Page 1

AVAA AISTISI KULTTUURILLE


YLLÄTYKSIÄ KAUPUNKIKUVASSA Päällisin puolin Rovaniemi ei vaikuta kulttuurin kehdolta. Ei näy vuosisatoja vanhoja temppeleitä, linnoituksia eikä edes vanhoja asuinrakennuksia, jotka todistaisivat pitkään jatkuneesta ihmiselosta. Kaikki ei kuitenkaan ole sitä, miltä ensivilkaisulta näyttää: Rovaniemen aluetta on asutettu ainakin 8000 vuotta. Sijainti suurten jokien risteyksessä teki Rovaniemestä liikenteen solmukohdan ja vilkkaan kansainvälisen markkinapaikan. Kaupunkia ovat rakentaneet tukkijätkät, käsityöläiset, saamelaiset, markkinamiehet ja virkamiehet. Idyllinen vanha Rovaniemi koki lähes täydellisen tuhon toisessa maailmansodassa. Siksi kaupungin ilme on nykyisin varsin moderni.

Riikka Koistinen ja Eeva-Mari Pyhäjärvi: Tilkkuja ja tuikkuja


Arktikum

Korundi

Lappilainen luonto ja kaupungin historia ovat läsnä Rovaniemen kaupunkikuvassa niitä täytyy vain hieman vaivautua etsimään. Asemakaava piirtää poron pään profiilin kaupungin karttaan. Lappia-talon ja linja-autoaseman kattojen muodossa toistuvat vaarojen kaaret. Arktikumin näyttelytilat ovat suojassa maan alla kuten eläimet lumen alla talven pakkasilla. Kerrostalojen keskellä piilottelee muutama 1900-luvun alun puutalo. Vanhan postiautovarikon tiloihin sijoittuvan Kulttuuritalo Korundin seinissä kaupungin historia on läsnä konkreettisesti: osa rakennuksen tiilistä on kerätty sodan jättämistä raunioista. Kiinnostavia Rovaniemelle suunnitelleita arkkitehteja ovat mm. Alvar Aalto, Ferdinand Salokangas ja Juhani Pallasmaa.

Alvar Aalto Rovaniemellä

Ferdinand Salokangas Rovaniemellä


Markus Copperin vaikuttava Kursk on Rovaniemen taidemuseon Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelman helmiä.

KAUPUNKI TÄYNNÄ KUVATAIDETTA Rovaniemi on kokoisekseen kaupungiksi kuvataiteesta rikas. Rovaniemen taidemuseossa voi tutustua Suomen parhaimpiin kuuluvaan nykytaiteen kokoelmaan sekä pohjoisen ja arktisen alueen taiteeseen. Lapin taiteilijaseura on alueen ammattitaiteilijoiden kansainvälisesti toimiva yhdistys, jonka galleriassa on esillä sen jäsenten ja vierailevien taiteilijoiden töitä. Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta gallerioineen ja tapahtumineen tuo nuorekkaan piristysruiskeen kaupungin taide-elämään. Kirjastojen näyttelytiloissa ja kaupungintalolla töitään saavat esille myös lapset, nuoret ja harrastajat. Galleria Varjo puolestaan on maanläheinen kansangalleria.

Lapin taiteilijaseuran I live on the Arctic Circle –näyttelykokonaisuuden avajaiset Haus Galeriissa, Tallinnassa.


United States of Barents, Amund Solje Sveen Pan-Barentsnäyttelyn avajaisissa Lapin yliopistolla.

Rovaniemellä taide levittäytyy museoista ja gallerioista kaduille, puistoihin ja ulos luontoon. Taidemuseon naapurissa sijaitseva Suomen pisin laillinen graffitiseinä on värikäs, elävä ja jatkuvasti muuttuva osa katukuvaa. Kaupungissa on kymmeniä julkisia taideteoksia ja kulttuurilautakunta hakee joka vuosi uusia ympäristötaiteen teoksia toteutettavaksi järjestämällään kilpailulla. Rovaniemellä taidetta tehdään myös lumesta, jäästä ja tulesta. Lumirakentamista ja talven taidetta on kehitetty erilaisissa hankkeissa, joista ovat hyötyneet myös matkailuyritykset.


TIEDON JA TARINOIDEN NÄLKÄÄN Vanhan sanonnan mukaan olot eivät ehkä aina ole Lapissa parhaimmat, mutta kukaan ei voi kiistää, etteivätkö tarinat olisi hyviä. Lapista on lähtöisin useampikin arvostettu suomalainen nykykirjailija. Jari Tervon 1990-luvun romaaneissa Rovaniemi on keskeisessä roolissa: hänen kirjojensa hahmojen jäljillä voi oikeasti kulkea pitkin kaupungin katuja.

Arktikumista löytyvät Arktisen keskuksen tiedekeskusnäyttely ja Lapin maakuntamuseo.


Rovaniemen ja Lapin ihmisten elämästä ennen ja nyt saa tietoa museoista ja tiedekeskuksista. Arktikumissa voi saada aavistuksen siitä, miltä kaupunki näytti ennen sodan tuhoja ja tutustua koko arktisen alueen luontoon ja moniin kulttuureihin. Suurten savottojen ajasta ja jätkien karusta elämästä kertoo Lapin metsämuseo. Rovaniemen kotiseutumuseossa voi eläytyä 1900-luvun alun talonpoikaistalon elämään ja elinkeinoihin. Tiedekeskus Pilkkeessä taas tutustutaan moninaisiin tapoihin, joilla pohjoisesta metsästä ja sen tuotteista voidaan nauttia kestävästi. Tarinoiden janoa ja tiedon tarvetta voi tyydyttää myös kirjastoissa, joita Rovaniemellä on ollut vuodesta 1860. Rovaniemellä kirjastot ovat aina olleet monipuolisia ja suosittuja kulttuurikeskuksia; niissä järjestetään musiikki-, lastenkulttuuri- ja elokuvatapahtumia ja niihin kokoonnutaan kuuntelemaan luentoja.

Rovaniemen pääkirjasto on kaupunkilaisten olohuone, jossa nautitaan kirjallisuuden lisäksi arkkitehtuurista ja tapahtumista.

Tiedekeskus Pilkkeessä metsien kestävään käyttöön tutustutaan kaikilla aisteilla ja itse tekemällä.

Lapin metsämuseo kertoo metsien käytön historiasta.


LETKE ry:n kautta löytää esittävän taiteen ammattilaisia ja tapahtumia Rovaniemellä ja muualla Lapissa.

VAIKUTTAVIA KOHTAAMISIA ERILAISILLA ESTRADEILLA

Rovaniemellä esittävä taide on monimuotoista: pientä ja suurta, perinteistä ja poikkitaiteellista. Rovaniemen teatteri – Lapin alueteatterin ohjelmistossa näkyvät pohjoiset aiheet ja lappilaisten kirjailijoiden teokset. Teatteri kiertää maakuntaa jokaisella esityskaudella. Omien näyttämöiden lisäksi sille ovat tuttuja myös koulujen juhlasalit. Tanssiteatteri Rimpparemmi yhdistää esityksissään nykytanssia ja kansantanssia. Rovaniemen lisäksi se esiintyy säännöllisesti tapahtumissa ympäri Suomen. Rovaniemellä toimii monia esittävien taiteiden ammattilaisia, tanssijoita, sirkustaiteilijoita, muusikoita ja näyttelijöitä, jotka esiintyvät erilaisilla estradeilla siellä missä ihmisetkin ovat:

tapahtumissa, ravintoloissa, kouluissa ja päiväkodeissa. Pop-up -teattereita on noussut jopa kauppakeskukseen ja parkkitaloon. Lapin ylioppilasteatteri tuottaa vuosittain esityksiä kulttuuritalo Wiljamin näyttämölle. Wiljamissa nähdään myös elokuvia, tanssia, sirkusta sekä lasten ja nuorten teatteriesityksiä. Rohkeasta ohjelmistostaan tunnetulla Lapin kamariorkesterilla on uskollinen kotiyleisö ja ihailijoita ympäri Suomea. Rovaniemellä Lapin kamariorkesteri esiintyy kauniisti soivassa Korundi-salissa. Monipuolisessa salissa nähdään muitakin klassisen ja kevyen musiikin tähtiä, pienimuotoisia teatteriesityksiä ja stand-up -koomikoita.


Korundi on monipuolinen tapahtumapaikka.

Rovaniemen teatterin näyttelijät Marko Syysmaa ja Paula Miettinen Maaninkavaara-näytelmässä.

Rimpparemmi on Suomen pohjoisin ammattitanssiteatteri.

Lapin kamariorkesteri tunnetaan myös maailmalla.


Suo vetää puoleensa suosta nousseita: Sakari Männistö, Juha Rautio ja Marjo Selin esiintyvät Vitus-festivaaleilla.

POHJOISESSA ON TILAA LUOVUUDELLE Lapissa asutus on harvaa ja luonnonolot ankarat. Samalla täällä on kuitenkin tilaa ajatuksille ja tarve yhdessä tekemiseen – yksin ei ennenkään pitkälle pärjännyt. Olosuhteet kannustavat erilaisten ihmisten ja toimialojen sekä kulttuurin- ja taiteenlajien hedelmällisiin kohtaamisiin. Rovaniemelle onkin syntynyt vilkasta luovien alojen yritystoimintaa ja tapahtumia, joissa ylitetään monenlaisia rajoja. Luovien alojen residenssi Talo tarjoaa myös muualta tuleville mahdollisuuden asettua hetkeksi arktiseen ja inspiroitua innoittavasta yhteisöstä. Arktisuus asettaa niin esineiden kuin palveluidenkin muotoilulle haasteita, joiden ratkaisemiseksi tarvitaan vahvaa olosuhteiden ymmärrystä ja laaja-alaista muotoiluosaamista. Helmikuussa vietettävä Rovaniemi Design Week on maailman pohjoisin design week, jonka näyttelyissä ja tapahtumissa voi tutustua arktiseen muotoiluun.


Lumesta rakennettu Arctic Showroom, Rovaniemi Design Week.

Arktista Vimmaa -festivaali tuo yleisön eteen pohjoismaisen elokuvan parhaimmistoa, fiktio- ja dokumenttielokuvia arktiselta alueelta sekä kilpailun pohjoisen alueen elokuvantekijöille. Monitaiteinen folklore-festivaali Jutajaiset kutsuu juhannuksen tienoilla juhlimaan keskikesää ja yötöntä yötä.

Folklore Festivaali Jutajaiset.

Jokivalkeat-tapahtuma kokoaa kaupunkilaiset ihailemaan tuliveistoksia Kemijoen rannalle syksyn pimeimpään aikaan. Tapahtumassa veistoksia tekevät taiteilijat, opiskelijat ja koululaiset. Poikkitaiteellisella Vitus-festivaalilla lappilaiset taiteentekijät ja taideyhteisöt kokoontuvat oppimaan, keskustelemaan ja esiintymään yhdessä – ja yleisö kokemaan taiteenalojen rajat ylittäviä elämyksiä.

Vuodesta 2001 järjestetty Jokivalkeat on syksyn näyttävimpiä tapahtumia Rovaniemellä.


Arktikum Pilke

Galleria Varjo Galleria Napa Korundi

Jutajaiset Jokivalkeat

Rimpparemmi

Lapin yliopisto

Wiljami Rovaniemen pääkirjasto.

Rovaniemen teatteri

Lappia-talo.

Talo

Lapin yliopisto

Rovaniemen kotiseutumuseo

Lapin metsämuseo Lapin yliopisto

Rovaniemen kaupunki | Vapaa-ajan lautakunta Hallituskatu 7, 96100 Rovaniemi | www.rovaniemi.fi

VALOKUVAT: Marco Borggreve (Lapin kamariorkesteri), Anssi Jokiranta (Lapin Kansa), Suvi Kiukas, Ilkka Koskinen (Lapin Kansa), Teemu Lahtinen, Lapin metsämuseo, Jussi Leinonen (Lapin Kansa), Timo Lindholm (Rovaniemen teatteri), Arto Liiti (Rovaniemen taidemuseo), Jouni Porsanger (Rimpparemmi), Veikko Stöckel (Jutajaiset), Raija Suopajärvi (Lapin Kansa), Tiedekeskus Pilke DESIGN JA TEKSTIT: Advertising Kioski

Rovaniemi kulttuuriesite fin 29012013 malli  

Rovaniemi on kokoisekseen kaupungiksi kuvataiteesta rikas. Rovaniemen ja Lapin ihmisten elämästä ennen ja nyt saa tietoa museoista ja tiedek...

Rovaniemi kulttuuriesite fin 29012013 malli  

Rovaniemi on kokoisekseen kaupungiksi kuvataiteesta rikas. Rovaniemen ja Lapin ihmisten elämästä ennen ja nyt saa tietoa museoista ja tiedek...

Advertisement