Page 1

KLANT AAN HET WOORD

“Veiligheid van bezoekers en medewerkers is absolute prioriteit” Van Maja De Bij via K3 tot Kabouter Plop. In de verschillende Plopsa parken in België, Nederland en Duitsland vind je de figuren en thema’s van Studio 100 terug. En ze gaan ver met deze thema’s. Voor dit interview zitten we zelfs in de Mega Mindy vergaderzaal in Plopsaland, De Panne. Plopsa wil de bezoeker onderdompelen in een buitengewone, maar vooral ook veilige beleving. David De Beuselinck, directeur veiligheid, en Anke De Groot, coördinator trainingen, vertellen graag hoe ze dit juist doen. Is het leuk werken in een pretpark? Anke De Groot: “Absoluut! Je moet uiteraard hard werken, maar de sfeer is heel plezant. Je wordt omgeven door blije bezoekers, vriendelijke en wuivende parkmedewerkers en leuke muziek. Als je eens een mindere dag hebt, volstaan vijf minuten in het park om opnieuw blij te zijn. De figuren van Studio 100 geven bovendien extra magie. We zorgen ervoor dat alles past binnen de thema’s, tot de verlichting en vuilbakken toe. Het plaatje moet kloppen. Je komt hier niet alleen voor de attracties, maar voor de ganse beleving.” David De Beuselinck: “Werken als directeur veiligheid bij de Plopsa groep is de ultieme job. Je komt niet alleen in contact met veiligheid van de werknemers, maar ook die van de bezoekers. En dit zorgt ervoor dat je met een heel andere bril naar veiligheid moet kijken en handelen.”

Iedere medewerker die in contact komt met de bezoekers moet altijd blij en enthousiast zijn. Hoe stimuleren jullie dit? Anke De Groot: “Van zodra je in uniform in het park bent, ben je er om de mensen een toffe dag te bezorgen. Dat is het ultieme doel van Plopsaland, en dat benadrukken we dan ook sterk in opleidingen.” David De Beuselinck: “Bij het wandelen door het park letten collega’s ook onderling op het gedrag en het voorkomen van elkaar. Indien nodig, sturen we elkaar bij om de sfeer optimaal te houden. Het park en haar medewerkers moeten er altijd stralend uitzien.”

Hoeveel mensen werken er in de pretparken van Plopsa? Anke De Groot: “Plopsa heeft vijf parken in België, Nederland en Duitsland. In totaal werken er een 200-tal vaste medewerkers en een 300-tal seizoenmedewerkers. In het hoogseizoen werken we met veel jobstudenten. In Plopsaland De Panne zijn er dit snel een 130-tal. 12 > NR 2 - JUNI 2013

Onze vaste ploeg bestaat uit een mix van jonge en minder jonge mensen uit de ruime regio. Bij de selectie van een medewerker zijn er verschillende criteria per functie. Een parkmedewerker moet bijvoorbeeld flexibel zijn, in het weekend en tijdens vakanties willen werken en uit de voeten kunnen in het Frans. Maar ook stressbestendigheid is zeer belangrijk. Wij zijn continu op zoek naar nieuwe krachten en krijgen vrij veel sollicitaties binnen.

“Je komt hier voor de ganse beleving” Voor onze vacatures voor figuranten krijgen wij bijvoorbeeld een vijftiental sollicitaties per maand. Omdat je als figuur moet meedansen in de shows, zit er ook een dansauditie in de selectieprocedure van deze functie.”

Is er voorkennis nodig om hier te mogen werken? Anke De Groot: “Neen. Iedere medewerker heeft zijn eigen opleidingsprogramma. We vinden on-the-job training heel belangrijk. Zo zijn we zeker dat onze medewerkers de juiste zaken kennen. Tijdens de introductiedag informeren we hen over de algemene richtlijnen. Daarin zit ook al een stuk veiligheidsopleiding en een deel conflicthantering. Wat in geval van brand? Stel dat iemand niet tevreden is, hoe ga ik daar als medewerker mee om?” David De Beuselinck: “Naast de specifieke departementsopleiding is er per attractie nog een extra werkpostopleiding. Alle aspecten van een bepaalde attractie worden dan uitgelegd. Wanneer mag de attractie opgestart worden? Hoe groot moet je minstens zijn om op de attractie te mogen? Hoe controleer je de veiligheidsbeugels? We doen deze opleidingen natuurlijk ook voor jobstudenten. Iedereen die hier werkt, heeft dus hetzelfde opleidingstraject doorlopen.”

David De Beuselinck, directeur veiligheid, Plopsa

Hoe controleren jullie of al die richtlijnen worden opgevolgd? Anke De Groot: “Alles binnen het opleidingsproject wordt per medewerker geregistreerd in een opleidingspaspoort. Dus je kan altijd controleren of iemand bevoegd en getraind is om een bepaalde attractie te bedienen. We gaan ook zelf in alle parken kijken hoe het met de medewerkers gaat, en of een opleiding correct gegeven wordt. Wij bezoeken persoonlijk elke maand ieder Plopsa-park. Als iemand met een probleem zit, kunnen ze mij makkelijk aanspreken. Daarnaast zijn de bezoekers zelf ook heel mondig. Als er iets niet in orde is en wij hebben het niet gezien, dan zullen onze bezoekers dit zeker laten weten.” David De Beuselinck: “Als we een klacht krijgen van een bezoeker, dan wordt die altijd zeer grondig onderzocht. We gaan er vanuit dat de bezoeker een reden heeft, maar we willen natuurlijk medewerkers een kans geven om hun deel van het verhaal te doen of de situatie ter plaatse te bekijken. Iedere klacht wordt onderzocht en besproken op de directievergadering en we geven de bezoeker altijd een antwoord met de motivering.


KLANT AAN HET WOORD Zie ik iets vreemd, hoor ik een piepgeluid dat er normaal niet mag zijn of voel ik een plotse beweging? Onze medewerkers zijn een enorm belangrijke schakel in het garanderen van veiligheid van onze attracties.” Anke De Groot: “De medewerkers werken hier vaak al jaren en kennen hun attractie door en door. Als er een geluidje niet klopt, zullen zij dit meteen opmerken.” David De Beuselinck: “Wij kijken ook naar het omliggende groen. Bij een regenbui zou een tak bijvoorbeeld kunnen doorhangen en in contact kunnen komen met de attractie.

De bedrijfsartsen van Provikmo lopen samen met ons rond in het park en bekijken de werkposten vanuit een medisch standpunt. Ze geven ons advies op het vlak van bijvoorbeeld ergonomie, arbeidshygiëne, thermische omgevingsfactoren, of noodzakelijke inentingen. Samen bereiken we dan per werkpost een consensus over de veiligheids- en gezondheidsmaatregelen. Provikmo geeft ook verschillende opleidingen aan onze medewerkers, zoals voor heftruckbestuurders. Als we met een moeilijkere vraag zitten, kunnen we ook altijd bij hen terecht.

Daarnaast zijn er ook nog specifieke regels op het vlak van voedselveiligheid en dierenwelzijn. Kortom, veiligheid in pretparken is een hele boterham.”

Jaarlijks voor opening van ons park, moeten alle attracties bovendien gecontroleerd worden door onafhankelijke experts, die dan de attracties vrijgeven voor het seizoen.”

Stel dat iemand bij een werkhervatting nog niet 100% operationeel is, dan bekijken we samen met de arts de mogelijkheden en zoeken we voor die persoon een geschikte werkpost.”

“Als je eens een mindere dag hebt volstaan vijf minuten in het park om opnieuw blij te zijn.”

Kleinere ongevallen, zoals een kind dat zijn knie bezeert, zijn waarschijnlijk schering en inslag?

Kijken jullie ook naar andere pretparken?

Als de klant gelijk heeft, zullen we dat ook zeggen. De rol van de directeur veiligheid bestaat er eigenlijk niet in om de dagelijkse controles te doen, want die doen de medewerkers zelf. Het is meer mijn taak om coördinatie en structuur te brengen over de vijf parken heen, zodat veiligheid overal op eenzelfde manier beleefd en nageleefd wordt. De veiligheid van bezoekers en medewerkers is onze absolute prioriteit. Naast de vigerende wet- en regelgeving inzake veiligheid moeten wij ook voldoen aan de specifieke wet- en regelgeving inzake uitbating van attractietoestellen.

Anke De Groot, coördinator trainingen, Plopsa

Hoe garanderen jullie dan die veiligheid bij attracties? David De Beuselinck: “Van elke attractie, gaande van een schommel tot de meest spectaculaire attractie, maken onafhankelijke experts een zeer uitgebreide risicoanalyse en daaruit volgt een beheersplan. Wat als er een stroomuitval optreedt? Wat als een onderdeel van een attractie mechanisch of elektrisch zou falen? Wat is het risico voor de attractiebediener? Bestaat er knel- of klemmingsgevaar voor de bezoeker? Daarnaast maken we per attractie een controleen onderhoudsplan op. Iedere attractie wordt ’s morgens vroeg gecontroleerd. De medewerkers doen hierbij een zogenaamde hoor-zie-voel-controle.

Wat doet de externe dienst voor preventie en bescherming voor jullie?

Anke De Groot: “Sinds ik bij Plopsa werk, kijk ik met andere ogen naar de pretparken die ik bezoek. Je betrapt jezelf erop dat je veel meer let op het operationele aspect. Of je let extra op de decoratie, dingen waar je als gewone bezoeker minder snel op zou letten. David De Beuselinck: “Wij zijn bovendien lid van Belgoparks, de overkoepelende pretparkenorganisatie in België, en leren veel door afstemming tussen de parken. We kijken hoe we samen sterk kunnen staan als sector. Maar we kijken ook verder dan enkel pretparken. Zo kunnen wij ook veel leren van bijvoorbeeld een dierenpark. Dat is wel een ander concept, maar uiteindelijk gaat het er ook om de bezoeker een veilige en prettige dag te bezorgen.”

David De Beuselinck: “Voor de ondersteuning van de veiligheid en gezondheid van onze medewerkers doen wij een beroep op Provikmo.

Tekst: Pieter Staelens - Foto’s: Patrick Holderbeke www.plopsa.be

David De Beuselinck: “Dat komt uiteraard voor, maar ook dergelijke ongevallen proberen we zoveel mogelijk te vermijden. Onze EHBOstructuur is dan ook heel uitgebreid, wij zijn voorbereid op heel uiteenlopende scenario’s. Onze EHBO-medewerkers zijn zeer goed geschoolde mensen die ieder type incident professioneel kunnen behandelen en de bezoeker zo snel als mogelijk kunnen behelpen. Ieder incident registreren wij in een databank. We onderzoeken vervolgens of we zaken kunnen verbeteren, waardoor dit incident in de toekomst niet meer kan voorkomen.”

NR 2 - JUNI 2013 > 13

"Veiligheid van bezoekers en medewerkers is absolute prioriteit"  

Plopsa, klant van hr-dienstengroep ADMB, wil de bezoeker onderdompelen in een buitengewone, maar vooral ook veilige beleving. David De Beuse...

"Veiligheid van bezoekers en medewerkers is absolute prioriteit"  

Plopsa, klant van hr-dienstengroep ADMB, wil de bezoeker onderdompelen in een buitengewone, maar vooral ook veilige beleving. David De Beuse...

Advertisement