyobb sikerrel. Remélem a jövőben minél több AEGEE-s programban fogok tudni részt venni kis hazánkban és Európában egyaránt.

Board beszámolók

7. 7


(T)reasure i(S)land (U)nleashed AEGEE Catania és Valletta Mi lehetne jobb egy nyári egyetemnél, ami két gyönyörű szigeten játszódik? Szicília és Málta, AEGEE Catania és AEGEE Valletta közös, tökéletes munkája. Játszódik, valóban, mivel kalózok voltunk két hétig reggeltől estig, ami zászlókészítést, arany tallérés persze pontgyűjtést takart. Első nap beosztottak minket 5 kalóz csapatba, és végig őriznünk kellett a zászlónkat, ami nem volt egyszerű feladat, fáradtan a tengerparton a másnapossággal és a meleggel küzdve, de egy kalóz mindent kibír a cél érdekében, és úszni is csak a féltett tárggyal hajlandó bemenni. A két mesés hét rengeteg utazással telt, többek közt megmásztuk az Etnát valamint Taorminába és Siracusaba is eljutottunk. A szervezők olyan tökéletes munkát végeztek mindenben, hogy bátran merem állítani az összes résztvevő jövőre is visszamenne. Folyamatosan gondoskodtak arról, hogy az unalom még halvány gondolatként se kússzon a fejünkbe, és a poénkodások, körömlakkozások, testfirkálások még színesebbé tették az amúgy is felejthetetlen élményeket. A workshopokon tesztelhettük kreativitásunkat; homokvárépítésben, fotózásban és színdarab előadásában, ahol ‘kalózkodnunk’ kellett egymással, főszerepben egy banánnal. Ezt mindenki fantáziájára bízom, maradjon a mi titkunk. :) A European Night mondhatni, hogy a történelem legőrültebb, leghihetetlenebbre sikerült bulija volt, amelynek részleteit néhol még mindig sűrű homály fedi, talán a gossip box legmélyén lapul. Az esti medencés bulikat, welcome partyról még szót sem ejtettem, pedig mindkettő nagyon emlékezetes marad mindannyiunk számára.

8

8.

Élménybeszámolók


Az első hét csodás programjai után átrepültünk Máltára, ahol mennyei reggelivel vártak minket. Utána következett ott is az őrültebbnél-őrültebb bulik Paceville-ben, a bárjairól híres utcában, ahol reggelig tombolnak a fiatalok. Napközben pedig a fantasztikus, kihívásokkal teli kincskeresőt játszottuk Vallettában, ahol himnuszt énekeltettünk a helyiekkel, közösen fagyit nyaltunk, a fiúk magassarkúban tündököltek valamint lányok kezét kérték meg a bazilika előtt. Közben belerázódtunk a bal oldali közlekedésbe is, majd a 3 várost, Mdinát is meglátogattuk. Gozó szigetét sem hagytuk ki, ahol az Azúr ablak természeti csodában ámulhattunk, és utolsó nap a cominoi szigetnél található Blue Lagoont is célba vettük, ami türkiz zöld, kristálytiszta tengerpartjáról híres. Gyönyörködtünk a golden bayi naplementében, de csakis a testfestő workshop után. Az éjszakai buli előtt a helyi tűzijáték kápráztatott el minket, ami Máltán különösen népszerű, hiszen próbálnak minden évben valami újdonságot kikísérletezni és a nagyközönség elé tárni a nyár folyamán. Csak szuperlativusokban tudok a mi kis 50-es csapatunkról beszélni. Tökéletes mintát állítottak a szervezők elénk, hogy hogyan is kell egy tökéletes nyári egyetemet megszervezni, és valószínűleg a munkájuk gyümölcse az értékelésen is látszódni fog! Az egész egy álomszerű utazás volt, ami visszatekintve szinte percek alatt elmúlt, pedig minden egyes pillanatát megéltük, ott voltunk, ahogy azt a képek is bizonyítják. A Facebookon alakult csoportunkba folyamatosan kerülnek fel a képek, videók és szinte még most is a könnyeimmel küzdök, és szeretném ezt az álmot minél többször átélni, részese lenni. Csak reménykedni tudunk, hogy a búcsúzáskor használt ‘See you soon’ tényleg minél hamarabb bekövetkezik, például az őszi budapesti Agoran. Gáspár Anna

Élménybeszámolók

9. 9


EvoluSU-ON - AEGEE Burgos Alapvetően a nyári egyetem miatt csatlakoztam az AEGEEhez. Korábban is hallottam már másoktól, hogy kihagyhatatlan élmény, úgyhogy úgy döntöttem, ebben nekem is részt kell vennem. Mondanom sem kell, hogy kicsit sem csalódtam. Sőt! Ez a két hét volt a nyaram csúcspontja. Ennyi - jó értelemben vett - “őrült” emberrel még soha nem találkoztam, keresve sem lehetett volna jobb társaságot összehozni. Spanyolországban, Burgosban volt a nyári egyetem, igaz kicsit nehezen indult, ugyanis open callon kerültem be, de mint utólag kiderült, ez semmit nem rontott az értékén. A szervezők napról napra gondoskodtak arról, hogy minél jobban érezzük magunkat, így rengeteg programot találtak ki, aminek az alapjául minden esetben a 70 liter (!!!) sangria szolgált. Nem csoda hát jégkockás játéktól kezdve a szökőkútban fürdőzésig mindenki mindenben benne volt. A tornateremben alvás egy külön élmény volt számomra, ugyanis az elején eléggé ódzkodtam tőle, de be kell, hogy valljam, a legjobb sztorik és a legnagyobb bulik is tornateremhez köthetők. Soha nem lettünk volna ennyire jó csapat, ha nincsenek az egész éjszakás beszélgetések, vagy csoportos szivatások. A két hét csúcspontja mégis a European Night volt, és azt hiszem nem árulok el nagy titkot azzal, hogy igazán jól képviseltük az európai mentalitást. A magyar pálinka az ukrán vodkával és görög ouzoval igazán meghozta a hatását. Elég, ha annyit mondok, van az a hangulat, amikor már a zuhanyajtón lévő félméteres lyukkal sem foglalkozik az ember. Természetesen, mivel Summer Course SU-n vettem részt, a spanyol történelemmel és kultúrával is sokat foglalkoztunk. Meglátogattuk a város nevezetességeit, köztük a katedrálist, és az El Caminoból is megtettünk 25 km-t, ami meglehetősen nagy feladatnak bizonyult. Gyönyörű helyeken jártunk, és tényleg egy igazi csapattá kovácsolódtunk. Külön ki kell emelnem, hogy a nyári egyetem nem csak egy maradandó élmény mindenki számára, de ilyen olcsón, ennyire jó nyaralást nem is lehetne máshogy megszervezni. Olyan emlékekkel hagytam ott Spanyolországot, amik pótolhatatlanok, és olyan barátokat szereztem, akiket máshol nem ismertem volna meg. Biztos vagyok benne, hogy az AEGEEnek köszönhetően, még rengeteg lehetőség nyitva áll előttem. Veress Ágota

10.

10

Élménybeszámolók


Waka Waka, Madrid Waka - AEGEE Madrid 14 nap, 30 ember 16 országból, 3 város, sok liter sangria, és 250 szó nagyon kevés, hogy meséljek róla. Akik voltak már nyári egyetemen, azok tudják, hogy ez a két hét főleg a társaság miatt lesz olyan, amilyen. A téma, a város, a programok adják a keretet, és Madrid fantasztikus keret volt. Szerencsére két hétbe a kötelező látnivalókon kívül belefértek olyan programok is, mint egy bikaviadal, cultural workshop-ok, modern művészetek múzeuma, a Santiago Bernabéu stadion, a Latin negyed, tapas bárok, strand, vidámpark, szieszta a parkban, mindenkinek az, amit még látni-érezni-tapasztalni akart Madridból. És akkor még nem volt szó az éjszakai életről, amit tizennégy éjszaka után sem lehet kiismerni. Néhány kép: fürdés egy szabadtéri szórakozóhely szökőkútjában; egy barlangszerű bár, ahol a cseppkövekből folyik a koktél a hatliteres poharakba; salsa klub, ahol inkább úgy éreztem magam, mint egy latin táncversenyen; botellón (igen, külön szavuk van arra, hogy olcsón-iszunk-egy-parkban-ami-egyébként-illegális). A sztereotípiák alapján a spanyolok nem a legjobb szervezők. Az igaz, hogy a két főszervezőnk is spanyol időben gondolkozott (úgyhogy a meeting point-okhoz automatikusan hozzáadtunk fél órát), de mindent beleadtak ebbe a két hétbe. Rengeteg programmal készültek, és nem hagyták őket szétesni. Csinálták a hangulatot, néha átmentek idegenvezetőbe, tolmácsba, közlekedési rendőrbe, a házi pálinkától pedig egy másik dimenzióba. Ha szeretnél Madridba jelentkezni, jó, ha tudod, hogy eddig mindig nagyon sok lány és sok magyar jelentkezett. Úgyhogy ha lány vagy, érdemes dolgozni a motivációs levéllel, és valószínűleg legközelebb is lányok lesznek nagy többségben. A legjobb az egészben, hogy még nincs vége – akárhányszor újra találkozom az ott szerzett barátaimmal, egy kicsit mindig visszakapok a madridi hangulatból. Még egy ok, amiért várom az Agorát. Varga Vali

Élménybeszámolók

11. 11


MerGER of 3 BEautiful countries: eNLightening trip A holland-német-belga kooprodukciójú nyári egyetemet a legkönnyebben úgy lehet összefoglalni, ha azt mondom: egy nagy kaland volt. Két hét alatt megfordultunk Aachenben, Maastrichtban, Brüsszelben, Leuvenben és Amszterdamban. Iszonyat sok tapasztalatot szereztünk és sok-sok barátság kötődött. A mai napig tartjuk egymással a kapcsolatot, és alig várjuk a következő találkozót, ami valószínű a budapesti Agora lesz. A Nyári Egyetem témája az Európai Unió nemzetiségi politikája és általában a nemzetiségek helyzete volt. Részt vettünk maastrichti és leuveni oktatók előadásán. A résztvevők között voltak EU tagállamból és EU-n kívüli országokból érkezők, pl. Örményországból, Azerbajdzsánból, Ukrajnából. Nagyon érdekes volt a horvát-szerb és örmény-azeri ellentétek megismerése „testközelből”. Ezen kívül, megismerhettük Hollandia és Belgium politikáját, oktatását és a mindennapi életet. Tanultunk az érintett országok hivatalos nyelveiből alap kifejezéseket (és néha, ha nem is alap, de egy idegen nyelvet tanuló számára érdekes kifejezéseket). Az első állomás Aachen volt. Egy szomszédos kis falu vendégházában voltunk elszállásolva távol mindentől. Tökéletes hely arra, hogy megismerjük egymást. Ez a része a dolognak ment, mint a karikacsapás. Az első nap után már mindenki kötetlenül beszélgetett a másikkal bármilyen témáról. A következő állomás Maastricht volt. Innentől kezdve Leuven kivételével AEGEE tagoknál szállásoltak el minket. A kis városban minden a diákéletnek van alárendelve. Az egyetemi diákság majdnem fele külföldi. Nagyon ritkán, csak elvétve lehet hallani holland szavakat, még a hollandok is angolul beszélnek egymással. Maastricht után belevetettük magunkat Brüsszel világába. Megnéztük a tipikus látnivalókat, csaptunk egy felejthetetlen European Night-ot, együtt buliztunk a CD-vel (Comité Directeur), sajnos a CD házat nem volt időnk meglátogatni, de elmentünk Brüsszel legelegánsabb clubjába és a leghíresebb sörözőjébe. A brüsszeli nyüzsgés után jöhetett egy kis chill Leuvenben, ahol egy euró volt egy feles. Ott is megnéztük, amit megkövetelt a haza, részt vettünk egy előadáson és meglátogattunk egy sörgyárat, ahol kaptunk kóstolót a legjobb sörökből és egy ajándék üveg limitált kiadást. Amszterdam. Amszterdam hozta a formáját. A város csodálatos volt, az emberek mindenre nyitottak, a lehetőségek tárháza végtelen. Amszterdamról nem lehet beszélni, azt meg kell tapasztalni. A Nyári Egyetem életem egyik legemlékezetesebb élménye volt. Idén Hollandia, jövőre remélem a spanyol tengerpart, mondjuk Las Palmas. Papp Kristóf

12.

12

Élménybeszámolók


Shoot the moment- AEGEE-Kyiv és AEGEE-Kharkiv Le a kalappal az olasz tengerpart előtt, és nincs is jobb, mint a török riviérán napozni nyáron, de én valami különlegesebbet szerettem volna idén a nyári egyetememre. Ukrajna. Szomszédos ország, itt van egy köpésre, mégis, mit tud róla az ember? Valljuk be, nem sokat. Kijev még csak csak, de Harkiv? Láttam már a térképen, majdnem az orosz határon van Kelet-Ukrajnában, és mi többet tudtam róla? Aztán elmentem életem második AEGEE-s SU-jára, és most már szinte végtelen számú élmény, ember, hangulat, hely és emlék jut majd róla eszembe. Először is soha többé nem fogom azt gondolni, hogy minden szomszédos ország közel van. Kijev 25 óra a zötyögős vonaton, onnan még további 7 óra busz Harkiv, a második legnagyobb ukrán város a maga másfél millió lakosával…. Harkiv, az orosz nevén Harkov. De már egy életre megjegyeztem, hogy Ukrajna nagyon nem Oroszország (még akkor sem, ha történetesen keleten sok ukrán csak oroszul beszél). Kijev angolul nem Kiev, hanem Kyiv, és „na zdarovjét” nem hogy ukránul, de még oroszul sem nagyon mondjuk. Biztosan tudom már, hogy két napos kajaktúra a semmi közepén egy fantasztikus élmény, és nem kell félni a vadkempingtől, viszont a szúnyogirtóval a szemöldököt és az ujjbegyeket is be kell kenni. Tudom, hogy a Borscs a világon a legjobb leves, ebédre és vacsorára bármikor fogyasztható, de szükség esetén még reggelire is elmegy. A vodka után kovászos uborkát kell enni, viszont ha a németek a szánkba akarnak tölteni egy keveset az ukrán nedűből, vigyázni kell, mert ha a szemembe megy, akkor aztán tud csípni! (Tapasztalat…) Nincs is jobb, mint egy AEGEE antenna első szülinapját az első általuk szervezett nyári egyetemen ünnepelni, és akármilyen fiatal is AEGEE-Kharkiv, a világ legjobb City Rally-ját ők csinálják! AEGEE-Kyiv-ről pedig örökre a sok lelkes segítő, folyton pörgő szervező és a nagyon furcsa szórakozóhelyeik fognak eszembe jutni. Harkivban van Európa legnagyobb tere, ahol nincs semmi, csak egy nagy betonplacc; Kijevben van Európa legmélyebb metrómegállója, ahol nagyon visszhangzik minden csettintés. Ezekre is büszkének kell lenni, de ha megkérdezik majd, akár 10 év múlva is, hogy mi jut eszembe ezekről a városokról, biztosan órákat fogok tudni áradozni róluk. Amit el lehet olvasni útikönyvben, azt el is kell olvasni; de amit meg lehet tapasztalni, arra ott az AEGEE! Papp Roland

Élménybeszámolók

13. 13


Everybody on Board! TSUAEGEE-Budapest and Praha Recently the biggest game of the summer took place in Hungary and Czech Republic. Twenty five players from Europe and beyond were guided by the best game masters from AEGEE-Budapest and AEGEE-Praha following one single rule: take all the AEGEE spirit you can to make this Summer University unforgettable. With the name “Everybody on Board!” this Travel Summer University did not only gather European people, but also visitors from Iran, Pakistan and China. It is an amazing experience to see how different cultures meet in a common place, but we should keep in mind that travelling is not that easy for everyone. On behalf of Visa Freedom Working Group, Jana Pokorná from AEGEE-Praha prepared some enjoyable workshops and creative games in order to teach the participants the actual situation in Europe due to visa issues. It is interesting to see how little we know about Europe and how much can be done to improve a traveller’s conditions outside the Schengen zone. The first stage of the game began in the divided city of Budapest. It is true that the Hungarian capital has incredible landscapes and views, but the parties were also incredible. Crowding a party boat on the Danube or watching the city from a rooftop bar is just priceless. When the heat was about to melt the group down, we took the train to the Hungarian sea: Lake Balaton. Beach, water games, sunbathing, goulash… Is there a better way to relax and recharge the batteries for the next step?

14.

14

Élménybeszámolók


Everybody was on board for the second and last stage: Praha. Surrounding the river Vltava, the city simply oozes charm. Since the first day, participants were in tune with the city. The music on top of the Castle called some of them to dance without fear, and actually this was one of the most acclaimed shows around there. The John Lennon Wall did not escape the AEGEEans’ touch either, nobody wanted to leave without painting a piece of… let’s call it art. Czech people say that beer is like bread for them, and after staying there for a week it is easy to understand why. If you like beer, you will fall in love with Prague, and if you stay in Praha you will end up loving beer! The best day for beer lovers came with the trip to Plzen and the visit to the biggest brewery. On the last day, a very special meeting took place. The participants from the SU organized by AEGEEPlzen and AEGEE-Brno completed their “Czech Mission” in Prague partying with us. It was the last party, the last night, the night of goodbyes… The name of this game? Call it summer, culture, friendship, love… call it AEGEE. The fact is that after all everyone was a winner, leaving with some new international friends in our hearts, the memories of the two amazing weeks in our minds and the taste of Czech beer and Hungarian pálinka on our tongues! Ander Fernández, AEGEE-Bilbao

Élménybeszámolók

15. 15


Feel the Soul of History TSU AEGEE-Çanakkale Egy igazi AEGEE-s minden nyáron megy nyári egyetemre és az ötödik vagy hatodik után már attól fél, hogy a következő nem fog neki újat mutatni. Én is így indultam neki, igaz, hogy csak a második nyári egyetememnek a török riviérára, Çanakkaléba. Természetesen kellemesen kellett csalódnom. Két nap késéssel érkeztem meg - az isztanbuli buszkeresős hadjáratom, szerintem, külön cikket érdemelne - pont egy házibuli kellős közepére, ahol mindenki már iszonyat oldott hangulatban volt és másnap reggeltől kezdve biztos voltam benne, hogy ez életem eddigi legjobb nyaralása lesz. Az előző nyári egyetemünkhöz képest, ahol kellett egy European Night ahhoz, hogy mindenki feloldódjon, itt egyből lepacsiztak egymással az emberek és az Su végére egy nagyon jó kis csapat kovácsolódott össze. De mit is csináltunk két hétig? Strandoltunk, rengeteget, mindig más parton, és mivel Traveling Summer University volt, ezért négy szigeten fordultunk meg. A történelmi rész abban merült ki, hogy megnéztünk sok emlékművet és voltunk egy múzeumban, ahol legalább 5 nyelves audio tolmácsolással rekonstruálták a híres gallipoli-i csatát, amire a törökök nagyon büszkék. Ezen kívül persze buliztunk is, de ez inkább a jó társaságnak volt köszönhető, mivel Törökországban korlátozottan lehet csak este hangoskodni, ezért különböző módokat kerestünk arra, hogy hogyan szórakozzunk csendesen. Ennek egyik példája „silent party” volt, persze nem az a verzió, amikor mindenkinek van egy fülhallgatója és ugyanaz a zene megy benne, hanem amikor huszan betömörölünk egy szobába és ott néma csendben őrjöngünk egy laptoból halkan szivárgó csapatós, elektro számra. Higgyétek el zseniális! Törökországot két okból tudnám ajánlani minden nyári egyetemre vágyónak. Az egyik, hogy ugyanolyan színvonalas tengerpartokat talál az ember, mint a Mediterráneum többi részén, csak ide nincs ötszörös túljelentkezés, mint Olaszországba, vagy Spanyolországba. A másik pedig, hogy a török emberek, az európai sztereotípiák ellenére, az egyik legkedvesebb nép, amivel valaha találkoztam. Még ha angolul nem is beszélnek, akkor is minden erejükkel azon vannak, hogy elmagyarázzák hol van a buszmegállód, amit már amúgy is tudsz, hisz csak azért álltál meg bambán nézelődni, mert épp egy gyönyörű és hatalmas mecset bukkant fel előtted a semmiből. Alexi Anna

16.

16

Élménybeszámolók


Leadership Summer School 2012, Budapest Júlis 8. és 17. között volt szerencsém részt venni az egyik legszínvonalasabb ifjúsági vezetőképzőn – a több mint 60 résztvevő egyikeként. Az LSS (ahogy a legtöbben emlegetjük) ötödik alkalommal került megrendezésre a Zero Generation nevű nemzetközi tréningszervezet jóvoltából, illetve a Felsőoktatási Diákszervezetek Egyesülete (FDE) vezényletével. Az FDE lelkes szervezőinek hála a négy különböző helyszín, Törökország, Horvátország, Szlovénia és Románia után most Magyarországra érkezett ez a nagy volumenű tréning. A hét tréningnapon 15 fiatal és tehetséges trénertől és a többi fiatal aktivistától tanulhattunk önmagunkról, egymásról, arról, hogy mi milyen vezetők vagyunk, illetve lehetnénk, és hogy mikor milyen egy jó vezető. Emellett a rendezvény arra is lehetőséget adott, hogy a számos diák- és ifjúsági szervezet, amelyeket a résztvevők képviseltek, bemutatkozhasson, valamint tanácsokat gyűjtsön és megossza tapasztalatait. Az ifjúsági munka és önképzés, valamint ifjúsági és diák-érdekképviselet területén működő szervezetek ambiciózus, kreatív, ötletekkel és motivációval jól ellátott tagjai gyűltek össze az LSS-en. Ezúttal nem csak európai országokból látogattak el ide fiatalok, hiszen Tunéziából, a Fülöp-szigetekről és még Kuvaitból is érkeztek. Különleges volt AEGEE-sként találkozni azokkal, akik még tovább, Európán kívülre is kiszélesítették a látókörünket. A hét folyamán szinte minden egyes résztvevőnek volt lehetősége, hogy megismerkedjen a többiekkel. Körülbelül 20 fős csoportokban zajlottak a tréningek: vezetés (leadership), kommunikáció, csoportdinamika, konfliktuskezelés, facilitálás (nem, nincs rá jobb szó :D), nyilvános beszéd és egyéb szabadon választott témákban. A helyszínre ellátogató neves cégek pedig esettanulmányokkal készültek, amelyek megoldása során gyakorlatban, szinte élesben próbálhattuk ki a tudást, amit a hét során gyűjtöttünk öszsze. Természetesen ezt a tréninget is úgy kell elképzelni, hogy a tréningórák értéke azokkal a lehetőségekkel és élményekkel vetekszik, amelyeket a tréningszobákon kívül tapasztaltunk meg. A mindig átalakuló csapatok, amelyekben dolgoztunk magukkal hozták a számos szervezeti kultúrát és megannyi inspiráló személyes tapasztalatot – az ismeretségekről nem is beszélve. Erős volt a ’networking’ vonal is a képzésen. Jelenleg is látszik, hogy erős kapocs alakult ki a résztvevők közt, amely lehetővé teszi, hogy a hét során felmerült projektötletek tovább éljenek. Több projekten is együtt dolgozik tovább egy-egy kisebb csapat – most éppen online, amíg újra nem találkozunk. Így született tulajdonképpen maga az LSS is, valamint a többi Zero Generation koordinálta projekt. Az idén ünnepeltük az 5. születésnapját a projektnek, méghozzá egy formálisabb ceremónián: beszédek, sok régi résztvevő, torta, pezsgő és rengeteg büszke arc. Ez volt az egyik olyan alkalom, amikor igazán érezni lehetett a levegőben a lelkesedést, méghozzá megközelítőleg 100 fiatal lelkesedését, ami hatalmas potenciált is jelent. További információkért látogass el az LSS honlapjára, ahol olvashatsz a rendezvény történetéről és a céljairól. Valamint keress rá Facebookon is, és természetesen kérdezd elsősorban az AEGEE-s vagy FDE-s résztvevőket (Pólya Berni, trénerkoordinátor; Mészáros Peti, én és még sokan mások). Nagy Bogi

Élménybeszámolók

17. 17


Peace building in Europe AEGEE-Oviedo és Yerevan avagy örmény-spanyol-magyar YiA-s kooperáció egy életre szóló élményért Az AEGEE nyári egyetemek árnyékában, igen visszafogott promózással meghirdetett Peace building in Europe címmel megrendezett tréninghét egy életre a szívembe lopta magát. Az event ötlete a last minute utakat kedvelő AEGEE-Jereván elnök, Armenak fejéből pattant ki, aki hihetetlen tapasztalattal és gyakorlottsággal megírta a Youth in Action (YiA) pályázatát egy, az európai válságos országok (főleg az Eastern Partnership országai) konfliktusait feldolgozó rendezvényre. Helyszínül – nem meglepőmódon – a még mindig napos Spanyolországot választotta, helyi szervezőnek pedig nem mást, mint az AEGEE körökben világhíres Chair team tagot, testvérantennánk, Oviedo sztárját Albertot kérte fel. Ez is jó választás volt, hiszen a tornatermekhez szokott lelkem egy pillantásra felvidult az általa megszervezett bungaloo-i ágyak láttán, elegendő pléddel. Bár az utolsó pillanatban tudtuk meg, hogy a full extrás kemping nem Oviedoban, hanem a tőle 30 km-re fekvő óceánparti városban, Gijónban [Hrihrón] fekszik, érthetőmódon nem háborodott fel senki. AEGEE-Budapest jól összeválogatott csapata, 6 fővel barcelonai kirándulással a hátuk mögött érkezett a helyszínre: Alexi Annával képviseltük az öreg rókákat, Forgács Dalma, Tihanyi Gergő és Dávid Rita nevével már itt-ott találkoztunk, és Jung Kata volt abszolút új közülünk. Dalma és Rita, mint szervezőtársak működtek, egész hét során segítettek a programokban az örmény trénerfiúknak: Armenaknak és Grigornak.

18.

18

Élménybeszámolók


Lehet, hogy a minden országban közös válság vagy inkább Asturias tartomány különlegesen fogyasztott bora, a Sidra tehet róla, de az biztos, hogy a Gijónban összeverődött moldáv, ukrán, görög, örmény, grúz, spanyol, magyar (kombi)náció ezúttal zseniális volt, még egyetlen AEGEE-s rendezvényemen sem tapasztaltam, hogy ilyen gyorsan összerázódtuk volna. A tréningek alatt sok újat is hallhattunk egymás országainak konfliktusairól: a görög temperamentummal elmagyarázott pénzügyi válság, a baszk kérdés, az örmény-azeri ellentét (hál’istennek nem keveredtünk bele), Európa keleti felén pedig a szovjetorosz befolyás volt napirenden. Mi a roma kérdést próbáltuk objektív módon tálalni. A kemény munka után pedig belevetettük magunkat az Atlanti-óceán óriás hullámaiba, majd a tapas bárokba, majd a sidraivókba. Összességében tehát 10/10, ajánlom mindenkinek (Pető Gábort megerősítve) Gijónt, a YiA-s rendezvényeket. A szervezőknek, beleértve Ritát és Dalmát is köszönjük! Pólya Trixi

Élménybeszámolók

19. 19


AEGEE-Budapest vezetősége utazásban és élményekben gazdag félévet kíván mindenkinek!

20. 14.

20

Nyári Hírlevél  

NYári Hírlevél

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you