__MAIN_TEXT__

Page 1

VINTERN 2017

HEMMAVID

Tips för en trygg och säker jul

Deckarförfattaren

Anders de la Motte hittar historierna i Bjuv och Billesholm

Enkelt och lite nyttigare helgsnacks

Gör ditt egen julgodis till både glöggfesten och hemmamyset


”För en författare finn det mycket spännande Bjuvs kommun” Prisbelönta deckarförfattaren Anders de la Motte, bördig från Billesholm, sadlade om från polis- och säkerhetschef till författare och är just nu ute och lanserar sin senaste bok Höstdåd – som utspelar sig på ett fiktivt Söderåsen.

Reftinge och Nedanås är ju fiktiva platser, men en hel del verkliga platser återfinns också i mina två senaste böcker som Folkparken i Billesholm, gruvdalen där Veronica faller ner i ett slukhål (ligger i Hultaskogen bakom mitt barndomshem i Södra Vram), pizzeriorna i Billesholm och krogen mittemot biblioteket där polischefen Månsson smyger in för en gräddstuvad pytt-i-panna men aldrig lyckas avsluta måltiden. I aulan mittemot håller han dessutom sin katastrofala presskonferens. Polisstationen i Bjuv, där jag en gång praoat, har stått mall åt polisstationerna i båda böckerna. Och den viktiga platsen Stenbrottet i Höstdåd har jag hört finns på riktigt.

Haha, jo jag har lovat markägaren att inte tala om exakt var stenbrottet ligger och det är inte heller utsatt på någon karta. Men jag tror nog att många kommuninvånare vet vilken plats jag menar. Jag och mina kompisar brukade cykla till stenbrottet på somrarna för att bada och campa, dels för att det var undanskymt men också för att det var lite farligt med det djupa vattnet och de branta klipporna. Det är faktiskt ”rätt” stenbrott på omslaget till Höstdåd, jag tog bilden då jag gjorde research inför boken.


ns ei

Hur ser du på byn och området du växte upp i – med vuxna, författarögon?

Från en författares synpunkt finns det många spännande moment i hela Bjuvs kommun. Dels arvet från gruvorna och Klondyketiden under andra världskriget, men också hur kommunen i likhet med många andra inlandskommuner i Skåne försöker hitta en ny identitet i 2000-talet i takt med att de gamla arbetsgivarna antingen drar ner eller försvinner. Som författare letar man efter den typen av dynamik, olika krafter som skaver mot varandra. Dessutom finns det en mängd fantastiska miljöer i kommunen som jag försöker lyfta fram i böckerna. Efter fem böcker som utspelar sig i Stockholm, är du ”hemmavid” i Skåne med senaste två böckerna. Vad betyder miljöbytet för handling och ton?

Att jag valt att växla ner från actiontempot i de tidigare böckerna och arbetar mer med psykologisk spänning snarare än biljakter och skottväxlingar. Småbyar är perfekta för den typen av handlingar, där konflikter kan pågå i generationer och mycket sker under ytan. Skåneböckerna har också en melankolisk ton som kommer sig av att jag själv återupptäcker både min barndom och ungdomstid, men också i stor utsträckning min egen hemtrakt. Jag antar att du redan är igång och skriver nästa bok, utgör Söderåsen ram i den också?

Jo, jag är i full gång med vinterboken som ska komma ut hösten 2018. Jag försöker byta miljö i varje bok. Den här gången blir det vintermiljöer intill en ganska avlägset belägen sjö och en nedgången stugby.

Namn: Anders de la Motte Bor: Lomma Familj: Anette och våra pojkar Felix 15 och Noel 12 Ålder: 46 Detta är något inte så många vet att jag är bra på: Att spela piano. Detta skulle jag vilja prova på: Rida islandshäst på Island Denna bok önskar jag att jag hade skrivit: Den store Gatsby Detta är mitt favoritord: Trollslända Detta är min favoritplats: Central Park i New York


Ny TV-leverantör till Bjuvsbostäder! Som ni vet har vi en ny TV-leverantör – Telia. Detta beror på att CanalDigital valt att inte förnya avtalet. Samtidigt går vi över till modernare teknik med bredband istället för de gamla koaxial kablarna. Det nya kollektiva TV-paketet från Telia är kanalpaket Start. SVT och TV 4 ingår i lägenhetshyran. Önskar ni ett annat tv-paket än det som ingår kan ni gå in på www.telia.se/tvpaket för att läsa mer om Telias utbud. Priserna blir rabatterade i och med det kollektiva avtalet. De som inte har hämtat ut TV boxar och switchar ombedes snarast göra detta på Bjuvsbostäders huvudkontor. Har ni frågor kontakta oss och har ni frågor om TV-kanalerna kontakta Kicki Skjöld på kicki.skjold@teliacompany.com. Nuvarande TV-sändningar med Canal Digital upphörde den 30/11.

Hallå där… PETER BREDIN, FÖRVALTNINGSCHEF PÅ BJUVSBOSTÄDER, HAR NI NÅGRA SPÄNNANDE BYGGPROJEKT PÅ GÅNG?

”Ja, vi planerar att bygga 7-14 radhus i enplan på Västergatan/Knutsgatan i Billesholm. Eventuellt kan det bli 21 radhus allt som allt. Vi arbetar fram ritningar nu för att söka bygglov och hoppas ha en upphandling klar i maj. Förhoppningsvis kommer bygget igång efter sommaren 2018.” VARFÖR BLEV DET JUST DEN HÄR PLACERINGEN AV RADHUSEN?

”Vi äger hälften av marken och därför blev det en naturlig placering.” FLER PROJEKT PÅ GÅNG?

”Vi har planer på att bygga ett punkthus på 4-5 våningar på Bjerringsväg/Storgatan i Ekeby år 2019. Men det är på ett tidigt planeringsstadie.”

Julpyssel och bingo med Hyresgästföreningen Alla barn (och vuxna) som tycker om att julpyssla ska besöka Hyresgästföreningens lokal på Norra Ringgatan 2 i Bjuv den 6 december då det vankas julpyssel, och den 20 december då det bakas pepparkakor med glasyr. Aktiviteterna pågår mellan kl. 18.00-19.30. Nästa år startar också det populära cafébingot i samma lokal.

Öppettider Jul och Nyår

(Vid akuta fel efter kontorstid ring journummer; 0766 470 470) Fredag 22/12 10.30 - 12.00 Juldagen 25/12 STÄNGT Annandag Jul 26/12 STÄNGT Onsdag 27/12, torsdag 28/12 och fredag 29/12 STÄNGT (enbart bokade besök) Måndag 1/1 STÄNGT Tisdag 2/1 10.30 - 15.00

- Man behöver inte vara medlem i Hyresgästföreningen för att vara med på aktiviteterna, alla boende i området Bjuvshem är välkomna, säger Magnus Djerf på Hyresgästföreningen och berättar att man gärna får kontakta honom om man har en idé om någon aktivitet. - Vi har pengar och lokal som ska användas till att skapa trivsel och gemenskap mellan de boende på områdena, säger han. En idé som redan är på diskussionsstadiet är en Matfestival.

- I Klippan ska Hyresgästföreningen anordna en Matfestival med flera länders smaker i fokus. Om det finns intresse för detta i Bjuv så försöker vi gärna få till det. Ju fler kulturer och matupplevelser, desto bättre! Kontakta Magnus Djerf magnus.djerf@hyresgastforeningen.se om du är intresserad av att vara delaktig i ditt områdes styrelse, vill starta upp en aktivitet eller delta på annat sätt med idéer och tankar.

Var slänger man trasiga julgranskulor? Under julen samlas soporna på hög. Hjälp till att sortera rätt så sparar vi både på miljö och ekonomi. Organiskt avfall: Alla julens matrester Kartong/Wellpapp/Förpackning: Julpapper, förpackningar Restavfall: Snören, rosetter, glitter, julgranskulor Hårdplast: Hårda plastförpackningar

Mjukplast: Mjukt plast och frigolit Metall: Värmeljushållare Återvinningscentralen: Julgran Återvinningscentralen/el: Elektriska ljusstakar och allt med batteri (även spelande julkort).


En trygg, skön jul Julen ska vara den där mysiga, lugna, sköna ledigheten när du har tid för dig själv och de som står dig nära, men det är också en tid då olyckor sker. Här kommer tips för största, möjliga julefrid.

HÅLL KOLL PÅ LJUSEN

December månad är den mest branddrabbade månaden på året. Största boven i dramat är levande ljus. Lämna aldrig ljus obevakade. Tänk också på att inte sätta flera värmeljus nära varandra eftersom de då kan flamma upp. Även matlagning orsakar en hel del bränder vid torrkokning. Lämna inte spisen! Brandvarnare är en billig livförsäkring och det bästa skyddet. Se till att batterierna fungerar.

HÅLL DIG PÅ FÖTTERNA

Broddar är ett bra halkskydd när det är hårdpackad snö och is. Du fäster dem på dina vanliga vinterkängor. Gåstavar är inte bara bra träning utan kan också ge stöd när det är lite halka ute. Cyklar du till och från jobbet året runt så är dubbdäck att föredra.

SE UPP FÖR DET SOM ÄR GIFTIGT FÖR FYRFOTA VÄNNER GÖR DET SVÅRT FÖR INBROTTSTJUVEN

Mörkret och det faktum att många är bortresta över

julen gör jobbet enkelt för inbrottstjuven. Men det går

att försvåra det. Belysning är viktigt både inomhus och

utomhus. Sätt på timer eller styr med app när du är borta. Ha inte värdesaker nära fönster, däremot gärna tidningar, kläder och annat. Lås dörren även om du är hemma!

BETALA HYRAN AUTOMATISKT

Det är trevligt att ställa fram godsaker när det kommer gäster. Men se till att inte hunden eller katten norpar av festligheterna. Choklad innehåller kakao vars ämne teobromin är giftigt för husdjuren. Mörk choklad innehåller mer av ämnet än ljus. Vindruvor och russin kan också ge allvarliga symptom för vissa hundar och julens blommor, som julstjärnan, julros, hyacint och amaryllis är giftiga.

Anslut dig till Autogiro och betala din hyra enkelt och smidigt. Gör du detta innan den 31/12 så bjuder vi dig på en biobiljett! Du ansluter dig enkelt via vår hemsida under fliken Bo hos oss. Spara och mejla in bekräftelsen eller kom in med en utskriven bekräftelse till vårt kontor i Bjuv. Email: ekonomi@bjuvsbostader.se Besöksadress: Solgatan 5J, 26731 Bjuv


Enkelt och nyttigare julsnacks

Godsaker hör julen till. Här kommer tips på julgodis som passar lika bra till glöggfesten som till hemmamyset: chokladdoppade clementiner, popcorn och vindruvor. 1. Smält chokladen i vattenbad* eller mikrovågsugn. 2. Doppa clementinklyftorna till hälften i chokladen och lägg dem på bakplåtspapper. Strö över kardemumma om du vill. Låt stelna och förvara i kylskåp.

FOTO: MOLLY YEH

3. Doppa vindruvor i chokladen och lägg upp på bakplåtspapper. Strö över krossad polkagris, mandel eller annat efter tycke och smak. Förvara i kylskåp. 4. Blanda popcornen med resterande choklad och lägg på bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt. Förvara i rumstemperatur. *Vattenbad: koka upp en kastrull med vatten. Ställ av den från värmen och sätt ned ett kärl med choklad i badet. Eller ha kastrullen stående på plattan på svag värme och ett fat ovanpå. Chokladen får inte bli för varm utan ska bara smälta långsamt.

Utmana dig själv med ett utflyktsinspirerat korsord i vinter. Vi kommer lägga ut rätt svar på bjuvsbostader.se här i sydneys ... är ligger fanns bjuv­ klätt gruv­ gruva med museet klinker från bjuvs kommun fäst­ folk dikt upp på danska

lock­ ande väsen fängelse för kort­ spelare?

en stat i väst­ afrika fester staden foto: bjuvs kommun

järnvägsstation fick kol­ bibel­ huggare skyndat avböjde man med ibland ark

pokal finns centralt i hemavan

hon spelade i bay­ watch

oljud

duktig

gruv­ verb

blir vär­ jer sig med sig

näve

sådana fanns i bjuv och billes­ holm

ej nej

trott

ett hot för gruv­ arbetarna

ett klassiskt drott­ ning­ namn

busken

bildar bok­ stäver

iväg ar­ betade i gruva smila

vik tropisk, peppar­ gul och kaks­ färg söt frukt skänker

fisknät

nej i london

vassbåt historia

den var en viktig del av bjuvs industri

över­ jäst öl

Solgatan 5I, 267 31 Bjuv

period

rede

tidigare klinker­ ort engelsk ålder

sam­ tyckt

kommer före ti i skala

en ort i väst­ man­ land

pacino, be­ kan skådis dömde somliga gråta fyndig­ heter för­ vandlas till

|

info@bjuvsbostader.se

© fröken uggla 2017

gruvgångar eller samhällen

042-851 50

|

bjuvsbostader.se

Profile for addemotion

Hemmavid 4-2017  

Hemmavid 4-2017  

Advertisement