Puur ADMB N°14: Verandering (september 2017)

Page 1

ADMB HR-PARTNER | SINT-CLARASTRAAT 48 | 8000 BRUGGE | AFGIFTEKANTOOR GENT X | P 409699

puur

SEPTEMBER 2017 | 4 e JAARGANG | DRIEMAANDELIJKS MAGAZINE

UW HR-MAGAZINE

#14

Van student tot serieondernemer

De meerwaarde van digitalisering

Mensen en verandering

MAIKEL ELST & MARIE VAN DEN BROECK

GEERT LENAERTS (BIBF)

MAMMA ROMA & MAES COMPRESSOREN


SYNDICUS, BEN JIJ AL IN DE KBO GEREGISTREERD? Ben je syndicus van een Vereniging van Mede-Eigenaars of van meerdere VME’s? Dan ben je vanaf 1 april 2017 wettelijk verplicht om je benoeming als syndicus te registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen. De makkelijkste manier om dit in orde te brengen is via Zenito.

WWW.KBO-REGISTRATIE-SYNDICUS.BE SYNDICI@ZENITO.BE - 03/204.19.02


WELKOM

Verandering Philip Van Eeckhoute · gedelegeerd bestuurder

Ondernemen, dat is vooral omgaan met verandering. De wereld om ons heen evolueert voortdurend, en bijgevolg staat de tijd ook nooit stil binnen de muren van een organisatie of onderneming. Voldoende flexibel zijn, een neus voor opportuniteiten hebben, én de nodige aandacht besteden aan de impact van veranderingen op de mensen om u heen: dat zijn de ingrediënten om van die veranderingen geen bedreiging maar een succesverhaal te maken. Voor sommigen is veranderen een must. Een bedrijf dat uit zijn voegen barst, de opkomst van nieuwe technologieën die de markt hertekenen, een niet af te remmen globalisering … Vaak is veranderen de enige manier om als organisatie te overleven. Ondernemers Carmelo Cennamo (Mamma Roma) en Sam Furnier (Maes Compressoren) beseffen dit als geen ander en delen verderop in deze editie van Puur ADMB graag hun ervaringen. Maar ook op persoonlijk vlak moet een ondernemende geest de nodige flexibiliteit aan de dag leggen. In deze Puur ADMB leest u ook het verhaal van Marie Van den Broeck (My Add On), die midden in de overstap zit van het studentenleven naar haar eerste start-up. De dialoog met doorwinterd ondernemer Maikel Elst (M.I.P.) levert een pak waardevolle tips op. Wat doorklinkt in elk van deze verhalen, is de oproep om u goed te omringen. Met partners die u informatie en advies, maar vooral ook begeleiding op maat bieden. En dat is waar wij met Groep ADMB ook in dit nieuwe werkjaar volop voor gaan. Bij de vele veranderingen die uw ondernemerstraject kruisen – van opstart tot de aanwerving van een eerste medewerker, van volle expansie tot eindeloopbaan – kan u op ons rekenen. Dát zal nooit veranderen. Veel leesplezier!

PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE

“Bij de vele veranderingen die uw ondernemerstraject kruisen, kan u op ons rekenen.” 3


INHOUD

4

8 12 20

Wat kunnen we voor u doen? 1.300 ADMB-medewerkers ondersteunen dagelijks het personeelsbeleid van vele tienduizenden ondernemers en organisaties. Aan deze klanten bieden we op elk moment het gepaste HR-dienstenpakket: van opstart tot loonadministratie, van rekrutering tot preventie, van kinderbijslag over verzekeringen tot HR-advies.

dialoog Jonge starter Marie Van den Broeck en serieondernemer Maikel Elst over verandering als sleutel tot succes

pop-up Opvallende evenementen in beeld

uitgepuurd Het belang van people management bij innovatie volgens Mamma Roma en Maes Compressoren


PUUR ADMB In het magazine ‘Puur ADMB’ vindt u een brede waaier aan nieuwsberichten, artikels en adviezen. Op zoek naar meer informatie over bepaalde topics? Raadpleeg dan admb.be of onze nieuwsbrieven (admb.be/inschrijven), volg één van onze opleidingen (admb.be/opleidingen) of neem contact op met één van onze medewerkers. Wij helpen u graag verder!

PUUR UW ADMB-MAGAZINE ADMB HR-PARTNER | SINT-CLARASTRAAT 48 | 8000 BRUGGE | AFGIFTEKANTOOR GENT X | P 409699 409699

puur

SEPTEMBER SEPTEMBER 2017 | 4 ee JAARGANG | DRIEMAANDELIJKS MAGAZINE

UW HR-MAGAZINE

#14

algemeen 6

kort & bondig Ontdek hoe u zich kan inschrijven voor de wervelde ADMB Awardshow

11

post-it’s Hoe honkvast is de Belgische werknemer?

14

relax Versier een eerste sollicitatiegesprek dankzij een fonkelend cv! Puur ADMB geeft enkele gouden tips

professioneel 17

pure oplossing Een eerlijke hospitalisatieverzekering dankzij ADMB HospiFlex

18

update Lees hier alles over de belangrijke veranderingen rond deeltijdse arbeid

23 24 25

Digitalisering Mensen en verandering GEERT LENAERTS MAMMA ROMA &(BIBF) MAES COMPRESSOREN

Mensen envan verandering De meerwaarde digitalisering MAMMA ROMA & GEERT LENAERTS (BIBF) MAES COMPRESSOREN

punctueel

COLOFON redactieadres Sint-Clarastraat 48 - 8000 Brugge T 050 47 41 11 - puur@admb.be redactiecomité Stéphane Delcour, Sophia Lomonaco, Nicolas Maes, Lien Depoorter, Benedict Decoster, Koen Note, Martijn Vanhinsberg verantwoordelijke uitgever Philip Van Eeckhoute foto’s (tenzij anders vermeld) ellengoegebuer.com · fayepynaert.be illustraties michelevanparys.com vormgeving cayman.be druk roularta.be

Goed voorbereid met pensioen

oplage 138.500 ex

opleidingen

lid van Medianetwerk Plus

Geef uw ‘eerste interventieploeg’ de nodige vorming in brandbestrijding

admb.be

inzicht Geert Lenaerts (BIBF) over digitalisering

26

MAIKEL ELST & MARIE MARIE VAN VAN DEN DEN BROECK BROECK

puur sang Merkstrateeg Stef Verbeeck over rebranding als opportuniteit

15

Altijdtotinnoveren Van student serieondernemer

cijfers kinderbijslag Alle kinderbijslagcijfers op een rijtje

PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE

De redactionele inhoud van dit magazine is met de grootste zorg voorbereid en samengesteld. Gezien de snelle evolutie van de (sociaal)juridische informatie, kan ADMB ondanks de beste zorgen niet garanderen dat alle informatie juist en volledig is. Elke aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie wordt dan ook afgewezen. De artikels in dit magazine zijn louter informatief en mag u niet zien als een specifiek aanbod of een bindend advies.

5


KORT & BONDIG

JCI Vlaanderen en Groep ADMB schouder aan schouder voor ondernemend talent Groep ADMB en JCI Vlaanderen, de Vlaamse afdeling van de Junior Chamber International, hebben recent een samenwerkingsakkoord ondertekend. Met dit partnership willen beide organisaties jonge ondernemers optimaal begeleiden in alle stappen van hun prille carrière. JCI ondersteunt jonge mensen tussen 18 en 40 jaar in hun ontwikkeling als ondernemer. Samen met Groep ADMB zal de organisatie in de toekomst heel wat initiatieven lanceren om jonge ondernemers te informeren, te sensibiliseren en te adviseren.

Win een schat aan ondernemerswijsheid In zijn nieuwste boek gaat ondernemer Sam Furnier (zie ook pagina 20) uitgebreid in op de uitdagingen die gepaard gaan met een overname van een bedrijf. Benieuwd naar zijn gouden tips? Stuur de Puur ADMBredactie een leuke vakantiefoto en misschien wint u zo wel één van de vijf gesigneerde exemplaren van het boek ‘Hoe neem ik een bedrijf over? Succesvol leiderschap bij overnames en fusies’. > Stuur uw vakantiefoto naar Puur ADMB · Sint-Clarastraat 48· 8000 Brugge of puur@admb.be

win

Meer info via jcivlaanderen.be. Hoe neem ik een bedrijf over? Succesvol leiderschap bij overnamen en fusies, Sam Furnier, Witsand Uitgevers

Door jongeren, voor jongeren Op 19 oktober 2017 vindt de twaalfde editie plaats van de YOUCA Action Day, vroeger gekend als ‘de Zuiddag’. Tijdens dit evenement gaan meer dan 17.000 jongeren uit Vlaamse en Brusselse scholen voor één dag aan de slag bij bedrijven, organisaties, overheidsinstellingen en particulieren. Het loon dat ze hiermee verdienen gaat naar projecten van geëngageerde jongeren in El Salvador en België. Benieuwd hoe u net als Groep ADMB een steentje kan bijdragen? Neem dan een kijkje op youca.be.

6

Attest basiskennis bedrijfsbeheer afgeschaft Een attest basiskennis bedrijfsbeheer hoeft u vanaf 1 september 2019 niet langer voor te leggen als u een handelsonderneming opstart in het Vlaamse Gewest. Zo wil Vlaams minister Philippe Muyters tegemoet komen aan de noden van een snel veranderende ondernemerswereld. Als alternatief zet de overheid vol in op de ontwikkeling van competenties van ondernemers. Het sleutelt hiervoor momenteel aan een actieplan met gerichte opleidingen en coaching. Meer info via zenito.be.


Wervelende show ADMB Awards Tijdens de 17de ADMB Awards op 12 oktober belonen Groep ADMB en zijn externe preventiedienst Provikmo organisaties, ondernemingen en studenten die zich onderscheiden op het vlak van HR of preventie. Hiermee zetten we graag het belang van een nauwe samenwerking tussen deskundigen, academici en ondernemers in de verf. De Laatste Showband tekent opnieuw voor de muzikale opluistering van deze feestelijke avond terwijl niemand minder dan Cath Luyten de presentatie op zich neemt

2017

Wil u graag aanwezig zijn op de 17de editie van de ADMB Awards? Schrijf u dan voor 1 oktober in via www.admb-awards.be.

Geen zin in griep? Laat u inenten Elk jaar krijgt ongeveer één op de tien mensen griep, meestal in de winterperiode van november tot maart. De kost van een kleine griepepidemie op de werkvloer kan voor een werkgever al snel oplopen. Wanneer u tot een risicogroep behoort – zoals zwangere vrouwen of medewerkers in een ziekenhuis – of gewoon geen zin heeft om de griep door te maken, laat zich beter vaccineren. De beste periode hiervoor ligt tussen oktober en november. Omdat griepvirussen voortdurend veranderen, bent u bovendien alleen beschermd tegen griep als u ieder jaar opnieuw een griepprik krijgt.

Kom naar de jobdag van Groep ADMB Groep ADMB is op zoek naar heel wat nieuwe, enthousiaste collega’s. Wil u ook graag aan de slag bij onze snelgroeiende organisatie? Maak dan op zaterdag 30 september tussen 9 en 13 uur kennis met onze vacatures en onze medewerkers tijdens de jobdag in onze kantoren te Brugge, Gent, Sint-Niklaas, Brussel en Hasselt. Meer info via admb.jobs/jobdag.

Neem voor meer informatie contact op met Provikmo via provikmo.be.

PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE

7


DIALOOG

“Student-ondernemer zijn is niet makkelijk. Je moet focus behouden en daardoor soms moeilijke keuzes maken.” Marie Van den Broeck · My Add On

Marie Van den Broeck - zaakvoerder My Add On

Maikel Elst - zaakvoerder M.I.P

8


Van student tot serieondernemer

Identikit Naam: Maikel Elst Organisatie: M.I.P. en 21 andere bedrijven Activiteit: beton, staal en polyester Aantal medewerkers: 350

M.I.P. & My Add On

mip-nv.com

Voor startende ondernemers is innovatie vaak hét sleutelwoord. Bij Marie Van den Broeck, verkozen tot Student-Ondernemer van 2017, is dat niet anders. Maar ook serieondernemer Maikel Elst moet zichzelf en zijn bedrijven constant heruitvinden om succesvol te blijven. Een interessante dialoog tussen jong en ervaren over verandering, passie en doorzettingsvermogen.

De ‘business incubator’ van Start-it KBC in hartje Kortrijk straalt dankzij het moderne interieur één en al jeugdig enthousiasme uit. Hier krijgen jonge ondernemers de kans om hun innovatieve ideeën te ontwikkelen terwijl ze kunnen rekenen op de expertise van meer ervaren mentoren. Marie Van den Broeck maakte eerder al gebruik van het incubatortraject The Birdhouse in Gent en had tot nu ook een bureau in Kortrijk van waaruit ze haar bedrijf My Add On lanceerde. En dat lukte aardig: enkele maanden geleden kreeg ze van UNIZO de titel ‘Student-Ondernemer 2017’. Groeipijnen Marie ontwerpt met haar bedrijf hulpstukken voor de orthopedische markt. Haar eerste creatie MySleeve kan elk moment op de markt komen.

De jonge onderneemster creëerde dit product om krukken comfortabeler, handiger én mooier te maken. “Het idee ontstond toen ik nog Industrieel Ingenieur Ontwerpen studeerde en we een orthopedisch product moesten ontwikkelen. Toen ik met MySleeve meedeed aan wedstrijden, merkte ik dat de jury en de sector enorm positief reageerden. Uiteindelijk kwam de échte drive om ermee door te gaan van mijn oma, een onwaarschijnlijk lieve vrouw die nooit klaagt. Behalve over haar onooglijke, vervelende en onhandige krukken. Dat was de boost om te zeggen: hier gaan we iets aan doen!” Maar makkelijk werd de overgang van het studeren naar het ondernemen niet. Marie had naast PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE

My Add On nog een eenmanszaakje als grafisch ontwerpster opgericht en dus moest ze laveren tussen studies en werk. “Ik besloot om alles nauwgezet te structureren en er keihard voor te werken. Andere dingen zoals mijn studentenvereniging moesten wijken en mijn sociaal leven zette ik op pauze. Makkelijk was dit niet, maar het is een keuze waarvan ik nog steeds geen spijt heb.” Meerdere bedrijven Niemand die beter weet hoe het voelt om 200% in te zetten op ondernemen dan Maikel Elst. De ondernemer met Nederlandse roots heeft meerdere bedrijven, verdeeld over zes Europese landen. Hij is actief in drie sectoren: beton, staal en polyester. Momenteel brengt hij veel tijd door bij M.I.P., het bedrijf in Rijkevorsel

9


DIALOOG · VERVOLG

“Durf te gaan voor je passie! Doorzetten is daarbij van essentieel belang” Maikel Elst · M.I.P.

Identikit Naam: Marie Van den Broeck dat hij samen met zijn vader en zus runt. De onderneming produceert tanks en silo’s in polyester. “Op mijn 18de nam ik, zonder enige ervaring, de betonhandel van mijn vader over. We verkochten voornamelijk stukken voor de landbouwmarkt. Dat ging enorm goed tot de mond-en-klauwzeerepidemie alles door elkaar schudden er we moesten nadenken over productdifferentiatie. We schakelden over van de agrarische naar de industriële sector en richtten een bedrijf op om hekwerk te maken. Eerst in Nederland en daarna ook vanuit een fabriek in Polen. Zo was ik gaandeweg actief in twee sectoren.” Op een dag belde de vader van Maikel met het nieuws dat hij zijn polyesterbedrijf M.I.P. zou verkopen. “Hij vond wel een koper maar toch knaagde er iets bij hem. ‘Het is mijn levenswerk en wat moet ik nu gaan doen?’ vroeg hij me. Toen zei ik: ‘Pa, als je dat wil, wil ik het gerust ook overnemen.’ Zo gezegd, zo gedaan. Mijn pa kocht zijn partners uit en mijn zus en ik kwamen in de zaak. Zo rolde ik plots ook in een derde sector, zonder daar echt naar op zoek te gaan. Al blijft het voorlopig wel bij deze bedrijven want ik heb geen tijd meer voor iets anders (lacht).”

10

Doorzetten Ook Marie hoopt op een dag actief te zijn in verschillende bedrijven en sectoren. “Ik wil My Add On in de markt of liever de wereld zetten. Eenmaal het bedrijf goed draait, kan mijn management het bestuur misschien overnemen en kan ik me op iets anders concentreren. Dat lijkt me super, maar ik wil er eerst en vooral voor zorgen dat mijn eerste bedrijf bloeit en de juiste koers aanhoudt.” Een goede mentaliteit vindt Maikel. “Serieondernemer zijn is niet voor iedereen weggelegd. Het is topsport en dat vreet aan je. Maar als dat je passie is? Concentreer je dan eerst op één iets en zorg dat het perfect is. En als dat lukt, zoek dan een nieuwe focus en kopieer dezelfde structuur en dito management. Dat klinkt simpel maar in de praktijk gaan daar jaren over.” “Veel mensen blijven plakken bij het denken en het dromen. Een echte ondernemer moet ook durven, doen én doorzetten. Makkelijk wordt het niet, tegenslagen zijn er steeds. Daarom is het belangrijk om succesjes – hoe klein ook – te vieren. Persoonlijk, maar ook met je medewerkers.”

Organisatie: My Add On Activiteit: hulpstukken voor orthopedische producten Aantal medewerkers: geen myaddon.be

Tips uitwisselen Welke tips heeft Marie vanuit haar jeugdig enthousiasme voor een serieondernemer als Maikel? “Sta niet stil, blijf innoveren en neem de tijd om in te zetten op jonge mensen.” Goede raad die Maikel niet in de wind slaat. “Dat klopt: oudere ondernemers moeten zichzelf constant pushen om te vernieuwen. De wereld verandert razendsnel. Het is gevaarlijk om te denken dat je het gemaakt hebt en gebeiteld zit voor een paar jaar. Mijn tip voor Marie? Omring je met een goed netwerk en ervaren mensen en laat hen jou helpen. Iedereen zal ideeën aanreiken en balletjes opgooien. Het is aan jou om helder te denken en de juiste ballen op te vangen!”


NIEUWSBRIEF

POST-IT’S

Op de hoogte blijven van de trends en opleidingen op het vlak van HR en preventie in uw sector? Abonneer u dan op onze nieuwsbrieven via admb.be/inschrijven

Belgische werknemer gemiddeld 6,5 jaar aan de slag bij huidige werkgever

SOCIAL MEDIA 1

4

2

Zijn Belgen jobhoppers die om de twee jaar wisselen van werkgever? Of blijven we toch liever ons leven lang aan de slag bij één onderneming? Puur ADMB nam een selectie van ruim 72.000 werknemers*, waarvan de werkgever klant is bij ADMB Sociaal Bureau, onder de loep.

Hoelang zijn we gemiddeld aan de slag voor onze huidige werkgever?

Hoeveel procent werkt meer dan 10 jaar bij zijn huidige werkgever?

Mannen / vrouwen 50+ 40+ 30+

19,5%

27%

Bedienden / arbeiders 11 jaar

7,5 jaar

5 jaar 26,5%

2% 3 jaar

9 jaar

6,5 jaar

Horeca

Zorg

Bouw

20%

is 30 jaar of langer aan de slag

45%

is minder dan 3 jaar aan de slag (ongeacht hun leeftijd)

*Deze selectie omvat reguliere contracten uit de diensten-, visserij-, horeca-, bouw-, voedings- en de land- en tuinbouwsector. Andere types contracten zoals die van extra’s, gelegenheidsarbeiders, flexi-jobbers, jobstudenten, mensen op brugpensioen en vennoten zijn hier niet in opgenomen.

PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE

11


POP-UP

Interactieve masterclasses Work Your Health De afgelopen maanden organiseerde Provikmo, de externe preventiedienst van Groep ADMB, verschillende Masterclasses ‘Work Your Health’. Tijdens deze interactieve sessies maakten de deelnemers kennis met de theoretische kant van health & lifestyle maar verloren ze ook zeker het praktische aspect niet uit het oog. Zo konden ze zelf verschillende workshops volgen en van gezonde hapjes en drankjes proeven. Benieuwd hoe Provikmo uw onderneming kan ondersteunen met het aanbod Work Your Health? Neem dan zeker een kijkje op workyourhealth.be.

12


Cercle Brugge trapt nieuw voetbalseizoen op gang Op zaterdag 29 juli verzamelde iedereen die groen-zwart een warm hart toedraagt aan het Jan Breydelstadion voor de fandag van Cercle Brugge. Het hoogtepunt van de dag was de galamatch tegen de Nederlandse eersteklasser Willem II die Cercle overtuigend won met 5-2. Als trotse partner van de Vereniging was Groep ADMB natuurlijk ook van de partij. We wensen Cercle Brugge dit seizoen veel succes!

Groep ADMB en UNIZO verkiezen Jobstudent van het Jaar 2017 Julie De Bleser uit Sint-Niklaas mag zich Jobstudent van het Jaar 2017 noemen. Julie is aan de slag bij Café Crème en trekt al anderhalf jaar lang de baan op met de foodtrucks van het bedrijf om ijs en koffie te verkopen op feesten en festivals. Ze kreeg de prijs op maandagochtend 28 augustus uit handen van Philip Van Eeckhoute (Groep ADMB) en Karel Van Eetvelt (UNIZO). Julie was enorm tevreden met de erkenning én het extra maandloon ter waarde van € 1.250. “Ik denk dat zaakvoerster Carolien mij genomineerd heeft omdat ik altijd gemotiveerd ben én mijn job graag doe. Dat probeer ik ook over te brengen op onze klanten”, aldus Julie. PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE

13


PUUR SANG

Rebranding als opportuniteit Stef Verbeeck · Merkstrateeg

Verandering van spijs doet eten, stelt het aloude Vlaamse gezegde. Of die stelling bij elke gelegenheid waarheid blijkt, daarover durf ik geen uitspraken doen. Als merkstrateeg kan ik wel bevestigen dat verandering van merkidentiteit doet kopen. We zien het elke keer als we een rebranding begeleiden: de juiste verandering op het juiste moment, daar draait het om. De aanleidingen om voor een nieuw merk te kiezen zijn talrijk. Soms dekt de vlag de lading niet langer. Een andere keer worstelt een onderneming met een perceptieprobleem. Soms zijn merken gewoon verouderd en vertellen ze een verkeerd verhaal. En dan heb ik het nog niet over fusies en overnames. Zo’n rebranding is in elk geval een momentum. Het gaat niet zomaar over het veranderen van een naam, een logo of een kleurenpallet. Het is een unieke opportuniteit om de markt bij te benen en mee te evolueren met de doelgroep. Een merk aanpassen aan een nieuwe realiteit of na een strategische herpositionering een nieuw jasje aanmeten, heeft immers ook gevolgen voor de bedrijfscultuur en de perceptie bij stakeholders. Vandaag zien we een duidelijke shift naar authentieke merkbelevingen en relaties waarin de klant écht centraal staat. De tijden waarin organisaties oeverloos over zichzelf konden vertellen zijn al even passé - hoewel 90% van onze Belgische merken dit hardnekkig blijft volhouden. Alles draait tegenwoordig om de klant, ook het merk dus. Een organisatie kan investeren wat het maar wil, maar met een verkeerde merkperceptie valt het kaartenhuisje pijlsnel in mekaar. Kwaliteit, efficiëntie, service en flexibiliteit zijn al lang geen differentiërende verkoopsargumenten meer. We moeten onze doelgroep omarmen met een emotionele beleving die een antwoord biedt op hun (vaak onuitgesproken) noden en motieven. Welke beleving biedt uw merk? Welk merkverhaal vertaalt u in uw interacties met klanten? Als u het antwoord schuldig moet blijven, dan is het misschien wel tijd voor verandering.

14

“De juiste verandering op het juiste moment: daar draait het om.”


RELAX

Solliciteren voor beginners: maak werk van een verbluffend cv Na jaren van studeren is het moment voor veel pas afgestudeerden aangebroken om op zoek te gaan naar hun eerste job. Maar hoe versieren ze een sollicitatiegesprek dat uiteindelijk leidt naar die ene droomfunctie? Puur ADMB geeft concrete tips om een goede eerste indruk te maken met een verbluffend cv!

Word opgemerkt

Loop niet te koop met minpunten

Zorg dat uw troeven zo snel mogelijk aan bod komen: zoekt u een job die aansluit bij uw laatste werkervaring of uw meest recente opleiding? Start daar dan zeker mee. Plaats uw persoonlijke vaardigheden daarnaast zeker in de spotlight. Ook in uw vrijetijdsbesteding kan u hints over unieke skills verwerken (voorzitter, penningmeester, trainer, actief lid van een sportclub,…).

Liegen over zwaktes is uit den boze. U vermeldt ze best wel, maar zorgt er beter voor dat ze niet al te veel opvallen. De meeste recruiters houden van volledigheid. Hebt u een diploma niet gehaald of een periode niet gewerkt? Probeer dan toch te omschrijven welke positieve elementen u uit deze ervaring haalde.

Hou het kort, bondig én overzichtelijk Hoe langer uw cv blijft boeien, hoe meer kans u maakt op een uitnodiging. Daarom wil u het de recruiter natuurlijk zo aangenaam mogelijk maken. Een mooie lay-out, een duidelijke structuur en heldere tussentitels bieden de lezer houvast. Een nuttige tip: sla uw cv op in pdf-formaat, zo gaat het opmaakwerk niet verloren. Bovendien probeert u het best om niet meer dan twee A4-pagina’s te gebruiken. Hebt u een goede reden om toch een langer cv te maken? Zorg dan voor een samenvatting op de eerste pagina.

Wees volledig en correct Vergeet zeker niet die zaken te vermelden die vanzelfsprekend lijken, zoals uw rijbewijs, eigen wagen of pc-vaardigheden. Doet u dit niet, dan zaait u hier misschien twijfel over. Daarnaast zijn tik- en taalfouten een afknapper, maar ook overbodige of irrelevante info kan ervoor zorgen dat uw cv in de prullenmand belandt. Laat een vriend of familielid daarom alles nog eens grondig nalezen.

Op zoek naar een eerste toffe job? Staat uw cv op punt? Dan is het tijd om uw harde werk te verzilveren. Neem zeker eens een kijkje op de jobsite admb.jobs. U vindt er heel wat uitdagende vacatures in een brede waaier aan sectoren.

PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE

15


ADMB Begroting kan je vooraf heel “Met wat zaken simuleren. De sterkte is dat je nadien de effectieve loonresultaten eenvoudig naast jouw inschattingen kan plaatsen.

�

Luc Kiekens - HR-directeur, AZ Sint-Maria - Halle

Is uw personeelsbegroting al opgemaakt? Met de online tool ADMB Begroting krijgt u in een handomdraai een klare kijk op uw toekomstige loonkost. Nauwkeurig beeld van uw verwachte personeelskost Indexaties worden automatisch toegepast Maak beleidskeuzes op basis van verhelderende simulaties Volg de evolutie van uw lopend Advertentiepersoneelsbudget op

Vraag naar ADMB Begroting bij uw vertrouwd Sociaal Bureau of laat uw gegevens achter op admb.be/begroting.

16


PURE OPLOSSING

ADMB Hospiflex: Hospitalisatieverzekering zonder verrassingen Bij dienstenchequebedrijf PIDT uit Herselt staan medewerkers centraal. Algemeen directrice Ran Dirickx streeft ernaar om haar mensen, zowel tijdens als naast het werk, te omringen met de beste zorg. Daarom doet het bedrijf een beroep op ADMB HospiFlex: een kwalitatieve hospitalisatieverzekering zonder verrassingen of extra werk. Twaalf jaar geleden startte PIDT met 10 medewerkers maar ondertussen heeft het bedrijf bijna 300 mensen in dienst. Deze huishoudhulpen gaan in de Zuiderkempen langs bij klanten thuis om te poetsen, te strijken en ander huishoudelijk werk te

De oplossing Ran ging op zoek naar een andere partner en kwam zo uit bij ADMB Verzekeringen en de polis ADMB HospiFlex. “Als we alle oplossingen op de markt vergeleken, kon niks aan deze polis tippen. Dankzij het klantennetwerk hebben we geen last meer van schommelende premies: dat maakt het véél makkelijker om mijn eigen begroting op te maken.” Eerlijke polis Maar dat is het niet enige voordeel

verrichten met dienstencheques. “We werken hier echt als een familiebedrijf: mensen krijgen de kans om hun werk te combineren, bijvoorbeeld met hun gezin of met studies”, vertelt Ran. Werknemers centraal Eén van de mooiste troeven van PIDT is dat het bedrijf haar werknemers op een voetstuk plaatst. “We zorgen voor onze mensen. Op alle vlakken. Want de collega’s die hier werken, moeten het vaak met minder middelen stellen. Zo zijn er heel wat alleenstaande moeders bij ons aan de slag. Hoe zij soms meerdere jobs combineren om toch maar het beste voor hun kinderen te voorzien, daar krijg ik telkens opnieuw kippenvel van.”

dat PIDT vond in de polis van Groep ADMB. “We waren absoluut op zoek naar een derdebetalersregeling. Hierdoor krijgen mijn mensen thuis geen factuur, maar enkel een afrekening achteraf. De kosten worden ook niet meer verrekend op hun loonbrieven.” Het feit dat Ran hierbij véél minder administratieve rompslomp hoeft te verwerken, is voor haar een immens pluspunt. “Bovendien is de franchise haalbaar voor iedereen zodanig dat de huishoudhulpen of

PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE

Onontbeerlijk in die goede omkadering is een kwalitatieve hospitalisatieverzekering. “Onze mensen investeren vaak niet in dit soort verzekeringen. Daarom gingen we een drietal jaar geleden in zee met een andere verzekeraar. Maar de prijzen stegen jaar na jaar en uiteindelijk was dit niet meer haalbaar.”

hun aangesloten gezinsleden financieel niet in de problemen kunnen komen.” “Met ADMB HospiFlex geef ik mijn mensen iets waar ze anders misschien op zouden besparen. Nu krijgen ze een eerlijke polis terwijl ik als werkgever minder betaal én minder werk heb met de administratieve of financiële afhandeling.” Meer info: admb.be/hospiflex

17


UPDATE

INGRIJPENDE VERANDERINGEN DEELTIJDSE ARBEID Vanaf 1 oktober 2017 verandert de Wet Werkbaar Wendbaar Werk heel wat op het vlak van deeltijdse arbeid. Zo valt de verplichting weg om alle deeltijdse uurroosters op te nemen in het arbeidsreglement, worden alternatieve tijdsregistratiesystemen toegelaten en wordt het krediet voor bijkomende overuren uitgebreid.

Afschaffing De werkgever is vanaf 1 oktober 2017 niet meer verplicht om de deeltijdse arbeidsregeling (deeltijdse, wekelijkse arbeidsduur) op te nemen in het arbeidsreglement. Hetzelfde geldt voor deeltijdse werkroosters die mogelijk toegepast worden in de onderneming.

Als de werkgever variabele, deeltijdse werkroosters gebruikt, moet hij voor de toepassing van deze schema’s wel een algemeen kader vastleggen in het arbeidsreglement. Dit kader moet de volgende elementen bevatten: •

De dagen van de week waarop én het dagelijks tijdvak waarbinnen arbeidsprestaties voorzien kunnen worden.

De minimale en maximale dagelijkse arbeidsduur. Als het aantal uren variabel is, moet de werkgever ook de minimale en maximale wekelijkse arbeidsduur vermelden.

De manier waarop de deeltijdse werknemer ingelicht wordt: met een schriftelijk en gedateerd bericht. Bovendien moet dit document ook het individueel werkrooster bevatten. Het is niet meer nodig om dit bericht aan te plakken.

18

De termijn waarbinnen deeltijdse werknemers ingelicht moeten worden over hun werkroosters: ten minste 5 werkdagen vooraf. Een cao kan deze termijn aanpassen, maar het mag nooit korter zijn dan één werkdag.

Heeft de werkgever deeltijdse werknemers met een vast werkrooster in dienst? Dan moet de deeltijdse arbeidsregeling en het werkrooster in de arbeidsovereenkomst opgenomen zijn, maar hoeft hij dit niet meer op te nemen in het arbeidsreglement. Heeft de werkgever deeltijdse werknemers met een variabel werkrooster in dienst? Dan moet de arbeidsovereenkomst een verwijzing bevatten naar het kader in het arbeidsreglement en de overeengekomen deeltijdse arbeidsregeling. Wanneer de werkgever al van vóór 1 oktober 2017 variabele deeltijdse werkroosters toepast, moet hij het arbeidsreglement tegen 1 april 2018 in overeenstemming brengen met de nieuwe bepalingen. Elektronische vormen toegelaten Op de plaats waar men het arbeidsreglement kan raadplegen, moet de werkgever een afschrift van de deeltijdse arbeidsovereenkomst, of een uittreksel ervan, bewaren. Daarnaast moeten ook de werkroosters en de identiteit van de deeltijdse werknemer waarop deze van toepassing zijn, aanwezig zijn. Vanaf 1 oktober 2017 kunnen de afschriften of uittreksels ook digitaal bijgehouden worden. Als de werkgever variabele deeltijdse werkroosters gebruikt, moet hij het bericht met de individuele werkroosters niet meer aanplakken. Hij moet het bericht, of een afschrift ervan, wel bijhouden op de plaats waar het arbeidsreglement geraadpleegd kan worden van zodra en zolang het werkrooster van kracht is.


Dat bijhouden kan zowel op papier als in elektronische vorm. Nadien moet de werkgever de documenten gedurende één jaar bewaren, gerekend vanaf de dag waarop het werkrooster niet meer van kracht was. Tijdsregistratiesysteem De afwijkingen op de normale, deeltijdse werkroosters kunnen vanaf 1 oktober 2017 niet alleen bijgehouden worden in een afwijkingsregister, maar ook aan de hand van een systeem van tijdsopvolging, op voorwaarde: •

dat dit systeem voor elke betrokken werknemer de volgende gegevens bevat: identiteitsgegevens per dag het begin en einde van zijn prestaties en rustpauzes  de periode waarop de opgetekende gegevens betrekking hebben

 

dat het systeem de opgetekende gegevens bijhoudt gedurende de betrokken periode en dat zowel de deeltijdse werknemer als de bevoegde ambtenaren dit kunnen raadplegen;

dat de opgetekende gegevens nadien bewaard worden zoals voorgeschreven;

dat het voor de vakbondsafvaardiging mogelijk is om haar bevoegdheden uit te oefenen met betrekking tot dit systeem en de opgetekende gegevens.

Uitbreiding krediet bijkomende overuren Vanaf 1 oktober 2017 verhoogt het krediet van bijkomende prestaties waarvoor geen overurentoeslag verschuldigd is, voor deeltijdse werknemers met een variabel uurrooster en een flexibele arbeidsregeling (wisselend aantal uren per week met wisselende dagen en uren). Dit krediet zal vanaf dat moment 3 uur en 14 minuten bedragen, vermenigvuldigd met het aantal weken begrepen in de referteperiode en met een maximum van 168 uur. Een deeltijdse werknemer die meer uren werkt dan het aantal arbeidsuren dat hij contractueel moet presteren, verricht daarom nog niet noodzakelijk overuren waarvoor hij recht heeft op een overurentoeslag. Afhankelijk van het soort uurrooster is er namelijk een ‘krediet’ van bijkomende uren vastgelegd waarvoor geen toeslag verschuldigd is. Voor de overige bijkomende uren is er wel een ‘meerurentoeslag’ verplicht: 50% voor prestaties op een werkdag, 100% voor prestaties op een zonof feestdag.

Meer informatie over de deeltijdse arbeid en de Wet Werkbaar Wendbaar Werk vindt u op werkbaarwendbaarwerk.be.

PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE

19


Carmelo Cennamo, ceo van Mamma Roma

Sam Furnier, general manager van Maes Compressoren

AANDACHT VOOR DE MENSEN ACHTER VERANDERING Of een bedrijf nu noodgedwongen een veranderingstraject ondergaat of doelbewust innoveert: medewerkers enthousiasmeren én hen betrekken is van fundamenteel belang. Dat beseffen ondernemers Carmelo Cennamo (Mamma Roma) en Sam Furnier (Maes Compressoren) als geen ander. “Mensen zijn geen machines die je snel even anders instelt of verplaatst.”

20


n

UITGEPUURD

“Bij een veranderingstraject moet je vertragen om iedereen mee te krijgen. Maar niet te lang, want de economie wacht niet. Een moeilijke evenwichtsoefening.” Sam Furnier · Maes Compressoren

Wanneer we het hoofdgebouw van Mamma Roma in het Brusselse Sint-Lambrechts-Woluwe binnenstappen, komt de geur van verse pizza ons meteen tegemoet. In de productiehal wordt het pizzadeeg met de hand bereid om het daarna te bakken en te beleggen met topproducten, rechtstreeks uit de Italiaanse laars. “We produceren hier zo’n 10 ton Romeinse, gastronomische pizza per week”, vertelt ceo Carmelo Cennamo. Verandering van spijs Het bedrijf werd opgericht in 2005 maar de huidige zaakvoerder met Napolitaanse roots nam het roer pas in 2010 over. “Toen hadden we twee restaurants in Brussel en hielp ik met de investeringen voor een derde. Daarna centraliseerden we onze productie op deze site en openden we ook franchiserestaurants. Sinds twee jaar commercialiseren we onze producten ook buiten de restaurants: onder meer met catering en distributie naar grootwarenhuizen. We zijn actief in België en Frankrijk. Op korte tijd zijn onze distributiekanalen dus serieus uitgebreid, ook internationaal. Ons bedrijf verandert om te groeien: een must in mijn ogen!” PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE

Daar gelooft ook Sam Furnier rotsvast in. De West-Vlaamse ondernemer ging in 2009 aan de slag bij Maes Compressoren, een bedrijf dat gespecialiseerd is in alles rond perslucht. Na de overname van de onderneming begeleidde hij de metamorfose van een familiebedrijf naar een professioneel gestuurde organisatie. Initieel slechts voor zes maanden, maar Sam bleef uiteindelijk veel langer op post. Ook toen het bedrijf in 2015 opnieuw overgenomen werd, ditmaal door Atlas Copco. “Zo’n veranderingstraject is niet eenvoudig. Het bedrijf bestaat al sinds 1978 waardoor bepaalde werknemers al 30 jaar op dezelfde manier werken. Ze hebben het moeilijk om hun werkwijze plots helemaal om te gooien. Mensen zijn geen machines die je snel even anders instelt of verplaatst. Bovendien vindt iedereen verandering oké, zolang het niet bij hen gebeurt.” Enthousiasme Dus houdt Sam zich bijna dag in dag uit bezig met people management. “Goede communicatie is daarbij cruciaal. In een veranderingstraject heb je altijd zo’n 20% trekkers die de boel op sleeptouw nemen. 60%

21


“Om veranderingen te doen slagen, moeten je werknemers ook zélf willen veranderen.” Carmelo Cennamo · Mamma Roma

Sam Furnier • Organisatie: Maes Compressoren • Functie: general manager • Activiteit: persluchttotaalprojecten • Aantal medewerkers: 40 maescompressoren.be

Carmelo Cennamo • Organisatie: Mamma Roma • Functie: ceo • Activiteit: productie en verkoop van premium pizza • Aantal medewerkers: 150

22

mammaroma.com

van de mensen wachten af wat de toekomst brengt en de overige 20% blijven vastgeroest in de oude situatie. Als zaakvoerder moet je er steeds op toezien dat zoveel mogelijk mensen meegaan in je verhaal. Je moet dus even vertragen om iedereen mee te krijgen, maar ook niet te lang want de economie wacht natuurlijk niet. Dat is een ontzettend moeilijke evenwichtsoefening.”

de digitalisering. In de toekomst zullen wij nog steeds Mamma Roma zijn, met hetzelfde DNA. Maar hoe, waar en op welke manier wij onze premium pizza’s zullen produceren en verspreiden? Dat kan ik nu nog niet zeggen. Ik weet enkel dat er altijd opportuniteiten zullen zijn voor bedrijven en werknemers die dynamisch zijn en – misschien het belangrijkste van allemaal – willen evolueren.”

Ook bij Mamma Roma is het belangrijk dat medewerkers zelf willen deelnemen aan de veranderingen. “Enthousiasme en een goede ingesteldheid zijn essentieel en komen in mijn visie vóór competentie. Want wat ben je met een competente medewerker die niet gelukkig is in zijn job? Zo’n mensen willen meestal niet veranderen.” Ook inspraak vindt Carmelo zeer belangrijk. “Het moet altijd – ook al komt het concept misschien van mij – hun idee worden. Medewerkers die zelf oplossingen aanreiken, zijn met het bedrijf bezig en tonen een goeie ingesteldheid.” Daar sluit Sam zich zeker bij aan. “Je moet mensen kansen geven, ook om fouten te maken. Zo creëer je wederzijds vertrouwen.”

Ook Sam Furnier is ervan overtuigd dat er nog mogelijkheden zijn. “Zo kunnen we onze klanten nu al beter opvolgen dankzij de nieuwe technologieën in onze persluchtsystemen. Maar volgens mij mag je als ondernemer niet ondoordacht de digitale snelweg nemen.” Sam vreest voor wat hij ‘het zwart kantje van de digitalisering’ noemt. ‘Sinds kort kan je met één app een hele sector doen instorten. Dan vraag ik me af: is het dat waard? Misschien wel voor diegene die er veel geld mee verdient. Maar we mogen niet vergeten dat we ook in de toekomst tewerkstelling nodig hebben. Ik ben zeker voor digitalisering, maar niet ten koste van alles.’

Toekomstvisie Door de wereldwijde digitalisering zullen de veranderingen elkaar de komende jaren razendsnel opvolgen. Daar is Carmelo heilig van overtuigd. “Volgens mij vergist een ondernemer zich enorm als hij denkt dat zijn sector niet onderhevig is aan


PUNCTUEEL

Goed voorbereid met pensioen Na een professionele loonbaan kunnen we allemaal genieten van een welverdiend pensioen. Velen kijken er reikhalzend naar uit terwijl anderen vrezen dat ze in een zwart gat terecht zullen komen. Eén ding is duidelijk: we bereiden ons best zo vroeg mogelijk voor op deze ingrijpende verandering.

Hospitalisatieverzekering Beschikt u momenteel over een eigen hospitalisatieverzekering of bent u verzekerd via een ziektekostenverzekering van uw werkgever? Dan kan u die polis verderzetten tijdens uw pensioen. Hou er wel rekening mee dat u verder zelf moet instaan voor de (hogere) premies. Daarom is het aangeraden om tijdens uw beroepsloopbaan al een wachtverzekering af te sluiten. Deze polis bevriest uw leeftijd tot op het moment van uw pensioen waardoor de premie die u dan moet betalen berekend wordt op basis van de leeftijd waarop u de wachtpolis afsloot. Neem voor meer info een kijkje op admb.be/verzekeringen.

Bijverdienen na uw pensioen Iedereen die dat wil, kan tijdens zijn pensioen blijven werken. Als u 65 jaar of ouder bent, kan u onbeperkt bijverdienen. Hetzelfde geldt voor mensen die jonger zijn maar een loopbaan van 45 jaar konden voorleggen op het ogenblik dat ze met pensioen gingen. In andere gevallen gelden er inkomstengrenzen die verschillen naargelang het type activiteit en of er al dan niet kinderen ten laste zijn. Deze bedragen kan u makkelijk nakijken op de website van de Federale pensioendienst via sfpd.fgov.be.

Pensioen- en langetermijnsparen Comfortabel genieten van uw pensioen kan als u over de nodige financiële mogelijkheden beschikt. Daarom is het aangeraden om aan pensioen- en of langetermijnsparen te doen. Bovendien is dat fiscaal voordelig. Bij langetermijnsparen kan u zo het bedrag dat u spaarde (tot € 2.260 voor inkomstenjaar 2017) aftrekken van uw belastbaar inkomen en u ontvangt hierop een belastingvermindering van 30%. Bij pensioensparen kan u momenteel tot € 940 sparen per jaar (2017) terwijl u hetzelfde fiscaal voordeel geniet. In de toekomst zal u ook kunnen kiezen om tot € 1.200 te sparen per jaar. In dat geval zal u kunnen rekenen op een belastingvoordeel van 25% Neem voor meer info een kijkje op admb.be/verzekeringen.

Pensioenkapitaal aanvragen Bouwde u als zelfstandige of loontrekkende een aanvullend pensioenkapitaal op? Dan hoeft u zelf niets te ondernemen om dit geld op het pensioenmoment op te vragen. De pensioeninstelling laat de overheid immers weten dat u over een aanvullend pensioen beschikt. Op het moment dat u uw wettelijk pensioen aanvraagt, zal de overheid deze pensioeninstelling een bericht zenden om uw kapitaal (verplicht) uit te betalen.

PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE

23


OPLEIDINGEN

Opleiding

Basisopleiding

Basisopleiding

1 interventie bij brand (Blusbus)

Vertrouwenspersoon

Preventieadviseur niveau 3

Waarom?

Waarom?

Waarom?

Jaarlijks zorgen talloze branden in gebouwen voor lichamelijk lijden en/of materiële schadegevallen. Naast het voorkomen van menselijk leed en verlies van productie of marktaandeel zijn er ook wettelijke verplichtingen in het kader van brandpreventie en interventieplanning. Zo moet ook de ‘eerste interventieploeg’ de nodige vorming krijgen. Voor deze georganiseerde opleiding kan u bij Provikmo terecht, die hiervoor gebruik maakt van een ingerichte blusbus.

Dankzij deze erkende opleiding krijgt u de vereiste informatie en vaardigheden om de functie van vertrouwenspersoon te kunnen uitoefenen. Zo verwerft u kennis en inzicht over het wettelijk kader, de psychosociale risico’s op het werk en de problematiek van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag. Daarnaast ontwikkelt u tijdens de verschillende opleidingsdagen de nodige vaardigheden rond gesprekstechnieken en competenties om probleemsituaties op de werkvloer te beheersen.

Elke preventieadviseur moet over voldoende kennis beschikken van de wetgeving rond het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk. Daarom verzorgt Provikmo een nieuwe basisopleiding Preventieadviseur (niveau 3) voor bedrijven die behoren tot groep C of D.

Waar en wanneer?

Waar en wanneer?

Waar en wanneer?

Roeselare, 17 oktober

Vijf dagen, telkens van 9 tot 16 uur

Vijf dagen, telkens van 9 tot 16 uur

Telkens van 8 tot 10 uur, van 10 tot 12 uur, van 13 tot 15 uur of van 15 tot 17 uur

Startdata: Brugge, 5 oktober Herentals, 12 oktober

Startdata: Gent, 16 oktober Roeselare, 27 november

Prijs?

Prijs?

Prijs?

€ 165 p.p.

€ 1.000

€ 781

Inschrijven

Inschrijven

Inschrijven

admb.be/opleidingen

admb.be/opleidingen

admb.be/opleidingen

ste

24

27 17 5 22 27 17 5 19 4 23 11 19 4 23 11 3 13 19 8 37 24 13 619318 7 24 6 31


INZICHT

Meerwaarde van digitalisering Geert Lenaerts · Algemeen Directeur Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF) Overal klinkt de oproep om de digitale trein niet te missen. Maar hoewel digitalisering ‘hot’ is, zijn er helaas nog te weinig professionals echt mee bezig. Dit geldt voor de sector van boekhoudkundige en fiscale dienstverlening, maar net zo goed voor andere dienstverleners en ondernemers. Statistieken tonen bijvoorbeeld aan dat e-facturatie, met automatische verwerking van de factuur in de boekhouding, maar moeilijk zijn ingang vindt. Volgens mij bestaan er drie categorieën van boekhouders (-fiscalisten). De ‘believers’ zijn meestal jongere collega’s, die opgroeiden met digitale technologieën. Zij deden al de nodige inspanningen om hun kantoor te digitaliseren. De ‘non-believers’ denken daarentegen dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen. Zij zijn overtuigd dat ze met hun ‘analoge’ kantoororganisatie hun pensioen wel zullen halen. Daartussen zitten de ‘twijfelaars’, die vooralsnog de kat uit de boom kijken. Als believer ben ik alvast overtuigd dat de digitale trein niet te stoppen is. Het kantoor van de toekomst zal digitaal zijn. Hoe snel deze locomotief voorbij zal daveren? Dat hangt af van de efficiëntie van de aangeboden oplossingen en de kostprijs ervan, maar ook van de bereidheid van cliënten om mee te stappen in dit verhaal. Boekhouders en fiscalisten hoeven niet meteen te vrezen dat ze vervangen zullen worden door robots of gesofisticeerde software. Computers kunnen veel administratieve processen overnemen en stroomlijnen. Maar de cliënt-ondernemer verwacht meer van zijn boekhouder-fiscalist. Als echte vertrouwenspersoon maakt hij of zij net daar het verschil: met analyse, een deskundig klankbord, advies op maat, … En een doorgedreven digitalisering creëert meer ruimte om hierop in te zetten. Het is geen ‘of-verhaal’, wel een ‘en-verhaal’: de kantoren zullen dan wel digitaal zijn, de meerwaarde van de menselijke ‘touch’ zal in de toekomst meer dan ooit onontbeerlijk zijn. Als u het mij vraagt, vormt de digitalisering dus geen bedreiging voor ons beroep, maar net een opportuniteit.

PUUR ADMB UW HR-MAGAZINE

“Digitale veranderingen vormen geen bedreiging maar een opportuniteit.”

25


CIJFERS KINDERBIJSLAG

meer

nuttige cijfers vindt u op admb.be

Gezinsbijslag Barematabellen vanaf 1/6/2017

I. BASISKINDERBIJSLAGEN 1. Gewone kinderbijslag (art. 40)

1ste kind 92,09

2de kind 170,39

3de kind en volgende 254,40

2. Wezen (1) (art. 50 bis)

per weeskind

353,76

en geen sociale toeslag of supplement voor eenoudergezinnen ontvangt)

kind 6-11j kind 12-17j kind 18-24j 16,04 24,43 28,16 andere kinderen (ook kinderen met een aandoening en kinderen die

3. Forfaitaire kinderbijslag kinderen geplaast bij particulier

een supplement voor eenoudergezinnen of sociale toeslag ontvangen)

per geplaatst kind

kind 6-11j kind 12-17j kind 18-24j 31,99 48,88 62,15 gehandicapten die vóór 1 juli 1966 geboren zijn

61,79

4. Toeslag kinderen invalide werknemers

(2)

1ste kind 100,86

2de kind 29,06

(art. 50 ter)

3de kind* 23,43

3de kind** 5,10

*3de kind en elk van de volgende opgevoed in een éénoudergezin **3de kind en elk van de volgende

5. Toeslag kinderen werklozen (art. 42 bis) van meer dan 6 maanden en gepensioneerden(2) 1ste kind 46,88

2de kind 29,06

3de kind* 23,43

3de kind** 5,10

*3de kind en elk van de volgende opgevoed in een éénoudergezin **3de kind en elk van de volgende

6. Toeslag kinderen opgevoed in eenoudergezin (3) (art. 41) 1ste kind 46,88

2de kind 29,06

3de kind en volgende 23,43

II. SUPPLEMENTEN 1. Bijkomende bijslag gehandicapte kinderen < 21 j (art. 47) Oude regeling zelfredzaamheidsgraad zelfredzaamheidsgraad zelfredzaamheidsgraad

0 - 3 punten 4 - 6 punten 7 - 9 punten

Nieuw systeem minstens 4 punten in de 1ste pijler en < dan 6 punten over de drie pijlers 6 - 8 punten over de drie pijlers en < dan 4 punten in de 1ste pijler 6 - 8 punten over de drie pijlers en ten minste 4 punten in de 1ste pijler 9 - 11 punten over de drie pijlers en minder dan 4 punten in de 1ste pijler 9 - 11 punten in de drie pijlers en ten minste 4 punten in de 1ste pijler 12 - 14 punten over de drie pijlers 15 - 17 punten over de drie pijlers 18 - 20 punten over de drie pijlers + 20 punten over de drie pijlers

414,28 453,49 484,78

rechtgevende van 1ste rang

zonder supplement voor éénoudergezin

53,94

andere rechtgevende

62,15

3. JAARLIJKSE BIJSLAG (4) kind 0 t.e.m. 5 jaar kind 6 t.e.m. 11 jaar kind 12 t.e.m. 17 jaar kind 18 t.e.m. 24 jaar

A 28,16 59,76 83,66 112,62

B 20,40 43,86 61,20 81,60

A = gezinnen met art.50bis, 50ter, 42bis, art.41 of art.47 B = overige gezinnen (art. 40)

III. KRAAMGELD 1ste geboorte 2de geboorte elk kind uit een meerlingenzwangerschap

1.247,58 938,66 1.247,58

Het kraamgeld kan worden aangevraagd vanaf de zesde maand zwangerschap en de uitbetaling ervan kan bekomen worden twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum.

IV. ADOPTIEPREMIE

1.247,58

V. GRENSBEDRAGEN VOOR DE INKOMSTEN OF SOC UITKERINGEN 1.INKOMENSGRENS VOOR HET KIND

80,75 107,55 414,28 250,97 414,28 414,28 471,07 504,71 538,36

(1) Het weeskind waarvan de overlevende ouder hertrouwd is of een huishouden vormt, geniet van de gewone kinderbijslag. / (2) Deze rechthebbenden moeten de hoedanigheid hebben van ‘rechthebbende met personen ten laste’, zoniet wordt de gewone kinderbijslag (zie I,1) betaald. / (3) Het maandelijks bruto inkomen mag het toegelaten grensbedrag niet overschrijden (zie grensbedragen V) (4) De jaarlijkse bijslag wordt uitbetaald samen met de bijslag voor de maand juli (begin augustus).

26

2. LEEFTIJDSBIJSLAGEN 1ste kind gewone schaal (dat niet getroffen is door een aandoening

Bedrag van het loon of de sociale uitkering op maandbasis waarboven de betrokken rechtgevenden niet langer recht hebben op kinderbijslag 541,09 Zijn betrokken: - de jongere met een leerovereenkomst; - de werkzoekende die een winstgevende activiteit uitoefent of een sociale uitkering ontvangt; - de rechtgevende die niet langer onderworpen is aan de leerplicht en één van de types van secundair onderwijs met beperkt leerplan volgt die georganiseerd worden volgens de door de gemeenschappen bepaalde normen en daarnaast een winstgevende activiteit uitoefent of een sociale uitkering ontvangt; - de student die een bezoldigde stage verricht waarvan het volbrengen een voorwaarde is tot het verkrijgen van een wettelijk gereglementeerd diploma, getuigschrift of brevet.

2. INKOMENSGRENS VOOR HET GEZIN

Het betreft de inkomensgrens per maand voor de gemiddelde belastbare inkomens (=loon, beroepskosten, vakantiegeld, 13de maand,...) waarboven toeslagen voor een invalide, gepensioneerde of langer dan zes maanden werkloze (die het werk hervatte) rechthebbende of voor eenoudergezinnen niet definitief worden toegekend (voorlopige toekenning gebeurt op basis van bruto-inkomsten): - rechthebbende/bijslagtrekkende woont alleen met kind 2.432,97 - rechthebbende en partner wonen samen met kind 2.512,11


ADRESSEN

* Loketservice STAD 2000 Antwerpen

ADRES Oudeleeuwenrui 25

SOCIAAL BUREAU

KINDERBIJSLAG

03 213 92 80

PROVIKMO *

Bataviastraat 11 2440 Geel

03 213 92 79

Diestseweg 7

Antwerpen

Henegouwen Limburg Luik Namen

Belgiëlaan 52A

014 57 89 00 014 44 35 89 014 22 37 33

Atealaan 65 bus 3

*

Kruisbogenhofstraat 23-27

03 488 43 61

*

2800 Mechelen

Oude Brusselsestraat 8

015 41 10 47

*

2870 Puurs

Rijksweg 9

03 866 12 26

*

2300 Turnhout

De Merodelei 236

014 42 17 62

*

014 54 61 34

*

2260 Westerlo

de Merodedreef 100

6000 Charleroi

Rue Emile Tumelaire 69

7700 Moeskroen

Gustave Fachedreef 3 bus 1

3500 Hasselt

Maastrichtersteenweg 254

011 26 30 30

3900 Overpelt

Leopoldlaan 55

011 64 24 81

4700 Eupen

Aachenerstrasse 7 Rue Mabîme 58

5101 Namur (Erpent)

Pl. des Jardins de Baseilles 4 bus 21

9300 Aalst

Korte Keppestraat 9 bus 21

9900 Eeklo

Molenstraat 160 bus 0101

014 84 93 06 014 84 94 90

050 47 42 04

2500 Lier

4432 Liège (Alleur)

03 491 85 90 03 886 03 56

VlaamsBrabant

014 44 35 87

02 250 00 20

056 48 18 18 011 26 31 71

050 47 42 04

081 24 39 40

02 250 00 20

042 22 16 55 *

081 73 27 93 081 22 94 49

053 60 61 00

*

09 376 76 97

*

053 73 74 00 053 78 09 96

09 377 11 93

Molenstraat 160 bus 0001 9000 Gent

Nadine Crappéstraat 1 bus 101

09 235 49 23

*

Business Center d'Oude Fruitveiling Gentse baan 66

03 760 13 70

*

1500 Halle

Vanden Eeckhoudtstraat 13 bus 1

02 360 31 83

*

3000 Leuven

Diestsevest 82

016 22 45 95

Tessenstraat 3

09 377 18 08 09 235 49 61

09 235 49 49 03.760.17.30

*

016 31 09 70 02 687 63 30

3300 Tienen

Goossensvest 42

016 81 24 45

*

1000 Brussel

Willebroekkaai 37

02 250 00 30

*

02 212 22 30

Waals-Brabant

1301 Bièrges

Rue de Champles 70 bus 2

010 49 50 70

8000 Brugge

Sint-Clarastraat 48

050 47 44 01

*

050 47 44 84

02 250 00 20

’t Zand 20 Jan Breydellaan 107

050 47 44 84 050 47 49 29

050 47 49 47

Dirk Martensstraat 26 bus 1

WestVlaanderen

050 47 47 47

8600 Diksmuide

Gasthuisstraat 1

051 50 23 54

8870 Izegem

Burgemeester Vandenbogaerdelaan 72

051 33 63 72

8300 Knokke

Elizabetlaan 209

050 55 29 88

8400 Oostende

Leopold II-laan 12

059 55 19 20

8800 Roeselare

Ovenstraat 5

*

051 50 04 01

050 47 42 04 *

059 56 87 56 051 26 06 00

Arme-Klarenstraat 55 Ovenstraat 37

051 22 01 92 051 26 90 60

8820 Torhout

Zuidstraat 18

050 22 08 96

*

050 21 66 30

8630 Veurne

Lindendreef 9

058 31 07 50

*

058 31 57 27

8970 Poperinge

Burgemeester Bertenplein 10

057 33 36 20

*

8500 Kortrijk

Koning Leopold I-straat 18

056 23 94 60

Duinkerkestraat 17

058 29 69 40

Reepkaai 4 8900 Ieper

Fochlaan 34

03 238 18 38

016 24 41 00

02 250 00 20

Brussels Hoofdst. Gewest

8200 Brugge

al onze kantoren vindt u op admb.be

*

9100 Sint-Niklaas

Gebrs. Danhieuxstraat 6

011 26 31 80

087 59 35 20

02 250 00 20

Pl. des Jardins de Baseilles 4

3090 Overijse

03 860 25 59

071 31 34 82

Dirk Martensstraat 67

OostVlaanderen

VERZEKERINGEN

03 204 70 60

Diestseweg 63 2200 Herentals

ZENITO

057 21 83 73

056 26 42 50

*

056 32 46 10 056 63 64 21

*

057 22 86 67

057 22 86 86


puur

PB- PP B- 8599

UW HR-MAGAZINE

BELGIE(N) - BELGIQUE

NUMMER 14· 4 JAARGANG DRIEMAANDELIJKS MAGAZINE E

ADMB HR-PARTNER· SINT-CLARASTRAAT 48· 8000 BRUGGE AFGIFTEKANTOOR GENT X· P 409699

Goesting in een uitdagende job? Ter ondersteuning van onze stevige groei is Groep ADMB op zoek naar enthousiaste nieuwe collega’s

Wie we zijn 1.300 ADMB-medewerkers ondersteunen dagelijks het personeelsbeleid van vele tienduizenden ondernemers en organisaties. Aan deze klanten bieden we op elk moment het gepaste HR-dienstenpakket: van opstart tot loonadministratie, van rekrutering tot preventie, van kinderbijslag over verzekeringen tot HR-advies. In dialoog met onze klanten pakken we hun hr-uitdagingen aan van vandaag en morgen. Zo maken we samen werk van een succesvolle toekomst.

Waarom kiezen voor een job bij Groep ADMB? Bij Groep ADMB kom je terecht in een dynamische en mensgerichte organisatie. Vanuit een duidelijke toekomstvisie ondersteunen we onze klanten met een kwalitatieve dienstverlening op maat. Je mag rekenen op een gevarieerde jobinhoud, waarbij samenwerking over teamgrenzen heen centraal staat. Je kiest voor een uitdagende job in een professionele omgeving met ruimte om jezelf verder te ontwikkelen. We voorzien een competitief salarispakket met aantrekkelijke extralegale voordelen.

Word jij onze nieuwe collega? Momenteel zijn we op zoek naar enthousiaste m/v’s voor de volgende jobs :

Kom naar onze jobdag op 30 september in Brugge, Brussel, Gent, Hasselt of Sint-Niklaas. Meer info op admb.jobs/jobdag.

Erkend wervings-en selectiebureau VG.28/U, B-AA11009 & W.INT/RS/SO. - lid Federgon

ADMB Sociaal Bureau    

Klantenadviseur payroll (Diverse regio’s) Startersbegeleider (regio Mechelen) Accountmanager kmo’s & social profit (West-Vlaanderen) Kmo-adviseur (regio Meetjesland - Gent)

ADMB Verzekeringen  Consulent schade (Brugge)  Consulent Property (Leuven & Overijse)  Accountmanager B2B (Antwerpen, Vlaams-Brabant, Limburg, Henegouwen )

ADMB HR Services 

HR-consultant (Diverse regio’s)

Provikmo    

(Kandidaat-)Arbeidsgeneesheer (Diverse regio’s) Preventieadviseur ergonomie (Antwerpen & Limburg) Preventieadviseur arbeidsveiligheid niveau 1 (Herentals/Hasselt) Preventieadviseur psychosociale aspecten (Zuid-West-Vlaanderen)

  

Klantbeheerder (Roeselare/Kortrijk) Zonemanager (Puurs) Preventieadviseur niveau 2 (West-Vlaanderen)

Groep ADMB           

Projectleider (Brugge) (Junior) inbound marketeer (Brugge) Junior online marketeer (Brugge) Juridisch adviseur (Brugge & Hasselt) (Senior) Java-ontwikkelaar (Brugge) IT analist / customer proxy (Brugge & Brussel) Servicedeskmedewerker (Brugge) Technical support medewerker (Brugge) Business Architect (Brugge) Junior java/angular developer (Brugge) Software support medewerker (Brugge)

ZENITO ONDERNEMINGSLOKET  

Ondernemingsconsulent (Hasselt, Gent & Brugge) Klantenadviseur (Brugge)

Meer info en solliciteren via admb.jobs


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.