Page 27

campus

Gratis sporten populair Bijna de helft van de VU-medewerkers maakt gebruik van de mogelijkheid om gratis te sporten bij Sportcentrum VU. Directeur Jan Snellen hoopt dat het programma kan blijven bestaan.

F

itness is populair, net als yoga en pilates. En boksen. Daarvan heeft Snellen het aantal trainingen zelfs moeten vergroten. “Het was onverantwoord, zo druk als het bij boksen was.” Snellen is tevreden over de belangstelling van VU-medewerkers voor het sportprogramma Fit At Work. Zo’n 1500 medewerkers maken er gebruik van. Dat is ongeveer 40 procent van de 3700 mensen die mogen meedoen. “Dat is een erg hoge score voor bedrijfsfitness”, constateert Snellen. Op 1 april is er een nieuw jaar begonnen voor Fit at Work. Sporten blijft voor VU-medewerkers nog een jaar gratis. Hoe het daarna verder zal gaan, is nog niet bekend. Acht jaar bestaat Fit at Work al. Het was in die jaren succesvoller dan gedacht. “Wij krijgen geld van de VU op basis van een schatting dat er zo’n 900 mensen aan mee zouden doen”, vertelt Snellen. “Nu het er zo veel meer zijn, hebben we besloten te bezuinigen door dure sporten en sporten waarvoor weinig belangstelling was, uit het programma te gooien.” Tennis is daardoor bijvoorbeeld gesneuveld en schaatsen. “Voor de mensen die gratis kwamen schaatsen, moesten wij wel elke keer ijsbaankaartjes kopen. Dat was niet meer vol te houden”, zegt Snellen.

ADVALVAS

nr 16 — 9 april 2014

advertentie

KAN HET BETER? WAT VIND JIJ VAN DE (AUTOMATEN)KOFFIE? VUL DE VU-SERVICESCAN IN EN WIN

 

CHECK JE VU-MAIL VOOR DE LINK NAAR DE ENQUÊTE

rbbmr.nl

Eerste stap is het grootst Als alle 3700 medewerkers die gratis mogen sporten – dat zijn de VU-medewerkers die ook echt bij de VU in dienst zijn – morgen daadwerkelijk allemaal zouden komen, heeft het sportcentrum een probleem. Toch probeert Snellen elk jaar weer nieuwe medewerkers te verleiden om mee te doen. Dit jaar met een uitgebreide fit- en beweegtest, waarna de medewerker een advies op

maat krijgt. Snellen: “Vaak is die eerste stap om te gaan sporten het grootst, daarbij willen we mensen goed begeleiden.” Hoeveel van de 1500 deelnemende medewerkers ook daadwerkelijk geregeld sporten, houdt Snellen niet bij. “We controleren ook niet hoevaak ze hier zijn en of ze wel hun best doen”, zegt hij. In het fitnesscentrum op de VU-campus is het minder druk dan een jaar geleden, maar toen was het soms, vooral na werktijd, ook onprettig druk. Of de VU ook na volgend jaar gratis sport blijft aanbieden aan medewerkers, is nog niet bekend. Snellen hoopt van wel: “Het is een goede secundaire arbeidsvoorwaarde en er is vraag naar.” Maar misschien is het financieel wel niet meer haalbaar en moet de werknemer een kleine eigen bijdrage betalen. “Die mogelijkheid zijn we nu aan het onderzoeken”, aldus Snellen. (WV)

27

Profile for Advalvas

Nr 16 8 april 2014  

Onafhankelijk magazine van de Vrije Universiteit, Amsterdam. Verschijnt 20 keer per jaar, om de week.

Nr 16 8 april 2014  

Onafhankelijk magazine van de Vrije Universiteit, Amsterdam. Verschijnt 20 keer per jaar, om de week.

Profile for advalvas