Page 1

EDITIE 2, 2017

FACTS & FIGURES

TOEKOMSTIGE UITDAGINGEN IN DE BOUW

BEDRIJFSOVERDRACHT

BENT U GOED VOORBEREID? INTERVIEWS KEES DE BAAT HEMUBO HENDRIK RUYS NOA CLAUDIA KOEHLER VROUW IN DE BOUW

DAKEN ASBESTVRIJ IN 2024 HAALBARE DEADLINE?

Tips & Tricks | Column | Interviews

Alle Modules

|

Apps

|

Winnen


www.admicom.nl


INHOUD & VOORWOORD

“Kwaliteit op hoog niveau!” Urban Farming PAG. 19

INTERVIEWS 12 19 27

ARTIKELEN Facts & Figures 4 Uitdagingen in de bouw Megastructures 6 Viaduct Millau Blik op de toekomst 16 Asbestwet

HANDIG Stappenplan Nieuwe Software Modules Vakware Apps Gadgets Tips & Tricks

15 22 24

30 34 36

39

Vrouw in de bouw Claudia Koehler Urban Farming John Veenhof Hemubo Kees de Baat Geschikt voor overname Erik Jan Hennis NOA Hendrik Ruys Voor groot en klein Gert van Dobben Arnold Hoekstra Ketenstandaard Fredrick Keizer

EXTRA Column 10 Fotowedstrijd 26 Goede doelen Global Youth Empowerment Fund 9

33 38

De toekomst van de

bouwnijverheid! Om zo goed mogelijk op de toekomst voorbereid te zijn, moeten we kritisch blijven. Vragen die elke organisatie zou moeten stellen, zijn dan ook: Hoe kunnen we de organisatie beter inrichten? Waar leggen we de focus op in de toekomst? Wat zijn binnen ons eigen bedrijf verbeterpunten? Met die kritische blik kijken wij ook naar onze software. Er gaat geen dag voorbij of we voeren wel aanpassingen door of we ontwikkelen nieuwe modules en apps, die we laten aansluiten op de wensen uit de branche, de bouwnijverheid. Want alleen met de klant als uitgangspunt kunnen wij de beste automatiseringsoplossing bieden voor de lange termijn. Een belangrijke reden waarom onze relaties voor ons kiezen en waarom we ook kunnen bouwen aan een duurzame klantrelatie. Maar waar het ons écht om gaat, is dat we met elkaar aan de toekomst van de bouwnijverheid werken. Ook buiten ons eigen bedrijf. Door uitdagingen als kansen te zien om de branche vooruit te helpen. Dit nummer van Tools Magazine belicht een aantal van die uitdagingen en biedt u alvast stof tot nadenken. Laat u inspireren!

Jan van Nieuwamerongen

Algemeen Directeur Admicom

“Je moet gewoon je werk doen” Vrouw in de bouw PAG. 12

2017 - TOOLS MAGAZINE

3


TOEKOMSTIGE UITDAGINGEN IN DE BOUW

De bouw zal ook de komende jaren flink in beweging zijn en voor diverse uitdagingen komen te staan. Uitdagingen op bijvoorbeeld het gebied van

technologie, personeel en bevolkingsgroei.

8,5

Maar ook uitdagingen gecreĂŤerd door de tijd waarin we leven of door Uitdaging (de (v.)) 3(fig.) uitlokking van beleid van de zo groot mogelijke prestaties: iets als een overheid. uitdaging zien; de uitdaging aangaan.

MILJOEN

HUISHOUDENS

IN 2040

Door de toename van het aantal huishoudens, van 7,7 naar 8,5 miljoen, zal de bouwproductie en de vraag naar nieuwbouwwoningen de komende jaren toenemen. Niet alleen jongere mensen wonen vaker alleen, ouderen blijven langer (alleen) thuis wonen en we hebben te maken met de instroom van migranten.

Om aan de vraag naar nieuwbouwwoningen te voldoen, moeten er jaarlijks 80.000 woningen worden gebouwd. In 2016 zijn er 45.000 woningen opgeleverd (zowel koop als huur), in 2017 verwacht men 58.000 woningen op te leveren. Maar waarom

58.000

wordt er dan niet meer gebouwd?

Volgens de bouwbranche en de NVM zijn de hoge grondprijzen en het lange wachten op bouwverNIEUWBOUWWONINGEN gunningen redenen waarom het jaren kan duren IN 2017 voordat bouwprojecten van de grond komen.

4

2017 - TOOLS MAGAZINE


FA C T S & F I G U R E S

BRON CBS, VERENIGING EIGEN HUIS EN RIJKSOVERHEID, RAPPORTAGE ARBEIDSMARKT- EN ONDERWIJSINFORMATIE 2016, UITGEGEVEN DOOR KENNIS- EN ADVIESCENTRUM VOLANDIS, BOUWEND NEDERLAND.

TEKORT AAN GEKWALIFICEERD Daarbij hebben veel bouwers niet genoeg PERSONEEL mensen om meer opdrachten aan te nemen. Tijdens de crisis hebben ruim 100.000 bouwvakkers hun baan verloren. Daarbij worden de werknemers, maar ook ZZP’ers en uitkeringsgerechtigden met een bouwberoep steeds ouder. Omgekeerd stromen er steeds minder jongeren de sector in en drogen de bouwopleidingen op. Op termijn zal het hierdoor moeilijk zijn aan voldoende mensen te komen om de toenemende bouwproductie uit te kunnen voeren.

IN 2040 ALLE

PR

EFA

B

Echter het slim omgaan met prefab woningconcepten kan voor een flinke tijd- en kostenbesparing zorgen, op het gebied van faal- en personeelskosten.

WONINGEN

ENERGIENEUTRAAL

Een andere belangrijke oorzaak van de verwachte toename in de bouwproductie, is het Energieakkoord. Hierin is vastgelegd dat in 2040 alle woningen energieneutraal moeten zijn. Tien jaar later geldt dit voor alle gebouwen in Nederland.

2,4 CORPORATIEWONINGEN MILJOEN

ZIJN IN 2021 VERDUURZAAMD TOT EEN GEMIDDELD ENERGIELABEL B

De uitgelichte doelstellingen zijn slechts

een kleine greep uit de uitdagingen waar we in de bouwnijverheid de komende jaren mee te maken krijgen. Saai wordt het zeker niet. En uitdagingen hoeven geen negatieve lading te hebben,

ze zorgen ook voor kansen, nieuwe inzichten en innovaties.

2017 - TOOLS MAGAZINE

5


MEGASTRUCTURES

De tuibrug kenmerkt zich door een rijdek dat is opgehangen aan dikke kabels (de tuien). Tuibruggen worden toegepast bij grotere overspanningen.

“EEN MONUMENT VOOR DE FRANSEN” ALDUS EX-PRESIDENT JACQUES CHIRAC Viaduct Millau, een opmerkelijk bouwwerk in Frankrijk: in slechts drie jaar voltooid, drie maanden voor deadline opgeleverd en binnen beoogd budget. Momenteel de hoogste brug ter wereld. En bij de bouw van deze indrukwekkende brug speelden Nederlandse bedrijven zoals ingenieursbureau Arcadis en Enerpac uit Hengelo een belangrijke rol. INDRUKWEKKEND KUNSTWERK VERBETERT DE INFRASTRUCTUUR IN FRANKRIJK Het dal van de Tarn bij Millau was lange tijd een knelpunt omdat de Tarn alleen kon worden gepasseerd via de oude weg dwars door het centrum van Millau. Met de aanleg van het viaduct werd de A71/A75 (Parijs-Perpignan 850 km) een volwaardig alternatief voor de drukke Autoroute du Soleil A6/A7 via Lyon (910 km) of de route via de A20 langs Limoges en Toulouse (880 km).

6

2017 - TOOLS MAGAZINE


Al twaalf jaar in gebruik maar nog steeds state-of-the-art.

MEGASTRUCTURES

Jaarlijks maken 4,8 miljoen voertuigen gebruik van de brug. INGENIEURSBUREAU ARCADIS

TEKENDE VOOR HET ONTWERP Samen met de architect Lord Norman Foster, Michel Virlogeux, SODETEG en SERF, ontwierp ingenieursbureau Arcadis een state-of-the-art multi-tuibrug uit high performance beton. Voor de pijlers en brugdelen werd extreem gehard staal gebruikt. Alles om de duurzaamheid te waarborgen. De brug is bedoeld FOTOGRAFIE ©DAVID MUSCROFT / MIGEL / SHUTTERSTOCK.COM

om ten minste 120 jaar mee te gaan.

ENERPAC

CILINDERS Enerpac is wereldwijd marktleider op het gebied van hogedrukhydrauliek en producent van industriële

IN HET KORT Totale lengte brugdek: 2.460 m Aantal pilaren: 7 Hoogte van pilaar 7, de kortste: 77 m Hoogte van pilaar 2, de langste: 343 m

(245 m op het niveau van het brugdek) Hoogte van pylonen: 87 m Aantal kabels: 154 Dikte van het brugdek: 4,20 m Breedte van het brugdek: 32,05 m Totaal volume aan gebruikt beton:

127.000 m³

hydraulische cilinders, pompen, persen en profes-

Totaal gewicht aan staal: 36.000 ton

sionele gereedschappen. Voor de brug ontwierpen

Totaal gewicht van de brug: 290.000 ton

en produceerden ze een innovatief systeem voor het veilig en precies verschuiven van de grote dekken van de brug over een zeer grote afstand en hoogte. Zonder deze techniek had de brug nooit gebouwd kunnen worden.

Maximale windsnelheid: 220 km/u (150 km/u maximaal ooit gemeten in Millau) Temperatuurgrenzen: -35°C - +45°C Totale krimp- of uitzetlengte: 2,2 m Langshelling van het wegdek (in noordelijke richting): 3,025% 2017 - TOOLS MAGAZINE

7


COLUMN

WAT IS HET VERHAAL VAN UW BEDRIJF? Zodat de markt u hoort en ziet. Van het visitekaartje dat u afgeeft, de advertentie, uw website, uw bericht op social media tot het bouwbord. The Locals helpt u graag met het bedenken en uitrollen van deze middelen. Het idee, de vormgeving en de productie. Zodat u het verhaal kan vertellen. Benieuwd naar ons verhaal?

020-310 2014 // info@wearethelocals.nl


COLUMN

MIXED REALITY:

EEN CADEAUTJE VOOR DE BOUW Toepassingen met Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) behoren al jaren bij de top tech gadgets. De technologie werkt, er zijn steeds meer toepassingen en veel bedrijven starten pilots. Tijd voor de bouwsector om ook de digitale kansen te grijpen. Want AR/VR is een cadeautje voor de bouw.

HIGH-TECH VIA LOW-TECH AR en VR zie je ondertussen overal, voor iedereen. Via de app van Albert Heijn – en met een beetje hulp van de kinderen – wandelden er afgelopen jaar ineens dino’s door onze woonkamer. Die stierven vrij snel uit toen Niantic Pokémon Go lanceerde. Op speelse wijze stapten wij de volgende wondere wereld in. En goed nieuws: het wordt nóg spectaculairder!

VR-tools, waarin het werk stap voor stap wordt geprojecteerd. Dit vraagt om andere vaardigheden (bediening van hardware en werken met software) en intensieve samenwerkingsvormen in de gehele keten. Eerder schreven we al over deze veranderingen en ‘new-tech skills’ in onze publicatie ‘Anders denken, anders doen’, over de toekomst van personeel in de bouwsector.

MEERWAARDE NIET VIRTUEEL

DIGITALE IMPACT

Ook de bouwbranche ziet meer en meer de mogelijkheden. De meerwaarde van virtueel bouwen is onmiskenbaar. Al vroeg in de ontwerpfase krijgen alle partijen meer duidelijkheid, dus zijn er minder wijzigingen nodig tijdens het bouwproces. Dat verlaagt fouten, faalkosten en scheelt veel miscommunicatie en discussies. Tegelijk verhoogt een goede voorbereiding de kwaliteit en de bouwsnelheid. En dat zien klanten ook graag.

De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.Verder experimenteren is echter noodzakelijk om te ontdekken waar de meeste waarde voor onze sector zit. Dát er waarde zit, daar twijfelt niemand meer aan. Veel van onze klanten in de bouwsector experimenteren op zichzelf in een verschillende fase van het bouwproces. De meerwaarde van VR en AR gaat nu juist over alle schakels en het verbinden van de héle keten.

AUGMENTED BUSINESSMODELS?!

Als sectorbank ziet ABN AMRO de kansen die dit kan opleveren voor de bouwsector. We schreven hier al eerder over in onze publicatie ‘Bouwen met Bytes’. We leggen graag de link tussen onze kennis en ons netwerk. Want samen bouwen is het échte werk! Meer weten of meepraten? Neem gerust contact met me op, of volg ons op ABN AMRO Insights.

FOTOGRAFIE HANNIE VERHOEVEN

“Dat er waarde zit, daar twijfelt niemand aan”

VR en AR brengen ook fundamenteel andere bedrijfsmodellen en kennis met zich mee. Als we digitaal kunnen ontwerpen en visualiseren, dan kunnen we onderdelen ook digitaal produceren. Onderdelen die naadloos op elkaar aansluiten en makkelijk gemonteerd en gedemonteerd kunnen worden. Door het ontwerp- en productieproces te digitaliseren, wordt bouwen steeds meer een kwestie van monteren. De traditionele bouwtekening maakt langzaam plaats voor een digitale ‘montage-movie’ van AR- of

Met constructieve groet,

Petran van Heel

Petran van Heel werkt als sector banker Bouw bij ABN AMRO. Vanuit deze functie volgt hij de belangrijkste trends in de bouwsector en heeft daarover een continue dialoog met relaties, prospects en andere stakeholders.

Sector Banker Bouw ABN AMRO

2017 - TOOLS MAGAZINE

9


Ongelooflijk

BOUWBEDRIJF JELLE BRUINSMA SAMEN MET OOSTERHOF HOLMAN

De nieuwe waddenpost voor Staatsbosbeheer op de Engelmansplaat.

VERBURG DEUREN VAN LOSENOORD SCHILDERSBEDRIJF

Bouwen tussen het tij

Strak werk! Binnen achttien weken van een grasveld naar een hoogwaardig zorgcomplex voor oncologische zorg. BERGH BOUW klaarde de klus.

AMP BAKKER BEHEER

Niet te doen?

SCHILDERSBEDRIJF HOTTENTOT Uniek VOC-monument in Hoorn weer in ere hersteld. Epoxy reparatie, bladgoud aangebracht, glas-in-loodreparaties, vervangende monumentale beglazing aangebracht en natuurlijk het schilderwerk. Troggewelven in schoon metselwerk.

GEBROEDERS EGBERTS

Je moet het maar kunnen

Glazen lichtstraat vervangen door een koperen dak.

LOODGIETERSBEDRIJF LENIOR

Dat zien we niet zo vaak!

10

2017 - TOOLS MAGAZINE

TRIPLE-S Maakte een klauterparadijs voor

‘jong en oud’ in safaripark Monde Sauvage, België.


FOTOWEDSTRIJD

Trots op de Klus!

En dat hebben we geweten! Vele inzendingen zijn er bij ons binnen gekomen. En allemaal bijzondere projecten. Ambachtswerk, totale metamorfoses, unieke locaties en nog veel meer. We waren onder de indruk van de hoeveelheid en diversiteit. Zie hier een selectie uit de diverse branches en natuurlijk de winnaar.

Gefeliciteerd

Aannemingsbedrijf de Hek BV uit Giessenburg

“Het betreft de nieuwbouw van een woning in Sliedrecht. De woning is voorzien van veel traditionele details, die niet veel meer voorkomen in de huidige woningbouw, zoals diverse bogen in het metselwerk, maar ook hanenkammen met hardstenen sluitstenen en siertimmerwerk. De woning is ook geheel onderkelderd en elke verdieping is bereikbaar gemaakt door middel van een lift en een sierlijke trap.”

WIN!

een goed gevulde toolbox van Makita t.w.v. €750,-

Doet u mee? Stuur een foto van uw unieke klus die het delen waard is. Of het nu gaat om de uitdagende aanvraag, ingewikkelde constructie of een perfecte afwerking. Wij zijn benieuwd waar u zo trots op bent. Stuur uw foto naar fotowedstrijd@admicom.nl en vertel kort waarom deze klus zo bijzonder is.

ACTIEVOORWAARDEN: De prijs is niet inwisselbaar voor geld en met het insturen geeft u toestemming om de foto en uw (bedrijfs)naam te publiceren in het eerstvolgende Tools Magazine. 2017 - TOOLS MAGAZINE

11


VROUW IN DE BOUW

Condubouw was het eerste bedrijf dat de ambitieuze Claudia Koehler oprichtte, nu bijna twintig jaar geleden. Samen met haar man Frank startte ze Condubouw toen ze allebei nog bij hun ouders woonden. “Mijn slaapkamer stond vol ordners. Een klassieke zolderkamerstart, dus.” In 2011 kwam daar Claudia Koehler Interiors bij en in 2013 volgde Wetin. Samen met haar man is Claudia verantwoordelijk voor een team van twaalf medewerkers. Tekst Charlotte den Hartogh

V

eel raakvlakken, eigen identiteit Bij dit indrukwekkende cv rijst meteen de vraag hoe Claudia het werk voor deze drie bedrijven combineert. Claudia: “Condubouw, Claudia Koehler Interiors en Wetin hebben veel raakvlakken. Dat maakt het makkelijker het werk te combineren. Maar het blijven natuurlijk zelfstandige ondernemingen met elk hun eigen identiteit. De combinatie zorgt er alleen voor dat we een totaalpakket kunnen bieden. Dit geeft naast drukte ook rust, omdat we veel in eigen beheer hebben en dus onze eigen planning kunnen volgen.”

de aanpakkersmentaliteit in de bouw. Het is een sector waarin veel innovaties plaatsvinden, maar waarin ook aandacht is voor de ambachtelijke kant.” Op de vraag wat Claudia het leukst vindt aan haar werk, antwoordt ze: “Het feit dat mijn werk heel divers is. Frank en ik hebben de verdeling dat Frank buiten alles aanstuurt en ik binnen. We hebben hetzelfde doel, maar onze eigen benadering. Ik vind het leuk om zowel calculaties en offertes te maken, als om me bezig te houden met inkoop en werkvoorbereiding. Ook ga ik bij grotere projecten naar bouwvergaderingen. Mijn man neemt de offertes op, start alle projecten op bij de klanten en rondt deze ook af. In de tussentijd begeleidt hij de uitvoering. We hebben een hele leuke groep mensen binnen ons bedrijf en daarnaast een vaste club onderaannemers. Met elkaar maken we er elke keer weer wat moois van.” ‘Beste heer C. Koehler’ Heeft Claudia last van vooroordelen als vrouw in de bouw? Claudia: “Ik heb nog geen negatieve ervaringen gehad. Wel moet ik er altijd om lachen als mensen ‘meneer Koehler’ schrijven, als ze mij bedoelen. Onlangs heb ik de opleiding Vakbekwaamheid Gastechniek afgerond. De felicitatiebrief van de instelling was ook weer gericht aan de heer Koehler. Ik heb ze vriendelijk bedankt voor de felicitatie en gevraagd of ze op mijn diploma wél de goede naam wilden zetten. Verder ervaar ik alleen maar voordelen. Wel denk ik dat je de juiste instelling en een goed incasseringsvermogen moet hebben. De bouw is nu eenmaal een mannenwereld. Als je daar niet tegen kunt, kun je beter voor een andere sector kiezen. Maar ik ben van mening dat het niet uitmaakt of je man of vrouw bent. Je moet gewoon je werk doen.”

“Het maakt niet uit of je man of vrouw bent. Je moet gewoon je werk doen.”

Claudia is in de bouw terechtgekomen door haar man Frank. Frank was timmerman en had de ambitie een eigen aannemersbedrijf te starten. Claudia verruilde haar opleiding International Marketing Management aan de Haarlem Business School voor een opleiding tot aannemer bij het KOB, werkte vijf jaar fulltime bij een bouwkundig advies- en architectenbureau én draaide mee in hun gezamenlijk aannemingsbedrijf. “Hierdoor heb ik verschillende kanten van de bouw kunnen zien.” Innovatief met aandacht voor ambacht “Wat me aantrekt in deze branche is dat je elke keer weer iets moois kunt creëren. Onze klanten komen bij ons met een vraag of wens over hun woning of bedrijfsruimte, die wij dan helpen oplossen of verwezenlijken. Ook houd ik van 12

2017 - TOOLS MAGAZINE

Nieuwe plannen “In 2017 bestaat ons bedrijf twintig jaar, maar voor ons gevoel zijn we nog maar net begonnen. We hebben nog zoveel ideeën hoe we onze bedrijven verder kunnen ontwikkelen en onze dienstverlening verder kunnen verbeteren. Daarnaast zijn we bezig met een aantal nieuwe plannen, die we komend jaar verder willen uitwerken. Genoeg te doen dus!”


Claudia Koehler:

FOTOGRAFIE MICK DE JONG

‘Ik moet er altijd om lachen als ik weer eens ‘meneer’ voor mijn naam zie staan’

Claudia Koehler, (eigenaar en directeur Condubouw bouw- en aannemersbedrijf, Claudia Koehler Interiors en Wetin dakwerk, cv en sanitair) bij het deels afgebrande rijksmonument De Vlietwoning in Naaldwijk. Momenteel zijn ze bezig met de voorbereidingen voor de restauratie die in 2017 gaat starten.


UW PROJECTADMINISTRATIE EENVOUDIGER DAN OOIT! e-Mobile is de scanoplossing van MSG voor Vakware. Met e-Mobile is uw

projectadministratie eenvoudiger dan ooit. U scant de verbruikte artikelen

rechstreeks op werk. Met één druk op de knop geeft u verbruik door aan

Vakware en zijn uw projectadministratie en voorraadbeheer up-to-date.

Ook voor het beheer van meerdere magazijnen, urenregistratie en

voorraadinterventies is e-Mobile de no-nonsense oplossing waarmee u

fouten voorkomt, nauwkeuriger werkt en kosten bespaart.

Wanneer scant u met Vakware? WWW.MSGNL.COM

MSG NEDERLAND N.V.

14

2017 - TOOLS MAGAZINE

Lissenveld 67

+31 (0)162 589 550

4941 VL Raamsdonkveer

info@msgnl.com


STAPPENPLAN

KLAAR VOOR DE START:

NIEUWE SOFTWARE

Tijd en geld besparen. Klinkt goed, toch? Nieuwe software of het verbeteren van de huidige automatisering zouden voor dit soort besparingen kunnen zorgen. Maar waar haalt u de tijd vandaan om dit in gang te zetten? En wat komt er allemaal bij kijken?

1

Admicom geeft u enkele tips voor een goede start.

MAAK EEN PLAN VAN AANPAK

1.1

Maak huidige bedrijfsprocessen inzichtelijk. Wie is er verantwoordelijk voor wat?

5

10

Wordt de informatie handmatig of automatisch ingevoerd?

6

PRIORITEITEN

3

2

WELKE PROCESSEN WILT U HET EERSTE AUTOMATISEREN?

Welke informatie wilt u inzichtelijk hebben en op welk moment?

BEPAAL HET BUDGET

INVENTARISEER WELKE SOFTWAREPAKKETTEN AANSLUITEN OP UW WENSEN EN BRANCHE. VERGELIJK DE VERSCHILLENDE LEVERANCIERS .

VRAAG OM GOEDE WERKINSTRUCTIES VOOR EEN LATER MOMENT

1.2 1.3

4

MAAK EEN REALISTISCHE PLANNING

BEPAAL

BEREKEN UW BESPARING BEREKEN HOEVEEL TIJD U JAARLIJKS BESPAART ALS U EEN PROCES AUTOMATISEERT OF LAAT HET VOOR U BEREKENEN. REKEN DIT DOOR VOOR ALLE PROCESSEN DIE U BESCHREVEN HEEFT.

7

LAAT DE BASISGEGEVENS INRICHTEN DENK AAN KLANTGEGEVENS, SJABLONEN ETC.

9

STA OPEN VOOR DE NIEUWE MOGELIJKHEDEN VAN HET PAKKET EN ZORG VOOR DRAAGVLAK

8

ZORG DAT U EEN GOEDE INSTRUCTIE EN TOELICHTING VAN DE FUNCTIONALITEITEN KRIJGT

VRIJBLIJVEND MEER WETEN? VEEL PLEZIER EN BESPARINGEN GEWENST!

Admicom heeft op basis van haar ervaringen een whitepaper geschreven over het overstappen op nieuwe software. Deze kunt u gratis aanvragen via WWW.ADMICOM.NL/BRANCHES

2017 - TOOLS MAGAZINE

15


BLIK OP DE TOEKOMST

Asbestwet 2024:

Haalbaar of niet? Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen die in de natuur voorkomt. Dit vezelachtige goedje is een serieuze bedreiging voor de gezondheid. Asbest bestaat uit naaldachtige vezels, die je met het blote oog niet kunt zien. Wie asbestvezels inademt, kan ziek worden en op termijn zelfs stoflongen of kanker krijgen. Geen wonder dus dat de overheid al sinds 1993 paal en perk stelt aan de toepassing van asbest en met het wetsvoorstel om in 2024 asbestdaken geheel te verbieden, nog een stap verder gaat. Tekst Charlotte den Hartogh

16

2017 - TOOLS MAGAZINE


BLIK OP DE TOEKOMST

Nog niet definitief In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de asbestwet nog niet definitief. Het voorstel is nog niet aangenomen. Maar het ziet ernaar uit dat de wet per 1 juli 2017 wél van kracht zal zijn. Iedereen die een asbesthoudend dak heeft, moet dan op de hoogte worden gebracht over asbestregelgeving en verwijdering ervan. Om deze streefdatum te halen, worden burgers nu al geïnformeerd over de wet. Door brieven, via de website van de Rijksoverheidsdienst en door voorlichtingsbijeenkomsten van onder andere de Dactum Groep. Deze holdingmaatschappij voor asbestsanering en nieuwe dakbedekking brengt daarbij ook advies uit over subsidiemogelijkheden en zonnepanelen.

voor een nieuw dak, worden mensen door deze wet gestimuleerd hun dak ook echt te vernieuwen. Zonder asbest, bij voorkeur met zonnepanelen. Deadline niet haalbaar Hoewel 2024 nog ver weg lijkt, is het volgens de Dactum Groep niet haalbaar om alle asbestdaken dan gesaneerd te hebben. Ter illustratie: vorig jaar maakten specialisten een globale inventarisatie en kwam men uit op 120 miljoen vierkante meter aan asbestdaken. In één jaar is er 4 miljoen vierkante meter gesaneerd. Het proces loopt dus veel trager dan verwacht. Eigenaren stellen de vraag wat er gebeurt als asbestdaken blijven liggen. Gemeenten zeggen dat ze de wet zullen handhaven en boetes zullen uitdelen. Ook lopen eigenaren het risico dat verzekeringen gevaarlijke daken niet meer verzekeren. Hoewel dit voor veel huiseigenaren een stimulans is, zijn er genoeg andere factoren die de deadline in de weg zitten. Zo zijn er bijvoorbeeld te weinig gecertificeerde bedrijven om aan de saneringsvraag te voldoen. Bovendien verwachten asbestsaneerders een prijsstijging door het gebrek aan mankracht. De verwijderingskosten van asbest worden geschat op 10 euro per m2. Een nieuw golfplatendak kost gemiddeld 16 euro per m2 en 24 euro voor geïsoleerde dakplaten. De conclusie is dus niet rooskleurig. “Als het saneren in het huidige tempo doorgaat, is al het asbest pas in 2040 van de daken”, aldus de experts.

ILLUSTRATIE ANGELIQUE VAN ‘T VEER

‘Alleen het informeren van burgers óver de wet is al een hele klus.’

Alleen voor daken In 2024 mogen er bij particulieren, bedrijven en instellingen dus geen asbestdaken meer zijn. Het verbod geldt alleen voor dakbedekking. Boeidelen, dakgoten, isolatiemateriaal en gevelpanelen mogen nog wel asbest bevatten. De reden hiervoor is dat asbestvezels spontaan van daken kunnen afkomen. Dat is gevaarlijk voor omwonenden. Ook vallen er vezels op de grond als een (golfplaten) dak verweerd is en in contact komt met regen. Die vezels blijven vervolgens aan schoenzolen plakken en worden mee naar binnen gelopen. De overheid heeft voor 2024 gekozen omdat vanaf 1993 geen asbest meer wordt gebruikt in de bouw en gebouwen na 30 jaar worden afgeschreven. Als na 30 jaar de tijd rijp is

2017 - TOOLS MAGAZINE

17


Op ons kunt u bouwen! Door onze jarenlange ervaring in de bouw- en vastgoedmarkt weten we wat er speelt en kunnen we u ondersteunen bij alle vragen waar u als ondernemer mee te maken hebt. Onze adviseurs vertellen u graag hoe u optimaal gebruikmaakt van de diverse mogelijkheden op financieel en fiscaal gebied. Benut bijvoorbeeld de stimulerende

Een goed gevoel!

MTH Veenendaal Wiltonstraat 30, 3905 KW Veenendaal T: (0318) 525 677 E: veenendaal@mth.nl www.mth.nl

maatregelen van de overheid speciaal voor de bouwsector. Laat u door MTH wegwijs maken in de veranderende regelgeving en juridisering binnen de bouw. Tevens kunnen wij u goed helpen bij vraagstukken over de ontgroening en vergrijzing van de arbeidsmarkt. Wilt u weten wat MTH voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!


U R B A N FA R M I N G

DE SCHILDE DEN HAAG:

kantoorgebouw wordt StadsUrban Farming (stadslandbouw) is hot. Voor een rondleiding van dertig minuten in Europa’s grootste stadsboerderij De Schilde betalen bezoekers met gemak € 7,50. Wat ze te zien krijgen, is de boerderij van de toekomst. Op de zesde etage van het gebouw De Schilde wordt vis gekweekt. Op het dak staat een grote kas vol sla en tomaat. Technisch Bureau van Beelen & Administratiekantoor Veenhof tekende voor de coördinerende rol op het gebied van installaties van dit prestigieuze project. John Veenhof: “Het koppelen van verschillende technieken en installatiebedrijven was onze grootste uitdaging.” Tekst Charlotte den Hartogh

2017 - TOOLS MAGAZINE

19


OUD PHILIPS GEBOUW

de opdracht met de vraag het project te begeleiden op

Om stadsbewoners van

installatiegebied.

vers voedsel te voorzien dat

John Veenhof: “Eigenlijk hebben wij niet voor dit project

dicht bij huis is verbouwd, roepen urban farmers (stadsboeren) op tot een Fresh Revolu-

tion. Een revolutie die het bestaande

gekozen, maar heeft de opdrachtgever ons gekozen. Op basis van onze ervaring, deskundigheid, prijs, communicatief en organisatorisch vermogen werd ons gevraagd de coördinerende rol op het gebied van de instal-

milieubelastende en troebele voedselproductiesysteem

latie op ons te nemen. Daar hebben we uiteraard geen nee

op de schop wil nemen. Na Basel, Zürich en Berlijn is het

tegen gezegd.”

Zwitserse Urban Farming project neergestreken in Nederland. In het gebouw De Schilde in Den Haag.

BUNDELENDE KRACHT “Ons bureau is de bundelende kracht geweest voor

De Schilde is in de jaren vijftig in opdracht van Philips

de verschillende bedrijven die aan dit project hebben

ontworpen door de grootvader van Rem Koolhaas,

meegewerkt. Wij hebben de mensen verzameld om de

Dirk Roosenburg. Het gebouw gold in die tijd als

verbindende installaties voor de viskwekerij, kassen-

modernistisch, vanwege zijn hoogbouw. In 2013 stelde

bouwer, irrigatietechniek en verwarming te maken. Mijn

de gemeente Den Haag het leegstaande gebouw ter

compagnon Dirk van Beelen was verantwoordelijk voor

beschikking aan bedrijven die voedselgerelateerde

de technische voortgang van het project. Vooral het

activiteiten ontplooiden. Het Urban Farmers project kreeg

koppelen van alle installaties was in dit project een grote

als één van de inzenders van de gemeente groen licht.

uitdaging. Omdat alle verschillende disciplines door één systeem (PRIVA) werden aangestuurd en het bouwen

BENADERD DOOR OPDRACHTGEVER

allemaal op grote hoogte plaatsvond. Letterlijk kwaliteit

Technisch Bureau van Beelen & Administratiekantoor

op hoog niveau dus!”

Veenhof kreeg de vraag van hun opdrachtgever Regiobouw Haarlemmermeer (Urban Farmers was hun

VISSEN KWEKEN OP EEN FLATGEBOUW

opdrachtgever) om een begroting in te dienen voor de

“Het is bijzonder om vissen te kweken boven op een flat-

technische installaties. Op een later moment volgde

gebouw en daarboven ook nog eens een kas te plaatsen

URBAN FARMING vindt al in verschillende steden in Nederland plaats. Zo heb je in Amsterdam Zuidpark het grootste urban farming dak van Europa van drieduizend vierkante meter. Ook in  Rotterdam en Heerlen is de stadslandbouw in opkomst. Met zo’n zeven miljoen vierkante meter aan leegstaande kantoorruimte in Nederland, is de kans groot dat dit alleen nog maar verder zal groeien.

20

2017 - TOOLS MAGAZINE


U R B A N FA R M I N G

waarin groente en fruit wordt gekweekt voor particulieren en restaurants in Den Haag. Bijzonder is ook het hergebruik van afvalstoffen van de viskwekerij voor het groeiproces in de kas. Voor de groeiverlichting in de kas

Het gebouw; De Schilde

moest er ook een aparte aansluiting komen vanaf de traforuimte van de begane grond. Niet alleen zijn er verschillende technieken gekoppeld, maar ook zijn er diverse bedrijven gekoppeld. Daar zijn wij best trots op.”

BLIKVANGER VOOR DE BOUWSECTOR “Het project is een echte blikvanger, waarover veel gesproken wordt. Ook door de eindgebruikers, die plannen hebben om binnen Nederland meer stadsboerderijen in te richten. Het project krijgt veel binnenlandse en buitenlandse media-aandacht. Zo maakt het gebouw niet alleen reclame voor de Urban Farming beweging zelf, maar ook voor de bouwsector in het algemeen.”

“Letterlijk kwaliteit op hoog niveau!”

De bovenste verdieping, hier worden de gewassen geteeld

INVESTERING IN HET MILIEU De Schilde wil jaarlijks 45 ton groente telen, zoals sla, tomaten, kruiden en pepers. Daarnaast wordt 19 ton tilapia per jaar gekweekt. De stadsboerderij gebruikt het afvalwater van de tropische zoetwatervis als mest voor de gewassen en levert alleen aan winkels en restaurants die op een maximale (fiets)afstand van drie kilometer gevestigd zijn. Totale investering in het project: 2,7 miljoen euro. De Rabobank bedankte voor de eer, waarna het geld bijeen werd gebracht door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn), een onafhankelijke financiële partner voor overheden en corporaties.

URBAN FARMING MANIFESTO

Het uitzicht over Den Haag

Stadsboerderijen zijn hét antwoord op de steeds groter wordende rol die de stedelijke landbouw gaat spelen. Ga maar na: eind 21e eeuw bestaat de mondiale stedelijke bevolking uit 7 biljoen mensen. Dan moet 20% van de FOTOGRAFIE © URBAN FARMERS

landbouw in de stad plaatsvinden, daar waar de mensen wonen, volgens het Urban Farming Manifesto.

Technisch Bureau van Beelen is trots op het door haar gerealiseerde project en bedankt zijn opdrachtgever hiervoor.

Hier wordt kropsla geteeld

WWW.TBBEELEN.NL WWW.URBANFARMERS.NL 2017 - TOOLS MAGAZINE

21


Onze Software, de basis van uw organisatie

Onze software bestaat tegenwoordig uit meer dan vijftig onderdelen. Die hoeft u natuurlijk niet allemaal te gebruiken. Als grootbedrijf heeft u immers andere wensen dan wanneer u als zzp-er aan het werk bent. Een aantal onderdelen zit in ons basispakket, de overige onderdelen kunt u daar één voor één aan toevoegen. Samen bepalen we wat u en uw organisatie nodig hebben. De juiste keuze voor de bouwnijverheid Wij bouwen al jaren aan software voor projectgeoriënteerde bedrijven in de bouwnijverheid en stemmen deze continu af op de praktijk en wensen van onze relaties. Zo blijft ons pakket up-to-date en kunt u inspringen op veranderingen of trends vanuit de markt. Onze software is gericht op de dagelijkse werkzaamheden van uw bedrijf. Het geeft structuur aan de projecten en geeft inzicht in de bedrijfsvoering.

Specifieke software voor de bouwnijverheid; zoals de bouw-, installatie-, stukadoors-, schilders- en afwerkingsbranche

Snelle telefonische support Ook bereikbaar op dinsdag-, woensdagen donderdagavond tot 20.00 uur

Unieke overstapservice


ALGEMEEN

CALCULATIE

PROJECTBEHEERSING

FINANCIEEL MANAGEMENT

Relatiebeheer

Calculatie (traditioneel)

Inkoopbeheer en offertevergelijk

Budgettering

Acquisitiebeheer

Uittrekstaten

Kaveladministratie

Verslaglegging

Verwijzende debiteur

Normenbestand

Meer- en minderwerkcontracten

BTW-aangifte

Leveranciersbeoordeling

Elementen/systemen/recepten

Resultaatbewaking

Totaal integratie

Bewaking WKA-gegevens

Parametrische elementen

Tekeningenbeheer

Audit-file

Personeelsbeheer

Differentiatie opslagen per begrotingsonderdeel

Productiestandbewaking

Meerdere administraties

HRM ondersteuning

Offerte-/besteksgenerator

Bestellingen

Ouderdomsanalyse

Ploegenbeheer

Meerjarenonderhoudsplanning

Projectverzamelmap

Aangifte BTW fiscale eenheid

Relatiespecifieke sjablonen (bijv. facturen)

Calculatie (additionele branche)

Artikelbeheer/elektronisch prijzenboek

Snel-offreren

(Verkoop)prijsafspraken

Incasso’s FACTUURVERWERKING

Intercompany journaalposten

Mandagenregister (t.b.v. WKA-gegevens)

Uitbreiding Intercompany met materieel,

Importfunctie leveranciersbestanden

WERKVOORBEREIDING

Afrekenstaat

personeel en werken

Datumgerelateerde prijsmutaties

Werkenplanning

Facturatie (vrij, regie, termijn etc.)

Kredietmanagement

Materieelbeheer

Integrale opbouw planning vanuit calculatie

Inkomend Factuurregister

Vaste activa

Integratie met apparaattesters

Digitale werkvoorbereiding

Electronische factuuruitwisseling

Liquiditeitsprognose

Verlofregistratie

Resourceplanning

Scannen inkoopfacturen (PDF koppeling)

Berichtencentrum

Bestellingen Bonnen

KANTOORAUTOMATISERING

KOPPELINGEN FINANCIEEL

Im- en export calculaties

Grootboekadministratie

Webselectie artikelen

Meerdere layouts (incl. vaste filters) op tabbladen

UITVOERING

Debiteuren-/crediteurenadministratie

Importeren opdrachten (Dispatch, WhiteVision etc.)

Rapportgenerator

Werkenadministratie

Betalingen

Add-in t.b.v. inkoopfacturen WhiteVision

Digitale dossiers

Werk-/opdrachtbonnen

Inlezen bankafschriften

Add-in t.b.v. inkoopfacturen Z-solutions

Bestek-/tekstverwerker

Urenregistratie

Betalingsherinneringen

Webservice MSG

Blokteksten/tekstfragmenten

Termijnbewaking

Vaste journaalposten/periodeboekingen

Koppeling met loon- en salarisadministratie

Mailingfaciliteiten

Meer- en minderwerkbewaking

Kostenplaatsen

XML/MS Excel import

Sjabloon editor MS Word

Nacalculatie

Dashboard

Add-in t.b.v. Externe rapportagetools

Offertebeheer

Meerdere werkenadministraties

Dashboard PRO

Koppeling bouwkostendata

Labels

Algemene kostenbewaking

Permanence boekingen

Uren import ten behoeve van Mobiel Urenbriefje

Autorisatie/wachtwoorden

Periodieke mutatie doorbelasting AK

Taakbeheer

Personeelsplanning (werkbonnen)

Fotoalbum

Historie status per werk (incl. toelichting)

Centrale agenda

FinanciĂŤle analyse per werk

Outlook Interface

Klussenadministratie

DB-ontwerp

(Onderhouds)contractenadministratie

Documentenbeheer

Productie-eenheden

Upgrade Documentenbeheer PRO

Magazijnbonnen/balieverkopen

Meldingen-/klachtenregistratie

Voorraadbeheer

Projectverzamelmap

Materieelexploitatie (incl. verhuur) Objectenbeheer

Bespreek met uw Admicom adviseur welke onderdelen het beste bij uw bedrijf passen, info@admicom.nl of bel 0318 - 548 648.


ALGEMEEN

CALCULATIE

PROJECTBEHEERSING

FINANCIEEL MANAGEMENT

Relatiebeheer

Calculatie (traditioneel)

Inkoopbeheer en offertevergelijk

Budgettering

Acquisitiebeheer

Uittrekstaten

Kaveladministratie

Verslaglegging

Verwijzende debiteur

Normenbestand

Meer- en minderwerkcontracten

BTW-aangifte

Leveranciersbeoordeling

Elementen/systemen/recepten

Resultaatbewaking

Totaal integratie

Bewaking WKA-gegevens

Parametrische elementen

Tekeningenbeheer

Audit-file

Personeelsbeheer

Differentiatie opslagen per begrotingsonderdeel

Productiestandbewaking

Meerdere administraties

HRM ondersteuning

Offerte-/besteksgenerator

Bestellingen

Ouderdomsanalyse

Ploegenbeheer

Meerjarenonderhoudsplanning

Projectverzamelmap

Aangifte BTW fiscale eenheid

Relatiespecifieke sjablonen (bijv. facturen)

Calculatie (additionele branche)

Artikelbeheer/elektronisch prijzenboek

Snel-offreren

(Verkoop)prijsafspraken

Incasso’s FACTUURVERWERKING

Intercompany journaalposten

Mandagenregister (t.b.v. WKA-gegevens)

Uitbreiding Intercompany met materieel,

Importfunctie leveranciersbestanden

WERKVOORBEREIDING

Afrekenstaat

personeel en werken

Datumgerelateerde prijsmutaties

Werkenplanning

Facturatie (vrij, regie, termijn etc.)

Kredietmanagement

Materieelbeheer

Integrale opbouw planning vanuit calculatie

Inkomend Factuurregister

Vaste activa

Integratie met apparaattesters

Digitale werkvoorbereiding

Electronische factuuruitwisseling

Liquiditeitsprognose

Verlofregistratie

Resourceplanning

Scannen inkoopfacturen (PDF koppeling)

Berichtencentrum

Bestellingen Bonnen

KANTOORAUTOMATISERING

KOPPELINGEN FINANCIEEL

Im- en export calculaties

Grootboekadministratie

Webselectie artikelen

Meerdere layouts (incl. vaste filters) op tabbladen

UITVOERING

Debiteuren-/crediteurenadministratie

Importeren opdrachten (Dispatch, WhiteVision etc.)

Rapportgenerator

Werkenadministratie

Betalingen

Add-in t.b.v. inkoopfacturen WhiteVision

Digitale dossiers

Werk-/opdrachtbonnen

Inlezen bankafschriften

Add-in t.b.v. inkoopfacturen Z-solutions

Bestek-/tekstverwerker

Urenregistratie

Betalingsherinneringen

Webservice MSG

Blokteksten/tekstfragmenten

Termijnbewaking

Vaste journaalposten/periodeboekingen

Koppeling met loon- en salarisadministratie

Mailingfaciliteiten

Meer- en minderwerkbewaking

Kostenplaatsen

XML/MS Excel import

Sjabloon editor MS Word

Nacalculatie

Dashboard

Add-in t.b.v. Externe rapportagetools

Offertebeheer

Meerdere werkenadministraties

Dashboard PRO

Koppeling bouwkostendata

Labels

Algemene kostenbewaking

Permanence boekingen

Uren import ten behoeve van Mobiel Urenbriefje

Autorisatie/wachtwoorden

Periodieke mutatie doorbelasting AK

Taakbeheer

Personeelsplanning (werkbonnen)

Fotoalbum

Historie status per werk (incl. toelichting)

Centrale agenda

FinanciĂŤle analyse per werk

Outlook Interface

Klussenadministratie

DB-ontwerp

(Onderhouds)contractenadministratie

Documentenbeheer

Productie-eenheden

Upgrade Documentenbeheer PRO

Magazijnbonnen/balieverkopen

Meldingen-/klachtenregistratie

Voorraadbeheer

Projectverzamelmap

Materieelexploitatie (incl. verhuur) Objectenbeheer

Bespreek met uw Admicom adviseur welke onderdelen het beste bij uw bedrijf passen, info@admicom.nl of bel 0318 - 548 648.


Apps met

de A van Admicom

MOBIELE WERKBON Deze app maakt een eind aan het gedoe met papieren bonnen. Geen onleesbare notities, geen dubbel werk door het overtypen van gegevens en geen tijdverlies door het innemen en verwerken van bonnen. Of u nu alleen werkt of met verschillende medewerkers of onderaannemers. U maakt in Vakware een bon aan en op locatie wordt deze bijgewerkt met uren, materialen, foto’s en eventueel een handtekening bij oplevering. De factuur kan direct verstuurd worden.

De mobiele werkbon in het kort: • Geen overtyp werk

• Foto’s genomen op de locatie worden direct gearchiveerd

• (Getekende) bonnen kunnen niet zoek raken

• Altijd up-to-date zodat andere processen geen vertraging oplopen

• Spoedbonnen zijn direct bij de monteur

Mobiele functionaliteiten in de vorm van een app, wie kan er nog zonder? Een dagje zonder de bekende nieuws-, weer- en social media-apps is haast ondenkbaar. Admicom probeert het u ook een beetje makkelijker te maken. Met apps op het gebied van bijvoorbeeld werkbonnen, gewerkte uren en verlof wordt uw administratie nog weer efficiënter. En alle Admicom Apps zijn gekoppeld aan Vakware.

MOBIEL URENBRIEFJE Geen urenbriefjes meer overtypen en nadenken wat er ook al weer aan het begin van de week speelde. Met deze app houdt iedere medewerker direct op de eigen smartphone de gewerkte uren van die dag bij. Door de synchronisatie met Vakware staan de uren ook gelijk op kantoor in het systeem.

Het mobiele urenbriefje in het kort: • Geen overtyp werk • Tijdsbesparing administratie • Snelle actuele stand van werken/facturatie • Direct inzicht t.b.v. bewaking project • Controle per werknemer of alle uren gemaakt zijn • Integratie met digitale werkbonnen

MOBIEL DASHBOARD Op een willekeurige smartphone, tablet of desktop kunt u zien hoe het bijvoorbeeld met uw project, met een specifieke afdeling of met het bedrijf als geheel gaat. In een paar heldere door u gekozen KPI’s. Dat kan met de app Admicom Mobiel Dashboard. Volledig geïntegreerd met Vakware op kantoor. Daardoor altijd actueel.

Het mobiele dashboard in het kort: • Overal toegankelijk

• Altijd en overal uw managementinformatie bij de hand

• Altijd de meest actuele informatie

• Sneller inspelen op ontwikkelingen binnen uw bedrijf (bijv. openstaande klussen en fiattering facturen)


Apps met

de A van Admicom

MOBIELE WERKBON Deze app maakt een eind aan het gedoe met papieren bonnen. Geen onleesbare notities, geen dubbel werk door het overtypen van gegevens en geen tijdverlies door het innemen en verwerken van bonnen. Of u nu alleen werkt of met verschillende medewerkers of onderaannemers. U maakt in Vakware een bon aan en op locatie wordt deze bijgewerkt met uren, materialen, foto’s en eventueel een handtekening bij oplevering. De factuur kan direct verstuurd worden.

De mobiele werkbon in het kort: • Geen overtyp werk

• Foto’s genomen op de locatie worden direct gearchiveerd

• (Getekende) bonnen kunnen niet zoek raken

• Altijd up-to-date zodat andere processen geen vertraging oplopen

• Spoedbonnen zijn direct bij de monteur

Mobiele functionaliteiten in de vorm van een app, wie kan er nog zonder? Een dagje zonder de bekende nieuws-, weer- en social media-apps is haast ondenkbaar. Admicom probeert het u ook een beetje makkelijker te maken. Met apps op het gebied van bijvoorbeeld werkbonnen, gewerkte uren en verlof wordt uw administratie nog weer efficiënter. En alle Admicom Apps zijn gekoppeld aan Vakware.

MOBIEL URENBRIEFJE Geen urenbriefjes meer overtypen en nadenken wat er ook al weer aan het begin van de week speelde. Met deze app houdt iedere medewerker direct op de eigen smartphone de gewerkte uren van die dag bij. Door de synchronisatie met Vakware staan de uren ook gelijk op kantoor in het systeem.

Het mobiele urenbriefje in het kort: • Geen overtyp werk • Tijdsbesparing administratie • Snelle actuele stand van werken/facturatie • Direct inzicht t.b.v. bewaking project • Controle per werknemer of alle uren gemaakt zijn • Integratie met digitale werkbonnen

MOBIEL DASHBOARD Op een willekeurige smartphone, tablet of desktop kunt u zien hoe het bijvoorbeeld met uw project, met een specifieke afdeling of met het bedrijf als geheel gaat. In een paar heldere door u gekozen KPI’s. Dat kan met de app Admicom Mobiel Dashboard. Volledig geïntegreerd met Vakware op kantoor. Daardoor altijd actueel.

Het mobiele dashboard in het kort: • Overal toegankelijk

• Altijd en overal uw managementinformatie bij de hand

• Altijd de meest actuele informatie

• Sneller inspelen op ontwikkelingen binnen uw bedrijf (bijv. openstaande klussen en fiattering facturen)


APPS

MOBIELE VERLOFKAART Een dagje vrij? Vraag dat dan aan met uw verlof-app van Admicom. Gewoon met uw eigen telefoon. Ook is er duidelijk overzicht van de al bestede uren en het nog resterende tegoed.

De mobiele verlofkaart in het kort: • Medewerker en werkgever direct inzicht in eigen verlof • Centraliseren verlofaanvragen • Snelle communicatie, geen verlofbriefjes die kwijtraken • Collectieve verlofdagen eenvoudig verwerken

MOBIEL IFR Met de app Inkomend Factuurregister kunt u inkoopfacturen bekijken, controleren en goed- of afkeuren. Op het moment en de plek waar het u het beste uitkomt. Gekoppeld aan Vakware op kantoor. Kunnen ze er daar meteen mee verder als u door de stapel inkoopfacturen heen bent.

Het mobiele Inkomend Factuurregister in het kort: • Medewerkers op kantoor hebben direct overzicht in de door u goed te keuren factuur • Het is mogelijk om de factuur overal goed te keuren • Bij het blokkeren van de inkoopfactuur moet er een gegronde reden ingevoerd worden waarom de factuur is afgekeurd • Medewerkers die niet op kantoor komen, kunnen toch facturen fiatteren

MOBIEL BERICHTENCENTRUM Alle bedrijfsbrede berichten in één keer naar al het personeel versturen. Dat kan met het mobiele berichtencentrum. Daarnaast worden al deze berichten netjes binnen Vakware op de juiste plek gearchiveerd.

Het mobiele berichtencentrum in het kort: • Snelle wijze van onderlinge communicatie met alle betrokkenen • Historie onderlinge berichten inzichtelijk • Geen apps van derden meer nodig om tekstberichten te kunnen versturen • Iedereen is gemakkelijk in één keer te informeren 2017 - TOOLS MAGAZINE

25


De schoonmaak van Greenwood Park door JCI City Zimbabwe

SPONSORING

IETS GOEDS DOEN VOOR ANDEREN Dit streven we graag na bij Admicom. Daarom steunen wij diverse goede doelen. Eén hiervan is:

The Global Youth Empowerment Fund

Jongeren die het verschil maken Initiatieven uit alle sectoren van de samenleving worden ondersteund. Door een keten te maken van bedrijven, overheden en burgers, ontstaat er een wereldwijde beweging van jongeren die projecten leiden om zo armoede te bestrijden, ongelijkheid aan te pakken maar ook klimaatverandering tegen te gaan. Door hen te steunen en in ze te investeren, kunnen we samen lokale projecten laten slagen.

De organisatie is ontstaan door een samenwer-

Een goede toekomst begint bij de jeugd.

kingsverband van Junior Chamber International

Daarom ondersteunt en stimuleert Admicom

en de United Nations (SDG Action Campaign).

de organisatie dan ook van harte. Kijk voor

Het Fonds biedt subsidies, financiering en

meer informatie over de projecten en

trainingen aan jongeren die projecten leiden of

enthousiaste ondernemers op;

sociale ondernemingen opzetten met als doel ‘duurzame ontwikkeling’.

26 2017 - TOOLS MAGAZINE YUWA Nepal tijdens het GIFT project (Grassroots Innovation for Transformation)

www.gyefund.org

FOTOGRAFIE YVONNE VAN DEN HATERT

Het Global Youth Empowerment Fund is een initiatief dat jonge ondernemende mensen over de hele wereld, tussen de 18 en 40 jaar, in staat stelt gemeenschappen te inspireren. Dat doet de stichting door te investeren in lokale, maatschappelijke projecten.


SPONSORING

“ALS JE EEN BEETJE BETER WILT ZIJN, WEES DAN COMPETITIEF.

ALS JE EXPONENTIEEL BETER WILT ZIJN, WEES DAN COÖPERATIEF.” - William Shakespeare

William Shakespeare wist het 400 jaar geleden al: samen kom je verder. Een wijze raad die voor Hemubo de basis vormt voor hun bedrijfsstrategie. Bij dit renovatieaannemingsbedrijf draait alles daarom om co-creatie, ofwel: samenwerken. Verwacht bij Hemubo geen traditionele klant-leverancier relatie, maar een partnerschap. Voor hun softwarebehoefte vroeg Hemubo, Admicom als partner. En hoewel nog in de implementatiefase, werpt dat voor beide partijen én voor andere klanten van Admicom, nu al z’n vruchten af. Tekst Charlotte den Hartogh


Nieuw type klant Kees de Baat (Financieel directeur bij Hemubo): “Hemubo is een multidisciplinair renovatieaannemingsbedrijf, dat zich inzet voor alle woningcorporaties in de grote Randstad (90% van de opdrachten) en voor VVE’s en particulieren (10% van de opdrachten). Onze werkzaamheden beslaan het hele pakket, van volledige renovaties, schilderwerk, vloerwerkzaamheden, asbestverwijdering, cv-installaties, noem maar op. Wat Hemubo zelf niet kan, realiseren we met ketenpartners. Hemubo heeft 260 mensen in dienst en kan rekenen op een jaaromzet van 100 miljoen euro. Vanwege de omvang van ons bedrijf zijn wij een nieuw type klant voor Admicom. Omdat wij daardoor andere wensen hebben, zijn wij een interessante sparringpartner voor dit softwarebedrijf.” Admicom richt zich naast het klein- en middenbedrijf, waar het zo’n 2000 bedrijven als klant heeft, ook steeds meer op de grotere bedrijven. Investering Op de vraag wat nu precies het verschil is tussen een traditionele klant-leverancier relatie en een partnerschap, antwoordt De Baat: “Bij een partnerschap staat het project centraal en stel je de vraag: Hoe helpen we het project vooruit? Dat is belangrijker dan persoonlijk winstbejag.” Maar wat de klant wil, nu en in de toekomst, weet je pas als je met elkaar samenwerkt. Admicom wil van ons leren en wij zien het als een investering om precies het pakket te krijgen waar wij wat aan hebben.” Geen maatwerk Hemubo zit nu nog in het implementatietraject. Hiervoor heeft het regelmatig contact met Admicom. “Wij geven aan wat we nodig hebben en Admicom pakt dat op om functionaliteiten toe te voegen of te wijzigen. Daar hebben dan ook andere grotere klanten van Admicom wat aan. Want onze ideeën worden bij Admicom intern geëvalueerd en pas als er sprake is van toegevoegde waarde voor het hele pakket, worden die aanpassingen ook standaard opgenomen

28

2017 - TOOLS MAGAZINE

Kees de Baat Financieel directeur bij Hemubo


KLANT AAN HET WOORD

voor andere klanten. Admicom beslist dus zelf of ze iets met onze aanwijzingen doen. Onze samenwerking betekent niet dat Admicom maatwerk levert aan Hemubo. Het gaat er écht om dat het bestaande pakket zich blijft ontwikkelen.” Dicht bij de klant De vraag rijst welke softwarebehoefte Hemubo had vóór de samenwerking met Admicom. De Baat: “Wij werkten eerst met Navision, een Microsoft product. Wil je daar iets in wijzigen, dan krijg je óf maatwerk óf je komt op een ontwikkelkalender. Dan moet je maar afwachten wanneer het wordt opgepakt. Voordeel van onze samenwerking met Admicom is dat het een Nederlands bedrijf is, dat goed bereikbaar is. Hemubo werkt heel klantgericht. Hierdoor zijn wij ook het best renderende bouwbedrijf van Nederland. Door dicht bij de klant te zitten, kunnen we snel schakelen. Processen moeten daarom bij ons toegevoegde waarde hebben. Deze manier van werken zien wij terug bij Admicom. Natuurlijk bieden veel pakketten voldoende mogelijkheden, maar je moet leven naar het pakket, waardoor je te traag wordt. Navision was te uitgebreid, te bureaucratisch, te complex. We willen geen administratiefabriek zijn, Admicom snapt dat.”

geldt voor Admicom net zo. En hoewel we een grote onderneming zijn, voelen we ons – en acteren we als – een kleine onderneming. Admicom handelt op dezelfde manier. Daarom passen we bij elkaar.” Centraal beheer module Eén van de verbeteringen die Admicom met hulp van Hemubo aan het pakket heeft aangebracht, is een centrale plek voor onder meer grootboekschema’s, klantenbeheer en autorisaties. De Baat: “We hebben gewerkt aan een centraal beheer module. Dit is interessant voor organisaties die met meer dan 6 à 7 werkmaatschappijen werken. Deze module maakt het mogelijk op één plek bijvoorbeeld het grootboekschema van verschillende werkmaatschappijen aan te passen. Of op één plek de openstaande posten van één debiteur in meerdere werkmaatschappijen te beheren. Zo kun je snel zien hoe het er in alle onderliggende werkmaatschappijen voor staat. Heel handig op managementniveau. En geschikt voor grotere ondernemingen die hun zaken op één plek willen regelen.”

FOTOGRAFIE MICK DE JONG

“Wij willen geen administratiefabriek zijn. Admicom snapt dat.”

Leren van de buitenwereld Begin 2016 zijn Hemubo en Admicom ‘aan elkaar gaan snuffelen’. De Baat: “Toen hebben we vrij snel de wens uitgesproken om meer naast elkaar te gaan staan. Rond juli 2016 bleek dit een goede keus. Want met een aantal verbeteringen is het pakket sindsdien al gegroeid. Hier waren andere klanten ook blij mee. Met de eerste apps zijn we begin januari gestart, daar hebben we nog geen evaluatiemoment voor gehad.” Hemubo leert van de buitenwereld door samen te werken met ketenpartners. Dat

Grote kracht Concluderend zegt De Baat: “Grootste pluspunt van Admicom is de snelheid waarmee ze onze ideeën oppakken en uitvoeren. Dat geeft moed. Dat vraag en aanbod echt op elkaar kunnen aansluiten, als je elkaar maar weet te vinden. Hemubo is er voor de klant en Admicom ondersteunt ons daarin. Dat is hun grote kracht.” “Of Admicom ook openstaat voor samenwerkingen met andere bedrijven? Ik verwacht en hoop van wel. Dan kunnen ook wij profiteren van andere partnerschappen die Admicom afsluit. Maar ik kan natuurlijk niet op de communicatiestoel van Admicom gaan zitten. Eerste stap is in elk geval dat je bekijkt of je elkaar ligt als partners.”

2017 - TOOLS MAGAZINE

29


OVERDRACHT VAN EEN BEDRIJF VERDIENT VEEL MEER AANDACHT

‘WIE EEN BOUWBEDRIJF BEZIT, MOET OOK NADENKEN OVER VERKOPEN.’ Tekst Theo van der Vlugt

“DENK NIET TE SNEL DAT JE TE KLEIN BENT”

36

2016 - TOOLS MAGAZINE


GESCHIKT VOOR OVERNAME

Ondernemers stoppen de volle honderd procent van hun aandacht en energie in het eigen bedrijf, met het idee dat ze het eeuwig zullen bezitten. Er wordt weinig nagedacht over het moment van verkopen. Terwijl daar nou juist een mooie bonus kan liggen voor het ondernemerschap: “Een som geld én de voldoening dat de zaak, misschien wel je levenswerk, een tweede leven ingaat.” Dat zegt Erik Jan Hennis, directeur corporate finance bij MTH Accountants & Adviseurs.

Erik Jan Hennis: “Laat ik met het goede nieuws beginnen. Als je écht de tijd neemt voor het verkopen van een bedrijf, als je op tijd begint, dan kan het bijna niet anders of je wordt daarvoor beloond.” Maar de praktijk leert dat tachtig procent van de ondernemers er eenvoudig niet aan denkt. “Menigeen schuift het voor zich uit tot het pensioen in zicht komt. Maar dan ben je echt te laat en gaat er een hoop waarde verloren.”

komen daar een aantal specifieke zaken bij. Hennis: “Hoe zien de projecten eruit? Zijn er terugkerende projecten?” Wie veel in doorlopend onderhoud zit, heeft bijna altijd goede contracten te verkopen. De waarde daarvan is redelijk hard. “Wie vooral in nieuwbouw zit, moet aantonen dat het bedrijf met goodwill steeds weer nieuwe projecten en klantrelaties kan aantrekken. En dat moet ook doorgaan als de ondernemer niet meer betrokken is.”

Drie tot zes jaar

Op orde

Hennis adviseert om drie tot wel zes jaar de tijd te nemen om een verkoop voor te bereiden. Die tijd is nodig om het bedrijf en de belangen van de ondernemer te herstructureren en om daarbij de regels te kunnen gebruiken die de fiscus biedt bij het overdragen van een bedrijf. “Zo’n herstructurering kan allerlei vormen aannemen. Maar in de kern draait het altijd hierom: zorg dat je een transparante, ‘schone’ werkmaatschappij te verkopen hebt. Schoon betekent: niet vergroeid met andere belangen en verplichtingen van de directeurgrootaandeelhouder en goed te beoordelen door een toekomstige koper of bemiddelaar.”

Ook een zeer belangrijke vraag voor de bouw: is de administratie op orde? Ofwel: kan een toekomstige koper goed terugkijken in het bedrijf en het resultaat van de activiteiten? “Onderhandenwerk is daarbij één van de grootste risico’s, een berucht hoofdstuk in de bouw. Wat is de waarde van het werk? Krijg je meerwerk betaald? Zijn projecten rendabel? Dat moet allemaal helder zijn. Als je die helderheid niet kunt geven, zijn kopers gauw weg.”

FOTOGRAFIE VASILYEV ALEXANDR

Ontvlechten In de praktijk groeien bedrijfs- en privébelangen vaak onbedoeld in elkaar. Een ondernemer heeft een rekening-courant met zijn bedrijf, misschien een privé-hypotheek bij het eigen bedrijf, vaak ook een pensioenvoorziening, soms bedrijfs-onroerendgoed dat als spaarpot wordt gezien. Er is tijd nodig om dat te ontvlechten. Dat geldt trouwens niet alleen voor bouwondernemers, maar voor alle ondernemers en hun bedrijven, in alle denkbare bedrijfstakken.”

Specifiek voor bouw Voor een bedrijfsoverdracht in de bouw

Grondposities apart Nog een typisch punt voor een bouwbedrijf zijn de zogenaamde grondposities. “Veel bouwbedrijven hebben grondposities. Die zijn lastig te waarderen. En wij zien vaak dat ze met een te hoge waardering in de boeken staan; terwijl die grondposities bijvoorbeeld door veranderende bestemmingsplannen snel van waarde kunnen veranderen. Het advies is dan: zet die in een aparte BV. Of anders gezegd: zet ze op afstand van de werkmaatschappij. Hetzelfde geldt voor bedrijfs-onroerend goed in eigen bezit. Daar kun je – als je de tijd neemt – keurig aparte BV’s voor oprichten, net zoals voor een pensioen van de eigenaar. Een nieuwe eigenaar koopt dan die ‘schone’ werkmaatschappij. Wie zo voorbereid is op een eventuele overdacht, kan ook snel zaken

doen als de gedroomde koper opduikt. Dat kan immers zomaar gebeuren.”

Bijna altijd waarde Hoe groot moet een bouwbedrijf overigens zijn om aan verkopen te kunnen denken? Hennis: “Denk niet te snel dat je te klein bent om te worden overgenomen. Zelfs de eenmans-BV’s of de eenpitters met vaste netwerkpartners kunnen verkoopwaarde hebben. Het gaat erom dat je in staat bent om samen werk, liefst herhaald werk, aan te trekken.”

Nooit te vroeg Juist nu de sector weer winst maakt, is het raadzaam om tijdig te denken aan het voorbereiden van een verkoop. Waarbij ‘tijdig beginnen’ advies nummer één is voor Hennis. “Ik zeg wel eens: tegelijk met het moment dat je een bedrijf verwerft, zou je ook na moeten denken over het moment van overdracht.”

‘EEN ERVARING RIJKER STA IK NU VEEL BETER KLAAR VOOR EEN BEDRIJFSOVERDRACHT’ Jan Westerhof ondervond aan den lijve hoeveel aandacht een geslaagde overdracht vereist. Na het afscheid van zijn eerdere compagnon die met pensioen ging, was opvolging aan de orde. Eén van de werknemers leek een geschikte opvolger, maar de aanloop naar overname strandde onverwacht. “Je moet heel goed en kritisch kijken of het ondernemerschap er wel echt in zit. Maar dat is achteraf. De winst is wel dat Bouwbedrijf Meppelink-Westerhof – na deze aanloop – inmiddels veel beter klaar staat voor een overdracht. Een mooi bedrijf met veel werk in de pijplijn en een prima positie in de regio.”

2017 - TOOLS MAGAZINE

31


Meteen de mogelijkheden van een leegstaand pand zien? GADGETS

Zo snel kan het gaan. Met een paar swipes uw toekomstplannen visualiseren: het is moeilijk voor te stellen. Maar nu al kunt u met augmented reality in één oogopslag zien hoe die duurzame uitbreiding van uw kantoor gaat worden. Alsof het er al staat. Wilt u deze én andere ontwikkelingen in uw sector voorblijven? Praat er eens over met onze relatiemanagers. Kijk voor meer informatie op abnamro.nl/trend 32

2017 - TOOLS MAGAZINE


GADGETS

SCIENCEFICTION

OF REALITEIT?

Begroeide gebouwen met bijvoorbeeld een muur geschikt voor verticale landbouwtechnologieën of een dak geschikt voor Urban Farming.

Een uitdaging of vooral een kans voor de bouw? Nieuwe technologieën worden steeds vaker toegepast en zorgen ervoor dat we uitgedaagd worden in onze huidige manier van werken. Iets wat nu nog als toekomstmuziek klinkt, is wellicht over een aantal jaar de standaard geworden. Gebouwen of bouwonderdelen geproduceerd door 3d printers

Prefab woningconcepten Het “HUF” of zelfbouwhuis van Ikea is hier een voorbeeld van.

3d scanning lasers, drones en robots

Slimme gebouwen die worden uitgerust met een computer (hersenen) of een netwerk van computers, die via een netwerk van snelle draden (zenuwen) met elkaar of met verschillende sensoren en actuatoren zijn verbonden. 2017 - TOOLS MAGAZINE

33


“De afbouwbedrijven die het nu goed doen, zijn allemaal goed in samenwerken. En in die samenwerking met bouwpartners en opdrachtgevers laten ze vaak helder hun eigen kijk op de projecten zien.” Dat merkt Hendrik Ruys, sinds juli 2016 de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven, NOA. ‘Samen’ staat dan ook met grote letters op het programma van de branchevereniging. Samenwerken is de sleutel tot succes. Tekst Theo van der Vlugt MAAK JE ZICHTBAAR

worden door de hoofdaannemer eigenlijk ook

Ruys: “We leven in een economie van samen

een beetje bij de eindgebruiker weggehouden.

denken en samen werken. Dat merk je in alle

“Jammer en onnodig”, volgens Hendrik Ruys van

branches. Ook in de bouw. Toch lijken afbouw-

NOA. “In samenspraak met bouwpartners en

bedrijven nog wat meer vast te zitten in de

eindgebruiker kunnen afbouwbedrijven meer

traditionele manier van werken in de bouwwereld.

ruimte zoeken om hun vakkennis en oplossingen

Hoe wanden, vloeren en plafonds moeten worden

naar voren te brengen. Iets meer zichtbaarheid

afgewerkt, staat in het bestek vermeld en daar

mag best.”

wordt niet meer van afgeweken. Ook als blijkt dat er betere of slimmere oplossingen zijn waar

BOUWPARTNERS

de eindgebruiker blij mee is. Het bestek heeft te

Veelal opereert het afbouwbedrijf als

vaak het eerste en het laatste woord. Afbouwers

‘onderaannemer’. Ruys heeft iets tegen die term.

34

2017 - TOOLS MAGAZINE


BRANCHEVERENIGING

“Dat verwoordt nou precies waar we vanaf moeten: de wereld van projecten opknippen en doorgeven. Bouwpartners is een betere term. Als je partners bent, kijk je samen wat je voor de eindgebruiker kunt betekenen. Daarbij heeft het afbouwbedrijf veel in te brengen; meer dan het uitvoeren van wat er in de bestekken of adviezen van anderen staat.”

ENERGIE Een mooi voorbeeld van die mogelijke inbreng is energiebesparing door gevelisolatie. De hele wereld praat over energie; er liggen enorme uitdagingen op energiegebied. Stukadoors kunnen dit bijvoorbeeld benutten door steviger naar buiten te komen en uit te leggen hoeveel er met buitengevelisolatie en een gepleisterde afwerking aan energie bespaard kan worden. Maar dan moet je wel de positie hebben en dichter bij de eindgebruiker zitten.

Onze uitdaging voor de toekomst:

Energiebesparing, een groot thema in Nederland.

Met gevelisolatie hebben stukadoors een machtige oplossing in handen. Het is zaak om daar meer aandacht voor te krijgen. Dat begint met een positie dicht bij de eindgebruiker, waar de eisen worden vastgesteld en keuzes worden gemaakt.

COMBINATIES MAKEN “Een ander onderdeel van samenwerken, is het vormen van slimme combinaties”, vervolgt Ruys. “Het gebeurt steeds meer dat opdrachtgevers totaal ontzorgd willen worden bij de uitvoering van bouwprojecten. Zorg dan dat je makkelijk grotere combinaties van werk aan kunt bieden. Bijvoorbeeld samen met schildersbedrijven, adviseurs en andere gespecialiseerde aannemers. Denk ook aan het geven van een driehoeksgarantie, bijvoorbeeld een gezamenlijke garantie als applicateur met je materialenleverancier aan de eindgebruiker.” Als die samenwer-

FOTOGRAFIE TORTOON, NOA

king lukt, is er voor de ondernemer winst op twee fronten: meer werk én een positie

Hendrik Ruys,sinds juli 2016 de

dichter bij de eindgebruiker.

nieuwe voorzitter van de NOA.

“Mijn tip aan alle afbouwers? Ons vak blijft grotendeels handwerk, maar laat zien dat je méér bent dan een productiebedrijf. Steek er energie in om je vakkennis en vermogen om mee te denken bij de klant te krijgen”, besluit Hendrik Ruys.

NOA (Veenendaal) is de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven, met ruim 1700 leden waarin vier deelbranches verenigd zijn: Stukadoren & Afbouw, Vloeren & Terrazzo, Plafond- & Wandmontage en Natuursteen. WWW.NOA.NL

2017 - TOOLS MAGAZINE

35


Voor

GROOT

én klein, vraag het maar aan de gebruikers zelf

De juiste software is het fundament onder een betrouwbare bedrijfsvoering. Tools spreekt met twee trouwe gebruikers van Vakware: Gert van Dobben, bedrijfsleider en mede-eigenaar van Van Huizen Totaalbouw uit Barendrecht en Arnold Hoekstra, systeembeheerder bij Van Rhijn Bouw in Katwijk. Tekst Theo van der Vlugt

36

2017 - TOOLS MAGAZINE


KLANT AAN HET WOORD

B

ouw- en installatiebedrijf Van Huizen Totaalbouw heeft naast verbouw en renovatie ook veel onderhouds- en installatiewerk in de portefeuille. Het bedrijf heeft gemiddeld tien mensen aan het werk. Bij Van Rhijn Bouw zijn dagelijks zo’n honderd man bezig met bouw, renovatie en onderhoud voor grote woningbeheerders.

Gert van Dobben: “Het is moeilijk om te zeggen wat een goed systeem je onder de streep oplevert. Het omgekeerde kun je makkelijker zeggen: als je ’t niet hebt, dan kost het je in elk geval geld. Ik heb mijn hele bedrijf in Vakware zitten. Zelfs mijn jaarrekening kan ik zelf maken. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat heb ik twee schermen openstaan waar ik alles in doe. Verder werken mijn compagnon, de boekhouder en een collega die werkbonnen en inkoopfacturen verwerkt met het systeem. Voor overige collega’s is Vakware iets dat voor hén werkt.” Van Dobben vindt het ook leuk om mee te denken en klankbord te zijn voor ontwikkeling. “Onze relatie met Admicom voelt echt als een kort en direct lijntje. Dan ga je vanzelf eens meekijken naar bijvoorbeeld een bètaversie. Interessant om te doen.” Helpdesk Ervaringen met de helpdesk? Bij beide zit dat wel goed. Hoekstra: “Vooral in het begin, bij de implementatie, is er natuurlijk veel contact met de consultant voor de implementatie. Nu, jaren later, zijn dat nog voornamelijk vragen aan de helpdesk. Dat kan telefonisch, maar laat mij maar liever een mail maken met de precieze vragen. De responstijd op een vraag is soms superkort, soms duurt het wat langer. Maar het voelt beslist goed en ik snap ook dat wij niet de enige klant zijn.” Gert van Dobben is even positief over de bereikbaarheid van Admicom en de relatie. “Ik zeg ook altijd: als je ergens voor kiest,

dan moet je er ook helemaal voor gaan. Dat betekent dat ik open sta voor alles wat voor ons bedrijf kan werken.” Uitbreiden of niet? Arnold Hoekstra vult aan: “Je moet er samen instaan vanuit het idee: het is nooit klaar. Bedrijfssoftware wordt langzamerhand steeds volwassener. Daar moet je met elkaar over blijven praten. Een mooi voorbeeld is dat we nu ook de Module Voorraadbeheer gebruiken. Bij de start en implementatie, ruim drie jaar geleden, deden we dat nog niet. Maar zoiets komt een keer langs, je bekijkt het en je past het in. Stap voor stap. Het is belangrijk om daar de tijd voor te nemen.” Van Dobben herkent dat, maar is ook kritisch bij de uitbreiding van het systeem. “Een aardig voorbeeld: op een dag kwam de Module Liquiditeitsprognose als mogelijkheid voorbij. Mijn eerste gedachte is dan: interessant, het kan geen kwaad om precies te weten hoe het staat met je liquiditeit. Maar dan ga je eens goed kijken wat er allemaal moet worden ingevoerd voor je een echt kloppende liquiditeitsprognose hebt. Dat bleek heel wat te zijn: bestellingen, termijnfacturen en betalingstermijnen. Op zo’n moment denk ik altijd weer aan mijn

“EEN SYSTEEM MOET VOOR MIJ WERKEN, NIET ANDERSOM”

credo: het systeem moet voor mij werken, ik moet niet voor het systeem werken. En toen heb ik bewust gekozen om die module nu nog niet te gebruiken. Prettig bij Admicom is dat ze wat dat betreft ook echt met je meedenken en adviseren wat past.” Nooit te klein Het komt nog wel eens voor dat de kleinere bouwbedrijven zichzelf als te klein beschouwen om te kiezen voor bedrijfsbrede automatisering. Gert van Dobben wil daar kort over zijn: “De tijd van offertes in Word en Excel documenten en dergelijke is echt voorbij, hoe klein je ook bent. Als je dat doet, kost het je geld. Om efficiënt te kunnen werken, heb je inzicht nodig, Vakware biedt dat, mits je alle parameters goed inricht, op werkniveau.” Voor André Hoekstra is het aansturen van zijn bedrijf middels Word en Excel – we praten over een bedrijf van honderd man – niet aan de orde. Ook onderschrijft hij hoe een goed systeem het bedrijf helpt om efficiënt te werken. “Dat hebben we gemerkt bij de stap die we maakten naar het systeem van Admicom. We moesten toen heel veel tegelijk doen in korte tijd. Op zo’n moment vraag je je af of je iets tijdelijk buiten het systeem kunt houden. Neem als voorbeeld de digitale werkbonnen. Maar dan realiseer je al gauw: dat zou een stap terug zijn. Dat kun je niet even voor een paar weken doen. Dus ja, ik zou zeggen; geen bouwer – groot of klein - kan zonder.” 2017 - TOOLS MAGAZINE

37


TIPS & TRICKS

Nog sneller werken?

Iedere editie van Tools Magazine deelt de serviceafdeling van Admicom een aantal handige met u. Algemene tips, over het gebruik van het softwareprogramma van Admicom, maar ook specifieke tricks om nog sneller te werken.

tips & tricks

Een inkoopfactuur met meerdere BTWpercentages boeken

Een inkoopfactuur kan meerdere BTW-percentages hebben. Om dit te verwerken, vult u achter het veld ‘BTW-code’ een * in. Er wordt dan een nieuw scherm geopend waar u de juiste bedragen met de bijbehorende BTW-codes kunt invullen.

Een journaalpost in de boekhouding is in de verkeerde periode geboekt

IFR BOEKEN IN VORIG BOEKJAAR Een inkoopfactuur die geboekt wordt in het Inkomend Factuurregister (IFR) kan ingevoegd worden in het vorige boekjaar. Dit gaat via ‘invoegen > nieuw (vorig boekjaar)’. De factuur wordt dan bijvoorbeeld in 2016 gezet in plaats van 2017.

Ga op het tabblad ‘journaal’ naar het nummer van de

Een factuur kan ook nog na het aanmaken verplaatst

betreffende journaalpost. Hierna kiest u bovenin voor

worden, zolang deze nog niet verwerkt is in de boek-

‘onderhoud > overige > wijzigen periode van run’. Hier kunt u het nummer invullen van de journaalpost en de periode waar de run naar toe verplaatst moet worden.

Let op! Dit kan alleen voor een gehele run, er kan

houding. Via het tabblad ‘snelzoek’ kan de factuur opgezocht worden. Met de rechtermuisknop kiest u voor ‘wijzigen boekjaar van factuur’. De factuur wordt dan verplaatst naar het vorige boekjaar.

niet een gedeelte uit een run verplaatst worden.

VAN EEN KLANT OOK EEN LEVERANCIER MAKEN U zoekt het nummer van de klant op. Daarna maakt u een nieuwe leverancier aan en deze geeft u hetzelfde nummer als de al bestaande klant. Er komt dan een melding: “Er bestaat al een relatie met deze naam, wilt u de relatie toch aanmaken?” Als u hier kiest voor het groene vinkje, wordt de leverancier aangemaakt en worden de gegevens van de klantenkaart overgehaald naar de leverancierskaart. BOVENSTAANDE WERKWIJZE IS HETZELFDE WANNEER U VAN EEN LEVERANCIER OOK EEN KLANT WIL MAKEN.

38

2017 - TOOLS MAGAZINE


KETENSTANDAARD

KOVRA-

KETENSTANDAARD

kleurt DE

toekomst Hogere kosten in de bouw ontstaan vaak doordat iedere partij in de keten informatie van zijn leverancier opnieuw invoert. Om dubbele handelingen te voorkomen bij het invoeren van bijvoorbeeld een inkoopfactuur, bestelling of ontvangstbon, is Ketenstandaard (voorheen Sales in de Bouw en Etim) ontstaan. Een berichtenstandaard die digitaal samenwerken tussen een aannemer en leverancier mogelijk maakt. Op dit moment staan we aan de vooravond van een nieuwe ontwikkeling binnen Ketenstandaard. Straks kunnen aannemers niet alleen met leveranciers elektronisch informatie uitwisselen, maar ook met opdrachtgevers. Dit initiatief heet KOVRA. Bouwonderneming Veeneman en Admicom starten binnenkort met de pilotfase. Tekst Charlotte den Hartogh


D

ubbele handelingen voorkomen Aan het woord is Fredrick Keizer, projectleider en contactpersoon corporaties en ICT-verantwoordelijke bij bouwonderneming Veeneman: “Verdere integratie binnen de keten is het antwoord op de vraag vanuit de corporaties, om dubbele handelingen in het bonnensysteem zoveel mogelijk te voorkomen. Die overbodige handelingen kosten de onderhoudsbedrijven veel tijd, waardoor zij het onderhoudswerk minder efficiënt kunnen uitvoeren. Dat uitwisseling met leveranciers op basis van Ketenstandaard inderdaad werkt, hebben de lopende projecten al laten zien. Maar het is wel een stap die vraagt om een strategische aanpak en doorzettingsvermogen.

Het is echt een veranderingsproces. Veranderingen gaan nu eenmaal gepaard met vallen en opstaan. Het is dus niet zo dat het aanschaffen van een module ervoor zorgt dat je zonder verdere inspanningen bestellingen, orderbevestigingen en facturen kunt uitwisselen met je leveranciers. Naast de juiste (software) tools vraagt het óók om afstemming met opdrachtgevers én leveranciers. Juist daar moet je als bedrijf veel aandacht aan besteden. Toch loont het de moeite: minder fouten, uiteindelijk minder werk en altijd de juiste gegevens paraat. Tel uit je winst!”

“Digitalisering is binnen de keten een belangrijke stap voor bouwbedrijven.”

Ketenstandaard helpt u maximaal voordeel te halen uit de SALES-standaard Stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie is sinds anderhalf jaar beheerder van de SALES-standaard (stichting S@les in de Bouw is hierin opgegaan). Als gebruiker van de SALES-standaard bent u lid van Ketenstandaard en

Nieuwe belangrijke stap Afgelopen jaren heeft Veeneman belangrijke stappen gezet op ICT-gebied door een groot gedeelte van de binnenkomende facturen elektronisch te verwerken met de uitwisselingsformaten van Ketenstandaard. Veeneman staat nu aan de vooravond van weer een nieuwe belangrijke stap. De komende maanden gaat Veeneman samen met de softwareleveranciers een pilotfase in, om zonder tussenkomst van de gebruiker opdrachten, statussen en facturen uit te kunnen wisselen met een woningcorporatie.

kunt u gebruikmaken van onze helpdesk voor al uw vragen over SALES. Daarnaast helpen wij u met het opstarten van het elektronisch berichtenverkeer en lossen wij samen met u eventuele problemen op. Daarin werken wij nauw samen met Admicom, zodat ons advies naadloos aansluit op de mogelijkheden van Vakware. Als bewaker van de SALES-standaard overleggen wij desgewenst met uw leverancier of klant, opdat zij de SALES-berichten op de juiste wijze bij u aanleveren en de door u verzonden SALES-berichten goed verwerken. Zo haalt u, maar ook uw ketenpartner, het maximale voordeel uit het gebruik van de SALES-standaard.

40

2017 - TOOLS MAGAZINE

Meer transparantie Niet alleen de ketenpartij, maar ook de huurder heeft baat bij samenwerkende systemen. Keizer: “Een huurder hoeft bij een melding niet meer drie keer zijn


KETENSTANDAARD

verhaal te doen. Zijn reparatieverzoek komt via de woningbouwvereniging als een pop-up binnen bij de aannemer, die direct een afspraak inplant om de reparatie uit te voeren. Zo doet iedereen waar hij goed in is. Woningcorporaties en zorginstellingen houden zich bezig met het sociale aspect en leveranciers en aannemers doen de technische kant.” En dit is nog maar één voorbeeld. Digitalisering van het bonnensysteem levert ook meer transparantie op in de manier waarop aannemers en leveranciers werken. In de startblokken Keizer vervolgt: “Eén van de woningcorporaties waar we nauw mee samenwerken, werkt met Cegeka en wij dus met Admicom. Beide softwarepartijen zijn klaar voor de pilot die we gaan starten. Dat kan nu elk moment gebeuren. We staan echt in de startblokken. In de aanloop naar de pilot hebben we nog wel vertraging opgelopen omdat het automatiseringssysteem van de corporaties nog niet klaar was voor Ketenstandaard. Inmiddels kunnen de systemen wel met elkaar samenwerken. De voordelen zijn legio van deze volgende stap in ketenintegratie: geen vertraging in de verwerking van de opdrachten en minder fouten in het overnemen van bijvoorbeeld telefoongegevens. Voor corporaties betekent dit een grote verbeterslag in de klantvriendelijkheid. Meldingen worden

direct doorgezet naar de aannemers. Die trekken hierdoor een hoop administratief werk naar zich toe, zoals de status van opdrachtbonnen bijhouden. Waardoor medewerkers van woningcorporaties en zorginstellingen zich weer veel meer kunnen richten op het sociale aspect van hun werk.” Niet over één nacht ijs Digitaal samenwerken biedt dus veel voordelen, maar de inrichting van het proces gaat niet over één nacht ijs. Fredrick Keizer vertelt dat er veel energie nodig is voor de voorbereiding. “Processen die je al jarenlang op je eigen manier hebt gedaan, moeten ineens anders. Alle neuzen moeten dezelfde kant op. Ook leg je alles open. Daarvoor moet je even een drempel over. Maar omdat de KOVRAketenstandaard een gemeenschappelijk doel dient, namelijk eenduidige communicatie, is volledige transparantie nodig. Stel je daar letterlijk bij voor dat als een opdracht technisch gereed is, je bij de melding een foto plaatst van je werk, die vervolgens als binnenkomend bericht bij de woningcorporatie op het computerscherm verschijnt. Die korte lijnen, dat is voor iedereen nieuw. Maar dat is wel de toekomst.”

“Digitalisering gaat ook om klantvriendelijkheid.”

Heeft u interesse in de mogelijkheden van digitaal samenwerken? Admicom staat u graag te woord in een vrijblijvend gesprek.

2017 - TOOLS MAGAZINE

41


S T R A ATJ E A D M I C O M

Inkomende facturen of serviceaanvragen tot 3x zo snel verwerken in Vakware WhiteVision helpt klanten efficiënter te werken door oplossingen te bieden om inkomende documenten snel en eenvoudig digitaal te verwerken. Of u nu aannemer, installateur of schilder bent, voor alle typen bedrijven bieden wij een passende en gebruiksvriendelijke oplossing in aanvulling op Vakware. Meer dan 550 klanten maken al naar tevredenheid gebruik van onze oplossing. Administratieve handelingen zoals het inboeken van inkoopfacturen of het verwerken van serviceaanvragen en ze koppelen aan de juiste projecten of inkopen in Vakware kosten veel meer tijd dan je wilt. Toch zijn het belangrijke handelingen om je administratie goed te kunnen voeren. Met de slimme oplossingen van WhiteVision kunt u het inboeken van facturen of het registreren van serviceaanvragen automatiseren. Dit bespaart u veel tijd én handelingen. De voordelen voor u op een rijtje: • Nooit meer handmatig inboeken van inkomende facturen of serviceaanvragen. • Eenvoudige en snel te implementeren, betrouwbaar in gebruik. • Lage investering, betalen per gebruik. • Volledig geïntegreerd in Vakware zodat u snel aan de slag kunt. • Per mail ontvangen inkomende facturen of serviceaanvragen worden automatisch verwerkt. • Digitale factuur of serviceaanvraag (pdf) wordt automatisch gekoppeld in Vakware.

Wilt u morgen nog beginnen? Bezoek onze website of neem contact op met onze accountmanager.

www.whitevision.nl

42

@whitevisions

info@whitevision.nl

WhiteVision B.V.

076 560 78 20

2017 - TOOLS MAGAZINE


TOOLS MAGAZINE IS EEN UITGAVE VAN: Admicom Systems B.V. Fokkerstraat 37 3905 KV Veenendaal Telefoon: 0318 - 548 648 Veel dank aan klanten, collega’s en leveranciers die meewerkten aan de totstandkoming van dit magazine. Speciale dank aan Claudia Koehler, Petran van Heel, Hendrik Ruys, Sjoerd Kuiper, John Veenhof, Arnold Hoekstra, Gert van Dobben, Erik Jan Hennis, Jan Westerhof, Kees de Baat, Fredrick Keizer en alle deelnemende bedrijven aan de fotowedstrijd. Concept: The Locals Haarlem Redactie: Evelien Drost, Jan van Nieuwamerongen, Laurens Wognum en Iris Bouterse Tekst: Els Mannaerts (eindredacteur), Theo van der Vlugt, Charlotte den Hartogh, Laurens Wognum en Iris Bouterse Vormgeving: The Locals Haarlem; Angelique van ’t Veer (artdirector), Don Vink en Merlijn Viersma Fotografie: Mick de Jong Stockbeeld: Shutterstock Drukkerij: GVO Ede Door de redactie is uiterste zorg en aandacht besteed aan de inhoud en samenstelling van dit magazine. Admicom is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van Admicom.

Heeft u tips voor ons dan horen wij dit graag. info@admicom.nl

All rights reserved © 2017


SOFTWARE ONTWIKKELD VOOR DE BOUWNIJVERHEID

ONZE SOFTWARE ALS BASIS VOOR UW ORGANISATIE U moet bouwen aan uw bedrijf, processen beheersen, overzicht houden. Alleen zo komt u verder. En daar kan onze software bij helpen. De software van Admicom geeft structuur aan relatiebeheer, projecten, calculaties, offertes, facturen, inlezen artikelbestanden, urenregistratie (inclusief mandagenregister), (digitale) werkbonnen, boekhouding en zo veel meer. En dat alles in één geïntegreerd pakket. Het is vaak de basis van een organisatie. De structuur van uw werkprocessen.

VRAAG NU EEN DEMONSTRATIE AAN EN ZIE HET GEMAK. 0318 – 548 648.

Tools Magazine  

Tools is hét magazine voor de bouwnijverheid en iedereen die daar affiniteit mee heeft.