Page 1

Nº 1

ADSE

Juliol 2011

Butlletí de l’Assemblea de drets socials de l’Eixample dreta Som un projecte autogestionat, ajuda’ns amb la teva donació.

PRESENTACIÓ DE L’ASSEMBLEA DE DRETS SOCIALS DE L’EIXAMPLE - DRETA

D

es de fa gairebé un any, diferents persones i col·lectius dels barris de Sagrada Família, Fort Pienc i Dreta de l’Eixample es varen organitzar a través de l’Assemblea de Drets Socials de l’Eixample (ADSE) per denunciar les retallades que s’estaven produint als nostres barris. Des de l’ADSE es va organitzar la vaga general del 29 de setembre i la del 29 de gener, s’ha treballat contra les retallades en Sanitat, especialment a l’Hospital de Sant Pau, o per la creació d’un punt d’informació laboral (PIL) i d’una Oficina dels Drets Socials de l’Eixample (ODS-Eixample) per donar suport als veïns i veïnes del barri.

l’assemblea de barri passant d’una quarantena de persones a més de dues-centes a les assemblees.

i coordinació, per treballar ment el del nostre veí Àngel, cap a l’emancipació política i cap a la formació socioi social dels nostres barris. política dels nostres veïns Des de l’ADSE actualment i veïnes per fer front al L’actual ADSE està organit- s’està treballant sobretot sistema que ens oprimeix. zada a través d’una assem- contra les retallades en la blea que es realitza cada Sanitat, tant a l’Hospital dimecres a la plaça Sagrada Sant Pau com a l’Hospital Família i quatre comissions: Dos de Maig, contra els difusió, formació, accions desnonaments, especial-

Però l’arribada de les mobilitzacions del 15M, com ha passat a molts altres barris, va fer augmentar qualitativament i quantitativament Fotografía: L’assemblea de Sagrada Familia un dimecres.

· 20 de juliol, diem NO a les retallades! ·

E

l passat dimecres, 20 de juliol, el parlament de Catalunya va aprovar els primers pressupostos decreixents de la història del nostre país. Aquest decreixement ha estat possible gràcies a les retallades que el govern d’Artur Mas ha fet en sanitat, ensenyament, transport públics, serveis socials... Però una vegada més les assemblees dels barris de Barcelona, en el nostre cas l’Assemblea de Drets Socials de

l’Eixample dreta (ADSE – Dreta), varen tornar a promoure una jornada de lluita que al nostre barri va començar a mig matí amb un cercavila i una performance sobre les retallades en sanitat i, especialment, amb el tancament de l’Hospital Dos de Maig. A la tarda es va realitzar una manifestació per mostrar el nostre rebuig a les retallades promogudes pels pressupostos i a la llei Òmnibus on es van aplegar més de 30.000 persones. Pàg. 1


ACTUALITAT

Butlletí de l’Assemblea de drets socials de l’Eixample dreta

Valoració de l’Eixample Dreta de les movilitzacions del 14 i 15 J

L

’ADSEixample-Dreta .va aprovar participar en la convocatòria Aturem el Parlament els dies 14 i 15J, dates importants al procés d’aprovació dels pressupostos de la Generalitat que impliquen retallades en les despeses socials. També s’iniciava el tràmit de la llei Òmnibus, que vol anul·lar en una única llei gairebé un centenar de normes del ámbit social, mediambiental i cultural. Estem a favor que que el poble pugui mostrar el seu rebuig a les imposicions del sistema polític i financer, creiem que les assembles de barri són una mostra d’organització popular i de base que està revolucionant la nostra ciutat. Condemnem l’estratègia de la classe política per criminalitzar i banalitzar el nostre moviment, així

com la manipulació política i mediàtica dels grans mitjans de comunicació amb la seva falta de pluralitat i objectivitat, encapçalats per TV3. Sense oblidar l’actuació policial dels Mossos d’Esquadra que varen provocar la majoria dels aldarulls.

CREIEM QUE LES ASSEMBLES DE BARRI SÓN UNA MOSTRA D’ORGANITZACIÓ POPULAR I DE BASE QUE ESTÀ REVOLUCIONANT LA NOSTRA CIUTAT Felicitem a tots els veïns i veïnes pel suport que ens donen, perquè tot està per fer, però tot és possible.

Fotografies: 1. Ens dirigim juntes cap al parc de la Ciutadella 14 juny. 2. Baixem junts i juntes cap a la manifestació del 19J.

Llegiu tot el document a: dretsocialseixample.wordpress.com

·Els desnonaments al nostre barri ·

D

esnonaments per impagament de la hipoteca, desnonaments per la impossibilitat de pagar el lloguer, gent gran que està pagant un lloguer de renda antiga i és víctima de l’assetjament immobiliari per tal que abandoni casa seva, aquesta és la nostra realitat, la nostra quotidianitat, del nostre país, de la nostra ciutat i del nostre barri.

realitat i tenim coneixença de dos futurs casos de desnonament entre els nostres veïns i veïnes durant aquest període estival. Aquesta és una de les cares més amargues d’una crisi que l’han originat uns pocs molt ben situats i que paguem, com sempre, els més vulnerables.

És per això que des de l’Assemblea de Drets Socials de Desgraciadament, el nostre barri la Dreta de l’Eixample vono està al marge d’aquesta lem donar suport a totes Pàg. 2

aquelles persones del nostre barri que estiguin patint una situació d’aquest tipus i animem a qui conegui un cas de desnonament ens ho faci saber, per lluitar plegades contra aquesta injustícia social, com ja s’està fent amb èxit des d’altres pobles i barris.


Juliol 2011

Fal·làcies sobre el dèficit del Servei de Salut 07 h: Comença una jornada en qualsevol hospital públic i/o concertat, amb menys recursos humans i materials dels que disposava fa tan sols uns mesos, concretament des d’abril. Però tothom repeteix, obsessivament, el mateix missatge, com un dogma que no es pot discutir, dubtar o rebutjar: no hi ha diners. Sembla que els polítics i directius hagin trobat la fórmula màgica que els autoritza a destruir un dels millors Serveis de Salut del món, sens dubte.

No parlen dels impostos que no paguen els més rics. Alguns exemples: si no haguessin tret els impostos sobre Transmissió Patrimonial, donació i a les grans fortunes, que gràcies a les SICAV només cotitzen un 1%, els apliquéssim el mateix règim de taxes que a qualsevol treballador , es podrien dur a terme tots els projectes de construcció i posada en funcionament dels Centres Sanitaris de Catalunya. Gastem molt als Serveis Sanitaris. El cost de la Sanitat és inviable. Aquest és el segon missatge més utilitzat. Jo em pregunto: com s’estableix la relació cost-benefici, parlant de salut? Em falta una peça imprescindible: la quantitat de vida sana que té la pobla-

ció d’un país (així defineix la OMS el terme salut). Hi ha prou indicadors de resultats, validats, que demostren la eficiència del nostre Servei de Salut Públic: esperança de vida, mortalitat infantil, maternal, incidència de malalties infecto-contagioses, etc. No sóc una especialista en Epidemiologia i Salut Pública, però tinc la suficient informació i experiència com per no creure en fal·làcies, que no tenen més objectiu que privatitzar els béns públics. La privatització progressiva de Serveis de Suport Clínic, CAPS, Centrals d’Emergències i en aquests moments l’intent clar d’utilitzar les estructures públiques per utilització de mútues. Tot això constitueix la millor prova de l’objectiu final d’aquestes mesures de la destrucció de la xarxa pública de Salut.

ELS POLÍTICS I DIRECTIUS HAN TROBAT LA FÓRMULA MÀGICA QUE ELS AUTORITZA A DESTRUIR UN DELS MILLORS SERVEIS DE SALUT DEL MÓN.

Fotografes: No al tancament de l’Hospital Dos de Maig

· INSTITUT ANGELETA FERRER ·

E

ls antecedents d’aquesta situació es remunten al 1994 quan la Generalitat va preveure la ubicació d’un institut de secundària on ara es troben els jardins Clotilde Cerdà, que donés servei als barris de Sagrada Família i Fort Pienc. Al PAM de l’Ajuntament 1996-1999 es van expropiar els terrenys i enderrocar les naus que hi havia construïdes, quedant l’espai destinat a l’institut com una plaça amb cistelles per jugar a bàsquet. El 1999 es van cedir els terrenys a la Generalitat i el 2007 es va aprovar la redacció del projecte bàsic. La regidora

del Districte es va comprometre al Consell de Barri de 2008 que l’institut començaria a funcionar el 2011, però novament va quedar tot aturat, per falta de pressupost. Al projecte del pressupostos per aquest any tampoc hi figuren les partides pressupostàries per a la construcció dels equipaments socials compromesos entre l’Ajuntament i la Generalitat com són els instituts Angeleta Ferrer y Viladomat a l’ Eixample, Vallcarca a Gràcia i Fabra i Coats a Sant Andreu.

Pàg. 3


ESPAI D’OPINIÓ

Per que cal opinar?

OPINA TU TAMBÉ

A

l butlletí ens vam llançar _la pregunta de qui havia d’escriure els articles d’opinió.

són opinió i política ens porta també a pensar que les grans decisions ens són llunyanes. Queda demostrat Pensant-hi m’he adonat amb les retallades actuals que la resposta és: “La ma- que ens son colpidorament teixa gent que ha de prendre properes. les decisions polítiques”. Tothom participa, ho cregui Evidentment això va acom- o no, tant de política com panyat de la forta creença d’opinió. Ara mateix no toen que tothom ha de pren- thom ho fa amb igualtat de dre part de les decisions condicions i això provoca innumerables injustícies. polítiques. Establir la barrera els que decideixen i opinen de manera professional (o legal en alguns casos) i els que no és el que produeix l’alienació i la injustícia. Política ho es tot, des de la relacions amb els nostres veïns fins a la macroeconomia com opinió ho és tot, des de la conversa de bar o aquest article. Negar que els fets quotidians

qui pateix com nosaltres, hem de trencar amb la sensació que la nostra opinió es menys vàlida que la d’altres. La gent ha sortit al carrer i s’ha adonat que, a cada casa, hi ha problemes similars i que els veïns també són font d’informació. La nostra lluita pren força amb cada nova opinió, amb cada nova veu.

“Una de les grans victòries que ja hem aconseguit aquestes últimes setmanes és que la gent perdi la por a opinar. Que la gent sàpiga que no està sola” A més de crear, entre la gent que sent que no té veu, la sensació que no té el control de les seves vides.

Aquest butlletí és de tots, com ho és aquesta lluita. Que no ens tornin a fer creure que estem sols, mai més.

Hem de trencar aquesta Text: Miquel Adell inèrcia que ens allunya de

*Pots fer-nos arribar el teu article d’opinió al correu electrònic: assemblea.drets.socials@gmail.com o entregar-lo als diferents punts d’informació que té l’ADSEixample Dret al barri. A cada butlletí publicarem l’article que més hagi agradat a la web. ** Tots els articles d’opinió són opinions personals de les persones que els escriuen i no reflecteixen necessàriament l’opinió de l’ADSEixample Dreta.

“Ens trobem cada dimecres a la Plaça Sagrada Família” 20 h Cassolada 20:30 h Assemblea Més informació: Pàgina web: www.dretsocialseixample.wordpress.com Correu electrònic: assemblea.drets.socials@gmail.com Facebook: Assemblea Drets Socials de l’Eixample Twitter: @ADSEixample #eixamplesensepor Youtube: http://www.youtube.com/user/ADSEixample Flickr: http://flic.kr/ps/XUekC Pàg. 4

Butlleti ADSE dreta 01 (Juliol 2011)  

Nº 1. Juliol 2011 Butlletí de l’Assemblea de drets socials de l’Eixample dreta

Butlleti ADSE dreta 01 (Juliol 2011)  

Nº 1. Juliol 2011 Butlletí de l’Assemblea de drets socials de l’Eixample dreta