Hemmavid - nr 2 2022

Page 1

HEMMAVID
VINTERN 2022

34 nyproducerade lägenheter

Uthyrningen av nyproducerade lägenheter i projekt Akela

Oj vad det går fort! Nu är stommen till femvåningshuset på plats. Vi har förstått att det är många som följer vår byggnation mittemot Coop/ Systembolaget i Bjuv med stort intresse. Sammanlagt blir det 34 nya lägenheter: ettor, tvåor, treor och fyror.

Huset kommer vara riktigt energisnålt. Bland annat installerar vi 300 kvadratmeter solceller

på taket. Det finns massor mer spännande information att läsa om projektet på vår hemsida.

Uthyrningen av lägenheterna kommer påbörjas först efter årsskiftet då vi väntar på besked om projektet kommer beviljas investeringsstöd. Önskar du mer information om projektet när vi kommer igång med uthyrningen är du välkommen att skicka e-post till kundtjanst@bjuvsbostader.se eller ringa vår kundtjänst på 04245 85 150 (vardagar kl. 10-12) så noterar vi dina kontaktuppgifter och meddelar dig när det är dags för uthyrningsstart.

Nya lägenheter på Solgatan

Under året har vi också byggt 6 nya lägenheter på Solgatan 7 i Bjuv. Lägenheterna har tidigare varit kontor som vi nu byggt om till nya moderna lägenheter.

Lägenheterna erbjuds i tre olika storlekar med inflyttning under januari 2023. Lägenheterna hyrs ut på vår hemsida.

BJUVSBOSTÄDER KVARTERET ULVEN

Känner du till att kommunen har Trygghetsvärdar?

Kommunens trygghetsvärdar arbetar för att öka tryggheten, minska brottsligheten och förebygga oönskade händelser.

Trygghetsvärdarna arbetar huvudsakligen kväll och tidig natt och har regelbunden kontakt med bl.a. polis, socialtjänst, skola och nattvandrarna. Trygghetsvärdarna pratar gärna med dig som känner dig otrygg eller om du har tips på områden där du tycker att det behövs mer vuxennärvaro.

Så kontaktar du trygghetsvärdarna: Telefon: 0730-462351 eller 0730-466697 e-post: martin.persson@bjuv.se eller cam.eliasson@bjuv.se

Du ska alltid ringa 112 vid pågående brottslighet eller vid livsfara.

Ny hemsida

Vid månadsskiftet november/ december lanserade Bjuvsbostäder en ny hemsida. Den nya hemsidan är utformad för att vara enklare att navigera och hitta på. Inledningsvis kommer sidan att innehålla lite mindre information än den gamla hemsidan men detta kommer utökas under december och januari.

Almanacka 2023

Med hänsyn till miljön kommer vi i år liksom förra året inte dela ut almanackor. Vill du ha en almanacka är du istället välkommen att hämta i vår Bobutik. Den kommer finnas tillgänglig att hämta utanför vårt kontor på Mejerigatan 1, vardagar mellan kl. 10:00-12:00 under december.

Även Bjuvsbostäders personal behöver ha lite ledigt, vilket innebär att vi är färre personal under jul- och nyårshelgen. Förutom röda dagar och helg är alla i personalen lediga eftermiddagen torsdag 22/12 och hela fredagen den 23/12. Ovan innebär att vi inte har någon telefontid fredag 23/12.

Under jul- och nyårshelgen slängs det mer sopor än normalt. I kombination med röda dagar och helgscheman hos renhållningsbolaget kan det då lätt

bli lite stökigare än vad det annars är. Med anledning av detta ber vi alla att hjälpas åt att se till att soporna hamnar i rätt kärl, och inte utanför.

När du firat färdigt går det bra att lägga

julgranen vid sidan

om miljö- rummet så fraktar vi bort den.

Projekt som vi genomfört under året

Året börjar gå mot sitt slut och här följer en liten summering av de projekt som vi genomfört i våra fastigheter under året:  Helt nytt fjärrvärmesystem på Bjuvshem  Renovering av miljörum på Brogårda  Renovering av samtliga lekplatser  Fönsterbyte på del av Hagströmsgatan  Nyproduktion av 34 lägenheter på Ulven 3 i Bjuv (färdigställs till sommaren/ hösten 2023)  Modernisering av dagvattensystemet på Bjuvshem  Energisparprojekt på Bjuvshem  Solgatan 7 i Bjuv, ombyggnad av lokal till 6 lägenheter (färdigställs i januari 2023) 

Upprustning av parkeringsplatser på Solgatan i Bjuv 

Upprustning av parkeringsplatser på Biblioteks- och Nygatan i Billesholm 

Upprustning av skyddsrum på Bjuvshem. Samtliga av Bjuvsbostäders skyddsrum är godkända och fullt fungerande

Vi vill passa på att önska alla våra hyresgäster en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Energispartips

Den senaste tidens höga energipriser innebär större intresse för att sänka sin energiförbrukning. Här är några smarta energispartips på vad du kan göra för att sänka din egen elräkning, men också när det gäller den gemensamma förbrukningen.

DISKA SMART

Om du diskar i en kvart under rinnande varmvatten går det åt 75 liter. Använd istället en balja eller en diskpropp. Om du använder diskmaskin: Kör med full maskin.

KOKA UPP VATTEN I VATTENKOKARE ISTÄLLET FÖR I EN KASTRULL PÅ SPISEN

Använd vattenkokaren också när du ska koka upp vatten till potatis, ägg eller grönsaker. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen. Om alla svenska hushåll kokade upp 2 liter vatten i vattenkokare varje dag istället för att koka i en kastrull på spisen – skulle vi spara motsvarande hushållsel till 50 000 villor.

SÄTT LOCKET PÅ KASTRULLEN

Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare. Det räcker med bara lite vatten i botten när du kokar ägg, potatis och grönsaker. Maten blir kokt av ångan. Du kan spara över 30 procent energi med locket på.

ANPASSA KASTRULLENS

STORLEK TILL PLATTAN

Buckliga och repiga kastruller drar mer energi. Använd kastruller och stekpannor med plan botten och som passar till plattans storlek. Om spisplattan

är 1 cm större än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 procent.

UTNYTTJA EFTERVÄRMEN

Stäng av spisen (om du inte har induktionsspis) och ugnen en stund innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen. Om du bakat – passa på att laga mat i ugnen efteråt när den ändå är varm. Öppna inte ugnsluckan i onödan – varje gång du öppnar sänks temperaturen mellan 25 och 50 grader.

STÄLL IN RÄTT TEMPERATUR I KYL OCH FRYS

I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Håll koll genom att sätta in en termometer. För varje grad extra kyla ökar du energiförbrukningen med 5–10 procent.

TINA FRYST MAT I KYLEN ISTÄLLET FÖR MICRON

Ska du tina upp mat från frysen? Maten mår bättre av att du tar ut den i god tid och låter den tina i kylen istället för i micron. Låt även den varma maten svalna innan du lägger in den i kylen eller fryser in den.

FELANMÄL DROPPANDE KRANAR OCH LÄCKANDE TOALETTER TILL BJUVSBOSTÄDER

En droppande kran kan på en dag dra lika mycket energi och vatten som en dusch och det till ingen nytta. Står kranen och droppar ett helt år motsvarar det 100 fyllda badkar med vatten – helt i onödan!

Tävling: Vinn biobiljetter!

Steker du ägg på motorhuven eller vattnar du dina krukväxter med regnvatten? Dela med dig av ditt bästa energispartips och få chansen att vinna två biobiljetter. Skicka ditt/dina förslag till kundtjanst@bjuvsbostader.se senast 30 december. Skriv "Tävling energispartips" i ämnesraden. Vi utser tre vinnare. Vinnarna annonseras på hemsidan under januari 2023.

I en läckande toalett kan över 1000 liter vatten per dygn försvinna i onödan. Det motsvarar nästan sju fulla badkar – per dygn!

STÄNG AV ALLT MED ETT TRYCK – ANVÄND GRENKONTAKT MED STRÖMBRYTARE

När du stänger av datorer, teveapparater och spelkonsoler med fjärrkontrollen blir de inte helt avstängda. De står i standbyläge och drar då energi. Du kan sannolikt spara 400-800 kWh/ år genom minskad standbyanvändning. Med dagens energipris kan det minska de årliga kostnaderna med över 1500 kronor.

SLÄCK LYSET NÄR DU GÅR UT UR RUMMET

Och om du fortfarande har någon gammal glödlampa eller halogenlampa hemma, byt till LED istället. Du minskar energiförbrukningen med 90 procent genom att gå över till LED där det idag finns halogen.

FELANMÄL TILL BJUVSBOSTÄDER

Om belysning i gemensamma utrymmen eller på gården är tänd i onödan.

Energispartipsen är hämtade från Sveriges Allmännyttas Energisparkampanj. Vill du ha fler tips på hur du spar energi, besök: www.allmannyttan.se

Ω

Det går även bra att ringa oss för att boka ett personligt möte. 042-45 85 150 TELEFONTIDER

Kundtjänst: Måndag-fredag kl. 10-12 Besiktningsfrågor: Måndag-fredag kl. 8-16

Jour

Ring vår jour dygnet runt vid akuta ärenden eller vid störningsanmälan efter kontorstid.

Den årliga hyresförhandlingen

För närvarande pågår förhandling av den årliga hyreshöjningen som normalt sett infaller den 1 januari varje år. I år har parterna på hyresmarknaden (Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna) kommit överens om en gemensam modell för hur hyrorna ska förhandlas. Bjuvsbostäder återkommer med mer information när de årliga hyresförhandlingarna är klara. Om förhandlingarna drar ut på tiden och det inte hinner aviseras till 1 januari, kan det komma att bli en så kallad retroaktiv hyreshöjning som tas ut på efterföljande hyresavier.

Bobutiken blir kortoch kontantfri

Från och med 1 januari 2023 tar Bjuvsbostäder inte längre emot kort i vår Bobutik. Anledningen till förändringen är saknat behov. Sedan tidigare tar vi inte emot kontanter. Swish fungerar dock även fortsättningsvis.

Det är dock sällan eller aldrig någon betalar sin hyra i Bobutiken. Hyran ska ju nämligen betalas enligt informationen på hyresavin. Smidigast är att använda sig av autogiro – då sparar vi dessutom på miljön då vi slipper skicka ut en pappersavi.

På vår hemsida kan man enkelt lägga upp sig för autogiro med hjälp av BankID. Gå in på bjuvsbostader.se och fyll i formuläret ”Autogiroanmälan, medgivande” och signera. När allt är klart får du en bekräftelse på sms. Om du saknar BankID och vill anmäla dig för autogiro, kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig.

0766-470 470 HISSJOUR ANTICIMEX TELIA 0766 – 470 470 0771 - 40 11 00 90 200 Vid olycksfall och brand ring alltid 112 först! Mejerigatan 1, 267 31 Bjuv | 042 - 458 51 50 kundtjanst@bjuvsbostader.se | bjuvsbostader.se
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.