Page 22

Film

filmgebied, dus ik vond het wel mooi om te zien. Maar één minuut van Hyman en Alan Minsky kostte ons wel twaalf uur opnemen.”

genheid is, moet je iets met de monetaire economie doen en dan komt het vanzelf weer goed. Zo gaat het helemaal niet! Doe je iets met de rente of geld, dan raakt de markt voor aandelen of huizen nog meer uit het lood en wordt het kapitaal verkeerd verdeeld. Op een gegeven moment is iedereen weliswaar euforisch dat het zo goed gaat, maar eigenlijk gaat er steeds meer fout. En dan hebben we de boel weer vijftien, twintig jaar naar de klote geholpen doordat we zeer langzaam schuld moeten gaan afbouwen.”

Wat willen jullie met de film bereiken? “We roepen de economen op universiteiten, beleidsmakers, centrale bankiers en overheden in de hele wereld op dat ze economisch beleid moeten maken dat rekening houdt met menselijk gedrag. Adapt economics to human nature is de slogan van de film. ‘Eén minuut Hyman Maar we maakten en Alan Minsky Hoe staat het eigenlijk de film ook voor de kostte ons wel twaalf op de VU met het ondermensen thuis. Als uur opnemen’ wijs over menselijk mensen inzien dat gedrag in de economie? crises voortkomen “Sowieso hebben ze mij als uit menselijk gedrag hoogleraar aangesteld. Ik en dat het iedere keer heb ook echt vermeld bij opnieuw gebeurt, mijn sollicitatie dat ik dit dan zijn ze misschien ga aanpakken. En Willem Verschoor, de minder boos of bang. decaan van de economische faculteit, is “Het is niet zoals je op de middelbare zeer begaan met behavioural finance. Hij school of universiteit hebt geleerd. Dat heeft al een heel aantal mensen aangenoer een evenwichtslijntje is, waar een prijs men op dat gebied. Dus het gaat heel snel uitkomt waarbij iedereen werkgelegende goede kant op. Maar daarmee heb je heid heeft. En dus als er geen werkgele-

nog niet de boeken aangepast. “In de film zitten studenten van de Universiteit van Manchester. Die hebben een groep opgericht, de Post-Crash Economics Society. Ze pikken het niet meer dat ze les krijgen over dingen die niet met de werkelijkheid te maken hebben. Ze willen meer veelzijdigheid in de economie. Daar zijn nu wereldwijd meer dan tienduizend studenten mee bezig. Dus er komt al een soort opstand en de film moet daarbij helpen.” Wanneer kunnen we de documentaire verwachten? “We zijn nu met distributeurs in gesprek die internationaal met omroepen werken. En we praten met partijen als de BBC en de publieke omroep PBS in Amerika. Dat is allemaal in een beginstadium. Het doel is om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Ik krijg liever weinig geld van een omroep en bereik tien miljoen mensen, dan dat ik veel geld krijg en dat ze het ergens achter een box zetten en dat er maar een half miljoen mensen kijken.”

De trailer van Boom Bust Boom komt binnenkort ook op de website boombustclick.com.

Theo Kocken, Terry Jones en Robert Shiller, die in 2013 de Nobelprijs won voor economie, o.a. voor de analyse van het ontstaan van zeepbellen in de economie 22

nr 11 — 28 januari 2015

ADVALVAS

Profile for Advalvas

Nr 11 28 januari 2015  

Onafhankelijk magazine van de Vrije Universiteit, Amsterdam. Verschijnt 20 keer per jaar, om de week.

Nr 11 28 januari 2015  

Onafhankelijk magazine van de Vrije Universiteit, Amsterdam. Verschijnt 20 keer per jaar, om de week.

Profile for advalvas