3 minute read

VIA MIJN KUNST VERTEL IK MIJN VERHAAL

CULTUUR "VIA MIJN KUNST VERTEL IK MIJN VERHAAL"

Avdia Van Art (Avdia Avrumutoae) is een Roemeens-Belgische kunstenares die al 16 jaar in ons land woont. Zij legt zich toe op schilder- en tekenkunst en grafi ek. Ze exposeerde haar werk reeds meer dan 40 keer: in Roemenië, in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Momenteel is haar werk te zien in het Red Star Line museum in Antwerpen. Vorig jaar studeerde ze af in de richting Gezinswetenschappen. Ze haalde ook een licentiaatsdiploma bij de Academie van Beeldende Kunsten ‘ Nicolae Grigorescu’ in Boekarest. Momenteel doet ze via VDAB stage bij ADR-Vlaanderen tot juni.

'Mijn twee passies zijn kunst en mensen,' zegt Avdia. 'Deze twee verbinden, daar gaat mijn hart sneller van slaan. De liefde voor kunst ontstond toen ik nog een kind was. Na het deeltijds kunstonderwijs in Roemenië ben ik op de Academie voor Beeldende Kunsten in Boekarest afgestudeerd. Mijn integratieproces in België was niet zo simpel. Soms botste ik met de Belgische cultuur en dat vroeg veel doorzettingsvermogen van mij. De verhalen over de communistische dictatuur komen ook terug in mijn kunst. Het zijn pijnlijke verhalen over kindermishandeling in de weeshuizen van Roemenië die mij diep raken'

Het leven in een dictatuur was niet simpel. Ik wist dat ik nooit moest zeggen wat ik dacht, we konden niet naar het buitenland en leefden in een soort ‘bubbel’. Iedereen werkte en kreeg een appartement of woning. Veel blokken waren snel gebouwd en het leven was redelijk goedkoop. Na de revolutie ging ik, als alleenstaande moeder, aan de slag. Ik heb 12 jaar als leerkracht gewerkt in een middelbare school. Vaak in barre omstandigheden: met een dikke jas en handschoenen tegen de kou.

In 2002 ontmoette ik mijn ex-man en een jaar later kwam ik naar België. Enkele jaren na de scheiding ontmoette ik mijn huidige man, wij zijn al 9 jaar een gelukkig koppel. In 2014 begon ik met studies gezinswetenschappen en vorig jaar haalde ik mijn diploma. Sinds ik in België ben, heb ik verschillende jobs gehad in de sociale sector. Ik werkte voor het OCMW, voor de vzw’s Atel en Prisma, voor het Agentschap Integratie en Inburgering en gaf kunstworkshops voor jongeren met lichamelijke of mentale aandoeningen en vrouwen met borstkanker.

Als het over mijn kunst gaat zal liefde altijd een bron van inspiratie en meditatie blijven. Naast muziek laat ik me graag beïnvloeden door fi lms en boeken. Mijn bronnen van inspiratie zijn de mens en het leven in al zijn facetten, alsook de fantasie en dromen. In mijn werk zit geen strakke scheidingslijn tussen wereld en verbeelding, ze vloeien constant door elkaar. Mijn concept is een 'passage’ tussen verleden en heden, tussen fi guratief en abstract. Liefde, verdraagzaamheid, vrede, vuur, passie worden geschilderd met het penseel van mijn ziel.

In mijn schilderijen kan je de symbolen van migratie zien: een kruis, een vogel, een boot, portretten van mensen en dieren. De composities die ik ontwerp zijn beelden van mijn eigen verhaal rond migratie. Kunst is een middel om mijn boodschap aan de hele wereld te tonen: migratie betekent vrijheid en het vinden van je eigen identiteit. Ik hou van abstracte kunst omdat die veel vrijheid geeft en kans op zelfexpressie. Mijn favoriete kunstenaars zijn de Vlaamse primitieven, hedendaagse kunst, Gustav Klimt, Gerard Richter en Adrian Ghenie.

In de toekomst zou ik graag meer contacten hebben met grote galerijen in België en andere landen en continenten. Mijn droom is om een Roemeense kunstschool op te richten waarin de Roemeense cultuur gepromoot wordt.

"Prin arta spun povestea mea"

Artista plastica ieseanca Avdia Avrumutoae a absolvit Universitatea Națională de Arte ”Nicolae Grigorescu” din București, si este stabilita de 16 ani in Belgia. In prezent este stagiara la ADR Vlaanderen. Lucrarile ei de pictura/desen le puteti admira in Muzeul Red Star Line din Antwerpen. Artista spune : ‘Migratia, drama parasirii pamantului natal integrarea intr-o lume noua si consecintele acesteia in viata mea sunt subiecte interesante pentru arta mea.’