Page 7

in actie

Tweedejaars bachelor psychologie Jolijn Leusink (21) is voorzitter van A.S.V. Gay. Zij vindt het mooi om nieuwe leden in korte tijd te zien opbloeien.

Er wordt natuurlijk veel geflirt. “Vooral de eerste maanden, als mensen net uit de kast zijn, gaan ze vaak voor even helemaal los. Daarna wordt het meestal wat rustiger.”

DOOR WELMOED VISSER FOTO MARTIJN GIJSBERTSEN

I

s dat nog nodig een aparte studentenvereniging voor homo’s, lesbiënnes, biseksuelen en transgenders? “In mijn directe omgeving reageren mensen nooit raar als ik zeg dat ik op vrouwen val. In die zin is het misschien niet nodig, maar A.S.V. Gay speelt bij veel studenten wel een rol bij het proces van uit de kast komen en zelfacceptatie. Ik herinner het me nog goed van mezelf: op de introductiedag liep ik over de infomarkt op de VU en toen zag ik een standje van A.S.V. Gay. Een flyertje meenemen durfde ik niet, daarvoor was ik te verlegen. Ik heb ze opgezocht op internet en ben naar een borrel gegaan. Binnen een week was ik uit de kast. In Amsterdam was ik er, mede door mijn leuke contacten bij de vereniging ineens klaar voor, terwijl ik er in mijn dorp Duiven niet over durfde te beginnen.” Verlaagt de vereniging de drempel om uit de kast te komen? “Ja, veel studenten zijn verlegen en onzeker als ze binnenkomen. Binnen een paar maanden zie je ze opbloeien tot zelfverzekerde, ondernemende mensen. Dat vind ik de allerbelangrijkste functie. Daarvoor doe ik het.”

ADVALVAS

nr 11 — 28 januari 2015

Hebben jullie meer vrouwelijke of mannelijke leden? “De vereniging is opgericht door vier lesbische UvAstudenten. De eerste jaren zaten er veel meer vrouwen bij dan mannen en waren het vooral UvA-studenten. De laatste jaren trekt die verhoudingen meer recht, maar we hebben nog steeds meer vrouwelijke dan mannelijke leden. We willen er ook graag zijn voor transgenders, maar die bereiken we nog niet zo goed.” Hebben jullie ook heteroleden? “Er zijn hetero’s die vanaf het begin lid zijn om ons te steunen. Maar die zijn niet actief. Wel komen er altijd heterovrienden mee naar borrels en feesten.” Zijn jullie een beetje toegankelijk voor buitenstaanders? “Ik heb heterovriendinnen die graag meegaan naar onze borrels. Nieuwe mensen worden snel en gemakkelijk opgenomen. Dat is typerend voor onze vereniging.” Doen jullie dingen met andere studentenverenigingen? “Ja, met Ichthus, de christelijke studentenvereniging, hebben we debatten gehad over homoseksualiteit en het geloof. Dat was zeer geslaagd. Zoiets willen we ook graag doen met een islamitische studentenvereniging.” Heb je je als student ooit gediscrimineerd gevoeld omdat je lesbisch bent?

Lustrum De Algemene Studenten Vereniging Gay (A.S.V. Gay) bestaat vijf jaar. Dat viert ze van 25 februari tot en met 6 maart met onder meer een lustrumreis, een dag voor ouders, een groot feest en een roze ouderendag, waarop de leden op pad gaan met oudere homo’s. Zie asvgay.nl.

Jolijn Leusink 2013-nu Bachelor psychologie 2012-2013 Lid ontrozingscommissie A.S.V. Gay (introductiecommissie) 2013-2014 Voorzitter ontrozingscommissie 2014-2015 Voorzitter A.S.V. Gay

“Nee, helemaal niet. Studiegenoten en anderen in mijn omgeving hebben nog nooit vreemd gereageerd als ik zeg dat ik een vriendin heb. Het boeit ze niet.” En in Amsterdam. Hebben jullie last van toenemende agressie tegen homo’s? “Ik kan niet voor driehonderd leden spreken en ik sluit niet uit dat sommigen er weleens mee te maken hebben gehad, maar het is zeker geen dagelijkse kost. Ik heb het nog nooit gehoord en ik loop best veel rond bij de vereniging.” Zijn al jullie leden uit de kast? “Nee. Ik ken in elk geval een Marokkaanse jongen van wie de familie niet weet dat hij homo is, of net doet alsof ze dat niet weet. En ik denk dat er meer zijn. Wij willen een veilige plek zijn, ook juist voor deze studenten. Bij ons kan iedereen zichzelf zijn.”

Wil de vereniging bij het volgende lustrum twee keer zo groot zijn? “We hebben nu driehonderd leden. Op zich is dat een prima aantal. Ik wil vooral graag de naamsbekendheid vergroten, zodat de mensen die er behoefte aan hebben, in elk geval weten van ons bestaan.”

7

Profile for Advalvas

Nr 11 28 januari 2015  

Onafhankelijk magazine van de Vrije Universiteit, Amsterdam. Verschijnt 20 keer per jaar, om de week.

Nr 11 28 januari 2015  

Onafhankelijk magazine van de Vrije Universiteit, Amsterdam. Verschijnt 20 keer per jaar, om de week.

Profile for advalvas