__MAIN_TEXT__

Page 1

HÖSTEN 2018

HEMMAVID

LENA SCHILDFAT, BOLO

”tänk om man sparat ett plagg från varje år” UNDVIK SMÅ

FRIPASSAGERARE PÅ RESAN

Smakfulla utflyktstips på

Söderåsen


”Tänk om man sparat ett plagg från varje år” Nästa år firar klädbutiken och familjeföretaget Bolo 35-årsjubileum i Bjuvsbostäders lokaler på S. Storgatan 17. Lena Schildfat som driver butiken tillsammans med sina tre systrar har cyklat glad till jobbet varje dag i alla år.

LENA SCHILDFAT

På frågan om det funnits något mode som varit lika populärt under alla år, blir svaret paislymönstrat. Annars har trenderna kommit och gått och återkommit i nya uppdaterade varianter.

- Ja, det har jag verkligen. Det är ett otroligt roligt jobb, kanske till och med roligare nuförtiden när allt händer så snabbt, säger hon och syftar på branschens förändring.

- Hade jag vetat att jag skulle haft butiken i så här många år så hade jag sparat ett plagg från varje år. Tänk vad roligt att skylta upp med en årskavalkad i fönstret.

- Förr fick man varor två gånger om året, till hösten och våren, och fick hushålla med dem. Tog de slut så var det inte mer med det. Idag får vi nya varor varje vecka vilket gör att det alltid finns fina nyheter i butiken. Roligt för kunden och roligt för oss, menar hon.

Men Bolos historia började långt innan Lena öppnade 1984. Redan på 1960-talet startade hennes far och farbror herrklädesbutiken med namn efter sina initialer Bertil Olofsson och Lennart Olofsson. De sålde billiga kostymer och kavajer med stor framgång men lade

SLIPSKRIS BLEV STARTEN


En billig livförsäkring

Arbetet med radhusen på Knutsgatan fortsätter

En jordfelsbrytare bryter strömmen snabbt om höljet på en elprodukt skulle bli strömförande och någon samtidigt rör vid ett jordat föremål. På så sätt minskar risken att någon skadas och att brand uppstår. Du kan köpa en jordfelsbrytare som tillval via Bjuvsbostäder. Det kostar bara 25 kronor i månaden – en billig livförsäkring!

BJUVSBOSTÄDERS PLANER PÅ ATT BYGGA 21 MARKLÄGENHETER I BILLESHOLM BÖRJAR TA FART. FÖRETAGET SOM UPPHANDLATS ÄR GÖSTA BENGTSSON BYGGNADS AB OCH TANKEN ÄR ATT SÄTTA SPADEN I MARKEN UNDER JANUARI 2019. Under hösten påbörjas byggprojekteringen och efter det kommer Bjuvsbostäder kunna gå ut med datum för de olika byggetapperna. Klart är att det blir enplanshus med tillhörande uteplatser anpassade för målgruppen 55 + som ska byggas i tre etapper. Etapp 1 består av sex lägenheter på Västergatan/Knutsgatan på mark som idag ägs av Bjuvsbostäder och där det redan finns en detaljplan.

ner verksamheten 1977. Vid den tiden hade Lena inga planer på att ta över. - Jag var ung och hade små barn så det var inte min plan. Det som fick henne att ändra sig sju år senare var en tidningsartikel. - När en större matvaruaffär skulle öppna i Bjuv blev det en del skriverier i lokalpressen om var männen skulle köpa sina slipsar nu när det bara var matvaror för hela slanten. Då fick jag idén om att återuppliva Bolo men i nya lokaler mitt i stan, berättar hon. PERSONLIGT SORTIMENT

Sagt och gjort. Lena fick med sig sina systrar på tåget och Bolo nyöppnade. Fram till år 2000 var det en herrbutik, därefter har kunderna kunnat köpa både dam- och herrkläder. Bolo har många stamkunder som kommer långväga ifrån. Men det droppar alltid in nya kunder också. Något större hot från näthandeln har hon, till

LÄS M HEMS ER PÅ IDAN. Här ko mmer oc an ks mälan att k å intresse längre omma upp fram.

skillnad från många andra klädbutiker, inte känt av. - Jag tror att det beror på att vi inte är en kedja. Det sortiment vi tar in finns inte överallt. Som kund får man också en personlig service här som kanske inte är så vanlig idag. Jag känner många av mina kunder så väl att jag vet vilka plagg som skulle passa dem när jag packar upp nya leveranser, säger hon med ett skratt. Bolo har också satsat på en lite annorlunda form av marknadsföring, nämligen modevisningar. Föreningar, organisationer, företag och tjejgäng anlitar butiken som visar upp utvalda kollektioner. Ibland är det beställarens egna medlemmar som är modeller. - Det är väldigt uppskattat. I våras arrangerade vi nio modevisningar och redan nu har vi fem-sex bokningar till hösten, avslutar hon.

Se över källarförvaringen!

INGEN GLÖMMER VÄL ÖVERSVÄMNINGARNA I BJUV SOMMAREN 2016? VI HOPPAS NATURLIGTVIS ATT DETTA INTE SKA SKE IGEN, MEN NATUREN ÄR NYCKFULL OCH MAN KAN ALDRIG VETA.

För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att ni som har förvaring och lådor i källaren inte ställer detta direkt på golvet utan använder pallar av något slag som får upp kartongerna från golvytan. På så sätt förstörs inte eventuella minnen och liknande om det blir fler översvämningar. Det kan också vara bra att gå ner i källaren och kontrollera så att det inte finns spår från skadedjur eller inbrottsförsök med jämna mellanrum. Om du hittar något som inte är som det ska kontakta vår felanmälan via telefon 042-45 85 150 eller ”mina sidor” på hemsidan.


Ta inte med dig fripassagerare från semestern ‹Ska du resa söderut i höst

eller vinter? Så härligt! Försök bara att undvika ta med dig fripassagerare i krypformat hem.

De tre djur som trivs bäst i vårt bagage är faraomyran, den tyska kackerlackan och vägglusen. Alla tre förökar sig snabbt och är svåra att bli av med om de inte upptäcks i tid. Kackerlackan gillar vårt inomhusklimat, är snabb, klättrar på väggar och äter i stort sett vad som helst. Knyt soppåsar och låt inte husdjurens mat stå framme om du har tyska kackerlackor i hemmet – och kontakta Anticimex! Faraomyran tycker om sötsaker så undvik att ha choklad i bagaget så slipper du kanske ta med den. Vägglusen är värst. De gömmer sig i sängar och möbler på dagarna och suger blod på sovande människor på nätterna – vilket kan ge svullnad, rod-

nad och klåda. Ett tips på resan för att undvika att få med dig vägglusen hem är att låta kläderna vara kvar i resväskan och ställa den högt upp och långt ifrån säng eller soffa. Finns det små svarta bläckstreck under sängen så kan det vara spillning från lössen. Byt rum! Misstänker du att du fått med vägglöss hem i bagaget tvätta det som går i 60 grader och lägg det i frysen i en vecka. Dammsug väskan noga, frys in dammsugarpåsen och släng efter några dygn. Om du misstänker att det finns skadedjur i eller kring lägenheten ber vi dig omgående kontakta Anticimex på telefon 0771-40 11 00. Det är gratis!

Besök gärna oss

042-780 80 | Södra Storgatan 15, Bjuv

042-705 67 | Södra Storgatan 15, Bjuv

042-825 25 | Södra Storgatan 17, Bjuv

042-780 80 | Södra Storgatan 17, Bjuv


NY PÅ JOBBET: HANNA KEMP

”Jag är bra på att skapa relationer” Hanna Kemp började tjänsten som administrativ chef på Bjuvsbostäder den 1 augusti. Vi ställde några frågor om bakgrund och förväntningar. VAD HAR DU MED DIG I BAGAGET?

Jag har jobbat med ekonomi- och personalfrågor i ett antal år, mestadels inom det privata, och är redovisningskonsult och löneekonom i botten. Nu senast kommer jag från en roll som utbildningsledare inom YH (Yrkeshögskoleutbildning).

VILKEN ÄR DIN ROLL PÅ BJUVSBOSTÄDER OCH VAD VAR DET SOM FICK DIG ATT SÖKA TJÄNSTEN?

Min roll handlar om att leda och utveckla den administrativa delen av bolaget. Jag tilltalades av tjänstens innehåll och fick ett bra intryck av ledarskapet på Bjuvsbostäder när jag var där på intervju. VILKA ÄR DINA STYRKOR I EN ROLL SOM DENNA?

Jag är bra på att skapa goda relationer mellan människor, jag är noggrann och resultatinriktad. Jag är också bra på att

överblicka processer och ta fram enkla och effektiva arbetsmetoder. Dessutom är jag väldigt intresserad av ledarskapsfrågor och har haft ledande befattningar tidigare. VEM ÄR DU TILL VARDAGS NÄR DU INTE ARBETAR?

Då är jag mamma till två hästintresserade döttrar, bor i Ängelholm med man och familj. Jag är gärna ute och promenerar, påtar i trädgården eller gör utflykter. Jag tycker också om att resa, favoritresmålet hittills är Sydafrika som både var en fantastiskt vacker plats och en känslomässig utmaning att besöka.

Dags att flytta hemifrån snart? HAR NI UNGDOMAR SOM BOR HEMMA FORTFARANDE? TIDEN GÅR FORT OCH SNART ÄR DET DAGS FÖR DEM ATT STÅ PÅ EGNA BEN. Ni vet väl att man kan stå i bostadskö hos Bjuvsbostäder från det att man har fyllt 16 år? Men man måste vara 18 år för att söka en lägenhet och skriva hyreskontrakt. Den som registrerat sig på hemsidan får en poäng per dag i bostadskö. Unga som står i kön från 16 år har på det sättet redan samlat många dagar när det blir dags att flytta till eget boende. Om flera stycken är intresserad av en lägenhet är det den med flest poäng, och som uppfyller vår uthyrningspolicy, som erbjuds lägenheten.


Några smakfulla utflyktstips! GUNNARÖDS GÅRD: Ekologisk mjölkgård med egen kalvdans och ostkaka. BONNARPS HJORTGÅRD: Viltdelikatesser i gårdsbutiken och chans att se hjortar på nära håll. BJÄRHUS GÅRDSBUTIK: Charkutbud som fyller en saluhall. Ekologiskt lamm och nöt samt grönsaker från gården.

FOTO: MICKAEL TANNUS

Smaka av Söderåsen SOM BOENDE I BJUV, BILLESHOLM OCH EKEBY HAR DU VACKRA, VILDA SÖDERÅSEN ALLDELES INTILL. HÄR BJUDS DET INTE BARA PÅ NATURUPPLEVELSER – UTAN OCKSÅ PÅ SMAKUPPLEVELSER. Gårdsbutikerna och de lokala producenterna är många runt Söderåsen. Gör en höstutflykt och smaka av bygdens alla delikatesser. Flera av aktörerna ingår i samarbetet Smaker från Söderåsen som arrangerar den årliga Matmarknaden den 7 oktober på Skäralids Camping & Vandrarhem. - Marknaden är välbesökt och förutom utställare från Smaker på Söderåsen så kommer andra hantverkare med Söderåsanknytning. Sandra Mastio, som blev Sveriges mästerkock för några år sedan, kommer till marknaden och lagar mat på medlemmarnas produkter två gånger under dagen, säger föreningens ordförande Tomas Isberg på Sånnagården. Smaker från Söderåsen startade som ett leaderprojekt för att stärka småskalig livsmedelsproduktion på Söderåsen. Förra året nominerades föreningen till Skånska Gastronomipriset i kategorin Årets Skånska Destination. - Det är väldigt kul att vårt samarbete resulterar i uppmärksamhet. Vi har ju skapat föreningen för att samverka och på ett bättre sätt kunna nå ut till kunderna, säger Tomas.

SKÅNEHILL GÅRD: Gårdsbutik och bryggeri. Egna delikatesser. DYMÖLLANS ÅLRÖKERI: Hemlagade fisk- och skaldjursdelikatesser. SKÄRALIDS RESTAURANG: Menyer med fokus på närproducerat och ekologiskt. STENESTAD PARK: Odlingar, guidade vandringar i parken och café. SVARTA SVÄNGENS KÖTTBOD: Gårdsbutik med kött-, korv- och charkprodukter. ÅSTORPS SPETTKAKSBAGERI: Bakar spettkakor som säljs i egen butik. ÅDALA GÅRD: Ekologiskt mejeri, butik och utomhuscafé. SÅNNAGÅRDEN: Gårdsbutik med grönsaker och bär från egen odling, även blommor, stenugnsbageri, presentaffär, kaffestuga med hembakat bröd. LYCKERÖDS LANTGÅRD: Ekologiskt inriktad gård med lammproduktion. Lammlådor med mera säljs på gården. Mer info om matmarknaden och fler aktörer på www.smakerfransoderasen.se

Solgatan 5I, 267 31 Bjuv | 042-851 50 | bjuvsbostader.se | 042 - 458 50 | bjuvsbostader.se Se51 hemsida för öppettider under julkundtjanst@bjuvsbostader.se och nyår.

Mejerigatan 1, 267 31 Bjuv

Profile for addemotion

Hemmavid nr 3 2018  

Hemmavid nr 3 2018  

Advertisement