__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ANNONSEBILAG

SOMMER

F R I L U F T S M A G A S I N F O R M I D T- N O R G E

GLEDE

2021

Det ligger i vår natur

Sykkelturer: Opplev fjellnaturen fra sykkelsetet.

Fra side 8

Romsdalsfjella: Disse hytteturene gir majestetiske naturopplevelser ved sjøen, Fra side 6 i marka og blant trollske fjell.

Turopplevelser: Vi har funnet fram til de beste naturopplevelsene landsdelen vår har å by på. I år bør du også unne deg noen av disse konfektturene.

Hytteturer: Dette er turene som gir opplevelser for livet. Fra side 9

Naturopplevelser for livet

Fra side 20

Toppturer: Her får du tips om de mest Fra side 18 populære toppturene.

Fjellferie: Gå en av landets ypperste Fra side 24 langturer i sommerferien.


2

LEDER

Ta med barna på fisketur. Her ved Glønavatnet i Surnadal. Foto: Trine Engdal Storholt / Vinnerbildet i TTs fotokonkurranse 2020.

Unn deg en fjelltur i sommer Det er all grunn til å håpe på at vi har en fin sommer foran oss. Vi må nok fortsatt holde en meters avstand, og bli hjemme ved minste tegn til sykdom. Vi har likevel en optimistisk tro på at det blir mulig å finne på mye spennende og hyggelig i Norge denne sommeren. Kanskje kan vi også være sammen med noen flere enn i den siste tiden. Midt-Norge byr på svært variert natur. Turistforeningene har tilrettelagt mange av de flotteste områdene med et omfattende nettverk av stier og ruter, som gjør at du kan vandre trygt i varierte omgivelser som spenner fra spektakulære alpine områder til rolig skogsterreng. Betjente og selvbetjente hytter gjør at du bor godt, kan gå med lett sekk, og kan treffe nye turvenner. Hvis du ønsker å gå i fjellet og ikke har særlig erfaring kan en organisert tur være en god idé. Vi har også kurs og erfarne veiledere som kan gi mange

gode tips som passer for deg. Våre tilbud har også stor variasjon i vanskelighetsgrad. Vi forsøker å lage noe for alle. Også denne sommeren må du booke plass på arrangementer og hytter. Alle skal føle seg trygge, og vite at de ikke kommer til en hytte der det er vanskelig å holde trygg avstand. Kapasiteten blir mindre enn vanlig, så det kan til tider være fullbooka på hyttene. Samtidig erfarer vi at det ofte er ledig på hyttene litt utenfor den aller travleste perioden som er juli måned, og helgene i slutten av august, begynnelsen av september.

SOMMER-GLEDE 2021 Utgitt av Trondhjems Turistforening Opplag: 57 400

TTs hovedpartner:

Layout: Adresseavisen AS Trykk: Adressa-Trykk AS Distribusjon: Adresseavisen ASA

Styrer man unna disse periodene er det ofte plass. I år vil det også bli gode tilbud i periodene med lavsesong for å forsøke å utnytte kapasiteten bedre. I dette magasinet gir vi deg informasjon om noen av de tilbudene som turistforeningene i Midt-Norge kan friste med i sommer. Det er et rikt utvalg av arrangerte turer, ferietilbud for barn og unge, og et nettverk av stier og hytter som gir deg tilgang til varierte og flotte friluftslivsopplevelser langs kysten og på fjellet.

Forsidefoto: Tina Cathrin Hansen (Innerdalen), Maria Hole Forsmo (geit på Dovre), Jonny Remmereit (Okla og sykkeltur i Sylan), Sveinung Mosnes (Vasstindbu i Romsdalsfjella) og Geir Horndalen (Norge på tvers).

Frode Støre Bergrem Daglig leder i TT

Sandgt. 30, 7012 Trondheim - post@tt.no Tlf.: 73 92 42 00 - www.tt.no

I dette bilaget presenterer DNT Romsdal noen av de majestetiske opplevelsene Romsdalsfjella kan by på. Har du ikke besøkt dette fantastiske turområdet før er det kanskje denne sommeren du skal gjøre nettopp det. Det vil du i så fall garantert ikke angre på.

TTs turpartnere:

V Å R E PA R T N E R E E R M E D Å B I D R A T I L Ø K T T I L R E T T E L E G G I N G F O R T U R E R I F J E L L O G MA R K


THE SOFTEST HARDSHELL KINETIC ALPINE 2.0 JACKET

Gjør turen lett, tørr og ubegrenset med vår Kinetic Alpine 2.0 jakke. Den er nedstrippet, men høytfungerende – et pustende hardskall med eksepsjonell mobilitet og beskyttelse.

Prinsens gate 30, Trondheim Tlf: 73 53 20 93

Se vårt  på www.bruun.no


4

TURINFORMASJON

Turisthyttene i Sylan og Trollheimen blir betjente i perioden 18. juni til 12. september. I 2020 ble Gjevilvasshytta kåret til Norges fineste betjente DNT-hytte. Foto: Jonny Remmereit

Det blir åpne hytter og trygt å dra til fjells

TA BUSSEN TIL SYLAN OG TROLLHEIMEN I SOMMER Det blir bestillingstransport med linje 330 til Nedalshytta i sommer. Det blir også mulig å ta tog fra Trondheim og videre med linje 580 fra Oppdal skysstasjon til Gjevilvasshytta. Gjelder i perioden 21. juni til 15. september. AtB har flere linjer som tar deg til populære reisemål i Trøndelag. Les mer på atb.no/turist

Også denne sommeren må du forhåndsbooke plass på turisthyttene før du drar til fjells. Drop-in vil ikke være mulig før smittesituasjonen igjen tillater det. Det er derfor viktig at du planlegger ferien din godt slik at du sikrer deg plass i tide. Gode smitteverntiltak gjør det trygt for alle å bo på hyttene. Det er kanskje denne sommeren du skal ta fjellturen du har drømt om lenge. Å gå i fjellet er noe av det tryggeste du kan gjøre nå under pandemien. I naturen er det god plass og generelt mindre risiko for smitte fordi man er mye ute. De betjente hyttene i Sylan og Trollheimen vil holde åpent i perioden 18.6 til 12.9. Etter nøye vurderinger internt og i samråd med helsemyndighetene har man funnet fram til gode løsninger som sikrer et trygt opphold. Det er tatt hensyn til hyttenes størrelse og utforming slik at det blir færre gjester på hver av hyttene. Obligatorisk forhåndsbooking gjør at man har full kontroll på antall besøkende til enhver tid. Du kan derfor ikke komme uanmeldt til hyttene i sommer. Det er innført gode rutiner på alle TTs hytter som er tilpasset den aktuelle situasjonen og gjeldende smitteverntil-

tak. Ønsker du å sikre deg et rom helt for deg selv kan du booke dette. Det er også mulig å booke overnatting i større rom som er store nok til at avstandsreglene kan i varetas med flere kohorter. I matsalen vil det være god plass med adskilte kohorter og bordservering. I tillegg må alle gjester bidra med å ta ansvar for å følge smittevernreglene under oppholdet sitt. Tilsynet av de selvbetjente hyttene blir langt hyppigere enn normalt. På de fleste av disse hyttene kan man booke sengeplass som vanlig, men belegget er også her redusert for å ivareta krav om avstand. Ordningen vi har hatt i vinter med å leie hele hytta eksklusivt for seg og sitt turfølge blir videreført for tre av de selvbetjente hyttene denne sommeren. Dette gjelder Dindalshytta, Orkelsjøhytta og Kjølihytta. Velkommen til fjells!

Ved Storerikvollen kan du telte med utsikt mot Sylmassivet: Foto: Anne van der Wijst

TELTING VED TURISTHYTTENE

Du som ønsker å bo i eget telt er også velkommen til våre hytter. På de betjente hyttene må du ta kontakt med betjeningen ved adkomst slik at de kan registrere deg og du kan få anvist teltplass. Du vil da få tilgang til dusj og do på hytta, men ikke til andre fellesarealer. Ønsker du å kjøpe middag må du forhåndsbestille innen kl 12 samme dag direkte til hytta. Det er ingen garanti for at du kan spise inne på hytta hvis det er fullbooket. Du vil også få adgang til å kjøpe proviant og kioskvarer i resepsjonen. Gjevilvasshytta vil kun tilby salg av proviant og kioskvarer siden teltplassen ligger på Raudøra, et godt stykke unna hytta. Når det gjelder de selvbetjente hyttene, så har teltere adgang til å benytte doen og handle proviant og lage dette utendørs. Ellers ingen tilgang på andre fasiliteter.


LAST NED GRATIS APP:

MIDTBYEN

Se utvalget hver mandag:

/MIDDAGTIL150 Oversikt over restauranter finner du på midtbyen.no

Få med deg familie og venner ut! Oppdag nye steder og lær mer om byen din.

- Gaven som rommer hundrevis av opplevelser

r e m Som i BYEN

Trondheim 22.-26. juni Sommeren sparkes i gang med aktiviteter for store og små, ballspill, musikk, salgsboder, veitevandringer og mye mer! Les mer på www.midtbyen.no

HER FÅR DU KJØPT MIDTBYKORTET Elite Foto Gavekortautomat

Norli

Trondheim Torg, 09–20 (18)

Nordre gt. 09–18 (10–18)

Falkanger Sko

Reimers

Trondheim Torg, 09–20 (18)

Thomas Ang. gt. 18 09–18 (10–18)

Falkanger sko

Byhaven

Byhaven, 09–20 (10 - 18)

Help desk i underetasjen, 12–17

Jernia Eggen

Eller på nett:

Prinsens gt. 51, 09–18 (10–18)

www.midtbyen.no/midtbykortet

Midtbyen har åpent 10-18, kjøpesenter til 20 (18). Alltid ledig parkering i P-hus.


6

HYTTETURER

Besøk de vakre Romsdalsfjella

Romsdalsfjella er et av de mest spennende og alpine turområdene i landet og strekker seg langt innover på begge sider av Romsdalen. Her kan du velge mellom fjordlandskap med slake åsrygger eller et praktfullt høyfjellsterreng.

I Romsdalen finner du noen av Nord-Europas høyeste og bratteste fjellvegger, som Trollveggen og Romsdalshorn. Området byr på varierte og storslåtte turopplevelser. Man kan starte en tur nede ved havet og ende opp høyt til fjells bare noen få timer senere, eller man kan vandre i dagevis i fjellene lengre inne i landet. Her er det mange hytter, og flere av dem ligger ved gode fiskevann. Noen av hyttene er utstyrte med båt og fiskeutstyr.

Foto: Arnstein Salthammer Eide

HERJEVASSBU, 380 moh.

Foto: Arnstein Salthammer Eide

VENJESDALSBU, 380 moh.

Hytta er ubetjent og et perfekt utgangspunkt for turer både sommer og vinter. Hytta ligger rett ved parkeringsplassen til starten på Romsdalseggen. Flott lite tun og kort vei fra parkeringsplassen. Hytta er omkranset av nydelig utsikt til mange kjente fjelltopper i Romsdal. Herfra kan turen legges til eksempelvis Romsdalshorn, Venjestind, Kvanndalstind, Blånebba, og den kortreiste turen til Litlefjellet, som er en flott mikroversjon av Romsdalseggen. Arne Næss senior uttalte «aldri har et menneske fått så mye for så lite!» da han stod på toppen av Litlefjellet. Adkomst: Fra Isfjorden via Liabygda til Venjesdalen. Bomveg.

En familievennlig hytte eller perfekt for 2-4 personer på tur. Enkel, ubetjent hytte som ligger idyllisk til ved Herjevatnet. Det er båt, kanoer, samt redningsvester ved hytta. Fine trær rundt hytta til å klatre i eller henge opp hengekøyer. Hytta kan inkluderes som en hytte i Signaturen Romsdalstien for å dele opp etappen mellom Åfarnes og Skorgedalsbu. Adkomst: Parkering ved Nysetra og derfra 3 km på gruset turvei. Merket sti fra Åfarnes ferjekai eller Skorgedalen og Skorgedalsbu. Lett adkomst både til fots, på sykkel, samt med barnevogn.

Foto: DNT Romsdal

HOEMSBU, 22 moh.

Trivelige Hoemsbu ligger ved Eikesdalsvatnet og midt i Bjørnstjerne Bjørnsons rike. Fjellene rundt strekker seg til 1800 moh. og legger man kjøreturen innom Eikesdalen anbefales en gåtur til Mardalsfossen som faller 705 meter ned mot Mardalen ved sørenden av Eikesdalsvatnet. Hytta er omgitt av kulturlandskap, en frodig skog som er full av flotte buldresteiner, og er godt egnet for flere familier eller en større gruppe på tur. Hoemsbu ligger på en flate like ovenfor vatnet og denne egner seg for alt fra å sette opp langbord og spise ute, ballspill og kubb, til andre uteaktiviteter. Et bad i det speilblanke Eikesdalsvatnet er forfriskende og man kan kose seg i vannkanten eller gå en fjelltur i området, eksempelvis til Juratind. Her er det et godt utvalg i proviantlageret. Adkomst: Enkleste adkomstvei er med båt fra Vike, hvor man kan forhåndsbooke båtskyss eller gående ned Hoemsdalen fra Svartvassbu / Isfjorden.

Foto: Martin Gjellestad

VEØYSTUA, 5 moh.

Veøya var tidligere handelssenter og er en historisk perle i Romsdalsfjorden. Her er det pilgrimsled, middelalderkirke, prestegård, en magisk flott skog, bratte klipper, fine strender og svaberg, og under dagens kulturlandskap skjuler det seg en kjøpstad fra middelalderen, trolig med 350-400 innbyggere! Veøystua ligger på sørsiden av øya. Hytta er en enkel, ubetjent hytte med mye sjarm og nydelig utsikt innover Romsdal. Eget drikkevann og kokeutstyr må medbringes. Hytta er utgangspunkt for en eller flere dagers oppdagelsesferd på øya. Adkomst: Sjøveien enten med kajakk eller båt. Korteste strekke er fra Vikbukta på Sølsnes. Parkering ved fergekaia eller kirka på Sølsnes. DNT Romsdal har avtale med en båtsjåfør som kan bookes for de som ikke har egen båt, eller man kan leie kajakk fra et naust på Sølsnes om man ikke har egen kajakk.


dntromsdal.no

7

HYTTETURER

Hoemsbu ligger idyllisk til ved Eikesdalsvatnet. Foto: Remi Aure Reksten

Foto: Studio Istad

STORLIHYTTA - STORSTUA I MOLDEMARKA, 270 moh.

Foto: Martin Gjellestad

REINSVASSBU, 900 moh.

Reinsvassbu er et knutepunkt i DNTs hytte- og rutenett med merket sti til fire andre hytter. Hytta ligger ved vestenden av Reinsvatnet. Landskapet er grønt og frodig rundt selve hytta, og så tårner de alpine tindene seg opp og skaper en vakker kontrast. Perfekt utgangspunkt for å bo flere netter og gå dagsturer til eksempelvis Reinstinden og Slotthø, eller gå utover den flate og lettgåtte Vikebotn og komme helt på kanten ned mot Eikesdalsvatnet med nydelig utsikt mot Hoemsdalen og Juratind. Reinsvassbu er en perle for fjellfolk som vil utenfor den største trafikken i Sunndalsfjella. Dette er villreinens rike. Derfor er det viktig å vise hensyn og holde avstand om man møter på dyrene. Hytta har godt med proviant. Adkomst: Bilvei fra Sunndalsøra eller Eikesdalen om Aursjøen. Parkering ved østenden av Reinsvatnet. Merket sti på nordsiden av vatnet, ca 2 timers gange. Merket sti fra Brandstadbu, Hoemsbu/Vike, Aursjøhytta og Raubergshytta.

Storlihytta er en dagsturhytte i Moldemarka med alle fasiliteter. Den har åpen kafé på bestemte dager, og leies i tillegg ut til privatpersoner, bedrifter og lag/ foreninger. Perfekt hytte for samlinger med flere familier, selskap, minikonferanser og firmasamlinger. Har 22 sengeplasser og det kan dekkes til 45 personer. Stort uteområde med nydelig utsikt over fjord og panoramafjellrekka i sør. Opplegg med matservering kan bestilles. Perfekt utgangspunkt for turer i Moldemarka, dagsturer til eksempelvis Midsundtrappene, Stemshesten og Melen, Atlanterhavsvegen, Trollkirka, sykkelturer, surfing på Farstadstranda, og kanskje kombinere oppholdet med en bytur i Molde. Mulighetene er utallige! Ta kontakt, for et skreddersydd opplegg. Mer informasjon www.storlihytta.no / epost: storlihytta@dnt.no Adkomst: Fra Grua 15 minutters gange eller fra Vardevegen og 500 meter ned på lettgått grusveg. Det er også flere stier i Moldemarka som fører til hytta. Foto: Marte Melbø


8

HYTTETURER

Disse sykkelturene går i hovedsak på grusveier 7-900 moh. Foto: Jonny Remmereit

Opplev høyfjell og seterdaler på to hjul

Sykkelturen i Leverdalen byr på seteropplevelser med dyr på beite. Foto: Jonny Remmereit

det beskytter mot insekter, gir klart syn under ulike forhold, og holder vind unna. Sjekk lufttrykket i dekkene før du drar og husk å ha pumpe med på turen. Sørg også for å ha med lappesaker i tilfelle du skulle være uheldig å punktere underveis. Og ikke minst viktig; ta med rikelig med mat og drikke, det er drivstoff når du er på sykkeltur. God tur!

Liker du å sykle på fjellveier og i seterdaler? Da kommer du til å elske disse SYKKELTUR I SETERDALER turene. Sykkelturene går i I TROLLHEIMEN 2 dager fjellterreng i 700 til 900 Granasjøen – Leverdalen – Gjevilvasshytta – Granasjøen meters høyde over havet. egner seg også for barn som er Du sykler på grusveier og Turen vant med å sykle på tur. Begge dagsetappene er på ca. 40 km. asfaltert vei i vakre seterStart turen fra Granasjøen og følg skiltingen gjennom vakre Leverdalen daler og høyfjellsterreng i med sine unike seterstøler og sin praket fantastisk kulturlandskap. tfulle utsikt. I det man kommer inn på Før du legger i vei på sykkeltur i fjellheimen er det viktig å sjekke at sykkelen er i orden og at du har det utstyret du trenger for å gjennomføre turen på en trygg og god måte. En god hjelm kan være livreddende hvis du skulle bli utsatt for en ulykke. Bruk også sykkelbriller,

den asfalterte veien på Nerskogen tar man til venstre og sykler over Skardet som ligger like over 900 moh. Så bærer det lett nedover og man tar av til høyre ved Grøtsetra. Snart åpner Gjevillvassdalen seg i all sin prakt og om litt dukker Gjevilvasshytta opp. Dette er en reise på to hjul i to av landets vakreste seterdaler. En tur som kommer til å sette sine spor i et åpent sinn.

Stugudal – Nedalshytta – Stugudal

spennende turmuligheter. Neste dag kan trygt legges til Nesjøen, et meget godt fiskevann. Her kan du også leie båt og forsøke å lure den ofte så bitevillige røya før du sykler tilbake til Stugudal.

Selv om det er bilvei fram til Nedalshytta så kan du parkere bilen i Stugudal denne gangen. Her får du en praktfull sykkeltur langs en 16 km lang grusvei i et høyfjellslandskap. Før du kommer fram til Nedalshytta setter du fra deg sykkelen og tar avstikker til fots oppover langs Geitbekken ved Nordskardsfjellet. Langs hele bekken møter du fantastiske sva som slett ikke er vanlige i trønderske fjell. Her ligger badekulper og rasteplasser som perler på en snor. Dette blir en forfriskende dag i storslått natur. Blir det ikke badevær er det nok av andre

I Nordskardsfjellet ligger badekulpene som perler på en snor. Foto: Andreas Wold.

2 dager

GJEVILVASSHYTTA, 710 moh.

Foto: Jonny Remmereit

Gjevillvassdalen er en av Norges vakreste seterdaler, med sagnomsuste fjelltopper som Blåhø, Gjevillvasskamban og Okla ruvende like ved. Oppe i lia ovafor Gjevillvatnet ligger Gjevilvasshytta fint til med bilvei helt fram i sommersesongen. Hytta er godt egnet for barnefamilier. Denne delen av Trollheimen er særlig kjent for spennende geologi og planteliv og hytta er et fint utgangspunkt for mange fine turer til ulike turmål.

BIDRA TIL ARBEIDET FOR FRILUFTSLIVET

”Grasrotandelen” er en ordning som gjør det mulig for spillere hos Norsk Tipping å gi 7 prosent av spillinnsatsen direkte til et lag eller en forening. Ønsker du å støtte friluftslivet og arbeidet med turstier og røde T-er, gi din grasrotandel til din lokale turistforening. Du kan bli grasrotgiver i alle Norsk Tippings kanaler eller ved å sende SMS <Grasrotandelen 911184354> til 60000 Bli grasrotgiver i dag!

SYKKEL- OG BADETUR I SYLAN

TURTIPS: 1. Blåhø, trygg topptur med storslått utsikt 2. Okla og Høgsnydda, topptur med følelse av frihet 3. Trollkyrkja ved Langtjørna, besøk ei spennende fjellhule i 1000 meters høyde. 4. Tyrikvamfjellet, kjent for sitt rike planteliv. 5. Heimre Gjevillvasskamban, luftig topptur med noe kliving. 6. Midtre og Indre Gjevillvasskamman, spektakulær og luftig ryggvandring. • Fjellridning på islandshester • Halvdags-/heldagsturer • Rideleirer • Temming/Trening/Avl • Overnattingsturer Tlf. 928 24 355 lekhaug@online.no - www.merakerfjell.no

Adkomst: Med bil langs E6 til Oppdal, Fv 70 til Festa bru hvor man tar til høyre (nordover) og følger bomvei fram til Gjevilvasshytta. Eventuelt kan man ta tog til Oppdal og buss/taxi videre til hytta.


9

HYTTETURER

www.tt.no

Kanopadling gir fine naturopplevelser. I sommer kan du leie kano på Jøldalshytta, Storerikvollen og Nedalshytta. Foto: Jonny Remmereit

Padleturer i kano er gøy for hele familien Å gli nesten lydløst bortover en speilblank vannflate i en kano er en spennende opplevelse der du kommer ekstra tett på naturen. Flere av TTs hytter leier ut kano slik at du kan få prøvd denne fine aktiviteten som barn og voksne gjerne kan gjøre sammen.

For at kanoturen skal bli trygg og vellykket er det en del sikkerhetshensyn man må ta. Det viktigste utstyret for en sikker tur i en kano er padleårer og flytevester. Både barn og voksne må ha vester på ombord i kanoen. Selv om du er en god svømmer klarer du ikke å svømme til lands i litt kaldt vann uten sikkerhetsvest. Husk at i fjellet er det gjerne kaldt i vannet også om sommeren. Det er derfor viktig å

og redningsvester man kan leie. Kanoene finner du nede ved naustet. Hytta leier også ut fiskeutstyr til den som vil prøve fiskelykken.

KANOTUR PÅ ESANDSJØEN

På nordsida av Esandsjøen i Sylan ligger Storerikvollen turisthytte. Hytta er et flott utgangspunkt for padleturer, og her kan du leie både kanoer og fiskeutstyr. Med Sylmassivet som mektige kulisser på motsatt side av vannet kan du padle langsmed

fine lange sandstrender som innbyr til strandhogg. På varme sommerdager kan det kanskje friste med et bad også.

KANOTUR PÅ NESJØEN

På Nedalshytta i Sylan kan du leie kanoer og redningsvester. Disse finner du i naustet ved Nesjøen like nedenfor hytta. Her er det fint å padle langs land. Vi anbefaler også å prøve fiskelykken i Nesjøen, som i likhet med Esandsjøen er viden kjent for godt røyefiske.

holde seg nærme land slik at man har god kontroll hvis det plutselig skulle begynne å blåse opp eller man skulle være uheldig å kantre.

KANOTUR PÅ JØLVATNET

Jølvatnet i Trollheimen er et stort og fiskerikt vann som egner seg ypperlig for kanopadling. Like ved vannet ligger Jøldalshytta som har fire kanoer med årer

Det er forfriskende å bade i fjellet. Foto: Maria Holo Leikarnes

WWW.HOGSTAS.NO

Vi tilbyr • Linjerydding, rydding langs vei og veikryss til kommuner, fylkeskommuner og private. • Manuelle skogryddingstjenester som f.eks. ungskogpleie. I tillegg tar vi på oss oppdrag med å rydde vegetasjon rundt og ved kulturstier og utkikkspunkt, lysløyper, turløyper etc. • Rydding og klargjøring av boligfelt. • Oppsett og vedlikehold av utmarksgjerder.

HOGST AS TLF. +47 907 57 342 E-POST: FIRMAPOST@HOGSTAS.NO

Bo midt i Trollheimen, i vakre Storlidalen. Pris fra kr 350 pr. person.

Hjertelig velkommen! Bortistu Gjestegard Storlidalen Tlf. 915 56 287 E-post: bortistu@bortistu.no

bortistu .no


10

HYTTETURER

FISKING I HYTTDALEN Med utgangspunkt fra Vassendsetra i Trollheimen følges merket sti mot Trollheimshytta med Håmannshytten og Indre Gjevillvasskamben som mektige tilskuere. Når man kommer opp den første bakken ligger det etter hvert tre fine små vatn på rad med flere sandstrender. Her står ørreten og venter på å bli fisket, og man er nesten garantert fiskelykke! Følg samme rute tilbake til Vassendsetra. Turen er ca. 3,5 km en vei. FISKING I RAMSJØEN Ramsjøen i Sylan er et stort og godt fiskevann. Her ligger Ramsjøhytta åpent til like ved vannet, med fjellmassivet Fongen ruvende på motsatt side. Det er vanskelig å tenke seg mer storslåtte omgivelser å søke fiskelykken i. Ramsjøhytta vil ha en hyttevert i sommersesongen som kan bistå med råd og tips. Du får kjøpt fiskekort på hytta.

Vassendsetra er et fint utgangspunkt for fisktur i Hyttdalen.. Foto: Stig Bakke

Her er tips til fine fisketurer i fjellet Fisking er en hyggelig aktivitet for hele familien, og en viktig del av den norske turtradisjonen. Allemannsretten gjør at du har lov til å fiske og høste av naturen, men det er noen regler. En viktig ting å vite er at barn under 16 år har rett til å fiske gratis i ferskvann i perioden 1. januar til 20. august.

Hvis man fisker på et sted hvor man normalt må ha fiskekort, har altså barn under 16 år rett til gratis fiskekort hele sommeren fram til 20. august. Dette gjelder for fiske med fiskestang og håndsnøre. Men ingen regel uten unntak: Barn har ikke gratis fiske av laks, sjøørret og sjørøye i vassdrag. Her må også disse ha fiskekort. Fram til de er 18 år trenger de kun det lokale fiskekortet. Er man over 18 år må man betale «Fiskeravgift» i tillegg til fiskekortet. Voksne som skal fiske i ferskvann må ha tillatelse til dette av de som eier fiskevannet. Dette får du ved å kjøpe et fiskekort for området du skal fiske i. På nettstedet www.inatur.no kan du kjøpe fiskekort for mange steder i Norge. På mange steder kan man også kjøpe fiskekort på den lokale sportsbutikken, bensinstasjonen, campingplassen og lignende.

FISKETUR I ROLTDALEN Mari Nygård, vertinna på Schulzhytta, har en hemmelighet hun ønsker å dele. Ikke langt fra hytta ligger noen idylliske gode fiskevann som perler på en snor nedover mot Store Kværnfjellvatnet. Det er hit til Nauttjønnin Mari drar når hun en sjelden gang har fri og vil fange en sprelsk fjellørret som hun kan frese i panna. Fra Schulzhytta følger man merkingen mot Mannseterbakken i ca 4 km, stort sett på myr fram til Nauttjønnin som ligger mellom Nautfjellet og Sprøyten. Turen tar rundt 1,5 time en vei. Et utmerket alternativ er å legge turen over Sprøyten (948 moh.) som har flott utsyn. Det tar ikke mye lenger tid og man slipper å tråkke i myr. SANDÅTJØNNBUA En tur til Sandåtjønnbua i Storlidalen gir deg mulighet til å kombinere fisking i Såndåtjønna, Gravbekktjønna og Grynningdalsvatna med topptur til Kråkvasstind (1700 moh.). Transport til Sandøysetra kan gjøres med sykkel eller bil. Følg stien langs Sandåa helt fram til tjønna og bua (ca 5 km å gå). Ta kontakt med fjellgården Bårdsgarden i Storlidalen og spør vertskapet hvor du skal henvende deg for å leie hytta: e-post: baardsgarden@baardsgarden.no eller tlf. 976 52 029.

Fjellørret. Foto: Anne Jørgensen Bruland

VASSENDSETRA, 680 moh.

Foto: Jonny Remmereit

Vassendsetra er en trivelig selvbetjent tømmerhytte som ligger i det barnevennlige og varierte turområdet mellom Gjevilvasshytta og Bårdsgarden. Vassendsetra er et fint utgangspunkt for turer til topper og fine fiskevann i nærheten. TURTIPS: 1. Hyttdalen, fisketur. 2. Håmannshytten, lett topptur. 3. Holbruna, rundtur med praktfull utsikt. 4. Okla, topptur med frihetsfølelse. 5. Gjevilvasskamman, spektakulær og luftig ryggvandring. Adkomst: Med bil langs E6 til Oppdal, Rv 70 til Festa bru hvor man tar av til høyre (nordover) og følger bomvei fram til Gjevilvasshytta. Herfra er det 3-4 timer etter merket sti til Vassendsetra. Alternativt kan man gå 1-2 timer fra Bårdsgarden i Storlidalen.

RAMSJØHYTTA, 775 moh.

Foto: Jonny Remmereit

Ramsjøhytta har en praktfull beliggenhet ved Fongenmassivet og er et bindeledd mellom det sentrale Sylanområdet og Fongen-/Roltdalstraktene. Turtips: 1. Fongen, Petter Northugs favoritt-topptur. 2. Ettfjellet, Tofjellet og Ramfjellet, tre fine topper på rekke. Adkomst: Bil eller buss via Værnes/Hell, Fv 705 til Ås i Tydal, bomvei til Skarpdalen, 4 km å gå til hytta. Fra Stordalshytta i Meråker er det ca 15 km inn til hytta.


11

HYTTETURER

www.tt.no

Foto: Sveinung Tubaas

GRÆSLIHYTTA 598 moh.

Græslihytta ligger oppunder skoggrensa, høyt og fritt med vid utsikt over Tydalen og mot Hyllingen, Blåhammaren, og Bringen på andre sida av lia. Græslihytta er det perfekte utgangspunktet for fine turer i de vestlige deler av Sylan. Området rundt hytta byr også på gode muligheter for å finne multer om høsten. På bærtur ved Langmyran i Kvål. Foto: Cecilie Svee / Fra TTs fotokonkurranse 2020.

Høst av naturens overflod Alle har rett til å forsyne seg av naturens rikholdige spiskammer. Du kan plukke bær, sopp og urter i skogen og på fjellet når du ferdes i utmarka. Det er en del av allemannsretten. Men husk at all innhøsting skal skje så hensynsfullt som mulig.

TURTIPS: 1. Sommertur til Melshogna 2. Kaffekok-kveldstur til Ol-Andersbua 3. Sopptur til Kvassåsen 4. Vassdragsvandring langs Væla Adkomst: Bil/ buss via Værnes/ Hell, Fv 705 til Græsligrenda i Tydal. Ca 2 km opp lia til hytta.

Det er mange gode grunner til å dra på bær- og soppturer. For det første er det gratis, og det er bra for miljøet at du høster selv i stedet for å kjøpe varer i butikken som gjerne er importerte. Dessuten smaker de fleste bærsorter fantastisk, og er fulle av viktige antioksidanter som kroppen trenger. Sist, men ikke minst, er det trivelig og spennende å dra på tur for å lete etter bær og sopp. Det blir nesten som en slags skattejakt som barn og voksne kan gjøre sammen.

MULTETUR I NEDALEN Multa kalles gjerne «fjellets gull», og det med god grunn. Moden multe er både gylden av farge og svært ettertraktet. Mange går med en drøm om å komme til ei svær myr som blinker av «gull» så langt øyet kan se. I Sylan kan denne drømmen fort bli virkelighet i gode multeår. Nedalen byr på mange fine multmyrer i terrenget langs Nesjøen, som kan utforskes på flotte dagsturer fra Nedalshytta. Her kan du få stort utbytte enten du vil plukke i mage eller spann eller begge deler.

BLÅBÆRTUR I BYMARKA I gode år er det blåbær å finne nesten overalt i Bymarka. Med utgangspunkt fra Granåsen følger vi stien gjennom Glupen og opp til idylliske Sølvskakkeltjønna. Like etter at vi har passert vannet tar vi av til høyre fra hovedstien og følger en mindre sti inn i skogsterrenget på sørsida av Store Leirsjø. Her er det gode muligheter for å finne blåbær og andre bærsorter som f.eks. villbringbær. Fortsett gjerne videre opp til Rønningen gård som er omgitt av et variert skogsterreng der du kan finne både bær og sopp.

SOPPTUR TIL KVASSÅSEN Med utgangspunkt fra Græslihytta i Tydal følger vi vinterstakinga over Tyskhaugen, holder høyden i lia på nedsida av Fuglhaugen, og tar oss ned på de vide myrpartiene langs elva Væla. Herfra tar vi mot øst inn i terrenget ved Kvassåsen. I liene innunder Kvassåsen er det et usedvanlig rikt soppterreng der du nesten er garantert å få god fangst i gode soppår. Tilbaketuren til Græslihytta kan tas etter samme rute eller legges langs lia innunder Græsslivola. Turen er ca 12 km tur/retur.

Naturens spiskammer. Foto: Bent Lindsetmo

Multer. Foto: Tove Strickert

Blåbær. Foto: Odd Harald Eriksen

Kantarell. Foto: Gunn Nyborg

postmottak@rosenvik.no Tlf. 918 57 328 Se flere produkter på rosenvik.no/handverk


12

HYTTETURER

La barna oppleve dyr og seterliv De fleste barn fryder seg stort når de får sjansen til å oppleve dyr på nært hold. Det er fortsatt tradisjonell seterdrift i sommersesongen en del steder der det er mulig å komme på besøk og få et innblikk i hvordan livet på setra arter seg. JELSETRA I JØLDALEN Skal du til Jøldalshytta i sommer vil vi anbefale å legge inn et besøk på Jelsetra som ligger like ved hytta. Dette er den eneste setra som er i drift på Jøldalen. Setra har tradisjonell seterdrift fra ca. 10 juli til ca 25. august. Her går kyr, kalver, geiter og killinger fritt i fjellet, er du heldig er dyra i nærheten. Setra har ingen fast åpningstid, men budeia er stort sett til stede, slik at dere kan få kjøpt seterprodukter. For mer info: ragnhild.nordbo@gmail.com HÆVERFALLSETRA I RENNEBU Ved foten av Ryphøa, ca 700 moh ligger Hæverfallsetra, som er setra til gården Sundset i Rennebu. Hit kommer du ved å kjøre bomveien Nyseterdalsveien, setra ligger ca 5 km fra gården. På somrene er det full drift på setra i ca. fire uker, med kyr, kalver, griser, høner, sauer, kanin og hund. Dyra på setra går fritt og kan oppleves på egen hånd eller sammen med seterfolket. Setra drives som turistseter/ besøksseter. Setra er et fint utgangs-

punkt for turer i Barnas Naturverden. På grunn av koronarestriksjoner er det fremdeles noe usikkert hvordan aktiviteten blir denne sommeren. For oppdatert info kan du følge Hæverfallsetra på Facebook eller ta kontakt på e-post: ingunnglads@gmail.com MEVASSETRAN I INDRE FOSEN Mevassetra ligger idyllisk til ved Mevatnet, vel en times gange oppover lia fra Seter (ca ei mil fra Vanvikan). Området ligger midt i Fosenalpene med panoramautsikt over midtre deler av Trøndelag. På setra kan du treffe sauer og lam, kyr og kalver, kaniner og høner. Setra har i år besøkssesong fra 26. juni til 1. august med servering fra kl 12-17 alle dager, unntatt på mandager da setra er stengt. Hvis du ønsker å overnatte på setra kan du avtale dette med vertsfolket. Det er også muligheter for lån av båt og fiskeutstyr hvis du vil prøve fiskelykken i Mevatnet. For mer info ta kontakt med Anne Berit: tlf 958 73 408/Per-Arne: tlf 917 05 215 eller på e-post: asaethe@online.no

Jelsetra i Jøldalen har tradisjonell seterdrift. Foto: Jonny Remmereit

I fjellet kan barna fryde seg over kontakt med dyr. Foto: Julie Maske

Foto: Odd Harald Eriksen

JØLDALSHYTTA, 740 moh. Den knappe 5 km lange turen inn til Jøldalshytta til fots eller på sykkel på en gammel setervei er i seg selv en flott opplevelse. Med majestetiske fjell som Svarthetta og Geithetta i synsranda dukker Jøldalshytta opp fint beliggende ved det store og fiskerike Jølvatnet. Området rundt hytta er svært familievennlig og på nabosetra like ved er det god gammeldags seterdrift om sommeren. Turtips: 1. Skrikhøa, lettgått topptur etter merka tursti. 2. Kanotur på Jølvatnet, du kan leie kano og fiskeutstyr på hytta 3. Ondusfjellet, besøk flyvrak fra 2. verdenskrig. 4. Svarthetta, topptur med storslått utsikt. 5. Gråfjellet, topptur med fiskemuligheter. 6. Trollhetta, tur/retur østtoppen. Adkomst: Tog til Berkåk, buss ”Nerskogruta” enkelte dager til Flåseter på Nerskogen. Herfra merket sti 12 km over fjellet til hytta. Med egen bil E6 til Berkåk og Fv 700 til Grindal. Også mulig å kjøre om Orkanger/Å til Grindal. Ta av til Nerskogen og ta fra Nerskogveien ved skilting til Jøldalshytta. Følg bomvei til p-plass på Kleva. Herfra er det knapt 5 km langs seterve fram til hytta.

Utendørs gyngestol og tilhørende grillbord med gassinnsats. Solid bygget og tilpasset nordisk klima. Les mer på Cubastolen.no KONTAKT OSS: Steinar Aasen - Tlf. 905 65 240 - E-post: steinar@cubastolen.no


www.tt.no

13

HYTTETURER

Bo på ei eventyrhytte i Barnas Naturverden

Barnas Naturverden i Rennebu byr på store turopplevelser med ruter tilpasset små barneføtter. Her bor man på enkle tømmerhytter med åpent ildsted, ljore i taket og sover på liggebenker langs veggene. Slik situasjonen er nå må du booke hyttene eksklusivt for deg og din gruppe før du drar til fjells.

Ved Hævertjønna ligger ei av hyttene i Barnas Naturverden. Foto: Elisabeth Asla Melhus

Barnas Naturverden er et spennende fjellområde lengst øst i Trollheimen, med korte ruter tilpasset barneføtter. Området har tre ubetjente hytter, ved Ramssjøen, Damtjønna og Hævertjønna. Det er oppmerkede turstier mellom hyttene som er rekonstruksjoner av sælehus fra tidlig middelalder. Slike hus ble brukt til overnatting av pilegrimer på vei til Nidaros. Hyttene i Barnas Naturverden er basert på selvhushold med enkel standard. Hyttene har åpent ildsted, ljore i taket og liggebenker rundt. Dette gir en særegen stemning inne i hyttene som garantert vil gjøre et sterkt inntrykk på et åpent barnesinn. Du kan selv velge om du vil bo på bare ei hytte eller gå en rundtur mellom alle tre hyttene. Du må uansett forhåndsbooke alle hytter du ønsker å overnatte på eksklusivt for deg og din gruppe. Hver hytte har overnattingsplasser til ca

SMITTEVERNREGLER BARNAS NATURVERDEN Kun en familie eller gruppe kan • ha tilhold i sælehusene samtidig.

• •

Du må booke hyttene på forhånd via Bygdasenteret (Tlf. 72 42 77 05). Uanmeldte dagsbesøk er ikke tillatt av smittevernhensyn. Det henger egne oppslag om renholdsrutiner og smittevern i hvert sælehus.

15 personer. Vi anbefaler ellers å legge inn et besøk på Hæverdalssetra ved adkomst eller på hjemturen Booking: Kontakt Bygdasenteret ved Merete på tlf 72 42 77 05 / 950 69 674 eller på e-post: bygdasenteret@gmail.com Oppgjør: Betal for oppholdet via Vippsnummer 510432. Husk å betale for ved, og merk hva beløpet gjelder! Adkomst Hævertjønna: Med bil langs E6 til Ulsberg. Ta av ved Kløftsbrua mot Sundset og videre til Hæverfallsetra som er innfallsporten til Barnas Naturverden. Adkomst Ramssjøen: Ta av på Leverdalsveien, Nerskogen. Skilt “Barnas Naturverden” ved bomkassen. Kart og merket sti fra ei av setrene. Fine små fiskevann ved sti. Fiskekort kan kjøpes via Bygdasenteret eller på inatur.no. Adkomst Damtjønna: Skilt ved vei i Gunnesgrenda – kjør et stykke etter bomvei. Gode fiskemuligheter! Kano og båt til utlåns.

Mer lys – mer plass – mer livsglede GLASSFOLDEVEGGER TERRASSETAK VINTERHAGER

Snekkern Trondheim

Fossegrenda 17, 7038 Trondheim Tlf: 72 86 51 12 E-post: post@snekkerntrondheim.no Man–Fre: 7-16 Lør stengt

trondheim.snekkern.no


14

HYTTETURER

Foto: Bjørg Hernes

Foto: Gunn Nyborg

Hengekøyelykke i vakre Todalen. Foto: Oda Halle / Fra TTs fotokonkurranse 2020

Her er hytteturene både barn og voksne vil elske

Foto: Gunn Nyborg

De selvbetjente kvarterene på fjellgårdene Bårdsgarden og Kårvatn passer ypperlig for barnefamilier. Samtidig vil fjellvandrere i alle aldre og med ulike ferdighetsnivåer finne et hav av turmuligheter her. Med bilvei helt fram er fjellgårdene lett tilgjengelige innfallsporter til dette eventyrlige fjellområdet vest i Trollheimen. De sørvestre delene av Trollheimen byr på variert fjellnatur med majestetiske topper og fine seterdaler. Området er preget av mange hundre års bruk av naturen, med gårds- og seterdrift samt gamle ferdselsveier mellom innland og kyst. Fjellgårdene holder kulturlandskapet i hevd og har en lang tradisjon i å ta imot fjellturister. Spør gjerne gårdsfolket om tips til turer og aktiviteter. Velkommen til en aktiv fjellgårdsferie!

Foto: Ole H. Sandvik

BÅRDSGARDEN, 625 moh. Selvbetjeningskvarteret utgjør en del av hovedhuset på fjellgården Bårdsgarden i Storlidalen. Dette er et fint utgangspunkt for større eller mindre rundturer og toppturer i Trollheimen. Bårdsgarden egner seg spesielt godt for barnefamilier der Ångardsvatnet og Tovatna med fine sandstrender er lett tilgjengelige med sykkel eller barnevogn. TURTIPS: 1. Setertur og gamle fangstgroper, tur om Vassendsetra. 2. Jettegryter ved Tovassveien, fin sykkeltur med bade- og fiskemuligheter. 3. Kråkvasstind via Sandåtjønnbua, kombinert topptur og fisketur. 4. Okla, tur til nærmeste høye fjelltopp. 5. Kringlehøa, til topps på Storlidalens karakterfjell. Booking: Ta kontakt på e-post: baardsgarden@baardsgarden.no eller tlf. 976 52 029. For mer info: www.baardsgarden.no Adkomst: Tog til Oppdal, buss til Lønset og taxi inn til gården. Med bil langs E6 til Oppdal, videre etter Rv 70 til Lønset, ta av til Bårdsgarden, bilvei helt fram.

Foto: Eva Laukøy

KÅRVATN, 210 moh. På fjellgården Kårvatn i Todalen har man tatt imot gjester helt siden turvirksomheten i Trollheimen ble organisert ca. 1890. Den selvbetjente hytta på gården ligger i et flott fjellområde i Vest-Trollheimen med varierte turmuligheter, både for korte turer i nærområdet og lengre topp- og ryggturer. TURTIPS: 1. Naustådalssetra, lettgått rundtur via Nauståfossen. 2. Gammelseterdalen, tur elvelangs med badeplass og fossefall. 3. Storfjellet, topptur med storslått utsikt. 4. Bjøråskardet, tur til magisk utsiktspunkt mot Innerdalen og Innerdalsfjellene. 5. Slangelifjellet, ryggvandring på «Trollheimens tak». Booking: Ta kontakt på e-post: cathrine@kaarvatn.no eller tlf. 984 95 862. Adkomst: Med bil via Todalen, bilvei helt fram til hytta.

SYKKELUTLEIE For de som overnatter på Bårdsgarden og går til/fra Kårvatn, Innerdalen og Vollasetra er det 3 km på «kjedelig» asfaltvei hit til Bårdsgarden. Derfor prøver vi med utleie av sykler på denne asfaltbiten. Syklene står der stien til Innerdalen og Vollasetra tar av fra Storlidalsveien. Det er også sykler på Bårdsgarden, så du kan leie herfra og inn til der stien tar av. Der står det oppslag om fremgangsmåte. Vi tar ikke imot forhåndsbestilling. Vi kan ikke garantere at det alltid er ledige sykler, men prøver å gjøre vårt beste.

Foto: Bente Vasli


16

HYTTETURER

I sommer kan du få ha ei turisthytte helt for deg selv På grunn av den helt spesielle situasjonen vi har med en pågående pandemi får du nå en unik mulighet til å booke ei hel turisthytte eksklusivt for deg og ditt turfølge. Dette gjelder tre av TTs selvbetjente hytter; Dindalshytta, Kjølihytta og Orkelsjøhytta. Det er en helt spesiell opplevelse å komme til ei selvbetjent hytte langt inne i fjellet. Her kan du fyre opp i ovnen og finne proviantlageret fullt av matvarer. Etter dagens tur kan turfølget tilberede et godt måltid sammen. Det at man har god tid og gjør ting sammen gir en følelse av felleskap som mange setter stor pris på. Ikke minst for familier som ønsker å gi barna ekte opplevelser er et opphold på ei slik hytte midt i blinken. Denne sommeren kan du sikre deg din egen selvbetjente hytte sammen med turvenner eller familie. Du kan velge mellom tre hytter som alle ligger høyt til fjells og er perfekte baser for turer og aktiviteter i området rundt hyttene.

DINDALSHYTTA, 850 moh. Dindalshytta ligger i det nordøstligste hjørnet i det store hyttenettet på Dovrefjell. Det selvbetjente anlegget er fint plassert i bjørkeskogen i seterdalen opp fra Lønsetgrenda, med utsikt mot fjellene nordøst på Dovrefjellplatået. Hytta er et flott utgangspunkt for dagsturer i dette vidstrakte og spennende fjellområdet. TURTIPS: 1. Sykkeltur innover setervegen 2. Topptur til Gråfjellet, 1493 moh. 3. Topptur til Brattskarven, 1569 moh. 4. Til topps på Svartdalskollen, 1777 moh. Adkomst: Fra Oppdal er det 20 km med bil eller buss langs Rv 70 til avkjøring fra Lønset. Helårsvei til Blokkhus (parkering). 2,5 km langs traktorvei til hytta.

Dindalshytta ligger sentralt til i denne vakre seterdalen. Et ypperlig utgangspunkt for sykkelturer på seterveien eller “snille” toppturer som tar deg høyt til fjells. Foto: Jonny Remmereit

FIAT 500 ICON CAB

7 ÅR / 200.000 KM NYBILGARANTI

REKKEVIDDE BYKJØRING OPPTIL 460 KM Kombinert WLTPrekkevidde opptil 320 km.

HURTIGLADING

MÅNEDSPRIS 2.950,INNSKUDD 35.000,30.000 KM / 36 MND | RENTE 2,95%

En hel dags kjøring i en 5 minutter lang lading (50 km)

Kampanjen varer ut juni 2021.

Priseksempel privatleasing fra Santander: Startleie/etabl.gebyr: kr 35 000 -, månedsleie kr 2 950.- og totalpris kr 141 200,-. 3 års bindingstid, kjørelengde 30 000 km.

Vestre Rosten 83, 7075 Tiller Verksted: Tlf. 72 89 72 89 Salgsavdeling: Tlf. 90 70 60 30 E-post: maskinagentur@maskinagentur.no www.maskinagentur.no


17

HYTTETURER

www.tt.no

Orkelsjøhytta (1080 moh.) er den høyest beliggende av alle TTs hytter. Foto: Egil Andreas Behrens

Området rundt Kjølihytta byr på kulturhistoriske opplevelser i et mektig høyfjellsterreng. Foto: Roar Nålsund

KJØLIHYTTA, 1050 moh. Kjølihytta ligger i den sørvestlige delen av rutenettet i Sylan, mot Reitan i Haltdalen og Røros i sør, med Nordpå en god dagsmarsj mot nord. Her er mange fine turmuligheter både nedover i dalen og til topper i nærheten. En tur til gamle Kjøli gruver anbefales når man tar turen hit. Sporene i terrenget er tydelige etter det lille gruvesamfunnet som lå her oppe på 1000 meters høyde.

TURTIPS: 1. Kjøliskarven. 2. Blåstøten. 3. Kjøli gruver: kulturhistorisk vandring i de gamle gruveområdet 4. Fisketur til Nedre Kjølitjønna 5. Blåhåmmåren. Adkomst: E6 til Støren, Fv 30 til Ålen. Lettest adkomst fra bomvei mellom Reitan og Tydal, 4 km til hytta.

ORKELSJØHYTTA, 1080 moh. Hytta ligger i åpent fjellterreng på setertunet Sjøsetra ved Orkelsjøen. Terrenget er svært barnevennlig med spennende geologi og fjellflora. Det er fine dagsturmuligheter og utmerket fiske i Orkelsjøen. Båtutleie på setra. TURTIPS: 1. Fiske i Orkelsjøen. 2. Topptur til Store Orkelhøa. 3. Almannberget. 4. Sykkeltur ved Orkelsjøen. Adkomst: Tog eller bil til Oppdal eller Fagerhaug. Til fots inn til hytta. Ev. Med sykkel fra Oppdal. Med bil langs E6 til Oppdal, videre bomvei fram til hytta.

Foto: Jonny Remmereit

NYTT SERVICEPUNKT for FIAT PROFESSIONAL BOBILER I TRONDHEIM

• EU-kontroll • Service • Reparasjon og vedlikehold • Dekk og felg • Tilbehør

Vestre Rosten 83, 7075 Tiller Verksted: Tlf. 72 89 72 89 Salgsavdeling: Tlf. 90 70 60 30 E-post: maskinagentur@maskinagentur.no www.maskinagentur.no


18

TOPPTURER

Disse toppturene gir en unik frihetsfølelse Det ligger i menneskets natur å søke opp i høyden for å få oversikt over landskapet og hengi seg til den berusende følelsen det gir å bestige et fjell. Toppturer er mer populært enn noen gang og fjellheimen i Midt-Norge byr på mange muligheter for magiske opplevelser. TTs turisthytter i Sylan og Trollheimen er ypperlige baser for dagsturer til nærliggende fjelltopper. Her presenterer vi noen utvalgte toppturer som alle er vardet og merket med røde T-er. Slik situasjonen er nå med covid-19 må du huske å forhåndsbooke plass på hyttene før du drar til fjells. Både Nedalshytta og Gjevilvasshytta er betjente i perioden 18.6. til 12.9.

TOPPTURER FRA GJEVILVASSHYTTA 2-3 dager Gjevillvassdalen er omgitt av majestetiske fjell og det er bare å velge og vrake blant flotte toppturmål. Med Gjevilvasshytta som base har vi valgt ut to godt tilrettelagte turer som på godværsdager byr på storslått utsikt over store deler av Trollheimens eventyrlige fjellverden.

Dag 1: BLÅHØA, 1671 moh.

20 km t/r Blåhøa er det høyeste fjellet i kjernen av Trollheimen, og etter at ruta til toppen ble merket sommeren 2013 er dette blitt en av de mest populære toppturene i Midt-Norge. Fangstgraver og andre kulturminner forteller om bruk av fjellet i tidligere tider. Turen er på 1000 høydemeter og beregnet gangtid er 8-9 timer t/r.

Dag 2: OKLA, 1580 moh.

15 km t/r Selv om det er langt unna kysten byr turen til Okla på en følelse av fjord og fjell. Turen starter på sørsida av Gjevillvatnet og det kreves derfor egen bil eller bilskyss for å komme seg rundt vannet og fram til starten ved Langoddsetra. Herfra følger vi merka sti opp på det mektige fjellplatået, det er bare den siste korte avstikkeren opp til toppunktet (Høgsnydda) som ikke er rødmerket.

Okla er for mange en ukjent perle med vidt utsyn utover Trollheimen. Foto: Astrid Olsen


19

TOPPTURER

www.tt.no

17 TOPPTURER I MIDT-NORGE Regionen vår byr på en rekke fine toppturer du kan velge blant. Her presenterer vi lista over utvalgte og anbefalte toppturmål i Midt-Norge. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17.

Toppturer en mer populært enn noen gang. På godværsdager kan det være rent så folksomt på mange topper. Foto: Jonny Remmereit

TOPPTURER FRA NEDALSHYTTA 2-3 dager Nedalshytta er et flott utgangspunkt for dagsturer til toppene i det mektige Sylmassivet. Det er merka ruter til både Storsylen og Storsola fra hytta. Dette er de mest populære toppturene fra norsk side.

Dag 1: STORSYLEN, 1762 moh.

Dag 2: STORSOLA, 1711 moh.

20 km t/r, 1000 høydemeter

17 km t/r, 930 høydemeter

Storsylen er Sør-Norges høyeste grensefjell og den mest besøkte toppen i Sylan både fra norsk og svensk side. Toppen, som så vidt er norsk, reiser seg majestetisk 1762 meter til vers og er omkranset av høye svenske fjell. Turen er krevende og du må regne med å bruke mellom 8 og 9 timer tur retur i ren gangtid. Du har størst sjanse for å få audiens på toppen fra juli til september.

Toppturen til Storsola er kortere enn turen til Storsylen. Toppen er litt lavere, 1711 moh., men utsikten er vel så praktfull, mot resten av Sylmassivet med Storsylen, og helt fri mot vest og sør. Storsola utgjør grenserøys 155A på riksgrensa. Fortsetter du videre en knapp kilometer inn på svensk side kommer du til tvillingtoppen Templet, 1728 moh.

NEDALSHYTTA, 785 moh.

Romsdalseggen Tustnastabban Snota Snøhetta Okla Storsylen Storsola Blåhøa Trollhetta Ekkertinden Vasstindbu Slogen Svarthetta Resfjellet Forollhogna Innerdalstårnet Bjøråskaret

TA BUSSEN TIL SYLAN OG TROLLHEIMEN I SOMMER Det blir bestillingstransport med linje 330 til Nedalshytta i sommer. Det blir også mulig å ta tog fra Trondheim og videre med linje 580 fra Oppdal skysstasjon til Gjevilvasshytta. Gjelder i perioden 21. juni til 15. september. AtB har flere linjer som tar deg til populære reisemål i Trøndelag. Les mer på atb.no/turist

Foto: Asgeir Våg

Nedalshytta ligger som hovedinnfallsport til Sylan fra norsk side. Hytta egner seg godt for barnefamilier og andre som ønsker å bo fast og utforske de flotte dagsmulighetene i området. For toppturentusiastene er Sylmassivet et eldorado med Storsylen og Storsola som populære turmål. Det er merkede ruter til begge toppene fra Nedalshytta. TURTIPS: 1. Neaklumpen, kort tur til topp like ved hytta 2. Fisketur på Nesjøen, robåt kan leies ved Nesjøen Båtutleie 3. Geitbekken, tur til badekulper i Nordskardsfjellet 4. Fossen i Ekorråa, 20 meter høy foss med fin rasteplass 5. Storsylen og Storsola, magiske toppturer i Sylmassivet 6. Bandaklumpen, ryggvandring med storslått utsikt mot Sylmassivet Storsylen er Sør-Norges høyeste grensefjell. Foto Asgeir Våg

Adkomst: Buss fra Trondheim/Stjørdal til Stugudalen. Med bil etter E6 til Stjørdal, Fv 705 til Stugudalen, grusvei fram til hytta.


20

HYTTE TIL HYTTE-TURER

Skal du få med deg slike opplevelser i sommer må du planlegge godt og forhåndsbooke plass på hyttene. Foto: Asgeir Våg

Hytte til hytte-turer må planlegges godt I Sylan og Trollheimen er det tilrettelagt med et stort sammenhengende rutenett der man kan gå i flere dager i strekk mellom turisthyttene. Slik situasjonen er nå under pandemien må du planlegge slike turer i god tid, og huske å forhåndsbooke plass på alle hyttene du skal besøke. Hytte til hytte-turer er den klassiske måten å oppleve fjelleventyret på, og passer like godt for nybegynnere som for erfarne fjellvandrere. Du går trygt langs merkede stier og møter gjerne andre turgåere underveis. Etter endt dagsetappe kommer du fram til ei velholdt hytte, får tilgang på sengeplass, og kan tørke våte klær og sko. Er det ei selvbetjent hytte finner du et proviantlager og kan tilberede måltidene selv. Er det ei betjent hytte får du servert både middag og frokost. Her kan du i tillegg få deg en varm dusj.

lenger mulig å komme uanmeldt til hyttene. Dette gir mindre frihet til å justere rutevalg underveis, men er helt nødvendig for at det skal være trygt for alle å oppholde seg på hyttene. Hvis du vil ha en hviledag underveis må du booke en ekstra overnatting på forhånd. Det samme gjelder hvis du vil legge inn en dagsturstur eller to fra en av hyttene. Mulighetene er mange, men det krever at du planlegger turen godt slik situasjonen er akkurat nå.

BOOKING

Nå under pandemien må denne turtradisjonen tilpasses gjeldende smitteverntiltak. Alle må booke overnatting på forhånd slik at avstandsreglene på hyttene kan overholdes. Det er ikke

Foto: Trygve Utstumo

VEST-TROLLHEIMEN MED INNERDALEN

3-4 dager Turen mellom fjellgårdene Bårdsgården og Kårvatn og videre til Innerdalen går ikke over topper og rygger, men omgivelsene er storslåtte. Utsikten fra Bjøråskaret mot Innerdalen og Innerdalsfjellene er noe av det vakreste du kan oppleve i Midt-Norge. Vi anbefaler å gå denne trekantturen fra Bårdsgarden, men du kan også velge å starte turen fra Kårvatn eller Innerdalen. Adkomst: Til Bårdsgarden kommer du med bil inn Storlidalen fra Lønset, eller med buss til Lønset og drosje eller skyss inn. Alternative startsteder: Fra Innerdalen: Det er bilvei fram til parkeringsplass ved Nerdal gård, vel 3 - 4 km nedenfor

Renndølsetra og Innerdalshytta. God traktorvei opp. Bussen mellom Oppdal og Kristiansund passerer Ålvundeid, ca 10 km nedenfor Nerdal. Fra Kårvatn: Det er bilvei inn til Kårvatn. Parkeringsplass ved gården. Buss mellom Trondheim og Molde passerer Skei, knapt 3 mil fra Kårvatn.

RUNDTUR I SKARVAN OG ROLDALEN NASJONALPARK

4 dager Skarvan og Roltdalen nasjonalpark bærer sitt vern med rette. Denne rund-

Søk på oya.vgs.no


www.tt.no

21

HYTTE TIL HYTTE-TURER

STORERIKVOLLEN, 769 moh.

Foto: Jonny Remmereit

Storerikvollen ligger på en frodig setervoll, høyt og fritt i bjørkeskogbeltet med vid utsikt utover Esandsjøen og mot Sylmassivet i sør. Det åpne landskapet rundt hytta inviterer til trivelige dagsturer til nærliggende topper. Esandsjøen med sine flotte sandstrender lokker med et forfriskende bad på godværsdager eller til kanopadling og fiske.

TURTIPS:

1. Blåkkåkleppen, tur til «nærfjellet» til hytta 2. Bustvalen-monumentet, tur til minnestøtte for Karoliner-tragedien. 3. Blåhåmmårkleppen og Sandtjønna, kombinert topp- og badetur 4. Haugvollen, tur til trivelig seter og badekulp 5. Djupholma, barnevennlig tur til «luftig» bru ved Esandsjøen 6. Remskleppen, tur til lav topp med flott utsikt Adkomst: Bil eller buss til Ås i Tydal. Videre med bil eller buss til P-plass ved Sjursvollen. Herfra er det 4 km til fots eller med sykkel langs grusvei fram til hytta.

Skarvan og Roltdalen nasjonalpark er for mange en skjult skatt. Dette området er lettgått, men byr på opplevelser som overrasker de fleste. Foto: Arne Martin Laukvik

turen byr på kulturhistoriske fotefar og går i et særpreget og vakkert trøndersk land skap. Med start og avslutning i Stordalen i Meråker legger vi her opp til en firedagers tur som byr på nasjonalparkens kulturarv hvor vi også får med oss Schulzhytta, Ramsjøhytta og Storerikvollen. Dag 1: Stordalshytta til Schulzhytta, 20 km Dag 2: Schulzhytta til Ramsjøhytta, 15 km Dag 3: Ramsjøhytta til Storerikvollen, 18 km Dag 4: Storerikvollen til Stordalen, 24 km

Adkomst: Du kommer deg lettest til Stordalshytta (selvbetjent) ved å ta ettermiddagsbuss til Meråker og drosje opp til hytta, eller ved å kjøre bil helt fram. Vi vil anbefale at du drar til Stordalshytta kvelden i forveien slik at du kommer av gårde i god tid på første dagsetappe. Turbeskrivelser og detaljerte kart finner du på www.tt.no

SCHULZHYTTA, 574 moh.

Foto: Tine Nestvold

Schulzhytta ligger midt i hjertet av Skarvan og Roltdalen nasjonalpark. Dette er det siste store villmarksområdet i Sør-Trøndelag uten kraftutbygging og veiforbindelse. Roltdalen er en særdeles vakker og frodig seterdal omgitt av flotte fjell som Fongen, Ruten og Melshogna. Området omtales gjerne som stedet der natur og kultur møtes og er spesielt rikt på kulturminner. TURTIPS: 1. Minnesmerke i Roltdalen, krigshistorisk tur. 2. Fongen, topptur med storslått utsikt 3. Vandring i Roltdalen, tur til nedlagt kobbergruve. 4. Sprøyten, tur til nærliggende topp med fin utsikt. 5. Kvernsteinsbruddene, kulturhistorisk tur på Høgfjellet. 6. Storskarven, ryggvandring i Skarvanmassivet Adkomst: Buss eller bil til Selbu eller Meråker.

LEK DERE TRYGT I TRETOPPENE!

I klatreparken er det moro og mestring for liten og stor. Åpen hver helg i mai og juni, i skoleferien hver dag. Kun 10 min fra Trondheim sentrum. Se åpningstider og billetter på hoytlavt.no/trondheim


22

HYTTE TIL HYTTE-TURER

Det er fint å sykle innover seterveien i Jøldalen og Svartådalen.

SYKKEL- OG FOTTUR I TROLLHEIMEN

3-4 dager Dette er en variert og opplevelsesrik tur i vakker fjellnatur som passer for både store og små. Vi sykler først langs en gammel setervei inn til trivelige Jøldalshytta. På Jelsetra like ved hytta kan man oppleve tradisjonelt seterliv med geiter og kyr. Neste dag går turen videre på sykkel til foten av Geithetta, videre til fots over fjellet, og ned i furuskogen til Trollheimshytta, midt i hjertet av Trollheimen. Tilbaketuren siste dag legger vi gjennom Svartådalen hvor det er fine bademuligheter. Så finner vi igjen syklene og returnerer på to hjul tilbake til parkeringsplassen på Kleva.

Rutene i fjellet er godt skiltet og merket. Foto: Frode Støre Bergrem

Adkomst: Med bil langs E6 til Berkåk, og deretter Fv 700 til Grindal. Også mulig å kjøre om Orkanger/Å til Grindal. Ta av til Nerskogen og ta av fra Nerskogveien ved skilting til Jøldalshytta. Følg bomvei til p-plass på Kleva. Herfra er det 5 km grusvei inn til Jøldalshytta.

RAMFJELLET RUNDT

3 dager Denne trivelige trekantturen fører oss til hjertet av Roltdalen og Skarvan nasjonalpark som ligger i et stort uberørt skog- og fjellområde. Med start og avslutning på den nye Stordalshytta i Meråker legger vi opp til en lettgått tur gjennom et variert og vakkert landskap hvor du kan oppleve nasjonalparkens kulturarv og nyte den

gode atmosfæren på Schulzhytta og Ramsjøhytta. Adkomst: Du kommer deg lettest til Stordalshytta (selvbetjent) ved å ta ettermiddagsbuss til Meråker og drosje opp til hytta, eller ved å kjøre bil helt fram. Vi vil anbefale at du drar til Stordalshytta kvelden i forveien slik at du kommer av gårde i god tid på første dagsetappe.

TREKANTEN I TROLLHEIMEN

3-4 dager “Trekanten” i Trollheimen er på Turistforeningens liste over de ti mest populære fjellturene i landet, i celebert selskap med nasjonale ikoner som Galdhøpiggen, Besseggen og Preikestolen. Turen mellom Gjevilvasshytta, Trollheimshytta og Jøldalshytta går i et av Midt-Norges vakreste fjellområder, med frodige seterdaler og sagnomsuste topper. Dagsetappene er slik: Dag 1: Gjevilvasshytta over Skrikhøa til Jøldalshytta, 21 km, 6-7 t Dag 2: Jøldalshytta til Trollheimshytta Alt A: Ekstremturen over Trollhettas tre topper, 20 km, 10 t Alt B: Normalruta over Geithetta, 18 km, 6 t Alt C: Badetur gjennom frodige Svartådalen, 16 km, 5t

Dag 3: Trollheimshytta over Mellomfjell til Gjevilvasshytta, 21 km, 8 t Adkomst: Vi anbefaler at du starter turen fra Gjevilvasshytta der det er bilvei helt fram. Du kan også komme deg dit med kombinasjon av tog/buss til Oppdal og buss/taxi til Gjevilvasshytta. Best utgangspunkt for turen får du ved å dra til hytta om ettermiddagen slik at du kan starte på “Trekanten” neste morgen.

TROLLHEIMSHYTTA, 540 moh.

Foto: Jonny Remmereit

Trollheimshytta ligger i hjertet av Trollheimen, og er et knutepunkt for turer i de vestlige og mest alpine delene av dette fantastiske fjellområdet. Hytta med den karakteristiske fjellprofilen Snota ruvende bak er selve symbolet på eventyrriket Trollheimen.

I store områder i Sylan er myrene kloppelagt for å redusere slitasjen på terrenget. Foto: Sandi Kellerblock

TURTIPS: 1. Snota, en av landets fineste toppturer. 2. Svartåmoen naturreservat, opplev gammel storfuruskog 3. Fuglsøysetra og minnesmerket ved elva, en kulturhistorisk tur. 4. Geithetta, topptur med storslått utsikt. 5. Trollhetta, spektakulær vandring på et stort fjellplatå med tre topper. 6. Salen, flott topptur med vid utsikt. Adkomst: Med egen bil følger du Fv 65 til Kvammen (ved kommunegrensen mellom Rindal og Surnadal) hvor det er skiltet til Trollheimshytta, videre til Gråsjøen. Herfra er det 16 km til hytta.


www.tt.no

HYTTE TIL HYTTE-TURER

Utsikten fra Geithetta mot Snota gjør inntrykk selv på de meste ihuga fjellentusiastene. Foto: Asgeir Våg

Reis kollektivt til

Populære reisemål i Trøndelag Røros - Synnervika

Linje 540 tar deg til Synnervika fra 5. juni til 8. august. Nyt Femundsmarka på egenhånd eller gå rett om bord i båten M/S Fæmund II som viser deg naturskjønne reisemål.

Oppdal - Gjevilvasshytta Linje 580 tar deg til Gjevilvasshytta som er et godt utgangspunkt for videre ferd i vakre Trollheimen. Avgang hver torsdag og søndag fra 21. juni til 15. september.

Flere turistlinjer Vi har flere linjer som tar deg til populære reisemål i Trøndelag. Les mer på atb.no/turist.

Planlegg reisen og kjøp billett Reisen planlegger du i appen AtB eller på atb.no. Kjøp billett i appen AtB eller SMS. Av smittevernhensyn er det ingen billettering om bord. Pris voksen 40 kr, barn/honnør 20 kr. Les mer på atb.no/billett.

Spørsmål? Kontakt vårt kundesenter på tlf. 02820.

23


24

FJELLFERIE/LANGTURER

Gå en av Norges ypperste langturer og del unike naturopplevelser med noen du setter stor pris på. Foto: Geir Horndalen

Unn deg en uforglemmelig fjellferie denne sommeren Hele seks ekspedisjonsturer i Midt-Norge står på DNTs offisielle liste over landets ypperste langturer. Disse turene er alle vel verdt å bruke ei uke av sommerferien på. Nøl ikke; begynn å planlegge turen nå! Inviter med noen du setter pris på og del unike turopplevelser. Det skjer gjerne noe magisk på turer der man går dagevis i fjellet. Man kommer ekstra tett på naturen og dem man går sammen med. Etter noen dagers vandring begynner følelsen av tid å opphøre og man blir intenst til stede i øyeblikket. Dette gir en helt spesiell ro i sinnet. For mange er en slik fjellferie et kjærkomment avbrekk som motvekt til en hektisk hverdag. Her kan man hente påfyll av ny energi og samtidig få minner man tar med seg resten av livet.

NORGE PÅ TVERS

7 dager, 120 km

Norge på tvers byr på en unik ekspedisjonsopplevelse som vil gi deg minner for livet. Turen går etter den offisielle «Norge på tvers»-ruta, langs 63º nord, helt fra fjorden i Stjørdal til svenskegrensen i Tydal. Her følger du turistforeningens merkede ruter og overnatter på betjente- og selvbetjente hytter. Turen er krevende, men du slipper å bære telt, sovepose og mat.

Dagsetappene er slik: Dag 1: Stjørdal – Kvitfjellhytta, 31 km Dag 2: Kvitfjellhytta – Prestøyhytta, 12 km Dag 3: Prestøyhytta – Schulzhytta, 16 km Dag 4: Schulzhytta – Ramsjøhytta, 16 km Dag 5: Ramsjøhytta – Storerikvollen, 18 km Dag 6: Storerikvollen – Nedalshytta, 22 km Dag 7: Nedalshytta – Svenskegrensa/mål, 5 km (eventuelt videre til Stugudal, totalt 23 km) Turen kan også gås motsatt vei; fra fjell til fjord. Detaljerte dagsbeskrivelser og kart finner du på: www.norgepatvers.no Reise: Tog til Trondheim og videre til Stjørdal/Værnes eller fly til Værnes. Retur: Buss fra Stugudal til Værnes/Trondheim. www.177.no BESTILL PASS! Du kan bestille turen på www.norgepatvers.no

ROMSDALSTIEN

5 dager, 50 km

Romsdalstien starter ved Romsdalsfjorden i vest, gjennom frodige daler og over noen av de de mest majestetiske fjelltoppene i Norge. Fra Skorgedalsbu i skogsterreng til Vasstindbu på 1190 moh og med Norges flotteste utedoutsikt! Dagsetapper fra 3 til 6 timer gjør turen overkommelig for de fleste, men det er til dels krevende terreng, med stein og mange høydemeter. Velkommen til Romsdalsfjella - en vandreopplevelse for livet!

BOOKING

Det som er spesielt denne sommeren er at du må huske å booke plass/rom på alle hyttene du skal besøke før du legger ut på tur. På grunn av situasjonen med covid-19 er det ikke tillatt å komme uanmeldt til hyttene nå. Dette gjelder både for selvbetjente og betjente hytter.

Registreringstavla ved riksgrensa mellom Norge og Sverige. Dette er målpunktet for Norge på tvers. Foto: Geir Horndalen

Følg nøye gjeldende smittevernregler på hyttene og ta ansvar for at oppholdet blir trygt for alle.

Romsdalstien er godt skiltet.


dnt.no/signatur

25

FJELLFERIE/LANGTURER

Romsdalstien går fra havnivå til 1190 moh. Turen går gjennom skog og daler, forbi speilblanke vann, brusende elver, over stein og ur, samt over mektige topper. Foto: Remi Aure Reksten

Dagsetappene er slik: Dag 1: Åfarnes til Skorgedalsbu, 15 km Dag 2: Skorgedalsbu til Måvassbu, 14 km Dag 3: Måvassbu til Vasstindbu, 10 km Dag 4: Vasstidbu til Svartvassbu; 8 km Dag 5: Svartvassbu til Isfjorden, 6 km Turen kan gås begge veier og eventuelt forlenges ved å stoppe på Herjevassbu, som ligger halvveis mellom Åfarnes og Skorgedalsbu.

Adkomst med buss: De fleste velger Åfarnes som startpunktet for Romsdalstien og hit er det gode bussforbindelser med FRAM fra både Molde og Åndalsnes. Kommer du med tog til Åndalsnes er det alltid en buss til Åfarnes som korresponderer med toget. Blir det for sent å starte turen samme dag, er det overnattings-

muligheter i Åndalsnes/Isfjorden. Avslutning med taxi: Det er lite eller ingen offentlig transport fra Grøvdal hvor turen ender (eller starter) og til Isfjorden/Åndalsnes. Det er noen få avganger per uke, men disse kjører kun på skoledager og ikke i ferier. Vi anbefaler derfor å ringe Rauma Taxi når dere

Adkomst med tog: Det er gode togforbindelser fra Trondheim og Oslo til Åndalsnes.

Foto: Thomas Sørheim Egge

Solnedgangen sett fra Vasstindbu er fantastisk vakker! Foto: Remi Aure Reksten

har 2-3 km igjen av turen og gi beskjed om at de skal hente dere på ”Rabben i Grøvdalen”. Les mer, finn registreringskort, samt bestill kopp og diplom på www.romsdalstien.no


26

FJELLFERIE/LANGTURER

Signatur Trollheimen byr på mange fine opplevelser i trollsk natur. Badekulp i Innerdalen. Foto: Ole H. Sandvik

SIGNATUR TROLLHEIMEN

7 dager, 153 km

Blant nisser og troll i den trønderske fjellheimen er det skjult en skatt av en tur. Går du Signatur Trollheimen får du oppleve Gjevillvassdalen, Innerdalen, Storlidalen, Jøldalen og Folddalen, som av mange fjellvandrere er utpekt som noen av Norges vakreste seterdaler. I tillegg byr Signatur Trollheimen på en spektakulær fjellverden med muligheter for å bestige både Snota, Innerdalstårnet og Blåhøa.

Dagsetappene er slik: Dag 1: Gjevilvasshytta til Jøldalshytta. Dag 2: Jøldalshytta til Trollheimshytta. Dag 3: Trollheimshytta til Kårvatn. Dag 4: Kårvatn til Innerdalen. Dag 5: Innerdalen til Bårdsgarden. Dag 6: Bårdsgarden til Vassendsetra. Dag 7: Vassendsetra til Gjevilvasshytta. Adkomst med bil: Følg E6 til Oppdal, så videre til Festa hvor du tar av inn til Gjevilvassdalen og parkerer ved Gjevilvasshytta.

Adkomst med tog: Du kan ta tog fra Oslo eller Bodø til Oppdal. Adkomst med fly: Du kan ta fly til Trondheim Lufthavn Værnes, og deretter ta tog til Oppdal. Transport: I sommersesongen går det buss til Gjevilvasshytta som korresponderer med toget fra Oslo. Du kan også ta drosje fra Oppdal til Gjevilvasshytta (pris varierer avhengig av dag og tid på døgnet, men du kan regne med at det vil koste ca. 500 NOK).

r e t a r e m a k r u t God FRA Ø YO, GE

ILO

Geilo jr.

Gode og allsidige slirekniver

F.h Rondane, G

eilo, Jotunheim

Viking øks

en

KJØPES PÅ AKSEL BRUUN SPORT Prinsens gate 30, Trondheim Tlf: 73 53 20 93


dnt.no/signatur

27

FJELLFERIE/LANGTURER

Hardbakkhytta på Fjordruta ligger høyt og fritt ved et lite tjern. Foto: Roar Halten

HELT PÅ GRENSEN

7 dager, 135 km

Dette er en unik turopplevelse gjennom urørt natur i villmarka nord i Trøndelag, og helt på grensen til Sverige. Turen går innom seks av NTTs hytter, og starter i Ogndal i Steinkjer, og ender i Teveldal i Meråker. Stien går gjennom deler av Blåfjella – Skjækerfjella nasjonalpark, som er et av Sør-Norges største sammenhengende villmarksområder. Den går videre gjennom fjellområdene i Verdal og Meråker; med flotte fjell, rikt dyre -og fugleliv samt mange fiskevann. Ekspedisjonen er krevende, men du får godt betalt i form av unike turminner. For mer info: heltpagrensen.dnt.no

FJORDRUTA PÅ NORDMØRE

12 dager, 150 km Skarsfjellet i Innerdalen. Foto: Asgeir Våg

Fjordruta er en vandrejuvel der himmel, hav og fjell møtes. Ukesekspedisjonen

Bare et steinkast unna vannkanten i Rotvollfjæra ligger Steinerskolen på Rotvoll! Med store grønne uteområder, egen skolehage og dyrestell på timeplanen er elevene tett på naturen i det daglige gjennom hele skoleåret. Med utsikt over Trondheimsfjorden og nærhet til flotte turområder legger alt til rette for å kombinere undervisning med utforskning og frilek i naturen, noe som står sentralt i steinerpedagogikken. 1.-3- trinn har turdag på timeplanen og tilbringer hver mandag ute i det fri gjennom alle årstidene. Ladestien ligger rett utenfor døren og er flittig brukt. Om du går langs Ladestien en mandag morgen er sannsynligheten stor for at du møter en glad og ivrig skoleklasse på veien. Kan hende er de på vei til Devlebukta eller Ringvebukta, eller kanskje skal de til «Røverhula», som elevene har døpt en bunker i skogen ovenfor Leangenbukta. Ikke sjelden går turen også til St. Hanshaugen som ligger på Øvre Rotvoll. De eldre elevene starter ofte skoledagen med en liten spasertur langs Ladestien før de inntar klasserommene. Steinerskolen har også et helsepedagogisk tilbud der kunst og handverk, friluftsliv, mat og helse og livsmestring står i fokus. Steinerskolen på Rotvoll er opptatt av at vi skal bruke naturen og de ressursene som finnes i nærmiljøet.

Arkitekt Ebbells veg 28 7053 Ranheim - Tlf 73 20 28 80 - www.steinerskolenpårotvoll.no

direkte fra flyplassen utenfor Kristiansund tar deg rundt forbløffende varierte Vinjefjorden til Halsa på Nordmøre. Her opplever du fjell og fjord, skog og sjø, flotte hytter og toppturer underveis på korte dagsmarsjer. For mer info: fjordruta.dnt.no

SIGNATUR I TAFJORDFJELLA

7 dager, 70 km

Midt imellom to av vestlandets største turistattraksjoner, Trollstigen og Geiranger, ligger et fjellområde med et rikt stinett i fantastisk variert og stille natur. Og i historiske fotspor. De store turisthordene møter du ikke på her inne, men trivelige fjellvandrere er det mange av. Denne turen tar deg med gjennom hele dette fjellområdet, der de fire første dagene går i Reinheimen nasjonalpark. Turen kan gjøres både kortere og lengre dersom man vil det. For mer info: tafjordfjella.dnt.no


28

TURER FOR ALLE

Mindre grupper og større avstand gjør det trygt å delta TTs arrangerte turer. Foto: Asgeir Våg

Bli med på arrangerte turer og kurs i sommer Innenfor rammen av gjeldende smitteverntiltak arrangerer de lokale turistforeningene et vidt spekter av aktiviteter som er tilpasset ulike interesser, ferdighetsnivå og aldersgrupper. Med mindre grupper og større avstand er det trygt for alle å delta på våre turer og kurs.

I samarbeid med helsemyndighetene har DNT utarbeidet en egen smittevernplan for aktiviteter. Målsettingen er at alle turer og kurs skal være trygge og at både deltakere og turledere/kursholdere skal få god informasjon på forhånd. I tillegg er det etablert rutiner for gjennomføringen av de ulike aktivitetene. Den største endringen i tur- og kurstilbudet som følge av den pågående pandemien er at fellesturer og kurs blir satt opp med færre deltakere og at alle typer aktiviteter har påmelding. Oppsatte fellesturer og kurs vil justeres etter de gjeldende smittevernregler og smittevernstiltak, som alle våre turledere og kursholdere er godt kjent med. Detaljert informasjon om arrangerte turer og kurs finner du på foreningenes nettsider: tt.no og dntromsdal.no

TRYGGE TURER OG KURS Når du deltar på våre turer og kurs, er det viktig at du følger smittevernrådene: • Hold god avstand til andre, minst en meter • Rengjør hendene godt og ofte med såpe eller bruk alkoholbasert hånddesinfeksjon • Hold deg hjemme hvis du er syk


www.tt.no

29

BARNAS TURLAG / DNT UNG

DNT skolefri 2021 DNT Skolefri er et friluftslivstilbud til barn og unge i skolens ferier. Aktivitetene spenner fra ukesleirer i fjellet til enklere dagstilbud med en overnatting i nærmiljøet, hvor barna deltar uten foresatte.

NEWTONCAMP

Naturen er verdens største lekeland, og den kan utforskes på mange måter. Når Trondhjems Turistforening inviterer til Newtoncamp er det nettopp med tanke på at man kan bruke og utforske naturen på mange forskjellige måter. Som lekeland, som undringsarena, til turer og rekreasjon, og ikke minst sosialt samvær. Newtoncamp kombinerer det beste fra mange ulike verdener. Newtoncamp 10-12 år: 21.-25. juni, Nedalshytta 28. juni-2. juli, Storerikvollen 2.-6. august, Storerikvollen 9.-13. august, Nedalshytta Newtoncamp 13.-16. år: 21.-25. juni, Jøldalshytta

ACTIONCAMP

På actioncamp har deltakerne muligheten til å prøve ut mange fjellsports- og friluftslivsaktiviteter, både på fjellet og på vannet. De får med andre ord det beste av alt! Forskjellen på actioncamp og en vanlig tur over flere dager er at her kan du prøve nye aktiviteter hver eneste dag, uavhengig av om du har prøvd dem før

eller ikke. Campen har base på Gjevilvasshytta i idylliske Gjevillvassdalen. Under actioncampene Trollheimen får deltakerne prøve rafting, zipline, kanotur, toppturer, teambuilding aktiviteter og mye, mye mer. Actioncamp Trollheimen 13-16 år: 9.-13. august Gjevilvassdalen i Trollheimen

FRILUFTSSKOLE

Friluftsskolen er et ferietilbud i nærmiljøet for barn og ungdom mellom 10–13år. Målet med friluftsskolen er å skape et positivt og lystbetont ferietilbud i nærmiljøet som skal legge grunnlag for varige friluftsvaner. Et uoffisielt mål med skolen er at barna lærer seg alle “Lars Monsen-triksene” og mye mer i løpet av 5 aktive, sosiale og morsomme dager i Bymarka. Friluftskole i Bymarka 10-13 år 28. juni-2. juli 2.-6. august Friluftskole i Estenstadmarka 10-13 år 21.-25. juni 9.-13. august

Foto: Ella Indstøy

Fjellferie for familier Ta med deg familien din på en uforglemmelig fjellferie sammen med andre turglade barnefamilier! På våre familiehelger og -camper er det med aktivitetslederfamilier som tilrettelegger for lek og moro. Vi bor på ei betjent TT-hytte der det hver dag blir arrangert ulike fjellturer i nærområdet og aktiviteter både underveis på turene, samt rundt hytta. Familiehelger og -camper: 25.-27. juni Familiehelg på Jøldalshytta 11.- 16. juli Familiecamp på Storerikvollen 18.-23. juli Familiecamp på Nedalshytta 13.-15. august Familiehelg på Gjevilvasshytta

Foto: Anne van der Wijst

Bli med på sommerens store fjelleventyr DNT ung Trøndelag jobber for et allsidig og inkluderende turtilbud for ungdommer. Sommerferie er høytid for de ekstra lange og spennende turene.

18.-20. juni Kanotur på Selbusjøen 17.-25. juli Signatur Trollheimen 16-26 år 30. juli-1. aug. Kanotur til Femunden 30. juli-5. aug. Helt på grensen 16-26 år

Foto: Morten Noremsaune

Vi forsyner hyttene med mat

God tur!


30

NÆRTURER TRYGG TUR Nå under pandemien trenger vi mer enn noen gang å komme oss ut i frisk luft, bruke kroppen og hente overskudd. Her er noen råd for en god og trygg tur når du deltar på «Til Topps».

Vinn r premier fo

10.000 kr

TIL TOPPS 2021

9. mai - 17. oktober 2021

Registrer dine toppturer i Trondheimsmarka og vær med i konkurransen om otte premier.

UTVIDET TIL 10 TURMÅL I ÅR

WWW.TT.NO/TIL-TOPPS

«Til Topps» er et turtilbud som går ut på å besøke ti utvalgte turmål i Trondheimsmarka. For å delta må du sjekke inn på turmålene med registreringsapp eller bruke registreringskortet i Til Topps-brosjyren og notere kodeordene som står på oppslagstavlene på toppene. Har du allerede har lastet ned og brukt ”DNT SjekkUT”-appen kan du bruke den ved starten av årets «Til Topps» for innsjekking på postene. Fra 24. mai kan du laste ned ”UT”-appen gratis i

AppStore eller Google Play, og da få registrert alle dine Til Topps-besøk i den. I 2021 blir DNT SjekkUT-appen integrert i UT-appen.

TURMÅL 2021 1. Burmaklippen 2. Estenstadhytta 3. Gråkallen 4. Kjerringberget 5. Langdalskollen 6. Månen 7. Rundheia 8. Rønningen gård 9. Solemvåttan 10. Vassfjellet For mer informasjon se www.tt.no/til-topps

1. Rast med god plass. Ta med mat, drikke og håndsprit, og kos deg på tur. 2. Ta vare på naturen vår, vi trenger den. Respekter dyre- og planteliv, og ta med deg søppel hjem. 3. Vær obs på brannfare! Husk at det er generelt bålforbud mellom 15. april og 15. september. 4. Bruk kart og kompass når du går utenom merkede stier og løyper. Ikke alle turene er merket. Last ned DNT SjekkUT-appen. Der finner du kart med inntegnet løype som du kan følge. 5. Ikke dra på tur om du ikke er i form. Vent med turen til du er helt frisk. 6. Smil! Hold avstand til andre, men gjerne hils og smil til de du møter på din vei. 7. Hold deg oppdatert på råd og regler fra helsemyndighetene.

Gråkallen. Foto: Asgeir Våg

Sommerglede hos Nordpå Fjellhotell! I vakre Aunegrenda, Haltdalen. Kun 1 t 45m fra Trondheim / 45 minutter unna Røros. Ny og gammel tid, hånd i hånd - her trives alle generasjoner! • Fjellvandring og toppturer • Opplev laksefiske i Gaula og ørretfiske på fjellet • Ta med hesten din på ferie – opplev vakre rideturer i fjellet • Kort- og ureist mat i vår restaurant alle dager • Konserter i låven – sjekk program på våre hjemmesider Vi har fiber, så her kan du bytte hjemmekontor med bortekontor på fjellet. Book deg inn og sikre deg plass på nordpaafjellhotell.no / post@nordpa.com / 905 68 664 Vi tar smittevern på alvor, og ber om forhåndsbestilling av alle aktiviteter Toppturer | Terrengsykling | Rideled for hester | Fiske | Vandring | Lokalmat


www.tt.no

31

NÆRTURER

VELKOMMEN TIL ORDFØRERNES JUBILEUMSTURER I TRONDHEIMSREGIONEN 2021 ”PÅ TUR MED ORDFØRER’N FOR 15. GANG” #utitrøndelag Ordførerne i Trondheimsregionen går alltid foran og viser vei, også i den vanskelige situasjonen alle i dag står oppe i med et samfunn sterkt preget av en global pandemi. Nå tar de på nytt med seg innbyggerne ut på tur og deler sine turopplevelser. Dette gjør de for å sette fokus på tiltak som er bra for folkehelsa, og ser at oftere ut på tur er et av de viktige helsefremmende tiltakene i kommunene. – Det at ordførerne årvisst gjennom 15 år har invitert innbyggerne til sin ordførertur er et signal om at kommunene ønsker å tilrettelegge bedre og øke fokuset på helsefremmede aktiviteter som dette er, sier initiativtaker Knut Erling Flataker, daglig leder i Trondheimsregionens friluftsråd. Ut på tur og ut på tur sammen er helsefremmende, inkluderende, og skaper sosiale relasjoner som er viktige for alle. Hvis målet er å få flere i aktivitet og en bedre utjevning av helseforskjeller, samt bidra til økt integrering, må vi ta i et tak for å få motivert alle til å dra ut på tur, gjerne i sitt eget nærområde. Ordførernes turer som normalt arrangeres hvert år på våren, er av smittevernhensyn grunnet covid-19, flytta til høsten.

Ordførerne tar også forbehold om at det av smittevernhensyn vil være forsvarlig å gjennomføre på oppsatte datoer. Følg med på friluftsrådets Facebook-side for informasjon og praktiske oppdateringer om turene. Ordfører Rita Ottervik i Trondheim kommune inviterer tirsdag 28. september kl. 17.00 til tur på Ladestien.

Ordfører Ole Morten Balstad i Selbu kommune inviterer tirsdag 7. september kl. 17.30 på tur til Østrungen.

Ordfører Trond Hoseth i Malvik kommune inviterer torsdag 2. september kl. 17.30 på tur til Høibyn.

Ordførerne Gunn I. Stokke i Skaun kommune og Jorid Jagtøyen i Melhus kommune inviterer onsdag 22. september kl. 17.00 på felles tur til Grønneset. Nærmere informasjon og opplysninger om oppmøtested for årets ordførerturer blir lagt ut på www.trondheimsregion-friluftsrad.no, på Facebook Trondheimsregionens Friluftsråd, Friluftsrådets Instagram konto, kommunenes hjemmesider, og kunngjort i dagspressen i forkant av arrangementene. Fylkesordfører Tore O. Sandvik inviterer på tur i Granåsen med tema folkehelse og hverdagsfriluftsliv i VM-anlegget onsdag 8. september kl. 17.30.

FRILUFTSDAGENE 2021 I TRONDHEIMSREGIONEN • Friluftsdagen i Klæbu har sammen med Klæbu historielag og andre vært arrangert siden 1998, og vært gjennomført ved Teigen bygdemuseum siden 2004, og feirer 25 årsjubileum i 2022. • Høstdagen ved Haukvatnet i Trondheim har vært arrangert siden 1993 og har blitt et av Norges største tilrettelagte utendørs kombinerte frilufts- og idrettsarrangement spesielt for mennesker med funksjonsnedsettelser er planlagt arrangert søndag 5. september. På tradisjonelt vis vil vi prøve å få arrangert alle friluftsdagene høsten 2021, under forutsetning av pågående koronapandemi gjør dette mulig innenfor de smittevernrestriksjoner vi ønsker å følge. I 2020 måtte vi dessverre avlyse de tradisjonelle friluftsdagene i sine opprinnelige former grunnet korona. De tradisjonelle friluftsdagene har i samarbeid med ulike lag og foreninger vært arrangert gjennom mange år. –Vi vil gjøre det som er i vår makt for å få gjennomført de tradisjonelle friluftsdagene på en forsvarlig måte i 2021, sier daglig leder i Trondheimsregionens friluftsråd, Knut Erling Flataker. Et år med en pandemi og et delvis nedstengt samfunn har vist hvor viktig friluftsliv og nærturer er for folk flest. Alle har hatt et stort behov for et aktivt og sosialt friluftsliv i en ensom hverdag. Datoer for årets friluftsdager er ikke bestemt, ingen vet i dag når samfunnet igjen kan åpnes for større arrangementer. Følg derfor med på friluftsrådets Facebookside og hjemmeside for oppdateringer. • Friluftsdagen i Skaun på Grønneset friluftsområde har sammen med Skaun IL og andre vært arrangert siden 2001 og skulle ha markert 20 årsjubileum i 2020, dette må vi markere på etterskudd i 2021. • Friluftsdagen i Malvik ved Stavsjøen har sammen med Malvik Jeger og fiskeforening og andre vært arrangert siden 1999.

• Friluftsdag i Selbu har vært arrangert siden 2009 og ble lagt fast til anleggene ved Peder Morset folkehøgskole i 2012. • Friluftsdag i Vassfjellet og ved Vassfjellhytta har vært arrangert sammen med Melhus IL trim siden 1995. Følg med friluftsrådet på www.trondheimsregion-friluftsrad.no, Facebook og Instagram og de respektive kommuners nettsider for opplysninger om ulike arrangement fremover.

NATURLOS 2021

Naturlos er et prosjekt i regi av Trondheimsregionens friluftsråd og Trondhjems Turistforening med andre lag og foreninger som samarbeidspartnere. Gjennom Naturlos ønsker vi bidra til å markedsføre utendørs natur- og kulturaktiviteter i regionen gjennom en turkalender. Hensikten med Naturlos er å øke friluftsaktiviteten i regionen ved å synliggjøre og koordinere tur og friluftstilbud som finnes. Aktivitetene i turkalenderen arrangeres av lokale lag og foreninger eller av friluftsrådet og samarbeidspartnere. Turkalenderen vil bli å finne på hjemmesiden til Trondheimsregionens friluftsråd; www.trondheimsregion-friluftsrad.no

TellTur er friluftsrådenes elektroniske postkassetrim. Her kan du finne turmål og registrere resultatene dine rundt om i landet. På nettsiden telltur.no kan du se hva dette dreier seg om. Postkassetrimmen er også koblet på appen “Norgeskart friluftsliv” som i 2021 kan lastes ned gratis. Konkurrer med deg selv eller med andre turgåere om å nå flere mål! Ofte ut på tur er sosialt og skaper trivsel og helse. Bruk kartet for å se hvilke turmål som finnes, eller gå til ditt nærmeste friluftsråd og les om hvilke konkurranser du kan delta i. I Trøndelag har vi startet opp med Telltur i Skaun kommune. Som et bidrag i kampen mot koronaviruset har vi gjort TellTur-funksjonen i appen ”Norgeskart friluftsliv” fritt tilgjengelig uten abonnement i 2021. Følg ellers gjeldende smittevernråd fra offentlige myndigheter.


32

HJERNETRIM

Hodebry for små og store Det er ikke bare kroppen som trenger trim for å fungere. Hjernen vår trenger også noe å bryne seg på for å holde seg i form. På denne siden finner du både lette og vanskelige oppgaver. Spør gjerne noen voksne dersom du trenger hjelp til å komme i gang. 12 GÅTER

1) Hva har ben men kan ikke gå, og har mat men kan ikke spise? 2) Hva er likheten mellom en lærer og en sky?

TALL-TEGNING

Hvem gjemmer seg her? Tegn strek fra prikk til prikk, i tellerekkefølgen, for å finne ut. Når du er ferdig kan du fargelegge tegningen din!

Foto: Bjørg Hernes

TUR-QUIZ

3) Hva er svart når den er ren, men hvit når den er skitten?

1) Hva kalles DNT-hyttene der du kan forsyne deg fra et matlager?

4) Hvilken nøkkel kan åpne opp en bilmotor?

2) Hva kalles dagen som inntreffer i mars hvert år, hvor dag og natt er like lange?

5) Hvilket ord på fire bokstaver blir kortere når du legger til tre bokstaver?

3) Hva er et annet mye brukt navn for froskeegg?

6) Hva kan spilles uten regler, og uten at noen vinner eller taper?

4) På hvilke trær dukker det opp “gåsunger” om våren?

7) Når går det ann å bære vann i en sil?

5) Hva er et annet navn for leirfivel? 6) Hvilken DNT-hytte ble kåret til Norges fineste betjente turisthytte i 2020?

8) Om du klarer å gjette hva jeg er, så har du gjettet feil; gjetter du feil, har du likevel gjettet riktig. 9) Hva er rundt som en ball, gjennomsiktig som glass, lett som en fjær, vakker som en regnbue, og både blir til og dør vet et lite pust?

BARNEKRYSSORD BARNEKRYSSORD

10) Hvor er skogen uten trær, elven uten vann, byene uten hus, og havet uten bølger? 11) Hva har 12 bein og sier ”Mø”?

7) Hva heter Turistforeningens turtilbud for barn og barnefamilier?

Frukt

Ikke av

8) Er linerla en trekkfugl?

Dikt Finnes

9) Hvor høy er Storsylen? 10) Hvilket dyr kalles skogens konge?

Slemme

Morsomt

11) Hvor starter og slutter den offisielle Norge på tvers-turen?

Dame navn

Vandre

Fiolin

12) Hvilken hage trenger ikke å vannes?

12) Hva heter DNTs nordligst beliggende betjente turisthytte?

Hygge Alle ting i verden

Regne

Spise

Smile

13) Hva blir ofte omtalt som skogens gull?

Dobbel bokstav

14) Hvilken betjente DNT-hytte ligger lengst øst i Norge?

5+5

Ås

Enkelt

15) Hvor høy er Snota i Trollheimen?

Tresort

1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) 11)

Selvbetjent hytte Vårjevndøgn Rumpetroll Selje Hestehov Gjevilvasshytta Barnas Turlag Ja Storsylen er 1762 moh. Elgen Fra Stjørdal til svenskegrensa i Tydal Schulzhytta Kantarell og multe Nedalshytta Snota er 1668 moh.

SVAR PÅ TUR-QUIZ

1) Bordet 2) Begge kan regne 3) En tavle 4) En skiftenøkkel 5) Kort 6) Et musikkinstrument 7) Når det er frosset til is 8) Ordet ’’feil’’ 9) Såpeboble 10) På kartet 11) Tre kuer 12) Barnehagen

SVAR PÅ 12 GÅTER:

Barnas Turlags maskot Turbo fjellrev har gjemt seg på fem andre sider i Sommer-Glede. Klarer du å finne ham?

12) 13) 14) 15)

FINN TURBO

Turbo har gjemt seg på side 4, 8, 10, 21 og 36.

LØSNING:


Frida (24) har foreslått gratis utlån av SUP-brett

Hva er ditt forslag? Du og alle andre som bor i regionen, eier nesten 40 % av SpareBank 1 SMN. Derfor går en stor del av bankens overskudd tilbake til lokalsamfunnet. Sammen kan vi gjøre Midt-Norge til et enda bedre sted å bo. Siden du er medeier, ønsker vi å vite hvordan DU mener samfunnsutbyttet bør brukes.

Gi ditt innspill på smn.no/enavoss


34

UNGDOMSTURER

TurVerket har enkle, hverdagslige turer der det sosiale felleskapet er viktig. Her har turgruppa sjokoladepause ved Baklidammen i Bymarka. Foto: Silje Hoel Fossen

TurVerket – et treffpunkt for turinteressert ungdom – TurVerket byr på hverdagslige turer, det er ikke så mye opplegg rundt så det er enkelt å bli med på, sier Hanna Fagrell, leder i DNT ung Trøndelag. Hun er med som leder på turene der ungdommer mellom 15 og 25 år kan delta gratis. «TurVerket» er en åpen gruppe for unge som har lyst på turopplevelser i Trondheim. Her kan de få turerfaring og møte andre ungdommer som er interesserte i friluftsliv. I sommerferien er det oppmøte hver torsdag klokken 16:30 for turer i Bymarka og Estenstadmarka. Noen av turene byr på aktiviteter som sykling og kanopadling. Ron Woldseth har vært med på mange av turene. Han har bodd deler av livet sitt i USA, og var aktivt med i Boy Scouts of America. – Jeg ble med på TurVerket fordi det var en fin mulighet til å bli kjent med nye mennesker som deler interessen for friluftsliv. Her kan jeg oppleve nye og spennende ting i naturen, muligheter som jeg ellers ville gått glipp av. ENKELT OG SOSIALT

Hanna Fagrell er leder for DNT ung Trøndelag og er med som turleder på turene. – Jeg ble med på TurVerket fordi en venn av meg var turleder, og spurte om jeg hadde lyst til å delta. Det er så hyggelig å være med, fordi man møter mange av de samme personene hver uke, så man blir godt kjent. Det er mange forskjellige mennesker som deltar, så det blir en veldig variert

gruppe med ulik kulturell bakgrunn. Felles for alle er at vi vil ha en hyggelig tur, så alle bidrar til god stemning, forteller Hanna. Hun skal også i sommer være med TurVerket på tur. Hver tur har et tema, det kan være sykling i skogen, førstehjelp på tur, hvordan man velger riktig leirplass, eller matlaging på bål. – Dette er en hverdagslige turer som passer for alle. For de erfarne kan det være en enkel kveldstur, samtidig som turene egner seg godt også for de som ikke har så mye erfaring. Dette er nok en viktig grunn til at turtilbudet har slått så godt an, tror hun.

Norge i litt over ett år. – Jeg hadde ikke vært mye på tur før jeg kom til Norge. Jeg var ikke vant til å gå på tur eller sove i sovepose. Første gangen jeg var på tur likte jeg det ikke, men etter hvert ble det mer spennende. Nå lærer og opplever jeg noe nytt hver gang jeg er på tur, som blant annet orientering. TurVerket avslutter sommerens aktiviteter med en spennende hengekøyetur til Gjevillvassdalen 13. august.

ET SAMARBEIDSPROSJEKT TurVerket ble etablert som et samarbeidsprosjekt mellom Trondhjems Turistforening og Fellesverket i Trondheim Røde Kors. Aktiviteten er for ungdom mellom 15 og 25 år som ønsker mer turerfaring eller søker noen å gå på tur sammen med. Alle turene er i Trondheim og nærområdet, og målet er å legge til rette for at ungdom kan møtes, lære å bli trygge i naturen, og oppdage nye turer man kan gå sammen med andre eller på egen hånd. Aktiviteten er gratis. Detaljert informasjon om turene finner du på TTs nettsider: www.tt.no/aktiviteter/

OVERNATTING UTE

TurVerket har første tur med overnatting ute 2. juli. Da pakker gruppa sekkene og reiser ut i Bymarka der de skal overnatte i telt og hengekøyer, lage mat sammen, og de som vil kan bade. – I fjor hadde vi en sommertur med spennende aktiviteter på fjellet og i vannet, vi var på rafting. Jeg hadde en flott opplevelse, som jeg ønsker andre også får oppleve! Vi badet, overnattet ved stranda i hengekøye, og hadde mye godt humør, latter, nye erfaringer, og venner, sier Bassam Alajaam på 16 år. Han kommer fra Syria, og har bodd i

Sommerens aktiviteter avsluttes med en spennende hengekøyetur i Gjevillvassdalen. Her fra fjorårets godværstur. Foto: Fellesverket/Trondheim Røde Kors


35

FRIVILLIG

www.tt.no

Finn din aktivitet og få gode opplevelser som frivillig i TT Du kan velge mellom mange spennende aktiviteter, alt fra hyttedugnader og merking/vedlikehold av stier til planlegging og gjennomføring av turer. Du kan også være med og hjelpe til på store arrangementer som Topp7 og Kom deg ut-dagen når det igjen blir mulig å gjennomføre disse. HYTTEDUGNADER Bli med på dugnadstur og besøk ei fjellhytte for å gi den et løft slik at hytta holder god kvalitet og framstår som innbydende. Oppgavene er mange og varierte, og i tillegg blir det tid til trivelige måltider og sosialt samvær i fantastiske omgivelser. Eksempler på oppgavene som utføres er maling, snekring, og tilsyn. Alle dugnader organiseres av en leder og du vil få grundig opplæring. MERKING/VEDLIKEHOLD AV TURSTIER Dette er aktiviteten for deg som ønsker en annerledes tur i fjellheimen. Her kan du være med på å bygge broer over bekker og elver, klopplegge myrer, og varde/ merke nye ruter med røde T-er. Du får opplæring i hvordan dette skal gjøres,

noe som styrker kunnskapen din om sikkerhet i naturen. Her kan du oppleve mestring i, og eierskap til de vakre fjellområdene våre. ARRANGEMENT Trondhjems Turistforening har vanligvis flere store og populære arrangementer i løpet av året. Under den pågående pandemien har vi enten valgt å avlyse eller arrangere disse på en annen måte innenfor rammen av gjeldende smitteverntiltak. Vi ser nå fram til at det igjen skal bli mulig å samle mange deltakere på disse arrangementene. TURLEDER Gode kunnskaper og lederegenskaper kjennetegner våre turledere. Våre turlederkurs er for deg som vil styrke din kompetanse i flotte omgivelser. Som turleder blir det din oppgave å planlegge og gjennomføre turer med god kvalitet og høy trivselsfaktor. INKLUDERING Friluftsliv er en god arena for inkludering og en viktig aktivitet for å fremme god folkehelse. I ”Turgruppa Til Topps” kan nyankomne til Norge møte noen som har vokst opp her til sosialt felleskap i Bymarka og Trondheims øvrige nærområder. Fokuset er inkludering og språktrening, i kombinasjon med å gå på tur sammen. Kunne du tenke deg å være frivillig og bidra til dette arbeidet? Meld deg som frivillig i dag på www.tt.no/frivillig

Få unike opplevlser som frivillig i TT. Foto: Eskil Følstad

TRONDHJEMSBENKEN ADSKILT MODELL TRONDHJEMSBENKEN ADSKILT MODELL

Leveres som fast gruppe eller som adskilt modell, med eller uten ryggstøtte. Leveres som fast gruppe eller som adskilt modell, med eller uten ryggstøtte.

Robust og solid sittegruppe i massiv furu, egnet for 6-8 personer. Leveres i lengde 160, 180 og 200 cm. Passer til hytte, hage, borettslag o.l. For andre modeller, se vår produkt og prisbrosjyre på stavne.no Robust og solid sittegruppe i massiv furu, egnet for 6-8 personer. Leveres i lengde 160, 180 og 200 cm. Passer til hytte, hage, borettslag o.l. For andre modeller, se vår produkt og prisbrosjyre på stavne.no

Trondheim KF

Telefon: 95 30 60 00 Trondheim KF

Telefon: 95 30 60 00

Dagsv Dagsv


36

NÆRTURER

Hengekøye ute i naturen er alltid et sikkerstikk på tur. Foto: Anne van der Wijst

Last ned appen, registrer turaktiviteter og turlengde, og samle poeng hver gang dere er ute! Foto: Trygve Sunde Kolderup

Last ned DNTs nye turapp og bli med på Kul Tur! Dette er et gøyalt turkonsept som er skreddersydd for at hele familien skal få inspirasjon til å komme seg ut på tur. Med appen kan man delta på aktiviteter og få gode opplevelser sammen nå under pandemien. Det siste året har vi alle blitt nødt til å tenke nytt og annerledes. Vi har ikke kunnet samle store folkemengder for å spre turglede, men med den nye appen håper vi å kunne inspirere barn og barnefamilier til morsomme aktiviteter i nærmiljøet, samt stimulere til mange turer.

SLIK GJØR DU: 1. Last ned appen «DNT KulTur» (den er gratis og tilgjengelig for både Android og iPhone) 2. Register hele familien i appen. 3. Før hver tur registrerer du hvem som er med på turen, og planlegg gjerne hvilke aktiviteter dere skal innom på turen. 4. Samle poeng ved å gjennomføre aktiviteter og registrere antall km.

Nå kan du glede deg til mange gøyale opplevelser ute i naturen med Kul Tur! Foto: Andrea Stallvik

I appen finner du seks ulike brett (vinter og sommerversjoner) og 90 forskjellige aktiviteter. Aktivitetene på de seks brettene har ulik vanskelighetsgrad og passer for barn fra 3-12 år. Du får blant annet poeng for å klatre i trær, plukke søppel, spise mat ute, lage barkebåt, overnatte i telt, og sjonglere

Reidar Jørgensen

flora Fjellflora

Kun en båttur unna. Turforslag på ut.no — Indre Fosen Last ned app-en «Turpoeng» og sjekk ut Indre Fosen.

Fargetegninger av Dagny Tande Lid

Fast følge på fjelltur!

Olav Gjærevoll

Boka kommer i juli

i Indre Fosen – fra fjell til strand

med kongler når du er ute på tur, og du kan gjøre hver aktivitet mange ganger. Det er kombinasjonen av turlengde og fullførte aktiviteter som gir totalscoren. Når man har fått tilstrekkelig poeng til å komme til toppen av fjellet på oppsummeringsbrettet kan man vinne en turoverraskelse fra Barnas Turlag.

Kr 290,– Boka får du kjøpt i bokhandelen eller på www.museumsforlaget.no

Velkommen til Ramlo Sandtak Vi tilbyr:

Aune Trevare AS

- Din snekkerfabrikk i Haltdalen

✔ Bark ✔ Matjord ✔ Singel ✔ Utleie av konteinere Åpningstider man-fre 07.00-17.00

Industriveien 63, Heimdal • Tlf: 974 66 000 - E-post: post@ramlo.no

Om det er hagemøbler, grill eller varmepumpehus, så kan Aune Trevare hjelpe deg!

Aune Trevare as

Knuten 123, 7383 Haltdalen Geir Aune: Tlf. 911 74 084 Ann-Helen Aune: Tlf. 905 69 850 Email: aunetrevare@hotmail.no www: aunetrevare.no Facebook: aune trevare


OPPLEV GAULDALEN

WWW.GAULA.NO

BYGDA VÅR

FRILUFTSLIV KULTURLANDSKAP

MAT

OVERNATTING


38

INFORMASJON

Dette bør du tenke på før du skaffer deg en firbeint turvenn En hund gir utvilsomt mye hygge, men fører også med seg en god dose arbeid. Her er rådene til hva du bør tenke gjennom før du går til anskaffelse av hund. Etterspørselen etter hunder har økt kraftig under koronapandemien, og oppdrettere landet over melder om lange ventelister. Kjæledyrekspert i Gjensidige, Maren Matsson, mener det er spesielt viktig å ha i bakhodet at å skaffe seg hund er en beslutning som vil påvirke hverdagen i lang tid fremover. – En slik avgjørelse binder deg opp i ti til femten år. Derfor er det viktig å tenke godt gjennom hvor man ser for seg å være i livet frem i tid, og være helt sikker på at man ønsker en følgesvenn på veien, sier Matsson.

Foto: Ingrid Vermøy / TTs fotokonkurranse 2020.

HAR JEG TID? Ifølge Mattilsynets veiledning om hold av hund kan de fleste voksne hunder læres opp til å være alene hjemme i seks til åtte timer i løpet av en dag, gitt at

hunden får tilstrekkelig med oppmerksomhet i tidsrommene før og etter. I tillegg skal det settes av tid til minimum tre turer. – Du må tenke gjennom om det er noe du har tid til. En hund krever mye, spesielt de første to årene av livet sitt, sier Matsson og fortsetter: – Som spedbarn trenger en hund mye nærhet og trygghet, hyppige tisseturer og oppfølgning. Deretter går det over i å tilvenne hunden rutiner og hverdag. Her må vi huske at det vi så for oss da vi skaffet hunden ikke nødvendigvis fungerer, og at vi må tilpasse hverdagen etter at vi har skaffet oss hund, sier Matsson. HVILKEN RASE BØR JEG GÅ FOR? Hvor mye tid du har til rådighet bør avgjøre hva slags type hund du eventuelt skaffer deg. – Om du kikker på hund må du sette deg inn i særtrekkene til hver enkelt rase og hvilke behov de har for aktivitet og annen stimuli. Noen raser krever mye tur og aktivisering, mens andre raser ikke krever det samme. Hun påpeker at man ikke bør velge hund etter utseende, men hva den skal brukes til. I jakten på riktig rase mener hun at det kan være lurt å utforske hva oppdretteren fokuserer på i avl. – De som bruker hundene aktivt, for eksempel de som driver med hundesport, avler på de hundene som gir ønskede egenskaper, forteller Matsson.

HAR JEG RÅD? Om du lander på å gå til anskaffelse av en renraset valp, må du belage deg på priser på alt fra 10.000 til 40.000 kroner. Likevel er det ikke denne utgiften som vil være størst gjennom hundens liv. – Det koster å være hundeeier. Du skal ha råd til å dekke fôr, veterinærutgifter, utstyr og eventuelt forsikring. Gjennomsnittlig koster det mellom 1000 til 1500 kroner i måneden, men dette varierer selvsagt etter hvordan type hund du har. Store hunder behøver for eksem-

TA MED DEG NYE TOYOTA RAV4 PLUG-IN HYBRID PÅ TUR  75 km elektrisk rekkevidde  520 liter bagasjeplass  306 hk automat AWD-i

HOS TOYOTA BILIA ER 3 ÅR/50.000 KM SERVICEAVTALE ALLTID INKLUDERT PÅ NYE PERSONBILER. LEVANGER: Høgskolevegen 1, 7600 Levanger, tlf. 98 29 49 80 ORKANGER: Løypstrengen 14, 7300 Orkanger, tlf. 98 29 49 60

STJØRDAL: Tuftenvegen 2, 7502 Stjørdal, tlf. 98 29 49 30 TRONDHEIM: Leangen allé 4, 7044 Trondheim, tlf. 98 29 49 00

toyotabilia.no


INFORMASJON

www.tt.no

39

De som bor i disse kommunene har flaks Trondhjems Turistforening har lokallag på Fosen og i øykommunene Frøya og Hitra. Er du så heldig å bo i en av disse kommunene kan du delta på turer og aktiviteter arrangert av ditt lokale turlag.

Foto: Janne Horgen Tegnander

pel mer mat enn mindre hunder, sier Matsson. Om man tegner en forsikringsavtale før hunden er fire måneder gammel og holder den løpende, vil det meste av fremtidige uforutsette hendelser være dekket. Det er imidlertid enkelte kostnader man må være forberedt på å dekke av egen lomme. – Behandlinger som vaksine, ordinært tannstell og rasespesifikke helsesjekker som øyelysning og røntgen er eksempler på utgifter som forsikringen ikke dekker, sier Matsson.

GODE FORSIKRINGSRABATTER FOR DEG SOM TT-MEDLEM Som medlem av Trondhjems Turistforening får du inntil 18 % rabatt ved kjøp av hundeforsikring hos Gjensidige. Les mer om fordelene dine på gjensidige.no/dnt

FOSEN TURLAG Fosenhalvøya har hele spekteret av norsk natur fra kyst til høyfjell. Dette gir et stort mangfold av turmuligheter for både fastboende og besøkende. Fosen Turlag har vært et aktivt lokallag i TT siden samarbeidsavtalen ble undertegnet 21. desember 2011. For mer info: fosen.dnt.no

HITRA TURLAG Med sin vakre natur og spennende kystkultur er Hitra en perle for både hitterværingene og de som gjester kommunen. Øyriket består av mer enn 3000 øyer, holmer og skjær samt rundt 7000 innsjøer. Hitra Turlag gjør en stor innsats for å gi innbyggerne et godt turtilbud. For mer info: hitra.dnt.no

FRØYA TURLAG Frøya Turlag jobber for at flest mulig skal bli godt kjent i og med Frøya, og for at de som bor her skal være stolte av å være frøyværing! Turlaget forsøker å motivere folk til å ta i bruk den varierte naturen de har rundt seg og har laget et eget turkart som dekker hele kommunen. For mer info: froya.dnt.no

START ET TURLAG Bor du i en kommune som mangler et lokalt turtilbud, er det bare en ting å gjøre: Snakk med andre turinteresserte og ta initativ til å etablere et turlag i kommunen din. Kontakt gjerne TT for råd og veiledning samt muligheter for «fødselshjelp». Skriv en epost til tt@dnt.no eller ring 73 93 42 00.

LEXUS NX 300h

TA MED DEG EN TROFAST VENN PÅ TUR NX 300h gjør mer enn å vekke oppmerksomhet. Den har utsøkt design, selvladende hybridteknologi, firehjulstrekk og avanserte sikkerhetssystemer. Alt i alt en SUV som kan kunsten å utmerke seg. Når du opplever den, skjønner du hvorfor Norges mest fornøyde bilkunder kjører Lexus. Oppdag alle kampanjene på lexustrondheim.no

PRIVATLEIE 4.890,- PER MÅNED LEXUS TRONDHEIM Leangen allé 4 Telefon 93 48 55 00 lexustrondheim.no Hos Lexus Trondheim er alltid 3 år/50.000 km serviceavtale og 3 års dekkhotell inkludert.

Illustrasjonsfoto. Vi tar forbehold om trykkfeil. Privatleie 3 års bindingstid/30.000 km. Startleie/etabl.gebyr 50.000,-. Totalkostnad 226.364,-.


40

NÆRTURER

«Ungdomshuken» på Rønningen er tegnet og bygd av ungdommer Denne vinteren har flinke elver ved bygg- og anleggslinja ved Charlottenlund vgs. jobbet iherdig med et spesielt prosjekt. De har nemlig bygd den siste av de tre hengekøyegapahukene på Rønningen. Utformingen har DNT ung Trøndelag hatt ansvaret for. Da Trondhjems Turistforening starta «Prosjekt Rønningen» i 2018, ble det raskt bestemt å bygge tre gapahuker i nærheten av gården. Disse skulle ha mange sitteplasser og være tilrettelagt for hengekøyeovernatting. Den første gapahuken ble lafta på dugnad i 2018/19 og nummer to sto ferdig i 2020. Begge ble bygd etter skisser laga av driftsavdelinga i TT. Den tredje gapahuken er utforma av DNT ung Trøndelag. De tok utfordringa fra administrasjonen i TT på strak arm, og arrangerte flere dugnadsmøter der de jobba seg fram til et forslag. De designa en flott konstruksjon som gir et moderne og stilig uttrykk.

“Ungdomshuken” er utformet av DNT ung Trøndelag. Illustrasjon: Andreas Lorentzen

Besøk Frøya i sommer! Vi anbefaler følgende turmål:

• Besselvassheia

• Svalbalen og Titran • Uttian løypa


41

NÆRTURER

www.tt.no

POPULÆRE TURBØKER

Her presenterer vi utvalgte turbøker som gir deg tips om spennende turer i Midt-Norge. Du får også mye nyttig tilleggsinformasjon som vil berike turopplevelsene. Bøkene er rikt illustrerte med bilder og kart. I salg hos bokhandlerne og i Turbutikken på TT-brygga. 38 TURER I SYLAN & JÄMTLANDSFJÄLLEN I denne boka får du tips og inspirasjon til grenseløse turer i Sylan og Jämtlandsfjällen. Her kan du gå i dagevis i et stort sammenhengende fjellområde på norsk og svensk side av riksgrensen. I tillegg til utvalgte turforslag inneholder boka en rekke artikler som formidler spennende og nyttig kunnskap om geologi, natur og historie i området. Pris kr 248,56 TURER I TROLLHEIMEN I denne boka får du tips og inspirasjon til eventyrlige turopplevelser, i Trollheimen. Turene som beskrives spenner fra korte dagsturer til lange turer fra hytte til hytte, og går gjennom vakre seterdaler og over sagnomsuste fjell. I tillegg inneholder boka interessante artikler og mye nyttig informasjon. Boka er rikt illustrert med bilder og kart. Pris 248,58 TURER I TRONDHEIM & OMEGN Denne boka presenterer smakebiter på de varierte turmulighetene som finnes i Trondheims markaområder. Her får du inspirasjon og tips til fotturer, toppturer, skiturer, trugeturer, skøyteturer, padleturer, sykkelturer og trilleturer med barnevogn. Pris 248,PÅ STEIN OG STI - Geologi, landskap og bergverkshistorie i Skarvan og Roltdalen nasjonalpark

Elever i full sving på Charlottenlund vgs. vinteren 2021. Foto: Johannes Nilsson

BYGGEPROSESSEN

Siden gjengen i DNT ung ikke hadde kapasitet til å sette opp gapahuken selv, måtte TT se seg om etter andre samarbeidspartnere for å fullføre prosjektet. Det endte opp med at elever i 1. klasse på bygg- og anleggsteknikk ved Charlottenlund videregående skole tok på seg oppdraget med å bygge gapahuken. – Det er vi i TT veldig glade for, sier Eskil Følstad i TTs driftsavdeling. Han er fagansvarlig for hytter og øvrige bygningsmasse i TT og har ledet «Prosjekt Rønningen» helt fra starten av. Han roser den flotte innsatsen ungdommene har lagt ned som har gjort det mulig å ferdigstille prosjektet. – Vi synes det er strålende at ungdommen bidrar i utviklinga av Rønningen som en arena for friluftsliv, og det er bra at nye generasjoner får et eierskap til det

tilbudet vi skaper i Bymarka, sier Følstad. Høsten 2020 kom hele gjengen til Rønningen for å grave ut tomta til den tredje gapahuken, og før snøen kom, var fundamentene på plass. I løpet av vinteren 2020/21 bygde de hele konstruksjonen inne i skolens byggehall. Da den var ferdig i februar merka de de ulike elementene, og demonterte bygget. I mai vil dette byggesettet bli frakta opp til Rønningen, og før skolen slutter i juni vil elevene reise bygget på tomta ved de andre to gapahukene. – Vi i TT vil takke alle som har vært involvert i prosjektet, og oppfordrer folk til å legge turen innom gapahukene for å følge utviklinga. Ta en dagstur med matpakke, eller nyt sommernatta i ei hengekøye, avslutter en stolt prosjektleder.

I den rikt illustrerte turboka fra Norges geologiske undersøkelse får vi vite hvordan landskapet er formet gjennom millioner av år, helt fra den gang havbunn, vulkaner og en fjellkjede større enn Himalaya satte sine spor, til istidene da enorme breer finslipte terrenget og beredte grunnen for menneskene. Her er også historien om de gamle kvernsteinsbruddene, kobbergruvene og jernvinneanleggene i nasjonalparken. Geologiske kart er vedlagt. Pris kr. 290,-

RØNNINGEN GÅRD – EN ARENA FOR FRILUFTSLIV Rundt omkring på Rønningen er det tilrettelagt for at folk skal kunne kose seg ute i sommer. Alle kan fritt bruke bålplassene, gapahukene, lavvoen og Turboskogen når de måtte ønske. Det er ofte ved tilgjengelig, men det kan være lurt å ta med noen vedskier selv for sikkerhets skyld. I Turbobua kan du få kjøpt kaffe og kaker, toast, is, brus og andre kioskvarer. I feriemåneden juli vil det være kiosksalg bare i helgene (lørdag og søndag).

ÅPNINGSTIDER Tirsdag Onsdag Torsdag Lørdag Søndag

kl. 11:00 – 15:00 kl. 11:00 – 15:00 kl. 11:00 – 15:00 kl. 10:00 – 16:00 kl. 10:00 – 16:00

Oppdatert info finner du på tt.no Adkomst: Rønningen gård er et naturlig knutepunkt for turer i området med start fra blant annet Skogly, Smistad og Granåsen. Fra parkeringsplassen/ bommen på Smistad er det 3 km etter fin grusvei helt inn til Rønningen, og det er lett å komme dit med barnevogn eller rullestol. Grunnarbeid på tomta til Ungdomshuken, Rønningen høsten 2020. Foto: Eskil Følstad

Velkommen til en trivelig sommer på Rønningen!


42

MEDLEMSKAP

Vet du hvor uendelig mye medlemskapet ditt betyr? I koronahverdagen har vi for alvor fått øynene opp for verdien av å ha tilgang på natur og turopplevelser. Da er det viktig å huske at tilrettelegging for friluftsliv ikke blir til av seg selv. Ditt medlemskap betyr mer enn noen gang for å sikre at et unikt turtilbud fra kyst til fjell er der i andre enden av pandemien. Turistforeningene i Norge har et viktig samfunnsoppdrag på vegne av felleskapet ved å legge til rette for et bærekraftig turog friluftsliv i vår enestående natur. Dette gjør at den norske turtradisjonen kan føres videre til kommende generasjoner – som en kilde til økt livskvalitet og glede for veldig mange. Ved å bli medlem støtter du også arbeidet for å ta vare på naturen, selve grunnlaget for vår eksistens, men også fundamentet for friluftslivet vårt. ET UNIKT TURTILBUD Hva hadde vel fjellet vært uten de røde T-ene? De som viser deg den trygge veien fra hytte til hytte, som guider deg til de vakreste utsiktspunktene, og gir deg naturopplevelser for livet, gang på gang, år etter år. En rekke enkle T-er med en enorm verdi – som har gitt trygghet for fjellvandrere i generasjoner. Som medlem får du ikke bare tilgang til og rabatt på over 560 DNT-hytter.

Du bidrar også til at hyttene tas vare på og mottar forsyninger av mat og brensel. Du bidrar til malingsstrøk, til at taket blir reparert, og at matlagre blir fylt opp. Du legger til rette for at 22 000 kilometer med stier i hele landet vedlikeholdes og merkes. Frivillige gjør en imponerende arbeidsinnsats for å gi oss andre gode turopplevelser. Men dugnaden må også finansieres. T-ene trenger maling, broene og kloppene må lages, og hyttene må fra tid til annen vedlikeholdes av mer enn vaskekluten. Som medlem støtter du dugnadsarbeidet, og bidrar til at flere kommer seg ut på tur. En tilrettelegging av naturopplevelser som dette er helt unikt i verdenssammenheng, og det hadde ikke vært mulig uten medlemmene. Derfor betyr medlemskapet ditt uendelig mye for svært mange. Tusen takk for at du støtter vårt arbeid!

Over: Storsalen i Trollheimen. Foto: Jonny Remmereit Til venstre: Vasstindbu i Romsdalsfjella. Foto: Sveinung Mosnes

BLI RIK PÅ TUROPPLEVELSER I Norge er naturen et fellesgode som vi alle har rett til å bruke, dette er forankret i allemannsretten. Både rettigheter og plikter knyttet til bruken er regulert gjennom friluftsloven. Turistforeningene ønsker å ha et bredest mulig turtilbud slik at alle som ønsker det skal få anledning til å komme seg ut på tur.

Enten du er ung eller gammel, helt fersk eller erfaren, om du ønsker å gå på tur i mange dager, eller kun noen timer – det finnes nok turer til alle. Utforsk gjerne et nytt turområde i år, enten det ligger i marka like ved der du bor eller i spennende fjellterreng et stykke unna. Det koster ikke mye å bli rik på opplevelser!


www.tt.no 43

MEDLEMSKAP

Det ligger i vår natur

Bli medlem nå! MELD DEG INN PÅ Se medlemsfordeler og priser på dntromsdal.no

Se medlemsfordeler og priser på tt.no

dnt.no/medlem


TUCSON Plug-in Hybrid:

478 900,RENTE 1,99% Betingelser: Se okkenhaug.no

Ŵ˘˛˙˘ỲŇŻŽžŇẂ˜˛Ň˝iỲ˜hj ẁỳŕ  Ỳ˜ẀẀŇẄgŇiẃẃ iẁŇŞŚŇẀẂŇỲ˜ẀẀ˜vi˛˛˜Ŗ Ű‑ ẃ˛˘iŇż ˚ỳẄẃŇŸẁ gŕiẃŇŰ‑˙Ỳi˛ŖŇŷẃŇ ẄŇ˙˜  ˜ỲŖ Ű˜ẁ Ňẃ‑˜ŇŰ‑ ẃ˛˘iŇż ˚ỳẄẃŇŸẁ gŕiẃŇŰ‑˙Ỳi˛ŇẀẄẂẂ˜ỲŇẂ˜˛ŇỳẅẄỲ ỳẁig˜ŇŚŞŝŇh˜ỳ ˜ẀỲ˜˝ ˜ỲŔŇ˜Ẁ ˜Ň ˝iỲ˜hj ẁỳ˛Ỳi˝ ŇỳẄẂŇỳ ˘ẃ˛˘Ỳ˛ŇẄgŇ˜ẃŇ˜ẁ˜Ẁ ỲiỳẀŇỲ˜ẀẀ˜vi˛˛˜ŇẅåŇŞŚŇẀẂWŴżŸŖŇŬ˜ẃẃ˜Ňẁ˘˛˙˘Ỳ˜Ňh‑˙Ỳi˛˜ẃŇ˜ỲŇ ˛˜ẃŇ ẁ iẂ˘ ˜Ň˝˘Ẃiẁi˜ŕŻŽž˜ẃŔŇẅ˜Ỳ˝˜Ẁ Ň˝ẄỲŇvåỲ˜ŇẃẄỲỳẀ˜Ň˝ẄỲhẄẁ˛ŖŇż ˚ỳẄẃŇŸẁ gŕiẃŇh‑˙Ỳi˛Ňh˘ỲŇẂ˘ẃg˜Ň ẃ‑˜ŔŇiẃẃẄv˘ iv˜Ňẁøỳẃiẃg˜ỲŔŇẂ˜˛Ň˙ẁ˘ẃ Ңẃẃ˜ ŇẄẅẅgỲ˘˛˜Ỳ ŇŻẂ˘Ỳ Ż˜ẃỳ˜ŇỳiẀẀ˜Ỳh˜ ỳỳ‑ỳ ˜ẂŔŇŇ  ẃiẀ Ҳ˜ỳigẃŇẄgҢv˘ẃỳ˜Ỳ Ň ˜ẀẃẄẁẄgiŇỳẄẂŇ˝j˜Ỳẃỳ ‑Ỳ Ňẅ˘ỲẀ˜ỲiẃgŖ Ŵ˜ỳŇẂ˜ỲŇẅåŇh‑ ẃ˛˘iŖẃẄ

BATTERI G A R A N T I

Ű‑ ẃ˛˘iŇgiỲŇŝŇåỲỳŇ˝˘˙ỲiẀẀg˘Ỳ˘ẃ iŇ  ˜ẃŇẀiẁẄẂ˜ ˜Ỳ˙˜gỲ˜ẃỳẃiẃgŇ˝ẄỲŇ˙iẁ˜ỲŇỳẄẂŇ˜ỲŇẀjøẅ Ňgj˜ẃẃẄẂŇ˜ẃҢ  ẄỲiỳ˜Ỳ ŇŰ‑ ẃ˛˘iŕ˝ẄỲh˘ẃ˛ẁ˜ỲŖŇŮỲ˜Ẃ˛Ỳi˝ ỳ˙˘  ˜Ỳi˜ Ňh˘ỲŇ˜ẃŇ g˘Ỳ˘ẃ iŇẅåŇŠŇåỲŗřŞŘŖŘŘŘŇẀiẁẄẂ˜ ˜ỲŔҢvh˜ẃgigҢvŇhv˘ŇỳẄẂŇiẃẃ Ỳ˜˝˝˜ỲŇ˝øỲỳ ŖŇż ˚ỳẄẃŇh˘ỲŇ˜ Ň˝ẄỲv˜ẃ ˜ ŇŶŷ‐ŕ  ỳẁiẅẅŇẅåŇřŘŇẂgŗẀẂŇẄgŇ˜ Ň˝ẄỲv˜ẃ ˜ ŇūŷŚŕ  ỳẁiẅẅŇẅåŇ śŚgŗẀẂŇŐ˙ẁ˘ẃ˛˜ ŇẀjøỲiẃgőŖŇŪiẁ˜ẃỳŇ˜ẁ˜Ẁ ỲiỳẀ˜ŇỲ˜ẀẀ˜vi˛˛˜Ň˜ỲŇ˝ẄỲv˜ẃ ˜ ŇåŇ˙ẁiŇẄv˜ỲŇŞŘŇẀiẁẄẂ˜ ˜ỲŖŇŭg˜ẃỳẀ˘ẅ˜ỲŇỳẄẂŇẁ˘˛˜ i˛ŇẄgŇỲ˜ẀẀ˜vi˛˛˜ŇviẁŇv˘Ỳi˜Ỳ˜Ň˘vh˜ẃgigҢvŇ˜ẃŇ Ỳ˜ẀẀ˜Ň˝˘Ẁ ẄỲ˜ỲŖŇũẁẁ˜Ň˛˘ ˘˜ẃ˜Ň˜ỲŇẂåẁ Ň˜  ˜ỲŇWŴżŸŖŇŸỲiỳ˜ỲŇẀ˘ẃŇj ỳ ˜Ỳ˜ỳŇ  ˜ẃŇv˘Ỳỳ˜ẁŖŇŵ˜˛Ň˝ẄỲ˙˜hẄẁ˛ŇẄẂŇ˝˜iẁŇẄgŇẅỲiỳ˜ẃ˛Ỳiẃg˜ỲŖŇũẁẁ˜ŇẅỲiỳ˜ỲŇ˜ỲŇiẃẀẁ ˛˜Ỳ Ňẁ˜v˜Ỳiẃgỳ iẁẁ˜ggŇ ẁ˜v˜Ỳ ŇŬỲ˘ẂẂ˜ẃŖ

Profile for Adresseavisen

Sommerglede 2105  

Sommerglede 2105  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded