Page 23

LIFE

Συμβουλές για καλή ψυχολογία, σταυρόλεξο για τον ελεύθερο χρόνο σας και συνταγές (όρεξη να ’χετε!)

1 ΑΠ’ ΤΗΝ ΚΟΚΚΑΛΗ ΒΓΑΛΜΕΝΑ της Εύης Κόκκαλη*

Μεταφορά του άγχους... σε βαλίτσες Οι διακοπές έφθασαν... μαζί τους και το άγχος μας να διώξουμε το άγχος τουλάχιστον γι’ αυτές τις μέρες. Στο στάδιο της προσμονής των διακοπών -που είναι και το καλύτερο για την ψυχολογία μας- οι περισσότεροι υπέρ...επενδύουμε στις μέρες ξεκούρασης και με τη φαντασία μας φτιάχνουμε μια ιδεατή κατάσταση κι όταν βρεθούμε στον τόπο των ονείρων μας η πραγματικότητα μας ξυπνάει... Είναι λίγοι αυτοί που καταφέρνουν να πετύχουν θεαματικές αλλαγές κατά την περίοδο των διακοπών. Οι περισσότεροι μεταφέρουν τις συνήθειες και τα άγχη τους από λιμάνι... σε λιμάνι!!! Οι “συνταγές ευτυχίας” που προσφέρονται γενναιόδωρα από τις διαφημίσεις και τα life style έντυπα, “χειραγωγούν” ακόμη και τις διακοπές μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Κατευθύνουν τον σύγχρονο άνθρωπο με “manual” δραστηριοτήτων και συμπεριφορών για να αισθάνεται “in” στην εποχή του!!! κι όλα αυτά με γνώμονα τον άκρατο καταναλωτισμό. Αυτά τα “μενού” της ευτυχίας, μας ταΐζουν με... δυστυχία χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Τελικά τι είναι οι διακοπές; Είναι η ευκαιρία μας για ελεύθερο χρόνο και αυτοδιάθεση. Να δραπετεύσουμε απ’ τη ρουτίνα και να έρθουμε κοντά στη φύση. Θα με ρωτήσετε διακοπές σημαίνει όλη η οικογένεια μαζί; Θα σας απαντήσω ότι στη χαλαρότητα των διακοπών η επικοινωνία του ζευγαριού και σε επέκταση με τα παιδιά, γίνεται πιο άμεση και ουσιώδης. Η παιχνιδιάρικη διάθεση χωρίς τους κανόνες της καθημερινότητας μας φέρνει πιο κοντά. Καλό θα είναι λοιπόν κάποιες μέρες να αφιερωθούν στην οικογένεια και κάποιες άλλες, έστω λίγες, στο ζευγάρι, αν υπάρχει δυνατότητα τα παιδιά να μείνουν σε συγγενικά πρόσωπα. Είναι ευκαιρία για το ζευγάρι να λειτουργήσουν μόνο ως σύντροφοι και όχι ως γονείς. Αυτό θα τους ανανεώσει και θα ανατροφοδοτήσει το γονεϊκό ρόλο τους. Έτσι περνάμε και το μήνυμα στα παιδιά ότι οι γονείς έχουν δικαίωμα να απολαύσουν τις ιδιαίτερες προσωπικές στιγμές. Γενικότερα για τα ζευγάρια, είτε έχουν είτε δεν έχουν παιδιά, καλό θα είναι να προσπαθήσουν να απελευθερωθούν από τα “πρέπει” και τα προγράμματα της καθημερινότητας. Ανάλογα με τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα τους να προσαρμόσουν τις διακοπές τους. Να κάνει ο καθένας ό,τι τον ευχαριστεί και να έχουν “σημεία συνάντησης”. Επίσης, αν νιώσουν την ανάγκη χωριστών διακοπών για κάποιες μέρες, ας απενοχοποιήσουν την επιθυμία τους και ας το κάνουν. Αυτό το “μακριά”...ίσως τους φέρει πιo “κοντά”.

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ 1. Πλατεία της Γλυφάδας - Υποθετικός σύνδεσμος 2. … Νεβάδα, οροσειρά των Η.Π.Α. - Αρχαίων κλωστές 3. Σταχτοδοχεία (πληθ.) - Διπλό θυμίζει... αρώματα 4. Το αντίθετο της νίκης - Ο αριθμός 16 με γράμματα 5. Κόφι… παλιός γεν. γραμματέας του Ο.Η.Ε. - Άγια, όσια - Άρθρο (πληθ.) 6. Είδος σαλάτας με θαλασσινά 7. Αρχαίων.. τίποτα - Παλιό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε από τον Κων/νο Καραμανλή - Τζούντ… άγγλος ηθοποιός 8. Όμοια σύμφωνα - Έχει ουρά κι αυτό 9. ... όμμασι, έκφραση... αυτόπτη μάρτυρα - Διάσημο το μουσείο της Μαντάμ… 10. Το παρωνύμιο του Γκεβάρα - Χωρίς αυτό… τάβλι δεν μπορείς να παίξεις 11. Προτρέπει - Και έτσι η τύχη - Μορφή εταιρίας 12. Διακρίνεται σε ολική και μερική καθώς και σε σωματική και διανοητική - Χτύπημα ρολογιού

ΚΑΘΕΤΑ 1. Υπάρχουν πάρα πολλά στη Γλυφάδα 2. Εταιρική… παρέα - Κοντά σ’ αυτόν και η γνώση - Υποθέτει 3. Ψάρι με τεράστιο κεφάλι, ιδανικό για σούπα 4. Παλιά ραδιοφωνικά αρχικά - Αυτός που ταξιδεύει με το νου 5. Ποτό της Κρήτης - Άφωνο… σανό - Άγια 6. Δέντρο που ευδοκιμεί κοντά σε ποτάμια, χείμαρρους ή ρυάκια και φτάνει τα 20 μέτρα ύψος - Άφωνη… πάσα Τα περιέχει η βέρα 7. Αυτός υπάρχει σε ορισμένη κατάσταση (ρήμα) Το σιδερένιο άκρο του αρότρου 8. Αυτός που υπάρχει - Βιβλικό βουνό - Άρθρο για πολλά 9. Γερμανική μάρκα οικιακών συσκευών - Αγνάντευα, κοίταζα μπροστά και μακριά 10. ….Λάνκα, η παλιά Κεϋλάνη - Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (αρχικά) 11. Διπλό ξεπουλάει - Μπαίνουν σε συμφωνίες 12. Τρώει τη θάλασσα με το κουτάλι - Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (αρχικά)

Γλυκές καλοκαιρινές λιχουδιές

Παγωτίνια μπανάνας Κόψτε μια μπανάνα σε λεπτές ροδέλες και, ανά δύο φετούλες, κλείστε τα σαν “σάντουιτς”, αφού πρώτα έχετε αλείψει τη μια φέτα με φυστικοβούτυρο. Τοποθετήστε τα “σάντουιτς” σε κάποια πιατέλα ή δίσκο στρωμένο με λαδόκολλα και αφήστε τα στην κατάψυξη για 2 ώρες, μέχρι οι φέτες να κολλήσουν μεταξύ τους. Λιώστε σε μπεν μαρί 200 γρ. κουβερτούρα και προσθέστε 1 κ.γ. βούτυρο, 1 κ.γ. ζάχαρη και 2 κ.σ. γάλα. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο γλάσο και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει. Μόλις κρυώσει το γλάσο, βουτήξτε μέσα ένα-ένα τα “σάντουιτς” μπανάνας, να καλυφθούν παντού, και τοποθετήστε τα ξανά στην κατάψυξη. Μετά από μία ώρα, θα μπορείτε να τα κεράσετε ως λαχταριστά παγωτίνια που θα ξετρελλάνουν μικρούς και μεγάλους!

Εύη Κόκκαλη είναι Ψυχολόγος M.phil. * Ηe-mail: kokkali.cps@gmail.com

GLYFADA FREE PRESS • #08

23


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.