Page 1

Anul 1, numărul 2, decembrie 2016

ADER

LA ROMÂNIA

PUBLICAŢIE DESPRE DEMOCRAŢIE, EDUCAŢIE ŞI RECONSTRUCŢIE

1 DECEMBRIE,

SĂRBĂTOAREA TUTUROR ROMÂNILOR De 26 de ani, la 1 decembrie, sărbătorim Ziua Națională a României, zi dragă și sfântă a tuturor românilor, oriunde s-ar afla ei. În urmă cu 98 de ani, prin uriașa voință a unui încercat popor, la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia se realiza Marea Unire. Act istoric de mare însemnătate în istoria noastră milenară și de justețe pentru o națiune care, în mod paradoxal, și astăzi continuă să lupte pentru a-și consolida locul în spațiul istoriei mondiale în ciuda tuturor detractorilor de ocazie. Acum, în prag aniversar, Asociația pentru Democrație, Educație și Reconstrucție - „Om între oameni” urează tuturor românilor și celor ce simt românește un viitor mai sigur și prosper, într-o Românie puternică a tuturor românilor, o Românie pe care o dorim clădită pe încredere, pe respectarea valorilor, pe educație și pe un puternic sentiment al responsabilității și dragostei față de țară.

La Mulți Ani, dragi români, oriunde v-ați afla! La Mulți Ani, scumpă și dragă Românie!

AMERICA LOVITĂ DIN EVUL MEDIU

Pavel ȘUȘARĂ

Eu am luat acronimul ADER ca pe un imperativ și nu aveam cum să-l iau altfel având în vedere că inițiatorul este Neculai Onțanu și alături sunt atâtea personalități din cultura și din viața publică românească. Văd aici, într-un spațiu atât de restrâns, o foșgăială de neuroni care cu greu poate fi regăsită în altă parte, dar am și ascultat, cu mare atenție ce s-a spus până acum și am urmărit, cu același interes, filmul care s-a prezentat. Am identificat două dimensiuni și am desprins de aici două atitudini care mi se par definitorii: pe de o parte, proiectul pe care ADER îl propune, îl conturează cu atâta claritate și, pe de cealaltă parte, imposibilitatea de raportare la un proiect altfel decât prin cunoașterea prezentului. ADER, așa cum și-a construit ea proiectele, nu sugerează doar o posibilă imagine pentru România, ci una mult mai curajoasă, una care poate fi extinsă la nivelul întregii lumi. Pentru că, oricât am încerca să ducem ceva la bun sfârșit, dacă nu pornim de la o radiografie profundă a momentului în care trăim, a momentului nostru de referință, totul rămâne doar un simplu enunț. Eu vin dintr-o zonă restrânsă, dintr-o nișă a spațiului public, aceea a artei, însă tocmai arta poate fi un simptom extrem de serios pentru sănătatea întregului, pentru sistemul mare, în ansamblul lui. Așa cum se îngălbenește pielea, dar este bolnav ficatul, așa se întamplă și în siptomatologia care se manifestă de multe ori în spațiul simbolic, una apare la un contact preliminar, dar în amonte sunt cauze mult mai grave și mai greu de soluționat decât ar părea la prima vedere. (continuare în pagina 2)

ADER: CURSIV DE BRUMAR Prof. univ. dr. ing. Nicolae ROTARU De mult n-am mai participat la o reuniune de asemenea profunzime şi efervescenţă ca acţiunea de lansare a Asociaţiei pentru Democraţie, Educaţie şi Reconstrucţie, găzduită de Hotelul CARO, din Bucureşti, în ziua de 5 brumar 2016. Deschis într-o notă de pesimism temperat de către preşedintele de onoare, profesorul universitar dr. Mircea Coşea (care a rostit şi cuvântul de închidere, într-o notă de optimism rezervat!) şi susţinut cu profesionalism de către preşedintele Neculai Onţanu (atât printr-un film emoţionant al imaginilor din România unei oarecari izbelişti suprapuse peste „România pitorească, eternă şi fascinantă” în care s-au derulat într-o coloană sonoră explicită, fie prin glasul comentatorului, fie prin luările de cuvânt ale unor mari personalităţi, reperele de dezirabilitate ale ADER, completate apoi şi printr-un parcurs power-point unde au fost detaliate elemente ale unui proiect al proiectelor de ţară, prin puncte obligatorii de trecere de work-shop ale departamentelor specializate din organica propusă), evenimentul de ţinută elevată, curaj atitudinal, implicare civică şi diversitate tematică a reunit, pe parcursul a aproape trei ceasuri, evoluţii dintre cele mai diverse şi interesante ale unor oameni de pe diferite locuri ale unei ierarhii sociale întocmite pe criterii jurnalistice ad-hoc. (continuare în pagina 3)


ADER

LA ROMÂNIA

ACTUALITATE

(urmare din pagina 1)

AMERICA LOVITĂ DIN EVUL MEDIU Pavel ȘUȘARĂ

Cum se vede lumea din spațiul artistic? Ea se vede extrem de confuz dar, în această confuzie se detașează câteva elemente de forță. Noi am trăit într-o imagine pe care ne-a impus-o historismul, pe care ne-a creat-o modernitatea, într-o imagine în care formele istorice, formele sociale sunt în succesiune. Ele urmează unele altora de la comuna primitivă și până la post-modernism, până la lumea lui Bill Gates. Dacă ne uităm, însă, mai atenți, și lucrul acesta se vede dinspre artă, lumea în care trăim nu are forme revolute. Are doar forme ascunse. Tot ceea ce am trăit în succesiune, sau aparent în succesiune, trăim, de fapt, în simultaneitate. Avem simultam comuna primitivă și sunt oameni care trăiesc frecând piatra pe piatră și lemn pe lemn în jungla din Africa, din America de Sud și nu numai, avem sclavagismul cel mai dramatic, poate, pe care nu l-am mai avut vreodată, avem capitalismul cel mai sălbatic, avem modernitatea cea mai sensibilă la valorile democratice și avem un segment extrem de mic, un accent minuscul, care este lumea postmodernă, lumea postdemocratică. Pentru că, și acest lucru trebuie să-l recunoaștem, democrația și-a cam epuizat resursele. Iar în lumea noastră, în lumea de astăzi, segmentul acesta, de maximum 5 %, este lumea lui Bill Gates. Lumea conștiinței hipertehnologizate care începe, ușor, ușor, să instituie o noua dictatură. Este dictatura corectitudinii politice, dictatura multiculturalismului, care subminează toate cuceririle democratice pe care le-am avut până la capitalism. Dacă lumea în care trăim nu va ști să-și gestioneze aceste diferențe, se va ajunge la conflicte insurmontabile, mult mai grave și mai devastatoare decât cele de tip clasic. Pentru că ele nu vor fi conflicte liniare, între state, ci conflicte intestine, infrastatale, dar între niveluri temporale diferite. După părerea mea, drama Turnurilor Gemene din Statele Unite a fost o dramă născută dintr-o disfuncție conceptuală, dintr-o disfuncție filozofică. Americanii, care trăiesc în postmodernitate, sau cel puțin așa trăiesc la nivel de acțiune tehnologică, se așteptau la un ,,razboi al stelelor” și creaseră un sistem de apărare spațială, cosmică, dar au fost loviți de Bin Laden exact din Evul Mediu. Ei au ignorat că Evul Mediu este doar latent, iar nu dispărut cu totul, pentru că aceste forme, zise istorice, sunt ca o papușă rusească, asemenea unei Matrioșe. Ele se conțin una pe cealaltă, se îngroapă una în cealaltă, noi nu o vedem decât pe cea exterioară, pe ultima, dar ele sunt toate laolaltă, într-o perfectă simultanietate. Și e nevoie de atât de puțin, de o disfuncție infimă, pentru ca o formă, aparent revolută, să răbufnească și să lovească exact acolo unde suntem cel mai vulnerabili. O asociație de tipul ADER, cu un proiect ca acela pe care l-a lansat public, poate să devină un model de acțiune, un model de abordare a marilor probleme ale lumii în care trăim, cu condiția unei analize lucide și a unei diagnosticări clare.

numărul 2, decembrie 2016

2


ACTUALITATE

(urmare din pagina 1)

ADER: CURSIV DE BRUMAR Prof. univ. dr. ing. Nicolae ROTARU

Sub deviza explicită, potrivit căreia ADER nu e împotriva a ceva sau cuiva, ci pentru a sprijini eforturile şi proiectele fezabile existente în programul de guvernare ori în alte iniţiative ale articulaţiilor puterii, s-au perindat pe la microfon academicieni (de remarcat cărturarul Eugen Simion), artişti (precum pictorul Mircia Dumitrescu), cercetători (am reţinut prestaţia prof. univ. dr. ing Laurenţiu Rece), militari (evoluţia gl. Mihail Orzeaţă a fost una de excepţie), scriitori (precum Dan Mircea Cipariu), critici de artă (de departe cea mai pertinentă şi originală luare de cuvânt a aparţinut lui Pavel Şuşară), magiştri (foarte interesant şi ludic-poetic excursul prof. univ. dr. Gheorghe Onţanu), sacerdoţi (precum blajinul monsenior Ioan Robu), reprezentanţi ai diasporei (precum simpaticul Zundin Mihai Mihai din Germania), oameni de afaceri, lucrători în administraţie, membri fondatori şi, desigur, preşedinţi ori reprezentanţi ai filialelor deja constituite, dintre care s-a remarcat (inclusiv de către academicianul de baştină prahoveană Simion!) preşedinta filialei ADER din acest judeţ, care a comparat ADER cu un nou născut şi i-a ierarhizat stadiile de dezvoltare din pruncie. Trăiesc sentimentul (chit că cifrele alarmante, procentele îngrijorătoare şi socotelile care nu-i ies cu plus ale magistrului de vocaţie şi economistului de reputaţie M. Coşea m-au pus pe gânduri!) că se (mai) poate, că e posibil să revenim, de pe poziţiile euro-atlantismului şi realităţilor globale de azi, la romantismul de tip paşoptist şi că patriotismul naţional n-a sucombat, ca să mă folosesc de ideile fostului preşedinte al Academiei Române!). Cred şi eu, ca şi prietenul Şuşară, că nu trăim într-o lume total evoluată, ci că Terra a conservat entităţi din comuna primitivă şi până la post-modernismul erei Bill Gates, vorbitorul dând exemplul SUA care se pregătea pentru „războiul stelelor” împotriva unui inamic cosmic, super-modern şi în acel 11 septembrie 2001 a fost lovită din... evul mediu. Mai cred, ca magistrul militar Orzeaţă, că siguranţa naţională, mai ales apărarea armată, trebuie să ne-o asigurăm singuri, cel puţin în primele zile ale unui eventual conflict, pe care, ulterior îl va gestiona, potrivit protocolului de apartenenţă, NATO. Cum şi cu preşedintele de onoare sunt de acord, care vede temutul război în derulare deja, dând exemplu ce sar putea întâmpla (şi se şi întâmplă) dacă furnizorii de medicamente sau de produse din carne sau chiar de asistenţă specializată străină care vine (sau nu!) să umple locul „renunţărilor” la autohnonismul industrial, agricol, infrastructural, ecologic, militar, cultural, educativ, social, medical... Am asistat, ca să-nchei aceste rânduri, la o probă de virtuozitate vocaţională a unui om neobosit („scânteia” proiectului ADER, cum îi spunea lui Neculai Onţanu doamna Mariana Georgescu, mâna sa dreaptă în materializarea, alături de alt fondator ADER, vicepreşedintele Marius Cosmescu, a tuturor ideilor venite de la „oameni pentru oameni”), la o întâmplare cu adevărat academică, unde s-au stabilit diagnoze şi căi de urmat pentru sănătatea statal-naţională şi euro-atlantică a României şi unde ştacheta calitativă a evoluţiilor analitice a fost la gradaţia maximă, remarcându-se un dezirabil suflu al solidarităţii în naşterea, creştere şi finalizarea proiectelor mirabile, îndrăzneţe, umane, patriotice circumscrise unui aparent paradoxal slogan, dar, de fapt, un adevăr de dorit, un îndemn la solidaritate extensivă prin recursul, în primul rând, la intensivitatea numită interes şi prestigiu naţional: ADER la România!

3

www.aderedu.ro


ADER

LA ROMÂNIA

DIALOGURI ADER

PREGĂTEŞTE-TE. INVITAŢIE LA MIŞCAREA VOLUNTARĂ Neculai ONȚANU Ați văzut cine suntem și cu ce ne ocupăm (lectura paginilor acestei publicații vă poate completa cunoștințele și vă va elucida nedumeririle). S-a înțeles (sperăm) că funcționăm pe principiul cel mai omenesc cu putință – al voluntariatului – sens și țel spre care vă invităm și pe dumneavoastră. Vă așteptăm să vă alăturați acestui parteneriat al adeziunii, al dorinței de pregătire și perfecționare continuă, al atitudinii, comportamentului deliberat de om între oameni, de umăr pentru aproapele aflat în disconfort, muncit de o dizabilitate, chinuit de ananghie s.a. Așa cum se știe voluntariatul, relativ tânăr în țara noastră dar cu îndelung și benefic exercițiu în lumea democratică, este un demers pe cât de folositor semenilor, pe atât de benefic și celor ce-l acceptă și-l practică. Așa cum au toate activitățile dintr-un domeniu, și acesta are reglementare normativă. Legea 78/2014, în vigoare de la 26.07.2014, reglementează participarea persoanelor fizice la activități de voluntariat. La articolul 3b se stipulează: „Statul susține dezvoltarea mișcării de voluntariat la nivel local, național și internațional, cu respectarea independenței și diversității acesteia, în scopul îndeplinirii sale artistice și culturale, sportive și recreative, educaționale, științifice, de cercetare, de tineret, de reprezentare, de mediu, de sănătate, sociale, de solidaritate, de dezvoltare comunitară, de ajutor umanitar, civic și filantropic și altele asemenea”. Departamentele Asociației pentru Democrație, Educație și Reconstrucție –Om între Oameni răspund tocmai unor asemenea domenii și pentru acoperirea unor astfel de necesități este necesară adeziunea și participarea. Contractul de voluntariat, încheiat potrivit legii, este un instrument util ce atestă derularea unor activități benefice. Dezavantajele (aparente), după o judecată ludică, sunt date de faptul că pot desfășura activitate de voluntariat atât tinerii, cât și ”tinerii de mai multă vreme”, din așa zisul tronson al vârstei a treia, fără deosebire de rasă, origine etnică, religie, sex, opinie, apartenență politică, Avantajele (sigure), la modul cel mai serios și legal, sunt date de faptul că activitatea de voluntariat este considerată, conform legii, experiență profesională și/sau în specialitate, în funcție de tipul activității, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite. Pe durata perioadei activității de voluntariat precum și la încheierea activității de voluntariat, organizația-gazdă, Asociația pentru Democrație, Educație și Reconstrucție - Om între Oameni, la cererea voluntarului, eliberează un certificat de voluntariat la care este anexat un raport de activitate. În acest document sunt evidențiate activitățile de voluntariat prestate, atribuțiile asumate și aptitudinile dobândite. Nu este nici un secret că, documentele în cauză sunt un sprijin real la angajările viitoare ale voluntarului căruia, mai toate firmele îi solicită experiență. Ori, această experiență se poate dobândi legal printr-o activitate de voluntariat, ținând loc de act de expertiză într-un domeniu, fiind o carte de vizită a solicitantului și o garanție a prestațiilor viitoare.

numărul 2, decembrie 2016

4


DIALOGURI ADER

Certificatul de voluntariat, mai bine spus, prestarea unei activități de voluntariat este pentru universitățile de prestigiu din lume un criteriu de admitere prin care solicitantul face dovada că are disponibilitatea de implicare, dorește să-și îmbunătățească abilitățile prin exersarea complementară a capacităților intelectuale. În același timp, voluntarii Asociației pentru Democrație, Educație și Reconstrucție - Om între Oameni vor fi cuprinși la diferite cursuri pe care le organizăm și le oferim gratuit acestora tocmai pentru ai ajuta în dezvoltarea lor personală. Referitor la oferta noastră, potrivit liniilor directoare asumate de Asociația pentru Democrație, Educație și Reconstrucție - Om între Oameni, puteți să beneficiați de aportul și girul profesional autorizat, pe domenii de larg interes, al unor personalități de rang înalt și renume, academicieni, profesori universitari, reputați medici, istorici, cercetători, critici de artă, militari, juriști precum: Mircea Coșea (expertiză economică) , George Onțanu (domeniu agricol), Ruxandra Garofeanu (cultură și artă), Lidia Vianu (educație), Ioan Gherghina (sănătate), Speranța Ianculescu (mediu), Mihai Voiculescu (urbanism și lucrări publice), Laurențiu Rece (cercetare științifică), Mihai Orzeață (securitate și apărare națională), Ștefania Cojocariu (finanțe si proiecte cu finanțare europeană), Radu Dumbravă (justiție și exercițiu democratic), Alexandru Tomescu (situații de urgență), Alice Șchiopan (tineret, sport si analiză politică ), Constantin Lupescu (protecția animalelor), Nicolae Rotaru (comunicare, relații publice și mass media) și Vasile Ciornei (voluntariat efectiv). N-am uitat domenii precum redactare, secretariat, layout, IT etc. Așteptăm propuneri și solicitări care să vină în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră. Vă puteți înscrie transmițându-ne un e-mail la adresa: office@aderedu.ro în care să ne comunicați datele de identificare, adresa de e-mail, un CV european, nivelul de pregătire profesională, științifică, culturală de care dispuneți și domeniul în care ați dori să activați ca voluntar al Asociației pentru Democrație, Educație și Reconstrucție - Om între Oameni. Ulterior veți fi contactat de colegii care coordonează departamentul de voluntariat în domeniul dezvoltării personale.

ÎN CELE CE URMEAZĂ, PREZENTĂM CÂTEVA MICROPORTRETE ALE EXPERȚILOR ADER. Prof. univ. dr. MIRCEA COȘEA Reputația dobândită în mediul economic la care se adaugă deosebitul simț al măsurii și echilibrului dovedit în spațiul politic, au făcut din Mircea Coșea o persoană care se bucură de o mare credibilitate pe toate palierele societății românești Fin observator al evoluției economice a României, profesorul Mircea Coșea a atras, nu doar odată, atenția asupra drumului greșit pe care conducătorii vremii l-au ales pentru țară și popor. Experiența acumulată atât înainte de 1989 – profesor universitar de Economie politică la ASE și expert internațional la Comisia Economică ONU – dar mai cu seamă după 1990 – președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză Economică (1990-1993), ministru secretar de stat și președinte al Consiliului pentru Reformă (1993-1996) fac din profesorul Mircea Coșea una din vocile cele mai autorizate în materie de expertiză economică, un profesionist de marcă lângă care pot crește noi valori de care România are atâta nevoie.

Prof. univ. dr. GHEORGHE ONȚANU Cadru didactic cu vastă experiență în medicina veterinară, Gheorghe Onțanu este omul care-și iubește cu pasiune profesia și, mai ales, țara cu tot ce are ea mai bun și mai frumos. Credincios convins, lucru dovedit în toate scrierile și luările de cuvânt, nu uită niciodată de unde a plecat. Tocmai de aceea crede că pământul țării, cu toate resursele sale, trebuie să aparțină, și astăzi, românilor așa cum s-a întâmplat din moși-strămoși. Experiența acumulată de-a lungul timpului - mai bine de un deceniu a activat, la vârf, în cadrul Ministerului Agriculturii și Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor îl recomandă ca un excelent călăuzitor pentru cei ce, pe viitor, vor să-și pună priceperea și dăruirea în slujba procesului de construire a unei noi și adevărate Românii.

5

www.aderedu.ro


ADER

LA ROMÂNIA

DIALOGURI ADER

Prof. univ. dr. LIDIA VIANU Încă din adolescență și-a îndreptat pașii spre limba și literatura engleză pe care a avut șansa să le „fure” de la Richard Hillard, așa cum doctorii tineri „fură meseria” de la cei cu experiență. Timpul i-a șlefuit talentul dar a învățat-o, mai presus de toate, să fie OM. Astăzi, este recunoscută în mediul academic drept un profesor modern, cu idei novatoare, formator nu doar de specialiști ci și de intelectuali și oameni. Profesor la Catedra de Limba engleză a Universității din București și director al programului masteral pentru traducerea textului literar, Lidia Vianu trăiește permanent cu sentimentul că se reinventează. Fiindcă, zilnic, deși timpul i se pare prea scurt, corectează lucrări, predă, scrie, traduce... Cu siguranță că aceia care vor dori să progreseze în materie de educație, vor fi teribil de fericiți să o cunoască și să lucreze alături de dânsa.

RUXANDRA GAROFEANU Om de artă și de televiziune – celebră pentru emisiunile realizate la TVR -, membru în cadrul Consiliului de Administrație al postului național de televiziune, membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici și curator al Galeriei „Dialog” din cadrul Primăriei Sectorului 2 – a venit, a văzut, i-a plăcut și a lansat, în urmă cu peste un deceniu un proiect care și astăzi stă în picioare -, criticul Ruxandra Garofeanu este unul din numele cele mai autorizate ale spațiului artistic românesc în ultimele patru decenii. Cu șarmul său inegalabil, a reușit să aducă laolaltă artiști plastici din toată lumea, realizând sute de expoziții, vernisaje, seri literar-muzicale, lansări de carte, etc. E fermă și foarte bine documentată în tot ceea ce susține. Și mereu plină de vitalitate. Pedantă și extrem de riguroasă, nu omite niciun detaliu în cadrul unui proiect, urând profund rutina, banalul și impostura. Atât pentru cei de-o seamă, cât mai cu seamă pentru cei tineri, este un adevărat model de profesionalism, un izvor nesecat de idei, de proiecte și de provocări.

Prof. univ. dr. IOAN GHERGHINA Este doctorul care de mai bine de jumătate de secol iubește copiii, care-i îngrijește și-i ocrotește împreună cu familiile lor. Este profesionistul care pune un accent deosebit pe educația sanitară ca factor de prevenție. Toți cei care l-au cunoscut sau nu, îl caută cu asiduitate pentru a li se oferi un sfat. Studenții și rezidenții sunt numai ochi și urechi când domnul profesor li se adresează. Supraspecialist în alergologie și imunologie pediatrică, cu greu găsești un loc liber în agenda sa de consultații. Dincolo de profesie, în care excelează cu brio, profesorul Ioan Gherghina este și un adevărat patriot, un om care trăiește și respiră prin toți porii românește.

Prof. univ. dr. MIHAIL ORZEAŢĂ Militar de carieră, cu un parcurs ascendent fără cusur timp de patru decenii – a ajuns până la gradul de general cu patru stele, grad cu care a fost trecut în rezervă în anul 2008 – profesorul Mihail Orzeață este un analist militar de o mare profunzime, un om cu un dezvoltat spirit civic, o persoană extrem de echilibrată cu un comentariu, întotdeauna, echilibrat. Experiența dobândită în țară, la Ministerul Apărării Naționale – a fost cooptat în colectivele de conducere la toate eșaloanele prin care a trecut (doctrină, instrucție, planificare strategică, control armamente, comandament operațional) -, dar și în afara granițelor ei – Colegiul de Război al Forțelor Aeriene ale SUA (1997-1998) și Cursul internațional superior de management al resurselor de apărare, Monterey, SUA (2002) îl califică drept una dintre vocile autorizate în materie de siguranță și apărare națională. În acest domeniu a scris până în prezent peste o sută de cărți.

numărul 2, decembrie 2016

6


DIALOGURI ADER

Prof. univ. dr. MIHAI VOICULESCU Personalitate marcantă a Universității Tehnice de Construcții București, profesorul Mihai Voiculescu este exemplul grăitor al profesionistului desăvârșit. Vasta experiență dobândită în decenii de carieră îi conferă girul autorității în materie de construcții urbane, de numele său fiind legate numeroase proiecte de consolidări și reabilitări. Cadru didactic cu o carismă extraordinară, profesorul Mihai Voiculescu a reușit să transforme un domeniu arid, cum este orice domeniu tehnic, într-unul de mare atracție. Orele domniei sale au transformat amfiteatrul universității într-o adevărată sală de teatru, în care studenții priveau fascinați recitalul maestrului. Astăzi, în țară sau peste hotare, cei ce-i rostesc numele o fac cu un respect deosebit față de laureatul a numeroase premii, titluri și distincții, semn al înaltului profesionalism care-l recomandă.

Prof. univ. dr. LAURENȚIU RECE Un nume care vine, ca și profesorul Mihai Voiculescu, tot din sfera construcțiilor. Și care, așa cum o dovedește construcția sa universitară, îi va călca pe urme ilustrului înaintaș. Chiar dacă domeniile de predare nu sunt aceleași. Fiindcă profesorul Laurențiu Rece, prorector al Universității Tehnice dec Construcții București activează în cadrul Catedrei de Tehnologie Mecanică și Organe de Mașini. Prin mâinile sale trec anual sute de studenți care visează, aidoma mentorului lor, la o viitoare Românie cu o construcție solidă, din care să nu mai fie nevoiți să migreze spre alte zări mai senine și mai prospere. Într-un cuvânt, să creeze și să păstreze prosperitatea și bunăstarea aici, la noi acasă.

Prof. univ. dr. NICOLAE ROTARU Când îi privești CV-ul, este foarte greu să alegi un domeniu anume. Fiindcă profesorul Nicolae Rotaru excelează în foarte multe. Cu o instrucție solidă (inginer militar trecut în rezervă cu gradul de general de jandarmi), reputat psihosociolog (licențiat în Jurnalism și Științele comunicării cu doctorat absolvit în psihosociologia comunicării), jurnalist profesionist din 1983 și făuritor de reviste, autor a peste 110 cărți și membru al Uniunii Scriitorilor din România, profesor universitar în științele comunicări și jurnalism, profesorul Rotaru dovedește o remarcabilă plurivalență. La toate acestea ar trebui adăugată și marea sa pasiune pentru rebus (autor de careuri și enigmistică, membru al Cercului rebusist Club XXI). De-a lungul unei prolifice cariere înșirată pe câteva decenii, profesorul Nicolae Rotaru a obținut o serie de distincții precum Ordinul Ziariștilor cl. I Aur, Ordinul Național pentru Merit Virtutea Militară în rang de Cavaler, Cetățean de Onoare al județului Argeș.

General VASILE CIORNEI Militar de carieră, cu origini în dulcea Bucovină, provenind dintr-o familie de dascăli, Vasile Ciornei și-a dedicat întreaga activitate binelui semenilor săi. A făcut-o și continuă s-o facă la fel de meticulos, cu mult profesionalism, așa cum îl știu toți camarazii săi. Înaltul său spirit civic l-a propulsat în fruntea Diviziei Civice Voluntare – Asociația Foișorul de Foc, înființată în sectorul 2. Abnegație, seriozitate, camaraderie, spirit civic deosebit, parteneriat solid, pricepere, umor și multă, foarte multă omenie, sunt doar câteva din trăsăturile definitorii ale omului de acțiune care este generalul Vasile Ciornei. Un exemplu pe care cei ce frecventează cursurile organizate de Divizia Civică Voluntară și l-au însușit deja. Învață să folosești oportunitățile! Nu rata trenurile care trec prin gară!

7

www.aderedu.ro


ADER

LA ROMÂNIA

DIALOGURI ADER

VOLUNTARIAT ŞI CIVISM DINAMIC Prof. univ. dr. ing. Nicolae ROTARU

„De bună voie şi nesilit de nimeni” este fraza magică dinaintea celei mai frumoase, responsabile şi durabile uniri a două fiinţe umane ce-şi propun ca prin convieţuire voluntară să întemeieze o familie şi, mai ales, să contribuie la creşterea natalităţii şi la mai binele colectiv. Pilda de voluntariat al iubirii poate fi benefică oricărei întreprinderi de om între semeni. De „Om între oameni”. De cetăţean devotat concetăţenilor. De consătean al împreunătăţii consătenilor. De compatriot dedicat Patriei dimpreună cu profesioniştii iubirii de ţară.

spun că nu ştim bine ce este şi nu am învăţat să folosim exerciţiul democratic. (Şi de aceea s-a coagulat ADER. Să adâncim acest modus vivendi!) Alţii spun că ne comportăm anormal, centrifug, solitudinar fiindcă am acumulat prea multe carenţe educative, alimentate de doi afluenţi puternici: evul revolut întrerupt prin scoaterea din scenă a dictatorului Ceauşescu şi, respectiv, perioada de tranziţie şi adaptare la alt status social şi model behavioristic de sorginte occidentală, pentru care nam fost pregătiţi. (De aceea a treia literă a aconimului ADER vizează domeniul educativ cu toate articulaţiile şi vârstele lui!)

Ei, da e greu să faci ceva voluntar. Cineva spunea că voluntariatul costă. Şi are dreptate: pasiunea, timpul, efortul, privaţiunea la urma urmei, au şi un preţ. Orice câştig presupune o pierdere, la fel cum şi adevărul pentru a se revela, cuceri, triumfa este... necesară minciuna pentru a-l pune în evidenţă. După modelul „unităţii contrariilor” (yin / yang, plus / minus, feminin / masculin etc.) şi datorită acestor coexistenţe contrare se poate manifesta dezirabilul progres. Păstrând proporţia putem spune că şi Dumnezeirea pentru a se manifesta plenar a avut nevoie de o ostilitate satanică, astfel ca omul (supus greşelii şi păcatului originar) să opteze: bine / rău, frumos / urât, iubire / ură, rai / iad... Lumea tentaţiilor (mari) şi a marilor neajunsuri în care trăim (de aici şi motivaţia iniţiativei ADER!) a făcut, printre altele, ca omul să sendepărteze de sine şi, implicit, de aproapele său. Trăim nu numai într-o circumstanţă de anormalitate, ci şi într-o încăpătoare însingurare. Unii

Un efort de redresare umană (atitudinal-volitivă) şi de reconstrucţie statală (la nivel mental şi acţional) presupune o investiţie de zel şi uitare de sine, de voinţă şi vrere, adică de o muncă voluntară (să nu vi se pară desuet ecoul!) punând interesul general înaintea celui individual (nici sintagma asta să nu vă zgârie auzul, ci să vă râcâie conştiinţa civică). Noi suntem un nucleu, coagulat în jurul unui entuziast numit Neculai Onţanu, această atomizare a şi produs progenituri în judeţe, dar ADER voluntar la România pentru a reconstrui o ţară similară cu statele cu care vrem s-aducem, presupune număr şi putere, descătuşare de energii, idei lucrative, efervescenţă şi dinamism acţional în care locul arginţilor este luat de pasiunea extensivă şi curajul peşin! P.S. Pe acest text, agrementat cu puţin piper sau vitriol publicistic aş fi primit un frumos drept de autor. Am preferat să-l postez aici voluntar. Sper că nu şi gratuit, din punct de vedere al receptării şi utilităţii conviviale.

numărul 2, decembrie 2016

8


REPERE ECONOMICE

ADER VA RECONSTRUI relația statului român cu cetățenii săi Prof. univ. dr. Mircea COȘEA

ADER are convingerea că România dispune de o gamă largă de factori interni ai dezvoltării. Tocmai de aceea, ADER consideră că apartenența la complexul de avantaje pe care-l oferă aderarea României la UE reprezintă doar o condiție favorabilă dezvoltării noastre, deoarece această condiție nu va acționa în absența efortului intern pe care economia românească trebuie să îl facă. Cheia succesului și dezvoltării noastre constă în propriul nostru efort de a ne valorifica factorii de avantaj comparativ în condițiile favorabile ale pieței unice europene. Dezvoltarea economică trebuie privită, în primul rând, la nivel national, căci, înainte de a fi globală sau europeană, economia este națională. Nu am intrat și nici nu vom intra prea curând în epoca în care naționalul se topește în internațional. Factorul național este esențial în stimularea și motivarea mediului economic. Experiența țărilor avansate demonstrează cu prisosință acest lucru. La noi, acest fenomen de revigorare a interesului național economic sau al patriotismului

economic este nesemnificativ în evantaiul factorilor de relansare a economiei. România suferă de o exacerbare a unui cosmopolitism de natură primitivă, de o pierdere a încrederii în propriile forțe, de o adormire a orgoliului și demnității naționale ca și de o generalizare a stării de apatie și non combat în fața marilor schimbări și provocări pe care le înregistrează economia globală și care au e fe c te d i re c te asupr a e c onom i e i românești. Nu se va putea dezvolta economia și transforma România într-o țară aptă de a valorifica resursele sale în folosul cetățenilor săi până când cetățenii nu vor deveni conștienți că interesul lor individual depinde direct de interesul național, până când nu vor înțelege că trebuie să fie reconstruită încrederea în capacitatea statului român de a-și susține și apăra cetățenii ca și a statului în loialitatea și responsabilitatea cetățenilor lui. Ne propunem să reconstruim relația dintre cetățean și stat, să punem sentimentul patriotismului și al demnității naționale la baza parteneriatului dintre stat și cetățean, valorificând la maximum atributele unui sistem democratic cu principii și valori europene. ADER consideră că patriotismul trebuie să fie prezent prin politici și măsuri ce conduc la conștientizarea faptului că interesul național nu este nimic altceva decât interesul nostru, al fiecăruia dintre noi, înțeles, respectat și susținut prin grija și competența celor pe care i-am ales sau ne guvernează. Ideologia noastră, cu accent preponderent pe rolul factorului național în dezvoltarea economică este în consens cu gândirea economică modernă asupra căilor de renaștere nu numai a economiei dar și a demenității naționale, într-o lume în care națiunile și patriotismul lor nu șiau pierdut rolul.

Domnul prof. univ. dr. Mircea C oşea, coordonatorul Departamentului pentru strategii şi activităţi în domeniul economiei şi dezvoltării durabile al Asociaţiei pentru Democraţie, Educaţie şi Reconstrucţie a susţinut în după amiaza zilei de 29 noiembrie conferinţa cu tema „Analiza comparativă a programelor de guvernare ale principalelor partide politice-2016”.

Statul român ar trebui să fie un partener credibil cu care cetăţeanul poate şi trebuie să colaboreze în rezolvarea unor probleme de interes specific dar care depind de soluţionarea altor probleme de interes general. Cu alte cuvinte, ceea ce societăţile moderne au reuşit să înfăptuiască este problema conştientizării la nivelul individului şi a colectivităţilor locale a faptului că interesul individual este condiţionat de cel general iar atingerea unuia cât şi a celuilalt este posibilă numai printr-o relaţie de parteneriat cu statul. Din păcate, în comparaţie cu acele societăţi, societatea românească apare ca fiind o adevărată vestigie a trecutului. Ea încă se mai caracterizează prin paradoxul opoziţiei dintre individ şi stat, prin

refuzul de a accepta obiectivitatea raportului dintre interesul individual şi cel general, prin discriminări economice şi administrative, prin rigiditatea unei birocraţii omniprezente. Pentru ca statul român să poată deveni un promotor al creșterii și dezvoltării economice, trebuie să se transforme profund dar şi rapid printr-un evantai de metode şi politici care trec prin descentralizare, dereglementare, prin subsidiaritate dar şi prin adevărate revoluţii instituţionale şi fiscale ce conduc nu numai la simplificarea birocraţiei dar şi la creşterea încrederii cetăţeanului în voinţa şi putinţa statului de a-l servi şi nu de a-l umili, de a-i respecta drepturile şi demnitatea de cetăţean nu numai obligaţiile de contribuabil.

centrale ale ADER şi adjuncţii acestora. Conferinţa a stârnit un real interes dar, din motive electorale, nu prezentăm acum conţinutul intervenţiilor care, prin conținutul lor, ar putea leza sau avantaja unele formaţiuni politice în campania electorală actuală. A fost o abordare şi un dialog între specialişti. Discursul domnului profesor Mircea Coşea îl puteţi găsi şi pe You Tube cu titlul „ADER Adrian Cristea”.

La Conferinţă au fost prezenți coodonatorii departamentelor

9

www.aderedu.ro


ADER

LA ROMÂNIA

REPERE ECONOMICE

PLEDOARIE PENTRU PĂMÂNT Prof. univ. dr. Gheorghe ONȚANU

Cu siguranță, atunci când îți alegi un stindard, trebuie să-l justifici, altfel, tot ce vei întreprinde va fi derizoriu. După cum spuneam și la festivitatea de lansare a asociației noastre, cel puțin pentru ceea ce urmează să întreprindem în cadrul departamentului, Pămîntul este elementul central, acesta condiționînd ceea ce este în pământ și deasupra pământului, corelat direct sau condiționat de pământ. Chiar la începutul Sfintei Scripturi, carte a cărților, se afirmă, la Cartea Genezei, Cap.I, versetul 1, că ”La început a făcut Dumnezeu cerul și Pământul”. Deci însuși Creatorul Suprem a așezat Pămîntul într-un loc privilegiat în structura Cerului, adică a Universului, cerul și Pământul fiind primele elemente majore de creație. De aceea noi vrem pământ. Trecând din spiritualitate, la cele pământești, remarcăm importanța doesebită care i se acordă pământului. Atât în sistemele filozofice orientale ,cât și în cele dezvoltate în Lumea Veche, ante și post hristice, pământul a ocupat un loc central, fiind manageriat de zei ce au purtat diferite nume. Atât în religiile politeiste, cât și în cele monoteiste, ce s-au constiuit în Europa și Orientul Mijlociu sau Îndepărtat, zeii religiilor politeiste și Dumnezeu, ori Mohamed ori Vișna ori Krișnu, ori Buda ori Hindu, au locuit pe pământ. Karl Marx afirma în monumentala lucrare Das Kapital, că pământul este principalul mijloc de producție. Pământul este alfa și omega vieții. Pământul dă șansă vieții, este începutul vieții dar și sfârșitul acesteia, sub diferite forme, de la cele mai primitive forme de viață, până la om,

numărul 2, decembrie 2016

10

asigurând circuitul, atât al materiilor anorganice dar și pe cel al substanțelor organice, de orice complexitate. De aceea noi vrem pământ. Edenul protopărinților noștri nu a fost așezat de Marele Creator în ceruri, cum ar putea să fie tentați să creadă mulți neavizați, ci pe pământ; descoperirile arheologice și scrierile scripturistice confirmate de acestea, aducând argumente irefutabile în această direcție. Dumnezeu l-a călăuzit pe Moise și poporul său în Țara Făgăduinței-Canaan - pe care el avea să o vadă după o rătăcire de 40 de ani, dar în care nu a călcat niciodat, murind pe muntele Nebo, de lângă Canaan. Iisus a vindecat pe orb cu tină. Încă din timpuri imemoriabile, pământul a fost unul dintre cele două elemente de dispute ale popoarelor, alături de nurii feminini. S-au format și dezvoltat imperii care aveau tendința să cuprindă întreg mapamondul și care s-au stins la fel cum s-au format - prin această tentație genetică a omului de a cuceri cât mai mult pământ. De aceea noi vrem pământul nostru înapoi, pămînt care a fost stropit cu sângele românilor spre reîntregire, dar care a fost înstrăinat altora, printr-o trădare națională a conducătorilor acestui popor român, de după puciul din 1989.


REPERE ECONOMICE

Noi nu vrem ca țăranul român sau fermierul român să muncească pe pământurile noastre, proprietatea altora, nu vrem ca să adeverim ce spunea poetul Octavian Goga “munții noști aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă”. Pământul nostru, spre deosebire de alte pământuri, poartă aur, în mod concret sau figurat, atât în interior, cât și în exterior: regăsim aurul galben ca minereu dar și prin holdele de cereale pe care le putem admira în prag de vară, pământul nostru poartă și aurul negru al petrolului, dar și aurul verde al pădurilor, în general, și în special, al singurelor păduri virgine din Europa. Precum afirma Marin Sorescu în poezia ”Este pământ”, ”este pământ până sus în cer / atmosfera e de pământ / pentru că e a pământului, / pe burlanele gravitaţiei plouă-napoi pământul / icari şi Meşteri-Manole de pământ cad de pe acoperişul pământului / Gravitaţia e pământ / noi trăim în pământ / cu timpul devenim mai grei / și fruntea ne intră mai jos, în pământ / și nu există moarte / pentru că nu contează dacă eşti / mai în nori sau mai în uitare,în pământ. România, o țară cu o formă aproape perfecă, a cercului, cu râuri ce izvorâsc din Carpații noștri și străbat teritoriul țării ca razele soarelui. România, teritoriu destinat biblic ca al doilea tărâm al făgăduinței, nu mai este a noastră:din cauză că, după cum spunea marele poet Mihai Eminescu, ”încât fonfii și flecarii, găgăuții și gușații, au venit în țara asta și-s stăpânii ăștii nații”. De aceea noi vrem pământ. Vrem pământul nostru înapoi, vrem să nu pervertim gustul neasemuit al fructelor noastre prin ingineriile genetice ale occidentului, din moment ce nu mâncăm cu ochii. Vom începe în a acționa, în primul rând, pentru pentru a stopa înstrăinarea pământului strămoșesc și, în acest sens, ne adresăm și dăm ultimatum politicienilor de acum și celor care vor veni, spunându-le, parafrazându-l pe românul poet patriot Adrian Păunescu: ”voi președinți, miniștri, deputați / noi v-am dat ranguri, funții și proporții / dar vă somăm acum să încetați / această competiție a morții”, a vinderii pământului românesc străinilor. Și spunem aceasta cu îndârjirea și dezlănțuirea țăranului din renumita pictură a lui Octav Băncilă, intitulată ”1907”.De aceea noi vrem pământ.

11

Ai noștri trădători de țară care s-au perindat, după 1989, la conducerea acesteia, au vândut tot:aurul negru al pământului companiilor străine, aurul propriu-zis, exploatat încă de pe vremea romanilor, cedat străinilor (vezi Roșia Montană),aurul grânelor românești, ajuns pe mâna unor samsari în domeniu, ia calea exportului, este încăracat în vase, plimbat puțin pe Marea Neagră și readus în Romania ca materie de import de 2-5 ori mai scump. Munții noștri, la care după cum spunea Coșbuc ”priveam fără de țintă-n sus / într-o sălbatică splendoare / vedeam Ceahlăul la apus / departe-n zări albastre dus un uriaș cu fruntea-n soare / de pază țării noastre pus” au chelit sub gaterele ungurești. A fost nevoie de două planuri de ”reconstrucție” a agriculturii României - PSAL I și PSAL II -, pentru ca să dispară cele 162 complexe de porcine, în condițiile când România deținea cea mai mare unitate de creșterea porcilor din lume, numai acolo, la COMTIM, crescând peste 1,2 milioane de porcine și cele 142 complexe avicole (de păsări). Cei ce au gestionat acest holocaust al agriculturii românești vor trebui să răspundă. De aceea noi vrem pământ. Dar pământul nostru nu-l vrem oricum, cum a ajuns și precum frumos spune Emilia Plugaru ”bolnav este Pământul / cel fără de cuvânt / prea-poate-n Galaxie / e un martir, un Sfânt” ci așa cum a fost, pentru că atât noi, de aici, din România altora, cât și cei pe care i-am alungat în străinătate, ca să-și poată crește copiii, să nu ajungem să vorbim la optativcondițional despre plaiurile noastre ”aş vrea să văd acuma natala mea vâlcioară / scăldată în cristalul pârăului de-argint, /să văd ce eu atâta iubeam odinioară / a codrului tenebră, poetic labirint”. Noi nu am scos paloșul spre autorități, nu ne-am propus asta. Sunt destui care o fac. Noi, ADER, vrem să-i ajutăm, să-i ghidăm spre calea cea bună și dreaptă, iar dacă nu vor înțelege, parafrazându-l pe Coșbuc le spunem: ”să nu dea Dumnezeu cel sfânt / să vrem dreptate nu pământ / când nu vom mai putea răbda / când foamea ne va răscula / hristoși să fiți /nu veți scăpa / nici în mormânt. Amin

www.aderedu.ro


ADER

LA ROMÂNIA

VIZIUNI EDUCATIVE

DRAMA REVISTELOR CULTURALE

Angela MARTIN, redactor-șef al revistei Cultura

teoreticienilor globalizării, fiind de însemnătate majoră, au nevoie de instrumente mai puternice de propagare pe măsura nevoilor unei societăți civile extinse și a unei audiențe lărgite. Presa online, pretind ei, vine în schimb să răspundă tuturor acestor exigențe: s-a născut să fie „altfel”, să detroneze stilul, tradiția și prestigiul presei de hârtie - redutabila și longeviva ei predecesoare -, pe care a pus-o, de altfel, la pământ, inclusiv pe considerente morale. Iar în privința acestora, din păcate, nimeni nu mai are chiar nimic de zis. Căci, e adevărat, presa de hârtie a tolerat prea multe abateri de la etica profesională, jurnaliștii ei aducându-le prejudicii, morale și de imagine, până și unora dintre cele mai vechi și respectabile publicații. Fenomenul acesta nu este specific românesc, l-au cunoscut publicaţii din întreaga lume, luând apoi amploare în audiovizual. În presa scrisă, însă, degradarea profesiunii de jurnalist a căpătat parcă semnificații încă mai pregnante. Referindu-ne acum la România, să ne amintim că, după Revoluție, au existat diverse tensiuni care, cu timpul, s-au acumulat și au subminat raporturile dintre public și presă. Dacă societatea noastră a dezamăgit-o necontenit, nefiind pe măsura aşteptărilor presei, care mereu a criticat-o, pe drept și pe nedrept, presa scrisă, întâi ( și abia mai pe urmă audiovizualul), a fost din ce în ce mai puțin pe placul societății, iritând-o până-ntr-atât, încât, treptat, publicul i-a retras toată stima. Spectacolul la care se pretează astăzi ziarele – iar televiziunile le şi întrec - este lamentabil. Se înțelege fără dubiu pentru ce se războiesc între ele, care afacerist, român sau străin, le dictează direcția, care jurnalist în solda cui lucrează, jurnaliștii și afaceriștii fiind adesea deopotrivă slujitori ai unor lideri politici, dar și ai unor instituții ale statului român amestecate în susținerea acestora, prin conducerea lor partizană. Deși, respectiva conducere este întotdeauna, nu-i așa? înscăunată „democratic”. Fapt este că despre mult clamata agendă a cetăţeanului vine vorba tot mai puţin. Iar câtă vreme peste capul lui se dau lupte grele pentru putere, presa și publicul se disprețuiesc reciproc. Dacă jurnaliștii „de hârtie” l-au părăsit pentru cu totul alte interese, publicul, la rândul său, le-a întors spatele, căutându-și alții în eter. În speranța că aceștia, „noi”, vor fi lucrând

Odată cu subţierea jurnalelor și împuţinarea tirajelor, dictate de reforma mediei tipărite, și pe fondul dezafectării progresive a presei tradiționale, alternativa online survine la noi, ca peste tot în lume, la momentul potrivit: o soluție insolită, ieftină pentru producători, satisfăcătoare pentru destul de mulți cititori. Într-un cuvânt, un produs rentabil ale cărui avantaje (viteză de conectare la realitate, informație nelimitată, caracter interactiv) sunt unanim recunoscute. Alternativa online, însă, mai are câteva merite, la fel de importante: a creat un gen nou de presă și un nou tip de cititor, produce fenomene de masă, schimbă realități și mentalități. „C onsumatorii”, așa cum sunt numiți cititorii, au acum posibilitatea să se manifeste pe loc, să fie critici, să dea replici, să intervină oricând într-un dialog, să provoace și să propage întrebări și discuții. Această modalitate ingenioasă de a invita publicul să vorbească, de a-l „asculta” și a-l măguli, trătându-l de la egal la egal, face din presa online o specie amicală. O face dintr-odată „populară”. O face, ne spun analiștii, să pară mai puțin controlată și „ mai adevărată”, întrunind, în primul rând, adeziunea generațiilor tinere cărora a înțeles să le ofere exact ce își doreau: o „libertate nelimitată” și nesupravegheată. Dincolo de asta, ca presă „informală” a reușit să convertească și să primenească într-un timp record un public fidel vechii prese, foarte conservator. Având în fața principalei adversare astfel de atuturi, apologeții noului produs s-au grăbit să-i găsească presei tradiționale tot felul de defecte. Multe dintre ele, susțin aceștia, inacceptabile. Întâi, că ea nu mai este ce-a fost - punte între cititor și lume. Este greoaie, nu ţine pasul cu prioritățile politicii la nivel global, cu interesul pentru circulația ideilor, precum cele privind promovarea noilor elite, practicile de schimbare a mentalităţilor, internaţionalizarea educaţiei, extinderea și compatibilizarea societăţilor civile pe parcursul procesului globalizant. Idei şi practici, care, potrivit

numărul 2, decembrie 2016

12


VIZIUNI EDUCATIVE

mai cinstit. Dar cât de „noi” să fie ei, când variantele online nu fac decât să transpună întocmai edițiile publcațiilor apărute în print? Să recunoaștem, însă, că în privința derapajelor presei, publicul a avut întotdeauna dreptate. Căci, la urma urmei, a mai putut el percepe vreo deosebire între adevăr și fals? Ori între un jurnalist sau altul? A fost mai curată presa culturală, ca să ne mai întrebăm care este locul jurnalistului cultural? Răspunsul vine, practic, de la sine: locul este acelaşi cu al publicaţiilor culturale, la marginea „pieţei de profil”, laolaltă cu tradițiile artistice culte şi populare, cu modelele, cu reperele şi cu o mână de „consumatori” tot mai sărmani, care compun micul „public cultivat”.

Cât despre jurnalişti, aceștia sunt adesea instrumente de presiune aservite politicului, fac parte din reţele propovăduind democrația și corectitudinea politică, aceasta din urmă, însă, denaturată şi oțelită până la ideologie. Și-apoi, nu se vede de la o poștă că aceiași jurnaliști au grijă să dețină negreșit, sub orice guvernare, controlul asupra politicilor culturale? Desigur, în interesul propriului grup? Oameni tineri, în general, energici, unii dintre ei capabili și bine pregătiți, însă lipsiți de empatia necesară identificării cu propria cultură, fiind parcă antrenați să o judece de sus și cu răceală, să o bagatelizeze ori să o amputeze, respectivii activiști pretind a constitui o supraelită a jurnalismului românesc (căci jurnalism cultural, în sensul deplin al

O întrebare, totuși, se impune: cât este de sănătoasă o asemenea marginalizare, acum, în plin proces globalizant, când revistele noastre ar trebui să fie în centrul atenției publice, să se simtă primele datoare să promoveze şi să perpetueze sistemul de valori culturale şi morale în care neam format ca societate și ca națiune ? Mai putem, așadar, conta pe ele? Mai sunt preocupate să păstreze coeziunea societăţii românești? Pe de altă parte, s-ar părea că nici revistele culturale nu-și mai (re)găsesc – mai bine zis, nimeresc – publicul. Dar ele nu și-l mai găsesc pentru că nu sunt libere, iar nefiind libere, nu sunt sincere, iar nefiind sincere, nu sunt credibile. Pentru că, dacă nu sunt, în majoritatea lor literare, sunt culturale doar cu numele, şi tot cu numele „independente politic”, sub masca inocentă a civismului.

cuvântului, aproape că nu mai există). Se știe însă că orice regim își are culturnicii ei. În comunismul timpuriu, aceștia erau proști și răi. După ei au venit ceaușiștii, ce-i drept, mai școliți, dar tot rău făceau, îi evitam cât puteam, fiind, pe deasupra, groaznic de antipatici. Actualii sunt, categoric, mai simpatici, dar nu mai puțin eficienți: atacă valorile identitare, corectează istoria, deplasează centrele de interes în educație, în cultură și societate, le distrug oamenilor încrederea în sine și, prin aceasta, fibra morală. Sunt, fără îndoială, maeștri ai deriziunii. Iar a lua pe cineva în derâdere cu toate valorile, simbolurile și convingerile lui înseamnă a-l lichida. Fie și folosind împotrivă-i o armă aparent inofensivă: acel perfidum ridens, despre care Voltaire știa cu mult înaintea noastră că este „bucuria de a-l umili pe celălalt”.

13

www.aderedu.ro


ADER

LA ROMÂNIA

Dar oare nu am fost și noi complici la toate acestea? Unii, fiindcă am fost pasivi, dezimplicați, alții timorați sau versatili, alții snobi, carieriști, oportuniști. Nu am acceptat de bunăvoie o politică destructivă, nu ne-am desolidarizat de valorile noastre, persiflându-le? Nu ne-am dedat noi înșine la autopersiflare și la autoderiziune pentru a le fi unora sau altora pe plac? Rămâne, așadar, de văzut ce va mai face în viitor presa noastră culturală pentru un public derutat care nu se mai întâlnește parcă nici cu sine. Dezinstituționalizarea presei culturale și școala neîncetat reformată, dar, în fapt, tot mai dezorganizată, vor lăsa câmp deschis internetului, informației nesistematizate, care, îngurgitată non-stop, fără suport cultural, fără limită și rațiune, va produce – îndeosebi în rândul tinerilor – asfixie psihică, obezitate informațională, opacitate. În curând, probabil, școlile vor avea nevoie, pe lângă psihologi, de „dieteticieni” specializați în asemenea boli. Până una-alta, a patra putere în stat flutură a pagubă prin chioșcuri împănată cu ștrasuri de revistele feminine, erotice, glossy, încâlcită prin rebusuri, despiritualizată în gastronomii, aburită de paranormal. Revistele

numărul 2, decembrie 2016

VIZIUNI EDUCATIVE

care au legătură cu spiritul nu se mai văd aproape deloc pe tarabele chioșcurilor ori pe rafturile magazinelor de presă. Revistele literare, nici atât. Nici măcar acum, când beneficiază de subvenții din partea Ministerului Culturii. Cele mai multe, editate de Uniunea Scriitorilor în provincie și difuzate de rețelele locale, nu depășesc granițele orașelor reședință de județ, deși unele merită, de bună seamă, o circulație sporită. Toate au însă site-uri și se citesc – atât cât se citesc – „externalizate” pe internet. În același timp, sute?, mii?, zeci de mii? de kilometri de tipărituri nedifuzate se duc în tăcere la tocat. Se toacă muncă, se toacă identitate și memorie culturală, se toacă banii pe care statul i-a investit. Într-o situație absurdă, ca aceasta, care se perpetuează atât de păgubos, Ministerul Culturii ori nu a vrut să înțeleagă ori nu a înțeles nici până în ziua de azi ce are de făcut. Deși e limpede că reanimarea presei scrise nu este posibilă fără crearea unui sistem de distribuție național. Dar, cine știe? Poate că Ministerul Culturii crede că ce s-a făcut e bun făcut, iar mai mult, vorba aceea, nu se (mai) merită. Așa că stă și el deoparte cu brațele încrucișate și ne lasă în pace să bolborosim cât mai bolborosim. Știind că până la urmă tot ne scufundăm: ori înainte ori după ce intrăm în Europa pe piața unică digitală. Restul, ce mai contează?

14


VIZIUNI EDUCATIVE

Vă prezentăm un institutut de învățământ de excepție LICEUL INTERNAȚIONAL DE INFORMATICĂ ÎȘI DESCHIDE PORȚILE ÎNTR-UN CAMPUS NOU

CINE SUNTEM? În 1994, Lumina Instituții de Învățământ a înființat Liceul Internațional de Informatică la Constanța, iar un an mai târziu, în 1995, Liceul Internațional de Informatică și-a deschis porțile și la București - licee cu predare după curriculum național în limba română, dar disciplinele științifice (matematică, fizică, chimie, biologie, informatică) în limba engleză. Liceul Internațional de Informatică București este o instituţie de învăţământ privată, acreditată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Stiinţifice şi care urmează curriculum-ul naţional de învățământ. Cel mai nou proiect al Instituțiilor de Învățământ Lumina va fi Liceul Teoretic Internațional (Gradiniță, Școală Primară, Școală Gimnazială și Liceu ) din șos. Colentina nr. 64B sector 2 ,București. DE CE ICHB ? Suntem convinşi că ICHB va asigura dezvoltarea armonioasă a copilului dumneavoastră oferind, pe lângă un învăţământ de calitate, şi o educaţie spiritual adecvată. Ca şcoală particular, ne propunem să respectăm caracteristicile unei bune educaţii: punem accent pe personalitatea elevilor, urmărim dezvoltarea calităţilor umane, iar procesul de predare-învăţare-evaluare este personalizat adaptându-se particularităţilor fiecărui elev în parte. Valorile promovate la ICHB: respectul, cinstea, onoarea, diversitatea culturală, pluralismul opiniilor și corectitudinea îi ajută pe tineri în formarea lor ca oameni pentru viitor iar mediul multicultural în care cresc îi ajută să interacționeze în cea mai autentică formă. ACREDITARE ȘI PROFILUL ȘCOLII Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti este acreditat de către MENCS, urmând curriculumul național de învățământ. În momentul acreditării, s-a constatat respectarea la un înalt nivel de către personalul școlii a cerințelor din standardele de acreditare pe domenii și funcții manageriale: curriculum, resurse umane, resurse materiale, managementul clasei, proiecte și programe, parteneriate, imagine. O atenție deosebită este acordată studiului limbilor străine; elevii învățând Limba Engleză, Limba Turcă, Limba Spaniolă. Ne ocupăm atent de educația elevilor începând din clasa a IX-a, în funcție de aptitudini și inclinații, elevii având posibilitatea de a opta pentru clase de matematică-informatică, științe sau filologie. De asemenea, din clasa a XI-a, oferim consiliere în ceea ce privește alegerea Universității sau a specializării optime profilului ales. SIGURANȚĂ Ca instituţie de învăţamânt, acordăm o importanţă deosebită siguranţei elevilor; grija noastră fiind aceea de a crea siguranţă printr-o serie de măsuri adecvate. Activitatea acestora este supravegheată permanent, indiferent dacă sunt în sălile de curs, pe holuri, în spaţiile de joacă, pe terenul de sport sau la sala de mese.

15

www.aderedu.ro


ADER

LA ROMÂNIA

VIZIUNI EDUCATIVE

Sistemul de dotări moderne de care dispunem face ca toate activităţile din şcoală să se desfăşoare în deplină siguranţă pentru elevi. Securitatea este asigurată de o firmă de pază şi de sisteme video amplasate pe holuri şi în clase, dar şi de cadre didactice care supraveghează cu mare atenţie elevii de-a lungul tuturor activităţilor. DOTĂRI MODERNE Şcoala deţine săli de clasă spaţioase, luminoase şi amenajate adecvat, dotate cu aparatură performantă, care să îmbunătăţească procesul educaţional de predare-învăţare. Sălile sunt dotate cu câte un calculator, un videoproiector şi bănci cu scaune pentru 20 elevi, numărul maxim de copii din fiecare clasă. Elevii noştri au la dispoziţie laboratoare de fizică, chimie, utilate la standarde înalte, precum si laboratoare de informatică pentru efectuarea de proiecte IT-ROBOTICS, unde învaţă programare, dar și să construiască roboți inteligenți, fiind îndrumaţi de un profesor de specialitate. Există și laboratoare pentru studiul intensiv al limbilor străine - Limba Engleză, Limba Turcă, Limba Spaniolă, dotate modern, cu mijloace didactice interactive. În liceu, clasele sunt structurate în sistem „cabinet”; pentru a le oferi elevilor noștri o educație de elită, am echipat cabinetele de limbi străine, geografie, matematică, istorie cu mijloacele didactice necesare, pentru ca aceștia să primească din partea profesorilor și cu ajutorul dotărilor corespunzatoare, informația optimă. Laboratoarele, sala de prezentare, sălile de curs sunt dotate cu table interactive, astfel încât profesorul utilizează această opțiune în scopul îmbunătățirii procesului educativ, poate face lecțiile mult mai atractive, iar elevii vor acumula mai ușor cunoștințe din domenii variate. Pentru că la ICHB dictonul „Mens sana in corpore sano” este luat cu adevărat în serios, sălile şi terenurile de sport reprezintă o parte importantă a Noului Campus. Exista terenuri pentru fotbal, baschet şi volei, precum şi spaţii pentru gimnastică, dansuri, tenis de masă sau şah. PROIECTE ȘI CERCETARE În cadrul liceului se desfășoară Project Based Learning, modalitatea prin care se stimulează motivația elevilor de a contribui la dezvoltarea personalității și încrederii de sine, precum și autoeducarea și dezvoltarea aptitudinilor legate de cercetare. Fiecare elev poate alege un singur proiect din următoarele domenii: fizică, chimie, biologie, informatică, limba română, limba engleză, istorie, geografie, matematică pe care să-l pregatească și să-l prezinte în anul școlar. Prin intermediul laboratoarelor de științe - fizică, chimie și biologie -, elevii au posibilitatea să realizeze experimente, iar rezultatele acestora îi motivează să cerceteze, să aprofundeze și să pună în practică noțiunile studiate.

numărul 2, decembrie 2016

16


VIZIUNI EDUCATIVE

PASIUNI ARTISTICE Pasiunea pentru frumos, pentru creația artistică și muzică este decoperită de elevi în cadrul atelierelor de pictură și a cabinetului de muzică din școală, unde aceștia își pot exersa abilitățile artistice și muzicale, sau și le pot descoperi BIBLIOTECA Accesul la lectură este asigurat de bibiloteca şcolii, loc în care elevii pot afla răspunsuri la întrebările lor din variate domenii precum şi taina fiecărui cuvânt; punem la dispoziţia lor cărţi din diferite categorii ştiinţifice, dar şi beletristica şi, de asemenea, un sistem modern de bibliotecă virtuală. Elevii au posibilitatea de a împrumuta cărţile acasă, sau de a le citi la bibiliotecă. De asemenea, au acces la calculatoarele din bibliotecă pentru a se relaxa sau a aprofunda domeniile dorite. CATALOG VIRTUAL ȘI RAPORT ZILNIC Considerăm că printr-o comunicare eficientă cu părinţii putem îmbunătăţi împreună calitatea procesului de învăţământ. Din acest motiv, punem la dispoziţia părinţilor un sistem de Catalog Virtual numit EDUCARE, prin care părintele, cu ajutorul unui username şi a unei parole, va putea vedea situaţia şcolară a copilului său (vizualizează notele, absenţele, comentariile, aprecierile, temele primite de la profesori). Mai mult decât atât, zi de zi, părintele primeşte, pe e-mail, un „raport zilnic” prin intermediul căruia, în timp real, vizualizează activitatea şcolară a copilului pentru ziua respectivă; recomandări, teme, note primite din partea cadrelor didactice. CONSILIUL ELEVILOR Consiliul Elevilor din Liceul Internațional de Informatică reunește membri din clasele gimnaziale și liceale; ședintele Consiliului se desfășoară într-un cadru informal, destins, dar serios. În cadrul ședintelor, consilierii discută aspecte generale legate de viața școlară a elevilor: ore de curs, ore suplimentare de pregătire, relația elev-profesor. De asemenea, Consiliul organizează excursii, acțiuni de caritate la nivel local și este implicat în buna desfășurare a cluburilor sportive, precum și a cluburilor de dans și de teatru.

17

www.aderedu.ro


ADER

LA ROMÂNIA

VIZIUNI EDUCATIVE

ICHB ACADEMY & EXTRA-CURRICULAR Pasiunile elevilor sunt importante, iar noi trebuie să-i ajutăm să le descopere. În același timp, ei au nevoie de acțiuni care să le lărgească universul de cunoaștere, să le ofere prilejul de a se bucura învățând. Așadar, procesul educațional „îmbracă” și formele dorințelor firești ale copiilor de a se dezvolta simultan pe plan intelectual, sportiv sau, pur și simplu, de a aprofunda o anumita materie sau anumite cunoștințe, prin numeroasele opțiuni pe care elevii noștri le au la dispoziție. Paleta de cluburi oferită este variată - teatru, jurnalism, pian, canto, șah, fotbal, handbal, baschet, literatura, limba engleza, matematica si multe altele. Recreerea elevilor în urma efortului intelectual depus este un factor important în asigurarea unei dezvoltări armonioase. În acest scop, organizăm excursii, tabere și școli de vară, atât în țară, cât și în străinătate. În vederea participării la proiecte și concursuri internaționale, elevii beneficiază de toată pregătirea și sprijinul necesar, pentru ca gândurile să prinda contur. Evenimente de tip „Gala Culturală”, „Simfonia Stelelor”, „Welcome Picnic” au devenit deja o tradiție. Clipele trăite cu această ocazie, cât și amintirile, sunt de neprețuit. SUCCESE Pe parcursul liceului, elevii sunt interesați de a afla oferta universităților atât din țară, cât și din afara granițelor; ghidați de profesorul care se ocupă de acest departament, urmează procedura de a aplica pentru o universitate și de a pregăti dosarul, în funcție de cerințele fiecărei universități. În țară și peste hotare au fost acceptați ca studenți la universități de prestigiu precum MIT, Harvard, Cambridge, Academia de Studii Economice, Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” foștii noștri elevi care duc mai departe renumele liceului. În 2016 se incheie a 18-a generație de absolvenți ai Liceului Internațional de Informatică București, însemnând un total de 862 de elevi. În 2016, din 96 de absolvenți, 57 elevi au ales să plece peste hotare la MIT, Prinston, Standford, Oxford, Manchester, USL, însemnând un procent de 60% din totalul absolenților. Acordăm atenția cuvenită interesului elevilor pentru materiile favorite; an de an, elevii noștri, pregatiți de profesori dedicați, s-au remarcat prin participarea la concursuri și olimpiade, au acumulat experiența și au obținut locuri de top. Suntem alaturi de elevii noștri, îi ajutăm să-și descopere înclinațiile și să-și dezvolte aptitudinile; în sprijinul acestor rânduri vin reprezentațiile artistice cu ocazia concursurilor de interpretare muzicală, piesele de teatru redate cu dăruire, participările la întrecerile sportive, unde toți concurenții sunt învingători, prin dezvoltarea spiritului de competiție. Olimpiadele naționale, desfășurate în 2016, au adus: 31 medalii de Aur, 37 de Argint și 32 Bronz. Olimpiadele Internaționale ne-au încununat cu: 10 medalii de Aur, 15 de Argint și 10 de Bronz.

numărul 2, decembrie 2016

18


VIZIUNI EDUCATIVE

MANAGEMENTUL EDUCAŢIONAL STRATEGIC LA NIVELUL UNIVERSITĂŢII ,,CONSTANTIN BRÂNCUŞI” Ec. Elena Minodora SIMCEA

1. Introducerea învăţământului superior în Gorj şi înfiinţarea Universităţii „Constantin Brâncuşi” S i s t e mu l e du c a ţ i on a l gorjean a urmărit înfiinţarea unor instituţii de învăţământ superior imediat după primul război mondial. Au urmat mai multe demersuri ale studenţilor olteni până în 1947 când a luat fiinţă la Craiova prima instituţie de învăţământ superior de stat, aceasta fiind susţinută şi de mari personalităţi gorjene ale timpului. Cu toate acestea, gorejnii îşi doreau înfiinţarea unei instituţii similare şi în Gorj. Astfel, în 1972, în reţeaua învăţământului universitar românesc, prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1320 / 1972, ia fiinţă în Gorj un modest centru cu două secţii de subingineri, una cu profil mecanic (Utilaje pentru Industria Materialelor de Construcţii) şi una cu profil energetic (Termoelectrică şi electromagnetică), aparţinând Universităţii din Craiova. Următorele intervenţii, argumentate detaliat, ale deputatului Nicolae Mischie, au vizat posibiltatea ca secţiile care a aparţineau Universităţii Craiova să devină secţii ale unei noi facultăţi, în Tg-Jiu. Ca urmare a acestor inter venţii, Ministerul Învăţământului a emis Ordinul 288 / 01.06.1992, care reglementează structura celor două specialităţi, prin care ia fiinţă Universitatea „Constantin Brâncuşi”. Odată înfiinţată, au şi apărut şi problemele legate de baza materialadministrativă, ele fiind depăşite prin directa implicare a autorităţilor locale, dar şi prin cea a Ministerului Învăţământului, care au dovedit preocupare neîntreruptă spre o c ont i nu ă e x t i n d e re a ofe r te i educaţionale a acestei entităţi. Activităţile desfăşurate în cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu au fost reglementate prin prevederile Cartei

Universităţii şi a Regulamentelor interne. 2. Calitate şi diversitate educaţională în Universitate a ,,C onstantin Brâncuşi” Calitatea educaţiei poate fi înţeleasă ca un ansamblu de caracteristici ale unui program de studiu, în particular, şi ale furnizorului acestuia, în general, care condiţionează îndeplinirea cerinţelor şi aşteptările beneficiarilor, în conformitate cu oferta prezentată, dar şi cu standardele de

19

calitate. Asigurarea calităţii educaţiei exprimă capacitatea unei organizaţii furnizoare de a oferi programe de educaţie în conformitate cu standardele de calitate anunţate. În Un i v er s it ate a „C on s t anti n Brâncuşi” din Târgu-Jiu, asigurarea calităţii educaţiei este realizată printr-un ansamblu de acţiuni de dezvoltare a capacităţii instituţionale de elaborare, planificare şi implementare de programe de studiu, prin care se formează încrederea beneficiarilor că organizaţia furnizoare de educaţie îndeplineşte standardele. Baza legislativă a asigurării calităţii educaţiei în Universitatea „Constantin Brâncuşi” o constituie Legea Educaţiei Naţionale nr. 1 / 2011, Legea nr. 87 / 2006 prin care a fost aprobat OUG nr. 75 / 2005 privind asigurarea calităţii educaţiei şi de Carta Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. Principiile după care Universitatea își ghidează activitatea, în ceea ce privește calitatea, sunt impuse de Codul de Asigurare a Calității și se bazează pe legalitate, independență, obiectivitate, imparțialitate, transparență, responsabilitate personală, profesionalism și confidențialitate. Structura actuală a Universității

www.aderedu.ro


ADER

LA ROMÂNIA

u r m ă re ș t e c re ș t e re a c a l it ă ț i i ș i eficientizarea procesului didactic prin adaptarea acestuia la standardele naționale și internaționale. Adaptarea constă în diversificarea ofertei de specializări în concordanță cu cerințele mediului socio-economic, adoptarea unor programe de învățământ care să permită studenților să-și îmbunătățească și să-și extindă pregătirea în domeniul pentru care optează, precum și reducerea abandonului. Conform raportului rectorului privind starea Universității „Constantin Brâncuși” din Tg-Jiu pe 2014, programele de studii au un caracter eterogen atât din punct de vedere al ariilor curriculare, cât și din punct de vedere valoric. Astfel, în cadrul Facultății de Inginerie, s-a constat că în anul trecut a scăzut interesul studenților pentru programul Ingineria mediului în domeniul mecanic, urmând să se hotărască posibila lichidare. O situație similară se întâlnește și la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, în privința programului Marketing. 3. Managementul activității educaționale î n Un i v er s it ate a „C on s t anti n Brâncuşi” Pentru satisfacerea nevoilor de instruire a candidaților în raport cu angajatorul, universitatea a continuat să-și diversifice oferta educațională, prin introducerea de noi programe de licență, noi specializări postuniversitare de master, precum și de programe de formare continuă cu formă de zi sau ID. Acest proces de acreditare al acestor programe și specializări este unul dinamic, analitic, bazat pe compatibilitatea programelor de studii cu altele similare din UE, pe cerințele zonei (regiune minieră), pe numărul de candidați la admitere, gradul de promovare după primul an, pe formarea educativă pe linia Licență-MasteratDoctorat, pe compatibilitatea cu direcțiile de cercetare ale cadrelor coordonatoare, etc. Cele 4 facultăți desfășoară activități didactice, de cercetare științifică și de formare continuă, și alte activități cultural-educative. În prezent sunt acreditate sau în curs de autorizare, 7 programe de licență (Automatică şi informatică aplicată, Tehnologia construcţiilor de maşini, Ter moenergetică, Managementul energiei, Ingineria şi protecţia mediului

numărul 2, decembrie 2016

în industrie, Ingineria designului de produs, Inginerie și management în alimentația publică și agroturism) și 4 specializări postuniversitare de master (Conducerea av an s at ă a p ro c e s el o r i n d u s t r i a l e , Managementul asigurării calității, Tehnologii av an s at e d e p ro du c e re a e n e r g i e i , Managementul protecţiei mediului în industrie) în cadrul Facultății de Inginerie, 5 programe de licență (Economia comerţului, turismului şi serviciilor, Contabilitate şi informatică de gestiune, Finanţe şi bănci, Management, Informatică economică) și 4 specializări postuniversitare de master (Administrarea afacerilor în turism şi servicii, Control, audit şi expertiză financiar – contabilă, Finanţe şi guvernanţă publică europeană / Bănci şi asigurări, Managementul dezvoltării afacerilor) în cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, 8

20

VIZIUNI EDUCATIVE

programe de licență (Istorie, Relații Int e r n a ț i o n a l e ș i S t u dii Euro p e n e , Administrație publică, Sociologie, Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, Limba și literatura engleză-Limba și literatura română, Drept-Zi și Drept-ID) și 4 specializări postuniversitare de master (Administrație Publică Europeană, Sisteme Administrative și Relații Internaționale, Administrarea și Conducerea Unităților de Învățământ, Carieră Juridică) în cadrul Facultății de Relații Internaționale, Drept și Științe Administrative și 5 programe de licență (Educație Fizică și Sportivă, Kinetoterapie și motricitate specială, Asistență Medicală, Moașe și Design) și o specializare postuniversitară de master (Știința Motricității în Activități Didactice și de Timp Liber) în cadrul Facultății de Științe Medicale


VIZIUNI EDUCATIVE

Facultatea de Inginerie și Dezvoltare Durabilă

și Comportamentale. Managementul educațional nu poate funcționa fără managementul financiar, acesta urmărind utilzarea rațională și eficientă a fondurilor care au acoperit atât cheltuielile curente, cât și pe cele de investiții. Ac t i v it at e a f i n a n c i a r ă a cunoscut o dinamică ascendentă, prin finanțarea bugetară, prin creșterea volumului de taxe de școlarizare, prin contractele de cerecetare științifică și prin alte surse de venituri, toate acestea derulându-se conform unui sistem financiar transparent, eficient și a unor norme legale. Evaluarea academică este strâns legată de modelul de calitate EFQM al Fundaţiei Europene pentru managementul calităţii, cu referire la cele nouă arii distincte ale acestuia: managementul de vârf; - managementul resurselor umane; - politici şi strategii; managementul infrastructurii; managementul proceselor din învăţământul superior; - satisfacţia corpului academic; satisfacţia clienţilor (studenţi); - relaţia cu societatea în ansamblu şi cu părţile interesate din societate; - totalitatea rezultatelor finale. În ceea ce privește activitatea didactică actuală, se urmărește aplicarea și adaptarea continuă la „Sistemul Bologna” la toate formele de studii, universitare de licență (3 ani) și de masterat (2 ani). 4. Managementul strategic și prezența Universității „Constantin Brâncuși” în viața universitară modernă Managementul universitar prezintă particularitățile unui cadru educațional adaptat unei societăți bazat pe cunoașterea și gândirea strategică în toate domeniile vieții: economică, politică și socială. Gândirea strategică nu opereează asupra trecutului și prezentului, mai curând și proiecția strategiilor pe timp lung nu se fac pe perioade exclusive, dar într-un fel prin care se permite adaptarea continuă la noile exigențe și posibilități. Pe piața educațională, Universitatea „C onst ant in Brânc uși” a p arc urs extinderea de la nivel local, la nivel regional, național și chiar la cel european, pe fondul consolidării (mai ales începând din 2007). Spațiul academic oferit promovează crearea și exprimarea valorilor culturii și civilizației regionale și naționale., cu deschidere europenă, misiune asumată de echipa managerială

încă din 2008. Prioritățile strategice ale universității abordează, și în prezent, aspecte educativformative, culturale, de inovare și cercetare, dar și economice, sociale și administrative. Acestea vizează: - o permanentă consolidare şi dezvoltare a prestigiului în plan naţional şi internaţional; - implementarea unui sistem de calitate educaţional eficient în universitate ce poate asigura competitivitate în spaţiul european; - informatizarea continuă a activităţilor academice, de educaţie şi de cercetare ştiinţifică şi tehnologică; compatibilizarea ofertei profesionale cu cerinţele socio-economice, actuale şi de perspectivă; - dezvoltarea socio-culturală, ştiinţifică şi tehnologică a zonei geografice, prin pregătirea cadrelor de specialitate;

dechiderea spre mediu socio-economic din România; - cooperarea academică cu universităţiile din ţară şi din afară; modernizarea infrastructurii; - adoptarea unei strategii manageriale ce vizeaeză atragerea de resurse financiare complementare. Prin aceste obiective strategice este îndeplinită misiunea universităţii exprimată prin numărul de studenţi înscrişi în programele de studii. Astfel, numărul studenților care au accesat ofer ta educațională și formatoare a universității este variabil, observându-se din date statistice și din raportul rectorului o creștere a i nt e re s u lu i c a n d i d a ț i l or p e nt r u specializările cuprinse în oferta educațională

Facultatea de Științe Economice și Facultatea de Științe Juridice

21

www.aderedu.ro


ADER

LA ROMÂNIA

VIZIUNI EDUCATIVE

Facultatea de Științe Medicale și Comportamentale

începând din anul universitar 2003-2004 până în anul universitar 2010-2011, de la 1.860 de studenți înscriși ajungându-se, în 20102011, la un număr de 4.083 de studenți. Din păcate, în ultimii ani se obser vă o descreştere a numărului de studenţi înscrişi, dar şi a numărului de studenţi care reuşesc să finalizeze studiile. 5. Concluzii 1.Pent r u ef icient izare a managementului academic şi administrativ prin promovarea conceptului de conducere colegială, este necesară realizarea unor structuri funcţionale şi de decizie la nivel de rectorat; 2. Crearea unui mediu academic transparent ce patrimoniului imobiliar al U.C.B. prin: promovează principiul democraţiei crearea spaţiilor de învăţământ şi cerecetare, a participative şi creşterea rolului decizional al laboratoarelor şi a centrelor de informare cu Consiliului Administrativ, Economic şi acces spre populaţia interesată şi spre cadrele Administrativ; didactice, prin obţinerea granturilor de 3. Eficientizarea procesului cercetare sau din veniturile proprii; academic şi creşterea calităţii necesită realizarea unui plan de actualizare a adaptarea şi substanţializarea continuă a materialelor didactice existente; - dotarea ofertei de specializări la cerinţele mediului laboratoarelor de cercetare cu mijloace socio-economic şi identificarea celor mai performante; - dezvoltarea fondului de carte şi potrivite metode şi echipamente de predare şi publicarea cursurilor, a îndrumarelor, evaluare a pregătirii studenţilor; creearea unor baze de date cu acestea, precum 4. Stimularea comunicării şi achiziţionarea altora pentru facilitarea active a cadrelor didactice cu studenţii accesului studenţilor la informaţie. consolidează însuşirea noţiunilor predate, constituind, totodată, o măsură necesară pentru combaterea descreşterii procentului de promovabilitate. 5. C a l i t a t e a „produsului” de bază al universităţii – absolventul - poate fi asigurată prin înscrierea la examenele de admitere a unor studenţi cu pregătire iniţială superioară, dar şi a studenţilor cu performanţe naţionale şi internaţionale la competiţii din diverse domenii. 6. - Un obi e c t iv primordial îl constituie îmbunătăţirea infrastructurii logistice, ceea ce determină dorinţa de atragere continuă a fondurilor de finanţare complementară şi a fondurilor europene, necesare pentru consolidarea şi dezvoltarea Facultatea de Studii Educaționale și Management Public

numărul 2, decembrie 2016

22

7. Realizarea de noi proiecte de cercetare pluridisciplinară, cu finanţare din venituri proprii, dar şi prin atragerea de fonduri structurale de dezvoltare a resurselor. 8. Practicarea unei politici bazate pe utilizarea potenţialului şi aptitudinilor umane conform cu domeniul pe care sunt solicitate, printr-o ierarhizare şi avans are didac t ică t ransp arentă şi promovarea schimburilor academice între personalul propriu, dar şi din alte universităţi din ţară şă străinătate.


CONEXIUNI CULTURAL - CREATIVE

LABORATORUL TALENTULUI ȘI PERFORMANȚEI Să ne bucurăm, aşadar…

Nicolae ROTARU

De departe, evenimentul cultural al toamnei l-a reprezentat Târgul internaţional de carte găzduit sub cupola Romexpo, organizat de Radio România şi cunoscut cu denumirea ” Gaudeamus – carte de învăţătură”, care trimite (latineşte) la bucurie. Sigur că da, cartea e un prilej de bucurie, de satisfacţie, de glorie, de delectare şi informare.

23

La această ediţie rezumatul cifric informativ e următorul: cinci zile (16 – 20 noiembrie), 850 de evenimente (număr record, mai ales lansări), peste 125.000 de vizitatori (preponderent tineri) şi un invitat de notorietate (China). (Putem divulga de pe-acum că la ediţia de anul viitor, invitatul de onoare va fi SUA!) Cei mai vânduţi autori români au fost Mircea Mihăieş (deţinătorul Premiului naţional de literatură pe acest an) şi Lucian Boia (controversatul istoric de can-can, la modă azi în România), iar dintre străini s-au situat în topul vânzărilor regretatul Paolo Coelho, Dan Brown şi Julian Barnes. Editurile de top au rămas: RAO, Nemira, Corint, Curtea Veche, Litera, Humanitas, Polirom şi Cartea Românească. Survenită după două saloane de nişă (Polemos al Armatei şi Salonul de carte civică, juridică şi poliţistă al MAI), această victorie a spiritului a demonstrat, dacă mai era nevoie, că în ciuda ofensivei pe front larg a ofertei virtuale, cartea pe suport de hârtie îşi strecoară foşnetul nostalgic în casele şi bibliotecile românilor. Ca instituţie a promovării actului educativ-cultural, nu putem decât să ne bucurăm şi să salutăm acest eveniment de anvergură şi profunzime.

www.aderedu.ro


ADER

LA ROMÂNIA

CONEXIUNI CULTURAL - CREATIVE

Mare aniversare la Cuptorul cu Lemne , reper nedesmințit al umorului de bun gust Neculai ONȚANU

Acum cincisprezece ani primeam în vizită, în cabinetul meu de la Primăria Sectorului 2, o delegație. Caricaturistul Sorin Postolache, Constantin Vlădăreanu și Mihai Pânzaru PIM, toți trei animați de dorința de a promova frumosul, cultura, satira și umorul caricaturiștilor noștri. Aveau la dispoziție un spațiu - Pizzeria de pe bd. Pache Protopopescu, chiar vis-a-vis de Colegiul Național „Mihai Viteazul”, mulți colegi talentați – elita caricaturiștilor români și o prietenie adevărată. Aveam în față un trio optimist, dornic de o aventură artistică. Doi artiști caricaturiști fericiți să-și expună operele în atenția sutelor de priviri curioase și interesate și o pizzerie la început de drum. Domnul Vlădăreanu era dornic să creeze cel mai original loc de expoziție întâlnit vreodată. Așa am decis să pornim la treabă împreună. Domnul Vlădăreanu cu cocheta lui pizzerie, artiștii cu operele lor și eu cu materialele de promovare afișe, pliante, și tot ceea ce mai era necesar pentru a porni la un drum nou. Cincisprezece ani am fost parte din această familie minunată a caricaturiștilor. Clubul Caricaturiștilor „Sorin Postolache”. De aici și definiția aniversării „15 ANI …DIN CARE PRIMUL CU SORIN”, care, din păcate ne-a părăsit la numai un an de la inaugurarea expoziției, răpus de o boală nemiloasă. Mi-l amintesc aşa cum l-am cunoscut. Un om plin de viață. Parcă-l vad şi azi în fața ochilor. L-am vizitat spre finalul vieţii la Spitalul Fundeni. Reîntâlnirea cu el, țintuit în pat, livid la față, zdrobit de boală, m-a copleșit pur şi simplu. Bucuria revederii l-a readus în trecut. A început cu tonusul lui întotdeauna optimist să-mi vorbească de proiecte de viitor. Dar la scurt timp s-a prăpădit. Dumnezeu să-l odihnească în pace. Doamne......., mă tot gândesc, de ce nu ne prețuim, oare, mai mult unii pe alții ? Timp de cincisprezece ani am întâlnit la vernisaje oameni minunați. Aici au fost prezentate, așa cum spunea domnul Vlădăreanu acum, la aniversarea celor cincisprezece ani, poate peste o sută cincizeci de expoziții, naționale și uneori internaționale, unele dintre ele bine mediatizate. La fiecare prezentare participanții, expozanții dar și musafirii erau plini de veselie și mult umor. Anii au trecut. Mulți dintre marii caricaturişti au plecat dintre noi. Acum aveam în față mai puțini dintre membrii familiei Clubului Caricaturiștilor „Sorin Postolache”. Marea majoritate cu părul bine încărunțit, dar cu toții la fel de veseli și plini de umor. Umorul nu a încărunțit. A rămas la fel de tânăr și de ascuțit. Dar am întâlnit şi caricaturisti din noua generație care au venit din toate colțurile țării. Şi asta m-a bucurat mult. Lumea caricaturiştilor merge mai departe. Și cu toții au urat într-un glas, să ne revedem la cea de-a 20-a, a 25–a sau a 30-a aniversare a Clubului Caricaturiștilor ”Sorin Postolache”. Felicitări domnului Constantin Vlădăreanu, patronul cochetei pizzerii din bd. Pache Protopopescu, chiar vis-a-vis de Colegiul național Mihai Viteazul, un iubitor autentic de artă şi frumos, care a avut inspiraţia de a îmbina în chip fericit arta grafică cu arta culinară. Felicitări minunaților artiști caricaturiști ! LA MULȚI ANI ! Clubului Caricaturiștilor „Sorin Postolache”.

numărul 2, decembrie 2016

24


MENS SANA IN CORPORE SANO

INFECȚIILE RESPIRATORII ACUTE Prof. univ. dr. Ioan GHERGHINA Epiglotita este o formă specială de infecție laringiană care apare cel mai frecvent în perioada de vârstă de la 2 la 7 ani și este determinată, exclusiv, de infecția bacteriană reprezentată în până la 90% din cazuri de Hemophilus influența tip B. Toți parinții trebuie să știe despre existența acestei boli a cărei principală caracteristică este debutul brusc, în plină sănătate aparentă. Manifestările clinice ale acestei boli redutabile a copilăriei (boala apare și la adult) sunt: febra, întotdeauna ridicată la 39-40 de grade Celsius, starea generală profund alterată din cauza unui sindrom toxiinfecțios sever și un sindrom disfonic (voce modificată) particular . În epiglotită, vocea răgușită nu este „aspră”, „rugoasă“, ci , dimpotrivă, vocea este „catifelată “, „fină”, „șoptită”. Tratamentul este complex, dar el se bazează, în principal, pe trei elemente: asigurarea unei căi respiratorii funcționale prin intubație laringotraheală sau traheostomie, administrare de antibiotice pe cale intravenoasă și corticoterapie. Există, uneori, dificultăți în diagnosticul diferențial între o laringită cu edem subglotic, care, de cele mai multe ori, este determinată de o infecție virală, si care nu necesită tratament cu antibiotice, și epiglotita, la care tratamentul cu antibiotice este salvator de viață și, deci, obligator, având chiar caracter de urgență. Această dificultate a diagnosticului diferențial între cele două forme de infecție laringiană, fragilitatea organismului la vârsta copilăriei și evoluția rapidă și nefavorabilă în ambele boli, justifică utilizarea tratamentului cu antibiotice atunci când nu avem certitudinea diagnosticului etiologic (cauzal) și nici timp la dispoziție pentru a face testele care ar putea lămuri această incertitudine. Dacă sunt tratate corect și la timp, evoluția infecțiilor respiratorii acute (IRA) este spre vindecare deplină și fără urmări. Tratamentul propriu zis al infecțiilor respiratorii acute se face după un plan terapeutic care cuprinde mai multe elemente: - tratamentul igienodietetic; - tratamentul etiologic; - tratamentul pathogenic; - tratamentul simptomatic; - tratamentul complicațiilor; - tratamentul bolilor asociate; - tratamentul „terenului”. Tratamentul simptomatic poate fi început de către părinți, pentru că are un caracter de urgență, până intervine medicul. Tratamentul infecțiilor respiratorii acute ale copilului variază foarte mult, de la simplu, în ambulator, până la complex, intensiv, în spital, cu metode de susținere artificială a respirației, și aceasta este în funcție de câteva criterii: forma clinică de boală, vârstă, imunitatea copilului, unele malformații, precum cele buco-faringiene, care nu permit o alimentație normală a copilului și favorizează „pneumoniile de aspirație”, nivelul socio-economic al familiei, acceptarea sau nu a tratamentului pe cale orală de către pacient sau de către părinți. Medicii au unele criterii clinice de gravitate după care se orientează din primele momente sau pe parcursul evoluției bolii, dacă este sau nu necesar să recurgă la terapie intensivă (pe cale intravenoasă, oxigeno-terapie, etc). Criteriile de gravitate în IRA sunt: - febra înaltă de 39-40 grade Celsius persistentă; - vârsta mică a copilului; - alterarea vizibilă a stării generale; - respirația dificilă; - encefalopatia respiratorie (alterarea stării de conștiență). În asemenea cazuri, încercarea unor tratamente pe cale orală sau chiar injectabile, dar la domiciliu, pot periclita viața copilului. Tratamentul acestor forme grave se practică numai în spital și sub observarea strictă a persoanelor calificate, ajutate de o aparatură de laborator și de tratament de specialitate. Existența unei alte boli complică infecția respiratorie acută. Vărsăturile nu mai permit un tratament pe cale orală, chiar dacă infecția respiratorie este mai ușoara, iar diareea acută poate adăuga deshidratarea la boala respiratorie acută. Toate acestea modifică strategia de tratament, mai ales la un sugar sau copil

25

www.aderedu.ro


ADER

LA ROMÂNIA

MENS SANA IN CORPORE SANO

mic, care prezintă destul de frecvent asemenea complicații. Tratamentul igieno-dietetic se referă la trei componente ce trebuie avute în vedere la un copil cu IRA: 1. Alimentația pe care o recomandăm în IRA depinde de forma clinică de boală. În formele ușoare și medii, dacă este toleranța digestivă copilul continuă să primească alimentația obișnuită, potrivită cu vârsta, cu unele precauții. Apetitul, în general, este mai scăzut și atunci nu trebuie sa se insiste cu mâncarea 2-3 zile. Insistența poate să provoace vărsături. Se suplimentează lichidele, mai ales dacă copilul este febril, sub formă de apă, ceai, supă usoară de legume, compot. Greșelile frecvente sunt: - se insistă cu mâncarea, în ciuda apetitului scăzut; - se suplimentează dieta, în special cu fructe, sucuri de fructe, produse de cofetărie, mezeluri, iaurt. Când copilul este bolnav, mai ales în zilele cu febră și apetit scăzut, aceste alimente pot provoca vărsături. Deci sunt excluse fructele sau sucul de fructe. Se oferă compot, supă de legume, ceai, apa la temperatura camerei, cele prea calde favorizând vărsăturile. 2. Microclimatul se referă la condițiile de mediu, respectiv ale locuinței în care este tratat copilul cu IRA. Este vorba, în primul rând de temperatura și umiditatea din locuință. Temperatura optimă este, în medie, de 22-24 grade Ceslius. O temperatura mai mare de 24 de grade Celsius în încăpere nu este benefică unui pacient cu IRA, indiferent de vârstă. Evident că nici frigul, respectiv temperatura sub 17-18 grade Celsius în camera unui sugar cu IRA nu sunt favorabile unei evoluții mai rapide spre vindecare. În general, temperaturile moderate din cameră sunt mai benefice pentru o evoluție spre vindecare în comparație cu temperaturile excesiv de ridicate, cum există tendința să se practice adesea. Foarte importantă este umiditatea din locuintă, optimul situându-se între 40 și 60%. 3. Repausul copilului cu IRA poate fi absolut sau relativ. Repausul absolut înseamnă că boala este atât de severă încât pacientul trebuie să stea exclusiv la pat. Este vorba, în asemenea cazuri, de copii cu forme grave de IRA, care se tratează, obligatoriu, în spital. Pentru cei tratați la domiciliu, vorbim de repausul relativ. Ieșirea din locuință, „la soare“, sau „la aer” a copilului cu IRA, aflat în tratament cu antibiotice, nu se recomanda din cauza riscului de agravare a bolii. După vindecare, copilul va fi reacomodat treptat cu condițiile din afara locuinței . Epiglotita este o formă specială de infecție laringiană care apare cel mai frecvent în perioada de vârstă de la 2 la 7 ani și este determinată, exclusiv, de infecția bacteriană reprezentată în până la 90% din cazuri de Hemophilus influența tip B. Toți parinții trebuie să știe despre existența acestei boli a cărei principală caracteristică este debutul brusc, în plină sănătate aparentă. Manifestările clinice ale acestei boli redutabile a copilăriei (boala apare și la adult) sunt: febra, întotdeauna ridicată la 39-40 de grade Celsius, starea generală profund alterată din cauza unui sindrom toxiinfecțios sever și un sindrom disfonic (voce modificată) particular . În epiglotită, vocea răgușită nu este „aspră”, „rugoasă“, ci , dimpotrivă, vocea este „catifelată “, „fină”, „șoptită”. Tratamentul este complex, dar el se bazează, în principal, pe trei elemente: asigurarea unei căi respiratorii funcționale prin intubație laringotraheală sau traheostomie, administrare de

numărul 2, decembrie 2016

26


MENS SANA IN CORPORE SANO

antibiotice pe cale intravenoasă și corticoterapie. Există, uneori, dificultăți în diagnosticul diferențial între o laringită cu edem subglotic, care, de cele mai multe ori, este determinată de o infecție virală, si care nu necesită tratament cu antibiotice, și epiglotita, la care tratamentul cu antibiotice este salvator de viață și, deci, obligator, având chiar caracter de urgență. Această dificultate a diagnosticului diferențial între cele două forme de infecție laringiană, fragilitatea organismului la vârsta copilăriei și evoluția rapidă și nefavorabilă în ambele boli, justifică utilizarea tratamentului cu antibiotice atunci când nu avem certitudinea diagnosticului etiologic (cauzal) și nici timp la dispoziție pentru a face testele care ar putea lămuri această incertitudine. Dacă sunt tratate corect și la timp, evoluția infecțiilor respiratorii acute (IRA) este spre vindecare deplină și fără urmări. Tratamentul propriu zis al infecțiilor respiratorii acute se face după un plan terapeutic care cuprinde mai multe elemente: - tratamentul igienodietetic; - tratamentul etiologic; - tratamentul pathogenic; - tratamentul simptomatic; - tratamentul complicațiilor; - tratamentul bolilor asociate; - tratamentul „terenului”. Tratamentul simptomatic poate fi început de către părinți, pentru că are un caracter de urgență, până intervine medicul. Tratamentul infecțiilor respiratorii acute ale copilului variază foarte mult, de la simplu, în ambulator, până la complex, intensiv, în spital, cu metode de susținere artificială a respirației, și aceasta este în funcție de câteva criterii: forma clinică de boală, vârstă, imunitatea copilului, unele malformații, precum cele buco-faringiene, care nu permit o alimentație normală a copilului și favorizează „pneumoniile de aspirație”, nivelul socio-economic al familiei, acceptarea sau nu a tratamentului pe cale orală de către pacient sau de către părinți. Medicii au unele criterii clinice de gravitate după care se orientează din primele momente sau pe parcursul evoluției bolii, dacă este sau nu necesar să recurgă la terapie intensivă (pe cale intravenoasă, oxigeno-terapie, etc). Criteriile de gravitate în IRA sunt: - febra înaltă de 39-40 grade Celsius persistentă; - vârsta mică a copilului; - alterarea vizibilă a stării generale; - respirația dificilă; - encefalopatia respiratorie (alterarea stării de conștiență). În asemenea cazuri, încercarea unor tratamente pe cale orală sau chiar injectabile, dar la domiciliu, pot periclita viața copilului. Tratamentul acestor forme grave se practică numai în spital și sub observarea strictă a persoanelor calificate, ajutate de o aparatură de laborator și de tratament de specialitate.

27

www.aderedu.ro


ADER

LA ROMÂNIA

MENS SANA IN CORPORE SANO

Existența unei alte boli complică infecția respiratorie acută. Vărsăturile nu mai permit un tratament pe cale orală, chiar dacă infecția respiratorie este mai ușoara, iar diareea acută poate adăuga deshidratarea la boala respiratorie acută. Toate acestea modifică strategia de tratament, mai ales la un sugar sau copil mic, care prezintă destul de frecvent asemenea complicații. Tratamentul igieno-dietetic se referă la trei componente ce trebuie avute în vedere la un copil cu IRA: 1. Alimentația pe care o recomandăm în IRA depinde de forma clinică de boală. În formele ușoare și medii, dacă este toleranța digestivă copilul continuă să primească alimentația obișnuită, potrivită cu vârsta, cu unele precauții. Apetitul, în general, este mai scăzut și atunci nu trebuie sa se insiste cu mâncarea 2-3 zile. Insistența poate să provoace vărsături. Se suplimentează lichidele, mai ales dacă copilul este febril, sub formă de apă, ceai, supă usoară de legume, compot. Greșelile frecvente sunt: - se insistă cu mâncarea, în ciuda apetitului scăzut; - se suplimentează dieta, în special cu fructe, sucuri de fructe, produse de cofetărie, mezeluri, iaurt. Când copilul este bolnav, mai ales în zilele cu febră și apetit scăzut, aceste alimente pot provoca vărsături. Deci sunt excluse fructele sau sucul de fructe. Se oferă compot, supă de legume, ceai, apa la temperatura camerei, cele prea calde favorizând vărsăturile. 2. Microclimatul se referă la condițiile de mediu, respectiv ale locuinței în care este tratat copilul cu IRA. Este vorba, în primul rând de temperatura și umiditatea din locuință. Temperatura optimă este, în medie, de 22-24 grade Ceslius. O temperatura mai mare de 24 de grade Celsius în încăpere nu este benefică unui pacient cu IRA, indiferent de vârstă. Evident că nici frigul, respectiv temperatura sub 17-18 grade Celsius în camera unui sugar cu IRA nu sunt favorabile unei evoluții mai rapide spre vindecare. În general, temperaturile moderate din cameră sunt mai benefice pentru o evoluție spre vindecare în comparație cu temperaturile excesiv de ridicate, cum există tendința să se practice adesea. Foarte importantă este umiditatea din locuintă, optimul situându-se între 40 și 60%. 3. Repausul copilului cu IRA poate fi absolut sau relativ. Repausul absolut înseamnă că boala este atât de severă încât pacientul trebuie să stea exclusiv la pat. Este vorba, în asemenea cazuri, de copii cu forme grave de IRA, care se tratează, obligatoriu, în spital. Pentru cei tratați la domiciliu, vorbim de repausul relativ. Ieșirea din locuință, „la soare“, sau „la aer” a copilului cu IRA, aflat în tratament cu antibiotice, nu se recomanda din cauza riscului de agravare a bolii. După vindecare, copilul va fi reacomodat treptat cu condițiile din afara locuinței . Tratamentul infecțiilor respiratorii acute (IRA) se face după un plan terapeutic care cuprinde mai multe elemente: tratament igieno-dietetic; tratament etiologic; tratament patogenic; tratament simptomatic; tratament al complicațiilor; tratament al simptomelor nocive; tratament al bolilor asociate ; tratament al „terenului “. În numărul precedent, am prezentat tratamentul igieno–dietetic, urmând ca în acest număr să prezint următoarele elemente ale tratamentului. Tratamentul etiologic este recomandat numai de medic. El are ca obiectiv combaterea agenților patogeni, respectiv virusuri, microbi, paraziți și fungi care determină IRA la copil. Cel mai frecvent, infecțiile respiratorii sunt generate de virusuri care determină circa 80% din cazurile de IRA. Acestea, evident, nu se tratează cu antibiotice. De asemenea, nu se tratează cu medicamente antivirale decât formele grave ale infecțiilor virale apărute în timpul unor epidemii, sau în cazul unor imunodeficiente primitive sau dobândite la care sa precizat diagnosticul. Cele mai cunoscute medicamente antivirale sunt acyclovir, viregyt, ribavirina si oseltamivir (Tamiflu). Problema care se pune este utilizarea antibioticelor in tratamentul IRA la copil. Un argument care justifică utilizarea angtibioticelor în IRA este imaturitatea sistemului imunitar de apărare împotriva virusurilor și a bacteriilor în diferitele etape de vârstă, respectiv: vârsta de sugar, în special perioada 2-4 luni, (lacuna imunologică fiziologică ) și pubertatea, respectiv adolescența. La copil se manifestă în mod deosebit categoria de boli ereditare numite „imunodeficiențele primitive”, sau „înnăscute” ca și „imunodeficientele dobândite“, dintre care cea mai cunoscută este SIDA, care, practic, dezorganizează sistemul imunitar. Ambele situații necesită, obligatoriu, tratament cu antibiotic, atât curativ, cât și profilactic, în functie de fiecare caz în parte, pentru a trata sau / și a preveni IRA la copilul cu asemenea deficite imune. În mod categoric se face exces de tratament cu antibiotice când acestea sunt recomandate în „virozele respiratorii“. Indicația majoră a acestui tratament este pentru IRA cauzată de bacterii (microbi). Din păcate, în practică, lucrurile nu sunt chiar atât de simple și ușor de rezolvat, pentru că fiecare caz trebuie să fie bine evaluat, dacă necesită sau nu tratament cu antibiotice. Trebuie știut că o pneumonie bacteriană netratată cu antibiotice poate evolua spre deces în până la 50% din cazuri. De foarte multe ori, o IRA virală se complică în câteva zile cu o suprainfecție bacteriană care evolueaza ulterior și „pe cont propriu“, inclusiv spre forme grave și chiar deces, dacă nu se aplică un tratament prompt și energic cu antibiotice.

numărul 2, decembrie 2016

28


MENS SANA IN CORPORE SANO

În unele cazuri, este foarte greu de realizat diagnosticul diferențial între o pneumonie virală și o pneumonie bacteriană. Tratamentul patogenic se referă la mecanismul de apariție a IRA. El tratează marile tulburări pe care le-a produs infecția respiratorie acută în organismul copilului, și anume: insuficiența respiratorie acută (insuficienta oxigenare a organismului și acumularea de bioxid de carbon), exprimată prin cianoză, respectiv culoarea albastră a tegumentelor și mucoaselor localizată sau generalizată în formele severe; insuficiență cardiacă; dezechilibru hidro-electrolitic sau, altfel spus, dezhidratarea; dezechilibru acido-bazic. În formele medii și severe tratate incorect sau / și incomplet, se poate ajunge la stadii de evoluție a bolii care periclitează implacabil viața copilului. Asemenea forme clinice se tratează cu succes numai în spitale, pentru că , în afară de medicii de specialitate, sunt necesare aparatură și medicamente corespunzătoare. Tratamentul simptomatic se referă la mijloacele de combatere a febrei înalte, a durerilor de cap (cefalee ), a tusei iritative, a vărsăturilor. Febra se combate prin medicamente și prin așa numitele tratamente fizioterapice Medicamentele antipiretice (împotriva febrei) trebuie să fie prezente în fiecare casă în care se află copii. Este vorba despre paracetamol, nurofen, novocalmin, aspirina folosită numai la copiii cu febră care au vârsta de peste 6-7 ani și care au fost vaccinați antigripal. Tratamentul împotriva febrei la un copil poate fi început de către părinți. În astfel de cazuri, este necesar ca părintele să fie instruit de către un medic în legătură cu alegerea medicamentului, calea de administrare orală sau rectală și doza, care variază foarte mult în funcție de vârsta copilului. Aceste lucruri ar trebui discutate în prealabil cu medicul de familie la vizitele medicale cu caracter profilactic. Procedurile fizioterapeutice de combatere a febrei, cum sunt „baia caldă, racită progresiv” sau „împachetările umede reci (la temperatura camerei)“, necesită rigoare și precauție în aplicare: În acest caz, trebuie să fie indicată și explicată procedura de către medic sau un alt cadru medical pentru fiecare caz în parte. Tratamentul complicațiilor se referă la tratamentul pleureziei parapneumonice, a pneumotoraxului, a hemolizei intra-infectioase, a coagulării intravasculare diseminate, etc. Asemenea complicații agravează evoluția bolii iar tratamentul acestora se face numai în spital, de preferință într-o sectie de pneumologie pediatrică. Tratamentul bolilor asociate se referă la tratarea altor boli concomitente, cum ar fi imunodeficiența primitivă sau dobandită, enterocolita acută, destul de frecvent asociată cu o pneumonie la sugar , etc. Tratamentul acestora se face numai în spital. Tratamentul „terenului “ se referă la anemie, rahitism, afecțiuni preexistente bolii pulmonare pe care o agravează și care obligă la internare în spital șila un tratament mai complex. Am considerat că datele prezentate sunt utile pentru informarea părintilor cu privire la infecțiile respiratorii acute (IRA) ale copiilor, infecții care determină cele mai frecvente îmbolnăviri la vârsta copilăriei și care sunt cea mai frecventă cauză de deces în lume la copilul cu vârsta sub cinci - trei milioane decese înregistrate anual potrivit datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății ( OMS ).

29

www.aderedu.ro


ADER

LA ROMÂNIA

ADER VĂ INVITĂ PRIN

GLOBE-TROTTER

Departamentul pentru strategii și activități în domeniul turismului și valorificarea potențialului românesc

SĂ PETRECEȚI ZECE ZILE MINUNATE ÎN PATRIA LUI ZEUS

Creta, cea mai sudică insulă greacă la Marea Egee și a cincea ca mărime din Marea Mediterană leagăn de istorie și civilizație reprezintă una din fascinantele atracții ale Greciei. Este de ajuns să amintim de linia de coastă cu o lungime totală de 1.040 km, de peisajele lungi de nisip, de frecventele golfuri singuratice și de masivele muntoase.

Aparținând unei civilizații străvechi, Creta poartă și azi amprenta trecutului său milenar. De altfel, izvoarele istorice ne spun că, în anul 67 î.Hr., Creta figura ca o insulă aparținând Imperiului Roman, pentru ca, ulterior, să intre sub dominația Bizanțului. Între anii 1211 și 1669, Creta s-a aflat sub controlul Republicii Veneția, devenind un bastion de apărare a intereselor acesteia în est. Mai bine de două secole - 1669-1898 locuitorii greci ai Cretei au luptat împotriva dominației Imperiului Otoman, reușind ca, în 1913, să transforme Creta într-o parte componentă a Greciei. Demn de menționat este faptul că, între 1900 și1931, arheologul englez Sir Arthur Evans a efectuat săpături arheologice în apropiere de capiala Cretei, Heraklion (5 km sud-est de oraș). Datorită lui a ieșit la lumina zilei una dintre cele mai vizitate descoperiri arheologice din ziua de astăzi: palatul din Cnossos, construit în jurul anilor 1500 î.H, confundat la vremea aceea de. Arthur Evans cu legendarul palat al regelui Minos. Lucrările de reconstrucție s-au bazat pe vechi imagini ale palatului găsite pe frescele minoice locale. Astăzi, economia insulei își bazează succesul pe turism majoritatea centrelor turistice din Creta se află pe coasta nordică a insulei între Heraklion și —Malia, Hotelurile și restaurantele întinzându-se ca un colier de perle de-a lungul plajelor nisipoase – și pe agricultură – cultura viței de vie, a măslinului și a fructelor. Pe —platoul Lasithi există și plantații de legume, ce folosesc modern sisteme de irigații. Iată doar câteva motive să vă alăturați nouă, pentru zece zile, într-o fascinantă aventură în acest spațiu de legend în care vă vom oeferi minunate momente ce, cu siguranță, vă vor rămâne drept unice amintiri.

numărul 2, decembrie 2016

30

CELE MAI MICI PREȚURI!


GLOBE-TROTTER

10 ZILE DE NEUITAT PE TRASEUL BUCUREȘTI – INSULA CRETA – BUCUREȘTI Miercuri - Ziua 1- Bucureşti - Atena Vom pleca din Bucuresti cu autocarul, miercuri seara, în jurul orei 21:00. Pe timpul nopții, vom străbate Bulgaria. Joi - Ziua a 2-a - Salonic – Atena - Pireu Vom sosi în Grecia, în portul Salonic. După ce vom face un tur al orașului – cu scurt popas de închinare la Biserica Sf. Dumitru – ne vom continua deplasarea spre capitala Atena. Vom vizita Grota Sfânta Paraschieva după care ne vom caza pe feribot în cabine de 4 paturi. Vineri - Ziua a 3-a - Creta La ora 6.30, dimineața, vom ajunge pe insula Creta, în capitala Heraklion.Aici vom face cunoștință cu ghidul local, Adonis. Împreună cu acesta vom face o excursie la Podișul Lasithi, binecunoscut pentru satele sale tradiționale și vechile mori de vânt. Opțional, doritorii vor putea urca la peștera în care, conform legendei, s-a nascut Zeus (vizita este optională deoarece accessul la pesteră presupune un drum mai dificil, de aproximativ 20 de minute de mers pe jos). Printre vizitele ce vor urma se numără și un atelier de ceramică, precum și Mănăstirea Vidiani. La întoarcere, vom vedea satul Krasi, unde se păstrează cel mai bătrân platan din Creta. După amiază ne vom caza și vom cina la un hotel de trei stele, în stațiunea Hersonissos. Sâmbătă – Ziua a 4-a - Creta După servirea micului dejun la hotel, vom porni într-o excursie în estul insulei, unde vom putea admira cu superba panoramă a stațiunilor cretane presărate printre pădurile de măslini. Vom vizita Mănăstirea Sf. Gheorghe din Selinari, satul pescăresc Plaka, cu panorama spre insulița Spinalonga. Opțional, doritorii se vor putea plimba cu vaporașul la Spinalonga, unde se poate vizita cetatea venețiană și satul existent încă din perioada otomană.(durata: aprox. 1,5 h). Cei care nu doresc să viziteze Spinalonga, își vor putea petrrece timpul liber în Plaka. La reunirea grupului, vom vizita fabrica de cosmetice naturale, din plante autohtone, precum și istoricul oraș Agios Nikolaos, situat deasupra unui abis acvatic. După-amiază, ne vom plimba prin stațiunea Sisi, pentru ca, spre seară, să ne întoarcem la hotel pentru cină și odihnă. Duminică – Ziua a 5-a -Creta După ce am servit micul dejun la hotel, vom porni într-o nouă și fascinantă excursie. De această dată, ne vom deplasa în vestul insulei, pentru a vizita: satul tradițional Fodele, în care se află casa celebrului pictorul El Greco și Biserica Bizantină a Maicii Domnului – ambele situate în superbe livezi de citrice; orașele venețiene Hania (cetatea, portul și farul, moscheea otomană, Mitropolia orașului) și Rethymno (celebra fortăreață, logia venețiană, fântâna Rimondi și moscheea Nerante); Mănăstirea Arkadi, de unde a început revoluția cretană, în anul 1866, unde putem vedea icoane unicat aparținând școlii cretane de pictură din secolul XVI-XVII. Spre seară ne vom întoarce la hotel unde vom cina și ne vom odihni, știind că, și în ziua următoare, ne așteaptă multe și plăcute surprize. Luni - Ziua a 6-a - Creta Serrvim micul dejun și pornim într-o nouă exursie în care vom explora sudul insulei, la Gortys - prima capitală romană a insulei. Aici vom întâlni platanul lui Zeus și al Europei, amfiteatrul roman, vom vedea scrierea primei legislații din Europa în dialectul doric (secolul

31

www.aderedu.ro


ADER

LA ROMÂNIA

V î.H.) și agora romană. Apoi vom merge la Mănăstirea Kaliviani și la Mănăstirea Odigitria, vom admira Golful Matala – stațiune boemă la Marea Libiei, cu grote deosebite (folosite drept lăcașuri de cult în perioada minoică și drept morminte în perioada romană). După-amiază, ne vom întoarce la hotel și vom beneficia de suficient timp liber pentru plajă. Opțional, se va putea vizita, seara, satul Anopolis, unde vom căuta să pătrundem în tainele vieții rurale. În continuare, vom avea parte de o minunată seară folclorică, la care se va adăuga un meniu tradițional, muzică live, dansuri din Creta și din restul Greciei și multe, multe alte surprize și distracții. La finele acestei seri de neuitat, vom reveni la hotel pentru cină și odihnă. Marți – Ziua a 7-a - Creta Mic dejun la hotel urmat de o excursie la pădurea de palmieri de la Vai (cea mai mare din Europa). Apoi,vom vizita Mănăstirea Toplou (una dintre cele mai vechi din Creta, construită sub forma unei cetăți). După-amiază vom vizita orașele Sitia și Ierapetra după care ne vom. întoarcere la hotel pentru cină și odihnă.

Miercuri – Ziua a 8-a – Atena-Pireu Luăm micul dejun la hotel și facem check-outul. După ce am părăsit hotelul, mergem în vizită la Mănăstirea Epanosifi și în satul tradițional Arhanes. Facem turul panoramic al orașului Heraklion (Piața Libertății, cetatea, portul vechi, șantierele navale venețiene, Mănăstirea Sf. Petru, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istorie Naturală. Tur pietonal: Mormântul scriitorului Nikos Kazantzakis, Biserica Sf. Mina – sfântul patron al orașului, bazarul principal, Fântâna lui Morozini, Basilica Sf. Marc, primăria orașului, Biserica Sf. Titus protectorul bisericii cretane). În timpul liber rămas la dispoziție putem face cumpărături – achiziții de suveniruri - în Heraklion. Opțional, se poate vizita Palatul Knossos - leaganul civilizației minoice, considerată cea mai veche din Europa. Se pot vedea tronul regelui Minos și picturi murale deosebite, precum și locul care a dat naștere legendei minotaurului și labirintului. Urmează îmbarcarea pe vapor și plecarea spre Atena, la ora 21:30. Cazare pe vapor se va face în cabine cu 4 paturi. Joi – Ziua a 9-a - Atena- Bulgaria Ajunși la Atena, vom face un tur al capitalei elene după care ne vom îmbarca în autocar, urmând ca pe timpul nopții să traversăm Bulgaria (unde vom servi cina) pentru a reveni în țară. Vineri – Ziua a 10-a Sosirea în București, în jurul orei 06:30.

numărul 2, decembrie 2016

32

GLOBE-TROTTER


GLOBE-TROTTER

Prețul acestei superbe călătorii de 10 zile este de 440 de euro / persoană și incude: - 5 nopți de cazare la Hotel Castro (3*plus), cu demipensiune (mic dejun și cină); - prețul biletului pentrut feribot pentru 2 nopți în cabina cu 4 paturi, fără geam dar cu grup sanitar propriu; - ghid autorizat, (Adonis), pe toata perioada sejurului, precum și asistență turistică; - preț bilet feribot pentru autocar dus-întors; - ghid însoțitor din partea agenției Free Spirit; - intrările la obiectivele turistice: Mănăstirea Rila, Muzeul El Greco, Mănăstirea Arkadi, situl arheologic Gortys , Mănăstirea Toplou; - tururile de oraș mentionate în program : Salonic, Atena, Heraklion; - toate vizitele specificate în program (cu excepția celor trei numite opțional); - cina din Bulgaria, la întoarcere

Preţul NU include: - intrările la obiectivele turistice: Peștera lui Zeus ( 6€ ); - taxa de cazare: posibil să existe o taxă de cazare suplimentară, de aproximativ 0,62 € / noapte / persoană, care se plătește pe loc, în hotel, de către turiști. Adică aproximativ 3,10 euro / persoană pentru întregul sejur. Încă nu s-a stabilit, clar, de când va intra în vigoare aceasta nouă lege și dacă aceasta va afecta sezonul 2017; - excursiile opționale: seara cretană ( 40€ ); excursia la Spinalionga ( 20€ ); Palatul Knossos ( 20€ ) - asigurarea medical; - suplimente de cazare la hotel și pe feribot: - supliment de single la hotel ( 95€ / persoană / sejur ); - supliment în cabină cu două paturi, fără geam ( 45€ / persoană dus-întors, cu grup sanitar propriu ); - supliment single în cabină cu două paturi, cu geam ( 135€ / persoană dus-întors, cu grup sanitar propriu ).

Detalii hotel Castro 3*plus, staţiunea Amoudara (Heraklion) Mic dejun continental îmbogățit (bufet): cafea (instant sau cappuccino), ciocolată, lapte, ceai, suc de portocale, pâine proaspătă (albă și neagră), gem, unt, brânză, șuncă, iaurt, cereale, fructe de sezon, măsline, roșii, castraveți, brânză feta și chec sau croissant. Cina: bufet diverse (salate, aperitive). Felul principal - două opțiuni diferite în fiecare zi + desert, apa + un pahar de vin de persoană. În cameră: aer condiționat, frigider, uscător de păr, televizor cu canale prin satelit, gel de duș, șampon și papuci de casă, wi-fi gratuit. Piscină: șezlonguri gratuite. Se pun la dispoziţie două seifuri la recepţie, gratuit pentru ghizi, dacă este necesar. Hotelul dispune de asigurare de răspundere pentru a acoperi eventualele accidente din incinta hotelului. De asemenea, există supraveghere video în zonele publice ale hotelului pentru siguranța tuturor clienților și cartele electronice modernizate - chei RFID pentru toate camerele.

Pentru înscrieri în excursii Creta: Simona Telefon: 0744 545 642 e-mail: simonatr@yahoo.com 33

www.aderedu.ro


ADER

LA ROMÂNIA

DIASPORA/ROMÂNISM

GERMANIA

ÎMPREUNĂ, LA MAREA SĂRBĂTOARE A NAȘTERII DOMNULUI Stimați prieteni, Sărbătoarea Crăciunului este o mare bucurie pentru toți, dar mai ales pentru noi creștinii. Cum românii sunt un popor de oameni credincioși, care-și respectă sărbătorile și tradițiile, neam gândit ca anul acesta să petrecem împreună S ă r b ă to a re a Na ș te r i i Domnului. Astfel, la 23 decembrie a.c., noi. membrii Filialei ADER Germania, avem plăcerea de a vă invita să sărbătorim împreună seara de Ajun, începând cu orele 18:30. Vom cânta cu toții colinde, vom face cunoștință cu alți compatrioți care locuiesc în Germania și vom lega noi prietenii. Evenimentul va avea loc în localitatea Fellbach, la adresa

Kienbachstrasse 21 (70734) (localitatea este situată la 3 km de Stuttgart ). Pentru că este prima întâlnire sub egida Asociației pentru Democrație Educație și Reconstrucție „Om între Oameni”, asociație înființată tocmai de Oameni pentru Oameni, la această sărbătoare prețul va fi unul modic - 22 de euro / persoană (include mâncarea şi băutura), iar prețul pentru copiii sub 14 ani va fi de 12 euro / persoană. Deoarece sunt limitate, vă rugăm să vă rezervați din timp locurile la nr de telefon 015789185057 (Zunduin Mihai, Preşedintele Asociației pentru Democrație Educație şi Reconstructie a Romaniei, filiala Germania ). Vă așteptăm cu multă bucurie.

SPANIA

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI Președintele Asociației pentru Democrație, Educație și Reconstrucție (ADER), filiala Spania, domnul Ion Brândușescu, a pus deja bazele unor parteneriate cu asociații românești care ființează de peste zece ani pe teritoriul Sp an i e i . Împre u n ă c u acestea, ADER, sub coordonarea președintelui, va organiza o serie de evenimente în regiunea Madrid pentru a sărbători Ziua Națională a României, în zilele de 3 și 4 decembrie. Astfel, orașe precum Alcalá de Henares, Alcorcón, Alcobendas, Arganda del Rey, Collado Villalba, C oslada, Fu e n l abr a d a , L e g ané s , Móstoles, San Fernando de Henares, Torrejón de Ardoz, prin intermediul primarilor și consilierilor din primării care sunt în contact

numărul 2, decembrie 2016

permanent cu reprezentanții românilor, au pus la dispoziția asociației săli sau spații în aer liber, în vederea desfășurării în bune condiții a Zilei Naționale a României. Începând de anul acesta –un prolog la aniversarea Centenarului Marii Uniri –, membrii ADER au stabilit ca, în fiecare an, până în anul 2018, să prezinte publicului, sub aspect i s t or i c , g e o g r a f i c ș i cultural, câte o regiune istorică din România. Anul acesta va fi dedicat Transilvaniei, regiune care va fi descrisă și reconstruită prin seri de mu z i c ă , d ans , gastronomie, expoziții de costume populare, fotoexpoziții, toate precedate

34


DIASPORA/ROMÂNISM

de conferințe susținute de istorici români și spanioli care să redea importanța Marii Uniri din 1918 pentru România și pentru Europa. De asemenea, se vor prezenta documentare video în limba română și în limba spaniolă. Ana Mitrică, Elena Ninerică, ansamblul de dansuri populare condus de Florica Chiriță, corurile parohiilor din localitățile numite, actorul Vasile Butnaru, copiii care frecventează cursurile de limb a română vor f i prezenți cu toții pe scenele orașelor din regiunea Madrid unde trăiesc peste 200 de mii de români. Profesorii universitari Ramón de Marcos Sanz, Óscar Recio Morales și Silvia Marcu vor susține conferințe legate de Primul Război Mondial, de Marea Unire și impactul pe care l-a avut acest mare act în Europa. Serile se vor încheia cu Hora Unirii, care va uni deopotrivă români, spanioli și cetățeni de alte naționalități care trăiesc pe teritoriul spaniol, urmată de socializarea necesară în astfel de momente de bucurie, în jurul produselor românești asigurate de membrii ADER.

Îi invităm, așadar, pe toți românii la sărbătoarea noastră a tuturor la: Alcorcón, sâmbătă, 3 decembrie, ora 18:00, Casa de la Cultura. Collado Villalba, sâmbătă, 3 decembrie, ora 18:00, Salón El Capricho. Móstoles, sâmbătă, 3 decembrie, ora 12:00, Plaza de la Cultura. Torrejón de Ardoz, sâmbătă, 3 decembrie, ora 18:00, Centro Cultural Rafael Alberti. Alcalá de Henares, duminică, 4 decembrie, ora 11:00, Plaza Miguel de Cervantes. Alcobendas, duminică, 4 decembrie, ora 12:00, Plaza del Pueblo. Arganda del Rey, duminică, 4 decembrie, ora 16:00, Plaza de la Alegría. Coslada, duminică, 4 decembrie, ora 12:00, Plaza de la Constitución. Fuenlabrada, duminică, 4 decembrie, ora 12:00, Carpa Municipal. Leganés, duminică, 4 decembrie, ora 12:00, Centro Cívico, Rigoberta Menchú. San Fernando de Henares, duminică, 4 decembrie, ora 12:00, Centro de Cultura Federico García Lorca. Români, vă așteptăm cu drag!

35

www.aderedu.ro


ADER

LA ROMÂNIA

DEMOCRAȚIE, AUTORITATE,UNITATE

DEMOCRAŢIE REALĂ ŞI DEMOCRAŢIE SIMULATĂ Prof. univ. dr. Nicolae ROTARU

Democraţia ca şi managementul sau ca (scuzaţi!) fotbalul tinde să devină arhicunoscută apriori, și a vorbi despre ea pare un gest cel puţin redundant. Toţi ştiu de la greci, care au inventat-o (onomastic), dar care au şi practicat-o (din antichitate) că stricto senso democraţia e constituită din rădăcinile a două cuvinte care, în sintagmă înseamă: puterea (cratos) poporului (demos). În ultima vreme (mai ales după evul revolut schimbat în decembrie 1989) se vorbeşte de înlocuirea odioasei dictaturi de sorginte stalinistă cu exerciţiul democratic de tip occidental, dar mai multe se simulează decât se practică un modus operandi democratic real. Se şi fac comparaţii şi etichetări de state încă dictatoriale (precum Coreea de Nord sau unele ţări islamice), remanent comuniste (precum China, deşi în această ţară se experimentează de multicel poveste un sistem social original şi hibrid!), autoritariste (cum este identificată Rusia) şi democratice precum ţările din UE şi, în general, statele occidentale. Cea mai democratică (dacă se poate vorbi de grade de comparaţie) sunt considerate Statele Unite ale Americii. Revenind la democraţia (cândva se spunea democraţia populară sau larga concentrare democratică) fiindcă, la rândul lor marxişti-leniniştii se lăudau cu aceeaşi valoare socialpolitică: democraţia. Democraţie care rupsese o halcă (răsăriteană) din Germania numind-o chiar RD G. Adică Republica Democrată Germană, cunoscută în bancurile politice preminitorii drept „deocamdată” germană. Mai

numărul 2, decembrie 2016

36


DEMOCRAȚIE, AUTORITATE,UNITATE

spre zilele noastre şi Libia şi-a zis „democratică”, cum tot cu acest termen îşi agrementează denumirea şi unele partide. Chiar primul partid post ceauşist (după o gestaţie scurtă ca Front al Salvării Naţionale) a renăscut sub semnul „democraţiei sociale”. Democraţie de etichetă, de paradă, de suprafaţă ori democraţie de profunzime, acţională şi legitimă? Asta e întrebarea. Şi răspunsul se vede la o repede ochire a realităţilor româneşti, a maşinii lumii din Carpaţi care se tot chinuiesc să găsească drumul şi direcţia, iar după ce le-a aflat cât de cât, se constată de puternicii şi sus înjilţuiţii neamului că tocmai principiile şi valorile democraţiei europene sunt fie greşit aplicate, fie încălcate cu ştiinţă de lideri efemeri şi iresponsabili, fie acestea, dimpreună cu alte valori naţionale ce ţin de statalitate, unitate, independenţă, unitate, suveranitate, sunt cedate în alte mâini, străine de neam, ţară, tradiţii şi interes naţional. Nu e locul exemplelor, nici al analizelor care ar putea căpăta coloratură politică (iar noi tocmai travaliul politic şi situarea pe poziţii contrare cu cei din arcul puterii ne propunem să le evităm), dar e cazul să precizăm că ai introdus în treimea sfântă a existenţei şi manifestării noastre, pe lângă domeniu l e ducat iv şi a l reconstrucţiei identitare a ţării, şi demo craţie, ca punc t obligator iu de t re ce a a l demersurilor Asociaţie. Afluenţii de entuziasm voluntar sunt mulţi, fiecare domeniu are un departament cu o echipă de specialişti şi cu un planning adecvat, dar p e nt r u aprof u nd are a ş i extensia metodologiei şi praxisului democratic trudim toţi. La centru şi în filiale. Prin demersurile economico-financiare şi cele cultural-educative, prin acţiunile social-civice şi voluntar-parteneriale şi cele turistic-sportive şi convivial-urbanistice, prin prestaţii în domeniul sănătăţii şi mediului ca şi ale urgenţelor şi securităţii consultingul cetăţenesc şi aportul celor mulţi la treburile obştei punem pe rol exact ceea ce clamăm: fapta democratică. Ştim că nu suntem singurii (şi e democratic să fie

aşa!), cunoaştem că chiar şi organizaţii cu intenţii şi denumiri asemănătoare şi propun să ostenească după aceleaşi principii vechi cât Elada. ADER rămâne, însă, reper de vivacitate şi unitate umană, plămadă democratică a acceptanţei voluntare, articulaţie menită şi gata să pună umărul la mai binele ţării, la apdatarea factorilor de progres şi bunăstare, de creştere economică şi sporire a standardelor de viaţă, la materializarea

37

dezirabilului standard de ţară, prin prisma recomandăriul şi dezideratelor Comisiei Europene şi a altor documente normative ale UE din structura cărei facem parte şi dorim să ne integrăm în totalitate. Căci democraţia înseamnă autoritate, iar aceasta presupune unitate. De voinţă şi acţiune. Printr-un exerciţiu democratic nedisimulat, la punerea în operă a căruia aderă şi... ADER!

www.aderedu.ro


ADER

LA ROMÂNIA

DEMOCRAȚIE, AUTORITATE,UNITATE

Prof. univ. dr. Valer TEUŞDEA

ADER – „Om între oameni” o oportunitate pentru fiecare român de a contribui la ieşirea României din criza profundă pe care o traversează partidele politice, după 1989, care ne-au adus la statutul de colonie şi în situaţia de a o lua mereu de la zero, condamnându-ne astfel la subdezvoltare şi la un nivel de trai sub nedemn pentru o ţară europeană membră a Uniunii europene. Domeniile mele de competenţă se referă la: - creşterea, exploatarea prevenirea şi combaterea bolilor la animalele de rentă; - protecţia şi bunăstarea animalelor; - protecţia mediului faţă de agresiunile din sectorul zooveterinar; - educaţia universitară şi postuniversitară în domeniul zootehniei şi medicinei veterinare. Criza prezentă din agricultura României are drept cauze: - distrugerea industriei producătoare de utilaje agricole, care era competitivă în multe domenii; - distrugerea sectorului cooperativ, ca formă de exploatare a pământului şi a efectivelor de animale; - desfiinţarea exploataţiilor zootehnice de stat; - distrugerea sistemului naţional de irigaţii; - crearea cadrului legal şi vinderea a cca 40% din suprafaţa arabilă a ţării; - distrugerea industriei alimentare, închiderea morilor,

Hotărârea de a fi un militant ADER a fost una spontană, după ce am luat cunoştinţă de misiunea şi obiectivele ADER, demne de un adevărat „Program de guvernare” dar şi de Departamentele prin care urmează a se realiza acestea, în care, pe de o parte, am regăsit dorinţele şi idealurile mele referitoare la locul şi rolul României în Uniunea Europeană şi în lume, la drepturile şi libertăţile românilor, iar pe de altă parte, am identificat posibilitatea de a-mi aduce contribuţia la ieşirea României din criză, în domeniile mele de competenţă, prin activitatea pe care urmează să o desfăşor alături de prof. univ. dr. Gheorghe Onțanu și de dr. Constantin Popescu în departamentele pe care le conduc. De asemenea, văd în ADER oportunitatea de a-mi manifesta dezamăgirea şi indignarea faţă de distrugerea sistematică a României, după scenarii odioase, elaborate de marile puteri şi de marile companii transnaţionale, puse în practică de „cozile de topor şi vânzătorii de ţară” implantaţi în toate

numărul 2, decembrie 2016

38


DEMOCRAȚIE, AUTORITATE,UNITATE

cancerului, este un argument al faptului că România este „groapa de gunoi” p entr u alimentele din uniunea Europeană. Subliniez, de asemenea, ca foarte g r a v, c ă a c t e l e normative care reglementează activităţile autorităţilor centrale şi teritoriale sanitar-veterinare de stat au fost „golite” de responsabilitate în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea bolilor, pe care, de facto, au scos-o din obiectul de

cu mici excepţii, care neau adus în situaţia intolerabilă de a importa un milion tone cocă pentru pâine per an, ceea ce reprezintă cca 30% din necesarul de pâine; - subfinanţarea drastică şi cronică a domeniului cercetării ştiinţifice din agricultură, zootehnice şi medicină veterinară, domeniu adus în pragul colapsului; - dezinteresul p e nt r u m e n ţ in e re a producţiei agricole, din punct de vedere financiar prin subvenţii şi acceptarea, de către reprezentanţii statului român a unor subvenţii de la Uniunea Europeană, cu mult sub limita practicată pentru alte state membre, inclusiv din centrul şi estul Europei; - politizarea excesivă a autorităţilor centrale şi teritoriale din agricultură şi medicina veterinară, depersonalizându-le. În ceea ce priveşte domeniul sanitar veterinar, menţionez că România este singura ţară a Uniunii Europene de luat în seamă din punctul de vedere al efectivelor de animale, care nu are un Institut Naţional de Cercetare veterinară de stat şi care nu are programe naţionale de cercetare referitoare la sănătatea şi bunăstarea animalelor şi pentru siguranţa alimentelor şi în care nu se execută curent diagnostic etiopatogenetic, diagnostic complet, complex, care nu are legislaţie naţională proprie pentru prevenirea şi combaterea bolilor la animale, anulând-o pe cea existentă în 1989, deşi era una deosebit de valoroasă, care îndeplinea toate exigenţele internaţionale şi susţinea exportul românesc. Afirm, cu regret dar şi cu revoltă, că intrarea în Uniunea Europeană, care este prezentată ca o binefacere pentru România, a adâncit criza din agricultură, ca urmare a acţiunilor de distrugere / desfiinţare a unor sectoare din agricultură şi medicină veterinară, criză declanşată după 1989, transformând România din mare exportator de produse agricole, inclusiv produse de origine animală, dar şi de legume şi fructe, în unul din cei mai mari importatori de produse de origine animală, legume şi fructe de calitate îndoielnică, dar care, la multe sortimente, este în proporţie de peste 50% din necesarul de consum. Starea de sănătate a românilor, sub raportul bolilor n u t r i ţ i o n a l metaboliceşi a

activitate. Desigur, o asemenea situaţie, de-a dreptul revoltătoare, nu te poate lăsa nepăsător, mai ales dacă ai lucrat în agricultură şi în domeniile conexe, cum ar fi activitatea de medicină veterinară, ţi-ai sacrificat tinereţea şi sănătatea pentru dezvoltarea agriculturii, inclusiv a zootehniei şi a medicinei veterinare şi dacă mai ai un dram de conştiinţă şi mândrie patriotică. Eu simt nevoia de a face ceva pentru redresarea situaţiei. Acel ceva înseamnă înrolarea în ADER şi contribuirea la elaborarea şi promovarea unor programe realiste, pe baza unui diagnostic corect al cauzelor care au generat disfuncţionalităţile şi anomaliile menţionate. În încheiere, menţionez că voi milita pentru promovarea limbii şi culturii, religiei şi altor forme de identitate a poporului român, inclusiv a patriotismului, naţionalismului şi suveranităţii, că voi dezavua politica de manipulare a unor grupuri de tineri care susţin că, în epoca comunistă, în România, nu s-a făcut nimic bun şi, în consecinţă, trebuie să distrugem totul și să reţinem că toate documentele pentru „Procesul comunismului” şi cataloagele industriei româneşti la momentul 1989 sunt un morman de fier vechi pentru a j u s t i f i c a dezindustrializarea României, au fost făcute de servanţii celor care au adus şi implementat bolşevismul în România şi au profitat de acestea fără neruşinare, din care unul era şeful comisiei de elaborare a documentaţiei program de comunism în SUA, iar altul, în calitate de Prim Ministru al României. Preţul plătit de p op or u l român , c a urmare a manipularii celor doi, dar şi a magnatului Söros, este mu lt pre a m a re ş i a s e m e n e a f apt e nu trebuie tolerate.

39

www.aderedu.ro


ADER

LA ROMÂNIA

SIGURANŢĂ, SECURITATE, APĂRARE

Prof. univ. dr. Mihail ORZEAȚĂ

APĂRAREA NAŢIONALĂ ESTE MAI MULT DECÂT APĂRAREA ARMATĂ ŞI ESTE RESPONSABILITATEA FIECĂRUI CETĂŢEAN AL ŢĂRII

Nu am intenţia ca prin punctul de vedere exprimat în acest articol să dau o lecţie celor ce-l vor citi. Scopul meu este acela de a sublinia erorile de percepţie ale multor concetăţeni de ai noştri (eu cred că sunt prea mulţi în această situaţie, din păcate) referitoare la apărarea naţională şi de a reaminti responsabilităţile legale pe linia apărării naţionale. Îngrijorător este faptul că nu doar oamenii obişnuiţi, de regulă mai puţin informaţi ori chiar dezinteresaţi de subiect, cred că apărarea naţională este responsabilitatea exclusivă a Armatei ci şi mulţi oameni politici au o opinie similară. Pe cale de consecinţă, slaba implicare ori chiar evitarea asumării responsabilităţilor ce derivă din legile ţării poate fi o urmare a acestei erori de interpretare sau a necunoaşterii prevederilor actelor normative referitoare la apărarea naţională. Reamintesc celor care ştiu şi-i informez pe cei care nu cunosc că apărarea naţională este responsabilitatea fiecărui cetăţean român. Este firesc să fie aşa pentru că toţi trebuie să ne apărăm ţara şi nu numai cu arma în mână! Apărarea naţională este un concept multidimensional care are componente nemilitare – politica, diplomaţia, economia, finanţele, cultura, tehnologia, moralul populaţiei, imaginea ţării etc – şi militare (apărarea armată). Din această descriere succintă a conţinutului apărării naţionale reiese că fiecare cetăţean poate şi trebuie să contribuie la realizarea unei apărări naţionale credibile şi descurajante pentru orice agresor potenţial. O imagine pozitivă a ţării care, în momentul de faţă este mai mult un deziderat decât o realitate, contribuie la bunul renume al ţării şi la întărirea credibilităţii apărării naţionale a acesteia. Imaginea pozitivă se obţine nu doar prin acţiuni politice, diplomatice şi culturale oficiale. Fiecare cetăţean român contribuie la construirea imaginii ţării prin comportamentul civilizat, respectarea normelor legale şi morale, probitatea morală şi competenţa profesională manifestate în orice ocazie, în relaţie cu ceilalţi concetăţeni dar şi cu cetăţenii altor state, atât în relaţiile oficiale cât şi în cele personale. În prezent, din păcate, prea mulţi cetăţeni români încalcă normele de conduită civică şi legală atât în ţară, cât şi în străinătate, erodând imaginea ţării şi stimulându-i pe unii răuvoitori să „lipească” etichete ce nu ne fac cinste pe imaginea ţării, cum ar fi „cea mai coruptă ţară din Europa,” „ţară de cerşetori,” „ţara cea mai înapoiată din Europa” etc. Conducerea politică a ţării poate stabili obiective motivante care „sună bine” pe hârtie dar economia este cea care poate susţine, sau nu, aceste obiective. Dacă obiectivele strategice ale ţării nu sunt susţinute de resurse adecvate (umane, materiale, financiare şi de altă natură), în plan cantitativ şi calitativ, atunci planurile şi programele întocmite pentru îndeplinirea obiectivelor vor rămâne, în bună măsură, doar intenţii. În această situaţie aliaţii şi parterii din NATO şi UE vor fi dezamăgiţi de inabilitatea conducerii de a face o analiză realistă a posibilităţilor ţării de a-şi îndeplini obligaţiile asumate în relaţiile cu statele din organizaţiile euroatlantice şi nu numai. Referitor la apărarea naţională, relativ mulţi oameni

numărul 2, decembrie 2016

40


SIGURANŢĂ, SECURITATE, APĂRARE

politici cred că „ne apără NATO” şi că apărarea armată nu este o prioritate, fapt pentru care bugetul apărării a fost subdimensionat timp de peste două decenii iar efectele se văd în capacitatea combativă a Armatei care este diminuată de performanţele mai reduse ale echipamentelor învechite din dotarea entităţilor sale structurale. O economie performantă şi competitivă în plan internaţional constituie baza pentru obţinerea resurselor materiale şi finaciare necesare atât pentru asigurarea unui trai decent cetăţenilor ţării cât şi pentru susţinerea planurilor şi programelor în celelalte domenii de activitate ale societăţii - sănătatea, educaţia, ştiinţa, cultura, cercetarea, asigurările sociale, armata etc. Pe de altă parte, la realizarea unei economii performante contribuie politicul (prin stabilirea unor obiective strategice realiste şi sustenabile pentru ţară), diplomaţia (prin promovarea intereselor ţării în relaţiile cu alte state şi organizaţii guvernamentale internaţionale), finanţele (prin investirea eficientă a banului public şi implementarea politicii economice şi sociale a ţării), educaţia (prin valoarea absolvenţilor şi corelarea programelor de învăţământ cu cerinţele curente şi de perspectivă ale pieţei muncii), sănătatea (prin menţinerea unei stări generale bune a cetăţenilor şi diminuarea numărului absenţelor or de la locurile lor de muncă), cercetarea ştiinţifică şi cultura (prin valorificarea potenţialului creativ al cetăţenilor şi promovarea invenţiilor şi inovaţiilor acestora în celelalte segmente ale vieţii sociale interne şi în raport cu alte comunităţi ale globului). Armata depinde de toate celelalte segmente ale societăţii prin obiectivele stabilite de politic, valoarea decidenţilor militari şi a luptătorilor obţinută, în bună măsură, prin sistemul educaţional, prin fondurile alocate de finanţe pentru achiziţii, modernizări şi investiţii, prin capabilitatea economiei de a asigura tehnică şi mijloace de luptă performante etc. În concluzie, componentele apărării naţionale sunt interdependente iar valoarea acestora depinde de implicarea responsabilă a fiecărui cetăţean al ţării. Pentru ca cetăţenii să se implice în susţinerea apărării naţionale este necesară informarea lor corectă şi continuă, condiţii care vor contribui la conştientizarea şi asumarea responsabilităţilor ce revin fiecăruia dintre noi.

41

www.aderedu.ro


ADER

LA ROMÂNIA Gen. Vasile CIORNEI

PARTENERIAT ȘI VOLUNTARIAT

numărul 2, decembrie 2016

42

ADEZIUNE ŞI ACTIVISM

În viața de zi cu zi, termenul de parteneriat este utilizat pentru o gamă largă de relații între două sau mai multe părți. Există o paletă largă de motivații pentru stabilirea unor relații parteneriale. Variantele de parteneriat încheiate indiferent de forma concretă convenită – convenție, acord, protocol, contract, înțelegere etc., reprezintă o metodă de a accesa resurse publice și private pentru îndeplinirea unor obiective de dezvoltare într-o manieră eficientă. Parteneriatele au ca principal scop conjugarea eforturilor depuse de fiecare dintre părți pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite și care au ca rezultat final dezvoltarea unui proiect cu multiple beneficii pentru comunitatea locală. Iată câteva definiții formulate de diferiți autori: - „sistem care asociază parteneri din punct de vedere politic, economic și social”- DEX 2009; - „relație de colaborare între persoane și organizații din sectorul public și din cel privat, în scopul unui beneficiu comun” - Holland in McQuaind, 1994; - „mobilizarea unei coaliții de interese ale reprezentanților mai multor sectoare, în scopul de a elabora și urmări o strategie comună de regenerare a unei zone definite” – N. Bailey, 1994; - „modalitatea, formala sau informala, prin care doua sau mai multe parti decid sa actioneze impreuna pentru atingerea unui scop comun” –Centrul Național de Voluntariat. Parteneriatele sunt astfel alcătuite încât reflectă prioritățile și condițiile stabilite de potențialii parteneri. De regulă acestea sunt: - interese comune; - complementaritatea rolurilor; - împărțirea pierderilor și beneficiilor; - împărțirea riscurilor; - finanțarea comună. Forma parteneriatului încheiat depinde în mare măsură de scopurile și obiectivele părților implicate. Există multe variante ale modelului de parteneriat ales în funcție de situația specifică dar toate stabilesc, într-o oarecare măsură, motivele pentru care partenerii instituie o astfel de relație. Accentul cade pe „beneficiul comun” pe „faptul că efortul fiecăruia poate îmbunătăți performanța celorlalți astfel încât întregul devine cu adevărat mai mult decât suma părților luate separate” (P. Kloppenborg, 1991). Am putea distinge ca tipuri de parteneriat: 1. Parteneriatul informal - se poate stabili atunci cand scopul este suficient de specific, iar atingerea sa nu este o problema, partile fiind structuri de tip similar, cunoscandu-se anterior; 2. Parteneriatul formalizat - se poate stabili in cazul unor sarcini mai complexe sau de termen lung, ori cand partenerii sunt structuri de tip diferit (ONG-uri si structuri ale administratiei publice, ONG-uri de nationalitati diferite etc). Elementele de bază la încheierea unui parteneriat sunt: - partenerii și obiectivele acestora; - varianta de parteneriat; - responsabilităţile asumate de părţi; - implementarea parteneriatului; - riscuri asumate. Odată cu integrarea în UE, și în România realizarea de proiecte și asigurarea unor servicii sociale pe bază de parteneriat au cunoscut o dezvoltare constantă și rapidă. La o mare parte dintre acestea unul dintre partenerii importanți l-au constituit și continuă să-l constituie organizațiile neguvernamentale. În domeniul voluntariatului este în egală măsură necesară, dar și oportună, încheierea de parteneriate de către organizațiile neguvernamentale cu instituții și, nu în ultimul rând cu societăți comerciale, pentru a asigura condițiile cele mai bune de atragere a scopului proiectelor pentru care se încheie aceste parteneriate, iar aceste condiții vizează corespunzător rolul asumat de fiecare partener: - organizarea până în cele mai mici detalii a activităților planificate; - asigurarea spațiilor necesare susținerii acestor activități și dotarea acestora; - acțiuni de promovare și diseminare a evenimentelor; - pregătirea fiecărei activități, exerciții și antrenamente premergătoare; - asigurarea fondurilor necesare. Încheierea parteneriatelor de către organizațiile neguvernamentale cu acțiuni și activități în domeniul voluntariatului este cu atât mai necesară, cu cât mișcarea de voluntariat resimte, alături de întregul sector neguvernamental, odată cu intrarea României în UE, diminuarea semnificativă a finanțărilor externe, care mult timp au susținut dezvoltarea sectorului nonprofit, în general și a voluntariatului în special. Acest lucru sa resimțit și asupra dezvoltării voluntariatului prin resursele împuținate și capacitatea relativ redusă de a accesa fondurile europene disponibile, capacitate diminuată în foarte mare măsură și de lipsa sprijinului din


ADEZIUNE ŞI ACTIVISM

partea statului român, care nu acordă facilități de cofinanțare pentru fondurile posibil a fi atrase din surse europene. Aceste schimbări pentru organizațiile neguvernamentale, multe dintre acestea reprezentând vehiculul primordial pentru implicarea civică prin voluntariat a cetățenilor, au generat reorientări ale sectorului de voluntariat confruntat cu resurse din ce în ce mai limitate și mai dificil de accesat. În lipsa unor sisteme previzibile și sustenabile pentru sectorul de voluntariat pe lângă sursa majoră de susținere a sectorului de voluntariat reprezentată de fondurile structurale europene distribuite în baza Planului național de dezvoltare și a planurilor operaționale sectoriale și regionale, parteneriatele pot fi o soluție de dezvoltare a infrastructurii pentru voluntariat care rămâne o prioritate sub aspectul echilibrării cererii și ofertei de voluntari, a creării unor mecanisme funcționale pentru gestionarea acestora și găsirea unui echilibru echitabil între nevoile organizatorilor activităților de voluntariat și aspirațiile voluntarilor. Conștientizarea cât mai extinsă a publicului larg dar și a instituțiilor statului cu privire la valoarea voluntariatului pentru comunitatea locală, cu privire la beneficiile la nivel individual ale celor care se implică voluntar și cu privire la potențialul voluntariatului ca responsabilitate socială care poate fi asumată în această formă, atât la nivel individual cât și la nivel instituțional, este o latură care necesită îmbunătățire iar rolul parteneriatelor atât cu instituțiile statului cât și cu alte organizații poate fi primordial. Concomitent cu aceasta se impune să se dezvolte sisteme de recunoaștere a competențelor dobândite prin activitate de voluntariat acceptate unanim de sectorul neguvernamental, de sistemul formal de învățământ și de piața angajatorilor privați care să exploateze la maximum potențialul voluntariatului ca formă de învățare pe tot parcursul vieții. Una dintre formele strategice de parteneriat este cea dintre organizatiile neguvernamentale si administratia publica, centrala sau, mai ales, locala. De ce voluntariat? Pentru că „Voluntariatul este activitatea desfaşurată din proprie iniţiativă, prin care o persoană fizică îşi oferă timpul, talentele şi energia în sprijinul altora fără o recompensă de natură financiară, dar care poate deconta cheltuielile realizate în sprijinul proiectului" (Centrul Naţional de Voluntariat). Iar voluntari pot fi practic toţi cetăţenii! O resursă inepuizabilă în raport cu resursa limitată a oricărei administraţii publice. Voluntariatul, nu trebuie însă privit numai ca o resursă (în nici un caz ca substitut al atribuțiilor sociale retribuite), ci și ca o expresie etică, morală, socială și chiar materială atribuită acoperirii și conservării unor nevoi vitale sau a înlăturării unor stări de fapt și evenimnte negative. Asocierea persoanelor dispuse să contribuie benevol și aliniate într-un demers benefic comun, într-un sistem organizațional definit, constituie o dovadă de consolidare democratică. Voluntarii, prin organizaţiile lor pot fi implicaţi în rezolvarea unei game largi de probleme cu care se confruntă comunitatea din domenii diverse: social, politic, educaţional, sportiv, sănătate-urgenţe medicale, protecţia mediului, cultural etc. Iată câteva dintre formele în care pot lua viaţă parteneriatele între administraţia publică locală şi organizaţiile neguvernamentale: 1. CONSULTAREA ONG LA ELABORAREA POLITICILOR PUBLICE: - abordarea formală sau informală poate favoriza dialogul dintre parţi şi discutarea problemelor societăţii; - o abordare semiformală ar fi consultarea ONG în luarea deciziilor sau implicarea comunităţii; - gradul cel mai înalt de formalizare este procesul participativ. Are loc în special la nivel local când ONG-urile şi comunitatea locală sunt implicate în luarea deciziilor. 2. CONTRACTĂRI la care ONG-urile participă alături de firmele private în vederea prestării unor servicii pentru administraţia locală. 3. SUBVENŢIONAREA DE CĂTRE ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ LOCALĂ A ACTIVITĂŢII ONG-urilor, în special a acelor ONG-uri cu statut de utilitate publică, pentru care legislaţia prevede facilităţi de infrastructură şi utilităţi, precum şi posibilitatea finanţării de programe comune necesare şi benefice comunităţii.

43

www.aderedu.ro


ADER

LA ROMÂNIA

UN PARTENERIAT SPIRIUAL

ADEZIUNE ŞI ACTIVISM

Neculai ONŢANU

Fenomenul cultural românesc este unul interferent şi complex. Substanţa remanentă a inspiraţiei creatorilor o reprezintă teluricul străbun. Pământul şi truditorii ogorului au fost şi rămân pentru marile vârfuri ale literaturii nesecate izvoare de inspiraţie pentru operele lor lirice, epice, dramatice. Credincios acestui deziderat asumat prin originea sa rurală valahă şi prin formaţia lui riguros-ostăşească, Nicolae Rotaru (general jandarm, jurnalist militar, dascăl universitar), ca scriitor cu peste o sută de titluri de carte publicate (roman, poezie, proză scurtă, memorialistică, pamflet, aforistică), este deţinătorul unor distincţii naţionale cu care se mândreşte. Credem că şi noi, membrii şi simpatizanţii ADER, ne putem mândri că un membru fondator al asociaţiei şi artizan al publicaţiei online ADER la România, este apreciat în breasla jurnaliştilor profesionişti şi a Uniunii Scriitorilor din România. Recenta răsplată (Premiul pentru Literatură acordat de Fundaţia pentru Civilizaţie Rurală „Nişte Ţărani” condusă de valorosul scriitor Dinu Săraru) pentru două cărţi inspirate din mediul natal situat în judeţul Argeş, al cărui Cetăţean de Onoare este - Satul de sub sat şi Casa păcatelor), primită alături de alt argeşean celebru, acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici, binemerită admiraţia şi aprecierea cuvenite, faptul constituindu-se şi într-un frumos eveniment la care, aşa cum spune laureatul, ADER se constituie într-un adevărat partener al aceleiaşi cauze: interesul naţional şi patriotismul nedisimulat. Felicitări, domnule Nicolae Rotaru. Succese perene presitigioasei Fundaţii „Nişte Ţărani!”

RURALUL SUB ASALTUL GLOBALULUI sau „o posibilă motivaţie a juriului” Ţăran urbanizat din pricina carierei militare de jandarm, Nicolae Rotaru (care a câştigat cu numele tăinuit în moto, trei concursuri succesive de debut – în 1982, cu un roman (la Ed. Eminescu), în 1984, cu un grupaj de versuri (la Cartea Românească) şi în 1984 cu un volum de proză scurtă (la Facla), toate de inspiraţie rurală – nu şi-a ascuns niciodată, mai ales în numeroasele-i lucrări beletristice, dragostea faţă de pământurile natale argeşene şi respectul pentru oamenii acelor locuri. Au scos în evidenţă aceste aprehensiuni către civilizaţia satului şi prefaţatorii sau prezentatorii volumelor sale, între care Eugen Simion, Dumitru Radu Popescu, Constantin Bălăceanu-Stolnici, Fănuş Neagu, Alexandru Piru, Ilie Bădescu, Grigore Vieru, Dinu Săraru, Ion Dodu Bălan, Radu Cârneci, Nicolae Dragoş, Ştefan Mitroi, Nicolae Dan Fruntelată, George Ţărnea şi alţii. Este şi cazul recentelor apariţii, două volume de povestiri şi două romane – Casa păcatelor (2013), Uzina de otravă (2014), Satul de sub sat (2015) şi A doua tinereţe (2016) – care abordează cu mijloace epice curajoase, într-o curată limbă română originară şi în cunoştinţă de cauză (autorul e dascăl universitar cu un doctorat în sociologie) realităţile dureroase ale satului contemporan, făcând cu amărăciune şi neputinţă lumească, paralele sociologice şi comparaţii, investigând psihologii existenţiale ale dezrădăcinării şi morţii lente a ruralului tradiţional, înghiţit de tăvălugul global al schimbărilor atipice, de import, întrun dramatism al continuităţii şi supravieţuirii naţionale mereu ameninţate. Portretele, dialogurile, descrierile, schimbările de planuri narative, recursul la istorie fac din textele acestui scriitor şi, deopotrivă, jurnalist militar, adevărate experimente epice, menite să pună într-o lumină aproape tainică viaţa-muncă şi zilele-lumină ale unei categorii sociale mereu năpăstuită şi nedreptăţită de istorie, dar niciodată mai mult şi mai periculos ca acum. Credem că opera acestui fiu şi cetăţean de onoare al Argeşului, binemerită aprecierea cuvenită, iar autorului i se cuvine investiţia noastră de încredere.

numărul 2, decembrie 2016

44


ADEZIUNE ŞI ACTIVISM

SUB AURA COLINDELOR Nicolae ROTARU Sunt, ca militar de carieră, obişnuit cu percuţiile. Acum, ca retras din tranşeele lui Ares, mai mi-amintesc de rafale şi foc la gura ţevii, loviturile de stampilă de la oficiul poştal unde stau la coadă să-mi ridic plicurile cu reviste şi cărţi ori, în luna lui Andrea, pocnetele de bici şi de petarde vestitoare ale noului an. De la o anumită vârstă, acest prilej de bucurie îndătinată în colinde şi obiceiuri de Crăciun, stârneşte şi nostalgii: ale treceri grăbite a timpului şi ale anilor scurşi degeaba şi tot degeaba (cum zice şi cântă menestrelul Tudor Gheorghe) de la împuşcarea în Ziua Naşterii cristice a celui ce-a fost (potrivit tuturor sondajelor) cel mai bun şef de stat român Nicolae Ceauşescu, al cărui prenume de ierarh al Mirelor Lichiei declanşează sărbătorile de iarnă. Adică, aşa zisa decembriadă a optimismului şi speranţei, a bucuriei belşugului, a nădejdii de concordie şi a credinţei celei străvechi în mai binele legilor nescrise ale moralei creştine, ale naţionalismului străbun pe cale de a fi înghiţit, ca mai ieri de internaţionalismul proletar, de către globalismul euro-atlantic. Ţara de cobai (cum e definită de un reputat condeier jurist al Sudului) care

a ajuns România, cu sărbători, cutume şi, în curând, ca mai ieri când învăţam limba rusă înaintea graiului natal, cu limbă (engleză) globalistă, România (nu m-am gândit niciodată că numele ţării mele va fi nevoit să rimeze cu colonie!) se străduieşte să demonstreze, măcar prin aura colindelor şi bucuriile din urări, că nu e furnizorul de exemplare umane şi hălci de teritoriu pentru experimente etranjere, că nu e doar pepiniera de c o d r u d e f r i ş at ş i c ă p ş u nar i ai deznădejdii, nu e teritoriul stigmatului brunet al întinsului şi pusului mâinii, ci şi meleagul minţilor iuţi şi al performerilor olimpiadelor inteligenţei. În decembrie, care debutează (Naţiona l) c u Z iu a Unir ii, Indivizibilităţii şi Independenţei statale clocotul de românism, ca sevele-n trunchiuri şi sarea-n brazdele rodului, trebuie să ne năpădească, la fel ca sudoarea trudei pe fruntea înseninată de încrederea în ziua de mâine. E şi semnul de speranţă şi încredere pe care-l atârnă la reverul gândului ca pe un clopoţel si o ghirlandă de sărbătoare ADER şi ostenitorii săi. La mulţi ani, popor oropsit, vrednic şi binevoitor! La mulţi ani, România frumoasă, optimistă şi euro-atlantică!

45

www.aderedu.ro


ADER

ADEZIUNE ŞI ACTIVISM

LA ROMÂNIA

ODĂ ÎN DECEMBRIE de Nicolae ROTARU

Patrie, pământ din mit, Pururea pământ unit, Întregire de vechi plai, Sub un sceptru sfânt de grai. Patrie, rostrire-ardentă, Ţara mea independentă, Lumină de sub sprânceană, Puternică, suverană. Din vârf de Carpaţi vizibil, Plaiul meu indivizibil, Românesc şi unitar, Azi, la ceas aniversar, Te servesc, te cânt, te apăr, Limpezire de luceafăr, Te iubesc profund, total, Stat al meu naţional. Tu, iubito, adorato, Glas distinct în UE, NATO, Ca oştean şi condeier Te apăr cu braţ de fier. Ziua ta din cap de iarnă Să te laud azi mă cheamă, Şi o fac şi mă mândresc, Ca român, plai românesc!

numărul 2, decembrie 2016

46


VOCEA FILIALELOR

PUTEREA PROIECTELOR Ştefania COJOCARU

O societate care nu investește în oameni, nu-i protejează, nu-i formează sau nu le oferă oportunități de creștere și dezvoltare, nu are nici un viitor. Noi, cei din Asociația pentru Democrație, Educație și Reconstrucție (ADER) ne-am propus să construim cu oameni și pentru oameni, punând la dispoziție proiecte și programe menite să ofere soluții problemelor cu care ne confruntam dar și bunăstare, încredere, speranță. O sursă reală pentru a ne atinge obiectivele sunt fondurile europene nerambursabile, fonduri despre care se vorbește tot mai des și care reprezintă o componentă importantă a dezvoltării economice și sociale. Vom scrie proiecte prin care: - să sprijinim tinerii ce-și doresc să înceapă o afacere sau să-și

găsească un loc de muncă; să oferim programe de formare profesională șomerilor și persoanelor în cautarea unui loc de muncă, astfel încât, prin califiare sau recalificare, să poată acoperi cerințele pieții muncii; - să reducem numărul persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate și să implementăm măsuri de integrare; - să ajutăm tinerii care părăsesc sistemul instituționalizat să se integreze și să fie pregătiți pentru o viață independentă; - să ajutăm tinerii care au abandonat școala să se reîntoarcă în sistemul de educație și formare; - să sprijinim renovarea și dezvoltarea satelor românești; - să constrim și să dezvoltăm intreprinderi de economie socială; să realizăm centre sociale pentru persoanele vârstnice; - să conservăm, să protejăm și să valorificăm patrimoniului cultural și identitatea culturală, etc. Accesarea fondurilor europene nerambursabile nu e un drum ușor, însă echipa ADER reunește specialiști din diverse domenii,

profesioniști a căror experiență ne va fi de mare folos în implementarea proiectelor, iar beneficiile la nivelul comunității ne îndeptățesc să credem că acest efort merită să fie făcut din plin. Noul aspect al strategiei Europa 2020 se axează pe trei piloni principali de creştere: - o creştere inteligentă, ceea ce implică dezvoltarea unei economii bazate pe cunoaştere şi inovare; o creştere sustenabilă, care are ca scop promovarea unei resurse mai eficiente, mai ecologice şi o economie mai competitivă; o creştere incluzivă, care ar creşte ocuparea forţei de muncă şi ar consolida coeziunea între coeziunea economică, socială şi teritorială.

OFERTE VRÂNCENE Valy BATARAGĂ Vrancea, ținut moldo-vlah, o „gură de rai”, a fost dăruită cu toate formele de relief:munții înveșmântați în păduri de smarald, dealuri ce poartă podgorii aromate, din care gâlgâie vinul îmbietor și câmpii mănoase, pline de rodnice legume și lanuri ce se leagănă în bătaia vântului. Pământ străvechi, lăsat spre moștenire de Baba Vrâncioaia, cu oameni harnici, care se indeletnicesc cu de toate. Purtători de tradiții și obiceiuri populare, unele precreștine. În zona de munte- „C hipăr ușu”,

confecționarea de măști populare, de tulnice, costume populare, obiecte din lemn cioplit. În localitatea Rîmniceni, câțiva din bătrânii satului mai cântă niște colinde vechi, unice în țară. Talentul și unicitatea acestor colinde de Crăciun au fost recunoscute și apreciate de Direcția de Cultură Vrancea. Au participat și la anumite festivaluri de profil, în țară. Vrancea e locul unde confesiunile religioase se respectă reciproc. Există numeroase așezăminte monahale,care adăpostesc vechi obiecte de cult, de mare valoare. Spre exemplu, Mănăstire Dălhăuți este binecuvântată cu o icoană făcătoare de minuni, ce poartă în „suflet” o minunată poveste. Zona Soveja-Lepșa este renumită pentru peisajele de basm, pădurile în care colcăie lighioanele sălbatice, aerul atât de pur. Focșani-capitala județului are o istorie interesantă. Înainte de Mica Unire, era „tăiat” în două: Focșaniul moldovean și Focșaniul muntean. Astăzi, centrul orașului păstrează

47

urmele acelor vremuri. La Tișița se află o frumoasă rezervație naturală, vizitată chiar și de turiști străini. Cascada Putnei este o atracție turistică importantă. Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite de fabricile de textile, unde numeroase persoane, chiar și din afara orașului, muncesc pentru traiul zilnic. Bogăția este oferită de producătorii de vinuri, dar si de crescătorii de oi din zona de munte, precum și de fermierii din zona de câmpie care au reușit să acceseze fonduri europene.

www.aderedu.ro


Aho, aho, iubiţi români, Cum este datul din străbuni, Venim cu-al nostru pluguşor, Din forfota Bucur-Obor, Pe drum de sănii sau de fier, Ori de maşini sub semnu-ADER, Spre a vă ura de sănătae, De pace şi prosperitate, Şi-a vă dori mult spor şi bine Pe plaiurile carpatine. Mânaţi, măi: Hăi, hăi! C-un plug al rodului arăm, Din jilţ statal când toţi sperăm, Cel sus, cu inimă română, Sef de guvern vrednic să pună, Miniştri bravi să desemneze Iar Parlamentul să-i voteze, Puternic for abia clădit Prin vot şi luptă de partid, Spre împliniri, noroc şi spor Pentru poporu-ncrezător! În zvon de bici şi clopoţei: Hăi şi iar hăi!

LA ROMÂNIA

PLUGUŞORUL ADER Nicolae Rotaru

ADER, azi, de urat mai are, La prag de albă înserare, Dar e de mers în lungă cale, Prin patrie, la filiale, S-aducem suflu şi fiori De bucurii la sărbători, Ca-n strămoşescul nostru plai Întins cât e românul grai, Să dea de veste-n spaţiul UE, Că ţara democratic suie. Uraţi: vivat democraţia Mânaţi: ADER la România

Repere ADER - Cuvinte încrucișate

Mediul concret şi virtual, Şi un nou trend educaţional Tot patrimoniul, avuţia, Să ne-apărăm de furi moşia, Contactu-activ relaţional, Şi tot ce-nseamnă social ADER pe-agendă şi-a înscris, Prioritate, scop şi vis, Pe-al României drum prosper, La care ajută şi ADER! Ia mai mânaţi măi Hăi, hăi!

1 2 3 4 5 6 7

ORIZONTAL: 1) Valoare a statului de drept, reper acţional al ADER, alături de educaţie şi reconstrucţie. 2) Asociaţia pentru Democraâie, Educvaţie şi Reconstrucţie (siglă) – Program de măsuri eşalonat în timp. 3) Una dintre liniile directoare departamentale ale ADER – Scop, menire. 4) Marele necunoscut – Locuri ale asistenţei sociale care intră în procupările voluntare ale membrilor noştri. 5) O simplă ofertă – Compartimentări geopolitice pentru o mai bună şi operativă gestionare – Într-o ligă! 6) Fir folosit în sănătate! – Domenii ale culturii şi creativităţii literare. 7) Mijloc tehnic al domeniului securităţii şi apărării – Ţara covorului persan. 8) Indezirabili adezivi şi substituenţi ai produselor agricole specifici alimentaţiei moderne. 9) Domeniul economic dezirabil în raport cu cel subteran, aşa-zis gri – A asculta, mai ales în zona celor din mediul juridic. 10) Departament major al ADER, care cuprinde mai multe zone ale creativităţii – În fine, ADER! VERTICAL: 1) Obicei, cutumă, tradiţie specifică departamentului cultural sau patrimonial – Lucrează încordat în orice barcă! 2) Instruită şi pregătită pentru viaţă, aşa cum îşi propune să-i vadă pe beneficiarii săi asociaţia noastră – Nordul Europei! 3) Evoluţie pas cu pas – Suprafaţă specifică ce priveşte atât departamentul de agricultură, cât şi pe cel de mediu. 4) Nelipsit la înmulţiri – Altfel de a spune abundent. 5) Beneficiar al programelor Alma mater. 6) Concetăţeni cărora se adresează toate demersurile ADER – Merge la repetiţie. 7) O primă măsură agarară – Pomi şi roade ale lor din livezile noastre ecologice – Una fără inimă! 8) România, în numele şi pentru binele căria acţionează ADER (pl.) – Personajul colundelor de Crăciun. 9) Se manifestă critic (fem.) – Piesă vestimentară din portul popular. 10) Aparţinând tărâmului străbun şi fabulos. RALET COROIANU (Anagrama lui Nicolae Rotaru)

numărul 2, decembrie 2016

Economia şi cultura, Mediu şi artă, agricultura, Finanţe, învăţământ, civism, Urgenţe, culte, urbanism, Justiţie şi sănătate, Afaceri, sport, securitate, Vârstinici şi tineri – un văleat Cu zel, prin voluntariat, Să reclădim această ţară, Cum spune zisa: ca afară! Uraţi flăcăi: Hăi, hăi!

48

8 9 10

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dezlegare: DEMOCRATIE; ADER; ORAR; TURISM;ROL;ICS; CAMINE; NA; ZONE; IG; ATA; LIRICE; ARMA; IRAN; EURI; REAL; AUDIA; CULTURA; ER.

ADER

MAGAZIN


FOARTE IMPORTANT ! Prin intermediul publicației online „ADER LA ROMÂNIA” ne-am propus să avem un dialog cald și deschis cu toți cetățenii care doresc binele acestei țări. Cetățeni pe care-i dorim cât mai aproape de noi, atât în calitate de viitori membrii ai „Asociației pentru Democrație, Educație și Reconstrucție – ADER - Om între oameni”, cât și în calitate de colaboratori. Suntem dornici să avem un dialog cât mai strâns și mai sincer cu cititorii, motiv pentru care le adresăm invitația de a veni cu propuneri, proiecte și programe care să ofere soluții viabile la problemele cu care se confruntă, astăzi, România. Persoanele care doresc să adere la asociația noastră sau să contribuie cu opinii sau soluții ni se pot adresa, în scris, la adresa: „Asociația pentru Democrație, Educație și Reconstrucție – ADER – Om între oameni”, șos. Pantelimon nr. 255, bl. 43, sector 2, București, ori pe adresa de e-mail: office@aderedu.ro sau pot suna la numărul de telefon 031.437.10.46.

ADER

ŞI EU

!

IMNUL ADER

de Nicolae Rotaru

Dacă de România-ţi pasă,

Urbea şi satul, ţel şi vrere,

Nu sta retras în vreun ungher, Vino cu noi să stăm la masă, Gândind un plan, rostind: ADER!

Întru dreptate ş-adevăr, Să punem minte, sârg, putere, Convinşi de-un vis frumos: ADER!

De ţii la neamul tău şi ţară,

Tineri, copii, maturi, bătrâni,

Nu fi un laş, nu sta stingher, Oferă-ţi fapta voluntară, Spunând cu noi în cor: ADER!

Dacă stăbunii noştri-o cer, Ca bravi şi devotaţi români, Un crezământ s-avem: ADER!

Dacă de-avere şi credinţă ,

Şi limbii noastre „o comoară”,

Îţi pasă, fii, dar, grănicer, Să ne păstrăm sacra fiinţă, Din străvechimi, spune: ADER!

Să fim neînduplecat străjer; Pentr-un profund proiect de ţară, Nu pierde timp, spune: ADER!

Nu e deloc un ţel romantic, Nici un parcurs scurt, efemer Pe drumul euro-atlantic, E luptă grea, deci zi-i: ADER!

Să fim uniţi şi patrioţi, Sub acvila ca scut de fier, Și eu și tu ca şi noi toţi Vă invităm în front… ADER!

Periodic editat de:

Asociația pentru Democrație, Educație și Reconstrucție ADER - OM ÎNTRE OAMENI Redactor șef: Prof. univ. dr. Lidia VIANU Redactor șef adjunct: Prof. univ. dr. ing. Nicolae ROTARU Redactor șef adjunct: Elena VOLCINSCHI www.aderedu.ro office@aderedu.ro numărul 2, decembrie 2016

www.aderedu.ro

Ader nr 2  

Publicație despre democrație, educație și reconstrucție

Ader nr 2  

Publicație despre democrație, educație și reconstrucție

Advertisement