__MAIN_TEXT__

Page 1

VÅREN 2017

HEMMAVID

Branden förändrade allt Lars och Siva Ekelund drabbades av branden på Korngatan

Har du vackraste trädgården eller balkongen? Var med i Bjuvsbostäders tävling med fina priser.

Nu blommar Lucys trädgård

Ta del av hennes tips och inspiration för en blomstrande uteplats.


Bjuvsbostäder sponsrar Hyresgästföreningen Bjuvsbostäder betalar årligen Hyresgästföreningen med verksamhet i Bjuv, Billesholm och Ekeby nästan 200 000 kronor. Pengar som går till olika aktiviteter och sammankomster.

– Genom dessa bidrag kan Hyresgästföreningen bjuda på kaffe, anordna aktiviteter för barnen, fixa bouleträffar, grilla med mera, säger Mats Nilsson, vd Bjuvsbostäder. Av 200 000 kr går drygt 67 000 kr till verksamheterna i de olika områdena, hur mycket baseras på antalet hyresgäster, resten går till Hyresgästföreningens regionkontor i Helsingborg, för att betala representanternas vidareutbildningar, och utveckla verksamheterna i våra bostadsområden.

Tävling: Bjuvsbostäders vackraste trädgård/ balkong Är du en inbiten trädgårdsnörd, en balkongfantast eller nyfrälst växtälskare? Utmana då dig själv och var med och tävla om årets vackraste trädgård eller balkong. Tävlingen är öppen för alla som bor inom Bjuvsbostäder, och vi utser TVÅ vinnare. Förutom ett grönt och skönt hem så har du chans att vinna ett presentkort på 500kr

En del ca 10 000 kr går till BIK, Boinflytandekommittén, med representanter från Bjuvsbostäder och de lokala hyresföreningarna som träffas fyra gånger om året för att diskutera olika projekt och förslag på hur man kan öka trivseln i områdena. En ombudsman från Hyresgästföreningen sätter agendan för dessa träffar och arrangerar också studiebesök för gruppen en gång per år. – Förra året besökte vi ekostaden Augustenborg i Malmö som visade upp många spännande och nytänkande projekt som involverade hur vi tar hand om dagvattnet i kanaler och dammar, gröna tak och mycket mer. Året innan var vi i Halmstad och tittade på deras odlingar i bostadsområde, säger Mats Nilsson och uppmanar alla som brinner för en speciell fråga, eller som bara vill engagera sig allmänt i boendemiljön att höra av sig till Hyresgästföreningen eller Bjuvsbostäder. – Det är alltid bra att få in människor med nya tankar och idéer!

till Ödåkra Uteplantor, ett växtstöd för pioner som Eldgarden sponsrar OCH biljetter till Sofieros färgsprakande Trädgårdsfest i augusti. Där får du gratis rådgivning, professionella tips och massor av inspiration och kreativa idéer.

Anmäl dig och din trädgård / balkong och få mer information på bjuvsbostader.se/tavling

Tävlingen kommer att avgöras den 31/7 av jury från Bjuvsbostäder och Hyresgästföreningen. De kommer att bedöma vem som skapat en både vacker och personlig trädgårdsmiljö.

Solgatan 5I, 267 31 Bjuv | 042-851 50 | bjuvsbostader.se Se hemsida för öppettider under jul och nyår.


”Hjälpen efter branden var ovärderlig”

– Det var en tisdag i oktober förra året. Klockan var runt 18 och vi hade precis ätit. Jag satte mig vid tv:n och Siva tog fram ett handarbete, när grannen bredvid plötsligt knackade på fönstret och frågade om jag hade en vattenslang. Det visade sig att det brann i hennes lägenhet, berättar Lars. Därefter gick allt snabbt. Branden spred sig till intilliggande lägenheter på bara några minuter och Lars och Siva var tvungna att lämna hemmet i all hast på grund av den giftiga röken. Lars fick med sig en mobiltelefon och plånboken, Siva fick inte ens skor på fötterna. Husgeråd, viktiga papper och dokument, kläder, Lars alla instrument som han spelar med i musikåren, barnkläderna som Siva stickar till ett barnhem i Rumänien – allt var förstört. – Tack och lov klarade sig alla drabbade oskadda och våra fotoalbum som låg i byrån fanns kvar! Mitt i chocken fanns också ljusglimtar; alla vänliga grannar som

bidrog med kläder och annat, hjälpen från dotter och svärson och vännerna som lånade ut det nödvändigaste. – Jag måste också ge en stor eloge till Bjuvsbostäder för den otroligt fina hjälp vi fick. De ordnade en tillfällig lägenhet till oss i Billesholm och Ninni Nilsson kom med bröd, ost och smör så att vi hade frukost dagen efter. Det betydde så otroligt mycket, säger Siva. Händelsen och flytten till, och från, den tillfälliga lägenheten i Billesholm har tagit på krafterna. Både Lars och Siva är över 80 år och nu hoppas de få lugn och ro i sin nya lägenhet som de precis flyttat in i. – Bjuvsbostäder ordnade en ny marklägenhet med en liten täppa på Korngatan till oss. Vi trivdes bra i Billesholm men detta är hemma. Tidigare bodde vi i en trea men nu bor vi i en tvåa. Det räcker gott och väl till oss, avslutar Lars.

FOTO: MICKAEL TANNUS

Lars och Siva Ekelund hade bott i samma lägenhet på Korngatan i Bjuv i 35 år, när en brand förändrade allt.


Den härliga våren är kommen

Trivsamma trapphus

Nu välkomnar vi solen med årets första nummer av Hemmavid. En tidning för dig som bor i Bjuvsbostäder.

13 trapphus fått en uppfräschning

På Bjuvsbostäder arbetar vi hela tiden för att våra områden ska bli trygga och trivsamma för er boende. Passa på att gå ut i det fina vårvädret och njut av alla de mysiga platser som finns. För dig som tycker om att träna kan utegymmet passa, de små kan roa sig på lekplatserna, de lite äldre barnen kan tävla mot sig själva eller andra på våra hinderbanor och vill ni umgås i större sällskap så slår er ner med en picknick på grillplatserna. Våren ger också inspiration till att skapa, att arbeta med växter och grönt skänker oss människor lugn och harmoni. Vill du odla i pallkragar eller ta över och ansvara för rabatter, hör av dig till oss. Lucy Rydén delar med sig av lite tips på nästa sida. Passa också på att delta i vårnumrets tävling om ett fint pris!

På Västergatan i Billesholm har och målats om i en varm grå ton. Varje år målas ett antal trapphus om och denna gång var det Billesholms tur.

– Detta är en av alla insatser

för att göra det trivsamt för boende och besökande, säger Ninni Nilsson kundchef.

Fönsterbyte På Biblioteksgatan i Billesholm är det dags för fönsterbyte. Projektet startar efter semestrarna.

– Alla fönster och balkong-

dörrar byts ut till energiglas som både resulterar i en energibesparing och ett trevligare boende, säger Glenn Hansson och berättar att även taket kommer att få nya

Mats Nilsson VD Bjuvsbostäder

pannor.

Tryggt, trivsamt och roligt ute på områdena Äntligen kommer vårvärmen och det är dags att njuta av alla härliga uteplatser. Bjuvsbostäder satsar stora resurser på att skapa trevliga och trivsamma miljöer för alla boende.

Utegruppen har precis haft en intensiv period med bland annat trygghetsbeskärning och trädfällning, vilket de fått mycket beröm för. Förutom det dagliga arbetet med att sköta rabatter och grönområden så är utegruppen också engagerade i några stora projekt. Det ena gäller Södra Storgatan 15-19. – Här ska vi ta bort träd, asfaltera parkeringen och förnya rabatterna mot Ica med blommande

träd, buskage och kantsten, säger Henning Evers. Ett annat projekt gäller Västergatan i Billesholm där parkeringsplatsen fräschas upp med nya buskage och kantsten. Lekplatser ska förnyas här och var, en pergola ska byggas i Bjuv och några grillplatser i Billesholm. I Billesholm kommer också pingisbord och fotbollsmål att sättas upp. – När det finns sysselsättning

för ungdomarna så minskar skadegörelsen. Det mönstret har jag sett tydligt under mina 13 år som bovärd, säger Henning och berättar att alla projekt med syfte att försköna områdena, göra dem tryggare för de boende och roligare för ungdomarna är riktigt kul att arbeta med. – Vi ser resultatet av våra ansträngningar och det känns positivt.


Färgprakt på Vintergatan FOTO: MICKAEL TANNUS

Den som passerat Vintergatan i Bjuv har knappast kunnat undgå Lucy och Jackie Rydéns prunkande trädgård. En färgkaskad som sprider glädje från tidig vår till sen höst.

– De gröna fingrarna sitter i generna sedan min mormorsmors tid. Min bror brukar säga att det räcker med att jag stoppar en pinne i jorden, så kommer det upp ett träd, skrattar Lucy.

och berättar att även liljekonvaljen följt med i flytten. Blanda flera olika sorter

Övervintrar dahlior i källaren

Förutom dahlior är gladiolus och ringblommor Lucys egna favoriter. Ringblommor brukar hon lägga i salladen också. Trädgårdsprästkragar, sommarliljor, löjtnantshjärta, lejongap, tulpaner, rosor, syrener, borstnejlika, listan på blommor i Lucys trädgård kan göras lång. – Vackrast blir det när man blandar olika sorter och färger. Har du en rabatt så testa att sätta några liljor, prästkragar och ringblommor tillsammans. Det blir väldigt vackert. Jag brukar försöka trycka in någon solros här och där också, de lyser upp tillvaron i augusti, säger Lucy.

När Hemmavid tar en pratstund med Lucy har hon precis planterat solrosfrö. Och dahliorna hon övervintrat i källaren blommar för fullt i alla möjliga färger. – Vi hade med oss dahliorna från Mölndal när vi flyttade hit för tre år sedan. Varje höst gräver jag upp knölarna och låter dem ligga i källaren till våren, säger hon

Bjuvsbostäder har satt upp pallkragar i området som Lucy också brukar passa på att odla i. – Ett väldigt trevligt initiativ! Jag satte lite vaxbönor där förra året. Börjar man i tid så hinner man skörda i två omgångar, säger hon.

Fast riktigt så enkelt är det förstås inte att få trädgården att blomstra. Lucy lägger mycket tid och pengar på sin hobby. – Men det är det värt. Bättre avkoppling och njutning finns inte. I mitten av februari kliar det i nävarna och då köper jag lite sticklingar som blommar tidigt på våren, säger hon.


1

FUSKA INTE MED JORDEN

Många lägger mycket pengar på vackra blommor men fuskar med jorden. Men att köpa billig jord eller att använda förra årets ger inte tillräcklig näring och då håller blommorna inte länge. Riktigt bra, ny jord är a och o för alla växter. Odlar du i ampel, balkonglåda eller kruka så välj jord med lecakulor så att jorden inte blir alltför kompakt.

Lucys fyra gröna tips!

2

GÖDSLA, GÖDSLA OCH GÖDSLA

3

VATTNA

4

NJUT!

Tre gånger om året bör man gödsla. Granulerad hönsgödsel går utmärkt att använda i rabatter.

Torra blommor är ledsna blommor, åker du bort så låt grannen vattna eller använd självbevattningssystem.

Glöm inte bort att ta ut solstolen och bara njuta av allt det vackra också! Det är du värd efter allt trädgårdsarbetet.

Låt balkongen blomma i sommar Örter i balkonglådan, sockerärtor som klättrar längs väggen och härliga röda tomater i en plasthink. Att odla på balkongen är både lätt, roligt och gott.

Frågan är om det någonsin varit lika populärt att odla ätbart som nu. Och det behöver du absolut ingen trädgård för att göra. En balkong duger utmärkt. Dessutom är den ofta vindskyddad och mer lätthanterlig. Tänk efter vad du tycker är gott och faktiskt har användning av. Sallad i olika sorter är lätt att odla, tomater trivs mot en solig vägg och den som tycker om chili eller ätbara blommor kan testa det. Potatis och morötter går det med men tar en del plats och kräver mer jobb. Gör det enkelt för dig så hinner du njuta av den gröna prakten också!

Profile for addemotion

Hemmavid 1-2017 Vår  

Hemmavid 1-2017 Vår  

Advertisement