Page 1

NEWSLETTER NR.8, August 2011

Misiunea FOND este de a contribui la dezvoltarea si implementarea unei politici coerente si eficiente a Romaniei in domeniul cooperarii pentru dezvoltare internationala si ajutorului umanitar, de a creste capacitatea organizatiilor membre de a educa publicul larg cu privire la cooperarea pentru dezvoltare internationala, prin implementarea de proiecte si programe specifice, networking, instruire, cercetare, dezvoltare de politici publice si activitati de advocacy.

Organizatiile neguvernamentale din regiunea Marii Negre se reintalnesc in aceasta toamna la cea de-a patra editie a Forumului ONG de la Marea Neagra 6-8 octombrie 2011, Bucuresti Forumul isi propune sa creeze un spatiu deschis pentru dezbatere, cunoastere si intelegere reciproca, comunicare si cooperare intre reprezentantii societatii civile, guvernele si organizatiile neguvernamentale active in regiunea extinsa a Marii Negre. “In aceasta zona exista un mare potential, dar si multe provocari. Este important sa identificam similaritatile, nevoile comune si solutiile si sa lucram pentru proiecte comune (‌) cele mai bune initiative si proiecte vin din sfera societatii civile, a comunitatii locale si a mediului academic. Este in interesul nostru sa dezvoltam acest tip de cooperareâ€?, a afirmat Anton Niculescu, Secretar de Stat in Ministerul Afacerilor Externe. De la prima sa editie, Forumul a reunit peste 400 de participanti din diferite domenii de activitate, incluzand ONG-uri, experti si reprezentanti ai

Guvernelor din mai multe tari: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bulgaria, Georgia, Grecia. R. Moldova, Romania, Rusia, Turcia, Ucraina si state membre UE. Evolutiile recente din vecinatatea UE au aratat inca o data rolul esential al societatii civile si potentialul sau ca o forta pozitiva pentru schimbare. Agenda editiei 2011 va include un spatiu dedicat interactiunii dintre actorii guvernamentali, institutiile internationale si organizatiile neguvernamentale in vederea identificarii rolului, a nevoilor societatii civile in regiune si solutiilor ce pot raspunde problemelor regionale curente. Evenimentul a fost lansat in anul 2008 de catre FOND, in colaborare cu organizatii din regiunea extinsa a Marii Negre, cu sprijinul Ministerul roman al Afacerilor Externe, Reprezentantei Comisiei Europene in Romania si al Black Sea Trust for Regional Cooperation.

Nominalizare pentru Premiul Black Sea pentru Excelenta In cadrul Forumului Reprezentanta Comisiei Europene in Romania va oferi Premiul Black Sea pentru Excelenta. Scopul acestuia este de a consolida rolul Sinergiei Marii Negre la nivel regional si multilateral si de a promova bune practici ale cooperarii intre ONG-urile din regiune. Castigatorul va fi recompensat cu un premiu in valoare de 5000 Euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul www.blackseango.org. Competitia se adreseaza ONG-urilor din bazinul Marii Negre iar nominalizarile pot fi facute pana pe data de 31 august. Festivitatea de acordare a premiului in anul 2010


Scoala Romana de Dezvoltare, Editia a IV-a, 6-8 iulie 2011, Cluj Care este rolul noilor donatori in viitoarea arhitectura europeana in domeniul cooperarii pentru dezvoltare? La aceasta intrebare au incercat sa raspunda reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe din Romania si Polonia si ai societatii civile romanesti si din străinătate. Evenimentul a fost organizat de Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE), in parteneriat cu Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania (FOND) si a reunit aproximativ 100 de participanti din Romania si strainatate: ai ministerelor din Romania, dar si din Polonia, ai organizatiilor neguvernamentale nationale si din statele prioritare pentru politica de cooperare pentru dezvoltare promovata de Romania, experti, reprezentanti ai mediului academic si ai mass-media nationale. Timp de trei zile participantii au dezbatut rolul Romaniei de donator in contextul politicii europene de cooperare pentru dezvoltare, experientele altor noi state membre UE care au detinut Presedintia UE, cum ar fi Ungaria, precum si prioritatile Presedintiei Poloneze.

cooperarea la nivel national si local cu sectorul public si cel privat. În prezent Romania deruleaza actiuni in sfera dezvoltarii internationale, atat la nivel local prin parteneria te le cr ea t e de Mihaela Rutjens (MAE), H.E. Marek Szczygiel administratiile publice Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al cu municipalitati din Poloniei in Romania, Doina Crangasu (Membru tari non-UE si prioritare Consiliul Director FOND/ CARITAS) pentru Romania (Republica Moldova, Ucraina), dar si la nivel national prin initiativele ministeriale si proiectele organizatiilor neguvernamentale. Pentru imbunatatirea acestora este nevoie ca societatea civila sa fie implicata in procesul decizional prin consultari constante atat cu guvernele nationale, dar si cu institutiile europene. FOND va continua dialogul cu institutiile nationale si alti actori nationali relevanti pentru domeniu (mediul privat, academic, mass-media) astfel incat Romania sa aiba o politica coerenta si sustinută in domeniul cooperare pentru dezvoltare.

De asemenea, s-a dezvoltat ideea crearii unui parteneriat pentru dezvoltare internationala si

Forumul Societatii Civile Romania - R. Moldova, "ImprEUna de 20 de ani" - Editia a II-a 27-28 mai 2011, Chisinau, R. Moldova Ministrii de externe din Romania si Republica Moldova au discutat impreuna cu reprezentantii societatii civile despre nevoia de initiative comune intre cele doua tari FOND a organizat pentru a doua oara Forumul Societatii Civile, o initiativa sustinuta de Ministerul roman al Afacerilor Externe. Editia de anul acesta si-a propus ca pornind de la recomandarile de anul trecut sa puna accent pe transferul bilateral de experiente, cunostinte si bune practici, intelegand cooperarea intre cele doua tari ca fiind un demers benefic pentru ambele. Exista o dinamică a dialogului între cele două societati deja creată, însă este nevoie de o implicare mai mare a reprezentantilor guvernamentali si a organizatiilor neguvernamentale pentru dezvoltarea unui cadru comun de cunostinte si actiune.

Sorin Mereacre (R.Moldova), Iurie Leanca, Ministrul Afacerilor Externe ș i Integrării Europene, Republica Moldova, Teodor Baconschi, Ministrul Afacerilor Externe, România, Olivia Baciu (Presedinte FOND/ FPDL)

Forumul a reunit aproximativ 150 de participanti - reprezentanti guvernamentali, societatea civila, mass-media, mediul academic din Romania si R. Moldova.


Principalele concluzii in urma Forumului: Este necesara crearea unei strategii politice Romania — R. Moldova (Republica Moldova este una dintre cele trei tari pe care Romania si le-a trasat drept prioritare pentru acordarea de asistenta pentru dezvoltare conform Strategiei Nationale privind politica de cooperare internationala pentru dezvoltare), FOND a propus crearea unui Fond de Mobilitate pentru Guvernele celor 2 tari si pentru finantatori cu scopul de a imbunatati cooperarea si la nivel de experti si de a asigura sustenabilitatea initiativelor si proiectelor, Nevoia de schimburi de tineret, programe de voluntariat intre cele doua tari, Necesitatea mediatizatii unor experiente de succes dintre România si R. Moldova, pentru a reflecta nevoia de cooperare si a anumitor bune practici ce au fost deja derulate.

Educatie Globala/ pentru Dezvoltare "Initierea Grupului Multi-Actor in Romania privind Educatia Globala/Educatia pentru Dezvoltare" 13 mai 2011, Bucuresti

Educatia pentru dezvoltare= un proces de invatare activ, bazat pe valorile solidaritatii, egalitatii , includerii si cooperarii (www.deeep.org)

Educatia Globala = educatia ce

Seminarul a fost organizat de FOND prin intermediul Grupului de Lucru Educatie pentru Dezvoltare cu sprijinul financiar al DEEEP - Developing Europeans’ Engagement for the Eradication of Global Poverty si al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile—FDSC. Obiectivele seminarului au fost de a facilita crearea unui grup multi-actor in Romania si a unui spatiu de dezbatere cu privire la teme relevante referitoare la Educatia Globala/ pentru Dezvoltare in Romania. La acest eveniment au participat reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Educatiei precum si membrii ai Grupului de Lucru FOND si alti reprezentanti ai societatii civile.

deschide ochii si mintea oamenilor catre realitatile lumii globalizate, inglobeaza Educatia pentru Dezvoltare si

Discutiile au fost facilitate de doi experti internationali: Petra Skalicka People in Need, Cehia si Andrej Navojsky - Asociatia People in Peril, Slovacia.

este dimensiunea globala a

In iulie 2010, Grupul de Lucru Educatie pentru Dezvoltare din cadrul FOND, in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educatiei au organizat primul seminar national pe tema educatia globala/ pentru dezvoltare in (definitia Centrului Nord-Sud) Romania intitulat "Adaptarea educatiei pentru dezvoltare la contextul actual". Una dintre concluziile seminarului de anul trecut a subliniat nevoia de coordonare la nivel national a tuturor actorilor relevanti in acest domeniu, precum si necesitatea unei implicari mai active a ONG-urilor in activitati de policy si advocacy. Educatiei pentru Cetatenie

Principalul obiectiv – elaborarea Strategiei Naţionale în domeniul educaţie pentru dezvoltare şi includerea conceptului în educaţia primară şi secundară.


FOND a celebrat Ziua Africii, 25 mai FOND si-a propus sa sarbatoreasca in fiecare an aceasta zi de 25 mai pentru a aduce in atentie situatia de aici si pentru a arata ca Africa nu este atat de departe cum credem noi. Ca o componenta de baza a cooperarii pentru dezvoltare, educatia pentru dezvoltare ne invata ca solidaritatea, egalitatea, incluziunea sunt valori fundamentale; ea ii determina pe oameni sa inteleaga cauzele si efectele problematicilor globale si la nivel personal (DEEEP). Educatia pentru Dezvoltare este recunoscuta si in Strategia Nationala privind politica de cooperare pentru Dezvoltare, insa este nevoie de eforturi si demersuri sustinute din partea actorilor statali si a celor neguvernamentali (ONG, media, mediul academic, cetateni) pentru punerea ei in practica.

Organizatiile membre FOND implementeaza proiecte de educatie pentru dezvoltare cu scopul de a informa publicul roman despre domeniul cooperare pentru dezvoltare, provocarile si necesitatea solidaritatii internationale.

Principalele actiuni derulate impreuna cu membri cu acest prilej: dezbateri pe teme precum dezvoltarea relatiilor Romaniei cu tarile africane prin politica de cooperare pentru dezvoltare, implicarea societatii civile in dezvoltarea acestor relatii; activitati culturale, expozitii de fotografie, biblioteca vie, bufet cu mancare africana, concert caritabil. World Vision Romania (seminarul „Africa vazuta din Romania: istoric si perspective�), Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (ateliere in scoli), ART Fusion (teatru forum, animatie stradala), Salvati Copiii (campanie de informare in scolile din Bucuresti, Timisoara si Dolj), PATRIR (dezbatere, expozitii, proiectie de film in Cluj)

Lansarea Raportului AidWatch 2011 Raportul AidWatch 2011 - "Challenging self-interest: Getting EU aid fit for the fight against poverty" pune sub semnul intrebarii interesul propriu al statelor membre UE, care submineaza eficienta ajutorului european in lupta impotriva saraciei extreme. Acest raport anual ofera o prezentare de ansamblu asupra ajutorului pentru dezvoltare furnizat de Uniunea Europeana, examinand progresul statelor membre fata de obiectivele nationale de asistenta oficiala pentru dezvoltare (AOD) precum si modul in care sunt cheltuiti banii destinati AOD.

Raportul Aid Watch este o publicatie anuala realizata de CONCORD. Acesta monitorizeaza cantitatea si calitatea ajutorului (asistentei oficiale pentru dezvoltare) furnizata de statele membre UE si Comisia Europeana.

Raportul de anul acesta releva faptul ca ajutorul a devenit din ce in ce mai mult dictat de agenda politica nationala si este legat de obiectivele de securitate, migratie si cele comerciale. Cu toate ca UE este cel mai mare donator al lumii, in anul 2010 doar 9 tari au atins tinta planificata: Belgia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Suedia si Marea Britanie. Problema critica a politicii romanesti de dezvoltare ramane lipsa de viziune, atat in ceea ce priveste alocarea bugetului, cat si in prioritizarea interventiilor. La 3 ani de la intrarea in UE, Romania nu a reusit sa se pozitioneze drept un actor credibil in comunitatea de dezvoltare globala.Brazilia, Chile, Franta, Senegal si India.


FOND la nivel international

FOND a devenit membru in cea mai mare retea europeana ce activeaza in domeniul dezvoltarii internationale si a ajutorului umanitar Incepand cu luna iulie a.c, FOND s-a alaturat celor 44 de federatii nationale si organizatii internationale ce si-au propus ca impreuna sa promoveze cooperarea pentru dezvoltare si sa actioneze in spiritul solidaritatii internationale pentru ajutorarea tarilor aflate in curs de dezvoltare. Aderarea FOND la cea mai mare retea europeana in domeniul cooperare pentru dezvoltare constituie un moment important pentru Romania si pentru cresterea profilului tarii ca si donator international. Inca de la infiintarea Federatiei in anul 2007 membrii acesteia se implica in grupurile de lucru CONCORD. O data cu aderarea la CONCORD, FOND este sustinut in consolidarea capacitatii organizatiilor membre de a desfasura proiecte in domeniul dezvoltarii internationale. In plus, FOND va beneficia de sprijin in initiativele sale legate de politica de cooperare pentru dezvoltare la nivel national si european.

Reprezentare FOND la Forumul International al Platformelor de ONG, 3-5 februarie 2011, Dakar In perioada 3-5 februarie 2011 a avut loc la Dakar prima Adunare Generala a Forumului International al Platformelor de ONG ce a reunit participanti din peste 60 de tari. Obiectivul reuniunii a fost de a institutionaliza forumul prin adoptarea unei serii de documente esentiale pentru functionarea acestei organizatii - Carta de principia si valori, Statutul Forumului, Regulamentul pentru membri. Pe agenda de discutii s-au mai aflat: prezentarea activitatii Forumului si a Grupului de Facilitare (grupul de coordonare) in perioada 2008- 2011, stabilirea unui plan de actiuni pentru urmatorii 3 ani si posibilitatatea crearii unui fond multi-donor. Bazele acestui forum international au fost puse la Paris in anul 2008 la initiativa a 5 platforme nationale din Brazilia, Chile, Franta, Senegal si India. Principalele avantaje ca membru al acestui Forum International sunt: acces la informatii printr-o retea internationala de peste 80 de platforme nationale, networking ce faciliteaza cooperarea intre ONG-uri si platforme din tari beneficiare de asistenta pentru dezvoltare si reprezentare la nivel global in relatia cu actorii internationali (precum Organizatia Natiunilor Unite, Banca Mondiala,etc). FOND a fost reprezentat in cadrul acestor reuniuni ale Forumului International al Platformelor de ONG de coordonatorul de platforma. Mai multe informatii sunt disponibile la www.ong-ngo.org.


La Adunarea Generala FOND ce a avut loc in perioada 31 ianuarie—1 februarie a.c. Consiliul Director si-a schimbat componenta astfel:

Olivia Baciu (Presedinte/ Fundatia Parteneri pentru Dezvoltare Locala, FPDL) Valentin Burada (Vice-Presedinte/ Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, FDSC), Claudia Pedersen (Membru/ World Vision Romania) Stefania Mircea (Membru/ Salvati Copiii Romania) Doina Crangasu (Membru/ Caritas Romania) Borbala Koo (Membru/ Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala, SECS) Ioana Manaila (Membru/ Asociatia Nationala a Specialistilor in Resurse Umane, AUR)

ORGANIZATII MEMBRE FOND

Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile

Policy Center for Roma and Minorities

CENTRAS

ADRA Romania

Confederaţia CARITAS România

Asociatia Little People

Salvaţi Copiii România

Centrul de Asistenţă Rurală

Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România AIDRom

Agenţia de Monitorizare a Presei

Institutul Român pentru Acţiune, Instruire şi Cercetare în Domeniul Păcii (PATRIR) Fundaţia Parteneri pentru Dezvoltare Locală World Vision România Fundaţia SynergEtica “AUR” Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală Fundaţia "Alaturi de Voi" Romania Centrul de Resurse CREST Fundaţia pentru Schimbări Democratice Fundaţia „Euro-Asia Promotion and Cultural Foundation” Asociaţia Studenţilor Francofoni Organizaţia Tineretului Liber Botoşani Fundatia ProWomen Institutul pentru Politici Publice

Asociatia pentru Dezvoltarea Organizatiei SAH ROM Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni ARCA - Forumul Român pentru Refugiaţi şi Migranţi Asociaţia Pro Democraţia Asociaţia Alba Afroda Fundaţia Română pentru Copii, Comunitate şi Familie Asociaţia pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural Opportunity Associates Fundaţia Estuar Fundaţia „Star of Hope” România Asociaţia „Repere”

pentru

Integrare

Europeană

Fundatia Iosif

Asociatia A.R.T.Fusion

CeRe-Centrul de Resurse pentru participare publica

Asociatia Tineri pentru Viitor 2006

Dunare Edu

Pro-Vobis-Centrul National de Voluntariat

Asociatia Meridiane Socio-Culturale


Le multumim tuturor partenerilor si colaboratorilor pentru actiunile desfasurate si sustinerea acordata. Federatia ONG pentru Dezvoltare din Romania – FOND reprezinta 42 de organizatii neguvernamentale romanesti interesate sa devina din ce in ce mai active in domeniul cooperarii internationale si ajutorului umanitar. Misiunea FOND este de a contribui la dezvoltarea si implementarea unei politici coerente si eficiente a Romaniei in domeniul cooperarii pentru dezvoltare internationala si ajutorului umanitar, de a creste capacitatea organizatiilor membre de a educa publicul larg cu privire la cooperarea pentru dezvoltare internationala, prin implementarea de proiecte si programe specifice, networking, instruire, cercetare, dezvoltare de politici publice si activitati de advocacy. Pentru informatii suplimentare: Persoana de contact – Adriana Zaharia – Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania – FOND, telefon: 0747798582, e-mail: adriana.zaharia@fondromania.org, www.fondromania.org.

Va puteti dezabona daca trimiteti un e-mail la adresa office@fondromania.org

Newsletter FOND - Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare, August 2011  

FOND, 2011, cooperare pentru dezvoltare, educatie pentru dezvoltare

Newsletter FOND - Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare, August 2011  

FOND, 2011, cooperare pentru dezvoltare, educatie pentru dezvoltare

Advertisement