Page 1

-ARCHITECTS-

11/2016


str 2

BIG architects


Obsah ZĂĄkladnĂ­ informace Projekty: Danish National Martime Museum The mountain La Maison des Fondateurs

Expo pavilon Superkillen w8 house

Bjark Ingels Group

str 3


str 4

BIG architects


Info BIG je kodaňské sdružení 85. architektů, návrhářů, stavitelů a filosofů pohybujících se na poli architektury, urbanismu, výzkumu a developerství. Z historického pohledu architekturu ovládaly dva protikladné extrémy. Na jedné straně byla avantgarda plná bláznivých myšlenek vznikající na filozofickém základě, mysticismu nebo fascinací možnostmi počítačových představ, které jsou často separovány od skutečnosti, až se z nich nestává nic jiného pouhé výstřední kuriozity. Na druhé straně jsou dobře organizované korporace, kteří staví předvídatelné a nudné krabice ve vysokém standardu. Architektura se zdá být pěstována na dvou stejně neúrodných půdách: je buď utopicky naivní nebo strnule věcná. Věříme, že je mezi těmito diametrálními protiklady vklíněna třetí cesta nebo malý, ale velice plodné místo překrývání těchto dvou způsobů. Věcná utopická architektura, která si za úkol bere vytvořit sociálně, ekonomicky a enviromentálně dokonalá místa. V našich projektech zkoumáme účinky měřítka a rovnováhy programové směsice na

Bjark Ingels Group

společenský, ekonomický a ekologický výsledky. Mícháním tradiční přísad jako bydlení, odpočinek, práce, parkování a nakupování získáváme architekturu, která je výsledkem programové alchymie. Každé staveniště je testovacím polem pro svůj vlastní pragmatický utopický experiment.

yes is more

V BIG se věnujeme zkoumání míst působících se mezi radikálním a realitou. Zvolením mezi jedním z nich se odsoudíte k bezmocnému martyriu nebo apatickému sebeujišťování. Zamířením do plodného místa, kde se obě cesty překrývají, najdeme my architekti zase svobodu, abychom mohli měnit povrch naší planety v místo, které se bude lépe hodit k tomu, jak chceme žít. Při veškerém našem jednání se snažíme zaměřit od malých drobností až velkolepý celkový obraz.

str 5


str 6

BIG architects


Danish National Maritime Museum doku. Navrhli jsme umístit muzeum kolem doku a nechat je jako otevřený exponát pod širým nebem, aby se zachoval silný dojem doku, vytvářejícího střed námořního muzea. Rozmístěním kolem doku se muzeum jednoduše stalo součástí společně sdíleného kulturního prostředí spojeného se zámkem Kronborg a okolní kulturní krajinou, přičemž si zachovalo identitu nezávislé instituce. Kulturní historie loďařského průmyslu je tak sdělována vizuálně a zároveň je vlajkovou lodí moderního dánského loďařského obchodu – výraznou památkou a atrakcí přitahující samou svou existencí návštěvníky. Dok se svou jasnou strukturou vytváří muzejní prostor jako soudržnou podlažní plochu, která se diskrétně zanořuje v celé délce muzea. Jednoduché přístupové rampy a můstky představují strukturální i skulpturní řezy dokem.

Jak vdechnout život opuštěným suchým dokům? Dánské námořní muzeum musí nalézt své místo v jedinečném historickém a prostorovém kontextu: mezi nejdůležitějšími a slavnými budovami Dánska a novým, ambiciózním kulturním centrem. V tomto kontextu se musí muzeum prosadit, přičemž musí ladit s charakterem místa a prosadit se v bezprostředním sousedství zámku Kronborg. Jako otevřené suterénní muzeum v suchém Bjark Ingels Group

Dánské námořní muzeum Helsingør, Dánsko Architekt: BIG – Bjarke Ingels Group Velikost: 7.200 m2 Stav: 1. Cena (2007), dokončeno 2013 str 7


str 8

BIG architects


The Mountain

Jak zkombinovat krásu předměstského dvorku se sociální intenzitou městské hustoty? „Horské apartmány“ (Mountain Dwellings) jsou druhou generací domů VM – stejný klient, stejná velikost a stejná ulice. Nicméně program představuje tentokrát ze 2/3 parkování a z 1/3 bydlení. A co když se garáže stanou základnou, na níž budou umístěny terasovité apartmány – jako betonový svah kopce pokrytý tenkou vrstvou bydlení, kaskádovitě sestupující z 11. podlaží až na úroveň ulice? Raději než vyprojektovat dvě samostatné budovy stojící vedle sebe (parking a obytný blok) jsme se rozhodli obě funkce sloučit do symbiotického vztahu. Parkování musí být navázáno na ulici, zatímco byty vyžadují sluneční svit, čerstvý vzduch a výhledy; všechny byty proto mají osluněné střešní zahrady, nádherné výhledy a Bjark Ingels Group

parkovací místa na 10. podlaží. „Horské apartmány“ působí jako předměstská zástavba domků se zahradami volně plynoucí přes desetipodlažní budovu – předměstské bydlení s městskou hustotou.Kulturní historie loďařského průmyslu je tak sdělována vizuálně a zároveň je vlajkovou lodí moderního dánského loďařského obchodu – výraznou památkou a atrakcí přitahující samou svou existencí návštěvníky.muzea. Spoluautor: JDS Architects | Julien de Smedt Adresa: Kodaň, Dánsko Investor: Høpfner A/S, Danish Oil Company A/S Projekt: 2005 Realizace: 06.2008 Užitná plocha: 33000 m² str 9


str 10

BIG architects


La Maison des Fondateurs Novostavba nazvaná La Maison des Fondateurs bude začleněna do historického komplexu dílen a továren v městečku Le Brassus. Filozofie stavby je postavena na základních hodnotách hodinářské rodinné firmy Audemars Piguet charakterizující ji nadčasovostí a tradicí po mnoho let. La Maison des Fondateurs od BIG ve švýcarském Le Brassus La Maison des Fondateurs od BIG ve švýcarském Le Brassus La Maison des Fondateurs od BIG ve švýcarském Le Brassus La Maison des Fondateurs od BIG ve švýcarském Le Brassus Projekt se skládá celkem ze čtyř částí. Ve staré cihlové budově budou zbudovány mistrovské dílny a výstavní prostory. V přilehlé menší budově budově vytvořeno pohostinství sahající částečně do podzemí. Tím hlavním bude obrovský zemní vír

Bjark Ingels Group

nabízející hlavní část expozice hodinářské značky. Najdeme zde například výstavu historie, rodinnou nadaci, výstavu výroby hodinek, dílnu na výrobu speciálních modelů a místo pro workshopy. La Maison des Fondateurs od BIG ve švýcarském Le Brassus La Maison des Fondateurs od BIG ve švýcarském Le Brassus La Maison des Fondateurs od BIG ve švýcarském Le Brassus La Maison des Fondateurs od BIG ve švýcarském Le Brassus Bezprostředně vedle spirály je do země zapuštěna další dvojice budov sloužící jako ubytování pro hosty z řad návštěvníků. Díky nevšední konstrukci, použitým materiálům a soustředění se na dostatečné přírodní osvětlení má být nový komplex budov maximálně ekologický. Celková užitná plocha všech čtyř objektů bude po dokončení 2373 metrů čtverečních.

str 11


str 12

BIG architects


Expo pavilon 2010 Návrhy kodaňské kanceláře Bjarke Ingelse jsou formálně vždy velmi výrazné a nezklamal ani jejich vítězný projekt dánského pavilonu Expo 2010, který připomíná obří mašli, uzel nebo ulitu. Monolitická samonosná konstrukce z oceli vznikla ve spolupráci s inženýrskou firmou Arup a vnitřní náplň pomáhala realizovat 2+1 Ideas Agency. Bíle natřená dvojitá fasáda odděluji vnitřní část od vnějších výstavních ploch. Na vnější fasádě je pomocí otvorů v oceli vyobrazena silueta dánského města (ze současné varianty se silueta vytratila a děrovaný ornament je daleko abstraktnější). Dánský pavilon však nemá ambice napodobovat prostředí dánských měst, avšak snaží se být co nejsdělnější. Uvnitř pavilonu mají návštěvníci zažít interaktivní expozici. K dispozici bude 1500 jízdních kol, které představují moderní a zároveň ekologický způsob městského života. Ve středu dánského pavilonu vznikne velký plavecký

bazén napuštěný vodou z kodaňského přístavu, kde bude návštěvníkům dovoleno se koupat. Uprostřed bazénu a tím pádem celého pavilonu bude umístěn originál sochy „Malé mořské víly“. Tato slavná socha vůbec poprvé opustí svou skálu v kodaňském přístavu, kam byla nainstalována v roce 1913. Po dobu šestiměsíčního trvání světové výstavy nahradí tento symbol Kodaně její čínská „náhradnice“ (umělecký záměr živého vysílání ze Šanghaje). Podle Bjarke Ingelse „je daleko efektivnější přestěhovat Malou mořskou vílu do Číny než 1.3 miliardy Číňanů do Kodaně.“ Text z oficiálních stánek dánského pavilonu Dánský pavilon je příležitost k vyzkoušení si dánského městského života.Pěšky nebo na kole můžete navštívit navštívit originál slavné sochy Malé mořské víly. Můžete zde nechat pobíhat své dítě na hřišti. Můžete si zde užít piknik a smočit prsty ve vodě Přístavního bazénu.

Location: Shanghai, China | map Completion: 2010

Bjark Ingels Group

str 13


str 14

BIG architects


Superkilen V Kodani byl vytvořen unikátní městský prostor, který svým pojetím vyjadřuje globální městskou rozmanitost prostřednictvím předmětů každodenní potřeby. Koncept s názvem Superkilen odráží skutečný mezinárodní mix obyvatel Kodaně. Úmyslem tvůrců z BIG, Topotek 1 a Superflex bylo především vytvořit přátelské prostředí pro místní obyvatele k setkávání a ke společným aktivitám. Tento rozsáhlý projekt pro veřejný prostor v Kodani dlouhý téměř jeden a půl kilometr vznikl díky kreativnímu spojení berlínského studia Topotek 1,

studia BIG a umělecké skupiny Superflex. Hlavní ideou celého otevřeného prostoru městské krajiny bylo vytvořit přívětivý různorodý prostor, který by spojoval obyvatele čtvrti, kde se náměstí nachází. V této čtvrti žije mnoho národností, proto autoři rozvinuli myšlenku multikulturního prostředí. Speciální městký prostor Superkilen v Kodani od BIG, Topotek 1 a Superflex Speciální městký prostor Superkilen v Kodani od BIG, Topotek 1 a Superflex Speciální městký prostor Superkilen v Kodani od BIG, Topotek 1 a Superflex Speciální městký prostor Superkilen v Kodani od BIG, Topotek 1 a Superflex Koncept transformovali do konkrétní podoby prostřednictvím kolekce jednotlivých městských objektů z šedesáti zemí světa. Jedná se o objekty, kterými jsou obyvatelé jednotlivých zemí obklopováni a zde jsou umístěny do jednotného prostoru. Každý objekt je doplněn štítkem s informací, o co se vlastně jedná. Popis objektu je v Spoluautor: JDS Architects | Julien de Smedt Adresa: Kodaň, Dánsko Investor: Høpfner A/S, Danish Oil Company A/S Projekt: 2005

Bjark Ingels Group

str 15


str 16

BIG architects


The 8 house Na jižním okraji Kodaně ve čtvrti Ørestad vznikl podle návrhu Bjarke Ingels Group bytový dům ‚8 Tallet‘, který je největší svého druhu v celém Dánsku. Projekt svými rozměry (230 x 100 metrů) i využitím připomíná soběstačný městský blok. Desetipodlažní objekt o celkové rozloze 62000 m² však nabízí pestřejší funkce než jen bydlení. V domě, jehož půdorys připomíná číslici osm, vedle sebe žijí singles, rodiny s dětmi i senioři. Rozsáhlý komplex kromě 476 bytů různých velikostí obsahuje také

obchody, mateřskou školku, kavárnu, restauraci a dva parky k odpočinku. Komerční plochy jsou přístupné z parteru. Byty jsou umístěny v horních podlažích nad nimi, kam je však přístup po venkovních schodištích a rampách. Terasovitým odstupňováním se podařilo příznivě osvětlit obytné prostory a navíc poskytnout co nejlepší výhledy na nedalekou přírodní rezervaci Kalvebod Fælled. „Dům 8 je spíše než architektonickým objektem

Spolupráce: Ole Elkjaer-Larsen, Henrick Poulsen Adresa: Robert Jacobsens Vej, Ørestad, Kodaň, Dánsko Web: www.8tallet.dk Náklady: 73 000 000 Euro Realizace: 2010 Bjark Ingels Group

str 17


THING DREAM CREATE

http://www.big.dk/

Veprkova Big architects  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you