Page 1

Mart 2015. Broj 24

BESPLATAN PRIMJERAK

GODINA 2014

NAJUSPJEŠNIJA

U NOVIJOJ HISTORIJI HADŽIĆA Fekalni kolektor Dupovci-Resnik, glavni ekološki projekat Sportska dvorana u Hadžićima uskoro u novom ruhu Nacrt Budžeta Općine za 2015. godinu Rezidencijalno naselje Vilovac investicija vrijedna 40 miliona eura

ohadzici@bih.net.ba +387 33 475 900 +387 33 475 952


Mart, 2015. godine

informativni

bilten

Općine Hadžići

I

M

P

R

E S U M

:

Izdavač: Općina Hadžići Bilten pripremio: Adnan Čolo Foto: Adnan Čolo Ejub Šehić Adresa: Hadželi 114-71240 Hadžići Bosna i Hercegovina E-mail: ohadzici@bih.net.ba opcina.hadzici@gmail.com Web: www.hadzici.ba Kontakt informacije: +387 33 475 900 +387 33 475 952

ISO 9001:2008:

Općina Hadžići uspješno prošla nadzorni audit

C

svog sarajevskog predstavništva, nadzorni audit u Općini Hadžići, kako bi se provjerilo da li su sve procedure usklađene sa zahtjevima standarda ISO 9001:2008. Nadzorni audit, koji su proveli

Općina Hadžići efektivno primijenila planirani sistem upravljanja, da je sistem upravljanja sposoban ostvariti ciljeve i politiku organizacije, te da je u skladu sa zahtjevima standarda. Bureau Veritas je dodijelio lokalne uprave i samouprave”još 2006. godine i važi do septembra se poštuje standard ISO 9001:2008 za Općinu predstavlja veliku čast i zadovoljstvo, ali i obavezu da se nastavi putem kontinuiranog poboljšanja kvalitete pružanja usluga građanima.


2014. GODINA,

NAJUSPJEŠNIJA U NOVIJOJ HISTORIJI HADŽIĆA Općina vlastitim prihodima

povećala Budžet za 4.576.815,00 KM

– Današnji dan ostaće upamćen kao jedan od najboljih koji su se desili općini Hadžići u protekloj godini. Povećanje Budžeta za 4,5 miliona KM je rezultat našeg rada i stranih investicija koje se dešavaju u posljednjih nekoliko mjeseci. Vijećnici su jednoglasno podržali rebalans i možemo reći da će od ovoga najviše koristi imati građani. U BiH nigdje nema ovakvog budžeta u kome 35 odsto otpada na javnu potrošnju, a 65 odsto na kapitalne projekte, kazao je Općinski načelnik Hamdo Ejubović. Iz kapitalnih primitaka planirano je finansiranje sljedećih projekata: asfaltiranje i rekonstrukcija lokalnih puteva u iznosu od 615.000,00 KM, za projekte vodosnabdijevanja, regulaciju vodotoka i otpadnih voda planirana su sredstva u iznosu od 1.400.000,00 KM, za izgradnju javne rasvjete sredstva u iznosu od 425.000,00 KM, za opremanje i sanaciju

KSIRC-a iznos od 220.000,00 KM, te za nabavku i infrastrukturno uređenje zemljišta i objekata iznos od 400.000,00 KM. Iz namjenski dobijenih sredstava za projekte vodosnabdijevanja, regulaciju vodotoka i otpadnih voda planirano je povećanje u iznosu od 932.380,00 KM tako da novi prijedlog na navedenoj budžetskoj poziciji iznosi 1.260.000,00 KM. Na budžetskoj poziciji izgradnja javne rasvjete iz sredstava Općine izvršeno je povećanje u iznosu od 125.000,00 KM, tako da novi prijedlog iznosi 225.000,00 KM. Za instaliranje video nadzora formirana je nova budžetska pozicija u iznosu od 50.000,00 KM. Za izgradnju sportskih ploha povećana su sredstva u iznosu od 100.000,00 KM, te novi prijedlog iznosi 130.000,00 KM. Za izgradnju nove osnovne škole Hadžići iz sredstava Kantona planirana su sredstva u iznosu od 1.500.000,00 KM, a iz sredstava Općine iznos od 200.000,00 KM. Planirana je nova budžetska pozicija – sanacija podova u fiskulturnoj sali OŠ „ 6.mart“ Hadžići u iznosu od 40.000,00 KM. Za budžetsku poziciju vertikalna signalizacija, obilježavanje naseljenih mjesta i autobuska stajališta izvršeno je povećanje u iznosu od 150.000,00 KM , tako da novi prijedlog iznosi 160.000,00 KM.

Informativni bilten Općine Hadžići

N

a 19. sjednici Općinskog vijeća Hadžići 25. septembra 2014. godine jednoglasno je usvojena Odluka o izmjenama i dopunama Budžeta za 2014. godinu. Prvobitno planirana sredstva se povećavaju za 4.576.815,00 KM tako da novi  predloženi Budžet Općine Hadžići  za 2014. godinu iznosi 13.795.000,00 KM.

3


Ejubović:

PLATO IGMANA I BJELAŠNICE OTVORITI ZA STRANA ULAGANJA Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović kazao je u razgovoru za Agenciju Fena da je 2014. godina bila najbolja u historiji ove općine te da su realizirani brojni projekti što ne bi bilo moguće da svi zajedno nisu radili na otvaranju Općine prema stranim investitorima. “Počeli smo je s budžetom od 14 miliona KM i iz tih sredstava započeli neke projekte o kojima prije nismo smjeli ni misliti. Tako smo priveli kraju izgradnju nove osnovne škole u Hadžićima. Zahvaljujući našim sredstvima radovi nisu stali. Bit će to jedna od najljepših osnovnih škola u BiH. S obzirom na to da ovaj posao radimo s Vladom KS-a, da smo na njih čekali, taj posao ne bi makao s mjesta. Iako imamo ugovoreno 1,5 miliona KM, dosad nismo dobili nijedne marke”, kazao je načelnik Ejubović. Drugi veliki projekt čija je realizacija počela je, kako je kazao, izgradnja magistralnog voda fekalne kanalizacije Hadžići-Resnik. “Taj projekt je od izuzetne važnosti za našu lokalnu zajednicu, dio strategije razvoja. U konačnici će koštati tri miliona KM. Koristeći usluge naše firme JKP

4

“Komunalac“ d.o.o. Hadžići, pojeftinili smo radove za oko 35 posto”, navodi Ejubović. Kaže da se nametnuo i projekt vodosnabdijevanja Tarčina te su izgrađeni novi rezervoari velikog kapaciteta i cjevovod u dužini od 10 kilometara. “U startu smo na ovom lokalitetu smanjili gubitke vode za 75 posto. Dobili smo siguran i kontrolisan sistem vodosnabdijevanja koji može opskrbiti tri puta više stanovništva nego što ga sada imamo”, naglašava Ejubović. Najavljuje da će ovih dana početi rekonstrukcija i opremanje Kulturno-sportskog i rekreacionog centra Hadžići. To će biti potpuno opremeljen objekt, spreman za organizaciju sportskih takmičenja na evropskom nivou. “Zajedno s UEFA-om i NSBiH učestvujemo u rekonstrukciji i opremanju prostorija FK Radnik. Uradili smo dobar posao u osnovnim i srednjoj školi. Utopljavali smo te objekte, opremali kabinete, rekonstruisali fiskulturne sale”, kaže Ejubović. Također, urbani dio Hadžića je u 2014. dobio novi prepoznatljiv objekt - Centralno šehidsko spomenobilježje, a rekonstruiran je i centralni most u Hadžićima i najprometnija ulica prema Tehničkom remontnom zavodu.


“Kada su u pitanju putevi, gradili smo ih najviše tamo gdje smo prethodno riješili kanalizacioni i sistem vodosnabdijevanja. Mnogo je izgrađenih kilometara u godini iza nas. Opredijelili smo se da završimo javnu rasvjetu pa smo u 2014. krenuli s postavljanjem 713 novih rasvjetnih tijela. Projekt je koštao 700.000 KM. Kada to završimo, 90 posto općine će imati javnu rasvjetu”, ističe načelnik Općine Hadžići.

Jahorine, Vlašića, pa čak i Blidinja budu daleko ispred ovih dviju olimpijskih planina.

Kada su u pitanju veliki turistički kapaciteti koje grade strani investitori, tu je projekt “Tinovo” i “Osenik”, dok je projekt “Vilovac” trenutno u fazi projektovanja.

Također, kaže da će u 2015. krenuti s promocijom plasteničke proizvodnje te će zajedno sa stranim partnerima finansirati izgradnju 20 plastenika od po 500 kvadratnih metara. Bit će izgrađena i hladnjača za skladištenje voća i povrća gdje će se vršiti otkup proizvoda iz tih plastenika.

“Imamo potencijal u oblasti industrije za koju do sada nije bilo interesovanja. Još imamo i nudimo naše kapacitete u industrijskoj zoni “Boce” i “Donji Hadžići”. Tu su i stare industrijske zone. Najbolja lokacija u Kantonu Sarajevo s kompletnom infrastrukturom na 100 dunuma je nekadašnje Preduzeće drvne industrije “Bjelašnica”. Tehnički remontni zavod Hadžići također ima dobar potencijal kao i druge lokacije manje površine”, podvlači Ejubović. Naglašava da će Općina Hadžići nastaviti pratiti trendove tržišta i kretanja kapitala u sferi turizma. “Kao lokalna zajednica stekli smo pozitivna iskustva i nastavit ćemo i dalje raditi istim intenzitetom. Želja nam je da zajedno s drugim otvorimo plato Igmana i Bjelašnice za strana ulaganja. Ovo moramo posmatrati iz šire perspektive i dobrobiti za čitavo društvo”, potcrtao je načelnik Općine Hadžići. Navodi da su Igman i Bjelašnica “naše zajedničko bogatstvo” te da nema razloga da drugi centri poput

“Kao što je to bilo i dosad, onima koji se odluče na ovakav vid samoprivređivanja, bit ćemo na usluzi da ih u što kraćem roku evidentiramo u registru poljoprivrednih proizvođača kako bi ostvarili dodatne podsticaje od viših nivoa vlasti”, kazao je Ejubović. Očekuje da će u narednoj godini u ovoj općini biti realizirani planirani projekti, posebno turistički mada je, kaže, njihova želja da to bude industrija. “To je ipak stabilna grana koja apsorbuje veliki broj ljudi kao radnu snagu. U svakom slučaju, načelnik i Općinsko vijeće su u 2014. godini bili jedan dobar tim koji će pozitivne rezultate zabilježiti i u 2015.”, poručio je načelnik Ejubović.

Informativni bilten Općine Hadžići

Govoreći o planovima i projektima za 2015. godinu, načelnik Ejubović je naglasio da je prvi zadatak da Općina i Vijeće budu 24 sata na usluzi onima koji će doprinijeti poboljšanju ekonomske situacije.

“Mnogi su govorili da je Igman najvažniji turistički projekt, a nikada nisu radili na tome da se on razvije. Nekada davno je za master plan dato milion maraka, a samo smo mi kao Općina 2005. godine izdvojili 110.000 KM. Taj plan nikada nije razvijen”, dodaje Ejubović.

5


Asfaltiran

G

krak puta Miševići – Citadela

rađani MZ Miševići, ogranak Citadela, dobili su 480 metara novog asfalta. Na dijelu puta u ovom naselju, prethodno je urađena kanalizaciona mreža te je riješena odvodnja oborinskih voda. Investitor projekta je Općina Hadžići, izvođač radova “Bucomerc” d.o.o Kiseljak, a nadzor nad izvođenjem vršio je “Panprojekt” d.o.o Hadžići.

Fekalni kolektor

Dupovci-Resnik,

ekološki projekat godine

R

adnici JKP “Komunalac” Hadžići počeli su u maju 2014. godine izvođenje radova na sanaciji postojećeg i izgradnji dijela novog glavnog fekalnog kolektora Dupovci-Resnik ukupne dužine 8943 metra. Vrijednost radova koje finansira Općina iznosi 1.960.000,00 KM. Ovaj kolektor će

6

biti izgrađen od GRP (poliesterskih) kanalizacionih cijevi sa poboljšanim spojnicama za obezbjeđenje vodonepropusnosti, unutarnjeg promjera cijevi Ø 300, Ø 400 i Ø 500. Broj stanovnika naselja koja gravitiraju budućem kolektoru i koji će biti priključeni na ovaj objekat je 8.637. Kolektor će sakupiti sve sanitarnofekalne otpadne vode iz gravitirajućih naselja, koji danas svoje otpadne vode ispuštaju u rijeku Zujevinu i time onečišćuju ekosistem, i na taj način spriječiti zagađenje riječnih tokova i tla što će značajno poboljšati uslove za život lokalne zajednice. Može se reći da je od svih komunalnih infrastrukturnih sistema na području Kantona Sarajevo najlošija situacija u oblasti odvodnje i prečišćavanja otpadnih i oborinskih voda na području općine Hadžići. Centralni uređaj za prečišćavanje otpadnih voda Kantona Sarajevo je potpuno devastiran i van funkcije. Kolektor Hadžići – Mostarsko raskršće – Blažuj, zbog lošeg izvođenja i održavanja ne zadovoljava svoju funkciju. JKP ”Komunalac”d.o.o. Hadžići upravlja sa tri kanalizaciona sistema (Hadžići, Pazarić i Tarčin) i kolektorom Hadžići – Mostarsko raskršće – Blažuj, na koja je priključeno 6.360 korisnika, tj. cca 38,84 % stanovnika.


Rekonstruisan most, izgrađena saobraćajnica, biciklistička i pješačka staza u ulici Anđelka Lažetića

Asfaltiran put na

MIŠEVIĆIMA

Z

U

hadžićkom naselju Miševići (krak kod Beogradtransporta) asfaltiran je put u dužini od 800 metara. Investitor ovog projekta vrijednog 90.000 KM je Općina Hadžići. Radove je izvodilo građevinsko preduzeće “Bucomerc” d.o.o Kiseljak. Nadzor nad izvođenjem radova vršio je “Panprojekt” Hadžići. Mjesna zajednica Miševići trenutno ima preko 2.500 objekata i bilježi veliki razvoj u posljednjih 10 godina. Općina Hadžići pratila je taj razvoj izgradnjom infrastrukture. Urađen je moderni vodovod tako da svako domaćinstvo ima vodu. Elktromreža je isto tako završena. Putnu infrastruktura se privodi kraju. Pored ovih infrastrukturnih projekata MZ Miševići je u toku 2014. godine dobila i 700 novih

rasvjetnih tijela.

Informativni bilten Općine Hadžići

avršena je rekonstrukcija mosta preko rijeke Zujevine, izgrađena saobraćajnica, biciklistička i pješačka staza u ulici Anđelka Lažetića ukupne vrijednosti 343.372, 20 KM. Ovom projektu se pristupilo radi poboljšanja uslova za odvijanje pješačkog, biciklističkog i motornog saobraćaja kako na mostu tako i van njega u dužini od 140 metara. Ulica A. Lažetića je najfrekfentija u Hadžićima. U njenom sastavu nalazi se osnovna škola, Dom zdravlja, srednjoškolski centar, KSIRC te sportski tereni FK Radnik. Ovim projektom poboljšana je sigurnost pješaka i drugih učesnika u saobraćaju. Rekonstrukcijom mosta u poprečnom presjeku obostrano su urađene dvije pješačke i dvije biciklisitčke staze te dvije kolovozne trake za dvosmjerni automobilski saobraćaj. Most je dobio LED rasvjetu. U sklopu ovih radova izgrađeno je i automobilsko stajalište sa pješačkom stazom za prihvat djece u dvorištu Osnovne škole “6.mart” Hadžići. Radove je finansirala Direkcija za puteve KS i Općina Hadžići.

7


Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima

P

red nekoliko hiljada okupljenih građana 29. jula 2014. godine otvoreno je Centralno spomenobilježje šehidima i poginulim borcima općine Hadžići. Spomen-obilježje izgrađeno je na platou ispred zgrade Općine Hadžići, a ukupna vrijednost radova iznosila je 79.547,49 KM. Spomen-obilježje je zamišljeno kao arhitektonski spoj tradicionalnog i modernog, a sastoji se od masivnog kamenog bloka i dvostranog LED displeja na kojem će 24 sata biti prikazivan mulitimedijalni sadržaj. Cijeli prostor je osvijetljen svjetiljkama utopljenim u pod zelene površine. Centralno spomen-obilježje Hadžići projektovao je “Panprojekt” d.o.o Hadžići, a investitor je Općina i privrednik Halil Kahrica.

8


Asfaltirana sportska ploha u Gornjem Zoviku

M

ještani naselja Gornji Zovik, a posebno oni mlađi koji svoje slobodno vrijeme provode na sportskim terenima mogu biti zadovoljni jer su dobili uređeno i asfaltirano igralište za mali fudbal i basket. Općina Hadžići je ovaj projekat finansirala sa 40.900 KM. U narednom periodu ovo igralište će dobiti odgovarajuće golove i koš konstrukciju kako bi u potpunosti bilo funkcionalno.

Novi sportski objekti u 2015. godini

U

2015. godini po principu saradnje mjesnih zajednica (građana) i Općine Hadžići bit će izgrađene sportske plohe u Pazariću, Žunovnici, Donjim Hadžićima i Grivićima.

Sportska ploha u MZ Luke

U

Sportska ploha u MZ Kućice

U

mjesnoj zajednici Kućice, neposredno uz objekat džamije, gradi se sportska ploha dimenzija 20x15 metara. - U 2014. godini smo započeli gradnju četiri sportske plohe, Gornji Zovik, Luke, Binježevo i Kućice. To gradimo zajedno sa građanima. Općina kupi ili ustupi lokaciju, izda potrebne dozvole, napravi projekte, kupi materijal, a mještani to naprave. U praksi se to pokazalo korisnim iz više aspekata, kazao je Općinski načelnik Hamdo Ejubović.

Informativni bilten Općine Hadžići

mjesnoj zajednici Luke gradi se sportska ploha koja će sadržavati fudbalsko igralište dimenzija 40x20 matera, igralište za basket i “hair česmu” šehidima i poginulim borcima ovoga kraja. Investitori su Općina Hadžića i preduzeće “Bosman” d.o.o

9


Regulacija korita Zujevine u Centru, Dupovcima i Binježevu i regulacija Kradenika u Pazariću

U

toku građevinske sezone 2014. godinezavršeni su radovi na regulaciji korita rijeke Zujevine u naseljenim mjestima Hadžići-Centar, Binježevo, Dupovci te regulacija korita Kradenika u centru Pazarića. U kupna vrijednost ovih projekata iznosi blizu 300.000 KM. U konačnici, izgradnjom betonskih zidova i kaskada u dužini od 150 metara,

bit će sanirane najopasnije tačke na području općine Hadžići u pogledu eventualnih poplava. Projekte su finansirali ministarstvo privrede KS i Općina Hadžići. Izvođači radova su “Pogled” d.o.o. Hadžići, “CET BAH” d.o.o Hadžići i “Bulid” d.o.o. Hadžići. Nadzor nad izvođenjem radova vršio je Zavod za izgradnju KS.

Put Kahrimani-Ferhatlije, postavljena horizontalna signalizacija

N

a novoizgrađenom putu KahrimaniFerhatlije dugom 1.040 metara, postavljena je i horizontalna saobraćajna signalizacija. Širina puta je šest metara uz dodatak pripadajućih bankina. Vrijednost radova je iznosila 700.000 KM, a finansirala ih je Općina Hadžići, ministarstvo privrede KS i Direkcija cesta KS. Općina Hadžići je sa 55.000 KM finansirala i izgradnju željezne ograde u kasarni

10

“Zaim Imamović” koja graniči sa trasom puta. Nadzor nad izvođenjem radova vršio je “Panprojekt” d.o.o Hadžići. Dionica puta Kahrimani-Ferhatlije je dio projekta izgradnje i asfaltiranja trase KahrimaniLjubovčići ukupne dužine 2,9 kilometara. Prethodno je u trup puta postavljen kanalizacioni sistem. U toku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na trasi puta do Ljubovčića.


Postavljena javna rasvjeta u 12 naselja

R

adnici preduzeća “SES” u toku građevinske sezone 2014, postavili su javnu rasvjetu u 12 naselja na području općine Hadžići. Za ovu namjenu Općina je iz budžeta izdvojila 700.000 maraka. Rasvjetu su dobili stanovnici naselja: Trzanj, Vrančići, Garovci, Miševići (izlaz na Rakovačku cestu), Miševići (Centar BiH), Miševići (Toviš), Brezovačka I, Brezovačka II, Luke, Korča, Močila, Breza, Donji Zovik (M17), Ban brdo i Ušivak. – Projekat je završen i postavili smo 420 novih stubova i 713 svjetiljki, preko 90 odsto stanovništva općine Hadžići trenutno ima javnu rasvjetu. Ranije smo postavili 2300 rasvjetnih tijela. Jedna smo od rijetkih općina u BiH koja ovako velike i skupe infrastrukturne

projekte, počev od izgradnje kanalizacione i vodovodne mreže, puteva i javne rasvjete, finasira vlastitim sredstvima. To je novac od stranih investicija, kazao je Općinski načelnik Hamdo Ejubović.

ZAVRŠENI RADOVI NA UTOPLJAVANJU

Srednjoškolskog centra Hadžići prostornog uređenja, izvođača radova i direktora škole, načelnik Ejubović 4. decembra 2014. godine izvršio je pregled izvršenih radova. Konstatovano je da su radovi izvršeni bez nedostataka.

Informativni bilten Općine Hadžići

P

ostavljanjem hidro i termo izolacije na ravnom krovu i nove stolarije završen je projekat utopljavanja SC Hadžići vrijedan 70.000 KM. Općina Hadžići, ovaj projekat je sufinansirala sa 30.000 KM. U prisustvu predstavnika Federalnog ministarstva

11


Treći slučaj vandalizma

prijavljen Policijskoj stanici Hadžići

O

bavještavamo Vas ovim putem da je u naseljenom mjestu Trzanj na lokaciji autobuske stanice prema Ilidži i prema Vukovićima na magistralnom putu M17, počinjen vandalizam u smislu da je na autobuskoj stanici razbijeno staklo, odnosno razbijena većina stakala. Ovim putem Vas napominjemo i na vandalizam od kraja prošle godine, koji se dogodio u naseljenom mjestu Raštelica na lokaciji u blizini skretanja sa magistralnog puta M17 prema džamiji u Raštelici, kojom prilikom je stopa za nadstrešnicu uništena, te da o rezultatima eventualnih mjera koje ste poduzeli po tom pitanju, još uvijek nismo dobili povratnu informaciju. Molimo Vas da poduzmete mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi pronašli krivca/e za ove nečovječne postupke, te na taj način doprinijeli smanjenju vandalizma na prostoru naše općine. Građani općine Hadžići zaslužuju adekvatan prostor dok čekaju javni gradski prijevoz, stoji u općinskom dopisu Policijskoj stanici Hadžići upućenom 16. februara 2015. godine.

Postavljeno 30 nadstrešnica na autobuskim stajalištima

N

a području općine Hadžići realizovan je projekat izgradnje 30 nadstrešnica za autobuska stajališta ukupne vrijednosti 90.000 KM. Investitor je Općina Hadžići, a odluku o izgradnji donio je Općinski načelnik Hamdo Ejubović. – Nismo se obazirali na opstrukcije koje su dolazile od JP Ceste Federacije BiH u toku priprema za ovaj projekat. Hvala Bogu, mi smo krenuli u izgradnju nadstrešnica. Za početak je urađeno 30, a kasnije još 22 čime će se znatno unaprijediti lokalni javni prijevoz. Bitni su nam potrebe i interesi naših radnika, penzionera, učenika i studenata koji su do sada kisli i mrzli se na autobuskim stajalištima, kazao je Ejubović. Sva autobuska stajališta na sebi imaju logo Općine Hadžići sa tačnim nazivom mjesta u kome se nalaze. Svi elementi su izrađeni od čelika, stakla i poliestera te ne sadrže oštre rubove. Nadstrešnice su postavljene u slijedećim mjestima: Šunji (2 komada), Binježevo (2), Donji Hadžići (1), Garovci (1), Hadžići (1), Dupovci (2), Gradac (2), Zovik (2), Kahrimani (2), Resnik (2), Osenik (2), Tarčin (2), Vrbanja (2), Trzanj (2), Raštelica (2), Đanići (2) i Vukovići (1). U građevinskoj sezoni 2015. godine nastavlja se izgradnja nadstrešnica u svim naseljima u kojima se saobraćaju vozila javnog gradskog prijevoza.

12


Hadžići: PUŠTEN U RAD VIDEO-NADZOR situaciju na pomenutoj lokaciji. Kamere su povezane sa softverom “Avigilon” te u tehničkom smislu mogu snimati u svim vremenskim uslovima. Video-nadzor u rad je pustio Općinski načelnik Hamdo Ejubović i komandir Policijske stanice Hadžići Salih Tufo.

U

Policijskoj stanici Hadžići 11. novembra 2014. godine pušten je u rad novi sistem videonadzora koji ima za cilj podizanje nivoa sigurnosti u saobraćaju, kao i opće sigurnosti građana na potezu od centralne raskrsnice ulice Hadželi (zgrada Hoše) do skretanja za naselje Kućice (podvožnjak kod TRZ Hadžići). Trenutno je u radu šest kamera visoke HD rezolucije koje 24 sata snimaju i dokumentuju

- Video-nadzor danas nije luksuz nego potreba. Od centralne raskrsnice preko novog mosta do TRZ Hadžići, najveća je frekfencija građana. Tu imamo osnovnu i srednju školu, Kulturno-sportski i rekreacioni centar, Dom zdravlja, stadion FK Radnik itd. Namjera nam je da na ovaj način našim građanima, a posebno đacima i omladini povećamo stepen sigurnosti. Dogovorili smo se također da video-nadzor koji pokriva centralni dio Hadžića, a to je park Meram-Konya, također uvežemo u sistem Policijske stanice, kazao je načelnik Ejubović. Ovaj projekat finasirala je Općina Hadžići s ciljem povećanja saradnje policije i lokalne zajednice. S početka godine, Općina je Policijskoj stanici donirala 15 novih uniformi za specijalne namjene.

Vrhunske sportske podne obloge u OŠ “6.mart” Hadžići

– Prije svega moram da se zahvalim Općini Hadžići i načelniku Ejuboviću na sredstvima koja su izdvojili za ovu namjenu. Sada možemo kazati da će naši osnovci na novoj podlozi biti bezbjedniji i smanjit će se mogućnost povrijeđivnja usljed vježbanja. Evo, nakon nekih 40 godina došlo je vrijeme da se izmjeni stari parket. Veoma smo zahvalni na tome, kazao je Mr. Muhamed Čović profesor tjelesnog odgoja u OŠ “6. mart” Hadžići.

Informativni bilten Općine Hadžići

Z

avršeni su radovi na sanaciji poda velike fiskulturne sale u OŠ “6. mart” Hadžići. Općina je finansirala postavljanje 280 kvadrata vrhunske sportske podne obloge, markiranje, uređenje pomoćnih prostorija i krećenje sale. Radove je izvodilo hadžićko preduzeće “Build” d.o.o, a nadzor nad izvođenjem vršio je “Panprojekt” d.o.o. Hadžići.

13


Informatička oprema

i novi prozori za OŠ “9. maj” Pazarić – S obzirom da sam i ja bio đak ove škole, sjećam se prozora, koji su bili u ovim učionicama, a stari su preko 40 godina. Evo došlo je vrijeme da ih zamijenimo boljim, kako bi naša djeca imala optimalne uslove za školovanje. Uradili smo četiri učionice, a uporedo opremamo školu sa neophodnim informatičkim pomagalima. Iako je obrazovni sistem u nadležnosti kantona, Općina Hadžići će nastaviti svoju dosadašnju praksu pomaganja naših škola i izgradnje novih vlastitim sredstvima, kazao je načelnik Ejubović.

O

pćina Hadžići nastavlila je praksu opremanja i pomaganja obrazovnih ustanova na području općine Hadžići. Tako je sredinom oktobra 2014. godine OŠ “9. maj” Pazarić uručena informatička oprema u vrijednosti 2.650 KM.

Demontaža stare stolarije, nabavka i ugradnja nove u četiri učionice OŠ “9.maj” Pazarić koštala je 8.700 KM. U protekloj godini Općina je pomogla i opremanje kabineta informatike sa 12 kompleta nove računarske opreme koja će marljivim đacima pomoći da postižu još bolje rezultate u svom obrazovanju.

Općina Hadžići donirala računarsku opremu OŠ “Hilmi ef. Šarić” Tarčin

O

pćinski načelnik Hamdo Ejubović posjetio je 9. oktobra 2014. godine OŠ “Hilmi ef. Šarić” gdje je s direktorom Subašić Nerminom pustio u rad obnovljeni kabinet informatike. Osnovna škola iz Tarčina obratila se zahtjevom Općini za donacijom računarske opreme i školskih tabli. U kabinetu informatike obnovljeno je 16 zastarjelih CRT monitora i donirane su četiri nove centralne jedinice. Također, donirane su školske table kao osnovno nastavno sredstvo. Direktor Nermin Subašić je kazao kako kantonalni budžet nije predvidio ni dozvolio nabavku opreme te da se i ovaj put pomoć zatražila od Općine. – Želim da se zahvalim načelniku i uposlenicima Općine na doniranoj opremi. Ovo nam mnogo znači. Školskim budžetom nismo u stanju nabaviti ovakva sredstva za rad kako bi pratili stalni razvoj i napredak informatičkih tehnologija. CRT monitori, koji su tu bili, su jako opasni za zdravlje djece i imali su visok stepen zračenja. Uvijek

14

smo imali odličnu saradnju sa Općinom i nadam se da će tako ostati i u budućnosti, istakao je Subašić. Na kraju posjete OŠ “Hilmi ef. Šarić”, načelnik Ejubović dobio je zahvalnicu od učenika i uposlenika za doprinos i podršku u unapređenju odgojno-obrazovnog rada škole.


uskoro u novom ruhu

R

ekonstrukcija unutrašnjosti Kulturno sportskog i rekreacionog centra Hadžići (KSIRC) u punom je jeku. Završeno je postavljanje 753 stolice visokog kvaliteta koje je isporučila domaća kompanija Bekto Precisa iz Goražda. Trenutno se postavlja parket sa FIBA certifikatom, a ugradit će se nove koš konstrukcije, golovi te postaviti oprema za odbojku. Krajnji cilj je da Hadžići budu spremni za organizovanje međunarodnih košarkaških, rukometnih, malonogometnih i odbojkaških utakmica. U isto vrijeme naši sportisti imat će najsavremenije uslove za rad i treniranje što će u konačnici dati dobre sportske rezultate. - Ovo je projekat vrijedan 220.000KM kojeg u potpunosti finansira Općina Hadžići. Također su i uposlenici KSIRC-a dali svoj doprinos radovima i vlastitim sredstvima. Cijenimo da je to nekih 20.000 KM.

Dvorana će po okončanju poslova biti potpuno spremna za međunarodne utakmice i druga klupska takmičenja visokog nivoa. Želim puno uspjeha našim sportskim klubovima i omladini u daljnjem radu. Nadam se da će u ovim uslovima postizati vrhunske sportske rezultate. Dvorana će biti u funkciji do Dana Općine Hadžići, 6. marta, kazao je načelnik Ejubović. - Dvorana dobija potpuno novu dimenziju. Unutrašnjost se adaptira sa svim potrebnim rekvizitima. Postavlja se parket sa FIBA certifikatom što znači da je ispunjen uslov za odigravanje svih međunarodnih košarkaških utakmica. Mijenjat će se i koš konstrukcije koje također posjeduju FIBA certifikat. Golovi koje ćemo postaviti imaju IHF certifikat pa ćemo u sferi rukometa ravnopravno konkurisati u raspodjeli utakmica koje se budu igrale kod nas. Tribinski dio je završen, ugradili smo 753 stolice sa naslonjačima i u tom smo segmentu zadovoljli evropske standarde, kazao je Amir Rešidović organizator sportskih i kulturnih aktivnosti KSIRC Hadžići. Košarkaški klub “Bošnjak” Hadžići, vodeći tim A1 lige bez ijednog poraza jedan je od klubova koji će uživati u benefitima nove opreme. Tu su još i Rukometni klub”Hadžići” koji nastupa u prvoj federalnoj ligi te Odbojkaški klub “Smeč” Hadžići. Treba napomenuti da zimske termine koriste svi omladinski uzrasti FK “Radnik”. Nešto ranije, Općina Hadžići je podržala izgradnju i opremanje dva manja studija za borilačke sportove koji se također nalaze u sklopu KSIRC-a .

Unapređenje infrastrukture na stadionu FK Radnik

Š

est hadžićkih građevinskih preduzeća angažovano je na izvođenju radova kojim će se u skorije vrijeme unaprijediti infrastruktura FK Radnik. Izvode se građevinsko-zanatski radovi na objektu svlačionica i drugih pomoćnih prostorija stadiona. Uređuju se nove svlačionice za goste, kotlovnica, sala za sastanke, fitnes sala i krov objekta. Vrijednost obezbjeđenih finansijskih sredstava po Ugovoru iznosi 232.000 KM. Udio NS/FS BiH putem programa UEFA-e iznosi 174.000 KM, a udio Općine Hadžići 58.000 KM. Ugovor je potpisan između Nogometnog saveza BiH, Općine Hadžići, FK “Radnik” i FK “Olimpic” u sklopu Projekta “Unapređenje infrastrkture na stadionima Premijer lige BiH”.

Informativni bilten Općine Hadžići

Sportska dvorana u Hadžićima

15


U planu izgradnja novog rezidencijalnog centra vrijednosti

40 miliona eura

O

pćina Hadžići bila je prošle godine jedno od najvećih gradilišta u Kantonu Sarajevo. Milionski kapital uložen je u izgradnju luksuznih naselja. Investitori su uglavnom privrednici iz Kuvajta i Saudijske

Arabije. Do kraja godine očekuje se da prvi turisti posjete novoizgrađeno rezidencijalno naselje “Sarajeveo resort” na Oseniku. To nije sve, centar vrijedan 40 miliona eura bit će izgrađen na Vilovcu.

Postavljeno

10 kilometara cijevi vodovoda

Mehina Luka - Osenik

16

R

adovi na izgradnji vodovodne mreže Mehina Luka-Vilovac-Tarčin – Osenik kapaciteta 40 litara u sekundi privode se kraju. Radnici JKP “Komunalac” Hadžići, koji vode ovaj projekat, postavili su do sada 10 kilometara vodovodnih cijevi od ukupno 15

kilometara koji će se izgraditi. Trenutno se izvode radovi na izgradnji glavnog rezervoara na Vilovcu, kapaciteta 500 kubnih metara. Vrijednost projekta iznosi 1.900.000 KM kojeg u potpunosti finasira Općina Hadžići iz sredstava obezbjeđenih putem stranih investicija.


VATROGASNO DRUŠTVO TARČIN u 2014. godini finansirano sa 42.926 KM

U

sarajevskom naselju Alipašin Most u petak 13. februara 2015. godine izvršena je primopredaja četiri vatrogasna vozila uz prateću opremu koju je donirala Vatrogasna brigada Grada Beča. Oprema je poklonjena Vatrogasnom savezu Kantona Sarajevo, tačnije uručena je za četiri dobrovoljne gradske vatrogasne stanice - Vratnik, Novo Sarajevo, Novi Grad i našem Vatrogasnom društvu Tarčin. Dan kasnije predsjednik Vatrogasnog saveza KS Tajib Pašić zajedno sa predstavnikom Bečke vatrogasne brigade Geraldom Schimpfom posjetio je Tarčin i obišao tarčinske vatrogasce. Općina Hadžići je u 2014. godini putem redovnih dotacija i vanrednih sredstava finansirala Vatrogasno društvo Tarčin sa 42.926, 20 KM.

Uskoro otvaranje

“Šaban Džengiz”

centru Tarčina, na lokalitetu koji je vlasništvo Općine Hadžići, privodi se kraju gradnja džamije koja nosi naziv “Šaban Džengiz” džamija Tarčin. Najveći dio sredstva za izgradnju ovog objekta obezbijedila je porodica Džengiz, javnosti poznatija kao vlasnik građevinske kompanije Cengiz Inšat. Općina Hadžići ranije je osigurala dozvolu za gradnju ovog objekta kojeg stanovnici Tarčina već dugo priželjkuju. Džamija je dobila ime po osnivaču firme Džengiz Inšat, nedavno preminulom Šabanu Džengizu. Radove izvodi lokalna građevinska firma “Vrbanja”.Ovim projektom postavljen je visoki standard gradnje i n a m j e r a Općine je da ovo bude centar iz kojeg će se dalje razvijati čaršija. P o završetku džamije kreće se sa projektom izgradnje šetališta, sportskog i dječijeg igrališta.

Informativni bilten Općine Hadžići

U

džamije tarčin

17


“Bosanska inteligentna kuća 2”: renoviranje i utopljavanje OŠ “Hilmi ef. Šarić” Tarčin

O

pćina Hadžići u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA i italijanskim partnerima ove godine pokreće projekat djelimičnog renoviranja i utopljavnjanja objekta Osnovne škole “Hilmi ef. Šarić” Tarčin. Ovo je dogovoreno na sastanku održanom 10. februara 2015. godine kojem su prisustvovali Općinski načelnik Hamdo Ejubović, predstavnik SERDE Faruk Cerić, predstavnici regije Friuli Venezia Giulia iz Italije te direktor OŠ “Hilmi ef. Šarić” Tarčin Nermin Subašić.

Edukativni dio i priprema projekta pod nazivom “Bosanska inteligentna kuća 2” krenut će početkom maja dok će se građevinski radovi izvoditi tokom ljetnjeg raspusta. Regija Friuli Venezia Giulia iz Italije u posljednjih nekoliko godina finansirala je različite projekte u BiH, među kojima su Valorizacija vodenog toka Dobrinje u Sarajevu, Albergo Diffuso u dolini rijeke Drine, Mostar TV i drugi.

- Dogovorili smo djelomično renoviranje i utopljavanje osnovne škole u Tarčinu. Cilj nam je poboljšati energetsku efikasnosti te educirati učenike i njihove roditelje o značaju energetske efikasnosti. Naši prijatelji iz Italije će uz pomoć SERDE investirati u ovaj projekat u startu 15.000 eura dok će znatno veći dio sredstava uložiti Općina, kazao je Ejubović.

Predstavnici

FONDACIJE B I G M E V

D

posjetili Općinu Hadžići

irektor Fondacije BIGMEV, Dr. Selmo Cikotić sa svojim saradnicima posjetio je 22. januara Općinu Hadžići i Općinskog načelnika Hamdu

18

Ejubovića. Tema sastanka bila je nastavak razvoja odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Turske. Fondacija BIGMEV je neprofitna organizacija, osnovana 2010. godine i već četiri godine kontinuirano radi na izvozu bh. roba i usluga na tursko tržište. Sjedište Fondacije je u Istanbulu, s predstavništvima u Bursi i Sarajevu. Osnovna zadaća BIGMEV-a je s p a j a n j e stranih investitora s poslovnim prilikama u Bosni i Hercegovini.


Kasarna Žunovnica:

NEMA OSIROMAŠENOG URANIJUMA

N

!!!

a osnovu rezultata mjerenja, provedenih 30.10.2014. godine i 6.11.2014. godine NIJE UTVRĐENO POSTOJANJE RADIOLOŠKE KONTAMINACIJE TERENA i PRIKUPLJENOG NUS-a na području kasarne Žunovnica-Hadžići. Ovo su podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH po okončanju operacije površinskog čišćenja i uništenja NUS-a u krugu bivšeg vojnog objekta Žunovnica, provedene u periodu od 30.10. do 05.11. 2014. godine. Federalna uprava civilne zaštite je po zahtjevu Općine Hadžići izvršila čišćenje 9.500 metara kvadratnih kontaminirane površine gdje je uklonjeno 126 komada NUS-a. Sa ovog prostora, uz pomoć Njemačkog kontingenta EUFOR-a, ranije je uklonjeno 35.000 komada NUS-a. Ono što je preostalo je manji dio. Kompletan prostor koji bi trebao biti očišćen je 1830 dunuma.

ODRŽAN SASTANAK SA

omoćnici Općinskog načelnika Enes Kazić, Esma Topalović i Nijaz Musić održali su 13. januara u zgradi Općine Hadžići sastanak sa predsjednicima savjeta mjesnih zajednica. Od 17 predsjednika sastanku se odazvalo njih 14. Prezentirani su program rada Općinskog načelnika te Nacrt Budžeta Općine za 2015. godinu. Sastanak je upriličen kako bi se

razgovaralo o međusobnom odnosu općinskih struktura i savjeta mjesnih zajednica, funkcioniranju i načinima unapređenja saradnje u cilju što efikasnijeg rješavanja problema sa kojima se susreću građani. U cilju što boljih i kvalitetnijih prijedloga, primjedbi i sugestija na predloženi Nacrt do 20.1.2015. godine održani su i Savjeti u svim MZ.

Informativni bilten Općine Hadžići

P

PREDSJEDNICIMA SAVJETA MJESNIH ZAJEDNICA

19


Prvi put u općini Hadžići: kolektivno stručno usavršavanje svih prosvjetnih radnika

O

vakav vid edukacije, a pod pokroviteljstvom Općine Hadžići i škola na području općine Hadžići (OŠ „6. mart“, OŠ „9. maj“, OŠ „Hilmi ef. Šarić i Srednjoškolski centar Hadžići) prvi put je organizirano kroz zajedničko stručno usavršavanje svih prosvjetnih radnika koji rade u navedenim školskim ustanovama. Skup je otvorio predstavnik Službe za obrazovanje Općine Hadžići Šefko Đeko. Usavršavanje se realiziralo u terminima 13., 14. i 15.01.2014. godine prema sljedećem rasporedu: 13. i 14.01.2014. Tema: „Informacione tehnologije u službi napredovanja učenika prema sposobnostima.“ Realizator: Nedim Milanović, organizacija „FACIT“, 15.01.2014. Tema: „Stres kod učenika i uposlenika i borba protiv stresa.“Realizator: prof. dr. Jasna Bajrektarević Poslije aktivnosti vezanih za stručno usavršavanje prosvjetni radnici su nastavili svoj rad po stručnim aktivima u prostorijama OŠ „6. mart“. Prvi skup ovakve vrste po mišljenju svih prosvjetnih radnika je dobrodošao i ima višestruku korist. Između ostalog naveli su neke: Unaprjeđenje odgojnoobrazovnog procesa kroz razmjenu mišljenja, bolje upoznavanje o stanju učenika na području naše općine, racionalizacija troškova. Ovom prilikom treba istaknuti da je Općinski načelnik Hamdo Ejubović nagradio sve škole sa određenim brojem knjiga stručne literature od kojih će svakako imati koristi prosvjetni radnici. Također je zaključeno da je ovo projekat koji ima razvojnu mogućnost u budućnosti kroz prijedloge, ideje i smjernice onih koji žele da obrazovanje u općini

Hadžići napreduje. 20

SC Hadžići: Održana radionica

“Alkohol i mladi”

A

lkohol je najčešće prva ovisnost s kojom se mladi susreću, nerijetko se ne zaustavljajući samo na njemu. Trend konzumacije alkohola u populaciji mladih stalno je u porastu, što zabrinjava i traži pažnju cijele društvene zajednice, prije svega u prevenciji ovog nemilog fenomena. Upravo iz tog razloga Komisija za sport i mlade Općinskog vijeća Hadžići održala je u SC Hadžići radionicu na temu “Alkohol i mladi”. Radionicu je pripremila predsjednica Komisije, Mr. Merima Mehmedić. Pored nje prisutnima su se obratili Dr. Azra Dupovac, Alma Omerović i RPZ policajac Azem Falan. “Iako se pijenje smatra dominantno muškom aktivnošću, današnja statistika ukazuje i na sve veći broj žena konzumentica. Tako djevojčice danas piju čak deset puta češće no u prošlom desetljeću, a dječaci dvaput više nego prije deset godina. Obrazac pijenja kod mladih razvija se prvenstveno u skupinama vršnjaka, najviše u dobi između 13. i 17. godine. Mladi nam često pijenjem pokušavaju poručiti da su odrasli; ponekad je to način da se uklope u društvo, da budu “veliki” i “važni” ili pak prihvaćeni od vršnjačke skupine. Karakteristike pijenja kod mladih su i to da se oni najčešće ne obaziru na posljedice, piju u “rundama”, često se natječući međusobno u količini ispijenih pića, te kombiniraju alkohol i druga sredstva ovisnosti”, kazala je učenicima Dr. Azra Dupovac. “Pripito ili pijano stanje uvijek je izvor potencijalno rizičnog ponašanja. Tako mogu nastati i kobne posljedice poput saobraćajnih nesreća u pijanom stanju, nekritičnog seksualnog ponašanja, pa i neželjenih trudnoća te tučnjave i drugi oblici vandalskog ponašanja, kazao je Azem Falan. “Problem alkoholizma nije problem samo osobe koja pije, već i njene porodice i zajednice u cjelini. Procjenjuje se da danas svaka četvrta porodica ima člana alkoholičara. Obilježja današnjeg vremena, u kojem je pijenje izgubilo odlike nečeg opasnog, zabranjenog i štetnog, nikako nam ne ide na ruku u borbi sa sve većim brojem alkoholičara među mladima. O ovom aspektu je prisutnima govorila socijalna radnica Alma Omerović.


Izvještaj o radu

Općine Hadžići za 2014. godinu

UKUPNO

Neriješeno

%

2013.

0

0

0,00

0

0,00

0

1.664 1.659 99,70

5

0,30

0

1.664 1.659 99,70

5

0,30

0

2014.

0

0

0,00

0

0,00

0

1.633 1.624 99,45

9

0,55

0

1.633 1.624 99,45

9

0,55

0

Služba za opću upravu, 2013. 1.860 1.859 99,94 druš. djelatn. i zajedničke posl. 2014. 1.996 1.985 99,45

1

0,06

9

16.512 16.373 99,15

139

0,85

0

18.372 18.232 99,23

140

0,77

9

11

0,55

3

24.705 24.486 99,11

219

0,89

0

26.701 26.471 99,14

230

0,86

3

Služba za privredu, finansije i inspekcijski nadzor

2013.

353

309

87,54

44

12,46

5

1.560 1.544 98,97

16

1,03

0

1.913 1.853 96,86

60

3,14

5

2014.

361

300

83,10

61

16,90

8

1.513 1.479 97,75

34

2,25

0

1.875 1.780 94,93

95

5,07

8

Služba za imovinskopravne, geod. posl. i katastar nekret.

2013. 1.737 1.662 95,68

75

4,32

8

2.352 2.352 100,00

0

0,00

0

4.089 4.014 98,17

75

1,83

8

2014. 1.713 1.671 97,55

42

2,45

45

2.383 2.383 100,00

0

0,00

0

4.096 4.054 98,97

42

1,03

45

2013. 2.312 2.291 99,10 Služba za bor.-inv. soc.i zdr. zaštitu, izbj. i ras. lica. 2014. 2.467 2.382 96,55

21

0,90

10

2.237 2.154 96,28

83

3,72

0

4.549 4.445 97,70

104

2,30

10

85

3,35

6

2.574 2.572 99,92

2

0,08

0

5.041 4.954 98,27

87

1,73

6

Služba za prostorno uređenje, urbanizam i građenje

2013. 1.041 1.017 97,69

24

2,31

11

1.612 1.593 98,82

19

1,18

0

2.653 2.610 98,38

43

1,62

11

2014. 1.361 1.300 95,52

61

4,48

2

1.497 1.491 99,60

6

0,40

0

2.858 2.791 97,66

67

2,34

2

Služba za razvoj, stam.-kom.poslove i mjesne zajed.

2013.

43

42

97,67

1

2,33

1

2.155 2.129 98,79

26

1,21

0

2.198 2.171 98,73

27

1,27

1

2014.

30

24

80,00

6

20,00

0

2.344 2.315 98,76

29

1,24

1

2.374 2.339 98,53

35

1,47

3

2013.

0

0

0,00

0

0,00

0

207

197

95,17

10

4,83

0

207

197

95,17

10

4,83

0

2014.

0

0

0,0

0

0,00

0

273

240

87,91

33

12,09

0

273

240

87,91

33

12,09

0

%

Kabinet općinskog načelnika

Služba civilne zaštite UKUPNO

2013. 7.346 7.180 97,74

166

2,26

44

28.299 28.001 98,95

298

1,05

0

35.645 35.181 98,70

464

1,30

44

UKUPNO

2014. 7.928 7.662 96,64

266

3,36

64

36.922 36.590 99,10

332

0,90

1

44.850 44.252 98,67

598

1,33

65

Informativni bilten Općine Hadžići

Riješeno

Neriješeno

%

%

Primljeno

Neriješeno

%

Riješeno

Riješeno

%

NAZIV SLUŽBE

Primljeno

Primljeno

Izjavljeno žalbi

OSTALI PREDMETI

Izjavljeno žalbi

UPRAVNI POSTUPAK

GODINA

upravnim stvarima, provode nadzor, poduzimaju mjere za koje su zakonom ili drugim propisom ovlaštene, pripremaju odluke i opće akte, te obavljaju i druge poslove iz okvira svoje nadležnosti. U izvještajnom periodu općinske službe su zaprimile 44.850 predmeta (prilog: tabelarni prikaz riješenosti upravnih i ostalih predmeta sa uporednim pokazateljima za prethodnu godinu), što je za 9.205 predmeta više u odnosu na prošlu godinu.

Izjavljeno žalbi

P

rogramom rada Općinskog vijeća planirano je da se razmatra Izvještaj o radu Jedinstvenog općinskog organa uprave Općine Hadžići za 2014. godinu. Prilikom izrade Izvještaja korišteni su izvještaji o radu općinskih službi za upravu koje u okviru prava i dužnosti izvršavaju zakone i druge propise, odluke i druge opće akte Općinskog vijeća, Općinskog načelnika, prate stanje u upravnim oblastima za koje su formirane, rješavaju u

21


Izvještaj o radu Općinskog vijeća za 2014. godinu

O

pćinsko vijeće je realiziralo svoj Program rada za 2014. godinu kroz deset redovnih sjednica, svečanu sjednicu koja je održana povodom obilježavanja 6. marta - Dana Općine Hadžići, svečanu akademiju povodom 25. novembra - Dana državnosti BiH i svečani prijem Općinskog načelnika i predsjedavajućeg Općinskog vijeća povodom Nove godine. Općinsko vijeće je održalo jednu Vanrednu sjednicu, a nije održalo nijednu tematsku sjednicu u 2014. godini. U normativnom dijelu, koji se odnosio na planirane odluke, od sedam planiranih prema Programu rada za 2014. godinu, Vijeću je dostavljeno na razmatranje 35 odluka i sve su usvojene. Po raznim pravnim osnovama Vijeće je donijelo ukupno 45 normativnih akata, uključujući i one koji su bili planirani, kao i one koje je predlagač dostavio mimo Programa rada za 2014. godinu, od čega je 10 rješenja o razrješenju i imenovanju. U tematskom dijelu koji se odnosio na izvještaje od planiranih osam izvještaja, Vijeću je dostavljeno na razmatranje 10 izvještaja. U izvještajnom periodu Vijeće je od planiranih 32 razmotrilo ukupno 28 informacija. U okviru planiranih informacija koje su dostavljene Vijeću, njihovo razmatranje rezultiralo je usvajanjem mjera u cilju poboljšavanja stanja u oblasti koju su tretirale. Dakle, po Programu rada za 2014. godinu od 57 planiranih ostalo je nerealizirano pet tačaka.

22

U P O Z O R E NJ E

o obavezama građana u uslovima povećanih kišnih padavina

U

pozoravaju se građani da su, u skladu sa odredbama člana 78. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća (“Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine” broj 39/03, 22/06 i 43/10), obavezni blagovremeno preduzeti mjere kontrolisane odvodnje voda iznad svojih objekata, te izvršiti čišćenje postojećih kanala na vlastitim parcelama iz kojih je moguće da dođe do razljevanja i natapanja zemljišta, a što pogoduje njegovom pomjeranju. Blagovremenim preduzimanjem mjera po pitanju kontrolisane odvodnje površinskih voda će se smanjiti mogućnost nastanka pomjeranja tla i ugrožavanja ljudi i materijalnih dobara. Svako klizanje tla je potencijalna opasnost po ljude i materijalna dobra te blagovremenim preduzimanjem radnji od strane građana će se ova opasnost umanjiti i spriječiti nastanak neželjenih posljedica.


Budžet Općine Hadžići za 2015. godinu predložen je u iznosu 9.124.900,00 KM. OPIS

1

2

Izvršenje

Budžet za 2015 g.

Projekcije za 2016. g.

Projekcije za 2017. g.

5

6

7

Index

3

01.01.30.09.14 4

3.435.265,00

2.379.921,10

4.355.820,00

4.321.820,00

4.285.820,00

126,80

711100 Porez na dobit pojedinaca

2.000,00

160,92

2.000,00

2.000,00

2.000,00

100,00

711115 Porez na dobit od imovine i imovinskih prava

2.000,00

160,92

2.000,00

2.000,00

2.000,00

100,00

1.349.645,00

1.036.123,95

930.000,00

930.000,00

930.000,00

68,91

100.000,00

34.879,52

50.000,00

50.000,00

50.000,00

50,00

714112 Porez na imovinu od pravnih lica

65.000,00

56.418,72

65.000,00

65.000,00

65.000,00

100,00

714113 Porez na imovinu za motorna vozila

95.000,00

97.236,00

95.000,00

95.000,00

95.000,00

100,00

714121 Porez na nasljeđe i darove

20.000,00

16.300,42

20.000,00

20.000,00

20.000,00

100,00

714131 Porez na promet nepokretnosti fizičkih lica

230.000,00

201.574,36

200.000,00

200.000,00

200.000,00

86,96

714132 Porez na promet nepokretnosti pravnih lica

839.645,00

629.714,93

500.000,00

500.000,00

500.000,00

59,55

716100 Porez na dohodak

46.820,00

36.367,74

47.020,00

47.020,00

47.020,00

100,43

716111 Porez na doh.fiz.lica od nesam.djelat.

37.000,00

29.220,83

37.000,00

37.000,00

37.000,00

100,00

1.200,00

673,21

1.200,00

1.200,00

1.200,00

100,00

700,00

254,34

700,00

700,00

700,00

100,00

20,00

0,00

20,00

20,00

20,00

100,00

500,00

332,17

500,00

500,00

500,00

100,00

716116 Porez na doh.fiz.lica od dr.sam.djelatnosti

4.200,00

3.459,71

4.300,00

4.300,00

4.300,00

102,38

716117 Porez na doh.fiz.lica po konačnom obračunu

3.200,00

2.427,48

3.300,00

3.300,00

3.300,00

103,13

717100 Prihodi od indirektnih poreza

2.030.000,00

1.302.801,34

3.370.000,00

3.336.000,00

3.300.000,00

166,01

717131 Prihodi od indirektnih poreza

350.000,00

235.018,54

350.000,00

350.000,00

350.000,00

100,00

1.680.000,00

1.067.782,80

3.020.000,00

2.986.000,00

2.950.000,00

179,76

719100 Ostali prihodi

6.800,00

4.467,15

6.800,00

6.800,00

6.800,00

100,00

719114 Poseban porez na platu za zaš.od prir.i dr.nes.

2.500,00

1.402,83

2.500,00

2.500,00

2.500,00

100,00

719115 Poseban porez na platu za zaš.od prir.i dr.nes.

4.300,00

3.064,32

4.300,00

4.300,00

4.300,00

100,00

3.276.500,00

3.044.449,59

2.529.500,00

2.529.500,00

2.529.500,00

77,20

721100 Prihodi od nefinansijskih jav.pred.i fin.jav.

110.000,00

87.883,67

140.000,00

140.000,00

140.000,00

127,27

721112 Naknada za eksploataciju prirodnih resursa

80.000,00

68.731,43

100.000,00

100.000,00

100.000,00

125,00

721122 Prihodi od iznajmljivanja poslovnih prostora

30.000,00

19.152,24

40.000,00

40.000,00

40.000,00

133,33

721200 Ostali prihodi od imovine

3.500,00

3.015,19

5.000,00

5.000,00

5.000,00

142,86

721211 Prihodi od kamate za depozite u banci

1.500,00

3.015,19

3.000,00

3.000,00

3.000,00

200,00

721239 Prihodi od prodaje stalnih sredstava

2.000,00

0,00

2.000,00

2.000,00

2.000,00

100,00

722100 Administartivne takse

7.000,00

5.574,90

7.000,00

7.000,00

7.000,00

100,00

71

POREZNI PRIHODI

714100 Porez na imovinu 714111 Porez na imovinu fizičkih lica

716112 Porez na doh.fiz.lica od sam.djelat. 716113 Porez na doh.fiz.lica od imov.i imov.prava 716114 Porez na doh.fiz.lica od ulag.u kapital 716115 Porez na doh.fiz.lica na dob.od igara na sreću

717141 Prihodi od ind.poreza koji prip.općinama

72

NEPOREZNI PRIHODI

za 2014. g.

5/3. 8

Informativni bilten Općine Hadžići

Budžet

Ekon. kod

23


722133 Naknada za ovjeravanje dokumenata

1.000,00

314,90

1.000,00

1.000,00

1.000,00

100,00

722134 Naknada za vjenčanja

6.000,00

5.260,00

6.000,00

6.000,00

6.000,00

100,00

265.000,00

229.118,60

260.000,00

260.000,00

260.000,00

98,11

722311 Kantonalna komunalna taka

15.000,00

6.671,46

0,00

0,00

0,00

0,00

722322 Općinske komunalne takse

250.000,00

222.447,14

260.000,00

260.000,00

260.000,00

104,00

722400 Ostale budžetske naknade

2.550.000,00

2.462.773,17

1.780.000,00

1.780.000,00

1.780.000,00

69,80

60.000,00

41.459,15

60.000,00

60.000,00

60.000,00

100,00

2.200.000,00

2.240.802,74

1.500.000,00

1.500.000,00

1.500.000,00

68,18

722434 Naknada za koriš.građ.zem.PC Zujevina

5.000,00

0,00

5.000,00

5.000,00

5.000,00

100,00

722435 Naknada po osnovu priznanja pog.renta

20.000,00

13.450,45

20.000,00

20.000,00

20.000,00

100,00

722436 Naknada za tehnički prijem građevina

50.000,00

34.733,90

50.000,00

50.000,00

50.000,00

100,00

722437 Naknada za kor.jav.pov.po Ugovoru

10.000,00

1.569,91

10.000,00

10.000,00

10.000,00

100,00

120.000,00

98.417,10

50.000,00

50.000,00

50.000,00

41,67

722454 Naknada za korištenje državnih šuma

50.000,00

11.558,52

50.000,00

50.000,00

50.000,00

100,00

722463 Naknada za zauzimanje javnih površina

35.000,00

20.781,40

35.000,00

35.000,00

35.000,00

100,00

303.000,00

237.959,56

308.000,00

308.000,00

308.000,00

101,65

722515 Naknada za kor. podataka premjera i katastra

15.000,00

7.052,10

15.000,00

15.000,00

15.000,00

100,00

722516 Naknada za vršenje usl. iz oblasti prem. i kat.

55.000,00

59.776,60

60.000,00

60.000,00

60.000,00

109,09

722531 Naknada za upot. cesta za vozila pravnih lica

60.000,00

39.039,13

60.000,00

60.000,00

60.000,00

100,00

722532 Naknada za upotrebu cesta vozila građana

83.000,00

65.217,60

83.000,00

83.000,00

83.000,00

100,00

722581 Naknada za zaš.prir.i drugih nesreća

85.000,00

63.230,82

85.000,00

85.000,00

85.000,00

100,00

5.000,00

3.643,31

5.000,00

5.000,00

5.000,00

100,00

24.000,00

3.833,50

24.000,00

24.000,00

24.000,00

100,00

722612 Prihodi od pružanja javnih usl –preg. posl. pr.

2.000,00

375,00

2.000,00

2.000,00

2.000,00

100,00

722613 Prihodi od pružanja usluga drugima

2.000,00

0,00

2.000,00

2.000,00

2.000,00

100,00

722631 Ostali prihodi

20.000,00

3.458,50

20.000,00

20.000,00

20.000,00

100,00

722700 Neplanirane uplate-prihodi

12.000,00

14.091,00

3.500,00

3.500,00

3.500,00

29,17

722751 Primljene namjenske donacije nepl.u budžetu

8.500,00

11.250,00

0,00

0,00

0,00

0,00

722761 Uplaćene refundacije bolovanja

3.500,00

2.841,00

3.500,00

3.500,00

3.500,00

100,00

723100 Novčane kazne

2.000,00

200,00

2.000,00

2.000,00

2.000,00

100,00

723133 Novčane kazne za prekršaje

2.000,00

200,00

2.000,00

2.000,00

2.000,00

100,00

293.875,00

293.875,40

300.000,00

300.000,00

300.000,00

102,08

3.681.760,00

921.385,39

0,00

0,00

0,00

0,00

731111 Tekuće potpore Pećina Megara

14.960,00

14.955,39

0,00

0,00

0,00

0,00

732112 Primljeni grantovi od Federacije

8.300,00

8.000,00

0,00

0,00

0,00

0,00

2.760.000,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

898.500,00

898.430,00

0,00

0,00

0,00

0,00

742000 KAPITALNE POTPORE (GRANTOVI)

0,00

0,00

1.138.580,00

1.138.580,00

1.138.580,00

#DIV/0!

742112 Kapitalni grantovi od Federacije

0,00

0,00

10.000,00

10.000,00

10.000,00

#DIV/0!

722300 Komunalne takse

722431 Naknada za dodijeljeno zemljište 722433 Naknada za uređenje građevinskog zemljišta

722442 Naknada za izgradnju i održ. javnih skloništa

722500 Posebne naknade i takse

722582 Naknada za zaš.prir.i dr.nesreća 722600 Prihodi od pružanja javnih usluga

591100 VIŠAK PRIHODA 732100 Od ostalih nivoa vlasti

732114 Prim.gran.od Kantona za kap.projekte 732114 Primljeni gran. od Kantona za tekuće izdatke

24


742114 Kapitalni grantovi od Kantona

0,00

0,00

1.100.000,00

1.100.000,00

1.100.000,00

#DIV/0!

742213 Kapitalni grantovi od pojedinaca

0,00

0,00

28.580,00

28.580,00

28.580,00

#DIV/0!

1.000,00

53,24

1.000,00

1.000,00

1.000,00

100,00

1.000,00

53,24

1.000,00

1.000,00

1.000,00

100,00

KAPITALNI PRIMICI

3.106.600,00

2.898.885,28

800.000,00

100.000,00

100.000,00

25,75

811111 Primici od prodaje zemljišta

3.060.000,00

2.852.350,00

800.000,00

100.000,00

100.000,00

26,14

812215 Primljeni kap.grantovi ostali

46.600,00

46.535,28

0,00

0,00

0,00

0,00

13.795.000,00 9.538.570,00

9.124.900,00

8.390.900,00

8.354.900,00

66,15

PRIHODI OD AKCIZA

777779 Naknada za puteve iz cijene naftnih derivata 81

UKUPNO PRIHODI/PRIMICI

Ekon. kod

OPIS

1

2

I – TEKUĆI RASHODI

Budžet za

Izvršenje

2014. g.

01.0130.09.14

Budžet za 2015.g.

Projekcije za Projekcije za 2016. g. 2017. g.

4 3.141.509,96

5 4.748.625,00

6 4.802.325,00

7 4.724.625,00

8

3 4.894.665,00

Index 5/3

97,02

611000 Plaće i naknade

2.495.440,00

1.647.270,46

2.495.440,00

2.495.440,00

2.495.440,00

100,00

611100 Bruto plaće i naknade

2.100.940,00

1.395.603,41

2.100.940,00

2.100.940,00

2.100.940,00

100,00

611111 Plaće po umanjenju dop. iz redovnog rada

1.397.940,00

911.530,51

1.397.940,00

1.397.940,00

1.397.940,00

100,00

69.900,00

51.436,45

69.900,00

69.900,00

69.900,00

100,00

611131 Doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje

347.100,00

237.252,33

347.100,00

347.100,00

347.100,00

100,00

611132 Doprinosi za zdravstveno osiguranje

253.600,00

174.450,70

253.600,00

253.600,00

253.600,00

100,00

611133 Dopprinosi za zapošljavanje

32.400,00

20.933,42

32.400,00

32.400,00

32.400,00

100,00

611200 Naknade troškova zaposlenih

394.500,00

251.667,05

394.500,00

394.500,00

394.500,00

100,00

41.500,00

31.033,00

41.500,00

41.500,00

41.500,00

100,00

238.000,00

165.704,00

238.000,00

238.000,00

238.000,00

100,00

611224 Regres za godišnji odmor

40.000,00

36.979,50

40.000,00

40.000,00

40.000,00

100,00

611225 Otpremnine zbog odlaska u penziju

30.000,00

6.698,55

30.000,00

30.000,00

30.000,00

100,00

611227 Pomoć u slučaju smrti ili teže invalidnosti

25.000,00

10.052,00

25.000,00

25.000,00

25.000,00

100,00

611228 Ostale naknade zaposlenicima

20.000,00

1.200,00

20.000,00

20.000,00

20.000,00

100,00

612000 Doprinosi poslodavca

216.900,00

146.538,42

216.900,00

216.900,00

216.900,00

100,00

612111 Doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje

123.900,00

83.736,23

123.900,00

123.900,00

123.900,00

100,00

612112 Doprinosi za zdravstveno osiguranje

82.000,00

55.824,20

82.000,00

82.000,00

82.000,00

100,00

612113 Doprinosi za zapošljavanje

11.000,00

6.977,99

11.000,00

11.000,00

11.000,00

100,00

613000 Izdaci za materijal i usluge

1.157.425,00

652.151,04

1.066.085,00

1.066.085,00

1.066.085,00

92,11

11.000,00

3.005,00

11.000,00

11.000,00

11.000,00

100,00

1.000,00

75,00

1.000,00

1.000,00

1.000,00

100,00

613125 Troškovi dnevnica u inostranstvu

10.000,00

2.930,00

10.000,00

10.000,00

10.000,00

100,00

613200 Izdaci za energiju

64.000,00

43.784,05

64.000,00

64.000,00

64.000,00

100,00

613211 Izdaci za električnu energiju

39.000,00

31.264,03

39.000,00

39.000,00

39.000,00

100,00

611121 Porezi na plaće

611211 Naknada za prevoz 611221 Naknada za topli obrok tokom rada

613100 Putni troškovi 613115 Troškovi dnevnica u zemlji

Informativni bilten Općine Hadžići

77

25


613212 Izdaci za centralno grijanje

25.000,00

12.520,02

25.000,00

25.000,00

25.000,00

100,00

613300 Izdaci za komunalne usluge

57.585,00

38.596,40

57.585,00

57.585,00

57.585,00

100,00

613311 Izdaci za PTT usluge

50.185,00

33.419,59

50.185,00

50.185,00

50.185,00

100,00

613321 Izdaci za vodu i kanalizaciju

4.000,00

2.727,31

4.000,00

4.000,00

4.000,00

100,00

613323 Izdaci za usluge odvoza smeća

3.000,00

2.179,20

3.000,00

3.000,00

3.000,00

100,00

400,00

270,30

400,00

400,00

400,00

100,00

613400 Nabavka materijala i sitnog inventara

51.200,00

21.562,23

51.200,00

51.200,00

51.200,00

100,00

613411 Izdaci za obrasce i papir

43.700,00

19.027,78

43.700,00

43.700,00

43.700,00

100,00

613416 Sitan inventar i auto gume

4.000,00

424,00

4.000,00

4.000,00

4.000,00

100,00

613484 Materijal za čišćenje

3.500,00

2.110,45

3.500,00

3.500,00

3.500,00

100,00

613500 Usluge prevoza i goriva

17.000,00

11.433,25

17.000,00

17.000,00

17.000,00

100,00

613511 Izdaci za gorivo

17.000,00

11.433,25

17.000,00

17.000,00

17.000,00

100,00

613700 Tekuće investiciono održavanje

61.000,00

21.722,88

61.000,00

61.000,00

61.000,00

100,00

500,00

79,98

500,00

500,00

500,00

100,00

5.000,00

3.037,86

5.000,00

5.000,00

5.000,00

100,00

500,00

0,00

500,00

500,00

500,00

100,00

613721 Usluge popravki i održavanja zgrada

26.000,00

4.065,00

26.000,00

26.000,00

26.000,00

100,00

613722 Usluge popravki i održavanja opreme

23.000,00

10.248,64

23.000,00

23.000,00

23.000,00

100,00

6.000,00

4.291,40

6.000,00

6.000,00

6.000,00

100,00

10.350,00

6.402,19

10.350,00

10.350,00

10.350,00

100,00

613813 Osiguranje vozila

8.000,00

4.705,32

8.000,00

8.000,00

8.000,00

100,00

613822 Izdaci platnog prometa

2.350,00

1.696,87

2.350,00

2.350,00

2.350,00

100,00

885.290,00

505.645,04

793.950,00

793.950,00

793.950,00

89,68

613911 Usluge medija

7.000,00

2.647,37

7.000,00

7.000,00

7.000,00

100,00

613912 Usluge štampanja biltena

5.000,00

702,00

5.000,00

5.000,00

5.000,00

100,00

23.050,00

8.424,85

23.050,00

23.050,00

23.050,00

100,00

613919 Ostali izdaci za informisanje

6.000,00

3.192,42

6.000,00

6.000,00

6.000,00

100,00

613922 Usluge stručnog obrazovanja

7.500,00

1.549,99

7.500,00

7.500,00

7.500,00

100,00

613962 Troškovi spora i sudske presude

200.000,00

141.147,30

100.000,00

100.000,00

100.000,00

50,00

613971 Izdaci za usluge po osnovu ugovora o djelu

125.000,00

67.148,83

125.000,00

125.000,00

125.000,00

100,00

613973 Izdaci za volonterski rad po osnovu ugovora

81.000,00

53.111,13

81.000,00

81.000,00

81.000,00

100,00

613974 Izdaci za rad komisija i član.štaba CZ

47.000,00

27.705,63

49.400,00

49.400,00

49.400,00

105,11

155.000,00

102.518,45

155.000,00

155.000,00

155.000,00

100,00

613983 Poseban porez na pl. za zaš.od prir.dr.nesreća

7.070,00

4.557,64

7.070,00

7.070,00

7.070,00

100,00

613985 Izdaci za volon. za osig.za slučaj pov. na radu

30.000,00

13.584,78

30.000,00

30.000,00

30.000,00

100,00

131.670,00

55.954,65

137.930,00

137.930,00

137.930,00

104,75

60.000,00

23.400,00

60.000,00

60.000,00

60.000,00

100,00

614000 Tekući grantovi

969.400,00

652.800,04

926.700,00

992.400,00

926.700,00

95,60

614100 Grantovi nižim nivoima

103.000,00

57.514,02

15.300,00

81.000,00

15.300,00

14,85

613329 Ostale komunalne usluge

613711 Materijal za popravak i održavanje zgrada 613712 Materijal za popravak i održavanje opreme 613713 Materijal za popravak i održavanje vozila

613723 Usluge popravki i održavanja vozila 613800 Osiguranje i bankarske usluge

613900 Ugovorene usluge

613914 Usluge reprezentacije

613975 Izdaci za nak. Općin.vijećnicima i komisije

613991 Ostale nespomenute usluge i dažbine 613991 Tekuća budžetska rezerva

26


23.000,00

12.514,02

0,00

0,00

0,00

0,00

614124 Grant za izbore

80.000,00

45.000,00

15.300,00

81.000,00

15.300,00

19,13

120.000,00

75.637,11

170.000,00

170.000,00

170.000,00

141,67

614234 Isplata stipendija

60.000,00

36.900,17

60.000,00

60.000,00

60.000,00

100,00

614239 Pomoć penzionerima

10.000,00

4.400,00

10.000,00

10.000,00

10.000,00

100,00

614239 Pomoć stanovništvu

50.000,00

34.336,94

50.000,00

50.000,00

50.000,00

100,00

0,00

0,00

50.000,00

50.000,00

50.000,00

#DIV/0!

731.400,00

519.013,91

703.400,00

703.400,00

703.400,00

96,17

614311 Projekti mladih

25.000,00

21.050,00

25.000,00

25.000,00

25.000,00

100,00

614311 Pomoć Fondaciji Patriotski fond

40.000,00

30.000,00

40.000,00

40.000,00

40.000,00

100,00

614311 Vanredne aktivnosti udruženja

5.000,00

2.300,00

5.000,00

5.000,00

5.000,00

100,00

614311 Školska takmičenja

7.000,00

6.150,90

10.000,00

10.000,00

10.000,00

142,86

614311 Pomoć školama

22.000,00

16.038,25

25.000,00

25.000,00

25.000,00

113,64

614311 Prevoz učenika

48.000,00

24.700,00

0,00

0,00

0,00

0,00

614311 Ostale aktivnosti - obrazovanje

10.000,00

6.485,31

15.000,00

15.000,00

15.000,00

150,00

614311 KUD “Ivan planina “ Tarčin

6.000,00

4.000,00

6.000,00

6.000,00

6.000,00

100,00

614311 KUD “Bjelašnica “ Pazarić

6.000,00

4.000,00

6.000,00

6.000,00

6.000,00

100,00

614311 KUD “Igman” Hadžići

6.000,00

4.000,00

6.000,00

6.000,00

6.000,00

100,00

614311 KUD “Mladi metalac” Hadžići

6.000,00

4.000,00

6.000,00

6.000,00

6.000,00

100,00

20.000,00

11.569,07

20.000,00

20.000,00

20.000,00

100,00

9.000,00

5.317,94

9.000,00

9.000,00

9.000,00

100,00

614311 Informisanje -mediji

31.500,00

19.945,00

31.500,00

31.500,00

31.500,00

100,00

614311 Manifestacija “Hadžićko ljeto

25.000,00

24.815,34

25.000,00

25.000,00

25.000,00

100,00

614311 Ostale aktivnosti - kultura

21.000,00

16.122,17

21.000,00

21.000,00

21.000,00

100,00

614311 FK “Radnik” Hadžići

35.000,00

32.000,00

35.000,00

35.000,00

35.000,00

100,00

614311 KK “Bošnjak” Hadžići

20.000,00

17.000,00

20.000,00

20.000,00

20.000,00

100,00

614311 RK Hadžići

20.000,00

20.000,00

20.000,00

20.000,00

20.000,00

100,00

614311 SID “Igman” Hadžići

8.000,00

6.000,00

8.000,00

8.000,00

8.000,00

100,00

614311 SKY klub Šavnici

7.000,00

4.000,00

7.000,00

7.000,00

7.000,00

100,00

614311 ŠK “Bjelašnica” Pazarić

5.000,00

5.000,00

5.000,00

5.000,00

5.000,00

100,00

614311 Udruženje Sport i rekreacija invalidnih lica

2.000,00

2.000,00

2.000,00

2.000,00

2.000,00

100,00

614311 SRD “Zujevina” Hadžići

2.400,00

1.600,00

2.400,00

2.400,00

2.400,00

100,00

614311 LD “Bjelašnica”

2.400,00

0,00

2.400,00

2.400,00

2.400,00

100,00

614311 SK “Igman”

3.600,00

2.400,00

3.600,00

3.600,00

3.600,00

100,00

614311 KSIRC Hadžići

73.600,00

48.400,00

73.600,00

73.600,00

73.600,00

100,00

614311 Ostale aktivnosti - sport

30.500,00

25.955,76

30.500,00

30.500,00

30.500,00

100,00

614311 Organizacija por.šehida i poginulih boraca

24.000,00

16.040,48

24.000,00

24.000,00

24.000,00

100,00

614311 Savez RVI

24.000,00

16.040,48

24.000,00

24.000,00

24.000,00

100,00

614311 JOB

24.000,00

16.040,48

24.000,00

24.000,00

24.000,00

100,00

614200 Grantovi pojedincima

614243 Prevoz učenika 614300 Grantovi neprofitnim organizacijama

614311 Obilježavanje dana općine Hadžići 614311 Projekat “Historizacija”

Informativni bilten Općine Hadžići

614117 Grant mjes. zajed. nak. članovima Savjeta MZ

27


614311 Udruženje nosioci ratnih priznanja

4.440,00

2.980,21

4.440,00

4.440,00

4.440,00

100,00

614311 Udruženje “Za nestale”

8.880,00

5.960,48

8.880,00

8.880,00

8.880,00

100,00

614311 Udruženje “Demobilisani borci”

8.880,00

5.920,00

8.880,00

8.880,00

8.880,00

100,00

614311 Udruženje “Patriotska liga”

6.000,00

4.020,19

6.000,00

6.000,00

6.000,00

100,00

614311 Ostale aktivnosti boračka udruženja

7.000,00

2.362,00

7.000,00

7.000,00

7.000,00

100,00

614311 OO “Crveni križ” Hadžići

6.600,00

4.400,00

6.600,00

6.600,00

6.600,00

100,00

614311 OO “Merhamet” Hadžići

6.600,00

4.400,00

6.600,00

6.600,00

6.600,00

100,00

24.000,00

16.000,00

25.000,00

25.000,00

25.000,00

104,17

0,00

0,00

8.000,00

8.000,00

8.000,00

#DIV/0!

614311 Grant parlamen.grupama SDA

27.457,20

18.304,80

27.457,20

27.457,20

27.457,20

100,00

614311 Grant parlamen.grupama SBiH

13.857,12

9.238,08

13.857,12

13.857,12

13.857,12

100,00

614311 Grant parlamen.grupama SDP

11.657,16

7.771,44

11.657,16

11.657,16

11.657,16

100,00

614311 Grant parlamentarnim grupama SDU

9.657,12

6.437,93

9.657,12

9.657,12

9.657,12

100,00

614311 Grant parlamen.grupama SBBBiH

9.857,16

6.571,44

9.857,16

9.857,16

9.857,16

100,00

614311 Grant parlamen.grupama NSRzB

5.857,08

3.904,72

5.857,08

5.857,08

5.857,08

100,00

614311 Grant parlamen.grupama BPS

11.657,16

7.771,44

11.657,16

11.657,16

11.657,16

100,00

614800 Ostali tekući rashodi

15.000,00

635,00

38.000,00

38.000,00

38.000,00

253,33

614811 Naknada za pov.više ili pogreš.upl.sredsava

15.000,00

635,00

15.000,00

15.000,00

15.000,00

100,00

0,00

0,00

23.000,00

23.000,00

23.000,00

#DIV/0!

614311 DVD Tarčin 614311 Vanredna pomoć DVD Tarčin

614819 Ostali tekući rashodi- MZ 615

KAPITALNI RASHODI

5.491.030,00

1.908.743,54

3.267.335,00

3.179.635,00

3.221.335,00

59,50

821

KAPITALNI IZDACI

3.409.305,00

250.740,93

1.108.940,00

408.940,00

408.940,00

32,53

615/821 II - UKUPNO KAP. RASHODI/IZDACI

8.900.335,00

2.159.484,47

4.376.275,00

3.588.575,00

3.630.275,00

49,17

615100 Kapitalni grantovi drugim nivoima

89.000,00

23.091,37

0,00

0,00

0,00

0,00

615117 Kapitalni grantovi mjesnim zajednicama

89.000,00

23.091,37

0,00

0,00

0,00

0,00

615200 Kapitalni grantovi pojedincima

45.000,00

15.712,35

45.000,00

45.000,00

45.000,00

100,00

615211 Sanacija stambenog fonda i hitne intervencije

30.000,00

13.012,35

30.000,00

30.000,00

30.000,00

100,00

615211 Pomoć soc.ugroženim kategorijama

15.000,00

2.700,00

15.000,00

15.000,00

15.000,00

100,00

5.357.030,00

1.869.939,82

3.222.335,00

3.134.635,00

3.176.335,00

60,15

20.000,00

7.300,00

20.000,00

20.000,00

20.000,00

100,00

0,00

0,00

84.200,00

84.200,00

84.200,00

#DIV/0!

6.500,00

0,00

6.500,00

6.500,00

6.500,00

100,00

615311 Međunarodna i međuopćinska saradnja

20.000,00

17.872,62

20.000,00

20.000,00

20.000,00

100,00

615311 Podrška poljoprivredi

60.000,00

15.910,12

60.000,00

60.000,00

60.000,00

100,00

615311 Fond za izgradnju i odr. grob. šeh.i pog.bor.

10.000,00

0,00

10.000,00

10.000,00

10.000,00

100,00

615311 Obilježavanje značajnih događaja i datuma

25.000,00

21.273,85

25.000,00

25.000,00

25.000,00

100,00

615311 Izgradnja i održavanje spomen obilježja

50.000,00

46.535,18

30.000,00

50.000,00

50.000,00

60,00

5.000,00

3.750,00

5.000,00

5.000,00

5.000,00

100,00

615311 Provođenje prev. zaštita od prir.i dr.nesreća

25.400,00

8.491,40

26.760,00

25.400,00

25.400,00

105,35

615311 Nabavka MTS-a za strukture CZ

40.000,00

33.198,88

10.000,00

10.000,00

10.000,00

25,00

615300 Kapitalni grantovi neprof.organizacijama 615311 Pomoć vjerskim zajednicama 615311 Kapitalni grantovi MZ 615311 Projekti „ Serda“

615311 Projekat spomen soba Kahrimani

28


87.130,00

27.332,71

43.620,00

43.620,00

43.620,00

50,06

3.000,00

0,00

3.000,00

3.000,00

3.000,00

100,00

615311 Izgradnja i održavanje javnih skloništa

120.000,00

6.561,32

50.000,00

50.000,00

50.000,00

41,67

615311 Izrada i revizija projektne dokumentacije

100.000,00

33.586,43

80.000,00

80.000,00

80.000,00

80,00

615311 Zimsko održavanje lokalnih puteva

270.000,00

167.279,73

300.000,00

300.000,00

300.000,00

111,11

615311 Asfaltiranje i rekonstrukcija lokalnih puteva

585.000,00

385.004,90

544.000,00

824.000,00

824.000,00

92,99

1.260.000,00

563.471,06

694.255,00

807.915,00

849.615,00

55,10

615311 Uslovljeni projekti i deminiranje

250.000,00

169.710,79

300.000,00

300.000,00

300.000,00

120,00

615311 Izrada javne rasvjete

225.000,00

66.537,17

100.000,00

100.000,00

100.000,00

44,44

615311 Vertikalna sign. i obiljež. nas.mjesta i aut.staj.

160.000,00

0,00

25.000,00

25.000,00

25.000,00

15,63

55.000,00

15.029,69

25.000,00

25.000,00

25.000,00

45,45

615311 Servis za agresivne pse Žunovnica

0,00

0,00

30.000,00

30.000,00

30.000,00

#DIV/0!

615311 Vršenje nadzora nad radovima

0,00

0,00

40.000,00

40.000,00

40.000,00

#DIV/0!

130.000,00

0,00

130.000,00

130.000,00

130.000,00

100,00

615311 Nabavka i uređenje zemljišta i objekata

60.000,00

0,00

60.000,00

60.000,00

60.000,00

100,00

615311 Sanacija podova u fis.sali OŠ”6.mart” Hadžići

40.000,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

615311 Instaliranje video nadzora

50.000,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

615311 Izgradnja nove OŠ Hadžići

1.700.000,00

281.093,97

500.000,00

0,00

0,00

29,41

616300 Kamate na dugoročno pozajmljivanje

55.500,00

42.750,00

43.500,00

31.500,00

19.500,00

78,38

616312 Kamate na dugoročno pozajmljivanje

55.500,00

42.750,00

43.500,00

31.500,00

19.500,00

78,38

821100 Nabavka i uređenje zemljišta i objekata

400.000,00

0,00

100.000,00

100.000,00

100.000,00

106,07

821111 Nabavka i infrastr.uređenje zem. i objekata

400.000,00

0,00

100.000,00

100.000,00

100.000,00

106,07

821300 Nabavka opreme

102.705,00

31.423,82

108.940,00

108.940,00

108.940,00

106,07

821300 Nabavka opreme za potrebe CZ

57.705,00

15.622,33

38.940,00

38.940,00

38.940,00

67,48

821300 Nabavka opreme za potrebe Općine

45.000,00

15.801,49

70.000,00

70.000,00

70.000,00

155,56

2.706.600,00

69.317,11

700.000,00

0,00

0,00

25,86

615.000,00

22.781,83

500.000,00

0,00

0,00

81,30

1.400.000,00

0,00

200.000,00

0,00

0,00

14,29

821619 Izrada javne rasvjete

425.000,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

821619 Opremanje i sanacija KSIRC-a

220.000,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

46.600,00

46.535,28

0,00

0,00

0,00

0,00

823300 Otplata dugoročnog pozajmljivanja

200.000,00

150.000,00

200.000,00

200.000,00

200.000,00

100,00

823312 Otplata dugoročnog pozajmljivanja

200.000,00

150.000,00

200.000,00

200.000,00

200.000,00

100,00

UKUPNO RASHODI/IZDACI

13.795.000,00

5.300.994,43 9.124.900,00

8.390.900,00

8.354.900,00

66,15

615311 Rušenje bespravno izgrađenih objekata

615311 Projek. vod. odvod.otpad.voda i reg. vodotoka

615311 Projekat Leap

615311 Izgradnja sportskih ploha

821600 Rekonstrukcija i investiciono održavanje 821619 Asfaltiranje i rekonstrukcija lokalnih puteva 821619 Projek. vod. odvod.otpad.voda i reg. vodotoka

821619 Izgradnja spomen obilježja nam.sredstva

Informativni bilten Općine Hadžići

615311 Saniranje dijela šteta nas. prir.i dr.nesrećama

29


Hadžićani dobili

Centar za mentalno zdravlje i dijabetloško savjetovalište

U

Domu zdravlja Hadžići od 8. oktobra 2014. godine u radu je novootvoreni Centar za mentalno zdravlje i dijabetološko savjetovalište. Građani Hadžića su bogatiji za još jedan bitan segment primarne zdravstvene zaštite. Vrpcu ova dva centra su, uz prisustvo brojnih gostiju, presjekli kantonalni ministar zdravstva Eldan Lokmić, direktorica JU Domovi zdravlja KS Dženana Tanović i direktor Doma zdravlja Hadžići Fikret Jonuz.

G

30

24 satna hitna pomoć u Hadžićima

rađani općine Hadžići od 29. septembra 2014. godine imaju 24-satnu hitnu medicinsku pomoć. Otvoren je novoopremljeni punkt koji će omogućiti reagovanje u okviru standarda tzv „zlatnog sata“ i poboljšati sigurnost življenja na ovom području. Prema riječima direktorice Hitne pomoći Sarajevo Sene Softić-Taljanović otvaranje ovog punkta posebno će značiti građanima Hadžića koji su bili diskriminisani. Otvaranje 24-satnog punkta omogućit će bolju zdravstvenu uslugu, pružiti blagovremenu i adekvatnu medicinsku pomoć i na taj način doprinijeti spašavanju života. Valja napomenuti da je inicijativu o

pokretanju punktova 24 satne hitne medicinske pomoći u tri općine Hadžići, Ilijaš i Vogošća pokrenuo poslanik u skupštini KS sa područja općine Hadžići Eldar Čomor.


Na Dan Općine otvara se

D

o sada su stanovnici općine Hadžići koristili usluge drugih centara za mentalno zdravlje i dijabetološka savjetovališta. Prvenstveno Ilidže. Od nedavno te usluge pružaju se u matičnom domu zdravlja. Za Dom zdravlja Hadžići odvojeno je 200.000 KM kako bi se između ostalog opremio i Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Centar je

smješten u ulici Anđelka Lažetića bb (objekat iza zgrade Doma zdravlja Hadžići). Građani će moći dobiti usluge: masaže, termoterapije, kineziterapije, elektroterapije, laser i konvencionalnu terapiju. Svečano otvorenje održat će se u sklopu obilježavanja Dana Općine Hadžići - 6. mart.

Informativni bilten Općine Hadžići

CENTAR ZA FIZIKALNU MEDICINU I REHABILITACIJU

31


OBAVIJEST

ŠTETE OD PRIRODNIH I DRUGIH NESREĆA

P

ovodom zahtjeva građana i pravnih lica za izvršavanjem procjene štete nastale na materijalnim dobrima, obavještavamo građane i pravna lica čija se materijalna dobra nalaze na području općine Hadžići, da općinska Komisija za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća procjenu šteta vrši SAMO u slučajevima u kojima je šteta nastala djelovanjem prirodne ili druge nesreće kako je utvrđeno u članu 2. Uredbe o jedinstvenoj metodologiji za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća (“Službene novine FBiH” broj 75/04,38/06,52/09,56/09 i 36/14). Ciljevi izvršavanja procjene štete nisu prvenstveno nadoknada štete nego se odnose na: 1) utvrđivanje vrste i veličine štete, 2) utvrđivanje veličine gubitka u društvenom bogatstvu i mjera otklanjanja nastalih posljedica te 3) odlučivanje o pružanju vrste i visine eventualne pomoći građanima i pravnim licima čija su materijalna dobra oštećena, u skladu sa finansijskim mogućnostima Općine Hadžići.

U skladu sa Pravilnikom o dodjeli pomoći za saniranje šteta na materijalnim dobrima od prirodnih i drugih nesreća, broj 09-44-2-2078/2010 od 24.02.2010. godine, pravo na ostvarivanje pomoći za saniranje šteta imaju SAMO građani i pravna lica čija su materijalna dobra uništena tako da su im ugroženi njihovi vitalni uslovi života i rada, kao i da su isti preduzeli potrebne radnje i aktivnosti na zaštiti svojih materijalnih dobara, što na licu mjesta utvrđuje općinska Komisija za procejnu šteta od prirodnih i drugih nesreća. Obzirom da Općina Hadžići nije pravno lice koje vrši osiguranje materijalnih dobara, pružanje pomoći za sanaciju šteta od prirodnih i drugih nesreća u drugim okolnostima neće biti vršeno. Općinski načelnik Hamdo Ejubović, dipl.ing.maš.

OBAVIJEST

OPASNOST OD RUŠEVNIH OBJEKATA

U

skladu sa odredbama člana 78. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća (“Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine” broj 39/03, 22/06 i 43/10) te člana 143. Zakona o prostornom uređenju (“Službene novine Kantona Sarajevo” broj 07/05), obavještavamo pravna lica i građane koji imaju građevine na području općine Hadžići, a čija je stabilnost ugrožena te postoji prijetnja za lica koja se mogu naći u neposrednoj blizini takvih građevina, da preduzmu hitne mjere za otklanjanje opasnosti od obrušavanja. Takođe, potrebno je da vlasnik građevine takav objekat označi upozoravajućim znakom kao opasan, do otklanjanja oštećenja. To je zakonska

32

obaveza vlasnika građevine. Mole se građani da svoja saznanja o opasnostima od obrušavanja objekata i napuštenim objektima na području općine Hadžići, a koja su potencijalna opasnost, proslijede predsjedniku ili članu savjeta mjesne zajednice ili sekretaru mjesne zajednice ili direktno prijave operativnom centru Službe civilne zaštite općine Hadžići na tel. 033 421 400, radi daljeg postupka. Služba Civilne zaštite Općine Hadžići


DODIJELJENO 87 STIPENDIJA za učenike i studente

U

mulitimedijlanoj sali Hadžići 26. januara upriličena je svečana dodjela ugovora o stipendiranju za 87 učenika i studenata u školskoj 2014/2015 godini. Ugovore je dodjelio Općinski načelnik Hamdo Ejubović. Visina stipendije za srednjoškolce iznosi 50,00 KM, a za studente 100,00 KM mjesečno. – Svake godine Općina izdvoji 60.000 KM za stipendiranje naših nadarenih učenika i studenata. Vodimo računa o našoj talentiranoj djeci, dajemo im finansijsku podršku s ciljem da postanu ugledni, obrazovani i moralni članovi našeg društva s ciljem da preuzmu od nas starijih funkcije i ovu zemlju povedu naprijed. Tu je njihova odgovornost. Pored ove vrste pomoći, svake godine Općina Hadžići primi određen broj volontera i pripravnika koje pripremamo za stručni ispit i činimo ih konkurentnijim na tržištu rada. Sredstva koja izdvajamo za ovu namjenu su trostruko veća od iznosa koji izdvajamo za stipendiranje, kazao je Ejubović. Isplata stipendija vršit će se mjesečno unaprijed, u

periodu trajanja školske godine (deset mjeseci). Kroz Jedinstveni općinski organ uprave Općine Hadžići i škole na području općine Hadžići u periodu od 2007. godine do 2014. godine obuku, stručno usavršavnje je prošlo 107 volontera i 9 pripravnika. Za tu namjenu Općina Hadžići je izdvojila oko 800.000 KM. Od 2013. godine, prema, novom Pravilniku i Zakonu o finasiranju volonterskog rada, volonteri se primaju putem konkursne procedure.

Javni poziv za

Općini Hadžići

O

pćinski načelnik, putem Službe za opću upravu, društvene djelatnosti i zajedničke poslove objavio je 16. februara 2015. godine Javni poziv o prijemu volontera. Javni  poziv raspisuje se za prijem 15 volontera, na određeno vrijeme na period od jedne godine, slijedećih zanimanja:   Diplomirani pravnik (četiri volontera), Diplomirani ekonomista (dva), Diplomirani ing. elektrotehnike (jedan), Diplomirani ing. mašinstva (jedan), Diplomirani žurnalista (jedan), Diplomirani socijalni radnik (jedan),   Profesor bosanskog jezika (jedan), Profesor hemije (jedan), Profesor historije (jedan),   Profesor sporta i tjelesnog odgoja (jedan), Turizam i zaštita životne sredine

(jedan). Izbor i prijem volontera izvršit će se na osnovu jedinstvenih kriterija utvrđenih u Pravilniku o jedinstvenim kriterijima i postupku izbora volontera IV,VI i VII stepena stručne spreme u Općini Hadžići broj:02-05-1207/13 od 01.02.2013.godine. Uz prijavu na Javni poziv, kandidati trebaju priložiti kraću biografiju i ostale dokaze o ispunjavanju traženih uslova Javnog poziva. Nepotpune i neblagovremene prijave neće se uzimati u razmatranje. Dokumenti se neće vraćati. Javni poziv ostaje otvoren 15  dana od dana objavljivanja. Prijave sa potrebnom dokumentacijom dostaviti na adresu: OPĆINA HADŽIĆI, 71240 Hadžići, ul. Hadželi br.114. s naznakom «Za Javni poziv za prijem volontera».

Informativni bilten Općine Hadžići

prijem volontera u

33


Tri godina od hapšenja osmerice Hadžićana pripadnika ARBiH

D

34

ana 22.11.2011. godine „spektakularnom „ akcijom Agencije za istrage i zaštitu BiH – SIPA , a po nalogu Tužilaštva BiH, uhapšeno je osam građana općine Hadžići zbog osnovane sumnje da su u Piše: Alija Kazić periodu od 1992. do 1995. godine na području općine Hadžići koja je bila pod kontrolom legalnih vlasti RBiH, počinili ratne zločine protiv ratnih zarobljenika i ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Uhapšeni su: Đelilović Mustafa, predsjednik Ratnog predsjedništva Općine Hadžići, Kazić Nezir, komandant 9. brdske brigade, Čović Fadil, načelnik Stanice javne bezbjednosti Hadžići, Šabić Mirsad, komandir policijske stanice u Pazariću, Hujić Bećir, Mešanović Šerif i Čović Halid upravnici zatvora Silos i Krupa, te Kalember Nermin, čuvar u zatvoru Silos. Imenovani su navedene dužnosti obavljali u periodu od 1992. do 1995. godine. To je bio šok za sve stanovnike Hadžići jer se radilo o našim sugrađanima koji su tokom rata obnašali najodgovornije dužnosti u civilnim i vojnim strukturama na području općine Hadžići. Hapšenje je izazvalo spontano okupljenje građana, a zatim je i organizovan protestni miting na kojem se okupilo više hiljada građana. Na inicijativu načelnika Općine, Meliha Fazlić i ja smo osnovali fondaciju kojoj smo dali naziv Patriotski front Hadžići i istu registrovali u Federalnom ministarstvu pravde FBiH. Prilikom osnivanja utvrđeni su ciljevi djelovanja Fondacije: * Samostalno i u saradnji sa drugim udruženjima i fondacijama učestvovati u participiranju troškova odbrane i dokazivanju nevinosti građana općine Hadžići koji su osumnjičeni/optuženi da su počinili zločine u periodu 1992.-1995. godina u skladu sa zakonom; * Pružanje pomoći, pomaganje i finansiranje socijalne i pravne zaštite porodica građana općine Hadžići koji su osumnjičeni/optuženi da su počinili zločine u periodu 1992.-1995. godine u skladu sa zakonom; * Pružanje materijalne i finansijske pomoći organima u traganju za nestalim osobama sa područja općine Hadžići u periodu agresije 1992.-1995. godine u skladu sa zakonom. Aktivnosti Fondacije u proteklom periodu bile su usmjerene na prikupljanje finansijskih sredstava tako da su prikupljena značajna sredstva koja su dodijeljena

porodicama optuženih. Sredstva su namijenjena za sufinansiranje troškova odbrane kao i za omogućavanje normalne egzistencije porodica. Sa svim porodicama potpisan je sporazum u kojem je utvrđeno u koje svrhe se mogu trošiti donirana sredstva. Pored finansijskih sredstava, tokom 2012. godine osigurana su i drva za ogrijev svim porodicama, a nekima od porodica u više navrata osigurane su i živežne namirnice. Značajno je istaći da je Fondacija najveću pomoć i podršku imala i ima od aktuelnog načelnika Općine Hadžići, Hamde Ejubovića. Isto tako moram istaći da su donacije koje smo osigurali putem Fondacije bile isključivo u Općinama u kojima su načelnici bili iz reda Stranke demokratske akcije, od firmi kojima su rukovodili kadrovi Stranke demokratske akcije, a finansijska sredstva koja se namjenski planiraju u Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo dodijeljena su nam samo u periodu dok je na poziciji ministra bio kandidat Stranke demokratske akcije. Ni jednog trenutka ne smijemo zaboraviti finansijska sredstva koja su građani uplaćivali na donatorski račun Fondacije zašto smo im neizmjerno zahvalni. Upravni odbor Fondacije vodi sve aktivnosti i broji 15 članova. Osam su predstavnici porodica optuženih. Svi aktivisti Fondacije rade volonterski i niko nije dobio bilo kakvu naknadu. Članovi Upravnog odbora Fondacije su: Alija Kazić, predsjednik, te članovi: Eldar Čović, Meliha Fazlić, Mehmed Mehmedić, Muhideta Čović, Velid Đelilović, Mensur Čović, Esma Kalember, Sanela Mešanović, Edin Šabić, Ejub Hujić, Izet Koro, Rasim Čelik, Nurudin Dupovac i Rasim Fišo. Aktivnosti Fondacije prepoznala je naša sredina, naše uspješno djelovanje je potvrđeno i dodjelom priznanja od strane Općine Hadžići za Dan općine 2014. godine. Treba istaći da Fondacija pruža punu podršku Tužilaštvu BiH i Sudu BiH u cilju utvrđivanja istine o dešavanjima na području općine Hadžići u periodu 1992.-1995. godine, jer utvrđivanje istine najbolja je odbrana našim optuženim sugrađanima. Naime, opće poznate činjenice su da je u Hadžićima, na teritoriji koja je bila pod kontrolom VRS, u maju 1992. godine oko 500 građana odvedeno od svojh kuća i zatvoreno u logore u Hadžićima: KSIRC, garaže Općine... Njih 235 je ubijeno, neki nakon zvjerskih mučenja. Još uvijek se traga za tijelima njih 99. Za ove zločine još niko nije odgovarao, a prema našim saznanjima ne vodi se nikakva istraga od strane državnih organa čiji je to posao.


Dvadeset jedna godina od stravičnog masakra na Markalama

P

ovodom obilježavanja 5. februara Dana sjećanja na sve stradale građane Sarajeva tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine 1992.-1995. godine, održana je Zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća općina KS u Narodnom pozorištu. Delegacije Grada Sarajeva, predstavnici državnog, federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa vlasti i članovi porodica, odali su počast i položili vijence na spomenobilježje na pijaci Markale, gdje je prije 21 godinu od agresorske granate poginulo 68 građana, a teže i lakše ranjeno njih 142. Predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići Adnan Proha, vijećnik Vedad Gačanović i pomoćnik Općinskog načelnika za BIZ Izet Koro, položili su cijeće na Markalama ispred Općine Hadžići.

UDRUŽENJE “DA SE NE ZABORAVI I NE

PONOVI 92-95” HADŽIĆI: EVOCIRANE USPOMENE

U

prostorijama Udruženja “Da se ne zaboravi i ne ponovi 92-95” Hadžići, preživjeli hadžićki logoraši 11. decembra 2014. godine održali su sastanak na kojem su evocirali uspomene i skrenuli pažnju javnosti na devet logoraša koji su 12. decembra

1992. godine strijeljani u sarajevskom naselju Ježević (brdo Žuč). Tog 12. decembra ratne 1992. prilikom neuspjele razmjene na Kobiljači, mučki su strijeljani: Šerif Čović, Mustafa Gušo, Džemail Mehanović, Nedžib Musinović, Suljo Omerović, Sulejmen Šunj, Šaban Musić, Dževad Rizvanović i Reuf Bešlija, kazao je Agenciji Fena predsjednik Udruženja Fadil Vlajčić. Hadžićki logoraši, svjedoci tog događaja, kažu da su za ove likvidacije direktno odgovorni upravnik logora Panjina kuća (Svrake) Nebojša Špirić zatim Rade Veselinović i Zoran Gašević. Preživjeli hadžićki logoraši sjetili su se i dva logoraša Hadžema Čovića i Bajrama Salkića koji su poginuli od granate čisteći srpske rovove na brdu Žuč. Tijela ovih hadžićkih logoraša, šehida, ekshumirana su od 1996. do 1997. godine u Svrakama. Ukopani su u mjesnim mezarjima. Za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Informativni bilten Općine Hadžići

NA STRIJELJANE LOGORAŠE

35


Dani otpora i herojstva

“Lokve 92-95”

U

povodu obilježavanja odbrane Lokava, 20.9. 2014. godine održana je manifestacija pod nazivom Dani otpora i herojstva “Lokve 92-95” u organizaciji Općine Hadžići i Udruženja 9. bbr Hadžići. Na novom spomen-obilježju za 24 šehida i 2 civilne žrtve rata tog područja, cvijeće su položili i Fatihu proučili predstavnici boračkih udruženja i predstavnci lokalne vlasti. Manifestacija je održana uz prisustvo većeg broja Hadžićana i gostiju uprkos jakoj kiši koja je padala tokom čitavog dana. Na ovaj način odato je dužno priznanje herojima koji su za odbranu BiH dali svoje živote. Tokom

agresije na Bosnu i Hercegovinu selo Lokve imalo je veliki značaj za odbranu opkoljenog Sarajeva i BiH, pošto je u periodu 1992 - 1995. put kroz Lokve povezivao glavni grad sa ostatkom Bosne i Hercegovine.

Godišnjica pogibije osam pripadnika MUP-a -

Godinjska brda 2014

U

povodu obilježavanja 11. oktobra 1995. godine na Humu-Treskavica 11. oktobra 2014. godine proučen je Jasin i položeno cvijeće za osam policajaca koji su poginuli posljednjeg dana agresije 1995.

Odata počast heroju ARBiH

U 36

Oputa Muminu

čenjem Jasina, Fatihe i polaganjem cvijeća na mezaru Oputa Mumina 3. oktobra 2014. godine u naselju Smucka-Tarčin obilježena je godišnjica pogibije ovog neustrašivog heroja ARBiH, dobitnika najviših ratnih priznanja “Zlatna policijska značka” i Zlatni ljiljan”. Oputa Mumin rođen je 15. maja 1968. godine, a herojski je poginuo 3. oktobra 1993. godine na brdu Meorište. Obilježavanju godišnjice prisustvovali su Muminovi saborci, rodbina, prijatelji, predstavnici boračkih udruženja općine Hadžići i predstavnici Općine Hadžići.

godine. Selim Tufo, Atif Tufo, Amir Agić, Erik Tiro, Edin Hajro, Rusmir Nikšić,Šaban Muhibić, i Šemsudin Čilaš poginuli su kada je mirovni sporazum već bio potpisan.


Obilježena 22. godišnjica

9. brdske brigade ARBiH

Informativni bilten Općine Hadžići

P

olaganjem cvijeća, učenjem fatihe i prigodnim govorima sjećanja na šehidskim mezarjima u Kahrimanima, Mokrinama, Bukovici i Rakovici te spomen-obilježjima u Tarčinu, Pazariću i Hadžićima obilježena je 22. godišnjica osnivanja 9. brdske brigrade ARBiH. Odlukom predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića 5. novembra 1992. godine formirana je Deveta brdska brigada ARBiH. Deveta brdska brigada je bila prva organizovana formacija ABiH koja je pružila prvi otpor agresoru na teritoriji hadžićke općine. Učestvovala je u svim značajnim bitkama od Koščana, Igmana, Treskavice, Bjelašnice, Kreševa, Kiseljaka i Ilidže. Tokom cijelog rata branila je Put spasa, a njeni hrabri borci su se morali boriti sa dva neprijatelja, pošto su već krajem 1992. godine počeli napadi HVO-a na slobodnu hadžićku teritoriju. Pored svakodnevnih borbi, najbitnija misija brigade je bila da se odbrani Put spasa, žila kucavica koja je prolazila iz Konjica, preko Pazarića, Hadžića i Ilidže kroz tunel do Sarajeva. To je tada bio jedini put kojim su stizali hrana i oružje u opkoljeni grad i nikada nije smio biti prekinut. Kroz brigadu je prošao 5.671 borac, od čega su 264 šehida položila živote, a preko 800 njenih pripadnika je teže ili lakše ranjeno. Obilježavanje 22. rođendana 9. brdske brigade, pratilla su sportska takmičenja, učenje tevhida u svim hadžićkim džamijama, obilazak i polaganje cvijeća na šehidskim mezarjima u Kahrimanima i Mokrinama i spomen-obilježjima ispred osnovnih škola u Tarčinu, Pazariću i Hadžićima, Bukovici i Rakovici. Centralni dio manifestacije završen je svečanom akademijom u prepunoj multimedijalnoj sali Hadžići.

37


Š

est stotina antifašista 24. januara ove godine pješačilo je od Hadžića do Velikog polja na Igmanu u znak sjećanja na 73. godišnjicu čuvenog Igmanskog marša, jednog od najvažnijih partizanskih pohoda na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu. Delegacije boračkih udruženja iz Beograda, Užica, Bajine Bašte, Makarske, zatim delegacije iz Slovenije, delegacija SABNOR-a Kantona Sarajevo, položile su vijence i cvijeće na spomen obilježjima Brezovača i Veliko polje. Cvijeće su položili i počast odali načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović sa svojim saradnicima te delegacije hadžićkih boračkih udruženja. Obilježavanje Igmanskog marša organizira Savez antifašista i boraca Nekoliko stotina antifašista pješačilo od narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Kantona Hadžića do Igmana Sarajevo u saradnji s Udruženjem antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (ABNOR) Hadžići.

Godišnjica Igmanskog marša:

Obilježena 22. godišnjica pogibije komandanta

P

olaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na brdu Zagoni-Gradac 19. septembra 2014. godine obilježena je 22. godišnjica pogibije Hikmeta Mehmedića Hikca, načelnika Štaba 9. brdske brigade ARBiH. Mehmedić je rođen 11.09.1964. godine u selu Jeleč – Hadžići. Aktivno vojno lice. Poginuo je 20.09.1992. godine na brdu Zagoni, kao vojnik, na dužnosti načelnika Štaba 9. brdske brigade. Posthumno je 1996. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan”.

38

Hikmeta Mehmedića Hikca


Promovisana knjiga

“Hadžići -Zločin bez kazne”

Zločin protiv čovječnosti, sa svim elementima genocida počinjen u periodu od 1992. do 1996. godine nad Bošnjacima Hadžića, ostao je bez adekvatne kazne. Niko nije odgovarao za odvođenje, likvidaciju i skrivanje tijela 46 Hadžićana iz logora kasarne ” Slaviša Vajner Čiča” u Lukavici. Niko nije odgovarao za likvidaciju devet Hadžićana u radnom logoru “Svrake”. Mnogi nisu odgovarali za zločine počinjene u logorima stacioniranim na području općine Hadžići. Zločin ne smije biti nekažnjen, a tijela ubijenih ostati sakrivena. - Svaka riječ i stranica knjige “Hadžići – Zločin bez kazne” potkrijepljena je dokumentom. Za zločine nad Bošnjacima Hadžića treba da odgovaraju slijedeći ljudi: Milošević Drago, Kapetina Dragan, Gengo Radoslav, Nedeljko

Samouković, Vidomir Banduka, Mladen Tolj, Tihomir Glavaš, Miro Bratić, Ratko Radić, Tomislav Puhalac, Slobodan Avlijaš, Tomislav Šipčić, Desimir Šarenac. Nadam se da će ova knjiga biti povod da tužilaštvo reaguje i da pred lice pravde izvede najmanje ove pobrojane ratne zločince, kazao je autor knjige Aziz Tafro. Autori u nekoliko poglavlja elaboriraju realizaciju velikosrpskog projekta na području općine Hadžići. Posebna pažnja posvećena je napadima na Miševiće, Musiće, Griviće i Donje Hadžiće. Ukazano je na najveća stratišta hadžićkih Bošnjaka poput “KSIRC-a”, “Općinske zgrade”, “Doma kulture”, “Zgrade socijalnog”, “Zgrade TO”, “Garaže”, “Stanice milicije na Ilidži”, “Kule” i drugih mjesta. Knjigu “Hadžići-Zločin bez kazne” finansijski je podržala Općina Hadžići. Recenzenti su doc.dr. Nedžad Ajnadžić i doc.dr. Elmir Sadiković. Prema riječima jednog od autora, penzionisanog majora ARBiH Aziza Tafre, posebna zahvala ide poslaniku u Skupštini Kantona Sarajevo Eldaru Čomoru koji je nastanak ovog vrijednog djela pratio od ideje do realizacije.

Informativni bilten Općine Hadžići

K

njiga pod naslovom “Hadžići – Zločin bez kazne” promovisana je 27. novembra 2014. godine u multimedijalnoj sali Hadžići. Prema riječima autora Aziza Tafre i Alena Almina Bašića ovo djelo će biti polazna osnova za podizanje optužnica protiv najodgovornijih za zločine počinjene nad Bošnjacima Hadžića.

39


Nastavlja se uspješna priča hadžićanke Ajle Nizić

A

utobiografska proza šesnaestogodišnjakinje Ajle Nizić iz Hadžića ukoričena u knjigu pod nazivom “Moja nedovršena priča” nastavlja svoju humanu misiju. Priča djevojke koja je preživjela opaku bolest rak, itekako je zainteresovala bh. javnost. U prepunoj multimedijalnoj sali Hadžići, 20. decembra 2014. godine, održana je promocija koja će se dugo pamtiti. Ajla je odlučila da polovinu prihoda od svakog prodanog primjerka donira za izgradnju “Roditeljske kuće”. To je ustanova u kojoj će boraviti djeca i roditelji koji dolaze izvan Sarajeva u toku dugotrajnog i bolnog liječenja karcinoma. Ajla je do sada prodajom knjige prikupila 2.000 KM. Novac je doniran za izgradnju ove ustanove. Općinski načelnik Hamdo Ejubović je najavio daljnju podršku projektu. – Ono što me uvijek i iznova fascinara je pozitivna energija naših mladih ljudi. Ajlu poznajem dugo i znam kroz kakav je pakao prošla prilikom liječenja raka. Hvala bogu, ona je bolest pobijedila. Ogromnu energiju koju nosi usmjerila je na pisanje knjige. Kao što znamo knjigu smo odštamapli, promovisali i evo dio prihoda usmjeravamo u izgradnju “Roditeljske kuće”. Pored dosadašnje finansijske podrške ovom humanom gestu, odštampat ćemo još jedno izdanje knjige te podržati

40

izgradnju “Roditeljske kuće” sa dodatnih 5.000 KM, kazao je Općinski načelnik Hamdo Ejubović.

Izdavač knjige, koju možete kupiti po cijeni od 10 KM, je Općina Hadžići. Štampu je podržalo još i Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH”.


PREDSTAVLJENA KNJIGA

„ONO ŠTO OSTAJE U SJEĆANJU I ŠTO SE RADI SLUŠA”

P

redstavljanje knjige “Ono što ostaje u sjećanju i što se rado sluša” autora Sulejmana Festića upriličeno je početkom decembra 2014. godine u Hadžićima u sklopu Književne večeri-razgovora “Naše vrline”. Autor Festić kazao je da je knjiga sastavljena od eseja koji opisuju istinite događaje ljudi s područja Hadžića s kojima je razgovarao. Naglasio je da se knjiga sastoji od tri djela. Prvi dio su eseji koji su napisani u obliku dijaloga ili monologa. Drugi dio knjige se zove “Oko kućnog praga”, a treći predstavlja “mišljenja i žudnje” običnog čovjeka.

tekst “Umjesto oproštaja s mojim Mujketom” kojeg je novinar Enver Šadinlija objavio u medijima povodom smrti doajena sevdalinke Muhameda Mujkanovića. Muhamed Mujkanović je u svojoj karijeri osvojio bezbroj festivalskih nagrada, Estradnu nagradu Jugoslavije, brojne plakete za životno djelo. Jedino – žalio se – nikad nije dobio neku nagradu ili plaketu općine Tuzla, mada je kao estradna zvijezda mogao živjeti i u Sarajevu i Beogradu, ali je cijelog života živio u svom rodnom gradu. Na velikom svečarskom

Također je istakao da su svi eseji istiniti te da dominiraju humane i socijalne teme. Psiholog Ismet Dizdarević kazao je da eseji pobuđuju čovjeka, daju mu impuls koji ukazuje na nešto što je dobro, ali bi moglo biti još bolje. Prigodan govor prisutnima na hadžićkoj književoj večeri održao je i akademik Vladmir Premec.

Posljednji sellam doajenu sevdalinke Muhamedu Mujkanoviću

U

utorak, 13. januara 2015. godine ispratili smo, vjerujem – u bolji svijet – Muhameda Mujkanovića. Brojni građani Tuzle su dolaskom na dženazu iskazali poštovanje sugrađaninu koji je ime svog rodnog grada u svijetu promovisao više i bolje od svih tuzlanskih gradonačelnika. Posljednji ispraćaj jednog od najboljih izvođača sevdalinke i pjesama u narodnoj tradiciji, okupio je i veliki broj Muhamedovih kolega iz svijeta pjesme...ovo je uvod u

koncertu u Tuzli, kojim je 10. aprila 2010. godine obilježavao svojih 50 godina na estradnoj sceni, delegacija Općine Hadžići uručila je Muhamedu Mujkanoviću prigodan dar u znak poštovanja njegovog djela i uzajamnog poštovanja. Na sceni Bosanskog kulturnog centra, radostan zbog dara i priznanja – Mujkanović se iskoristio prilikom da kaže : - Evo, večeras ovdje, u ovoj sali ljudi iz općine Hadžići me nagrađuju, a načelnik općine Tuzla nije ni došao !

Informativni bilten Općine Hadžići

– Veoma je interesantno pratiti čovjeka kao stup društva od socijalizma pa do neostvarene demokratske tranzicije – poručio je.

41


DUPOVCI I PUŠKE „DUPOVKE“

N

a razmeđu 18. i 19. vijeka osmanska vojska prošla je kroz brojne reforme , koje su imale za cilj modernizaciju vojske i njeno prilagođavanje oružju evropskih savremenih armija. Oružarski centri širom carstva su bili u tom trendu. Na balkanskom dijelu osmanskog carstva je bilo više takvih centara. Najpoznatiji centar proizvodnje bedemskih pušaka na prostoru Balkana nalazio se u selu Dupovci kod Sarajeva, u Bosni. 1

Najstariji spomen puškama dupovkama nalazi se – koliko znamo- u sarajevskom sidžilu br. XL od 1215/16.godine, tj. 1800/1801, gdje se na str.114 spominje «tufenkči čerkhana» tj. radionica za preradu metala. Radionica je postojala negdje do 1959/60. Međutim, posljednji puškar koji je izrađivao «dupovke» umro je negdje oko 1884; zvao se Ibrahim Dupovac.2 Neke puške su izrađivane i ukrašavane, a neke samo ukrašavane u Dupovcima. Za izradu ukrasa na kundaku ovih pušaka je trebalo imati dosta umijeća i strpljenja jer se radilo sve ručno. Kao alat koji je korišten Kreševljaković u navedenom djelu navodi : turpije, testera, ege, menđele (presa) i čekić. Nadalje Kreševljaković navodi: U Dupovcima, nedaleko od Sarajeva, pravile su se puške koje su se zvale po ovome selu „Dupovke“, a bile su vrlo teške i pri pucanju nisu se mogle držati u rukama, nego ih je trebalo na što nasloniti.3 Cijevi za duge puške „dupovke“ pravile su se u Fojnici a dijelovi pušaka uvozili.4 Prema pisanju M. Hadžijahića: „Dupovke“ su se izrađivale samo u jednoj radionici. Usporedo sa čerkhanom, poznatom kao tufegdžinica (puškarska radiona), u Dupovcima je bilo i kovačnica poznatih pod nazivom «viganj». Koliko se pamti, tamo su bile tri kovačnice. I tufegdžinica i vignjevi bili su u rukama porodice Dupovac, koja je po tradiciji starosjedilačka (što potvrđuje i njen patronimički naziv).5 Vejsil Ćurčić, Sarajevsko oružje u Bosni i Hercegovini , Gl. Z.M. LV, 1943. 174 -175. 2 V. Ćurčić, Sarajevsko oružje u Bosni i Hercegovini, Gl. Z.M. LV, 1943. 174 -175. i H. Kreševljaković, Esnafi i obrtnici u starom Sarajevu, Sarajevo , 1958, 90. 3 Muhamed, Kreševljaković, Esnafi i obrtnici u starom Sarajevu, Sarajevo, 1958, 90. 4 Muhamed, Kreševljaković, Esnafi i obrtnici u starom Sarajevu, Sarajevo, 1958, 90. 5 M. Hadžijahić, Razvoj ek. pol. i kul. centara u Bosni, 88. 1

42

Dva primjerka poznate balkanske puške „dupovke“ nalaze se u „Vojnom muzeju“ na Kalemegdanu u Beogradu. Na izložbi pod nazivom „Vojne puške velikog kalibra“ organizovanoj u Vojnom muzeju u Beogradu u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije 2011. godine, „dupovke“ su predstavljene sa dva njena primjerka različiti tehničkih karakteristika. Slika br. 1: Bedemska puška kremenjača „dupovka“6

Slika br. 2: Bedemska perkysiona puška „dupovka“7

Bedemska puška kremenjača dupovka proizvedena je u selu Dupovci kod Sarajeva u 19. vijeku. Njena ukupna dužina je 1895 mm, a njena cijev 1350 mm, kalibra 22 mm a težina 14 kg. Bedemska perkysiona puška dupovka je iz istog vremena i prostora kao i prethodna, ali nešto drugačijih karakteristika. Teška je 16,3 kg, duga 1765 mm od čega na dužinu cijevi otpada 1275 mm. Kalibar je 27 mm, a obje puške su koristile crni barut kao gorivo. Bedemske puške šišane su, kako piše Vejsil Čurčić, kundačene i ukrašavane u Dupovcima i predstavljale su najteže puške sa najvećim dometom kuršuma, Vuk Obradović, Vojne puške velikog kalibra, Beograd, Vojni muzej Beograd, 45. 7 V. Obradović, Vojne puške velikog kalibra, 46. 6


čak 1500 do 1800 koračaja.8 Druge puške su imale mnogo manji dobačaj, do 1200 koračaja. Za njih je karakterističan zadnji nišan koji je bio fiksan i imao 12 podeoka na jako masivnoj ploči. Puška je težila 17,3 kg, kalibra 17 mm i dužine 1449 mm. Cijev je bila duga 1065 mm. Ova puška je proizvođena u 18 vijeku. Cijev puške koja se nalazi na slici je oktogonalna, žljebljena sa sedam žljebova i a na sebi nosi žig koji glasi „Izradio Mehmed baša“ Slika br. 3: Bedemska puška kremenjača „šišana“9

Dupovci kao naseljeno mjesto se prvi put spominju na austrougarskoj geografskoj karti iz 1862. godine pod nazivom „Tupovci“.10 Njihov nastanak se veže za sredinu 18. vijeka kada je izvjesni Dupovac „Imočanin“ kome nam ime nije poznato doselio na to područje. Njegov sin „Did“ je prvi počeo da se bavi puškarskim zanatom a unuk Ibrahim se spominje kao posljednji puškar. Od „Dida“ su nastale tri loze prezimena „Dupovac“ koje su nosile nadimke: „Ibilovići“ po Didovom sinu Ibrahimu tzv. „Ibil“, „Suljići“ po sinu Sulejmanu i „Abidići“ po sinu Abidu. Ibrahimov (Ibilov) sin Ahmed je bio aktivista i član Glavnog odbora „JMO“ Mehmeda Spahe.11 Kovački zanat u ovom selu trajao je sve do smrti posljednjeg kovača Dupovac Nezira. Inače porijeklo prezimena Dupovac, po svemu sudeći, potiče iz Rakitnog polja nekad Donja Bekija, kadiluk Imotski Kliške kapetanije. Tamo je do kraja prošlog vijeka postojalo selo Dupovci ubilježeno na vojnoj topografskoj karti JNA. (Komisija za istraživanje i dokumentovanje kulturnohistorijskih činjenica na području općine Hadžići) Vejsil, Ćurčić, Starinsko oružje, Gl. ZM BiH, XXXVIII, 1926, 112. 9 V. Obradović, Vojne puške velikog kalibra, 46. 10 Zijad Šehić, Povjesni atlas Bosne, Sarajevo, Sejterija, 2002.g, 182. 11 Dupovac Ernad, Sarajevo (autorizovani rukopis u arhivi Komisije za historizaciju općine Hadžići) 8

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Certifikat ISO 9001:2008: Općina Hadžići uspješno prošla nadzorni audit ................ 2 2014. Godina, Najuspješnija u Novijoj historiji Hadžića ........................................... 3 Ejubović: PLATO IGMANA I BJELAŠNICE OTVORITI ZA STRANA ULAGANJA ............ 4 Asfaltiran krak puta Miševići – Citadela ................................................................. 6 Fekalni kolektor Dupovci-Resnik, ekološki projekat godine ..................................... 6 Rekonstruisan most, izgrađena saobraćajnica, biciklistička i pješačka staza u ulici Anđelka Lažetića ................................................................... 7 Asfaltiran put na MIŠEVIĆIMA ................................................................................ 7 Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima .................................................... 8 Asfaltirana sportska ploha u Gornjem Zoviku, MZ Luke, MZ Kućice ......................... 9 Regulacija korita Zujevine u Centru, Dupovcima i Binježevu i regulacija Kradenika u Pazariću ............................................................................................ 10 Put Kahrimani-Ferhatlije, postavljena horizontalna signalizacija ......................... 10 Hadžići: postavljena javna rasvjeta u 12 naselja ................................................... 11 ZAVRŠENI RADOVI NA UTOPLJAVANJU Srednjoškolskog centra Hadžići .................. 11 Treći slučaj vandalizma prijavljen Policijskoj stanici Hadžići .................................. 12 Postavljeno 30 nadstrešnica na autobuskim stajalištima ...................................... 12 Hadžići: PUŠTEN U RAD VIDEO-NADZOR ................................................................ 13 Vrhunske sportske podne obloge u OŠ “6.mart” Hadžići ....................................... 13 Informatička oprema i novi prozori za OŠ “9.maj” Pazarić ...................................... 14 Općina Hadžići donirala računarsku opremu OŠ “Hilmi ef. Šarić” Tarčin .................. 14 Sportska dvorana u Hadžićima uskoro u novom ruhu ............................................ 15 Unapređenje infrastrukture na stadionu FK Radnik ............................................... 15 Općina Hadžići: U planu izgradnja novog rezidencijalnog centra vrijednosti 40 miliona eura .................................................................................. 16 Postavljeno 10 kilometara cijevi vodovoda Mehina Luka - Osenik ......................... 16 VATROGASNO DRUŠTVO TARČIN u 2014. godini finansirano sa 42.926 KM ............. 17 Uskoro otvorenje “Šaban Džengiz” džamije Tarčin ................................................ 17 “Bosanska inteligentna kuća 2”: renoviranje i utopljavanje OŠ “Hilmi ef. Šarić” Tarčin .... 18 Predstavnici FONDACIJE BIGMEV posjetili Općinu Hadžići ..................................... 18 Kasarna Žunovnica: NEMA OSIROMAŠENOG URANIJUMA ....................................... 19 ODRŽAN SASTANAK SA PREDSJEDNICIMA SAVJETA MJESNIH ZAJEDNICA ................ 19 Prvi put u općini Hadžići: kolektivno stručno usavršavanje svih prosvjetnih radnika....... 20 SC Hadžići: Održana radionica “Alkohol i mladi” .................................................... 20 Izvještaj o radu Općine Hadžići za 2014. godinu ................................................... 21 Izvještaj o radu Općinskog vijeća za 2014. godinu ................................................ 22 U P O Z O R E NJ E o obavezama građana u uslovima povećanih kišnih padavina ... 22 Budžet Općine Hadžići za 2015. godinu predložen je u iznosu 9.124.900,00 KM. ..... 23 Hadžićani dobili Centar za mentalno zdravlje i dijabetloško savjetovalište ............ 30 24 satna hitna pomoć u Hadžićima ....................................................................... 30 CENTAR ZA FIZIKALNU MEDICINU I REHABILITACIJU ............................................... 31 OBAVIJEST ŠTETE OD PRIRODNIH I DRUGIH NESREĆA ............................................. 32 OBAVIJEST OPASNOST OD RUŠEVNIH OBJEKATA ..................................................... 32 DODIJELJENO 87 STIPENDIJA za učenike i studente ............................................... 33 Javni poziv za prijem volontera u Općini Hadžići .................................................. 33 Pet godina od hapšenja osmerice Hadžićana pripadnika ARBiH ............................ 34 Dvadeset jedna godina od stravičnog masakra na Markalama .............................. 35 UDRUŽENJE “DA SE NE ZABORAVI I NE PONOVI 92-95” HADŽIĆI: EVOCIRANE USPOMENE NA STRIJELJANE LOGORAŠE .............................................. 35 Dani otpora i herojstva “Lokve 92-95” ................................................................. 36 Godišnjica pogibije osam pripadnika MUP-a - Godinjska brda 2014 ..................... 36 Odata počast heroju ARBiH Oputa Muminu .......................................................... 36 Obilježena 22. godišnjica 9. brdske brigade ARBiH ................................................ 37 Godišnjica Igmanskog marša: Nekoliko stotina antifašista pješačilo od Hadžića do Igmana .......................................................................................... 38 Obilježena 22. godišnjica pogibije komandanta Hikmeta Mehmedića Hikca .......... 38 Promovisana knjiga “Hadžići -Zločin bez kazne” .................................................... 39 Nastavlja se uspješna priča hadžićanke Ajle Nizić .................................................. 40 PREDSTAVLJENA KNJIGA„ONO ŠTO OSTAJE U SJEĆANJU I ŠTO SE RADI SLUŠA” ...... 41 Posljednji sellam doajenu sevdalinke Muhamedu Mujkanoviću ................................ 41 DUPOVCI I PUŠKE „DUPOVKE“ .................................................................................... 42

Informativni bilten Općine Hadžići

S A D R Ž A J

43


Informativni bilten Općine Hadžići broj 24  
Informativni bilten Općine Hadžići broj 24  
Advertisement