Page 1

Masia La Torre del Gall, bodes vintage amb productes de qualitat Penedès

Estrelles i Forquilles

Restaurant Pic Nic Març, 2016 Núm. 129

Reportatge d’Empresa

Uon Studio Gatto Gent emprenedora

Fernando Gómez, El Giraldillo Entrevista

Èric Enguita, cònsol de l’ADEPG a Avinyonet del Penedès


2


Sumari Edita ADEPG. Associació d’Empresaris de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf · Carrer Beneficència, 17 08720 Vilafranca del Penedès · C. Montserrat, 6, 2n 43700 El Vendrell · Carrer Àncora, 3 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. + 34 902 106 700 · adepg@adepg.cat · www.adepg.cat Redacció ADEPG · comunicacio@adepg.cat Publicitat ADEPG · comercial@adepg.cat Subscripció: 60 € Subscripció socis ADEPG: Gratuïta Impremta Gràfiques Ferpala · ferpala@ferpala.es Portada Restaurant Pic Nic, Sitges Difusió Enviament personalitzat a empreses, professionals, entitats i institucions de les comarques del Penedès i el Garraf. Distribució Tramesa per correu postal a través d’Unipost. DL B-11279-92 1.200 exemplars El fet de la seva publicació no suposa que l’ADEPG comparteixi sempre les idees dels articles d’opinió d’aquesta revista.

Context Rèquiem per les patronals . . . . . . . . . . Xarxa consular · Avinyonet del Penedès Èric Enguita «El millor que té Avinyonet del Penedès és que tot està per fer» . . Només socis L’ADEPG signa l’abaratiment de la factura elèctrica . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Dones d’Empresa Gran èxit de participació al primer Congrés de Dones d’Empresa . . La cuina de l’estrés Menjar és necessari i també un plaer . Els germans Roca, ambaixadors de Bona Voluntat de l’ONU . . . . . . . . . . . . . Servei d’aigua en restaurants . . . . . . . . La cuina del calçot . . . . . . . . . . . . . . . . . Estrelles i Forquilles Restaurant Pic Nic · Des dels anys 50 al capdavant del turisme de Sitges . . . . . Màrqueting Ruta del Xató, una marca territori amb gust de DO Gran Penedès . . . . . . CSE L’ADEPG i el Consorci presenten el nou gabinet de gestió i desenvolupament de persones . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

5

7

8

10

12 13 13 13

14

16

18

Laboratori d’idees Els beneficis del coaching a les empreses . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

20

L’empresa Studio Gatto One Stop Shop . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

22

L’empresa UON Disseny i Retolació “Naixem de l’experiència i vivim per a la creativitat” . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

24

Gent emprenedora Fernando Gómez «Hauríem d’aconseguir que la gent inverteixi i monti la seva empresa aquí»

26

Formació ADEPG

29

Medi ambient El primer acord universal contra el canvi climàtic . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

30

El comerç de l’ADEPG Bureau Vallée, material d’oficina i escolar a preus baixos . . . . . . . . . . . . . .

31 3

Empreses ADEPG Cèlia Hil, el valor intangible de la marca personal de l’empresari, directiu o professional . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

32

ADEG · Nous socis . . . . . . . . . . . . . . . . .

34

Instal·lacions de l’empresa de disseny de cuines i reformes, Studio Gatto, a Sant Pere de Ribes (p. 22).


Isidre Also Torrents Secretari General ADEPG

Rèquiem per les patronals Les patronals han mort. Allò que representaven i aquells que s’hi sentien representats han passat a la història. En alguns casos queden les institucions, que perseveren en la seva astènia i en una perenne cursileria. Llegida la provocació, no cal detonar cap terrabastall per posar en evidència que la nostra gent d’empresa ja no rep l’alè ni troba cap mena d’estímul en les actituds de les velles patums. Han perdut credibilitat, quan no han perdut convicció. Aquests anys difícils han obert encara més l’escletxa i, com a conseqüència, s’ha provocat un corrent de defecció, sobretot per part de les pimes, que ja no en volen saber res. Els models de representativitat empresarial han canviat. La nova generació d’empresaris i directius ja no és complaent amb els amaneraments anacrònics i exigeix vectors factuals. Es demana a les associacions empresarials un diàleg constant amb els camps del coneixement, amb els mons de la universitat i la recerca, com també major proximitat amb les escoles de negoci. Ensems, una altra interlocució permanent ha de ser amb l’estament polític; a partir del qual es fonamenta la cooperació amb el sector públic, adés ineluctable. Aquelles patronals d’abans avui han de ser obradors d’impulsos i palanques d’oportunitats; han de respondre eficaçment davant dels seus públics interns i han d’obrir els finestrons al compromís social. Les noves entitats empresarials, en definitiva, han de ser contributives o no seran. Els rengles de la innovació, la competitivitat i la planificació estratègica són les parets mestres d’una nova cultura d’empresa. Han de ser les modernes organitzacions empresarials les que solfegin aquestes partitures de progrés econòmic, davant d’una platea cada vegada més global i alhora diversa. Cal esperar de les associacions gremials i territorials que siguin integradores i coadjuvants, que liderin i dinamitzin, que actuïn com a xarxes d’interessos empresarials, que participin en la construcció d’un marc propici a l’activitat econòmica. Els empresaris i directius d’ara no n’entenen de cambres obscures, clientelismes fatus i arribismes polítics. Avui es demana una regeneració, biològica i d’actitud, en les formes i en els criteris, sense reminiscències.

«Els rengles de la innovació, la competitivitat i la planificació estratègica són les parets mestres d’una nova cultura d’empresa... » 5


Xarxa consular · Avinyonet del Penedès

Èric Enguita «El millor que té Avinyonet del Penedès és que tot està per fer» Quins són els principals factors competitius del nostre territori? El territori en si mateix!!! Segurament sigui el més “desconegut” i hem de lluitar per mantenir-lo. Evidentment, la xarxa de comunicació terrestre és bona i té recorregut de millora (trens regionals, trens directes i autovia Vallirana). Sense oblidar que el món de la pagesia (a marxa de tortuga) està iniciant una revolució i el mercat l’està començant a demandar. La perfecta simbiosi de centenars de petites empreses especialitzades de producció o serveis, amb les grans multinacionals, confinen una xarxa prou competitiva a un territori a cavall de Barcelona i Tarragona

Èric Enguita, cònsol de l’ADEPG a Avinyonet del Penedès, és “un boig del vi”. Innovador i creatiu, està entossudit a trencar rutines per apropar el cava al consumidor». Enòleg excepcional i honest, la seva frase és “el millor cava no és el que jo puc fer per a tu, sinó el que tu et facis amb mi”. Quina és l’activitat de l’empresa? Artcava és un híbrid entre celler elaborador de cava artesà i turisme. El model de negoci té un enfocament de gairebé el 80% al turisme. Des de que vàrem obrir, al 2004, no hem distribuït ni exportat ni una sola ampolla de cava.

Què té Avinyonet? Quins són els seus atractius per a l’empresa? El millor que té Avinyonet és que tot està per fer! Políticament no s’havia avançat fins ara amb una estratègia clara. Fins a l’última legislatura encara es debatia si acabar d’asfaltar un carrer de terra! (estàvem molt endarrerits en certs aspectes), però és cert que en aquesta passada legislatura tot el poble, habitants, empreses i consistori, s’han posat les piles. Com que tot està per fer, és un atractiu perquè tots els agents ens impliquem. El turisme està sent un eix vertebrador d’aquesta unió, i és l’atractiu comercial i econòmic d’un territori amb milers d’hectàrees de vinya, algun polígon industrial i uns paisatges meravellosos, ahhh! i la N-340 com a catalitzador econòmic.

CONVENCIONS I CONFERÈNCIES FIRES I CONGRESSOS EXPOSICIONS FESTES POPULARS ACTIVITATS ESPORTIVES DESFILADES

C. Solicrup, 21 Nau B · 08800 Vilanova i la Geltrú

Com hauríem d’orientar l’economia del Gran Penedès? Continuar treballant la simbiosi de polígons industrials (però sempre adaptats paisatgísticament) amb les vinyes i la pagesia. Tenir les vinyes no només és un pol d’atracció turística i del sector del vins, sinó de gent que busca zones per establir petites startup tecnològiques i treballs autònoms des de casa que busquen un paisatge concret i un ambient rural, i això ho hem d’oferir internacionalment i als barcelonins! Ei, veniu al Penedès a viure i treballeu des d’un ambient immillorable! Per tant, indústria molt especialitzada, grans multinacionals logístiques, qualitat vitícola, capitalitat del vi i centenars de micro empreses seria una recepta prou diferent, interessant i que hi els hi podem donar cabuda. Falta un pla! Però ben fet i amb nous punt de vista diferencials; no fer el mateix que fa la Segarra o el Solsonès. Quin paper juga l’ADEPG en relació amb el Penedès i el Garraf? Ha sigut dels primers agents socio-econòmics en entendre la vegueria Penedès com a tal, i la primera associació d’empresaris (en socis) de la comarca, per tant, juga el paper d’unió, de pont, entre el parc natural del Garraf i les economies del Penedès i del Garraf, i s’està aconseguint! A part, tot el portafoli d’activitats, cursos, assessorament que realitza.

7


Només socis

L’ADEPG signa l’abaratiment de la factura elèctrica Pot suposar fins a un 50% de descompte L’ADEPG i l’empresa PROT Energia han signat un acord de gran abast per a les empreses associades o aquelles altres que s’hi vulguin adherir. El conveni preveu tarifes especials per als socis pel que fa als preus de l’energia elèctrica. L’abaratiment de la factura elèctrica també s’aconsegueix a partir de l’anàlisi i

8

corresponent diagnosi que s’ofereix gratuïtament a les empreses associades per tal d’identificar els punts forts i febles de les seves instal·lacions. La casuística acreditada per PROT Energia demostra un rang d’abaratiment que en alguns casos ha significat fins a un 50% de reducció de la factura elèctrica.

A banda d’oferir una de les tarifes més competitives del mercat, la detecció d’ineficiències i l’aplicació d’accions correctores fan que aquest conveni suposi un extraordinari avantatge per a les empreses, bé siguin factories, activitats de serveis, equipaments comercials o de qualsevol índole.


Dones d’Empresa

Gran èxit de participació al primer Congrés de Dones d’Empresa Més d’un centenar de congressistes van coincidir a destacar el paper cada vegada més rellevant d’empresàries i directives davant d’un escenari de canvis, pel que fa a les noves tendències de gestió i a l’onatge de l’anomenada revolució digital.

tractar. En clau de futur immediat, preterint les rèmores d’un passat en què el rol de la dona empresària ha estat especialment difícil de conciliar, es van descabdellar un seguit de temàtiques que ja estan marcant el rumb d’una nova economia, ara en clau femenina.

El col·lectiu Dones d’Empresa va tancar amb èxit de participació i amb valoracions molt favorables el seu 1r Congrés, que es va realitzar a l’auditori de Neàpolis, a Vilanova i la Geltrú, els dies 11 i 12 de desembre.

L’epíleg d’aquest 1r Congrés de Dones d’Empresa posa l’accent en la major influència de la dona directiva i el seu efecte decisor, que ja és visible en organitzacions en les què es prioritza l’aplicació de nous codis de governança, basats en la praxi ètica i el compromís social. Els avenços tecnològics, la connectivitat i la interacció dels sistemes de gestió afavoreixen aquest nou estadi de les relacions professionals.

En el decurs de les dues jornades es van combinar les ponències tècniques i casuístiques, amb la intervenció de destacades expertes en els diferents àmbits que es van

Com a corol·lari institucional, l’acte de cloenda va comptar amb la participació de la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, acompanyada de l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, i el president de l’Associació d’Empresaris del Penedès i el Garraf, Jordi Solé Tuyà. El Congrés va comptar amb el patrocini de Coral Transports & Stocks i Vilamòbil. I com a spònsors, Curves, Nouclima, Serradora Campamà, Studio Gatto i Telemàtic A3Software.

Recull gràfic

10

Àrea de gestió Què hi ha de nou en matèria fiscal, laboral, jurídic i prevenció de riscos · Dolors Salvany, sòcia consultora a AGE · Sílvia Piñol, assessora laboral a Grup Quatre · Esther Garcia, sòcia consultora a Assessoria i Serveis jurídics G&M · Mar López, directora de la consultoria Preconlab Moderadora: Montse Vila, l’Eix Diari

Congrés sponsoritzat per

Amb el suport de:

Àrea Personal Àrea de Direcció de persones El factor humà en les organitzacions Empresària 3.0 · Sílvia R. Herráez, personal branding stramés eficients Ajuntament de Vila-Seca tegist · Maria Batet, Valors d’Emprendre · Magali Benítez, consultora a Polièdric · Begoña Cartagena, BC Coaching · Alba López, consultora a Mar de Textos · Griselda Serra, directora de RRHH de Henkel Ibérica Moderadora: Marga Trias, Canal Blau TV · Carme Pérez i Pons, consultora a Consorci de Serveis Empresarials Moderadora: Carme del Campo, Gremi d’Hostaleria de Sitges


Congrés patrocinat per

Àrea de Màrqueting Encertar l’orientació del negoci en una conjuntura canviant · Laia Marsal, Cinemes Full HD (CC Splau) i CEO de Dinàmic Comunicació · Juanita Acebedo, Advantage Service · Montserrat Palet, experta en estratègia i competitivitat empresarial CEO Empuls · Judith Badia professora de Màrqueting Estratègic (UPF)

Conferència central “Dona - Economia i Empresa” Pilar Conesa, fundadora i CEO d’Anteverti i directora del Congrés Smart City Expo World Congress

Taula d’experiències · Sol Picó, ballarina i coreògrafa · Immaculada Amat, codirectora general d’Amat Immobiliaris · Andrea Carandell, CEO Novatilu · Eva Rosell, Global Product Manager d’Activitats a Atrapalo.com Moderadora: Laia Corbella, Via Empresa

Moderadora: Anna Cols, ADEPG

11

Àrea d’innovació La revolució digital, oportunitats i reptes · Sònia Estradé, membre del Departament d’Electrònica de l’Institut de Nanociència de la UB · Elisabet Cuenca, CEO a Open Domo · Cristina Campos, directora científica de dades i cofundadora de Dainso

Noves tendències i hàbits de consum Coolhunting · Patrícia Aroca, consultora a Aportada · Idoia Martinez, Social Media Strategist a Okiko Talents · Emma Pivetta, analista de tendències i consultora · Marta Marín, professora de facultat de comunicació Blanquerna Ramon Llull

Casuística Tendències en els sectors de l’automòbil, la moda, el cinema i els vins i caves · Elena Padilla, directora del departament de logística de Brose · Úrsula Uria, responsable de Nelly Rodi, i CEO de GV-LINES · Marta Baldó, WAW i ESCAC · Ruth Troyano, màster en enoturisme

Moderadora: Laura Marín, APG

Moderadora: Rosa Trillo, DV

Moderadora: Maria Aluja, periodista

9a Trobada de Dones d’Empresa Cloenda · Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya · Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú · Jordi Solé i Tuyà, president de l’ADEPG · Sílvia Domènech, Dones d’Empresa

Neus Munté, consellera la presidència de la Generalitat de Catalunya Maria Teresa Pitarch, presidenta de l’Institut Català de les Dones · Data: divendres 11 de març · 20h · Lloc: Sol i Vi, Lavern, Subirats · Patrocinadors: Catalaner, CETIVG i Vilamòbil · Spònsors: Adatikur, Covides, Fertub, Llopart, Reciclatges González, Wellnalia Centre Mèdic Estètic i Zurich Confirmeu assistència al 902 106 700


La cuina de l’estrès Josep Maria Matas jmmatas@matasarnalot.com

El comentari

Menjar és necessari i també un plaer Menjar va fer la humanitat: si no haguessin menjat ara no estaríem aquí per poder explicar-ho. Menjar per viure o viure per menjar? Aquest ha estat un gran dilema de sempre. Mengem per necessitat o per gola? Crec que no haurien d’estar barallats aquests conceptes. Moltes vegades amb un plat ben senzill gaudim d’allò més bé i amb un altre, diguem-li, extravagant, també. Primer de tot, hem de preparar la digestió tot salivant. Els budells segreguen sucs gàstrics demanant que li donem de menjar. D’acord que a molts agrada fer el vermut o una cerveseta, entretenint la gana, abans de posar-se a menjar amb el perill que desvirtuï el paladar un cop comencem.

12

Els bons gourmets no s’afarten, ni van de pressa a engolir. Tot requereix el seu temps. Hem de saber salivar bé tot mastegant les vegades que siguin necessàries perquè l’aparell digestiu rebi el menjar en perfectes condicions. Cal menjar a poc a poc per donar plaer a la pituïtària del paladar i forçar la nostra memòria gustativa en recuperar els gustos que volem o pretenem trobar. Per tot això hem d’aprendre a edu-

car el paladar, a poder ser des de ben petits, ja sia a casa nostra o bé en els menjadors escolars. Aquest és el gran problema: No ens ensenyen a menjar bé, a fruir del que mengem ni a conèixer els productes que mengem, d’on vénen, què és carn o peix, verdures o hortalisses. Hem de mostrar al paladar que existeixen una gran quantitat de matissos que cal tenir en compte, com són la diversitat de sabors, les textures de les diferents coccions i productes, trobar noves emocions gustatives a l’afegir condiments i salses, respectant i experimentant amb les seves barreges. El dolç i el salat, els agredolços, tan nostres. Tot això i més no ho hauríem de confondre amb un cert sibaritisme que es pot anar adquirint al llarg del temps, però tot té un inici. Aquell punt zero que tant s’està posant de moda en aliments de poc viatge, o sia els de costat de casa nostra i que també tenen un sabor especial, únic a vegades, perquè les característiques del lloc els fan així. La terra, el sol, el vent, el iode de la mar són part important per trobar les diferències amb aquells que provenen d’hivernacles o d’altres països.

És cert que hem de començar pel sentit de la vista. Ens diuen que el menjar ens entra pels ulls i pot ser cert. Tan aviat com veiem l’elaborada preparació i presentació les papil·les gustatives es posen a treballar i comencem a salivar. Més d’un fa un cert ronc intern i silenciós en senyal d’aprovació. Després la flaire ens envolta i ens fa tastar el que veiem donant pas al gust on somriu davant la barreja de sabors de la porció que ens hem posat a la boca. Seguim mastegant pausadament trobant els matisos incorporats. També ens passa amb els nostres plats preferits que a vegades tenen l’absència de la curada decoració però que són tan importants per a nosaltres que els preferim, a vegades, a d’altres de més ben elaborats i decorats. És en aquest moment, quan ens estem alimentant, que ens arriba el gran plaer i, si a més hem estat capaços de saber maridar els aliments amb els vins adients o begudes associades, pot ser la glòria per uns instants, sense pensar l’estona, minuts, hores, dies que s’ha trigat en confeccionar un plat de la nostra complaença.

Saviesa popular “Per Sant Josep, pàmpol al cep” Veurem si aquest any la dita porta la raó. Aquest temps que no s’acaba d’entendre, tot el camp sembla que vagi avançat i res m’estranyaria que els pàmpols sortissin abans d’hora amb por que arribi una glaçada incontrolada i els mati.

“Una taula sense porró, és com un jardí sense flors” El porró que mai mancava en les taules d’abans, sobretot les de pagès, difícilment el trobarem avui dia. Ha quedat com una peça capritxosa per més que hi ha gent que segueix agradant-li beure amb aquest estri.


Premis

Sopa de lletres

Puc donar fe de la gran solidaritat que tenen els Germans Roca i la seva implicació en tasques a favor dels més desprotegits i en actes d’acció social. Ara han estat nomenats, amb tot mereixement, crec, Ambaixadors de Bona Voluntat del programa de Nacions Unides per al desenvolupament (PNUD), prenent el compromís de donar suport tot col·laborant amb el Fons per als Objectius de Desenvolupament Social (Fons ODS). Ells amb els seus equips fomentaran les pràctiques per millorar la producció, distribució, aprofitament i consum d’aliments per mirar de reduir el malbaratament de menjar emprant mètodes sostenibles, com la conservació, la producció local d’aliments, tenint cura del dany ambiental que puguin ocasionar, a més de crear consciència en temes globals importants. Amb aquestes premisses intentaran eradicar la fam, l’atur, la desigualtat i tindran molt en compte el canvi climàtic. Fomentaran la creació d’una xarxa de centre de formació per crear nous llocs de treball. Començaran aquesta nova experiència pel continent africà.

En aquest llibre podran assajar de fer més de 70 receptes a l’entorn del calçot, aquella ceba blanca especial d’on surten un grapat de grills que a mesura que van sent colgats es tornen més blancs i que és característic coure’ls a foc viu i a poder ser amb vergues de vinya.

Els germans Roca, ambaixadors de Bona Voluntat de l’ONU

Cal tenir present que, abans que ells, han estat nomenats Ambaixadors de Bona Voluntat de l’ONU, personatges com Whoopi Goldberg, Roger Moore, Shakira, Mia Farrow i l’Orquestra Filharmònica de Berlín, entre d’altres. Si podem donar un cop de mà no estarà gens malament.

Curiositats

Servei d’aigua en restaurants L’aigua hauria de ser un bé comú a tot el món. D’acord que hi ha molts llocs on l’aigua és imbevible i s’aconsella de beure tant sols aigua embotellada i a més que sigui oberta davant teu i que tu ho vegis. La moda de tenir una carta d’aigües en molts restaurants es pot considerar com un servei de millora sense obviar un cert esnobisme. A França ja fa molts anys que serveixen aigua de l’aixeta, ben filtrada, i te la porten a la taula sense necessitat de demanar-la. Al nostre país ja hi ha alguns restaurants que et serveixen aigua filtrada o purificada per mitjà de l’osmosi inversa sense cobrar-tela, si no és que en demanis alguna del teu gust embotellada. L’estrellat Paco Pérez, en el seu restaurant de Llançà, et serveix en una ampolla pròpia amb el nom de l’establiment: “Aigua acabada de fer”. És purificada i si la vols amb gas també en tenen. Si te’n vols endur l’ampolla de record, part del que abonis va a parar a l’ONG Enginyers Sense Fronteres, que desenvolupen el projecte “Aigua per a Tots”, sobretot en llocs on no n’hi ha o que costa molt fer-la arribar fins a les cases. Ho trobo sensacional.

La cuina del calçot

L’invent de fer calçots remunta a les darreries del segle XIX per un pagès solitari, de la zona de Valls, conegut amb el renom de Xat de Benaiges. Des de llavors no s’ha parat de tenir reunions tot elaborant una bona calçotada, embrutar-nos les mans de negre i mirant el cel mentre engolim un calçot sucat en una salsa especial per a l’ocasió a base de picar en el morter amb paciència conventual, avellanes, ametlles, tomàquet i alls escalivats, pa torrat o galeta, oli, vinagre, sal, pebre o una punta de bitxo. Cada casa la prepara a la manera de les àvies que l’han anat transmeten, boca a orella, a les filles i nétes. Darrerament he tastat una sopa de calçots realment extraordinària. Al fons del plat hi havia un llit de la salsa típica i la sopa ben calenta que remenant quedaven ambdós integrades. Els autors del llibre són d’Alió, un poblet al costat de Valls i que coneixen força bé la cuina del calçot i les seves grans possibilitats culinàries.

13


Estrelles i forquilles

Restaurant Pic Nic Des dels anys 50 al capdavant del turisme de Sitges

14

L’any 1955 el pare, Josep Maria Matas Barceló, va iniciar-se en el turisme sitgetà amb diferents establiments. Va convertir l’històrica Orxateria Valenciana en el revolucionari Pic Nic, inspirat en el film de Kim Novak, que avui continua sent un referent en la gastronomia del municipi. Els orígens L’avi va començar l’any 1909 al Cafè Suizo de Barcelona. Ben aviat va venir a la Casa Club

de Garraf i després a l’Hotel Terramar de Sitges, on hi va estar deu anys, explica Josep Maria Matas, un dels sis germans de la tercera generació dels Matas, conseller del Grup MA. Als anys 50 el pare es va independitzar i va invertir a l’Hotel Subur de Sitges, el Cafè Roy, l’antic Cafè Orient, i en el Pic Nic, que en aquella època era l’Orxateria Valenciana.

gestió, dirigint i supervisant a més de fer un seguiment constant dels establiments. Tot i el volum de l’empresa, hem arribat a ser 500 empleats en actes puntuals, comptant tots els establiments. Mantenim l’essència d’empresa familiar. Ara ja és la quarta generació de la família que està entrant en el negoci i l’estem formant perquè aprengui l’ofici.

El pare va tenir una gran visió de futur quan va agafar els tres negocis de Sitges. Ningú no donava un ral per la seva aposta, però va ser un visionari del moment.

La constància, l’esforç, la professionalitat, la confiança en els seus col·laboradors i una estreta gestió completa i acurada amb la direcció i supervisió és el que ha consolidat el grup.

Als anys 80, quan va morir el pare, els sis fills vam decidir tirar el negoci endavant tots junts, però inicialment fèiem de tot. Ara hem professionalitzat les direccions i fem més treball de

De l’orxateria a restaurant de carta Va ser al Nadal de 1955 quan la família Matas va transformar l’orxateria en el que encara avui és el Pic Nic, un restaurant a

CAFÈS NOVELL, S.A. POL. IND. ESTACIÓ DE MERCADERIES C/ FONT DE L’AVELLANER, S/N TEL. 93 890 12 11 (6 línies) • FAX 93 817 02 45 08720 VILAFRANCA DEL PENEDÈS www. cafesnovell.com • cafesnovell@cafesnovell.com


La recomanació del xef Comencem per un pica-pica amb Musclos, cloïses, farcells de llagostins, sípia amb ceba confitada, rabes, xipirons, les nostres especials croquetes de marisc, ... De segon, un arròs, una daurada a la sal o bé un suquet de rap (molt recomanable) I per acabar... una escuma de crema catalana o una taronja caramelitzada.

Restaurant Pic Nic Passeig de la Ribe ra, s/n Sitges T. 93 811 00 restaurantpicn 40 ic.com

peu de platja que deixa de ser un “xiringuito” per ser un restaurant de taula. Els inicis del Pic Nic, que el nom ve de la famosa pel·lícula, vénen lligats a l’inici del turisme nacional. S’oferia una cuina internacional francesa, que era el que es portava en aquell moment, però als anys 80 hi va haver un canvi molt profund per passar a oferir la cuina tradicional marinera catalana. Cuina de pescadors Avui en dia, la filosofia és la mateixa, basada en el producte de proximitat, la cuina del Pic Nic és una cuina de pescadors adaptada als gustos actuals, sense oblidar els plats de creació pròpia basats en una bona base dels nostres xefs. El Pic Nic ofereix molts tipus diferents d’arrossos. El client assimila un restaurant de platja amb els arrossos, però es reconeix arreu l’arròs de carxofes i popets. Tenim clients que

vénen expressament de lluny perquè algú els ho ha recomanat. També té molta fama el Llamàntol a l’americana, un plat d’origen mediterrani que els americans van adaptar, però que avui en dia no es troba a tot arreu. Sempre he estat un gran defensor del producte, comenta Josep Maria Matas. Penso que amb un gran producte es pot fer una gran cuina però sense oblidar la nostra base mediterrània. No tot s’hi val. Entorn idílic L’entorn no pot ser més privilegiat, al cor de la platja sitgetana, a un pas de la sorra. Des del menjador sembla que trepitgis l’aigua de la platja de la Bassa Rodona. Els espais interiors permeten les reunions de grups, d’empresa i familiars. Els banquets els fem sobretot al vespre... Disposa de salons individuals des de 50 fins a 250 persones, i la terrassa de fins a 150 comensals.

Des de l’esmorzar fins a la copa Una de les característiques més rellevants del Pic Nic és que es pot venir a esmorzar, a fer l’aperitiu, a dinar de menú, de carta, sopar de tapes... i fins i tot prendre un còctel al nou Pique-Nique, el chill out. Durant l’estiu també gestionem el xiringuito de la platja. El termòmetre turístic El Pic Nic sempre ha estat un lloc de referència a Sitges. El pare va apostar per aquest sector quan encara no se’n parlava i avui és un dels restaurants amb millor relació qualitat preu de Sitges. Inicialment, als anys 50 teniem turisme nacional i després va venir l’estranger, holandesos, francesos... Avui el nostre principal client torna a ser de l’estat, turista nacional, sense oblidar el local. Tenim molts congressos i, a l’estiu, turisme de sol i platja.

15


Màrqueting

Ruta del Xató, una marca territori amb gust de DO Gran Penedès Poques vegades passa que una marca que neix amb un objectiu concret acaba transformant-se en una formidable eina de comunicació d’un territori. La marca Ruta del Xató és un bon exemple d’això.

16

Quin gust té la nostra oferta local? Ara fa 19 anys, l’administració pública del Penedès i del Garraf va impulsar la recuperació d’un plat tradicional estretament lligat al territori i que, en aquell temps, costava trobar de forma habitual en les cartes dels restaurants dels municipis de la zona. Parlo del deliciós xató. Avui, sorprenentment, la Ruta del Xató s’ha convertit en una de les eines de promoció del Gran Penedès amb més èxit i capacitat d’impacte. I és que, ja se sap, no hi ha res que uneixi més a les persones que seure en una taula per compartir un bon àpat. A més, si es tracta d’una recepta històrica i amiga de les controvèrsies locals, la capacitat de difusió està servida en safata de plata. La recepta del posicionament espontani de la marca En termes de branding, una marca territori com la Ruta del Xató es defineix a partir d’una estratègia, en la qual es formula com volem ser vistos pels nostres públics i de la necessitat de posicionar-se i promocionar els nostres béns, com per exemple, una zona per visitar, venir a viure, fer negocis o simplement per fer-hi les vacances, i el turisme, és probablement al Penedès, a través de l’enoturisme, i al Garraf, amb el seus

atractius culturals, festius i l’oferta tradicional de sol i platja, la manifestació més visible de la marca territori. Una eina de promoció territorial i dinamització econòmica Avui la Ruta del Xató ha deixat de vendre el plat per promocionar tot allò que l’envolta. La marca es presenta al món com una excusa fantàstica per sortir de casa i gau-

dir de tot el que poden oferir les nostres comarques. Més de 200 propostes i activitats: cultura, enoturisme, platja, música, carnaval, ciclisme, història, senderisme, festes populars...

Tot i disposar de recursos modestos, la Marca Ruta del Xató escenifica de manera visible l’oferta del territori Gran Penedès, amb una de les poques accions de màrqueting i comunicació conjuntes entre cinc poblacions, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Sitges, El Vendrell i Calafell. Diferenciar i vendre casa nostra La Ruta del Xató no és tan sols una marca turística, el seu desenvolupament té un enfocament econòmic, cultural i social, que per defecte també estimula el turisme. Els seus objectius essencials alineen les iniciatives de l’administració publica amb els interessos del sector privat, restaurants, hotels i comerç. La marca aconsegueix portar visitants que dinamiten l’economia local i a la vegada, serveix com a font de diferenciació del territori. L’estratègia de branding Una estratègia de branding per a un lloc com el Gran Penedès no deixa de ser en molts aspectes idèntica a la que formulem per a una marca comercial. Definim una estratègia i activem un pla per concretar, assolir i comunicar la visió que es vol del territori, de la forma més eficient i competitiva possible. A diferència d’una marca per a un producte de consum, la Ruta del Xató compta amb la connexió emocional espontània dels milers de persones que estimen el xató i la cultura i tradició que l’envolta. Jordi Corella Adn Studio


17


CSE

L’ADEPG i el Consorci presenten el nou gabinet de gestió i desenvolupament de persones El Consorci de Serveis Empresarials ha posat en servei una àrea especialitzada en la gestió i el desenvolupament de persones. La consultoria incorpora un gabinet especialitzat en l’organització de departaments de RRHH i assessorament extern per a empresaris i directius en matèria de direcció de persones i gestió d’equips. A més, ofereix expertesa en la provisió, selecció i avaluació de persones, així com en l’anàlisi i tractament de riscos psicosocials. Gabinet de RRHH El gabinet ofereix a empreses i entitats un acompanyament en la gestió de persones i en la millora de la seva eficiència, ajudantles a dissenyar, organitzar i coordinar les activitats i serveis de l’àrea de Persones i d’Organització en funció de les seves necessitats concretes.

18

El gabinet de RRHH estén la seva consultoria des de la formulació de plans de recursos humans fins a les polítiques corporatives i la gestió del canvi organitzatiu, així com el disseny dels itineraris formatius i els plans de carrera individualitzats. Avaluació i anàlisi de competències • Identificació de les competències en relació amb l’organització • Anàlisi de la qualitat d’atenció al client • Determinació de perfils competencials per a diferents col·lectius • Sistema d’avaluació de l’acompliment i/o avaluació de 360º

El servei de borsa de treball del Consorci de Serveis Empresarials (CSE) s’ofereix gratuïtament a les empreses associades a l’ADEPG, de la mateixa manera que fins ara, tot procurant dotar-lo de major qualitat pel que fa als perfils curriculars. A més, es mantenen les consignes de màxima diligència i immediatesa quant als terminis de resposta a les demandes realitzades per les empreses usuàries. Les empreses no associades a l’ADEPG també poden fer ús del servei de la borsa de treball, sota l’aplicació de tarifes. Banc de currículums La borsa de treball de l’ADEPG serveix de base per a la confecció d’un banc de dades que conté una major diversitat i selectivitat de perfils curriculars. Aquest banc nodreix els processos de selecció del Consorci de Serveis Empresarials (CSE), de manera que redueix amb escreix els terminis habituals, fins al punt de poder respondre amb la major urgència. El banc de currículums es gesta a partir de diverses fonts, directes i indirectes, amb participació d’altres entitats i institucions, públiques i privades, i amb la captació de perfils demandants mitjançant les xarxes socials, en les què l’ADEPG hi té un posicionament remarcable.

Diferents convenis amb mitjans de comunicació supracomarcals -tant impresos com digitals- afavoreixen la publicació d’anuncis en les seccions de mercat de treball; d’aquesta manera es garanteix un flux constant pel que fa a l’entrada de currículums. És el cas del Diari de Vilanvoa i Eix Diari. Gabinet de selecció El gabinet de selecció del Consorci de Serveis Empresarials ofereix dues línies de servei de selecció de persones: el servei Exprés i el servei Premium. Selecció “Exprés” Es seleccionen els candidats a partir del banc de currículums de la borsa de treball de l’ADEPG. S’elegeixen 3 o 4 persones que s’ajusten més i millor al perfil requerit per l’empresa demandant. Els seleccionats són citats a una sessió psicotècnica i les conclusions de l’estudi són redactades en un document que s’envia, confidencialment, a l’empresa. La realització té una durada màxima estimada d’una setmana. El preu del servei de Selecció “Exprés” és de 900 eu per procés. Selecció “Premium” Es tracta d’una selecció ben bé a mida de la demanda expressada per l’empresa. El procés de selecció s’ofereix en tota la seva

Borsa de treball La borsa de treball de l’ADEPG funciona des de fa catorze anys i la seva operativa sempre ha destacat per la immediatesa i la fiabilitat. Com a valor diferencial i característic, el servei que ofereix l’ADEPG està enfocat a la demanda de perfils i no tant a l’oferta. Avui dia és un dels principals facilitadors d’ocupació de les nostres comarques. A la dreta es pot veure la gràfica d’activitat del període 2002-2015. El 2015 es van gestionar fins a 135 processos de selecció, però en el moment de l’edició d’aquesta revista (a mitjans de febrer de 2016) ja se n’han gestionat 35.

Els segments en blau fosc corresponen al nombre de currículums rebuts i atesos pel servei de borsa de treball. Els segments en blau cian representen el nombre de perfils requerits per les empreses, tots els quals han estat satisfets positivament per la borsa de treball de l’ADEPG.


extensió: definició de lloc, recerca de candidatures (amb publicació d’anuncis en premsa), aplicació de tests psicotècnics, rondes d’entrevista, informes i presentació de candidats. El procés té una durada màxima estimada de quatre setmanes. Gabinet de riscos psicosocials Des d’aquesta parcel·la de consultoria, s’ofereixen aquestes línies d’actuació: • Anàlisi del fenomen de l’assetjament en l’organització (avaluació i auditoria interna) • Disseny d’estratègies per afavorir la gestió ètica de les persones i una cultura preventiva que disminueixi el risc d’assetjament • Elaboració de protocols de prevenció i abordatge de l’assetjament laboral (estàndards i a mida) • Revisió i adaptació de protocols ja existents • Dictàmens pericials en matèria de risc psicosocial (estrès, burnout, assetjament) • Creació i disseny de campanyes de sensibilització en matèria d’assetjament • Elaboració de material i recursos per incrementar el grau de conscienciació envers l’assetjament (cartells, díptics, tríptics, vídeos...) • Workshops específics en matèria d’assetjament laboral: o Com elaborar protocols d’assetjament laboral?

o Instrucció de casos d’assetjament laboral: com investigar el presumptes casos o Formació per a comandaments (directius, comandaments intermedis) o Formació per a treballadors/es Equip de consultors La consultoria de gestió i desenvolupament de persones del Consorci de Serveis Empresarials està coordinada per un staff coneixedor de les relacions empresarials i, alhora, avesat en els requeriments de major exigència i màxima confidencialitat. L’equip de consultors el composen un elenc de prestigi, amb experts reconeguts en les seves respectives àrees de coneixement i praxi empresarial. Carmen Pérez Pons Llicenciada en Psicologia (UB). Experta en Selecció de Personal i Competències Professionals. Autora dels llibres Nuevo enfoque de la Entrevista en el marco del proceso de Selección (BUBOK 2009) i L’Actitud del Benestar (La Plana 2013). Des de l’any 1999, docent en els seminaris de Selecció i d’Assessment Centers, en el Màster en Direcció de Recursos Humans a les Organitzacions de l’IDEC (Universitat Pompeu Fabra). Professionalment li agrada definir-se com a: psicòloga per formació, consultora per professió i docent per vocació.

Rafa Segovia Llicenciat en Psicologia (URV). Mestratge en Prevenció de Riscos Laborals. Director tècnic a Segovia Consultors, especialistes en gestió integral del risc psicosocial. Des de l’any 1999 col·labora amb diferents entitats públiques i privades en temes de desenvolupament d’habilitats interpersonals. La seva missió és contribuir a l’avanç de la societat mitjançant la millora dels entorns organitzatius. Sònia Ramos Llicenciada en Dret (Alcalá de Henares) i en Administració d’empreses (San Pablo CEU). Màster en Direcció de Recursos Humans per EAE, Barcelona. És membre del Col·legi d’advocats de Tarragona i de la Society for Human Resource Management (EEUU). Àmplia experiència en entorns internacionals, multiculturals i multilingües. Ha treballat durant onze anys a l’estranger en empreses i organismes de primer nivell, com la Banca de Nova York, la Cambra de Comerç d’Espanya a Bèlgica i Luxemburg i AXA Investment Managers. Per a més informació, poseu-vos en contacte amb l’ADEPG al 902 106 700.

19


Laboratori d’idees

Els beneficis del Coaching a les empreses

20

Coaching és una paraula que sona moltíssim, encara que, no obstant això, és molt desconeguda. Els mitjans de comunicació estan plens de missatges poderosos que s’utilitzen donant contingut a aquesta disciplina. L’entenem com l’art de treballar amb els altres perquè puguin obtenir resultats extraordinaris que milloren la seva actuació en qualsevol àmbit de la vida. Es tracta doncs, d’un procés d’entrenament personalitzat i confidencial que utilitza eines d’alt impacte perquè una persona o equip de persones evolucionin des del seu punt de partida o moment inicial, cap a l’assoliment, aconseguint amb èxit les metes que s’hagin proposat. Aquest procés és aplicable en qualsevol àmbit de la vida: el personal, el social, l’esportiu, el familiar i, per descomptat, té una importància cabdal en el desenvolupament de les empreses del segle XXI, que són conscients que el valor afegit dels seus productes i serveis requereix integrar els valors, les creences i les potencialitats de totes les persones que les formen.

La nostra intenció és anar descobrint pistes que ens serveixin com a referents per enfocar les situacions i les possibilitats en els processos de millora contínua. Això fa poderoses, tant individual com col·lectivament, a les persones, sumant idees per crear empreses sòlides i fortes. La nostra pregunta preferida és: com?, perquè ens permet posar el punt de mira en la realització concreta d’accions que ens engeguen en el nostre viatge cap a la meta que ens marquem. És l’acció el que permet que una pel·lícula tingui contingut. Sense acció no hi ha assoliment i la possibilitat d’aquest assoliment és un bon motiu per activar tot el sistema. En l’àmbit empresarial, els beneficis d’aquests processos són molts. Val la pena recapitular alguns, amb la finalitat de visualitzar quins podrien ser els resultats de la seva aplicació en l’experiència particular de la seva empresa. n Millora l’acompliment i la productivitat de les persones que treballen a l’empresa.

n Promou el desenvolupament del personal de l’organització. n Proporciona una gran oportunitat per a l’aprenentatge. n Afavoreix la millora en les relacions interpersonals. n Contribueix a una millor qualitat de vida per als individus. n Augmenta el temps disponible del líder de l’equip, doncs les persones són més autònomes i responsables. n Impulsa l’aparició d’un major nombre d’idees creatives. n Millora l’aprofitament de l’equip, les habilitats i els recursos. n Estimula respostes més ràpides i més eficaces a les situacions del dia a dia. n Promou una major flexibilitat i adaptació al canvi. n Afavoreix l’augment de la motivació en les persones que formen part de l’organització. Contribueix a un canvi de cultura cap a l’evolució de l’empresa. Ciprià Pernas Certified Professional Coach ASESCO info@solucionesparalaspersonas.com


21


L’empresa

Studio Gatto One Stop Shop Studio Gatto és un negoci familiar especialitzat en mobiliari de cuina i reformes integrals. Amb dos punts de venda, un a Sant Pere de Ribes i l’altre al Vendrell. Treballen dia a dia amb il·lusió per convertir els seus clients en part de la seva experiència.

22

A principis dels anys noranta, els pares de la Sònia i el Sandro, actuals gerents de l’empresa, van obrir una petita botiga al centre del Vendrell; aleshores, amb productes exclusivament de la casa Gatto, una marca italiana que oferia un disseny molt innovador i que va trencar els esquemes del mercat del mobiliari de cuina. Fugia del producte a mida fet per fusters i va apostar pels sistemes modulars de fàcil muntatge, materials hidròfugs i ignífugs, calaixos d’extracció total amb sistemes de frenada, etc. Era una nova manera de fer cuina. És evident que amb la marca Gatto hi va existir ràpidament una afinitat especial per ser italians, com el meu pare. De la mateixa manera, el fet de tractar-se d’una empresa familiar com nosaltres, d’apostar per la innovació i ser molt respectuós amb el client, sobretot amb els terminis d’entrega, feien de la marca la millor opció per vincular-la a la nostra família.

Els seus criteris s’ajustaven molt bé a la nostra filosofia, explica Sònia. En poc temps, els pares van decidir traslladar el seu negoci a Vilanova i la Geltrú, lloc on residien. El creixement ha estat constant des de l’obertura de la primera botiga. Per això, l’any 2002, els germans van trobar oportú traslladar-se a un emplaçament molt més ampli, una nau, al Polígon Vilanoveta de Sant Pere de Ribes. Va ser de nou una decisió valenta ja que era de les primeres naus comercials obertes en un polígon. Avui en dia ja és molt habitual. El nou local els permetia tenir moltes més cuines exposades i oferir un fàcil aparcament als seus clients. En la mateixa direcció, l’any 2007 van tornar als orígens i van obrir un segon punt de venda, aquesta vegada al Vendrell. Sempre hem pres les decisions tota la família. Com més creixia el negoci, més il·lusions

www.pastisserialagranja.com

agafàvem. Apostem per fer coses diferents. Suposo que ho portem a l’ADN. El meu pare és italià, la meva mare és d’aquí i el meu germà i jo vam néixer a França. Som una família amb la mentalitat molt oberta que afrontem els canvis i els nous reptes sense por, explica Sònia Coen, actual gerent. Aquests darrers dos anys han introduït dues noves marques de mobiliari de cuina: la marca italiana STOSA i la marca nacional INKO, que els permet oferir la millor solució per a cada client tant en eldisseny com en preu. One Stop Shop Ens definim com One Stop Shop, és a dir, a casa nostra el client pot trobar tot el que necessita per realitzar la reforma complerta de la cuina, del bany o de casa. D’aquesta manera s’estalvia temps i mals de caps ja que ho té tot centralitzat i pot trobar tots els pro-


Studio Gatto

Sant Pere de Ri bes Tel. 938 939 31 5 El Vendrell Tel. 977 664 15 3 www.studiogatto .es La fotografia de l’esquerra correspon a la botiga del carrer Cep, 1 del Vendrell i a la de la dreta, les instal·lacions ubicades al Polígon Industrial Vilanoveta, a Sant Pere de Ribes.

ductes, materials i serveis al mateix lloc. Tot són avantages per al client. El seu equip de professionals per fer reformes està acostumat a treballar conjuntament i tot està coordinat per minimitzar costos, terminis i molèsties. D’altra banda, comptem amb un excel·lent servei de muntatge i un altre de postvenda. Per Studio Gatto la qualitat no és només en els productes sinó també en els seus serveis. Que siguem un negoci familiar i el client sempre vegi les mateixes cares inspira molta confiança al client, que sap que demà també hi serem per solucionar-li el que calgui, afirma Sònia. Una empresa amb idiomes A Studio Gatto l’atenció personalitzada més que un argument de venda és una actitud. Donen prioritat a les persones. Forma part de la seva filosofia d’empresa. El tracte amb el client és fàcil, de tu a tu. Degut a la trajectòria vital de la família parlen molts idiomes i és un avantatge pels seus clients estrangers.

Cada vegada és més gran el mercat de clients estrangers que resideixen a les nostres comarques. Imatge renovada Arrel del relleu generacional, l’empresa aposta cada vegada més per les noves tecnologies per establir nous vincles amb els seus clients. Sempre haviem vinculat el nostre negoci a la marca Gatto, fins i tot, adoptant-la en la seva imatge corporativa. Però arran dels diferents canvis i d’anar incorporant progressivament altres marques, hem cregut convenient dissenyar la nostra pròpia imatge. En aquest sentit, tenim un nou logotip, un nou espai web i treballem cada vegada més les xarxes socials. El nostre web és molt visual i complet. Gràcies al nostre blog informem als clients de totes les notícies referents a l’empresa, novetats i promocions tant de cuines com d’electrodomèstics o complements. A més, ens fa molta il·lusió la nostra secció: El Racó del Nonno Luigi, on compartim amb tothom les receptes familiars més preuades.

23

La col·laboració, la clau del futur El futur l’encarem amb il·lusions renovades gràcies als canvis fets. Per sort, gràcies el nostre caràcter obert tenim una gran capacitat d’adaptació als canvis i som molt flexibles. No obstant, és un món en constant evolució, som conscients de la necessitat de crear un teixit de col·laboracions entre empreses i professionals per treballar i intercanviar noves experiències a més d’informacions que ens faci més forts i preparats per afrontar els nous reptes actuals.


L’empresa

UON Disseny i Retolació “Naixem de l’experiència i vivim per a la creativitat” Fa cinc anys, a Sant Sadurní d’Anoia, va obrir les portes un petit taller de retolació sota el nom de UON Disseny i Retolació. Jaume Roca, un jove amb una llarga trajectòria en el sector, s’hi posava al capdavant amb il·lusió i empenta. Després del primer lustre, el creixement i la penetració en el territori l’ha engrescat a canviar d’emplaçament.

24

Nova ubicació, noves oportunitats Després d’una dècada treballant en una empresa de retolació, l’any 2010 en Jaume Roca va decidir emprendre el seu propi projecte empresarial. Vam començar en un local discret, només amb una taula i quatre bobines de paper. Aviat van començar a sortir feines per Sant Sadurní i les poblacions veïnes, com Piera, Masquefa o Vilafranca. Amb un creixement continuat, però tranquil, el passat mes de setembre vam considerar que era el moment de donar un pas més i traslladar-nos a un espai més ampli i cèntric, comenta en Jaume Roca, responsable de UON Disseny i Retolació. El nou espai ens permet realitzar nous projectes, fins i tot, coses que res tenen a veure

amb la nostra activitat. Per exemple, encara no ens havíem traslladat aquí i ja ens havien demanat utilitzar el taller com a plató per a la pel·lícula Beasteam, dels directors novells Francesc Cuéllar i Alejandro Bordanove que s’estrenarà aquest 2016, continua explicant amb molta il·lusió. El nou local compta amb un espai per a la retolació de vehicles, un altre dedicat a l’exposició de projectes perquè els clients puguin conèixer què es fa des de UON i com, així com àmplies zones de treball que els permeten desenvolupar projectes de major envergadura. Colze a colze Des de UON comenten que els petits tallers poden oferir els mateixos serveis que les

grans companyies. L’única diferència és el model d’organització. Entenem que la millor manera d’oferir un bon servei al client és treballar en col·laboració amb altres empreses del sector, sobretot compartint l’ús de maquinària. Els companys de professió han deixat de ser competència per convertir-se en aliats, comenta Jaume Roca. Abans les empreses tenien màquines per fer gairebé qualsevol cosa. Ara, per exemple, a UON tenim maquinària de tall, un altre company les d’impressió i un tercer, la fresadora. Col·laborem uns amb els altres i això fa que puguem realitzar tot tipus de treballs. És una altra manera d’entendre el món de l’empresa. Per a nosaltres, una manera molt més enriquidora, afegeix.


UON

C. Diputació 44 -46 Local 2 Sant Sadurní d’A noia Tel. 647 249 38 6 www.uon.cat

25

Petits i grans Un dels valors fonamentals de UON Disseny i Retolació és la voluntat d’oferir el millor servei a tothom. Entre els seus clients s’hi troben grans multinacionals, empreses del sector del cava, petits negocis, i fins i tot, veïns que volen un adhesiu per a la bicicleta. Per al Jaume tots els encàrrecs es mereixen la mateixa cura i estima. Especialistes en retolació de tall Estem especialitzats en la retolació de tall, sigui permanent o de promoció, de rètols, per a vehicles, etc. També oferim impressió de targetes i fulletons. Podem fer tot el que el client ens demana, bé amb recursos propis, bé col·laborant amb altres professionals. Retolem tot tipus de superfícies: vehicles, vidres, roba, plàstics, etc., comenta en Jaume.

A UON treballen amb vinil de tall, unes bobines de colors de plàstic adhesiu que retallen i combinen en funció de la forma que necessita el client. A diferència del vinil d’impressió, el de tall té una vida més llarga i aguanta millor els canvis climatològics. Són molt utilitzats per a exteriors. Si temps enrera teníem l’opció d’oferir al client deu tipus de vinil diferents, ara podem oferir possibilitats infinites tant en tonalitats com en textures i acabats. Cada vegada els proveïdors treuen games més complertes i específiques en funció de les necessitats que tingui el client final. També treballen amb impressió digital i impressió UV, una modalitat que els permet oferir als seus clients una infinitat

d’aplicacions de la seva imatge en qualsevol tipus de suport. Des de l’inici fins al final Treballo sol. Això fa que tot el procés passi per mi, des de la creació, la producció i el muntatge. És molt bonic poder fer tot el seguiment. Aquesta manera de treballar també em permet adaptar-me molt a les necessitats del client. 3, 2, 1 Som-hi! El nom simbolitza un compte enrere. La U és la tercera lletra de Jaume, la O la segona de Roca i la N la primera de Notó, el meu nom. La idea és “3, 2, 1, Som-hi!” Es tracta d’un nom que ja utilitzava quan era estudiant. Sempre ha anat amb mi, clou en Jaume Roca.


Gent emprenedora

Fernando Gómez «Hauríem d’aconseguir que la gent inverteixi i monti la seva empresa aquí» Com serà el futur paisatge del Gran Penedès? A la part de la costa, el sector serveis. A l’interior, molt més el sector industrial. Al nostre territori hi ha moltes microeconomies de petits tallers, indústria sanitària... Hem de potenciar el turisme. Però a més, Vilanova té un antecedent industrial que s’ha anat perdent amb els anys, però no podem deixar morir.

26

Fernando Gómez ve de família de restauradors. “Els pares van venir de Corcoya i feia de xofer mentre jo treballava a la Confraria de Pescadors de Vilanova. Aviat va agafar l’Oasi, un petit bar del barri de Sant Joan, perquè hi treballés. D’allà va néixer el Genil i, al 1989, el Giraldillo que dirigim la meva esposa, a la cuina, i jo a la sala”.

Què té el Gran Penedès que no tinguin altres territoris? La platja és un atractiu molt gran. A Vilanova, a part del Giraldillo... fa broma, Fernando. Quines són les principals amenaces d’aquestes comarques? No explotem prou la primera línia de mar. Altres ciutats ho saben aprofitar molt més.

Viure aquí és un privilegi. Estem ben comunicats. Hauríem d’aconseguir que la gent inverteixi aquí i monti la seva empresa aquí. Com valora des de dins l’evolució del seu sector? El client ha sortit guanyant perquè té més oferta i preus més assequibles. Els restaurants més emblemàtics s’han hagut d’adaptar i fins i tot alguns els hem perdut pel camí. Hi ha molts restaurants que funcionen per les persones que hi ha al capdavant. És molt important la cuina, però també la sala, i és indispensable mimar el client. Nosaltres al Giraldillo no el mimem, l’adorem. Quants anys fa de l’empresa? Com va començar l’aventura? Doncs, el 1989 neix el Giraldillo aquí mateix, al carrer Pelegrí Ballester de Vilanova. En aquella època tothom pensava que no l’encertàvem muntant un altre restaurant amb el mateix estil dels orígens, el Genil i

l’Oasi. Però el temps ens han donat la raó. És més, el Giraldillo va néixer amb l’oferta de tapes que avui encara conserva i que és la més demandada. Tot i que amb la crisi dels anys 90 vam incorporar un menú de migdia laboral que encara avui funciona perquè ho tenim molt ben orquestrat. És igual de ràpid menjar carta que menú i el client d’entre setmana vol rapidesa. Amb els anys, ens hem hagut d’anar adaptant per donar resposta al client. Amb la darrera crisi que estem patint hem notat un canvi en els productes que demana el client. Abans veníem molt més pernil, gambes de Vilanova, ostres i vins d’alta gamma; el client avui busca el vi de la casa. Tot i que tenim un ventall molt ampli de preus, es pot venir a dinar per 10 euros o per 60. També hem notat que la feina del migdia és molt més alta que la de la nit. És molt més imprevisible, tot i que els caps de setmana continuen funcionant molt bé. Qui són els clients? Tenim un públic molt ampli. A més, el fet de no tancar la cuina en tot el dia dóna molta cobertura a persones que, pel que sigui, arriben tard i han de dinar a les cinc de la tarda, per exemple. Quin és el secret per consolidar i fer créixer una empresa? Tenir els clients contents i mai oblidar-te d’ells. A més, tenir un bon producte, higiene, rotació, etc.


El Giraldillo

C. Pelegrí Balle ster, 19-21 Vilanova i la Ge ltrú T. 93 815 62 02

Fernando i Ana regenten el Giraldillo des de 1989 a la capital del Garraf.

Quin és el plat estrella del Giraldillo? Doncs podríem dir que les patates braves. De 100 clients, 80 mengen patates, fetes d’una manera o d’una altra. Gastem 900 quilos de patates a la setmana, i a l’estiu, molts més! A part, també el “Todo terreno”, el “Giraldillo”, un plat de marisc, i les tallarines. Tenim famílies amb nens petits que vénen a menjar tallarines perquè als nens els encanten. Si tornés a començar, què és el que no faria? No em penedeixo de res. Tots ens equivoquem però entra dins de les regles del joc.

Com porta un empresari la conciliació de la vida laboral i la vida familiar i social? Malament. Un avantatge és treballar amb la parella, com és el nostre cas, però quan les nenes eren petites vam sacrificar moments d’estar per elles. Avui Sílvia ja està a la cuina amb l’Ana i Carol s’hi suma tots els estius. En tots aquests anys ha fet més amics que clients o més clients que amics? Molts clients són amics, els veus sovint i hi ha llaços que t’uneixen a ells.

El test de la gent emprenedora 1. El seu vehicle preferit... Doncs, caminar 2. Les seves vacances a... Corcoya, el poble de la família 3. La seva ciutat preferida Vilanova i la Geltrú 4. Un llibre que l’hagi marcat... No sóc de llegir gaire, més que la premsa cada dia. 5. Una cançó que el faci vibrar especialment... Mis manos en tu cintura, de l’Adamo 6. Quantes trucades rep diàriament al seu mòbil? No gaires, sempre em truquen aquí 7. I correus electrònics? Jo no en faig servir, això la meva filla 8. Qui més contamina més ha de pagar? Sí, jo crec que sí 9. Per què paguem tants peatges? Per culpa dels polítics 10. Una setmana laboral de 35 hores, és possible? Ho veig molt difícil i més en aquest sector 11. Si tornés a la infància, què faria? Deia que volia ser aviador, però ara repetiria 12. Es pot ser empresari i romàntic? Sí 13. I empresari i polític? Crec que s’ha de ser més diplomàtic que polític 14. I per què no hi ha empresaris que vulguin ser alcaldes? És incompatible. El tracte no és fàcil 15. Què els diria als nostres polítics? Que facin més diàleg per entendre’s i que es respectin.

27


Formació ADEPG Noves propostes Excel Aprèn a utilitzar el programa indispensable de fulls de càlcul Inici . . . 07.03.16 – 8 hores Dies . . . Dilluns i dimecres Horari . De 16h30 a 20h30 Preu . . . 120 € · Bonificable! Lloc . . . ADEPG Vilanova

Excel · Treure’n profit Curs dirigit a usuaris d’excel que volen aprofundir Inici . . . 29.03.16 – 8 hores Dies . . . Dilluns i dimarts Horari . De 16h30 a 20h30 Preu . . . 120 € · Bonificable! Lloc . . . ADEPG Vilanova

Mailchimp Aprèn a dissenyar, enviar i avaluar els teus newsletters Inici . . . 11.04.16 – 12 hores Dies . . . Dilluns i dimecres Horari . De 9h30 a 13h30 Preu . . . 160 € · Bonificable! Lloc . . . ADEPG Vilanova

Relació amb els mitjans

Telephoning in English

Habilitats per a les relacions amb els mitjans de comunicació Inici . . . 09.03.16 – 6 hores Dies . . . Dimecres Horari . De 18h a 21h Preu . . . 100 € · Bonificable! Lloc . . . ADEPG Vilanova

Com mantenir converses telefòniques en anglès Inici . . . 10.03.16 – 8 hores Dies . . . Dijous Horari . De 9h30 a 13h30 Preu . . . 120 € · Bonificable! Lloc . . . ADEPG Vilafranca

Prezi Presentacions més eficients amb pantalles dinàmiques Inici . . . 01.04.16 – 3 hores Dies . . . Divendres Horari . De 10h a 13h Preu . . . 80 € · Bonificable! Lloc . . . ADEPG Vilanova

Relacions públiques Habilitats de relacions públiques amb clients i proveïdors Inici . . . 11.04.16 – 6 hores Dies . . . Dilluns Horari . De 18h a 21h Preu . . . 100 € · Bonificable! Lloc . . . ADEPG Vilanova

Actes d’empresa Eines i tècniques per a una organització d’actes perfecta Inici . . . 06.04.16 – 6 hores Dies . . . Dimecres Horari . De 17h a 20h Preu . . . 100 € · Bonificable! Lloc . . . ADEPG Vilafranca

Parlar en públic Superar la por i adquirir seguretat en l’oratòria Inici . . . 12.04.16 – 8 hores Dies . . . Dimarts Horari . De 16h a 22h Preu . . . 120 € · Bonificable! Lloc . . . ADEPG Vilanova

Notes de premsa L’art de saber redactar una nota de premsa efectiva Inici . . . 29.03.16 – 4 hores Dies . . . Dimarts Horari . De 17h a 21h Preu . . . 80 € · Bonificable! Lloc . . . ADEPG Vilanova

Macros amb Excel Aprèn a utilitzar les macros de l’Excel per al dia a dia Inici . . . 14.04.16 – 4 hores Dies . . . Dijous Horari . De 16h30 a 20h30 Preu . . . 80 € · Bonificable! Lloc . . . ADEPG Vilanova

Power Point Presentacions amb efectes per a donar suport a l’oratòria Inici . . . 25.04.16 – 4 hores Dies . . . Dilluns Horari . De 9h30 a 13h30 Preu . . . 80 € · Bonificable! Lloc . . . ADEPG Vilanova

Els socis ADEPG tenen un 20% de descompte. Consulteu altres descomptes i feu la vostra inscripció a www.adepg.cat

29


Medi ambient

El primer acord universal contra el canvi climàtic El passat mes de desembre va tenir lloc a París la 21a Conferència de les Parts (COP 21/ CMP11) sobre canvi climàtic, en el marc de les Nacions Unides. Representants de 195 països tenien el repte d’assolir un acord per limitar l’escalfament global a un nivell inferior als 2ºC, considerat per la comunitat científica com el llindar per sobre del qual el planeta es veurà exposat a impactes i riscos que posaran en perill la vida que avui coneixem. La segona meitat de segle s’hauria d’arribar a un equilibri entre les emissions de GEI degudes a les activitats humanes i les que poden ser capturades per mitjans naturals o tecnològics.

30

Amb aquest objectiu, 187 dels països participants van donar a conèixer els seus compromisos per lluitar contra el canvi climàtic i, tot i que aquests compromisos no seran legalment vinculants, sí que ho serà el mecanisme de revisió dels mateixos, per garantir el seu compliment.

Un compromís de tots L’acord de París, que marca una nova etapa a nivell mundial, és una mostra més de que l’acció contra el canvi climàtic està guanyant pes a tot el planeta. Les ciutats, els ciutadans, les empreses... estan actuant per reduir les seves emissions. Des de Lavola són moltes les iniciatives i projectes en què hem participat de manera directa i indirecta per contribuir a frenar el canvi climàtic i fomentar una societat baixa en carboni. Estem convençuts de que l’acció climàtica s’ha de liderar des d’una escala global però a nivell local som molts els actors que juguem un paper clau. Per aquest motiu, des de l’any 2009 tenim el compromís de ser una empresa neutra en carboni. Any rere any treballem per reduir l’impacte de la nostra activitat i el d’aquella part que no podem evitar el compensem amb Clean CO2 , mitjançant la participació en projectes d’energies renovables amb un alt valor social en els territoris implantats. Aquest compromís ens ha portat a ser la primera empresa registrada al Programa

d’Acords Voluntaris de l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic i a adherir-nos al Registre de petjada de carboni, compensació i projectes d’absorció de CO2 de l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic. Però volem arribar més lluny i, en línea amb l’acord de París, i com a reforç de la cosostenibilitat que promovem, volem contribuir a que altres organitzacions redueixin les seves emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, així com les de la seva cadena de valor. Per aquest motiu, des d’ara i fins el 2022 liderarem 3 projectes de reducció d’emissions finançats pel Fons de carboni FES-CO2 (instal·lació de noves o substitució de calderes de biomassa, implantació de xarxes de calor o substitució de gasos refrigerants) que permetran reduir 120.000 tCO2eq i que suposaran la mobilització d’1.180.000 € per la venda de les reduccions aconseguides, que serviran per finançar part de les iniciatives locals que formin part d’aquests projectes.


El comerç de l’ADEPG

Bureau Vallée, material d’oficina i escolar a preus baixos Fitxa de l’empresa > Adreça > Tel. > Correu e > Web > Activitat > Contacte

Rambla Nostra Senyora, 9 Vilafranca del Penedès Tel. 93 393 55 16 bvalleevilafranca@gmail.com www.bureauvallee.es Papereria i informàtica a preus baixos Carme Serrano

Parlem d’història. Quin és l’origen de la botiga? Bureau Vallée és una cadena de botigues d’origen francès que s’està expandint a Espanya. Quan fa dos anys ens vam plantejar obrir el negoci a Vilafranca, vam valorar que es tractava d’una plaça on hi podríem tenir cabuda. Qui són els clients de Bureau Vallée? La botiga té clientela molt diversa. D’una banda, destaquem el sector educatiu, un públic que consumeix gran quantitat de material de papereria. De l’altra, trobem la petita i mitjana empresa, comerç o autònom, que busca la compra de material d’oficina de qualitat i a bon preu. Gràcies a tenir cada vegada un catàleg més extens en productes informàtics i de telefonia, detectem un tercer grup de clients. Es tracta de particulars que cerquen dispositius telefònics, tauletes, ordinadors... Quins productes podem trobar a l’establiment? Som una papereria informàtica que oferim una gamma molt àmplia de productes. Per posar un exemple, a la botiga tenim disponibles més de 15.000 bolígrafs en existència. Això vol dir que el client trobarà totes les marques habituals de bolígrafs, en tots els colors, i podrà comprar-ho a granel. Oferim tot tipus de material d’oficina, com grapadores, regles, cinta adhesiva, carpetes, arxivadors, tisores, llibretes, cola... Tot es ven al detall. El client només compra les unitats que necessita. A més a més, disposem d’una àmplia gamma de tintes per a impressores, tant originals com compatibles. En aquestes últimes, si no funcionen correctament amb la impressora del client, els hi retornem els diners; per tant, la prova del compatible és una prova sense risc. Aquest tipus de consumible suposa un abaratiment de costos d’impressió considerable per als nostres clients. Tanmateix, els nostres públics poden gaudir d’un servei d’autocopisteria. Aquest sistema agrada molt per la seva rapidesa i la confidencialitat que ofereix.

En una altra secció, disposem de tot tipus de bosses, motxilles, fundes per ordinadors... A banda, en el nostre establiment els clients també poden trobar màquines d’enquadernar, de tall, per plastificar, impressores, telèfons, ordinadors... Què us fa diferents de la resta? El primer que ens diferencia de la resta de papereries és que nosaltres som autoservei. El client fa la seva compra com si es trobés en un supermercat. D’altra banda, l’empresa treballa per ser molt competitiva pel que fa a preus; fins i tot, alguns productes es venen a preu de cost, a través de les promocions mensuals que oferim. Els punts forts i les febleses del comerç de la vila són... La primera característica del comerç ha de ser la proximitat i l’accessibilitat. La ciutadania necessita tenir les coses a prop. A Vilafranca li falta una zona comercial de fàcil accés amb vehicle, ja que estem en una comarca on la majoria dels veïns es traslladen en cotxe privat. Podríem dir que això ha començat a desenvolupar-se a les entrades i sortides de la vila amb el comerç d’alimentació, però caldria estendreho a la resta de sectors. En canvi, el comerç del centre de la vila és molt dinàmic i amb forta afluència de clients.

31


Cèlia Hil Tel. 626 836 09 1 www.celiahil.com

Empreses de l’ADEPG

Cèlia Hil, el valor intangible de la marca personal de l’empresari, directiu o professional

Abans érem el que teníem, ara som el que compartim

32

Les empreses avui, segons les dades de l’INE, tenen una vida molt curta. Una de cada dues empreses no sobreviu als seus primers cinc anys de vida i només un 13% passen de dues dècades. Cal anar-se adaptant a la nova realitat del món empresarial: globalitzat, volàtil i en el què les noves tecnologies canvien la forma de fer negoci a la què estàvem acostumats.

Tenir una bona marca personal a la vida off line i una bona marca digital a Internet ens pot proporcionar clients, proveïdors, inversors, socis... d’una manera fàcil i a escala mundial. L’avantatge de treballar la marca personal i empresarial, el que s’anomena personal branding, és que afavorirà el fer negoci o ser reclutats pels captadors de talent com a professionals o directius en les seves organitzacions.

Treballem, doncs, la nostra marca personal projectant-nos com a professionals amb els què confiar perquè quan posin a Google el nostre nom l’empenta digital que aparegui a nivell d’entrades web, imatges, vídeos... sigui coherent i de valor, que els acosti a comprar els nostres serveis o productes. Vols tenir la teva marca personal i empresarial o ser una marca blanca?


33


Donem la benvinguda!

Els nous socis de l’Adepg BARNADAS ASSESSORS Riera de la Bisbal, 72 43700 El Vendrell Tel. 977 661 249 www.barnadasassessors.com Agència i corredoria d’assegurances

FUNDACIÓ AVE MARIA Av. Artur Carbonell, 11 08870 Sitges rTel. 938 948 646 www.avemariafundacio.org Residència discapacitats psíquics

BIDFON Avinguda Mas d’en Serra, 114 08812 Sant Pere de Ribes Tel. 938 960 698 www.bidfon.com Desenvolupament tecnològic, comunicació i màrqueting

INSTITUTO SITGES DE PSICOLOGÍA Passeig de Vilafranca, 2, 2n 08870 Sitges Tel. 937 098 078 www.institutositges.com Psicologia, pedagogia, coaching

BULMA XXI Carretera de Sant Quintí, C 244, km. 22,8 08776 Sant Pere de Riudebitlles Tel. 938 978 950 Fabricació i derivats del cautxú

KC RECURSOS HUMANOS Carrer de la Sínia Morera, 17 08870 Sitges Tel. 670 229 748 Direcció de RRHH part time. Selecció.

CPGRÀFIC C. General Cortijo, 23 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 938 900 512 www.cpgrafic.com Disseny gràfic · Impressió digital

NACER CRECER C. Alex. Cabanyes, 17, B, 2n 1a 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 616 596 289 www.nacercrecer.com Ensenyament no formal; recursos educatius

DNC XARXES Rambla de la Generalitat, 44-46 08720 Vilafranca del Penedès Tel. 649 064 020 www.dnavarretecamps.com Assesorament en l’ús de xarxes socials

ONITPLUS C. Mestre Bartomeu, 14, bxos 08790 Gelida Tel. 629 405 804 www.onitplus.com Gestió i manteneniment de sistemes informàtics

ESTILÍSSIM, IMATGE PERSONAL & CORP. Av. Cases del Sord, 3, desp. 208 08870 Sitges Tel. 672 924 285 www.estilissim.com Assessoria d’imatge personal

REFRATECHNIK Clot del Torrent, s/n 08720 La Gornal Tel. 977 167 050 Web: www.refra.com Fabricació de material refractari

FABRINET Carrer d’Hernán Cortés, 23 · Les Roquetes 08812 Sant Pere de Ribes Tel. 938 143 592 Neteges industrials, locals, edificis, logística

RPAS VIEW Av. Jaume Balmes, 39, 1r 1a 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 630 721 887 www.rpasview.com Operadora de treballs aeris amb drons

FACTORY 2 HAND C. Sis, 30 A · P. I. Plana d’en Florit 08794 Les Cabanyes Tel. 629 464 938 www.factory2hand.com Tria, classificació i reciclatge tèxtil

TIPS@ TRANSPORT C. Malvasia, 12 · P.I. Clot de Moja 08734 Olèrdola Tel. 938 915 442 www.kdt-trans.com Transport urgent i solucions de transport

FINA SOLER Av. de Catalunya, 8, bxos. 1a 08777 Sant Quintí de Mediona Tel. 610 265 023 Cosmètica ecològica

TOP TALENTS Passeig Baríton Maties Ferret 08770 Sant Sadurní d’Anoia Tel. 653 402 750 www.toptalents.es Consultoria de RRHH, coaching executiu

34


Perspectiva129  

La revista de l'ADEPG