Page 1

μουσείοακροπολησ

Σ Η Τ Ο Ι Ξ Α Τ Ν Α Ο Ι Ε Σ Υ Ο Μ ΕΝΑ

Ιούνιος 2009. Μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες και πολλές περιπέτειες, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης άνοιξε τις πύλες του. Χωρίς δισταγμό, η παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα και ο διεθνής τύπος το ανέδειξαν σε ένα από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου, ενώ οι επισκέπτες του έχουν ξεπεράσει ήδη το 1.300.000.

10 // //Φεβρουάριος 2010


//: κείμενο - συνέντευξη: Απόστολoς Στάικος φωτογραφίες: του Nίκου Δανιηλίδη

Εάν δεν ανήκετε σε εκείνους που το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου χρόνου θαύμασαν από κοντά τις Καρυάτιδες και τη ζωοφόρο του Παρθενώνα, η "Natura energy" σας ξεναγεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, αναδεικνύοντας την οικολογική του δόμηση και τον περιβαλλοντικό του χαρακτήρα.

ΑΚΡ ΟΠ ΟΛ ΗΣ

Το αρχιτεκτονικό ύφος του μουσείου είναι απλό, στιβαρό και μινιμαλιστικό. Έργο υψηλής τεχνολογίας, οικονομικό ενεργειακά, φιλικό προς τον επισκέπτη.

Το Κτίριο

Στο μουσείο της Ακρόπολης τα γλυπτά βρίσκονται στη θέση που κατείχαν στην αρχαιότητα, επιτρέποντας

στον επισκέπτη να κατανοήσει το ενιαίο σύνολο.

Το μουσείο βρίσκεται 300 περίπου μέτρα νοτιοανατολικά του Παρθενώνα, στην ιστορική συνοικία Μακρυγιάννη. Ο τελευταίος όροφος του Μουσείου, η διάσημη πια αίθουσα του Παρθενώνα, προσφέρει πανοραμική θέα της Ακρόπολης και της σύγχρονης Αθήνας. Το μουσείο αιωρείται πάνω από έναν μεγάλο αρχαιολογικό χώρο που ανακαλύφθηκε κατά τις εργασίες θεμελίωσής του. Οι εκθεσιακοί του χώροι καλύπτουν μια έκταση σχεδόν 15.000 τ.μ, ενώ περιβάλλεται από κήπο επτά στρεμμάτων, όπου έχουν φυτευτεί δέντρα που συναντούσε κάνεις στην αρχαιότητα. Το μουσείο εκτείνεται στο ισόγειο και σε τρία επίπεδα. Ο επισκέπτης ξεκινά από την αίθουσα των Κλιτύων που βρίσκεται στο ισόγειο, συνεχίζει με την αίθουσα των αρχαϊκών εκθεμάτων στο α΄ επίπεδο, ενώ η ξενάγηση κορυφώνεται στο γ΄ επίπεδο, στην αίθουσα του Παρθενώνα. Το αρχιτεκτονικό ύφος του μουσείου είναι απλό, στιβαρό και μινιμαλιστικό. Τα τρία κύρια υλικά κατασκευής του είναι το γυαλί για τις προσόψεις, το σκυρόδεμα για τον πυρήνα και τις κολώνες και το μάρμαρο για κάποια δάπεδα. Οι κολώνες της ανατολικής και δυτικής πρόσοψης και της Αίθουσας του Παρθενώνα έχουν κατασκευαστεί από ανοξείδωτο χάλυβα. Η γυάλινη περιβολή του παρέχει το ιδανικό φως για μια έκθεση γλυπτικής και δεν «κόβει» τη θέα προς την Ακρόπολη.

Φεβρουάριος 2010/ //11


μουσείοακροπολησ

Οι Καινοτομίες Έργο υψηλής τεχνολογίας, οικονομικό ενεργειακά, φιλικό προς τον επισκέπτη. Αυτοί είναι οι τρείς άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκε η κατασκευή και η λειτουργία του μουσείου. Ο βιοκλιματικός του σχεδιασμός εξασφαλίζει σωστές συνθήκες φωτισμού και θέρμανσης, ενώ η αντισεισμική του οχύρωση, το κρατά όρθιο και δυνατό, ακόμη και αν σεισμός 10 ρίχτερ χτυπήσει την Αθήνα. Η μεγάλη γυάλινη αίθουσα του Παρθενώνα που ‘‘βλέπει’’ απευθείας στον Ιερό Βράχο, είναι στην ουσία μια ‘‘γυάλινη καμινάδα’’ που φιλτράρει τις βλαβερές ακτινοβολίες και εκμεταλλεύεται το φυσικό φωτισμό. Επιπλέον, λειτουργεί θερμομονωτικά και κάνει οικονομία στον κλιματισμό. Όταν η θερμοκρασία έξω φθάνει τους 40 C, στην αίθουσα η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 24. Το γυάλινο κέλυφος της αίθουσας είναι κατασκευασμένο από γυαλί με χαμηλά επίπεδα σιδήρου, ώστε να μην έχει πράσινη απόχρωση και το φως να εισέρχεται καθαρό, με απόλυτα διαυγή θέα προς τα έξω και κυρίως προς την Ακρόπολη.

Τα εκθέματα Το νέο μουσείο χτίστηκε για να αναδείξει τέσσερις χιλιάδες αρχαιότητες που χρονολογούνται από τη Νεολιθική Εποχή ως το Μεσαίωνα. Είναι πραγματικά δύσκολο να ‘‘χωρέσει’’ μέσα σε λίγες λέξεις ο αρχαιολογικός θησαυρός που εκτίθεται στο δημιούργημα των Μπερνάρ Τσουμί και Μιχάλη Φωτιάδη. Ας προσπαθήσουμε, ξεκινώντας από την αίθουσα του Παρθενώνα που αποτελεί και το πιο γνωστό τμήμα του μουσείου σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια ορθογώνια γυάλινη αίθουσα, που έχει απόκλιση 32 μοίρες από το υπόλοιπο κτίριο, ώστε να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τον αρχαίο ναό. Γύρω από τον πυρήνα της αίθουσας, ο οποίος έχει τις διαστάσεις του σηκού του Παρθενώνα, έχει τοποθετηθεί η μαρμάρινη ανάγλυφη ζωοφόρος του ναού. Από τους σωζόμενους λίθους της ζωοφόρου, 56 βρίσκονται στο Λονδίνο και 40 στην Αθήνα. Ο τρόπος παρουσίασης των γλυπτών στην Αθήνα, ενισχύει ακόμη περισσότερο το αίτημα επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών που έχει διατυπώσει η Ελλάδα. Στο μουσείο της Ακρόπολης τα γλυπτά βρίσκονται στη θέση που κατείχαν στην αρχαιότητα, επιτρέποντας στον επισκέπτη να κατανοήσει το ενιαίο σύνολο. Αντίθετα, το Βρετανικό Μουσείο έχει τη ζωοφόρο ανάποδα, τοποθετημένη προς τα μέσα και έχει χρησιμοποιήσει τα άλλα γλυπτά του Παρθενώνα διακοσμητικά για να συμπληρώσει το χώρο.

Το μουσείο δέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Για να μειωθούν οι ηχοανακλάσεις που είναι κουραστικές για τους επισκέπτες, τοποθετήθηκε ηχοαπορροφητικό υλικό πίσω από τα κάθετα τοιχώματα από προκατασκευασμένο μπετόν με τρύπες ώστε η ομιλία π.χ. ενός ξεναγού να γίνεται χωρίς ηχώ, με καθαρότητα ήχου. Πέρα από το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού, το μουσείο έχει θωρακιστεί και στην πιθανότητα μιας μεγάλης φωτιάς. Ειδικά πυράντοχα φράγματα, ενσωματωμένα στο κτήριο και αόρατα στους επισκέπτες, θα πέφτουν σε περίπτωση πυρκαγιάς από το ταβάνι, χωρίζοντας σε πυροδιαμερίσματα τους τεράστιους χώρους και εμποδίζοντας την εξάπλωση της φωτιάς. Οι πυρίμαχες πόρτες θα μπλοκάρουν και θα ανοίγουν οι εξωτερικές πόρτες διαφυγής.

12 // //Φεβρουάριος 2010

Κατεβαίνοντας στο α΄ επίπεδο Ο επισκέπτης βρίσκεται στο δάσος των κιόνων, ανάμεσα σε δεκάδες αρχαϊκά αγάλματα. Ο παις του Κριτίου, η Σανδαλίζουσα Νίκη, ο Πεπλοφόρος, ο Μοσχοφόρος, και οι Αρχαϊκές κόρες είναι μερικά από τα πιο γνωστά. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο εξώστη γνωρίζουμε από κοντά τις 5 από τις 6 καρυάτιδες, που στην αρχαιότητα κοσμούσαν το Ερέχθειο. Αξίζει να σημειωθεί πως το Μουσείο της Ακρόπολης διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή αγαλμάτων στον κόσμο με ζωγραφιστή ‘‘επιδερμίδα’’ προσφέροντας έτσι μια ‘‘έγχρωμη’’ εικόνα της αρχαιότητας. Ο επισκέπτης συνειδητοποιεί ότι ο κόσμος των αρχαίων δεν ήταν λευκός, αλλά πολύχρωμος και ζωντανός.


Δημήτρης Παντερμαλής:

Στο ισόγειο Μας περιμένει η αίθουσα των Κλιτύων, όπου εκτίθενται αντικείμενα που άφησαν πίσω τους οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής. Πρόκειται για επιτραπέζια σκεύη και αγγεία συμποσίου, μαγειρικά σκεύη, αρωματοδοχεία, καλλυντικά και κοσμήματα, καθώς και παιδικά παιχνίδια. Το νέο μουσείο αποτελεί ένα έργο-σταθμό παγκόσμιας ακτινοβολίας που παρουσιάζει για πρώτη φορά στο σύνολό του την ιστορία της Ακρόπολης. Το νέο μουσείο ‘‘συνομιλεί’’ με τον ιερό βράχο και προσκαλεί τον επισκέπτη να θαυμάσει τα μοναδικά έργα τέχνης, αλλά και να κατανοήσει την ιστορία της Ακρόπολης ως πολιτικού, θρησκευτικού και αρχιτεκτονικού συμβόλου της Αρχαίας Αθήνας. Τους τελευταίους μήνες, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη έχουν επισκεφθεί το νέο πολιτιστικό κόσμημα της σύγχρονης Αθήνας. Αν δεν έχετε ακόμη βρεθεί στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κάντε ένα βήμα προς τον πολιτισμό και μπείτε με το δεξί στο 2010.

Ο Καθηγητής Αρχαιολογίας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου της Ακρόπολης απαντά σε 4 ερωτήματα του/ της Natura Energy.

- κ. Πρόεδρε, εκτιμάτε πως το μουσείο σέβεται το περιβάλλον, και με ποιον τρόπο; Δίχως αμφιβολία, το μουσείο της Ακρόπολης αγκαλιάζει το φυσικό περιβάλλον που το φιλοξενεί. Ο σχεδιασμός, τα υλικά και ο τρόπος κατασκευής του, καθώς και η καθημερινή του λειτουργία έχουν ως βάση τη φιλικότητα προς τον επισκέπτη και προς το περιβάλλον. Μπορώ να αναφερθώ σε πολλά παραδείγματα, θα πω όμως δύο λόγια για τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος. Στο νέο μουσείο δημιουργήσαμε τις ιδανικές συνθήκες θέασης, χρησιμοποιώντας το φυσικό φως για να αναδείξουμε τα εκθέματα. Η προσέγγιση αυτή είναι ορθή ιστορικά και αισθητικά, αλλά ταυτόχρονα συμβάλει στη σημαντική μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Στις δύο μεγάλες αίθουσες, ανάβουμε τα φώτα μόνο όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος.

- Πώς έχετε αξιοποιήσει τον περιβάλλοντα χώρο; Σταδιακά δημιουργούμε ένα άλσος γύρω από το μουσείο που αναζωογονεί την ευρύτερη περιοχή. Έχουμε φυτέψει 150 ελιές, αρκετές από τις οποίες είναι υπεραιωνόβιες. Φτιάξαμε ακόμη ένα δεύτερο κήπο με αρωματικά φυτά της αρχαιότητας, ενώ η οδός Μακρυγιάννη πεζοδρομήθηκε, με αφορμή την κατασκευή του μουσείου. Στον πεζόδρομο πλέον, έχουν φυτευτεί τέσσερις σειρές δέντρων. Ακόμη το μουσείο δεν προωθεί τη χρήση του αυτοκινήτου για αυτό και δεν διαθέτει πάρκινγκ για τους επισκέπτες. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δίπλα σε στάση του Μετρό.

- Εφαρμόζετε κάποιο πρόγραμμα ανακύκλωσης; Ανακυκλώνονται όλα τα υλικά, όπως χαρτί και πλαστικό από τα εκδοτήρια εισιτηρίων, τα καφέ – εστιατόρια, τα δύο πωλητήρια, καθώς και τις διοικητικές υπηρεσίες. Εκτιμούμε πως ένα μουσείο του 21ου αιώνα, πρέπει να δείχνει με πράξεις το σεβασμό του προς στο περιβάλλον.

- Πότε θα μπορέσουμε να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο, που βρίσκεται στα θεμέλια του μουσείου; Υπολογίζουμε πως στα τέλη του 2010 θα μπορέσουν οι επισκέπτες του μουσείου να θαυμάσουν και την αρχαία γειτονιά που ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής. Εκτιμώ πως θα πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία που θα γοητεύσει τους επισκέπτες.

Info

Ωράριο Λειτoυργίας: 8 πμ – 8 μμ (εκτός Δευτέρας και επίσημων αργιών) Τιμή εισιτηρίου: 5 Ευρώ Τηλ. Επικοινωνίας: (210) 9000900, Τηλ. Σωματείου Ξεναγών: (210) 3220090 Το Μουσείο διαθέτει 2 καφέ- εστιατόρια, Ιματιοθήκη, 2 πωλητήρια (βιβλία, κοσμήματα, δώρα) Το Μουσείο δεν διαθέτει πάρκινγκ. Μετακινήστε με το μετρό (Σταθμός Ακρόπολη)

Φεβρουάριος 2010/ //13


saveenergy*

//: του Δημήτρη Σταθόπουλου

Κομποστοποίηση//Μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα Με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές και την ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων, η κομποστοποίηση αποτελεί την πιο εύκολη και συνάμα ενδεδειγμένη λύση. Πρόκειται για μία φυσική διαδικασία κατά την οποία τα λεγόμενα οργανικά απορρίμματα, δηλαδή, φρούτα, λαχανικά, φύλλα, αλλοιωμένα τρόφιμα, και διάφορα άλλα είτε με τη βοήθεια του αέρα είτε με τους γαιοσκώληκες, μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μείγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα, αυξάνοντας τη γονιμότητα του εδάφους.

Βασικά στοιχεία για πετυχημένη κομποστοποίηση Απαραίτητα στοιχεία για την πετυχημένη διαδικασία της κομποστοποίησης είναι το οξυγόνο, το νερό, αλλά και η καλή αναλογία άνθρακα-αζώτου. Παράλληλα, ένας ειδικός κάδος κομποστοποίησης μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στη διατήρηση της υγρασίας, απαραίτητα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ο κάδος αυτός, είναι συνήθως είτε πλαστικός είτε ξύλινος. Ειδικά για την περίπτωση της κομποστοποίησης με γαιοσκώληκες προτιμάται ο ξύλινος καθώς έχει μεγάλη απορροφητικότητα και βοηθάει περισσότερο τις διεργασίες των σκουληκιών. Σημαντική παράμετρος είναι τα υλικά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν καθώς όπως προαναφέραμε δεν είναι όλα χρήσιμα σε αυτή τη διαδικασία. Ειδικότερα λοιπόν δεν πρέπει να τοποθετούνται στον κάδο της κομποστοποίησης κρέας, ψάρια, σάλτσες φαγητών, λάδια και λίπη, γαλακτοκομικά, κόπρανα κατοικίδιων, ξύλα επεξεργασμένα με χημική διαδικασία, πλαστικά μέταλλα και γυαλί.

Κόστος

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα από τη χρήση της κομποστοποίησης ως μέθοδο ανακύκλωσης είναι ο περιορισμός της ρύπανσης του εδάφους, των υπόγειων υδάτων αλλά και της ατμόσφαιρας, καθώς με τον τρόπο αυτό μειώνεται το ποσοστό των απορριμμάτων που οδηγείται στους ΧΥΤΑ. Παράλληλα, μειώνεται δραστικά η περιβαλλοντική μόλυνση που προκαλείται από τα απορριμματοφόρα ενώ γίνεται οικονομία στις σακούλες σκουπιδιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη σωστή εφαρμογή του κομπόστ στις καλλιέργειές μας εξοικονομούμε ενέργεια, χρήμα και εργασία καθώς διευκολύνονται ή περιορίζονται ορισμένες καλλιεργητικές παρεμβάσεις, όπως βοτανίσματα, σκαλίσματα, άρδευση. Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι Τα οργανικά με τον τρόπο αυτό μπορεί ο καθένας οικιακά απορρίμμααπό την πλευρά του να συμβάλλει τα αποτελούν περίπου το 40-60% του συνόλου των απορριμμάτων που παράγουμε στο σπίτι. Από αυτά το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα.

Πώς γίνεται η κομποστοποίηση Κατά τη διάρκεια της διάσπασης των οργανικών υλικών από τους μικροοργανισμούς, παράγεται θερμότητα μέσα στον κάδο. Η θερμοκρασία αυτή επιδρά θετικά στη μείωση του οργανικού φορτίου, αλλά όταν αυτή ξεπεράσει τους 45-50ο C, η δραστηριότητα των μικροοργανισμών αρχίζει να ελαττώνεται και πάνω από τους 75ο C μηδενίζεται. Για το λόγο αυτό, η θερμοκρασία πρέπει να βρίσκεται σε επιτρεπτά όρια έτσι ώστε αφ’ ενός να μην παρεμποδίζεται η δραστηριότητα των ωφέλιμων μικροοργανισμών και αφ’ ετέρου να καταστρέφονται αποτελεσματικά οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη σωστή τοποθέτηση των υλικών που πρόκειται να κομποστοποιηθούν αφήνοντας κενά ώστε να διέρχεται ο αέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με διάφορους δήμους, όπως είναι της Ελευσίνας, Αμαρουσίου, Πετρούπολης, Άνοιξης, Μελισσίων, έχει ήδη ξεκινήσει προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης για τη σωστή χρήση των κάδων κομποστοποίησης, ενώ παράλληλα λειτουργεί «ανοιχτή γραμμή» στο 210 8224481, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για την ανακύκλωση και ειδικότερα για την κομποστοποίηση.

Οι τιμές των κάδων κομποστοποίησης ξεκινάνε από 70 ευρώ και ανάλογα με το μέγεθός τους διαμορφώνεται η κλίμακα τιμής. Οι μεγαλύτεροι και συνάμα ακριβότεροι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περισσότερα από ένα νοικοκυριά σε κοινόχρηστο κήπο.

14 // //Φεβρουάριος 2010

στη συλλογική προσπάθεια για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, μειώνοντας δραστικά το ενεργειακό μας αποτύπωμα. «Η διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης εκτός του ότι βοηθάει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος συμφέρει και οικονομικά», αναφέρει στη NaturaNRG ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης κ. Φίλιππος Κιρκίτσος. «Κάθε χρόνο ένα μέσο νοικοκυριό παράγει κομπόστ περίπου 120 κιλά, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 50 περίπου ευρώ. Αν λοιπόν αναλογιστεί κανείς ότι ένας κάδος κοστίζει 70 ευρώ περίπου, τότε από τον πρώτο κιόλας χρόνο έχει σχεδόν αποσβεστεί η αξία του». Παράλληλα, ο κ. Κιρκίτσος, αναφέρεται και στα οφέλη που αποκομίζει ο δήμος καθώς μέσω αυτής της διαδικασίας, «μειώνεται κατά 500 περίπου κιλά ο όγκος των απορριμμάτων γεγονός που ωφελεί το δήμο κατά 70-100 ευρώ από τη μείωση των εξόδων μεταφοράς».

Χρήση του κομπόστ ϘϘΠεριβόλια ϘϘΚήπους ϘϘΓλάστρες ϘϘΣε περιπτώσεις διάβρωσης εδάφους ϘϘΣε εκτάσεις που απαιτούν υγιές γρασίδι (π.χ. γήπεδα) ϘϘΓια προστασία των ριζών φυτών ϘϘΓια πιο ειδικούς σκοπούς: π.χ. Χρησιμοποιείται από τον στρατό των ΗΠΑ για τη θεραπεία εδαφών μολυσμένα με εκρηκτικά

Υλικά που μπορούμε να κομποστοποιήσουμε ϘϘ Οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό ϘϘ Οτιδήποτε μεγαλώνει στον κήπο μας ϘϘ Υπολείμματα φαγητού ϘϘ Αλλοιωμένα τρόφιμα

ϘϘ Υπολείμματα καφέ και βοτάνων ϘϘ Κελύφη αυγών ϘϘ Λαχανικά και φρούτα ϘϘ Χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας ϘϘ Χόρτα, Φύλλα

Υλικά που ΔΕΝ μπορούμε να κομποστοποιήσουμε ϘϘΠλαστικά ϘϘΚουτιά από χυμούς και γάλατα ϘϘΔοχεία και καπάκια δοχείων ϘϘΓυαλί ϘϘΠορσελάνη, κεραμικά

ϘϘΥπολείμματα τσιγάρων ϘϘΚόκαλα ϘϘΣακούλες από ηλεκτρικές σκούπες ϘϘΛάστιχα ϘϘΥφάσματα ϘϘΕπικίνδυνα απορρίμματα


perivallon@petroupoli.gr / 213 2024475


greenCelebrities

Οι «πράσινοι» δισεκατομμυριούχoι Η λίστα με τους 100 «πράσινους» billionaires, δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες από τους Times. Επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τους 10 πρώτους για να μην πάθουμε ομαδικά ίλιγγο από τα μηδενικά… Από τους 10 πρώτους ή καλύτερα τους 11, αφού στην 10η θέση έχουμε δύο δισεκατομμυριούχους, οι 7 είναι επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ και ακολουθούν ένας Σουηδός, ένας Ολλανδός, ένας Ινδός και ένας Γερμανός.

//: της Λίλης Γράψα

Οικολογική μόδα: Σημείο των καιρών ή ανάγκη;

Tώρα που ο πλανήτης υποφέρει και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό εξαιτίας των καταχρήσεων που προκαλεί η βιομηχανία των υφασμάτων, το θέμα έληξε! Η μόδα προσφέρει προστασία και αφήνει τα δημιουργικά ταλέντα της να δώσουν στυλ σε ό,τι είναι οικολογικό, οργανικό και ηθικά αποδεκτό. Το «πράσινο στυλ είναι η επόμενη μεγάλη μέρα της μόδας. Έφτασε η μεγάλη στιγμή για το οργανικό, το φιλικό στο περιβάλλον ρούχο, τo οποίo δεν είναι απλώς Τ-shirt από οργανικό βαμβάκι, παπούτσια από ινδική κάνναβη, τζιν παντελόνια από οργανικό βαμβάκι και οικολογικές βαφές. Ήρθε η στιγμή, όπου μεγάλοι σχεδιαστές παρουσιάζουν δημιουργίες, από πρωινά ρούχα, μέχρι και βραδινές τουαλέτες, όλα φτιαγμένα σύμφωνα με οικολογική άποψη.

Στην πρώτη θέση ο πολύς Γουόρεν Μπάφετ, στη δεύτερη ο Μπιλ Γκέιτς και στην 6η ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι το γεγονός ότι στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται επιχειρηματίες που έγιναν δισεκατομμυριούχοι ποντάροντας σε μια νέα ιδέα, όπως οι ιδρυτές της Google, αλλά και ο ιδρυτής του ΙΚΕΑ. Δεν είναι βέβαια καθόλου τυχαίο ότι οι ίδιοι άνθρωποι «διέγνωσαν» πρώτοι τις προοπτικές του green business.

Ρίξτε μια ματιά στη λίστα: 1. Warren Buffett USA £27δισεκατομμύρια Wind power 2. Bill Gates USA £26 δισεκατομμύρια Renewable fuel

Δημιουργοί όπως οι Στέλλα Μακάρτνεϊ, Στέφανο Πιλάτι για τον Υves Saint Laurent, Κάλβιν Κλάιν, Ντόνα Κάραν, Ραλφ Λόρεν, οι αδελφές Rodarte, Τζιανμπατίστα Βάλι, ο οίκος Μarni χρησιμοποίησαν οργανικό βουάλ βαμβάκι, παλιά δαντέλα, χαρτί, κάνναβη, ύφασμα από ίνες μπαμπού και με το ταλέντο τους στο ντιζάιν ανέβασαν τον πήχη στο πράσινο στυλ.

Δυστυχώς, η βιομηχανία της μόδας δεν είχε σπεύσει να αγκαλιάσει το πράσινο κίνημα και να λάβει εγκαίρως μέτρα προκειμένου να αποτρέψει τη φθορά του περιβάλλοντος. Η μόδα είναι η δεύτερη τη τάξει βιομηχανία που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού (για την επεξεργασία και τη βαφή των υλικών). Επίσης το βαμβάκι, το οποίο είναι από τα βασικά υλικά των περισσότερων ρούχων, χρειάζεται για την καλλιέργειά του προστασία από τα παράσιτα. Γι΄ αυτό και θεωρείται «ένοχο» για το 25% του συνόλου των παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες σε όλον τον πλανήτη.

3. Ingvar Kamprad Sweden £22 δισεκατομμύρια Renewable energy [ο ιδρυτής του IKEA]

Έστω

4. Marcel Brenninkmeijer Holland £19 δισεκατομμύρια Natural power 5. Mukesh Ambani India £15 δισεκατομμύρια Life sciences 6. Michael Bloomberg USA £14.4 δισεκατομμύρια Natural energy [ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης] 7. Michael Otto Germany £13.2 δισεκατομμύρια Green products 8. Paul Allen USA £11.5 δισεκατομμύρια Natural fuels [συνιδρυτής της Microsoft ] 9. Donald Bren USA £8.2 δισεκατομμύρια Environmental research 10. Sergey Brin USA

£7.5 δισεκατομμύρια Green energy[συνιδρυτής της Google] - Larry Page USA £7.5 δισεκατομμύρια Green energy [συνιδρυτής της Google ]

16 // //Φεβρουάριος 2010

Για περισσότερες πληροφορίες, ρίξτε μια ματιά στις ιστοσελίδες που σας προτείνουμε σχετικά με την οικολογική μόδα και τα οργανικά προϊόντα.

The Organic Cotton Site www.sustainablecotton.org Earth Fashions www.earthfashions.com Ecomall www.ecomall.com/biz/clothing.htm Greenfibres www.greenfibres.com Greek Sites www.ecofamilly.gr www.ecoclothes.gr www.simplygreen.gr

και αργά είναι ευτυχές που τώρα γίνονται κάποια θετικά βήματα. Μάλιστα, στην Αγγλία, χώρα με ανεπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση και πολλές οργανώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα, το ΒΒC παρουσίασε το «Τhread online magazine» ( http://www.bbc. co.uk/thread/ ). Είναι το πρώτο ιντερνετικό περιοδικό πράσινης μόδας, στο οποίο μάλιστα οι επισκέπτες ενημερώνονται για έννοιες όπως «δεοντολογική μόδα», «δίκαιο εμπόριο» (Fairtrade), «ανακυκλωμένο στυλ», «οργανικό υλικό», «βιώσιμη μόδα». Σε αυτήν τη λογική ακόμα και το στυλ vintage, που επαναφέρει στην επικαιρότητα παλιά ρούχα φορεμένα με μοντέρνα αξεσουάρ, θεωρείται αποδεκτό. Διότι, είναι συνυφασμένο με την ανακύκλωση και επομένως περιορίζει την αλόγιστη κατανάλωση της «γρήγορης μόδας».

natura#3  

natura issue number 3

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you