Page 1

NUNS Newsletter

syndicated content powered by FeedBurner FeedBurner makes it easy to receive content updates in My Yahoo!, Newsgator, Bloglines, and other news readers.

Subscribe Now! ...with web-based news readers. Click your choice below:

Learn more about syndication and FeedBurner...

...with other readers:

(Choose Your Reader)

6

Current Feed Content Posted: 2010-11-30 13:43:01 UTC+01:00 Od 1. decembra NUNS uvodi web publikaciju Newsletter. Dva puta mesečno, članovi NUNS-a imaće priliku da pročitaju sažetke značajnijih zbivanja na medijskoj sceni za 15 dana, da saznaju kakve su bile aktivnosti organa Udruženja, ali i da pročitaju vesti o stipendijama, nagradama, konkursima za profesionalna usavršavanja i oglasima za zapošljavanje. Uvereni smo da ćemo na ovaj način ne samo unaprediti međusobne kontakte, već i članovima dati korisne informacije. O ovom projektu predsednik NUNS-a Vukašin Obradović kaže: "Obaveštavajući svakodnevno javnost, često zaboravljamo da se međusobno informišemo o mnogim pitanjima koja su i te kako važna i za NUNS i za novinarsku profesiju uopšte. NUNS Newsletter pokrenut je upravo s tim ciljem - da podignemo stepen međusobne informisanosti i stavimo vam na raspolaganje saznanja koja će vam biti od koristi u radu. Za mene je, ipak, najvažnije da News Bulletin omogući da što više naših članova ne samo bude obavešteno o aktivnostima NUNS-a, već i da u njima učestvuje“.

Vukašin Obradović

As of Dec. 1st, Nuns is introducing web publication Newsletter. Twice a month, members of NUNS will have opportunity to read short summaries of important happenings on media scene for past 15 days, to find out what were the association’s activities and receive news about scholarships, awards, competitions for professional development and employment ads. This way, we are convinced; we will not only improve contacts between ourselves but also give members useful information. “Informing public daily, we often forget to mutually communicate about numerous questions which are very important for NUNS and journalist profession as a whole. The NUNS Newsletter is started with that goal; to increase the degree of information between us and to offer knowledge which will be of use in our work. For me, however, it is most important that bulletin enables that more of our members are not only informed of NUNS activities, but also to participate in them”.

Vukašin Obradović, President of NUNS


Posted: 2010-11-30 15:32:45 UTC+01:00 Uz podršku švedske organizacije Civil Right Defenders, NUNS počinje s izdavanjem web publikacije NUNS Newsletter. Ova organizacija osnovana je 1982. godine pod imenom Swedish Helsinki Comittee, s ciljem da podrži poštovanje ljudskih prava u državama iza gvozdene zavese, ali i zbog istraživanja u svojoj zemlji. Za više od četvrt veka Civil Right Defenders je, kroz različite vidove podrške značajno, poboljšala situaciju na ovom polju za više stotina hiljada ljudi. U protekle tri godine Civil Right Defenders je više puta podržavala akcije NUNS-a, a i umnogome pomogla u osnaživanju kapaciteta našeg Udruženja .

With the support of Swedish organization the Civil Right Defenders, NUNS is starting with web publication the NUNS Newsletter. This organization was established 1982, under the name Swedish Helsinki Committee, with goal to support respect of human rights in states behind the Iron Curtain but also to start research in its own country. For more than a quarter of a century Civil Right Defenders has, thru different means of support has, significantly, improved situation in this field for several hundreds of thousands people. The last three years Civil Right Defenders has many times supported NUNS activities and significantly helped towards improvement of our association’s capacity. Posted: 2010-11-30 13:32:36 UTC+01:00

KOSOVO JOURNALISTS VISITED BELGRADE  WORKERS PROTESTED IN FRONT OF TV RTS  FOR TV EMITTING  80 MILLION DINARS  POLITICIANS MORE IMPORTANT THAN CITISENS  MILAN BEKO OWNER OF DAILY NEWSPAPERS VECERNJE NOVOSTI  NEW STOCKHOLDER OF TV B92  PUBLICATIONS FOR REPRESENTATVES  7.3 MILLION DINARS  PROVINCE HELPS MEDIA CENTER  PROVINCE HELPS MEDIA CENTER  DNEVNIK AGAIN PRINTED IN DNEVNIK HOLDING  TV RTS DIGITAL SOON ON SBB  RADIO STATION ANTENA BEGAN WORK NOV 29th – SNS: TV RTS AND STUDIO B UNOBJECTIVE  PROTECTED WITNESS BUHA SUED PRAVDA DAILY  PROSECUTOR’S OFFICE CALLED IN THE JURNALIST  FORMER MAYOR SUED THE JOURNALIST  TV PINK IN MACEDONIA  SUPPORT TO INVESTIGATIVE JOURNALISTS  BEST JOURNALISTS IN REPORTING ABOUT CEFTA  AWARDS FOR SUPPLEMENT OF ENGEGY EFFICIENCY  MR GRUHONJIC AWARDED FOR TOLERANCE

IZVRŠNI I NADOZORNI ODBOR NUNS-a Posted: 2010-11-30 13:22:49 UTC+01:00

Na zajedničkoj sednici Izvršnog i Nadzornog odbora NUNS-a, 26. novembra, prihvaćena je informacija o poslovanju Medija centra, prezentovana su grafička rešenja Newsletter NUNS-a i nove članske legitimacije, kao i koncept NUNS-ovog Centra za strane novinare. Na posebnim sednicama Izvršni i Nadzorni odbori doneli su i nekoliko odluka koje se odnose na pravilnike o radu, Poslovnik i Pravilnik o radu Komisije za prijem novih članova. Izvršni odbor NUNS-a prihvatio je predlog Pravilnika o radu Suda časti NUNS-a i prosledio ga na usvajanje Sudu časti Udruženja. Prihvaćen je Predlog poslovnika o radu Skupštine NUNS-a, o čijem usvajanju će odlučiti redovna Skupština, najkasnije do kraja juna 2011. godine. Prihvaćen je, takođe, i predlog pravilnika o radu Komisije za prijem novih članova. Usvojen je Pravilnik o radu časopisa „Dosije“. Nadzorni odbor NUNS-a je, na posebnoj sednici, usvojio novi Poslovnik o radu.

OSUMNJIČENI ZA PRETNJE “KIKINDSKIM” Posted: 2010-11-30 13:21:59 UTC+01:00

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije obavestio je NUNS da su identifikovani osumnjičeni autori pretećih grafita nedeljniku “Kikindske” i glavnom i odgovornom uredniku Željku Bodrožiću (“Žujo pajdomane,


ma svi smo mi ubice! Pravda za Uroša”) ispisanih u noći između 22. i 23. septembra, u Kikindi, na fasadi zgrade u kojoj se nalazi redakcija nedeljnika “Kikindske”. NUNS očekuje da nadležno tužilaštvo postupi po krivičnoj prijavi koju je Policijska uprava Kikinde podnela protiv počinilaca i da njihova imena saopšti javnosti. Takođe, NUNS izražava zadovoljstvo intervencijom MUP-a i Policijske uprave u Kikindi koja je u roku od mesec dana otkrila počinioce. Željko Bodrožić (Foto: CINS)

RADNICI PROTESTOVALI ISPRED RTS Posted: 2010-11-30 13:19:43 UTC+01:00

Oko 300 radnika protestovalo je 18. novembra ispred zgrade RTS protiv načina izveštavanja te kuće o radničkim protestima i štrajkovima u Srbiji. Dogovor je postignut iza zatvorenih vrata - direktor Aleksandar Tijanić obećao je promenu. Okupili su se su radnici "Trudbenika", "Srboleka", "Industrije precizne mehanike", "Lole-Montevar", IKL-a, IP "Prosvete", "Vršačkih vinograda", IPOK-a, "Šinvoza" i drugih preduzeća koji su mesecima u štrajku, pred otkazom ili stečajem. Najavljeni su i novi sastanci do 10. decembra. Dogovoreno je da na RTS-u bude Aleksandar Tijanić (Foto: BETA) emitovana emisija o problemima radnika, njihovim preduzećima koja propadaju i lošoj privatizaciji. " Ne radi se o kritici samo javnog servisa. Oni govore o srpskim medijima a došli su ovde jer smatraju da će na javnom servisu, koji je narodna televizija, lakše postići to što hoće. I bili su u pravu", rekao je Tijanić. (Izvor:B92).

POLITIČARI VAŽNIJI OD GRAĐANA Posted: 2010-11-30 13:17:46 UTC+01:00

Mediji u Srbiji u izveštavanju o evropskim integracijama malo pažnje posvećuju temama koje utiču na svakodnevni život građana i uglavnom prenose izjave političara i prate zvanične sastanke, pokazali su rezultati istraživanja Bi-Bi-Si trasta, pretstavljenog 21. novembra. Preovlađuje mišljenje da su ovi medijski sadržaji “prekratki, previše zvanični i za mnoge teško razumljivi”. Analiza pokazuje da 46 odsto televizijskog, 49 odsto štampanog i 58 odsto radijskog izveštavanja pozitivno gleda na EU, a skoro svi preostali su neutralni. Prema rezultatima, mediji uglavnom pokrivaju evrointegracije kao političke i ekonomske priče, i to često zasnovane na protokolarnim događajima. Teme iz oblasti poljoprivrede, životne sredine, zaštite potrošača, zdravstva i obrazovanja ne čine znatniji deo sveukupnog izveštavanja. Manje od tri odsto tekstova o EU, na primer, odnosi se na poljoprivredu. (Izvor: “Danas”, “Blic”).

MILAN BEKO VLASNIK “VEČERNJIH NOVOSTI” Posted: 2010-11-30 13:16:12 UTC+01:00

Biznismen Milan Beko priznao je 21.novembra da je vlasnik lista “Večernje novosti”, ali je demantovao da je kupovina te kompanije obavljena novcem pozajmljenim od Stanka Subotića. Beko odbacio je optužbe da je zahvaljujući podršci pojedinaca iz države na povlašćen način privatizovao "Večernje novosti" ili "Luku" Beograd. U emisiji "Između redova", B92, rekao je da je u kupovinu


"Večernjih novosti" ušao pošto je medijski koncern "Vac" tražio domaćeg partnera zbog prethodnih negativnih iskustava u Srbiji. "Novosti", međutim, kasnije nisu prešle u ruke "Vaca", iako Beko priznaje da su njegove kompanije dobile 24 miliona evra za tu kupovinu. On je objasnio i da prelazak u ruke "Vaca" nije bio predivđen ugovorom. “Ugovor je predvideo da će postati kvalifikovani kupac za ‘Novosti’ samo u slučaju ako dobiju saglasnost Antimonopolske komisije”.rekao je Beko, (Izvor:B92). Milan Beko (Foto: FONET)

DOKAPITALIZACIJA B92 Posted: 2010-11-30 13:13:19 UTC+01:00

Švedski investicioni fond East Capital, dosadašnji dugogodišnji akcionar B92, preko svoje kompanije Salink, pribavio je dodatna sredstva u saradnji s novim grčkim patnerom, Kompanijom Lejk Blejd, Stefanosa Papadopulosa, s kojim je formirao zajedničku kompaniju Astonko d.o.o. Kako je saopšteno 18. novembra, novi akcioniar prihvatio je dosledno poštovanje svih ustanovljneih vrednosti kuće B92, a posebno osvojenu autonomiju uređivačke politike. Dosadašnji akcionari MDLF i NCA odlučili su da svoje akcije u B92 prodaju novom akcionaru. Skupština B92 AD izabrala je Upravni odbor. je Predsednik je Veran Matić, glavni i odgovorni urednik, a članovi: Jakob Grapengiser, Denis Vinokurov, Stefanos Papadopulos, Tanja Stanišić, Georijos Ksantopulos i Nebojša Samardžić. Uređivačka politika informativnog programa biće konstantno pod kontrolom B92 Trasta, osnivača i urednika ove kuće. Astonko d.o.o. poseduje 84,99 procenata akcija, B92 Trast 11,35, a mali akcionari ukupno 3,66 procenata.(Izvor:B92).

POKRAJINA POMAŽE MEDIJA CENTRU Posted: 2010-11-30 13:12:18 UTC+01:00

Potpredsednica Vlade Vojvodine i pokrajinska sekretarka za informacije Ana Tomanova Makanova obećala je 19. novembra pomoć pokrajinske vlade Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV) u osnivanju Medija centra u Novom Sadu. Tomanova Makanova je u razgovoru sa predsednikom NDNV-a Dinkom Gruhonjićem rekla da su spremna rešenja, kao i finansijska podrška pokrajine za osnivanje Medija centra Vojvodine, preneo je Pokrajinski sekretarijat za informacije. NDNV u svojim prostorijama u Novom Sadu radi na osnivanju Medija centra Ana Tomanova (Foto: vojvodina.gov.rs) Vojvodine, a radovi i nabavka opreme traju i uz pomoć OEBS-a, američke ambasade u Srbiji i drugih donatora. Gruhonjić očekuje završetak radova u prvom kvartalu naredne godine. On je zahvalio na pomoći pokrajinske vlade i naveo da je već uspostavljena saradnja između Medija centra Vojvodine i medija centara iz Beograda i Niša.(Izvor: Autonomija.info).

“DNEVNIK” PONOVO U ŠTAMPARIJI “DNEVNIK HOLDINGA” Posted: 2010-11-30 13:10:41 UTC+01:00

Novosadski “Dnevnik”, posle šest meseci, ponovo će, od 1. decembra, biti štampan u “Dnevnik Holdingu”, koji je vlasnik 45 odsto preduzeća “Dnevnik Vojvodina Pres” (DVP), izdavača novina “Dnevnik”. Vlasnik većinskog paketa je nemački VAC. Kako je ugovor sa JP “Forum”, koji je nakon nezakonitog štrajka radnika “Štamparije Holding” početkom juna preuzeo štampanje lista, jednostrano raskinut mimo otkaznog roka, DVP će morati da plati “Forumu” ugovorene penale. VAC je letos ponudio izlazak iz vlasništva DVP, uz besplatnu podelu njegovog većinskog paketa zaposlenima u DVP, uz uslov


da “Dnevnik Holding” odustane od svih potraživanja prema njemu. Predlog su podržali Vlada Vojvodine i UO “Dnevnik Holdinga“, ali je, nezvanino, Agencija za privatizaciju Vlade Srbije je odbila ponudu. Agencija smatra da VAC duguje “Holdingu” više od sedam miliona evra i da je „Holding“ postao većinski vlasnik DVP-a, pošto VAC nije ispunio sve obaveze iz Ugovora o osnivanju DVP. (Izvor: “Danas”).

RADIO “ANTENA“ STARTOVALA 29. NOVEMBRA Posted: 2010-11-30 13:09:29 UTC+01:00

Najmlađa beogradska radio-stanica “Antena” počela je da emituje program 29. novembra, na frekvenciji 107,9 megaherca, pod sloganom “najbolji radio za najbolji grad”. Osnovni koncept radija, kako je navedeno u saopštenju, predstavljaju kratke vesti koje se emituju pet minuta pre punog sata, uključenja voditelja, beogradske vesti i svetski i domaći muzički hitovi. Program “Antena” radija realizuje mlada, ali iskusna ekipa, koja će novim idejama i pozitivnom energijom Beogradu doneti informacije o svemu što je bitno u gradu, opuštanje, zabavu i kvalitetnu muziku, ali i brojne nagradne igre. Prostorije radija, na 500 m2, su na Novom Beogradu, u zgradi “Hjundai” centra. (Izvor: Tanjug).

ZA SNS NEOBJEKTIVNI RTS I STUDIO B Posted: 2010-11-30 13:08:16 UTC+01:00

Predsednik Srpske napredna stranke (SNS) Tomislav Nikolić kritikovao je, 25. novembra, neobjektivno izveštavanje “naročito državnih medija Radio televizije Srbije i Studija B”. On je naveo da je zastupljenost pretstavnika vladajuće koalicije u udarnim informativnim emisija višestruko veća od zastupljenosti opozicije.Po Nikolićevim rečima, “od 1. do 21. nvembra u drugom Dnevniku RTS-a, SNS su imali osam minuta i 55 sekundi, a Deokratska stranka 85 minuta i 35 sekundi, dok na Studiju B SNS ima tek u tragovima”. Ova stranka insistira na Tomislav Nikolić (Foto: BETA) uspostavljanju paritetne zastupljenosti pretstavnika vlasti i opozicije, u odnosu pola pola, u svim upravljačkim telima RTS i Studija B, a predsednik, SNS zatražio je ostavke direktora i glavnih urednika ove dve medijske kuće. (Izvor: RTS).

ZAŠTIĆENI SVEDOK BUHA PROTIV „PRAVDE“ Posted: 2010-11-30 13:06:17 UTC+01:00

Zaštićeni svedok u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića, Lubiša Buha Čume tužio je 22. novembra dnevni list “Pravda” i tražeći isplatu tri miliona dinara. Povod je njegova fotografija uz tekst „Čume nije tužibaba“, koja po tvrdnjama njegovih advokata, nije smela biti objavljena bez Buhinog pristanka. U tužbi je, pored ostalog, navedeno i: “Objavljivanjem fotografije tužioca, bez njegovog pristanka, nije imalo legitiman cilj niti je postojao bilo kakav Zakonom o javnom informisanju dozvoljen razlog zbog koga bi tekst koji je objavljen na naslovnoj strani i na strani 11 morao biti propraćen ličnim zapisom tužioca.“ Po tužiocu, svrha neovlašćenog objavljivanja fotografije je namera da se


zloupotrebom njegovog lika listu “Pravda” poveća tiraž, te samim tim i ukupan plasman na tržištu štampanih medija. (Izvor: “Pravda”).

NAGRADE ZA PRILOG O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI Posted: 2010-11-30 13:01:51 UTC+01:00

Centralno evropski forum za razvoj CEDEF u saradnji sa kompanijom Henkel Srbija i Agencijom za energetsku efikasnost Srbije raspisao je konkurs za najbolji medijski prilog iz oblasti podizanja svesti javnosti i privrede o značaju energetske efikasnosti. Konkurs je otvoren do 15. decembra. Pravo na učešće imaju svi novinari/ke, odnosno medijske kuće koji su objavili radove u medijima na području Srbije. Nagrada se dodeljuje isključivo za rad objavljen ili emitovan od 1. januara do 15. decembra 2010. godine i to najboljem radu koji će biti odabran iz tri kategorije: štampa, TV i radio. U izbor ulaze sve novinarske forme: izveštaj, intervju, članak, reportaža itd. Ukoliko su materijali na manjinskim jezicima, kandidati su dužni da dostave prevod na srpski jezik. Kontakt telefon i E-mail za informacije: info@cedeforum.org. Tel. 011/32-84-380.

PODRŠKA NOVINARIMA ISTRAŽIVAČIMA Posted: 2010-11-30 13:00:58 UTC+01:00

Na konkursu za finansiranje kratkih istraživačkih priča Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) podržane su radovi: Dejana Dimića (“Vranjske”), Saše Trifunovića (Beta i BIRN), Nenada Božovića (Radio 996 Kraljevo i “Ibarske”), Aleksandra Kostića (“Južne vesti”), Jovane Polić (“Status”) i Indire Hazdagić (“Polimlje”). Treći krug konkursa završen je 17. novembra. Predloge je ocenjivala komisija u sastavu Jelka Jovanović (potpredsednica NUNS-a), Branko Čečen (šef CINS-a) i Đorđe Padejski (koordinator projekata CINS-a).Predložene teme su ocenjivane na osnovu sledećih kriterijuma: opis problema, javni interes, održivost, originalnost, inovacija, rezultat rada, iskustvo, budžet, predloženi medij i ukupni utisak predloga. Novinari čije su teme dobile najveći broj bodova, biće finansijski podržani za rad na istraživačkim pričama, koje će biti objavljene na sajtu www.cins.org.rs.(Izvor: CINS).

GRUHONJIĆU PRIZNANJE ZA TOLERANCIJU Posted: 2010-11-30 12:59:59 UTC+01:00

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši uručio je 16. novembra godišnja priznanja za toleranciju novinaru Dinku Gruhonjiću i opštini Bečej. Egereši je na svečanosti u Bačkoj Topoli rekao da nije dovoljno da se o toleranciji govori već bi trebalo uporno raditi kako bi tolerancija prožela sve segmente društva. Gruhonjić je ocenio da bi u Vojvodini trebalo više promovisati interkulturalnost i život jednih sa drugima kako bi se izbegli getoizacija i “život jednih pored drugih”. Škupstina Vojvodine po četvrti put je dodelila nagradu za toleranciju, a Dinko Gruhonjić (Foto: BETA) među predhodnim dobitnicima su poslanica u Evropskom parlamentu Doris Pak, istarski župan Ivan Jakovčić, bivša predsednica mađarskog parlamenta Katalin Sili, kao i direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević.(Izvor: Beta).

NAJBOLJI U IZVEŠTAVANJU O CEFTA Posted: 2010-11-30 12:57:16 UTC+01:00

Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF) i Privredna komora Srbije proglasili su 16. novembra Vesnu Lapčić iz magazina “Preduzeće” i Slavicu Subotić Braun i Mariju Stokući sa RT Vojvodina za pobednike novinarskog nagradnog konkursa za najbolje izveštavanje o CEFTA sporazumu. Konkurs je raspisan povodom predsedavanja Srbije zajedničkim CEFTA komitetom. Nagrade su dodeljene za dve kategorije: štampane i elektronske medije. Prvonagrađeni novinari imaće priliku da posete jednu od CEFTA zemalja, dok su dobitnicima druge i treće nagrade uručene plakete. U kategoriji štampanih


medija, prva nagrada pripala je Vesni Lapčić iz magazina “Preduzeće”, druga nagrada Anici Nikolić iz “Politike”, a treću nagradu osvojila je Spasenija Beba Vujošević iz magazina “Pro mani” (money). U kategoriji elektronskih medija prva nagrada pripala je Slavici Subotić Braun i Mariji Stokući sa RT Vojvodina, drugu je osvojila Aranka Molnar iz Radio Zrenjanina, a treća je pripala je Tanji Janković sa RTV B92. (Izvor: “Pregled”).

NACIONALNA PRIZNANJA ZA DIJASPORU Posted: 2010-11-30 12:56:03 UTC+01:00

Predstavnicima srpske dijaspore uručena su, 27.novembra, po prvi put nacionalna priznanja Ministarstva za dijasporu, za izuzetan doprinos u ostvarivanju saradnje i jačanju veza sa matičnom državom. Laureti su: Slavomir Gvozdenović, Dejan Ilić, Nenad Marjanović, Stevan Bugarski, Đorđe Nikolić i David Albahari. Nagradu za doprinos saradnji u oblasti politike “Slobodan Jovanović” dobio je Slavomir Gvozdenović iz Rumunije. Za rad u informaciono komunikacionim tehnologijama, priznanje “Mihajlo Pupin” pripalo je Dejanu Iliću. Za oblast nauke i pronalazaštva nagradu “Nikola Tesla” dobio je doktoru tehničkih nauka Nenad Marjanović iz Linca.“Dositej Obradović”, nagradu za saradnju sa maticom u obrazovanju dobio je pisac iz Rumunije Stevan Bugarski. Priznanjem za očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma “Vuk Karadžić” nagrađen je književnik Đorđe Nikolić, iz Čikaga, dok je nagrada “Miloš Crnjanski” dodeljena književniku Davidu Albahariju, koji živi u Kanadi. (Izvor: RTS).

FeedBurner delivers the world's subscriptions wherever they need to go. Publish a feed for text or podcasting? You should try FeedBurner today.

NUNS Newsletter source: Blogspot.com 01_11_2010  
NUNS Newsletter source: Blogspot.com 01_11_2010  

Od 1. decembra NUNS uvodi web publikaciju Newsletter. Dva puta mesečno, članovi NUNS-a imaće priliku da pročitaju sažetke značajnijih zbivan...

Advertisement