Page 1

AEGEE–Budapest Európai Hallgatók Hálózatának Egyesülete

III. évf. 2. szám, Márciusi Hírlevél


Túl vagyunk egy újabb hónapon és mennyi, mennyi élményen! Az e havi hírlevél összerakását még jobban élveztem, mint az előző havit, mert rengeteg érdekes cikket sikerült beszereznem, új és régi tagjainktól egyaránt. Lassan megmutatkozik kikben lakozik egy kis írói véna. Az NWM-es és IPWG-s élménybeszámolókon kívül különösen ajánlom figyelmébe mindenkinek a bevonós cikket, ha egy kis nosztalgiára vágyik!

Fogadjátok sok-sok szeretettel!

2

2.


 Board beszámolók 4. oldal  Agora fórum II. 8. oldal  Core Team hétvége 9. oldal  Member of the Month: Sinka Gergő 10. oldal  YOUrope Needs YOU 12. oldal  Napi Gazdaság konferencia 13. oldal  Élménybeszámolók 14. oldal Bevonó tábor IPWG goes The Hague NWM Hamburg  Eseménynaptár 18. oldal

3. 3


Kerekes Szabolcs, elnök A beiktató közgyűlés után mindannyian hatalmas lelkesedéssel vetettük bele magunkat a munkába. Ahol tudtam, segítettem a bevonó előkészítésében, illetve lebonyolításában (terméktámogatásokért mentem, infóestet, illetve a táborban prezentációt is tartottam). Részt vettem a felügyelőbizottsággal és a gála szervezőkkel való találkozókon, ezeken letisztáztuk mik az elvárásaink egymással szemben. A hónap végére az LTC megszervezése is megkezdődött, próbálok ebben is tevékenyen szerepet vállalni. A nyári egyetemek promóciós időszaka is nyakunkon van, ezzel kapcsolatban eddig a BME külügyi börzén való részvétellel, illetve ötletekkel vettem ki a részem a megvalósításból. Core Team tagságom révén az Agora szervezésből sem maradtam ki, voltam a Corvinus rektorával folytatott megbeszélésen, a Core Team hétvégén, illetve a második Agora fórumon. Ezeken kívül több általunk szervezett programra is eljutottam. Néhány working group gyűlésen is részt vettem, a jövőben azonban még többre el szeretnék menni. Az április sűrű hónap lesz, én azonban továbbra is töretlen motiváltsággal várom a kihívásokat!

4

4.

Board beszámolók


Alexi Anna, alelnök Az első hírlevél szerkesztésem után lám ez is eljött, hogy írjak bele. Nagyon mozgalmas hónapon vagyunk túl, úgy érzem, csak kapkodom a fejem, hogy mi történik. De lássuk a lényeget én mivel járultam hozzá, a márciusi munkához. Mint alelnök „facilitáltam” – az imádott szó- a rám bízott projekteket, így elindult a nyári egyetem szervezés gőzerővel, ide még várunk sok-sok lelkes szervezőt. Beindult a Gála szervezés is, de mire kettőt pislogtam Olga és Kriszta már készen is voltak, úgy látszik ezen csak én voltam meglepődve. Valamint az LTC szervezés is a végéhez közeledik, sikerült elhívni egy nagyon jó előadót a CEU-ról, aki egy IPWG -s előadással fogja színesíteni a repertoárt, és kezdeti félelmeim ellenére lassan összeáll a program, amiért nagy köszönet Boginak, Petinek és Sz. Szabinak. Most már csak a résztvevőkre van szükség. Remélem, hogy sokan eljöttök, hiszen ezt Nektek csináltuk! És persze ne feledkezzünk meg az idei év első Exchange-éről sem, amit mind a szervezők, mind a résztvevők nagyon élveztek. Úgy gondolom, hogy összességében jó benyomást tettünk a lipcseiekre és a passauiakra, és remélem ők is hasonló lelkesedéssel fogadnak majd minket. Az alelnök feladatokon kívül besegítettem egy kicsit Stefinek, tartottam infoestet a SOTE-n, az ELTE-n és a Corvinuson. Valamint egyre nagyobb létszámmal folytatódnak a francia kerekasztal beszélgetések, bátorítok mindenkit, hogy jöjjetek, ha csak egy kicsit beszéltek is, mert itt hamar megered a nyelvetek.

Szabó Szabolcs, pénzügyi vezető Ebben a hónapban végre sikerült a teljes 2011-es zárást elvégezni, amelyet le is adtam a könyvelőnek. Ezzel szerencsére már nem volt olyan sok teendő, így maradt időm a magyarországi SU és Gála főszervezőkkel találkozni, megbeszélni a pénzügyeket érintő részleteket. A nyári egyetemre jelentkezés hevében megszaporodott az új tagok jelentkezése is, így szinte naponta ránéztem a bankszámlára, hogy kik fizettek, melyeket Bélának ASAP továbbítottam, hogy friss tagjaink minél előbb leadhassák jelentkezésüket és remélhetőleg be is kerüljenek álmaik SU-jára. A bevonó elszámolása is megtörtént, mely sajnálatos módon a szokottnál nagyobb hiánnyal zárult, így ősszel majd jobban kell törekednünk arra, hogy minél olcsóbban, ám AEGEE-Budapest számára nem veszteséget termelve vonjuk be a tagjainkat. Az EBM és ES2 résztvevők visszatérítése is főként ebben a hónapban történt. A fentiek összetett hatása alapján AEGEE-Budapest pénz állomány márciusban 2400 Ft-al csökkent. Éves szinten azonban plusz 37992 Ft-ban vagyunk.

Board beszámolók

5. 5


Ötvös Bettina, HR vezető A bevonó tábor után a lelkes új tagokkal elkezdtük a félév megtervezését. Már a Sangria Est és az International Awesomeness Party előtt elkezdtük a Saint Patrick’s Day-i treasure hunt összeállítását, ami az érdeklődők és az „ír szerelmesek” nagyonszerű táncának köszönhetően nagyon jól sikerült. Azért, hogy tagjaink jobban megismerjék egymást, elmentünk együtt moziba és a Margitszigeten is piknikeztünk egyik hétvégén. A gyűlések alatt ötleteltünk és kidolgoztuk az exchange City Rally feladatát, a Magyar Est menetét, valamint egy lelkes tagunk kezdeményezésére a Spanyol Est is kialakulóban van. Miközben ezeket a programokat színesítettük, tanultunk önmagunkról, miért is jobb csapatban dolgozni, hogyan motiváljuk a társainkat és saját magunkat és természetesen a Bingó sem maradt el egyik alkalommal sem. Ezeknek a programoknak a megvalósításához a HR munkacsoport lelkes tagjai és Trixi tudástranszfer időszaka nagyon sokat segített. De nem állunk meg itt, jövő hónapban még színesebb programokat fogunk nektek szervezni.

Tóth Bálint, IT vezető A márciusi hónap természetesen rendkívül mozgalmasan telt el. A bevonó előkészületei és a bevonóban való aktív részvételem (2x állomásvezető) után, többször figyeltem az új tagok minél nagyobb bevonásásra a szervezetbe. Kötelezően ellátandó Board feladataim mellett segítettem az Agora IT-snak néhány apróság elintézésében. A félévben kitűzött céljaim közül a legfontosabbnak is nekiálltam, mégpedig a májusban megválasztandó projektvezető számára egy tudásbázis elkészítésének. Emellett folyamatosan szerveztem és segítettem a Foreign Language Sessions és a Yourope Needs You projektek munkáját is. Az FLS folyamatainak fejlesztésére és a program promózására nagy hangsúlyt fektettem, illetve többször próbálkoztunk, de sajnos sikertelenül az ügyben, hogy az ESN-n keresztül az Erasmusos diákokat is elérjük.

6

6.

Board beszámolók


Gál Stefánia, PR vezető A Tisztújító Közgyűlést követően Krisztával azonnal elkezdtük a tudástranszfert (mégegyszer köszönet érte ), így márciusban teljes erőbedobással és már a kellő tudás birtokában vághattam neki a PR-os munkának. Kellett is az energia, hiszen a hónapban rengeteg feladat várt a PR WG-re. Lebonyolítottuk a Bevonó Tábor promóciós feladatait, melynek keretein belül elkészült egy új plakát, videó és tartottunk három infóestet is az érdeklődőknek, valamint megjelentünk a BME Külügyi Börzéjén is. A PR-os feladatok ellátása mellett igyekeztem aktívan hozzájárulni a Bevonó szervezéséhez is, így részt vettem valamennyi gyűlésen, és a főszervező lányokkal egy Főszervező Cafén osztottam meg előző féléves tapasztalataimat. A bevonót követően a Sangria est és az International Day of Awesomeness PR-os feladataival foglalatoskodtam, valamint Annával kidolgoztuk az új Hírlap designt, nekiláttam a Nyári Egyetem promóidőszakának előkészületeihez, illetve közreműködtem a budapesti SU videójának forgatásán is.

Mészáros Péter, FR vezető AEGEE-s vezetőségi pályafutásom a beiktatásommal kezdődött, amin sajnos nem tudtam jelen lenni. Azonban emiatt nem bánkódok, mert helyette egy nemzetközi AEGEE-s rendezvényen, a European School 2-n vehettem részt szintén frissen beiktatott HR-es társammal, Bettivel, valamint előző alelnökünkkel, Bogival. Ez a program felejthetetlen élményt nyújtott számomra és emlékeztetett arra, hogy miért is szerettem bele az AEGEE-be. Ahogy innen hazaértünk rögtön kezdődött a bevonó tábor, ami után új tagjainkkal a fedélzeten elindult az FRWG csoport, amelyet Agora FR-es társammal, Tomival, idén próbálunk professzionális és képességfejlesztő tréningekkel tarkítani. Eddig túl vagyunk egy elevator speechen, egy telefonos tréningen és március utolsó hetében hatékonyan használtuk ki a KarrierExpo által nyújtott lehetőségeket is. A félév során szeretném folytatni ezt az elkezdett programtervet és mindent megtenni a közgyűlésen vázolt terveim eléréséért, hogy a félév végén úgy érezhessem mikor ismét kiállok elétek, hogy éltem a bizalmatokkal, amit a választáskor megadtatok nekem.

Fábián Béla, titkár Ebben a hónapban két helyre is el kellett küldenem egy listát, amely tartalmazza az összes tagunkat, és örömmel vettem tudomásul, hogy jelenleg több mint 350 tagunk van. Ez azt jelenti, hogy az enschedei Agorán a tavalyi félévhez hasonlóan 8 szavazat felett rendelkezünk - a jövőbeli cél lehetne 451, és akkor elérnénk a maximális 9 szavazatot Nem lehetett nem észrevenni, hogy március elején megkezdődött a Nyári Egyetem jelentkezési időszak, ugyanis a hónapban sokan hosszabbították meg tagságukat vagy léptek be szervezetünkbe. A már regisztrált tagjainknak nagy segítséget jelent a jövőben, hogy mostantól e-mailben értesülnek tagságuk lejártáról két héttel korábban, így nem fog senkit sem olyan kellemetlen meglepetés érni, hogy bár jelentkezni szeretne egy eventre, de nem vette észre, hogy lejárt a tagsága. A titkári munkán kívül bekapcsolódtam az IPWG projektjébe, melynek keretében workshopot fogunk tartani a Corvinus Tkari napokon. Már izgatottan várom, mert ez egy hatalmas lehetőség AEGEE-Budapest népszerűsítésére a Corvinuson.

Board beszámolók

7. 7


Agora fórum II. Mint már oly’ sokszor értesülhettetek róla, 214 nap múlva, azaz 2012. október 31-én kezdetét veszi AEGEE-Budapest mostani legnagyobb projektje, az őszi Agora! Úgy gondoltuk, hogy kicsit közelebb hozzuk a rendezvényt a szervezet tagjaihoz, így március 27-én megrendezésre került a II. Agora Fórum a Tetthely (Lónyai-pub) nevű vendéglátóipari egységben. Ez egy olyan este volt, ahol minden érdeklődő – akár új, akár aktív AEGEE-s vagy alumnitag – belepillanthatott a szervezési munkálatokba, megismerhette, hogy éppen mivel tevékenykedik a Piszkos Tizenkettő, milyen kihívásokkal nézünk szembe, vagy éppen hány tollat kell még FR-ezni októberig. Egy vicces kvízzel is szolgáltunk a megjelenteknek, hogy még kötetlenebb hangulatban teljen az idő. Visszaszámlálva a napokat egyre több lelkes, motivált kis AEGEE-sre lesz szükség, hogy egy felejthetetlen Agorát varázsoljunk a több száz résztvevőnek. Éppen ezért gondoljuk úgy, hogy az Agora Fórumok fontos mérföldkövet jelenthetnek a szervezés során, hiszen remélhetőleg egyre több embert fognak vonzani, s mi egyre több érdekesebbnél érdekesebb információval, feladattal tudunk szolgálni. Hol is tartunk most? Nagy erőkkel folynak a szállással és a nyitó ünnepséggel kapcsolatos tárgyalások, ez utóbbi potenciális helyszíneként a Millenáris merült fel, ami úgy gondolom, méltó színtere lenne egy ilyen nagyszabású rendezvény nyitó ceremóniájának. Folyamatosan építgetjük a programot, latolgatjuk a bulihelyszíneket, egyre több ötletet teszünk hozzá, és körvonalazódik már az Agora társrendezvénye, az Energia Nap is, mely valószínűleg október 30-án fogja várni az érdeklődőket. Sok mindenre nagyon büszkék lehetünk: Demeter Marci és Kerekes Szabi pár hete tárgyaltak a Corvinus Egyetem rektorával, dr. Rostoványi Zsolttal, aki támogatását fejezte ki, és biztosított minket arról, hogy a tőle telhető legtöbb segítséget megadja nekünk. Ennek első lépéseként elértük, hogy a Közgyűlés fő helyszíne az egyetem lehessen. Március 15-én beadtuk a Visegrad Fund-hoz a pályázatunkat, melynek eredményét izgatottan várjuk. Ennek kapcsán elkezdtük felvenni a kapcsolatot a nagykövetségekkel (cseh, lengyel és szlovák), hogy pártfogásukat és hozzájárulásukat kérjük projektünkhöz. Személyesen felkerestük már Roman Kowalski lengyel nagykövet urat, aki jó ötletek tárházával szolgált, sőt, még egy, a rendezvény ideje alatt a Corvinuson megrendezendő fotókiállítás lehetőségét is felvetette. A sikeres találkozón felbuzdulva az elkövetkező hetekben további tárgyalásokat tervezünk a nagykövetségekkel. Az FR-csapat is kitörő lelkesedéssel kezdte meg az e-mailek kiküldését, a lehetséges céges partnerek felkeresését, készül már a honlap és az arculat is. Ha bármi kérdésetek van, esetleg hirtelen valami jó ötletetek támad, keressétek bátran a főszervezőket vagy találkozunk előreláthatólag májusban, a tavaszi enschedei Agora után, a III. Agora Fórumon.

Lehota Zsófi Event manager CT

8

8.

Agora fórum II.


Core Team hétvége AEGEE-Budapest legnagyobb idei rendezvénye kétségtelenül az őszi Agora lesz. Ahogy olvashattátok itt is, össze is állt a 12 fős Core Team, akik a főszervezői lesznek ennek a rendezvénynek, ahol majd’ ezer embert kell mozgatnunk 5 napon keresztül Budapesten. Még csak most kezdjük igazán megérteni, hogy mi mindenre vállalkoztunk. A március 15-i hosszú hétvége egy részét együtt töltöttük, három nap kemény munkával. Kárpáti Dani (Hosszú) belgiumi szemeszteréből hazaugorva megszervezte, hogy az ő házában lehessünk. Rengeteg megbeszélnivaló volt. Beszéltünk sokat a programokról, a támogatókról, helyszínekről, és sok másról is. Mivel a 12 fős csoportunkból mindössze hárman voltak eddig Agorán, ezért elég sok szó esett arról, hogy pontosan mi minden is történik egy ilyen programon, miről dönthetünk mi, és mit döntenek el az AEGEE-Europe brüsszeli főhadiszállásán. Bár sokszor vitatkoztunk, a hétvége jó hangulatban telt, és volt időnk csapatépítésre is.

Mostanra már mindenkinek sokkal világosabb, hogy ki miért felelős, ki kivel miről fog beszélni, de még fölsorolni is nehéz, annyi mindent átrágtunk! Természetesen 12 embernél sokkal többre lesz szükségünk, így szépen lassan a szervezők száma bővülni fog, mindenkire szükség lesz. A Core Team viszont tovább dübörög, addig is intézzük az intéznivalót, rengeteg kisebb és nagyobb kihívás vár még ránk. De most már egyre többet látunk az Agorából, és egyre jobban ismerjük egymást, így pedig semmi nem állhat a piszkos tizenkettő útjába!

Papp Roland HR vezető CT

CT hétvége

9. 9


A hónap embere márciusban Sinka Gergő lett, aki a BCE Gazdálkodási és Menedzsment szakának II. éves hallgatója és egy éve aktív tagja az AEGEE-Budapestnek. Gergő nem csak a Passau-Lipcse exchange egyik főszervezőjeként - Vukov Ágnessel egyetemben - érdemelte ki ezt a címet, hanem mert ő a szellemi atyja az AEGEE egyik legújabb és legsikeresebb projektjének a Foreign Language Sessionnek. Az FLS - magyarul Idegennyelvi Kerekasztal Beszélgetések– célja, hogy kihasználja az AEGEE-nek azt az előnyét, hogy tagjai általában nem csak egy, de több nyelvet magas szinten beszélnek, és lehetőséget nyújt számukra, hogy tudásukat szinten tartsák, illetve fejlesszék más AEGEE-sek és barátok társaságában, kötetlen hangulatban. Mindezt heti szinten egy, másfél órás session-ök keretében, angol, francia, német, olasz és orosz nyelveken. Mint látjátok a hónap embere rovatunk új alakot öltött, ezentúl mindenkivel, aki „elnyeri” ezt a címet, rövid interjút készítünk, amit leadunk a hírlevélben. A Gergővel folytatott interjúnkat alább olvashatjátok. (a szerkesztő) Egy éve miért csatlakoztál az AEGEE-be? Először is köszönöm a megtiszteltetést, hogy engem választottatok a „hónap tagjának”. Már a gólyatáborban is szimpatikus volt az AEGEE, de csak most októberben, vagyis kb. fél éve jutottam el a bevonó táborig, amit Bálintnak és a nyári egyetemes élménybeszámolójának is köszönhetek. Így Egerben én is megtapasztalhattam, hogy mi az az „AEGEE-Spirit” és utána már egyértelmű volt - én is tag leszek!

13. 12. 10. 10

Boardofhétvége Member the Month


Honnan jött az ötlet, hogy elindítsd az FLS-t? Még most is emlékszem, amikor a Trapéz pincéjében a tenerifeiekkel söröztünk. Természetesen angolul beszéltünk velük és egy idő után már egymás között is. Akkor jött az ötlet, hogy miért ne lehetne ezt rendszeresíteni? Miért ne beszélgethetnénk rendszeresen idegen nyelveken? Így a kellemeset kötnénk össze a hasznossal – jó hangulatú beszélgetések közben fejlesztenénk idegen nyelvtudásunkat és kommunikációs készségünket. Miután lelkesedés fogadta az ötletemet, elhatároztam, hogy belevágok, hogy megcsinálom. Azóta jó úton haladunk, az FLS-ből egy széles körben ismert „brand” lett.

Mik a további terveid a projekttel? Cél, hogy minél több nyelvből legyenek rendszeres beszélgetések, egy nyelvből több moderátor is legyen, akik előkészítik a beszélgetések témáit. Így aki szeretne moderátor lenni valamelyik nyelvből, azt csak bíztatni tudom, hogy jelentkezzen, megéri, hiszen nagyszerű nyelvgyakorlási lehetőség. Fontos cél még, hogy anyanyelvi beszélők is rendszeresen látogassák a beszélgetéseket, ehhez az ESN-nel akarunk együttműködni, ami már folyamatban van. Ebből fakadóan fontos lenne a plakátot, a szórólapokat meg a promóvideót is lefordítani angolra.

Exchange főszervező is voltál, hogy érezted magad a szervezés alatt, mik a nehézségei, és később az event alatt? Nagyon jól éreztem magamat az exchange alatt és a visszajelzések alapján a németeknek is tetszett a szervezés, többen mondták, hogy „magasra tettük a lécet”. Mik a nehézségek? Már önmagában egy 15-20 fős csoportot koordinálni nem könnyű. Nem könnyű mindenkivel megértetni, hogy miért 30 napos bérletet vegyenek, ha csak 3 napra jöttek, nem könnyű összehangolni ennyi ember mozgását, hogy senki ne vesszen el a csoportból, nem könnyű mindenki igényeinek megfelelni, amikor valaki aludna, míg mások hajnalig partiznának. De a folyamatos személyes jelenléttel, kommunikációval és szervezéssel sikerült elégedetten búcsút venni tőlük a Keletiben.

Member of the Month

11. 11


YOUrope Needs YOU Ó, hát mennyit lehetne mesélni az AEGEE-ről olyanoknak, akik még sosem hallottak róla! Foglaljam öszsze mi az az Erasmus, és mit jelentett nekem? Egy egész nap sem elég rá! Világítsunk rá összefüggésekre az EU-val kapcsolatban, hogyan is alakult ki, miért olyan, amilyen? Könyvtárnyi irodalom szól erről. Mindezt tegyük egybe, 45 percbe, érdekesen és interaktívan? Lehet ilyet??!! Az AEGEE egy több éves projektje, a YOUrope needs YOU az előbbi feladattal bírkózik meg, most második körben is Budapesten. Végre elkészült a változatos részekből álló 45 perces programunk, amit a következő hetekben középiskolákban adunk elő, tanórák keretében. Nem voltunk könnyű helyzetben, de más AEGEE-sek segítségével elpróbáltuk a mi workshopunkat. Az igazi bírálatot majd a diákok mondják, de reméljük meggyőzzük majd őket, és közülük is sok aktív AEGEE tag kerül ki. Energizer, vitatkozás, ragasztgatós papírok, quiz, prezi.com-os prezentáció -, szóval módszerek közül próbálunk minél többet fölvillantani. Az európai integráció története; EU előnyeihátrányai; Erasmus, Comenius miegymás élményeinkkel; AEGEE Európában és itthon- így reméljük mindenki számára tudunk valami érdekeset mesélni. Elpróbáltuk, és láttuk, hogy van még sok dolog, amit inkább így, vagy inkább amúgy kéne csinálnunk. Itt kicsit hosszabb, ott kicsit kevesebb, de lényeg a lényeg, hogy már mennek az e-mailek, és reméljük, hogy hamarosan nem csak lelkes AEGEE-sek segítenek nekünk, és mondják el véleményüket (amit ezúton is köszönünk!), hanem a célcsoport, a középiskolások. Persze mindenki segítségére szívesen számítunk, hogy eljussunk a gimnazistákhoz. Akik nekünk fontosak, akiknek szeretnénk sok olyan jó dolgot megmutatni, amit mi már megtapasztaltunk.

Papp Roland HR vezető CT és YNY projektfelelős

12.

12

YOUrope Needs YOU


Napi Gazdaság konferencia A Napi Gazdaság jóvoltából március 21-én ingyenesen részt vehettünk egy egyébként kötelező belépési díjú konferencián a Courtyard by Marriott Budapest épületében. A konferencia előtt álló fogadás volt, majd elkezdődtek az előadások, amelyek a befektetések témakörére épültek és többek között jelen voltak a Napi Gazdaság újságírói, akik a magyar, illetve a külföldi államkötvényekről, a részvényekről és ezek profitabilitásáról prezentáltak a megjelenteknek. Amennyiben ez száraznak és unalmasnak hangzik, hozzáteszem, az előadások sokszínűségének és érdekességének bizonyításaképp, hogy szó volt a termőföldekbe történő befektetésekről, a különböző műtárgyak és gyűjtemények értékéről és jelenlegi helyzetéről, valamint az arany árfolyamának történelembeli alakulásáról is. Ezeket alátámasztandó, tartottak előadást a befektetések rizikójáról, a befektetők tipikus személyiségeiről és cselekedeteiről, illetve a magyar állam jelenlegi anyagi helyzetéről. Az előadásokat egy kerekasztal-beszélgetés követte, ahol az előadóktól lehetett kötetlenül kérdezni. Összességében elmondható, hogy sok olyan információval lettünk gazdagabbak, amire egyetemi keretek között nem tudtunk volna szert tenni, s ezen információk legtöbbjét fogjuk is tudni hasznosítani jövőbeli karrierünk során. Az előadás végeztével a Napi Gazdaság minden résztvevőt vendégül látott egy svédasztalos fogadásra a hotel éttermében, ahol mi rendes magyar diákokként fogyasztottunk is amenynyi csak belénk fért. A konferencia meggyőzött arról, hogy a legközelebbi adandó lehetőségnél is jelen legyek, mert a szervezés profi volt és ezek a konferenciák az unalmasnak tűnő témákat is fogyaszthatóvá tudják varázsolni. Ha beszámolómmal felkeltettem az érdeklődéseteket, figyeljétek a levlistákat, hogy ti se szalasszátok el a jövőbeli hasonló lehetőségeket.

Mészáros Péter FR vezető

Napi Gazdaság konferencia

13. 13


Fesztiválok hétvégéje 2012. március 2-4. között Velencére látogatott az AEGEE-Budapest, ahol a tavaszi bevonó tábor keretein belül betekintést nyerhettünk a szervezet tevékenységeibe. Mint megtudtam, idén a megszokottnál kevesebb új tag jelentkezett, de ennek ellenére egy percig sem éreztem úgy, hogy egy zárt közösségbe csöppentem volna, lelkesen és nyitottan fogadtak minket. Már péntek délután a Déli Pályaudvaron megkezdődött az ismerkedés, a vonaton további játékokat játszva pedig pillanatok alatt Velencén találtuk magunkat. Délután az alaphangulatot is megteremtő előadások segítségével ismerhettük meg az AEGEE szempontjából elengedhetetlen alapfogalmakat, mint antenna, Board, Agora vagy Exchange. Az este a tábor tematikája alapján a Festivals’ European Night elnevezést kapta, mely során a csapatoknak az általuk képviselt fesztivált kellett bemutatniuk. Ezt sorversenyek követték, ahol a kreativitás volt mindennek az alapja, így végül nem csak az AEGEE-vel kapcsolatban jutottunk hasznos tudáshoz, hanem azt is megtanulhattuk, hogy hogyan kell belógni, vagy alkoholt becsempészni egy fesztiválra. A szombat délelőtt a City Rally jegyében telt, ami alatt a friss levegőn tett séta segíthetett még a másnaposság ellen is. Hogy az őszi Agorát népszerűsítsék, az állomások és az állomás közi feladatokon túl Agorával kapcsolatos kérdéseket is meg kellett válaszolnunk. A délután folyamán jobban megismerhettük az AEGEE-ben rejlő lehetőségeket, a kerekasztal beszélgetések és a további előadások, prezentációk mindenkire inspirálóan hatottak. A vacsorát félbeszakító csopvez rablás pedig megalapozta a második estét, lelkesen álltunk az éjszakai City Rally feladatai elé. Sikerességünk eredményeként a jól megérdemelt és elmaradhatatlan bad hair & moustache party vette kezdetét, mely során az este folyamán szebbnél szebb bajszokkal találhattuk szembe magunkat. Másnap fáradtan és szomorúan vettük tudomásul, hogy véget ért a bevonó tábor és már csak az utazás maradt hátra, ami ennek ellenére nem telt el eseménytelenül, hiszen az egész hétvégét jellemző szivatókártyák itt is előkerültek. Így volt aki a vonaton is fekvőtámaszozni kényszerült. A tábor vége azonban nekünk, új tagoknak az AEGEE kezdetét jelenti, hiszen ezután kapcsolódhatunk be tevékenyen a gyűlések alkalmával a szervezet életébe.

14.

14

Élménybeszámolók


És ezeken túl még néhány kulcsfogalom, ami számomra jól összefoglalja március első hétvégéjét: Pink karszalag, ami főleg a fiúk tetszését nyerte el. AEGEECanakkale – megjegyzése és kiejtése még józanul is nehézséget okoz. Vonatút Hitler és Barack Obama társaságában. Narancssárga boa, szappan és fejhallgató – a Sziget Fesztivál elmaradhatatlan kellékei. Avicii Levels. Csak hogy el ne puhuljunk, fekvőtámaszozás közben növelni a bevitt alkoholmennyiséget. Jéghegyet is megszégyenítő jégdarab a poharamban. Léggitárverseny, melynek győzelme a Fesztivál Arca címet eredményezte, akit végül szerencsém volt „megölni”. Szivatókártyáknak köszönhetően bármerre néztünk, valaki biztosan fekvőtámaszozott. Velence megismerése – nem eltévedtünk, csak alaposak voltunk. City Rally során a kreativitás kiaknázása minden területen. A hős lovagnak hála az AEGEE királylány megmenekült az AIESEC sárkány karmai közül. Board tagok neveinek újraértelmezése a dobogón. Kerekasztal beszélgetések, a lelkesedés tovább fokozódik. Csopvez rablás. Hogyan érjük el az elérhetetlennek tűnő üveget – hosszú, de kreatív próbálkozásainkat végül siker koronázta. Az este további részében bajusz minden mennyiségben. Állandó elemként Tunak Tunak és Macarena. A saját ágyamban ébredni igazi sikerként könyvelhető el. Másnap karizomláz és zöld foltok, örök rejtély marad, hogy szereztem. Új emberek, új élmények, egy színes hétvége és rengeteg további lehetőség. Ezt adta nekem az AEGEE-Budapest bevonó tábora.

Kozics Zsófi

Élménybeszámolók

15. 15


IPWG goes The Hague Március végén került sor a félév egyik legizgalmasabb európai szintű International Politics Working Group-rendezvényére, az „IPWG goes The Hague”-ra. Az eventet az utrechti AEGEE-antenna szervezte, Budapestről Frigy Árpi és én vettünk részt rajta, és rendkívül élveztük Hollandiát, a nemzetközi intézmények világát és persze a szervezők vendégszeretetét. Csütörtökön érkeztünk Urechtbe, ahol az első este social drinking keretében megismerkedtünk a helyi tagokkal és többi résztvevővel. Másnap reggel kezdődött a program IPWGs része, egy a Kadhafi rezsim bukásáról szóló dokumentumfilmmel. A film után Hágába utaztunk, ahol az „International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia” – röviden ICTY – épületébe látogattunk el. A helyszínen élőben követhettük Karadzic ügyét, érdekes és felkavaró élmény volt egy háborús bűnös tárgyalásán részt venni. A bíróságon egy fiatal brit nemzetközi jogász tartott előadást az ICTY céljairól, sikereiről, az őket ért kritikákról és az intézmény jövőjéről. Az előadás után tettünk egy sétát Hága belvárosába, érintettük a Peace Palace-t, a holland parlamentet és a királyi palotát is. A hágai kirándulás után visszatértünk Utrechtbe, ahol egy holland vacsora után megtartottuk a „final debate”-et. A kérdés az volt, hogy kell-e a líbiai háborús bűnösöknek és emberi jogokat sértő tevékenységet folytató embereknek is felállítani egy olyan különleges bíróságot, mint amilyet az egykori Jugoszláviában elkövetett bűnök elítéléséért alkottak meg. Az event utolsó napját az amszterdami NWM-en töltöttük, ahol az AEGEE-antennák europanizációja volt a téma. A rendezvényt az elmaradhatatlan European Night-al zártuk, ahol ismét méltó promót rendeztünk a hazai pálinkának! Jól éreztük magunkat és közben közelebbről is megismerkedtünk egy nemzetközi bíróság működésével, így azt mondhatjuk, összekötöttük a kellemeset a hasznossal. Remélhetőleg a jövőben még több hasonló nemzetközi IPWG-eventen lehet majd részt venni! Gyimesi Balázs IPWG vezető

16.

16

Élménybeszámolók


„Auf der Reeperbahn nachts um halb eins…” – NWM Hamburg Március közepén került megrendezésre a Nordisch by Nature fantázianevű észak-német Network Meeting Hamburgban, ahol AEGEE-Budapestet Komáromi Zsófi, Hellinger Szabina és jómagam képviselte. Trénerként Zsófival egy egész napos workshopot tartottunk PR, közösségi média és geolokációs marketing témakörökben, ahol a résztvevők nem csak tőlünk, hanem egymástól is értékes tudásra tehettek szert, megosztva a legbeváltabb kampánystratégiákat és kommunikációs irányelveket. A PR workshopon felül a rendezvény egy projekttervezői modullal is rendelkezett, ahol különböző pályázatokhoz kapcsolódóan a résztvevők nemzetközi projektötleteket dolgoztak ki, melyeket remélhetőleg az erőforrások birtokában meg is szerveznek a közeljövőben. Nemzetközi politikai témák is előkerültek, egyrészt az AEGEE Eastern Partnership Project is bemutatkozott a szélesebb közönség előtt, de az orosz elnökválasztásról és demokráciáról is egy érdekes beszélgetésen volt lehetőségünk részt venni. A szabadidős programok alatt megismerhettük Hamburg ismertebb részeit, de természetesen a helyiek kalauzolásával szerencsére olyan helyekre is eljuthattunk, ahová turisták nemigen. Szállásunk a híres-hírhedt Reeperbahntól 5 perce volt, így valóban végigjárhattuk azokat a helyeket a St. Pauli negyedben, ahonnan például a Beatles és meganynyi szórakoztatóipari szereplő is indult, akik az amerikai katonák és matrózok szórakoztatására voltak hivatottak. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy részt vegyen AEGEE-Hamburg által rendezett eseményeken, mivel nagyon kedves, vendégszerető és jó szervezőkészséggel megáldott AEGEE-sek. Keller Tamás

Élménybeszámolók

17. 17


Március 29-április 1. Exchange Lipcse-Passau

Április 5. Spanyol est

Április 12. K-kari Napok Diákszervezeti Grillverseny

Április 13-15. Local Training Course

Április 17. Agora Proposals Night

Április 20-22. FDE MIX

Május 1-6. Agora Enschede

18.

18

AEGEE-Budapest Hírlevél - 2012 március  
AEGEE-Budapest Hírlevél - 2012 március  

Hírlevelünk az AEGEE-Budapest tagjainak tevékenységét mutatja be havi rendszerességgel.

Advertisement