Page 1

Tehnologii de obtinere a energiei Hidroelectrice

Puterea Hidro sau Puterea Hidroelectrica, este sursa cea mai comuna si mai putin costisitoare de energie electrica din surse regenerabile. Tehnologiile ce se folosesc in cadrul Centralelor Hidroelectrice au o istorie lunga de utilizare datorita beneficiilor numeroase, inclusiv disponibilitatea ridicata si lipsa de emisii.


Hidrocentralele utilizeaza apa, care prin curgere creaza energie ce poate fi captata si transformata in energie electrica. Atat producatorii mari cat si cei mici pot utiliza tehnologia hidroelectrica in vederea producerii de electricitate curata.

Hidrocentralele pe scara larga Pe scara larga centrale hidroelectrice, in general, sunt dezvoltate pentru a produce electricitate pentru proiectele cu utilitate electrica sau guvernamentala. Aceste centrale produc mai mult de 30MW . Cele mai multe proiecte hidro de mari dimensiuni utilizeaza baraje si rezervoare pentru retinerea apei dintr-un rau. Cand apa stocata este eliberata, ea trece prin turbine ce se rotesc, punand in miscare generatoarele producand astfel electricitate. Apa stocata in rezervoare pot fi accesata rapid si utilizata in momentele in care exista cereri de energie electrica mare. Proiectele hidroenergetice indiguite, de asemenea, pot fi construite ca depozite de energie. In timpul perioadelor de varf ale cererii de energie electrica, aceste facilitati functioneaza mai mult ca o centrala traditionala hidro-apa eliberand din rezervoarele pozitionate mai sus apa ce trece prin turbine, invartind generatoarele in vederea a producerii de electricitate. Cu toate acestea, in timpul perioadelor scazute de utilizare a energi electrice, energia electrica din retea este utilizata pentru roti inapoi turbinele, cauzand pomparea apei dintr-un rau sau rezervor inferior catre un rezervor superior, in care apa poate fi stocata pana la o noua cerere ridicata de energie electrica . Un al treilea tip de proiect hidroenergetic nu are nevoie de baraje mari de acumulare (desi acesta poate solicita un mic baraj, mai putin deranjant). In schimb, o parte din apa unui rau este deviata intr-un canal sau conducta ce invarte turbina. Multe proiecte de mari dimensiuni, precum barajele, au fost criticate datorita posibilitatilor de a altera habitatele salbatice, impiedicand migratia pestilor, afectand


calitatea apei si structura fluxului. Ca rezultat al imbunatatirii regulamentului de mediu, Asociatia Nationala a Hidrocentralelor prognozeaza un declin in utilizarea hidrocentralelor pe scara larga de acum incolo. Eforturile de cercetare si dezvoltare au reusit sa reduca multe din impacturile asupra mediului prin utilizarea a noi modele de turbina.

Microhidrocentralele Sistemele Microhidrocentralelor sunt mici sisteme hidroelectrice, cu o putere mai mica de 100 kW, utilizate in vederea producerii de energie mecanica, sau de electricitate pentru ferme, case si sate.

Cum functioneaza un sistem de Microhidrocentrale Toate sistemele hidro utilizeaza energia apei curgatoare in vederea producerii de electricitate sau energie mecanica. Desi exista mai multe modalitati de a valorifica apa in miscare pentru a produce energie, "sisteme de-a lungul raurilor", ce nu necesita rezervoare mari de stocare, sunt cel mai adesea utilizate sisteme de microhidrocentrale


Pentru sistemele de microhidrocentrale de-a lungul raurilor, o parte din apa raului este deviata printr-un canal, conducte, conducte sub presiune ce ghideaza apa catre o turbina sau roata. Apa in miscare roteste turbina sau roata ce invarte un arbore. Miscarea arborelui poate fi folosita pentru procese mecanice, cum ar fi pomparea apei, sau poate fi utilizata pentru alimentarea unui generator sau alternator ce genereaza electricitate.

Componentele unei Microhidrocentrale Microhidrocentralele prezinta urmatoarele parti constructive : - Un transportor al apei, ce poate fi un canal, o conducta forjata, o conducta sub presiune - (vana) ce livreaza apa, - O turbina, pompa, sau roata, ce transforma energia apei curgatoare in rotatie, - Un alternator sau generator, ce transforma energia de rotatie in energie electrica, - Un regulator, ce controleaza generatorul, - Cabluri, ce conduc energia electrica.


Multe sisteme utilizeaza, de asemenea, un invertor pentru conversia curentului continuu de joasa tensiune (CC), produs de sistem - 120 sau 240 V, in curent electric alternativ (AC). Turbinele si generatoarele disponibile pe piata sunt, deobicei vandute ca un pachet. Sistemele ce pot fi montate personal necesita o potrivire atenta a turatiei unui generator cu viteza si caii putere. Daca un sistem de microhidrocentrale va fi conectat la retea, sau folosit separat, va determina balanta finala a componentelor sistemului. De exemplu, unele sisteme independente utilizeaza baterii pentru a stoca energia electrica generata de sistem. Cu toate acestea, din cauza resurselor hidroenergetice ce tind sa fie mai mult de natura sezoniera, fata de vant sau resursele solare, bateriile nu pot fi intotdeauna practice. Daca bateriile sunt folosite, acestea ar trebui sa fie situate cat mai aproape de turbina , deoarece este dificila transmiterea joasei tensiuni pe distante mari. Baraje sau alte structuri de turnare sunt rar utilizate in proiectele bazate pe microhidrocentrale . Ele reprezinta o cheltuiala adaugata si necesita asistenta de specialitate din partea unor ingineri civili. In plus, barajele cresc posibibilitatile de a aparea probleme de mediu sau de intretinere.

Filtrele si transportul apei in cazul unor Microhidrocentrale Inainte de a intra apa in turbina microhidrocentralei, aceasta este canalizata printr-o serie de componente ce asigura controlul debitului si filtrarea rezidurilor. Aceste componente includ aductiunea, antebazinul, si transportoarele de apa ( canalul, conductele sau stavilarul ). Aductiunea este o cale navigabila care se executa in paralel cu sursa de apa. O aductiune este uneori necesara pentru sistemele hidroenergetice atunci cand insuficienta sau caderile verticale de apa nu exista, cat si in cazul in care acestea sunt construite din ciment sau zidarie. Aductiunea duce la antebazin, ce de asemenea, este realizat din beton sau zidarie. Acesta functioneaza ca un iaz de decantare pentru resturile mari, ce de altfel ar intra in sistem si ar putea deteriora turbina. Apa din antebazin este alimentata prin intermediul unui gratar care


inlatura resturile suplimentare. Apa filtrata apoi intra prin portile controlate a deversoarelor in transportorul de apa, ce ghideaza apa direct la turbina sau roata. Aceste canale, conducte, pot fi construite din tevi de plastic, ciment sau otel, chiar si lemn. Acestea sunt suspendate deasupra pamantului prin stalpi de sprijin si ancore.

Turbine, pompe si roti ale microhidrocentralelor Sistemul Microhidrocentralei are nevoie de o turbina, pompa, sau o roata pentru transformarea energia produsa de apa curgatoare, in rotatie, ce este apoi transformata in electricitate.

Turbinele Turbinele sunt, de obicei, utilizate pentru alimentarea sistemelor Microhidrocentralelor. Apa in miscare loveste palele turbinei , asemanator ca si in cazul unei roti, invartind astfel arborele. Turbinele sunt mult mai compacte in ceea ce priveste productia lor de energie fata de rotile de apa. Prezinta, de asemenea, un numar de viteze mai mai mic si necesita mai putin material pentru constructie. Exista doua tipuri generale de turbine: cu impuls si cu reactie.

Turbinele pe baza de Impuls Turbinele pe baza de impuls prezinta un design mai putin complex, fiind cele mai frecvent utilizate pentru sistemele de microhidrocentrale cu cap ridicat. Ei se bazeaza pe viteza apei ce pune in miscare roata turbinei, numita alergatorul. Cele mai frecvente tipuri de turbine pe baza de impul includ si roata de tip Pelton si roata de tip Turgo. Roata de tip Pelton utilizeaza conceptul de forta a jetului pentru a crea energie. Apa este canalizata catre o conducta sub presiune, cu o duza ingusta la un capat. Jetul de apa din duza loveste galetile dublu - scobite atasate la


roata. Impactul dintre jet si galetile curbe creeaza o forta ce roteste roata cu un grad inalt de eficienta: -70% -90%. Turbinele de tip Pelton sunt disponibile in diverse dimensiuni si functioneaza in conditii optime in cazul debitelor reduse.

Roata pe baza de impuls Turgo este o versiune imbunatatita a rotii Pelton. Acesta utilizeaza acelasi concept de jet, dar cu jet Turgo, acesta reprezentand jumatate din dimensiunea tipului de roata Pelton. Acesta este inclinat astfel incat jetul de apa loveste cele trei compartimente deodata. Ca urmare, roata de tip Turgo se misca de doua ori mai repede. De asemenea, este mai putin voluminoasa, are nevoie de unelte mai putine si are o buna reputatie ca si fiabilitate. Roata de tip Turgo poate functiona in conditii de debit scazut, dar necesita un cap mediu sau mare. O alta optiune ca si turbina este numita Jack Rabbit (denumit uneori ca UW Aquair submersibile Hydro Generator). Rabbit Jack este o turbina de tip submersibila in parau, ce poate genera electricitate la un flux de 13 centimetri de apa. Maximul produs de o turbina de tip Jack Rabbit este de 100 de wati, astfel incat media zilnica produsa este de 1.5 - 2.4 kilowati / ora, in functie de locatie.

Turbina pe baza de reactie Turbinele pe baza de reactie sunt extrem de eficiente si depind mai degraba de presiune decat de viteza, in vederea producerii de energie. Toate palele turbinei pe baza de reactie mentin contactul constant cu apa. Aceste turbine sunt adesea folosite pe scara larga in locatii cu hidrocentrale.


Datorita complexitatii lor si a costurilor ridicate, turbinele pe baza de reactie nu sunt de obicei utilizate pentru proiecte de microhidrocentrale. Dar, ca o exceptie, este turbina cu elice, prezentand diverse modele si functionand mai mult ca sistemul de propulsie al unei barci. Turbine cu elice au de la trei la sase pale fix stabilite la unghiuri diferit aliniate. Bulbul, tubularul si tubularul Kaplan sunt variatii ale turbinei cu elicei. Turbina de tip Kaplan, fiind un sistem de elice extrem de adaptabil, poate fi utilizata pentru locatii in care sunt folosite microhidrocentralele.

Pompe Pompele conventionale pot fi folosite ca inlocuitori pentru turbinele hidraulice. In cazul in care actiunea unei pompe este inversata, aceasta functioneaza ca o turbina. Deoarece pompele sunt produse in masa, acestea pot fi gasite mai usor decat turbinele. Pompele sunt, de asemenea, mai putin costisitoare. Pentru performantele adecvate ale unei pompe, o locatie in care sunt montate microhidrocentrale trebuie sa aiba capul destul de constant, precum si debit. Pompele sunt, de asemenea, mai putin eficiente si mai predispuse la daune.

Rotile propulsate de apa Roata este cel mai vechi sistem component al hidrocentralei. Rotile propulsate de apa sunt inca disponibile, dar acestea nu sunt foarte practice pentru generarea de electricitate, din cauza vitezei lente si a structurii voluminoase.

Resursele Hidrocentralelor Hidrocentrala este utilizata pe un teritoriu vast al Romaniei. Desi cele mai multe dintre cele mai bune locatii de productie a hidroenergiei au fost deja elaborate, mai exista multe locatii cu potential ridicat .


POTENTIALUL MICROHIDROENERGETIC AL ROMANIEI ----- accesati link-ul -----

Canalul video AddEnergy dezvoltarii dedicat energiilor regenerabile Playlist Technologies for obtaining Hydro Power

5 MOTIVE pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy

Pentru inscrierea societatii dumneavoastra ca PARTENER ADD- ENERGY , accesati sectiunea Pentru mai multe detalii urmariti link-ul CONTACT si completati Formularul cu Solicitarile dorite !

Tehnologii de obtinere a Energiei Hidroelectrice  

Tehnologii de obtinere a Energiei Hidroelectrice 28.12.2012

Advertisement