__MAIN_TEXT__

Page 1

VÅREN 2018

HEMMAVID

Bjuvsbostäder flyttar till nya lokaler På Wrams Gunnarstorp laddar skytten

Marcus Svensson för OS 2020

I Billesholm kan du välja och vraka bland cyklarna I EN AV SVERIGES STÖRSTA CYKELAFFÄRER


SKEETSKYTTEN MARCUS SVENSSON TOG SILVER PÅ OS I RIO 2016. NU SIKTAR HAN MOT OS I TOKYO 2020. TILL VARDAGS BOR OCH ARBETAR HAN PÅ WRAMS GUNNARSTORP PÅ SÖDERÅSEN.

FOTO: MICKAEL TANNUS & WWW.SKYTTESPORT.SE

Med siktet inställt på OS 2020

Namn: Marcus Svensson Ålder: 28 år Familj: Sambo Rebecka och dotter Agnes Detta gör jag helst när jag är ledig: Är med familjen eller jagar Detta vet inte så många att jag är bra på: Köra rally Detta skulle jag vilja lära mig: Slappna av Jag försöker leva efter mottot: Gör det du hinner, du hinner aldrig färdigt ändå!


efter att ha skjutit fullt. Det tog ett tag innan jag kunde glädja mig åt att faktiskt ha vunnit en silvermedalj – som så klart är stort det med. Vilka mål – kort- och långsiktiga strävar du efter att nå nu?

Hur blev skyttet en så stor del av ditt liv?

Min pappa var jägare och tävlade i yngre dagar. Han blev bland annat svensk mästare. Så det är kanske inte så konstigt att jag har följt i hans fotspår. Skytte är en lite speciell sport och det underlättar med intresserade föräldrar. Vad är tjusningen med sporten?

Jag älskar själva skyttet. Och det är något speciellt med just lerduveskytte, att lyckas med samma sak 125 gånger i rad - vilket är antalet lerduvor i en tävling för herrar. Som 14-åring blev du yngste svensk att vinna SM-guld för seniorer, vilka är dina styrkor?

Jag är bäst när det gäller. Jag kan hålla nerverna i styr. Har ett starkt psyke och tror på vad jag gör. Jag och Stefan Nilsson från Trelleborg är lika gamla och tränar och tävlar mycket ihop. Utan honom hade jag nog inte varit där jag är idag. Vi taggar varandra hela tiden.

Du har tävlat i två OS. London och Rio, vilka är dina starkaste minnen från OS i Rio 2016?

Det var stort att komma till final. En riktigt häftig känsla. Det andra starka minnet är min besvikelse över att missa sista duvan och därmed bli silvermedaljör. Italienaren Gabriele Rossetti vann

Året efter OS tränade jag som vanligt men tog det väldigt lugnt med tävlandet. Det tar mycket på krafterna att förbereda och prestera i ett OS, så det var skönt att kunna samla kraft och energi igen. Dessutom fick jag en liten dotter året innan så jag passade på att ägna tid åt henne istället. Nu siktar jag på OS i Tokyo 2020. Vilka hinder och möjligheter ser du på vägen mot OS i Tokyo?

Jag ser väl egentligen inga större hinder. Det handlar om att träna som vanligt, och framför allt att tävla. Genom att tävla så mycket som möjligt nöter man in teknik och får den viktiga rutinen och erfarenheten. Nästa år delas platserna till Tokyo ut och då gäller det att vara på topp. Med lite tur och en medalj i världscupen så är platsen säkrad.

BJUVSBOSTÄDER FLYTTAR TILL NYA LOKALER I början av april flyttar Bjuvsbostäders kontor till nya lokaler på Mejerigatan 1. I fastigheten finns sedan tidigare bland annat Familjecentralen. – Läget är centralt och vi kommer att kunna ta emot kunderna på ett mycket bättre och kundvänligare sätt, säger Mats Nilsson på Bjuvsbostäder. De nuvarande lokalerna på Solgatan är inte byggda för kontor utan är före detta lägenheter. Nu ska Bjuvsbostäder återställa lokalerna till lägenheter för seniorer. – Det blir en bra lösning. Vi får fler lägenheter, och samtidigt bättre anpassade kontorslokaler. Det ser vi fram emot.

Du arbetar till vardags som jägare på Wrams Gunnarstorp slott. Berätta!

Jag har varit yrkesjägare på godset i åtta år och flyttade hit med familjen för fyra år sedan. Hela Söderåsen är en fantastisk plats. Jakten är den lilla delen i yrket, mycket handlar om att se till att viltstammen mår bra och skapa möjligheter för dem att få naturlig föda. Vi arrangerar också jakter. Du är också VD på Söderåsens Shooting & Events. Vad är det?

Det är en så kallad skjutbiograf där man skjuter inomhus med skarp ammunition på olika jaktfilmsekvenser som visas på en filmduk. Det är både en träningsanläggning för jägare och en plats för kompisgäng, företag, svensexor med mera att ha ett riktigt kul event.

Ett stort GRATTIS till Bjuvsbostäders ordförande Lennart Granström som fyllde 75 år den 25 januari!

WRAMS GUNNARSTORP SLOTT: Gården har anor från 1500-talet, men dess nuvarande byggnader är från 1630-talet. I juli 1749 besöktes slottet av Carl von Linné som beskrev trädgårdens avenboksallé och praktfulla buxbomshäckar. Slottets 300-åriga parkanläggning är tillgänglig för allmänheten.


SÅ HÄR GÅR DET TILL:

Hjälp blomningen på traven Våren känns i luften. Men nätterna kan fortfarande bli kalla och det dröjer ett tag till innan vi kan börja plantera i trädgård och på balkong. Däremot är det en utmärkt tid för att förkultivera plantor.

Förkultivera betyder att förså plantor inomhus som sedan planteras ut när det inte längre är risk för frost. Det är lite olika från frö till frö hur tidigt man kan så dem, det står på förpackningen. I handeln finns miniväxthus och sålådor för förkultivering men egentligen räcker det med avklippta mjölkförpackningar. Sålådorna ska också ha ett genomskinligt lock, men det går bra med en vanlig plastpåse. Gör plats på fönsterbrädan eller på inglasad balkong/uterum.

1.

Se till att det finns hål i botten på krukorna. Fyll dem med fuktig såjord (bättre än planteringsjord när fröna ska gro).

2. Läs på förpackningen hur fröna ska

sås. Även om de ska sås glest så kan man ta ett par frön i varje kruka ifall någon inte dyker upp. Plocka bort de mest klena.

3. Vattna ordentligt med vattenspruta. Täck med lock eller plastfilm. 4.

Ställ plantorna ljust, men inte i direkt solsken förrän de vuxit till sig. Lufta dem varje dag, eller gör små hål i täcklocket.

5.

När plantorna vuxit till sig lite, kan man plantera om dem i näringsrik jord och större kruka.

6.

När det är dags att plantera dem utomhus, vänj dem först vid utomhusklimatet. Ställ dem utomhus några timmar åt gången.

Hallå där Hans-Erik Nilsson… …fastighetstekniker i Billesholm. Du arbetar din sista dag den 15 mars och blir pensionär. Hur känns det? Det är lite både och. Jag har drivit eget företag i 22 år och arbetat på Bjuvsbostäder i sammanlagt 17 år. De tre första på Riksbyggen som då förvaltade Bjuvsbostäder. Jag har alltid

pannor till toaletter, vaskar, kylar, inred-

under årens lopp, och mina tre döttrar

varit igång.

ning med mera. Det roligaste har varit

är också husägare. Så det lär nog inte

att reparera saker, lösa problem och

bli sysselsättningsproblem.

Vad har varit roligas med jobbet? Som fastighetstekniker får jag felan-

träffa människor.

Jag vill också passa på att tacka alla

mälningar från kontoret och åker ut

Vad kommer du ägna din tid till nu?

kollegor och hyresgäster för åren på

och löser dem. Det kan gälla allt från

Jag har ett hus som har blivit eftersatt

Bjuvsbostäder.


Cykelsäsongen är här I BILLESHOLM FINNS EN AV SVERIGES STÖRSTA CYKELAFFÄRER, JÖNSSONS CYKELAFFÄR. HÄR HITTAR MAN ALLT FRÅN KLASSISKA MODELLER TILL EGENDESIGNADE RARITETER. – Hos oss är utan tvekan den klassiska mormorscykeln med bred sadel, svängd ram och cykelkorg den mest populära – bland alla åldrar. Barn från 9-10-årsåldern, herrar och damer, alla köper mormorscyklar, säger Sven Jönsson som äger butiken tillsammans med sin bror. Intresset för elcyklar är också stort. Med en elmotor som assisterar är det ingen konst att komma över de branta backarna. Från och med februari i år kan den som köper en elcykel dessutom söka bidrag hos Naturvårdsverket. Premien motsvarar 25 procent av priset. På Jönssons cykelhandel har de också specialdesignade cyklar som är något alldeles extra. – Vi designar några egna modeller i väldigt begränsad upplaga. Det kan vara cyklar med rosor eller tulpaner. Riktiga konstverk och en perfekt present, säger Sven. Oavsett vilken cykel du har så rekommenderar Sven att serva cykeln, minst en gång om året. – Då håller den sig i trim och är både säker och bekväm att köra.

Tips!

b

Högst upp på Söderåsen ligger Klåveröds strövområde. För mountainbikecyklister finns en anlagd terrängbana på 4,7 km som går över stock och sten i strövområdets norra del. FOTO: MICKAEL TANNUS


Säkrare dörr som tillval Till en månadskostnad som framförhandlats i samarbete med Hyresgästföreningen kan du välja tillval för ett personligare hem. Men också för ett säkrare hem. Bland tillvalen ingår inte bara exempelvis vitvaror och golvbeläggning, utan också säkerhetsdörrar och brytskydd till altandörr. En säkerhetsdörr försvårar ett eventuellt intrång rejält. Som en bonus reducerar den ljud från trappuppgången och skyddar bättre mot brand än en traditionell dörr. Om du har, eller funderar på att skaffa, en säkerhetsdörr, kontakta också ditt försäkringsbolag. Många bolag sänker premien för hushåll som har en säkerhetsdörr eftersom det klassas som skadeförebyggande åtgärd. Vid intresse, kontakta Bobutiken eller gå in på ”mina sidor” på vår hemsida.

Kontaktuppgifter FOTO: REGION SKÅNE © HELENA BERGQVIST

Konstrundan – ett säkert vårtecken Under påsken öppnar konstnärerna traditionsenligt ateljéer och verkstäder för besökare. Ett tips är att starta din runda på samlingsutställningen i Landskrona där alla deltagarna representeras med ett verk. Närmast öppna ateljé finns i Ekeby hos konstnär Anna-Karin Albihn. Konstrundan i nordvästra Skåne pågår 30 mars - 8 april. Läs mer om deltagarna och ladda ner karta på konstrundan.se

Solgatan 5I, 267 31 Bjuv

|

Har du flyttat? Bytt mobilnummer? Glöm inte att uppdatera dina kontaktuppgifter i vårt system! Du gör det enkelt via ”mina sidor”, via infomail eller via direktkontakt med vår personal i Bobutiken.

Autogiro Betala gärna din hyra med autogiro så undviker du försenade inbetalningar eller extra avgifter och vi slipper hantera kontanter! Blanketten för att ansöka om autogiro finns på hemsidan: www.bjuvsbostader.se/bo-hososs/hyran/

Solgatan 5I, 267 31 Bjuv | 042-851 50 | bjuvsbostader.se info@bjuvsbostader.se 042 - 458 51 50 | bjuvsbostader.se Se hemsida för öppettider under jul och nyår.

Profile for addemotion

Hemmavid 1-2018  

Hemmavid 1-2018  

Advertisement