Page 5

Sorin Oncu Îmi place să mă implic prin artă în efectuarea unei schimbări în societate. Interviu realizat de Anca Leu

S

orin Oncu este un tânăr artist timișorean cu un discurs angajat în problematica mediului înconjurător, a identităţii și drepturilor omului, fapt ce reiese atât din proiectele personale, cât și din participările sale la diverse manifestări colective. Proiectul ECO, expus anul trecut la Galeria Călina din Timișoara, explorează estetica urâtului tehnicist propunând o reflecție activă în fața unei naturi sufocate de reziduuri. Câtă importanță au avut studiile universitare în formarea ta ca artist? Anii petrecuţi ca student şi masterand la Facultatea de Arte din Timişoara mi-au oferit o gamă largă de informaţii. Am fost învăţat cum să răspund la anumite provocări, dar nu şi să îmi pun anumite probleme, şi din acest motiv sunt mai subversiv, lucru ce se reflectă şi în creaţia mea.

ecologic. Am devenit preocupat de schimbarea practică şi directă a unei situaţii. Proiectul numără o serie de lucrări, pentru realizarea cărora au fost refolosite diferite materiale care poluează mediul. Lucrările care au fost expuse la galeria Călina abordează subiecte legate de protecţia naturii, de la reciclarea şi refolosirea unor ambalaje, până la calitatea apei de la Parţa. Care sunt sursele tale de inspirație? De regulă, ceea ce mă revoltă este şi ceea ce mă determină să lucrez, şi probabil din acest motiv mă simt bine în România, pentru că sunt mereu revoltat. Sursele mele predilecte de inspiraţie sunt legate de identitatea şi drepturile omului.

În afară de pictură, ce alte modalități de exprimare plastică te interesează? Pot spune că orice modalitate de exprimare care este în primul rând „vizuală” mă poate stimula, determinându-mă să o parcurg. Pe lângă pictură, sunt preocupat şi de animaţie, picto-obiect, obiect, instalaţie, asamblaj… toate modalităţile de exprimare vizuală îmi oferă soluţii şi îmi permit o lărgire a orizontului.

Crezi că arta este suficient de apreciată la noi în țară? De ce? Cred că în România indiferenţa faţă de artă este determinată de atitudinea faţă de ora de desen în şcoala generală. Pe de o parte, artiştii nu comunică foarte mult, creează un microcosmos în jurul lor, iar publicul interesat este în foarte puţine cazuri din afara mediului artistic. Pe de altă parte, de cele mai multe ori oamenii nu-şi acordă timp şi nu găsesc energie pentru a înţelege arta contemporană. Ei pleacă supăraţi din galerie pentru că nu înţeleg arta, după 5 secunde petrecute într-un spaţiu de artă contemporană.

Dă-mi câteva detalii despre proiectul ECO. De ce ai ales o temă ecologică? ECO este un proiect care a început cu schimbarea atitudinii mele faţă de natură ca temă. Mi-am dat seama că admiraţia pe care o aveam pentru lumea botanică nu era suficientă şi că trebuia să exprim acel activism

Ce îți place și ce îți displace la profesia de artist? Îmi place foarte mult partea de muncă, întregul proces creator, căutarea subiectelor. Îmi place să mă implic prin artă în efectuarea unei schimbări în societate şi îmi displac situaţiile în care nu există un răspuns din partea societății.

5

ArtClue, revista de arta contemporana  

ArtClue, revista de arta contemporana

ArtClue, revista de arta contemporana  

ArtClue, revista de arta contemporana

Advertisement