Page 1

FULLDISTRIBUSJON

Smak

design og interiør

Martnasgjest Kjersti Bergesen - kjent fra “Tid for hjem” på TV2

150

utstillere

Berkåk

11.-13. august 2017 rennebumartnan.no

Foto: TV2/Eivind Senneseth

11.-13. august 2017

1


TRØNDERENERGI ER STOLT OPERATØR I ORKLAVASSDRAGET

Foto: Berre.no

t operatør av Kraftverkene i Orkla helt siden oppstarten i 1981.

sdraget er TrønderEnergi operatør for totalt 18 vannkraftverk og 4 vindkraftverk. e kraftverkene til det beste for samfunnet. TrønderEnergi har vært stolt operatør av Kraftverkene i Orkla helt siden oppstarten i 1981. Med de 5 kraftverkene i Orklavassdraget er TrønderEnergi operatør for totalt 18 vannkraftverk og 4 vindkraftverk. Og vi jobber hver dag for å forvalte kraftverkene til det beste for samfunnet.

2

11.-13. august 2017


Kom og smak!

En smak av Rennebu

Smak er et mangfoldig begrep som vi bruker i mange og ulike sammenhenger. Noe har god smak i betydningen at det smaker godt, mens andre har god smak, nær sagt uansett hva det dreier seg om. Noe er smakfullt og faller lett i smak. Mens det overhodet ikke faller i smak for andre. Noen smaker med munnen og ganen, mens andre smaker med øynene. Noen smaker på maten, andre på kulturen, mens atter andre smaker på hele livet. Derfor var det lett for Rennebumartnans styre å slutte seg til forslaget om SMAK! som tema for årets martna. Smak angår oss alle, uavhengig av alder, kjønn og opprinnelse. Og svaret på god smak er variert og slett ikke entydig. Smaken er som baken, sier vi, og den varierer som kjent voldsomt fra person til person.

Velkommen til Rennebu og Rennebumartnan. Utstillere, publikum og frivillige er med på å skape stemningen og opplevelsen som gjør martnan til det kvalitetsarrangementet den er. Ingen arrangement i Rennebu har vært med på å samle så mange mennesker som det martnan gjør. Det har vært nesten 20 000 mennesker samlet på en helg. Det skaper stor aktivitet og ringvirkninger for hele kommunen.

Det er selvsagt dristig å annonsere at Rennebumartnan har noe å by på for enhver smak. Men la gå, jeg tar sjansen. Etter 32 år med i alt 450.000 besøkende som har sett, smakt og kjøpt produkter fra omkring 150 utstillere hvert år har vi åpenbart hatt noe å by på og som har falt i smak. I år har vi 40 nye utstillere og i fjor omsatte våre utstillere for anslagsvis 7,5 millioner kroner under martnan. I dette beløpet er ikke alle etterbestillinger medregnet. Hva dette summerer seg til i løpet av 32 år tør vi nesten ikke tenke på. Uansett ville ikke dette vært mulig uten at det martnans utstillere og tilretteleggere har tilbudt også har falt i smak hos de besøkende. Besøkende som hvert år kommer fra et stort omland, ja, noen til og med med tog helt fra hovedstaden. Andre med busser fra hele Midt-Norge, mens de aller fleste finner det mest praktisk å ta seg til Berkåk tre dager i august med egen bil. Det får være opp til hver sin smak. Her kan de besøkende bokstavelig talt smake på produkter fra i alt 20 småskala matprodusenter i tillegg til martnans egne 10 utsalgssteder for mat og drikke. Dessuten kan de rusle rundt å smake på folkelivet, eller få en smak av svartkjelen som er på plass på martnasområdet også i år. Et symbol i seg selv på den enorme dugnadsinnsatsen som ligger bak martnan, og den viktigste inntektskilden til Idrettsskolen i Rennebu gjennom hele året. De i alt 150 utstillerne byr på mange smaksopplevelser, uavhengig av hvilket materiale produktene kommer fra. For noen faller det i smak umiddelbart, mens andre må ta en runde til og smake på det før handelen er i boks. Og mens dere rusler rundt på det trivelige martnasområdet på Berkåk kan dere få med litt smak av kultur på veien. Også i år bidrar både kjente og litt mindre kjente artister til å gi martnan en kulturell dimensjon. Nytt av året, og i anledning samenes eget store jubileumsår, er smak av samisk kultur og produkter. Dessuten dreier vi mer og mer av produktene som frambys på martnan i retning av smakfull design. Velkommen til smak og behag på Rennebumartnan! Odd Ustad Styreleder Rennebumartnan AS

Årets tema er SMAK! - et tema jeg syns er meget spennende. Smak er dyr og mennesker sin evne til å kjenne visse kvaliteter ved mat, drikke og andre stoffer ved hjelp av tunge, gane og svelg. Smak er en av de fem «klassiske» sansene sammen med lukt, hørsel, syn og følesansen. Begrepet omfatter også den egenskapen ved et stoff som påvirker sanseorganene i munnen og dermed opplevelsen. (ref. Wikipedia) Vi mennesker blir mer og mer opptatt av opplevelser og søker det unike. Rennebumartnan er med på å aktivere alle sansene våre, og treffer godt i forhold til det vi søker. Det er nok derfor martnan er godt besøkt, år etter år. Vi får rett og slett tilfredsstilt våre sanser. At det i år er ekstra fokus på smakssansen, passer også en ordfører godt. Rennebu er en landbruksavhengig kommune der det produseres mye mat – både ved tradisjonelt jordbruk og i småskalaproduksjon. Satsing på matproduksjon er kanskje viktigere enn noen gang. Vi trenger alle sammen - store som små. Temaet for årets martna gjenspeiler mye av det som kan oppleves i Rennebu. Lokalmat, ølbrygging og bakerivirksomhet - samtidig som mye ligger tilrettelagt for gode opplevelser på andre plan også. Rennebumartnan bidrar også til å sette fokus på samisk kunst og kultur i anledning av at det i år er 100 år siden samenes første lands-møte i Trondheim. Vi setter stor pris på våre sørsamer i kommunen, og det er derfor naturlig å støtte dette prosjektet økonomisk. Rennebumartnan har Håndverk i tradisjon og ny design som sin nye profil. Med temaet SMAK! skal profilen forsterkes og nye tiltak utvikles. Det betyr en betydelig satsing på småskala mat som tidligere, men det vil også bli lagt mer vekt på design. Når 150 håndverkere, designere og kunstnere byr fram det beste de har, er det duket for mange spennende opplevelser. Her blir det mye interessant å smake på, i ordets rette forstand! Jeg ønsker alle sammen lykke til med årets arrangement, og hjertelig velkommen til alle besøkende! Ola Øie Ordfører i Rennebu 11.-13. august 2017

3


En stor takk til

Rennebumartnans sponsorlag 2017 Hovedsamarbeidspartnere

AD R E SSE AV I SE N 2 5 0 Å R - SL I K B R U K E R D U JU B I L E U M SL O G O E N Ta kontakt med Ingrid Meisingset om du er i tvil hvordan du skal bruke jubileumslogoen, ingrid.meisingset@adresseavisen.no / 951 98 778.

Samarbeidspartnere

Forretningspartnere

HOVEDSYMBOLET: Brukes i sammenhenger som er noe høytidelig og hvor det er viktig å bygge merkevare med hele logoen. Eks. banner, brevark etc.

KRONE OG 250 ÅR: I sammenhenger hvor vi bruker kronen og 250 år, bruker vi den sammen med gotiske logoen på denne måten.

Berkåk Distriktets kontorleverandør KRONE OG ÅRSTALL: I sammenhenger hvor vi bruker kronen og årstallene, bruker vi den sammen med den gotiske logoen på denne måten.

Lagspillere

Egen unik variant på forsiden på papir og nett.

LOG OFARG E: CMYK 100-30-0-50 / HEX kode #005379 / PMS (pantone) 301 C / RGB 0-81-125

Circle K Berkåk, 7391 Rennebu

Offentlig støtte

Takk til alle 28 lag og organisasjoner, og nærmere 1.000 frivillige for en formidabel dugnadsinnsats for å gjøre Rennebumartnan mulig!

MARTNASMAGASINET

Smak

Martnasmagasinets utgiver: Mediaprofil AS (mediaprofil.no) Redaktør: Dagfinn Vold I redaksjonen: Dagfinn Vold, Mona Schjølset, Mari Ytterhus og Kenneth Teigen

teriør

Foto: Dagfinn

Vold

og in design

150

utstillere gjest Martnas esen Berg Kjersti fra - kjent TV2 hjem i Tid for

Foto: TV2/Eivind

4

Senneseth

Berkåk 2017 gust

au 11.-13. umartnan.no renneb

Layout/produksjon: Mediaprofil AS - Trykk: Nr1 Adressa-Trykk Orkanger - Opplag: 85.000 Vi tar forbehold om trykkfeil i magasinet. Bruk av stoff og annonser fra dette magasinet er ikke tillatt uten samtykke. 11.-13. august 2017


Velkommen til Norges ledende salgsutstilling for håndverk i tradisjon og ny design - med 150 utstillere fra hele landet!

Martnasprogram Fredag 11. august

Lørdag 12. august

Søndag 13. august

11.00 Åpningsseremoni med Martnasgjest Kjersti Bergesen - utescenen 11.30 Salgsutstillingen åpner 11.30 Aktivitetene på Leirplassen/ Ung Skaperglede åpner 12.00 Åpning av samisk utstilling og salgs utstilling med to samiske kunstnere 14.30 Inspirasjonsforedrag «Ettersmak» med Martnasgjest Kjersti Bergesen - utsescenen 15.00 Intervju med interiørarkitekten bak Design- og interiørutstillinga - utescenen 15.00 Åpning av Design- og interiørutstillinga - skolen 17.00 Nominasjon og utdeling av Martnasprisen 2017 - utescenen 17.00 Trekning kr 1000 til deltager på Leir- plassen/Ung Skaperglede – utescenen 19.00 Salgsutstillingen stenger

10.00 Salgsutstillingen åpner 10.00 Aktivitetene på Leirplassen/ Ung Skaperglede åpner 13.00 Premieutdeling i den nasjonale kniv konkurransen – utescenen 14.00 Foredrag / presentasjon av boka «Å rekne brøk med han Tykje» ved Steinar Moldal - Hjerleidrommet 15.00 Intervju med repr. fra møbeltapetserer faget - utescenen 15.00 Konsert med Milenburg Joys - utescenen 15.30 Intervju med noen fra Strikketoget - utescenen 17.00 Trekning kr 1000 til deltager på Leir- plassen/Ung Skaperglede – utescenen 18.00 Salgsutstillingen stenger

10.00 Salgsutstillingen åpner 10.00 Aktivitetene på Leirplassen/ Ung Skaperglede åpner 12.00 Kokkekamp med tre ordførere. Dommer/kommentator Marvin Wiseth – ved utescenen 13.00 Foredrag med Jon Fredrik Skauge: Småkkåpå smak! – i Go`biten kafè 14.00 Familiekonsert med Frode Fjellheim og Hildegunn Øiseth: «Joik, ur og dame på lur» - utescenen 15.30 Regional kulturskolekonsert med bla. DigGar - kjent fra Norske Talenter på TV2 - utescenen 16.00 Premieutdeling publikumskonkurransen «Design ditt eget teppe» - utescenen 16.00 Trekning kr 1000 til deltager på Leir- plassen/Ung Skaperglede – utescenen 16.00 Trekning publikumsavstemning i den nasjonale knivkonkurransen - utescenen 17.00 Salgsutstillingen stenger - Takk for i år!

Praktisk informasjon om Rennebumartnan Priser Dagsbillett voksne: kr 150,3-dagersbillett: kr 350,Barn under 16 år: gratis Ledsagerbevis aksepteres Gratis parkering!

Åpningstider Fredag 11. august: kl. 11.00 - 19.00 Lørdag 12. august: kl. 10.00 - 18.00 Søndag 13. august: kl. 10.00 - 17.00

Kontaktinfo under martnan Sted: Torget, inngang fra Rennebuhallen Tlf: 917 83 500 Mail: kenneth@rennebumartnan.no

11.-13. august 2017

5


150 kvalitetsutstillere Unik handelsplass!

Utstillere med spennende produkter fra øverste hylle innen husflid, håndverk, kunsthåndverk, kunst, design og småskala mat og drikke. Hjertelig velkommen til en hyggelig handel!

Kart over martnasområdet.

Utstillere og aktiviteter finner du både på uteområdet, innendørs i skolen og i Rennebuhallen i to etasjer.

Inngang 2 Fotballbane

Gallerikaféen 2. etg.

RENNEBUHALLEN Utstillere i 1. og 2. etg.

Parkering utstillere

Design- og interiørutstilling Galleri samisk kunst/håndverk

Go´biten Kafé

Leirplassen Hjerleid

Utescenen

42

Gårdsis

Ung skaperglede

40 39

Gardsgrillen 36

38

37

1

14 13 12 11 10 9

35

19

Slik kommer du til Berkåk Berkåk ligger meget sentralt i SørTrøndelag, ca 85 km sør for Trondheim. Martnasområdet ligger midt i Berkåk sentrum, i krysset mellom E6 og Fv 700. Like ved martnasområdet finner du gratis parkeringsplasser. Du kan også komme deg lettvint til og fra Berkåk med buss eller tog. Ønsker du nærmere informasjon om overnatting, buss eller tog, kontakt Bygdasenteret på tlf 72 42 77 05.

6

8 7 18 17 16 15

6

3

4 5

33 22 21 20 Bryggerilavvo 32 24 23 34 Mathagen - telt Rennebutun 25 - lokalt næringsliv 30 29 28 27 26 31 til din tjeneste

Hovedinngang (Inngang 1)

11.-13. august 2017

2

Martnaskontor Bakerikafé

Torget i Rennebu

Inngang 3 E6

im

SKOLEN

Komite- Rasken Kafé kantine

Knivmakere Knivutstilling Mastu tradisjonsmat

E6 til T rondh e

Kurs

41

Restauranttelt

Historielag/ slektsforskning


Slekt og Data Trollheimen: slektsforskning Historielagene i Innset, Rennebu og Meldal: bøker og annet hist. materiale Sør-Trødnelag Husflidslag: kurs

41 Rådyrdama skinnprodukter av rådyr 42 Glassdesign glass fusing og tiffanyteknikk 43 Henning V. Nilsen trearbeid 44 Anna Mary Bolstad silkeskjerf, løpere, gardin, veggtepper 45 Elin Brudvik, Keramikk: keramikk, skulpturer, bruksting 46 ERT Keramikk keramikkfigurer m.m. 47 Anne Kari Reutz moderne lappeteknikk 48 Mimja sømmønster og klær i eget design 49 KGD - Kaja Gjedebo Design sølvsmykker 50 Se min kjole kjoler av brukt og nytt 51 Tove Watnedal smykker 52 Alveland as håndlagde såper og natur produkt 53 Strikking Rannveig Gjevre: jakker, kjoler, sjal og skjerf 54 Drømmeriet keramikk 55 Pamfilius by Katrine luer, pannebånd og metai 56 Aasen Vev dobbeltvev og skilbragd 57 Galleri Uvær glass- og billedkunst 58 Fonn Design handvevde tekstiler 59a Othilies keramikk keramikk 59b Knapstad Glass munnblåst glass 60 Kreolè Design glassprodukt 61 Steinar Garberg skulpturer/keramikk Torg A Magnhild Rølvåg smykker i sølv B Grokeramikk porselen og stengods C-D Stine Hoff Kunstglass munnblåst glass E Margit Sølland smykker i tekstil, metall/sølv, nyhet smarte refleksssmykker F Katerinas Glass håndlaget glass i eget design G Lilleli`s Smykker samiskinspirerte sølvsmykker H MIJO Design produkter i porselen

UTSTILLERE I RENNEBUHALLEN 1 Trønder Design, I. Grefstad: festdrakter og vadmelsklær 2/3 DUODU strikkede designprodukt 4 Skinndesign Aud Lavik: vesker 5 Eva Vold porselen 6/7 Ingun Dahlin keramiske skulpturer 8 Tonje Dahlin Sæther smykker, kunstbøker, foto 9 Atelier Rafaela intuitiv billedkunst 10/11 Beate Krogh maleri, trykk WDesign håndlagde halssmykker, armbånd Grete Langseth Velsvåg: fotokunst Åshild Nordås glasskunst 12 Tornes Keramikk- og tekstilverksted keramikk, trykk tekstiler 13 Rennebu Snekkeri møbler/innredninger 14 Øyvind Arnestad treprodukter 15 Inger Skirstad smykker, engler, fat av glass 16 Naturpro Trond A. Berge: fotografier, kunstfoto 17/18 Galleri Mali maleri, tegninger, trykk 19/20 Randi Stubban Kunsthåndverk unika kjoler stofftrykk 21a Marys Vev vevde linprodukter 21b 8 Potte keramikk 22 Biri Tapet håndlagde stråtapeter, brikker m.m. 23 Br. Bjørndalseter treskjæring/dreiing 24a Kniv Ola, Ola Rindal kniver og neverprodukt 24b Jan Arne Ervik treskilt, husflidssløyd 25 Norsk Flid Husfliden Oppdal Hillesvåg Ullfabrikk AS norskprodusert garn og garnpakker 26/27 Skiferprodukter nisjeprodukter i Ottaskifer 28 Aksel L. Hansson Jærstolen 29 Norsk Håndverksutvikling presenterer møbel tapetsererfaget ved Edvard Eriksen Stil møbelverksted 30 Aurland Skofabrikk Aurlandskoen og Aurlandsbeltet 31 Ullform filtarbeid: innesko, sjal og kjoler 32 Innset Husflidslag husflid 33a Vikan keramikk keramikk 33b Sjokoladerommet sjokolade 34 Jorunn K. Kvernen barnetøy med gårdsmotiv 35 Åse Paulsen produkt av utegangarsau 36 Skyttel Vev håndvevde tekstiler 37 Nabben Brukskunst tre- og keramikksmykker 38 Marlene Nørhave dansk glassdesign 39 Edel Design designklær rene naturmat. 40 Maria Tjåland Ødegård: smykkeposer, brødkurver

Foaje Knivklubben Trønderkniv: salg, utstilling, demonstrasjon og nasjonal knivkonkurranse Gjesteutstiller knivmaker Per Einar Olsen GALLERI 2. etg. Rennebuhallen Gloria Fabel Studio billedkunst hjørne 1: Kristin Børresen bilder i akvarell Kjersti Stokke maleri hjørne 2: Atelier Kari Solberg maleri hjørne 3: Dina Kolås ullbilder Grethe Bye Rise maleri Magdalena Rechlowicz billedkunst hjørne 4: Randi Antonsen kunst, grafikk, maleri

Hjørne 2

Oversiktskart over utstillere i Rennebuhallen. Blått felt i ytterkant viser andre etasje/galleri. Nødutgang/Vareinntak 2. etg A

6/7

A/B

8

A

9

A

10

Nødutgang/Vareinntak 2. etg

Gallerikaféen 2. etg A

11

A

12

A

13

A

A

14

A

15

16

A

17

A

18

19/20 A/B

5 A

A

A

A

B

34 37

A A

35 38

36

B B

39

Utstilling av produkter fra utstillere

HF

B B

GE

46

A A

50

47 51

A A

48 52

B B

49 21

53

A

3

22

A

2

D D

40 43

C C

41 44

D D

42 45

Utstilling av produkter fra utstillere

D B CA

D D

54 58

C C

1

Nødutgang

Hjørne 1

B B

4

55 59

C C

56 60

D D

57

23

61

B

Nødutgang / vareinntak 1. etg

B

33

A

32

31

A

B

28

30 29

B

B

A

27

A

26

25

A

A

24 Hjørne 4

Utstillere i skolen Galleri for samisk kunst og håndverk Gerd Lorås billedkunst Mathis Nango billedkunst Spesialutstilling samisk håndverk Hjerleid treskjæring

Hjørne 3

UTSTILLERE PÅ UTEOMRÅDET 1 Rirkula Jan H. Helgesen: rirkul, treprodukt 2 Norsk Alpakka alpakkaprodukter 3 Inger L. Engen brukskunst, malte treting 4 Leine Merino ull - garn og ull til filting 5a Paashedesign glass, keramikk og smykker 5b Helle Buvik Design smykker i sølv, emalje mm. 6a Havdal og Gisnås Grendalag: div. håndverk 6b Beli Naturprodukt egenprod. naturprodukt 7a Vevstova Ranveig Lunestad: veving 7b MOS-ART brukskunst akryl/pleksiglass 8 Tove Stafne nisser 9 Galleri 7622 glassbilder m. m. 10a Såpeloftet Ka-Ca såper, badebomber, kremer 10b Ovidies Lin linbuketter og linkranser 11 Ledaal Teppeveveri egenp. brukstepper 12a Lønnlia Mohair strikk i mohair 12b Kie Sølv sølvsmykker 13a Dekorasjon og Husflid: billedvev, strikk 13b Ametysten Sølvsmykker: sølvsmykker 14 Unni Fjellheim salg/demo samisk håndverk 15 Lysrommet lykter/lamper i stengods/ porselen 16a Rennebu Husflidslag: norske husflidsvarer 16b Dekorlys hånddekorerte lys 17 Småbruket Urtegård og Pipemakeri urter og piper 18 Torild Velure tova hatter og sjal 19a SOFFA varme hodeplagg med tilbehør 19b Kåre Sandstad bruksgj. i sveipeteknikk Mathagen (20 - 32) 20a Kvikne Hjemmebakeri: flatbrød 20b Galåvolden Gård spekemat,ost, Røroskake 21 Knut Garshol klippfisk 22a Fjellurt krydder, te, etc. 22b Eggen Gårdsysteri egenprod. oster 23a Bjørka - søtt fra Sparbu: sjokolade og honning 23b Linnea Finnskogen sirup av ville vekster 24 Skånåliseter Gårdsysteri: egenprod. geitoster 25a Oppdal Spekemat spekemat 25b Småskalabryggeri småskala øl 26a Romstad Gård gårdsmat, geleer m.m. 26b Gardskjøkkenet foredlet ørret 27a Høylandsklenning klenning, flatbrød 27b Brynhild Stjern bakstefjøl m ”sving” 28 Rennebu Bygdekvinnelag: lefser, brød etc. 29 Kroken Bakeri flatbrød og lefser Martnasprisvinner 2016: 30a Grindal Ysteri hjemmelagde oster 30b Fannremsgården/Reinhekla: div. gårdsprodukt 31 Stensaas Reinsdyrslakteri: produkter av rein og matsalg 32 Jo-sætra Produkter div. gårdsmat 33 Bryggerilavvo salg av smaksprøver småskala øl 34 RennebuTun lokalt næringsliv 35a Jan Tommy Kirkholt: knivsmed med esse salg/ demo 35b Staas Bygg as Cubastolen 36 goFORM Keramikk kunst og brukskunst i keramikk 37 S.T. Husflidslag utstilling salg og håndverks demo 38a Fryd keramikk keramikk 38b HGD- design trearbeid/trekunst 39a Leth Design glasskunst 39b Textilstudio - NT handfarget - garn - strikk vev - filt 40 Sveiva klær i seilduk og vadmel 41a Filtmaker Nina T. Sliper: klær, interiørprodukt 41b Klara Pil kurvmaker 42 Håkon Hugdal lafta gapahuk

Informasjon

Oppgang til 2. etg: Utstillere og Gallerikaféen

11.-13. august 2017

7


Rennebumartnan

Rørosmat SAMMEN OM MATGLEDE

I Røros-traktene har vi skapt et moderne mateventyr. Det har vi fått til fordi vi er mange som står sammen. Fordi vi brenner for å skape verdier av de ressursene vi har. Og fordi vi kan by på god mat med smak av fjell, vidde, skog og sjø.

- en unik handelsplass! på Martnan

rorosmat.no

Velkommen innom oss på Rennebumartnan!

Vi byr på masse spennende produkter fra Norges Lokalmathovedstad.

«En SMAK av årstider» Kunstfoto. Velkommen til bod nr. 16 i Rennebuhallen

Velkommen innom oss!

trondareberge.photoshelter.com Facebook: Trond Are Berge Fine Art Photography. trondabe@online.no mob: +47 45023760

Steinar Garberg

Håndlagede produkt til glede, inspirasjon og nytte.

Skulptur/keramikk

grokeramikk.no følg meg på Facebook Besøk meg på Torg B i hallen

NYDELIG

NATURSÅPE

Frister med smaken av vinter

Innebod 61

«Lilla-lilje» «Sølv» «Snøhvit»

VI SEES PÅ STAND 52 www.alveland.no

Konstruert av det cubanske folk for å nyte det gode liv

«Blåklokke»

Cubastolen v/Steinar Aasen Røddebakken 21, Melhus mobil: 905 65 240 e-post: steinar@staas.as Web: www.cubastolen.no

«Trønderstakk»

Følg oss på

Innebod nr 1

8

VADMELSKLÆR: bukser, jakker mm. –­ Målsøm Inger Grefstad, Einar Solstadsv. 5, 7072 Heimdal tlf 900 12 344 – www.tronderdesign.no

11.-13. august 2017

Utebod nr 35b


Rennebu Snekkeri FOTO: ØYVIND GANESH EKNES

kjøkken – bad – garderobe – soverom – spisestue - trapper

Innebod

12

NO

- HILLESVÅ G

Du finner oss på standnummer 25

REFABRIKK I SA LVA

på Rennebumartnan 11 - 13. august

FL

ID -

HUSFLIDE

L DA

UL

PP

Voll, 7393 Rennebu tlf 72 42 67 30 post@rennebusnekkeri.no www.rennebusnekkeri.no studio i Kjøpmannsgata 6 i Trondheim

AR M

BEID

ME D N O RS K SØRVÆRET VILLSAU

#norskull #norskgarn #dinnorskeullvarefabrikk #hillesvagullvarefabrikk

heltre – millimetertilpasning

Hyttetomter! Mjuken ligger sentralt og idyllisk plassert ved Berkåk i Sør-Trøndelag. Svært gode solforhold og tilkoblet kommunalt vann og avløp

L EK N ESV EG EN 259 5915 HJEL MÅS H USFLID EN OPPD AL OLA S ETROMS VEG 24 , 7 341 O P P DAL TEL. 7 2 42 1 6 23 OPPD AL@NORS KFLID .NO

TEL . 56 35 78 00 PO ST@UL L .N O WWW.UL L .N O

tlf 99 55 39 55 – www.mjuken.no

Skal du bygge drømmehytten? Spør oss om råd og hjelp!

Norges eldste hyttebygger har utviklet en helt ny hytteserie i samarbeid med Selberg Arkitekter. Tuftet på gamle tradisjoner i innovativt design. Energiøkonomisk i alle størrelser. Hos Sande får du en erfaren prosjektleder som følger deg opp i hele byggeprosessen fra kontraktsskriving til ferdigbefaring. Vi har bygd hytter i over 60 år og bruker all vår kompetanse for at du skal være fornøyd.

Sande Hus og Hytter AS – tlf 950 93 400 – www.sande-hytter.no 11.-13. august 2017

9


Smak - Design - Interiør Rennebumartnan er Norges ledende salgsutstilling for håndverk i tradisjon og ny design. Godt håndverk, kreativitet og ekthet er de viktigste kjennetegn på produktene du kan shoppe på Rennebumartnan!

3

1 2

7

6

5

1: Nydelig Røroskake fra Galåvolden Gårdsmat (Mathagen bod 20b) 2: Unikt håndverk fra kurvmaker Klara Pil (utebod 41b) 3: Modell fra Hillesvåg Ullvarefabrikk, salg av garnpakker i samarbeid med Norsk Flid Husfliden Oppdal (innebod 25) Foto: Øyvind Ganesh Eknes

10

11.-13. august 2017

4: Skreddersydde tepper fra Ledaal Teppeveveri, Norges eneste teppeveveri (utebod 11) 5: Trendy sko og veske fra Aurland Skofabrikk (innebod 30) 6: Kopper å bli glad i fra Grokeramikk (inne Torg B)

7: Lekkert dansk glassdesign fra Marlene Nørhave (innebod 38) 8: Søte fristelser fra Sparbu - Bjørka (Mathagen bod 23 a) 9. Myke produkter av rådyrskinn fra Rådyrdama (innebod 41) 8


4

9

11.-13. august 2017

11


Les E-avis i sommer E-avis er papiravisen i digitalt format og kan leses hvor som helst, når som helst. Med appen for mobil og nettbrett har du mulighet til å laste ned avisen, slik at du også får lest den når du er uten nett. Alle Adresseavisens abonnenter har digital tilgang. Logg inn med din SpID-bruker (samme innlogging som hos VG og Finn.no) og les dagens utgave, eller bla i avisarkivet. 12

11.-13. august 2017


Martnasprisvinner 2016:

Grindal Ysteri Under Rennebumartnan i fjor sørget Grindal Ysteri for en skikkelig hjemmeseier da de ble ropt opp som vinner av martnasprisen 2016. Både daglig leder Turid Nordbø, og resten av de ansatte satte stor pris på utmerkelsen, og gleder seg til å være med også i år.

Synøve Daaland og Turid Nordbø gleder seg over at ostene fra Grindal Ysteri er i norgestoppen.

- For oss er det naturligvis noe spesielt med Rennebumartnan, det er jo skikkelig hjemmebane. Ekstra artig var det derfor at vi vant martnasprisen i fjor, sier Turid Nordbø. Kom fort i gang Det er nå fem år siden Turid flyttet tilbake til Grindal, og ganske raskt vokste ideen om et eget ysteri fram. Storesøster Ragnhild har studert meierifag på Ås, og begge søstrene hadde god kjennskap til videreforedling av melk gjennom somrene på Jelsetra. For tre år siden startet de opp egen virksomhet under navnet Grindal Ysteri, og produktene ble fort veldig populære. - Vi kom fort i gang, for vi hadde jobbet mye med ost før vi startet opp selv. Dessuten blir jo folk stadig mer opptatt av god mat, og ost er noe som hører til i mange anledninger, sier Turid. Ifølge Turid er denne typen næringsvirksomhet også forholdsvis lite påvirket av konjunktursvingninger ellers i samfunnet, og hun har også inntrykk av at landbruksbasert matproduksjon er noe de aller fleste er positive til. - Det er behaglig å jobbe med noe vi får så positiv respons på. Mange er oppriktig glade for at vi forvalter og videreforedler naturgitte ressurser på denne måten, mens andre synes det er både eksotisk og spennende, forteller Turid. Trivsel Mens vi sitter og prater med Turid på det kombinerte kontor- og pauserommet, kommer

Synøve Daaland inn for å ta seg en liten matpause. Synøve kommer opprinnelig fra Melhus, og kom først til Rennebu som sommerhjelp på Jøldalshytta. Der ble hun kjent med søstrene Nordbø, og da sommeren var over fikk hun tilbud om jobb på ysteriet. - Jeg har studert økologi og naturforvaltning, men osteproduksjon var forholdsvis nytt for meg, smiler Synøve. Etter hvert fikk Synøve tilbud om fast jobb, og har nå flyttet til Grindal, bare et steinkast unna ysteriet. Her trives hun kjempegodt, og er full av lovord både om arbeidsplassen, og den måten hun har blitt tatt imot av bygdefolket. - På fritiden liker jeg å holde på med både hagearbeid, gårdsarbeid, håndverk og matlaging, og da kan man trygt si at det finnes gode læremestere på hvert gårdstun bortover grenda her, ler Synøve. Flat organisasjonsstruktur Selv om det er bare tre år siden man startet virksomheten ved Grindal Ysteri, er firmaet allerede godt etablert og velrennomert i markedet. I tillegg til martnasprisen fikk de i fjor tildelt Bygdeutviklingsprisen i Sør-Trøndelag, og de vant både gull, sølv og bronse i NM i gårdsost. Myrull ble kåret til årets produkt under Trøndersk Matfestival, og de hadde to oster med i finalen i Det Norske Måltid. - Fjoråret var helt spesielt, og vi kan selvfølgelig ikke regne med det blir sånn hvert år. Det er imidlertid veldig artig å få anerkjennelse for

det arbeidet vi gjør, og med det prisdrysset som var i fjor føler vi absolutt at vi er på riktig vei og at det ikke er bare tilfeldigheter, sier Turid. Som daglig leder er hun opptatt av at alle de ansatte skal få være med på messer og ulike arrangement, og at de skal ta store avgjørelser i felleskap. - Vi har en flat organisasjonsstruktur, og alle er like viktige. Kundene setter også pris på å treffe dem som har stått i produksjonen når de kjøper ost. Det er artig å kunne fortelle om prosessen og metodene vi jobber etter, sier Turid. Familieprosjekt Til daglig er det Turid, Synøve, mor Mette Nordbø og Sigurd Vassenden som jobber i ysteriet. Sigurd er siste tilskudd til arbeidsstokken. Han er utdannet agronom, og også han har bosatt seg på Grindal. I tillegg til disse fire bidrar storesøster Ragnhild Nordbø, far Anders, Tormod Herre og Steinar Vatne. De to sistnevnte er ektemenn til henholdsvis Ragnhild og Turid, og har begge kompetanse som er nyttig med tanke på virksomheten ved ysteriet. - Alle er med å dra lasset sammen, og vi kan også lære av hverandre i og med at vi sitter på en del forskjellig kompetanse. Dette er en måte som fungerer godt for oss, og det er mye trivsel og latter her i løpet av en arbeidsdag, avslutter Turid Nordbø, som i alle fall på papiret er daglig leder ved Grindal Ysteri.

11.-13. august 2017

13


Stamnan, 7392 Rennebu tlf 72 42 65 60/476 24 600 – www.landbruksverksted.no

• Produksjon og salg av «Terrengen» • Maskinering- og Sveiseverksted • Service og reparasjon av traktorer, redskaper og småmaskiner • Dekkmaskin og leveranse av alle typer landbruks- og anleggsdekk • Olje og smøremidler og Aspen Motorsagbensin • Godt utvalg av kjeder, sverd, filer og sagkjedolje

Forhandler utstyr fra: Fåvang Maskin - bl.a. vinsj, tømmervogner, dumperhengere Globus - bl.a. snøfresere, sandstrøere, steingrep Lilleseth Kjetting - bl.a. kjettinger, traktorskjær, lasterredskap

Entrepenør:

• Kalkspredning • Jordbearbeiding • Møkkjøring • Grashøsting • Transport • Graving

Gode produkter God service God tilgjengeligh et Ta kontakt for info og priser!

tlf 918 15 047 – jan.eirik.holden@getmail.no

KRY Kommunikasjon

Ditt lokale verksted for landbruks- og småmaskiner

HYTTETOMTA.NO -EN OVERSIKT OVER 9 OMRÅDER OG 17 HYTTEFELT I OPPDAL & RENNEBU - PÅ ETT STED! VI ARRANGERER VISNINGSTURER MED GRATIS OVERNATTING PÅ QUALITY HOTEL SKIFER!

HYTTEFELT: MJUKEN ÅSEN HYTTEGREND GJETBERGET KÅSENGET FLÅSÆTERENGET MINILDALSÅSEN SØRØYAN OPPDALSTOPPEN GULAKERTUNET

GORSETTUNET GORSETGRENDA FAGERHAUGTOPPEN OPPDALSLIA LUNDLIA OPPISTU BØASÆTER HYTTEGREND STORTRØLIA VETLENGET

www.hyttetomta.no

14

11.-13. august 2017


Samisk tradisjon på Rennebumartnan Det er i år 100 år siden samenes første landsmøte i Trondheim som åpnet 6. februar 1917 - dagen som senere er blitt Samenes nasjonaldag. Jubileet fikk navnet Tråante 2017, og blir markert på ulike vis gjennom året. Rennebumartnan bidrar også til å sette fokus på samisk kunst og kultur, og i anledning jubileet er det sydd sammen et spennende opplegg som støttes av Rennebu kommune. - Vi har sørsamisk bosetting i Rennebu, så for oss er dette et viktig tema. I år har vi fått mange samiske tradisjonsbærere med på lasset, og i framtiden håper vi samisk håndverk og tradisjon blir en naturlig del av Rennebumartnan, sier temaansvarlig Anne Kristne Stavne.

En egen utstilling av lokalt samisk tradisjonshåndverk blir å se på skolen. Utstillingen er organisert av Maja Britt Renander fra Nerskogen.

Lilleli´s Smykker (Lill-Eli Jørgensen-Dahl) lager sølvsmykker med inspirasjon fra samiske smykker, søljer og naturen.

Musikerne Frode Fjellheim og Hildegunn Øiseth holder konsert på utescenen søndag kl 14: Joik, ur og dame på lur.

Unni Fjellheim har drevet familieforetaket «Fjellvilt - Rørossamisk reinkjøtt» siden 1995. Hun har gått to år ved sløydlinja i Jokkmokk. Hun «elsker å sy og skape av det reinen og naturen gir»: «Jeg har vokst opp med aahka og aajja/mine besteforeldre som bestevenner - naboer - læremestre inspiratorer hva angår livet om reinen som ‘bærer’ det hele. De var læremestre når det gjaldt høsting av materialer, sløyden, språket, det samiske kunstuttrykket og tankeverdenen førøvrig.»

11.-13. august 2017

15


Rennebu har mye å by på – mer enn du er klar over! • • • • • • •

Sentral beliggenhet for pendling - 1 time fra Trondheim Kommunikasjonsmessig knutepunkt Barnehageplass fra dag én! Attraktive boligtomter og hyttetomter Gode og spennende fritidstilbud for barn og voksne Aktiv og allsidig kulturskole Unike opplevelser i naturen For mere informasjon om hyttetomter eller boligtomter ta kontakt med Servicetorget på tlf 72 42 81 00 eller send mail til postmottak@rennebu.kommune.no

Vi kan ikke love gull og grønne skoger, men vi har rikelig med gull i Gisnadalen for de som vil lete etter Norges største gullklumper. Våre grønne skoger og vår fantastiske natur deler vi gjerne med alle!

Er det noe du lurer på - vi er til for å spørres!

Bygdasenteret - tlf 72 42 77 05 - bygdasenteret@gmail.com Rennebu kommune - tlf 72 42 81 00 - postmottak@rennebu.kommune.no

16

11.-13. august 2017

- triv


Rennebu

Foto: Jan Inge FlĂĽ

velig bo- og hyttekommune!

11.-13. august 2017

17


Sokker for enhver smak I 2016 hadde Norges husflidslag en konkurranse kalt ”varm på foten” som var en sokkekonkurranse, hvor ett av bidragene fra et medlem i Melhus husflidslag var blant de fem premierte. Nå blir det en egen sokkeutstilling under Rennebumartnan - inspirert av årets martnastema SMAK! I tillegg er ull et satsingsområde for alle lokallagene i Norges husflidslag, og den tradisjonelle ullsokken er strikket i ull. Strikking er i vinden for tiden og det fins utrolig mange flotte sokker for enhver anledning - fra den varme raggsokken som er god å ha i støvlene en regnværsdag og til de lekreste tynne sokker i blondestrikk som fint matcher selskapsantrekket. Når temaet for Rennebumartnan i 2017 ble SMAK kom vi fram til at ”Sokker for enhver smak” kunne være noe å spinne videre på. Vi ønsket å gi lokallagene våre frie tøyler til å fylle kassene sine med dette som bakteppe og håper at det har vært en spennende og inspirerende prosess. Vi gleder oss veldig til å se hva resultatet blir. Kanskje får vi noen overraskelser og nyvinninger, og kanskje har noen hatt fokus på å ta fram gammel historie og tradisjonen med stopping av sokker? Ingen vet helt hvordan utstillingen blir før lokallagene kommer med kassene sine når vi skal rigge opp boden torsdag 10. august.

tlf 416 56 996

Alt innen vedlikehold, bygging og vaktmestertjenester

Vi takker for oppdraget med å lage årets martnasmagasin og annet reklamemateriell for Rennebumartnan!

Nor mest fo ges rn forsikr øyde ing kunder sKilde: E

PSI

JA, det er smart å samle forsikringene i banken din! Flytt forsikringen til noen som kjenner deg. Bank og forsikring på ett sted.

18

11.-13. august 2017


LEIRplassen og Ung SKAPERglede Rennebumartnan skal være en spennende plass for barn og unge. Det blir lærerike og morsomme aktiviteter på Leirplassen, og i Ung Skaperglede vil medlemmer i husflidslag i Trøndelag bidra med gratis håndverksaktiviteter for barn og unge.

Program for LEIRplassen - i skogen overfor utescenen Fredag • • •

Leiren skal bygges. Vi sager og klyver ved og fyrer opp bålet Bli med å lage mat på bålet Prøv dine balansekunster med balansestav

Lørdag • • •

Vi sager og klyver ved og fyrer opp bålet Bli med og lag din egen pil og bue Bli med å lage mat på bålet

Søndag • •

Vi sager og klyver ved og fyrer opp bålet Bli med å steke pinnebrød på bålet

Program for Ung Skaperglede - på grøntområdet bak utescenen Fredag • •

11.00 - 15.00 15.00 - 19.00

Lørdag

• •

10.00 - 14.00 14.00 - 18.00

Søndag • •

10.00 - 13.00 13.00 - 17.00

Toving , nålefilting Spikking Strikk, vev Snorer og bånd Snorer og bånd Spikking

VINN kroner 1.000! Alle under 16 år som deltar i aktiviteter på området skriver seg inn i vår deltagerbok. Hver dag trekker vi ut en vinner som får kroner 1.000 som skal brukes til håndverksaktiviteter, eller en tur for vinnerens skoleklasse eller barnehage. Premien er sponset av SpareBank 1 SMN, som er en av Rennebumartnans hovedsamarbeidspartnere.

Birger Lie , leder næringsliv Sør-Trøndelag i SpareBank 1 SMN, delte ut kroner 1.000 til Torgrim Kosberg under fjorårets Rennebumartna.

11.-13. august 2017

19


Martna i Bygdapøbben Trubadur på terrassen Fredag 11. august kl 21 (vorspiel fra kl 18) Lørdag 12. august kl 21 (Molde-Rosenborg på storskjerm fra kl. 17.30) Velkommen!

Bli kvi tt t avfallet dit

Martnasleverandør av håndtverksbakte brød og kaker

Tlf 72 43 33 45 – www.soknedalbakeri.no

Lei en container Ring 72 48 67 70

Martnastilbud

3 planter kr 89,Tilbud på gaver og leker!

Åpen kafé og bakeriutsalg under martnan

Stikk innom gavebutikken på torget

torsdag 10-19 fredag 9-19 lørdag 9-18 søndag 11-16 tlf 72 42 71 23 – Følg oss på

Berkåk - tlf 72 42 74 45

Åpent: man-ons 10-16 – tors 10-18 – fre kl 10-19 – lør 10-15

Kulturbeite Galleriet - Håggåsetra Bli med på Orkdalsmessa 2017!

Gisnadalen i Rennebu

BEVEGELSE - vind, lyd og lys i naturen

i Orklahallen på Orkanger lørdag den 2. og søndag den 3. desember.

salgsutstilling 12.- 27. august: Runi Langum og Hans Martin Øien

Det er en kunst- og håndverksmesse.

ÅPENT: onsdag-fredag 16-20 – lørdag-søndag 12-18 Åpning 12. august kl. 12. Inngang m/kaffe kr 50, -

Orkdalsmessa er en kvalitetsmesse som i år arrangeres for 23. gang. Hvert år trekker messa 3000-4000 besøkende. Den nye Orklahallen rommer ca. 100 utstillere.

Årets tema er «Skapertrang» Fin underholdning fra scenen!

www.haaggaan.com og

Ny hytte til salgs i Tørset hyttegrend, Ulsberg

Utstillere - meld dere på årets messe: www.orkdalsmessa.no Utstilleransvarlig: Jan Morten Almli 992 50 895 – j.m.almli@getmail.no

Hytta har kvalitetsprodukter fra lokale leverandører.

KUNST • HÅNDVERK • TRADISJONSMAT www.orkdalsmessa.no • post@orkdalsmessa.no

r Skape trang 20

11.-13. august 2017

www.jt-bygg.no Forhandler av

Ring oss på tlf 48 21 26 67 for å avtale visning. Joramo & Tørset Bygg Tørset hyttegrend


Levende

NYHET: Delta på kurs under Rennebumartnan

håndverk

Kurs i regi av Sør-Trøndelag Husflidslag.

Søm av sveipeprodukt med bjørketeger. Lørdag kl 12-13. Innebod 14, Øyvind Arnestad

Demonstrasjon av dobbeltstrikk. Alle dager. Utebod 13a, Dekorasjon & Husflid

Møbeltapetsererfaget blir presentert av Edvard Eriksen Stilmøbelverksted i Trondheim. Alle dager. Innebod 28, Norsk Håndverksinstitutt

Demonstrasjon av samisk tradisjonshåndverk. Alle dager. Utebod 14, Unni Fjellheim

Foajeen i Rennebuhallen: Knivklubben Trønderkniv • Nasjonal knivkonkurranse - utstilling • Stem fram din kniv-favoritt og bli med i trekninga av en flott Borgkniv. • Demonstrasjoner av sliresying, skaftforming og div. Alle dager. • Demonstrasjon av karveskurd (skjæring i lær og skaft) av knivmaker Per Einar Olsen. Lørdag. «Knivbruk til matbruk», Skjæring av grønnsaker og servering av smaksprøver. Budhi Utama og Leona Gutji Fjeldsø. Lørdag kl 11-12, kl 13-14, kl 16-17

Sveiping fra emne til ferdig produkt, og sying med bjørketæger. Alle dager kl 14.00-14.30 og 16.00-16.30. Utebod 19b, Kåre Sandstad Kjevling og steiking av fantastisk SMAKfulle lefser. Mathagen, bod 28, Rennebu Bygdekvinnelag Smiing av knivblad Alle dager. Utebod 35a, Jan Tommy Kirkholt Ulike håndverksteknikker. Alle dager. Utebod 37, Sør-Trøndelag Husflidslag Demonstrasjon av filting Alle dager. Utebod 41a, Nina Filtmaker Demonstrasjon av pilfletting Alle dager. Utebod 41b, Kurvmaker Klara Pil Treskjæring Alle dager, i skolen, Hjerleid Lag kort av gjenbruksmaterialer. Kortkurs i skolen, kr 50,Alle dager kl 12.00-16.30 Lag din egen «mini kokebok» Kr 300,-. Påmelding innen 5. august til Oddrun, tlf 99 57 07 21. Fredag kl 13.00-16.00, søndag kl 13.00-16.00 Barna kan smi sin egen krok eller spiker Bak utescenen, kr 50,Hjerleid, Senter for bygdekultur/Handverksskolen

Uthuling av rirkuler, støping av knapper, figurer og smykker i tinn. Her kan du lære hvordan flytende tinn blir til ferdige produkt du kan ta med deg hjem. Alle dager. Utebod 1, Rirkula Billedvev Alle dager. Utebod 7a, Vevstova Ranveig Lunestad «Design og vinn ditt eget teppe», publikumskonkurranse. I skolen fredag og lørdag. Tegn på papir hvordan du vil ditt teppe skal se ut. Vinneren får sitt teppe produsert i str 140x200cm, verdi kr 8000, av Ledaal Teppeveveri i utebod 11.

Fredag Kl. 13-15, spikking av nøstepinne med lærer Ragnhild Dahl. Anbefales for alle. Maks antall 16 stk. Pris kr 300 + materialer Kl. 15-17, redesign: lage sykkel i miniatyr av metallringer og ståltråd med lærer Kristin Utler. Anbefales fra 10 år og oppover. Maks antall 12 stk. Pris kr 300 + materialer

Lørdag Kl. 11-13, muddband og pantentstrikk med lærer Helene Tiller, anbefales for de som kan rettstrikk, hvis du vil lage muddband og for de som kan rett- og vrangstrikk hvis du vil lære patentstrikk. Maks antall på kurset er 12 stk. Pris kr 300 + materialer Kl. 13-15, Mor Astrup og vevstrikk med lærer Ragnhild Dahl. Anbefales for de som kan rettog vrangstrikk, samt kan lese mønsterdiagram. Maks antall 12 stk. Pris kr 300,-. Kl. 15-17, strikke en liten sokk fra tå til topp med May Synnøve Selbekk. Anbefales for de som kan rettstrikk med to farger. Maks antall 10 stk. Pris kr 300,Kl. 11-13, innføring i vev med Camilla Åmot Aarhaug. Anbefales for alle. Maks antall 5 stk. Kurset inneholder en del teori og noe prøveveving. Pris kr 300 + materialer. Kl. 13-15, veve videre med Camilla Åmot Aarhaug. For de som var på innføring av vev. Kanskje du rekker å veve et lite prosjekt? Pris kr 300 + materialer. Søndag Kl. 10-11, lage turru med Ivar Dybvik. Anbefales fra 3 år og oppover. Maks antall 10 stk. Pris kr 200 + materialer. Kl. 11-12, lage turru med Ivar Dybvik. Anbefales fra 3 år og oppover. Maks antall 10 stk. Pris kr 200 + materialer. Kl. 13-15, stoppe sokker med Ragnhild Dahl. Anbefales for alle. Maks antall 12 stk. Pris kr 300,-. Kursavgift for barn under 16 år, er kr 100,uansett kurs. Påmeldingsfrist til vevkurs er 4. august, de andre kursene er 9. august. Påmelding skjer ved å sende navn, adresse, kursønske, mobilnummer og epost-adresse til ledersth@gmail.com Alle som deltar på kurs, får gratis inngangsbillett til Rennebumartnan inkludert i kursavgiften!

11.-13. august 2017

21


Årets tema:

SMAK! Design- og interiørutstilling Årets martnastema er SMAK!, og i den forbindelse blir design og interiør et hovedsatsningsområde. Et viktig element i denne satsingen blir designog interiørutstillingen på skolen, inngang mot utescenen og skoleplassen.

- Dette håper vi kan være til inspirasjon for dem som pusser opp, skal bygge nytt eller rett og slett ominnrede litt. Uansett blir det en spennende utstilling, og vi gleder oss stort til å vise den fram under årets Rennebumartna, avslutter Stavne.

- Vi skal bygge opp to rom, stue og kjøkken, og her blir høstens trender på interiørfronten presentert. Lokale og regionale produsenter bidrar med interiør, mens det er Gauldal og Oppdal videregående skoler som har bygd opp selve utstillingsrommet, forteller temaansvarlig Anne Kristine Stavne.

Deltagende bedrifter i Design- og interiørutstillingen: • • • • • • • • • • •

Inspirasjon Rommene skal både lyssettes, males, møbleres og dekoreres. Sophie Elnan Flatval, som blant annet har designet Oppdal Smak & Behag, er planlegger og arkitekt bak prosjektet. Fredag formiddag skal martnasgjest Kjersti Bergesen foreta den siste finishen og style rommet med produkter hun har plukket fra årets utstillere.

Gauldal VGS Oppdal VGS Byggmakker Gipling AS Norsk Spon AS Faun Tre AS Rennebu-Bjelken AS Kvikne-Rennebu Kraftlag SA Interiørarkitekt Sophie Elnan Flatval Sverresborg Malerservice AS avd. Oppdal Rennebu Dører AS Rennebu Sag og Trekultur AS

• • • • • • • • • •

Rennebu Snekkeri AS Historiske Hus/Christiania Tapetverksted Minera Skifer AS Norheim Naturstein AS Biri Tapet AS Cubastolen Edvard Eriksen AS Stilmøbelfabrikk Brødrene Bjørndalsæter Treskjærerverksted AS Ledaal Teppeveveri ANS Aksel L. Hansson AS

Hovedsponsor for utstillinga er Gjensidige Oppdal-Rennebu Brannkasse

Biri Tapet:

Ekte naturprodukt fra Biri Biri Tapet er en tradisjonsrik familiebedrift som produserer stråtapet av høy kvalitet. Under årets Rennebumartna blir Biritapeten et viktig element i design- og interiørutstillingen, i tillegg har bedriften egen salgsbod inne i Rennebuhallen. - Vi har deltatt på Rennebumartnan i mange år, og trives veldig godt her. Fokuset på god kvalitet er gjennomført, og det er veldig inspirerende for oss som utstillere, sier Ingeborg Semb, daglig leder hos Biri Tapet. Mer farger Ifølge Semb er det en trend i tiden at folk er mer åpne for farger enn tidligere, og dette gjenspeiler seg også i valg av tapet. Tidligere var det mye hvitt og beige, mens de nå opplever en større etterspørsel etter farger. - Personlig er dette en trend jeg liker, og jeg tror også at vi er skapt for å ha litt farge rundt oss, sier Semb. Hun merker også at kundene blir mer bevisste på å velge naturlige produkter, og dette gjenspeiler seg også i interiør. - Jeg synes også at mange er mer bevisst på å velge det som er norskprodusert, og stråtapeten fra Biri oppfyller jo så absolutt kravene i disse forbrukertrendene, smiler Semb.

22

11.-13. august 2017


Nasjonal knivkonkurranse

Med temaet SMAK! settes det i år fokus på DESIGN, INTERIØR og MAT. Dagens mennesker etterspør kvalitet og er bevisst på produktets design - og det er den gode smaken på mat og drikke som teller. Rennebumartnan vil gi en smaksrik opplevelse gjennom å se, nyte, lære og handle.

Kokkekamp

Rennebumartnan har for andre gang hatt et samarbeid med Knivklubben Trønderkniv om en nasjonal knivkonkurranse. I fjor var det 30 kniver og knivblad i konkurransen, og i år var det over 40. Knivkonkurransen var inndelt i klassene staskniv, brukskniv, åpen klasse, hornkniv og kunst og design. Klassene i knivblad var laminerte blad og mønstersmidde blad.

God mat og matlaging er i skuddet som aldri før, og under årets Rennebumartna skal ordførerne i Oppdal, Rennebu og Midtre Gauldal duellere mot hverandre i en uhøytidelig kokkekamp.

Espen Norheim hadde konkurransens beste kniv, som da ble kåret til årets Rennebukniv. Vinnerne i de ulike klassene ble: • Staskniv: Torolf Hervik • Brukskniv: Aage Bergedahl • Åpen klasse: Espen Norheim • Hornkniv: Espen Norheim • Kunst og Design: Åsmund Skard • Beste kniv uansett klasse, og årets Rennebukniv: Espen Norheim • Laminert knivblad: Sverre Rødven • Mønstersmidd knivblad: Asbjørn Solheim Komplett premieringsliste finner du på www.rennebumartnan.no

Ordførerne Sivert Moen, Kirsti Welander og Ola Øie møtes til kokkekamp søndag kl 12.00. - Kirsti Welander, Ola Øie og Sivert Moen tok utfordringen på strak arm, og vi regner med de har finpusset formen gjennom hele sommeren. Her er det langt mer raffinerte saker enn valgflesk som skal grilles, så de trenger å være godt forberedt, sier martnassjef Kenneth Teigen. Treretters meny Oppgaven de tre ordførerne skal løse blir å komponere en treretters meny bestående av forrett, hovedrett og dessert. Før selve kokkekampen starter må de også handle inn råvarer de trenger, og dette skal gjøres hos småskala matprodusenter som finnes inne på martnasområdet. - I dette ligger det selvsagt også mulighet for å hente inn nyttige tips og råd fra produsentene, noe jeg absolutt vil anbefale ordførerne å benytte seg av, sier Teigen. Dommer Marvin Wiseth Tidligere ordfører i Trondheim, Marvin Wiseth, skal sammen med kjøkkenansvarlig i Mjuklia Leirsted og Gjestegård, Rigmor Aas, være dommer i den uhøytidelige konkurransen. Kriteriene det skal bedømmes etter er smak, utseende og variasjon/originalitet i forhold til sammensetning av ingredienser. Selve kokkekampen starter på utescenen kl 12.00 på søndag, og før det skal alle innkjøp være unnagjort. Før kokkeleringen starter vil dagens dommer intervjue de tre ordførerne, og i løpet av den neste timen vil det vise seg om alt går etter planen og ikke minst hvem som går seirende ut av den prestisjefylte kokkekampen.

Medlemmene i Knivklubben Trønderkniv kommer til å lage en flott utstilling av alle innsendte kniver og knivblad under årets Rennebumartna. Utstillinga finner du i år i foajeen inne i Rennebuhallen. Premieutdelinga i konkurransen blir lørdag 12. august på utescenen. Publikumsprisen Under årets Rennebumarta vil publikum få anledning til å stemme fram sin favoritt blant de utstilte bidragene. Blant alle som har vært med å stemme trekkes det en vinner, som får en flott håndlaget «Borgkniv» laget av en av medlemmene i knivklubben. Knivrelaterte aktiviteter og handel Knivklubben Trønderknivs medlemmer vil i tillegg ha ulike demonstrasjoner og aktiviteter under hele martnan, og selvsagt blir det muligheter til å kjøpe både kniver og knivblad. Les mer om aktivitetene på side 21.

11.-13. august 2017

23


MARTNASTILBUD 11. - 13. AUGUST

SMÅBRUKET URTEGÅRD OG PIPEMAKERI

Wiener

Ekte håndverk og gode smaker.

10,-

Softis i beger

19,-

Pipemakeri er et utøvende kulturhåndverk her hos oss. Småbrukets nye pipeserie ‘Ekstra’ lanseres under Rennebumartnan 2017 Økologisk urtehage med ca 120 arter. Urtene tørkes og pakkes til gode blandinger og brukes i kombinasjon med bær, salt og annet.

Polerings- og deluxvask

VIL DERE BESØKE SMÅBRUKET? Vi tar i mot grupper for omvisning og bespisning fra vår urtemeny, langbord på låven eller ute.

Les mer på: www.smabruket.no eller følg oss på Facebook.

1/2

PRIS CIRCLE K BERKÅK Parallellveien 10 7391 Rennebu Tlf. 72427150

Besøk oss i utebod nr 17

Velkommen til en trivelig martnashandel!

Tilbudet varer så langt beholdningen rekker

EXTRA STORT UTVALG TIL EXTRA LAVE PRISER

Søndagsåpent 13. august kl 12-20

torsdag-l

ørdag

Mors flatbrød 1790

Epler, ass 1490 pr kg

Lambi toalettpapir 6 ruller 1990 pr stk

”Kurvmannen” kommer

også i år under martnan. Flotte kurver i alle størrelser!

Berkåk, tlf 979 94 840. 24

11.-13. august 2017

Ferske rundsty kker kr 1,- p r stk

Medisinutsalg

Åpent mandag-fredag kl 7-23 - lørdag kl 8-21

Post i butikk


Hyttetomter på Berkåk med panoramautsikt utover Oppdalsfjell, Trollheimen og Iglfjellet

tlf 926 46 626 - www.aspeggentransport.no

Turmuligheter med sykkel - og skiløype. Jakt- og fiskemuligheter i området. Ta kontakt med Geir, mob 926 46 626 geir_aspeggen@hotmail.com

hallandcamping.no torehalland@msn.com Berkåk, 7391 Rennebu tlf 905 39 121 Følg oss på

Graving – Planering Transport sommer/vinter Betongarbeid – Vann/avløp Uteplasser – Liftutleie

Male hus? Lei lift hos oss!

J.O. Vognild Lyngstad, Nerskogen, 7393 Rennebu mob 416 54 516 john.ovogn@getmail.no

Innset Kirke

– tradisjonell og nyskapende Under årets Rennebumartna vil Innset menighetsråd sterkt anbefale at du legger turen til Innset kirke. Bygningens arkitektur og dens interiør gjenspeiles i både tradisjonell og nyskapende håndverk.

Hva passer vel bedre til Rennebumartnan - håndverk i tradisjon og ny design? Beliggenhet: Skiltet fra Rv3, 16,5 km sør for Berkåk Åpningstid: Lørdag 12. august kl 12-16

Velkommen!

Annonsen er sponset av

Drop-in kontor Rennebu Eiendom, Postmyrvn 19

Møblert kontor på ca 24m2. PC med gjestekonto, internettilgang, vannkoker og bord for møter inntil 8 personer. Enkel catering kan leveres ved forhåndsbestilling. Pris kr 300,- + mva pr dag (8-16). Vi har også ledige kontorlokaler på 11, 14 og 17m2.

Bestilles på tlf 480 49 872 eller post@rennebuei.no www.rennebuei.no

For bolig bered sa så er lget nå, når m du klar arke er de det t

Selge eiendom i Oppdal og Rennebu? Jeg har solgt over 50 eiendommer i ditt nærområde hittil i år. Er du på boligjakt eller kjenner noen som skal selge, ta kontakt med meg. Jeg er lokalkjent, og har en stor portefølje med aktuelle kjøpere til din bolig. Stian Knutsen, Avd. leder / Fagansvarlig / Eiendomsmegler T. 958 66 162 / stian.knutsen@em1.no

11.-13. august 2017

25


KULTURopplevelser Gjennom hele martnashelga er scenen på uteområdet flittig i bruk til minikonserter og andre kulturinnslag. Det hele sparkes i gang med åpningsseremoni fredag kl. 11.00, og videre er det bare å studere programmet for å få med seg det man måtte ønske av kulturelle godbiter. - Gladjazz, samiskinspirert- og eksperimentell musikk, det beste kulturskolene i dalføret har å by på, og ellers både kåringer og diverse konkurranser. - Det kommer til å foregå mye spennende på utescenen, så det er vel verdt å ta seg en pause her, sier Ingrid Storlimo, kulturansvarlig i Rennebumartnan. Joik, ur og dame på lur Frode Fjellheim er musiker, komponist, arrangør og produsent utdannet ved Trøndelag Musikkonservatorium. Han har medvirket i en rekke produksjoner ved Trøndelag Teater og Rikskonsertene, og har komponert musikk til både TV-serier og kortfilmer. Hildegunn Øiseth er en anerkjent improvisasjonsmusiker som har opptrådt på mange ulike scener, både sammen med Trondheim Jazzorkester, Marilyn Mazur´s Shamania, egne band og andre sammensetning. Hun har utviklet en egen teknikk for tradisjonsinstrumentene bukkehorn og neverlur, og i tillegg bruker hun ofte sin egen stemme som instrument. Søndag opptrer disse to sammen med forestillingen Joik, ur og dame på lur, produsert i samarbeid med Rikskonsertene. Om denne produksjonen har blitt sagt at de skaper helt ny musikk av gamle instrument og tradisjoner. De henter elementer fra verdensmusikk, jazz og elektronika, og er en særdeles spennende duo med suggerende, vakkert og rått lydbilde.

Musikerne Frode Fjellheim og Hildegunn Øiseth holder konsert på utescenen søndag kl 14: ”Joik, ur og dame på lur”. Foto: Camilla Hay Jensen og Knut Utler

26

11.-13. august 2017


Martnasgjest 2017:

Kjersti Bergesen

Milenburg Joyce Jazz Quintet Anført av Inge Solem på klarinett, saxofon og vokal er dette en kvintett som bestandig leverer gode opplevelser. Tidligere kulturskolerektor i Rennebu, Arnstein Solem, er også en del av dette stemningsskapende ensemblet, som beveger seg i sjangeren gladjazz / tradjazz / vokaljazz. De har deltatt på Rennebumartnan flere ganger tidligere, og i år opptrer de både med minikonsert på utescenen og med buskspæll ute på martnasområdet.

Årets martnasgjest er programleder Kjersti Bergesen, for de fleste godt kjent gjennom TV2 programmet ”Tid for hjem”. Her har hun i en årrekke bidratt med oppussing og innredning av norske hjem. Bergesen er kjent som en engasjert og kunnskapsrik programleder, som deltar aktivt både i byggearbeid, planlegging og design.

Kulturskoleelever - med bl.a. DigGar Søndag får publikum også anledning til å oppleve kulturskoleelever fra Rennebu, Meldal, Midtre Gauldal og Oppdal i fri utfoldelse på scenen. Fra Rennebu deltar blant andre Eline Voll, som tidligere i vår ble tildelt ”Drømmestipendet”. Dette er en stipendordning Norsk Kulturskoleråd og Norsk Tipping samarbeider om, der målet er å synliggjøre kommunenes arbeid for barn og unge. Eline var én av hundre ungdommer fra hele Norge som fikk denne utmerkelsen i 2017. Fra Midtre Gauldal kommer den sjarmerende duoen DigGar, bestående av Ingrid Vingelen Digre og Sivert Garli. De to 15-åringene gjorde seg i vinter særdeles positivt bemerket i TV2-programmet Norske Talenter, der de hang med helt til semifinalene. Her holdt det akkurat ikke til finaleplass, men responsen fra både dommere og publikum var svært positiv. I sommer har de to ungdommene deltatt på mange arrangement både lokalt og litt lenger unna, men søndag 13. august får altså martnaspublikummet i Rennebu anledning til å oppleve DigGar på nært hold.

Ettersmak På årets Rennebumartna deltar Kjersti Bergesen både under åpningsseremonien, som kreativ dekoratør på design- og interiørutstillingen, og ikke minst skal hun holde et spennende foredrag med tittelen ”Ettersmak”. — Ettersmak er det vi gjerne vil ha, det er den smaken som varer lengst og gir mersmak, sier Bergesen. Foredraget blir avsluttet med åpning av designog interiørutstilling, der Bergesen skal stå for den siste finishen og dekorere rommet med produkter fra utstillerne. — Design- og interiørutstillinga er et satsingsområde under årets Rennebumartna, og vi er veldig glade for at Kjersti Bergesen både sa ja til å være martnasgjest og legge siste hånd på verket i forbindelse med denne utstillingen. Dette gleder vi oss til, sier Anne Kristine Stavne, temaansvarlig i Rennebumartnan.

11.-13. august 2017

27


Voll, 7393 Rennebu tlf 72 42 65 50

Biff f lørdag

Saken er Bif hver fredag og

19

90

150 gr

Tradisjonelt smedarbeid – Porter Bilopphuggeri og mottak av skrapmetall

Åpen smie under Rennebumartnan

Vi har div garn fra Viking of Norway

Åpningstider: mandag-fredag 9-18 – lørdag 9-17

Følg oss på FACEBOOK, Joker Rennebu

Totalleverandør innen

og motorsager, plentraktorer, plenklippere, trimmere og ryddesager. Innbyttetilbud Kjøp Husqvarna Automover nå - som tar klippingen helt alene hele sesongen! Vi gir råd, kan montere, tar service og vedlikehold! Vinterlagring

Ivar Fjellstad, Terminalveien 8, 7391 Rennebu tlf 488 44 401 - www.rennebusmia.no

www.jonsered.com www.husqvarna.com

Rennebu Skog & Hage mobil 976 80 819 torleif@rokkones.no

I 2017 er det 50 år siden starten. Gode tilbud!

elektroinstallasjon • Installasjon i bolig, hytte, landbruk og næringsbygg • Elkontroll bolig • Tele og datanett • Alarm og brannvarsling

Telefon: Jens 996 42 897 John Håkon 481 15 515 E-post: post@rennebuelektro.no

Velkommen

Utfører alle typer entreprenøroppdrag

- Landbruksbygg - Industribygg - Offentlige bygg - Ombygging/restaureringsarbeider

til Nerskogen

Firmaet disponerer stor kranbil og 55 tonns mobilkran og tar alle typer kranoppdrag

- Montering av stålkonstruksjoner - Forskaling og støpearbeider - Flytting av hus etc. - Elementmontering

Industriveien 1, 7391 Rennebu tlf 72 40 22 00/mob 918 30 075 - gunnar@lhbe.no

28

11.-13. august 2017

Tlf 72 42 64 90

www.lundhyttebygg.no


Traktorpulling og motordur

Lokalt næringsliv – med engasjement og hjerte for Rennebumartnan

I år blir det et nytt og spennende tilbud på industriområdet på Berkåk - spesielt for de som liker lyden av motorer og lukten av bensin og diesel.

Flere lokale bedrifter engasjerer seg og markedsfører seg gjennom Rennebumartnan. De ønsker seg besøk av deg.

Traktorpulling En av attraksjonene blir traktorpulling med veterantraktorer. Dette er trakorer som er minimum 35 år, og med maks 50 hk. De som ønsker å være med kan melde seg på til Ivar på Rennebu Smia. Det vil også bli anledning til å beskue proffpullertraktorer.

Foto: Vibeke Instanes På industriområdet med avkjørsel ved bensinstasjonen Cirkel K vil det i år bli et rikholdig tilbud som utfyller Rennebumartnan, men som passer best utenfor martnasområdet. Det er bedriftene RennebuSmia, RennebuBjelken og Bulia Hest som har gått sammen og invitert andre aktører og utstillere til et eget arrangement på området. RennebuSmia vil demonstrere smiing, mens Rennebu-Bjelken vil vise styrken til den nye bjelken de har utviklet. Bulia Hest tilbyr transport med prærievogn. — Dette skal være show, så her blir det mye å glede seg til, forteller de tre initiativtakerne Ivar Fjellstad, Torleif Bøe og Paul Paulsen.

Motordur og diesellukt På området vil det bli mange maskiner og mye verktøy å se. Trøndersk BM Volvo-klubb og Gammelteknisk Forening stiller med gamle motorer og gamle traktorer, og ellers blir det utstilling av motorsager og andre maskiner. Som en kuriositet vil det også bli anledning til å beskue en gammel og egenprodusert vedklyver som drives med stasjonermotor. Flisfyring, ATV og verktøy De som er interessert i flisfyringsanlegg kan studere Hardgasners anlegg, og Storlismia/Motorhuset kommer med blant annet ATV. Ellers blir både IDG-tools, lokale entreprenører og byggefirma representert på området. Kveldsstemning med noggo attåt På fredag og lørdag kveld blir det arrangement med trubadur, der det også blir servering av blant annet båttåsup fra Mjuklia.

Pop-up restaurant og kunstutstilling på Håggåsetra

Sande Hus og Hytter har et spennende hytte- og stedsutviklingsprosjekt i samarbeid med Mjuken Hyttegrend og Selberg arkitekter. RennebuTun på martnasområdet • Sande Hus og Hytter - Norges eldste hytteprodusent, alltid i forkant • Mjuken Hyttegrend - hyttetomter nært Berkåk sentrum • SkogBygg - rehabilitering og nybygg av hytter og hus • LH Bygg Entreprenør - byggentreprenør • Rennebu Skog og Hage - motorsager og hageutstyr • Terrengen - produksjon/salg av firehjulsdrevne terrenggående kjøretøy Inne i hallen Rennebu Snekkeri - kjøkken, bad, garderobe m.m. etter mål.

Fredag 11. august kl 19.00 blir det pop-up restaurant på Håggåsetra i Gisnadalen, og lørdag blir det åpning av kunstutstilling.

Foto: Ketil Jacobsen

Pop-up restauranten er et samarbeid mellom Rennebumartnan, Håggåsetra og Nasjonalparken Næringshage. Stokkøya Sjøsenter, Strandbaren har satt sammen en 6-retters meny inspirert av både sjø og fjell. Det blir satt opp buss fra både Oppdal og Berkåk, slik at bilen kan få stå. For mer informasjon og billetter se: http://nasjonalparkhagen.no/arrangement/pop-up-restaurant-haggasetra/

I skolen I skolen har følgende bedrifter engasjert seg for å få til en egen design- og interiørutstilling: Rennebu Snekkeri, Byggmakker Berkåk, Rennebu-Bjelken, Rennebu Dører, Rennebu Sag og Trekultur, Kvikne-Rennebu Kraftlag og Gjensidige Oppdal-Rennebu. Les mer om design- og interiørutstillinga på s. 22. På industriområdet ved KVO RennebuSmia, Rennebu-Bjelken og Bulia Hest har gått sammen og invitert aktører og utstillere til et eget arrangement med motordur og diesellukt.

I tillegg til restauranten har kunstnerne Runi Langum (tegninger) og Hans Martin Øien (skulpturer) utstilling som gjestene også vil få en smakebit av denne kvelden.

11.-13. august 2017

29


Gode SMAKsopplevelser Mathagen - 20 småskala matprodusenter i eget telt

Stensaas Reinsdyrslakteri Stensaas Reinsdyrslakteri deltar på Rennebumartnan for første gang, og det er flere grunner til at de gleder seg til opplevelsen. - For det første kjøper vi en del rein fra Nerskogen, så det er artig å være med på noe i nærområdet til råvarene vi bruker. Dessuten har vi hørt mye bra om Rennebumartnan, og vi gleder oss til å gi publikum gode smaksopplevelser, sier Johanne Stensaas, daglig leder hos Stensaas Reinsdyrslakteri. Under årets Rennebumartna vil de tilby viltburger av elg og rein, med blåmuggosten Fjellblå fra Eggen gårdsysteri, tyttebærrømme, salat og løk og souvastoast. I tillegg selges naturligvis produkter fra det øvrige sortimentet, og Stensaas lover at det blir gode tilbud og spennende smaksprøver.

R E IN S DY R S K

Server gjerne med damped e rotgrønnsaker, kokte po teter, nyrørt tyt tebær og flatbrød.

4 PO RS JO NE R

Rema griller på Torget Rennebumartnan har i år inngått en samarbeidsavtale med Rema 1000 Berkåk, som blant annet vil bidra med grilling på Torget. Her vil det bli servert burgere av kylling og laks, og inntektene av salget går til martnan. - Vi ønsker å bidra til liv og aktivitet på Torget, og Rennebumartnan er et flaggskip for hele bygda. Derfor støtter vi arrangementet på vår måte, sier Vidar Andersen, reigiondirektør i Rema 1000 Midt-Norge. Martnan på sin side har forpliktet seg til å gjøre alle sine innkjøp av dagligvarer gjennom Rema, og martnassjefen er godt fornøyd med samarbeidsavtalen. - Rema 1000 har tilbudt oss en raus avtale,

30

og vi er glade for at de tar ansvar for grilling på Torget. Vi er sikre på at det blir et kjærkomment tilbud for både martnaspublikum og andre gjennom helga, sier martnassjef Kenneth Teigen.

11.-13. august 2017

AV / F IN N B IF F

SL IK GJ ØR DU Stek løk, kant areller og kjøtt i en stekepanne. Ha det over i en kjele og tilsett kraft og fløte. Kokes mørt og smakes til med salt og pe pper.

Kjøpmennene Geir Magne Johansen og Stine Krystad samarbeider med Rennebumartnan ved Kenneth Teigen om grilling på Torget.

IN GR ED IEN SE R 800 gram reins dyrskav 400 gram løk i skiver 200 gram kant areller 1 dl kraft 5 dl fløte Salt og pepper Rotgrønnsaker Mandelpotet Nyrørt tytteb ær Flatbrød


Berkük Vi ønsker alle hjertelig velkommen til Rennebumartnan hilsen e n g a m r i e g g stine o

Vi griller utenfor butikken til inntekt for Rennebumartnan MANG E SP EN NE ND E

NYHET ER!

11.-13. august 2017 MANG E SP EN NE ND E

NYHET ER!

31


P G Å A B D E E I r L k I åk M FA LEK

PREMIERING

OG

KONKURRANSEr kla

Illustrasjon: KRY v/MayBritt

tret

årn rennebu il

g l a s mat

lp ine

zi

INTERSPORT

El-sykkel demo FAMILIEDAG MED GJENSIDIGE! Lørdag 9. september ønsker vi velkommen til en familie-/ aktivitetsdag

på Mjuklia/Berkåk skistadion kl. 11 - 14.

o Terreng-/hinderløype med startnummer og enkel premiering. Påmelding kl 11 / Start kl 11:30 o Zipline, klatretårn, og klatre på/stable bruskasser o Demotest av el-sykler i rulleskitraseén for de litt eldre publikum o Servering av pølse/drikke/kake+kaffe til alle o Uttrekkspremier på startnummer I samarbeid med RENNEBU IL og INTERSPORT OPPDAL Gjensidige Oppdal - Rennebu Brannkasse feirer 175 år!

I så mange år har vi sikret liv, helse og verdier for kundene våre. Vi er rustet og klar til å følge våre kunder inn i framtiden. Visste du at Gjensidige er det eneste forsikringsselskapet i Norge som deler overskuddet med kundene?

32

11.-13. august 2017

iH nderløype 175 år

Gjensidige Oppdal - Rennebu Brannkasse gjensidige.no/oppdal-rennebu


Nerskogen

Velk

omm

– med natur for en aktiv fritid og gode opplevelser

en

Nerskogen har unike kvaliteter for friluftsliv både vinter og sommer. Her kan du boltre deg i urørt natur innover Trollheimen med besøk på Jøldalshytta, eller ta en tur langs milevis med oppmerkede turstier. Vil du ha en skikkelig utfordring har du muligheter for fantastiske toppturer i Trollheimen til Svarthetta, Trollhetta eller Blåhø. Nerskogen kan også tilby flotte oppmerkede sykkelløyper og fiskemuligheter i vann og elv. Med ett felles fiskekort for hele Rennebu.

Mer informasjon om Nerskogen www.nerskogen.net www.nerskogsrittet.no www.nerskogenlandhandel.no

Besøk nybutikken vår Nerskogen Landhandel - butikken har åpningstider tilpasset fritidsbeboerne. Butikken selger også lokalprodusert mat.

Nerskogen har alle muligheter - for hele familien!

NERSKOGSKONSERTEN Skarbakkan, Nerskogen lørdag 26. august kl 19.00

26. august er det konsert med CC Cowboys i naturskjønne omgivelser på Nerskogen

www.mediaprofil.no

Kjøp billetter til årets konsertopplevelse på: www.ticketmaster.no

Arrangør:

CC Cowboys

Samarbeidspartnere:

Billetter: Bill. kr 400,- + avg

Nerskogen grendalag

11.-13. august 2017

33


Verneverdige fag:

Møbeltapetsererfaget Hos Edvard Eriksen stilmøbelverksted i Trondheim holdes gamle tradisjoner i hevd, og under årets Rennebumartna kan publikum få nyttige tips og råd om hvordan møbler kan restaureres og repareres.

Martnasmeny mat og drikke fra 10 utsalgssteder på området

MIDDAG - daglig fra kl. 13.00 Mastu i Kultursalen Fredag og Lørdag: Saltkjøtt og kokmorr, kålrabbistappe og poteter Søndag: Reinskav med poteter og tyttebær (oppskrift fra Stensaas Reinsdyrslakteri), flatbrød fra Kroken Bakeri Rasken kafe i skolen • Rømmegrøt og spekemat Restaurantteltet på skoleplassen • Elghakk med tyttebær fra Hognamat og flatbrød fra Kroken Bakeri • Bacalao fra Knut Garshol Klippfisk

- Det er en trend i tiden at mange ønsker å ta vare på gamle møbler, så det blir spennende å se hvordan eksperter innen faget jobber, sier temaansvarlig i Rennebumartnan, Anne Kristine Stavne. Norsk Håndverksinstitutt — Norsk Håndverksinstitutt er en viktig og naturlig samarbeidspartner for oss. De har bred kompetanse og er en nasjonal aktør innen håndverk. Som arrangør er vi også opptatt av å løfte fram håndverk som har fått status som verneverdige, og i år er det altså det spennende møbeltapetsererfaget som blir presentert, sier Stavne. Tradisjonelt og moderne For å demonstrere håndverket, kommer det til å bli bygd opp et lite verksted inne i hallen. Alle interesserte kan se både en mester og en lærling i aksjon, og kan få gode tips og råd. Edvard Eriksen stilmøbelverksted utfører både reparasjon av møbler, restaurering av møbler, møbelsnekkertjenester, tradisjonell og moderne stopping og trekking av møbler, putesøm og andre sømoppdrag. Med andre ord mye inspirasjon å hente for den som er interessert i design og interiør. Prøve selv? Hvis noen har ambisjoner om å prøve seg på omtrekking hjemme, går det an å spørre om å få kjøpt litt materialer av verkstedet. «Møbeltapetserverkstedet» er plassert ved inngangen til Rennebuhallen - bod 29. Norsk håndverksinstitutt vil være tilstede for å gi informasjon om utdanningsmuligheter innen møbeltapetsering og andre små håndverksfag. Opplegget er støttet av Kvikne-Rennebu Kraftlag SA

34

11.-13. august 2017

ANDRE MATTILBUD Go´biten kafé i skolen med godsaker fra nabolaget • Deilige kakestykker, wienerbrød, tekake med fyll og andre godsaker fra Soknedal Bakeri & Konditori. NB! glutenfrie tilbud. • Gourmetis fra Galåvolden Gård med bl.a. mye eggeplommer og fløte, porsjonspakket, flere smaksvarianter • Kaffe, te og mineralvann Restaurantteltet på skoleplassen Utsalg 1: • Trollheimburger av limousinkjøtt med brød, salat og dressing fra Trollheim Nerskogen • Økologisk burger fra storfe med brød, salat og dressing fra Saltnes gård i Buvika ved Gunhild Saltnes • Elghakk med tyttebær fra Hognamat og flatbrød fra Kroken Bakeri • Bacalao fra Knut Garshol Klippfisk • Drikke fra en av verdens nordligste frukthager; rabarbrasaft eller eplesaft fra Mikkelhaug Gård ved Alstadhaug, og vann/farris

Rasken kafé i skolen og Gallerikafeen i 2. etg i hallen • Kyllingsalat, baguetter, glutenfri kake og tjukklefser fra Kroken Bakeri • Vafler med ost, syltetøy, rømme og mølsgrøt • Deilige kakestykker fra Soknedal Bakeri & Konditori (kun Gallerikafeen) • Kaffe, te og mineralvann Kiosk ved hallen • Bagutter • Pølse med brød • Kaffe, te og mineralvann Is-vogn ved hallen • Gourmetis fra Galåvolden Gård med bl.a. mye eggeplommer og fløte • Kuleis i flere gode smaksvarianter Stensaas Reinsdyrslakteri ved Mathagen • Viltburger med brød, tyttebærrømme, Fjellblå fra Eggen, løk og salat. • Souvas-toast Bryggerilavvo ved Mathagen 18-års aldersgrense Salg av smaksprøver a 1 dl fra småskalabryggeri i Trøndelag: • Austmann Bryggeri fra Trondheim • Røros Bryggeri og Mineralvann Fabrikk Utenfor området: På torget: Remagrillen i samarbeid med Rema 1000 Berkåk • Kyllingburger og Lakseburger • Mineralvann Glem heller ikke at det på martnasområdet er mulig å få kjøpe kaffe fra svartkjel, og nystekt hyllkaku

Utsalg 2: • Gourmetis fra Galåvolden Gård med bl.a. mye eggeplommer og fløte, porsjonspakket, flere smaksvarianter • Tjukklefse fra Kroken Bakeri og noe godt fra Soknedal Bakeri & Konditori • Kaffe, te og mineralvann Utsalg 3: • 10. klasse ved Rennebu Ungdomsskole salg av pizza og mineralvann

Vel bekomme!


1. oktober slår vi oss sammen til

Orkla Sparebank

Våre avdelinger: Berkåk, Meldal, Løkken Verk, Orkanger, Lensvik, Børsa og Trondheim

Regionen vil være sikret en lokalbank med stort lokalt engasjement i lang fremtid. Vår målsetning er fortsatt å være den foretrukne lokale samarbeidspartneren på bank og forsikring. Dette skal vi klare ved å spille på lag med lokalsamfunnet. Vi kjenner våre kunder og har korte beslutningsveier. meldal-sparebank.no tlf 72 49 80 00 orkdalsbanken.no tlf 72 46 63 00 11.-13. august 2017

35


VISSTE DU AT DU KAN KJØPE GOD ENERGI HOS OSS? Bruk din lokale kraftleverandør! • Trygt • Enkelt • Gebyrfritt

72 42 80 20 I kundeservice@krk.no I krk.no 36

11.-13. august 2017

Rennebumartnan Martnasmagasinet 2017  
Rennebumartnan Martnasmagasinet 2017