Page 1

Noţiuni de bază referitoare la modalitatile de obtinere a energiei eoliene Bazele obtinerii energiei eoliene :

5 motive pentru a deveni PARTENER Add-Energy !

Cum functioneaza o turbina eoliana ? Ce se gaseste in interiotul unei turbine eoliene Construirea unei turbine eoliane prezentata in imagini

Ce este vântul?

Pământul este înconjurat de atmosfera, alcătuita din aer. Aerul este un amestec de gaze, particule solide şi lichide. Energia Soarelui încălzeşte atmosfera si Pământul


inegal. Aerul rece conţine mai multe particule de aer decat aerul cald.Aerul rece este, prin urmare, mai greu şi coboara prin atmosfera creand zone de inalta presiune.Aerul cald se ridica, prin atmosfera, creand de zone de presiune scazuta. Aerul încearcă să echilibreze zonele de joasa şi înalta presiune - particulele de aer se mute din zonele de presiune inalta (de aer rece), in zonele de joasă presiune (aer cald). Această mişcare a aerului este cunoscută sub numele de vânt. Vântul este, de asemenea, influenţat de mişcarea Pământului. Aşa cum se roteste în jurul axei sale, aerul nu călătoreaste direct din zonele de presiune mai mare în zonele de presiune mai mică. În schimb, aerul este împins la vest, în emisfera de nord şi la est în emisfera sudică. Acest lucru este cunoscut sub numele de forţa Coriolis. Suprafaţa Pământului este marcată cu copaci, cladiri, lacuri, mare, dealuri şi văi, toate influenţănd de asemenea directia vantului si viteza. De exemplu, în cazul în care pământul cald şi marea rece se întâlnesc, diferenţa de temperatură creează efecte termice, ce cauzează briza marii.

Cum se poate măsura vânt?

Vantul este, de obicei, măsurat prin viteza şi direcţia sa. Atlasul vanturilor arată distribuţia de viteze ale acestuia pe o scară largă, oferind o reprezentare grafică de viteza medie a vântului ( pentru o înălţime specificată ), pe o suprafata. Ele sunt elaborate de măsurători meteorologice ale statiilor locale sau alte date de înregistrate a vantului. În mod tradiţional, viteza vântului este măsurată de anemometre - de obicei, trei cupe care surprind vântul se rotesc în jurul unui ax vertical. Direcţia vântului se măsoară cu palete de vreme. După măsurarea datelor de vant pentru cel puţin un an, viteza medie anuală a vântului poate fi calculată. Statistici ale vitezei vântului şi direcţia vântului sunt vizualizate prin intermediul unei roze a vanturilor, aratănd repartiţia statistică a vitezei vântului pe sens. Statisticile de vant arată cele mai bune locatii, localizand ferme eoliene în conformitate cu cele mai bune resurse eoliene. Acestea oferă, de asemenea, informaţii


suplimentare cu privire la modul în care turbinele ar trebui să fie poziţionate în raport cu celelalte şi care ar trebui sa fie distanţa dintre turbine.

Ce reprezinta o turbina eoliana ?

O turbina eoliana transformă energia cinetică a vântului în energie mecanică sau electrică. Turbinele eoliene constau dintr-o fundaţie, un turn, o nacelă şi un rotor. Fundaţia împiedică o eventuala cadere a turbinei, este de obicei de 13 m diametru şi 1-2 m adâncime. Turnul sustine rotorul şi nacela. Nacela conţine componente de mari dimensiuni , cum ar fi axul principal, cutia de viteze, generatorul, transformatorul şi sistemul de control. Rotorul este format din pale şi carcasa ce le sustine intr-o anumita poziţie in momentul in care se invart. Cele mai multe turbine eoliene comerciale au rotor cu trei pale. Lungimea palelor poate fi mai mare de 60 de metri.

Cum functioneaza o turbina eoliana ? Ce se gaseste in interiotul unei turbine eoliene Construirea unei turbine eoliane prezentata in imagini

Cat de mare este o turbina eoliana ?

Dimensiunea medie a turbinelor terestre fabricate in zilele noastre este în jur de 2.5-3 MW. O turbina eoliana de 2.5 MW produce electricitate pentru peste 1.500 de gospodării medii din UE. Una dintre cele mai mari turbine pe uscat este o turbina de 7 MW, cu un diametru al rotorului de 127 m. Turbinele offshore pot ajunge până la 5 MW sau mai mult, avand un diametru al rotorului de 120 de metri - mai mult decat un teren de fotbal, aceasta putand alimenta peste 3000 de gospodării medii din UE.


Cum este confectionata o turbină eoliană ?

Turnurile sunt in cea mai mare parte tubulare şi fabricate din oţel sau beton, vopsite in gri deschis. Palele sunt realizate din fibra de sticla, poliester armat sau lemn - epoxidic. Ele sunt de culoare gri deschis, deoarece sunt greu de remarcat în cele mai multe conditii de iluminare. Finisajul este mat, pentru a reduce lumina reflectata. Cum se proiecteaza un parc eolian ?

Există mai mulţi factori de care trebuie sa tii cont atunci când proiectezi un parc eolian. În mod ideal, zona trebuie să fie cât mai larga şi deschisa cu putinţă, în direcţia predominantă a vântului, cu cât mai putine obstacole. Influenţa sa vizuală trebuie să fie luata în considerare - turbinele puţine si mari sunt de obicei mai bune decât multe turbine mici. Turbinele trebuie să fie uşor accesibile pentru întreţinere şi reparaţii atunci când este necesar. Nivelurile de zgomot pot fi calculate astfel încât sa fie compatibile cu nivelurile de sunet prevăzute în legislaţia naţională. Furnizorul de turbine defineşte spaţierea minima, luând în considerare efectul unei turbine ce il poate avea fata de cele din jurul ei - "efect de trezire". Trebuie ales tipul corect de turbina. Acest lucru depinde de condiţiile de vânt şi caracteristicile peisajului , norme locale sau naţionale, cum ar fi inaltimea turbinei, nivelurile de zgomot şi de conservare a naturii, a riscului de evenimente extreme, cum ar fi cutremurele, cât de uşor este transportul turbinelor la amplasament şi disponibilitatea locală a macaralelor.

Cât timp este necesar pentru a construi o ferma eoliana ?

Timpul de construcţie este de obicei foarte scurt – o ferma eoliana de 10 MW poate fi usor construita în două luni. Un parc eolian mai mare , de 50 MW poate fi gata in 18 luni - doi ani. Cea mai mare parte a timpului este necesara pentru


măsurarea vântului şi obţinerea autorizaţiilor de construire. Construirea parcului eolian în sine, de obicei, dureaza doar 6 luni. Care sunt costurile pentru construirea unei turbine eoliene ?

Costurile variază, dar costul major este turbina in sine. Acesta este un cost de capital, ce trebuie să fie plătită în avans, deobicei reprezentand costuri pentru 75% . Odată ce este ridicata si functionala mai raman putine costuri - desigur fără costuri de combustibil şi emisii de carbon. Costul de instalare a unei turbine eoliene se presupune a fi de 1225 € / kWh. Cat de eficiente sunt turbinele eoliene ?

Energia maximă teoretică pe care o turbina eoliana o poate extrage din vânt este sub 60%.

De ce unele turbine eoliene au doua iar altele au trei pale ?

Numărul optim de pale pentru o turbină eoliană depinde de ce anume trebuei sa faca aceasta. Turbinele ce generareaza energie electrică trebuie să opereze la viteze mari, ne avand nevoie de o forţă prea mare de rotatie. Aceste mecanisme au, în general, trei sau două pale. Pe de altă parte, pompele eoliene au nevoie de forţă de rotatie,necesitand o viteza mare avand prin urmare mai multe pale. Majoritatea turbinelor eoliene moderne comerciale au trei pale, producand cantitatea optima de energie. Mecanismele cu doua pale sunt mai ieftine si mai usoare, cu viteze mai mari de funcţionare, reducand costul cutiei de viteze, fiind mai uşor de instalat. Prezinta o performanta asemanatoare cu cele compuse din trei pale. Cu toate acestea ele pot fi mai zgomotoase ne fiind atât de atractive vizual. De ce o parte din turbinele eoliene functionale, uneori stationeaza ?


Turbine,le uneori, trebuie să fie oprite pentru întreţinere, pentru repararea componentelor sau dacă există o eroare trebuie verificata. Un alt motiv poate fi vântul prea slab sau prea tare: în cazul în care vântul este prea puternic, turbina trebuie să fie deconectate, deoarece ar putea fi deteriorate. Ce suprafata necesita o fermă eoliana ?

Într-o fermă eoliană, turbinele în sine ocupa mai puţin de 1% din suprafata de teren. Activităţile existente, cum ar fi agricultura şi turismul pot avea loc în jurul lor iar animale, precum vacile sau oile nu sunt deranjate. Aş putea să montez o turbina in gradina mea sau pe acoperisul casei mele ?

Din ce in ce mai multe gospodării , comunităţile şi întreprinderile mici, sunt interestţe în generarea de energie electrică prin utilizarea turbinelor eoliene de scară mică, fie pe acoperişurile lor sau montate în grădinile din spate. Dacă sunteţi interesat de modul în care va puteţi alimenta casa sau afacerea cu propria turbina, atunci contactaţi Asociaţiiile de energie eolina pentru mai multe informaţii privind modul în care legislatia in vigoare functioneaza în ţara dumneavoastră. De ce nu sunt montate toate turbinele eoliene pe mare?

În prezent, energia eoliană terestră este mai economica decât dezvoltarea acesteia in largul marilor /oceanelor. Fermele eoliene offshore necesita mai mult timp pentru a putea fi dezvoltate, deoarece marea este în mod inerent un mediu ostil. Pentru ca instalarea turbinelor pe mare sa fie singura formă de generare a energiei eoliene permisa ar trebui sa nu mai tinem cont de obiectivele noastre legate de obtinerea energiei regenerabile şi de angajamentele luate pentru a face faţă schimbărilor climatice. Cu toate acestea, în următorii ani, pe masura ce turbinele offshore sunt fabricate pe o scară mai mare, preţurile vor scade,facand ca energia eoliana offshore sa devina din ce în ce mai competitiva. Suficient vant sufla peste mările europene cu atat cat ar putea creste capacitatea de obtinere a energiei offshore cu şapte ori, facand energia eoliană offshore o opţiune extrem de viabilă pentru exploatare.


Cate turbine eoliene sunt în UE ? În 2010, erau 70.488 turbine eoliene terestre şi 1.132 de turbine offshore dealungul UE. Pe masura ce tehnologia progresează, turbinele devin mai mari şi mai eficiente generand aceeasi cantitate de energie realizata cu mai puţine mecanisme. În prezent, există 19.5 MW de capacitate eoliana instalata la 1.000 de km de suprafaţă de teren în UE, cu cele mai mari densităţi în Danemarca şi Germania. Deşi 25 din 27 state membre utilizează în prezent energia eoliana, există încă o capacitate substantiala de energie eoliană disponibila între ţări precum Franţa, Marea Britanie, şi Italia. Ce durata de viata are o turbina eoliana ? Turbinele eoliene pot generara electricitate timp de 20-25 de ani. Dealungul activitatii lor, acestea vor functiona continuu cam 120 de mii de ore. Aceasta se compară cu durata de viaţă proiectată a unui motor de masina, ce este de 4.000 6.000 de ore. Cat timp functioneaza o turbina ? Turbinele eoliene încep să funcţioneze la viteze ale vantului de la 4 la 5 metri / secundă şi ajung la puterea maximă de ieşire de la aproximativ 15 metri / secundă. La viteze foarte mari de vant, de exemplu 25 metri / secundă, turbinele eoliene se deconecteaza. O turbina eoliana moderna produce energie electrică 70-85% din timp, dar generează rezultate diferite, în funcţie de viteza vântului. De-a lungul unui an, va genera de obicei, aproximativ 30% din puterea maximă teoretică (mai mult cele instalate offshore). Acest lucru este cunoscut ca factor de capacitate. Factor de capacitate pentru staţiile electrice convenţionale este în medie de 50%. Din cauza opririlor de întreţinere sau de defecţiuni, nici o instalaţie de putere nu generează putere pentru 100% din timp. Cat de repede se invart palele ?


Palele se rotesc cu 15-20 de rotatii pe minut la viteză constantă. Cu toate acestea, un număr tot mai mare de mecanisme funcţionează la viteză variabilă, în cazul în care viteza rotorului creşte şi scade în funcţie de viteza vântului. Electricitatea : Ce reprezinta un megawatt, ce reprezinta un kilowatt / ora? Capacitatea de a genera energie electrică se măsoară în waţi. Watii reprezinta unităţi foarte mici,iar termenii de kilowaţi (kW, 1.000 de waţi), megawatt (MW, 1 milion de waţi), şi gigawatt (GW, 1 miliard de waţi) sunt cei mai frecvent utilizate pentru a descrie capacitatea de unităţi generatoare cum ar fi turbinele eoliene sau alte centrale electrice. Producţia de energie electrică şi consumul sunt cel mai frecvent măsurate în kilowaţi-oră (kWh). Un kilowatt-oră înseamnă un kilowatt (1.000 W) de energie electrică produsă sau consumata timp de o oră. Un bec de 50-wati lăsat timp de 20 de ore consumă un kilowatt-oră de energie electrică (50 W x 20 ore = 1000 Watt-oră = 1 kilowatt-oră ).

Cat de multa energie electrică poate genera o turbina eoliana? Rezultatele la ieşire a unei turbine eoliene depind de dimensiunea turbinei si viteza vântului ce intra in contact cu rotorul. Turbinele eoliene fabricate în prezent au puteri de la 250 W la 7 MW. O turbina cu o capacitate de 2,5 - 3 MW poate produce mai mult de 6 milioane kWh într-un an - suficient pentru a furniza 1.500 de gospodării medii din UE cu energie electrică. Cat reprezinta energia eoliana din totalul de energie electrica produsa in Europa?


Capacitatea totală de energie eoliană, la sfârşitul anului 2010 ar acoperi 5,3% din cererea de energie electrică a UE într-un an normal de vânt. Vântul furnizează 26% din electricitate în Danemarca, în timp ce Portugalia şi Spania obţin 16% şi 15% energie electrică din energie eoliană. În 2010, capacitatea de energie eoliană a fost de 168 kW / 1.000 de persoane in UE, o creştere de la 133 kW/1000 de persoane in 2008. Daca toate ţările UE ar avea aceeaşi cantitate de capacitate instalată de energie eoliană pe cap de locuitor ca si Spania (450 kW), capacitatea totala a UE ar fi de 226 GW în loc de cifra actuala de 84 GW. Cum produce energie electrică o turbină eoliana? Vântul trece peste pale creand fenomenul de ridicare (ca la o aripa de avion), ce provoacă miscarea rotorului . Palele pornesc un arbore de viteză redusă în interiorul nacelei: cutia de viteze conecteaza axul de viteza redusa a rotorului cu un ax de mare viteza, ce pune in miscare un generator. Aici, viteza de rotaţie lentă a palelor este crescuta până la viteză mare de rotaţie a generatorului. Unele turbine eoliene nu conţin o cutie de viteze, ele folosind în schimb, un mecanism de acţionare directă pentru a produce energie din generator. Rotirea rapida a arborelui conduce generatorul la producerea de energie electrică. Energia electrică de la generator este condusa la un transformator ce o converteşte la tensiunea solicitata de sistemul de distribuţie. Energia electrică este apoi transmisa prin intermediul reţelei de energie electrică. Ce se intamplă atunci cand se opreşte vantul ? Operatorul de reţea potriveşte în mod constant energia electrică disponibila cu cererea de energie electrică, iar variabilitatea energiei eoliene este doar o alta variabilă în mix. Nici o instalaţie de alimentare nu este 100% de încredere, şi reţeaua de energie electrică poate fi uşor proiectata pentru a face faţă închiderii în mod neaşteptat a centralelor sau in momentul in care vântul nu suflă. Vantul este variabil, dar previzibil. Locatiile de parcuri eoliene sunt alese după o analiză atentă (pentru a determina tipul de vânt, inclusiv forţa relativă şi direcţia în diferite momente ale zilei


şi anul). Acest lucru permite o previziune a producţiei , informaţii care pot fi puse la dispoziţia operatorilor de reţele, ce vor distribui energie electrică. În viitor, odată ceva fi construita o reţeaua de energie electrică cu adevărat europeană, energia electrica alimentata de vânt va putea fi comercializata între ţările UE pentru a echilibra cererea şi oferta, chiar mai uşor. Si alte surse regenerabile, cum ar fi energia solară va face parte din acest schimb de energie electrică.

Ce reprezinta reteaua si cum functioneaza? Energia electrică este distribuită consumatorilor prin intermediul reţelei: infrastructura fizică a reţelei de energie electrică. Aceasta este alcătuită din reţelele de transport şi de distribuţie. Reţeaua de transport - alcătuită din cabluri şi piloni - transporta energie electrică, cu o tensiune mare pe distanţe lungi şi uneori dincolo de frontierele internaţionale. Consumatorii sunt conectati la sistemul de distribuţie, ce prezinta un nivel de tensiune medie . Legătura între transmisia şi reţeaua de distribuţie este o substaţie. La această staţie de alimentare puterea primita este coborata la nivelul de tensiune de distribuţie. Odată ce se ajunge la destinaţia finală, puterea este redusa din nou la nivelul local necesar. Marile centrale electrice conventionale sunt de obicei conectate la reţeaua de transport , pe cand sursele regenerabile de energie, cum ar fi vântul, generatoarele sunt conectate atât la reţeaua de transport cat si la cea de distribuţie, de obicei, în funcţie de dimensiunea instalaţiei şi de disponibilitatea reţelei. Din punct de vedere istoric, reţelele europene de electricitate au fost operate în interiorul graniţelor naţionale şi au fost dominate de companii naţionale de energie, de stat. Acest lucru a făcut dificil, pentru noii veniţi, cum ar fi producătorii de vânt sa acceseze reţeaua. În 2009, instituţiile UE au publicat o nouă legislaţie ("al 3 lea pachet de liberalizare"), cu scopul de a deschide pieţele de energie concurenţei şi a le face mai capabili de a accepta noi tehnologii de generare. Pentru a asigura o concurenţă loială, fostele companii naţionale de energie acum trebuie să împartă puterea lor de transport şi activele de producţie, deşi ele pot alege să păstreze un anumit drept de proprietate asupra ei. Acest lucru este cunoscut sub numele de "separare". Cu toate acestea, pentru a face regulile pieţei de energie


electrică chiar şi mai echitabile, pentru energiile regenerabile, activităţile de producţie şi de transport ale companiilor energetice ar trebui să fie complet independente în termeni de proprietate - cunoscut sub numele de "separare completă". Astăzi, reţelele naţionale isi cresc capacitatea lor de interconexiune cu ţările vecine.

Ce reprezinta un operator de transport? În sectorul energiei electrice, un operator de sistem de transport (OST) este o companie care transmite energia electrică de la centralele de producţie la operatorii regionali sau locali de sisteme de distribuţie a energiei electrice . Acesta este responsabil pentru operarea, întreţinerea şi dezvoltarea sistemului de transport pentru zona de control propriu şi a interconectărilor sale. La nivel european, Reţeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică este o asociaţie de sisteme de transport europene. Acesta vizează să sporească integrarea intre pieţele de energie electrică în UE, să elaboreze coduri de reţea, care vor defini normele de gestionare a reţelei transfrontaliere şi să elaboreze un plan de dezvoltare de zece ani Pan-European. De ce avem nevoie de o super - reţea europeana? O mare parte din reţeaua electrică de astăzi a fost construit în urmă cu 40-60 de ani în jurul a marilor centrale electrice pe baza de ardere a combustibililor fosili, de obicei, amplasate în apropierea zonelor urbane mari, plus unele centrale nucleare din diferite ţări. Reţelele europene sunt, de asemenea, în mare parte reţelele naţionale, deşi unele legături intre-ţări s-au creat între reţelele regionale, în unele părţi ale continentului nostru. În scopul de a valorifica puterea produsa din surse regenerabile, inclusiv energie eoliana, reteaua trebuie să fie extinsă pana unde se află resursa: de exemplu,unde vântul suflă cel mai frecvent, şi unde soarele straluceste mai puternic. Pentru vânt, aceasta include si zona de mare cat şi alte zone îndepărtate . Pentru a asigura o aprovizionare constantă de energie electrică provenita din energie eoliană şi


alte surse de energie regenerabila, reteaua trebuie să fie extinsa, astfel incat sa poata livra puterea din locatia unde bate vântul pana unde este necesara. Reteaua trebuie să fie mai bine inter-conectata pentru a îmbunătăţi securitatea aprovizionării, indiferent de sursa de energie şi, în scopul de a îmbunătăţi concurenţa pe piaţa de energie electrică, ducand astfel la scaderea preţurile.O super retea putea folosi cabluri mai moderne care sa micsoreze pierderile de energie electrică în tranzit. Deci, există multe motive pentru care Europa are nevoie de o super reţea şi, deşi aceasta ar implica investiţii considerabile, pe langa faptul ca în următorii 12 ani Europa trebuie să construiască noi capacitati de putere aproape egale cu jumătate din curentul total actual. Oportunitatea este aceea ca ar putea face un sistem mult mai modern, care respectă cerintele energetice de mâine, nevoile sociale, economice cat şi de mediu. Poate furniza vantul suficienta energie electrică eoliană? Este de încredere? Cererea de energie electrică este întotdeauna in crestere sau scadere - sarcina operatorului de reţea este de a regla în mod constant energia electrică disponibila in functie de cererile existente. Variabilitatea energiei eoliene este doar o alta variabilă ce trebuie luata in considerare. In ziua de azi, în Danemarca, aproximativ 26% din cererea de energie electrică este deja furnizata de vânt, şi este gestionata cu succes de către operatorul sistemului de transport. În Spania, 15% din cererea de energie electrică este îndeplinită de vânt şi uneori eolienele oferă mai mult de jumătate din energie electrică necesară. Este posibil sa se atinga 100% productie de energie regenerabilă până în 2050. În timp ce Europa este principala sursă de energie regenerabilă, energia eoliană poate oferi 50% din aceasta, iar cealaltă jumătate poate fi produsa din alte surse regenerabile producatoare de energie electrica. Un alt foarte important element este reţeaua de putere la nivel european, ce va transporta energie eoliană produsa, din locul de provenienta acolo unde este consumată.Vântul intotdeaua suflă undeva. Într-un raport recent intocmit de Agentia Internationala pentru Energie (AIE), scoate in evidenta faptul ca aşa-numitele "variabile" surse de energie, cum ar fi energia eoliană poate fi gestionata cu inteligenta, alăturand o reţea de energie electrică


de o piaţă funcţionala de electricitate.

Mediul Inconjurator

Care sunt emisiile unei turbina eoliene produse pe perioada de functionare? Turbinele eoliene nu produc emisii de gaze cu efect de seră în timpul funcţionării lor. Unei turbine ii sunt necesare de la trei pana la sase luni sa produca cantitatea de energie necesara compensarii costurilor de fabricatie, instalarea, operarea, întreţinerea şi dezafectarea după durata sa de viaţă de 20-25 ani. În timpul vieţii sale o turbina eoliana ofera energie de până la 80 de ori mai multa decât este utilizata în producţia, întreţinerea şi casarea ei. Energia eoliană are cele mai mici emisii pe ciclul de viaţă din toate tehnologiile de producere a energiei din surse regenerabile. Ce alte beneficii aduce mediului ? Energia eoliană nu emite niciun fel de substanţe toxice, cum ar fi oxizii de azot ce produc smogul, ploile acide ce formeaza dioxizii de sulf si depozite de particule. Aceşti poluanţi pot declansa cancerul, boli de inima, astm si alte boli respiratorii, pot acidifica ecosistemele terestre şi acvatice, pot coroda şi clădirile. Energia eoliană nu creează deşeuri radioactive sau provoaca poluarea apei. Aceasta nu foloseste apa, spre deosebire de alte surse de producere a puterii şi nu provoacă daune mediului cum ar fi extractia de combustibil sau gestionarea deşeurilor. Cât din emisiile de CO2 zilnice pot fi evitate prin productia de vânt? În fiecare an eliberam milioane de tone de dioxid de carbon prin arderea combustibililor fosili (petrol, cărbune şi gaze naturale).


În 2007, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au emis 5,045 milioane de tone de CO2. În medie, fiecare cetăţean a emis 10,2 t – reprezentand aceeaşi cantitate ca intr-o cladire cu 11 etaje pline cu CO2. În 2008, cetăţeanul european de clasa medie consuma 1712 kWh de energie electrică, în cazul în care el sau ea au folosit doar puterea generata de combustibili fosili – ridicandu-se la 1140 kg / persoană pe emisiile de CO2 pe an. Asta înseamnă că doar prin consumul de energie electrică medie, fiecare cetăţean ar putea produce 1 t / an de CO2 , definita de catre oamenii de stiinta ca fiind o cantitatea inca sigura pentru planeta. Pentru fiecare kWh de energie eoliană utilizaţi, nu se emite deloc CO2, în schimb, se evita emiterea a aproximativ 666 g de CO2. Alegerea modului de producere a electricitatii joaca un rol important în protejarea climei. EWEA estimează că energia eoliană a evitat emisia a 106 milioane tone de CO2 în 2009 în UE, echivalentul a lua 25% din automobile din UE – echivalentul a 53 milioane de vehicule ce nu ar mai rula pe drumuri. Aceste aspecte au evitat costuri de CO2 de aproximativ 2,4 miliarde € (presupunând un preţ de 22,6 € / t CO2 ) Turbinele eoliene functionale pot provoca rau animalelor, păsările sau viaţii marine? Grupuri mari de conservatori ai naturii, cum ar fi WWF, Greenpeace, Friends of the Earth şi Birdlife sprijina producerea de energie eoliană. Fermele eoliene sunt întotdeauna supuse unei evaluări a impactului asupra mediului pentru a se asigura evitarea eventualelor efecte potenţial e asupra împrejurimile imediate, inclusiv a faunei şi florei. Decesele cauzate de păsări care zboară printre turbinele eoliene reprezintă doar o mica parte din cele provocate de alte surse ale activitatilor umane , cum ar fi avioanele şi clădirile. În Europa, un studiu din 2003, în Navarra (Spania) arata ca, din 692 de turbine eoliene la 18 dintre ele s-a constatat că rata mortalităţii anuale a păsărilor medii şi mari a fost de 0.13 per turbina. În Marea Britanie, Societatea Regală pentru Protecţia Păsărilor (RSPB), a declarat că "în Marea Britanie, nu am asistat până acum la efecte adverse majore asupra păsărilor asociate cu ferme eoliene". S-a estimat că turbinele


eoliene din Statele Unite provoaca decesul direct de numai 0.01-0.02% a tuturor păsărilor ucise anual prin coliziuni cu structurile şi activităţile umane. În plus, impactul energiei eoliene offshore este extrem de redus în comparaţie cu alte activităţi umane. Acesta poate avea chiar efecte pozitive asupra biodiversităţii locale, şi oferă o oportunitate de a practica restaurarea ecologică, atât pe uscat cat şi in larg, cum ar fi crearea de noi vegetaţii şi habitate pentru animale, îmbunătăţirea stocurilor de peşte şi a alte vietati marine . Parcurile eoliene sunt populare cu fermierii, deoarece pamanturile pot continua să fie utilizate pentru culturile agricole sau de animalelele erbivore. Oile, vacile sau caii nu sunt deranjati de turbinele eoliene. În timp ce construirea unei ferme offshore poate duce la unele distrugeri ale habitatelor, in acelasi timp tot o ferma offshore poate proteja peştele de marile activităţi de pescuit la scară comercială. Cât de populare sunt fermele eoliene? Frumuseţea este în ochii privitorului, şi in cazul in care credeţi că o turbină eoliană este atractiva sau nu va fi întotdeauna opinia dumneavoastră personală. Un sondaj Eurobarometru din 2007 a constatat că 71% din cetăţenii UE au o parere pozitiva fata de energia eoliană, condusă de danezi (93%), greci (88%) şi ciprioţi (83%). Numai energia solară ajunge la un nivel uşor mai ridicat de acceptare (80%), în timp ce gazul este susţinut de 42%, cărbunele cu 26% şi energia nucleară cu doar 20%. Sunt turbinele eoliene zgomotoase? Zgomotul turbinelor eoliene a fost redus în mod semnificativ. Un design imbunatatit a redus drastic zgomotul componentelor mecanice, astfel încât sunetul cel mai perceput este cel al vantului care interactioneaza cu palele rotorului. Sunt mai silenţioase decât alte tipuri de echipamente moderne. Chiar şi în zonele rurale în general liniştite, sunetul produs de vântul este adesea mai puternic decât cel al turbinelor.


Turbinele eoliene dăunează sănătăţii umane? Energia eoliană este una dintre cele mai curate surse de energie si una dintre cele mai ecologice. Ea nu emite gaze cu efect de seră sau poluanţi atmosferici. Ea nu emite particule, spre deosebire de combustibilii fosili, ce sunt cancerigene şi afectează grav sănătatea umană. Sunetele sau vibraţiile emise de turbinele eoliene nu au efecte adverse asupra sănătăţii umane.

Economia

De ce este energia eoliană buna pentru economie? Comisia Europeană a calculat că atingerea target-ului european de energie regenerabila de 20% până în 2020 va crea 2,8 milioane de locuri de muncă, dintre care multe vor fi în industria eoliană. Astăzi, energia eoliană are aproximativ 190,000 de oameni angajati în Europa. Practic, fiecare turbină ridicata în Europa, este fabricata în Europa. Companiile europene sunt lideri mondiali în domeniul energiei eoliene. Uniunea Europeană a reprezentat 27,4% din piaţa mondială în 2010 şi are cea mai mare capacitate totală instalată de 44,3% din baza de turbine eoliene la nivel mondial în 2010, ce a atins 194.5 GW. În plus, investiţiile în Europa, - € 12.7 miliarde în ferme eoliene în 2010. De asemenea, reduce expunerea economiilor europene la volatilitatea preţurilor, făcând regiunea mai puţin dependentă de importurile de combustibil la preturi imprevizibile, din zone instabile politic. Ridicand preturile la combutibili şi carbon creşte competitivitatea puterii generate de vant, ce se produce la un cost de combustibil zero şi cost zero de CO2. Energia eoliana poate reduce, de asemenea, preţurile energiei electrice, prin cresterea concurenţei pe piaţa de energie electrică.


Cât costă producerea de electricitate obtinuta din vânt şi cum nu se compara cu cea obtinuta cu combustibili fosili? Energia eoliana terestră costă în prezent 50 € pe megawatt oră (MWh), reprezentand un cost-competitiv cu combustibilii fosili. Comisia Europeană noii generatii de gaze cu ciclu combinat de la 35-45 € / MWh şi ciclu de carbune combinat de la 40-50 € / MWh, însă aceste cifre nu permit volatilitatea preţurilor la combustibili şi la carbon. De asemenea, nu includ toate costurile „externe”, cum ar fi sănătatea şi costurile de mediu, de exemplu, extragerea şi transportul combustibililor fosili. În 2008, Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a publicat World Energy Outlook cu previziunile cu privire la costurile viitoare de cărbune, gaze naturale şi energie eoliană intre 2015 şi 2030. Agenţia se aşteaptă ca noua capacitate eoliana sa fie mai ieftina decât cea a cărbunelui şi a gazului. AIE a presupus că un preţ de 30 de dolari pe tona de CO2 adaugă $ 30 pentru fiecare MWh de energie electrică alimentata de cărbune şi $ 15 la fiecare MWh de energie electrică alimentata cu gaz. Până în 2015, cărbunele va costa € 82/MWh, gazul va costa € 101/MWh şi energiei eoliene va costa € 75/MWh. Energia nucleară este considerabil mai scumpa decât energia eoliană. În 2009, oferta câştigătoare într-o licitaţie pentru o centrală nucleară în Turcia livra energie electrică la un preţ de € ct 21/kWh, în timp ce dezvoltatorii de noi proiecte de energie eoliană onshore din Turcia semnează pentru un preţ de o treime - € ct 7/kWh. Pentru ca combustibilul folosit in producerea de energie eoliană nu are un cost, costul total al energiei eoliene poate fi prezis cu mare certitudine , spre deosebire de fluctuaţiile preţului de petrol, gaz şi cărbune. Energia eoliană este autohtonă şi nelimitata. Cu cat Europa produce energie eoliană mai multa, cu atat este mai puţin dependenta de combustibili fosili la preturi imprevizibile. În schimb, creşterea preţului unui baril de petrol in ultimii ani de la $ 20 la $ 80 a adăugat 45 miliarde dolari la UE in contul eventualei facturi de import de gaze. Exista alte costuri ce nu se reflecta în mod corect in preţul energiei electrice: costuri de mediu, de sănătate şi costurile de securitate.


Este energia eoliană competitiva?

Da este, dupa cum toate costurile - cum ar fi costurile de combustibil şi a emisiilor de CO2 (ce sunt extrem de volatile), precum şi efectele asupra mediului şi a sănătăţii - sunt incluse. Numai pentru costurile de CO2 - În cazul în care un cost de 30 € pe tonă de CO2 a fost aplicat la emisiile provenite de la staţiile electrice cu combustibil fosil, energia eoliană terestră ar fi cea mai ieftina sursa de generare a energiei electrice in Europa. Există încă un potenţial vast eolian neexploatat in Europa. Agenţia Europena de Mediu specifica faptul ca potenţialul economic competitiv al energiei eoliene în 2020 este de trei ori mai mare decât cererea de energie electrică aşteptata, şi în 2030 este de şapte ori mai mare decât cererea de energie electrică aşteptata. Ce reprezinta sistemul de comercializare a emisiilor ( ETS ) pentru energia eoliană şi modul în care va aduce beneficii consumatorilor?

În conformitate cu sistemul de comercializare a emisiilor (ETS) 10 000 de emitatori mari de CO2 – Producatori de putere şi de căldură, rafinării de petrol, producatorii de otel, producatori de ciment, producătorii de sticlă şi ceramică, cărămizi, şi industria hârtiei - sunt capabili să cumpere şi să vândă permise in vederea emiterii CO2 . ETS funcţionează prin stabilirea unui plafon de CO2, sau o alocaţie de CO2, pentru cât de mult pot emite marii poluatori. Companiile care depăşesc indemnizaţia lor de CO2 sunt fie amendate, fie li se permite să cumpere cote neutilizate de la companiile ecologice. Cumpărarea cotelor (la o licitaţie) este mai ieftina decât amenda impusă companiilor care depasesc limita lor de CO2, creând astfel un stimulent pentru companii de a reduce emisiile lor de CO2 , de a investi în tehnologii ecologice, cum ar fi energia eoliana pentru a reduce emisiile de CO2 şi de a crea propriile venituri din vânzarea cotelor de CO2. Un MWh de energie electrică produsă prin cărbune emite aproximativ o tonă de CO2, un MWh de energie electrică produsă de gaz emite aproximativ o jumătate de tonă de CO2, în timp ce vântul-alimentat de energie electrică nu emite CO2. În cazul în care producătorii de gaze şi cărbune trebuie să plătească pentru emisiile lor de CO2, energia eoliana devine relativ mai ieftina, deoarece costurile sale de CO2 sunt zero.


Costul zero de CO2, în plus faţă de economiile din costurile de combustibil zero implicate în producerea de energie eoliană, înseamnă preţuri mai mici de energie electrică pentru consumatori, din momentul in care companiile de vânt vor trece economiile catre consumator. Odată ce se întâmplă acest lucru pe o scară largă, tehnologiile poluante de energie vor fi date la o parte din pieţele de energie electrică în care acestea devin prea scumpe comparativ cu cele ce folosesc vantul. Ce este un tarif feed-in?

Există diferite forme de subvenţii pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie în Uniunea Europeană. Mecanismul de sprijin pentru cele mai comune forme de energie electrică din surse regenerabile este tariful feed-in. Un tarif feed-in este un instrument economic conceput pentru a încuraja punerea în aplicare a unei politici. Pentru vânt, de obicei, aceasta include: accesul la reţea garantat, pe termen lung (15-25 ani) contractelor pentru energia produsă, şi preţurile de achiziţie, care se bazează pe costurile de generare a energiei regenerabile. Sub un tarif feed-in, utilitatile regionale sau naţionale de energie electrică trebuie să cumpere energie electrică din surse regenerabile. Aceste instrumente permit tehnologiilor ce folosesc surse regenerabile sa se dezvoltate, iar investitorii sa obţina un profit rezonabil pentru investiţiile realizate în domeniul energiei regenerabile. Din 2009, tarifele feed-in au intrat în vigoare în Austria, Belgia, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Ţările de Jos, Portugalia, Spania, Suedia, Elveţia şi Marea Britanie. Industriea eolienelor depinde de subvenţii?

Deşi industria eoliană primeşte unele subvenţii, si petrolul, gazele, cărbuni şi domeniul nuclear primesc la randul lor subventii mai mari decât cele oferite pentru vant .


Agenţia Internaţională a Energiei pentru 2010 World Energy Outlook arată că în 2009, consumul de combustibili fosili subvenţionati se ridica la 312 miliarde dolari, în timp ce energiile regenerabile, în acelaşi an au primit doar 57 miliarde dolari prin sprijin guvernamental. Cu alte cuvinte, energia regenerabilă a primit doar 1 $ pentru fiecare 5-6 $ dat la combustibilii fosili. AIE prognozează că sprijinul guvernamental pentru energia regenerabilă va ajunge pana la 205 miliarde dolari în 2035. Aceasta este dupa inca un sfert de secol în viitor - mai putin de două treimi din suma fiind consumata astazi pentru combustibilii fosili . Poate energia eoliene duce la creşterea securităţii energetice ?

Începând din 2008, UE importă 54% din energia sa şi acest lucru este setat să crească până la 70% până în 2030. Nu numai că este dependentă de alte ţări pentru mai mult de jumătate de combustibil, dar Europa este dependentă de ţări şi regiuni ale lumii, cum ar fi Orientul Mijlociu şi Rusia. Folosind o sursă locală de energie, cum ar fi vântul ajuta UE să fie mai mult de sine-stătătoare, dezvoltandu-si propria putere.

Energia eoliană creaza locuri de muncă?

În 2010, în jur de 190,000 de persoane au fost direct şi indirect, angajaţi în Europa - o creştere semnificativă de la 154,000 angajaţi în 2007. Locurile de muncă variază de la procesul de fabricaţie a componentelor şi turbinelor, instalarea şi întreţinerea fermelor eoliene, planificarea eolienelor . În prezent, există o lipsă de lucrători calificaţi şi ingineri în sectorul eolian. Ţări din UE au înregistrat creşteri uriaşe a locurilor de muncă, în special cu creşterea sectorului offshore. Până în 2030, s-au prezis 62% din cele 479,000 de persoane angajate in domeniul energiei eoliene vor lucra în sectorul off-shore. Germania are în prezent are 102,100 de persoane ce lucreaza în domeniul energiei eoliene. Până în 2020, mai mult de 462,000 de persoane vor fi angajate in domeniul energiei eoliene.


Ce pot face pentru a găsi un loc de muncă în domeniul energiei eoliene? --- Urmariti linkul ce va redirectioneaza catre portal de locuri de muncă al site-ului ---

5 motive pentru a deveni PARTENER Add-Energy !

Pentru inscrierea societatii dumneavoastra ca PARTENER ADDENERGY , accesati sectiunea Pentru mai multe detalii urmariti link-ul CONTACT si completati Formularul cu Solicitarile dorite !

Profile for Add Energy Romania

Noţiuni de bază referitoare la modalitatile de obtinere a energiei eoliene  

Notiuni de baza referitoare la modalitatile de obtinere a energiei eoliene

Noţiuni de bază referitoare la modalitatile de obtinere a energiei eoliene  

Notiuni de baza referitoare la modalitatile de obtinere a energiei eoliene

Profile for addenergy
Advertisement