Page 1

Construim împreună pentru România! Peste 150.000 de beneficiari în programele noastre sociale.


Angela Achiței Președinte

Timp de 14 ani, inspirați de visul de a construi o lume mai frumoasă în care persoanele cu dizabilități, în special copii și tineri, să reușească să-și transforme dizabilitatea în abilitate și să devină adulți independenți, am investit continuu în dezvoltarea de servicii integrate și accesibile pentru toți. Astfel, într-un singur loc, cei care trec pragul fundației au acces la servicii sociale în cadrul Clubului Tinerilor, servicii de angajare protejată în cadrul Întreprinderii Sociale UtilDeco sau servicii de angajare pe piața muncii prin intermediul JobDirect - Agenția de Plasare și Asistență la Locul de Muncă. Ceea ce facem noi, ar putea spune unii că reprezintă inovație socială, noi credem că de fapt este cea mai bună investiție pe care o putem face pentru viitorul acestor tineri și pentru a reduce dependența de stat și prestații sociale. Anul 2016, a adus noi oportunități pentru fundația noastră. Am înființat prima Agenție privată de Plasare și Asistență la Locul de Muncă din România pentru persoane din grupuri vulnerabile care să sprijine angajarea, dar și menținerea locului de muncă. În luna septembrie, am fuzionat prin absorbție cu Fundația Parteneri pentru Dezvoltare Locală, fiind o premieră pentru sectorul ONG, iar spre finalul anului, fundația a fost acreditată ca Întreprindere Socială. La nivel de UtilDeco, brand-ul sub care am dezvoltat antreprenoriatul social în cadrul fundației, 2016 a adus două

produse inedite, care au creat noi locuri de muncă și noi nișe de piață. UtilDeco Charity Cash & Carry, primul magazin on-line din România cu peste 20.000 produse în care achiziția se transformă în plus valoare prin investiția pe care o facem mai departe în susținerea programelor sociale. Al doilea produs, UtilDeco Travel este singura agenție de turism dezvoltată în inima unei întreprinderi sociale și care oferă experiențe de călătorie de neuitat! ADV România este investitor în comunitate, iar în acest sens vorbesc cel mai bine cifrele pentru 2016: 865.248 euro activitate non-profit, 4.860.000 euro cifră de afaceri, 261.940 euro taxe și impozite plătite, 72 de angajați din care minim 40% persoane cu dizabilități și din alte grupuri defavorizate, 3 servicii sociale și un serviciu pe ocupare cu peste 150 de beneficiari derulate constant, 100% profit reinvestit în programe sociale. Activitatea noastră a fost recunoscută în 2016 și prin Premiul ”Social Entrepreneur Of The Year” acordat în cadrul programului EY Entrepreneur Of The Year, singura competiție antreprenorială globală care se derulează în mai mult de 145 de orașe din 60 de țări, acoperind peste 94% din economia globală. Mulțumim mult tuturor pentru încredere, dedicare și pentru parteneriatul prin care construim împreună România altfel.

Ceea ce facem zi de zi... ne definește practic VIITORUL!


story 2008

MISIUNE INCLUZIUNEA PERSOANELOR

2002

SEROPOZITIVE HIV ȘI DIN ALTE GRUPURI VULNERABILE

ANUL ÎNFIINȚĂRII ÎNTREPRINDERII SOCIALE DE INSERȚIE

ANUL ÎNFIINȚĂRII ADV ROMÂNIA

(unitate protejată)

2010-2

DEMERS PE

APROBARE

ECONOMIEI S


y line

2015

ENTRU

EA LEGII

SOCIALE

2014 5 CENTRE DE ZI CARAVANA MOBILĂ CLUBUL TINERILOR

2016 UNITATE ÎN DIVERSITATE 27 DE ONG-URI O SINGURĂ DORINȚĂ DEZVOLTAREA SERVICIILOR SOCIALE

ÎNFIINȚAREA AGENȚIEI DE PLASARE ȘI ASISTENȚĂ LA LOCUL DE MUNCĂ


Consiliul Director Angela Achiței

“Ceea ce facem zi de zi... ne definește practic viitorul!”

Președinte

Ana Drelea

Membru Reprezentant al angajaților

Petrișor Ostafie

Membru Reprezentant al beneficiarilor

OLIVIA BACIU

Membru Onorific

ANA VASILACHE Membru Onorific

“Imposibilul poate fi împărțit oricând în posibilități!”

“Viitorul e în mâinile noastre.., de noi depinde cum va arăta lumea!”

“Nu lăsa visele să piară, pentru că dacă visele mor, viața nu este decât o pasăre cu aripi rupte care nu mai poate să zboare!”

“Niciodată să nu vă îndoiți ca un grup mic de cetățeni, înțelepți și dedicați, poate schimba lumea; într-adevăr este singurul lucru care a schimbat-o vreodată!”


Echipa de Management

Manuela Iftimoaei Manager Programe Europene

Andrei Rotaru

Manager Marketing & Dezvoltare

Alina Pădureț Manager JobDirect

Eugenia Stalinescu Manager Resurse Umane

Anca Prisacaru

Coordonator Clubul Tinerilor

Diana Clim

Coordonator Unitate Protejată

Irina Isăcilă

Coordonator Serviciu Arhivare

Consiliul Tinerilor

Delia Tarcan

PREȘEDINTE

Andreea Cerasela MEMBRU

Andreea Zaharia MEMBRU

Celia Berari

MEMBRU

Bogdan Lopatnic MEMBRU


DIN 2004

Povestea merge mai departe

Clubul Tinerilor

Clubul Tinerilor este un serviciu dezvoltat din anul 2004 în centrele ADV din Iași, Constanţa și Tg. Mureș, unde vin periodic în jur de 150 de copii și tineri din familii sărace, cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, cu dizabilităţi, de etnie romă sau proveniţi din case de copii. Aici beneficiază de un pachet integrat de servicii sociale și educaţionale care le dezvoltă abilităţile de viaţă independentă, le asigură continuitatea educaţiei și îi ajută să depășească momente dificile legate de depresie, violenţă, abuz sau alte probleme sociale. Intervenţia este continuată în comunitate, prin campanii de informare derulate în școli și licee pe diferite teme cum ar fi: educaţia sexuală; prevenirea bolilor cu transmitere sexuală; efectele consumului de droguri; violenţă, abuz și trafic de persoane ș.a. de care beneficiază anual peste 10.000 de copii și tineri.

Servicii Clubul Tinerilor » Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi; » Centrul de zi pentru consiliere și informare a altor persoane aflate în situaţie de nevoie; » Centrul de zi pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă » Centrul de zi pentru adolescenţi


TESTIMONIAL

www.clubultinerilor.eu


UtilDeco în 2016 Întreprinderea Întreprinderea Socială Socială de Inserţie

UtilDeco

2016 reprezintă un an în care deciziile anului precendent au început să aibă ecou, cu rezultate în ceea ce privește atât organizarea întreprinderii sociale, cât și în ceea ce privește interesul în creștere al clienţilor noi în vederea colaborării cu unitatea protejată UtilDeco. Noutatea acestui an a fost reprezentată de pasul important de a investi în promovarea online a produselor și serviciilor UtilDeco. Prin aceasta, ne-am deschis porţile și mai mult către exterior, reușind să transmitem mai clar mesajul a ceea ce înseamnă efortul de echipă, cu scopul integrării persoanelor cu dizabilităţi din medii vulnerabile pe piaţa muncii. De asemenea, în 2016 echipa UtilDeco a fost îmbogăţită cu persoane noi, talentate și valoroase, care și-au adus aportul semnificativ, atât în activitatea de producţie, cât și în ceea ce privește latura comercială și de marketing. Multumim partenerilor noștri care ne susţin și au contribuit la ceea ce este astăzi UtilDeco! Ne bucurăm că numărul celor care înţeleg importanţa componentei sociale în domeniul afacerilor este în creștere. Dorim să continuăm colaborarea noastră și să dezvoltăm relaţia frumoasă de CSR, pentru a încuraja economia socială în România, în beneficiul persoanelor vulnerabile.

Diana Clim Coordonator Unitate Protejată UtilDeco


RECUNOAȘTERE NAŢIONALĂ ANTREPRENORUL SOCIAL AL ANULUI 2016 Întreprinderea Socială UtilDeco, dezvoltată și susţinută de către Fundaţia ”Alături de Voi” România, a câştigat premiul cel mare la secţiunea ”Social Entrepreneur of the Year 2016”, în cadrul singurei competiţii antreprenoriale la nivel global, care are loc și în România începând cu 2014. Programul ”Entrepreneur of the Year” a început în 1986, în SUA, și s-a extins în peste 60 de ţări și în peste 150 de orașe, din dorinţa de a încuraja antreprenoriatul, peste tot în lume. Decernarea premiilor a avut loc la București, în cadrul unei gale la care au participat peste 150 de persoane, antreprenori de top din România. Pentru competiţia din 2016 s-au înscris 60 de companii, din care doar 50 au ajuns în etapa finală.

TESTIMONIAL

Angela Achiţei, Președinte ADV România

www.utildeco.ro

”Ne bucurăm foarte mult că acest premiu ajunge la Iași și pune în valoare antreprenoriatul social realizat de către fundaţia noastră. Este cel mai bun exemplu că Întreprinderile Sociale sunt investitori în comunitate, crează locuri de muncă, plătesc taxe și impozite, fac profit economic, dar cel mai important, aduc profit social pentru comunitate! Este o provocare să menţii un echilibru între partea socială și de business a activităţii fundaţiei, dar și o șansă foarte bună de a genera venituri și a fi independent financiar în asigurarea sustenabilităţii misiunii sociale asumate!”


UtilDeco

MAGAZINUL DE FAPTE BUNE

C H A R I T Y C A S H & C A R RY

PESTE

20.000 DE PRODUSE

shop.utildeco.ro

În anul 2016, întreprinderea sociala UtilDeco s-a dezvoltat prin introducerea unui marketplace de economie socială dedicat companiilor care doresc să facă antreprenoriat social în România, atât din perspectiva unui furnizor de produse și servicii, cât și a unui client business. Parteneriatul cu UtilDeco poate fi inclus în raportarea anuală de CSR, pentru că banii investiţi aduc plus valoare prin ceea ce facem zi de zi în comunitate! Charity Cash & Carry este platforma de e-commerce unde achiziţiile sunt gratuite, fiind decontabile din taxa pe dizabilitate.

VARIETATE LA CEL MAI BUN PREŢ

• peste 20.000 de produse • o retea de 7 furnizori în domenii precum: mobilier, birotică și papetărie, echipamente de protecţie, produse de curăţenie, parfumuri, IT&C, protocol, croitorie, etc. precum și produsele realizate în atelierele proprii. Având în vedere numărul de furnizori aflaţi în parteneriat cu UtilDeco, 205, obiectivul anului 2017 se va concentra pe migrarea în piaţa online a colaboratorilor.


Croitorie UtilDeco este producător de echipamente de lucru din material textil și acoperă o gamă variată de produse cum ar fi: salopete, halate, jachete, pantaloni, veste, tricouri, costume ș.a. De asemenea, realizează lenjerii de pat, câmpuri de operaţie, perne de corp și perne pentru gravide, utilizând materiale produse în România și reciclând deșeurile pentru protejarea mediului. Produsele pot fi personalizate prin transfer termic, broderie sau serigrafie. În 2016, în acest atelier au lucrat 9 persoane, din care 5 cu dizabilităţi.

Tipografie UtilDeco deţine o tipografie digitală și un atelier de legătorie manuală în care se realizează orice tip de print care face diferenţa în promovarea oricărei companii. Broșuri, pliante, afișe, cărţi de vizită, mape, agende, calendare ș.a. materiale, toate pot fi realizate în atelierul nostru, inclusiv prin asigurarea de servicii de design și grafică. Produsele listate, sunt apoi finisate și pregătite pentru livrare în cadrul atelierului de legătorie. În aceste atelier, realizăm și decoraţiuni interioare, care aduc un plus de culoare și valoare birourilor, grădiniţelor, școlilor și chiar propriei locuinţe. În 2016, în acest atelier au lucrat 5 persoane, din care 4 cu dizabilităţi.

Turism UtilDeco Travel este singura agenţie de turism dezvoltată în cadrul unei întreprinderi sociale. Condusă de un manager cu peste 9 ani de experienţă în domeniu, oferim experienţe de călătorie de neuitat asigurând bilete de avion, cazări în ţară și străinătate, închirieri auto, asigurări, servicii de masă și alte servicii de turism la preţuri foarte bune. În 2016 am demarat un nou proiect în domeniu – WISE, care se va adresa unui număr mult mai mare de clienţi, inclusiv de pe piaţa externă României, produs ce va fi lansat la finalul anului 2017.

Arhivare și depozitare UtilDeco oferă un pachet integrat de servicii de arhivare și depozitare documente. Astfel, prin echipe mobile sau la sediul depozitului nostru de arhive, asigurăm în condiţiile legii, arhivare fizică, arhivare electronică, depozitare și casare securizată documente. De asemenea, pentru că deţinem peste 20 de fonduri arhivistice, eliberăm adeverinţe pentru constituirea dosarului de pensionare. Peste 70 de firme și autorităţi sunt pe acest tip de serviciu în portofoliul de clienţi ai UtilDeco. În 2016, în acest serviciu au lucrat 16 persoane, din care 12 cu dizabilităţi.


Înfiinţare ADV România a înfiinţat în 2016 Agenţia de Plasare și Asistenţă la Locul de Muncă pentru a răspunde la o nevoie stringentă a beneficiarilor din grupuri vulnerabile, inclusiv cu dizabilităţi.

AGENŢIA DE PLASARE ŞI ASISTENŢĂ LA LOCUL DE MUNCĂ

Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, beneficiază de pregătire profesională în acord cu abilităţile și capacităţile personale, respectiv identifică oportunităţi de angajare pe piaţa liberă a muncii. Agenţia este un serviciu privat, dezvoltat în premieră pe piaţa furnizorilor de servicii sociale, ca alternativă viabilă la dependenţa de prestaţii sociale și oferă un pachet integrat de servicii sociale și de ocupare, care să asigure angajarea protejată în cadrul Întreprinderii Sociale de Inserţie UtilDeco, autorizată ca unitate protejată sau tranziţia pentru angajare pe piaţa neconvenţională a muncii. Agenţia este susţinută financiar din profitul Întreprinderii Socială de Inserţie UtilDeco, în special serviciile Travel și Charity Cash&Carry și co-finanţată din proiecte europene.

Servicii JobDirect 1 Testarea capacităţii de muncă; 2 Consiliere și orientare profesională; 3 Internship în Întreprinderea Socială de Inserţie UtilDeco; 4 Jobcoaching și plasare pe piaţa liberă a muncii; ADV România este furnizor acreditat de Servicii de consultanţă conform certificatului nr. 1360 / 27.06.2016 (cod CAEN rev. 2 7830 – Servicii de furnizare și management a forţei de muncă și cod CAEN rev. 2 7022 – Activităţi de consultanţă pentru afaceri și management) și furnizor de Servicii specializate de stimulare a ocupării în baza HG nr. 277/2002, cu modificările și completările ulterioare, conform certificatului seria IS nr. 25/00037 din 23.06.2014.


SUCCES Încă de la lansare

În anul 2016, la doar 3 luni de la înfiinţarea acestui nou serviciu, un număr de 7 persoane cu dizabilităţi au fost sprijinite în vederea angajării pe piaţa neconvenţională a muncii prin oferirea unui pachet integrat de servicii sociale și de ocupare în cadrul Agenţiei de Plasare și Asistenţă la Locul de Muncă.

TESTIMONIAL ”Sunt în evidenţa ADV-ului din luna august 2015 și am aflat de această fundaţie de la un prieten. La ADV am fost întâi ca beneficiar și, evoluând, am devenit voluntar. Ca voluntar sunt de cel puţin un an. Mi s-a oferit apoi șansa să intru într-un program de internship ca arhivar. Programul de internship a durat 3 luni, pe perioada verii, unde am cunoscut oameni răbdători care își iubesc meseria. De plăcut, mi-a plăcut tot. Înainte am tot căutat locuri de muncă, dar nu mă simţeam prea bine cu toate că imi doream să muncesc. Pentru un loc de muncă am renunţat chiar și la o parte din pensia de invaliditate. Iniţial, am încercat să mă angajez la o fabrică, dar pentru mine testele erau greluţe și la ultimul examen nu am mai fost din cauza emoţiilor.

Familia mea este compusă din 5 membri – părinţii mei, un frate plecat în străinătate și o soră care este la casa ei. Părinţii mei sunt pensionari, iar fratele meu și sora mea sunt oameni angajaţi. Motivaţia pentru locul meu de muncă este de a-mi face treaba cât mai bine”. L.C., angajat al întreprinderii sociale de inserţie UtilDeco din cadrul ADV România.

www.jobdirect.ro

Prezentul loc de muncă de la UtilDeco este o oportunitate, o șansă să fiu un om normal, ca toţi ceilalţi. Datorită acestui loc de muncă, familia mea este mai fericită și mai liniștită.


ŞCOALA DE VARĂ 22 august - 2 septembrie 2016

EDUCAŢIE PENTRU VIITOR

2016

În perioada 22 august-2 septembrie 2016, 80 de tineri cu vârste cuprinse între 16-25 ani, inclusiv de etnie romă, cu domiciliul în mediul rural din judeţele Iaşi şi Vaslui. Au fost pregătiţi ca peer-educatori, pentru a se constitui ca suport educativ pentru specialişti şi tineri în comunităţile din care fac parte, în cadrul a 4 Școli de Vară Interculturale intitulate ”Educaţie pentru viitorul tău”. Au lucrat cu ei specialişti ai Fundaţiei ADV România, Fundaţiei Serviciilor Sociale Bethany, Fundaţiei Star of Hope România, Fundaţiei World Vision România, Fundaţiei COTE, Asociaţiei Salvaţi Copiii Iaşi şi Asociaţiei Alternative Sociale.

TEME ABORDATE » educaţie pentru sănătate » leadership » prevenirea consumului de alcool, tutun şi droguri » traficul de fiinţe umane » gestionarea situaţiilor de violenţă şi agresivitate » consiliere şi orientare în carieră


BRAND

ADV ROMÂNIA Anul 2016 a reprezentat cel de-al 13-lea an în care a fost organizată Școala de Vară, un eveniment dedicat în exclusivitate tinerilor cu scopul de a le transmite acestora informaţii utile specifice vârstei.

TESTIMONIAL „Mi-a plăcut foarte mult felul în care teoria a fost completată de jocuri, ceea ce ne-a facut să înţelegem totul, într-un mod ”jucăuş”; „Mi-a plăcut absolut totul, aş repeta oricând această frumoasă experienţă”; ”Această Şcoală de Vară a fost un mediu extraordinar pentru socializare, petrecerea timpului într-un mod plăcut şi în acelaşi timp, de învăţare de lucruri noi”; ”Având în vedere că studiez în domeniul asistenţei sociale, am observat şi înţeles ce înseamnă munca unui asistent social, munca depusă de formatori (înţelegerea şi bunătatea acordată)”;

”Au fost multe activităţi practice, lucru în echipă, unde am învăţat cum să iau decizii potrivite pentru mine şi cum să mă implic în mod activ”; Sunt doar câteva dintre impresiile culese de la tinerii ce au participat la cele două serii de cursuri a Şcolii de Vară Interculturale „Educaţie pentru viitorul tău”.

2003 2016 www.proincluziune.ro

“Am învăţat să mă valorific ca persoană, să-mi apreciez calităţile”;

SCOALĂ DE VARĂ CU TRADIŢIE


Raport Financiar

2016


4.860.000 Euro cifră de afaceri 527.139 Euro activitate non-profit 242.161 Euro impozite plătite 93.453 Euro TVA plătit 72 locuri de muncă 100% profit reinvestit în programe sociale


OPORTUNITÃT, , I PENTRU ADOLESCENT, , I Perioada 1 august 2014 prezent

2 puncte de lucru în Iasi,

2 Centre de Resurse pentru Adolescenti,

Beneficiari adolescenti, între 10 si, 18 ani

Acest proiect a fost derulat cu sprijinul tehnic și financiar al Reprezentanţei UNICEF în România. În cadrul modelului au fost înfiinţate două Centre de Resurse pentru Adolescenţi, ce au ca scop oferirea de servicii specializate în direcţia dezvoltării optime și a integrării sociale a adolescenţilor, cu vârste între 10 și 18 ani.

Implementarea modelului Oportunităţi pentru Adolescenţi ne-a oferit prilejul să cunoaștem mult mai bine problematica adolescenţilor și să le înţelegem nevoile. Am descoperit în adolescenţi niște oameni frumoși dar și cu multe probleme (relaţii tensionate cu părinţii,

stimă de sine scăzută, imagine de sine deformată, dezorientaţi, fără repere, fără perspective, demotivaţi, cu anturaje nepotrivite). Acest lucru ne-a facut să inţelegem cât de important este să oferim servicii adolescenţilor și să gândim în continuare proiecte cu și pentru aceștia.


Activităţi de promovare a celor două Centre de Resurse pentru Adolescenţi Peste 6.000 de adolescenţi din școlile și liceele din Iași și Constanţa au primit, în cursul anului 2016, informaţii despre cele două centre de resurse, despre activităţile care se desfășoară aici și serviciile pe care le pot primi. Workshop-uri pe diverse teme derulate în școli În cursul anului 2016, specialiștii CRA din Iași și Constanţa au fost prezenţi în 32 de școli și licee din cele două municipii, unde au susţinut o serie de workshop-uri cu elevii. Temele principale care au fost abordate au vizat prevenirea bolilor cu transmitere sexuală și a sarcinilor nedorite, prevenirea traficului de fiinţe umane, recunoașterea și gestionarea emoţiilor, prevenirea consumului de etnobotanice și prevenirea fenomenului bullying. Peste 3.000 de elevi cu vârste între 10 și 18 ani au primit informaţii din aceste domenii. Workshop-uri pe diverse teme derulate în centrele de resurse Mă cunosc și mă iubesc!, Când viaţa ne pare lipsită de sens, Vorbesc sau comunic?, Empatie și simpatie, Gelozia în cuplurile de adolescenţi, Relaţiile cu părinţii, Traficul de persoane, Cum ne alegem prietenii?, Plec în străinătate ... Ce-mi iau în bagaj?, Culoarea emoţiilor, Game (never) over, Cum combatem teama de a vorbi în public?, You are beautiful! etc. sunt câteva dintre temele abordate la Centrele de Resurse pentru Adolescenţi din Iași și Constanţa. Scopul acestor activităţi a fost de a-i ajuta pe adolescenţi să se dezvolte frumos, să ia decizii responsabile în viaţă, dar și să își ocupe timpul într-un mod plăcut și util. Activităţile au fost desfășurate într-o manieră interactivă, cu jocuri, exerciţii, vizionări de filme etc. La activităţile derulate în cadrul centrelor de resurse pentru adolescenţi, în decursul anului 2016 au participat 300 adolescenţi cu vârste între 10 și 18 ani.

În cursul anului 2016, 28 de adolescenţi din Iași și Constanţa au beneficiat de consiliere psihologică individuală din partea specialiștilor CRA. Cei mai mulţi au avut nevoie de sprijin pentru gestionarea emoţiilor și a momentelor dificile prin care trec și de suport pentru identificarea valenţelor educaţionale și profesionale. De asemenea, o mare parte dintre adolescenţi au apelat la sprijinul psihologilor centrelor de resurse pentru activităţi de dezvoltare personală (îmbunătăţirea abilităţilor de relaţionare și comunicare, îmbunătăţirea imaginii și stimei de sine, îmbunătăţirea relaţiei cu părinţii etc.).

www.clubultinerilor.eu

Sesiuni de consiliere individuală cu adolescenţii

Proiecte 2016


PARTENERIAT PENTRU INCLUZIUNE! Perioada decembrie 2014 noiembrie 2016

Cofinantare , 355,923,10 lei

Valoare totalã 3.559.231,01 lei

Beneficiari 13.064 tineri

Program derulat în cadrul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009-2014, în parteneriat cu DGASPC Iași, DGASPC Vaslui, Asociaţia Alternative Sociale, Asociaţia Salvaţi Copiii, Fundaţia COTE, Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany, Fundaţia Star of Hope Romania și Fundaţia World Vision România, birourile Iași și Vaslui.

Intervenţiile realizate pe mai multe paliere – pentru beneficiarii din mediul rural din două judeţe (deseori lipsiţi de acces la servicii sociale), în rândul specialiștilor în asistenţă socială și servicii educaţionale, respectiv prin crearea unei intervenţii interinstituţionale - au avut un impact major, crescând totodată capacitatea de rezistenţă a adolescenţilor și tinerilor în faţa unor factori de risc la care sunt

expuși datorită vârstei și vulnerabilităţii sociale. De asemenea, parteneriatul public-privat creat în cadrul proiectului, care va continua 5 ani după încetarea finanţării, va întări modalitatea de lucru în reţea, va pregăti specialiști în diferite domenii de activitate, va contribui la dezvoltarea de politici, strategii și măsuri adecvate în zona serviciilor pentru tineri la risc.
242 tineri aflaţi la risc cu vârste cuprinse între 16-29 ani, din care 62 tineri de etnie romă din jud. Iași, Vaslui, Constanţa și Mureș au beneficiat de 9 servicii specializate cu scopul de a-i ajuta să depășescă starea de vulnerabilitate socială;4 Școli de vară interculturale la care au participat un număr de 80 tineri din grupuri vulnerabile, inclusiv de etnie romă, din mediul rural, temele abordate fiind următoarele: ”Orientare în carieră și integrarea socio-profesională a tinerilor”, ”Alegeri sănătoase-educaţie pentru sănătate”, ”Leadership” și ”Educaţie pentru sănătate”. Organizarea Școlilor de Vară au avut ca scop principal iniţierea/pregătirea tinerilor ca peer-educatori pentru a se constitui ca suport educativ pentru specialiști și alţi tineri din comunitate;Caravana mobilă pluridiciplinară serviciu pilot de prevenire, diagnoză și intervenţie specializată. Un număr de 9.006 tineri cu vârste cuprinse între 16-29 ani, dintre care 1.878 de etnie romă au beneficiat de sesiuni de informare şi educare privind bolile cu transmitere sexuală, prevenirea infectării cu HIV şi a consumului de droguri, educaţie sexuală şi contracepţie, prevenire violenţă şi trafic de persoane, informare cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi, egalitate de şanse, educaţie parentală, abandon şcolar, orientare în carieră şi integrare socio-profesională, antreprenoriat şi voluntariat, asociere pentru rezolvarea problemelor comunităţii. Peste 15.000 Km parcurși în 66 de caravane din 54 comunităţi rurale și 12 orașe din cele două judeţe, materiale promoţionale distribuite tinerilor ca premii: rucsaci, tricouri, veste și pixuri personalizate cu însemnele proiectului;

Proiecte 20162 cursuri de instruire pentru 50 de cadre didactice din comunităţile rurale pe teme de ”Educaţie parentală” și ”Educaţie pentru sănătate”, cu scopul de a pregăti cadrele didactice să contribuie în mod direct la oferirea de servicii de educaţie și prevenire pentru tinerii expuși riscului de excluziune socială;8 filme de prezentare a serviciilor înfiinţate prin proiect, disponibile pe youtube.com/user/utildeco;

Ghidul ”Servicii sociale integrate adresate tinerilor. Ghid pentru specialiști”, un reper pentru specialiștii din domeniul social, asistenţi sociali și psihologi deopotrivă, dar și specialiștilor din domeniul educaţional, care lucrează cu adolescenţi și tineri;

 Proiectul are creat un site dedicat – www.proincluziune.ro și o pagină de Facebook care sunt actualizate periodic, inclusiv pe perioada de 5 ani de sustenabilitate a proiectului;  4 conferinţe de presă în Iași și Vaslui, de promovare a rezultatelor intremediare și finale ale proiectului.

www.proincluziune.ro
IMPACT DIRECT! Perioada 01.04.2015 31.03.2016

Proiect derulat în Iasi, , Constanta , si, Tg. Mures,

Valoare totalã 166,666.00 Euro

Beneficiari 312 copii si, tineri (3 - 29 ani)

Proiectul a fost implementat în perioada 01.04.2015 – 31.03.2016, în parteneriat cu Organizaţia CARITAS Norvegia şi a fost finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, Componenta 4.

În urma implementării proiectului „Impact Direct!” am desprins o lecţie importantă, şi anume că este datoria noastră să sprijinim copiii şi tinerii din jurul nostru să-şi menţină interesul pentru educaţie şi curiozitatea faţă de nou, să vadă în fiecare situaţie dificilă o oportunitate, să-şi identifice punctele forte şi să profite de resursele din jur. Credem că investiţia în servicii sociale este cea care asigură dezvoltarea

societăţii, generând schimbări consistente, astfel că vom investi în continuare în programe pentru copii şi tineri. Servicii de asistenţă socială şi psihologică, asistenţă pentru cei care pleacă la studii sau la muncă în străinătate, internship şi job-coaching, sunt doar câteva dintre resursele pe care le-am oferit prin proiect și pe care le menţinem pentru a-i ajuta pe aceștia să-și clădească viitorul.


Proiectul a răspuns deficitului de servicii specializate pentru copii şi tineri aflaţi în situaţii de vulnerabilitate, prin dezvoltarea unui pachet inovativ şi integrat de servicii sociale, în judeţele Iaşi, Constanţa şi Mureş. Principalele obiective asumate prin acest proiect au fost creşterea calităţii vieţii pentru copii şi tineri din grupuri vulnerabile, prin serviciile centrelor de zi ADV România, pilotarea a două servicii inovative – internship şi job coaching, replicarea unui serviciu de sprijinire a migranţilor după modelul CARITAS Norvegia şi întărirea capacităţii ADV în domeniul serviciilor sociale. Pachetul de soluţii complexe şi coerente propus pentru atingerea obiectivelor a constat în:

 oferirea de servicii de asistenţă psiho-socială, inclusiv terapie ocupaţională. 312 copii şi tineri din grupuri vulnerabile, din judeţele Iaşi, Constanţa şi Mureş, au participat la activităţi de consiliere psihologică şi asistenţă socială, la activităţi educative şi la ateliere de terapie ocupaţională, în cadrul celor 3 centre de zi ADV, generând astfel o multitudine de efecte pozitive în plan personal şi social. Pentru promovarea serviciilor oferite în cadrul celor trei centre de zi, a fost derulată o campanie online de videoblogging, ce a avut un impact deosebit în rândul tinerilor. Clipurile pot fi vizualizate pe site-ul www.clubultinerilor.eu  derularea a două servicii inovative – internship si job coaching, pentru persoanele dependente de stat şi prestaţii sociale. 6 tineri s-au bucurat de statutul de angajat la întreprinderea socială UtilDeco, având prilejul să-şi formeze un set nou de abilităţi şi cunoştinte în domenii corelate cu piaţa muncii, prin intermediul programului de internship, derulat în premieră în zona serviciilor sociale. Ulterior, 3 dintre aceştia au fost asistaţi în accesarea şi menţinerea unui loc de muncă pe piaţa muncii, fiind ajutaţi să-şi câştige autonomia socială şi profesională, prin intermediul programului de job-coaching. 

acordarea de servicii de informare, consiliere şi asistenţă personalizată pentru persoanele afectate de migraţie. 55 de persoane au beneficiat de activităţi de informare, consiliere şi asistenţă personalizată pe teme legate de migraţie în cadrul unui nou serviciu replicat la Iaşi, după modelul CARITAS Norvegia şi integrat în strategia de dezvoltare a fundaţiei.

 revizuirea strategiei ADV România pentru perioada 2015-2020 şi derularea evenimentului Funda Umană, pentru întărirea capacităţii organizaţionale şi creşterea vizibilităţii ADV România în domeniul serviciilor sociale.

Proiecte 2016


ERIRAT

ARTEN P N Î T C E I O PR

DEZVOLTAREA DE PARTENERIATE IN VEDEREA CONSOLID�RII ANTREPRENORIATULUI SOCIAL Perioada 01.02.2015 31.01.2018

Beneficiari 10 întreprinderi sociale din România

Valoare gestionatã de ADV 20.614 CHF

Deoarece antreprenoriatul social este un domeniu de referinţă la care ADV România și-a adus contribuţia încă din anul 2007, în parteneriat cu Fundaţia NESsT România, în calitate de coordonator și Social Entrepreneurship Impact & Finance (SEIF, Elveţia) a fost iniţiat acest proiect ce are ca obiectiv întărirea rolului întreprinderilor sociale, ca şi promotori de schimbare pozitivă spre o societate incluzivă, transferând cunoştinţe şi bune practici între România şi Elveţia.

AT

P

NERIR E T R A P N Î T ROIEC

PARTICIPARE ACTIV� A ONG-URILOR ÎN MANAGEMENTUL FONDURILOR EUROPENE Perioada 13.06.2014 31.03.2016

Beneficiari 40 de ONG-uri 3 Autoritãti, de Management

Valoare gestionatã de ADV 6.232 EURO

Prin intermediul acestui proiect, Coaliţia ONGuri pentru Fonduri Structurale, o structură dinamică și cunoscută la nivel naţional pentru activitatea de advocacy în domeniul fondurilor europene, și-a redefinit strategia și procedurile de lucru, și-a dezvoltat capacitatea de advocacy, iar prin intermediul membrilor săi, inclusiv a ADV România, și-a adus contribuţia la îmbunătăţirea mecanismelor de finanţare pentru actualul exerciţiu financiar.


ERIRAT

ARTEN P N Î T C E I O PR

OUR SOCIAL EUROPE THROUGH LOCAL CIVIC PARTICIPATION Perioada 01.2015 06.2016

Beneficiari 87 tineri

Valoare gestionatã de ADV 17.641 EURO

Europa Noastră Socială prin Implicare Civică Locală este un proiect al societăţii civile Europa pentru Cetăţeni, coordonat de către Ballymun Job Centre, Dublin în parteneriat cu ADV România, Dublin net, ENSIE, Belgia și Abele Lavor Consorzio Sociale, Italia. Servicii de asistenţă socială şi psihologică, asistenţă pentru cei care pleacă la studii sau la muncă în străinătate, internship şi job-coaching, sunt doar câteva dintre resursele pe care le-am oferit prin proiect și pe care le menţinem pentru a-i ajuta pe aceștia să-și clădească viitorul.

Beneficiari 19.463 copii și tineri 10 Întreprinderi Sociale 40 ONG-uri 3 Autorități de Management

6 proiecte derulate

Valoare totală 865.248 Euro


www.alaturidevoi.ro www.utildeco.ro Tel.fax: 0040-232-275568 E-mail: office@utildeco.ro office@alaturidevoi.ro

PRODUS LA:

/FundatiaAlaturiDeVoiRomania/ /company-beta/10203215/

www.utildeco.ro

Raport anual ADV Romania 2016  
Raport anual ADV Romania 2016  

ADV România este investitor în comunitate, iar în acest sens vorbesc cel mai bine cifrele pentru 2016: 865.248 euro activitate non-profit, 4...

Advertisement