Page 1

1

Adn Studio presenta “La genètica de la FEGP” Reportatges d’Empresa

Fricañ, Museu del Ferrocarril, Reciclatges González, Polièdric i Tendals Busquets Juny, 2017 Núm. 137

Estrelles i Forquilles

Hotel Estela, Hotel de l’Art El Comerç de la FEGP

La Balança

La Nit de l’Empresa

Premis FEGP 2017


Sumari Edita Consorci de Serveis Empresarials Gran Penedès SL · Carrer Beneficència, 17 08720 Vilafranca del Penedès · Carrer Montserrat, 6, 2n 43700 El Vendrell · Carrer Àncora, 3 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. + 34 902 106 700 · info@consorci.eu Redacció CSE · info@consorci.eu Publicitat CSE · info@consorci.eu Subscripció: 60 € Subscripció socis FEGP: Gratuïta Impremta Gràfiques Ferpala · ferpala@ferpala.es Portada ADN Studio Difusió Enviament personalitzat a empreses, professionals, entitats i institucions de les comarques del Penedès i el Garraf. Distribució Tramesa per correu postal a través d’Entrem-hi i Tegar. DL B-5290-2017 1.400 exemplars El fet de la seva publicació no suposa que la FEGP comparteixi sempre les idees dels articles d’opinió d’aquesta revista.

La Nit de l’Empresa Palmarès Premis FEPG 2017 . . . . . . . . .

39

L’empresa Museu del Ferrocarril de Catalunya, Unes instal·lacions úniques per a organitzar esdeveniments . . . . . . . . . . .

40

Internètica Banners publicitaris a les firmes de correu, una oportunitat de cross-selling per a totes les empreses . . . . . . . . . . . .

42

L’empresa Polièdric o com gestionar digitalment la teva campanya de publicitat . . . . . . .

44

14

El Bloc de la FEGP Què s’entén per Gran Penedès? . . . . . .

46

17

L’empresa Tendals Busquets: esforç, dedicació i perseverança en conèixer l’ofici . . . . . .

48

18

Laboratori d’idees Salut i currículum, claus per a l’ocupació (2/2) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

50

Context Descobrint el futur . . . . . . . . . . . . . . . . .

5

Context Temps de sumar . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

7

FEGP Es constitueix la Federació Empresarial del Gran Penedès . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

9

L’entrevista ADN presenta la genètica de la FEGP .

10

Opinió FEGP, fricatives i oclusives . . . . . . . . . . .

13

Medi ambient Estem preparats per implementar l’economia circular? (2/2) . . . . . . . . . . . . Estudis de mercat Ja saps què necessita el teu client perquè no marxi a la competència? . . . L’empresa familiar Reciclatges González, 30 anys al servei del reciclatge industrial . . . . . . . . . . . . . La cuina de l’estrés 50 anys de Mercabarna . . . . . . . . . . . . . Creixen les vendes dels productes DO Penedès . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Miquel Brossa presenta “Canaille” . . . . Internet, màrqueting i publicitat digital Vídeo en directe o social streaming . . . Estrelles i forquilles Hotel Estela, el museu on es pot dormir Noves tecnologies Com tenir les millors telecomunicacions en una empresa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

20 21 21

3

Recull gràfic La 5a Quinzena de l’Empresa ens deixa grans records fotogràfics . . .

52

L’empresa Petit Fogó, els productes gourmet de Fricañ . . . . . . . . . . . . . . . . . .

54

FEGP · Formació Nous cursos subvencionats . . . . . . . . . .

57

22

24 El comercç de la FEGP La Balança, botiga d’avui amb aliments de sempre . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

59

27

Locus Mundi Expo-2017 a Astana, Kazakhstan . . . . .

30

EDE · Programació d’estiu . . . . . . . . . . .

33

FEGP · Nous socis . . . . . . . . . . . . . . . . . .

34

Gent de ràdio DO Calafell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . FEGP Empresa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Baix Penedès Empresa . . . . . . . . . . . . . . Economia i Empresa . . . . . . . . . . . . . . . . Gent d’Empresa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Teixits . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

60 62 64 66 68 70


Martí Sistané Planella President FEGP

Descobrint el futur La nova Federació Empresarial del Gran Penedès ha començat a caminar i progressivament anirà agafant el seu “sentit propi” en el decurs del temps. Hereva de la UEP i l’ADEPG, les dues associacions de les quals neix, la nova Federació, ara per ara, té el repte d’incardinar el seu passat amb el seu futur. L’èxit en la continuïtat constituirà la seva essència com a nou agent social de pes, no només en les nostres comarques, sinó en el panorama de l’associacionisme empresarial en general. Sovint trobem persones molt valuoses amb idees molt semblants incapaces de posar-se d’acord. Caldrà preguntar-se com ho faran amb els que tenen posicions antagòniques per acostar postures. De la mateixa manera, hi ha múltiples associacions, col·lectius o plataformes amb objectius pràcticament idèntics totalment incapaços de subordinar les seves organitzacions a l’assoliment dels objectius pels què lluiten, arribant fins i tot a competir entre ells. És evident que la pluralitat és un valor i hi ha vegades que facilita l’assoliment de determinades fites; altres vegades, però, suposa una pèrdua enorme d’energies i la impossibilitat d’arribar a ni un sol dels objectius que es persegueixen. La nova FEGP neix amb el convenciment de que “la unió fa la força”. Units per la defensa i representació dels interessos de les empreses del Gran Penedès. Totes les persones que formem part dels òrgans de direcció, administració i representació de la nova FEGP som plenament conscients de la feina que ens toca dur a terme en aquest moment i ho afrontem sota la màxima de que cap de nosaltres és millor que tots nosaltres junts. Guiats per aquest esperit d’unió i cooperació, amb respecte a la diversitat d’idees i de pensament, enfoquem aquesta nova realitat sense esmerçar esforços en la tasca de representar el col·lectiu empresarial de les comarques del Gran Penedès, cohesionant les tres comarques a partir d’una competència intel·ligent, que passa per aprofitar les sinergies entre les diferents comarques; no fer-ho ens fa perdre competitivitat al territori i per tant esdevé un acte d’incompetència. Es tracta de sumar esforços amb el ferm propòsit de construir una nova associació, millor que de les què n’és fruit; una associació oberta, activa, dialogant i compromesa, racional amb el problema alhora que ferma amb la solució; una associació capaç d’estar a l’alçada de la societat de la què en forma part i a la qual serveix.

... “La nova FEGP neix amb el convenciment de que “la unió fa la força”. Units per la defensa i representació dels interessos de les empreses del Gran Penedès”... 5


Santi Carda Torner President Adjunt FEGP

Temps de sumar És temps de sumar. Apliquem el sentit comú a les coses; no tenia futur conviure dues associacions empresarials dins d’un mateix territori. No beneficiava les empreses ni es deixava clar qui era l’interlocutor del teixit empresarial del Garraf-Penedès. No busquem el protagonisme, sinó que hem sabut posar el sentit comú i sumar per ser més forts, per ser més veu. En els temps que vivim i a la velocitat que va tot hem de buscar conjuntament l’optimització dels nostres recursos i per això i altres hem arribat a trobar el diàleg per entendre’ns. Ara comença un nou repte. Hem sumat i ens hem fet més grans, més importants, més útils i més necessaris. Cridem a tot el teixit empresarial a ser un exemple a seguir, a buscar sinergies a utilitzar-nos pels interessos de tots i a seguir sumant.

... “Hem sumat i ens hem fet més grans, més importants, més útils i més necessaris. ”.

Vull agrair el nostre president, Martí Sistané, i la seva Junta per haver posat el sentit comú i haver entès que la unió fa una suma; als membres de la junta de la UEP per entendre i facilitar els acords per seguir sumant; a tots els associats de l’ADEPG i la UEP el suport durant tots els darrers anys... Finalment, també vull donar les gràcies per totes les mostres de suport rebudes durant aquest procés d’integració. 1+1 = Molt!

7


1992


Federació Empresarial del Gran Penedès

Es constitueix la Federació Empresarial del Gran Penedès

Dilluns 12 de juny es va celebrar l’assemblea constitutiva de la nova FEGP, a l’edifici de l’Enològica, a Vilafranca del Penedès.

El proppassat dilluns, 12 de juny, a Vilafranca del Penedès, va tenir lloc la sessió constitutiva de l’Assemblea General de Socis de la Federació Empresarial del Gran Penedès. L’ordre del dia proposava l’aprovació dels estatuts, el reglament de règim intern i el pressupost de l’exercici en curs, que van aprovar els prop d’un centenar d’assistents.

La convocatòria va acollir socis de la UEP i l’ADEPG, que a partir d’aquesta sessió assembleària ja es poden considerar socis de la Federació. En acabar la sessió els assistents van brindar aquesta fita històrica amb cava, per deferència de Vilarnau.

9


L’entrevista

ADN presenta La genètica de la FEGP

10

A una marca sempre li demanem molt, volem que quelcom tan simple com un logotip expressi l’essència del que som, transpiri una personalitat rellevant i alhora tingui la capacitat de parlar amb veu pròpia al seu públic. En el cas de la Federació Empresarial del Gran Penedès, tot es complica, ja que la seva realitat és diversa i el seu ventall de serveis extens. La Federació neix de la unió de dues entitats que conviuen en un mateix territori, juntes representen 1.000 empreses, des de professionals lliberals fins a companyies amb major estructura de tots els sectors d’activitat.

fessionals, i el sentit de pertinença que els desperta, sense oblidar el que obtenen, assessorament, formació, acompanyament, representació, visibilitat, força, borsa de treball, recursos per augmentar la seva competitivitat. La llista del que representa la FEGP pot ser interminable. Llavors, quina és l’essència, l’ànima, el sentit de la seva existència?

Si em pregunto, què representa la marca de la FEGP? Podríem dir que a les empreses, però a la marca també li demano que representi els empresaris, directius, pro-

La disciplina del branding es redueix a quelcom tan simple com posar-ho tot en negre sobre blanc. L’objectiu essencial de la Federació Empresarial del Gran Penedès és

treballar pel creixement empresarial del territori, amb els empresaris i els agents socials de l’entorn. Així doncs, l’eix conceptual que representa la missió de la marca és el creixement. El creixement econòmic s’expressa a tots els països occidentals en forma de fletxa, creixent d’esquerra a dreta, amb una inclinació ascendent. Aquesta punta de fletxa integrada a la “G”. Inici de la paraula GRAN, que alhora comunica l’efecte de creixement, és l’essència de la nova marca i representa els valors i el propòsit dels empresaris que configuren el teixit associatiu de la FEGP, que amb el


seu esforç i treball, repercuteixen positivament en l’ocupació, la quantitat i el nivell de vida de les persones i de la societat del Gran Penedès i de Catalunya; en resum, en el creixement del país. M’agrada!, o no m’agrada? Més enllà del m’agrada o no m’agrada, les bones marques són aquelles que compleixen tres requisits. 1. Són simples i fàcils de recordar, tant, que normalment les pots reproduir tu mateix, agafa un llapis i prova de fer-ho amb la FEGP sense mirar-la, la punta de fletxa que expressa el creixement només pot anar a la “G”, el mateix passa a l’estrella de “la Caixa”, la mossegada de poma d’Apple, el símbol de Mercedes, o les tres ratlletes d’Adidas.

2. Són conceptuals i la seva simbologia expressa gràficament quelcom reconeixible que és l’essència del seu propòsit, en el cas de la FEGP, “el creixement”. 3. La durabilitat, normalment sobreviuen molt bé a les tendències i al pas del temps. Justificació tècnica El briefing per a la marca de la FEGP no demanava crear un símbol complex. En aquest cas, el rigor, el dinamisme, la qualitat, l’excel·lència, experiència, professionalitat i l’empenta que caracteritza la Federació han fet que la solució sigui de caràcter minimalista i la gràfica expressi l’essència de la marca integrant la punta de fletxa a la G. L’elecció d’un color particular que no utilitza cap altra entitat similar, “el

color verd dels pàmpols de les vinyes en primavera al Penedès”, configuren una marca simple, sòlida, reconeixible, dinàmica, amable, sobretot representativa i duradora en el temps. El nou logotip expressa l’essència de la Federació Empresarial del Gran Penedès, transmet els seus valors i crea vincles emocionals amb els seus públics a través dels inputs emesos amb la seva simbologia, representant la voluntat de treballar pel creixement del teixit empresarial amb els empresaris, l’administració, agents socials i les persones emprenedores del territori. Jordi Corella Adn Studio

Vestits de còctel | Cerimònia Núvia | Alta costura Concerteu cita per a l’atenció personalitzada

Pl. Soler i Gustems, 2 i 3 · Vilanova i al Geltrú · T. 93 893 79 79 · info@leonorvison.com

11


Ronda Europa, 60 2n 2a. Vilanova i la GeltrĂş

12 ADEPG-june-halfp-vector.pdf 1 12/06/2017 14:39:27

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

/


Isidre Also Torrents Secretari General de la FEGP

FEGP, fricatives i oclusives Avui el Gran Penedès ja disposa d’una única organització empresarial arrelada al territori, amb empresaris i empresàries de casa, amb directius i directives que, més enllà del seu negoci, se senten compromesos amb l’entorn i la seva gent. Des de les seus socials del Vendrell, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú, la nova Federació treballarà de valent per erigir-se com el màxim exponent del món econòmic local, ara de manera unívoca i solvent. Les més de 1.000 empreses que avui composen el mapa associatiu de la FEGP són la primera corona d’un creixement progressiu, d’un gran projecte empresarial per a una gran demarcació econòmica. En poc temps, la nova organització veurà doblat el seu nombre d’associats i esdevindrà una de les xarxes empresarials i professionals més potents del país, i es farà escoltar. Martí Sistané i Santi Carda han estat els artífexs d’aquesta fita. Han liderat el

projecte de conjunció amb una intenció ferma: calia ajuntar les dues entitats per bastir una institució sòlida i representativa del mosaic empresarial granpenedesenc. Els dos presidents ho tenien clar i no va ser difícil convèncer els seus equips directius. El full de ruta que es van marcar, des del mes d’agost de 2016 fins al mes de març de 2020, ja ha completat les etapes preliminars i continua avançant. Totes dues entitats, ADEPG i UEP, han renunciat a la seva marca, encara que el cost emocional potser no és el mateix i que el bagatge sigui dissemblant. Ho havien de fer si volien assolir un principi d’acord i dibuixar un projecte d’igual a igual, de manera equitativa, solidària i generosa; sense tenir en compte els blaus i els vermells, les dimensions i les futileses.

que el resultat és una multiplicació, més que no pas una suma. L’anècdota de les sigles i de la seva pronunciació és menor. Posats a renunciar, també s’ha subordinat l’eufonia a la significació de l’anagrama. Les lletres g i p havien d’estar presents, per aquest ordre. A banda, el terme “federació” semblava l’alternativa més interessant davant la necessitat de preterir els mots “associació” i “unió”. La conseqüència del sofregit corporatiu ha abocat en un estrany “fegp”, que cadascú pronunciarà com li vingui de gust: amb fricatives i oclusives; velars i bilabials. Per si de cas, els enginyers de la mélange han previst que els logotips de l’ADEPG i la UEP perdurin durant una bona temporada, en simbiosi inalterable i acompanyant parasitàriament el logotip de la Federació.

Encara és aviat per fer un balanç i -cal dirho- res és irreversible a hores d’ara. Uns i altres, però, donen per bo l’obituari de les respectives identitats perquè s’endevina

OLIVE RUEDA 1987 Arribar més lluny és ser més a prop teu. Ser amb tu en els petits detalls i les grans ocasions.

BOSSES · PAPER · IMPRESOS · ENVASOS · PACKAGING · PARAMENT · NETEJA INDUSTRIAL ALIMENTACIÓ · FLECA · PASTISSERIA · HORECA · COMERÇ · COL·LECTIVITATS · INDÚSTRIA c/ Roser Dolcet, 19 – 21 · Polígon Industrial Santa Magdalena · 08800 Vilanova i la Geltrú Telèfon 93 892 20 23 · info@olive-rueda.com · www.olive-rueda.com

13


Medi ambient

Estem preparats per implementar l’economia circular? (2/2)

14

En la darrera edició de la revista de la Federació Empresarial del Gran Penedès parlàvem de l’evolució de l’economia lineal cap a l’economia circular. Ara és el torn de conèixer el paper de les empreses en el procés.

En qualsevol cas és necessari tenir una visió del cicle de vida per identificar quines són les aplicacions amb més valor afegit pels recursos disponibles i si els nous productes/ serveis circulars representen realment una millora respecte a la situació actual.

Estratègies d’optimització i de disrupció La implementació pràctica dels principis de l’economia circular necessita de l’ús integrat de diferents tipus d’eines i estratègies. Per una banda, cal continuar millorant l’eficiència i eficàcia dels sistemes productius, de distribució o de gestió dels residus (estratègies d’optimització). Per l’altra, cal innovar i desenvolupar nous models de negoci basats en una relació diferent entre les empreses i els seus proveïdors i clients i, per això, es necessiten estratègies disruptives que fomentin els canvis necessaris.

El paper de les empreses Les empreses tenen un paper clau en la transició cap a l’economia circular i tenen oportunitats per crear nous models de negoci basats en la recuperació dels recursos, el subministrament de materials i les energies renovables, la col·laboració amb la cadena de valor o la servitització dels productes, entre d’altres. Un element imprescindible d’aquests nous models ha de ser la relació amb el client/ usuari, donat que sovint es necessitarà de la seva complicitat per aplicar l’esquema circular.

Optimitzar i innovar El sector dels plàstics afronta els reptes que suposa la transició cap a l’economia circular integrant estratègies d’optimització i de disrupció. Per una banda, el 50% del sector ha de continuar treballant en estratègies de reciclatge i, un 20%, en estendre la reutilització. El 30% restant, en canvi, necessita un redisseny i innovació fonamentals per tal de trobar solucions compatibles amb l’economia circular. Font: New Plastics Economy Innitiative en col·laboració amb Ellen MacArthur Foundation (2017)

Tot i que el grau d’informació i sensibilització de la població envers la sostenibilitat és cada vegada més gran, queda encara un llarg camí per recórrer en aquest camp fins que sigui la societat la que traccioni a la indústria en la transició cap a l’economia circular. Cristina Gazulla Responsable de Producte Àrea de Canvi Climàtic Lavola


-

Tr a n s p o r t Tr a n s p o r t Tr a n s p o r t Tr a n s p o r t Tr a n s p o r t Tr a n s p o r t

a Catalunya 24 hores Nacional 24 / 48 hores I n t e r n a c i o n a l Te r r e s t r e Internacional Marítim Internacional Aeri Express

-

Emmagatzematge Magatzem SEVESO de productes perillosos E s p e c i a l i s t e s t r a n s p o r t A D R / I M D G / I ATA ( O A C I ) Magatzem duaner DDA/DAP Registre Sanitari

CORAL ASSUMEIX EL REPTE UNA ORGANITZACIÓ, VÀRIES SOLUCIONS Pol. Ind. Fondos de l’Estació c/ Garraf - Parcel·la 2, naus 2A / 2B 08792 La Granada del Penedès TEL. 93 892 53 11 info@coraltransports.com


Estudis de mercat

Ja saps què necessita el teu client perquè no marxi a la competència? Corre una dada que diu que aconseguir un client nou costa entre 5 i 7 vegades més que fidelitzar-ne un que ja tenim, pel que suposa en inversió en comunicació, en contactes infructuosos, en temps d’explicació dels nostres productes/serveis i perquè a vegades cal fer un sobreesforç en preus per poder-los captar. Un estudi portat a terme per Accenture arriba a la conclusió de que la meitat dels consumidors ha deixat d’utilitzar una marca degut a haver rebut un mal servei, tot i que prop d’un 70% haguessin continuat si l’empresa els hagués trucat per disculpar-se. El problema s’aguditza amb les noves tecnologies, ja que no es tracta només de perdre un client, sinó que l’efecte de les xarxes socials pot convertir una sola mala experiència en tota una campanya de comunicació negativa. De fet algunes estadístiques diuen que un client insatisfet fa saber la seva experiència negativa a 16 possibles clients, mentre que si la experiència ha sigut positiva la comunica a 9 clients potencials. Per tot això, és important fer un esforç molt especial per complir amb les expectatives i necessitats dels nostres clients, ja que no tots tenen la mateixa sensibilitat ni la mateixa manera de valorar els serveis. Adequar-se a les necessitats dels clients consta de tres moments crítics:

La planificació Per poder proporcionar una oferta adequada dels nostres productes, l’ideal és disposar d’una segmentació dels clients segons les seves necessitats, ja que no tots els clients valoren per igual les mateixes coses.

Un incís: tinguem en compte que hi ha una sèrie de serveis que no proporcionen una satisfacció especial si hi són, perquè ja esperem que hi siguin, com per exemple que el restaurant estigui net. Que ho estigui no aportarà satisfacció, però que no ho estigui pot portar molta insatisfacció.

Posem per exemple el cas d’un restaurant: n’hi ha que donaran més importància a la qualitat del menjar, d’altres a l’experiència en si mateixa (l’espai, l’entorn), d’altres al

Igualment, hi ha característiques que si no hi són no creen insatisfacció, perquè no les esperem, però que si hi són ens guanyen el cor, com per exemple que ens posin una bona tapa d’obsequi al demanar una beguda. L’avaluació: En aquesta fase hem de preguntar als nostres clients si estan satisfets amb un seguit de característiques del nostre negoci que poden influir en la seva valoració global.

servei al client,... Si només ens volem centrar en un tipus de client, haurem d’analitzar el nostre core target i tractar de conèixer quins són els aspectes que més valoren del nostre negoci; és a dir, quin és el seu rànquing de necessitats. L’execució Un cop presa la decisió, arriba el moment de posar-la en pràctica i d’enfocar els nostres esforços en aquells aspectes que realment són rellevants per als nostres clients.

Però més enllà d’això, és molt interessant conèixer fins a quin punt estarien disposats a recomanar els nostres serveis a algun amic/conegut/familiar. És aquesta una dada essencial en aquesta nova època en la què ja hem entrat, ja que ja no és suficient amb que agradem... hem de tenir prescriptors per ser visibles. Una última recomanació: les necessitats, els gustos, l’escala de valors,... canvien, fins i tot en els clients més fidels. L’esforç per adaptar-nos a allò que els clients ens demanen ha de ser continu si no volem sucumbir a la roda dels canvis. I cal recordar que una mala experiència explicada en xarxes socials pot tenir uns efectes perversos. Daniel Lafuente · Incognos

17


L’empresa familiar

Reciclatges González 30 anys al servei del reciclatge industrial

Reciclatges González C. Masia en Not ar Vilanova i la Ge i, 9 ltr T. 93 816 54 ú www.reciclatgesgon 81 zalez.com

Seleccionar i reciclar els residus en origen per a contribuir al medi ambient és una de les principals màximes de l’empresa familiar.

18

Reciclatges González continua en aquest periple de la seva història complint 30 anys. Un aniversari que la família González pren amb respecte i responsabilitat, conscients que el seu negoci ha evolucionat molt des que el van heretar del pare. De fet, recordant tot aquest camí, el seu fill, Antonio González, comenta que ha estat un trajecte molt llarg, del qual el pare ens va fer partíceps. Ens va oferir pujar al seu tren i aquí seguim, millorant, sense fer-lo parar, seguim el camí.” I és que després que el pare fundés l’empresa, el 1987, ara ja jubilat, són el seu fill Antonio i la filla, Laura, qui han près el relleu en la tasca d’ajudar les empreses a gestionar els residus que generen a partir de la seva activitat productiva. A classificarlos i organitzar-los en contenidors segons la seva naturalesa. De fet, els fills González expressen la seva satisfacció d’haver agafat, ara fa 15 anys, el negoci del què per ells sí que va ser un gran emprenedor: perquè el pare sempre va veure que el reciclatge era el futur i va apostar fort per aquesta empresa, diu la Laura. Reciclatges González s’ha mogut en un sector canviant en els últims anys. Els fills han donat a l’empresa un caire totalment diferent; transformant el negoci de la ferralla, en el qual va començar el pare, a la gestió de residus, que és el ser-

vei principal que ofereix en l’actualitat. Tal i com reflexiona Antonio González, hem adaptat l’empresa a les noves tecnologies i requeriments de l’administració del nostre sector específic. Nosaltres depenem de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), que és qui autoritza i controla les activitats de gestió de residus, i d’acord amb les seves directrius ens adaptem a les necessitats de cada client. Perquè cada empresa és un món i té una casuística i manera de fer diferent”. I és que s’ha de ser conscient que el reciclatge avui dia està molt normalitzat i regulat, i tothom ha pres consciència que els residus s’han de gestionar de forma correcta. Per aquest motiu i per posar-se al dia, Reciclatges González va haver de fer un canvi radical tant en maquinària com en espai i serveis. Els germans González miren enrere i expliquen que les condicions en les què treballava el seu pare a com ho fan avui dia ha estat un canvi dràstic. Ha estat radical, per què vam passar de xatarrero o drapaire a haver d’adequar les nostres instal·lacions, aconseguir autoritzacions i documentació per ser Gestor de Residus. I ara, una vegada aquí, això és un no parar. La normativa de l’ARC està en constant evolució, cada vegada regulen més grups de residus específics amb les declaracions i adaptacions a les normes per-

QUAN ARRIBA LA INSPIRACIÓ, SOM AMB TU! J.D. NÚÑEZ PATENTES Y MARCAS, S.L. info@jdnunez.com Telf. (34) 93 217 88 86 Rambla de Catalunya, 120 Fax. (34) 93 217 83 09 08008 BARCELONA www.jdnunez.com


tinents. I això els suposa estar molt al dia de les regulacions. Com a gestors de residus autoritzats per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), passem els controls periòdics de les Empreses de Control Ambiental (ECA) per confirmar un funcionament correcte de la nostra activitat. Reciclatges González és Centre de Recollida i Transferència (CRT) i els seus vehicles estan autoritzats per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) per al transport de residus. Ara, si miren el futur, són conscients de la necessitat que tenen les empreses de reciclar i donar sortida als residus que produeixen, no només de la ferralla i metalls, sinó també de la gestió de fusta, cartró, paper i residus d’oficina. En aquests moments són l’única empresa al Garraf i Penedès que fan tot el procés de destrucció de documents confidencials íntegrament amb format paper i digital; és a dir, des de la recollida a la certificació, destruint així totes les dades que puguin ser confidencials, per donar compliment a la LOPD. Des de Reciclatges González volen continuar donant un servei que s’adapti a les necessitats del mercat, continuar al costat del client ajudant-lo a gestionar tot

allò que per a ells (els clients) suposi un problema, un destorb; els ajudarem a optimitzar els seus recursos i que per sobre de tot se sentin acompanyats en tot aquest procés, oferint assessorament i servei, explica Laura González. Perquè, al final, la família González se sent apreciada pels seus clients; per exemple, més que destacar-te un servei en concret, el que més satisfacció ens dóna és saber que s’ens valora i ens té en compte quan es troba davant d’un residu. Sap que trobarem la millor via de gestió. Quan veu el resultat, que som més pràctics, eficients i que en general les instal·lacions estan en ordre perquè seguim un protocol en aquesta matèria, és molt de valorar pel client, conclou Antonio.

I és que un dels aspectes que més valor dóna l’empresa és la seva capacitat per adaptar-se a l’espai físic que té l’empresa on ha de recollir i gestionar el residu, perquè Reciclatges González proporciona servei de contenidors que periòdicament va buidant, així com l’adaptació en el temps, perquè en un moment donat pot venir un camió grua i retirar-li alguna peça gran que s’hagi de treure. Al final busquem la millor via de gestió, perquè el nostre objectiu és seleccionar en origen els residus i fer un bé pel medi ambient, conclou Laura González. Marisol Garcia

19


La cuina de l’estrès Josep Maria Matas jmmatas@matasarnalot.com

El comentari

50 anys de Mercabarna

20

El mercat del Born del barri de la Ribera de Barcelona era ple de gom a gom per tot arreu. Parades de tota mena: fruites, verdures, carros a cavalls, carretons, camions, capses i més capses, muntanyes de capses de fusta, ara plenes ara buides. Al voltant del mercat, botigues de tot tipus, bacallaneries, fruits i llegums secs. Born era “la plaça on tenien lloc torneigs i combats a cavall a l’edat mitjana” i és conegut arreu per la dita: “Roda el món, roda la mona, i torna al Born de Barcelona”. L’Ajuntament de Barcelona havia encarregat al senyor Josep Fontserè el projecte del Mercat del Born i que s’inspirés en els edificis de “Les Halles de París”, el 1873. Va entrar en funcionament l’any 1876 com a mercat minorista dedicat sobretot a la venda de peix, fins el 1921, que es va convertir en mercat de fruites i verdures a l’engròs degut al creixement de Barcelona i va estar funcionant fins que, el 1967, es va constituir la societat anònima mercantil “Mercados de Abastecimientos de Barcelona S.A. (Mercabarna) i la subsegüent obertura el 1971. El primer mercat modern d’Espanya ara ha fet 50 anys. Els que som joves amb experiència recordem les limitacions alimentàries que existien amb els productes que es podrien adquirir al Born i els primers temps de Mercabarna, encara que eren a l’engròs, tot d’una passaven a establiments del ram, restaurants, botigues de queviures i d’ultramarins i seguidament a les cases que tenien capacitat per poder-los adquirir. Canvis que s’han anat succeint en aquests anys fins els nostres dies. Canvis socials, d’hàbits i de gustos i de productes que es desconeixien per a la

gran majoria, diria que han estat tan importants com els de la presentació de Cristòfor Colom quan va retornar del seu primer viatge a les Amèriques amb els tomàquets, les patates, els pebrots, la pinya americana, els fesols i més aliments desconeguts fins llavors. Ara podríem dir el mateix pel que fa als kiwis, les endívies, els alvocats, els mangos, els fruits vermells i les papaies, entre molts d’altres que gràcies a la rapidesa de les comunicacions, per mitjans aeris o pels vaixells motoritzats, ens arriben sovint i en perfecte estat per poder-los consumir. Mercabarna és el gran rebost de les nostres contrades. En aquests anys les neveres de gel han desaparegut i han arribat els frigorífics i congeladors. La carn de xai i de porc, que era la més comuna, s’anava substituint per la de vedella. De peixos sempre se’n troben, vinguin d’on vinguin, a l’igual que les fruites i verdures. Pot ser aquesta part de la globalització es desdiu de la nostra vessant de cuina mediterrània, cuina de producte de proximitat, però al cap i a la fi sempre n’hi ha pels que en vulguin, cosa que abans era impensable. Cert és que gràcies a l’alimentació i a la prosperitat l’altura dels catalans ha augmentat 10 centímetres de mitjana. La Fundació Alícia ha liderat l’anàlisi “50 anys de l’evolució de l’alimentació a Catalunya”, que aborda els aspectes socioeconòmics més importants que han condicionat els gustos i formes de consum al llarg de l’últim mig segle, i Mercabarna ha presentat també el nou estudi “Les quatre tendències actuals i futures de l’alimentació”, que indica, cada vegada més, que el consumidor desit-

ja productes saludables, naturals, fàcils de preparar i que li aportin plaer. A més, augmenta la seva predilecció per les alternatives de proximitat i ecològiques, que milloren la seva experiència de consum pel que fa a qualitat i, alhora, contribueixen a la millora de la sostenibilitat i potencien el comerç i la producció locals. Però el consumidor també vol plaer i noves experiències, per la qual cosa incrementa el seu interès pels sabors exòtics d’altres cultures. La primera gran tendència d’alimentació apunta la preocupació per la salut, predilecció pels productes sense sucre o sense conservants químics. L’interès per allò natural, de proximitat o ecològic és el segon aspecte. Els enquestats es fixen cada vegada més en l’origen del producte fresc -de proximitat i de temporada-, i en el benestar animal. La tercera tendència és la practicitat i facilitat de consum, tal com es reflecteix en l’augment del consum dels productes de quarta i cinquena gamma -aquells que són processats per incrementar la seva funcionalitat-. La quarta i última tendència: el gust dels consumidors pel plaer i l’experimentació a l’hora de dinar. L’anàlisi revela precisament el desig per seguir buscant en el menjar noves experiències. Repetiré una vegada més que l’alimentació i la gastronomia formen part de la nostra història i de la nostra cultura. Hem de saber valorar i apreciar-ho. Cal saber el que tenim i el que volem però, a poder ser, productes del costat de casa i en el temps que pertoca. Aquesta seria una bona dieta, no creuen?


Estrelles

Creixen les vendes dels productes DO Penedès Fer les coses ben fetes a voltes té el seu premi i el Penedès cada cop més aposta per l’elaboració de vins de qualitat en la majoria dels seus cellers i bodegues. Al mateix temps hi ha hagut una ferma aposta per emprar raïms de varietats autòctones. Així tenim el xarel·lo, que ha estat descobert en molts dels mercats on hi és present la DO Penedès.

A casa nostra estem veient per les televisions un anunci de la DO Penedès que el trobo molt encertat i que capta la curiositat de qui ho està contemplant. Potser ens hem adonat que tenim molts bons vins i que la pujada de vendes ha estat un 10,92% respecte l’any passat a Catalunya, una mica menys a la resta de l’Estat. Als EEUU el creixement ha estat d’un 9,65% i en general les vendes de 2016 han suposat un 10% respecte al 2015, fet que ens alegra i que ens fa ser un xic optimistes de cara enguany. Realment hi ha empreses vitivinícoles que s’esforcen perquè els seus productes arribin a quants més països millor, fins i tot amb marques que a casa nostra no són conegudes, almenys amb el nom que es poden veure a fora, però hi són. El sector del cava s’acaba de promocionar a Bèlgica, que és el primer país consumidor de cava al món i és el tercer país importador del sector del vi català, després d’Alemanya i els Estats Units. El millor sommelier de Bèlgica, Benoit Couderé, ha destacat que la gent pren cava com a vi regular o espumós a casa, i el preu del xampany és tres vegades més car per la mateixa qualitat; tot plegat fa “més fàcil” que els consumidors escullin el producte català. La DO Cava va vendre 245,1 milions d’ampolles el 2016, un nou rècord històric, encara que el creixement vagi molt lentament respecte al 2015, sols un 0,42%, tot i exportant-se a 140 països. També Nadal està impulsant el primer cava elaborat solament amb xarel·lo vermell, previst a partir de la verema del 2019, i insta al Consell Regulador de la DO Cava a acceptar aquesta varietat i l’autoritzi.

Sopa de lletres

Miquel Brossa presenta “Canaille” Miquel Brossa és un dels grans gastrònoms d’avui dia que ha tastat milers de plats de tot el món. Joan Roca diu que Brossa s’ha convertit en un apòstol de la gastronomia. En aquest llibre de Planeta Gastro ha estat prologat per Ferran Adrià i el mateix Joan Roca i s’envolta de grans xefs actuals per presentar el llibre, ple de sarcasme i provocador dedicat als menuts, que agraden a moltíssima gent per més que de tant en tant els prohibeixin per problemes sanitaris. Ja ho va fer constar Carme Ruscalleda, xef del restaurant Sant Pau i una de les cuineres que ha participat amb receptes en el llibre: un plaer col·laborar en un llibre que dignifica un producte que he menjat des de petita, un producte que s’ha de tractar amb higiene extrema però el resultat és sorprenent. Brossa ens apropa amb aquest terme a tots els aliments que porten implícita la problemàtica d’un rebuig col·lectiu per la seva forma, textura o procedència. Tots els col·laboradors, grans cuiners, s’han llançat a ser creatius amb ingredients que romanien oblidats o menyspreats, en els quals troben un repte a la seva imaginació reinterpretant plats tradicionals clàssics o posant en les seves cartes noves les sorprenents creacions.

Saviesa popular “Escampar-se com una taca d’oli” Les notícies que sorgeixen, sobretot si són inesperades, s’escampen ràpidament com una taca d’oli dins d’un plat ple d’aigua i mai sabrem si són veritat fins que es confirmen. Avui en tenim per donar i vendre.

“Tibat com un rave” Sovint ens trobem persones, i polítics encara més, que sembla que vagin tibats, estirats, molt satisfets d’ells mateixos i del que fan. Hi ha diversitat d’opinions al respecte. Tibat també podríem dir de qui va molt de pressa, vaja, que van tibats com una fletxa.

21


Internet, màrqueting i publicitat digital

Vídeo en directe o social streaming El Live-streaming no és un concepte nou, però el que sí que és nou és la disponibilitat de la tecnologia que ho fa molt més accessible a tothom. Les noves càmeres i dispositius han reduït significativament la inversió necessària per realitzar un directe: i les xarxes socials i els telèfons mòbils ofereixen una audiència potencial que vol veure i viure experiències en el mateix moment que està passant.

Si tens un restaurant, una gelateria o un celler de vins, una bona manera d’aproparte al teu client és mostrant-li en directe com es fa el teu producte, les matèries primes que utilitzes i els diferents passos de la creació. Si ets un professional o una empresa de serveis, pots fer un directe per explicar què ofereixes al teu client, mostrar les teves instal·lacions i destacar la teva experiència amb recomanacions i consells del teu sector professional.

Els directes són l’actual camp de batalla de les xarxes socials: primer va ser Twitter amb Periscope, després Facebook Live i, finalment, Tumblr, Snapchat, Instagram amb Stories o YouTube amb Mobile Live Streaming. Tothom consumeix directes i els comparteix amb els seus contactes, i els departaments de màrqueting i les agències de publicitat aprofiten aquesta tendència per crear actes en directe des d’on emetre històries i missatges relacionats amb els seus productes i serveis, buscant la interacció amb l’audiència i guanyant nous seguidors amb un contingut innovador, fresc i directe.

Però un directe pot ser aterrador. Les emissions en directe també tenen molts perills per a les empreses: la càmera es pot moure, un micròfon pot deixar de funcionar i també pot tallar-se la connexió a internet. Per això cal assegurar-se abans de fer un directe: · Tenir una bona connexió a Internet per evitar que es talli el directe. · Comprovar tots els aspectes relacionats amb el so i l’emplaçament per evitar sorolls durant la transmissió i planificar correctament la il·luminació. · Fer una planificació del directe, amb un guió de les intervencions, diàlegs i preguntes. · Planificar una bona difusió a les xarxes

socials, amb pàgines que tinguin un nombre de seguidors que garanteixin un audiència que faci rendible la inversió del directe El vídeo en directe a través de les xarxes socials no pararà de créixer en el propers anys, no és una moda passatgera, sinó una necessitat per a qui no vulgui quedar-se enrere en aquest canviant món del màrqueting. Tomàs Prados · eixdiari.cat

22


Estrelles i forquilles

Hotel Estela, el museu on es pot dormir A l’hotel hi ha peces de Pablo Atchugarry, Lorenzo Quinn, Josep Puigmartí, Josep Ma Subirachs, Ricardo Moraga, Salvador Dalí i Antonio de Felipe; aquest és el darrer artista que ha pintat una habitació.

Habitació pintada per Antonio de Felipe

Habitació pintada per Xaus

24

Només en apropar-te a les instal·lacions de l’Hotel Estela ja aprecies que és ben peculiar. La primera benvinguda a l’hotel la reps per part d’un enorme Sant Jordi, ubicat just a la porta i firmada ni més ni menys que per Salvador Dalí. A partir d’aquesta primera salutació i fixant la mirada en el hall saps que l’hotel no et decebrà. L’Estela Barcelona està ubicat en un dels racons més tranquils i atractius de Sitges, a tocar del port esportiu de l’Aiguadolç. Des dels inicis ha posat tot l’esforç, sentiment i passió per la cultura. I ho fa exposant al llarg de totes les sales i racons de l’hotel el treball dels artistes; tant en frescos com en escultures o quadres. Per nosaltres l’art és el valor diferencial de l’hotel i per això l’intentem potenciar tot el que podem, explica Dunya von Derschau, directora comercial, que continua dient està present a totes les dependències de l’hotel: al hall, al restaurant, a les sales de reunions i als passadissos; a cadascuna de les habitacions hi ha alguna obra d’art.

Pot ser un tapís, un llenç, una escultura, un fresc a la paret principal. I els seus hostes ja saben que vénen al l’hotel de l’art. Amb 4 estrelles, acull fins a 65 habitacions, totes elles espaioses, amb terrasses i amb vistes al mar. L’art i l’allotjament es donen de la mà perfectament en una mateixa filosofia: oferint l’alt sentiment artístic que es respira en tot l’hotel i el bon servei a l’allotjament. I així és com ha estat sempre; des del seus inicis, cap a l’any 92, just després de les Olimpíades a Barcelona. Des del principi els propietaris, amics personals de Josep Maria Subirachs, es van deixar aconsellar per aquest gran artista que els insistia en la idea que aquest havia de ser un hotel artístic, ja que s’ubicava en una població on sempre s’ha donat molt protagonisme i importància a l’art. Seguint aquests consells es va instal·lar una primera peça a l’escala estel·lar i mica en mica es van començar a adquirir peces

exposant-les en racons visibles de l’hotel, a més d’organitzar exposicions de quadres. El que va ser definitiu per l’hotel va ser la reivindicació que l’artista Xaus va realitzar en una de les habitacions, l’any 93, durant la celebració del centenari del modernisme a Sitges. Joan Carles Vicente, director d’art del museu, recorda explicant que Xaus es va hostejar a l’hotel amb una intenció clara. Volia protestar contra el programa d’actes i esdeveniments que s’havien organitzat a Sitges per celebrar els cent anys del modernisme. I la seva protesta va ser pintar, sense permís, l’habitació on estava. I va triar aquest hotel, segons les paraules del propi Xaus, perquè aquest ja tenia un ambient artístic en aquells moments. El que va passar és que tot i que en un primer moment aquesta acció va ser fins i tot denunciada a la policia, això va provocar un canvi de mentalitat en la direcció ja que des de llavors es va decidir potenciar molt i molt més el protagonisme de l’art a l’hotel.

Celebrem el nostre 25è aniversari


Hotel Estela Av. Port d’Aiguad olç, 8 Sitges T. 93 811 45 www.hoteleste 45 la.com

Habitació pintada per Josep Ma Subirats

El cert és que aquell acte va tenir la seva repercussió, perquè la notícia de la protesta va tenir fins i tot un abast internacional. I el que va començar com una idea aïllada avui s’ha convertit en un referent. En aquests moments l’hotel disposa de 16 habitacions pintades per artistes de gran renom, conegudes com les habitacions de l’art. Són habitacions úniques pintades per artistes diferents i de temàtiques totalment diferents. L’únic artista que té dues habitacions pintades és Puigmartí, explica el director artístic. Tot i que l’objectiu principal de l’exposició de peces d’art no és la venda, adquirir alguna de les obres de l’hotel no és problema i, a més, conscients que els seus hostes no venen preparats per endur-se entre les maletes una obra, l’enviament es cuida de forma especial per tal que no pateixi gens. Malgrat això, matisa el director d’art, volem especificar que l’hotel no pretén vendre-les. El nostre negoci és l’hoteleria i que el client es mogui en un ambient diferent al que pugui trobar en qualsevol altre hotel; que se senti satisfet per aquest entorn artístic. Si en algun moment es pot apreciar que art i servei es donen la mà és en el restaurant. Aquí l’oferta de plats, en la seva

majoria d’estil mediterrani, té tots com a element principal una gran creativitat. L’Iris Gallery, que així és com s’anomena el restaurant, es caracteritza per oferir una gastronomia selecta en la qualitat dels productes i en l’elaboració del xef. Cuidem molt la matèria prima que oferim i la presentació de com s’ofereixen els plats” explica Dunya. Pel que fa a les activitats que des de l’hotel s’organitzen al llarg de l’any, en destaca el taller de l’art que s’ofereix a col·lectius i grups d’empresaris. A més de reunir-se i celebrar reunions a les instal·lacions, se’ls ofereix la possibilitat de pintar un quadre que després s’emporten. És com la seva petita obra d’art”; conclou Dunya. A més, entre els nens que s’allotgen a l’hotel es realitza un concurs de dibuix i al guanyador se li regala una estança gratuïta. Per aquest proper any està previst associar-se amb el FC Barcelona per tal que el guanyador també tingui entrades al museu del Barça. Serà un bon al·licient.

Habitació pintada per Moscardo 25

Habitació pintada per Puigmartí

Marisol Garcia Habitació pintada per Marc Villalonga


26


Noves tecnologies

Com tenir les millors telecomunicacions en una empresa Són moltes les empreses que volen fer algun canvi en la telefonia, però se’ls fa una muntanya a causa de les pràctiques i gestions deficients de molts distribuïdors o professionals d’aquest àmbit. En molts països d’Europa això no passa perquè existeix la figura del consultor en telecomunicacions. És un professional que coneix i s’encarrega de diversos temes de comunicacions, fa d’intermediari entre l’empresa i el proveïdor, que resolt gestions complexes, proposa solucions, té més coneixement i força a l’hora de negociar i, per tant, l’empresa surt guanyant perquè pot obtenir els millors preus i serveis i no s’ha de preocupar per aquests temes. En molts països d’Europa cada vegada hi ha més empreses que prefereixen optar i pagar el servei d’un professional en telecomunicacions perquè realment s’estalvia més diners que no pas passar pel calvari d’una mala informació o engany o acabar pagant preus més elevats que els que hauria d’estar pagant realment d’acord amb la competència del mercat en telecomunicacions.

A l’inici de la telefonia els operadors van començar a “regalar” telèfons per fer atractiva la contractació, però els usuaris estàvem pagant el doble per la telefonia que el que realment costava en altres països. Ara els preus de la telefonia han baixat molt ja que no se subvencionen els terminals, però les companyies continuen posant permanències. En la telefonia fixa passa el mateix, són molts els operadors que munten una centraleta i et lliguen a una permanència, i si el dia següent no t’agrada has d’estar-hi sí o sí pagant un servei que no t’agrada perquè qui t’ho va vendre no t’ho va explicar tot, no en sabia més o va jugar amb el desconeixement de la gent en relació al producte. Sembla que a poc a poc aquesta tendència es va superant i la figura de l’assessor cada cop està més ben vista per les empreses, unes empreses que estan cansades de lligams, enganys i mal servei. A l’hora de contractar aquest servei s’ha d’anar molt en compte perquè hi ha molts

professionals que es fan passar per consultors i es deuen a una marca, i sempre t’acaben oferint el que a ells els interessa, no el que realment interessa al client. Els consells que podem donar per trobar realment un professional que sigui un consultor neutral són els següents: - Que us ofereixi més d’una possibilitat de servei. - Que no vulgui contractar tots els serveis en el mateix operador, ja que cada operador és fort en coses diferents i a vegades cal diversificar. - A la seva targeta no ha de constar cap operador en concret. - El seu web ha de ser totalment neutral i no hi ha d’haver publicitat d’una sola marca (i si no té pàgina web el consell és descartar-lo de cop). - Si us ofereix una centraleta, que no hi hagi cap permanència, ja que avui dia hi ha companyies que ja ofereixen productes sense permanències ni cap rènting. - És important que el consultor escollit doni respostes ràpides a l’hora de la negociació.

27


Eix Diari @eixdiari · 1 h Benvinguda @FEGP, felicitats per la iniciativa i molta sort en aquesta nova etapa! Treballarem plegats pel creixement i la cohesió territorial del #Penedès

#

EXPERTS EN PUBLICITAT I MÀRQUETING DIGITAL A INTERNET

Truca’ns ara! 672 615 856 | 672 615 852 publicitat@eixdiari.cat


29


Locus mundi

Josep Maria Matas Arnalot · Periodista i escriptor de Turisme i Gastronomia

Expo-2017 a Astana, Kazakhstan audaces construccions que l’han anat transformant gràcies a projectes d’urbanització, un xic descontrolada; les més grans i cares de quasi tot el món i que han estat finançats amb diners del petroli, dels seus derivats i de la mineria.

Astana és una de les capitals més joves del món, és la capital de Kazakhstan. Té fama de ser una de les ciutats més felices i modernes de l’Àsia Central i és la seu de l’Exposició Universal 2017, des del 10 de juny fins al 10 de setembre. S’estan fent tots els esforços perquè així sigui, tot i que van retrassades les obres de la construcció dels pavellons dels més de 100 països participants i s’espera una gran afluència de visitants de tot el món.

30

Val a dir que hi ha només 14 hotels de 4 i 5 estrelles i, crec, que no estan preparats per rebre turisme per més que el vulguin. Hi ha problemes amb l’idioma ja que la majoria només parla el Kazakh i el Rus i les senyalitzacions acostumen a estar en aquests idiomes. És una ciutat sorprenent i que s’ha fet en els darrers 20 anys de mans d’arquitectes de tots els orígens, barrejant una sèrie d’estils que no et deixen indiferent per les seves

L’home que ha impulsat el canvi ha estat el president del país, que, diuen, és una república presidencialista, Nursultan Nazarbàiev, líder únic i perenne des que va ser elegit president el 24 d’abril de 1990, quan van tornar a ser república independent. El 2007, el Parlament de Kazakhstan va aprovar una llei que atorga al president poders de per vida i privilegis, immunitat d’enjudiciament penal i influència en la política exterior o nacional. Els crítics diuen que s’ha convertit en un president vitalici. El país no rep gaires turistes per més que el president intenta fer progressos continus per impulsar el sector mitjançant grans esdeveniments internacionals, com ha estat la Universíada d’Hivern, a l’antiga capital Almaty, i la present Expo, sota el lema “Energia del Futur”, preveient que les innovacions tecnològiques es convertiran en una part de la vida de tot el món en el futur. L’Expo comptarà amb un emocionant programa cultural especial per a turistes,

principalment. Hi haurà actuacions típiques, populars i internacionals, com el “Cirque du Soleil” i Plácido Domingo. Els amants de la història podran veure exposicions rares. Els artefactes de la tomba de Tutankamon, incloent el carro daurat del faraó incrustat amb pedres semiprecioses i el seu tron, seran portats a Astana. I el Museu Nacional acollirà una exposició de l’exèrcit de Terracota de Qin Shi Huang. Astana es convertirà en la capital cultural del món durant tot l’estiu. A Astana trobarem, a més, la Piràmide de 62 metres d’açada dels arquitectes Foster&Partners amb un joc de llums provocat per la vidriera obra de l’artista Brian Clark, on hi ha instal·lat el “Palau de La Pau i la Reconciliació”, concebut com un centre mundial en pro de l’enteniment dels homes i de les religions. El Museu Nacional és espectacular amb un hall impressionant, coronat amb una àliga, que ens van dir era d’or, mòbil. Amb grans sales com a recordatori de la història de Kazakhstan amb peces trobades del pobles que hi van viure, el seu art, els seus costums, manera de vida i inclou llocs de mercat com si hagués estat al llarg de la ruta de la seda. Molt interessant pel seu valor històric i educatiu que val la pena visitar i gaudir. El centre islàmic ha estat construït en els darrers anys

CAFÈS NOVELL, S.A. POL. IND. ESTACIÓ DE MERCADERIES C/ FONT DE L’AVELLANER, S/N TEL. 93 890 12 11 (6 línies) • FAX 93 817 02 45 08720 VILAFRANCA DEL PENEDÈS www. cafesnovell.com • cafesnovell@cafesnovell.com


gràcies al patrocini de l’Emir de Qatar i crida poderosament l’atenció per la seva mesquita de quatre minarets de 63 metres d’altura cadascun d’ells, amb capacitat per a 5.000 persones i té una madrassa i una biblioteca. Un altre centre d’oci que no es poden perdre és l’anomenat “Khan Shatyr”, projectat per Foster&Partners i en el què va col·laborar Ricard Bofill, de base el·líptica de 200 metres per 195m, un màstil de 150m i que dóna forma a una construcció nòmada tradicional, que és un enorme centre d’entreteniment protegit de les inclemències climàtiques d’Astana. Hi ha restaurants, botigues, cinemes i, el que més em va sobtar, en la planta superior s’ha muntat una platja artificial amb sorra, piscines amb onades per a grans i petits, camps de voleibol, palmeres... i tota l’estructura està recoberta per una doble capa d’un plàstic especial, transparent i resistent, oferint un microclima tot l’any. Davant mateix s’ha erigit el teatre de l’òpera. Si quasi tot el que es veu diríem que es d’arquitectura contemporània, aquest teatre s’alça com una construcció de trets hel·lènics amb tocs barrocs al seu interior que pot tenir reflexos tan emblemàtics com el de París. Ja ha establert relacions de col·laboració amb el Teatre alla Scala de

i el seu plat nacional el “beshbarmak”. Els seus paisatges, les estepes i la cultura de la seva gent.

Milà, el Teatre San Carlo de Nàpols, l’Òpera de París i l’Òpera de Roma. Cada any hi ha edificacions noves que sorprenen al món. És cert que tots els que triomfen al país, el seu desig principal és instal·lar-se a la capital Astana. Amb aquest nou aparador d’edificis que quedarà després de l’Expo és de suposar que no passarà com a Sevilla i la seva Expo que no queda pràcticament res, i que sabran reutilitzarlos de la forma més convenient i d’utilitat pública i privada que resolguin en part els problemes i mancances que de ben segur deuen existir en l’actualitat. Encara que és molt poc coneguda com a destinació turística, Kazakhstan està ple de meravelles per descobrir, com el Parc Nacional de Borovoe on es van reunir les tribus nòmades per fundar el nou país, o el Canyó de Charyn com a germà petit del Gran Canyó del Colorado. O l’antiga capital, Almaty, la ciutat més poblada, plena de monuments i jardins, amb la catedral de Zenkov, el segon edifici més gran del món construït amb fusta sense claus; envoltada de les muntanyes Tian-Shan, una de les serralades més grans d’Àsia Central. Podran gaudir de l’esport Nacional el “kökpar”, antecessor del polo a cavall però que es juga amb una cabra morta. La gran gastronomia de la carn de cavall

31

Taller planxa, pintura i mecànica Dedicats a millorar l’estètica de el vehicle C. Rabassaires, 9B · Sant Pere de Ribes · T. 93 814 85 58

personalitzades

ara!

+

249 €

Gratis

1000

Targetes

415 €

abans

personalitzades

ara!

+

HORES S

E

onar Vols md pressió? bona i

R ÉS

troquel Gratuït

P

250 Carpetes

500 Carpetes

troquel Gratuït

X

a lesS v o n Re PETE CAR RGETES i TA

RV EI

E

Gratis

2000

Targetes

abans € 299 515 € ferpala.es

IMP REMTA - RETOL ACIÓ

T. 93 893 70 11

Segueix-nos:


32


33


Donem la benvinguda!

Els nous socis de la FEGP

34

AUTO PM PLAMEC Carrer dels Rabassaires, 9 B 08810 Sant Pere de Ribes Tel. 938 148 558 www.autopmplamec.es Automoció, taller de planxa i pintura

FIGUERAS DE BECERRO ASSOCIATS Rambla de la Generalitat, 23, 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 609 936 377 www.fibassessors.com Consultoria empresarial

AUTOPREU Carrer de La Múnia, 37 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938 906 960 www.autopreu.com Automoció, venda, reparació i recanvis

HEPTAGON LEGAL Carrer d’Igualada, 18, baixos 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938 922 944 www.heptagon.es Consultoria i assessoria jurídica

CARNS MILÀ Carrer Tarragonès, 25 43710 Santa Oliva Tel. 977 662 932 www.carnsmila.com Indústria càrnica

INGRID WRAGE Carrer de Montpeó, 13 08810 Sant Pere de Ribes Tel. 637 919 189 Professora d’idiomes (anglès, alemany...)

COLOURED SEEDS COWORKING SPACE Carrer de Josep Coroleu, 9, local 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 936 885 092 www.colouredseeds.space Coworking i lloguer de sales

MOVING COACHING C. Marquès de Montoliu, 10-12 43002 Tarragona Tel. 661 327 254 www.movingcoaching.wordpress.com Desenvolupament personal i professional


NEMO CONSULTORES Carrer Eliseo, 2 43880 Coma-ruga Tel. 665 688 092 www.nemoconsultores.com Consultoria de qualitat

alguna Coneixeu e encara u q empresa FEGP? part de la no formi al s o -n Truqueu 00 7 6 0 1 2 90

OFFING WEB SOLUTIONS Carrer de Josep Coroleu, 9-11 08720 Vilanova i la Geltrú Tel. 936 571 242 www.offing.es Disseny web, app web i multiplataforma

SMART ROOM BARCELONA Rambla Principal, 67, 3r 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 935 109 060 www.smartroombcn.com Activitat: arquitectura efímera (stands, pop-up...)

QUALIAVINS Carrer de Ramon Freixas, 23 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 635 697 798 Vins i caves. Comerç exterior

SYNERGIE Carrer del Migdia, 31, 1r D 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 936 117 246 www.synergie.es Treball temporal, selecció de personal

SAMIC · SERVEIS D’ARQUITECTURA C. Ramon Freixas, 68, 3r 2n 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 622 102 324 www.samic.cat Arquitectura i construcció

TELETIENDA OUTLET Av. Francesc Macià, 88-90 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 647 501 276 www.teletiendaoulet.com Activitat: comerç al detall, per correu o catàleg

35


Fem 25 anys!

Celebrem el nostre aniversari amb més il·lusió, energia i motivació que mai. Els nostres departaments, QTM, RQJ, i MPQ ens consoliden com una empresa altament competitiva en el sector.

36

Des de 1970 Requejo ha evolucionat constantment. Nascuda com una petita empresa familiar de lampisteria va transformar‑se el 1992 en la Societat Limitada que ara celebra 25 anys. Un creixement basat en les instal·lacions del sector terciari (RQJ) com hotels, oficines, estacions de servei, clíniques, hospitals, supermercats, col·legis i locals comercials i de restauració. L’any 2000 ampliem serveis creant un departament de manteniment normatiu que, poc a poc s’ha anat afermant, convertint‑se en una de les nostres divisions amb més projecció de futur. Gràcies a

1992

l’obtenció de la Classificació Empresarial que ens permet treballar amb administracions públiques, la nostre divisió QTM (Manteniment Tècnic de Qualitat) s’ha consolidat com un dels referents en el seu sector. Aquests departaments treballen en sinèrgia amb l’àrea MPQ (Gestió de Projectes i Requisits). Les tres unitats de negoci conformen la nova etapa del Grup Requejo, actualment, amb una plantilla de més de 40 treballadors. És un bon moment per agraïr a totes les persones que han format part d’aquesta família durant aquests 25 anys la seva feina, il·lusió, esforç i

2005

requejo.net l’eina per optimitzar la relació amb els nostres clients i per donar a conèixer els nostres serveis qualitat tècnica i humana sense la qual aquest repte no hagués estat possible. Gràcies als partners que s’han unit a nosaltres per donar el millor servei; a la professionalitat dels nostres proveïdors que sempre ens donen suport, i als fidels clients que ens han atorgat la seva confiança.

2017


37

L’evolució de la nostra marca

La imatge corporativa s’ha transformat durant aquests anys. Des de la simpàtica bombeta creada el 1992, al tecnològic redisseny elaborat el 2005 on els “topos” formen part del nostre senyal d’identitat. Aquest any, modernitzem la tipografia destacant les tres sigles de les principals divisions: QTM, RQJ i MPQ. La Q, destacada en taronja és el nou nexe d’unió del Grup Requejo.


L’enhorabona als guardonats i a tots els que feu possible aquest esdeveniment 38

CaixaBank amb la Federació Empresarial del Gran Penedès La Nit de l’Empresa 2017

El banc que trien les empreses


Premis FEGP Palmarès Premis FEGP 2017

Premi FEGP 2017 en l’àmbit de la Innovació Descoberta · Banyeres del Penedès Premi FEGP 2017 en l’àmbit de la Innovació Instatec · Vilafranca del Penedès Premi FEGP 2017 en l’àmbit de la Comunicació Patates Piqué · Vilanova i la Geltrú

PREMIS FEGP 2017

Gran Premi FEGP · Empresa de l’Any 2017 al Gran Penedès La Granja Foods · Olèrdola

Premi FEGP 2017 en l’àmbit del Compromís Social Formació i Treball, Fundació Privada · Vilanova i la Geltrú

Tot un seguit de marques han volgut donar el seu suport a la primera Nit de la FEGP. Gràcies a tots! Patrocini Star

Premi FEGP 2017 en l’àmbit de Cultura d’Empresa Manel Rueda Bordón · Olivé Rueda · Vilanova i la Geltrú Premi FEGP 2017 a la Iniciativa de Nova Creació La Balança · Vilafranca del Penedès Premi FEGP 2017 a la promoció de l’Enoturisme en l’àmbit de la sostenibilitat La Carretera del Vi · Penedès Garraf

Patrocini Comet

Premi FEGP 2017 en l’àmbit de l’Enoturisme Albet i Noya · Sant Pau d’Ordal

Munné CONSTRUCCIONS

Premi FEGP 2017 en l’àmbit de la Internacionalització Bardinet · Gelida Premi FEGP 2017 en l’àmbit del Medi Ambient Ramaderia Farràs · Sant Llorenç d’Hortons

Patrocini Planet

Premi FEGP 2017 al Comerç més dinàmic Autocam · Vilafranca del Penedès Premi FEGP 2017 al Servei més dinàmic Serveis Mèdics Penedès · Vilafranca del Penedès Premis FEGP 2017 a la Prevenció de Riscos · Accidentabilitat 0 Cafès Novell · Millor iniciativa preventiva Dekra Empleo ETT · Millor evolució preventiva Cevipe

Premi Jove Emprenedor 2017, a proposta del col·lectiu Joves d’Empresa Xavier Laffitte Fontana · Constructora MX10 · Vilanova i la Geltrú Premi Dona Estela Emprenedora 2017, a proposta del col·lectiu Dones d’Empresa Amb el patrocini exclusiu de l’Hotel Estela Barcelona Maria Esteban · Metre Quadrat · Sant Sadurní d’Anoia Col·laboradors

Aniversaris Amb motiu del seu 25è aniversari Codmar · Escola d’Hostaleria de l’Institut Joan R. Benaprès de Sitges · Hotel Melià Sitges · Instal·lacions Requejo · Jocs Recreatius del Penedès · Mercè Pastissers · Servihostel ETT · TankFoods Amb motiu del seu 50è aniversari Cales de Pachs · Construccions F. Munné Amb motiu del seu 75è aniversari Bodegues Pinord

Sponsor Mapping


L’empresa

Museu del Ferrocarril de Catalunya Unes instal·lacions úniques per a organitzar esdeveniments

40

En els últims anys el Museu del Ferrocarril de Catalunya s’ha consolidat com un espai que cal visitar si és que es vol conèixer part de la història més recent del nostre passat. A Catalunya s’ha convertit en un referent, visitat per moltes escoles i famílies que volen conèixer la història de la mobilitat a la nostra societat des que es va crear la primera locomotora de vapor fins les màquines més sofisticades dels nostres dies. Malgrat tot, el gran espai del museu dóna per poder acollir molts altres esdeveniments que a priori no tenen gaire a veure amb trens i mobilitat. I és que des de fa uns anys el museu ha volgut obrir-se a empreses, fundacions, entitats que volen realitzar

els seus propis actes en un entorn totalment diferent. Al Museu del Ferrocarril tenim un espai absolutament extraordinari des del punt de vista de patrimoni i de cultura, que encara no és suficientment conegut per les empreses. I volem que els empresaris sàpiguen que en aquest meravellós espai es poden fer esdeveniments relacionats amb la seva empresa, perquè el museu aportarà un extraordinari valor a aquells actes que aquestes empreses organitzen, explica la directora del Museu del Ferrocarril de Catalunya, Pilar Garcia. Pilar Garcia continua desenvolupant la idea del valor que un emplaçament pot donar als actes que s’organitzen reflexionant que l’espai es converteix en essencial a l’hora de realitzar la presentació d’un producte determinat, fer trobades, sopars, ... Un espai nou té molt més impacte en el

䄀瀀爀漀漀琀愀 甀渀愀 漀戀氀椀最愀挀椀 氀攀最愀氀 瀀攀爀 搀椀昀攀爀攀渀挀椀愀爀ⴀ琀攀⸀  䌀漀渀瘀攀爀琀攀椀砀 氀愀 䰀伀倀䐀 攀渀 甀渀 愀瘀愀渀琀愀琀最攀 挀漀洀瀀攀琀椀琀椀甀 搀攀氀 琀攀甀 渀攀最漀挀椀⸀ 吀爀甀挀愀ᤠ渀猀 椀 搀攀洀愀渀愀ᤠ渀猀 甀渀 椀渀昀漀爀洀攀 搀攀 猀椀琀甀愀挀椀 最爀愀琀甀琀⸀ 䌀漀搀椀㨀 䘀䔀䜀倀 伀昀椀挀椀渀愀 挀攀渀琀爀愀氀㨀 倀愀甀 䈀攀渀愀挀栀Ⰰ ㄀㌀⸀ꀀ 㠀㜀㈀  嘀椀氀愀昀爀愀渀挀愀 搀攀氀 倀攀渀攀搀猀 䈀愀爀挀攀氀漀渀愀 ⴀ 䈀攀爀最愀ⴀ 䜀椀爀漀渀愀 ⴀ  䴀愀渀爀攀猀愀 ⴀ 吀愀爀爀愀最漀渀愀 ⴀ 嘀椀挀 吀攀氀⸀ 㤀㌀㄀ 㤀㌀㐀   ㄀  簀  眀眀眀⸀愀椀猀氀漀瀀搀⸀挀漀洀  簀 挀漀渀猀甀氀琀漀爀猀䀀愀椀猀氀漀瀀搀⸀挀漀洀

client que si aquella presentació es fa a les instal·lacions de l’empresa, un lloc que és sempre el mateix, que ja es coneix; impacta molt més, perquè queda fixat en la ment de la persona i a més sempre recordarà el lloc associat a allò que s’hi va viure. I l’entorn que ofereix el Museu de Ferrocarril fa precisament això: impacta, conclou Pilar Garcia. És un espai molt adient per acollir actes empresarials, perquè el lloc té unes característiques ben especials. I és que veritablement museus dedicats al ferrocarril que acullin màquines emblemàtiques de vapor originals, amb una col·lecció de locomotores que passen per la història del tren i amb una escenografia tan oberta, donant sempre molta importància a la evolució històrica, com el que existeix a Vilanova i la Geltrú n’hi ha ben pocs. No només a l’estat espanyol o a Europa, sinó que s’en poden comptar poquíssims arreu del món.

Descobreix el món de la xocolata Simón Coll amb tots els sentits


Museu del Ferroc arril de Catalunya

Plaça Eduard M aristany Vilanova i la Ge ltrú Tel. 93 815 84 91 museudelferrocarril .org

Les instal·lacions del Museu del Ferrocarril de Catalunya estaran durant els propers tres anys immersos en un procés de rehabilitació del seus espais.

Una obra d’art Per tant, des del Museu animen els empresaris a que mostrin aquest espai ferroviari als seus visitants. Al marge d’organitzar-hi actes i presentacions, el museu s’ha de visitar. Que mostrin el museu com una obra d’art, emfatitza la seva directora. I és que cal esmentar que en una última auditoria que s’ha realitzat sobre la valoració d’alguns dels vehicles que el museu exposa, es conclou que aquestes peces es poden considerar veritablement com una obra d’art. El museu acull com a mínim 50 obres d’art d’un valor incalculable, en unes instal·lacions que també són singulars”, explica Pilar. En constant evolució I precisament aquestes instal·lacions estaran en procés de transformació i millora durant els propers anys; concretament fins el 2020. Realitzarem rehabilitacions impor-

tants com el de la gran nau del museu, l’edifici d’entrada i s’ampliarà l’espai expositiu en 2.000 m2 de les instal·lacions. Les obres de transformació del museu , que conviuran amb l’activitat habitual, consistiran en realitzar una nau nova, es construirà un nou espai de mercaderies, s’ampliarà l’espai expositiu fins acollir 2.000 m2 i es

posarà una nova via de ferrocarril que acabarà de completar tot el recorregut. El que volem és fer un museu molt interactiu, que els visitants gaudeixin i trobin un espai de lleure, per experimentar el plaer del viatge en tren. Volem transmetre els avantatges que té per a la comunitat viatjar en tren, diu Pilar Garcia. Marisol Garcia

41


Internètica

Banners publicitaris a les firmes de correu, una oportunitat de cross-selling per a totes les empreses El correu electrònic és una potent eina de comunicació amb els clients (actuals i potencials). Per aquest motiu nombroses empreses l’utilitzin habitualment en les seves campanyes de màrqueting. Però per què no anar més enllà i aprofitar els emails corporatius dels empleats per difondre informació comercial o sobre l’empresa? Diàriament cada empleat envia desenes de correus, tant a col·laboradors, clients i proveïdors com a persones alienes a l’àmbit laboral. I les firmes del correu són una de les parts més consultades de l’email, ja que els destinataris necessiten conèixer les dades de l’emissor. Tot això, unit a la possibilitat d’incloure missatges publicitaris en la signatura de correu de cada empleat, multiplica no només les oportunitats de negoci, sinó també de generar cross-selling.

42

El cross-selling o venda creuada consisteix en la venda de diversos productes o serveis

complementaris a un mateix client, i és una eina eficaç per al desenvolupament del teu negoci ja que introdueix nous productes a clients ja fidelitzats, i que es tradueix en un increment de la xifra de negoci.

de la implementació d’aquestes estratègies, ja que sovint molts dels nostres clients no coneixen tota la cartera de serveis o productes o no els comuniquem de manera efectiva les nostres novetats o ofertes.

En aquest sentit, introduir publicitat pròpia dins les firmes d’e-mail maximitza les teves oportunitats de cross-selling, ja que aprofita les converses diàries a través del correu electrònic per a generar noves oportunitats de comunicació, oportunitats que en el cas del cross-selling poden traduir en un increment d’entre un 10% i un 30% de vendes, i per tant d’ingressos.

La FEGP, per exemple, col·loca banners a les firmes del correu electrònic amb missatges relatius a les activitats i propostes de la Federació. Així, els receptors de tots els correus que envia la Federació s’assabenten d’aquestes propostes i poden optar-hi.

Les estratègies de cross-selling no són exclusives de la grans empreses. Encara que estem acostumats que la banca i les operadores de telecomunicacions ens ofereixin els seus productes creuats amb estratègies de cross-selling, petites i mitjanes empreses també poden beneficiar-se

Mailshaker és el servei que utilitza la FEGP per a gestionar aquests missatges. Es tracta d’una plataforma on-line que administra la publicitat que volem que aparegui a les signatures del correu electrònic de tots els empleats de l’empresa. Podeu trobar-ne més informació a www.MailShaker.com. David Andreu · ADQA


PANDA VIATGES. VIATGE D’EMPRESA. VIATGES D’INCENTIUS. ENOTURISME PER PROFESSIONALS. VIATGE VACACIONAL. ESCAPADES.

PLAÇA LLORENS I BARBA, 2 08720 VILAFRANCA DEL PENEDÈS T. 93 892 22 66 WWW.PANDAVIATGES.CAT PANDA@PANDAVIATGES.CAT

43


L’empresa

Polièdric o com gestionar digitalment la teva campanya de publicitat

Polièdric

Carrer Parellada , 33 1r 2a Vilafranca del Penedès Tel. 938 175 74 0 www.poliedric. com

Des de l’any 2000, Polièdric desenvolupa i promociona projectes en el món online. Des de 2005 estan acreditats com Google Partner i porten més de 10 anys dissenyant i gestionant campanyes d’AdWords.

44

Malgrat que la primera descripció que et pot venir al cap per resumir la seva activitat és la d’agència de publicitat, la sòcia directora de Polièdric, Magali Benítez, de seguida matisa que no els agrada gaire la idea d’associar-se amb aquest terme. No som una agència convencional. Des del principi vam apostar per ser una agència molt especialitzada; no fem de tot. Estem molt enfocats en la gestió de la compra de publicitat, comenta. De fet, Polièdric ja fa 12 anys que va apostar fort per posicionar-se en el seu sector com un negoci sòlid que treballa com a partner Premium de Google i que per tant té una qualificació tècnica que cada any ha de renovar i validar passant diferents exàmens. Avui dia, les empreses són conscients que el seu consumidor està sempre online, i que

si no està davant un ordinador realitzant tasques estarà davant un smarphone consumint oci. Per tant els negocis saben que precisament en aquest entorn i ens aquests canals són on s’han de fer visibles, s’han de donar a conèixer i han d’oferir els seus serveis. Aquí és on Polièdric ajuda d’una forma molt específica les empreses: realitzant campanyes de SEM, amb compra programàtica de publicitat, amb campanyes específiques a Facebook Ads, Linkedin o Twitter. Perquè si fa uns anys el que costava i resultava car era fer una pàgina web, ara el que costa és portar tràfic al web i que es converteixi en un canal efectiu de negoci. Nosaltres el que fem és treballar la presència de les empreses en el món digital, els portem visites a aquests webs i procurem que, a més, aquestes visites siguin qualificades; explica Magali Benítez.

El món digital ha canviat molt en els darrers anys. Abans l’empresa li donava importància a tenir una pàgina web i la tractava com si fos el seu propi catàleg. Avui tothom sap que només tenint un web no s’aconsegueix res, diu Magali. Polièdric treballa en dues línies diferenciades: donant importància a la visibilitat orgànica en les recerques a Google (el conegut SEO) o treballant la publicitat en diferents canals, com ara altres webs


importants o a xarxes socials, com Youtube, i nosaltres li definim i li realitzem tota la campanya”, conclou Benítez. Amb un gran projecte entre mans Durant aquest 2017 Polièdric està portant a terme un projecte ambiciós. Fins ara el 90% de l’activitat que es realitzava a l’empresa s’havia associat amb les campanyes que els hi aportava ser partners de Google. A finals de l’any passat l’agència va decidir apostar també per la compra programàtica de publicitat. Per tal de portar a terme aquesta activitat, Polièdric ha adquirit una llicència i una plataforma específica. Aquest any serà de “llançament” per nosaltres perquè així com en les campanyes d’Adword hi ha més formació i més gent que s’hi dedica, la compra programàtica és una tasca molt més tècnica i més complexa. A més, serà un altre tipus de client amb el què treballarem, perquè si fer campanyes d’adword o a les xarxes pot ser molt assequible per a qualsevol empresa, comprar espais publicitaris amb eines programàtiques és més costós. S’ha d’invertir més diners, i això ho fan empreses més grans, explica Magali Benítez. Amb aquest nou projecte Polièdric es posiciona com una agència que treballa les campanyes de publicitat digital d’alt nivell. I

volem créixer gràcies a la compra programàtica, continua dient la directora. Expliquen, a més, que escullen a consciència ser un equip petit de treballadors, i de fet a la seva empresa són set persones i sobradament experimentades diu la seva pròpia pàgina web. La seva dinàmica de treball és seleccionant molt bé els projectes amb els que Polièdric es vol involucrar i apostant molt per realitzar un sol tipus de servei: el de la compra d’espais publicitaris en el món digital. Marisol Garcia

Magali Benítez és l’ideòloga de Polièdric que ha transmès la seva essència a l’equip. Llicenciada en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona, és la directora de comptes de Polièdric, però també és professora de màrqueting digital, especialista en Google AdWords i autora dels llibres Cibermaneras i coautora de Visibilitat.

CONVENCIONS I CONFERÈNCIES FIRES I CONGRESSOS EXPOSICIONS FESTES POPULARS ACTIVITATS ESPORTIVES DESFILADES

C. Solicrup, 21 Nau B · 08800 Vilanova i la Geltrú

45


El Bloc de la FEGP

Què s’entén per Gran Penedès? L’expressió “Gran Penedès” és una ja vella aspiració reivindicativa d’agrupar tots els municipis de l’antiga vegueria de Vilafranca, que abraçava des del riu Gaià al riu Llobregat i des de la platja fins a la Llacuna i Igualada.

dels municipis que eren de la vegueria de Vilafranca i ara no ho són, ja que per diferències entre Vilafranca, el Vendrell i Vilanova es va decidir dividir una part del Penedès en tres comarques, Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf, que són les actuals,

però marcant-hi alguns dels municipis que pertanyen al Tarragonès, Alt Camp, Anoia i Baix Llobregat. Actualment, la revista de l’IEP porta el títol “Del Penedès”.

Aquesta vegueria fou substituïda pels corregiments de la Nova Planta i dividida quan la creació de les províncies de Barcelona i Tarragona, en el segle XlX. Abans de la guerra civil es volia tornar a les comarques i la Generalitat les va aprovar i publicar l’any 1936. Després, aquí, el meu oncle Albert Virella (La unitat del Gran Penedès i el problema dels seus límits sudoccidentals, 1980), fou qui més va defensar i reivindicar aquesta antiga vegueria, però no en les dimensions que es volia que fossin les oficials, sinó en el total del que fou aleshores i per això en diguérem “Gran Penedès”, mai reconegut i difícilment ho sigui.

46

Per això, el seu fill i cosí meu, Xavier Virella, secretari de l’Institut d’Estudis Penedesencs, edità Gran Penedès, incloent dades

Vicenç Carbonell


47


L’empresa

Tendals Busquets Esforç, dedicació i perseverança en conèixer l’ofici La família Busquets porta al capdavant d’aquest negoci 90 anys, passant d’avis a nets amb el mateix compromís: atendre totes les necessitats del client.

48

Segur que ha estat d’aquesta forma com al llarg de tots aquests anys d’història s’han sabut adaptar a l’evolució del mercat; passant de fer vetes per als cavalls i abastir a la pagesia el 1927, quan van començar, a oferir tot tipus de teixits d’alta qualitat per a la llar en l’actualitat. Tendals Busquets avui dia ofereix pèrgoles per exterior, cortines tècniques, mobiliari per jardí o terrassa i matalassos, mobles i articles per al descans.

Segueix sent un negoci familiar, hi està treballant la tercera generació, però l’empresa la van fundar els avis. Aleshores, recorda Dani Busquets, gerent de Tendals Busquets, no existia aquest mercat. Els avis eren basters i abastíem a la pagesia dels voltants. En anar arribant maquinària al camp, van haver de derivar a altres necessitats. I va ser així com vam dedicar-nos a fer matalassos de llana, posteriorment veles per a la protecció solar i així és com mica en mica vam poder ampliar el nostre negoci comprant màquines per cosir, primer domèstiques i després indus-

trials, de forma que tot ho fèiem nosaltres, no depeníem de ningú. De fet, als anys 80 va ser quan Tendals Busquets es va consolidar gràcies a la confecció i instal·lació de tendals tant a particulars com a la restauració. Tant va ser així que van anar eliminant altres activitats que feien en aquells moments per centrarse en la fabricació de tendal i cortina. A més, també en aquella època es va ampliar el negoci oferint moble d’exterior perquè posaves un tendal al client i era lògic que tam-

www.pastisserialagranja.com


Tendals Busqu

et

s C. Doctor Marañ ón, 13-15 Sant Pere de Ri bes Tel. 938 960 24 7 tendalsbusquet s.com

bé poguéssim oferir la possibilitat de servir-li una taula i unes cadires ben boniques sota del tendal que li estàvem col·locant, explica Dani. Aquesta nova activitat els va permetre poder ampliar amb la compra de locals i obrir una franja de negoci cobrint tota la comarca. Avui dia poden presumir de ser de les poques empreses que ofereixen tot el servei complert; des de la confecció fins a la instal·lació. Tenim un taller de confecció propi on cosim la tela que ens ha triat el client, amb cosidores especialitzades, i molt bona maquinària que s’ha anat renovant amb els anys. Fins a aconseguir la màquina de soldar el teixit tècnic d’ultima generació, transpirable, ignífug i amb protecció UVA. A la botiga ubicada al nucli de Sant Pere de Ribes hi podem trobar una mica de tot; des d’una exposició de llits, matalassos, roba o articles per al descans, fins a mobles i objectes per crear un espai al jardí. A la botiga

realitzen un servei de 360 graus; assessorant de forma personalitzada, fabricant a mida, incorporant el transport i el muntatge al pressupost que et donen i fent el projecte que demana el client totalment a mida, gràcies a decoradors professionals que ajuden el client a aprofitar de la millor manera possible l’espai que volen decorar.

la crisi, avui dia encaren el futur amb molt optimisme i amb la possibilitat d’expandir el seu negoci. Sempre des de la precaució, explica el gerent estem passant una situació de crisi que considero que encara no s’ha acabat, en aquests moments volem reemprendre el que van deixar aturat fa un parell d’anys i ampliar el negoci.

Busquets treballa tant per a particulars com a la restauració de la comarca. Creem espais per habilitar-los. El client veu en nosaltres l’experiència, pels molts anys que portem en aquest sector, la serietat i el bon servei que oferim. De fet hi ha clients fidels, de fa molts anys, que han passat de generació en generació. Clients que els seus pares ja treballaven amb els nostres pares. I això és tota una satisfacció. Aquesta confiança és un valor que no té preu.

La il·lusió hi continua i l’empresa encara té somnis de consolidació i millora en els propers anys. En realitat fer 90 anys, ho diem així com molt alegrement, però quan veiem la cara de sorpresa de clients o proveïdors quan els hi expliquem, prenem consciència de que és una fita important haver arribat fins aquí. Dani Busquets sentencia hem agafat el relleu i volem passar dels 100 anys.

Malgrat que en els últims anys, com moltes empreses, han patit els moments difícils de

Ctra. Del Carç, 43 · 08810 Sant Pere de Ribes M. 696 962 264· Tel. 93 896 08 76 www.finquesmontmar.es

Marisol Garcia

49


Laboratori d’idees

Salut i currículum, claus per a l’ocupació (2/2) En la darrera edició de Perspectiva parlàvem que la salut i la professió són dos pilars fonamentals que ens permeten desenvolupar-nos amb garanties. Pel que fa a la part professional comentàvem la importància de mantenir viu el currículum, al marge que estiguem treballant, però també és molt important gestionar la reputació digital personal perquè, cada vegada més, les empreses rastregen la teva emprempta digital. Per la qual cosa, la teva imatge en les xarxes socials ha d’estar d’acord amb qui dius ser que ha de ser sempre la veritat. Altres recomanacions són utilitzar les plataformes d’ocupació solvents en les quals puguis actualitzar la teva documentació i eliminar-la quan vulguis. És una excel·lent idea incloure una presentació en vídeo per Youtube. 50

Ser sistemàtic i mantenir un control de les distribucions dels teus currículums amb data, versions enviades, contactes, direccions web i correu electrònic és més que important. Fent-ho es pot realitzar un seguiment pràctic a les teves demandes d’ocupació i transmetràs confiança i professionalitat en la teva forma de fer les coses. A partir d’aquí cal persistir fins a aconseguir-ho. Cada no que puguis rebre és una oportunitat per millorar alguna cosa que et permeti arribar al sí que desitges. En la propera edició de Perspectiva, abordarem la importància de tenir cura de la nostra imatge, també a les xarxes socials. Ciprià Pernas Soluciones para las personas


Recull gràfic

La 5a Quinzena de l’Empresa ens deixa grans records fotogràfics 1 de juny de 2017 · Fòrum Gran Penedès amb Maria Luz Bataller, dir. general de la Inspecció del Treball de la Generalitat de Catalunya Patrocini

Col·laboració

Empreses col·laboradores a la Quinzena

1 de juny de 2017 · Acte acadèmic FEGP · EADA · “Època de canvi o canvi d’època”

52

7 de juny de 2017 · La Marató de la FEGP · 6a Jornada de presentacions comercials · Masia Cabanyes, Vilanova i la Geltrú

Gestionar personas Mejorar recursos Superar objetivos

http://tually.me

Tu socio estratégico en Recursos Humanos


Patrocini

Col·laboració

Empreses col·laboradores a la Marató

8 de juny de 2017 · Visites d’Empreses · Cales de Pachs, Pacs del Penedès

13.06.17 · Visita al Centre Tecnològic VNG

53


L’empresa

Petit Fogó, els productes gourmet de Fricañ

Fricañ abasteix les cuines dels restauradors més exigents, des d’Altafulla fins a Sitges, des de 1945. Fa dos anys innova amb una línia de productes gourmet triats al detall per al seu client.

54

Fa només dos anys que Fricañ, empresa distribuïdora d’aliments, va decidir llançar una marca pròpia des d’on poder oferir productes de màxima qualitat i exclusivitat. Va ser amb aquest objectiu com va néixer Petit Fogó, un conjunt d’aliments, triats de manera acurada per tal d’abastir les cuines més selectes de la restauració. Fricañ continua proveïnt, i ho fa des del 1945, a restaurants, càterings i cuines d’hotels els aliments que necessiten. Distribueixen, en un ampli territori que

aniria des d’Altafulla fins a Sitges i des del Baix Penedès fins al Tarragonès, conegudes marques com Frigo, Bellsolà, Cafès Pont i Mos a Mos. Segons explica el gerent de Fricañ, Tomàs Cañellas, treballem per a satisfer les necessitats dels nostres clients i gràcies a la nostra llarga experiència en aquest sector, ens ha convertit en un proveïdor integral d’alimentació per a la restauració. En l’actualitat a l’empresa hi treballen els quatre germans que representen ja

la quarta generació, i hi continuen treballant convençuts de que l’esforç, la qualitat i la professionalitat són els valors necessaris que els ajudarà a continuar prosperant. De la cervesa als productes gourmet L’artífex de tot va ser el besavi, que en els anys 40 va venir de Manlleu al Vendrell perquè li van oferir la distribució de la cervesa Moritz en aquesta zona. Posteriorment, es va posar al capdavant de la distribució de begudes i a fabricar sifons i gasosa, recorda Tomàs Canyelles. A més a més, el


Fricañ

Carrer Carboner s, 57-63 P. I. la Cometa El Vendrell Tel. 977 663 15 0 www.frican.es

meu avi va agafar la distribució dels gelats Frigo, que en aquella època aquesta marca també feia iogurts, fins que als anys 80 van decidir prescindir de les begudes i ens vam dedicar exclusivament als gelats i congelats. La gran varietat de congelats que arriben a oferir dins el seu catàleg, des de peixos, carns, mariscos, pasta, fa que la restauració pugui aprovisionar-se de forma fàcil i còmoda a través dels productes que Fricañ els proporciona. A més, en els últims anys han incorporat altres productes com ajudes culinàries: bolets, ànec, foie, entre altres categories. Productes gourmet, Petit fogó A banda d’oferir tot aquest ampli ventall de productes, Fricañ ha volgut anar un pas més enllà en la qualitat dels productes que vol donar als restauradors. És així com ha apostat per Petit Fogó.

De fet els restauradors ja els identifica com un proveïdor integral per la seva cuina, però amb Petit Fogó el que volen és proporcionar un catàleg més petit, però amb productes més exclusius, amb una categoria de Gourmet. Els productes que oferim a Petit fogó són especials pel que fa a la qualitat. Tenen un valor afegit, van dirigits a un segment de la restauració mitjà i alt, explica el gerent de Fricañ.

com en el seu tractament ja que per a la marca és la clau per obtenir un producte excepcional. Petit Fogó està fent marca i està fent camí, ara només cal que els restauradors la coneguin i la valorin, conclou el gerent de Fricañ, Tomàs Canyelles. Marisol Garcia

A Petit Fogó destaquen el bacallà, el pop, les hamburgueses i la pasta fresca. De tots aquests productes es fa una selecció molt exhaustiva, ja que hi ha productes que cal seleccionar al seu origen, en la forma en què es captura, es tracta i s’elabora. Seria el cas del bacallà on influeix molt el mètode de pesca utilitzat i la seva curació. Els productes que formen part de Petit Fogó passen per una important tria tant en la qualitat de les matèries primeres

IMPRESSIÓ OFFSET I DIGITAL digital@ggfoix.com Tel. 93 890 49 01 www.ggfoix.com P. I. Estació de Mercaderies - Font Sant Llorenç, 38 08720 · Vilafranca del Penedès

Llibres Catàlegs Tríptics Postals Papereries Targetes Desplegables Filigranes

Relleus Plastificats Estampacions Troquelats Vernissos Impressió digital Tot tipus d’acabats

n

Bo

!

u i t s e

55


www.disfrutadeunconsumoresponsable.com Alc. 37,5ยบ


FEGP Formació

Cursos subvencionats Comptabilitat bàsica Amb aquest curs els amunes s’iniciaran en el món de la comptabilitat des de zero Inici . . . . 25.09.17 – 60 hores Dies . . . . Dilluns i dimecres Horari . . De 18h a 21h Preu . . . . Subvencionat Lloc . . . . FEGP Vilanova

Anglès · A1 B Per a alumnes amb les nocions més bàsiques de l’idioma i que vulguin millorar Inici . . . . 02.10.17 – 75 hores Dies . . . . Dilluns, dimarts i dijous Horari . . De 18h a 21h Preu . . . . Subvencionat Lloc . . . . FEGP Vilanova

Servei en restaurants i bars Aprèn les normes bàsiques de l’atenció al client en l’àmbit de la restauració Inici . . . . 25.09.17 – 30 hores Dies . . . . Dilluns Horari . . De 9h a 12h Preu . . . . Subvencionat Lloc . . . . FEGP Vilanova

Eines Coaching · Nivell 2 Aprofundir en les eines de coaching per aplicar-les a les empreses Inici . . . . 03.10.17 – 30 hores Dies . . . . Dimarts i dijous Horari . . De 18h a 21h Preu . . . . Subvencionat Lloc . . . . FEGP Vilanova

Fiscalitat per a autònoms

Habilitats de comunicació

Totes les obligacions fiscals per a empresaris i autònoms Inici . . . . 11.10.17 – 25 hores Dies . . . . Dimecres Horari . . De 9h a 13h Preu . . . . Subvencionat Lloc . . . . FEGP Vilafranca

Tècniques i habilitats de l’art de la comunicació per a ser efectius Inici . . . . 20.10.17 – 30 hores Dies . . . . Divendres Horari . . De 16h a 20h Preu . . . . Subvencionat Lloc . . . . FEGP Vilafranca

Eines per a formadors Aprendrem les eines i els instruments que millor resultat donen als formadors Inici . . . . 20.10.17 – 30 hores Dies . . . . Divendres Horari . . De 9h a 13h Preu . . . . Subvencionat Lloc . . . . FEGP Vilafranca

Seguretat alimentària Curs de manipulació i control d’aliments, especial hostaleria i restauració Inici . . . . 06.11.17 – 10 hores Dies . . . . Dilluns i dimecres Horari . . De 17h a 19h30 Preu . . . . Subvencionat Lloc . . . . FEGP Vilanova

Anglès · A1 B Per a alumnes amb les nocions més bàsiques de l’idioma i que vulguin millorar Inici . . . . 02.10.17 – 75 hores Dies . . . . Dilluns, dimarts i dijous Horari . . De 18h a 21h Preu . . . . Subvencionat Lloc . . . . FEGP Vilafranca

Gestió empresarial Aprendrem les normes bàsiques de la gestió empresarial de la figura de l’autònom Inici . . . . 10.10.17 – 30 hores Dies . . . . Dimarts Horari . . De 9h a 13h Preu . . . . Subvencionat Lloc . . . . ADEPG Vilanova

Personal branding La importància d’una bona gestió de la marca personal i els seus resultats Inici . . . . 20.10.17 – 30 hores Dies . . . . Divendres Horari . . De 16h a 20h Preu . . . . Subvencionat Lloc . . . . FEGP Vilanova

Fiscalitat per a autònoms Totes les obligacions fiscals per a empresaris i autònoms Inici . . . . 09.11.17 – 25 hores Dies . . . . Dijous Horari . . De 16h a 20h Preu . . . . Subvencionat Lloc . . . . FEGP Vilanova

Cursos subvencionats pel Consorci de la Formació Contínua de Catalunya i el Servicio Público de Empleo Estatal Cursos organitzats per Foment Formació (Actividades Formativas Empresariales, SL) centre de formació de Foment del Treball Nacional.

+ info i inscripcions a www.fegp.cat o al telèfon 902 106 700

57


58

Document Publicitari. Data d'emissió: Octubre 2016 Condicions revisables en funció de l’evolució del mercat. S’aplicaran les que estiguin en vigor al banc en el moment de la formalització.

Un compte Pensat per tal que els autònoms, els comerços, els despatxos professionals i les petites empreses es facin grans.

1 /6

Compte Expansió

Aquest nombre és indicatiu del risc del producte. Així, 1/6 és indicatiu de menys risc i 6/6 és indicatiu de més risc.

Negocis Plus PRO

T' abonem el 10 % de la teva quota d'associat*

Banco de Sabadell, S.A. es troba adherit al Fons Espanyol de Garantia de Dipòsits d’Entitats de Crèdit. La quantitat màxima garantida actualment pel fons esmentat és de 100.000 euros per dipositant.

---------------------------------------------------------------------------

0

+

comissions d’administració i de manteniment.

Compte

remunerat

per a saldos superiors a 6.000 euros.1

Fins a

+ 30€ mes bonificació de l’1 % en l’emissió de nòmines i assegurances socials.2

+

Gratis Servei Kelvin Retail, informació sobre el comportament del teu negoci.3.

Truca’ns al 902 383 666, identifica't com a membre del teu col·lectiu, organitzem una reunió i comencem a treballar. * Fins a un màxim de 100 euros anuals per compte, amb la quota domiciliada. L'abonament es farà durant el mes de gener de l'any següent. Aquestes condicions es mantindran mentre es compleixin els requisits establerts en el contracte: -Tenir un ingrés regular trimestral per un import mínim de 10.000 euros (se n’exclouen els ingressos procedents de comptes oberts en el grup Banc Sabadell a nom del mateix titular). -I complir, com a mínim, dos dels requisits següents: un càrrec en concepte d’emissió de nòmina, un càrrec en concepte d’assegurances socials, un càrrec en concepte d’impostos o dos càrrecs en concepte de rebuts. En cas que el titular sigui un comerç, és un requisit obligatori disposar de TPV amb la nostra entitat. Es consideren comerç a l’efecte de la contractació d’aquest compte els que figuren en el llistat publicat a�www.bancsabadell.com/compteexpansionegocisplus. Aquests requisits són de compliment mensual, de manera que si al tercer mes no es compleixen aquestes condicions, automàticament el Compte Expansió Negocis Plus PRO passarà a ser un Compte Professional. 1. Rendibilitat: per a saldos inferiors a 6.000 euros: 0 % TIN, 0 % TAE. Per a saldos superiors a 6.000 euros: 0,10 % TIN, 0,071 % TAE (calculada tenint en compte els dos tipus d’interès per al supòsit de permanència del saldo mitjà durant un any complet). Exemple de liquidació en un any: saldo en compte de 20.000 euros; saldo sobre el qual es remunera: 14.000 euros; freqüència 4 (trimestral); interessos liquidats en l’any: 14 euros. 2.�Si hi domicilies conjuntament l’emissió de nòmines i assegurances socials te'n bonifiquem, cada mes, l’1 %, amb un màxim de 30 euros/mes.


El comerç de l’ADEPG

La Balança, botiga d’avui amb aliments de sempre Fitxa de l’empresa > Adreça

C. Sant Pere, 10 Vilafranca del Penedès Tel. 930 172 974

> Correu e

jvidalmontserrat@gmail.com

> Activitat

Comerç al detall d’aliments ecològics, saludables i de proximitat

> Contacte

Josep Vidal i Montse Vendrell

> Quin és l’origen de l’empresa? La Balança va néixer de la inquietud de la Montse i el Pep per obrir un negoci propi i que alhora tingués un sentit i aportés alguna cosa a la societat. Tots dos crèiem fermament en la importància i les conseqüències que té l’alimentació en la salut de les persones i vam apostar per engegar aquest projecte que ens permetia posar el nostre petit granet de sorra ajudant a tot aquell qui compartís aquesta idea. Alhora treballem intensament en la recerca de productes i proveïdors que ens permetin oferir una bona relació qualitat/preu a fi i efecte de poder arribar al màxim nombre de clients possibles, sigui quina sigui la seva capacitat econòmica. Creiem que el menjar saludable no ha de ser elitista i que tothom ha de tenir les mateixes oportunitats per accedir-hi. Estem a punt d’arribar al nostre segon aniversari i desde fa poc més d’un any hem incorporat una persona al nostre equip. En un futur no descartem estudiar alguna possible obertura de botiga en alguna de les viles més grans de les comarques veïnes mantenint, però, l’essència que ens caracteritza i que ens diferencia d’altres. > Qui són els clients de La Balança? Els clients de La Balança són totes aquelles persones que vetllen per la seva alimentació i que comparteixen la idea que una correcta alimentació amb productes ecològics, saludables i de proximitat els beneficia en la seva salut. Tenim clients de totes les edats i condicions i el que detectem és un creixent interès de les famílies per anar introduint-se progressivament en el món de l’alimentació saludable començant, en molts casos, pels més petits de la família. > Què el fa diferent a la resta? Som una botiga petita on al client li és molt fàcil accedir a nosaltres per fer-nos saber constantment les seves necessitats. Oferim assessorament sobre els productes que venem (característiques, origen, propietats, manera de cuinar-los i consumir-los, etc...), fet que ens diferencia d’altres tipus d’establiments (supermercats, hipermercats, grans superfícies, etc...). El client és la nostra raó de ser i com a tal ens esforcem al màxim per dispensar-li el tracte que es mereix i que moltes vegades no troba en aquests altres tipus d’establiments. Aquest trac-

te proper i personal ens reverteix en una alta fidelització de la nostra clientela. > Quins són els punts forts i dèbils del comerç vilafranquí? A nosaltres ens agrada més parlar dels reptes de futur del comerç vilafranquí. Creiem que el principal repte és aconseguir tornar a ser un referent a nivell de vila i de comarca pel que fa al comerç, aspecte que en els últims anys sembla que s’ha anat perdent progressivament. Segurament hi ha diversos factors que han influït en aquest retrocés del comerç de la vila, però potser el que caldria fer és una anàlisi exhaustiva i en profunditat de totes aquelles accions que han fet en els darrers anys les viles (capitals de comarca) que tenim al nostre voltant i que els hagi reportat més èxit en el conjunt del seu teixit comercial, a fi i efecte d’implantar-ne totes aquelles que es considerin prou bones i que ens puguin ajudar a nosaltres a millorar.

59


Gent de ràdio

.tv

DO Calafell Ràdio Calafell (107.9 FM) · Els dilluns, quinzenalment, a les 12h

05.05.17 · Encetem la temporada · Helena Rubio, Ajuntament de Calafell · Jezabel Ruiz, Vilarenc Zenit · Eva Gallego, FEGP

107.9 FM

19.05.17 · Teixit empresarial de Calafell · Sandra Masdeu, Charter Ve de gust · Sonia Ramos, TuAlly · Jordi Guillem, Lo Mam

DO Calafell, nou programa de ràdio de la FEGP a Calafell Ràdio La graella radiofònica de la FEGP creix amb la incorporació de l’espai quinzenal DO Calafell, que s’emet des del 8 de maig, sempre en dilluns, a Calafell Ràdio (107.9 FM). El programa s’afegeix a les cites, també quinzenals, de la gent d’empresa a Ràdio Vilafranca, Ràdio Maricel, Ràdio Sant Sadurní i Ràdio El Vendrell, així com l’espai setmanal a Canal Blau FM. La producció d’aquests sis programes va a càrrec de la Federació Empresarial del Gran Penedès i el protagonisme recau en empresaris i directius del Penedès i el Garraf.

05.06.17 · La importància de la comunicació a les empreses · Marisol Garcia, Marisol Comunicación · Miquel Pujante, Desmárcate ya! · Jordi Nin, Espectrum · Neus Rosell, Neus Disseny 60

19.06.17 · La soletat de l’autònom · Ferran Vizuete, Conserin Servicios integrales · Ma José Esparcia, Arqui Teco Salud

Podeu consultar la graella radiofònica de la FEGP a l’apartat d’agenda del web www.fegp.cat. També teniu disponible l’històric de participació de totes les emissions a l’espai de premsa del mateix web corporatiu.

Els de sempre, els de casa. · Profesionalitat i servei · Projectes 3D · Adaptacions a mida · Finaçament Plaça de les Neus, 1 Vilanova i la Geltru · 93 893 06 40 · infovilanova@bascompte.com Plaça Constitució,28 Vilafranca del Penedès · 93 892 11 50 · infovilafranca@bascompte.com OUTLET Sta. Magdalena, 11 · Vilanova i la Geltrú · 93 893 05 25 · infovilanova@bascompte.com www.mueblesabitare.com


TRABAJA DE FORMA DIFERENTE

Sage está cambiando el modo en que las empresas compiten y crecen, con soluciones de gestión empresarial más rápidas, más sencillas y flexibles. sage.es AGÈNCIA PRESCRIPTORA OFICIAL:

61


Gent de ràdio FEGP Empresa Ràdio Sant Sadurní (107.2 FM) · Els dijous, quinzenalment, a les 11h30

62

05.04.17 · Programa de Direcció de Pimes · Susanna Gómez, EDE · Montserrat Suñé, alumane del PDP 11

19.04.17 · Per Sant Jordi, llibres! · Ramon Nadal, Editorial Andana · Carme Pérez, EDE

03.05.17 · L’atenció social · Olga Pons, Mas Albornà · Laia Vidal, Residència Font Santa

17.05.17 · Empreses on line · Jordi Bastardas, XTA.Cat · Joan Deu, Turismèdia

31.05.17 · La gestió a l’empresa · Sílvia Domènech, Disseny de vestuari · Carla Sánchez, Cosmonou Cosmètics

14.06.17 · Expectatives d’estiu · Georgina Saumell, Caves Vilarnau · Pilar Forns i Manolo Cruces, Inaudit


63


Gent de ràdio Baix Penedès Empresa Ràdio El Vendrell (107.1 FM) · Els dimarts, quinzenalment, a les 10h

64

13.12.16 · Evolució de les feines de sempre · Àlex Mestres, Mestres Cuiners · Jordi Solé, Fusteria i decoració Ollé

10.01.17 · Formació, nous propòsits · Jordi González, ADALT Comunicació · Susanna Gómez, FEGP

24.01.17 · El valor diferencial a l’empresa · Joan Antoni Calaf, Comerç del Foix · Marcos Guillen, Meijide Comunicación

07.02.17 · Les noves tecnologies a l’abast de l’empresa · Xavier Soler, Moncalc Land Survey Consulting · Jordi Escofet, Punt TV

21.02.17 · Estalviem energia · Eduard Altés, Prot Energia · Xavier Mirada, Sia Biosca · Antonio Daura, Osad Gestiona Energía

21.03.17 · Presentem nous projectes · Montse Coll i Amèlia Maestre, Coolinary · Isabel Serisier, CEMTA

Si teniu interès en participar en qualsevol dels programes periòdics de la FEGP, només cal que envieu un email a comunicacio@fegp.cat i en breu ens posarem en contacte amb vosaltres.

Your Expert in Sitges!

Núria Mir | Managr | API 3129 | AICAT 4679 M. +34 610 111 999 | info@sitgeshouses.com www.sitgeshouses.com

C. Bòvila, 1 | T. +34 93 853 29 19 Ps. Vilafranca, 13 Loc 26 | T. +34 93 742 94 96 Sitges · Barcelona


Gent de ràdio

04.04.17 · Formació, ara és l’hora! · Susanna Gómez, EDE · Elena Trilla, Coach

18.04.17 · Per Sant Jordi, llibres! · Teresa Puig, Nacer, Crecer · Josep Mitjans, Llibreteria Mitjans

02.05.17 · Acompanyant l’empresari · Santiago Boix, Santy Boix & Colibriwebs · Laura González, Reciclatges González · Guylaine Pelletier, Capespaña

16.05.17 · L’Índex de Competitivitat Territorial de la FEGP 2017 - Glòria Planas, Aloy shop - Joan Antoni Calaf, Comerç del Foix

30.05.17 · Perspectives d’estiu · Carlos B. Steinblock, Coloured Seeds Coworking Space · Ma Lourdes Meroño, Comunicacions Meta

13.06.17 · La Nit de l’Empresa · Neus Borgoñoz, Mútua Penedès · Jose Luis de la Torre, Redman · Carme Arroyo, Serralleria Palau

65


Gent de ràdio Economia i empresa al Gamma Extra Ràdio Vilafranca (90.2 FM) · Els dijous, quinzenalment, a les 10h

66

12.01.17 · Formació · Berta Chiol, Acadèmia Challenge · Elena Trilla, coach · Susanna Gomez, FEGP

25.01.17 · L’empresa familiar · Xavier Nadal, Caves Nadal · Imma Olivella, Les Filos

09.02.17 · La tecnologia a l’abast de les empreses · Xavier Pellissa, Pellissa Ràfols · Magali Benítez, Polièdric · Josep Ma Uceda, Tips@

23.02.17 · El futur dels recursos humans · Carme Pérez, EDE · Juli Silvestre, Nou Verd

09.03.17 · Trobada de Dones d’Empresa · Esther Garcia, G&M Assessoria · Elena Trilla, coach

23.03.17 · Construcció internacional · Gerard Santos, QMB · Míriam Vera, Vinyals Associats · David Delgado, DDV Arquitectura


Gent de ràdio

09.04.15 · Índex FEGP de Competitivitat Territorial · Xavier Montoliu, XM Assessoria · Joan Comas, Coral Transports & Stocks

20.04.17 · Programa de Direcció de Pimes · Sara Rius, Rius & Rius Assessors · Josep Baijet, formador

04.05.17 · Estalviem energia · Jordi Solé, Idonium Energy · Eduard Altés, Prot Energia · Marta Marsó, Instatec

01.06.17 · Emprenedoria i comunicació · Helena Rubio, Ajuntament de Calafell · Judith Antolín, Judith Antolín Estudio · David Navarrete, DNC Xarxes

15.06.17 · La Nit de l’Empresa · Joan A. Calaf, Comerç del Foix · L. Santiago Sánchez, CETIVG · Ramon Novell, Cafès Novell

67


Gent de ràdio Gent d’empresa Canal Blau (104.0 FM) · Cada dimecres, a les 9h30

68

29.03.17 · Una nova bombolla? · Miquel Mas, Miquel Mas Arquitectes · Domingo Hernández, Edificaciones Vilanova

05.04.17 · Programa de Direcció de Pimes • Begoña Cartagena, BC Coaching • Conxi Martínez, Codmar • Susanna Gómez, EDE

12.04.17 · Per Sant Jordi, llibres! · Quico Mestres, Editorial El Cep i la Nansa · Albet Gironés, Club Nautic Sitges

19.04.17 · L’estratègia, eix vertebral de l’empresa · Ana Lavarias, Solutiona · Marcos Guillen, Meijide Estrategia y Comunicación

26.04.17 · Casos d’èxit d’empreses noves · Esther Arbonès, ASM · Daniel Lafuente, Incognos

03.05.17 · La cibeseguretat · David Navarrete, DNC Xarxes · Marcos Mostazo, Preconlab


Gent de ràdio

10.05.17 · Empreses on line · David D’éboli, dissenyador · Sandra Noy, Concept 360 · Xavi Vedoya, Yaencontre.com

17.05.17 · Índex FEPG de Competitivitat Territorial · Miquel Serra, Estratis · Noemí Cusiné, Ajuntament de Vilanova · Francesc Benítez, Marendins

24.05.17 · La gestió de persones · Benilde Murcia, Realízate Consultores · Xavier Lorca, Servihostel ETT

31.05.17 · Emprenedoria · José Luis Papiz, Addcoor · Tere Puig, Crecer Nacer · Oliver Solano, Solmat Music Training Lab

07.06.17 · Quin és el moment del comerç de proximitat? · Lídia Bascompte, Mobles Bascompte · Judith Campuzano, Cal Serra

14.06.17 · La Nit de l’Empresa · Carles Royo, Garraf Maquinària · Pascual Fernandez, Sensación Activa · L. Santiago Sánchez, CETIVG

69


Gent de ràdio Teixits Ràdio Maricel (107.8 FM) · Els dijous, quinzenalment, a les 10h

70

06.04.17 · Programa de Direcció de Pimes · Ramon Mata, Ignifugacions del Garraf · Begoña Cartagena, BC Coaching · Miriam Sánchez, EDE

20.04.17 · Nous projectes · Joan Carles Vicente, Hotel Estela

04.05.17 · Acompanyant l’empresari · David Navarrete, DNC Xarxes · Daniel Lafuente, Incognos

18.05.17 · Índex FEGP de Competitivitat Territorial 2017 · Samuel Valls, IES Benaprès · Joan Alemany, Venca · Aurora Carbonell, Ajuntament de Sitges

01.06.17 · L’atenció social · Núria Pascual, Fundació Ave Maria · Núria Mestres, Formació i Treball, Fundació Privada

15.06.17 · La Nit de l’Empresa · Foix Huguet, Coral Tranports · Imma Olivella i Ester Olivella, Les Filos


C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Perspectiva 137  
Perspectiva 137  
Advertisement