Page 1

RAVALACIร“

nยบ 0 1


2


Bienvenidos al Raval

Q

uedaron lejos los días en que el Raval era el barrio marginal de Barcelona, el Raval de ahora está de moda, siendo la zona más multicultural de la ciudad. Parece ser que todo el mundo se siente cómodo y bien recibido, puesto que en ella conviven desde inmigrantes hasta catalanes de toda la vida, pasando por hipsters, punks y artistas alternativos. Paséate por el barrio y descubrirás la gran variedad de gente que lo habita, además de lugares realmente interesantes. Ravalació es una revista bilingüe que nace con la intención de acercar el Raval a aquellas personas que aún desconocen el enorme atractivo de este barrio. Esperamos así, incitar a nuestros lectores a conocer mejor esta parte de Barcelona.


Contenidos

Memòries del barri

4 5 6 7 8 9 10 11 12

Locals del barri

28

Moda de barrio

Marineros puteros

El gat de Botero


4


Moda de barrio Coke Bartrina es un fotógrafo de moda que en 2001 dedicó una exposición a la moda del Raval. El barrio que una vez estuvo marginado, se ha convertido en el barrio más alternativo de la ciudad y del que actualmente nacen nuevas tendencias y en el que se mezclan tribus urbanas de todo tipo. El autor de estas fotografías ha querido realizar un pequeño estudio sociológico y mostrar los ejemplos de moda que se pueden encontrar en el barrio. La convivencia de saris, ropa militar y punk, turbantes, tacones y túnicas solo se puede llevar a cabo en este barrio de Barcelona. Es interesante ver como todos conviven en armonía y con mutuo respeto. No hay reglas que valgan ni modas que vienen y van, aquí cada uno es auténtico y fiel a sí mismo y a sus creencias. Y éste es uno de los aspectos más interesantes de estas fotografías, descubrir como el Raval es enriquecido por todas las culturas que habitan en él, en este barrio tan peculiar y único.

5


6


FotografĂ­as: Coke Bartrina

7


Marineros puteros

8


J

usto al lado de del edificio de Hacienda, subido sobre un pedestal de hormigón, se encuentra una retorcida estructura de hierro representando el oleaje marino y en su base, una placa que reza así: En memoria de los miembros de la Armada Americana y del Cuerpo de Marines que servían al USS Guam y el USS Trenton que perdieron la vida en este puerto el 17 de enero de 1977. Y como gratitud hacia los funcionarios, ciudadanos y equipos de rescate de Barcelona por su colaboración con la Armada Norteamericana. Pero... ¿Qué fue lo que sucedió realmente aquel día? Resulta que en la década de los ’70, el Raval era el barrio preferido de los marineros. Nada más zarpar, se dirigían a los bares en los que se celebraban espectáculos de señoritas y en los que bebían hasta el amanecer. Así pues, el 17 de enero de 1977 hizo escala en el puerto de Barcelona la VI Flota de las USS Navy con muchas ganas de pasárselo bien. Esa noche se dirigieron, como de costumbre, a los shows del Paral·lel y a los antros más canallas del Barrio Chino de Barcelona. El dueño del último bar que visitaron cerró sin darse cuenta de que quedaba todavía un marinero dentro. Los marineros salieron a la mar y la lancha, que trasladaba a los cientos de marineros del puerto a la nave, se hundió y murieron 49 de ellos. El marinero que se había quedado en el bar despertó al día siguiente sin dar crédito a lo que había pasado y mandó construir un monumento en el Moll de Barcelona en conmemoración de sus compañeros.

9


10


El gat de Botero El gat del Raval, obra de l’artista Fernando Botero, s’ha convertit en un icona del barri del Raval. L’escultura va ser adquirida per l’ajuntament a l’any 1987 i des de llavors ha divagat per la ciutat buscant la seva ubicació idònia. Ha estat posicionada al Parc de la Ciutadella, a l’Estadi Olímpic, a una plaça de les Drassanes... i així fins a un total de 15 llocs. Fins que l’any 2003 va trobar el seu espai a la Rambla del Raval, on hi destaca amb molta intensitat. Ha acabat quedant plenament integrada en aquest entorn, en el que se li dona el protagonisme que es mereix, representant un element quotidià amb unes dimensions desmesurades.

11


Memò del bar


òries rri


Pau Quant fa que vius al Raval? 50 anys. Què és per a tu el Raval? És molt especial, molt especial. Jo vaig triar el Raval, quan vaig voler comprar un pis, vaig triar el Raval, i ja està, m’hi trobo bé. Hi ha coses dolentes, hi ha coses maques, però és més lliure, et sents més lliure. Quin lloc del Raval recomanaries? Home, on visc jo, a les Drassanes —em refereixo a l’avinguda de les Drassanes—, per a mi és el millor del Raval, hi ha jardins i arbres. I després, el que també trobo molt maco és el Nou de la Rambla, de Rambles a Paral·lel, que és molt animat. És vida, és vida... Tu te’n vas a Barcelona a partir de les 10 o les 11 de la nit fora del Raval i no hi ha ningú, i aquí, aquí és vida.

14


15


16


Helena Quant fa que vius al Raval? Doncs fa 10 anys. Què és per a tu el Raval? Doncs a veure, un lloc molt... per a mi és la vida de Barcelona, un lloc on hi ha molta vida. Per tant, té coses molt bones i coses no tant bones. Però en aquest sentit és com estar al centre de la ciutat, en tots els sentits, no només en el sentit geogràfic, sinó de la vida de la ciutat. Quin lloc del Raval recomanaries? La Rambla del Raval és un lloc que recomano molt, recomano el “Cafè de les Delícies”, primer perquè és d’uns amics meus i segon perquè és un lloc molt acollidor i molt bonic on també fan actuacions, i vaja, que més o menys va obrir al mateix temps que jo vaig venir a viure aquí, per tant està molt relacionat amb mi. Bueno, en general recomano tot el barri, hi ha molts llocs per descobrir.

17


18


Antonio Quant fa que vius al Raval? Vivo desde el año ’75. Què és per a tu el Raval? El raval es un barrio multicultural, es el corazón de Barcelona para mi. Quin lloc del Raval recomanaries? El Nou de la Rambla, que este año hace 225 años.

19


Eva Quant fa que vius al Raval? Pues 41, desde que nací. Què és per a tu el Raval? No sé, muy cambiado, desde antes a ahora está muy cambiado. Bueno entre comillas... está un poco mal, bueno, bastante mal. Quin lloc del Raval recomanaries? En el Mercado de La Boquería se come bien, por ejemplo.

20


21


Elías Quant fa que vius al Raval? Des de que vaig néixer, 66 anys. Què és per a tu el Raval? Era, era casa meva. Quin lloc del Raval recomanaries? Del Raval...? Es que és tot el Raval, és molt maco.

22


23


24


Cristina Quant fa que vius al Raval? 9 años. Què és per a tu el Raval? Es el barrio donde vivo, es un pequeño mundo especial. Yo vivo en el extremo, la calle Tallers, digamos la parte más pija (risas), es un sitio con un ambiente muy especial. Quin lloc del Raval recomanaries? Debajo de un corazón que encontrarás en la calle Guifré, hay una sala que se llama “Almacén”, donde se hace mucha programación de teatro fantástica de pequeño formato, sobretodo de clown, porque yo soy payasa.

25


26


Miquel Àngel Quant fa que vius al Raval? Hi vaig néixer. Què és per a tu el Raval? Home, és el barri... hi he nascut. Tota la vida. Quin lloc del Raval recomanaries? Ves a esmorzar o a dinar a “L’Havana”, que ho fan molt bé.

27


Locals del bar


s rri


Casa-taller de marionetas de Pepe Otal Un dels llocs més màgics de la ciutat de Barcelona, un local molt discret i a la vegada acollidor. Aquest establiment ha servit durant anys per a la instrucció d’alumnes i aficionats a tot allò màgic per endinsar-se en el fabulós món dels titelles artesans.

30


El bigote del Sr. Smith Aquesta galeria, gens convencional i extremadament divertida, és cada cop més popular. Situada en un dels carrers amb més moviment del Raval i amb un enorme bigoti a la façana, no resulta indiferent. Tant hi pots anar a veure exposicions, com sesions de dj’s i nombrosos tallers. Fins i tot hi trobarás una barra per prendre alguna cosa.

31


Flamingo’s Gallery L’objectiu d’aquesta galeria és oferir un espai a joves artistes i dissenyadors per exposar i comercialitzar els seus productes, tant de moda com de disseny en general. Amb una decoració única i personal, s’ha convertit en un punt de referència per a la recerca d’un estil pròpi, des de pin-up i rockabilly fins a surfer i urban.

32


Telenoika Fundat l’any 2000, és un col·lectiu que neix amb la intenció d’experimentar dins del món audiovisual i compartir coneixements en aquest camp tan innovador.

33


Holala! És una de les botigues més conegudes de la zona, amb roba de tota mena. A la planta inferior hi trobarás roba d’home més aviat clàssica, mentre que al segon pis hi ha la roba de dona, amb un estil vintage i d’estampats florals.

34


Ras Llibreria amb espai expositiu, centrada especialment en la moda, el disseny gràfic, l’urban art, la il·lustració i la fotografia. La secció de llibres és ben gran i s’hi poden trobar des de clàssics fins a llibres actuals. A la part posterior del local trobem l’espai expositiu.

35


Kilim Et semblarà estar a Turquia quan tastis els plats d’aquest fantàstic restaurant turc. L’especialització de la seva cuina és, sens dubte, un gran assortit de plats típics.

36


Djam Africa Restaurant de menjar típic senegalès amb ambient acollidor i agradable. La gastronomia del país es caracteritza pel seu ingredient principal: l’arròs (yassa) i el peix, que també té una gran presència als seus plats.

37


Madame Jasmine Pub hipster, kitsch i un pèl hortera, però amb molt d’ambient i encara més flow. Les parets, adornades amb còmics i decoracions d’allò més extravagants, aconseguirán fer-te sentir en un ambient gens corrent. A banda d’això, s’hi celebren sessions esbojarrades de poesia.

38


Fonda España Interior modernista restaurat pel famós arquitecte català Domènech i Montaner. El menjar és obra del prestigiós xef Martín Berasategui —guardonat amb tres estrelles Michelin—, que hi està com a assessor gastronòmic.

39


Hey Ho! Bar En aquest local hi trobaràs tota mena d’estils musicals alternatius. S’hi realitzen exposicions, concerts, sessions amb dj’s... és el lloc perfecte per anar a prendre un cocktail amb l’ambient més jove i fresc de la ciutat.

40


41


Créditos Redacción: Blanca Rasmussen / Pol Vilella

Diseño: Adri Valls

Producción: Argra Trading

Agradecimientos: David Martín / Gabriel Muñoz


Ravalació #0  

Ravalació es una revista bilingüe dedicada al barrio del Raval, en Barcelona.

Ravalació #0  

Ravalació es una revista bilingüe dedicada al barrio del Raval, en Barcelona.

Advertisement