Page 1

INTERVIEW

Poolse verpleegkundigen zorgen voor ademruimte Oplossing ADMB HR Services voor personeelsschaarste in de zorgsector De vergrijzing, de onvoldoende instroom en de nood aan een complexere zorg doen de roep naar extra personeel in de witte sector steeds luider klinken. Tegen 2015 zijn er maar liefst 60.000 extra arbeidskrachten nodig, en verpleegkundigen vormen hierbij één van de voornaamste knelpuntberoepen. Zorgorganisaties die te kampen hebben met een personeelstekort op het vlak van verpleegkundigen, trekken meer en meer de kaart van buitenlandse verpleegkundigen. Woon- en zorgcentrum Soprim@, Bejaardenzorg De Lindeboom, en thuisverplegingsbedrijf Swings zijn alvast heel tevreden met hun Poolse collega’s. Zorg voor personeel Door het personeelstekort in de witte sector staat de kwaliteit van de zorg voor onze zorgbehoevenden onder druk. De ziekenhuizen, woon- en zorgcentra en de thuiszorgorganisaties gaan daarom op zoek naar alternatieve oplossingen. Anja Meert, HR-coördinator bij Soprim@: “Het is niet evident om personeel te vinden in de zorgsector. Dit personeelstekort zet een grote druk op onze medewerkers. Advertenties in de kranten leveren ons vandaag te weinig kwalitatieve sollicitaties op, en daarom zijn we op zoek gegaan naar andere rekruteringsmogelijkheden zoals het aantrekken van buitenlandse verpleegkundigen. ADMB bood hierin een goede prijs-kwaliteitsverhouding, passend binnen de waarden en normen van onze organisatie. Wij zaten vlug op dezelfde golflengte qua visie en waarden zoals gastvrijheid, diversiteit, openheid, echtheid, evenwicht, innovatie en integriteit.”

Kennismaking via Skype ADMB HR Services staat in voor de werving en selectie van de verpleegkundigen en voor de begeleiding van zowel de Poolse medewerkers als de zorgorganisatie. Jowita Sokolowska, senior international consultant bij ADMB HR Services: “Samen met de werkgever bespreken we het gewenste functieprofiel en de nodige competenties. De vacature en bijhorende wensen geven we door aan Promedica, onze betrouwbare Poolse selectiepartner, die vervolgens op zoek gaat naar geschikte kandidaten. 12 > NR 2 - MEI 2011

Magdalena Gwardiak en Anna Stradza van Promedica, de Poolse selectiepartner van ADMB

Kwaliteit van de potentiële medewerker staat hierbij natuurlijk voorop. Wij bespreken daarna de CV’s van de sollicitanten met de klant en begeleiden de sollicitatiegesprekken die de klant met één of meerdere kandidaten via Skype voert.”

We proberen dan ook flexibel om te springen met de werkschema’s. Op regelmatige basis is er een doorgroeigesprek op basis van onze competentiekaart die ook in het Pools vertaald is. ADMB HR Services geeft bij deze gesprekken ondersteuning en duiding.”

Anja Meert: “Nadat wij een kandidaat gekozen hebben, start ADMB alles op om de verhuis naar België in goede banen te leiden. Ze brengen alle documenten zoals de gelijkstelling van het diploma in orde, en regelen in de eerste dagen na aankomst alle administratie zoals de inschrijving in het gemeentehuis, de opening van een bankre-

Jowita Sokolowska: “We organiseren jaarlijks een infosessie om het nuttige aan het aangename te koppelen. Verschillende sprekers geven presentaties over thema’s zoals werken in België, belastingen, financieel beheer en ziekteverzekering. Iedereen kan hier bovendien op een informele manier met elkaar kennismaken.”

“ADMB start alles op om de verhuis naar België in goede banen te leiden.”

Gelijkwaardig diploma

kening en de inschrijving in de mutualiteit. Onze Poolse collega’s kunnen terecht in een huis dat wij ter beschikking stellen of in het woon- en zorgcentrum zelf. Sommigen wonen hier met hun gezin, anderen gaan af en toe naar Polen om hun familie te bezoeken.

De selectie van het personeel gebeurt op basis van enkele duidelijke criteria. “De kandidaten moeten natuurlijk beschikken over een diploma verpleegkundige”, zegt Anja Meert. “Ervaring in de zorgsector is een troef, maar ook starters zijn welkom. Verder moeten ze bereid zijn om Nederlands te leren en gemotiveerd zijn om hier te komen werken.”


INTERVIEW Tien voor taal De communicatie met de collega’s en patiënten is enorm belangrijk voor een vlotte integratie en het goed uitoefenen van de job. Het aanleren van het Nederlands is dan ook een criterium dat iedereen hoog in het vaandel draagt.

“De tevredenheid van onze patiënten zorgt voor een goede mond-tot-mond reclame” Jowita Sokolowska: “De geselecteerde kandidaten krijgen in Polen en in België in totaal 62 lesuren Nederlands. Daarna kunnen de werkgevers zelf instaan voor verdere cursussen.” Raoul Justé, zaakvoerder thuisverplegingsbedrijf Swings, is enthousiast over de kennis van het Nederlands van zijn Poolse verpleegkundigen: “Bij aankomst in België is hun Nederlands nog beperkt, maar na een drietal maanden kunnen ze zich al vlot behelpen. Onze verpleegkundigen volgen nu zelfs op eigen initiatief extra cursussen Nederlands, wat toch wel een bewijs is van hun motivatie. De patiënten zijn heel tevreden over zowel de kwaliteit van hun werk als hun kennis van het Nederlands.” Soprim@ zal zelf nog een extra taalopleiding opstarten, ‘Nederlands voor Verpleegkundigen’, en dit in samenwerking met de vzw OPTIMUM C.

Via Promedica kunnen kandidaten in contact komen met Polen die al in België werken, en dat zorgt voor vertrouwen. We werken ondertussen al twee jaar heel nauw samen met ADMB. We weten dat alle geselecteerde kandidaten bij hen in goede handen zijn.” Naast een gelijkwaardig opleidingsniveau en ervaring bieden de Poolse verpleegkundigen vooral een meerwaarde door hun sterke zorgcultuur en gezonde werkmentaliteit. Raoul Justé: “Ze tonen enorm veel inzet, zijn heel beleefd en dankbaar voor het werk dat ze krijgen. Het is zelfs zo dat de andere collega’s zich optrekken aan hen.” Anja Meert is enthousiast over de kwaliteit van hun werk: “De technische capaciteiten van de Poolse verpleegkundigen zijn van een heel hoog niveau”.

“Ze volgen zelfs op eigen initiatief extra cursussen Nederlands, toch wel een bewijs van hun motivatie” Dansen in Krakau Het goed functioneren in de job staat of valt met een vlotte integratie, zowel op de werkvloer als in de nieuwe omgeving. ADMB en de zorgorganisaties hechten hier veel belang aan.

Dorota Gadecka, Poolse verpleegkundige bij Bejaardenzorg De Lindeboom: “Nederlands is geen eenvoudige taal. In het begin had ik hier moeite mee, maar dankzij de cursussen Nederlands kan ik nu al vlot praten met patiënten. De vaktechnische termen blijven wel moeilijk om onder de knie te krijgen.” Maria Semczak, verpleegkundige bij thuisverplegingsbedrijf Swings, is al bijna twee jaar in België: “Op het vlak van Nederlands heb ik een enorme vooruitgang geboekt. Omdat ik zowel Pools als Nederlands spreek, ben ik nu benoemd als coördinator van de Poolse verpleegkundigen. Zo geef ik bijvoorbeeld uitleg over onze werkwijze en kunnen ze met al hun vragen bij mij terecht.”

Raoul Justé: “De integratie van onze acht verpleegkundigen verliep tot nu toe perfect, en onze patiënten en collega’s zijn enthousiast. We zijn een familiale groep die goed samenhangt. Zo waren we eind januari zelfs aanwezig op de trouw van Maria in Krakau. We kregen van Krystyna, een andere collega, een uitgebreide rondleiding in de stad. De trouw zelf was fantastisch. Tussen de vele gangen begon iedereen telkens spontaan te dansen, een onvergetelijke ervaring!” Maria is ook in haar vrije tijd een bezige bij: “België is een echt fietsland, dus maak ik graag gebruik van de goede fietspaden, iets wat we in Polen missen. Daarnaast ga ik veel lopen en fitnessen. Ik zorg ook soms voor de kindjes van onze buren, en op zondag gaan we met alle Poolse collega’s naar de Poolse kerk in Leuven.”

STIJGENDE VRAAG Er werken momenteel 30 Poolse verpleegkundigen via ADMB in België, en er is meer en meer vraag naar extra hulp. Anja Meert: “In het woon- en zorgcentrum Gravenkasteel in Sint-Amands hebben we bijvoorbeeld acht verpleegkundigen nodig. Voorlopig willen we hier starten met vier Poolse medewerkers. Binnen de Soprim@-groep zullen er in totaal 17 Poolse verpleegkundigen aan het werk zijn. Ik ben heel tevreden, want ze bieden een oplossing voor ons personeelstekort.” Raoul Justé: “8 van onze 18 medewerkers zijn Poolse verpleegkundigen, en binnenkort komen er nog twee bij. Dankzij de Poolse verpleegkundigen stijgt ook de vraag, want de tevredenheid van onze patiënten zorgt voor een goede mond-tot-mond reclame. We zoeken zelfs geen personeel meer via de traditionele kanalen, enkel nog buitenlandse verpleegkundigen via ADMB.” Tekst: Pieter Staelens

Anja Meert, HR-coördinator Soprim@

Meer informatie? Wenst u meer informatie, een gratis brochure of een vrijblijvend gesprek? Neem dan zeker contact op met ADMB!

400 euro netto per maand De voornaamste drijfveer om in België te werken is het hogere loon en het respect dat verpleegkundigen hier krijgen voor hun beroep. “In Polen verdienen verpleegkundigen gemiddeld slechts 400 à 450 euro netto per maand”, zegt Magdalena Gwardiak van Promedica, de Poolse selectiepartner van ADMB. “Verpleegkundige wordt er bovendien als een minderwaardig beroep gezien. Hier krijgen ze meer respect en zijn de werkomstandigheden aangenamer.

Anja Meert: “De Poolse verpleegkundigen krijgen in het centrum een peter of meter toegewezen. Deze leiden hen rond in het woon- en zorgcentrum, maar geven ook praktische uitleg, zoals de locatie van de dichtstbijzijnde bakker. In het begin lopen ze dubbel met een collega, en na ongeveer een maand gaan ze alleen op pad. De verpleegkundigen worden heel goed aanvaard door zowel de bewoners als de medewerkers.”

Jowita Sokolowska senior international consultant ADMB HR Services jowita.sokolowska@admb.be 0474 94 90 42 Kurt Boelens directeur ADMB HR Services kurt.boelens@admb.be 050 47 49 70 Nr 2 - MEI 2011 > 13

Poolse verpleegkundigen zorgen voor ademruimte  

Oplossing ADMB HR Services voor personeelsschaarste in de zorgsector.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you