Page 1

Adrian Danaila

PORTFOLIO


My name is Adrian Danaila. I am an architect from Romania. This Portfolio contains a collection of my academic and professional investigation in the architectural realm.


01 03 05 02 04 06 Diploma project

Complex Programs

Housing

Insertion in historical fabric

Urban Design

Competitions

01.1 UM 01589 MARKET - agro-food complex URBAN CONVERSION

02.1 urban filling - ELISABETA STREET 02.2 hybrid building

03.1 University Hub - Mecanical enginEEring university 03.2 juvenile retention center

04.1 redesign of the batiștei church courtyard 04.2 timber structureS

05.1 collective social housing 05.2 Mirrored Houses - Popesti 05.3 housing – between public and private

06.1 Stonerex - Appearance with essence 06.2 exibition stand brasov


01

Diploma project 01.1 UM 01589 MARKET agro-food complex. tecuci URBAN CONVERSION


The project involves the architectural and urban conversion of a site with personality from the city of Tecuci. The site that houses a series of buildings on it used to belong to the military and were abandoned in 2005 when the unit relocated. Without a prospect for the integration to the city, this site can be adapted to become a prosperous commercial complex while supporting the socio-cultural aspect of the city and its surroundings. The problematic of the reconfiguration arises from the way the old buildings are reused and how the new food market building comes as a completion to them and how the inner courtyard is converted into dynamic and attractive a public square. In doing so the proposal tends to various challenges like the need to configure the site to become a commercial block that can define the new residential neighbourhood that will be developed, site configuration in accordance with the proximity, designing at a human scale to ease perception and usability of the space and to promote local values through combining commercial functions with social life (promoting local products, meeting spaces for traders, space for events and leisure).


The city of Tecuci comprises 3 areas with collective housing, the high-density dwelling area built during the socialist regime, of which the first 2 in the south of the city were thought from the beginning to have integrated in them several functions complementary to housing. One of these is the fresh market, an element missing from the more recent built neighbourhood, to which it the studied site belongs. We can assume that these functions were taken into account, but because it was one of the last major projects started at the end of the socialist regime, the only reason why these were not built was probably the lack of resources to undergo additional investments to the neighbourhood. The socio-cultural context of the area and the intense concern for agriculture in the area complete the need for space where local farmers can sell their products and promote the local economy. The diploma project aims to remedy this defect in the neighbourhood and at the same time proposes a functional conversion of the land and unused buildings within the former military unit to complete the space with a new building that will host an agro-food market.


volumetric concept The project involves completing the enclosure space in the east, implementing new functions for unused buildings, and reorganizing this central space into a high-quality public space. The new building is oriented north-south connecting to the former dormitory building that will become a commercial gallery with non-food stores with openings on the long sides to the street and the new square. Accessibility and permeability of the building play an important role in how space becomes attractive and users can easily use it. To achieve this, the building narrows to the south to allow the enclosure to be perceived from the intersection and with a passage in the connection with the northern building to facilitate the passage. The ground floor of the building that houses the market is conceived as a grid of alleyways that allow you to navigate in the interior with ease and to treat the glazing of the two parallel facades providing visual continuity between the street and the square. The new construction aims to complete and create a new alignment for the future neighbourhood and proposes a junction to the south by connecting to the height of the construction at the intersection and a decrease further away from the intersection by connecting to the height elevations of the cornice of the buildings on site. The shingle is an element taken from the surrounding buildings, bringing a familiarity between the new and the old buildings.


est elevation

west elevation

longitudinal section


The interior of the market is functionally fragmented by levels: on the ground floor, we find fresh produce and locally manufactured goods organized in island stalls ensuring traffic fluidity. On the first level, there are shops with speciality products (butchery, fish shop, dairy, etc.) and a restaurant with a dining area, the last level houses the market administration and other rentable office spaces. The marketplaces slabs are sequentially withdrawn to the west of the curtain facade to ensure adequate space illumination and give an open space feeling inside the whole market.

ground level

For the other buildings inside the site, complementary functions were proposed, correlated with the spatial layout of the previous functions. These include office and meeting spaces where courses and lectures can be arranged, hostel accommodation or rent for traders or visitors, craft workshops and other commercial spaces.

first level

second level


park view park view

south elevation

transversal section

square view


perspectives


model photography


02

Insertion in Historical Fabric

02.1 urban filling - ELISABETA STREET 02.2 hybrid building


year 4. sem 8.

02.1 urban filling - elisabeta street

Along the Elizabeta Avenue there is a continuous row of historical buildings that was broken a couple of years ago when one of them collapsed, leaving the sequence incomplete. This project tends to that problem by restoring a visual continuity while taking into account the existing context. In doing that, the cornice was continued and linked to the existing neighbouring building while using on-site present materials and stylistically elements like the clear rhythm of the windows and the high slope roof with clerestories.

Elevation


street elevation


photo montage

photo montage


groundfloor PLAN

1st and 2nd floor PLAN

3rd and 4th floor PLAN

section PLAN


year 5. sem 9. Group Project.

02.2 hybrid building

On the old urban fabric of the capitals historical centre, Calea Victoriei is one of the oldest an architectural complex avenues. The main feature of this famous street are the pocket places and streets along its course that held various urban attractions or host historical buildings. Our project is on Matei Millo Street, in one of these types of spaces and it needs be able to sustain it. From the multiple functions that we had to include, office space has the majority that we had to have, along with housing and commercial and activity spaces. In doing that we composed the building in 2 parts, one on the first 3 stories that host the public functions, keeping a story level of the nearby building and a tower with the office spaces that is separated from thepreviously mentioned body by a withdrawn story of the restaurant. The nearby blind walls forced us to link to the vicinity building and to cover the area demands, we designed an atrium in the middle of the bottom building for lighting that doubles as circulation space. All functions were placed to work together in harmony with its individual access for a separate function to have a root common space on the ground floor.


site plan and volumetric concept


ground floor plan

4th floor plan

1st, 2nd and 3rd floor plan

6st+ floor plans


elevation matei millo street

elevation ion oteteleșanu street


section through offices

section through atrium


model photographies


03

Complex programs 03.1 University Hub - Mecanical engineering university 03.2 juvenile retention center


year 5. sem 10

03.1 University Hub - Mecanical engineering university

This program is an urban island next to various stand along buildings like Opera Romana, the Faculty of Law, and many others and other miscellaneous constructions with the purpose to replacing and improving the existing mechanical engineering faculty. The new constructions have an inbuild structure meant to combine various sub-programs and to collide them together within a HUB. The main programs are segregated into three (apparent) independent buildings that are linked through a “blade-like” structure designed to connect them through three paths (under, inside, above). One of the building, the biggest one, houses the faculty itself, administration, various size amphitheatre, laboratories and meeting rooms. The tallest one consists of office spaces destined for startup companies, meeting rooms and cafe shops at lower levels. The third one is the dorms for students with a library, a cantine and housing-related facilities. The design of the three distinct buildings is different in order to emphasise their purpose, blending together through the neutral design of the “hub blade“.


year 4. sem 8.

03.2 juvenile retention center

This program provides housing to minors who have committed a punishable criminal offence and were sentenced through a court ruling. These youngsters should not be treated like regular prisoners because they will inevitably return in the society and it’s our duty not to add more barriers in the way how they perceive the outgoing society around them and vice versa. By doing so, the buildings were designed in a way that fences and walls wouldn’t be used and the physical restriction would be ensured by an enclosed courtyard by parts of the construction. The keystone of this project is the courtyard and how it’s shaped with an enclave that gradually descends towards the front entrance with a football court 3 meters below de ground level. This ensures a visual connection with the exterior while keeping students inside. The housing was placed on the street side, the side with the neighbourhood, in a thin slide at the second floor, with the rooms facing towards the courtyard and the common area towards the street. (doing so, depression and anxiety due imprisonment is believed would be reduced). The intention of this institute is that this correction program is to be seen more as an enclosed school rather than a prison so these troubled children would not be victims of a harsh system.

courtyard view


ground level

entrance portico view

1st level


courtyard section


west elevation

south elevation

east elevation

north elevation


ghencea avenue view

school interior


sunshader detail


04

Urban Design 04.1 redesign of the batiștei church courtyard 04.2 timber structure


year 4. sem 7.

04.1 redesign of the batiștei church courtyard

Batiștei Church is a place of quiet beauty which needed to be released from the old unreachable courtyard surrounded by metal fences while embracing the urban context and encouraging a grate shift by opening its borders to a truly public use. The range of materials was kept limited to make a subtle insertion in the existing context. Along the redesign of the pavement and the resting spots, a church candle shop and bell tower were included in near to the church.

site plan

mood board


batiștei street elevation

general david propargescul street elevation


jean louis-calderon street elevation

ground plan

ilumination plan


year 5. sem 9.

04.2 timber structure

Although the modernist doctrine of flat roofs (in the terrace) is still dominant in architectural education, most existing buildings or new built worldwide are keen to remain covered sloping roof structure. The framework is thus, par excellence, a special structure. Although its history is as long as the history of architecture itself, the roof structure technology is by no means “old�. After all the time and modernist influences its contemporary, snake back (actually not gone, was just ignored and, worse, unstudied) and is one of the most used approaches to contemporary architecture. Therefore this project is an exercise in the use of timber and the ways it can be used to design complex structures. In this project, I studied and used a reciprocal frame structure that is commonly found in traditional Asian architecture (not exclusively), a system that it’s used for large opening and it looks as if it defies gravity. The main part of this exercise was the model.


plan

section

inside view


model photographys


bounding detail


05

Housing

05.1 collective social housing 05.2 mirrored houses - popesti 05.3 housing – between public and private


year 3. sem 6. Group Project.

05.1 collective social housing

This unique site is situated in the far South-East of Bucharest in a former town that was attached to the capital before 1960. The former political regime had planes to urbanize the whole part of the south buy stretching a road axis to the center of the city and building massive continuous housing buildings that boarded the streets (that where planned to continue reducing their height towards the existing low rise houses), but stopped at a point leaving a problem of contact between the tall “border” and the low-rise house background. More than that, the Ferentari neighbourhood is known to be infamous for its crime rate. To tend to these problems, we proposed 4 punctual housing building, three of which are connected at the second and third floor also by apartment spaces, leaving the ground floor opened for circulation and their height decreases towards the low-rise buildings. The 4 “slides” are arranged in a way that no two are faced with one another. The ground floor hosts a couple of local use stores or services and in the middle, we arranged a common space knitted with earth and pavement in a pattern towards a tiny hill that doubles as a courtyard for the kindergarten. This enclosure was design to be a safe space for all due to the fact that it’s in plain site. A place is safer as more pairs of eyes are present.


site plan


east elevation

west elevation

south elevation

north elevation


1 room 2 rooms 3 rooms 4 rooms

apartment layout

ground level


1st and 2nd level plans

logia detail

3rd+ levels plans


interior renders


sevim impex - project

05.2 mirrored houses - popesti

The Mirrored Houses are a pair of homes, set in the quiet surroundings of the Popesti-Leordeni, at the edge of a lake, just outside the city of Bucharest. The private investors wanted to build two house with the intent to be sold. The available lot, the orientation and with the investors requirements resulted in a couple of mirrored house each one with its own features, while the north one has a great view over the lake, the south house is showered in sun rays and can still experience the lake from the living room terrace. The ground on which we should intervene has a slope of about 5 metres in the back so a displacement between the slabs of the front and the back of the houses was used to ensure an optimal use of the land while maintaining connections between common spaces of the house. The design of each house was resolved into four sectors connected to trough levels on a single ladder. This decision allowed us to reduce the circulation areas to a minimum and go accommodating the various uses, following the natural slope of the lot and even burying part of them, reducing in this way, part of the built. The ladder, of course, becomes the organizer, not only functional but spatial, as a nexus between spaces that need to be integrated. With this volumetric arrangement and taking care to maintain as much vegetation, we were able to provide the houses of the variety and flexibility of required spaces.


GROUND LEVEL

SECOND LEVEL

FIRST LEVEL

SECTION


year 2. sem 4. Group Project.

05.3 housing – between public and private

The project is located in NE of Bucharest in a residential housing area (protected parcels), a neighbourhood with the provincial character on, between the Fabrica de Cărămidă street and the lake. The challenge was to integrate the houses with the sounding in a way that will not defy the character of the zone and will redefine the traditional way of living by embracing the shared space point of view. 10 linked houses where proposed and a major common space was placed in the middle that can be used for lousier purposes by all.


neighbourhood ground level plan

neighbourhood 1st level plan

site plan


south neighbourhood elevation

inside neighbourhood elevation

west neighbourhood elevation


front elevation

yard elevation


section a

ground floor plan

section b

section c 1st floor plan


model photographies

interior rendering


06

Competitions 06.1 Exhibition Stand Brasov 06.2 STONEREX - Appearance with essence


06.1 Exhibition Stand Brasov


02 STONEREX - Appearance with essence


adrian danaila

Rakuunantie 17, Helsinki, Finland tel.: 045 149 1522 email: danaila.adrianionut@gmail.com

Education and Training 1 Oct 2011 – 15 jul 2017

Masters degree in Architecture

Faculty of Architecture – Ion Mincu University of Architecture and Urbanism, Bucharest (Romania)

Professional 1 nov 2016 – 1 apr 2018 junior Architect SC SEVIM IMPEX SRL, Bucharest (ROMANIA)

- Concept development, project detailing - Coordination with other engineering fields - Coordination of building sites - Assistant in site planning design and documentation

11 Jul 2016 – 11 Oct 2016 intern Architect Rwsl - architektoniczna sp. z o.o, LODZ (Poland) - Measurement and digitisation of building sites - Coordination with other engineering fields - Modeling and detailing interior designs

1 Jul 2015 – 1 Apr 2016 architectural assistaNt SC Proiectare ConstrucTii Concept SRL, Bucharest (ROMANIA) - Concept development, project detailing - 3d modelling and rendering - Coordination of building sites

Languages

Romanian – Native English – Full professional proficiency Spanish – Elementary proficiency

Competitions and Exhibitions Feb 2016 – Awarded Mention in the competition Special Structures

Insertion in historical area Calea Victoriei Bucharest UAUIM

Mar 2016 – STONEREX - Appearance with essence jun 2016 – Exibition stand Brasov

Publications 2013 – Collective social housing – published on University Gallery (click to view) 2012 – Housing - between public and private – published on University Gallery (click to view) computer skills microsoft office photoshop/illustrator autocad 2D and 3D revit archicad artlantis 3ds max + v-ray Class B - Driver license


Thank you!

Adrian DĂNĂILĂ Portfolio  

Architecture Portfolio

Adrian DĂNĂILĂ Portfolio  

Architecture Portfolio

Advertisement