Page 1

FULLDISTRIBUSJON

Berkåk, Sør-Trøndelag 16.-18. august 2019

150 utstillere - 30 nye Redesignverksted Levende håndverk Konserter Gode matopplevelser Utstillinger Tema 2019:

NATURligvis

Åpningstider Fredag 16. aug kl 11-19 Lørdag 17. aug kl 10-18 16.-18. august 2019 Søndag 18. aug kl 10-17

1


HK REKLAMEBYRÅ FOTO: OLE EKKER

SkaperKraft Turid

Sætertaus på Grindal Ysteri Det bor mye kraft i en trønder. Derfor tar vi oss av strøm, slik at du kan holde på med det du liker aller best. Enten det er å yste ost på ei sæter eller å drive med håndverk og rampestreker.

2

Stolt sponsor av Rennebumartnan 16.-18. august 2019


Velkommen til Norges ledende salgsutstilling for håndverk i tradisjon og ny design med 150 kvalitetsutstillere fra hele landet!

Krakkopp – verdenspremiere i 2018. Designmøbel fra Murbræch Tredesign. Utstiller også i 2019 – innebod 58.

Ledaal Teppeveveri - Norges eneste teppeveveri treffer du i utebod 14.

Martnasprogram Fredag 16. august 11.00 Åpningsseremoni med martnasgjest Jon Fredrik Skauge - utescenen 11.30 Salgsutstillingen åpner 11.30 Produkter fra utstillere, utstilling – i Rennebuhallen 11.30 Utstilling; Kniver og blad i den nasjonale knivkonkurransen - i foajeen i hallen 11.30 Aktivitetene på Ung Skaperglede åpner - boder på grøntområdet 11.30 Redesignverksted i Lavvoen ved Hans Gerhard Meier 11.30 Naturressursen tre: slik lages Budalsstolen, ved John Tovmo - bod på grøntområdet 12.00 Lag din egen fuglekasse sammen med skognæringa i Trøndelag - på grøntområdet 12.00 Åpning av RIL Skigruppa og Rennebu Historielags utstilling «Treskienes historie» - skolerom 14.00 Naturlige instrumenter - musikalsk foredrag med Bendik S. Qvam og Magnar Storbækken - utescenen 15.00 Foredrag med Martnasgjesten 2019 Jon Fredrik Skauge «Med fortida inn i framtida» - skolekantina 16.00 Utdeling av Kraftlagets Dugnadspris 2019 - utescenen 16.00 Konsert med Hilde Halseth m band - utescenen 17.00 Nominasjon og utdeling av Martnasprisen 2019 - utescenen 17.00 Trekning av deltager på Ung Skaperglede - utescenen

17.15 19.00

Søndag 18. august

Foredrag ved Asgeir Murvold «Tre er framtida, rekrutteringsbehov i næringa» - skolekantina Salgsutstillingen stenger

Lørdag 17. august 10.00 Salgsutstillingen åpner 10.00 Aktivitetene på Ung Skaperglede åpner – boder på grøntområdet 10.00 Alle spesialutstillinger åpner (Treskienes historie, produktutstilling, knivutstilling) 10.00 Naturressursen tre: Ski med kjerne av tre, ved Endre Hals og treski ved Rønning Treski - bod på grøntområdet 10.00 Redesignverksted i Lavvoen ved Hans Gerhard Meier 12.00 Lag din egen fuglekasse sammen med skognæringa i Trøndelag - på grøntområdet 12.00 «Treskienes historie» foredrag ved Thor Gotaas - skolekantina 13.00 Premieutdeling i den nasjonale knivkonkurransen - utescenen Intervju med Knivklubbens gjesteutstiller Knut Dahl - utescenen 14.00 Konsert Ronny Kjøsen med band - utescenen 15.00 Fesjaa`n 2019, en annerledes visning «Markens grøde» - utescenen 17.00 Trekning av deltager på Ung Skaperglede - utescenen 18.00 Salgsutstillingen stenger

10.00 Salgsutstillingen åpner 10.00 Alle spesialutstillinger åpner (Treskienes historie, produktutstilling, knivutstilling) 10.00 Aktivitetene på Ung Skaperglede åpner – boder på grøntområdet 10.00 Aktiviteter på grøntområdet med Barnas Turlag åpner 10.00 Redesignverksted i Lavvoen ved Hans Gerhard Meier 13.00 Utdeling av Rennebu kommunes Kulturpris for 2019 - utescenen 14.00 Kulturskolekonsert med repr. fra Rennebu og nabokommunene - utescenen 15.00 Konsert med Kristian Raanes - utescenen 16.00 Trekning av deltager på Leirplassen/ Ung Skaperglede – utescenen 16.00 Trekning publikumsavstemning i den nasjonale knivkonkurransen – utescenen 17.00 Salgsutstillingen stenger

Konsert med Idolfinalist Kristian Raanes søndag kl 15.00 på utescenen.

Praktisk informasjon om Rennebumartnan Priser Åpningstider Dagsbillett voksne: kr 150,Fredag 16. august: kl. 11.00 - 19.00 3-dagersbillett: kr 350,Lørdag 17. august: kl. 10.00 - 18.00 Barn under 16 år: gratis Søndag 18. august: kl. 10.00 - 17.00 Ledsagerbevis aksepteres Gratis parkering/egen bobilparkering

Kontaktinfo under martnan Informasjon i Rennebuhallen Tlf: 917 83 500 E-post: post@rennebumartnan.no

16.-18. august 2019

3


En stor takk til

Rennebumartnans sponsorlag 2019 Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere

Forretningspartnere

Distriktets kontorleverandør

Berkåk

Lagspillere

Circle K Berkåk, 7391 Rennebu

Offentlig støtte

Takk til alle 28 lag og organisasjoner, og nærmere 1.000 frivillige for en formidabel dugnadsinnsats som gjør Rennebumartnan mulig! En takk også til Nasjonalparken Næringshage for god faglig hjelp i forbindelse med utviklingen av innholdet i årets Rennebumartna!

Martnasmagasinet

Martnasmagasinets utgiver: Mediaprofil AS (mediaprofil.no) Redaktør: Dagfinn Vold I redaksjonen: Dagfinn Vold, Mari Ytterhus og Kenneth Teigen Layout/produksjon: Mediaprofil AS - Trykk: Nr1 Adressa-Trykk Orkanger - Opplag 83.000 Vi tar forbehold om trykkfeil i magasinet. Bruk av stoff og annonser fra dette magasinet er ikke tillatt uten samtykke.

4

16.-18. august 2019


Bærekraft og redesign NATURMette Brasøy bor i Trondheim har sitt verksted i arbeidsfellesskapet Galleri Ilsvika der hun jobber med tre. Hun er innehaver av Brasøy Interiør Design med merkenavnet ”Mette of Norway”.

ligvis

— Jeg har etter flere år ut i havgapet Hitra blitt gjenforent med min fødeby Trondheim. Jeg har vært en del av arbeidsfellesskapet Galleri Ilsvika siden mars 2017 og nyter godt av det kreative fellesskapet for å få utløp for mine praktiske og kunstneriske evner. Jeg er adjunkt på Charlottenlund videregående skole hvor jeg underviser i design og håndverk, forteller Mette.

Ja, naturligvis skal vi på martnan i år også, sier noen, mens andre sier at det skal vi naturligvis ikke. Begrunnelsen er ulike og mangfoldige for både de som skal og de som ikke skal på martnan. NATURligvis er likevel tema for årets Rennebumartna. Et naturlig tema for et arrangement i en kommune rik på natur i både ubearbeidet og bearbeidet form. Hovedfokuset settes i år på tre og skogrelaterte emner og produkter. Rennebu er en stor og ledende trekommune med mange små og mellomstore, og noen få riktig store aktører. I begynnelsen av 2019 markerte kommunen at Rennebu hadde passert 2000 hytter og fritidsboliger. Mange av disse er både bygd og utrustet av lokale produsenter og leverandører. Noen av disse vil være tilstede og vise seg fram på martnan. Det vil også 30 helt nye utstillere av året være. Dessuten øker vi fokuset på formidling av håndverk og tilvirking, og det blir et eget redesignverksted. Skogbruksnæringa representerer noe nytt på martnan og vil vise treets utvikling fra skog til ferdig produkt. Godt brukte treprodukter blir det også anledning til å ta og se på i form av en utstilling av treski. Noen av skiene vil utgjøre en egen skigard på martnasområdet. Og for å snakke om treskienes historie kommer den kjente skihistoriker og folkloristen Thor Gotaas. Han har skrevet en rekke bøker med ski som tema, som Historien om 5 mila og Birkebeineren, og sist men ikke minst boka om Oddvar Brå som ble utgitt i fjor. Ski og Rennebu henger uløselig sammen, ikke minst etter at kommunens egen Magne Myrmo ble historiens siste verdensmester på treski i Falun i 1974. Kanskje blir både han og skiene å se på martnan. I tillegg til skiutstillingen blir det også en design- og interiørutstilling og en nasjonal knivutstilling og konkurranse. Til manges begeistring, vil vi tro, er den tradisjonelle Fesjåen tilbake på utescenen lørdag etter to års pause. Her blir et mangfold av utstillernes produkter vist fram. Etter noen år med tilbakegang i besøkstallet har vi i år tatt noen grep som vi håper kan bidra til at flere finner Rennebumartnan attraktiv. At vi kommer en uke senere gjør at vi får litt tid og avstand til de store og mange arrangementene i Trondheim. Dessuten har vi benyttet oss av en mer målrettet elektronisk markedsføring enn tidligere. Vi har ytterligere utviklet matkonseptet og utvidet tilbudet til barn. Og helt til slutt så er vi svært tilfreds med at økobonden på Fannremsgården i Orkdal; John Fredrik Skauge takket ja til å være årets martnasgjest. En kortreiset og mangfoldig gjest som alene er en god grunn til å besøke Rennebumartnan 2019.

NYHET!

Mette jobber ofte med gammelt trevirke og lar seg stadig fascinere over materialets egenskaper og kvalitet: patina, tekstur, fargespill og struktur. — Historier av fordums tid åpenbarer seg når man pusser og høvler de gamle plankene. Det gir meg en tilfredsstillelse å ta utgangspunkt i flere hundre år gammel historie for så å skape nytt liv og ny historie. Jeg har blant annet laget en serie småhus av tømmer fra et hus fra Fannrem som ble bygd på 1700-tallet. Jeg overfører ulike motiv på treet, ved bruk av foto-emulsjon i mørkerom for å skape unike og personlige produkter, sier Mette.

Hun er opptatt av bærekraft og redesign, og tapas- og ostefjølene mine er for eksempel laget fra avkapp og solide restematerialer, ofte fra gamle møbler. Mette Brasøy/Mette of Norway innebod 6/7 Trondheim Brukskunstforening, sammen med ERT Keramikk, Leth-design, Fryd keramikk og Tove Moe (toving)

Velkommen skal dere være! Odd Ustad styreleder for Rennebumartnan 16.-18. august 2019

5


ARNEGARDEN Dagrun Molvik www.arnegarden.no Instagram: #arnegarden Vi har vakre, silkemjuke skinn av norske pelssau. Nedklipte skinn til interiør, sying av fellar, liggeunderlag for barn osv. Og langulla skinn til dekorskinn, stolskinn og til utebruk.

Mikkelsmarsjen

15. september 2019 fra kl 11 I år går vi til Ramssjøen,

der blir det kaffe og pølser fra kl 13 Natursti fra Ramssjøen og Stamnessetrene

Innebod nr 22

Knivmakerutstyr Skinn - lær - lærlisser-verktøy og rekvisita

Besøk vår bod nr 41 ute

Graving – Planering Transport sommer/vinter Betongarbeid – Snekkering Vann/avløp – Uteplasser

Male hus eller hytte? Lei lift hos oss!

J.O. Vognild Lyngstad, Nerskogen, 7393 Rennebu

mob 416 54 516 john.vogn@oppdal.com

NERSKOGSKONSERTEN Skarbakkan, Nerskogen lørdag 24. august kl 19.00

ga n e r t s l å t S a l k He

Nerskogen

– med natur for en aktiv fritid og gode opplevelser Nerskogen har • friluftsliv vinter og sommer • milevis med oppmerkede turstier og sykkelløyper • fantastiske toppturer i Trollheimen • fiskemuligheter • skiheis • butikk og kaffeteria Nerskogen har alle muligheter - for hele familien!

Flere opplysninger om konserten: Nerskogen.net

Kjøp billetter til årets konsertopplevelse på: www.ticketmaster.no

Arrangør:

Samarbeidspartnere:

Nerskogen grendalag

6

16.-18. august 2019

Billetter: Bill. kr 400,-

www.mediaprofil.no

24. august er det konsert med Hekla Stålstrenga i naturskjønne omgivelser på Nerskogen Mer informasjon om Nerskogen www.nerskogen.net www.nerskogsrittet.no www.nerskogenlandhandel.no


Martnasprisvinneren Rolf Martin Nygård:

Startet med ei pute Vinneren av martnasprisen i fjor ble Rolf Martin Nygård med Geriljabroderi, noe som passet godt til fjorårets tema Rampestreker.

Tredje NYHET! generasjons håndverker Èn av årets 30 nye utstillere er Ronja Revilla, en 24 år gammel lærmaker.

Ronja Revilla er et nytt og spennende bekjentskap på årets martna. Martnasprisvinner Rolf Martin Nygård deltok på Rennebumartnan for første gang i fjor, og han driver med noe som kalles geriljabroderi. Geriljabroderi har masse humor, og er samtidig et lite opprør mot det etablerte. — Det startet da jeg fikk en «broderipakke» fra kona mi for noen år siden. Det var ment som en tullegave, men det ble til at jeg broderte ferdig puta. Og etter ett års pause fra broderinga, startet jeg opp igjen med geriljabroderi, forteller Rolf Martin Nygård. Det er hele 75 mil en vei fra Kristiansand der han bor til Berkåk. Han lot seg overtale til å komme, og han angrer ikke. Han vant martnasprisen 2018. Han skjønner hvorfor martnan ville ha nettopp ham; de broderte motivene passet som hånd i hanske til fjorårets tema «Rampestreker». – Det er mye godt håndverk her på martnan, og det jeg driver med er rampete, men egentlig bare tøv, sier han. Han forklarer at de små sitatene er noe han sitter og broderer på kveldstid, nærmest som terapi.

Han har laget over 1200 broderier på denne tiden, og har 7-8000 tekster på venteliste. – Det er mange kraftuttrykk i Norge, det er mye å ta av, sier Rolf Martin. Innebod 60.

Ronja er tredje-generasjons håndverker, og fører arven videre fra sitt verksted i Nissedal i Telemark. Alt hun har lært kommer fra tradisjonelle teknikker i lær- og salmakeri, hvor det viktigste verktøyet er hendene. Syr for hånd — Mine produkter er laget helt for hånd i mitt verksted, fra design til sying og skjæring med halvmånekniv. Jeg syr hvert eneste produkt for hånd med salmakersøm, verdens sterkeste søm, og nøyer meg kun med materialer av bærekraftig opprinnelse og utsøkt kvalitet, forteller Ronja.

Geriljabroderistens ni bud: 1. Du skal brodere sannheten om deg og dine venner. 2. Du skal overskjære broderiets hang til nusselighetens og religionens klamme røtter. 3. Man kan aldri brodere en sinnstilstand nedrig nok. 4. Du skal aldri såre din neste med mindre enn fem sting. 5. Du skal elske og forakte broderitradisjonen, men hate og beundre den huslige fliden. 6. Du skal aldri kopiere andres broderier, eller brodere prefabrikerte kit. 7. Unngå aldri å utbrodere skandaler. 8. Du skal aldri angre. 9. Du skal sorgløst kunne brenne ditt broderi, men gladelig ta vare på rammen.

Nordisk eleganse Det er den nordiske elegante og nyktre stil som inspirerer henne. Hun fremhever i arbeidet de vakre og naturlige egenskapene av vegetabilsk garvet skinn, og fordyper seg på funksjonelle og rene design. — Jeg vil med dette fortelle en ærlig historie, og har som livsmål å ta tilbake respekten som håndverk fortjener, sier Ronja. Innebod 59

Se mer på Facebook.com/geriljabrodering

16.-18. august 2019

7


Godt håndverk - God handel Rennebumartnan er Norges ledende salgsutstilling for håndverk i tradisjon og ny design. Godt håndverk, kreativitet og ekthet er de viktigste kjennetegn på produktene du kan handle på Rennebumartnan. Her er noen smakebiter fra noen av de du kan møte og handle hos i 2019.

3

1

2

7

6

5

1. Nydelig smykke med tittelen “Forgylt skjell halskjede”, av Monica Bakka (innebod 61). Ny utstiller! 2. Flott bord i eget design fra Norigard bruk (innebod 23). Ny utstiller! 3. En fantastisk ring fra Kathrine Lindman, fra Seashell-kolleksjonen i sølv og emalje (innebod 49). Ny utstiller!

8

4. Vakker hullskål i steingodsleire fra Grokeramikk (Torg bod A) (foto: Lis K. Groven) 5. Storslagent naturfoto fra Vegard Antonsen (innebod 9). Ny utstiller! 6. Norsk design i naturmaterialer. Atelier Anne design (innebod 44).

16.-18. august 2019 16.-18. august 2019

7. Smakfulle og gode søtsaker fra Bjørka Sparbu (mathagen bod 25a) 8. Kvalitetstepper fra Norges eneste teppeveveri, Ledaal Teppeveveri (utebod 14) 9. Nydelig munnblåst glass fra Stavanger Glassblåseri (utebod 43b). Ny utstiller! 8


4

9

16.-18. august 2019

99


VIKTIG MELDING

Tekstildesign

Gi gjerne beskjed på forhånd dersom du vil jeg skal reservere noe til deg.

Capser, bordbrikker, løpere, brødkurver, poser, vesker

Tlf: 900 12 132 – e-post: frimur@online.no

Torg A

Innebod 58

Håndlagde produkt til glede, inspirasjon og nytte

følg meg på Facebook

6480 Aukra Tlf: 90 14 09 55 grokeramikk.no post@grokeramikk.no olafoto.no

olafoto.no

MURBRÆCH TREDESIGN

Serviceverksted

Automowere Plenklippere Sitteklippere Gresstrimmere Hekksakser Motorsager Ryddesager Kompostkverner Gardena vatningsutstyr Olje og bensin

Nytt av året: sengesett i italiensk sateng

Se flere produkter på www.miamaria.no Instagram: @maodeg

Rennebu Snekkeri kjøkken – bad – garderobe – soverom – spisestue - trapper

Innebod

13

Voll, 7393 Rennebu tlf 72 42 67 30 post@rennebusnekkeri.no www.rennebusnekkeri.no studio i Kjøpmannsgata 6 i Trondheim

Rennebu Skog & Hage

7393 Rennebu mobil 976 80 819 – torleif@rokkones.no

Innebod 57

heltre – millimetertilpasning

Skal du bygge drømmehytta? Spør oss om råd og hjelp på martnasområdet!

Sande Hus og Hytter AS tlf 950 93 400 www.sande-hytter.no

10

16.-18. august 2019


Kunstner med NYHET! grafikk i metall Kunstneren Svein Erik kommer fra Steinkjer, men veksler nå mellom å bo i Spania på vinteren og på øya Mindland på Helgelandskysten på sommeren.

Det er på Mindland han har sitt grafikkverksted, der han jobber med grafikk i metall (etsninger, koldnål og monotypier). Motivkretsen består for det meste av landskaper, gjerne med et enslig hus som en kontrast til det storslåtte. Han søker det lyriske i landskapet, og menneskekroppen er også et yndet motiv. Da er det form, bevegelse, lys og skygge som studeres. Svein Erik er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen, og er representert i et titalls gallerier rundt om i Norge. Han har deltatt på juryerte utstillinger, som Trøndelagsutstillingen, flere ganger. Trondheim kommune, Trøndelag fylkeskommune, Steinkjer kommune og NTNU er noen av de som har kjøpt hans grafikk. I tillegg til grafikk jobber Svein Erik med kreative uttrykk i tre, og lager blant annet dyrefigurer, redskaper og dekorgjenstander. Vi gleder oss til å se hva han har med seg på martnan!

Samisk HET! NY håndverkstradisjon Berit Mienna, opprinnelig fra Masi, men bosatt på Hammernes i Varangerbotn. Hun deltar på Rennebumartnan for første gang, og hun lager blant annet gode og varme ullprodukter som er godt å ha med når man er på tur.

De tykke og ekstremt varme tovede kartankene i lav og høy modell, er laget i ekte samisk håndverkstradisjon. De er ypperlig som erstatter for innerstøvelen på klatreog skistøvler når temperaturen kryper under minus 30 kalde. De egner seg altså godt på kalde ekspedisjoner.

Galleri 2. etg. Rennebuhallen, hjørne 1

Ellers selger hun senna- og neversåler, ullomme til mobiltelefon, strikkede ullbukser, strikkede votter og sokker, luer med reflex og hals og skinnluer med revepels. Utebod 38a 16.-18. august 2019

11


STOLT samarbeidspartner av Rennebumartnan 2019

12

16.-18. august 2019


Designdører fra Rennebu

Kraftlagets dugnadspris Kraftlaget vil hedre frivilligheten under martnan!

Rennebu Dører går nye veier og kombinerer skandinavisk design med tradisjonsrike håndverksteknikker. Resultatet er moderne dører i solid heltre.

Kandidater til Kraftlagets dugnadspris skal være en enkeltperson tilknyttet et lag eller en organisasjon. Send ditt forslag til lillian@krk.no innen 11. august!

— Vi har ingen dører på lager. Vi lager døra akkurat slik du vil ha den, sier Olav Hårstad i Rennebu Dører.

Eik innerdører - et av de nye og populære produktene fra Rennebu Dører as. Hos Rennebu Dører finnes det ingen lettvinte løsninger. Hver dør lages for hånd, med spesialmål og nøye planlegging sammen med kunden. Under Rennebumartnan vil du inne i hallen få oppleve og ta på de unike dørene de lager. — Håndverk er en del av folkesjela i Rennebu, og siden vi startet dørverkstedet vårt i 2000 har vi lagt sjela vår i å lage kraftige dører i heltre. Vår ambisjon er å lage kvalitetsdører som varer i generasjoner, sier daglig leder Olav Hårstad. Moderne tradisjon Når de lager ytterdører produseres de i solide og grove dimensjoner og de tilpasses fasaden og innsiden på hus og hyttene etter kundens ønsker. — Vår spesialitet er å lage dører akkurat slik du vil ha dem. Med eller uten glass. Med sprosser, speil eller minimalistisk stil. Ønsker du å få kopiert en gammel dør, gjør vi gjerne det.

Enten det er ytterdør, innerdør, terrassedør eller garasjeport. Vi leverer også klokketårn, senger, vinduer, omramminger og listverk, forteller bror Arnt. Kjærlighet til kvalitet Helt siden Olav Hårstad tok sats i 2000, sluttet som tømrer og startet Rennebu Dører har de laget dører for det eksklusive hyttemarkedet i Norge. De har håndlaget mange skreddersydde dører til fjellhytter både på Oppdal, Geilo og Kvitfjell. Og da har det vært naturlig å jobbe med furu. Det var først da Olav skulle bygge sitt eget hus at han og broren Arnt, som han nå driver firmaet samme med, oppdaget behovet for moderne dører av høyeste kvalitet. Her skulle hver minste detalj være perfekt, fra dørhåndtak og hengsler til listverk og karmer. – Mange tenker ikke over hvor viktig hengslene er for helhetsinntrykket av døra, sier Olav.

Kvikne-Rennebu Kraftlag AS har vært samarbeidspartner med martnan i mange år, og de mener at Rennebumartnan gir god energi til folk. Nå vil de gi noe tilbake i form av en dugnadspris. De frivillige er en utrolig viktig del av Rennebumartnan, og uten den iherdige innsatsen til enkeltpersoner, lag og foreninger hadde det ikke blitt noen martna. — Kraftlaget er opptatt av å hylle frivillig arbeid i lokalmiljøet, og vi ser at dugnadsinnsatsen gir god energi til utstillere og besøkende. Innsatsen i dagene før, under og etter martnan gir lag og organisasjoner ressurser til sine satsingsområder, sier Lillian Kleffelgård ved Kraftlaget. — Den som kan motta Kraftlagets dugnadspris bør utvise en dugnadsinnsats ut over det som kan forventes, være positiv og lettbedt, gi god energi til folk og i særlig grad jobbe til det beste for Rennebumartnan, sier Lillian. Prisen på kr 5.000 deles ut under årets Rennebumartna, og Kraftlaget og Rennebumartnan avgjør hvem som får prisen.

Rennebu kirke 350 år

Rennebu kirke ble bygd i 1669, og dette er behørig markert gjennom flere arrangement og en egen jubileumsuke. Kirka er én av fem Y-kirker i landet, og den har vært gjennom en omfattende oppussing frem til jubileet. Det ble laget en egen omfattende bok om kirka til jubileet. Boka setter kirka og Rennebu inn i både en nasjonal og europeisk ramme, og omhandler utviklingen av RenneRennebu bu som kirkested kirke de siste tusen år. s

Tusen år som kirkested og møteplas

Under Rennebumartnan får du kjøpt boka i foajéen i Rennebuhallen. 1669 - 2019 350 år

Innebod 29

1

16.-18. august 2019

13


Produktutstilling Som for to år siden vil vi nok en gang lage en produktutstilling inne i hallen, i år inspirert av årets tema NATURligvis. Her vektlegger vi varige verdier, kvalitet, kortreiste produkter, miljø og lang holdbarhet. I tillegg løfter vi frem årets naturressurs TRE. Med denne utstillingen viderefører vi ambisjonene om å lære publikum litt mer om god DESIGN; form, farge, funksjon og dekor. Ved hvert produkt er det informasjon om utstiller og bodnummer.

Treskjæring, lafting og smedarbeid Hjerleid skole og håndverkssenter holder til på Dovre. De tilbyr i dag utdanning som treskjærer og smed fra Vg2 og helt fram til svennebrev. De har også Vg2 byggteknikk, rettet mot de som har interesse for å jobbe med gamle hus, istandsetting, restaurering, lafting, bruk av ulike verktøy og lære om treet som materiale fra det vokser i skogen til ferdig produkt. I tillegg organiserer og tilbyr de et bredt utvalg av ukesog helgekurs i blant annet treskjæring, maling, lasering, tredreiing, ikonmaling og verktøysliping. Under årets Rennebumartna møter du både lærere og elever fra skolen som vil demonstrere treskjæring og gi råd og tips om både treskjæring og lafting. Ute på området stiller de smed og esse, der barn og unge for kr 50 under kyndig veiledning kan få smi sin egen krok eller spiker. Hjerleid er i eget rom i skolen på martnasområdet.

14

16.-18. august 2019


Markens grøde Etter et opphold på to år vil vi igjen ha visningen Fesjaa`n. Dette er en unik presentasjon av alt det flotte som er å få kjøpt på Rennebumartnan. Visningen er inspirert av årets tema NATURligvis, og har tittelen Markens grøde. Musikalsk tonefølge besørges av Ronny Kjøsen med orkester.

Foto: Mediaprofil

Fesjaa`n lørdag kl. 15 på utescenen.

16.-18. august 2019

15


150 utstillere - 30 nye Unik handelsplass!

Utstillere med spennende produkter fra øverste hylle innen huslid, håndverk, kunsthåndverk, kunst, design og småskala mat og drikke. Her kan du handle noe flott og varig til deg selv, eller til andre. Gjør unna årets julegavehandel nå!

Skogsmaskin Sagbruk (fr/lør)

Kart over martnasområdet.

Inngang 2 Fotballbane

Gallerikaféen 2. etg.

RENNEBUHALLEN Utstillere i 1. og 2. etg. Produktutstilling Kantine/ foredrag

Fuglekasser (fr/lør) Barnas Turlag (søn)

Hjerleid

SKOLEN

Komitekantine

Utescenen

Lavvo - redesignverksted

Grøntområde Ung skaperglede

En Rask Go´bit

41

40

1

39

38

20

19 18 17 16 15 26

25

24

3

4

6

5 23

Inngang 3 E6 22

21

Mathagen - telt 34

33

32

31

30

27 29 28

im

36 Kjebab

Hovedinngang (Inngang 1)

16.-18. august 2019

2

8 7

35 37

Knivmakere Knivutstilling Mastu tradisjonsmat

42

14 13 12 11 10 9

Slik kommer du til Berkåk Berkåk ligger meget sentralt sør i Trøndelag, ca 85 km sør for Trondheim. Martnasområdet ligger midt i Berkåk sentrum, i krysset mellom E6 og Fv 700. Like ved martnasområdet finner du gratis parkeringsplasser. Du kan også komme deg lettvint til og fra Berkåk med buss eller tog. Ønsker du nærmere informasjon om overnatting, buss eller tog, kontakt Bygdasenteret på tlf 72 42 77 05.

Gårdsis

Restauranttelt

43

16

Parkering utstillere

Historielag/ Utstilling: Treskienes historie

Martnaskontor Bakerikafé

Torget i Rennebu

E6 til T rondh e

Utstillere og aktiviteter finnes både på uteområdet, innendørs på skolen og i Rennebuhallen i to etasjer.


Hjørne 2

Nødutgang/Vareinntak 2. etg A

6/7

A/B

8

A

9

A

10

48 Mimja søm barn, junior eget design 49a Kathrine Lindmann emaljesmykker 49b Gullsmed Unhjem smykker 50 Marlene Nørhave dansk glassdesign 51 Tremakeriet.no håndlagde treprodukt 52 Lappelina kjoler, andre klær 53a Marys Vev vevde linprodukter 53b 8 Potte keramikk 54 Kvardagsenglar div. produkt av ull/skinn 55 Pamfilius by Katrine barneklær, luer, pannebånd 56 Aasen Vev dobbeltvev og skilbragd 57 Miamaria tekstildesign capser, brødkurver, sengetøy oa. 58 Murbræch Tredesign små designmøbler 59 Ronja Revilla vesker & accessoirer i garvet skinn 60 Martnasprisvinner 2018 Rolf Martin Nygård geriljabroderi 61 Monica Bakka smykker i sølv og gull Torg: A Grokeramikk keramikk B MormoraTilMauritz sløyfesnekkeri C Katerinas Glass håndlaget glass i eget design D Liv K. Asplund smykker, håndvesker, strikkebok Foaje: Knivklubben Trønderkniv salg, utstilling, demonstrasjon Knut Dahl gjesteutstiller hos Knivklubben Knivklubben Trønderkniv nasjonal knivkonkurranse med utstilling GALLERI 2. etg. Rennebuhallen hjørne 1: Svein Erik Larsen originalgrafikk og t treskulpturer Kristin Børresen bilder i akvarell Kjersti Stokke maleri hjørne 2: Atelier Kari Solberg maleri hjørne 3: Dina Kolås ullbilder Grethe Bye Rise maleri Oddruns Atelier maleri, giclèeprint, kort hjørne 4: Randi Antonsen kunst, grafikk, maleri

Nødutgang/Vareinntak 2. etg

Gallerikaféen 2. etg A

11

A

A

12

13

A

A

14

15

A

16

A

17

A

18

19/20

Hjørne 3

A/B

5 A

A

A

A

B

B B

4

34 37

A A

35 38

B B

36 39

Produktutstilling

B B

46

A A

50

47 51

A A

48 52

B B

49

21

A

53

22

3

A

2

D D

40 43

C C

41 44

D 42 D

45

D B CA

D D

54 58

C 55 C

1

Nødutgang

59

C 56 C

60

23

D 57 D

B

61

Nødutgang / vareinntak 1. etg

B

33

A

32

31

A

B

28

30 29

B

B

A

27

A

26

25

A

A

24 Hjørne 4

Småskala mat og drikke i og utenfor MATHAGEN (21-35) 21 Smak & Behag Hannes pølser 22 Jo-sætra Produkter div. gårdsmat 23 Oppdal Spekemat spekemat 24a Trollheim Nerskogen limousinkjøtt, kjøttprod. 24b Bortistu lammekjøtt 25a Bjørka - søtt fra Sparbu sjokolade og honning 25b Linnea Finnskogen sirup av ville vekster 26 Beito Ysteri lagringsoster av ku- og geit 27 THS Engros brente mandler 28a Høylandsklenning klenning, flatbrød 28b Brynhild Stjern bakstefjøl m ”sving” 29a Romstad Gård gårdsmat, geleer m.m. 29b Gardskjøkkenet foredlet ørret 30 Grindal Ysteri ost, melkeprod., grønnsaker, honning 31 Rennebu Bygdekvinnelag lefser, brød etc. 32 Knut Garshol klippfisk 33a Kvikne Hjemmebakeri flatbrød 33b Galåvolden Gård spekemat, ost, Røroskake 34 Pinnevaffeldama pinnevaffel med sjokolade 35 Hognabrygg småskala øl Styrvollen Gard salg av mat: nydelig kjebab 36 Skognæringa info. og aktiviteter for barn/unge 37 RennebuTun lokalt næringsliv til din tjeneste 38a Berit Mienna ullkartanker,senna og næversåler, div. strikk 38b Staas Bygg as Cubastolen 39 goFORM Keramikk kunst/brukskunst keramikk v/Beate L. Kristiansen 40 S.T. Husflidslag utst., salg, håndverksdemo 41 Jørn Jensen Lærhandel knivmakerutstyr - rekvisita til håndverkere 42 Sveiva klær i seilduk og vadmel 43a Filtmaker Nina T. Sliper klær og interiørprodukt 43b Stavanger Glassblåseri blåst, håndlaget glass. Utstillere i SKOLEN Hjerleid treskjæring, lafting Rennebu Historielag og Rennebu Idrettslag Skigruppa Utstillinga: Treskienes historie Rennebu Historielag bøker/hist. materiale

UTSTILLERE I RENNEBUHALLEN 1 Norsk Flid Husfliden Oppdal Hillesvåg Ullfabrikk AS norskprodusert garn og garnpakker 2/3 DUODU strikkedesign strikkede designprodukt 4 Galleri Mitsel glassbilder m. m. 5 Tonje Dahlin Sæther fotografikk/bilder og keramikkbøker, papirkunst 6/7 Trondheim Brukskunstforening div. håndverk, keramikk, glass, tre, ull 8 Atelier Rafaela intuitiv billedkunst 9 Vegard Antonsen Foto naturfoto 10/11 Inga Dalsegg maleri, tegning, kunstprod 12 Inger Skirstad smykker, engler, fat av glass 13 Rennebu Snekkeri møbler/innredninger 14 Øyvind Arnestad treprodukter 15 Fosen Vevgarn vevgarn, vevutstyr 16 Damaskvev vevde produkt i damask 17/18 Galleri Mali maleri, tegninger, trykk 19/20 Randi Stubban Kunsthåndverk unike kjoler stofftrykk 21 Biri Tapet håndl. stråtapeter, brikker 22 Arnegarden skinn/produkt av norsk pelssau 23 Norigard bruk møbler og keramikk 24 Gerd og Ola Rindal kniver og neverprodukt, strikk, brodering 25 Anne Kari Reutz arb i moderne lappeteknikk 26/27 Skiferprodukter nisjeprodukter i Ottaskifer 28 Aksel L. Hansson Jærstolen 29 Rennebu Dører håndl. kvalitetsdører heltre 30 Aurland Skofabrikk Aurlandskoen og Aurlandsbeltet 31 Kristin Paulsen keramikkfat 32 Innset Husflidslag husflid 33 Se min kjole kjoler, skjørt, overdeler 34 Jorunn K. Kvernen barnetøy med gårdsmotiv 35 Towa-Design håndlagde smykker i sølv 36 Herborg Bruland håndvevede linløpere og div. maskinstrikk 37 Nabben Brukskunst tre- og keramikksmykker 38 Evelyn Olsen klassiske hatter 39 Edel Design designklær i naturmaterialer 40 Benarik Art sølvsmykker 41 Hopen Helgekunst portrett-tegninger av mennesker/dyr 42 Benitas bilder tekstilbilder 43 Rådyrdama skinnprod. av rådyr og elg 44 atelier Anne design klær i egen design 45 Lillian Brandsfjell samisk håndverk 46 De`sign Botnan sydde hatter og vesker i eget design 47 Jan Arne Ervik treskilt, husflidssløyd

Hjørne 1

UTSTILLERE PÅ UTEOMRÅDET 1 Segard Møbler & Interiør møbler og div. benker skap osv. 2 Rirkula Jan H. Helgesen rirkul-treprodukt 3 Norsk Alpakka alpakkaprodukter 4 Leine Merino ull - garn og ull til filting 5 L.O. Ryen salg og hytteservice værhaner, dørvridere, beslag 6 Beli Naturprodukt egenprod. naturprodukt 7a Vevstova Ranveig Lunestad veving 7b MOS-ART brukskunst i akryl 8 Tove Stafne nisser 9 Torild Velure tova hatter og sjal 10a Paasche Design glass, keramikk og smykker 10b Ovidies Lin linbuketter og linkranser 11a Sand Søm og Design barneklær og dukkeklær 11b SmekreSmykker håndl. smykker, øredobber 12a Lønnlia Mohair strikk i mohair 12b Ametysten Sølvsmykker sølvsmykker, julepynt i messing 13a BR. Artdesign billedkunst, rosemaling, ullprodukt 13b Kie Sølv håndl sølvsmykker, sølvarb. 14 Ledaal Teppeveveri egenp. brukstepper 15 Inger L. Engen Brukskunst malte treting 16a Dekorlys hånddekorerte lys 16b Sophie G. Faanes div. mosaikkarbeid 17 Småbruket Urtegård og Pipemakeri urter og piper 18a Knivmaker Aage Bergedahl kniver og treprodukt 18b Håndlaget i glass glasshus, trær og ugler 19 Rennebu Husflidslag norske husflidsvarer 20a Kåre Sandstad bruksgj. i sveipeteknikk 20b Per Sandvik sliping av verktøy

Informasjon

Oppgang til 2. etg: Utstillere og Gallerikaféen

16.-18. august 2019

17


Martna i Bygdapøbben Trubadur på terrassen

tlf 416 56 996

Fredag16.8 kl 21: The Neverneverband! Lørdag 17.8 kl 21: Thomas Taylor with Band

Alt innen vedlikehold, bygging og vaktmestertjenester

Martnasleverandør av håndtverksbakte brød og kaker

18 års aldersgrense. Inngang kr 250,-

Velkommen!

Tlf 72 43 33 45 – www.soknedalbakeri.no

Kurs/konferanse – treningssamling på Berkåk

Hyttetomter! Mjuken ligger sentralt og idyllisk plassert ved Berkåk i Rennebu kommune. Svært gode solforhold og tilkoblet kommunalt vann og avløp.

• • • •

Konferanserom og grupperom. Spisesal og peisestue. Rulleskiløype/lysløype 50 meter unna Turmuligheter i variert terreng, sommer som vinter. Ta kontakt, så skreddersyr vi

et tilbud til deg!

www.mjuklia.no – mjuklia@gmail.com

tlf 99 55 39 55 – www.mjuken.no

Returasekken - Vi gjør det lett å sortere rett!

Velkommen til en hyggelig martnashandel! Søndagsåpent 18. august kl. 12-20 90

8

Ikke-medlem: se hyllepris

23 Rundstykker 90

+pant

torsdag, fredag

, lørdagIkke-medlem: , 15.-17. augu st se hyllepris

All Farris/Farris Bris

Krone-is

k r 1 , r o f 3 2

1,5 l. Pr flaske. Kr 5,93 pr l Utvalget kan variere fra butikk til butikk

Jordbær/sjokolade. 6 pk. Pr pk Kr 3,98 pr stk

PLUKK & MIKS

Freia sjokoladeplater

pr stk

29,90

Polar reker

70/90 PLU, 5kg kartong

kr 395,-

Tilbudet gjelder uke 33, Vi spanderer den billigste. med forbehold om utsolgt.

EXTRA STORT UTVALG TIL EXTRA LAVE PRISER

18

EXTRA Berkåk 7-23 (8-21)

16.-18. august 2019

Prisene gjelder uke 24-26.

200gr kr

Forbehold om trykkfeil og utsolgt.

på burgere og pølser i Grill Perfekt serien

72 48 67 70 st-post@retura.no www.retura-st.no


Treskienes historie

Årets tema:

NATURligvis Rennebumartan var Trøndelags første miljøfyrtårngodkjente arrangement. Nå ønsker vi å forsterke vår miljøprofil. Det vil vi bl.a. gjøre ved å årlig løfte frem ulike naturressurser. Årets naturressurs er TRE. Vi er i dag en arena for salg og markedsføring av håndverk og design. Nå ønsker vi i tillegg å bidra til at den enkelte utstiller utfordres og inspireres til produkt- og bedriftsutvikling. Samtidig vil vi at publikum skal få lære enda mer om håndverk og design.

En idé som tidlig dukket opp i forbindelse med årets martnastema var treski. Trøndelag har fostret og fostrer mange skitalenter — både innen langrenn, hopp og alpint.

Med temaet for 2019 vil vi: • vektlegge varige verdier, kvalitet, kortreiste produkter, miljø og lang holdbarhet • løfte frem årets naturressurs TRE på en bærekraftig og spennende måte

Naturressursen TRE Tre er naturligvis et gjennomgangstema under årets martna, og det er mange aktiviteter med utgangspunkt i treet.

Magne Myrmo fra Rennebu var den siste VM-mesteren på treski i Falun i 1974. Ski av tre har vært laget her i nord i over 6000 år, og gjennom en spesialutstilling ønsker Rennebumartnan å formidle noe av denne spennende kulturhistorien. Skihistorien handler om håndverk, jakt, fangst, kommunikasjon, lek, konkurranse, arbeidsplasser og innovasjon. Utstillinga er gjort mulig takket være et godt samarbeid med skigruppa i Rennebu Idrettslag og Rennebu Historielag, og den er sponset av Varig Oppdal Rennebu Gjensidige.

Skimakeren Endre Hals og Ulf Rønning fra Rønning Treski møter du i en felles bod på grøntområdet lørdag 17. august. Her kan du få vite mer om bruken av tre i skiproduksjon. Selvsagt blir det muligheter for å bestille og kjøpe deg nye norske treski. Skogsmaskin og sagbruk Utenfor martnasområdet på grusbanen vil de ha demonstrasjon av skogsmaskin og sagbruk fredag kl. 15.00 og lørdag kl. 12 og 16. Tre er framtida Fredag kl. 17. 15 blir det et foredrag i skolekantina: Tre er framtida. Rekrutteringsbehov i næringa ved Asgeir Murvold. Bærekraftig håndverk ved bruk av naturessursen TRE Fredag kan du se hvordan Budalsstolen lages av en som kan sitt fag. Møbelsnekker John Tovmo produserer og selger den klassiske og originale Budalstolen, som har en historie helt tilbake til 1807. Ultramoderne og klassiske ski i tre Lørdag kan du møte den ultramoderne ski-

makeren Endre Hals, som lager lokalproduserte ski med kjerne av tre for et marked over hele verden! Du får også møte Rønning Treski, en familiebedrift som har produsert treski siden 1936. Rønning er Norges eneste produsent av treski, og har bestått på grunn av solid håndverkstradisjon og idealisme. Rønning har tatt med seg den tradisjonelle treskia inn i en moderne mangfoldig verden av ski, og de har ski til bruk både i og utenfor spor. Naturlige instrumenter Fredag kl 14.00 på utescenen holder musikerne Bendik S. Qvam og Magnar Storbækken et musikalsk foredrag med. De spiller på instrumenter i tre og andre naturlige materialer. De to deltar også på åpningsseremonien fredag kl. 11.

Thor Gotaas holder foredrag om treskienes historie på lørdag. Lørdag 17. august blir det også et engasjerende foredrag om treskienes historie ved forfatteren og folkloristen Thor Gotaas. Ute på martnasområdet blir det også laget en skigard av treski som er innsamlet rundt omkring i distriktet.

16.-18. august 2019

19


Levende Ung Skaperglede håndverk

Rennebumartnan satser ekstra mye på håndverksaktiviteter for barn og unge. I år er tilbudet større og bedre enn noen gang før. Bli med!

Tegne- og maleteknikker alle dager kl. 14.00 i innebod 41. Hopen Helgekunst ved Helge Hopen, har med tegnebord og sitter og tegner. Symaskinsøm av bilder på oppfordring alle dager ved Benitas Bilder i innebod 42. Strikking med perler Liv Kristin Asplund viser fram teknikken i bod D på Torg. Maling - maleri på oppfordring alle dager vil Atelier Kari Solberg i Hjørne 2 på Galleri fortelle litt om måten hun arbeider på. Demonstasjon av sliresying, skaftforming og div. alle dager. Foajeen i Rennebuhallen med Knivklubben Trønderkniv. Uthuling av rirkuler Du kan lære hvordan det gjøres alle dager i utebod 2 Rirkula ved Jan Helge Helgesen. Billedvev alle dager i utebod 7a Vevstova Ranveig Lunestad. Spinning på elektrisk rokk utebod 12a fredag, lørdag og søndag hos Lønnlia Mohair. Hekling og strikking m/sølvtråd alle dager hos Ametysten Sølvsmykker, utebod 12b. Gamle sølvarbeidsteknikker utebod 13b hos Kie Sølv demonstrerer ringteknikk og sølvstrikk ved anledning/ kontinuerlig. Sveiping under hele martnan i utebod 20a hos Kåre Sandstad. Kvessing av kniver, økser og andre redskap utebod 20b hos Per Sandvik Baking – aktivt håndverk utebod 31 hos Rennebu Bygdekvinnelag får publikum teste både syns-, lukt- og smakssansen sin. Dette er den ARTIGSTE køa på martna’n. Ulike håndverksteknikker alle dager i utebod 40 hos Sør-Trøndelag Husflidslag. Hogstmaskin og sagbruk demonstreres av Skogselskapet på grusbanen fredag og lørdag. Treskjæring og lafting Alle dager i skolen. Hjerleid - senter for bygdekultur/handverksskolen ved Steinar Moldal. Møbeltapetsering Lavvo alle dager. Møbeltapetsering, teknikker og materialvalg. Ta vare på ting for å redusere forbruket av møbler i samfunnet ved Mari Bakken og Solveig Sneve Heim. Lag dine egne kreative marsipanfigurer sammen med konditormester AnneMa lørdag kl. 10 -16 i kafeen En rask Go`Bit Barna kan smi sin egen krok eller spiker ved utescenen, kr 50. Hjerleid – Senter for bygdekultur/handverksskolen.

20

Elias var på Rennebumartnan for første gang i 2018, og han fikk prøve ulike håndverk bl.a. svarving. Elias lagde sin egen svarvestol til 4H-utstillingen i høst etter minnet fra den han svarver på bildet. Tema var treaarbeid – så de tre dagene på Rennebumartnan satte virkelig spor! Han har lenge snakket om at han gleder seg til å komme tilbake igjen i år!

Se og lær med Sør-Trøndelag Husflidslag Sør-Trøndelag Husflidslag vil satse på TRE som tema i år. Utstillingen og demonstrasjonene vil bære preg av treet, men de kommer også til å demonstrere ”myk” husflid. I årets utstilling viser de lokallagenes tolkning av Norges Husflidslag sitt satsningsområde i tidsrommet 2018 — 2022, ”Holdbart”. Utstillingen tar også utgangspunkt i martnans satsing på TRE i tilknytning til årets tema NATURligvis.

Aktiviteter for de unge I ”Ung Husflids-boden” vil det med god hjelp og veiledning av flinke folk fra husflidslagene, være mulighet for å lage småting, prøve hekling, strikking, søm og spikking. Det vil også bli demonstrasjoner av ulike håndverksteknikker og salg av håndverksprodukter, bl.a. Ivar Dybviks rismatter (se bildet). Lag din egen fuglekasse På grøntområdet bak utescenen vil skognæringa hjelpe barn og unge til å lage sine egne fuglekasser både fredag og lørdag.

16.-18. august 2019

Barnas Turlag Søndag møter du Barnas Turlag Rennebu, som gjerne lærer bort og gir råd og tips til forberedelse og gjennomføring av turer, samt tips til aktiviteter underveis på tur. Ut på tur, aldri sur! Delta og vinn kr 1.000! Alle under 16 år som hjelper til og deltar i aktiviteter på området skriver seg inn i vår deltagerbok. Hver dag trekker vi ut en vinner som får 1.000 kroner som skal brukes til håndverksaktiviteter eller en tur for vinnerens skoleklasse eller barnehage. Premien er sponset av SpareBank 1 SMN, som er én av Rennebumartnans hovedsamarbeidspartnere.


En lavvo full av skaperglede Redesign og restaurering er i vinden for fullt, og vi gir deg mulighet til å prøve! Vi fyller lavvoen med redesign og møbeltapetsering der det er DU som er kunstneren og håndverkeren.

! T E H Y N

Redesign Hans Gerhard Meier er en anerkjent kreatør, kunstner, skaper, lærer og mye mer. Hans Gerhard kommer til vår lavvo og utfordrer besøkende til å delta i en «gjenbruksbonanza». I et inspirerende og kreativt miljø kan du både prøve og lære om hvordan du kan gi nytt liv til gamle ting. Vi fyller lavvoen med alt materiell og verktøy du trenger for å slippe kreativiteten løs. Hans Gerhard tar med seg noen av sine tidligere verk. Nytt liv Når man driver med redesign er det bare fantasien som setter grenser. Du kan lage alt fra brukskunst, noe praktisk eller bare for estetisk nytelse. En gammel skuff kan for eksempel bli en blomsterpotte, puff, vegghylle eller avlastningsbord. Vi garanterer at du blir inspirert og utfordret av Hans Gerhard, kom innom lavvoen og bli revet med! Smykke-workshop I løpet av helgen holder vi smykke-workshop hvor du kan lage din egen sølje, brosje, mansjettknapper eller noe annet vakkert. Aktiviteten passer både for barn og voksne, og holder åpent hele martnashelga.

På martnan kan du lære redesign av Hans Gerhard Meier. serer vurderer et møbel og hvordan den kan få tilbake sin opprinnelige funksjon.

Sagt om Hans Gerhard Meier: Hans Gerhard er klart den mest inspirerende læreren jeg har hatt. Han har en egen evne til å vise engasjement og innlevelse uansett hva han snakker om, og det smitter lett over på oss andre! Are Sundnes Hyper Games

Ta vare på ting En møbeltapetserer kan bidra til å redusere forbruket vårt av møbler i samfunnet. – Miljøaspektet er viktig. Vi er nødt til å begynne å ta vare på tingene våre fremfor å kaste og kjøpe nytt, sier Mari. De besøkende vil få veiledning og tips til enkle grep og vedlikehold som de kan greie å gjøre selv for å bevare møblene sine. – Vi håper dere kommer innom for en prat i lavvoen, for å lære litt om faget. Vi håper å kunne svare på det meste, avslutter Solveig.

Møbeltapetsering Møbeltapetserer Solveig Sneve Heim og Mari Bakken fra Oppdal er på plass hele helgen for å vise frem hva en møbeltapetserer jobber med. – Jeg blir overrasket over at så mange ikke vet at det fins noe som heter møbeltapetserer og noen som kan reparere møblene deres, det vil jeg prøve å gjøre noe med, sier Mari. Mari fikk sitt svennebrev i møbeltapetsering i februar 2019, mens Solveig er en erfaren møbeltapetserer med verksted i Oppdal, der hun har tatt vare på kundenes møbler i mange år. Sammen bidrar de med dyp kompetanse i faget, mye kreativitet og følelse for interiør og design. – Vi kommer til å vise hvordan et møbel er oppbygd og hvilke materialer som er gunstig å bruke i restaurering. Det er for eksempel mange forskjellige stoffer å velge mellom, ikke bare fra et designperspektiv, men og funksjonelt, forklarer Solveig. Her blir det mulighet til å prøve seg på faget, lære alt fra teknikker, til hvordan en møbeltapet-

Møbeltapetserer Mari Bakken fra Oppdal vil sammen med Solveig Sneve Heim vise frem hva en møbeltapetserer jobber med.

Foto: Joshua Hoehne 16.-18. august 2019

21


Stamnan, 7392 Rennebu tlf 72 42 65 60/476 24 600 – www.landbruksverksted.no

• Produksjon og salg av «Terrengen» • Maskinering- og Sveiseverksted • Service og reparasjon av traktorer, redskaper og småmaskiner • Dekkmaskin og leveranse av alle typer landbruks- og anleggsdekk • Olje og smøremidler og Aspen Motorsagbensin • Godt utvalg av kjeder, sverd, filer og sagkjedolje • Forhandler og monterer robotklippere

Forhandler utstyr fra: Fåvang Maskin - bl.a. vinsj og dumperhengere Globus - bl.a. snøfresere og sandstrøere Lilleseth Kjetting - bl.a. kjettinger, traktorskjær, lasterredskap Maskinsenteret i Gudbrandsdalen as - bl.a tømmervogner og beitepussere Jan Eirik Holden - Forhandler landbruksutstyr og entreprenør jan.eirik.holden@getmail.no

Ditt lokale verksted for landbruks- og småmaskiner

L I T T L A ! A T T Y H Vi satser i regionen Rennebu og Oppdal Consto Midt-Norge kjøpte nylig LH Bygg Entreprenør, en lokal bedrift med lange tradisjoner på Berkåk. R DU:

SS FÅ

HOS O

LÅN GRATISENGER H AV TIL EM ERT HJ* V E L E VaREN R PÅ HYTRTA EBY ELLE RAKTG MOT F *

GRATIS KK TAKSJE

VI TAR FORBEHOLD OM EVT. TRYKKFEIL I ANNONSEN.

22

16.-18. august 2019

Sammen viderefører vi satsingen i nærmiljøet. Consto er et landsdekkende bygg- og entreprenørselskap med lokal tilhørighet.

Consto.no


Bærekraftig og fremtidsrettet ! T E H Y N hyttebygging i Rennebu Prosjektet Bærekraftig fritid har som mål å utvikle et nytt konsept for fritidshytter, der hovedfokus er bærekraft både når det gjelder bygg, bruk og omgivelser. Prosjektet ledes av Nasjonalparken Næringshage i tett samarbeid med Plankontoret for Oppdal og Rennebu og Trøndelag Fylkeskommune/Interreg-prosjektet SMICE. Rennebu og Oppdal er attraktive fritidsområder, med vekst i antall fritidsboliger og besøkende. Det er et slagkraftig miljø innen verdiskaping med utgangspunkt i det som kalles fritidsøkonomi, og området utgjør en betydelig del av den totale verdiskapingen. Fritidsøkonomien omhandler også arealbruk og tilrettelegging, og som på alle andre områder gjør ”Det grønne skiftet” seg sterkt gjeldende. I prosjektet Bærekraftig fritid vil alle ressurser framover utnyttes med bærekraft som forutsetning. Fritidsnæringa omfatter alle de aktører knyttet til hvordan folk bruker fritid og hva de forbruker i fritiden. Reisen, fritidsboligen, friluftslivet og andre opplevelser knyttet til områder utenfor bykjernene er en viktig del av fritidsnæringa i distriktet. Helhetlig tenkning — Gjennom en slik helhetlig vinkling vil vi kunne sikre en langsiktig og bærekraftig verdiskaping for lokalsamfunn rundt om i Trøndelag. For å bidra til å møte morgendagens krav vil vi starte et kompetanseløft for fritidsnæring, der vi skal utvikle og spisse vår kompetanse, som et nasjonalt kompetansemiljø på bærekraftig fritid, forteller prosjektleder Asgeir Meland i Nasjonalparken Næringshage. Bærekraftig utvikling ble definert i rapport ”Vår felles framtid” av FNs verdenskommisjon for miljø og utvikling i 1987 som “utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov.“ Bærekraft er et helhetlig begrep som samler miljømessige, sosiale og økonomiske aspekter. Grønn Fritid AS Et eget pilotprosjekt er kommet i gang for å følge opp prosjektet i praksis. Lundhytta, TIKI eiendom og Trond Narve Stavne har gått sammen og startet firmaet Grønn Fritid AS, og vil bygge det de kaller ”grønn hytteklynge”. — Det er mer og mer signal på at hyttebygginga ikke kan fortsette i samme omfang, selv om det fortsatt tvil være aktuelt å bygge hytter som før. Alternativ og bærekraftig hyttebygging som ikke er så arealkrevende, og der flere familier kan ”bo” på et mindre område til en rimelig pris er aktuelt, forteller de tre bak Grønn Fritid AS, Jan Perry Lund, Ivar Langklopp og Trond Narve Stavne.

Konseptstudie utarbeidet av arkitektfirmaet Pir II

Lavere pris Det nye konseptet er et tilbud til de som ikke ønsker å bruke for store utgifter på fritidshus. Hver ”klynge” vil inneholde egne hytter, mens en del fasiliteter blir felles. Selve byggingen gjøres ut fra en bærekraftig tankegang med tanke på materialer og lokale ressurser. Det vil også legges opp til mest mulig miljøvennlig energibruk. — Dette vil gi en lavere pris, og vi har fått mange positive tilbakemeldinger på konseptet, forteller de tre. Delingsøkonomi Det er en holdningsendring når det gjelder det å leie og ikke eie, samtidig som at miljøfokuset blir sterkere og sterkere. Det er derfor lagt opp til at hytteklyngene får en form for delingsøkonomi, og de har som mål å starte byggingen både på Nerskogen i Rennebu og på Stokkøya i Åfjord. — Eier du en hytte, kan du leie ut til andre. Har du din hytte på fjellet, kan du enkelt leie en hytte ved sjøen for en periode. Det blir en alternativ tankegang med utvidet delingsøkonomi. Ved å bygge på denne måten ønsker de å utvikle mulighetene for varige inntekter i distriktet. Det vil kunne skaffe et større ettermarked enn en vanlig hytte. De ser for seg at konseptet

med hytteklynger kan bygges og ha et marked over hele landet. Så raskt som mulig De arbeider nå med å få på plass nødvendige reguleringsplaner for de to pilotprosjektene på Nerskogen og på Stokkøya. Målet er å komme i gang med bygging til sommeren. — Myndighetene har gitt signal om at de ønsker slike alternativer for hyttebygging, og vi forventer dermed at videre saksgang skal gå greit, sier de tre. Treffes på martnan Ønsker du mer informasjon om pilotprosjektene vil Grønn fritid As bli å treffe på Rennebumartnan. Utebod 37 i RennebuTunet Andre lokale deltagere på RennebuTunet • Mjuken Hyttegrend – hyttetomter på Berkåk • Sande Hus og Hytter - hytter • Rennebu Skog og Hage – motorsager, gressklippere • Terrengen - handikappvennlige kjøretøy med tilbehør

16.-18. august 2019

23


KULTURopplevelser Hilde på hjemmebane Endelig får Hilde Halseth opptre på hjemmebane under Rennebumartnan.

Kristian med gitaren Til tross for sin unge alder har Kristian Raanes allerede rukket å utmerke seg på flere områder som musiker rundt om i Norges land. Søndag 18. august gjester han Rennebumartnan. Raanes har lenge vært en populær gitarist blant mange artister og band. I tillegg har han drevet som soloartist og trubadur på siden. Rennebu-røtter Med en mor som kommer fra Berkåk, og besteforeldre som fremdeles bor der, er ikke Kristian alldeles ukjent i Rennebu fra før heller. Faktisk bodde han i Rennebu i sine første leveår, før familien flyttet til Orkdal. — Faktisk har jeg spilt i Rennebu tre ganger tidligere. En gang på sommerkonsert med Astrid S, og to ganger på Bygdapøbben, opplyser han.

Hilde gleder seg veldig til å få komme hjem til Rennebu med bandet sitt og presentere sin musikk. — Å få spille på hjemmebane og på Rennebumartnan blir en helt spesiell opplevelse. I bandet har jeg med meg rennbyggen Jon Anders Vold, Stephen Carlson og Raymond Ness. Hilde er født og oppvokst på Berkåk i Rennebu, men bor nå i Trondheim. Hun har sunget hele livet i tillegg til å spille tverrfløyte og piano. I tillegg til å ha eget band spiller hun i bandet til Terje Tysland. Hun har hatt flere solokonserter rundt omkring, og sunget med artister som Hellbillies, Hans Rotmo og Jørn Hoel, for å nevne noen. Hilde skriver egen musikk i sjangeren voksenpop. Låtene er melodiøse og kan treffe et blandet publikum. Så langt i år har hun sluppet tre låter og musikkvideoer, og flere låter vil bli spilt inn i løpet av året. — Låtene jeg skriver tar utgangspunkt i egne erfaringer, hvor tekstene står sentralt og gir rom for ettertanke. Jeg skriver meg ut av de utfordringene livet byr på, sier Hilde som gleder seg til konserten på hjemmebane. Konsert på utescenen fredag kl 16

24

Idol I midten av mars i fjor fikk Kristian en telefon som skulle gi 2018 en helt annerledes klang enn planlagt. Han hadde nettopp bestemt seg for å slutte på studiene og satse fullt ut på musikken, da en stemme med Oslodialekt plutselig var på tråden: «Har du noen gang tenkt på å melde deg på Idol?». Fast bestemt på at han hverken passet inn i konseptet eller hadde stemme nok til å komme noen veg i en slik konkurranse, takket han pent nei til forespørselen. Noen uker etterpå satt likevel Katarina Flatland hjemme i stuen hos Kristian, og resten av historien vet vi: Kristian imponerte dommerne fra første stund, og han er i ettertid hyllet som en av de beste Idol-deltakerne noensinne.

Ny musikk Når han entrer scenen på Rennebumartnan, er det kun i selskap med gitaren. — Jeg håper å kunne presentere minst en rykende fersk låt på konserten. Jeg tror det blir en intim, stemningsfull konsert, og jeg gleder meg til å gå på scenen i Rennebu, avslutter han. Konsert på utescenen søndag kl. 15.00

Ronny med trekkspillet Lørdagens konsert er det Ronny Kjøsen og hans prosjekt BondeBohem, som står for. Ronny Kjøsen er musiker, komponist og arrangør, bosatt på Gåsbakken i Melhus kommune. Hovedinstrumentet hans er trekkspill, og til daglig jobber han som kirkemusiker i Midtre Gauldal kommune og som freelancemusiker innen mange forskjellige sjangere. Det folkelige uttrykket og fasinasjonen for bygdekulturen er en fellesnevner for Ronnys musikalske uttrykk. Ronny holder nå på å spille inn si første soloplate, med navnet BondeBohem. BondeBohem må passe årets tema bra og beskriver også musikken som presenteres godt. Dette er stort sett Ronnys egne komposisjoner, godt planta i tradisjonsmusikken, men med vingespenn og vidsyn ut i verden. Med seg har Ronny fått med seg noen av Trøndelags ypperste musikere; på fele og mandolin; Øyvind Smidt, gitar, Jo Ranheim, bass, Morten Berger Stai, trommer, Stian

16.-18. august 2019

Lundberg og Ingrid Storlimo på vokal. Konsert på utescenen lørdag kl. 14 Tonefølge under årets Fesjaa kl. 15


Martnasgjest Jon Fredrik Skauge:

Med fortida inn i framtida Han er bonde, historiker og folkedraktekspert. Men aller mest er Jon Fredrik Skauge en formidler. Årets martnasgjest fattet tidlig interesse for gamle tradisjoner. Allerede fra ung alder hang han i skjørtene på farmor for å se og lære, enten hun satt ved veven eller stod ved kjøkkenbenken. Også farfar var en inspirator, med sine detaljrike fortellinger fra livet i gamle dager. Spisskompetanse Det er denne interessen som ligger til grunn for Jon Fredrik sin virksomhet i dag. Studier i kunst og kunsthistorie ledet ham videre til fordypning i drakt og samfunn, samt forskning rundt klesskikken på 1700- og 1800-tallet. I dag driver han butikken Reinhekla fra hjemgården på Fannrem. Her selges først og fremst virksomhetens egne, håndsydde bunader. Butikken er også forhandler av moderne, funksjonelle klesplagg, og her finner man også et godt utvalg av metervare, vesker, duker, servietter og andre småvarer. Med sin spisskompetanse innen tekstiler i historisk innpakning, er Jon Fredrik også en mye brukt foredragsholder i fagmiljøene. Stjernekyr Det er imidlertid ikke tekstiler han har hatt med seg som salgsvare på Rennebumartnan de siste åra. For mange er Jon Fredrik kjent som noe helt annet; nemlig råvareleverandør til Michelin-restauranten Credo i Trondheim. Hjemme på Fannremsgården finnes det et lite, men allsidig utvalg av husdyr. Av disse er det særlig de sju kyrne, av rasen sidet trønderfe, som har utmerka seg. Hjemmekinna smør, rømme og andre godsaker av høy kvalitet selges unna, og det i et tempo som gjør at det sjelden blir noe til overs. — De siste åra har jeg stått sammen med Grindal Ysteri på Rennebumartnan, men i år har jeg rett og slett ikke nok varer til å bli med. Tre av kyrne gjør imidlertid rennbygger av seg i sommer og blir med til seters på Jøldalen, sammen med geiter og kyr fra Grindal Ysteri. Det er første gangen jeg sender dem til fjells, så det blir spennende, sier han. Røtter i Rennebu Jon Fredrik er forøvrig godt kjent i Rennebu. Farmora kom fra Søstuggu Grindal, og Jon Fredrik er vokst opp med historier derfra. Med tiden ble det mange besøk også, til gården der farmor

Bonde, historiker og folkedraktekspert Jon Fredrik Skauge er årets martnasgjest. vokste opp. For en liten, historieinteressert gutt var det stor stas å få høre historier fra farmor sin oppvekst. Han føler seg heldig som allerede i ung alder så verdien i å kunne spørre, få svar og lære. I dag er han selv en nærmest utømmelig kilde til kunnskap om livet i gamle dager. — Historikeren i meg er med meg hele tida, i alt jeg gjør. Formidlingsperspektivet er utrolig viktig i hverdagen min, slår han fast.

Hold deg oritentert om Rennebumartnan • Rennebumartnan.no

• Facebook.com/rennebumartnan • Instagram/Rennebumartnan

Eget foredrag Jon Fredrik synes det er stas å bli spurt om å være årets martnasgjest. Han har ikke vært på riktig alle alle martnasutgavene, men det er blitt et betydelig antall besøk siden han overvar sin første sammen med gammeltante og gammelonkel fra Rennebu. På årets martna skal han holde et eget foredrag om kunst, håndverk og mathåndverk – helt i tråd med årets martnastema, som vektlegger blant annet varige verdier, bærekraft, kvalitet og kortreiste produkter. — Foredraget heter «Med fortida inn i fremtida», og tittelen sier i grunnen det meste. Som martnasgjest håper jeg først og fremst å kunne belyse noe av det jeg er opptatt av. Jeg vil dra fram historia for å inspirere, avslutter Jon Fredrik. Åpningsseremoni kl 11 på utescenen Foredrag kl 15 i skolekantina

16.-18. august 2019

25


Nasjonal knivkonkurranse

Klarer du å slukke brannen? Varig Oppdal-Rennebu Gjensidig setter bokstavelig talt fyr på Rennebumartnan og inviterer martnasgjestene til å slukke ilden.

Beste kniv uansett klasse, og årets Rennebukniv ble staskniven fra Ole Jonny Lysgård fra Drammen. For fjerde året på rad har Knivklubben Trønderkniv og Rennebumartnan samarbeidet om en nasjonal knivkonkurranse. Til årets konkurranse kom det inn 42 kniver og blad. Dommerne har hatt en lang og utfordrende jobb med å kåre vinnerne i de ulike klassene, og finne ut hvilke kniver og blad som skulle premieres. Alle premierte kniver og blad blir stilt ut under Rennebumartnan 16. – 18. august, og premieutdelingen finner sted lørdag 17. august. Under årets Rennebumartna kan du i tillegg handle kniver og blad hos mange av Trønderknivs medlemmer. Her får du gode råd om knivmakerarbeid, og om skaft- og lær-arbeid. Det blir også en publikumsavstemning der du er med å bestemme hvilken kniv du synes er finest. Alle som blir med å stemme deltar i trekningen av en flott «Borgkniv». Nytt i år er at Jørn Jensen Lærhandel som selger knivmakerutstyr og annen rekvisita til håndverkere deltar som utstiller på årets Rennebumartna!

Knut Dahl:

Knivklubbens gjesteutstiller

Knut Henrik Dahl er født og oppvokst i Oslo. Han er nå bosatt i idylliske og kulturhistoriske Eidsfoss i Vestfold, og arbeider daglig på eget verksted og smie i Eidsfoss sentrum. Knut har studert metall, design og billedkunst ved ulike utdanningssteder og har vært medlem i Norske Grafikere siden 1977. Interessen for knivmaking fikk han på midten av 80-tallet, og har mer og mer arbeidet med dette siden da, i tillegg til grafikk og trearbeider i einer. I 1994 ga han ut boka ”Pauting”, og en revidert utgave ble gitt ut i år, og den er med til Rennebu. Knut har mottatt utallige priser og utmerkelser for sin knivkunst, blant annet ”Årets Kniv Prisen”, ”Årets Knivmaker”, ”Sorte Hånd Prisen”, og Norsk Knivforenings Gullmedalje.

26

– Sammen med Trøndelag brann- og redningstjeneste tar vi med oss en øvelseshenger hvor vi antenner en kontrollert brann. Her får besøkende lære å slukke brann med brannslokkerapparat. En av våre viktigste oppgaver er å arbeide med skadeforebygging, derfor kommer vi med denne aktiviteten under martnan for å heve kompetansen hos lokalbefolkningen, sier daglig leder Kjetil Skogrand. Lokal støttespiller Før sommeren endret brannkassene i Norge navn til Varig. Samarbeidet med Gjensidige fortsetter. Bakgrunnen for navneendringen er ønske om redusert forveksling med Gjensidige Forsikring ASA, og i større grad synliggjøre det lokale og kundeeide selskapet. – Varig Oppdal-Rennebu fortsetter å være en lokal og trygg støttespiller - slik vi har vært siden 1842, poengterer Skogrand. Naturligvis kommer Bjørnis På Martnaslørdagen er Varig og Trøndelag brann- og redningstjeneste å finne på martnasstand, hvor de også venter besøk av Norges viktigste bamse - nemlig Bjørnis. Brannbamsen har blitt brannvesenets viktigste verktøy i møte med barn, enten det er i forbindelse med branner eller ulykker, eller i brannvernopplæring tilpasset den yngre garde. Bjørnis tar turen til Rennebumartnan og vi inviterer alle barn til å møte ham. Skadeforebygging er viktig kunnskap og bør læres tidlig. Bjørnis er et godt hjelpemiddel for å fange oppmerksomheten blant barn og unge, påpeker Skogrand.

sitt hovedfokus, og Varig ønsker ikke bare å formidle at tre kan brenne, men også gleden ved denne råvaren. Derfor er de stolt sponsor av “Treskienes historie” - et foredrag av folkloristen og forfatteren Thor Gotaas. Han er en ettertraktet foredragsholder og er blitt skisportens nasjonalskald. – Vi gleder oss til dette og håper det blir fullsatt under foredraget lørdag formiddag, sier Skogrand. Utstillingen “Treskienes historie” åpner fredag kl. 12.00. Foredraget “Treskienes historie” av Thor Gotaas lørdag kl. 12.00. Besøk Varig Oppdal-Rennebu Gjensidig på martnasområdet lørdag.

Gleden ved tre Naturressursen tre er Rennebumartnan 2019

16.-18. august 2019

Allsidig reklamebyrå og grafisk verksted som tilbyr et bredt spekter av tjenester innen trykk, grafisk design og reklame.

tlf 72 42 76 66 - mediaprofil.no


hallandcamping.no torehalland@msn.com Trondheimsveien 4293 Berkåk, 7391 Rennebu tlf 905 39 121

Leverandør av grus

alle fraksjoner i knust fjell og naturgrus Hyttetomter til salgs tlf 926 46 626 - www.aspeggentransport.no

Berkåk, 7391 Rennebu geir_aspeggen@hotmail.com www.grusirennebu.no

Moderne familiebolig

Åpen kafé og bakeriutsalg under martnan torsdag 10-19 fredag 9-19 lørdag 9-18 søndag 10-16

Ferske smultringer hver dag under martnan

tlf 72 42 71 23

bakerikafeen

soknedalbakeri

Martnastilbud

3 planter kr 98,Tilbud på gaver og leker! Stikk innom gavebutikken på torget

www.jt-bygg.no Forhandler av

Flere uteplasser, 3 soverom, bad, wc, vaskerom, åpen stue/kjøkkenløsning.

Tlf 48 21 26 67 Joramo & Tørset Bygg Norske Hus

Berkåk - tlf 72 42 74 45

Vi hjelper deg! Hos oss får du gode råd innenfor sparing, lån, forsikring, og eiendomsmegling. Møte med rådgiver kan avtales både før og etter åpningstid. Ta kontakt med oss.

Mobilbanken gir deg full oversikt over inn- og utbetalinger Dette kan du også enkelt gjøre selv:

Frøydis Aalberg Jacobsen banksjef 920 26 877

Christin Gulaker Gjønnes privatkunder og landbruk 909 53 688

Full oversikt over neste betaling og historikk

Ann Marit Myran privatkunder og landbruk 917 32 554

Birger Lie banksjef næringsliv 915 52 585

Sperre kortet. Åpne igjen hvis du finner det

Administrer forfallsdato, trekk-konto og ekstra nedbetaling

Bestille nytt kort hvis det er ødelagt eller mistet Søk enkelt om nye lån eller opplåning Opprett klage på beløp som er trukket ved feil eller svindel

Gisle Mellem bedrift og landbruk 910 00 675

Stian Knutsen eiendomsmegler 958 66 162

16.-18. august 2019

27


Fritidsko

Renne

Moderne og tradisjonelle dører fra Rennebu Dører AS

- bygd på lok Fritidskommunen som har alt!

Lokalproduserte oster fra Grindal Ysteri.

• Attraktive hytte- og boligtomter over hele kommunen • Lokale leverandører for den komplette hytta • Unike naturopplevelser for store og små • Sentral beliggenhet - 1 time fra Trondheim!

Hyttefirma som Sande Hus og Hytter AS, Lundhytta AS og Joramo og Tørset Bygg AS.

28

For mer informasjon om fritidskommunen ta kontakt med Servicetorget på tlf 72 42 81 00 postmottak@rennebu.kommune.no rennebu.com - rennebu.kommune.no 16.-18. august 2019 Bruer og bjelker fra Rennebu Bjelken AS


ommunen

ennebu

kale ressurser!

Kjøkken i heltre fra Renenbu Snekkeri AS.

Rike muligheter for jakt og fiske.

Grønn og kortreist elektrisitet fra Kraftverkene i Orkla.

16.-18. august 2019 29 Barnas Naturverden og Trollheimen ligger lett tilgjengeliv ĂĽret rundt.


Kortreist mat Grindal Ysteri med sine rekke av prisbelønte oster har vært med i Mathagen på Rennebumartnan i flere år. I år har de i tillegg med seg ferske lokale dyrka grønnsaker produsert av Sigurd Vassenden også fra Grindal i Rennebu.

Martnasmeny Velkommen til våre utsalgssteder på martnasområdet med rikholdige menyer, hvor du daglig kan nyte kortreist og god mat fra småskala leverandører. Det er lov å la seg friste! MIDDAG - daglig fra kl. 13.00 Mastu (Kultursalen) Fredag, lørdag og søndag: Saltkjøtt og kokmorr, kålrabbistappe, poteter, løksaus og tyttebær. Serveres i år på krustallerken! Restaurantteltet på skoleplassen • Elghakk med tyttebær og flatbrød fra Hognamat. • Bacalao fra Knut Garshol Klippfisk • Rømmegrøt og spekemat. • Trollheimburger av limousinkjøtt, med brød, salat og dressing fra Trollheim Nerskogen. • Gourmetis fra Galåvolden Gård med bl.a. mye eggeplommer og fløte, porsjonspakket, flere smaksvarianter. • Drikke fra en av verdens nordligste frukthager; rabarbrasaft eller eplesaft fra Mikkelhaug Gård ved Alstadhaug, og vann/Farris. Pizzahjørnet • 10. klasse ved Rennebu barne- og ungdomsskole med salg av pizza og mineralvann. ANDRE MATTILBUD En rask Go`Bit) (tidligere Rasken Kafè), med godsaker fra nabolaget • Deilige kakestykker, wienerbrød,og andre godsaker fra Soknedal Bakeri & Konditori. NB! glutenfrie tilbud. • Baguetter. • Tjukklefser fra Kroken Bakeri. • Gourmetis fra Galåvolden Gård med bl.a. mye eggeplommer og fløte, porsjonspakket, flere smaksvarianter. • Kaffe, te og mineralvann. Gallerikafeen (2. etg i hallen) • Baguetter. • Tjukklefser fra Kroken Bakeri. • Vafler med ost, syltetøy, rømme og mølsgrøt. • Deilige kakestykker fra Soknedal Bakeri & Konditori NB! glutenfrie tilbud. • Kaffe, te og mineralvann.

Sigurd har mange forskjellige grønnsaker i åkeren og drivhuset. Det er blant annet reddiker, mainepe, broccoli, vårløk, hvitløk, squash, hodekål og forskjellige salater. Så nå får du friske grønnsaker på martnan. — Jeg satser mest på ferske grønnsaker som må selges så raskt som mulig. Da kan jeg høste om morgenen og selge om kvelden, forteller han. Ny salgskanal En ny og viktig salgskanal for både Sigurd og ysteriet, er REKO-ringen Trondheim. Dette er en Facebook-gruppe der du kan bestille matvarer direkte fra produsenter i området og hente forhåndsbestilte varer til avtalt tid. REKO-ringen Trondheim har utlevering annenhver torsdag ved Ikea på Leangen. REKO står for rettferdig konsum, og det er ingen mellomledd og produsenten får 100% av salgssummen. REKO-modellen ble først opprettet i Finland. Bod 30 i Mathagen.

30

16.-18. august 2019

Is-vogn (ved Rennebuhallen) • Gourmetis fra Galåvolden Gård med bl.a. mye eggeplommer og fløte. • Kuleis i flere gode smaksvarianter. Pinnevaffeldama (ved Mathagen) • Pinnevaffel med sjokolade. Styrsvollen Gård; (ved Mathagen) • Kjebab - smakfull nyhet! Glem heller ikke at det på martnasområdet er mulig å få kjøpe kaffe fra svartkjel og nystekt hyllkaku.

Velbekomme!


KULTURbeite Galleriet Håggåsetra 10.-25. august Gisnadalen i Rennebu

VANDRINGSMENN Jarle Farmen - maleri og akvarell Benth Owesen - glasskunst

ÅPENT: fredag 16-20 – lørdag-søndag 12-18 Åpning 10. august kl. 12. Inngang m/kaffe kr 50, www.haaggaan.com og

Totalleverandør innen

elektroinstallasjon • Installasjon i bolig, hytte, landbruk og næringsbygg • Elkontroll bolig • Tele og datanett • Alarm og brannvarsling

KJØPMANN ELIN ØNSKER DEG VELKOMMEN TIL BERKÅK

Telefon: Jens 996 42 897 John Håkon 481 15 515 E-post: post@rennebuelektro.no

STOLT SPONSOR AV RENNEBUMARTNAN OG TRESKIENES HISTORIE

WWW.VARIGOPPDALRENNEBU.NO

DIN LOKALE REPRESENTANT FOR GJENSIDIGE 16.-18. august 2019

31


RENNEBUMARTNAN GIR GOD ENERGI TIL FOLK Kraftlaget ønsker å hedre FRIVILLIGHETEN under martnan! De over 100 000 dugnadstimene som lokale lag og foreninger har lagt ned, gir grunnlag til å finne en verdig vinner av KRAFTLAGETS DUGNADSPRIS. En verdig vinner har gjort det lille ekstra! Positivitet og pågangsmot er egenskaper vi ser etter, og det bør utvises en dugnadsinnsats ut over det som kan forventes. Hvem syns du fortjener årets dugnadsprisen? Send oss ditt tips med en kort begrunnelse til lillian@krk.no innen 11. august 2019. Prisen deles ut under årets Rennebumartna 16.-18. aug. Du kan lese mer om Kraftlagets dugnadspris på krk.no. 32

16.-18. august 2019