Page 17

Premis

La Carretera del Vi, Premi Enoturisme de Catalunya

Sopa de lletres

La Vilanova i la Geltrú mar -de la via per avall- Ranxos i Ranxaires Ens congratulem molt que l’editorial El Cep i La Nansa, de Vilanova i la Geltrú, sota la batuta de Francesc Mestres, segueixi endavant després dels temps tan difícils per a les edicions en paper. Ara ens ofereix aquest llibre, un petit tresor, un llibre per fruir-ho de cap a peus;, no s’ha de desaprofitar, dels records a la realitat de la Vilanova i la Geltrú de baix a mar.

La ruta enoturística de La Carretera del Vi ha rebut el Premi d’Enoturisme de Catalunya 2017 en la categoria d’Experiències i Innovació dins de la tercera edició de la Nit de l’Enoturisme de Catalunya. Aquest és un reconeixement que atorga la Direcció General de Turisme del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya a les millors iniciatives turístiques del territori català. L’edició 2017 ha tingut lloc al Castell de Perelada. El director general de Turisme, Octavi Bono, ha estat l’encarregat de fer l’entrega del premi a la presidenta de l’associació, Mireia Tetas, que va agrair el premi tot dient: Per a nosaltres rebre aquest reconeixement ens reafirma en el nostre esforç per a consolidar un projecte on hi hem abocat molta il·lusió. El nostre objectiu és transmetre als visitants la nostra passió pel nostre entorn i els nostres vins. Fa uns dies l’associació recollia el premi de la Federació Empresarial del Gran Penedès 2017 a la promoció de l’Enoturisme en l’Àmbit de la Sostenibilitat de mans del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, qui en va destacar les singularitats de la ruta, un recorregut per la història vitivinícola, cultural i gastronòmica del Penedès potenciant la mobilitat sostenibles entre els seus visitants. La Carretera del Vi és la primera wine road de l’estat. Un traçat que transcorre per 7 municipis del Penedès i el Garraf, que recupera la històrica via comercial que utilitzaven els romans per a transportar el vi elaborat a peu de vinya fins als ports i d’aquí distribuir-lo per tot el Mediterrani.

Temps de pescadors i dels seus ranxos que s’han anat conservant gràcies a la voluntat popular dels mateixos mariners que no han parat d’elaborar aquells platillos mariners amb tot el que es pescava, molts cops cuina de supervivència: “tal pescarem, tal menjarem”, amb quatre ingredients bàsics: alls, tomàquets, peix (el que sigui) i patates, de vegades amb pa sec i una punta de bitxo, comptant amb aigua bona o aigua de mar i una bona dosi de paciència, si és que hi havia temps, es preparaven uns deliciosos plats, per llepar-se els dits. El llibre compta amb vivències personals i receptes de molta gent coneguda que no acabaríem mai de nombrar, i pels més estudiosos hi ha un recull del vocabulari o metàfores vilanovines de baix a mar, emprat per la gent que la seva vida era gràcies a la Mediterrània i a la barca. Records en blanc i negre que es tornen actuals gràcies a aquest llibre.

15

Perspectiva 138  

La Perspectiva de la tardor

Perspectiva 138  

La Perspectiva de la tardor

Advertisement