Issuu on Google+

PACIFIC NORTHWEST HIGH SPEED RAIL

MT. TALBERT STATION

Alexandria Donati University of Oregon Planning Studio, Fall 2011 Landscape Architecture Department


TABLE OF CONTENTS

15

3

STATION SECTIONS ILLUSTRATIVE STATION AREA PLAN

CONCEPT

4

DESIGN PRECEDENTS

17

DESCRIPTIVE DESIGN

5

STATION PRECEDENT

18

NATURAL SYSTEMS

6

FIGURE GROUND

7

LAND USE

8

NEIGHBORHOODS AND DISTRICTS

9

SITE CONTEXT OPPORTUNITIES AND CONSTRAINTS

2

BUILDING TYPOLOGIES

10

BUILDING MASSING

11

VIEWS

12

CIRCULATION

13

TRANSPORTATION

14

16

PAGE 2


SITE CONTEXT SE 82nd Ave.

Mt. Talbert Station 52.2 Total Acres

I-205

Portland

Station Area

Hwy 224

Station Site 1/4 Mile Radius

Located directly adjacent to the convergence of Interstate 205 and the Union Pacific line, Mt. Talbert station area is the northern-most area evaluated during Oregon City/Gladstone analysis. Currently the land is being used as a site for cellular towers. It is located next to Mount Talbert Nature Park, offering great potential for high-speed rail in this location to increase access to a large parcel of managed open space. This site is the only location of all analyzed mapped sites to be located in direct proximity to existing high density housing, without encroaching upon successful lower density residential development. Mt. Talbert is relatively isolated when considering proximity to cultural and economic amenities, however, it is very well placed within an existing circulation network. During preliminary mapping to locate good station areas, of all 12 mapped station area locations this site ranked second overall, third in economic viability, third in history and sense of place, and first in circulation. Green indicates all ‘good’ station area locations discovered during preceding analysis phase.

Union Pacific

Red identifies Mt. Talbert Station location

Oregon City

PAGE 3


OPPORTUNITIES AND CONSTRAINTS OPPORTUNITY 1- Large open and natural spaces can contribute positively to the sites aesthetic qualities and visitor experience.

1

OPPORTUNITY 2- This site is home to many family wage manufacturing job that can benefit form. The station would bring new industry, in a variety of disiplines, to contribute knowledge and skills and research. OPPORTUNITY 3- An exiting creek creates the potential, if managed properly, for attracting attract wildlife.

3

OPPORTUNITY 4- Proximity to medium density residential is potential for growth.

1 2

CONSTRAINT 1- Interstate 205 creates a barrier bisecting the east and west portions of the site. Many engineering issues are present.

3

2 4

CONSTRAINT 2- Dynamic circulation linkages may create a difficult challenge for proposed transit. Engineering problems may arise when attempting to retrofit the I-205 overpass to accomodate the new ROW of the station building, train tracks and platforms, car, bus, bike and pedestrian lanes. CONSTRAINT 3- An existing cemetery prohibits development in this area and challenges the connectivity of land use relationships.

PAGE 4


CONCEPT Transforming Industry

A model for shared knowledge and collaborative industry, centrally located, that produces valuable methods, ideas and products for the future.

Vancouver Portland Salem

Innnovation noun the action or process of innovating. • a new method, idea, product, etc. : technological innovations designed to save energy.

Corvallis Albany Springfield

Researchers Developers Manufactuers Organizations Experts

The high speed rail station performs like a transformer: turning input energy into output energy of greater value. The station area attracts intellectuals and professionals from throughout the region to work at its many professional campuses. The station facilitates quick and efficient travel for researchers, scientist, fabricators and teachers with industry and innovation centralized. A variety of multidisciplinary professionals joined together encourages new methods and ideas to grow in a convenient, inspiring atmosphere.

Community

PAGE 5


I-205

OPEN SPACE

MIXED USE DISTRICT

RESIDENTIAL NEIGHBORHOOD

DESCRIPTIVE DESIGN The main objective is to ensure that the station site performs as a pivot to the rest of the surrounding station area. The circulation, land use connections and surrounding residential neighborhoods oscillate around the high speed rail site in an integrative, collective manner. The stations primary function is to provide an industrial hub for the region. Collecting professionals from different disciplines and making this area a vibrant location for research, development and manufacturing.

INDUSTRIAL DISTRICT

MIXED USE DISTRICT OPEN SPACE

RESIDENTIAL NEIGHBORHOOD

INDUSTRIAL DISTRICT

UNION PACIFIC

PAGE 6


NATURAL SYSTEMS PARKS AND OPEN SPACE

CREEKS

NATURAL OPEN SPACE NATURAL OPEN SPACE

PLAZA OPEN SPACE PLAZA OPEN SPACE

STORMWATER CATCHMENT STORMWATER CATCHMENT

existing natural systems

proposed natural systems

The existing natural systems of this site are dynamic and expansive yet stand fragmented and under-utilized. The design proposal attempts to unite major open spaces by using the station site as linkage.

creates a visual awareness of the surrounding natural systems while also providing a physical connection for people to enjoy recreational activities.

Mt. Talbert Park and Harmony Rd. neighborhood park is connected by a large ecological corridor. The corridor spans under the 205 and directly interacts with the circulation of the high speed rail station. This connection

The proposed open spaces also serve as a storm water catchment system for the entire station site and the west side of Mt. Talbert. With water present, these open spaces would be planted with local species, providing habitat for birds and other small animals. PAGE 7


FIGURE GROUND BUILT

STATION AREA

INTERSTATE 205

UNION PACIFIC

OTHER MAJOR TRANSIT

BUILT

STATION SITE

INTERSTATE 205

UNION PACIFIC ROW

existing figure ground

proposed figure ground

The existing built fabric of the site indicates a montage of different building relationships and layouts that are not compatible and seem to lack a cohesive rhythm. The proposed figure ground diagram shows the new building layout of Mt. Talbert station and surrounding area. The new proposed built fabric greatly considers the importance of the relationship

between the buildings and their corresponding open spaces. Buildings have been designed with street frontage, This will encourage the company of pedestrians while other spaces have been designed using the buildings to form enclosed open space, plazas and courtyards.

PAGE 8


LAND USE MIXED USE

COMMERCIAL

INDUSTRIAL

RESIDENTIAL

MIXED USE

PARKS AND OPEN SPACE

INDUSTRIAL CAMPUS/BUSINESS PARK

MEDIUM DENSITY RESIDENTIAL

OPEN SPACE

OPEN SPACE

OPEN SPACE

existing land use

proposed land use

The sites existing land use conditions show that a variety of functions occur at this site. Although there is a multiplicity of uses, this patchwork of zones have no strong compatible relationship or interaction. Industrial and medium density residential are the larges land use zones. The proposal for renewd land use considers this abundance and projects for future expansion. The proposed land use diagram shows how the design has considered the

infill of research and development industries to the existing manufacturing industries to create zones of industrial campuses. The proposal also considers the exponential growth attributed to the installation of a high speed rail system and appropriately integrates mixed use development within existing medium density residential.

PAGE 9


NEIGHBORHOODS AND DISTRICTS NEIGHBORHOODS

RESIDENTIAL DISTRICT

COMMERCIAL DISTRICT

INDUSTRIAL DISTRICT

DISTRICT CONNECTIONS

MEDIUM DENSITY RESIDENTIAL DISTRICT

INDUSTRIAL CAMPUS DISTRICT

MIXED USE DISTRICT

MT. TALBERT STATION DISTRICT

Linn Wood

Sunnyside

North Clackamas

Clackamas Johnson City

existing neighborhoods and districts

After simplifying the previous existing land use, three distinct districts became apparent. This design proposal capitalizes on the large existing land use aggregates and attempts to integrate the functions that each serve independently. The proposed diagram shows that with new developments and changes to land use residential, commercial and industrial districts are still prominant.

proposed neighborhoods and districts

The station in a sense acts as a pivotal point at which activity oscillates around it. The intention to incorporate industrial campuses, residential neighborhoods and mixed use development is to maximize space, functionality and efficiency.

PAGE 10


BUILDING TYPOLOGIES Housing typologies have a strong influence over the ‘feel’ and demographic of a neighborhood. The main approach here was to create large gathering spaces in which the buildings surround. These large spaces create community within a residential neighborhood and foster collaboration between researchers, developers and manufacturers. These spaces provide an opportunity for people to share ideas, time and words with one another.

MIXED USE

INDUSTRIAL CAMPUS

Within mixed use districts the spaces created by the proposed building layout allows for public gathering in front of retail stores and cafes. They can also serve as private residential open spaces and/or community food gardens. These communal spaces would be an asset for residents, community members, businesses and professionals alike.

RESIDENTIAL

PAGE 11


4-5 STORIES

3-4 STORIES

2-3 STORIES

1-2 STORIES

VIEW SHED

BUILDING MASSING Views from buildings are directed towards the natural open spaces for pleasing scenery. Building heights are organized so that views from residential spaces, offices and commercial establishments are optimized. Black indicates the tallest of the buildings located the closest to the high speed rail station. The color gradient indicates the change of heights as the buildings fade out towards the natural areas where the shortest of the proposed buildings are located. The shortest buildings are located closest to the natural areas to be as least abrasive as possible to the natural systems and to avoid obstructing views. The 1-3 story buildings are also furthest away from the high speed rail station to leave space for highly valuable real estate.

5 4 3 2 1

PAGE 12


VIEWS

view to mt. talbert from station

view to station

2

The station’s location and configuration maximizes views to the surrounding landscape, giving visitors a direct sightline to Mt. Talbert and the proposed park below.

1

PAGE 13


TRANSPORTATION MAJOR ARTERIAL

URBAN COLLECTOR

TRIMET BUS LINE

OTHER MAJOR TRANIST

TRIMET BUS STOP

MINOR ARTERIAL

OTHER MINOR TRANIST

UNDERGROUND PARKING

LONG-TERM/SHORTTERM STATION

MINOR ARTERIAL

MAX/BUS STATION

MAJOR ARTERIAL

OUTDOOR TRAILS

MAX/BUS LINE BIKE PATHS

82ND AVE.

HWY 224

existing transportation

proposed transportation

There are three major transportation moves that take place in this planning proposal: The extension of the MAX line from Portland to the proposed station, long and short-term parking, and pedestrian and bike routes throughout open spaces and connecting to major and minor arterials.

and adjacent to proposed industrial and research campuses — potentially drawing portland professionals to work here. Short and long term parking for the stations users is located on the first three floors of the adjacent high transit development tower. Short and long-term parking for residences and visitors of the surrounding area will also be provided in the first floor and underground of mixed use and commercial buildings.

The extension of the MAX will improve the convenience for folks travelling short distances. This amenity is conveniently located within the station site

PAGE 14


ON STREET BIKE LANE

SEPARATED BIKE LANE

AT GRADE PARKING LOTS

MINOR TRANSIT

PUBLIC PLAZA

MAX/BUS STATION MINOR CIRCULATION

PROPOSED BUS STOPS

MAJOR CIRCULATION

MAX/BUS LINE Shuttle to hospital

Access to nature park

Access to Mt. Talbert trailheads

MAX/BUS STATION

PUBLIC PLAZA

1 MILE RADIUS

existing circulation

proposed circulation

The existing circulation consist of one multi-use bike path heading south from Portland and traveling on 82nd. Ave. Connections to zones throughout the site are poor and there are large, unattractive seas of parking.

recreation visitor center for Mt. Talbert Nature Park is located on the east side of the site directly on axis with the station building. The visitor center acts as a gateway for the proposed trail heads of Mt. Talbert. The visitor center provides a small amount of parking for people looking to explore the trails for a day. Bike storage, pathways and a local shuttle route provides safe access for all park users.

The proposed circulation creates linkages to residential neighborhoods, commercial districts and local amenities. The Integration of a MAX station and shuttle makes traveling in and around the area convenient. An outdoor

PAGE 15


STATION SECTIONS

water Storm

A Vehicular traffic

B

MAX/bus line

Stormwater retention Park

MAX/bus station

Bike lane

High speed rail

MAX line

Stormwater filtration area

Shuttle

Interstate 205 bridge

Taxi

Taxi waiting area

Mt. Talbert Park

Mt. Talbert

High Speed Rail Station

B

The high speed rail station building is situated under the Interstate 205. This highway transports thousands of people north and south bound on a daily basis. The station design proposes that a new bridge be constructed that spans over the proposed station building, the MAX light rail line, a pedestrian/bike multi use path and a two-lane green street that connects the east side of the 205 with the west side. Integration of the natural surroundings throughout the stations exterior circulation softens the experience of visitors while serving as a storm water catchment system for the buildings rain water run-off.

A

PAGE 16


Community gardens and storm water catchment Mixed use development

Mt. Talbert outdoor recreation area and research environment

Stormwater catchment area and public park High density transit development Medium density residential Second story station lounge

Mt. Talbert visitor center Stormwater treatment area and public park Industrial Campus (Research, development, manufacturing)

ILLUSTRATIVE SITE PLAN Scale: 1�= 500’

PAGE 17


Mixed Use: Retail/commercial residential/ community garden

Mixed-use plaza

precedent: Hotel Moderna Portland, OR.

Station site aesthetic

Outdoor recreation visitor center

Precedent: Gare De Valence Valence, France

Precedent: Government Canyon Vistitor Center San Antonio TX.

Stormwater treatment and public park

Precedent: Connecticut Water Treatment Facility New Haven, CT

Industrial campus plaza Precedent: Rice University Houston, TX.

DESIGN PRECEDENTS The aesthetic qualities of the station and its surrounding area are driven by the presence of open spaces within the proposed urban fabric. Mixed use plazas will provide a local amenity to nearby residents and resturants. A visitor center and trailheads at the base of Mt. Talbert Nature Park will support the station site and add value to the community. The visitor center is positioned to act as a threshold from the man-made park of the station into the natural ecology of Mt. Talbert. The center provides a small amount of parking for visitors looking to explore the Mountains trails for the day, while bike storage, safe pedestrian access and a local shuttle provide access for other users. The architecture of the center is open and light to maximize views. The industrial campuses, courtyards and plazas are designed to provide pleasing, welcoming spaces for professionals to collaborate. Shared open spaces with trees for shelter, tables and chairs for congregating and sculptural art to admire will help to inspire professionals and encourage innovation.

PAGE 18


STATION PRECEDENT: Gare de Valence Station, France Romans-sur-Isere 45th Parallel Park (60 Acres)

Paris / Lyon

Future Expansion (90 Acres)

Technology Center

Gare de Valence

Station Area (24 Acres)

Valence 1” = 150’

SCALE IN FEET 02

05

0

100

Montpellier / Marseille

PAGE 19


Mt. Talbert Station