Page 1

PORTOFOLIU Ș E R B A N A D I N A

|

A R H I T E C T U R Ă

|

2 0 1 1 - 2 0 1 7


Aceasta este o selecĹŁie de lucrări din anii 3-6 de facultate


CUPRINS

3

Concursuri pag. 6

1

Proiect de Diplomă pag. 11

2

Campus universitar pag. 21

Clădire hibrid pag. 27

4

Teatru experimental pag. 33

5

Centru reeducare minori pag. 39

Locuinţe colective sociale pag. 49

8

Proiect de scenografie pag. 55

M u z e u l

M u z i c i i

6

Muzeul muzicii pag. 45

7

B a z e l e p r o i e c t a r i i d e a r h i t e c t u r a


Laser Valley - Lands of Light Măgurele va fi un oraș al viitorului ce va utiliza tehnologia ecologică. De-a lungul timpului această arie se va dezvolta ca un centru științific al Bucureștiului și a întregii țări. Pentru că aici vor veni foarte mulți cercetători se propune în primă fază rezolvarea problemei locuirii, incluzând ansamblurile de locuit, spațiile comerciale, culturale și educative, a spațiilor verzi și pentru relaxare. Pe lângă actualele cladiri pentru cercetare se vor dezvolta și altele, ce vor crea împreuna un parc industrial ecologic și sustenabil. Principala sursă de energie de care dispune Măgurele si al cărei cost este egal cu zero, este energia solară. Așadar, un oraș al ”soarelui” va crește lângă București – mașini, tramvaie, locuințe, clădiri de birouri ce vor funcționa cu energie solară. În timp această tehnologie se va extinde atât de mult, încât va fi folosită și de locuitorii autohtoni. În partea de sud, Măgurele se învecinează cu prtul 1 Decembrie, cere în viitor ar putea devein un punct commercial important. Proiectul Măgurele – Sun City va avea trei etape I. Proiectarea campusului de cercetare și inovare, ce cuprinde: locuințe collective (hotel, apart-hotel) pentru cei ce vor veni să stea aici pe perioade scurte de timp, clădiri de birouri, centre comerciale, culturale, educative. Acestea vor fi poziționate în partea de vest a pădurii, între DN5 și viitoarea autostradă București Giurgiu. În partea de sud a pădurii vor fi locuințe individuale pentru ce ce vor sta aici un timp îndelungat. În același timp se va dezvolta și locuirea autohtonă. II. Extinderea Institutului de Fizică; apariția micro-centrelor de cartier, utilizarea apei râului Ciorogârla în amenajarea peisagistică. III. Aria dintre Măgurele și București se va extinde: locuințe collective, industrie, precum și cea dintre Măgurele și portul 1 Decembrie.

6

INTEGRAREA SOCIALĂ Diferența dintre localnici și cei ce vor veni aici va fi foarte mare. Pentru a evita conflicte cauzate de dezvoltarea continua a proiectului ELI-NP, se propune un plan de informare și acomodare a localnicilor cu o nouă tehnologie care va putea fi folosită pentru a le ușura viața de zi cu zi. Unul din primii pași spre a-I învăța pe oamenii din Măgurele despre energia eco este dotarea tuturor locuințelor cu panouri fotovoltaice. Populatia autohtona se ocupa in special cu argicultura. Intr-o a doua etapa a proiectului (dupa 5 - 10 ani de la initiere) urmeaza sa se realizeze sisteme agricole cu tehnologie avansata. Terenul din jurul orasului (de care locuitorii sunt probabil atasati) ofera posibilitatea cultivarii bio. Toate acestea, in ideea ca Magurele sa devena nucleul unei noi metode/tehnici/mod de agricultura din campia


SISTEMUL DE TRANSPORT Transportul in comun pentru urmatorii 10 ani este deja planificat prin realzarea unor noi linii de metrou in Bucuresti si extinderea celor existente: M6 va ajunge chiar aproape de limita administrativa a orasului Magurele si BRT-ul care va circula de la Gara de Nord si va avea capat de linie chiar in centrul orasului cu iesire atat la Institut, cat si la Centru de cercetare. Tot pentru transportul in comun propunem utilizarea sistemului String. Acest sistem are la baza folosirea unui fel de fire electrice, numai ca in loc sa transporte energie electrica, acestea devin suport pentru niste vehicule speciale. Cei care propun sistemul String spun ca acesta are mari avantaje atat in ceea ce priveste costul - undeva intre de trei si 10 ori mai ieftin decat un tren clasic, unul de tip maglev sau o autostrada, cat si in ceea ce priveste eficienta - un motor de 80 kW (107 cai putere) ar putea fi suficient pentru ca un vehicul conectat la acele fire sa poata transporta 20 de persoane cu o viteza de pana la 250 de kilometri pe ora. In marile spatii verzi, persoanele se pot deplasa cu bicicleta, si in aceasta idee urmarim pe viitor (20 ani) utilizarea bicicletelor computerizate si secutizate cu baterie alimentata fotovoltaic. Pentru traversarea distantelor mai mari din cadrul orasului ( de exemplu traversarea unui spatiu verde amplu dintre doua ansambluri de cladiri) se poate face cu ajutorul unei cai ferate monosina alimentata de puterea muschilor umani. Aceasta consta intr-un sir lung de capsule transparente atarnate, puse in miscare prin pedalare, ce poate atinge 50 km pe ora. BUCURESTI - MAGURELE - 1 DECEMBRIE - DUNARE Acest aspect este urmarit intr-o ultima etapa a proiectului, in scenariul unde orasul Magurele functioneaza deja ca Sun City si centru de cercetare in domeniul fizicii subatomice si atrage deopotriva atat oameni de stiinta la nivel international cat si turisti. Transportul se va face astfel pe apa. Ulterior, cu deschidere la Dunare, se poate realiza comert al unor industrii a echipamentelor pentru energii ecologice (50+ani). RESEARCH AND INNOVATION CAMPUS Acest parc este situat in partea de vest a padurii, cuprins intre autostrada Bucuresti-Giurgiu si DN5. El este impartit in doua de catre soseaua de centura a Bucurestiului. In partea de sud va fi construit un cartier de locuinte individuale pentru cercetatorii care vor asta aici pe termen lung. Locuintele sunt dispuse radial in mici comunitati, in jurul lor fiind amenajat spatiu de loisir. Acestea comunica cu institutul printr-o sosea subterana , accesul la suprafata facandu-se printr-un lift de sticla, ce are si rol de semnal pe timp de noapte. Pe partea de nord, niveul de inaltime este mai ridicat, avem locuinte colective pentru cercetatorii care vin pe perioade scurte de timp, parcuri, amfireatre in aer liber, terenuri de sport, cladiri de birouri ce apartin centrului de cercetare.

7


Ideas forword - 24h competiton - H2O

8

Apa - cateodată suntem în căutarea ei, câteodată o evităm, dar cu toate astea este indispensabilă. Viaţa pe pământ ne-a format o idee despre casă, dar ce s-ar întâmpla dacă am încerca pe apă? Scenariul nostru este despre o comunitate care decide să trăiască pe ocean, ca un efect al încălzirii globale. Această comunitate foloseşte tehnologia şi resursele naturale pentru a se întreţine. Casa pe uscat - ne protejează de ploaie; casa deasupra oceanului - poate colecta apa de ploaie; folosind materiale noi putem transforma apa de ploaie în apă potabilă. Fiecare casă este acoperită de o membrană dublă care colectează apa de ploaie şi o înmagazinează înăuntrul unui rezervor. Tipologia acestei societăţi este aceia a unei societăţi simple, unde toată lumea este egală, fără segregarea socială a unei societăţi tradiţionale. Este o comunitate strânsă, iar membrii acesteia sunt interdependenţi. Fie prin pescuit sau o altă meserie, aceştia formează un întreg.

Ansamblul, care poate fi comparat cu un arhipeleag, începe de la o singură insulă, generatoare și se întinde odată cu creşterea populaţiei. Noile insule sunt legate de cele existente iar toate sunt ținute laolantă de cea originală, care este ancorată de fundul oceanului. Fiecare insulă pluteşte în baza unui sistem de plastic reciclat, ţesut şi acoperit cu nisip şi sol. Totul este regenerabil iar energia este furnizată de valurile oceanului.


Ideas forword - 24h competiton - Mithology Tema propusă oferă diferite moduri de abordare a subiectului. Totuși, importanța istorică a muntelui și zeilor olimpului este un simbol și în zilele noastre. Însemnătatea, caracteristicile, trăsăturile fiecărui zeu, oferă și astăzi sens diferitelor paliere ale existenței, ca urmare, limitele fizice ale proiectului sunt aceleași cu limitele întinderii lumii, al cărui centru este casa zeilor aflată în vârful muntelui Olimp. Centrul templului este o cameră de sfat a zeilor, de formă sferică, din care se face accesul în fiecare sector al acestora. Zeii pot ajunge aici numai prin camerele lor, camere ce întruchipează natura fiecăruia: culorile, atmosfera, materialele sunt bazate pe trasăturile diferite ale acestora. Totodată aceste camere sunt metaforic puntea de legătură dintre lumea umană și cea a zeilor. Poiectul este o reprezentare a : unde își au vechii zei ”casa” în zilele noastre.

9


1 Centru de restaurare antichitÄƒĹŁi


Nume: Reinventarea unui țesut urban vechi din centrul istoric București An: 2017 Locație: Calea Moșilor 72-86 Îndrumător: prof. dr. arh. Mihail Dan Cocheci Proiect de diplomă Calea Moşilor are o bogată istorie însoţită de un caracter comercial puternic. Noul ansamblu propus (situat în apropierea Bisericii Sfântul Gheorghe Nou) reprezintă un loc în care să se înveţe arta meşteşugurilor şi a restaurării de obiect. Motivaţia din spatele acestui proiect este de a aduce diversitatea şi o parte din atmosfera pe care o avea în trecut acest loc, astăzi fiind într-o stare de degradare avansată, clădirile abandonate, sau locuite ilegal.

se află şi un apart-hotel destinat celor care vin să înveţe, meşteşugarilor, şi tuturor care îndrăgesc atmosfera de târg şi ateliere.

Toate activităţile vor fi adăpostite de o clădire care îmbină arhitectura modernă cu cea a clădirilor de patrimoniu într-o relaţie complementară. Fiecare atelier este deschis către una dintre multele curţi interioare (pattern cunoscut de ţesutul urban vechi al capitalei). Acest lucru oferă o atmosferă primitoare şi creează posibiPrin crearea atelierelor de restaurare oamenii sunt încurajaţi să litatea de a avea spaţii de lucru atât în interior cât şi în exterior. aducă aici obiecte vechi şi uzate. Aceste obiecte pot fi de la acelea Experienţa culturală este îmbogăţită de posibilitatea organizării cu valoare emoţională deosebită pentru fiecare în parte, până la târgurilor de antichităţi, conferinţe şi expoziţii. piese de artă valoroase şi colecţii în ediţie limitată. Oamenii pot beneficia şi de existenţa unui centru de evaluare unde pot obţine o expertiză profesională asupra bunurilor pe care le deţin. De asemenea va exista o şcoală în ideea de a învăţa doritori tehnicile si metodele de restaurare. Această şcoală este o organizaţie formată din maeştri meşteşugari şi specialişti în restaurare care îşi vor împărtăşi cunoştinţele despre nişte meserii de altfel uitate. Tot aici

11


12


spațiul neconstruit existent

spațiul neconstruit propus

Forma a fost influențată de mai multe astepcte. Din punct de vedere al gabaritului se va raporta la existent, la calcane şi la retragerile menţionate prin PUZ şi se vor completa fronturile. Pe lângă acestea se va păstra în interiorul parcelelor spaţiul verde, de tipul curte interioara care este specific zonei și care poate fi accesat prin ganguri acoperite sau nu. Se creeaza un traseu pe parcursul căruia se găsesc mai multe astfel de curți, spațiul interior al ansamblului deschizându-se spre ele. Aici se vor desfâșura evenimente de natură culturală și comercială ( expoziții, workshop-uri, târguri de antichități). Noile clădiri vor păstra pe cât posibil amprenta la sol a vechilor clădiri. De asemenea se vor păstra fațadele vechi ce creează frontul continuu la Calea Moșilor. Fațadele noi vor fi o reinterpretare a imaginii celor vechi.

13


plan parter

14


15


plan etaj 1

plan etaj 2

16


fațadă Claea Moșilor

17


secțiune longitudinală ansamblu Cross section 1-1, sc. 1:50 Alcatuire terasa circulabila strat uzura, placi ceramice pentru exterior 1.8 cm strat de poza, mortar, ciment strat hidroizolant, carton asfaltat

+ 14.40

strat DDC, carton asfaltat perforat strat suport, beton simplu cu agregate cu granulatie fina, 2,5 cm strat de panta, beton simplu cu agregate naturale cu granulatie mare 7 cm strat termoizolant, placi polistiren expandat, 20 cm bariera contra vaporilor, carton asfaltat strat de difuzie, carton asfaltat perforat strat egalizare, beton simplu cu agregate cu granulatie fina, 3 cm placa, beton armat, 13 cm strat tencuiala interioara: grund, tinci finisaj interior: vopsitorie

Alcatuire sarpanta

B

invelitoare cu falturi verticale la 100 cm astereala scanduri rasinoase 25 mm rigle verticale 45 x 75 mm astereala OSB 20 mm termoizolatie vata bazaltica 10 cm placa de acoperis, beton armat, 15 cm structura metalica fixata mecanic gips carton 2 cm

A

2.66

C

Apartment hotel - duplex type, 2 rooms

+ 10.38 0.49

panou din beton prefabricat 340 x 440 cm

2.71

2.98

0.60

perete de compartimentare porotherm 30

1.05

+ 7.20

tamplarie de aluminiu

0.62

0.28

2.72

0.20

2.79

0.25

Alcatuire placa interior

0.35

Apartment hotel 1 person room

strat uzura, parchet lemn masiv, 2.2 cm strat adeziv, aracet, 3 mm sapa slab armata pentru instalatii ,7 cm

2.98

tamplarie aluminiu, geam dublu termoizolant, low-e, SCHUCO

strat protectie, hartie Kraft strat vibroabsorbant, polistiren expandat, 3 cm placa, beton armat, 15 cm strat tencuiala interioara:, grund, tinci finisaj interior: vopsitorie

0.86

tamplarie de lemn fata foaie de sticla

balustrada din sticla duplex securizat

0.62

0.36

0.28

+ 3.96

camasuiala beton armat 15 cm perete de zidarie plina 36,5 cm finisaj tencuiala exterioara decoratie de fatada, ipsos

2.36

1.85 Alcatuire placa interior

finisaj tencuiala exterioara

Vintage store

tavan fals gips-carton mecanism de prindere tavan fals

Alcatuire placa peste subsol

3.68

dalaj beton prefabricat 8 cm strat mortar uscat pt prindere dalaj 4 cm sapa de B.A. 12 cm hidroizolatie beton de panta ( 2% ) termoizolatie polistiren expandat 15 cm dala groasa B.A. 20 cm termoizolatie polistiren expandat 10 cm tencuiala 0.5 cm

3.04

strat de uzura, parchet lemn masiv, 2.2 cm strat adeziv, aracet, 3 mm sapa armata , 4cm strat protectie, hartie Kraft strat vibroamortizant, polistiren expandat, 3 cm placa, beton armat, 15 cm strat termoizozant, placa polistiren expandat, 15 cm finisaj, TEST, 1 cm

stalp B.A.60x60

Alcatuire trotuar dale prefabricate beton, 8 cm strat poza, nisip, 7 cm strat balast si argila, 7 cm strat pamant de umplutura

0.33

± 0.0

3.58

stalp B.A.60x60

termoizolatie polistiren extrudat 10 cm

secțiune transversală prin volumul ce relaționează cu fațada veche

hidroizolatie 2.81

perete beton armat 40 cm radier general 60 cm

18

C

B

A


19


2 Campus universitar


Nume: Campus universitar An: 2016 Locaţie: Calea Plevnei, nr. 59 – Universitatea de construcţii, secţia Utilaj Tehnologic Îndrumător: Prof. Dr. Arh. Mihail Dan Cocheci Proiect în echipă

Acest campus cuprinde universitatea, un centru de cercetare şi inovare, spaţii de cazare, de întâlnire, de lucru împreună, birouri. Ansamblul este format dintr-o serie de volume, fiecare primind un limbaj diferit, astfel încât să se închidă spre oraş şi să se deschidă spre cealaltă universitate ( Universitatea de Drept), concentrând între cele două un parc al studenţilor. Volumele dinspre stradă şi pereţii de care sunt agăţate cutiile de sticlă creează un fundal pe care se proiectează imaginea parcului. Aceste cutii de sticlă, realizate pe principiul perete – nod – cutie, sunt egale ca înălţime, dar poziţionate la cote diferite. Ele glisează spre parc şi alternează cu trei curţi engleze. Toată această zonă centrale este miezul activităţilor şi întâlnirilor dintre studenţi, profesori şi centru de cercetare. Am creat astfel trei niveluri de permeabilitate vizuală prin materialele folosite pentru faţadă: mesh de cupru ( cel mai opac), mesh de aluminiu şi sticlă ( cel mai transparent). Imaginea ansamblului este una tehnologică, precum specializarea universităţii.

21


faĹŁadă sud

22

plan parter


secĹŁiune longitudinală

plan subsol

23


faţadă nord

24


mana curenta sticla securizata montant prindere mana curenta

strat tencuiala TEST strat termoizolant, polistiren extrudat 10 cm bariera contra vaporilor strat de difuzie perete atic B.A 20 cm strat termoizolant, placi vata minerala tip G100 10 cm

strat hidroizolant, membrana bituminoasa aditivata

tavan fals, placi polistiren 60x60 cm

+8.8

grinda metalica profil I, 60 cm

0.60

pardoseala orizontala, dale beton prefabricat pe picioruse cu inaltime variabila

0.2

+9.5

strat termoizolant, placi rigide din fibre de bazalt tip PB160, 30 cm bariera contra vaporilor strat de difuzie stra de egalizare, beton simplu cu agregate naturale 4 cm

+8.2

geam securizat, reflectant

0.36

strat de panta, beton simplu cu agregate naturale 7 cm placa B.A. 20 cm tija metalica tensionata , aluminiu

0.12

tavan fals, placi polistiren 60x60 cm

0.84

0.22

+5.00

structura metalica aluminiu, sustinere tavan fals

+4.15

grinda metalica profil I, 60 cm

geam securizat, reflectant

0.36

strat de uzura rasina epoxidica sapa 2 cm strat de protectie hartie Kraft strat vibroabsorbant, polistiren expandat 5 cm planseu colaborant cu nervuri deschise, suport tabla otel si dala beton armat 5 cm

0.30

sistem de prindere fatada, spider

bara de directie

1.00

tija metalica tensionata , aluminiu

strat de uzura rasina epoxidica sapa 2 cm strat de protectie hartie Kraft strat vibroabsorbant, polistiren expandat 5 cm

dale prefabricate beton 8 cm strat poza, nisip 7 cm strat balast si argila, 7 cm pamant de umplutura

0.50

planseu colaborant cu nervuri deschise, suport tabla otel si dala beton armat 5 cm

Âą0.0

detaliu de travee - corpul de sticlă ce conĹŁine accesul principal structura metalica aluminiu, sustinere tavan fals

25


3 Clădire hibrid


Nume: Clădire hibrid An: 2016 Locaţie: Str. Matei Millo, nr. 8 Îndrumător: Prof. Dr. Arh. Mihail Dan Cocheci Proiect individual În contextul zonei centrale a Bucureştiului, în vecinătatea hotelului Novotel ţi a Palatului Telefoanelor, cele două situri propuse prin temă au potenţialul de a crea un punct de interes în posibilul traseu Calea Victoriei – Cişmigiu. Proiectul propune rezolvarea unei clădiri hibrid pe situl de lângă Novotel. Volumul este format din trei componente, acestea raportându-se la ţesut. Prima este de sticlă şi este o medie a înălţimii ţesutului vechi şi preia şi diferenţa de nivel de pe traseul Sala Palatului; aceasta este o galerie comercială ce conţine şi aparatele de acces pentru apart-hotel şi hub. Celelalte două componente se aşează peste primul şi se raportează la situaţia existentă în felul următor: hub-ul la înălţimea locuinţelor colective ( cu închidere de sticlă şi mesh de cupru perforat) şi apart-hotelul la înălţimea Novotelului.

27


plan de situaĹŁie

28

plan parter


apart-hotel hub spatii comerciale

plan subsol

plan etaj 1-3

plan etaj curent

29


secţiune longitudinală

30

faţadă sud-vest


imagini perspective

31


4 T e a t r u

e x p e r i m e n t a l


Nume: Teatru experimental. Conversie şi extindere An: 2015 Locaţie: Str. Apolodor, nr. 6 Îndrumător: Prof. Dr. Arh. Ştefan Scafa - Udrişte Proiect individual În cadrul unui proiect mai amplu, care îşi propune rezolvarea ţesutului destructurat din spatele cortinei de locuinţe colective de pe Bd. Unirii, în apropierea Casei Poporului, am concentrat atenţia pe fosta fabrică de blănuri de pe strada Apolodor. Astăzi, în unele dintre spaţiile acesteia funcţionează o galerie de artă şi diverse studiouri. Propunerea pe terenul liber din vecinătatea imediată a acesteia a fost realizarea unei săli de teatru experimental, unde atât pereţii cât şi mobilierul sunt elemente flexibile, oferind o multifuncţionare a spaţiului. Sala este însoţită de o cafenea şi o zonă de expunere, toate fiind în legătură cu spaţiile fabricii ( încăperi ce au fost transformate în ateliere de producţie pentru recuzita spectacolelor). Limbajul pe care îl adoptă şi materialele folosite îi oferă o imagine uşoară, opusă celei pe care o are fabrica, masivă, cu pereţi de cărămidă.

33


plan de situaĹŁie

plan parter

34

masterplan


secțiune prin sala de teatru

plan supantă detaliu de gradene retractabile

detaliu de perete pliant ce inchide sala de spectacol. Întregul spațiul este flexibil.

35


plan etaj

faČ›adă sud- est

36


faČ›adă sud-vest

37


5 Centru pentru reeducare minori


Nume: Centru de reeducare pentru minori An: 2014 Locaţie: Str. Gioacchino Rossini ( din Barbu Văcărescu, în spatele stadionului Dinamo) Îndrumător: Prof. Dr. Arh. Ştefan Scafa - Udrişte Proiect în echipă Problema reeducării unor minori delicvenţi poate fi delicată, iar o instituţie de acest fel este la limita dintre închisoare şi învăţământ. Astfel, ideea care stă la baza realizării acestui proiect este concentrarea întregii activităţi spre interior, lăsând exteriorul sobru, cu o singură intrare, păstrând amintirea locului pe care nu îl pot părăsi. Acest centru cuprinde toate funcţiunile necesare: pentru educaţie (săli de clasă, laboratoare, spaţii de lectură), pentru a locui (dormitoare, cantină), pentru a petrece timpul liber ( sală de sport, sală multimedia). Toate acestea comunică într-un circuit situat spre exterior şi au deschidere spre interior. Limbajul este la exterior greu penetrabil privirii, însă la interior, cutiile şi platformele ieşite în consolă la diferitele etaje întreţin efervescenţa multelor activităţi ce se pot desfăşura în curtea interioară.

39


plan parter

40

secțiune 2-2


plan etaj 1

secțiune 1-1

41


fațadă nord

fațadă sud

fațadă est

42

fațadă vest


imagini pesrspective din curtea interioară

43


6 M u z e u l

m u z i c i i


M

Nume: Muzeul muzicii An: 2013 Locaţie: Str. Batiştei, nr. 4 – Arcub Îndrumător: Prof. Dr. Arh. Cristian Drughean Proiect în echipă Situat într-o zonă foarte aglomerată, acest muzeu al muzicii constituie un traseu la capătul căruia oferă o imagine asupra vieţii urbane ce se desfăşoară pe strada Batiştei. Ideea care generează volumetria este continuitatea traseului muzeal pe parcursul tuturor nivelelor. Muzeul găzduieşte expoziţii temporare ce pot fi însoţite de mici reprezentaţii, existând pentru acestea o sală situată la subsol. Ca imagine pe care o oferă, construcţia lucrează cu diferitele perspective ( în special din curtea interioară) ale acestui tub, care preia la nivelul cel mai de sus înălţimea clădirii ArCub.

45


plan subsol

plan parter

plan etaj 1

46

plan etaj 2


fațadă strada Batiștei

secțiune B-B

secțiune A-A

47


7 Locuințe colective sociale


Locaţie: Str. Toporaşi, nr. 4 An: 2013 Îndrumător: Prof. Dr. Arh. Cristian Drughean Proiect în echipă Pe terenul situat într-un punct de graniță și de inflexiuni socio-urbane între mai multe tipuri de țesut specifice Bucureștiului, se solicită construirea unui ansamblu de locuințe colective sociale, destinate persoanelor rămase fără adăpost, destinate unor categorii sociale defavorizate, familii cu posibilități financiare reduse. vvSe propun două tronsoane de tip bară, ale căror înălțime scade în vecinătatea locuințelor individuale, între care este amenajat un parc destinat locuitorilor ansamblului. Bara din partea de este, cea care face legatura cu locuințele colective ce flanchează bulevardul se înalță spre stradă cu un turn ce gazduiește apartamentele de 4 camere. Tot acest tronson are parterul comercial, iar la etajul din turn căruia ii corespunde și terasa este amenajat un after-school. Celălalt tronson (de P+4) are parterul înălțat, iar tuturor locuințelor de la acest nivel le corespunde o mică terasă verde. În vederea realizării apartamentelor s-a urmărit utilizarea spațiului minim necesar și realizarea legăturii cu exteriorul prin deschideri de tip logie.

49


plan parter

50


plan etaj curent tronson P+4

plan etaj curent tronson P+6 parțial P+ 20

plan de executie etaj curent tronson P+6

51


secțiune transversală tronson P+6

52

fațadă tronson P+4


detaliu proiect tehnic logie, secțiune verticală

fațadă tronson P+6, parțial P+20

53


8 Proiect de scenografie


Nume: Dune- Frank Herbet An: 2016 Locaţie: Halele Laminorului Îndrumător: Prof. Dr. Arh. Cristian Drughean Proiect în echipă Se propune realizarea decorului unui spectacol ce are la bază povestea cărții Dune de Frank Herbert. Spectacolul va trebui să se desfășoare într-un spațiu neconvențional și să funcționeze în două scene distincte. Decorul unic trebuie să se adapteze ambelor cadre. Cele două scene sunt în relația interior-exterior. Prima scenă descrie sala tronului din palatul ducelui Atreides în timpul atacului ce va avea sa îi aducă moartea, iar a doua scenă descrie întinsul deșertului de pe planeta Arakis în călătoria pe spatele unui vierme de nisip a fiului ducelui, Paul Atreides, în încercarea de a învinge dușmanii familiei sale.

plan de situație

55


SCENA 1

vedere Scena 1

plan Scena 1

56


Panourile sunt de 3 tipuri, realizate pe același principiu - pliabil, din structură metalică pe care sunt prinse cartoane de culoare arămiu, ocru, auriu. În scena 1 acestea sunt deschise, poziționate monumental în jurul tronului, iar în scena 2 se pliază și se rotesc sub forma dunelor de nisip.

secțiune Scena 1

57


SCENA 2

vedere Scena 2

plan Scena 2

58


Inspirat după Rolling bridge al lui Heatherwick, virmele este format din 6 elemente, fiecare articulate din 8 segmente activate mecanic, ce se strând într-un octogon.

Elementul frontal ce compune viermele are față de celelalte o componentă care prin pliere realizază dinții acestuia. Au fost folosite structura metalică si panourile de umplere din material ușor, vopsit pe interior ăn nuanțe de auriu, arămiu, ocru, iar pe exterior nuanțe de griuri colorare (albastru-violet).

secțiune Scena 2

59


Portfolio - Adina Serban  
Portfolio - Adina Serban  
Advertisement