Page 1

Nr. 18 · FORÅR 2010 · PRIS: KR. 69,50

JESPER GRØNKJÆR

KAMPEN FOR FØRLIGHEDEN

Forside

FRANK JENSEN

DEN NYE SPORTSGALE OVERBORGMESTER

PER WIND

– ELLER KAOS

HJALTE NØRREGAARD KLUBKAMPREKORD OG FØRERLØVE

EMILIYA TUREY • FORÅRSFORNEMMELSER • LIVET SOM FODBOLDSPILLER FOD PÅ BODERNE • FRAKTIONSQUIZZEN • HISTORISK POKALTRIUMF • MARBELLA


DET KRÆVER BALLS AT INVESTERE ALENE!

Ansvarshavende udgivere

Anders Bruun (adm. direktør, Advice)

Dan Hammer (koncernchef,

PARKEN Sport og Entertainment A/S)

Direktør

Steen Østenby

Redaktør

Benyt vores ekspertise og erfaring - ring allerede i dag på

Redaktion

Siri Renée Jungersen

Maja Kræmmergaard

Irma Mujacic

39 19 30 30

Charlotte Rosendahl Haar

AD & DTP Advice A/S

Søren Skjødt Sørensen

Tinna Feifer Rasmussen

Sandie Mie Pedersen

Korrektur

Charlotte Sørensen

Faktakorrektur

Daniel Rommedahl

Fotografer

Peter Sørensen

Niels Jørgensen

Sportsagency.dk

FCK Håndbold

Daniel Rommedahl

Skribenter

Jesper Traunberg

Dennis Søndergaard

Jakob D. Lund

Maiken Rohbrandt Vecht

Annoncesalg

Martin Jørgensen

Daniel Szuster

Advice – tlf. 70 20 77 77

PSE – tlf. 35 43 31 31

Administration

Lone Havndrup Hoffmann

Advice Interactive

Marketing & kommunikation

Ditte H. Sørensen

Lea Brams Olesen

Jakob S. Kristensen

Henrik Koch (inspektør)

Assistance

ÆNDRINGER TIL DIT FCK BALLS ABONNEMENT Adresseændringer i forbindelse med abonnement på FCK BALLS

Rasmus Andreasen

Prepress og tryk

Hjemmeside og abonnement

Troels Lund Lauridsen

Christian Bruun Hagn-Meincke AS Printall www.fckballs.dk

Pris per nummer kr. 69,50,-

(+ forsendelse)

Email

info@fckballs.dk

Produktion

Distribution

ISSN-nr.

Advice Postsystem og butikssalg 1901-1555

kan ske online på www.fckballs.dk eller pr. brev til PARKEN, Øster Allé 50, 2100 København Ø, att. Michael Sahl Hansen.

Nr. 14

· 2009 RÅR · FO

,50 . 69 : KR PRIS

las Nic seNtil JeNFarvel en UP AC N UEFT FRA DEENE

eFod Flød

E C SUS ALE S ION

RNAT

INTE

12 Nrr..

www.fckballs.dk

8· 00 R2 RÅ FTE ·E

. KR IS: PR

,50 69

NS SE TER ER EN ND TAL A AR OG J AN NKE TA IDA ME ... IN, & AL RCA A NT SA NIOR INAM D JU M –O

AND WIL ÅLET AN M M JOHAMPEN O K EN OES SSE R. LBIGA-KLA R BRD UPE ER

LÆG

IS

RD GAA RLE R E V Ø Ø TE NOG FØRER HLUJBAKALMPREKORD E K

YHEDER ’DO ULIG

LER DSPIL LA DBOL MARBEL M FO • IUMF ET SO • LIV POKALTR LSER ORISK EMME •HIST FORN RÅRS QUIZZEN • FO NS Y N TIO RE AN FFA FRAK YA TU N• KE F EMILI DERNE• INGE ER IK FDEL S TID PÅ BO NE IFTSA FOD • DR GENDER ARIEI • LE EN AM oPPEN CARM R SH PE T• KVIS K • SU LLIAM UB FC WI • • KL MPEN IBUNE TR TV-KA NYE DEN

EAFNMNÅL OG M ETO DS DLAARREM DS EN ER BB PET ND

Næste nummer udkommer juni 2010

AALBORG:

FCK BALLS tager forbehold for trykfejl og ændringer af tidspunkter og aflysning af begivenheder, der er beskrevet i bladet. FCK BALLS tager ligeledes forbehold for fejl og rettigheder til tekster fra eksterne skribenter og tekster indsendt uopfordret til redaktionen. Artikler, billeder og annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse.

ADVICE Kong Hans Gade 17 | 9000 Aalborg Denmark | tlf: 70 20 77 77 | www.advice.dk

FCK BALLS udgives af Advice www.fckballs.dk


marts 10

velkommen

RÅT

OG ærligt Forårssæsonen er atter skudt i gang, og det betyder samtidig endnu en udgave af FCK BALLS. Vi er klar over, at der er sket meget på de organisatoriske linjer den seneste tid. Forandringerne og deres betydning vil vi naturligvis forholde os i til – dog først i de kommende numre, da de involverede parter fortjener en mere fyldestgørende gennem­gang, end vi kunne nå indenfor deadline. I nærmest vanlig stil går F.C. København ind til den sidste halvdel af SAS Ligaen med mulighed for at sikre sig endnu et dansk mesterskab.

indblik i kamprekordholder og anfører Hjalte Nørre­gaards fodboldhverdag, og kom under huden på målmandstræner og ”altmuligmanden” Per Wind. Vi har også sat Københavns nye Overborgmester, Frank Jensen, stævne til en snak om hovedstaden, elitesport og personlige interesser. Og giver vores uforbeholdne syn på forårets mesterskabsjagt, når vi hiver krystalkuglen frem. Ovenstående og meget mere er at finde på de kommende sider, og vi håber I vil sætte jer til rette og få endnu et indblik i livet i Nordens bedste fodboldklub.

Kort sagt: Vi går et spændende forår i møde! Det samme gælder for denne 18. udgave af FCK BALLS. Vi kommer atter rundt i krogene af den klub vi holder så meget af, og denne gang kan vi blandt andet tilbyde et råt og ærligt interview med veteranen Jesper Grønkjær. Få et

God fornøjelse Daniel Rommedahl, Kommunikationschef / PARKEN Sport & Entertainment & Rasmus Andreasen, Redaktør FCK BALLS

FCK BALLS

3


72

40

78

FCK BALLS NR. 14 · forår · 2009

12 klubkamprekord og førerløve

34 WIND – ELLER KAOS

20 HISTORISK POKALTRIUMF

40 KAMPEN FOR FØRLIGHEDEN

Hjalte Nørregaard har bidt sig fast i toppen af løvehierarkiet og er samtidig indehaver af klubrekorden for flest spillede kampe. FCK BALLS har taget en snak med den arbejdsomme anfører.

Genoplev den historiske pokaltriumf, hvor både FCK Håndbolds damer og herrer sikrede sig pokaltitlen for første gang i klubbens historie.

29 FORÅRSFORNEMMELSER

Redaktionen på FCK BALLS har kigget lidt i krystalkuglen og kommer her med vores vurdering af forårets kampe i SAS Ligaen. Er du enig?

Per Wind er en mand med et altoverskyggende ordensgen, som, udover at sikre at vi har landets bedste målmænd, også formår med højt humør og praktisk sans at sørge for, at spillerne kun skal fokusere på at vinde kampe.

Jesper Grønkjærs fodboldkarriere og liv blev sat på stand by efter en ondartet infektion. FCK BALLS har mødt landsholdsstjernen, som er tilbage mere hærdet og modnet. Klar til at vinde mesterskabet.

48 SOLKOPPEN BLEV AF BRONZE

Vinterens forberedelse udfoldede sig i det sydlige Spanien, hvor løverne blandt andet gik ubesejret igennem deres træningsturnering. Få her et visuelt indtryk af turen til Marbella.

57 LIVET SOM FODBOLDSPILLER

Oscar Wendt, Ulrik Laursen og Ailton Almeida, fortæller om livet uden for banen, rutinerne og hvilke fremtidsperspektiver de ser, når karrieren går på hæld.


20

12

34

FCK BALLS NR. 18 · forår · 2010

64 EMILIYA TUREY

Den alsidige fløjspiller med det eksotiske udseende og spektakulære præstationer på banen står i skærende kontrast til den lidt sky og tilbageholdende person, som FCK BALLS mødte uden for håndboldverdenen.

72 DEN NYE SPORTSGALE OVERBORGMESTER

Frank Jensen overtog med overborgmester­ posten også en del af ansvaret for udviklingen af byens elitesport. Vi har taget en snak med toppolitikeren om sportsvisioner, egne fysiske evner og livet på lægterne i PARKEN.

78 QUIZZEN DER IKKE VIlLe DØ

Løvetimens sagnomspundne fraktionsquiz er blevet sat under lup og vi har kigget nærmere på, hvad det er, der driver quizzen videre. En quiz, som havde sit udspring i det forrige årtusinde.

84 FOD PÅ BODERNE

Michael Ruiz er PARKENs nye bodansvarlige styrmand, og op til sæsonstart er der blevet fokuseret ekstra hårdt på at optimere bod- og serviceforholdene.

FASTE SIDER I FCK BALLS 3VELKOMMEN 6 FCK INSIDER 92KLUB FCK


fck insider

marts 10

bare gode venner

Der er én bestemt klub, som er mere populær hos FCK’s spillere, end alle de andre: Manchester United. Som Thomas Kristensen så elegant formulerer det: »Jeg kan bare lide dem!« Mens Manchester United ligger nummer ét på mange spilleres topklub-liste, er andre engelske hold som Arsenal, Chelsea og Tottenham også blandt spillernes favoritter. Ul-

rik Laursen forklarer sit specielle forhold til Spurs: »De er et klassisk engelsk hold; de slår de store og taber til de små. Og vigtigst af alt: De har haft Klinsmann!«

dogan med de tyrkiske rødder, mens vores senegalesiske angriber Dame N’Doye er iskold: »Jeg har ingen andre hold, jeg elsker bare at se god fodbold.«

Ståles kærlighed til Liverpool er veldokumenteret og går mange år tilbage, og han ved alt – og vi mener alt – om »The Reds«.

Og det gør de fleste af spillerne selvfølgelig også – bare Byens Hold – og United –vinder!

F

Den engelske Premier League er klart den meste populære blandt spillerne, men også andre topklubber i Europa kan regne med støtte fra FCK – via Internet og tv i hvert fald – bl.a. Real Madrid, FC Barcelona, Valencia i Spanien, og AC Milan i Italien.

ernes Favorit l l i Kl sp u CK

er bb

Det er ikke rigtigt i Insider-ånden at fremhæve vores spilleres kærlighed for andre fodboldklubber, men ikke desto mindre ved vi, at de – ligesom mange af os andre – tidligere har været fristet af glamourøse udenlandske klubber. Det er desværre ofte bare et alt for ambitiøst forhold, som foregår med for lang afstand mellem parterne, og det har sjældent en lykkelig slutning. Heldigvis er det i vores tilfælde overtrumfet af en mere fornuftig kærlighed for den smukke pige, som bor lige ved siden af (vi mener selvfølgelig F.C. København, hvis ikke I har fattet vores klodsede metafor).

- Jeg er, som hele min familie, en stor Galatasaray-fan, indrømmer Saban Öz-

IntegratIonsmInIsteren Hun var det smilende ansigt, der mødte Bryan Oviedo, da han i januar ankom fra Costa Rica til en kold Kastrup Lufthavn med en masse bekymringer og et par farverige fodboldstøvler i kufferten. I de næste mange måneder vil Karina Danielsson sørge for, at vores mand bliver helt integreret i København, så han får overskud til at nyde sit liv i Danmark og er helt mentalt klar til at spille fodbold

inte-

» avns s øbenh ubben f.c. k l k r e d o on ger im ielss a . n t t a e D m d lan «, so Karina ister er til komm nsmin r de å gratio n , e piller nye s

på topplan. – Han får den fulde integrationspakke, lover Karina, som går i gang med sit arbejde, så snart sportsdirektøren informerer hende om, at en ny spiller er på vej. - Mit første job er at finde spilleren et sted at bo. Et hotel til den første tid i landet, og så begynder vi meget tidligt at kigge på en passende lejlighed. Alle spillere er forskellige, men Bryan er stadigvæk meget ung og ny i Skandinavien, så vi vil gøre meget i starten for, at han føler sig tryg her. Vi viser ham, hvor han kan købe ind, og hvordan han kommer frem og tilbage til træning osv. Han skal i gang med engelskundervisning, og vi vil også hjælpe ham med at etablere lidt netværk i byen. Jeg sørger for, at alt det nødvendige papirarbejde kommer på plads med Udlændingestyrelsen, Borgerservice osv.

og tilbudt deres assistance, og vi er selvfølgelig meget taknemmelige for de mange tilbud. Vi hjælper ham så godt vi kan, men i sidste ende er det selvfølgelig Bryan selv, der vælger, hvem han vil være sammen med. Karina nyder sit job og har haft god nytte af sin erfaring som uddannet pædagog, med de mange spillere hun har hjulpet. - Målsætningen er selvfølgelig, at spilleren meget hurtigt føler sig tilpas her i København, men samtidig er det vigtigt, at spilleren bliver mere og mere selvstændig, så de efter nogle måneder føler sig klar til at klare det meste selv.

Det må være svært at etablere et netværk for en fyr fra Costa Rica?

- Jeg er slet ikke nervøs i Bryans tilfælde, da han virker meget selvstændig til trods for sin unge alder. Han ved hvad han vil og hvad han har lyst til, og jeg forventer at han hurtigt bliver integreret i klubben og i byen.

- Der har allerede været en del costaricanere i Danmark, som har kontaktet klubben

- Han er en god dreng, slutter Karina, en stolt plejemor, med et lille suk …


marts 10

Fra laegens

fck insider

bord

Helt hen i slutningen af 70’erne var den eneste behandling, man fik på banen, hvis man var blevet sparket ned af en professionel voldsmand i en fodboldtrøje, en tung, våd svamp på det sted, der var blevet ramt. I 80’erne og 90’erne blev den »magiske« svamp erstattet af en »coolspray«, som nogen gange blev brugt så meget, at spilleren helt forsvandt i en sky af is! I dagens FCK er behandlingen lagt i de allerbedste hænder, og en af klubbens »familie-læger«, Lars Boesen, forklarer her, hvad der egentlig sker, når han får besked fra dommeren om, at han må løbe ind på banen og behandle en spiller. - Den første opgave man har, når man løber på banen for at behandle en spiller, er hurtigt at vurdere, hvor slem skaden er. De fleste gange drejer det sig heldigvis »kun« om et slag, der kan gøre meget ondt lige i starten, men som regel fortager sig hurtigt. Derfor oplever man tit, at spilleren er kommet sig nogenlunde, før man når ind til dem. - Hvis en spiller har fået et hårdt slag f.eks. på benet eller en forvredet ankel eller knæ, således at han ikke kan spille videre, så gælder det om hurtigt at få is og kompression på skaden, for at mindske hævelsen og dermed skadens udbredelse. Dette bygger på gode, gammeldags principper kaldet »RICE«, der altid bruges i den akutte behandling. Noget andet kan være, at spilleren har fået en flænge, som skal syes, hvilket man med fordel kan gøre med det samme på siden af banen, da man så de fleste gange kan gøre det uden bedøvelse og få spilleren hurtigst muligt ind i kampen igen. Uden bedøvelse? Hallo, Hr. Doktor, vi taler om året 2010, ikke 1910?!? - Det gør ikke ondt! Når man får et hårdt slag, så udskiller de ødelagte celler ved såret nogle stoffer, der virker lokalbedøvende, hvilket man med fordel kan udnytte

Lægekufferte n indeholder ikke længer »vidundermidle e r« som den »m agiske« svam eller »Cool-s p pray«.

og sy indenfor de første 5–10 minutter uden større ubehag. OK, du er tilgivet. Men gør det så ikke forbandet ondt senere? - Jo, det kan det gøre, men typisk ikke under kampen. Såret er lukket, adrenalinen pumper og pulsen er oppe, så det er først efter kampen, at man begynder at mærke det. Her er endnu et dybdegående spørgsmål: Kan man ikke risikere at spilleren får et stof under behandlingen, som er på dopinglisten? - Nej, vi har altid check på, hvad vi giver spillerne, og vi sørger selvfølgelig for, at vi ikke giver dem præparater, som er på dopinglisten. Hvis vi f.eks. har en spiller, som har astma eller en pollenallergi og får medicin herfor, så indberetter vi det til UEFA med det samme. Jeg har altid spillernes papirer i min taske, og hvis jeg f.eks. giver en blokade eller en lokalbedøvelse, kan vi altid fremlægge godkendt dokumentation, hvis der kommer en dopingkontrol, så det behøver du ikke bekymre dig om.

FCK BALLS

7


fck insider

marts 10

Store lår og hjulben har aldrig rigtig gjort det for mig!

Her i Insider er vi ikke bange for at tage fat i de helt store spørgsmål om livet, som f.eks. om Grønkjær er bedst i angrebet eller på fløjen – og hvad er egentlig FCK’s flotteste udebanetrøje gennem tiderne? Men nu går vi ind i et farligt – og ikke tidligere kortlagt – område. I samarbejde med en anonym kvindelig FCKfan spørger vi: »Hvorfor kommer der så mange kvinder til fodbold i PARKEN?« - Jeg har mødt så mange forskellige kvindelige fodboldfans i PARKEN, at jeg ikke længere tør skære dem over én kam! Sådan indleder vores anonyme FCK-fan, som vi f.eks. kan kalde Birte (selvom hun hedder Hilda i virkeligheden).

- I begyndelsen troede jeg, at de fleste bare kom, fordi de gerne ville bruge lidt tid med deres mænd. Men jeg har siden opdaget, at rigtig mange kvinder går til fodbold uden deres bedre halvdel. Birte fortsætter: – For mit vedkommende startede det med stemningen. Jeg blev totalt tændt på stemningen i PARKEN, første gang jeg var derinde. Da jeg fandt ud af, at det var sjovt at være inde at se kampene, så gik der ikke lang tid, før jeg begyndte at holde med klubben. Så mærkede jeg, at det begyndte at betyde noget for mig, om FCK vandt eller ej, og så begyndte jeg at forholde mig til spillet og taktikken. Det er måske den omvendte rækkefølge i forhold til mange mænd, som får et forhold til spillet allerede når de er børn, og så kommer alle de andre elementer lidt senere. Her i Insider (som er 100% maskulin) har det været diskuteret, om ikke vores kvindelige tilskuere i PARKEN er mere interesserede i muligheden for at se nogle lækre mandeben? Vi tog vores hårde hjelm på og spurgte Birte: - Det har aldrig interesseret mig ret meget, men nu du nævner det, prøver jeg at huske nogle lækre spillere og så er der altså langt mellem snapsene. Det er egentlig plat, at jeg skal spørges om det og i øvrigt er fodboldben ikke det kønneste i verden. Store lår og hjulben har aldrig rigtig gjort det for mig! Birte er gift (med en heldig FCK-fan), har et barn og står på Nedre C til kampene.


Fodboldben: A: Oscar Wendt, B: Zdenek Pospech, C: Mathias »Zanka« Jørgensen. F.C. Kloning (fra venstre): William Kvist/Jesper Grønkjær, Mikael Antonsson/Hjalte Nørregaard, Peter Larsson/Ulrik Laursen.

marts 10

fck insider

Klokken er otte på Puerto Banús strand og det er kun en lille hånd fuld lokale fiske re, som er på plads på de nne stille og kold e februar-morgen. Mens solen så sm åt begynder at vis e sig, kommer der er en lille gruppe unge mænd i badetøj gå ende ned mod vand et. Mens de loka le mumler »están locos« (de må være sinds syge, red.) får FC K’s hardcore morg enbadere deres da glige tur i det 13 grad er kolde vand. Så er spillerne vågn e og dagen er of ficielt i gang!

FCK BALLS

9


fck insider

marts 10

3

2

1

Fodboldben

Du har sikkert set disse ben mange gange, men kan du genkende dem uden resten af kroppen? Se svaret på forrige side …

F.C. Kloning Det er desværre ikke muligt (endnu) at klone den ultimative FCK-spiller, selvom det kunne være lidt spændende med f.eks. en Zuma/C. Poulsen-klon eller en Linderoth/Hangeland-kombo! Her kan du se, hvordan det kunne se ud, hvis vi klonede et par spillere fra vores nuværende trup. Kan du gætte hvilke to spillere der er klonet sammen? Find svaret på forrige side.

10 FCK BALLS


Shooting great pictures has never been so easy.

The new E-PL1.

SLR quality and HD movie – so simple to use. www.olympus.dk/pen


hjalte nørregaard

marts 10

KLUBKAMPREKORD

OG FØRERLØVE 12 FCK BALLS


FCK BALLS

13


hjalte nørregaard

marts 10

Hjalte Nørregaard er langsomt men sikkert avanceret i løveflokkens hierarki til nu at være anfører. FCK BALLS har taget en snak med kaptajnen med løvehjertet, som nu også er indehaver af klubkamprekorden. Tekst Dennis Søndergaard Foto Peter Sørensen

Da Hjalte Nørregaard første gang snørede sine støvler i en for længst svunden tid i KB, var han ikke Hjalte. Dengang blev han præsenteret som den mange­årige KB’er og landsholdsspiller Klaus Nørregaards søn. Skipper vi flashbacket og rejser tilbage til nutiden, har Hjalte Nørregaard i den grad driblet sig ud af stamtræets fredfyldte skygge. Som F.C. Københavns anfører og klubrekordindehaver med flest spillede kampe har han gjort sig fortjent til at være sin helt egen. - Det er da dejligt at have fået sin egen identitet. I starten blev min fars navn altid nævnt. Det gør det ikke længere. Men måske er det fordi I journalister ikke kan huske ham længere, griner Hjalte Nørre­ gaard, som før denne sæson blev betænkt med kaptajn-rollen af cheftræner Ståle Solbakken. I sit eget selvbillede er Hjalte Nørregaard dog ingen ”Løvernes Konge”. Egoet har ikke taget anstød af den store, ansvarsfulde hæder. Uden for grønsværen afspejler Hjalte Nørregaard sin spillestil som disciplineret, ydmyg og selvopofrende. - Jeg synes ikke, det er nogen kæmpe omvæltning. Bortset fra at jeg skulle til at snakke noget mere med pressen, mærker jeg ikke det store til det, betoner FCK’eren, der med sin alfaderlige personlighed altid har indtaget en nøglerolle i truppen og i særdeleshed i omklædningsrummet.

14 FCK BALLS

- Jeg har været i klubben i mange år og har derfor naturligt haft en rolle, hvor jeg skulle integrere de nye spillere, så de kunne føle sig hjemme. Jo hurtigere, de gør det, desto hurtigere begynder de at præstere på banen, lyder rationalet fra Hjalte Nørregaard. - Det er jo ikke fordi, jeg ændrer mig som person, bare fordi jeg får et bind omkring armen. Jeg har altid snakket godt med alle i truppen og kommet rundt i alle kroge. I og med jeg har spillet så mange kampe, har jeg også fået et naturligt ansvar. Jeg har altid været med, når de store beslutninger skulle træffes, siger midtbanedynamoen om klubben, som han med stor patos betegner som sit andet hjem.

Det er F.C. København som graver guld At Hjalte Nørregaard nu nærmer sig de 300 førsteholdskampe og har lagt klubikonet Michael ”Mio” Nielsen bag sig som klubrekordindehaver, forstærker blot indtrykket af en fyr med et hjerte, der banker for det løvelogo, der sidder uden på trøjen. I F.C. København har den 28-årige spiller prøvet det meste. Pendulet har svinget både frem og tilbage mellem ekstremerne. Fra en sommeraften i 2003, hvor han som ung indskiftningsspiller ombragte Brøndby og gav sit hold mesterskabet med en af de scoringer, som flår hjertet ud af brystet på de gule fjender i vest, til derouten mod undermåleren Gorica, hvor Hjalte Nørregaard bagefter med egne


FCK BALLS

15


hjalte nørregaard

marts 10

Hjalte Bo Nørregaard

04

Født: 8. april 1981 i København Højde: 182 cm Position: Midtbanespiller Kampe: 285 førsteholdskampe for FC København pr. 1. februar 2010 (klubrekord) Dansk mester med FCK: 2003, 2004, 2007, 2009. Pokalvinder med FCK: 2004, 2009 Årets spiller i FCK: 2005 og 2009 A-landskampe: Fire U-landskampe: 29 kampe på diverse ungdomslandshold Udlandskampe: Har også optrådt for hollandske SC ­Heerenveen på seniorniveau. Her blev det til 17 kampe og to mål i sæsonen 2005/06

ord tænkte: Fuck, det her gider jeg fandeme ikke mere! FCK-anføreren samlede dog hurtigt sig selv op, hvilket i dag bevirker, at han udover sine knap 300 førsteholdskampe kan referere til fire danske mesterskaber og to pokaltriumfer med løverne. Endvidere er han to gange af fansene blevet udråbt til årets spiller. Står det til Hjalte Nørregaard, er han kun en forårssæson fra at grave endnu mere guld til hjerteklubben, selvom den stribede OB-bande dog kontinuerligt gør opmærksom på, at de har fat i skovlen, og får opbakning til deres storladne jubelceremonier fra landets sportspresse. - Det er pressens sædvanlige facon. Så snart der bare er lidt snak, bliver det hele blæst ud af proportioner, siger Nørregaard om, at OB pludselig er gjort til mesterskabsfavorit. Det giver FCK-anføreren ikke så meget for: - OB spillede på et utrolig stabilt og højt niveau i efteråret, hvor Utaka lavede en masse mål. Men selvom de spillede så stabilt og fantastisk, og vi absolut ikke var stabile, så fulgte vi altså stadig med dem hele vejen. - Nu er spørgsmålet, om de kan holde det høje niveau i hele foråret, og om Utaka kan blive ved med at score alle de mål. Kan de kapere presset, kommer det retorisk og udfordrende fra Hjalte Nørregaard, som tilsyneladende har is flydende i årerne.

16 FCK BALLS

- Vi er altid gode i foråret, når det spidser til, for vi er upåvirkede af det pres, der kommer. Vi er jo vant til det og er som regel med, når det hele skal afgøres. Forventningerne tynger os ikke. Jeg tror, det er os, der står med trofæet den 16. maj og fejrer danmarksmesterskabet. Hjalte Nørregaard ser det også som en perfekt opvarmning, at løverne allerede inden forårssæsonens start ramlede sammen med giganten Marseille i UEFA Europa League. Det har toptunet FCK-automobilen inden den korte, komprimerede køretur i forårssæsonen, hvor der skal navigeres kløgtigt uden mange svinkeærinder, hvis mesterskabet skal bringes hjem. Man bliver med andre ord speedet op fra start. Udgangspunktet er perfekt. - Vi vandt kampen i Odense, som vi ikke havde råd til at tabe. Det var et opgør med stor opmærksomhed og fuld knald på. Det var skreget op til en finale, og at vi fik det resultat, vi skulle have, var meget, meget vigtigt, understreger Hjalte Nørregaard.

Drømmen om VM Det er en modnet FCK-anfører, som taler. Han har prøvet det meste før og er blevet hærdet af fodboldens­ præmisser. Med førnævnte Brøndby- og Goricakampe som modpoler. Men der er langt mere i det. For eksempel havde Hjalte Nørregaard tilbage i 2005 et ikke særlig fodboldmæssigt vellykket ophold i hol-


18 FCK BALLS


marts 10

hjalte nørregaard

I fodbold går tingene utrolig hurtigt, og man ved aldrig helt, hvad fremtiden bringer. Jeg har stadig mange ambitioner og vil aldrig læne mig tilbage og være tilfreds med noget som helst. Fodbold kræver hårdt arbejde og ydmyghed. Ellers udvikler du dig aldrig

landske SC Heerenveen, som alligevel endte med at hærde ham og give ham hår på brystet. - Jeg lærte at stå på egne ben. Jeg lærte at klare mig selv. Der var ingen kære mor eller far. Der var kun hård konkurrence, og så gjaldt det om at falde til i et nyt land og lære et nyt sprog. I den stribede Heerenveen-trøje kom københavneren aldrig til at excellere. 17 kampe er ikke meget på en hel sæson i udlandet for en spiller, der lever for at brænde sin energi af med et ubeskriveligt løbepensum i midtbanens larmende maskinrum. - Det lærte mig, at man skal vælge rigtigt og ikke bare skrive under på en kontrakt. Jeg blev hurtigt skadet, og da klubben havde hentet en spiller ind til samme plads for mange flere penge, end jeg kostede, kom han til at spille på min bekostning. Det er utrolig vigtigt, om klubben har fået dig billigt, eller om den har betalt mange penge for dig. Har de brugt mange penge på dig, får du længere snor. Jeg har lært meget om mekanismerne i udlandet ved at prøve det selv. Man kan vel sige, at jeg hurtigt blev et par år ældre, reflekterer Hjalte Nørregaard, som ikke har arkiveret drømmene om en sportslig og økonomisk givtig udlandskarriere lodret. - Man skal aldrig sige aldrig. I fodbold går tingene utrolig hurtigt, og man ved aldrig helt, hvad fremtiden bringer. Jeg har stadig mange ambitioner og vil aldrig læne mig tilbage og være tilfreds med noget som

helst. Fodbold kræver hårdt arbejde og ydmyghed. Ellers udvikler du dig aldrig. - Men der er mange ting, der skal gå op i en højere enhed, før jeg kommer af sted. Både sportsligt og økonomisk skal det bare være det rigtige, og den slags kræver også held. På en dag, hvor snedriverne omklamrer træningsanlægget på Jens Jessens Vej, har Hjalte Nørregaard andre prioriteter end et udlandsophold, som snarere er en fjern forhåbning end en nærværende længsel. Det drejer sig om guldjagten med F.C. København. Lykkes det, håber Hjalte Nørregaard på, at landstræner ­Morten Olsen vil lægge mærke til ham, for det forestående VM er en lækkerbisken for en sulten hanløve. - Det ville selvfølgelig være det største nogensinde og en kæmpe drøm. Men det kræver, at hele holdet her rammer et fantastisk niveau samtidig med, at man selv peaker fuldstændig. Så kræver det også en del held at komme med. Men det er da helt klart en ambition. Når man har prøvet at være med, vil man gerne have mere af det. - Men jeg skal altså nå helt op på mit højeste niveau tidligt her i forårssæsonen og så holde det. Derudover ville et par mål pynte en del på det hele. Jeg ved godt, hvad Morten Olsen ser på. Hvad han vil have. Men der er altså mange om buddet, så jeg ved godt, at det blive svært, understreger Hjalte Nørregaard om sin store VM-drøm. 

FCK BALLS

19


historisk pokaltriumf

marts 10

Selvom det er ved at være nogle måneder siden, så kan man ikke få nok af disse billeder. Den 2. januar 2010 sikrede både FCK Håndbolds damer og herrer sig pokaltitlen for første gang i klubbens historie. Forud gik dog to nervepirrende opgør i NRGi Arena i Århus, hvor damerne slog bysbørnene fra SK Århus, mens herrerne fik skovlen under Bjerringbro-Silkeborg. Det blev fejret på behørig vis. Tekst Daniel Rommedahl Foto Sportsagency.dk og FCK Håndbold

20 FCK BALLS


marts 10

historisk pokaltriumf

FCK BALLS

21


historisk pokaltriumf

22 FCK BALLS

marts 10


marts 10

historisk pokaltriumf

FCK BALLS

23


historisk pokaltriumf

24 FCK BALLS

marts 10


marts 10

historisk pokaltriumf

FCK BALLS

25


historisk pokaltriumf

26 FCK BALLS

marts 10


marts 10

historisk pokaltriumf

FCK BALLS

27


Fodboldklar?

a Kapp ndsker dsha lman

,–

9 Kr. 19

Super Shoppen, PARKEN Øster Allé 56 2100 København Ø

Super Shoppen, Frb. Peter Bangsvej 139 2000 Frederiksberg

Åbningstider Man.–fre.: 10–17.30 Lørdag: 10–14


Forårs fornemmelser Sæsonen er i gang, og her på FCK BALLS-redaktionen har vi sat os for at kigge lidt i krystalkuglen og vurdere F.C. Københavns kampe i forårets SAS Liga. Hvad bliver afgørende, hvem bliver dominerende og vigtigst af alt: Vinder løverne? Tekst Daniel Rommedahl

FCK BALLS

29


Fodboldklar?

old Fodb ica pl SR Re

,– 9 9 1 Kr.

Super Shoppen, PARKEN Øster Allé 56 2100 København Ø

Super Shoppen, Frb. Peter Bangsvej 139 2000 Frederiksberg

Åbningstider Man.–fre.: 10–17.30 Lørdag: 10–14


marts 10

forårsfornemmelser

14. marts klokken 18.00: F.C. København – Brøndby IF Sæsonen er godt i gang, men glem alt, der hedder placeringer, når de gule fra Vestegnen træder ind i Løvens hule. Som altid afgøres The New Firm på dagsformen, og Brøndby kommer til PARKEN i en desperat jagt på medaljer, mens F.C. København skal forsøge at holde sig helt i toppen sammen med OB. Byens Hold har domineret de seneste opgør – især i PARKEN, og dette opgør bliver ikke anderledes. Vestegnens helte må tage hjem fra København med et nederlag, hvor der aldrig rigtig er tvivl om kampens udfald. Dame N’Doye viser sin senegalesiske målnæse og bliver en af Københavns målscorere.

21. marts klokken 18.00: SønderjyskE – F.C. København Sidst vi var på besøg i Haderslev gik det skidt – rigtig skidt. 5-0 i Ekstra Bladet Cup svier stadigvæk, og Ståle Solbakkens tropper er fast besluttet på at tage alle tre point med hjem til hovedstaden. SønderjyskE viser sig dog – nærmest vanen tro – at være noget af en udfordring, og F.C. ­K øbenhavn har mere end svært ved at få overtaget i kampen. Heldet bliver afgørende i dette opgør.

Ciffertip: 0-1

Ciffertip: 3-1

28. marts klokken 18.00: AGF – F.C. København

24. marts klokken 20.00: F.C. København – FC Nordsjælland

For tredje og sidste gang i sæsonen står vi over for århusianerne – denne gang i smilets by. Til trods for stor støtte fra hjemmepublikummet, der er mødt talstærkt op, så tager F.C. København kampen på rutinen og vinder opgøret over AGF. Det bliver dog tæt, selvom løverne i princippet har kontrol over kampen, men Martin Vingaards træffer i første halvleg sikrer F.C. København sejren.

Få dage senere står der igen SAS Liga på pro­ grammet. PARKEN byder FC Nordsjælland indenfor, og Wieghorsts drenge er de første, der får skovlen under løverne. Sibusiso Zuma gør det onde ved F.C. København og bliver målscorer på sin gamle hjemmebane. I kampens døende minutter får vi dog tilkendt et straffespark, som Hjalte Nørre­ gaard omsætter til kampens resultat.

Ciffertip: 0-1

Ciffertip: 1-1

1. april klokken 18.00: F.C. København – OB Så er der absolut topopgør i PARKEN! De stribede fra Fyn lægger vejen forbi hovedstaden. OB har ligeledes startet året stabilt, og de to klubber ligger helt lige i SAS Liga­stillingen. Det bliver en meget intens kamp i PARKEN, hvor dommeren uddeler adskillige gule kort til begge hold. Afgørende for kampen bliver en stærkt FCK-defensiv, hvor Ulrik Laursen viser sine gamle holdkammerater, hvordan det skal gøres, og selvom OB får scoret, så er det ikke nok for fynboerne, da løverne netter to gange.

Ciffertip: 2-1

FCK BALLS

31


forårsfornemmelser

marts 10

5. april klokken 16.00: FC Nordsjælland – F.C. København Sejren over OB har givet F.C. København endnu mere selvtillid og tro på tingene, og selvom FC Nordsjælland plejer at drille løverne, så er der ingen slinger i valsen i Farum Park. Angriberne er i hopla, og F.C. Nordsjælland er gavmilde, så det hele ender med en storsejr til F.C. København.

Ciffertip: 0-3

11. april klokken 16.00: Randers FC – F.C. København Det kører for F.C. København, men det gør det også for Randers, der generelt har fået vind i sejlene i foråret, hvor spillet har været meget bedre og pointene er kommet ind på kontoen. Også mod Byens Hold giver Randers’ optur gevinst. Det bliver en underholdende og målrig kamp i det jyske, hvor ­Cesar Santin blandt andet kommer på måltavlen.

Ciffertip: 2-2

14. april klokken 20.00: F.C. København – Esbjerg fB Efter 14 dage på landevejene er vi tilbage i PARKEN. Vestjyderne fra Esbjerg kommer på besøg til en aftenkamp, hvor Ståle Solbakken har sat fokus på forsvaret efter svipseren mod Randers. Det virker, da løverne holder buret rent, og samtidig selv får scoret et par gange. Ailton kan blandt andre fejre det ene af målene.

Ciffertip: 2-0

17. april klokken 17.00: FC Midtjylland – F.C. København Normalt har F.C. København et godt tag på FC Midtjylland i Herning, og den 17. april bliver ikke nogen undtagelse. Løverne fortsætter den positive stime – dog ikke så overbevisende som det nogle gange har været i det midtjyske, men sejren kommer med hjem til København – blandt andet på en Dame N’Doye-scoring.

Ciffertip: 1-2

32 FCK BALLS


marts 10

25. april klokken 16.00: F.C. København – AaB Vejret er dejligt denne søndag i slutningen af april, og PARKENs tilskuere bliver vidner til en herlig fodboldkamp – men kun hvis du er tilhænger af F.C. ­K øbenhavn. Løverne starter som lyn og torden og bringer sig hurtigt foran. Sejren er så godt som sikret efter de første 45 minutter, men lidt sløseri i anden halvleg gør at AaB kommer tilbage i opgøret – dog aldrig så det bliver rigtig farligt, og Byens Hold kører alligevel sejren sikkert hjem.

forårsfornemmelser

2. maj: Brøndby IF – F.C. København Det begynder for alvor at spidse til i SAS Ligaen. Løverne er ubesejret i foråret, og har skabt et lille hul til OB på andenpladsen. Brøndby kæmper en desperat kamp for at sikre sig medaljer og har brug for en sejr over F.C. København. Kampen i Brøndby bliver meget lige, og efter de 90 minutter er der ikke fundet nogen vinder af opgøret. Ja, faktisk bliver der slet ikke scoret i kampen.

Ciffertip: 0-0

Ciffertip: 5-2

5. maj: F.C. København – HB Køge I starten af sæsonen fik HB Køge en sæk i PARKEN på hele 7-1. Siden da har sydsjællænderne dog fået langt mere rutine og hår på brystet og er meget mere med i opgøret denne gang. Der er dog stadigvæk den forskel, der skal være på de to hold, og F.C. København styrer mod mesterskabet med en sikker sejr, hvor Jesper Grønkjær blandt andet kommer på måltavlen.

Ciffertip: 3-0 16. maj: F.C. København – SønderjyskE

Guldet kan afgøres denne dag. F.C. København fører med to point ned til OB, så med en FCK-sejr og et OB-pointtab er guldet igen F.C. Københavns. Sæsonens store positive overraskelse fra Silkeborg vil det dog anderledes og giver løverne kamp til stregen. Det ligner længe en nulløsning på Silkeborg Stadion, men i kampens sidste fjerdedel scorer Atiba Hutchinson kampens eneste mål. OB vinder dog samtidig deres hjemmekamp mod Randers, men løverne har sikret sig en matchbold.

Der er lagt op til guldfest i PARKEN. En sejr vil med sikkerhed gøre F.C. København til danske mestre, mens et uafgjort resultat kræver, at OB vinder deres sidste kamp mod AGF med hele otte mål! Den teoretiske mulighed bliver dog aldrig aktuel i en fyldt PARKEN, da løverne selv afgør det hele med en storsejr over SønderjyskE. Kort og godt ender det hele med en fantastisk dag, hvor klubben kan fejre sit ottende danske mesterskab.

Ciffertip: 0-1

Ciffertip: 4-0

9. maj: Silkeborg IF – F.C. København

FCK BALLS

33


Wind Kao – eller

s


marts 10

per wind

Han er vant til at have mange forskellige kasketter på i F.C. København, men ingen af dem kan skjule det altoverskyggende ordensgen. FCK BALLS har mødt humørbomben, den praktiske gris og målmandstræneren Per Wind. Af Jakob D. Lund Foto Peter Sørensen

“Bliver fem-syv min forsinket. Beklager.” Den slags sms-beskeder er efterhånden sjældne. Dels er det indforstået og acceptabelt, at man kan blive lidt forsinket til en aftale, og dels gør syvtallet underligt opmærksom på sig selv, for hvorfor ikke bare skrive de obligatoriske og lidt mere mundrette 5-10 minutter? Svaret på det spørgsmål kommer præcis seks og et halvt minut senere, da Per Wind triller ind på parkeringspladsen uden for Nummer 10 og tager imod med høj, myndig stemme, et fast håndtryk og en kommentar om det håbløse vintervejr. - Det må du undskylde, men jeg kunne simpelthen ikke komme frem til tiden. Det tog mellem fem og syv minutter. Ikke mere. Ikke mindre. Per Wind er et ordens- og strukturmenneske. Der skal være styr på tingene. Når han henviser til tidligere kampe eller episoder fra fodboldlivet, bliver der ikke rodet rundt i datoer eller navne; oplysningerne falder prompte og angiver med militant præcision hvem, hvad og hvornår, som var han et omvandrende hængemappesystem. Når han sender mails eller anden udgående tekst fra F.C. København, støvsuger han det

Per Wind

Øgenavne: “Yashin” (red, efter den legendariske russiske målmand Lev Yashin) og “Sikker Per” Klubber: Boldklubben Frem (noteret for 590 ligakampe for samme klub, kun overgået af Lars Høgh fra OB med 817), F.C. København (træner) Fødselsdato: 15. august 1955 Bopæl: København Familie: Kone og fem børn

FCK BALLS

35


per wind

marts 10

Per Wind om pasta og kødsovs

- Pasta og kødsovs er en klassiker i F.C. København. Jeg prøvede for halvandet år siden at lade være med at sætte pasta og kødsovs på menuen. Så var der straks fem-seks spillere, der kom hen og spurgte, hvor det var henne. De får det måske 60 gange på et år i FCK-regi og nogle gange også derhjemme, men alligevel – det skal bare være der. Nogle gange kan de dog gå med til, at vi varierer mellem spaghetti og skruer, siger Per Wind smilende.

36 FCK BALLS

for stave- og slåfejl, for det irriterer ham “grænseløst”, hvis han spotter den slags sjusk i andres arbejde. Pertentligheden i ham dikterer også, at han flere uger før en udekamp får styr på transport, overnatning og madplan, så spillerne kun skal bekymre sig om at spille tre point hjem til klubben, når dagen oprinder. Det er blandt andet disse menneskelige og faglige kvaliteter, der gør ham til en af F.C. Københavns vigtigste skikkelser uden for banen, og som – i kraft af et aldrig svigtende humør og et stort klubhjerte – samtidig gør ham værdsat og vellidt blandt spillerne.

Klubfølelse og loyalitet Med kodeord som netop pålidelighed og loyalitet brød Per Wind igennem på Boldklubben Frems førstehold i 1973, hvor han debuterede som kun 17-årig. Delvis fordi det normale førstevalg skulle flytte til Slagelse,


marts 10

og delvis fordi han lige siden tiden i skolegården på Østerbro og senere i Enghaveparken på Vesterbro havde udvist gode egenskaber på stregen med sikre hænder og frygtløse indgreb. Det blev bemærket og belønnet i den traditionsrige arbejderklub, og ægteskabet med de blå- og rødstribede fra Valby har varet ved lige siden, hvor han i en alder af 54 år stadig spiller på det såkaldte Masters-hold – alderstrinnet højere end Oldboys. - Det kan godt være, at de kalder mig en gammel nar, men den der klub- og loyalitetsfølelse har jeg altså stadig, og den ligger dybt forankret i mig. Vi var selvfølgelig amatører dengang, og det gør det anderledes. Men når først du var havnet i en klub, skulle der virkelig meget til, før du skiftede. På det punkt er der sket en rivende udvikling. Selvfølgelig kan jeg godt forstå spillere, der i dag drager af sted, hvis de

per wind

kan tjene væsentligt mere i en anden klub. Jeg kan til gengæld ikke forstå, når de skifter for to ostemadder og et stykke tyggegummi, siger Per Wind. Han savner den gammeldags klubfølelse – særligt­ i krisetider. - Bare fordi båden tager lidt vand ind, rykker man ikke nødvendigvis videre. Nej, man står tværtimod sammen og kæmper sig ud af det. I dag er der en større tendens til bare at sige: Det gider jeg ikke, jeg smutter, konstaterer han.

Holdleder og hyggespreder Per Wind har været tilknyttet F.C. København siden 1999 og udover at stå for meget af det praktiske og logistiske arbejde, har han også en tæt kontakt med spillerne, hvor der både bliver snakket privat og professionelt.

FCK BALLS

37


per wind

marts 10

Karrierens højdepunkter Med Boldklubben Frem: Pokalfinalesejren i 1978, hvor jeg var anfører i en alder af 22 år. Vi spillede mod Esbjerg i Idrætsparken, og det blev først afgjort i tredje kamp efter straffesparkskonkurrence. Jeg nappede tre ud af fem.

Med landsholdet: Debut med juniorlandsholdet i Norge i 1972 som 17-årig. Der var jeg fandeme stolt. Jeg holdt nullet og fik efterfølgende pæn kritik i Berlingske Tidende. Det varmede min mors hjerte.

Med F.C. København: Champions League-kampene. Drengene er mere stille i omklædningsrummet end sædvanligt, og man kan høre kendingsmelodien spille ude på stadion. Og så selvfølgelig mesterskabet i 2001, hvor Zuma lavede sit fantastiske saksesparksmål.

- Med min alder kunne jeg jo være far til dem alle sammen, og jeg føler da også, at de indimellem bruger mig lidt som en faderfigur. Jeg spørger også altid ind til deres privatliv og hører, hvad konen eller kæresten hedder, hvad de får tiden til at gå med og den slags. Vi lever i en meget ensporet verden, så jeg synes, at det er vigtigt at komme lidt ud over kun at tale fodbold, siger Per Wind. Han fortæller, at det tætte forhold til spillerne også nogle gange kan udvikle sig til et decideret venskab. Eksempelvis holder han stadig kontakt med den tidligere angriber Marcus Allbäck, som ved slutningen Bare fordi båden tager lidt vand ind, rykker af opholdet i F.C. Køben­ man ikke nødvendigvis videre. Nej, man står havn havde købt seks tværtimod sammen og kæmper sig ud af flasker god rødvin til ham det. I dag er der en større tendens til bare at som en tak for tiden i klubsige: Det gider jeg ikke, jeg smutter ben. Den slags luner hos den ofte højtråbende, men altid rummelige københavner. Men i samme åndedræt supplerer han dog, at det daglige arbejde med truppen af og til også kan tage karakter af at holde opsyn med en børnehave. - Nogle gange tænker man: Hold kæft mand, kom nu lige lidt i gang og tænk selv! Man får lidt af et chok, når man står over for en spiller i slutningen af tyverne, som næsten ingenting kan selv. Men ok. Det eneste, de skal fokusere på, er at spise, sove, spille, få tre point og restituere. Det er det primære, resten klarer vi andre, siger Per nøgternt.

Hellere ros end skideballe Når det kommer til selve målmandstræningen, er Per Wind altid meget opmærksom på at coache og rose

38 FCK BALLS

energisk fra sidelinjen. “Hellere overrose end uddele skideballer”, som han udtrykker det. Og den indstilling bliver brugt til både at videreudvikle målmændenes eksisterende færdigheder og supplere dem med nyt input. Her har den gamle keeper med to A-landskampe på CV’et sin helt egen holdning til, hvad der gør en målmand god. - Stabilitet er den vigtigste faktor. Han skal ikke stå i bølger og have store udsving, men tværtimod stå stabilt over mange kampe. Udstråling og karisma er også vigtigt. Der har vi jo to vidt forskellige typer lige nu, hvor Jesper Christiansen er meget udfarende, mens Johan Wiland er en mere rolig type, der måske lader handskerne tale mere for sig selv”, siger Per Wind og fortsætter: - To af mine hovedpunkter i den daglige træning er, at de skal fastholde bolden, og at de skal have et godt fodarbejde. Når der kommer skud udefra, er det vigtigt, at den bliver siddende i lapperne og ikke giver en retur. Det skaber tryghed blandt forsvarerne og afføder også en vis respekt blandt modspillerne for hey: Du kan bare skyde, jeg står lige her, og så arbejder vi med, at de hele tiden er på tæerne og bevæger fødderne som en bokser, så de lige kan nå de ekstra centimeter længere ud, som måske kan afgøre en kamp. Personligt er Per Wind fuldstændig ligeglad med, om det ”Palle, Polle eller Ruth”, der står på kassen. Det skal bare være den bedste, så løverne kan vinde nogle fodboldkampe. - Selvom jeg selvfølgelig rådgiver Ståle, er han så dygtig en træner, at han godt selv kan se, hvem der skal stå. Så det er 100 procent ham, der sætter holdet, heldigvis. 


Kampen

for førligheden

40 FCK BALLS


marts 10

Jesper Grønkjær

FCK BALLS

41


Jesper Grønkjær

marts 10

En nøgtern Jesper Grønkjær reflekterer over perioden, hvor en ondartet infektion satte ikke bare fodboldkarrieren, men hele livet på stand by. Nu er han tilbage. Både mere hærdet og modnet. Tekst Dennis Søndergaard Foto Peter Sørensen

Mentalt var det som udspringerens frie fald fra flyvemaskinen – blot med uvisheden om, hvorvidt skærmen overhovedet ville folde sig ud. Faldskærmsudspringerens kildrende fornemmelse var for Jesper Grønkjær snarere erstattet af en bidende knugen i maveregionen i sommeren 2008, hvor en ondskabsfuld infektion i knæet ikke bare gjorde fodboldkarrieren til et fjernt fatamorgana. Hele fremtiden så ufattelig dunkel ud gennem ruderne oppe i villaen i det nordlige forstadskøbenhavn. - Det værste var tankerne om førligheden. I tre-fire måneder kunne jeg ikke gøre basale ting som at handle ind, lege med børnene i haven, køre min bil eller gå med min datter i svømmehallen. Behov som vi i vores del af verden finder basale, havde jeg bare ikke mulighed for at opfylde. Hvis der er noget, der nogensinde har hærdet mig, så er det den periode. Der var fodbolden ikke det vigtigste. Der drejede det sig om at få førligheden tilbage, siger Jesper Grønkjær. Siddende i sofaen havde han alt for god tid til at reflektere over kontrasten i, at han – som den frie fugl og evigt udfordrende fløjspiller – altid før havde haft netop evnen til at bevæge sig som sin største force. På et splitsekund kunne han efterlade selv de bedste højrebacker i still-positur, som var de en del af et lysbilled-show. Nu var det afmagten, smerterne og uvisheden, der satte dagsordenen. - Jeg var fysisk syg af den infektion i flere måneder, og usikkerheden meldte sig da. Hvad nu? Kunne jeg beholde min erhvervskarriere, fortæller Jesper Grøn-

42 FCK BALLS

kjær, som i den værste tid i tilgift blev bombarderet med det enerverende og svært håndterbare spørgsmål fra pressen: Hvordan går det? Svaret var lakonisk og undertiden vrissende fra en fodboldspiller, der naturligvis ikke struttede af overskud midt i sit livs krise. - Det går ad helvede til! Trods alt ærlig snak. Men thyboens stædighed tog over. Rundet af det barske vejr på den danske nordvestkyst har Jesper Grønkjær fra barnsben ofte vandret i stiv kuling. Han ved, at vinden altid vil løje af på et tidspunkt. Som tiden passerede, blev frustrationerne afløst af ærgerrighed og kampgejst. - Jeg skulle bruge alle mine kræfter på at komme tilbage. Mest fordi jeg ikke bare ville tilbage for at spille ti minutter her og der. Jeg ville tilbage som stamspiller. Som den jeg var. Spilleren der kan gøre en forskel. - Og selvom jeg stadig har svært ved at acceptere, at jeg ikke helt er der, hvor jeg var, er jeg sikker på, at jeg kan komme til at præstere på et stabilt, højt niveau. Jeg er sikker på, at jeg også i fremtiden vil kunne gøre en forskel. Jeg nægter at erkende andet. Den ambition holder mig kørende. Mister jeg den, er det slut, skærer FCK’eren igennem.

Far, familiemenneske og ven Jesper Grønkjær definerer fodbolden som sin drivkraft i livet. Ikke bare som sit arbejde. Professionen


Vi holder fast i den gode kvalitet - det gør vores kunder også! Anders Andersens Rengøring er en velkonsolideret dansk familievirksomhed med mere end 40 års erfaring og udvikling i den danske rengøringsbranche. Vi er med over 800 dygtige medarbejdere en af de største virksomheder i branchen, og vi sætter en ære i at være leverandør af kvalitet og stabilitet inden for vores tre kerneområder: Blandt vores mangeårige kunder er: 1. 2. 3. 4.

Det Kongelige Bibliotek – ”Den sorte diamant” Parken – Danmarks nationalstadion MAN Diesel A/S Novozymes A/S

Daglig rengøring Vinduespolering Ejendomsservice Vores kunder belønner dette kvalitetsfokus ved at holde fast i os som leverandør. Et lille kuriosum er, at vi i marts 2010 kan fejre 40 års samarbejdsjubilæum med virksomheden GEA Niro.

Sjælland: Rugvænget 40 · 2630 Taastrup Telefon: 43 99 99 99 Jylland/Fyn: Friis Hansens Vej 2 · 7100 Vejle Telefon: 75 85 49 99 www.aaren.dk


Jesper Grønkjær

marts 10

er mangesidet som leg, hobby og levebrød. Fodbolden giver ham glæde, og det har skadens skånselsløse kraft for alvor bøjet i neon. - Før tog man nok tingene lidt for givet. Det gør jeg ikke længere, siger Grønkjær og pointerer samtidig, at han dog ikke er en gennemført fodboldbums, men også har andre prioriteter. Selvom FCK’erens kontrakt udløber til sommer, kan der - Det bliver man jo let identilure en forlængelse hos en spiller, der er faldet glimrende ficeret som. Fodboldspiller til i hovedstaden, og som ikke lægger skjul på, at han og det er det. Men det er vel valgte helt rigtigt med skiftet hjem til F.C. København i virkeligheden kun ti procent af min personlighed. Jeg er også faderen, familiemennesket og vennen Jesper. Derfor vil fodboldpensionen ikke komme som et depressionsgivende vakuum, når den engang i fremtiden bliver en uomgængelighed. Jesper Grønkjær vil bare helst selv have lov at sige stop. I F.C. København er landsholdsprofilen kommet tilbage som en modnet spiller. Hvor han i sin unge dage let kunne lade sig slå ud af en bister bøfbacks indle-

44 FCK BALLS


marts 10

dende spillen med musklerne, er han i dag selv en af de mere hårdkogte aktører. Rutinen og tæskene har lært ham, at fodbold i den grad også afgøres på et mentalt plan. Viser man svaghed, er man færdig. - Jeg var ikke født med den aggressivitet, som nogle af de yngre spillere på holdet i dag allerede har i en meget tidlig alder. Den er kommet med erfaringen. Selvom det måske er lidt upopulært at sige, så gælder det om at være ovenpå i alle de ting, som foregår på banen. Kampene i kampen betyder meget. Specielt på det psykologiske plan. Der er jeg nok blevet mere fysisk i mit spil, og når Ståle bruger mig som angriber, ved jeg jo også godt, at det ikke er, fordi jeg scorer voldsomt mange mål. Så er det, fordi han vil have noget mere fysik deroppe, lyder analysen. Specielt i de store kampe har Ståle Solbakken draget stor nytte af Jesper Grønkjær som hængende angriber. Som spilstation har Grønkjær udviklet nye kompetencer i sit spil. Han kitter de to forreste kæder sammen og ved med sin rutine præcis, hvilke løb der skal foretages, og ikke mindst, hvornår de skal foretages. Han er langtfra længere spilleren, der

Jesper Grønkjær

bare modtager bolden på flanken, og som tegneseriestrudsen Hurtigben siger mep-mep og stryger mod baglinjen. Spillestilen er blevet mere sofistikeret. - Man ser ingen 35-årig, der render rundt som en raket på fløjen, og jeg er da med tiden også blevet lidt langsommere og lidt mere kontrolleret i mit spil. Men jeg er meget bevidst om ikke at blive for kontrolleret, for jeg ved udmærket godt, at både Ståle Solbakken og Morten Olsen vil have, at jeg udfordrer. Fløjpositionen er også stadig min foretrukne, men jeg er bevidst om, at jeg ikke kan spille den plads i 50 kampe på en sæson længere.

En glad dreng i karrierens efterår Har Jesper Grønkjær mistet et par gram af sin tidligere så ganske uimodståelige speed, ligner han på det personlige plan sig selv. Hos omklædningsrummets muntre knægt er grinet aldrig ret langt væk. I fodboldhierarkiet gør han sig bevidst om sin rolle uden at gå på akkord med sin glade, ligefremme nordvestjyske personlighed, hvor selvironi og ydmyghed også altid har været vitale ingredienser.

FCK BALLS

45


Jeg skulle bruge alle mine krÌfter pü at komme tilbage. Mest fordi jeg ikke bare ville tilbage for at spille ti minutter her og der. Jeg ville tilbage som stamspiller. Som den jeg var. Spilleren der kan gøre en forskel

46 FCK BALLS


marts 10

- Dåbsattesten ændrer sig desværre nok ikke. Jeg er en af holdets mest erfarne – hvis ikke den mest erfarne. Det ændrer mig nu ikke så meget som person. Jeg synes ikke, jeg tager det hele så højtideligt og er stadig den glade dreng, som jeg altid har været. Dåbsattesten fortæller, at Jesper Grønkjær kom til verden i grønlandske Nuuk en augustdag i 1977. Omregnet til anno 2010 bevirker det, at fodbold­efteråret har sat ind i Grønkjærs professionelle livscyklus. Bladene er dog fortsat ikke blæst helt af træet. Selvom FCK’erens kontrakt udløber til sommer, kan der lure en forlængelse hos en spiller, der er faldet glimrende til i hovedstaden, og som ikke lægger skjul på, at han valgte helt rigtigt med skiftet hjem til F.C. ­K øbenhavn. - Jeg er i dialog med F.C. København, men nu må vi se, lyder det kortfattede svar, som samtidig heller ikke kaster definitivt lys på, hvorvidt karrieren i det hele taget vil blive forlænget. Knæskaden satte nemlig gang i nogle refleksioner om fremtiden. Tanker Jesper Grønkjær endnu aldrig før havde gjort sig. - Jeg fik nogle fysiske ting at tage hensyn til, og jeg går da helt klart med nogle tanker om, hvad der skal ske. Handelsskoleuddannelsen jeg tog i sin tid i Aalborg, er jeg glad for, men den er ikke meget værd i dag rent fagligt. Så det er et åbent spørgsmål om jeg finder mig et job i en eller anden handelsmæssig retning eller vil læse videre. - Man kommer nok ikke til at se mig som træner. Jeg tror ikke, at jeg har lyst til at leve mit liv videre i fodbolden, hvor man er så meget væk. Fodbolden fylder

Jesper Grønkjær

utrolig meget i et liv. På den anden side er det synd, når man har tilegnet sig en specialviden inden for et så lille felt, hvis ikke man benytter sig af den, fortæller Grønkjær med en vis dobbelttydighed. Givet er det, at thyboen glæder sig til den dag, hvor spotlightet ikke per automatik bliver rettet mod ham. Jesper Grønkjær har aldrig været ”Vild med Dans” og ”Se & Hør-typen”, der i en opmærksomhedsrus jagter bekræftelse fra nær og fjern. Faktisk er det ikke for meget sagt, at den lidt sky og halvgenerte fløjspiller aldrig har brudt sig ret meget om det cirkus, der bliver slået op omkring en landsholdsspiller. Når den tiende ret så Bacardi-bøvede nordjyde på en fri­ aften i Jomfru Ane Gade gerne ville have det svar, han godt kendte på spørgsmålet: Er do ik’ gånok ham der ­Jesper Grønkjær, kunne smilet godt blive lidt træt hos hovedpersonen, som helst gerne bare ville have lov at være en lille smule i fred. - Jeg bliver jo puttet i bås som fodboldspiller og bryder mig ikke om at være den i gruppen, som altid skiller mig ud. På de gode dage smiler jeg og får en sludder med folk, og det er så det. Men jeg har jo også mine dårlige dage, hvor det bliver for meget altså. Omvendt er det en del af jobbet og vel også bare en slags anerkendelse af, at folk lægger mærke til det, jeg laver. Så det er ikke noget, jeg afskyr som sådan, og jeg er vel også med alderen blevet mere afslappet, siger han og fremhæver med en sympatisk realisme også fordelene ved at være en kendis. - Jeg vil jo gerne samle penge ind til velgørende formål, og når jeg gør det, bruger jeg jo netop mit navn, smiler han. 

Jesper Grønkjær

10

Født: 10. august 1977 i Nuuk, Grønland Højde: 187 cm Vægt: 82 kg Tidligere klubber: Thisted FC, AaB, Ajax Amsterdam, Chelsea FC, Birmingham City, Atletico Madrid, VfB Stuttgart A-landskampe: 66, 5 mål U-landskampe: 64, 26 mål Dansk mester med F.C. København: 2007, 2009 Hollandsk mester med Ajax: 1998 Hollandsk pokalmester med Ajax: 1998, 1999

FCK BALLS

47


marbella

marts 10

St책le briefer under palmernes svajen.

48 FCK BALLS


marts 10

marbella

Solkoppen blev af bronze F.C. København havde i år valgt at henlægge vinterens træningslejr til det sydlige Spanien, hvor man deltog i træningsturneringen Copa del Sol, hvor også OB, Rosenborg, Molde, Kalmar FF, Elfsborg, CSKA Moskva og Shakhtar Donetsk deltog. Løverne gik ubesejret gennem turneringen, men måtte alligevel ”nøjes” med bronzemedaljer. Vigtigst af alt var dog, at Ståle Solbakkens tropper fik glimrende træningsforhold og gode modstandere. Vi har samlet lidt af de bedste billeder fra de 10 dage i Marbella. Tekst Daniel Rommedahl Foto Sportsagency.dk

FCK BALLS

49


marbella

marts 10

Anton og Oscar p책 vej ind p책 kamparenaen.

50 FCK BALLS


marts 10

marbella

Trofæet, der blev dystet om.

Libor Sionko, der nu er i Sparta Prag, kunne ikke holde sig væk fra FCK-træningen og var en tur forbi for at sige hej til sine gamle holdkammerater.

Ståle, Johan Lange og Per Wind før kamp.

FCK BALLS

51


marbella

marts 10

Alle kampene blev sendt direkte på tv til Danmark, Sverige, Norge, Rusland og Ukraine.

Der blev gået til den i bronzekampen mod OB. Her illustreret ved Vingaard og OB’s Esben Hansen. F.C. København vandt 2-1.

Fodtennis med knald på: Zanka udfordrer Santin!

Nyankomne Bryan Oviedo hygger sig under en af træningerne.

De nationale flag var på plads på stadion.

52 FCK BALLS


marts 10

marbella

Martin Vingaard scorede F.C. Københavns første mål i Copa del Sol, da svenske Kalmar FF blev slået 2-1.

FCK BALLS

53


marbella

marts 10

Larsson og Zanka havde styr på Djiby Fall i 2-0-sejren over Molde.

Knald på mod Shakhtar Donetsk: Jesper Grønkjær må en tur i græsset.

54 FCK BALLS


marts 10

marbella

Dame N’Doye afslutter mod Molde, der blev slået 2-0.

Hjalte Nørregaard får overrakt pokalen for tredjepladsen i Copa del Sol.

FCK BALLS

55


Fodboldklar?

Fodb

oldst ø Kapp vler a

Kr. 39

9,–

Super Shoppen, PARKEN Øster Allé 56 2100 København Ø

Super Shoppen, Frb. Peter Bangsvej 139 2000 Frederiksberg

Åbningstider Man.–fre.: 10–17.30 Lørdag: 10–14


Livet som fodboldspiller Fodbold fylder meget i en topprofessionel spillers hverdag, men ikke alt. Her fortæller Ulrik Laursen, Oscar Wendt og Ailton Almeida om livet uden for banen, familie og venner samt de 20 m2, der gør det sjovt at tage på arbejde hver dag – omklædningsrummet. Tekst Jakob D. Lund Foto Peter Sørensen

FCK BALLS

57


Livet som fodboldspiller

58 FCK BALLS

marts 10


marts 10

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig? - Jeg plejer at stå op to timer, før vi træner, spise mine havregryn og tage ind til anlægget, hvor jeg får min faste kop kaffe. Efter træning er jeg altid blandt de sidste i omklædningsrummet. De andre siger, at jeg er lidt sløv, men jeg kan godt lide at tage det stille og roligt og snakke med de andre. Derefter er det blevet en tradition, at vi fire svenskere – mig, Peter Larsson, Mikael Antonsson og Johan Wiland – tager ind til byen og spiser en god, lang frokost. Det er super hyggeligt. Efter det tager jeg hjem til min kæreste, og så slapper vi af eller laver noget sjovt sammen.

Hvem laver maden derhjemme? - Jeg er meget heldig at have en kæreste, som er helt fantastisk i køkkenet – heldigvis er der én af os, der kan lave mad. Alt, hvad hun laver, er super godt, men jeg er især vild med de traditionelle svenske retter. Det kan eksempelvis være Pannbiff med kartoffelmos, som er ligesom danske kødboller – bare meget større og med sovs og tyttebær. Det smager fantastisk.

Du har sikkert også venner uden for fodbolden – hvor ligger de største forskelle på din og deres hverdag? - Jeg har fire-fem venner, som jeg har kendt, fra jeg var helt lille. De har alle sammen deres faste arbejde, som de udfører hver dag og har fri hver fredag og lør-

Livet som fodboldspiller

dag. Det har de det selvfølgelig godt med, men det er en stor kontrast til mit liv, hvor jeg rejser meget, spiller i mange forskellige lande og oplever forskellige kulturer. Derfor er jeg også meget taknemlig for det liv, jeg lever. Jeg lever af det, jeg synes, er aller­ sjovest, nemlig at spille fodbold.

Hvordan kobler du af? - Normalt har vi et rigtig tæt kampprogram, så det er vigtigt, at der er tid til bare at slappe af og ikke tænke på fodbold, når man har fri. Så meget af min fritid går med at have det godt, nyde livet og være sammen med min kæreste.

Hvad bliver den største forandring, når du på et tidspunkt stiller støvlerne på hylden? - Jeg kommer helt sikkert til at savne atmosfæren i omklædningsrummet og det gode sammenhold. Vi har det rigtig godt med hinanden i F.C. København. Selvom man godt kan mærke, at det er en stor klub med et stort pres, har vi det altid sjovt til træning. Det gør det til en fornøjelse at komme på arbejde hver dag.

Hvad kommer du ikke til at savne ved topfodbold? - Jeg glæder mig allerede til at kunne spise, hvad jeg vil – og ikke pasta med kødsovs hver dag. Jeg tror, at jeg vil spise mig tyk og fed, når jeg stopper en dag.

Oscar Wendt Højde: 181 cm Vægt: 83 kg Klubber: IFK Skövde, IFK Göteborg Bopæl: København Familie: Kæreste

FCK BALLS

59


Livet som fodboldspiller

marts 10

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig? - Den begynder klokken fire minutter over seks med, at vækkeuret ringer. Vi skal have gjort drengene klar, spist morgenmad og smurt madpakker, inden jeg cykler med den ældste i børnehave kl. halv otte. Derefter tager jeg toget til København og den daglige træning, inden jeg kommer hjem til Odense om eftermiddagen, hvor vi handler ind, spiser aftensmad og hygger os, indtil ungerne skal i seng.

Du har sikkert også venner uden for fodbolden – hvor ligger de største forskelle på din og deres hverdag? - Man glemmer nogle gange at lægge den specielle, drillende humor fra omklædningsrummet fra sig, når man er sammen med andre. Men så bliver man ret hurtigt mindet om, at den er ligegyldig for folk uden for fodbolden. Jeg har tre rigtigt gode venner, som jeg har kendt, siden jeg var ni år. Vi ses ca. hver anden måned – andet er der desværre ikke rigtigt tid til. Men dem kan jeg da godt savne at høre noget mere musik og drikke en øl med – nogle plader bliver jo bare bedre, jo mere man får at drikke.

Hvordan kobler du af? - Jeg kan godt lide at tage en tur i min veteranbil – en Ford Mustang Fastback fra ’67. Jeg er god til

60 FCK BALLS

at skille den ad, men knap så god til at samle den igen. Jeg var i Canada og besøge en gammel kammerat fra min tid i Hibernian, da jeg snublede over den, forelskede mig og hentede den hjem til Danmark. Det er en drengedrøm, der går i opfyldelse, men jeg får desværre ikke kørt så meget i den, som jeg gerne ville.

Hvad bliver den største forandring, når du på et tidspunkt stiller støvlerne på hylden? - Jeg frygter den dag, hvor jeg ikke kommer til at lege med en bold mere hver dag – det bliver mærkeligt. Men mest af alt kommer jeg til at savne stemningen i omklædningsrummet og alle de unge mennesker, der også er med til at holde mig selv ung. Det kan man ikke tage med videre.

Hvor ser du den største forskel på at være professionel fodboldspiller, fra du startede din karriere til i dag? - Professionalismen. Da jeg begyndte, blev der givet alt for mange fribilletter: der var fem-seks spillere, som aldrig ville komme i nærheden af førsteholdet. Men da jeg kom hjem til Danmark igen fra Skotland, havde det ændret sig. Pludselig var der 20 meget seriøse mennesker med stor respekt for hinanden. Det overraskede mig rigtigt positivt.


marts 10

Livet som fodboldspiller

Ulrik Laursen Højde: 190 cm Vægt: 88 kg Klubber: OB, Hibernian FC, Celtic FC Bopæl: Odense Familie: Kone og to børn

FCK BALLS

61


Livet som fodboldspiller

marts 10

Ailton Almeida Højde: 180 cm Vægt: 79 kg Klubber: Clube Atlético Mineiro, Corinthians Alagoano, Örgryte IS Bopæl: København Familie: Kæreste og et barn

62 FCK BALLS


marts 10

Livet som fodboldspiller

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?

Hvor holdt du sidst ferie?

- Jeg er lige blevet far til en lille dreng, så det kræver rigtig meget af min tid. Når vækkeuret ringer, kan jeg godt være lidt træt, hvis vi har været oppe om natten. Men jeg får altid spist min morgenmad, inden jeg skal til træning. Efter træning tager jeg altid hjem til min familie og spiser frokost sammen med dem. Og derefter går dagen mest med at tage ind til byen eller bare slappe af derhjemme. Vi er stadig først lige ved at lære rutinerne ved at være nybagte forældre.

- I sommerferien var vi i Brasilien i min hjemby, hvor vi besøgte min familie og mine venner. Jeg har en stor familie – min mormor fik 13 børn, så når vi holder familiefester, er vi dejligt mange samlet. Selvom jeg har et godt job og er glad i F.C. København, kan det godt være hårdt at være langt fra dem alle sammen, og jeg er helt sikker på, at vi en dag flytter til Brasilien.

Hvordan kobler du af? - Før vi fik børn, så min kæreste og jeg rigtig mange film. Men det er der ikke så meget tid til længere. Nu spiller jeg mest Playstation, når jeg skal slappe af. Især et skydespil, man kan spille online på nettet. Man kan spille sammen i hold, og så plejer Cesar (red, Santin) og jeg altid at være sammen.

Hvad kan du godt lide at spise? - Det er forskelligt, men enten en salat eller en brasiliansk ret med ris, kød og pommes frites. Det får jeg næsten hver dag. Desværre bliver man nødt til at passe lidt på med sådan noget som chips, slik og cola som professionel fodboldspiller.

Hvad bliver den største forandring, når du på et tidspunkt stiller støvlerne på hylden? - Jeg kommer til at savne fodbolden, fordi man efterhånden har så mange venner, der også spiller. Og så er der selvfølgelig alle rejserne og muligheden for at bo i flere forskellige lande. Men når man bliver ældre, har man det sikkert fint med at være mere hjemme end nu, hvor det er spændende at rejse meget rundt.

Du har både spillet i danske og udenlandske klubber. Hvad gør F.C. København speciel? - FCK er den største klub, jeg nogensinde har spillet i. Der er en rigtig god organisation, mange gode mennesker både på og udenfor banen, et stort publikum med en fantastisk hjemmebane i PARKEN, gode træningsforhold… FCK har alt. Det hele er på et meget højt, internationalt niveau. 

FCK BALLS

63


emiliya Turey

marts 10

- en beskeden

vinder FCK Håndbolds alsidige fløjspiller med det eksotiske udseende og navn får ondt i nakken, hvis hun skal bære alle de indhøstede klub- og landsholdsmedaljer om halsen på én gang.

Men trods den flyvende sportslige succes holder hun begge ben solidt plantet på de københavnske brosten. Tekst Jakob D. Lund Foto Peter Sørensen

64 FCK BALLS


FCK BALLS

65


emiliya Turey

marts 10

Emiliya Turey

25

Højde: 175 cm Vægt: 61 kg Klubber: Astrakhanocka Astrakhan, Slagelse FH/DT Født: 6. oktober 1984 i Astrakhan, Rusland Udvalgte titler: 2 x VM-guld, 1 x OL-sølv, 1 x EM-guld, 1 x DM-guld, 1 x Champions League mesterskab, 1 x DM-pokal Bopæl: København Familie: Russisk mor, sierraleonsk far, to brødre

Emiliya Turey er svær at fange. Både inde på banen, hvor hun sætter modstanderne af fra både fløj-, back- og stregpositionen. Men også uden for banen, hvor hun helst holder sig for sig selv, og hvor både det danske og engelske sprog slår knuder i en sådan grad, at nogle af hendes medspillere og veninder har lært hende at tale serbisk for bedre at kunne kommunikere sammen. Som for de fleste andre udenlandske håndboldnomader i GuldBageren Ligaen er det særligt vennerne og familien, der trækker ved hjemlandet, og som kan give Emiliya Turey – eller bare “Emma”, som hun bliver kaldt – hjemve i en sådan grad, at en beordret ferie af træner Anja Andersen hjem til Rusland engang imellem er nødvendig for at få fløjen til at præstere maksimalt. FCK Håndbolds nyligt kårede russiske verdensmesters spektakulære præstationer på banen står med andre ord i skærende kontrast til den lidt sky og tilbageholdende person, man møder uden for håndboldverdenen.

Lovede mor at passe på Det stod da heller ikke ligefrem skrevet i stjernerne over det sydvestlige Ruslands havneby Astrakhan, at Emiliya Turey på et tidspunkt skulle skifte en tryg håndboldtilværelse i hjemlandet ud med en karriere i verdens bedste kvindeliga i Danmark. Det gør man nemlig meget sjældent på de kanter. Men det var ikke desto mindre det, der skete, da Anja Andersen med god hjælp fra daværende spiller Ausra Fridrikas russiske sprogkundskaber fik overtalt Emiliya Turey – og ikke mindst hendes medbragte mor – til at rejse de 2657 km. mod nord for at besigtige forholdene og underskrive en kontrakt med Slagelse FH i 2005.

66 FCK BALLS

Det lykkedes, og samme år var hun med til at kysse både DM-guldmedalje og Champions League-trofæ med Slagelse FH’s dengang berømte Dream Team. En præstation, som Anja Andersen ikke tøver med at fremhæve Emiliya Tureys andel i. - På det tidspunkt manglede vi en højre fløj i Slagelse, og selvom det er meget usædvanligt at bruge en højrehåndet på højre fløj, kunne jeg se, at hun havde potentialet til at blive verdens bedste på sin position. Så vi var meget interesseret i at hente hende til Danmark og efter at have lovet hendes mor, at jeg nok skulle passe godt på Emma, faldt det på plads, husker både daværende og nuværende træner Anja Andersen tilbage. Selv mindes Emiliya Turey, at det først og fremmest var de sportslige ambitioner, der trak hende til Danmark. - Den danske liga var og er stadig en af de stærkeste i verden. Jeg tror, at de fleste professionelle sportsudøvere drømmer om at spille på det højeste niveau, og derfor tog jeg af sted dengang. Selvom jeg især savner min mor og mine to brødre, er jeg blevet rigtig glad for at bo i København med al dens smukke arkitektur og alle de søde, venlige mennesker, fortæller hun.

Hypermobile egenskaber Men hvad er det helt præcis ved Emiliya Turey, der gør hende så unik på en håndboldbane? Træner Anja Andersen fortæller: - Der er mange ting. For det første har hun en god mentalitet. Hvis hun brænder en åben chance, betyder det ikke, at hun ikke scorer de næste fem gange.


FCK BALLS

67


emiliya Turey

marts 10

De serbiske veninder om Emma Tanja Milanovic: - Selvom Emma er en meget privat person, er hun altid glad og positiv, og vi hygger os tit med en kop kaffe eller noget mad, når vi ses hjemme hos hinanden. På trods af at hun godt kan være den stille type i omklædningsrummet, er hun en ægte fighter, når hun træder ind på banen – og så er hun sjov! Hun kan godt lide at danse – sikkert fordi hun er så atletisk – og jeg tror faktisk godt, at hun kunne være blevet professionel danser. Hun er virkelig god.

Maja Savic: - Jeg har kendt Emma i fem år, siden vi første gang mødtes i Slagelse, og hun er en af mine gode veninder. Vi ses og snakker sammen om alt muligt – på serbisk. Det var mig, der lærte hende det. Jeg kalder hende min Obama; jeg synes, at hun minder om ham. Hun er meget vigtig for holdet og tager et stort ansvar. Hun er en slags joker, vi kan sætte ind på alle pladser, og som det er svært for modstanderne at forberede sig på. Hun er meget komplet og har mange flotte detaljer i sit spil.

Hun kæmper bare videre. Det kan jeg rigtig godt lide ved hende. Så er hun bygget på en speciel måde – ja, hun er nærmest hypermobil, og det gør, at hun rent teknisk kan udføre nogle ting, som ikke ret mange andre kan, og det, hun ikke behersker endnu, kan man lære hende. Endelig har hun gennemgået en fantastisk udvikling ikke mindst i FCK Håndbold, hvor hun har fået lagt nogle nye facetter ind i sit spil, så jeg i dag kan bruge hende på begge fløje, begge backs og på stregen – dem er der altså ikke særligt mange af i håndboldverdenen. Selvom det måske ser let ud fra lægterne, fortæller Emiliya Turey dog, at hun på trods af et vist medfødt talent altid har måttet kæmpe hårdt for at nå sine resultater. - At skulle spille på begge fløje er teknisk meget svært, fordi det er to vidt forskellige positioner, og jeg

68 FCK BALLS

har været nødt til at træne meget hårdt for at nå til, hvor jeg er i dag. Men jeg er glad for, at Anja har givet mig muligheden for at prøve at spille forskellige positioner på banen og udvikle mit spil, siger en smilende Emma.

Kreativ vs. konservativ Netop kontrasten mellem at spille for FCK Håndbold under Anja Andersen og at spille på det russiske landshold under den legendariske træner Yevgeni “Bjørnen” Trefilov er noget, der kræver en omstilling for Emiliya Turey, der har været fast inventar på det russiske A-landshold siden 2002. - Hvor Anja er en mere kreativ træner, der giver plads og mulighed til, at man kan improvisere og spille forskellige pladser og systemer under en kamp, har Trefilov en mere konservativ tilgang til spillet. Men


ELEKTRONISK FAKTURAHÅNDTERING HAR GJORT “CASHFLOW” MANAGEMENT MULIGT HOS LALANDIA A/S Hvis du har papirerne så har vi systemet, der kan håndtere dem. FutureLink er din leverandør af brugervenligt software til faktura- og dokumenthåndtering. Med 1500 sommerhuse og 600.000

Lise Jørgensen, Regnskabschef på Lalandia.

besøgende om året, er Lalandia Danmarks

Det forbedrer også relationerne med vores

største feriecenter.

leverandører, da de kan lide,

For at kunne give de besøgende en unik oplev-

når kunderne betaler deres regninger til tiden.

else, har Lalandia en lille hær af leverandører,

Alt i alt har arbejdet med BatchFlow vist sig

som er beskæftigede med alt fra catering-

at være et fantastisk godt styringsredskab.

virksomhed til blikkenslagere. Det kræver en del planlægning og organiser-

Læs mere om BatchFlow på

ing, også i forhold til at styre den endeløse

www.futurelink.dk

stak af fakturaer hver dag. FutureLink har blandt andet leveret til: “...som var en sand byrde indtil for

Parken Sport og Entertaintment, Fitness.dk,

tre år siden”. Vi havde ikke noget overblik

Leman Transport, SAC Leasing, Dyrberg Kern,

over, hvilke fakturaer, der kom ind, eller hvilke

Harboes Bryggerier m.fl.”

beløb, som skulle betales hvornår”, siger

FutureLink ApS | Bernstorffsvej 129 | DK-2900 Hellerup | T. +45 70 22 98 00 | www.futurelink.dk

FutureLink står bag udvikling, salg og markedsføring af den meget anerkendte BatchFlow platform, som er udviklet gennem mange års erfaringer med teknologi og løsninger indenfor scanning, dokumenthåndtering og workflow. FutureLink er en 100% danskejet virksomhed med mere end 14 års erfaring med scanning, faktura- og dokumenthåndtering samt Workflow-systemer. Vi hjælper danske og internationale virksomheder i såvel den offentlige som private sektor, med at effektivisere og digitalisere deres forretningsprocesser i økonomi-arkiv og administrationsfunktioner.


Bliv en oplevelse rigere - Få op til 35% rabat på ophold i weekender og ferier

Tag en, du holder af, med på en weekend, og opdag noget nyt og spændende tæt på skov og strand eller i centrum af de største byer. Du kan vælge mellem 23 Scandichoteller i Danmark. Lige nu kan du bo på Scandic i alle weekender og ferier og få 35% rabat, når du booker 3 nætter, og 20% ved booking af 2 nætter. Prisen inkluderer morgenbuffet. Book på scandichotels.dk

MANGLER DU ET NUMMER I SAMLINGEN?

SÅ BESTIL DET PÅ WWW.FCKBALLS.DK NY FLASKE:

NY FLASKE:

Ligger godt i luffen

Før, under og efter champions kampen

Ligger godt Niclas i luffen JeNseN

JESPER GRØNKJÆR

KAMPEN FOR FØRLIGHEDEN

FRANK JENSEN

DEN NYE SPORTSGALE OVERBORGMESTER

Farvel til FlødeFoden

PER WIND

– ELLER KAOS

1993, 2001, 2003, 2004, 2006, 2007, 2009

FØR UNDER OG EFTER KAMPEN

UEFA CUP

SUSET FRA DEN INTERNATIONALE SCENE

JOHAN WILAND KAMPEN OM MåLET

BRDR. BOESEN

LægER I SUPERLIgA-KLASSE

FØR UNDER OG EFTER KAMPEN

ANJA ANDERSENS TANKER OG TALENTER

gUlDRUs hos hÅNDbolDhERRERNE GULdEt, fEStEN oG mANdEN bAG

SANTIN, JUNIOR & ALMEIDA – OM DINAMARCA...

stÅlE sER tIlbagE

på Et foRåR I RøG oG dAmp

CÉSAR SANTIN MÅLRETTET ACCELERATION

KONcerNchef

thomas delaney

OlD BOYs

linn-kristin riegelhuth

GØR MÆND TIL DRENGE

klar til nye udfordringer

eiNar saND KOreN

Humørspreder med vindermentalitet

INGEN skaL skRIvE voREs GRavskRIfT

HJALTE NØRREGAARD KLUBKAMPREKORD OG FØRERLØVE

SPORT INSIDE®

SPORT INSIDE

oPDRaGET MED HÅNDBoLD

SPORT INSIDE

ungløven bider fra sig

Jesper christiansen

NEDRE C

DEN HVIDE MUR

SPORT INSIDE

mikael antonsson

Reddet af mål og mulighedeR

Stopperen fra Sillhövda

Nul daglige gebyrer

+

Personlig rådgivning

Sebastian Dorset

Den sjoveste mand i PARKEN

Kvinder bag mikrofonen De får aldrig nok af fodbold

Kom ind til os og hør, hvor meget du kan få for 0 kroner, hvis du klarer det meste selv – eller klik ind på danskebank.dk

Zden k Posp ch og Libor Sionko

Tjekkisk forår i københavn

DAME N’DOYE

v champions

PIERRE LARSEN

DEN PERFEKTE ANFØRER

JACOB BAGERSTED EN VILD STREG I LUFTEN

PETER LARSSON

ALT FOR KLUBBEN

5

ULRIK LAURSEN: MÅNEDER I NUMMER FEM


marts 10

emiliya Turey

Hun har gennemgået en fantastisk udvikling, ikke mindst i FCK, hvor hun har fået lagt nogle nye facetter ind i sit spil, så jeg i dag kan bruge hende på begge fløje, begge backs og på stregen – dem er der altså ikke særligt mange af i håndboldverdenen

som Ruslands guldmedalje til VM viste, betyder det ikke, at han ikke opnår store resultater, siger Emiliya Turey.

Topper i ung alder Som den, der måske følger FCK Håndbolds guldfugl allernærmest, er Anja Andersen ikke i tvivl om, at Emiliya Tureys alsidige kvaliteter i både forsvar og angreb gør hende til en fremtidens spiller. Komplet og med masser af potentiale til fortsat at udvikle og perfektionere sine færdigheder.

- Noget af det usædvanlige ved Emma er jo, at hun faktisk har toppet i så ung en alder – de fleste er bedst i slutningen af deres karriere. Men som alle andre kan hun selvfølgelig også blive ved med at lære. Det bliver man aldrig for gammel til, konstaterer succestræneren. Forhåbentlig er Emiliya Turey heller ikke helt mæt af succes endnu. I hvert fald har hun målsætningen for opholdet i FCK Håndbold klar. - Jeg vil vinde danmarksmesterskabet med FCK Håndbold – det er mit største ønske. Lad os håbe, at det ønske går i opfyldelse. 

FCK BALLS

71


Frank Jensen

marts 10

den nye overborgmester 72 FCK BALLS


FCK BALLS

73


Frank Jensen

marts 10

Da Frank Jensen overtog overborgmesterposten i København den 1. januar 2010, overtog han samtidig en del af ansvaret for udviklingen af byens elitesport. FCK BALLS tog en snak med toppolitikeren om københavnske sportsvisioner, egne fysiske evner og livet på lægterne i PARKEN. Tekst Jakob D. Lund Foto Mikkel Østergaard og Peter Sørensen

Han er født og opvokset i en lille by uden for Aalborg, hvor han har haft en politisk løbebane i Socialdemokratiet, siden han var 16 år gammel. Frank Jensen er og bliver nordjyde og dermed også AaB’er. Men selv om hjertet stadig banker bolsjestribet, kipper han ofte og gerne med det blå/hvide flag, når han gæster PARKEN til F.C. Københavns hjemmekampe i enten SAS Ligaen eller i europæisk sammenhæng. Og så følger han spændt med på håndboldsidelinjen, hvor især fusionen mellem AG Håndbold og FCK Håndbold på herresiden tegner nogle interessante perspektiver for tophåndbolden i København.

74 FCK BALLS

Hvilken betydning har elitesporten for København? - Det er helt afgørende for brandingen af København, at sporten og idrætten i byen udøves på topniveau – ikke kun i forhold til københavnerne selv, men også i forhold til at tiltrække turister. Det er bl.a. et politisk ansvar at sørge for det, og derfor holder vi også konstant antennerne ude, så vi kan afsøge mulighederne for, at København tiltrækker sig international opmærksomhed i sportsverdenen. I år skal København eksempelvis være vært for både VM i BMX og banecykling, og i 2011 får vi VM i landevejscykling til hovedstaden.


marts 10

Hvad har du konkret på tegnebrættet for at udvikle byens sportsfaciliteter? - Selvom der er sket meget i København gennem årene, må man sige, at der stadig er meget at gøre i forhold til at renovere og vedligeholde de anlæg og områder, der findes i byen. Der halter vi langt efter ­resten af Danmark. Eksempelvis har andre større byer 9000 indbyggere per idrætshal, i København har vi 30.000, så der er en kæmpe efterspørgsel på haller i Københavnsområdet, og det prøver vi på at efterkomme ved at bygge nyt i bl.a. Ørestaden og Sydhavnen. Det er helt afgørende, at vi forbedrer for-

Frank Jensen

holdende for breddeidrætten, fordi det er den, der gør, at vi kan udvikle den talentmasse, der senere skal udvikle sig til eliteidrætten.

Morgenture og havkajak Hvad gør du selv for at holde dig i form? - Jeg løber en tur på syv-otte kilometer fem gange om ugen, nogle gange lidt længere om lørdagen, hvis ellers vejret indbyder til det. Jeg kan godt lide at løbe mine morgenture på begge sider af havnen og rundt i miljøet på Christianshavn, hvor der er masser af stemning.

FCK BALLS

75


Frank Jensen

marts 10

Frank Jensen

Uddannelse: Cand. oecon. fra Aalborg Universitet, 1986 Stilling: Overborgmester i København Født: 28. maj 1961 i Ulsted Bopæl: Islands Brygge, København Familie: Gift og har to voksne sønner

76 FCK BALLS

- Og så sejler jeg havkajak, hvor turen både går ud i naturen og rundt i Københavns kanaler – dog med det forbehold, at man skal passe på de store turistbåde, der sejler tæt forbi inde i kanalerne. Der gælder det om at komme ind til siden og væk fra deres rute – ellers bliver man hurtigt den mindste.

Er der en gammel fodbold- eller håndboldspiller gemt i dig? - Jeg må nok være ærlig at indrømme, at jeg aldrig har været noget stort fodboldtalent. Og selvom jeg var lidt bedre til håndbold, var det mere svømning og bordtennis, der fangede an. Men selvom fodbold ikke var min sportsgren, har jeg altid dyrket det meget som tilskuer, hvor AaB naturligt nok er den klub, jeg har haft rettet min opmærksomhed mod og fulgt på stadion. Klubfølelsen kommer jo ind med modermælken og er noget, der sidder fast. Men derfor kan man sagtens have dyb respekt for andre hold i både ind- og udland samtidig. Både mig og mine to drenge er eksempelvis store tilhængere af Liverpool og har også været på Anfield sammen og set dem slå West


marts 10

Frank Jensen

Det er helt fantastisk for København, at F.C. København altid er med i dramaet om Danmarksmesterskabet. Det er dejligt at have en fodboldklub, som er så ambitiøse, og som vil være med helt i toppen af både dansk og international fodbold

Ham 2-0. Det var en kæmpe oplevelse og noget, der er med til at holde en familie sammen.

Klapper af FCK, rejser sig for AaB Hvad er dit forhold til F.C. København og FCK Håndbold? - Jeg synes, at det er helt fantastisk for København, at F.C. København altid er med i dramaet om Danmarksmesterskabet. Det er dejligt at have en fodboldklub, som er så ambitiøse, og som vil være med helt i toppen af både dansk og international fodbold. Jeg forsøger altid at komme ind og se F.C. København, når de spiller på hjemmebane i enten dansk eller europæisk sammenhæng. Men selvom jeg klapper højt, når F.C. Købennhavn scorer, så er det kun, når AaB scorer, at jeg rejser mig. - På håndboldsiden er FCKs kvinder også med helt fremme, og det, håber jeg, at de bliver ved med, når turneringen er forbi. Men ellers er det jo fusionen mellem FCK’s herrer og AG Håndbold, der har trukket mest opmærksomhed, og som virkelig tegner ­lovende. Jeg følger det meget tæt, og det vil have

en kæmpe betydning for København, hvis det – som ambitionerne lover – kan føre til, at vi har et hovedstadshold, der kan blande sig i toppen af Champions ­League. Det ville trække en masse store hold og dermed også opmærksomhed til København.

Hvor ofte kommer du i PARKEN? - Jeg så en del koncerter i efteråret og fulgte også alle Danmarks kvalifikationskampe. Her må jeg sige, at særligt Sverigeskampen skilte sig ud. Der er bare en eller anden helt særlig tilfredsstillelse ved at vinde over svenskerne. Og så var jeg faktisk også inde at se Ungarnskampen ugen efter, men det var som bekendt noget af et antiklimaks, så de to oplevelser var måske både min bedste og værste i PARKEN sidste år. - I år glæder jeg mig helt utroligt meget til VM i Sydafrika, og selvom det ikke foregår i København, håber jeg på mange sjove oplevelser i byen, og at københavnerne vil markere det på festligste vis. Så på trods af at temperaturen lige nu er lidt kølig herhjemme, kan jeg godt gå og varme mig ved tanken om, at Danmark skal med til et VM igen. Det bliver spændende. 

FCK BALLS

77


QUIZZEN

fraktionsquizzen

marts 10

DØ DER IKKE VILLE

De fleste quizzer har en begrænset levetid. Selv TV2’s berømte quiz/gameshow ”Lykkehjulet” måtte efter 13 år bukke under for folkets krav om fornyelse. Om end i et andet størrelsesforhold har FCK Balls taget Løvetimens

sagnomspundne fraktionsquiz under lup og kigget nærmere på, hvad det er, der driver quizzen videre. En quiz der så dagens lys i det forrige årtusinde. Tekst Jesper Traunberg Foto Niels Jørgensen

78 FCK BALLS


22. december 1997. Otte fraktioner har meldt sig til fraktionsquizzen, der er det nystartede radioprogram Løvetimens forsøg på at lindre de værste fodbold­ abstinenser i den kolde Superliga-vinterpause. Ophavsmanden til både radioprogram og quiz hedder Steen O.G., og efter 13 år virker det hverken til, at Steen, hans medradioværter eller deltager-fraktionerne har tabt pusten.

De gammelkendte mod de nye 4. februar 2010. Holdet bag Løvetimen og de to fraktioner, Copenhagen Lads og debutanterne 2B Unit, indfinder sig i det intime radiostudie, der er udsmykket med en række danske avisforsider. De fleste af dem fremviser store FCK-triumfer gennem tiderne, mens der også er blevet plads til et par stykker om

Brøndby IF´s nedture for ligesom at skære forskellen på de to klubber ud i pap. Det er her på de cirka 20 kvadratmeter, at dagens quiz-master Steen O.G. den næste times tid med en god blanding af humor og seriøsitet vil føre de to fraktions-duellanter sikkert gennem deres indbyrdes møde i den indledende runde i årets fraktionsquiz. Det starter ikke så godt for Copenhagen Lads, der ellers har opbygget stor rutine gennem årene med mange optrædener og pæne resultater. Starten bliver desværre et signal om forløbet for de københavnske gutter, der kun opnår to point, hvilket naturligvis afstedkommer en del hån. Blandt andet efterlyses en af fraktionens front-men, Walle, men han er i dag til forældremøde i skolen. En kendsgerning der signalerer, at her har vi at gøre med en fraktion, der nu også

FCK BALLS

79


fraktionsquizzen

marts 10

Præmierne i år er også superfede og med en samlet værdi på over 50.000 kr. vidner det om stor opbakning. Det er da meget godt gået for en quiz, vi startede i 1997, som ren fodboldmedicin i vinterpausen

må tage hensyn til andre prioriteter i livet end F.C. København. Især efterlyses Walles legendariske vandpibe og eksotiske pose nødder af Steen O.G., mens fraktionsvennerne Christian og Thomas nok mere ønsker sig en hjælpende hånd. Bedre går det for debutgruppen 2B Unit. Selvom blandt andet spørgsmålet om Nicklas Bendtners to trøjenumre i Arsenal besvares forkert (25 & 50, det skulle have været 26 & 52), ender repræsentanterne Klaus og Alex på hæderlige otte point. Desværre ikke nok til videre avancement, men alligevel en fornuftig debut ifølge Steen O.G. - Det er altid nemmere at sidde alle andre steder end foran mikrofonen og svare. Det giver et ekstra pres, og så har man jo heller ikke helt vildt lang tid til at

80 FCK BALLS

tænke sig om. Otte point til 2B Unit er klart godkendt, og de var et ganske fornøjeligt bekendtskab. Det er altid rart at få nye fraktioner ind. De kommer som et friskt pust, og der er fedt at have en føling med, hvad det er for nogen nye fraktioner, der er med til at sætte dagsordenen ude på lægterne, siger Steen O.G.

Autistisk forberedelse Quizzen er delt op i almene fodbold-spørgsmål og FCK-relaterede spørgsmål. Med 16 deltagende hold i indledende runde, hvoraf otte går videre til kvartfinalerne, skal der immervæk produceres en del spørgsmål forud for fraktionsquizzen. - I år har vi været fem mand, der har mødtes en 4-5 gange. Hver gang skal den enkelte på forhånd have lavet 20-30 spørgsmål af forskellige sværhedsgrader. Det kræver ret meget research og god hukom-


MAKSIMAL NYDELSE

MINIMAL YDELSE

ENERGI

ENGANGSYDELSE 5.900 KR MDL. YDELSE 1.999 KR www.renault.dk

INDEKLIMA

OMGIVELSER

Active House

Energimærkning

HAR DU 5.900 KR? SÅ HAR VI EN RENAULT CLIO TIL DIG. Sammen

med Krone Kapital A/S har vi skabt et privatleasing tilbud* på Clio og Clio Sport Tourer modellerne. Fra en månedsydelse på 1.999 kr. har du en ny Clio 1.2 16v 75hk Expression med masser af udstyr, bl.a. aircon., el-spejle og alu-detaljer. Leasingaftalen løber over 24 mdr./30.000 km og inkl. både service, metallak og lev.omk. Kontakt os for mere information.

*Oprettelse 2.850 kr., engangsydelsen 5.900 kr. og mdl. ydelse fra 1.999 kr. for 5-dørs hatchback og fra 2.135 kr. for stationcar. Brændstoføkonomi begge modeller v/bl. kørsel: 16,9 km/l og CO2-udledning 139 g/km. Pris ved køb 154.900 kr. for 5-dørs og 166.900 kr. for stationcar. Den viste bil kan være med ekstraudstyr. Tilbuddet gælder ved underskrevet privatleasing-aftale senest 30. april 2010. Roskildevej 20 · 2620 Albertslund Kirstinehøj 62 ∙ 2770 Kastrup

Tlf. 7259 1000 Tlf. 7259 1500

Nærum Hovedgade 1 ∙ 2850 Nærum Bytoften 7 ∙ 4000 Roskilde

Tlf. 7259 1800 Tlf. 7259 1900

Visionen om huse, der giver mere end de tager. Huse, der har et lavt energiforbrug, et sundt indeklima og bidrager positivt til omgivelserne, uden at belaste miljøet. Se eksempler og læs mere om Active House på www.activehouse.info .���� ������� ��� ��������� �������

Læs mere på bilia.dk

ActiveHouse_ann_105x141_FCK.indd 1

KØB EN ANNONCE

26-02-2010 13:08:53

Nr. 14 · FORÅR

2009 · PRIS:

KONTAKT VORES MEDIEKONSULENTER:

70 20 77 77

KR. 69,50

Nr. 16 · efterå r 200 9 · Pr is: kr.

UEFA CUP

SUSET FRA DEN INTERNATIONA LE SCENE

JOHAN WILAND KAMPEN OM

MÅLET

BRDR. BOESEN

LÆGER I SUPE

RLIGA-KLASSE

HJA LTE NØ RR EG AA RD

UDGIVELSER 2010 · ULTIMO JUNI · MEDIO SEPTEMBER · PRIMO DECEMBER www.fckballs.dk

69,50

Ni JeNclas s Far e Flø vel t deF ode il n


fraktionsquizzen

marts 10

melse at lave så mange spørgsmål, og der må selvfølgelig ikke være gengangere fra årene inden. Vi har tre kategorier af spørgsmål. Indledende runde bruger vi spørgsmål fra ”børnehavekassen”, og så skruer vi gradvist op for charmen frem mod finalen. Vi kasserer, blåstempler og verificerer alle spørgsmålene, når vi er samlet. Det er selvfølgelig en halvlang proces, men superfedt at være med til. Og jeg skal hilse at sige, at der i vores gruppe sidder et par gutter, jeg ikke vil tøve med at kalde fodbold-autister. En mand som Christian Hertz er jo insane, griner Steen O.G.

”Tak, I guess” Traditionen tro medbringer fraktionerne diverse kreative gaver som forsøg på at mildne studieværterne. Ofte spares der ikke på væske med procenter i, og denne torsdag har Copenhagen Lads medbragt en række tjekkiske pilsnere. Dels fordi tjekkerne brygger de bedste øl i verdenen, og dels fordi Prag er sådan en dejlig by. Især når man tager ned kort før jul og basker Sparta Prag med 3-0. Denne torsdag får

82 FCK BALLS

Løve­timen også en særlig gave fra 2B Unit. Et stykke af den gamle nedrevne D-tribune støbt i glas. - Den er jeg helt vildt glad for, siger Steen O.G. Jeg mener, vi havde jo radiostudie på den gamle D-tribune i over 10 år, så det er klart, at vi skal have dette minde stående her i studiet. Adspurgt om den mest mystiske gave, der er tilfaldet Løvetimen gennem tiderne falder svaret prompte. - Vi fik engang en cross-over af en lerpenis og en nødde­knækker. Det var sådan lidt: ”Tak, I guess”. Jeg tror, at det var tilbage dengang, hvor Casper & Mandril­ aftalen huserede, og så hænger det jo bedre sammen med sådan en gave. Og nej den har ikke været i brug, griner Steen O.G., der stadig undrer sig over, at en for ham oplagt bestikkelsesgave er udeblevet. – En stripper er da et oplagt valg! Men no matter what, så er vi ikke til at købe!

13 år mere? Umiddelbart er der ingen udløbsdato at finde på fraktionsquizzen, der allerede nu har slået "Lykkehjulets"


marts 10

fraktionsquizzen

Tidligere vindere af fraktionsquizzen: 2009: JZC 2008: Cooligans 2007: Stamværtshuset 2006: Utterslev Gummidyr 2005: Utterslev Gummidyr 2004: Stamværtshuset 2003: Utterslev Gummidyr 2002: Stamværtshuset 2000: Utterslev Gummidyr 1999: Copenhagen Cowards 1997: Fooligans

levetid. Interessen er enorm, og alene på førstedagen for tilmeldinger tikkede der 24 ind. Ikke alle fik ønsket om deltagelse opfyldt, og det fik holdet bag til at kigge lidt på adgangskravene. Fremadrettet bliver de otte bedst placerede året forinden direkte kvalificeret, mens der trækkes lod blandt alle indsendte tilmeldinger om de sidste otte pladser. - Det er fedt at mærke, at folk virkelig går op i det her. Vi skaber en stemning af ”fest møder quiz”, og der er både dem, der kommer for det ene, og dem der kommer for det andet. Selve finalerne plejer at være helt outstanding og nogle møder sågar op i kjole og hvidt. Præmierne i år er også superfede og med en samlet værdi på over 50.000 kroner vidner det om stor opbakning. Det er da meget godt gået for en quiz, vi startede i 1997 som ren fodboldmedicin i vinter­pausen. Hvem ved, måske er vi stadig at finde om 13 år, og hvad kan præmierne så ikke være? Men en ting er sikkert: Konceptet bliver der ikke lavet synderligt om på, for det er tydeligvis langtidsholdbart, slutter Steen O.G.

FCK BALLS

83


Fod p책 boderne

84 FCK BALLS


marts 10

Fod p책 boderne

FCK BALLS

85


Fod på boderne

marts 10

Onde tunger vil påstå, at PARKEN går bodsgang. Så langt vil Danmarks national­ stadions nye bodansvarlige, Michel Ruiz, dog ikke gå, men han vil gerne indrømme, at servicen og bodforholdene kan forbedres, og at det er et område, der bliver fokuseret stenhårdt på. Tekst Jesper Traunberg Foto Niels Jørgensen

Det er ingen hemmelighed, at serveringen af øl under en vis AC/DC koncert i PARKEN i sommer, medførte en del negativ omtale i medierne dagen derpå. Øl­salget var hverken tilfredsstillende for gæsterne eller PARKEN og resulterede i, at problemstillingen blev nøje vendt, hvilket blandt andet førte til ansættelsen af Michel Ruiz som konsulent i PARKEN Venues A/S med fokus på optimering af bod- og serviceforholdene. Med syv års erfaring fra fast food kæden McDonald’s, hvor Michel Ruiz stort set nåede at bestride samtlige jobfunktioner, inden han blev restaurationschef, så ved PARKENs nye bodansvarlige, hvordan selv små

Når folk tager til en fodboldkamp, en koncert eller et event, skal de ikke opleve at stå i kø ret længe. Det er dødssygt både for gæsten og for PARKEN

logistiske ændringer kan have stor betydning for kundens oplevelse af serviceniveauet. Kundetilfredshed i den høje ende af skalaen er et kardinalpunkt, men for at nå dertil er der en række parametre, der skal være på plads.

86 FCK BALLS

Til Depeche Mode koncerten, der blev afholdt kort efter AC/DCs optræden, fik Michel Ruiz som konsulent ansvaret for en af de store salgsboder på Danske Spil tribunen. Effekten udeblev ikke, idet kunderne ved denne bod oplevede en gnidningsfri kø og dermed en hurtig levering af den ønskede vare. Det havde også den sideeffekt for PARKEN, at der simpelthen var tid til at omsætte for flere penge. Hele 41 % mere blev der omsat for i denne bod sammenlignet med boden ved siden af. En win-win situation for kunden og PARKEN.

Tre nøgleelementer Med denne succesoplevelse in mente blev Michel Ruiz fastansat per 1. oktober 2009 med hensigten at optimere alle salgsboderne i PARKEN til alle arrangementstyper. - Når folk tager til en fodboldkamp, en koncert eller et event, skal de ikke opleve at stå i kø ret længe. Det er dødssygt både for gæsten og for PARKEN. For at hæve totaloplevelsen ved at komme i PARKEN­ ­fokuserer vi kort og godt på tre nøgleelementer: Mandskab, udstyr og produkter, siger Michel Ruiz. Det første går ud på at have det rette antal medarbejdere på plads, og her kan man blandt andet trække på den statistik, der er oparbejdet gennem årene


Fodboldklar?

Bens kinn Kapp er a

Kr. 19

9,–

Super Shoppen, PARKEN Øster Allé 56 2100 København Ø

Super Shoppen, Frb. Peter Bangsvej 139 2000 Frederiksberg

Åbningstider Man.–fre.: 10–17.30 Lørdag: 10–14


Fod på boderne

marts 10

En ting der dog ikke bliver ny, er prisen på øl, selvom Carlsberg har hævet vores indkøbspris! Vi bibeholder de sædvanlige priser

vedrørende gæsternes købsvaner til de respektive arrangementer. Dertil skal lægges faktorer som; hvilken årstid er vi i, hvilken modstander møder vi, hvilken bandtype er det, der giver koncert etc. En udsolgt koncert giver selvfølgelig et godt fingerpeg om, hvor meget mandskab vi skal have på, men det er selvsagt også vigtigt at have en endog rigtig god idé om fremmødet til ikke udsolgte arrangementer. Dernæst skal alle boderne være optimeret med det rette udstyr, således at produktionen af varerne forløber hurtigt og problemfrit. Udstyret skal også være placeret på en hensigtsmæssig måde i boderne, så det er nemt for de bodansatte at komme rundt og udføre deres arbejde. Sidst men ikke mindst gælder det om at have det rette produktudvalg. Det er ikke nødvendigt med et kæmpestort udvalg. Derimod vælger vi et mere trimmet sortiment, der er udvalgt efter folks ønsker. Det handler om at gøre valget nemt for kunden og selvfølgelig også at gøre produktionen nemmere for de ansatte i boderne. Præcis og overskuelig skiltning om sortimentet er også en vigtig parameter for at spare tid i hver transaktion, siger Michel Ruiz.

Konkurrence blandt bodmedarbejderne Alle de bodansvarlige i de respektive boder i PARKEN var inden forårssæsonen indkaldt til et opstartsmøde, hvor nye procedurer og en ny bodorganisation

88 FCK BALLS


marts 10

Fod p책 boderne

FCK BALLS

89


Fodboldklar?

o mesk Hjem støvle old Fodb

,– 9 9 . r K 50,– kr. 1 s Spaærnge lager have Så l

Super Shoppen, PARKEN Øster Allé 56 2100 København Ø

Super Shoppen, Frb. Peter Bangsvej 139 2000 Frederiksberg

Åbningstider Man.–fre.: 10–17.30 Lørdag: 10–14


marts 10

nøje blev gennemgået, så ingen var i tvivl om deres rolle, når først det gik løs. Derudover fik de ansatte en gulerod stillet i udsigt til udvalgte arrangementer. - Vi indfører en form for konkurrence blandt de forskellige salgsboder for at optimere motivation for at levere den bedst mulige service. De boder, der fremviser de bedste transaktionstal på dagen – med andre ord sørger for at køen bare glider, vil blive belønnet med diverse præmier. I det hele taget forsøger vi at skabe en kultur blandt de bodansatte, der lægger vægt på motivation og meget gerne ejerskabsfølelse for jobbet i PARKEN, siger Michel Ruiz.

Nyt år – nye tiltag Vinterpausen i SAS Ligaen er overstået, og løverne starter jagten på guldet. Alle bodernes frontpersonale vil fremover være iklædt den hvide løvetrøje som ”arbejdsuniform” på nær på udebaneafsnittet på den nye Super Best tribune. F.C. Københavns

Fod på boderne

mange fans vil endvidere opleve, at det fremover vil være muligt at købe sæsonbestemte merchandise-artikler direkte i boderne. En kølig marts-dag kunne et FCK-halstørklæde eller hue måske lune, hvorfor denne mulighed er til stede, når man alligevel står i kø til en menu 1. I takt med sommervejrets komme kan der være efterspørgsel på et andet merchandise-­produkt, der således vil pryde hylderne i boderne. - Vi lytter til vores fans, og dette har været et af ønskerne, som vi nu prøver af, siger Michel Ruiz. Vi har også et par nye produkter og menu-sammensætninger at vælge i mellem, som vi håber på, vil blive taget godt imod. En ting der dog ikke bliver ny, er prisen på øl, selvom Carlsberg har hævet vores indkøbspris! Vi bibeholder de sædvanlige priser – og bare rolig det betyder heller ikke, at vi skænker færre centiliter i plastikkrusene, siger Michel Ruiz med et smil på læben. 

FCK BALLS

91


K C F e b C u n l K urre pilletrøje K ret s e n n g Ko original, si

, der e på svar ller hed t a i re er e sp en 0 al gø ricansk d k n 201 s i V du arts m sta e o m t . c s 9 e 1 edl nye ene t den zem Det nhavns enes ler bron s k e d d el lo n. Køb arke er Guld- rækker F.C. t k@p u K c d f C F b hvad g klu , om lub o l er. K navn lser ar ti it sv lyse dit nnumm besvare ed. d d Sen t op t telefo rigtige te besk sk a k e t di – hu dire dt d sam blan eren får d vin

Gå ikke Glip af foråret! Klub FCK er F.C. Københavns fordelsklub, hvor du kan deltage i sjove konkurrencer om eksklusive præmier. Klub FCK har blandt andet udloddet præmier til FCK’s kampe i udlandet, VIP-dag med Don Ø, rundvisninger på Nummer 10. Klub FCK har på nuværende tidspunkt to niveauer: Guldkort og Bronzekort.

Københavns øvrige hjemmekampe i PARKEN, rabat hvis man anvender sit guldkort til samtlige sæsonens kampe, abonnement på F.C. Københavns magasin FCK BALLS, der udkommer fire gange årligt samt deltagelse i eksklusive konkurrencer med unikke præmier.

Guldkort

Bronzekortet består af et abonnement på FCK BALLS og du har mulighed for at deltage i spændende konkurrencer mv. F.C. København tilbyder medlemmer af F.C. København Fan Club bronzekortet for kun

Klub FCK Guldkorts primære fordele er sæsonkort i PARKEN til F.C. Københavns hjemmekampe i SAS Ligaen, forkøbsret og rabat til F.C.

Bronzekort


95 kroner. For ikke-medlemmer af F.C. København Fan Club koster bronzekortet 195 kroner per sæson. Du kan købe dit bronzekort ved at kontakte Advice på telefon 70 20 77 77 eller via deres webshop på: http://shop.advice.dk/group.asp?group=19

Prisinformation Guldkort (voksen): ............................................................ Kr. 1.152,– (3 rater á kr. 384,–) Almindeligt sæsonkort (voksen):...................................... Kr. 1.092,– Guldkort (barn/pensionist): ................................................ Kr. 579,– (3 rater á kr. 193,–) Almindeligt sæsonkort (barn/ pensionist): ........................ Kr. 583,–


SENGETID? ed elinn Seng 1 FCK

,– 9 9 3 Kr.

49), (kr. 4 ngde æ l e l a l r e r ekst 9,–) Fås i kr. 14 ) ( y 9 b 19 ,– ba r (kr. junio

Super Shoppen, PARKEN Øster Allé 56 2100 København Ø

Super Shoppen, Frb. Peter Bangsvej 139 2000 Frederiksberg

Åbningstider Man.–fre.: 10–17.30 Lørdag: 10–14


F.C. Københavns samarbejdspartnere Pantone 550 CMYK 25 0 0 22 RGB 151 187 206

ne 7545 20 0 0 75 84 102 112

Ancher’s Gulvservice A/S Tlf. 3962 2026 Rengøring er en selvfølge - Konkurrencedygtige priser - Deres garanti for kvalitet.

www.aggulve.dk · info@aggulve.dk

Danmark skal klimasikres og NCC viser vejen Så behøver du kun én SAP-partner

Producent af rullet gevind

DAMAGE CONTROL

Tlf.: 48 16 33 66 www.roseholm.dk

www.ncc.dk/damagecontrol www.applicon.dk

RØR BUE VVS

BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED

AUT. GAS- OG VANDMESTER

üFjernvarme üVarmeinstallationer üAutomatik üFaldstammer/afløb üVandledninger üSanitet üGasinstallationer

WWW.RORBUEVVS.DK

33 15 04 18 2100 KØBENHAVN Ø

Vi lægger vægt på kvaliteten Alt tømrer og snedkerarbejde udføres Levende markedsføring

• Nybyg • Ombyg • Reparation • Hovedentreprise

Diamantboring og skæring

44 94 34 12 V. Lauridsen Totalbyg ApS

Så ring v/ Thomas Runge

Rockfon A/S - Tel 46 56 21 22 - Fax 46 56 40 30 - www.rockfon.dk

Færgevej 76 · 3600 Frederikssund

Diamantboring og skæring

totalindretning

Tømrer- og entreprenørfirma Tværdiget 12 • 2730 Herlev www.vlt-byg.dk

Sr Furniture group er specialister i professionelle møbelløsninger til erhverv og private kunder. Vi kan levere alt fra et møbel til privatkunden, til rådgivning om indretning af domiciler for erhvervskunder.

Vi støtter Team Herlev

Anonnce_11.09.08.indd 1

www.srfurnituregroup.dk

11-09-2008 12:47:12

Tlf.: 3311 0085 www.venzo.dk venzo_100x250.indd 1


F.C. Københavns samarbejdspartnere Nybolig Erhverv København A/S PARKEN Sport & Entertainment’s foretrukne erhvervsmægler. Nybolig Erhverv København A/S sælger og udlejer erhvervsejendomme i hele Region Hovedstaden, og vi er valgt som mægler på udlejningen af Parken’s kontortårne. Kontakt os i dag, hvis du har brug for professionel, troværdig og engageret rådgivning.

Professionel uddannelse til STYLIST, FRISØR, KOSMETOLOG OG MAKEUP ARTIST Vi tilbyder kosmetologuddannelse med speciale i SPA wellness, skønhedspleje, makeup, kurbehandlinger og massageteknik eller stylistuddannelse med speciale i totalstyling inden for reklame, foto, film, tv, stil og trends. Ligeledes tilbyder vi en prof. frisøruddannelse eller makeup artist uddannelse med teatersminke og special effect. Vi udbyder også kortere kurser i skønmakeup, negleteknik og hårstyling. Bliv inspireret af skolens hjemmeside og se mere til vores uddannelser eller book online på kosmetolog- og frisørskolen, hvor vi tilbyder de skønne behandlinger til halv pris, som udføres af vores dygtige elever.

MAKSIMAL NYDELSE

www.artofstyle.dk | tlf. 7022 0232

Artofstyle.dk

retail aktieselskab af 1. juni 2000

MINIMAL YDELSE ENGANGSYDELSE 5.900 KR MDL. YDELSE 1.999 KR

? SÅ HAR VI EN RENAULT CLIO TIL DIG. Sammen har vi skabt et privatleasing tilbud* på Clio og Clio Sport Tourer dsydelse på 1.999 kr. har du en ny Clio 1.2 16v 75hk Expression .a. aircon., el-spejle og alu-detaljer. Leasingaftalen løber over 24 både service, metallak og lev.omk. Kontakt os for mere information.

elsen 5.900 kr. og mdl. ydelse fra 1.999 kr. for 5-dørs hatchback og fra 2.135 kr. for gge modeller v/bl. kørsel: 16,9 km/l og CO2-udledning 139 g/km. Pris ved køb 154.900 stationcar. Den viste bil kan være med ekstraudstyr. Tilbuddet gælder ved underskrevet il 2010.

d

um

aachmann service TLF. 40 20 00 06

Tlf. 7259 1000 Tlf. 7259 1500 Tlf. 7259 1800

• Konstruktion • Prototyper • Værktøjsfremst. • Sprøjtestøbning

www.ccplast.dk

Tlf. 7259 1900

Æg i lange baner www.eggsite.dk

dania capital

human impact Tlf.: 7022 0107 www.taegutec.com

Alt i indretning på ét sted - ned til mindste detalje...

IDdesign Project er en special-afdeling under IDEmøbler/Ilva som er to af Danmarks største bolighuskæder. Vi har specialiseret os i at indrette den enkelte feriebolig, feriecentre samt hotelværelser/ lejligheder, både i ind- og udland. Ribevej 39 . 6800 Varde . Tel: +45 88183580 . www.iddesignproject.dk


F.C. Københavns samarbejdspartnere For kontakt:

Få adgang til et uopdyrket marked på 274 mia UdbudsVagten indsamler og formidler konkrete udbud, indkøb og forespørgsler. Som leverandør kan du dagligt få information om de nye kontraktmuligheder.

Ole Lund Mobil: 411 89630 ole.lund@dafgard.dk

www.UdbudsVagten.dk 92% af de danske kommuner publicerer deres udbud via udbudsvagten - de resterende 8% indsamler vi manuelt

Ann Vaaben Mobil: 412 99685 ann.vaaben@dafgard.dk

Entreprenør Bent V. Nielsen A/S .................................

Vi forhandler Bl.a.

Autoriseret kloakmester

Helsinge

Ballerup & BrøndBy Tlf. 39 53 54 00 www.triobiler.dk

Tlf. 48796327 · Mobil: 21267701 · Mail: bvn-as@mail.dk

Tlf. 32 62 06 45 · www.bonells.dk

www.diplom-is.dk

Vi er forhandler af blandt andet:

Ole Lynggaard · Omega · Tagheuer og meget mere

Dansk Frokost-Restaurant

Tlf.: 35 42 66 06

Så fikwww.søpromenaden.dk Østerbro også sin egen frokostrestaurant. Søpromenaden ved Sortedamssøen på Østerbro er en god, traditionel, dansk frokostrestaurant. PRODUC ENT AF FNULLE Alt er hjemmelavet og af de bedste råvarer. RPOSEN

ØRIS-GRUPPEN APS KANTORVÆNGET 1.1.10 8240 RISSKOV

TLF: 54 62 35 50 WWW.ORIS-GRUPPEN.DK

4 hoteller i hjertet ..................................................

Forenede

af København - tæt på det ...........................................................................

.dk

de ene

hele: Ibsens Hotel, Hotel ........................................................................... Danmark, Hotel Fox og ........................................................................... Hotel Kong Arthur. Book ........................................................................... på 33 95 77 77 ...........................................................................

or w.f w w

- så spiller det Tlf: 39 69 50 50

W W W. B R O C H N E R - H OT E L S . D K

Spis frokost i første række til søen!

...........................................................................

FCK BALLS ONLINE Nr. 18 · forår

Vi arrangerer alle former for selskaber op til 65 personer. (dog min. 10 personer)

Barnedåb, konfirmationer, bryllupper, fødselsdage, receptioner, bisættelser og jubilæer

Fnuller_30x50.indd 1

Åbningstider: Alle ugens dage kl.11-17 Søpromenaden (den ”gamle” Guldanden) Sortedam Dossering 103 • Tlf.: 35426606

Service

2010 · Pris:

kr. 69,50

R GRØNKJÆ JESPERFOR FØRlIGHeden KAMPen

forbindingskassen.dk

K JENSEN

FRAN SPORTSGAle den nYe eSTeR OVeRBORGM PER wINd KAOS – elleR

SE HELE MAGASINET PÅ

25/11/09 9:13:53

WWW.FCKBALLS.DK AARD RREG TEORDNØ E HJALPREK OG FØRERLØV

www.søpromenaden.dk

KLUBKAM

®

IDE SPORT INS

SPILLER SOM FODBOLD MARBELLA SER • LIVET UMF • RNEMMEL SK POKALTRI FORÅRSFO •HISTORI TUREY • SQUIZZEN • FRAKTION

EMILIYA FOD PÅ BODERNE


F.C. Københavns samarbejdspartnere elevator a/s Grundlagt 1971

Aut. VVS-installatør og kloakmester ApS

Døgnvagt · Eftersyn · Service Management · Nye elevatorer Moderniseringer · Lovkrav · Handicap lifte · Køkkenelevatorer Døgnvagt

38 28 48 99 Mobil 23408090

Brug bolden, hvis du skal bygge! Tag teknikrådgiveren med på fløjen!

www.aqua-service.dk tvm@aqua-service.dk

BALLERUP - SMØRUM KLOAKSERVICE A/S BALLERUP SMØRUM Ingeniør, aut. -kloakmester Ingeniør · aut. Klokmester KLOAKSERVICE A/S Tangkærgård Slamsugning · Spuling · TV-inspektion

for bedre miljø INDUSTRI PRIVATE

Ingeniør, aut. kloakmester Nybølle Gadekærsvej 5, 2765 Smørum

for bedre miljø INDUSTRI PRIVATE

Døgnvagt: 445,97 90Smørum 18 Nybølle Gadekærsvej 2765

Tuxensvej 4 · 2700 Brønshøj · Telefon 38 28 64 60 E-mail: thomas@ba-elevator.dk · www.ba-elevator.dk

Tangkærgård

Døgnvagt: 44 97 90 18

Gaver fyldt med

gode oplevelser..

www.balslev.dk BALSLEV Rådgivende Ingeniører A/S

www.bellevuetours.dk

www.ecolab.dk

nye

gardiner

RENT. SIKKERT. EFFEKTIVT. RENE lokaler SIKRE arbejdsmetoder EFFEKTIVE rengøringsprocedurer

Ecolab ApS - Tlf: 36 15 85 85

Rensning af: Kloakker Faldstammer Vaske Rensning af: Afløb Kloakker Faldstammer Vaske Afløb

Drænledninger Trixtanke Septictanke Køkkenbrønde Drænledninger

Sivbrønde Fedtudskillere Vejbrønde Pumpebrønde Sivbrønde Tørstofsugning Fedtudskillere

Ajlebeholdere Sandfang Slamudskillere Spildevandsanlæg Ajlebeholdere

Sandfang Vejbrønde Slamudskillere Pumpebrønde Spildevandsanlæg Transport af brandfarlige Tørstofsugning væsker, kemikalier m.v.

.dk

Trixtanke Septictanke Køkkenbrønde

Sanering efter oliespild, vandskader m.v. Højtryksspuling, af kloakledninger Transport afslamsugning, brandfarlige rodskæring væsker, kemikalier m.v. KloakTV-inspektion Sanering efter oliespild, vandskader m.v.

EN Gardiner

Rugkærgårdsvej 54 - 2630 Tåstrup

Aut. rottebekæmpelse Højtryksspuling, slamsugning, rodskæring af kloakledninger AltKloaki renovering af kloakker TV-inspektion

43 99 15 53

Aut. rottebekæmpelse Alt i renovering af kloakker Den lokale Kloakservice: Ring 44 97 90 18 Den lokale Kloakservice:

Fax 44 65 90 93 Ring 44 97 90 18 Mail: bskloak@bskloak.dk Fax 44 65 90 93 www.bskloak.dk Mail: bskloak@bskloak.dk www.bskloak.dk

Annonce til FCK blad.qxp

Horsdal’s Køleservice ApS Klimaanlæg · Køle/fryseanlæg · Varmepumper

Tlf: 43 90 61 61

07-09-2

Spar på dine tryksager og emballageprodukter Lad os lagerføre dine tryksager for dig Du løber aldrig tør, og du betaler først i det øjeblik at du trækker dem fra vores lager ID TRYK . Meterbuen 9-13 . 2740 Skovlunde . T 4494 9229

Hyper Quadrex 100 MSY Yamazaki Mazak koncernen er verdens største producent af avancerede CNC-styrede værktøjsmaskiner og beskæftiger mere end 6.000 medarbejdere på verdensplan. Yamazaki Mazak er konstant i front af den teknologiske udvikling. Yamazaki Mazak Danmark A/S Odinsvej 7 – 4100 Ringsted Tlf: 57 68 77 00 – Fax: 57 68 77 01 E-mail: mail@mazak.dk www.mazak.dk

movement travel


Art of international Training

by Linda Christensen

Kreativ og professionel uddannelse til • Stylist • Frisør • Makeup Artist • Kosmetolog

i København Kolding Odense Århus Aalborg Studievejleder: 70 22 0232

Kom ind og bliv forkælet af én af vores elever - til ½ pris.

Vi udsteder GAVEKORT til vores kosmetologer og frisører *)

Onlinebooking: artofstyle.dk

artofstyle.dk København: 33 16 24 25*) / Odense: 66 17 76 20 / Kolding: 75 50 95 10*) Århus: 86 19 50 50 / Aalborg: 98 13 92 55


SPORT INSIDE速 ONSIDE SPORT IS A REGISTERED TRADEMARK OF THE COCA-COLA COMPANY

fckballs_2010_18  

gdgdfg dfgdfg dfgdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you