Page 7

in actie

Student cultuur, organisatie & management Monique van der Veeken (23) gaat met drie vriendinnen ruim een jaar fietsen voor vrouwenrechten.

tegelijk willen we ook echt iets bijdragen. We zijn allemaal betrokken en sportief, dus dit is onze manier. We kwamen op het idee toen we hoorden van twee mensen die heel Zuid-Amerika hadden doorgefietst om bewustzijn te creëren voor het belang van schoon water in die gebieden. Een van ons kwam met het thema vrouwenrechten en toen zijn we ons daarin gaan verdiepen. Wist je dat 75 procent van alle armen en van alle vluchtelingen op de wereld vrouw is? Ik wist dat ook niet, het is een onderwerp dat veel meer aandacht verdient.”

DOOR WELMOED VISSER FOTO PETER VALCKX

W

at hebben vrouwen in moeilijke posities eraan dat jullie – rijk, hoogopgeleid – meer dan een jaar op een fiets gaan zitten? “Ons voornaamste doel is om bewustzijn te creëren voor vrouwenrechten. Doordat we langs projecten fietsen van Plan Nederland en daarover bloggen en filmen, gaan onze volgers over het onderwerp nadenken. En we hopen natuurlijk ook dat we mensen in de landen waar we komen aan het denken zetten. Maar we zijn niet zo naïef dat we denken dat wij uit Nederland wel even kunnen vertellen hoe het moet.” Wilden jullie niet gewoon gesponsord op wereldreis? “We reizen graag, dat is waar. We gaan al jaren met z’n vieren op reis en dat gaat altijd heel goed. Maar

ADVALVAS

nr 16 — 9 april 2014

Jullie betalen zelf een deel van de reis en de rest moet uit sponsoring komen. Lukt het een beetje om bedrijven te vinden? “Dat is heel moeilijk. Vaak vinden ze het een leuk plan, en zeggen ze ‘een paar jaar geleden hadden we jullie zeker geld gegeven, maar nu hebben we daar geen budget meer voor.’ Het ticket is gekocht, op 2 september vertrekken we. Dus voor die tijd moet het rond zijn.” En anders? “Dan vertrekken we gewoon en zien we wel hoe we het financieel rooien.” Jullie zijn een project binnen Plan Nederland. Wat houdt dat in? “Wij reizen langs projecten die zij ondersteunen en gaan daarover filmen en bloggen, met als focus die vrouwenrechten. Plan Nederland kan onze stukken dan weer doorplaatsen in hun media. We gaan ook vrijwilligerswerk bij hun projecten doen. Zij hebben kennis van de regio. Zij ondersteunen ons lokaal.”

R4WR De vier fietsers hebben voor dit project de stichting R4WR (Ride for Women’s Rights) opgezet. Van der Veeken is de enige VU-student, de andere drie studeren aan de UvA. R4wr. org. Like en deel r4wr op Facebook.

Monique van der Veeken 2013-nu Master cultuur, organisatie & management 2013 Stage en vrijwilligerswerk bij Amsterdam Cares 2010-2011 Voorzitter dispuut bij studentenvereniging Unitas 2008-2013 Bachelor bedrijfskunde

Jullie gaan door landen als Maleisië, China, Turkmenistan en Oezbekistan. Ben je niet bang dat jullie iets overkomt? “Ik ben van ons vieren de piekeraar, dus ik denk daar inderdaad wel over na. De andere drie zijn meer van: we gaan gewoon en dan zien we wel. Ik hoop dat er geen vervelende dingen of ernstige ongelukken gebeuren, maar dat kun je niet uitsluiten. Veel intermenselijke dingen kun je oplossen door open en vriendelijk te zijn, maar je kunt niet alles voorkomen. We zitten op de fiets, dus we zijn kwetsbaar, ook in het verkeer. Maar dat is voor ons geen reden om niet te gaan.” Hebben jullie speciale fietsen? “We wilden heel graag een grote fiets waar we met z’n vieren op kunnen, maar we hebben nog geen partij gevonden die zo’n fiets voor ons kan ontwerpen. Als dat niet lukt, gaan we op twee tandems. We willen een teamgevoel uitstralen. Wij doen deze reis echt samen.”

Wat is jouw taak in de voorbereidingen? “Ik ben van de regeldingen: visa, de begroting, de route uitstippelen. Sponsoring zoeken doen we allemaal omdat dat zo veel werk is. Ik ben nu zeker één tot twee dagen in de week bezig met onze reis. Ik moet ook nog afstuderen, maar ik vind het fijn om het druk te hebben.”

7

Profile for Advalvas

Nr 16 8 april 2014  

Onafhankelijk magazine van de Vrije Universiteit, Amsterdam. Verschijnt 20 keer per jaar, om de week.

Nr 16 8 april 2014  

Onafhankelijk magazine van de Vrije Universiteit, Amsterdam. Verschijnt 20 keer per jaar, om de week.

Profile for advalvas