Page 1

DESIGN PORTFOLIO 2011 - 2018

aditi mukherjee


contact

email: aditi.mkrg@gmail.com or location: champaign, illinois

aditim4@illinois.edu

education

Master of Architecture (2017 – 2019 expected) University of Illinois at Urbana Champaign, USA Bachelor of Architecture (2011 – 2016) M. S. Ramaiah Institute of Technology, India.

skills

Drafting Autodesk AutoCAD 3D Modelling Rhinoceros 3D Grasshopper Google SketchUp Autodesk Revit Architecture Performance Analysis DIVA ANSYS Open Studio Rendering V-Ray Lumion 3D Presentation Adobe Suite

references DR. YUN KYU YI yky2@illinois.edu KEVIN ERICKSON kne@illinois.edu ALOK SHETTTY ashetty@bhumi-putra.com

recognition

Nominated for Chicago Prize Spring 2018, University of Illinois at Urbana-Chamoaign.

experience

Mindspace Architects, Bangalore, India Intern Architect (June 2014 – August 2014) Bhumiputra Architecture, Bangalore, India Intern Architect (June 2015 – July 2016) Architect (December 2016 – June 2017) RESPONSIBILITIES: Formulating the design brief, concept development and design. Manufacturing technical drawings and details. 3D visualization and modelling. Sourcing materials and conducting cost analysis. Supervising the construction and fabrication process on site. Negotiating the budget and setting work schedules with contractors, vendors and craftsmen. Collaborating with Structural, HVAC, Electric and other consultants. Client presentations.

workshops and training

Training on “Production and use of Compressed Stabilized Earth Blocks” held by Auroville Earth Institute (UNESCO Chair Earthen Architecture), Auroville, India. August 2016. Member of the Editorial and Graphic Design team of the annual magazine – “RENDER” of the School of Architecture, M. S. Ramaiah Institute of Technology. April 2014. Exposure Programme on “Laurie Baker philosophy in Architecture and Building Technology” held by Laurie Baker Centre for Habitat Studies in association with COSTFORD and NASA, Kerala, India. August 2014. Certified in “AUTODESK REVIT ARCHITECTURE” by EduCadd Technical Education Centre (an ISO9001 : 2008 Certified company), Bangalore, India. September 2013.


STARTING POINT | TIMES SQUARE AREA OF GREATER PEDESTRIAN DENSITY TO DISPERSE CROWDS.

THE ROUTE EXANDS AND CONTRACTS DEPENDING ON THE EXISTING PEDESTRIAN PATTERN SIMULTANEOUSLY DISCOVERING POTENTIAL INTERVENTIONS.

THE ROUTE UTILIZES THE UNATTENDED SITES THROUGH MULTI-FUNCTIONAL LAYERS SPECIFICALLY TARGETING PARKING LOTS.

LAST RESORT| THE FRINGE, PIER 84 TAKING THE VISITORS TO THE NATURALLY RICH AREAS FROM THE CONCRETE JUNGLE.

THE ROUTE UTILIZES WEAVES THROUGH THE BLOCKS EXPLORING THE UNATTENDED SITES.

THE ROUTE ACTS AS A MAGNET GENERATING A RICH VARIETY OF DIALOGUE WITH THE EXISTING PROGRAMS INREASING PROXIMITY TO THE WATER FRONT.

01

elementary school

02

auxetic facade systems

03

04

office interiors

05

pre-fabricated residence

06

stonewall residence

07

graduate college

08

occupational housing

09

building with earth

propositions studio


01

dr. howard elementary school

type: academic (graduate) team: 2 members college: university of illinois at urbana champaign tutor: dr. yun kyu yi semester: spring 2018 site: champaign, illinois Buildings should be dynamic and respond to the environment of where they are located and the program they are meant for. Responsive architecture aims to optimally respond to a range of needs within multiple contexts and is capable of self-modification, regulation, and adaptation. High performance buildings are never inert and react intelligently to changes of various kinds. We approached the design of the elementary school with the intent of creating a space of community for the children and staff. We explored how best to create spaces of collaboration as these students transition from grade to grade. These transitions are a journey that all students go through and our aim is for our design to reflect this. Our goal was to create spaces where the students could be active while still learning.


1 One of our first design concept was to have a courtyard in the middle with the building program looking into it. We had also decided on the location of the main entrance into the building.

2 The next step was to separate the volumes with different programs and therefore we ended up with a porous building with multiple entries.

3 Next we changed the orientation of one of the blocks to create a triangular courtyard with 3 points of egress.

4 The final step was to change the levels of the different blocks to create a loop with views outward and inward.

view of the school from the playground


typical classroom

view of entrance facade

WEST PARK STREET

P OFF

T DRO

PAREN

BUS DROP

OPEN PLAY

HARD SURFACE PLAY

ENUE WEST UNIVERSITY AVENUE

site plan

cafeteria

library


west elevation

30’

5.

25’

4.

3.

1.

5’

18’

2.

1. cafeteria 2. atrium 3. music room

section b-b’

4. third grade block 5. fourth grade block

south-east elevation

35’

6. 25’

25’

5. 5’

4.

4.

4.

3. 1.

12’

2. 1. main entrance 2. reception 3. first grade block

section a-a’

4. second grade block 5. cafeteria 6. library


23 24 25 26 27 28

fifth grade group study library art room speech therapy special ed

third floor 17 18 19 20 21 22

kindergarten toilets first grade second grade third grade fourth grade

second floor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

lobby admin receotion nurse’s office files principal’s office vice-principal’s of conference room social worker phyc room teacher’s lounge toilets central atrium music room gymnasium services cafeteria

first floor


exploded isometric view


grasshopper script

SUMMER

SPRING

WINTER

optimum position of louvres

monthly simulations

sun path diagram


02

auxetic facade

type: academic (graduate) team: individual college: university of illinois at urbana champaign tutor: dr. yun kyu yi semester: spring 2018 site: champaign, illinois This exercise was about exploring the possible application of auxetic structures as a screening device. The structure retracts or extends based on ambient conditions to maximize its performance. The movement of the auxetic structure was simulated using grasshopper and daylight analysis was conducted to test performance. Physical prototypes of the facade were built to see real-life performance and test if the design in practically viable.


grasshopper simulation

modification of basic unit


prototype 1

prototype 2


03

pedestrian palimpsest

STARTING POINT | TIMES SQUARE AREA OF GREATER PEDESTRIAN DENSITY TO DISPERSE CROWDS.

type: academic (graduate) team: 2 members college: university of illinois at urbana champaign tutor: kevin erickson semester: fall 2017 site: manhattan, new york The framework for the “Proposition Studio� was anchored in the concepts of Urban Design and was a combination of lecture sessions, field visits, surveying and design. This project was about problem solving that did not necessarily mean a built intervention. Extensive surveying and studies were conducted to problematise issues that are taken for granted. Our proposition questioned the rigidity of the Manhattan grid and aims to redefine the pedestrian experience. Streets that are designed for pedestrians and not cars. Through these sessions not only did I learn about how to conduct surveys but that all problems do not need built intervention. Achitecture is not only about building but about problem solving.

THE ROUTE BLOCKS EX

THE ROUTE ACTS WITH THE EXIST


E UTILIZES WEAVES THROUGH THE XPLORING THE UNATTENDED SITES.

S AS A MAGNET GENERATING A RICH VARIETY OF DIALOGUE TING PROGRAMS INREASING PROXIMITY TO THE WATER FRONT.

THE ROUTE EXANDS AND CONTRACTS DEPENDING ON THE EXISTING PEDESTRIAN PATTERN SIMULTANEOUSLY DISCOVERING POTENTIAL INTERVENTIONS.

THE ROUTE UTILIZES THE UNATTENDED SITES THROUGH MULTI-FUNCTIONAL LAYERS SPECIFICALLY TARGETING PARKING LOTS.

LAST RESORT| THE FRINGE, PIER 84 TAKING THE VISITORS TO THE NATURALLY RICH AREAS FROM THE CONCRETE JUNGLE.


proposed pedestrian grid across manhattan


activating unused plot at intersection

activating parking lots near fringe piers


04

lookup hq office interiors type: professional team: 2 members office: bhumiputra architecture client: lookup inc. year: 2015-2016 (completed) site: bangalore, india

Lookup is a mobile application that connects customers with local retailers. While designing we had to be wary of their unique work culture and create an environment best suited to their needs. Workstations range from standing desks (which encouraged a more active workplace), cabin for the CEO, 10 seater conference room, linear workbays, self contained 4 seater workspaces for specific teams, to cosy wall seats. Indigenous plant species served to differentiate spaces, while also improving air quality and incorporating Lookup's trademark green colour. At the very centre, a semi-circular amphitheatre (fondly nicknamed “The Pitch�) transforms from brainstorming arena by day, to a recreational hub by night. A cluster of bright red, old-school telephone booths are used as ideal spots for Skype calls.


floor plan

detailed isometric drawings

details for amphitheater


seating with planters

ceo’s office

workstations with wall seats

standing desks

skype booths

“the pitch” - amphitheater


05

house in the woods type: professional team: 2 members office: bhumiputra architecture client: raghava kk (artist) year: 2016 (ongoing) site: woodstock, new york

The Woodstock Residence or the “House in the Woods� is home to an Indian artist and his family. It is located on a beautiful 12 acre site in the town of Woodstock, New York overlooking the Catskill mountain range. The house is meant to be the first of many in a design village that will be developed on the site. The project is distinctive not only because of the unique process we used to design it since none of us had visited the site but also because the house itself will be prefabricated in India and then shipped to New York. Since the site has many natural streams that collect at a pond in the site, we decided to build the house beside the lake. We tried to give the built mass a transparent character where the user is constantly connected to the surroundings visually.


evolution of form

first floor plan

view into living area

entrance facade


Prototype of the column unit with a base plate, custom-

ised coulumn with space for doors, windows and wall panels and shows how the I-section beams and column connect. In order to keep the structure as light as possible we devised special columns that could house windows, doors or wall panels while providing support to the structure. This makes it possible to eliminate additional mullions giving the elevation a clean finish while saving money and making installation easy. The vertical members of the house mimick the slender trunks of the trees on the site. The house is a series of solids and voids giving the user a novel experience of the forest.

children’s room

master bedroom


06

stonewall residence type: professional team: 2 members office: bhumiputra architecture client: shetty and family year: 2016 (ongoing) site: bangaore, india

The Stonewall Residence is built around three large 50 years old mango trees. The mango trees were the most important elements of this site when we started thinking about designing this house. We wanted to create private living spaces without compromising the experience of being under the large foliage of mango trees. The house consists of three floors - Basement floor, Ground floor and First floor. From left to right First we have the outdoor spaces, Second we have the living spaces, Third we have the service and utility areas. The plan of the house is conceived as two stone walls that divide the site into three parts.


planning concepts

detailed isometric drawings


seating under master bedroom canopy

home theater

entrance facade

basement wall with stamped concrete

living area


07

coorg graduate college

type: academic (undergraduate) team: individual college: ms ramaiah institute of technology tutor: s vishwa semester: spring 2014 site: coorg, india The project brief called for multiple building blocks to house different programs – Studios (PG and UG), Lecture Halls, Resource Centre with Library, Staff offices, Workshops and Laboratories, Conference facilities, Administrative offices, Recreation and Sports Centre as well as Housing for students and staff. The contours of the site invite streams to form during rainfall and form a natural hierarchy of movement for the various programs. The underlying design principle was to fragment these different programs physically and then join them by external paths. Since the site was heavily contoured I tried retaining most of the natural terrain in order to ensure sustainability. Additionally I decided to use locally available materials such as laterite stone or rammed earth since they respond well to local climatic conditions and can be sourced locally.


The Studio buildings were conceptualized as a single continuum along an axis. The buildings cut against the contours and create levels within the buildings.


view of common space

open floor plan of studios to promote collaborations


plan and section drawings

form development of the laboratory and workshop building


08

occupational housing:weavers

type: academic (undergraduate) team: individual college: ms ramaiah institute of technology tutor: dr anuradha n semester: spring 2013 site: bangalore, india This project was about creating housing prototypes for weaver’s. Weaver’s in India have a uniques work-life relation. They live and work in the same place. The design of the prototype had to keep the two programs together while keeping them separate. Each cluster consists of 4 houses. People of the same occupational group occupy each cluster. The row houses concept helped save materials and labour cost. Weaving is at the HEART of each block. The beneficiaries set up their looms in the central court and use it as their work place thereby working in their home itself. Plants act as Noise Buffer betwen Workspace and Living space. Cross Ventilation is maintained throughout despite the small carpet area. There is possibility of extension of living space in upper floors in the future.


massing diagram

material and costing table

exploded view


interior view of living area


09

building with earth type: workshop year: 2013 locations: kerala, india

The framework for the “Laurie Baker philosophy in Architecture and Building Technology” programme was anchored in the concept of Green Economy and was a combination of lecture sessions, hands-on training, field visits, films and interactive sessions. We built walls using different brick bonds and constructed arches that could bear loads upto 800 lbs. Through these sessions not only did I learn about the details of construction, I also learnt about the gap between an architects office and a mason’s site and understood how important it is to reduce this gap.

making filler slab


09

building with earth type: workshop year: 2014 locations: auroville, india

The Intensive training course on “Production and use of Compressed Stabilized Earth Blocks” is a combination of CSEB Production and CSEB Masonry and covers the theory of CSEB with basics on soil characteristics, design, calculation and includes practical sessions on block production, handling adjustments and maintenance of the presses. We were also introduced to other stabilised earth techniques like building stabilised rammed earth walls, a CSEB wall and pre-casting composite lintels. We also had seminars on “Earthquake Resistant Construction and Design” with case studies in Nepal and “Rehabilitation Housing in Coastal areas affected by tidal floods or Tsunami in India.

constructing rammed earth wall


making compressed stabilized earth blocks

making compressed stabilized earth blocks


DESIGN PORTFOLIO 2011 - 2018

aditi.mkrg@gmail.com 217-904-8001

2018 portfolio  
2018 portfolio  
Advertisement