Page 1

fall 2019


CURRICULUM VITAE DECRESCENDO LIBRARY DANCING CAVERN THE WAVE OASIS RESEARCH STATION LEATHER CORAL LABYRINTH ADDITIONAL WORKS


SUMMARY OF QUALIFICATIONS

STRUB (226) 218-8609 anstrub@uwaterloo.ca Cambridge, Ontario Student #

20763795

Bachelor of Architecture Studies [2nd Year] University of Waterloo

• • • •

Experience in the conceptual and execution phase of creative design projects (independent and collaborative) developed through coursework and personal projects. Rountinely demonstrated strong attention to detail in previous jobs and graphic design commissions. Maintains focused effort for considerable amount of time. 5+ years of experience in Adobe Creative Suite and other visual art mediums; 1 year of experience in CAD.

WORK EXPERIENCE Horticultural Labourer for Residential Properties ORCHID GARDENSCAPES APRIL - AUGUST 2019 • • • • •

Identified and fixed irregularities in garden beds including weeds, dead plant material, or non-level ground using attention to detail. Beautified garden beds with varied levels of thoroughness in accordance with the client’s preferences, budget and time constaints. Received complex verbal directions before independently completing assigned responsibilities. Exhibited critical judgement by pruning shrubs into the desired shape without compromising future plant growth. Strategized with team members to effectively conquer large properties in a logical order to complete work with fast deadlines.

Stewardship Youth Ranger

TECHNICAL SKILLS

MINISTRY OF NATURAL RESOURCES & FORESTRY JULY - AUGUST 2017

Adobe Photoshop Adobe Illustrator Adobe InDesign

• • • •

Identified and eliminated invasive species while adjusting removal technique based on plant type. Maintained focus throughout long duration of independent tasks. Engaged in teambuilding/leadership activities with colleagues. Cultivated broad knowledge of outdoor conservation work through a variety of tasks including invasive species removal, electrofishing, tree planting, fowlers toad surveying and creek restoration.

Adobe Premiere Pro

EDUCATION

Digital Drafting Rhinoceros 3D

University of Waterloo candidate for BACHELOR OF ARCHITECTURAL STUDIES 2018 - 20xx

3D Modelling and Rendering Rhinoceros 3D with V-Ray Physical Model Building Wood, Cardboard, misc

[2A]

• Designed a two-occupant house, public library, off-grid research station, and steel pavilion. A full orthographic set, renders, and diagrams were developed for each.


Eastwood Collegiate Institute OSSD with ARTS ENDORSEMENT 2014 - 2018 • •

Curated a senior year art show at Homer Watson House & Gallery with classmates; helped coordinate exhibition organization and co-created the catalogue (2018). Conceptualized three-work acrylic painting mini-series. Each portrait captured the personality of a different student performer based on an interview and live performance (2017-2018).

(226) 218-8609 anstrub@uwaterloo.ca Cambridge, Ontario

EXTRACURRICULAR INVOLVEMENT Arts Council EASTWOOD COLLEGIATE INSTITUTE 2014 - 2018 • • •

Oversaw the creation and set-up of decorations for the foyer of annual integrated arts performance event. Produced marketing material such as posters, logos, tickets, etc. Coordinated murder mystery themed arts banquet by chairing meetings, co-writing the script, devising tech-cues, leading set-up, etc.

Theatrical Set Design and Painting EASTWOOD COLLEGIATE INSTITUTE 2016 • •

and

2018

Painted four full colour stage backdrops with a team of staff and peers. Ensured art style, palette and level of detail were consistent across large surface areas.

Various Arts Extracurriculars EASTWOOD COLLEGIATE INSTITUTE 2014 - 2018 • Developed broad knowledge of different art mediums and techniques including drawing from the figure, en plein-air landscape painting, printmaking, abstract art, etc.

HONOURS President’s Scholarship of Distinction UNIVERSITY OF WATERLOO

2018

For obtaining an average exceeding 95% in six grade 12 courses.

Christopher Dean Moran Award UNIVERSITY OF WATERLOO

2018

For demonstrating “outstanding talent and creativity in an arts portfolio.”

Silver E EASTWOOD COLLEGIATE INSTITUTE

STRUB

2018

For exhibiting exceptional dedication/involvement in arts extracurriculars.


Decrescendo Library

Supervised by RICK ANDRIGHET TI and MAYA PRZYBYLSKI 1B STUDIO [WINTER 2019]

Located along the West Toronto Rail Path, Decrescendo Library aims to engage the developing community as a welcoming public venue. The structurally expressive, exposed wood serves as the organizing logic for the building. Furthermore, the entrance opens into an expansive atrium with round tables designated for collaboration, but private conference rooms can be booked out on the second level. As the visitor navigates towards the end of the book stacks, they can step down into a private desk for focused studying. Alternatively, the second level offers a second selection of individual study nooks. Both are accompanied by large, Northfacing windows overlooking the adjacent greenspace.


CURRICULUM VITAE

DECRESCENDO LIBRARY

DANCING CAVERN

THE WAVE

OASIS RESEARCH STATION

LEATHER CORAL

LABYRINTH

ADDITIONAL WORKS


H AV

E

E

N AV

AVE

LER OS ST

The main entrance is located on Dupont St. to maintain the existing urban fabric.

E

O AV

HUG

E

H AV

EDIT

ONT

DUP

ST

LER OS ST

ONT

DUP

ST

VE IN A EDW

DU

ND

AS

W

KLIN

AVE

AVE

AD

N RO

INDIA

INE

ALP

Site Plan

1:3000

N

D ST

T

RS TLE

EDW

BRA

AN

VE IN A

Gym

Restaurant

Business

Retail Store

Toronto Public Library

Bar

Place of Worship

Arts Centre

South Elevation

AVE

N FRA

ST

MAN

K PAR


The main entrance opens into an expansive double -storey atrium. Occupants are immediately oriented due to the clear sightlines towards the book stacks, reception area, and the study spaces on both floors.

South-North Section

1:200


DUP

ONT

ST

Ground Level Plan

The bookstacks tunnel occupants into private study cubicles. From there, they physically step down towards the desk causing a mental shift into a focused state.

OSLE

R ST

Fr


Upper Level Plan

Detailed Section

N

1:100

On the upper floor, the offset floor heights establish an unobstructed sight line to the Northern windows from the adjacent private conference rooms.

1:200


Dancing Cavern

Supervised by RICK ANDRIGHET TI and LOLA SHEPPARD 1A STUDIO [FALL 2018]

Houses are typically thought of as private, domestic spaces; nonetheless, they often serve a secondary purpose as a venue for entertaining guests. Dancing Cavern is built for a dancer and a chef intent on utilizing their professions for this very purpose. The chef cooks an enticing dinner, and guests can enjoy it while watching the dancer perform in the building’s theatre. Entering the house is akin to delving into a cavern, with glimmering lights and glossy furnishings filling the walls. Just like its hosts, the whole house is meant to feel performative and alive. The sculptural facade is reminiscent of a dance, but undoubtedly will spark the interest of idle passerbys.


CURRICULUM VITAE

DECRESCENDO LIBRARY

DANCING CAVERN

THE WAVE

OASIS RESEARCH STATION

LEATHER CORAL

LABYRINTH

ADDITIONAL WORKS


Water St. S

Grand River

Site Plan

N

1:200

The livable portion of the west side of the house is built entirely above the flood wall. It is supported by a curved concrete mass that continues the sculptural form of the rest of the building.


Upper Level Plan

North-South Section


Ground Plan

N

1:75

The dancer has a door directly into their bedroom which acts as a backstage during performances. Visitors have access to the adjacent hallway with a bathroom on a second door further from the stage.


The Wave

Supervised by TERRI BOAKE // Designed in collaboration with JENNIFER CHEN 1B BUILDING CONSTRUCTION [WINTER 2019]

The CISC Student Design Competition 2019 challenged students to create a pavilion made exclusively of steel exploring the theme of surfaces. What better homage to surfaces than a wave? Ocean waves can be beautiful -- they elegantly curl up and crash onto the water in a cascading motion. Likewise, light shining through the surface of water creates sparkling patterns on the seabed below. However, both moments can only be experienced by the human eye in brief glimpses: they are often only truly appreciated with a camera. In the form of a lookout and stairway pavillion, The Wave intends to immortalize this experience. Corrugated steel articulates the undulation of water, while a perforated floor mimics the sparkle of ripples. Light is filtered down to the landing below, not unlike light rays hitting the ocean floor.


CURRICULUM VITAE

DECRESCENDO LIBRARY

DANCING CAVERN

THE WAVE

OASIS RESEARCH STATION

LEATHER CORAL

LABYRINTH

ADDITIONAL WORKS


Proposed Site: Black’s Beach, San Diego, CA

Site Plan

North-South Section Perspective

N

1:1000

1:75


Plan

N

1:200

East-West Section

1:200

East Elevation

1:200


1/4� Perforated Floor Stainless Steel Railings

W 8 x 6.5 x 24 (Wide Flange) with Bolts

ron

ted I

/4�

ge 1

au 24 G

uga Corr

C 7 x 14.75 (C Channel) with Bolts

Bolted Connections Under Structure

Due to the small scale of the project, all details are AESS 3 or AESS 4. Connections are polished and painted for consistency.


Oasis Research Station

Supervised by TERRI BOAKE // Designed in collaboration with GWEN DEL ROSARIO 1B ENVIRONMENTAL DESIGN [WINTER 2019]

The Red Sea off the coast of Hurghada, Egypt is rich with shipwrecks and coral reefs. This off grid research station is designed for two marine archaeologists interested in studying the artifacts and aquatic wildlife in the area. The building supplies its own power through a PV system and its own water via desalination. The materials and overarching design were chosen for optimal building performance in a hot arid climate zone. For example, the thick, insulated wall with solid concrete masonry creates an interior thermal mass. This assembly slows the transfer of heat from outside into the interior of the building. Night flushing will help to cool the mass with natural ventilation. Light coloured stucco has been used on both sides to increase reflectance of light.


CURRICULUM VITAE

DECRESCENDO LIBRARY

DANCING CAVERN

THE WAVE

OASIS RESEARCH STATION

LEATHER CORAL

LABYRINTH

ADDITIONAL WORKS


W

Plan

1:100

The courtyard shape funnels wind to encourage natural ventilation at night. Additionally, it provides a shaded area for occupants to spend outside. A fountain helps to make the area feel cooler.


West-East Section

int

er

So

lsti

ce

(3

)

mer Sum e ( 72°) ic Solst

W

1:100

South-North Section

1:100

The roof overhang is designed to prevent all direct light from entering the building during the climate’s hot months. In the few months where temperatures drop below 18°C, light is permitted to enter in order to facilitate direct gain to passively heat the house.


ROOF 30 mm 1.5 mm 38 mm 305x240 mm 254 mm 38 mm 12.5 mm

Structural Axo

South-North Section

1:400

Photovoltaic Panels Clay Tiles Roof Membrane Roof Sheathing Glulam Roof Joist Batt Insulation (RSI-Value: 6.7) Roof Decking Gypsum


The thick, insulated wall with solid concrete masonry creates an interior thermal mass. This assembly slows the transfer of heat from outside into the interior of the building. Night flushing will help to cool the mass with natural ventilation.

WALL 280x304 mm 7 mm 19 mm 2 ply 12 mm 102x38 mm 76 mm 203 mm

Glulam Column Triple Glazed Operable Window Stucco Finish Coat Cement Plaster Building Paper OSB Wood Stud XPS Insulation (RSI Value: 2.6) Concrete Block

FOUNDATION 150 mm 100 mm

Concrete Slab with Footing Anchor Bolt Pea Gravel

1:20


Leather Coral

Supervised by RICK ANDRIGHET TI and MAYA PRZYBYLSKI 1B STUDIO [WINTER 2019]

Exploration of materiality is a necessity in architecture; often, it can serve as a driver for a project if utilized well. The leather coral partition system utilizes the fabric in an unconventional way. Folds, bends, twists and turns were stapled or sewn together to transform this 2-dimensional material into a 3-dimensional, sculptural form that can serve to define a space. Concealed spray foam is used to aid in providing the structural strength necessary for it to be held up. This partition proposal is intended for use at a sketchbook event, in which visitors can view sketchbooks located on nearby tables, or choose to use the partition as a source of inspiration for their own sketches.


CURRICULUM VITAE

DECRESCENDO LIBRARY

DANCING CAVERN

THE WAVE

OASIS RESEARCH STATION

LEATHER CORAL

LABYRINTH

ADDITIONAL WORKS


The project began with small scale experiments on how to transform a sheet of leather into a 3D, self-supporting form. Pieces were folded, pinched, stapled and sewn to create various unique shapes.

20 cm

Folds took many different shapes and sizes. Pictured below is an example of a long, repetitive pattern of folds that created an area of dense texture.

This teardrop like pattern could only be created in groups of 3-4 loops. Thus, multiple fabric pieces of different scales were required to flesh out the design.


Next, experiments commenced on how to transform the concept to a larger scale. Spray insulation foam was used in high-stress points to ensure the structure could still stand up without exterior supports.

50 cm


Plan

1:75

Section

1:75

The full partition is designed to accompany a sketchbook event. Participants could use the installation as a source of inspiration for their own drawings. The shape of the walls allows for tables with sketchbooks to be placed around it.


Section Fragment

NTS


Labyrinth

Supervised by DERECK REVINGTON and DAVID CORREA 2A STUDIO [FALL 2019]

Labyrinth is the culmination of three film scenes translated into an architectural promenade. The atmosphere, camera work, lighting, character emotions and movements were interpreted into their corresponding spatial qualities. The dazzling excitement of a scene from Goodfellas converges into the beautiful yet terrifying perception warping of a scene from Bladerunner, and finally into the cold, abandoned atmosphere of a different escape scene from Bladerunner. The organization of each promenade in relation to each other allows the spaces to interplay with one another. The Bladerunner scenes become glimpses into inaccessible encounters for Goodfellas, while the structure of Goodfellas and the first Bladerunner scene become the looming prescense of an expansive world over the occupant’s head in the final Bladerunner scene.


CURRICULUM VITAE

DECRESCENDO LIBRARY

DANCING CAVERN

THE WAVE

OASIS RESEARCH STATION

LEATHER CORAL

LABYRINTH

ADDITIONAL WORKS


Goodfellas (Martin Scorsese) A woman is shepherded through a series of vibrant corridors and social spaces bustling with activity, repeatedly confronted with fleeting encounters. She is denied the chance to engage with these opportunities by a ceaseless momentum forward that prevents introspection or investigation. Constant turns around sharp corners reveal new discoveries and elicit an excitement further energized by the warm, ambient lighting. Our view is always directed on the dazzling commotion that’s around, but never up and rarely down. Despite the urgency, smiling faces assure us the environment is friendly and inviting.

Bladerunner (Ridley Scott) A desperate agony pervades a woman as she navigates a confining hostile environment apathetic to her dire attempt for escape. Simple, geometric divisions of space are obscured by dynamic reflections interrupted by her chaotic sprawling movements vulnerable to an attack. A flickering fluorescent, cool neon glow supplements the dance of glittering lights filling the room, constantly shifting as light is refracted or hits surfaces at different angles. The heavy ground beneath her feet provides little solace from the instability of slippery glass shards scattered amongst her path. Uncaring mannequins watch on behind glass enclosures as the danger grows closer.

Bladerunner (Ridley Scott) A man stealthily climbs an expansive moonlit atrium. Large, open areas of shadows create unaccounted for corners that prevent a sense of security, thus filling him with skepticism and fear. Nonetheless, he appears to be temporarily safe, but his journey is slow, full of pauses to confirm he is not being followed and interjected with quick bursts of energy to make progress in his escape. Abandoned towering walls constructed of heavy, worn out stone only reiterate desolation. The headway he’s making causes asylum to seem possible; however, the movement of searchlights overhead and the great distance he has yet to cover remind him freedom is still a distant dream.


Unfolded Section

1:350

Goodfellas is a descent into an exciting world of sharp turns and brief glimpses into other parts of the promenade. It concludes with a window into the entire labyrinth, but it’s placement on a curved staircase prevents lingering even at this point of arrival. The occupant is then pushed into the unnerving world of Bladerunner, with angled reflective surfaces and a mirrored ceiling warping their perception. They must physically run down a hill into the space, and physically crawl to escape. Rippling glass casts speckled light onto the slippery floor. Finally, the occupant reaches a series of suspended platforms hung from an industrial structure. The physical instability is amplified by the deep shadows cast onto the platforms, and growing verticality of the labyrinth towering over them as they descend lower and lower.


Study Models and Experiments

Different material assemblies and geometries were tested for their lighting qualities. For example, circular skylights in a Goodfellas study model were tested to mimic the spotlight effect of artificial lighting. Likewise, the entire structure is meant to sit inside a cave; thus, I attempted to construct a sculptural concrete artifact to study how the light hits a rough, rocky surface. This proved to be a useful asset when rendering the sectional cut through the space, as I could use the textures of the rocks to conceptualize an entire cave system.


Additional Works


CURRICULUM VITAE

DECRESCENDO LIBRARY

DANCING CAVERN

THE WAVE

OASIS RESEARCH STATION

LEATHER CORAL

LABYRINTH

ADDITIONAL WORKS


After attending my school’s coffee house, I was inspired by the unique stage prescence of several performers. Rock On!, Take Flight, and As Long as They Need Me are part of a mini series in which I aimed to express the passion, energy and ultimately the personality that three different stage artists brought to their craft. After watching their live performances and individually interviewing them, I used what I had learned to come up with an artistic style, composition, and colour scheme that I felt best captured their essence.

As Long as They Need Me Acrylic on Wood 18 in x 24 in 2017

Rock On!

Take Flight

Acrylic on Wood 18 in x 24 in 2017

Acrylic on Wood 16 in x 20 in 2017


The Mindset Acrylic on Wood 24 in x 36 in 2017


Streetlight Quartet Advertisement

Coffeehouse Advertisement

Adobe Photoshop, Illustrator 8.5 in x 11 in 2019

Adobe Photoshop 8.5 in x 11 in 2018

Protest in Downtown

Midnight Chaos

Collagraph Print 8 in x 10 in 2017

Collagraph Ghost Print 8 in x 10 in 2017


The Artist

The Disturbance

Adobe Illustrator 12 in x 18 in 2018

Acrylic on Clay Bust is life sized 2017

The Ambition Paper Fits within 12 in x 12 in x 12 in cube 2017


thanks. Adele Strub (226) 218-8609 anstrub@uwaterloo.ca Cambridge, ON (Canada)

Profile for Adele Strub

Adele Strub - Architecture Portfolio (Fall 2019)  

University of Waterloo: School of Architecture, Cambridge, ON, Canada

Adele Strub - Architecture Portfolio (Fall 2019)  

University of Waterloo: School of Architecture, Cambridge, ON, Canada

Advertisement