Page 11

Mässguide: stora villamässan & vår trädgård

11

Miniträdgårdar i kruka

Doftande gyllenlack, prydnadsgräs eller förgätmigej, Trädgårdsmästare Patrik Vilsmyr från Mäster Grön ger dig tips på tåliga vårväxter. to 13.00, fre 12.00

fredag 3/3

FOTO: CONTURA

FOTO: CECILIA NORDSTRAND

FOTO: MÄSTER GRÖN

scenprogram

Mariebergs Brasvärme

Genvägar till trädgård & köksträdgård Linda Schilén ger tips på hur du startar upp en köksträdgård. Hon delar även med sig av sunt odlingsförnuft och tidsbesparande knep. fre 12.30, 16.00, lö 10.30, 12.00

En skånsk patio

Dagens moderna kaminer är renare än någonsin och alla borde byta ut sin gamla miljöbandit. to 12.30, fre 14.30, lö 16.00, sön 13.30

Sugen på en egen sydländsk oas i trädgården? Peter Englander berättar om hur du kan skapa en skånsk patio med influenser från Medelhavet. to 16.00, fre 14.30, lö 13.30, sön 12.00

Med reservation för ändringar

KunskapsScenen 11.00 FoamKing – Fördelar och lösningar med Sprayad poly uretan

Skillnaden mellan öppen och sluten cell samt förklaring av skillnad mellan teoretiskt och praktiskt isolervärde. Referenser och förklaring av krypgrundsisoleringar, vindsisoleringar, under mark isolering och lösningar till nyproduktion.

11.30

Maat pelletskaminer i Skåne – Pelletskamin - det moderna sättet att elda ved

Vad är pellets och var kommer det ifrån? Få en förståelse vad skillnaden mellan pelletskamin och braskamin innebär och hur den kan användas som uppvärmningskälla. KMP:s unika uppfinning, drag som gör att man kan installera en pellets- kamin utan skorsten.

12.00 Hjältevadshus – Bygga hus inomhus

Hjältevadshus bygger hus inomhus vilket borgar för mycket hög kvalitet i genomförande och utförande. Våra

hantverkare arbetar i lugn och ro vilket gör att huset aldrig utsätts för vädrets makter. När huset levereras till tomten blir det vind- och väder tätt på mindre än 5 timmar.

12.30

Optimala Hem – Tid över för livets goda med Mija Kinning

Ett riktigt kvalitets hus på 100 smarta

14.00

Personliga Hem – För dig som önskar att ditt hem var mer personligt och unikt

Här kan du ta del av tips och råd om du vill gå lite utanför gängse trender och stilar för att skapa ett personligt hem.

14.30

Mariebergs Brasvärme – Modern Brasvärme

Dagens moderna kaminer är renare än någonsin och alla borde byta ut sin gamla miljöbandit.

kvadratmeter och välplanerade

ytor. Vid flytt till ett Optimalt hem

ingår det en träff med den välkända

inredaren Mija Kinning där ni till-

sammans gör val för er kommande

bostad. Mija, med sin erfarenhet

inom inredningsvärlden, hjälper

15.00

Optimala Hem – Tid över för livets goda med Mija Kinning

till och inspirerar er som köpare till

Ett riktigt kvalitets hus på 100 smarta

att göra de bästa och mest personliga

kvadratmeter och välplanerade

valen för ert nya hem.

ytor. Vid flytt till ett Optimalt hem

ingår det en träff med den välkända

inredaren Mija Kinning där ni till-

sammans gör val för er kommande

bostad. Mija, med sin erfarenhet

inom inredningsvärlden, hjälper

till och inspirerar er som köpare till

att göra de bästa och mest personliga

valen för ert nya hem.

13.30 Alfa Solvind – Nyttan med solceller

Vilka är fördelarna med solceller och hur fungerar det? Vi berättar vilka typer av tak som ger bra förutsättningar och vad du bör tänka på vid anskaffning. Vi visar även en ekonomisk kalkyl.

15.30

SkandiaMäklarna – Vad ökar priset på din villa?

Du kan tjäna 100 000-tals kronor på att investera tid eller pengar på rätt saker om du planerar att sälja villan i framtiden. Vi berättar vad som lönar sig och vad du bör avstå från. De flesta villasäljare gör misstaget att de säljer vid fel tidpunkt för att få högsta möjliga pris, vi berättar hur du undviker det.

16.00 Prefabriken – Fördelen med att bygga med SIPS (Structural insulated panel system) 16.30 E:ON – Så följer du med oss på resan mot ett förnybart Sverige

Vill du vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle? Vi berättar hur du i din vardag på ett enkelt sätt kan använda dig av förnybara energikällor och smarta lösningar.

17.00

Neptun Spa – Vad det innebär att äga ett Spabad

16.00

Köksträdgårdens genvägar

Linda Schilén delar med sig av kloka råd och tips kring hur du startar upp, sköter om och sedan skördar grönsaker från din egna köksträdgård. Låt dig inspireras av Lindas smarta råd och kloka genvägar till att odla dina egna tomater, egen potatis eller härliga vinbär!

KÖKSTRÄDGÅRDENS SCEN 11.00 Trädgårdslegender!

Lisa Ising, trädgårdsjournalist och författare till boken Trädgårds- legender, presenterar en rad profiler som varit med att forma trädgårds- landet Sverige. I ord och bild får ni berättelser om möten med dessa profiler, deras trädgårdar – och deras personliga favoriter och knep.

11.30

Min egen trädgård – och alla andras gröna rum

Gunnel Carlson berättar om vad vi gör med våra trädgårdar och vad de gör med oss. Vad händer just nu och hur kan vi inspireras av varandra i tusen trädgårdar?

12.00

Miniträdgårdar i kruka – vårens budbärare

Doftande Gyllenlack, prydnadsgräs eller förgätmigej? Trädgårdsmästare Patrik Vilsmyr från Mäster Grön ger dig förslag på nya, moderna, frosttåliga växter till din vårplantering – vilka passar din stil?

12.30

Genvägar till en vacker trädgård

13.00

Linda Schilén är trädgårdsmästare, konstnär och inspiratör. Hon delar med sig av sunt odlingsförnuft och tidsbesparande knep om vilka växter som är värda att satsa på! Lyssna till hennes genvägar som ger en rikligt blommande trädgård utan en betungande arbetsinsats. Det handlar om växtval, blickfång och smart tänk.

Så skapar du själv bästa jorden för dina växter

En bra jord är en förutsättning för ett lyckat resultat, men vad är en bra jord? Niklas Vestin lär dig känna igen de olika jordtyperna som finns samt hur du kan förbättra och sköta om dessa. Här får du även veta hur du använder Biokol som jordförbättrare.

13.30

Matlagningsinspiration från vår trädgård

Vad kan vi göra med det som trädgårdslandet bjuder?

Matkreatören Hannu Sarenström bjuder på goda grejer till vår- och sommargrillen.

14.30

En skånsk patio

Sugen på en egen sydländsk oas i trädgården? Peter Englander berät tar om hur du kan skapa en skånsk patio med influenser från Medel havet.

15.00

Trädgårdens bästa grannar

Annika Sjölin är trädgårdsdesigner och verksam på Flyinge plantshop. Hon berättar om hur man kan locka fram det bästa hos en växt genom att använda dess naturliga fördelar till effektfulla kombinationer.

15.30

Trädgårdslycka – boksläpp!

Med en blandning av romantiska inslag och konkreta tips berättar Hannu Sarenström om trädgårdens drömmar, vardag och misslyckan den - hur skapar du din egen trädgårdslycka?

16.30 Chilepeppar – het och hälsosam

Svenska Chilepparföreningens devis är ”Mot tam och mesig mat”, men vad är egentligen chilepeppar och vilka hälsoeffekter ger den? Stefan Bizzarri delar med sig av kunskapen kring denna heta frukt och dess användningsområden.

17.00

Luktärtssafari - odling, historia och gamla sorter.

Vilka sorter är vackrast och doftar mest? Hur odlar jag för ett lyckat resultat? Cecilia Wingård lär dig mer om dessa robusta växter.

Profile for Adfaktor

Massguide storavillamassan vartradgard 2017 lr  

Massguide storavillamassan vartradgard 2017 lr  

Profile for adfaktor